Näsbyparksskolan. Lokal arbetsplan

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Näsbyparksskolan. Lokal arbetsplan"

Transkript

1 Näsbyparksskolan Lokal arbetsplan (25)

2 LEDNINGSDEKLARATION Vision Skolorna i Näsbyparksskolans rektorsområde är det bästa och självklara valet för alla F-9-elever i Täby. Detta för att undervisningen på alla skolenheter präglas av tydliga krav, upptäckarglädje och gemenskap som ger goda studieresultat och utvecklat ansvarstagande. Eleverna i våra skolor har en stimulerande skolmiljö där de trivs, får sin nyfikenhet att växa och har större vilja att lära då de slutar grundskolan än när de börjar.* För att nå våra mål och leva upp till vår vision har vi valt att arbeta efter följande fem strategier: A. Vi lär av varandra genom att observera varandras praktik för att utveckla tillsammans. B. Alla strävar efter en öppen dialog som bygger på beröm och konstruktiv feedback. C. En väl fungerande organisation på alla nivåer där alla tar sitt ansvar utifrån tydligt definierade arbetsuppgifter och gemensamma riktlinjer och rutiner. D. Högkvalitativ** undervisning där läroplanen och ämnesplanerna är levande dokument för elever såväl som pedagoger. E. Skolans pedagoger ligger i framkant vad gäller utveckling och förändring inom pedagogik och metodik baserat på vetenskaplig grund. F. Det finns en gemensam röd tråd genom alla skolår och på samtliga skolenheter vad gäller metodik, studiekrav och elevhälsa. Elevsyn Alla elever ska känna sig välkomna till skolan oavsett bakgrund och förutsättningar. Vi måste möta varje elev där den är, just när mötet sker, och ge eleverna likvärdiga och rättvisa möjligheter att utvecklas utifrån var och ens förmåga. Alla elever ska ha god tillgänglighet till sitt lärande. Mötet mellan elev och lärare sker utifrån just detta utvecklingsperspektiv. Vi har ett uppdrag i fokus lärande och undervisning med ett visst mått av fostrande vad gäller etiska ställningstaganden grundade på mänskliga rättigheter och ett demokratiskt förhållningssätt. Det innebär att vi vuxna i skolan ska agera som just vuxna och förebilder. Det innebär att vara både inlyssnande och ledande samt att vara det goda exemplet för eleverna. I praktiken betyder det att vi ska utgöra den trygghet varje barn behöver för arbetsro och utveckling, men också vara den sporre och gränssättare som utmanar och visar på normer för barn att spegla sig mot. * Visionen gäller all verksamhet inom rektorsområdet skola såväl som fritidsverksamhet ** Med Högkvalitativ undervisning menar vi undervisning som bygger på vetenskaplig grund vad gäller metod såväl som innehåll. 2(25)

3 Lärande och utveckling Min syn på lärande och utveckling oavsett ålder och var/vilken nivå i lärandet man befinner sig utgår ifrån den modell som bland annat MIT kallar för The Learning Spiral. Där lärandet är ett samspel mellan individens föreställning och reflektion och gruppens skapande, lek (utforskande) och delning av erfarenheter/kunskaper. Där blir lärandet en social företeelse. Detta går hand i hand med John Hatties resonemang om vikten av att synliggöra lärandet genom dialog av olika slag bland annat genom kamratbedömning, men också genom det viktiga elev- och lärarsamarbetets. Pär Larsson och Jan Löwstedt ser denna idé som grunden till att vända på begreppet lärande organisation till organisatoriskt lärande lärande och utveckling är något som sker i en kontext, helst tillsammans med andra. Därför bör mycket energi läggas på samarbete och forum för möten mellan elever, elev och lärare och mellan lärare. Mötena måste dessutom bli just möten / dialog inte endast informationsöverföring. Skolans organisation Från och med ht2015 har vi en ny organisation då vi blir en F-9 skola istället för att ha varit en 4-9 skola. Grundorganisationen presenteras nedan med reservation för att vi kommer att vara öppna för förändringar när vi ser hur allt fungerar i förhållande till kontexten den nya organisationen och en ny skolbyggnad. 3(25)

4 Näsbyparksskolan ht2015 har 23 klasser 1 F-klass 1 Åk 1 1 Åk 2 1 Åk 3 4 Åk 4 4 Åk 5 3 Åk 6 3 Åk 7 3 Åk 8 2 Åk 9 Lärarna i dessa klasser är uppdelade på tre arbetslag (a-lag) Åk F-3 Åk 4-6 Åk 7-9 Utöver detta så sker samarbetet i andra formaliserade pedagoggrupper F Ämneslag 4-9 Fritids F-3 Fritids 4-6 Fritids alla åldrar Arbetsgrupper specifika frågor åk F-9 Ledningsorganisation Respektive a-lag leds av 2 a-lagsledare Skolledningen består av rektor och bitr.rektor med personalansvar för hälften av kollegiet var. Elevhälsoteam Bitr.rektor Skolsköterska Kurator Skolpsykolog Spec.ped/spec.lärare (1 st för F-4, 1 st 5-6 och 1 st 6-9) 4(25)

5 Mötesstruktur Mentorstid o Åk 7-9 sker 1ggr/v. för övriga klasser sker mentorsarbetet löpande A-lag o 2 ggr/mån Arbetsgrupper specifika frågor o 1 ggr/mån Ämneslag/fritids o 1 ggr/v A-lagsledare / skolledning o 1 ggr/v EHT o EHT mötes 1 ggr/v o EHT och A-lag möts för elevvårdstid / uppföljning 1 ggr/mån o Öppet EHT (drop-in) 1 ggr/v 5(25)

6 NÄSBYPARKSSKOLANS VERKSAMHET Organisation se ovan. Verksamhet Utöver de klasser som nämns ovan finns den särskilda undervisningsgruppen 6-9E som kommer att börja infasas i den reguljära undervisningsorganisationen från och med ht E består i dagsläget av en handfull elever fördelat på åk 7 och 8. De är alla i behov av särskilt stöd av olika slag men med den gemensamma nämnaren att deras kognitiva förmåga är nivåmässigt i gränslandet för elever som ofta skrivs in i särskolan. Elevgruppen har ofta benämnts som elever med långsam inlärning, en benämning som endast delvis är relevant eftersom de har varierande och helt individuella profiler och behov. Fram tills idag har enheten haft mellan 6 och 12 elever beroende på behoven i kommunen. Generellt har undervisningen organiserats så att eleverna har haft sin bas i en liten grupp i en begränsad lokal som varit integrerad i skolan. I den gruppen har eleverna fått merparten av sin undervisning av ämneslärare i liten grupp i respektive ämne med stöd av två resurslärare/personer samt en specialpedagog på deltid. De elever som har kunnat har slussats ut i vissa ämnen för att ha ämnesundervisning i vanliga klasser. Denna utslussning har skett helt och hållet på individuell basis utifrån kognitiv kapacitet, sociala färdigheter och behov samt utvecklingspotential. Utslussningen har anpassats från termin till termin för respektive elev. I den formella organisationen under Näsbyparksskolan finns även Näsbyvikksskolan för elever som är utåtagerande i årskurserna 1-6. De är emellertid än så länge en helt egen organisation och håller till i helt egna lokaler. När 6-9E är helt infasade hoppas vi kunna inlemma Näsbyviks verksamhet (i fysisk bemärkelse) i Näsbyparssskolans nya lokaler. Elevantal / underlag Vid skolstart ht2015 är elevantalet på Näsbyparksskolan 540 elever ( är de 549 st och fler elever var då på väg in). Antal elever i skolpliktsområdet är svårt att precisera för F-klass eftersom Norskolan, Slottsparksskolans och Näsbyparksskolans skolpliktsområden går in i varandra. Vid skolstart ht2015 kan man dock konstatera att det fanns 111 elever som skulle börja i F-klass i skolpliktsområdet, och det skrevs in 111 elever men då kommer det elever även från både Lahäll och Viggbyholms skolpliktsområden. Inför åk 4 blir siffrorna mer tydliga. I skolpliktsområdet fanns vid skolstart ht elever som skulle börja åk fanns 95 elever inskrivna i 6(25)

7 åk4. Med tanke på den konkurrens skolan utsätts för genom flera närbelägna friskolor och begränsad möjlighet att rekrytera elever utanför skolområdet upplever vi att 90% av elevunderlaget inskrivna på skolan i åk4 är bra, men ambitionen är att ligga så nära 100% som möjligt Lokaler Skolan är under ombyggnation och 5/6 är klar till skolstart ht2015. Det innebär stora problem med salstillgången för åk 6-9 eftersom skolan byggs för 22 klasser men inför skolstart är vi 23 klasser. Det innebär med andra ord att vi är en klass fler till skolstart ht2015 än skolan byggs för när den är helt färdig men vi har endast tillgång till 5/6 av skolans lokaler. Skolan har tillgång till 2 idrottshallar vilka båda är i stort behov av renovering. Dessa salar delas av 7 olika skolor en delning som våra schemaläggare sköter. Personal Antal 100% tjänster på NP 61,00 Fördelat på antal personer 77,00 Antal elever hela skolan 549,00 Antal elever åk F-3 82,00 Antal elever åk ,00 Antal elever per klass ,58 Antal elever per personal 9,00 Antal undervisande lärare på skolan 44,00 Antal 100% lärartjänster på skolan 36,54 Antal elever per lärare 12,48 Antal pers. m. spec.ped.uppdr. 8,00 Andel tjänst m. spec.ped.uppdr. 5,18 Andel tjänst m. spec.ped. utbildn. 3,00 Andel tjänst fritids 6,90 Andel tjänst resurs 9,22 7(25)

8 SUG-grupp Näsbyviksskolan I rektorsområdet, under Näsbyparksskolans organisation, finns det en SUGgrupp (Särskild UndervisningsGrupp) som heter Näsbyviksskolan. Den har tidigare varit en kommunövergripande grupp som rekryterat elever från både kommunala skolor och friskolor. Den ligger sedan årsskiftet 14/15 helt och hållet under Näsbyparksskolans organisation och ansvar. Gruppen har i dagsläget 12 elevplatser. Vid skolstart ht2015 fanns 11 elever på skolan och diskussion pågår för ytterligare 1-2 elever. Gruppens kompetensområde är att arbeta med elever i åk 1-6 med omfattande behov av särskilt stöd i from av mindre klassrumssammanhang, tydlighet och struktur, etc % av eleverna stannar endast 1-3 år innan de infasas i ett större klassrumssammanhang igen. En betydande andel av de övriga 40-50% går med tiden vidare till skolor med andra profiler mer behandlande alternativ. De flesta eleverna på Näsbyviksskolan har kombinationsdiagnoser, ofta ADHD samt diagnos inom autismspektrat. Organisation Näsbyviksskolans fasta personalorganisation ser ut som följer: En föreståndare / bitr.rektor på 30% som också är lärare på 70%. En resurspedagog på 100% En speciallärare på 100% Slöjd, Musik och Idrottslärare kommer från Näsbyparksskolans organisation. En skolpsykolog på 40% (delas mellan Vallatorpsskolan och Näsbyviksskolan) Två resurspersoner(barnskötare) Utöver detta så tas resurspersonal in beroende på vilket elevunderlag det är på enheten. 8(25)

9 NÄSBYPARKSSKOLANS ORGANISATION Se i text ovan. 9(25)

10 SKOLANS SYSTEMATISKA KVALITETSARBETE 10(25)

11 NÄSBYPARKSSKOLANS UPPDRAG Näsbyparksskolans uppdrag är att bedriva undervisning och omsorg utifrån mål och intentioner i relevanta nationella och kommunala styrdokument. NÄSBYPARKSSKOLANS REKTORSOMRÅDES PRIORITERADE OMRÅDEN FÖR FÖRBÄTTRINGAR Utifrån kommunfullmäktiges långsiktiga mål och skolans kvalitetsredovisning för 2014/2015 har skolan fyra huvudsakliga utvecklingsområden som kommer att prioriteras högst under det kommande läsåret. 1. Vi behöver fortsätta att utveckla det strategiska och organisatoriska arbetet med alla elevers tillgänglighet till lärande. 2. Vi behöver fortsätt att jobba med samsyn, likvärdighet och konsekvens i värdegrundsarbetet. 3. Vi behöver lägga mer tid och fler tillfällen på att kontinuerligt jobba och diskutera pedagogiska frågor för att skapa samsyn och ökat samarbete (främst kring IKT, tillgängligt lärande och synligt lärande). 4. Vi behöver få eleverna att uppleva sig mer delaktiga i skolans verksamhet få dem att se att de är en del av ett sammanhang genom att tydligare bjuda in dem och i viss mån föräldrar i tyckande och ibland beslutsfattande. Strategier för arbetet med dessa områden inkl. ansvar Utvecklingsområde 1. Vi kommuniserar tydligt undervisningens mål och kunskapskrav. Ansvar undervisande lärare. Vi använder oss av SPSMs värderingsverktyg kring tillgängligt lärande som grund för att skapa en handlingsplan för tillgängligheten till lärande. Ansvar skolledning och all personal. Vi arbetar med samsyn och gemensamt förhållningsätt kring strukturen i klassrumsarbetet. Ansvar skolledning och förstelärarna. Vi arbetar med varierande undervisnings- och examinationsmetoder/former för att tillgodose olika elevers behov. Ansvar undervisande lärare. 11(25)

12 Utvecklingsområde 2. Vi arbetar med våra värdeord: Samarbete Trygghet Ansvar Respekt Kamratskap (STARK), genom att tydligt koppla dessa till undervisningens innehåll samt den sociala interaktionen i vardagen i skolan. Ansvar värdegrundsgruppen samt alla vuxna i skolan. Vi arbetar med tydligt organiserad rastverksamhet. Ansvar fritidspersonal / rastvakter / resurspersonal. Vi arbetar med att aktivt diskutera skolans gemensamma ordningsregler och likabehandlingsplan med eleverna under mentorstid och i undervisningen samt inom kollegiet i gemensamma forum. Ansvar all pedagogisk personal samt skolledningen. Alla följer upp skolans ordningsregler och följer skolans rutiner och planering i likabehandlingsplanen. Ansvar all personal. Utvecklingsområde 3. Vi arbetar med strukturerad och långsiktig planering av den gemensamma kompetensutvecklingen mot tydliga mål. Ansvar skolledningen. Vi har tydliga strukturer för planering, information och gemensdamma arbetssätt och riktlinjer. Ansvar skolledning och A-lagsledare. Vi låter de pedagogiska samtalen ta plats genom att skapa ramar, tid och forum för dessa. Ansvar A-lagsledare, ämneslagen, skolledningen. Alla tar ansvar för sitt / sina uppdrag och följer gemensamma riktlinjer, policys och planeringar. Ansvar all personal. Utvecklingsområde 4. Vi arbetar aktivt med klassråd, elevråd och skolråd genom att bjuda in elever och föräldrar att tycka till om gemensamma frågor som rör skolan och verksamheten. Ansvar mentorer, elevrådsansvariga, skolledning. 12(25)

13 Vi arbetar med tydliga moment i verksamheten där eleverna själva formar mål och innehåll. Ansvar undervisande lärare och a- lagens arbetsgrupper. Vi skapar förståelse för vad elevdemokrati är genom att tydliggöra för eleverna när vi arbetar med elevinflytande. Ansvar undervisande lärare och elevrådsansvarig. Vi skapar förståelse för vad värdegrundsarbete är genom att tydliggöra för eleverna när vi arbetar med vår gemensamma värdegrund. Ansvar undervisande lärare och värdegrundsgruppen. 13(25)

14 NORMER OCH VÄRDEN Skolans mål är att varje elev kan göra och uttrycka medvetna etiska ställningstaganden grundade på kunskaper om mänskliga rättigheter och grundläggande demokratiska värderingar samt personliga erfarenheter, respekterar andra människors egenvärde, tar avstånd från att människor utsätts för förtryck och kränkande behandling, samt medverkar till att hjälpa andra människor, kan leva sig in i och förstå andra människors situation och utvecklar en vilja att handla också med deras bästa för ögonen, och visar respekt för och omsorg om såväl närmiljön som miljön i ett vidare perspektiv. (Läroplanen Lgr11) Täby har hög kvalitet i sina verksamheter (Kommunfullmäktiges inriktningsmål för barn- och grundskolenämnden 2015) Eleverna når kunskapskraven Förtroendet för Täbys pedagogiska verksamheter är stort (Kommunfullmäktiges effektmål för barn- och grundskolenämnden 2015) Förtroendet för de pedagogiska verksamheterna är högt Eleverna når högt ställda kunskapskrav I förskolan ger undervisningen varje barn möjlighet till utveckling utifrån sina förutsättningar och behov (Förslag till kommunfullmäktiges mål till barn- och grundskolenämnden 2016) Nämndens strategier De strategier skolan använder för att nå målen rymmer - Att likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling är förankrad hos medarbetare, vårdnadshavare och elever, - en trygg övergång mellan förskola, förskoleklass och skola och - respektfullt bemötande för trygghet och arbetsro under skoltid. Mål Rektorsområdet övergripande mål i enlighet med områdets strategiska plan. Skolan upplevs som en tillåtande miljö där alla känner sig trygga och sedda. 14(25)

15 Enhetsmål Andelen elever som anger att de kan rekommendera sina skola ska vara minst 85 %. Andelen vårdnadshavare som anger att de rekommendera sitt barns skola ska vara minst 80 % Andelen elever som anger att de känner sig trygga ska vara minst 97 %. Andel elever som upplever att de vuxna i skolan bryr sig om dem ska vara minst 93%. Andel elever som upplever att eleverna bryr som om varandra på skolan ska vara minst 90%. Andel elever som upplever att de kan arbeta utan att bli störda under lektioner och arbetspass ska vara minst 75%. Andel elever som upplever att skolan arbetar mot kränkningar som ex mobbing ska vara minst 85%. Andel elever som upplever att de behandlas väl av andra elever på skolan ska vara minst 93%. Arbetssätt 1. Genom att alla följer gemensamma riktlinjer och förhållningssätt. Ansvar alla vuxna i skolan. 2. Genom att informera tydligt till elever och föräldrar vilka ordningsregler och rutiner som gäller i skolan. Ansvar skolledning och undervisande personal. 3. Genom att en av skolans förstelärare har i uppdrag att ta fram en plan med konkreta arbetsmetoder för det gemensamma värdegrundsarbetet i vardagen. Ansvar värdegrundsansvarig förstelärare och skolledning. 4. Genom att två av skolans lärare systematiskt träffar grupper i mixade åldrar åk7-9 för gemensamma samtal och övningar. Ansvar värdegrundsansvarig förstelärare och elevrådsansvarig lärare. 5. Genom att ha återkommande aktiviteter där elever från olika årskurser blandas och får öva att samarbeta mot gemensamma mål (elevensvalveckorna vår/höst, skolans dag i aug etc.). Ansvar resp. arbetsgrupp. 6. Genom att arbeta aktivt i mentorsgrupperna och med elevrådet med revideringen av skolans ordningsregler varje år. Ansvar mentorer och elevrådsansvarig. 7. Genom att arbeta aktivt i mentorsgrupperna och med elevrådet med revideringen av skolans likabehandlingsplan varje år. Ansvar mentorer och skolledning / EHT. 15(25)

16 8. Genom att tydliggöra för eleverna vad vi gör när vi arbetar med vår gemensamma värdegrund. Ansvar undervisande lärare och värdegrundsgruppen. 9. Genom att arbeta med våra värdeord: Samarbete Trygghet Ansvar Respekt Kamratskap (STARK), vi gör det genom att tydligt koppla dessa till undervisningens innehåll samt den sociala interaktionen i vardagen i skolan. Ansvar värdegrundsgruppen samt alla vuxna i skolan. 10. Genom att informera om och diskutera i kollegiet på gemensamma mötestider i gemensamma forum (infomöte, veckobrev, konf.tid) hur vi ser på och arbetar med: a. Gemensamma rutiner i allmänhet b. Värdegrundsarbetet. c. Uppföljning av ordningsregler. d. Rutiner i likabehandlingsarbetet. e. Ansvar skolledning och A-lagsledare 11. Genom att vara konsekventa i vår uppföljning av regler och policys. Ansvar all personal. 12. Genom att följa upp och återkoppla konsekvent och efter samma ramar (följa rutinen i likabehandlingsplanen) till vårdnadshavare när något händer i skolan. Ansvar all pedagogisk personal och skolledning. Metoder för mätning av resultat Våga-visa-enkäten. Ansvar kommunen genom skolledningen Trivselenkät. Ansvar EHT Utvecklingssamtal i form av kvalitativa avstämningar med eleverna. Ansvar mentorer 16(25)

17 KUNSKAPER Skolan ska ansvara för att varje elev efter genomgången grundskola kan använda det svenska språket i tal och skrift på ett rikt och nyanserat sätt, kan kommunicera på engelska i tal och skrift samt ges möjligheter att kommunicera på något ytterligare främmande språk på ett funktionellt sätt, kan använda sig av matematiskt tänkande för vidare studier och i vardagslivet, kan använda kunskaper från de naturvetenskapliga, tekniska, samhällsvetenskapliga, humanistiska och estetiska kunskapsområdena för vidare studier, i samhällsliv och vardagsliv, kan lösa problem och omsätta idéer i handling på ett kreativt sätt, kan lära, utforska och arbeta både självständigt och tillsammans med andra och känna tillit till sin egen förmåga, kan använda sig av ett kritiskt tänkande och självständigt formulera ståndpunkter grundade på kunskaper och etiska överväganden, har fått kunskaper om och insikt i det svenska, nordiska och västerländska kulturarvet samt fått grundläggande kunskaper om de nordiska språken, har fått kunskaper om de nationella minoriteternas (judar, romer, urfolket samerna, sverigefinnar och tornedalingar) kultur, språk, religion och historia, kan samspela i möten med andra människor utifrån kunskap om likheter och olikheter i livsvillkor, kultur, språk, religion och historia, har fått kunskaper om samhällets lagar och normer, mänskliga rättigheter och demokratiska värderingar i skolan och i samhället, har fått kunskaper om förutsättningarna för en god miljö och en hållbar utveckling, har fått kunskaper om och förståelse för den egna livsstilens betydelse för hälsan, miljön och samhället, kan använda och ta del av många olika uttrycksformer såsom språk, bild, musik, drama och dans samt har utvecklat kännedom om samhällets kulturutbud, kan använda modern teknik som ett verktyg för kunskapssökande, kommunikation, skapande och lärande, och kan göra väl underbyggda val av fortsatt utbildning och yrkesinriktning. (Läroplanen Lgr11) 17(25)

18 Täby har hög kvalitet i sina verksamheter (Kommunfullmäktiges inriktningsmål för barn- och grundskolenämnden 2015) Eleverna når kunskapskraven Förtroendet för Täbys pedagogiska verksamheter är stort (Kommunfullmäktiges effektmål för barn- och grundskolenämnden 2015) Förtroendet för de pedagogiska verksamheterna är högt Eleverna når högt ställda kunskapskrav I förskolan ger undervisningen varje barn möjlighet till utveckling utifrån sina förutsättningar och behov (Förslag till kommunfullmäktiges mål till barn- och grundskolenämnden 2016) Nämndens strategier De strategier skolan använder för att nå målen rymmer - utveckling av lärarens ledarskap i klassrummet och rektors pedagogiska ledarskap, - tillgängligt lärande och - teknikutveckling som stöd för lärandet. Mål Rektorsområdet övergripande mål i enlighet med områdets strategiska plan. Skolans elever är studiemotiverade och får goda studieresultat utifrån sina förmågor. Skolans elever utvecklar sin nyfikenhet genom möjlighet till nya utmaningar och ansvarstagande. Enhetsmål Under innevarande läsår ska andelen elever som efter årskurs 9 har uppnått kunskapskrav motsvarande minst E i alla skolämnen ska vara minst 85 % (Då räknas alla elever även de med utländsk bakgrund in som inte har kunnat tillgodogöra sig alla undervisning pga språket.) Under kommande läsår ska andelen vara så nära 100 % som möjligt av de elever som inte påverkas av de utmaningar som de elever har som har kortvistelsetid/begränsad skolgång i Sverige. Under innevarande läsår ska betygspoäng/genomsnittligt meritvärde efter årskurs 9 vara minst 255. Andel elever som tycker att lärarna gör lektionerna intressanta ska vara minst 87%. Andel elever som tycker att skolarbetet gör dem nyfikna så de får lust att lära mer ska vara minst 70%. 18(25)

19 Andel elever som tycker att lärarna talar om för dem när de lyckas bra ska vara minst 90%. Andel elever som upplever att de kan få svårare uppgifter om de vill ska vara minst 80%. Arbetssätt 1. Genom att arbeta med tydlig kommunikation kring mål och kunskapskrav till eleverna genom LPP:er, matriser (via Vklass) som används aktivt under kursens gång Ansvar undervisande lärare. 2. Genom att arbeta med formativa arbetssätt genom tydlig feedback med betoning på uppmuntran och utvecklingsområden (med utgångspunkt från Hatties Synligt lärande som behandlats i läsecirkel). Ansvar undervisande lärare. 3. Genom att arbeta aktivt med att följa upp elevernas studieresultat på klassnivå såväl som skolnivå. Ansvar på klassnivå undervisande lärare, på skolnivå skolledningen. 4. Genom att arbeta med varierande redovisnings- och examinationsformer. Ansvar undervisande lärare. 5. Genom att eleverna är med och bedömer egna (bl.a. genom självskattning i matriser i Vklass) och varandras arbeten. Ansvar undervisande lärare. 6. Genom en levande dialog med eleverna om hur arbetsro skapas tillsammans. Ansvar undervisande lärare. 7. Genom att elevernas förkunskaper inventeras vid varje nytt moment vi utgår sedan från elevernas nivå. Ansvar undervisande lärare. 8. Genom att vi vägleder och uppmuntrar elever som behöver utnyttja resurstiderna och sedan stämmer av kring dessa vid ämneslag och elevvårdsinfo. Ansvar undervisande lärare. 9. Genom att vi tillgängliggör undervisningsmaterial i Vklass för eleverna och föräldrar för att kunna gå tillbaka eller ta igen om de missat. Ansvar undervisande lärare. 10. Genom att arbeta med loggbok/skoldagbok för att strukturera skolarbetet. Ansvar undervisande lärare. 11. Genom att arbeta med kompetensutveckling i tillgängligt och synligt lärande (ex. pedagogiska byrån). Ansvar skolledning. 12. Genom att ha en bra struktur och rutin kring elever i behov av stöd. Ansvar EHT och skolledning. 13. Genom att erbjuda eleverna resurstid i Eng/Sv/Ma/No för stöd och återhämtning. Ansvar ansvariga lärare på resurstid samt lärare med spec.ped.uppdrag. 19(25)

20 Metoder för mätning av resultat Våga-visa-enkäten. Ansvar kommunen genom skolledningen Betygsstatistik och uppföljning av måluppfyllelse. Ansvar skolledningen. Resultat på nationella prov. Ansvar skolledningen. Utvecklingssamtal. Ansvar mentorer. 20(25)

21 ELEVERS ANSVAR OCH INFLYTANDE Skolans mål är att varje elev tar ett personligt ansvar för sina studier och sin arbetsmiljö, successivt utövar ett allt större inflytande över sin utbildning och det inre arbetet i skolan, och har kunskap om demokratins principer och utvecklar sin förmåga att arbeta i demokratiska former. (Läroplanen Lgr11) Täby har hög kvalitet i sina verksamheter (Kommunfullmäktiges inriktningsmål för barn- och grundskolenämnden 2015) Eleverna når kunskapskraven Förtroendet för Täbys pedagogiska verksamheter är stort (Kommunfullmäktiges effektmål för barn- och grundskolenämnden 2015) Förtroendet för de pedagogiska verksamheterna är högt Eleverna når högt ställda kunskapskrav I förskolan ger undervisningen varje barn möjlighet till utveckling utifrån sina förutsättningar och behov (Förslag till kommunfullmäktiges mål till barn- och grundskolenämnden 2016) Nämndens strategier De strategier skolan använder för att nå målen rymmer - att undervisningen bidrar till att varje elev utvecklar sitt ansvarstagande för sina handlingar i relation till andra människor och till sin närmiljö, - att undervisningen bidrar till förståelse för det egna lärandet och förståelse för förväntningar på kunskapsnivån och bedömning av densamma och - utveckling av lärarens ledarskap i klassrummet och rektors pedagogiska ledarskap som medför att eleven utvecklar ledarskapsförmågor och egna drivkrafter. Mål Rektorsområdet övergripande mål i enlighet med områdets strategiska plan. Elever upplever att de är delaktiga i skolans utveckling. Verksamhetens olika beslutsprocesser är kända för alla berörda i skolan såväl som i hemmen. 21(25)

22 Enhetsmål Andelen elever som anger att de vet vad de behöver kunna för att nå målen ska vara minst 85 %. Andel elever som upplever att de är med och planerar sitt skolarbete ska var minst 70%. Andel elever som upplever att lärarna tar hänsyn till elevernas åsikter ska vara minst 90%. Arbetssätt 1. Genom att konkretisera kunskapskraven med konkreta exempel och utifrån detta arbeta med kamratrespons. Ansvar alla undervisande lärare. 2. Genom att eleverna som en del av det systematiska kvalitetsarbetet får vara med och revidera ordningsregler och likabehandlingsplan varje år. Ansvar elevrådsansvarig, skolledning och mentorer. 3. Genom att öva eleverna i att identifiera situationer av elevdemokrati och elevinflytande genom att ha en dialog med dem när de faktiska arbetar med dessa frågor när de påverkar. Ansvar all pedagogisk personal. 4. Genom att öva eleverna att förstå sin egen inlärning att se och inse vad de kan, vart de ska och hur de kan komma dit genom att få arbeta med kursplanernas kunskapsmål kontinuerligt gentemot tydliga faktiska exempel på elevarbeten med olika kvalité. Ansvar alla undervisande lärare. 5. Genom att arbeta med elevledda utvecklingssamtal. Ansvar mentorer. 6. Genom att visa på vad eleverna varit med och påverkat presenterat faktiska resultat. Ansvar all personal. 7. Genom att arbeta systematiskt med klassråd, matråd och elevråd där eleverna får faktiskt inflytande. Ansvar elevrådsansvarig, mentorer och skolledning. Metoder för mätning av resultat Våga-visa-enkäten. Ansvar kommunen genom skolledningen Dialog och utvärdering med elevrådsrepresentanter. Ansvar elevrådsansvarig. Utvecklingssamtal. Ansvar mentorer. 22(25)

23 MEDARBETARENGAGEMANG Kommunen behöver ( ) vara en attraktiv arbetsgivare (Kommunfullmäktiges verksamhetsplan 2015 och 2016) Nämndens strategier De strategier skolan använder för att nå målen rymmer - medarbetares intiativ och förslag för utveckling och förbättring uppmuntras, - karriärtjänster och relevant ökad lönespridning och - förstelärarna är drivande i utvecklingen av det kollegiala lärandet. Mål Rektorsområdet övergripande mål i enlighet med områdets strategiska plan. Skolan är en arbetsplats som präglas av öppenhet, lust och kreativitet. Samarbete är en naturlig del av skolans pedagogiska verksamhet. Medarbetare upplever att de är delaktiga i skolans utveckling. Enhetsmål Andelen medarbetare på skolan som anger att de är nöjda med sin arbetssituation som helhet ska vara minst 75 %. Andelen medarbetare som inte har besvär av stress ska vara lika högt som snittet i Täby i stort (för ena halvan av Näsbyparksskolan som enhet är denna siffra endast 33 % idag) Andelen medarbetare som upplever att de arbetar mot samma mål ska vara minst 85%. Andelen medarbetare som upplever att de hjälper och stödjer varandra ska vara minst 85%. Andelen medarbetare som upplever att skolledningen sätter upp tydliga mål ska vara minst 90%. 23(25)

24 Arbetssätt 1. Genom att det finns arbetsgrupper för olika uppdrag och ansvar där alla får en chans att delta. Ansvar A-lagsledare och skolledning. 2. Genom att ha bra möjligheter till samarbete på A-lag, konf.tid och ämneslagstid. Ansvar A-lagsledare, skolledning och alla undervisande lärare. 3. Genom att systematiskt och kontinuerligt följa upp och utvärdera verksamheten via mål och planering och låta alla vara delaktiga i detta genom diskussioner och enkäter. Ansvar skolledningen. 4. Genom att arbeta med tydlig kommunikation och information genom1 få kommunikationsvägar genom att sträva efter att all gemensam information går genom veckobrevet Ugglan. Ansvar skolledning och alla personal (för vidarebefordrande av info till veckobrevet). 5. Genom att tydligt och systematiskt förmedla rutiner, rollfördelningar, ansvar, verksamhetsförändringar och ställa tydliga krav. Detta görs via veckobrev och onsdagskonferenser, A-lagsledare och MBL. Ansvar skolledningen och A-lagsledare. 6. Genom att systematiskt följa upp sjukfrånvaron bland personalen. Ansvar skolledningen Metoder för mätning av resultat Medarbetarenkäten. Ansvar kommunen genom skolledningen Löpande uppföljningar via enkäter. Ansvar skolledningen. Medarbetarsamtal. Ansvar skolledningen. 24(25)

25 EKONOMI Kommunens finansiella mål ( ) uppgå till 2 % av skatteintäkterna (netto). (Kommunfullmäktiges ekonomiska mål 2015) Kommunens finansiella mål ( ) uppgå till 2 % av skatteintäkterna (netto). (Förslag till kommunfullmäktiges ekonomiska mål 2016) Nämndens strategier De strategier skolan använder för att nå målen rymmer - månatlig ekonomiuppföljning, - marknadsföring, och - koncernsamarbete för effektivitet och stordriftsfördelar. Enhetsmål Skolan ska vid 2016 års utgång ha en budget i balans. Arbetssätt Genom ett systematiskt budgetarbete där budgeten följs upp kontinuerligt och åtgärder sätts in direkt om det behövs. Ansvar intendent och skolledning. Genom att varje arbetslag/ämneslag har ansvar för sin egen ekonomi så att nyinköp kan planeras över tid. Ansvar intendent och skolledning. Genom att köpa bra kvalité på det som köps in så att det håller inte köpa billigt. Ansvar skolledning, intendent och beställare av material. Genom att ha en långsiktig plan för vilka läromedel som behöver köpas in som bygger på en tydlig inventering. Ansvar: berörd personal. Genom att marknadsföra skolan som en trivsam skola som vi lockar elever till aktiv PR-grupp. Ansvar skolledning. Metoder för mätning av resultat Genom den återkommande budgetavstämningarna och prognoserna. Ansvar intendent. 25(25)

Lokal arbetsplan 2017/2018

Lokal arbetsplan 2017/2018 1(14) Lokal arbetsplan 2017/2018 Näsbyparks RO 2(14) Innehållsförteckning Ledningsdeklaration... 3 Skolans verksamhet... 4 Organisation... 5 Skolans systematiska kvalitetsarbete... 6 Uppdrag... 8 Prioriterade

Läs mer

Lokal arbetsplan 2017/2018

Lokal arbetsplan 2017/2018 1(10) Lokal arbetsplan 2017/2018 Viggby RO 2(10) Innehållsförteckning Ledningsdeklaration... 3 Skolans verksamhet... 4 Organisation... 4 Skolans systematiska kvalitetsarbete... 6 Uppdrag... 7 Prioriterade

Läs mer

Övergripande mål och riktlinjer - Lgr 11

Övergripande mål och riktlinjer - Lgr 11 Övergripande mål och riktlinjer - Lgr 11 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Skolan ska aktivt och medvetet påverka och stimulera eleverna att omfatta vårt samhälles gemensamma värderingar och låta dem komma till uttryck

Läs mer

2. Övergripande mål och riktlinjer

2. Övergripande mål och riktlinjer 2. Övergripande mål och riktlinjer I de övergripande målen anges de normer och värden samt de kunskaper som alla e lever bör ha utvecklat när de lämnar grundskolan. en anger inriktningen på skolans arbete.

Läs mer

LEDNINGSDEKLARATION. I Skarpängsskolan finns framtiden!

LEDNINGSDEKLARATION. I Skarpängsskolan finns framtiden! LEDNINGSDEKLARATION I Skarpängsskolan finns framtiden! Varje elev i Skarpängsskolan är aktiv och kompetent samt har lust att lära och att utvecklas. Detta gäller för varje elev oavsett social och kulturell

Läs mer

BAGARTORPSSKOLAN F-3 2 autismgrupper. Verksamhetsplan 2013-2014

BAGARTORPSSKOLAN F-3 2 autismgrupper. Verksamhetsplan 2013-2014 BAGARTORPSSKOLAN F-3 2 autismgrupper Verksamhetsplan 2013-2014 Eva-Lotta Aste LEDNINGSDEKLARATION Tro på allas förmågor. Alla ska behandlas lika. Rusta eleverna för lärande in i framtiden. Varje elev ska

Läs mer

Ulriksdalsskolans. Verksamhetsplan 2014-2015

Ulriksdalsskolans. Verksamhetsplan 2014-2015 Ulriksdalsskolans Verksamhetsplan 2014-2015 SOLNA STAD kontakt@solna.se Organisationssnummer Förvaltning Tel. 08-734 20 00 212000-0183 171 86 Solna Fax. 08-734 20 59 www.solna.se Besök. Stadshusgången

Läs mer

Vi arbetar aktivt för att varje elev ska utveckla sin förmåga att: *visa empati och förstå hur andra känner. *lyssna aktivt på andra.

Vi arbetar aktivt för att varje elev ska utveckla sin förmåga att: *visa empati och förstå hur andra känner. *lyssna aktivt på andra. Arbetsplan för fritidshemmen på Backaskolan och Lovisaskolan Mål enligt Lgr 11 Normer och värden Kan göra och uttrycka medvetna etiska ställningstaganden grundade på kunskaper om mänskliga rättigheter

Läs mer

Lokal arbetsplan 2017/2018

Lokal arbetsplan 2017/2018 1(14) Lokal arbetsplan 2017/2018 Skarpängsskolan 2(14) Innehållsförteckning Ledningsdeklaration... 3 Skolans verksamhet... 4 Organisation... 4 Skolans systematiska kvalitetsarbete... 7 Uppdrag... 9 Prioriterade

Läs mer

Skytteholmsskolan åk 4-9. Verksamhetsplan 2014-15

Skytteholmsskolan åk 4-9. Verksamhetsplan 2014-15 Skytteholmsskolan åk 4-9 Verksamhetsplan 2014-15 LEDNINGSDEKLARATION Skytteholmsskolan är delad i två enheter varav jag är rektor för åk 4-9. Skolan består av åtta klasser i åk 4-6 samt sex klasser i åk

Läs mer

2.2 Kunskaper. Målbeskrivning

2.2 Kunskaper. Målbeskrivning AHLA SKOLA 2013 2.2 Kunskaper Målbeskrivning Skolan mål är att varje elev efter genomgången grundskola kan använda det svenska språket i tal och skrift på ett rikt och nyanserat sätt kan kommunicera på

Läs mer

Demokratiplan. Sånnaskolan. Senast uppdaterad

Demokratiplan. Sånnaskolan. Senast uppdaterad Demokratiplan Sånnaskolan Senast uppdaterad 2012-11-15 Innehållsförteckning 1. Syfte 2. Lagstiftning (skollag och Lgr11) 3. Skolans övergripande mål (Lgr11) 3.1 Normer och värden 3.2 Kunskaper 3.3 Elevernas

Läs mer

LJUS p å k v a l i t e t Samarbete mellan Lidingö, Järfälla, Upplands-Bro och Solna

LJUS p å k v a l i t e t Samarbete mellan Lidingö, Järfälla, Upplands-Bro och Solna 1 (12) Utvärdering grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet Syftet med det kommunala samarbetet är att stimulera till en aktiv dialog på och mellan alla nivåer i verksamheterna kring hur kvaliteten

Läs mer

Vollsjö skola och fritidshem i Sjöbo kommun

Vollsjö skola och fritidshem i Sjöbo kommun Vollsjö skola och fritidshem i Sjöbo kommun Lokal arbetsplan 2018. Pia Jönsson, rektor Vollsjöskola och fritidshems Lokala Arbetsplan Till grund för den lokala arbetsplanen ligger Läroplan för grundskola

Läs mer

Lokal arbetsplan 2017/2018

Lokal arbetsplan 2017/2018 1(12) Lokal arbetsplan 2017/2018 Myrängsskolan 2(12) Innehållsförteckning Ledningsdeklaration... 3 Skolans verksamhet... 3 Organisation... 4 Skolans systematiska kvalitetsarbete... 6 Uppdrag... 7 Prioriterade

Läs mer

En grön tråd från förskolan till årskurs 9 i Hagby, Ånestad, Brokind/Sätra samt fsk-åk 6 i Tornhagen/T1 7-9

En grön tråd från förskolan till årskurs 9 i Hagby, Ånestad, Brokind/Sätra samt fsk-åk 6 i Tornhagen/T1 7-9 En grön tråd från förskolan till årskurs 9 i Hagby, Ånestad, Brokind/Sätra samt fsk-åk 6 i Tornhagen/T1 7-9 Innehåll En grön tråd från förskolan till årskurs 9 i Hagby, Ånestad, Brokind/Sätra samt fsk-åk

Läs mer

RÅSUNDA SKOLA 6-9 Verksamhetsplan

RÅSUNDA SKOLA 6-9 Verksamhetsplan Råsunda Skola 6-9 SID 1 (14) RÅSUNDA SKOLA 6-9 Verksamhetsplan 2015-2016 Råsunda Skola 6-9 SID 2 (14) Innehåll 1. LEDNINGSDEKLARATION... 3 2. RÅSUNDA SKOLA 6-9 VERKSAMHET... 4 3. RÅSUNDA SKOLA 6-9 ORGANISATION...

Läs mer

Hedängskolan 7-9 arbetsplan 2014-2015

Hedängskolan 7-9 arbetsplan 2014-2015 Hedängskolan Handläggare Vårt diarienummer Datum Sidan 1(7) Birgitta Wikström 140908 Reviderad 141024 Hedängskolan 7-9 arbetsplan 2014-2015 MEDBORGARE Kunskapsnämndens mål 2014 Kunskapsförvaltningens verksamheter

Läs mer

Verksamhetsplan 2015/2016 Fröviskolan F-6

Verksamhetsplan 2015/2016 Fröviskolan F-6 Verksamhetsplan 2015/ Fröviskolan F-6 Sammanställd 150825 Utvecklingsområden för Frövi F-6 Grundskola Måluppfyllelse Läroplanen Lgr 11 Skolan ska klargöra för elever och föräldrar vilka mål utbildningen

Läs mer

LÅNGÄNGSKOLAN. Utvecklingsplan läsåret 17/18

LÅNGÄNGSKOLAN. Utvecklingsplan läsåret 17/18 LÅNGÄNGSKOLAN Utvecklingsplan läsåret 17/18 1 Innehållsförteckning: Sida 1. Inledning s. 3 2. Långängskolan F-6 s. 4 2.1 Det systematiska kvalitetsarbetet s. 6 3. Nuläge s. 7 4. Prioriterade utvecklingsområden

Läs mer

Arbetsplan för 1-6 Stigens Friskola Läsåret 2016/2017

Arbetsplan för 1-6 Stigens Friskola Läsåret 2016/2017 Arbetsplan för 1-6 Stigens Friskola Läsåret 2016/2017 Arbetsplan läsåret 2016/2017 Normer och värden: Lgr 2011 säger att skolan aktivt och medvetet ska påverka och stimulera eleverna att omfatta vårt samhälles

Läs mer

LÅNGÄNGSKOLAN. Utvecklingsplan läsåret 16/17

LÅNGÄNGSKOLAN. Utvecklingsplan läsåret 16/17 LÅNGÄNGSKOLAN Utvecklingsplan läsåret 16/17 1 Innehållsförteckning: Sida 1. Inledning s. 3 2. Långängskolan F-6 s. 4 2.1 Det systematiska kvalitetsarbetet 3. Nuläge s. 6 4. Prioriterade utvecklingsområden

Läs mer

Ekensbergsskolan. Verksamhetsplan

Ekensbergsskolan. Verksamhetsplan Ekensbergsskolan SID 1 (19) Ekensbergsskolan Verksamhetsplan 2015-2016 Ekensbergsskolan SID 2 (19) Innehåll 1. LEDNINGSDEKLARATION... 3 2. EKENSBERGSSKOLANS VERKSAMHET... 3 3. EKENSBERGSSKOLANS ORGANISATION...

Läs mer

1(18) Lokal arbetsplan. Näsbyparks RO

1(18) Lokal arbetsplan. Näsbyparks RO 1(18) Lokal arbetsplan Näsbyparks RO 2(18) Innehållsförteckning Ledningsdeklaration... 3 Skolans verksamhet... 4 Organisation... 5 Skolans systematiska kvalitetsarbete... 6 Uppdrag... 8 Prioriterade områden

Läs mer

SKOLHAGENSKOLAN. Lokal arbetsplan 2015-16

SKOLHAGENSKOLAN. Lokal arbetsplan 2015-16 SKOLHAGENSKOLAN Lokal arbetsplan 2015-16 1(18) LEDNINGSDEKLARATION Vi har högt ställda förväntningar på våra elever och tror att de med rätt stöd, uppmuntran och förtroende kan nå mycket långt. Vår undervisning

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN Läsåret 2014/2015

LOKAL ARBETSPLAN Läsåret 2014/2015 LOKAL ARBETSPLAN Läsåret 2014/2015 Till alla föräldrar med elever på Snapphaneskolan Vi strävar mot samma mål att få trygga, kreativa, självständiga och sociala elever med hög måluppfyllelse! För att nå

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen Verksamhetsplan 2016

Barn- och utbildningsförvaltningen Verksamhetsplan 2016 Barn- och utbildningsförvaltningen Verksamhetsplan 2016 Frödinge, Storebro, Tuna skolor och fritidshem Innehållsförteckning INLEDNING... 3 EKONOMI I BALANS... 4 TJÄNSTER AV HÖG KVALITET... 5 VERKSAMHETENS

Läs mer

Innehållsförteckning. Inledning 3. Riktlinjer 4. Kvalitetssäkring 5. Verksamhetsbeskrivning 6. Normer och värden 7. Kunskaper 8

Innehållsförteckning. Inledning 3. Riktlinjer 4. Kvalitetssäkring 5. Verksamhetsbeskrivning 6. Normer och värden 7. Kunskaper 8 Skolplan Innehållsförteckning Inledning 3 Riktlinjer 4 Kvalitetssäkring 5 Verksamhetsbeskrivning 6 Normer och värden 7 Kunskaper 8 Elevens ansvar och inflytande 11 Skola och hem 12 Övergång och samverkan

Läs mer

ARBETSPLAN PILBÄCKSKOLAN LÅ VISION PILBÄCKSKOLAN ÄR EN SKOLA VARS ELEVER KÄNNER LUST ATT LÄRA HAR GODA KUNSKAPER BRYR SIG OM VARANDRA

ARBETSPLAN PILBÄCKSKOLAN LÅ VISION PILBÄCKSKOLAN ÄR EN SKOLA VARS ELEVER KÄNNER LUST ATT LÄRA HAR GODA KUNSKAPER BRYR SIG OM VARANDRA ARBETSPLAN PILBÄCKSKOLAN LÅ 12-13 VISION PILBÄCKSKOLAN ÄR EN SKOLA VARS ELEVER KÄNNER LUST ATT LÄRA HAR GODA KUNSKAPER BRYR SIG OM VARANDRA ORGANISATION SAMVERKAN är en skola på Hovområdet i Växjö. Skolan

Läs mer

Lokal arbetsplan 2017/2018

Lokal arbetsplan 2017/2018 1(14) Lokal arbetsplan 2017/2018 Rösjöskolan 2:0 Alla elever varje elev här öppnas dörren till framtiden. 2(14) Innehållsförteckning Ledningsdeklaration... 3 Skolans verksamhet... 4 Organisation... 5 Skolans

Läs mer

Teamplan Ugglums skola F-3 2011/2012

Teamplan Ugglums skola F-3 2011/2012 Teamplan Ugglums skola F-3 2011/2012 2015 har 10 åringen nått statens och våra mål men framförallt sina egna och har tagit ansvar för sin egen utveckling med stöd av vuxna. 10 åringen tror på sig själv

Läs mer

Verksamhetens systematiska kvalitetsarbete - om grundskolans arbete med systematisk uppföljning och analys

Verksamhetens systematiska kvalitetsarbete - om grundskolans arbete med systematisk uppföljning och analys Information om skolenheten Kopperskolan är en F-6:skola som h ar ca 320 elever och 45 personal. Skolans organisation har fyra F-1:or och tvåparellelligt från år 2-6. Det finns fyra fritidsavdelningar och

Läs mer

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Kotten

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Kotten Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för Kotten 2016-2017 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund 3 2. Mål och riktlinjer 4 2.1 Normer och värden 4 2.2 Utveckling och lärande 5-6 2.3 Barns inflytande

Läs mer

Utvecklings-/Arbetsplan läsåret 2017/2018. Skola: Grundsärskolan

Utvecklings-/Arbetsplan läsåret 2017/2018. Skola: Grundsärskolan Utvecklings-/Arbetsplan läsåret 2017/2018 Skola: Grundsärskolan Utvecklings-/Arbetsplan läsåret 2017/2018 Skola: Grundsärskolan Grundsärskolan inriktning grundsärskola består av tre grupper, Basgrupp 1,

Läs mer

Redovisning av systematiskt kvalitetsarbete Kingelstad Byskola skola

Redovisning av systematiskt kvalitetsarbete Kingelstad Byskola skola 1 Redovisning av systematiskt kvalitetsarbete 2016 Kingelstad Byskola skola 2 1. Kortfattad beskrivning av verksamheten Kingelstad Byskola HB startade i december 2012 med förskola. Efter att ha fått tillstånd

Läs mer

Kungsgårdens skolas arbetsplan 2012-2013

Kungsgårdens skolas arbetsplan 2012-2013 Grundskola Handläggare Vårt diarienummer Datum Sidan 1(7) Jennika Pettersson 2012-07-24 Kungsgårdens skolas arbetsplan 2012-2013 Kunskapsnämndens mål 2012 under MEDBORGARperspektivet Resultaten för lärande

Läs mer

Arbetsplan 2013/2014. Vintrosa skola och fritidshem Skolnämnd sydväst

Arbetsplan 2013/2014. Vintrosa skola och fritidshem Skolnämnd sydväst Arbetsplan 2013/2014 Vintrosa skola och fritidshem Skolnämnd sydväst Innehållsförteckning 1. Inledning 2. Förutsättningar 3. Läroplansmål Normer och värden 4. Läroplansmål Kunskaper 5. Läroplansmål Elevernas

Läs mer

Skolområde Korsavad 2013/2014

Skolområde Korsavad 2013/2014 Skolområde Korsavad 2013/2014 Systematiskt kvalitetsarbete övergripande mål och riktlinjer i Lgr11 Normer och värden - Plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Bedömning och betyg

Läs mer

Lokal arbetsplan 2016/2017

Lokal arbetsplan 2016/2017 1(19) Lokal arbetsplan 2016/2017 Slottsparksskolan 2(19) Innehållsförteckning Ledningsdeklaration... 3 Skolans verksamhet... 4 Organisation... 5 Skolans systematiska kvalitetsarbete... 7 Uppdrag... 8 Prioriterade

Läs mer

Verksamhetsplan för Norrtullskolan 2013/2014

Verksamhetsplan för Norrtullskolan 2013/2014 BARN OCH UTBILDNING Verksamhetsplan för Norrtullskolan 2013/2014 Verksamhetsidé På vår skola ges alla elever möjlighet att utvecklas utifrån sina förutsättningar! Det viktiga för alla på skolan är att

Läs mer

Utvecklings-/Arbetsplan läsåret 2017/2018. Skola: Sandarne skola

Utvecklings-/Arbetsplan läsåret 2017/2018. Skola: Sandarne skola Utvecklings-/Arbetsplan läsåret 2017/2018 Skola: Sandarne skola Utvecklings-/Arbetsplan läsåret 2017/2018 Skola: Sandarne skola I er Utvecklings-/Arbetsplan beskriver ni hur ni kommer att arbeta med BUN/förvaltningens

Läs mer

Arbetsplan för Ödenäs skola F-6

Arbetsplan för Ödenäs skola F-6 151013 Arbetsplan för Ödenäs skola F-6 Läsåret 2015/2016, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se Barn- och ungdomsförvaltningens

Läs mer

Lokal målplan Svenska Skolan i Wien och Lönnerberga der Bilingualer Kindergarten

Lokal målplan Svenska Skolan i Wien och Lönnerberga der Bilingualer Kindergarten Svenska Skolan i Wien Scheibelreitergasse 15 AT-1190 Wien Tel... +43-(0)1-320 79 80 E-Mail... svenskaskolan@svenskaskolan.at Website... www.svenskaskolan.at ZVR-Zahl 972744415 Wien 10 september 2018 Lokal

Läs mer

Skola: Norråsaskolan Rektor: Erik Thor

Skola: Norråsaskolan Rektor: Erik Thor Skola: Norråsaskolan Rektor: Erik Thor Systematiskt kvalitetsarbete Det systematiska kvalitetsarbetet är reglerat i skollagen, 4 kap och regleras på nationell-, huvudmannaoch enhetsnivå. Huvudmannanivå

Läs mer

MODERSMÅLSENHETEN. Verksamhetsplan 2014-15

MODERSMÅLSENHETEN. Verksamhetsplan 2014-15 Systematiskt kvalitetsarbete i Solnas skolor - Resultatsammanställning - Betygssättning - KVALITETSREDOVISNING (publ) Maj Juni Aug - VERKSAMHETSPLAN (publ) - Utkast 1/gensvar/slutgiltig - Delårsbokslut

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN. Grundskolan

LOKAL ARBETSPLAN. Grundskolan LOKAL ARBETSPLAN Grundskolan Läsåret 2012/2013 Till alla föräldrar med elever på Snapphaneskolan Vi strävar mot samma mål att få trygga, kreativa, självständiga och sociala elever/barn! För att nå vad

Läs mer

Uppföljning av Grundskolenämndens uppdrag Lupp - Lokal uppföljning av ungdomspolitiken 2017

Uppföljning av Grundskolenämndens uppdrag Lupp - Lokal uppföljning av ungdomspolitiken 2017 Julio Garcia Atterström Handläggare SKRIVELSE Datum 2018-12-13 Sida 1(2) Instans Grundskolenämnden Dnr GRN 2018-00113 3.5.1.25 Uppföljning av Grundskolenämndens uppdrag Lupp - Lokal uppföljning av ungdomspolitiken

Läs mer

Plan för kunskap och lärande. med kvalitet och kreativitet i centrum

Plan för kunskap och lärande. med kvalitet och kreativitet i centrum Plan för kunskap och lärande med kvalitet och kreativitet i centrum Förord Östersunds kommunfullmäktige har som skolhuvudman antagit denna plan. Med planen vill vi säkerställa att de nationella målen uppfylls.

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen Verksamhetsplan 2016

Barn- och utbildningsförvaltningen Verksamhetsplan 2016 Barn- och utbildningsförvaltningen Verksamhetsplan 2016 7-9 Innehållsförteckning INNEHÅLLSFÖRTECKNING... 2 INLEDNING... 3 EKONOMI I BALANS... 4 TJÄNSTER AV HÖG KVALITET... 4 VERKSAMHETENS PRIORITERADE

Läs mer

SJÄLVSKATTNING. ett verktyg i det systematiska kvalitetsarbetet

SJÄLVSKATTNING. ett verktyg i det systematiska kvalitetsarbetet SJÄLVSKATTNING ett verktyg i det systematiska kvalitetsarbetet TYCK TILL OM FÖRSKOLANS KVALITET! Självskattningen består av 6 frågor. Frågorna följs av påståenden som är fördelade på en skala 7 som du

Läs mer

Ansvaret innebär att vi alla måste fundera kring våra attityder och handlingar.

Ansvaret innebär att vi alla måste fundera kring våra attityder och handlingar. Inehål INLEDNING... 3 REGELVERK och LAGAR... 3 BEGREPP... 4 Tre viktiga begrepp som beskriver olika beteenden... 4 Kränkningar... 4 Diskriminering... 4 Mobbing... 4 RUTINER OCH ÅTGÄRDER VID KRÄNKANDE BEHANDLING

Läs mer

Lokal Arbetsplan. F-klass och grundskolan

Lokal Arbetsplan. F-klass och grundskolan Lokal Arbetsplan 2011 F-klass och grundskolan NORMER OCH VÄRDEN Skolan ska aktivt och medvetet påverka och stimulera eleverna att omfatta vårt samhälles gemensamma värderingar och låta dem komma till uttryck

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN 2014-2015

LOKAL ARBETSPLAN 2014-2015 LOKAL ARBETSPLAN 2014-2015 GRUNDSKOLA: Drottningdals skola 1. UNDERLAG Varje skola i Sverige har i uppdrag att beskriva hur det systematiska kvalitetsarbetet fungerar under läsåret samt beskriva hur vi

Läs mer

Kungsgårdens skola arbetsplan

Kungsgårdens skola arbetsplan Kungsgårdens skola Handläggare Vårt diarienummer Datum Sidan 1(9) Birgitta Wikström 2015-11-05 Kungsgårdens skola arbetsplan 2015-2016 MEDBORGARE Kunskapsnämndens mål 2015 Kunskapsförvaltningens verksamheter

Läs mer

Färsingaskolan. Lokal arbetsplan för Färsingaskolan

Färsingaskolan. Lokal arbetsplan för Färsingaskolan Färsingaskolan Lokal arbetsplan för Färsingaskolan 2013 Inledning Från och med augusti 2013 har Sandbäcksskolan åk 4-9 flyttat till Färsingaskolan som nu är en 4-9 skola med ca 400 elever. Verksamheten

Läs mer

2016/2017. Mariebergsskolan HÄLSA LÄRANDE TILLSAMMANS

2016/2017. Mariebergsskolan HÄLSA LÄRANDE TILLSAMMANS 2016/2017 Mariebergsskolan HÄLSA LÄRANDE TILLSAMMANS SKOLANS LEDORD HÄLSA LÄRANDE TILLSAMMANS VISION Mariebergsskolans vision är att alla ska känna glädje och trygghet i en demokratisk lärandemiljö. All

Läs mer

Utvecklingsplan. Tingbergsskolan Förskoleklass, grundskola 1 6, fritidshem Läsåret 2017/2018. Upprättat:

Utvecklingsplan. Tingbergsskolan Förskoleklass, grundskola 1 6, fritidshem Läsåret 2017/2018. Upprättat: Upprättat: 170904 Utvecklingsplan Tingbergsskolan Förskoleklass, grundskola 1 6, fritidshem Läsåret 2017/2018 Det Systematiska Kvalitéts Arbetet (SKA) på Tingbergsskolan Ett systematiskt kvalitetsarbete

Läs mer

Skolplan Med blick för lärande. Antagen av barn- och utbildningsnämnden den 21 oktober

Skolplan Med blick för lärande. Antagen av barn- och utbildningsnämnden den 21 oktober Skolplan 2016-2019 Med blick för lärande Antagen av barn- och utbildningsnämnden den 21 oktober 2015 1 Sävsjö kommuns skolplan - en vägvisare för alla förskolor och skolor i Sävsjö kommun Sävsjö kommuns

Läs mer

KVALITETSRAPPORT, FORSMARKS SKOLA, LÄSÅRET 2012/13

KVALITETSRAPPORT, FORSMARKS SKOLA, LÄSÅRET 2012/13 KVALITETSRAPPORT, FORSMARKS SKOLA, LÄSÅRET 2012/13 1:3 Statistik, kompetensförsörjning 2:3 Brukar- och personalenkäter X 3:3 Resultat/Måluppfyllelse En brukarenkät har genomförts bland eleverna i gymnasieskolan.

Läs mer

Arbetsplan för Latorps skola inklusive förskoleklass och fritidshem ht 2016/vt 2017

Arbetsplan för Latorps skola inklusive förskoleklass och fritidshem ht 2016/vt 2017 Arbetsplan för Latorps skola inklusive förskoleklass och fritidshem ht 2016/vt 2017 Presentation av skolan och fritidshemmets verksamhet och det systematiska kvalitetsarbetet Latorps skola ligger i ett

Läs mer

Verksamhetens systematiska kvalitetsarbete - om grundskolans arbete med systematisk uppföljning och analys

Verksamhetens systematiska kvalitetsarbete - om grundskolans arbete med systematisk uppföljning och analys Information om skolenheten Stora Högaskolan är en F-9 skola. Inför läsåret 2017/2018 är 783 elever inskrivna i skolan. Det arbetar 94 personal på skolan. Skolan är uppdelad i två enheter, F-6 samt 7-9.

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN

LOKAL ARBETSPLAN LOKAL ARBETSPLAN 2015-2016 GRUNDSKOLA: Drottningdals skola 1. UNDERLAG Varje skola i Sverige har i uppdrag att beskriva hur det systematiska kvalitetsarbetet (SKA) fungerar under läsåret samt beskriva

Läs mer

Kronbergsskolans rektorsområde

Kronbergsskolans rektorsområde Kronbergsskolans rektorsområde Boviks skola Lilla Kronbergsskolan Kronbergsskolan Arbetsplan Organisation Miljö och hälsa Skolans inriktning Profil Värdegrund Demokrati Livslångt lärande ORGANISATION Inom

Läs mer

SKOLUTVECKLINGSPLAN UCKLUMSKOLAN 18/19

SKOLUTVECKLINGSPLAN UCKLUMSKOLAN 18/19 SKOLUTVECKLINGSPLAN UCKLUMSKOLAN 18/19 Information om skolenheten Ucklumskolan är en f-3 skola med tillhörande fritidshem. Läsåret 18/19 har vi 38 elever uppdelade på två klasser och 10 personal. Vi arbetar

Läs mer

Arbetsplan för Högalidsskolans fritidshem F

Arbetsplan för Högalidsskolans fritidshem F Arbetsplan för Högalidsskolans fritidshem F-3 2018-2019 1 2 Inledning Högalidskolan är en kommunal grundskola för elever från förskoleklass t.o.m. årskurs 9. På lågstadiet finns tre fritidshemsavdelningar

Läs mer

Kvalitetsanalys för Boo Gårds skola läsåret 2014/15

Kvalitetsanalys för Boo Gårds skola läsåret 2014/15 Datum 150904 1 (9) Kvalitetsanalys för Boo Gårds skola läsåret 2014/15 Varje skola har enligt skollagen ansvar för att systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen. Denna

Läs mer

Verksamhetsplan Solhaga förskola Förutsättningar. Verksamhetsidé vision. Oktober 2016 Förvaltning för livslångt lärande

Verksamhetsplan Solhaga förskola Förutsättningar. Verksamhetsidé vision. Oktober 2016 Förvaltning för livslångt lärande Oktober 2016 Förvaltning för livslångt lärande Verksamhetsplan Solhaga förskola 2016-2017 Förutsättningar 35 platser Två avdelningar, Solen 1 3 år, Månen 3 5 år 7 pedagoger (4 förskollärare, tre barnskötare

Läs mer

Utbildningsinspektion i Gnarps skola, förskoleklass och grundskola årskurs 1 6

Utbildningsinspektion i Gnarps skola, förskoleklass och grundskola årskurs 1 6 Utbildningsinspektion i Nordanstigs kommun Gnarps skola Dnr 53-2005:786 Utbildningsinspektion i Gnarps skola, förskoleklass och grundskola årskurs 1 6 Innehåll Inledning...1 Underlag...1 Beskrivning av

Läs mer

Tyck till om förskolans kvalitet!

Tyck till om förskolans kvalitet! (6) Logga per kommun Tyck till om förskolans kvalitet! Självskattning ett verktyg i det systematiska kvalitetsarbetet Dokumentet har sin utgångspunkt i Lpfö 98/0 och har till viss del en koppling till

Läs mer

Verksamhetsplan förskola 18/19

Verksamhetsplan förskola 18/19 Verksamhetsplan förskola 18/19 IGELBÄCKEN 1 Innehållsförteckning Inledning... 3 Solna stads vision och övergripande mål... 3 Nämndmål... 3 Strategi för ökad kvalitet i förskolan... 4 i syfte att uppnå

Läs mer

Skolplanen är ett politiskt måldokument. Den bygger på skollag, läroplan, tidigare skolplaner, lärdomar och slutsatser från utvärderingar samt bedömni

Skolplanen är ett politiskt måldokument. Den bygger på skollag, läroplan, tidigare skolplaner, lärdomar och slutsatser från utvärderingar samt bedömni Skolplan En strategisk plan för utvecklingen av Nordmaling 2004-2008 Skolplanen är ett politiskt måldokument. Den bygger på skollag, läroplan, tidigare skolplaner, lärdomar och slutsatser från utvärderingar

Läs mer

Humleskolans plan mot kränkande behandling

Humleskolans plan mot kränkande behandling 1(6) Humleskolans plan mot kränkande behandling Planen omfattar grundskolan årskurs 7-9 Ansvarig för planen: Rektor Martin Grengby Innehållsförteckning: 1. Inledning 2. Främjande och förebyggande insatser

Läs mer

Skolans uppdrag är att främja lärande där individen stimuleras att inhämta och utveckla kunskaper och värden.

Skolans uppdrag är att främja lärande där individen stimuleras att inhämta och utveckla kunskaper och värden. Författningsstöd Övergripande författningsstöd 1 kap. 4 skollagen Utbildningen inom skolväsendet syftar till att barn och elever ska inhämta och utveckla kunskaper och värden. Den ska främja alla barns

Läs mer

Information om skolval till förskoleklass

Information om skolval till förskoleklass Information om skolval till förskoleklass 2019-01-15 Agenda Presentation av personal Information om skolan Information om skolvalet Personalen i förskoleklasserna informerar om arbetet i förskoleklass

Läs mer

1(17) Lokal arbetsplan. Skarpängsskolan

1(17) Lokal arbetsplan. Skarpängsskolan 1(17) Lokal arbetsplan Skarpängsskolan 2(17) Innehållsförteckning Ledningsdeklaration... 3 Skolans verksamhet... 4 Organisation... 5 Skolans systematiska kvalitetsarbete... 8 Uppdrag... 9 Prioriterade

Läs mer

Skolplan Med blick för lärande

Skolplan Med blick för lärande Skolplan 2012-2015 Med blick för lärande Antagen av barn- och utbildningsnämnden den 23 maj 2012 Sävsjö kommuns skolplan - en vägvisare för alla förskolor och skolor i Sävsjö kommun Sävsjö kommuns skolplan

Läs mer

Verksamhetsplan 2015/2016. Rombergaskolan

Verksamhetsplan 2015/2016. Rombergaskolan Verksamhetsplan 2015/2016 Rombergaskolan 1 Övergripande beskrivning av enheten Målgruppen är Rombergaskolans elever inom förskoleklass, grundskola och fritidshem. Vision Alla barn och ungdomar i Enköpings

Läs mer

Verksamhetsplan för fritidshemmet på Ljuraskolans grundsärskola, inriktning Träningsskolan. Läsåret 2014/2015

Verksamhetsplan för fritidshemmet på Ljuraskolans grundsärskola, inriktning Träningsskolan. Läsåret 2014/2015 Verksamhetsplan för fritidshemmet på Ljuraskolans grundsärskola, inriktning Träningsskolan Läsåret 2014/2015 Fritidshemmet på Ljura grundsärskola inriktning fritidshem Fritidshemmet Stjärnan har fritidsverksamhet

Läs mer

NORMER OCH VÄRDEN LÄRANDE OCH UTVECKLING ANSVAR OCH INFLYTANDE SAMARBETE MED HEMMET ÖVERGÅNG OCH SAMVERKAN OMVÄRLDEN

NORMER OCH VÄRDEN LÄRANDE OCH UTVECKLING ANSVAR OCH INFLYTANDE SAMARBETE MED HEMMET ÖVERGÅNG OCH SAMVERKAN OMVÄRLDEN 2008-2009 NORMER OCH VÄRDEN LÄRANDE OCH UTVECKLING ANSVAR OCH INFLYTANDE SAMARBETE MED HEMMET ÖVERGÅNG OCH SAMVERKAN OMVÄRLDEN Sammanställd av: Arbetslaget Holmsjö fritidshem Ansvarig: Rektor Ulf Ebbesson

Läs mer

Lokal arbetsplan. Eda gymnasieskola

Lokal arbetsplan. Eda gymnasieskola Lokal arbetsplan Eda gymnasieskola Innehållsförteckning Vision... 3 Ledningsdeklaration... 3 Gymnasieskolans styrdokument... 3 Läroplanens mål och riktlinjer... 4 Normer och värden... 4 Elevernas ansvar

Läs mer

Om the Big Five och förmågor

Om the Big Five och förmågor Om the Big Five och förmågor I the Big Five kallas det vi ska uppnå och bedöma: Förmågor Eftersom Förmågor till mycket stor del utgörs av medfödda förmågor. Jag kommer därför att i stället att tala om:

Läs mer

En attraktiv skola i framkant som ger mening och berikar alla varje dag

En attraktiv skola i framkant som ger mening och berikar alla varje dag En attraktiv skola i framkant som ger mening och berikar alla varje dag Ledningsdeklaration för Östra skolan 2018-2019 Vision Östra skolan skall inrikta sin utveckling mot nästa generations behov av kunskap

Läs mer

Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för Åkerö skola 7-9

Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för Åkerö skola 7-9 Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för Åkerö skola 7-9 Kvalitetsredovisning 2012/2013 Varje huvudman inom skolväsendet ska på huvudmannanivå systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och

Läs mer

4 AUGUSTI 2014. Verksamhetsplan för Örsundsbroskolan. förskoleklass, grundskola, fritidshem

4 AUGUSTI 2014. Verksamhetsplan för Örsundsbroskolan. förskoleklass, grundskola, fritidshem 4 AUGUSTI 2014 Verksamhetsplan för Örsundsbroskolan förskoleklass, grundskola, fritidshem 2014/2015 1 Beskrivning och presentation av enheten Presentation av enheten Örsundsbroskolan ligger c:a två mil

Läs mer

Verksamhetsidé och handlingsplan för ökad måluppfyllelse Norrtullskolan 7-9, läsåret 2017/18

Verksamhetsidé och handlingsplan för ökad måluppfyllelse Norrtullskolan 7-9, läsåret 2017/18 Verksamhetsidé och handlingsplan för ökad måluppfyllelse Norrtullskolan 7-9, läsåret 2017/18 Verksamhetsidé och handlingsplan för ökad måluppfyllelse Norrtullskolan 7-9, läsåret 2017/18 På Norrtullskolan

Läs mer

Kvalitetsanalys för Boo Gårds skola läsåret 2013/14

Kvalitetsanalys för Boo Gårds skola läsåret 2013/14 Datum 140826 1 (8) Kvalitetsanalys för Boo Gårds skola läsåret 2013/14 Varje skola har enligt skollagen ansvar för att systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen. Denna

Läs mer

Arbetsplan för Rösjöskolan Lpo94

Arbetsplan för Rösjöskolan Lpo94 Arbetsplan för Rösjöskolan Lpo94 Arbetsplan för Rösjöskolan Lpo94 Normer och värden Skolan skall sträva efter att varje elev utvecklar sin förmåga att göra och uttrycka medvetna etiska ställningstaganden

Läs mer

Kvalitetsrapport Hagabackens skola

Kvalitetsrapport Hagabackens skola 2016-06-02 Kvalitetsrapport 2015-2016 Hagabackens skola 1 1. GRUNDFAKTA 2 2. RESULTAT 2.1 Normer och värden Påstående: Årets res. Årets res. Förra året Förra året inte alls/ ganska dåligt % ganska bra/

Läs mer

Dnr 2018/120/600 Id Barn- och utbildningsförvaltningen. Verksamhetsplan Brännebro skola

Dnr 2018/120/600 Id Barn- och utbildningsförvaltningen. Verksamhetsplan Brännebro skola Dnr 2018/120/600 Id 23373 Barn- och utbildningsförvaltningen Verksamhetsplan 2018 Innehåll KOMMUNAL STYRNING OCH NÄMNDPLAN... 3 BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDENS PRIORITERADE OMRÅDEN... 3 SAMMANFATTANDE BILD

Läs mer

VÅGA VISA BEDÖMNINGSMATRIS GYMNASIESKOLA

VÅGA VISA BEDÖMNINGSMATRIS GYMNASIESKOLA VÅGA VISA BEDÖMNINGSMATRIS GYMNASIESKOLA NORMER OCH VÄRDEN Värdegrundsarbetet Det saknas eller finns i liten utsträckning en gemensam syn på verksamhetens värdegrund bland personalen. Det finns till viss

Läs mer

Barn- och utbildningsplan för Staffanstorps kommun

Barn- och utbildningsplan för Staffanstorps kommun FÖRFATTNING 7.7 Antagen av kommunfullmäktige 106/08 Reviderad av barn- och utbildningsnämnden 5/10 Barn- och utbildningsplan för Staffanstorps kommun Om barn- och utbildningsplanen Barn- och utbildningsplanen

Läs mer

Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för Gärde skola och fritidshem

Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för Gärde skola och fritidshem Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för Gärde skola och fritidshem Kvalitetsredovisning för Gärde skola och fritidshem 2012/2013 Varje huvudman inom skolväsendet ska på huvudmannanivå systematiskt

Läs mer

Verksamhetens systematiska kvalitetsarbete - om grundskolans arbete med systematisk uppföljning och analys

Verksamhetens systematiska kvalitetsarbete - om grundskolans arbete med systematisk uppföljning och analys h Information om skolenheten Ucklumskolan är en f-3 skola med tillhörande fritidshem. Läsåret 17/18 har vi 45 elever uppdelade på tre klasser och 10 personal. Vi arbetar delvis åldersblandat för att kunna

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN Läsåret 2015/2016

LOKAL ARBETSPLAN Läsåret 2015/2016 LOKAL ARBETSPLAN Läsåret 2015/2016 Till alla föräldrar med elever på Snapphaneskolan Vi strävar mot samma mål att få trygga, kreativa, självständiga och sociala elever med hög måluppfyllelse! För att nå

Läs mer

Kvalitetsrapport för Lorensberga skolområde läsåret

Kvalitetsrapport för Lorensberga skolområde läsåret Kvalitetsrapport för Lorensberga skolområde läsåret 2015-16 GÄLLANDE FÖR VERKSAMHETEN I Lorensberga skola grundskola åk 4-6 Ansvarig rektor åk 4-6 Ann-Katrin Bohman Innehåll Styrkort 2015-2016... 1 KVALITETSARBETE...

Läs mer

för Rens förskolor Bollnäs kommun

för Rens förskolor Bollnäs kommun för Bollnäs kommun 2015-08-01 1 Helhetssyn synen på barns utveckling och lärande Återkommande diskuterar och reflekterar kring vad en helhetssyn på barns utveckling och lärande, utifrån läroplanen, innebär

Läs mer

Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för Ullvi skolenhet

Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för Ullvi skolenhet Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för Ullvi skolenhet Kvalitetsredovisning 2016/2017 Verksamheter inom skolväsendet ska på huvudmanna- och enhetsnivå systematiskt och kontinuerligt planera, följa

Läs mer

Pedagogisk planering för 3klubbens fritids

Pedagogisk planering för 3klubbens fritids Pedagogisk planering för 3klubbens fritids Anledning till att man skapar pedagogiska planeringar för fritidshemmet är att vi ska tydliggöra det uppdrag som fritidshemmet har och hur barnen kan vara med

Läs mer

Adolfsbergsskolan F-6 s vision: Lika-unika, stolta barn och vuxna tillsammans för trygghet, glädje och lärande

Adolfsbergsskolan F-6 s vision: Lika-unika, stolta barn och vuxna tillsammans för trygghet, glädje och lärande Adolfsbergsskolan F-6 s vision: Lika-unika, stolta barn och vuxna tillsammans för trygghet, glädje och lärande Arbetsplan 2017/2018 Adolfsbergsskolan F-6 inklusive fritidshem Inledning I denna arbetsplan

Läs mer

Arbetsplan för Vintrosa skola ht 2016/vt 2017

Arbetsplan för Vintrosa skola ht 2016/vt 2017 Arbetsplan för Vintrosa skola ht 2016/vt 2017 Presentation av skolan och fritidshemmets verksamhet och det systematiska kvalitetsarbetet Vintrosa skola ligger i ett naturskönt område en bit utanför centralorten

Läs mer