LEDNINGSDEKLARATION. I Skarpängsskolan finns framtiden!

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "LEDNINGSDEKLARATION. I Skarpängsskolan finns framtiden!"

Transkript

1

2 LEDNINGSDEKLARATION I Skarpängsskolan finns framtiden! Varje elev i Skarpängsskolan är aktiv och kompetent samt har lust att lära och att utvecklas. Detta gäller för varje elev oavsett social och kulturell bakgrund, förstaspråk, kön eller ålder. Varje elev har viktiga erfarenheter och kunskaper, vill lära i samspel med andra och se mening och sammanhang med sitt lärande. Vårdnadshavare till de barn som går i Skarpängsskolan är kompetenta och erfarna och har den största kunskapen om sitt eget barn och barnets behov. Denna kompetens och erfarenhet ska medarbetare i Skarpängsskolan respektera och beakta i sin samverkan med barnet och barnets vårdnadshavare. Våra ledord är kunskap trygghet glädje och när en skola präglas av att man känner sig trygg och har roligt finns alla förutsättningar för att varje elev ska kunna utvecklas. Vi jobbar därför hårt med att skapa en atmosfär av grundtrygghet på skolan. Det innebär konkret att vi alltid reagerar och agerar när vi upptäcker att värdegrunden inte respekteras. Vi har höga ambitioner och är övertygade om att varje enskild individ, oberoende av erfarenheter, förutsättningar och behov har en oändlig utvecklingspotential. Vi utgår från ett formativt perspektiv i lärandeprocessen och förstärker det med IKT. Varje elev som lämnar Skarpängsskolan ska ha en positiv självbild, uppnått en hög kunskapsnivå samt utvecklat ett användbart språk som fungerar väl i alla sammanhang. Eleven ska ha en djup demokratisk insikt och kompetens samt ha både breda och djupa kunskaper på områden som bidrar till en fortsatt effektiv kunskapsutveckling. Varje elev ska ges möjligheter att nå de mål som beskrivs i de nationella kursplanerna. Lärarna formulerar och dokumenterar elevernas utveckling i riktning mot kunskapskraven tillsammans med elever och vårdnadshavare. Skarpängsskolan ska ge varje elev verktyg för ett livslångt lärande. Viktiga kunskaper, förutom kunskapskraven i nationella styrdokument, för framtiden är social kompetens, kommunikativ kompetens och förmåga att lösa problem. /Skarpängsskolans ledningsgrupp 2(16)

3 SKARPÄNGSSKOLANS VERKSAMHET Skarpängsskolan är en 7-9 skola med plats för ca 500 elever. På skolan går främst elever som kommer från F-6 skolor i närområdet. Vi har plats för 18 klasser fördelat på årskurs 7-9. Under läsåret 15/16 har vi även två klasser från Rösjöskolans årskurs 6 inhyrda. På Skarpängsskolan finns idag en särskild undervisningsgrupp. SKARPÄNGSSKOLANS ORGANISATION Rektor Skarpängsskolan har en rektor på 100 %. Ledningsgrupp Skarpängsskolan Ledningsgrupp Skarpängsskolan består av rektor samt fyra arbetslagsledare. Arbetsenheter AE Skarpängsskolan har fyra arbetsenheter, årskursvis (åk 7, 8, 9 och elevstöd) som leds av varsin arbetslagledare. Administration Administrationen består av en person på 100 %. Elevhälsan Elevhälsan på Skarpängsskolan består av rektor 100 %, skolsköterska 25 %, kurator 20 %, specialpedagog 100 %, speciallärare 100 % samt skolpsykolog 50 %. Bibliotek Skarpängsskolan har tillgång till kommunens bibliotek som ligger i anslutning till skolans lokaler som bemannas av bibliotekarie. Biblioteket omfattar böcker, facklitteratur och skönlitteratur, informationsteknik och andra medier och används inom alla ämnen som en del av elevernas utbildning för att bidra till att nå målen. 3(16)

4 Kafeterian Skarpängsskolan bedriver rastverksamhet i form av uppehållsrum, servering och spelrum. Kafeterian bemannas av personal från elevhälsan och är en del av skolans arbete för inkludering. Pedagoger: Sv/Eng/Språk 850 % 10 pedagoger. SO 285 % 4 pedagoger Ma/NO 750 % 9 pedagoger TK 150 % 2 pedagoger Bild 100 % 1 pedagog Idrott 200 % 4 pedagoger Slöjd 260 % 3 pedagoger Musik 120 % 2 pedagoger HKK 150 % 2 pedagoger Resurs 480 % 7 pedagoger Skarpängsskolans organisationsmodell: Rektor Ledningsgrupp Verksamhetsnära stöd Elevhälsan Administrativt stöd Intendent/vaktmästeri /IT Arbetslag Elevstöd Arbetslag 7 Arbetslag 8 Arbetslag 9 4(16)

5 SKARPÄNGSsKOLANS SYSTEMATISKA KVALITETSARBETE Skarpängsskolan arbetar i ett årshjul med kvalitetsarbetet utifrån Täby kommuns modell för systematiskt kvalitetsarbete. I augusti skrivs skolans arbetsplan där det ingår aktiviteter för måluppfyllelse inom områdena: Normer och värden Kunskaper Elevinflytande Medarbetarengagemang Ekonomi Aktiviteterna genomförs löpande under året samtidigt som skolan gör uppföljningar av måluppfyllelsen. I januari görs en halvårsprognos då vi utvärderar hela arbetsplanen för att se hur långt skolan nått i respektive område. I juni görs kvalitetsredovisning för hela året där man följer upp och analyserar resultaten. 5(16)

6 Till hjälp i arbetsplanens arbete finns olika verktyg såsom likabehandlingsplan, medarbetarsamtal, utvecklingssamtal, brukarundersökning samt våra egna elevenkäter som genomförs i årskurs 7-9 kring trygghet, trivsel och studiero. SKARPÄNGSSKOLANS UPPDRAG Skarpängsskolans huvuduppdrag är att bedriva undervisning utifrån mål och intentioner i relevanta nationella och kommunala styrdokument. SKARPÄNGSSKOLANS PRIORITERADE UTVECKLINGSOMRÅDEN LÄSÅRET 2015/2016 Utifrån kommunfullmäktiges mål och skolans kvalitetsredovisning för 2014/2015 har skolan tre huvudsakliga utvecklingsområden som kommer att prioriteras högst under det kommande läsåret. 1. Bedömning för lärande, BFL, som förhållningssätt vilket innebär att bedömningar görs som ytterst syftar till att främja lärandet. 2. Implementera skolans 1:1 satsning. Elever ska ha tillgång till de lärverktyg som behövs för en tidsenlig utbildning. Efter grundskolan ska elever kunna använda modern teknik som ett verktyg för att söka kunskap, kommunicera, skapa och lära sig Effektivisera och systematisera skolans användning av V-klass. Använda Google/GAFE som arbetssätt och redskap. 3. Utveckla skolans inkluderande förhållningssätt. 6(16)

7 NORMER OCH VÄRDEN Skolans mål är att varje elev kan göra och uttrycka medvetna etiska ställningstaganden grundade på kunskaper om mänskliga rättigheter och grundläggande demokratiska värderingar samt personliga erfarenheter, respekterar andra människors egenvärde, tar avstånd från att människor utsätts för förtryck och kränkande behandling, samt medverkar till att hjälpa andra människor, kan leva sig in i och förstå andra människors situation och utvecklar en vilja att handla också med deras bästa för ögonen, och visar respekt för och omsorg om såväl närmiljön som miljön i ett vidare perspektiv. (Läroplanen Lgr11) Täby har hög kvalitet i sina verksamheter (Kommunfullmäktiges inriktningsmål för barn- och grundskolenämnden 2015) Eleverna når kunskapskraven Förtroendet för Täbys pedagogiska verksamheter är stort (Kommunfullmäktiges effektmål för barn- och grundskolenämnden 2015) Förtroendet för de pedagogiska verksamheterna är högt Eleverna når högt ställda kunskapskrav (Utkast till kommunfullmäktiges mål 2016) Skolans mål Andelen elever i årskurs 7-9 som anger att de känner sig trygga ska vara 100 %. Utveckla det systematiska arbetet i arbetslagsorganisationen med normer och värden, utifrån kartläggning och planerade aktiviteter. Strategier De strategier skolan använder för att nå målen rymmer - ett aktivt arbete med skolans likabehandlingsplan, - samverkan med avlämnande skolor i området, - maximal öppenhet gentemot elever, vårdnadshavare, huvudman och närsamhälle. 7(16)

8 Arbetssätt Använda mentorstiden på ett genomtänkt och systematiskt sätt för att arbeta med prioriterat innehåll i likabehandlingsplanen såsom: - våra demokratiska värderingar, öppenhet och tolerans mot olikheter - nätetik - konsekvenstrappan, punkt utredning gällande kränkande behandling i likabehandlingsplanen. Ansvarig för genomförande är arbetslagledare. Djupintervjuer kring sociala miljön med två slumpvis utvalda elever/klass Ansvarig för genomförande är representant från elevhälsan. Kollegial handledning gällande lärarledarskap i klassrummet. Ansvarig för genomförande är 1:e lärare. Metoder för mätning av resultat Måluppfyllelsen kommer att mätas genom: Brukarundersökningen genomförs i årskurs 8. Ansvarig för genomförande är mentorer i årskurs 8. Statistik gällande incidentrapporter, kränkningsanmälningar och frånvarorapporter. Ansvarig för genomförande är rektor. Enkät i Google Forms avseende trivsel, trygghet och arbetsro för samtliga elever under vårterminen Ansvarig för genomförande är IT pedagog samt mentorer. Underlag för analys Kartläggning genom slumpvisa intervjuer av två elever/klass, hösten Ansvarig för genomförande är representant från elevhälsan. 8(16)

9 KUNSKAPER Skolan ska ansvara för att varje elev efter genomgången grundskola kan använda det svenska språket i tal och skrift på ett rikt och nyanserat sätt, kan kommunicera på engelska i tal och skrift samt ges möjligheter att kommunicera på något ytterligare främmande språk på ett funktionellt sätt, kan använda sig av matematiskt tänkande för vidare studier och i vardagslivet, kan använda kunskaper från de naturvetenskapliga, tekniska, samhällsvetenskapliga, humanistiska och estetiska kunskapsområdena för vidare studier, i samhällsliv och vardagsliv, kan lösa problem och omsätta idéer i handling på ett kreativt sätt, kan lära, utforska och arbeta både självständigt och tillsammans med andra och känna tillit till sin egen förmåga, kan använda sig av ett kritiskt tänkande och självständigt formulera ståndpunkter grundade på kunskaper och etiska överväganden, har fått kunskaper om och insikt i det svenska, nordiska och västerländska kulturarvet samt fått grundläggande kunskaper om de nordiska språken, har fått kunskaper om de nationella minoriteternas (judar, romer, urfolket samerna, sverigefinnar och tornedalingar) kultur, språk, religion och historia, kan samspela i möten med andra människor utifrån kunskap om likheter och olikheter i livsvillkor, kultur, språk, religion och historia, har fått kunskaper om samhällets lagar och normer, mänskliga rättigheter och demokratiska värderingar i skolan och i samhället, har fått kunskaper om förutsättningarna för en god miljö och en hållbar utveckling, har fått kunskaper om och förståelse för den egna livsstilens betydelse för hälsan, miljön och samhället, kan använda och ta del av många olika uttrycksformer såsom språk, bild, musik, drama och dans samt har utvecklat kännedom om samhällets kulturutbud, kan använda modern teknik som ett verktyg för kunskapssökande, kommunikation, skapande och lärande, och kan göra väl underbyggda val av fortsatt utbildning och yrkesinriktning. (Läroplanen Lgr11) 9(16)

10 Täby har hög kvalitet i sina verksamheter (Kommunfullmäktiges inriktningsmål för barn- och grundskolenämnden 2015) Eleverna når kunskapskraven Förtroendet för Täbys pedagogiska verksamheter är stort (Kommunfullmäktiges effektmål för barn- och grundskolenämnden 2015) Förtroendet för de pedagogiska verksamheterna är högt Eleverna når högt ställda kunskapskrav (Utkast till kommunfullmäktiges mål 2016) Skolans mål Under innevarande läsår ska andelen elever som efter årskurs nio har uppnått kunskapskraven i alla skolämnen vara 100 %. Höja Skarpängsskolans meritvärde. Alla lärare på skolan skall ha BFL som förhållningssätt och detta skall genomsyra undervisningen. Alla elever skall förstå läroplanens mål och kunskapskrav i aktuella arbetsområden. Strategier De strategier skolan använder för att nå målen rymmer - att en bedömning av varje elevs förutsättningar, erfarenheter och behov, ligger till grund för dennes lärandesituation, - att lärarens val av arbetssätt utgår från vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet, - ett inkluderande förhållningssätt, - ett utvecklat arbete med Pedagogisk planering och Bedömning för lärande. Arbetssätt Utveckla bedömningsmatriser i respektive ämne. Ansvarig för genomförande är ämneslag. Genomföra tredje året i BFL projektet. Ansvarig för genomförande är 1:e lärare. 10(16)

11 I ämneslagen genomföra diskussion och analys kring kravnivåer. Ansvarig för genomförande är ämneslagsansvarig. Vid behov utforma baskurser för att nå kunskapskravet E. Ansvarig för genomförande ämneslagsansvarig. Metoder för mätning av resultat Måluppfyllelsen kommer att mätas genom: Kunskapsutvecklingen kommer att mätas genom statistik från betyg (meritvärde), ÄP (resultaten) samt DLS-test. Ansvarig för genomförande är rektor samt spec. Underlag för analys Vid självskattningarna får eleven själv bedöma och beskriva sin förståelse för mål och kunskapskrav i varje ämne. Ansvarig för genomförande är ämneslag och ämneslärare. 11(16)

12 ELEVERS ANSVAR OCH INFLYTANDE Skolans mål är att varje elev tar ett personligt ansvar för sina studier och sin arbetsmiljö, successivt utövar ett allt större inflytande över sin utbildning och det inre arbetet i skolan, och har kunskap om demokratins principer och utvecklar sin förmåga att arbeta i demokratiska former. (Läroplanen Lgr11) Täby har hög kvalitet i sina verksamheter (Kommunfullmäktiges inriktningsmål för barn- och grundskolenämnden 2015) Eleverna når kunskapskraven Förtroendet för Täbys pedagogiska verksamheter är stort (Kommunfullmäktiges effektmål för barn- och grundskolenämnden 2015) Förtroendet för de pedagogiska verksamheterna är högt Eleverna når högt ställda kunskapskrav (Utkast till kommunfullmäktiges mål 2016) Skolans mål Andelen elever i årskurs 7-9 som anger att de upplever att de kan vara med och påverka sin lärandesituation skall vara 100 %. Alla elever skall veta vilka kanaler de kan använda sig av för att påverka sin skolsituation. Strategier De strategier skolan använder för att nå målen rymmer - ett aktivt arbete med Pedagogisk planering och Bedömning för lärande som ger eleverna reellt inflytande på stoffurval och arbetssätt Arbetssätt Genom att elever deltar i demokratiska arbetsformer som t.ex. elevråd, matråd och skyddsrond. Ansvarig för genomförande är arbetslagsledarna. 12(16)

13 Metoder för mätning av resultat Måluppfyllelsen kommer att mätas genom: Elevernas insikt kring den egna kunskapsutvecklingen kommer att mätas genom brukarundersökningen i årskurs 8. Ansvarig för genomförande är mentorer i årskurs 8. Enkät i Google Forms avseende trivsel, trygghet och arbetsro för samtliga elever under vårterminen Ansvarig för genomförande är IT-pedagog och mentorer. Genom skattning som är gemensamma för alla utifrån utvecklingssamtal. Ansvarig för genomförande är samtliga mentorer. Underlag för analys Utvärdering kring skolans arbete med elevrådsrepresentanterna. Ansvarig för genomförande är representanterna och pedagogisk personal. 13(16)

14 MEDARBETARENGAGEMANG Kommunen behöver ( ) vara en attraktiv arbetsgivare (Kommunfullmäktiges verksamhetsplan 2015) Skolans mål Andelen medarbetare på skolan som anger att de är nöjda med sin arbetssituation som helhet ska vara 100 %. Strategier De strategier skolan använder för att nå målen rymmer - att skolans mål är kända av medarbetarna och att alla är engagerade i aktiviteter för att nå dem, - att medarbetare genom att få gehör för idéer och engagemang ges möjlighet att delta i vidareutveckling av sitt arbete, resultat och arbetssätt, - att varje medarbetare har rätt kompetens i relation till sitt uppdrag. Arbetssätt Skolan ska genomföra följande aktiviteter: Aktivt arbeta för en god arbetsmiljö genom att följa skolans gemensamt formulerade värderingar. Ansvarig för genomförande är arbetslagsledarna på skolan. Ämnesövergripande planeringar och temadagar, tex inom sex och samlevnad, exkursioner, ANT, idrottsdagar. Ansvarig för genomförande är arbetslag. Delta i öppna pedagogiska samtal där både framgångar och svårigheter blir belysta. Ansvarig för genomförande är arbetslagsledarna. Gemensamma strategier kring elever i behov av anpassningar och stöd under skoldagen. Ansvarig för genomförande är elevhälsan. Personalgemensamma aktiviteter både under och utanför arbetstid. Ansvarig för genomförande är skolans ledningsgrupp. 14(16)

15 Metoder för mätning av resultat Måluppfyllelsen kommer att mätas genom: Medarbetarundersökning. Ansvarig för genomförande är rektor. Statistik från sjukfrånvaro. Ansvarig för genomförande är intendent. 15(16)

16 EKONOMI Kommunens finansiella mål ( ) uppgå till 2 % av skatteintäkterna (netto). (Kommunfullmäktiges ekonomiska mål 2015) Skolans mål Skolan ska vid 2015 och 2016 års utgång ha en budget i balans. Strategier De strategier skolan använder för att nå målen rymmer - att arbetet med volymanpassning och detaljerad månadsuppföljning fortsätter under året. Arbetssätt Skolan ska genomföra följande aktiviteter: Månadsvis uppföljning av intäkter och utgifter. Ansvarig för genomförande är rektor Kvartalsvis revidering av budget. Ansvarig för genomförande är rektor. Utökad definition av den ekonomiska styrningen. Ansvarig för genomförande är rektor. Metoder för mätning av resultat Måluppfyllelsen kommer att mätas genom: Uppföljning genom delårsbokslut och bokslut. Ansvarig för genomförande är rektor. 16(16)

RÅSUNDA SKOLA 6-9 Verksamhetsplan

RÅSUNDA SKOLA 6-9 Verksamhetsplan Råsunda Skola 6-9 SID 1 (14) RÅSUNDA SKOLA 6-9 Verksamhetsplan 2015-2016 Råsunda Skola 6-9 SID 2 (14) Innehåll 1. LEDNINGSDEKLARATION... 3 2. RÅSUNDA SKOLA 6-9 VERKSAMHET... 4 3. RÅSUNDA SKOLA 6-9 ORGANISATION...

Läs mer

Lokal arbetsplan 2017/2018

Lokal arbetsplan 2017/2018 1(14) Lokal arbetsplan 2017/2018 Skarpängsskolan 2(14) Innehållsförteckning Ledningsdeklaration... 3 Skolans verksamhet... 4 Organisation... 4 Skolans systematiska kvalitetsarbete... 7 Uppdrag... 9 Prioriterade

Läs mer

BAGARTORPSSKOLAN F-3 2 autismgrupper. Verksamhetsplan 2013-2014

BAGARTORPSSKOLAN F-3 2 autismgrupper. Verksamhetsplan 2013-2014 BAGARTORPSSKOLAN F-3 2 autismgrupper Verksamhetsplan 2013-2014 Eva-Lotta Aste LEDNINGSDEKLARATION Tro på allas förmågor. Alla ska behandlas lika. Rusta eleverna för lärande in i framtiden. Varje elev ska

Läs mer

Lokal arbetsplan 2017/2018

Lokal arbetsplan 2017/2018 1(10) Lokal arbetsplan 2017/2018 Viggby RO 2(10) Innehållsförteckning Ledningsdeklaration... 3 Skolans verksamhet... 4 Organisation... 4 Skolans systematiska kvalitetsarbete... 6 Uppdrag... 7 Prioriterade

Läs mer

2. Övergripande mål och riktlinjer

2. Övergripande mål och riktlinjer 2. Övergripande mål och riktlinjer I de övergripande målen anges de normer och värden samt de kunskaper som alla e lever bör ha utvecklat när de lämnar grundskolan. en anger inriktningen på skolans arbete.

Läs mer

Ulriksdalsskolans. Verksamhetsplan 2014-2015

Ulriksdalsskolans. Verksamhetsplan 2014-2015 Ulriksdalsskolans Verksamhetsplan 2014-2015 SOLNA STAD kontakt@solna.se Organisationssnummer Förvaltning Tel. 08-734 20 00 212000-0183 171 86 Solna Fax. 08-734 20 59 www.solna.se Besök. Stadshusgången

Läs mer

2.2 Kunskaper. Målbeskrivning

2.2 Kunskaper. Målbeskrivning AHLA SKOLA 2013 2.2 Kunskaper Målbeskrivning Skolan mål är att varje elev efter genomgången grundskola kan använda det svenska språket i tal och skrift på ett rikt och nyanserat sätt kan kommunicera på

Läs mer

Övergripande mål och riktlinjer - Lgr 11

Övergripande mål och riktlinjer - Lgr 11 Övergripande mål och riktlinjer - Lgr 11 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Skolan ska aktivt och medvetet påverka och stimulera eleverna att omfatta vårt samhälles gemensamma värderingar och låta dem komma till uttryck

Läs mer

SKARPÄNGSSKOLAN. Kunskap Trygghet Glädje

SKARPÄNGSSKOLAN. Kunskap Trygghet Glädje SKARPÄNGSSKOLAN Kunskap Trygghet Glädje Ledningsdeklaration I Skarpängsskolan finns framtiden! Varje elev i Skarpängsskolan är aktiv och kompetent samt har lust att lära och att utvecklas. Detta gäller

Läs mer

Vi arbetar aktivt för att varje elev ska utveckla sin förmåga att: *visa empati och förstå hur andra känner. *lyssna aktivt på andra.

Vi arbetar aktivt för att varje elev ska utveckla sin förmåga att: *visa empati och förstå hur andra känner. *lyssna aktivt på andra. Arbetsplan för fritidshemmen på Backaskolan och Lovisaskolan Mål enligt Lgr 11 Normer och värden Kan göra och uttrycka medvetna etiska ställningstaganden grundade på kunskaper om mänskliga rättigheter

Läs mer

LJUS p å k v a l i t e t Samarbete mellan Lidingö, Järfälla, Upplands-Bro och Solna

LJUS p å k v a l i t e t Samarbete mellan Lidingö, Järfälla, Upplands-Bro och Solna 1 (12) Utvärdering grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet Syftet med det kommunala samarbetet är att stimulera till en aktiv dialog på och mellan alla nivåer i verksamheterna kring hur kvaliteten

Läs mer

Skytteholmsskolan åk 4-9. Verksamhetsplan 2014-15

Skytteholmsskolan åk 4-9. Verksamhetsplan 2014-15 Skytteholmsskolan åk 4-9 Verksamhetsplan 2014-15 LEDNINGSDEKLARATION Skytteholmsskolan är delad i två enheter varav jag är rektor för åk 4-9. Skolan består av åtta klasser i åk 4-6 samt sex klasser i åk

Läs mer

En grön tråd från förskolan till årskurs 9 i Hagby, Ånestad, Brokind/Sätra samt fsk-åk 6 i Tornhagen/T1 7-9

En grön tråd från förskolan till årskurs 9 i Hagby, Ånestad, Brokind/Sätra samt fsk-åk 6 i Tornhagen/T1 7-9 En grön tråd från förskolan till årskurs 9 i Hagby, Ånestad, Brokind/Sätra samt fsk-åk 6 i Tornhagen/T1 7-9 Innehåll En grön tråd från förskolan till årskurs 9 i Hagby, Ånestad, Brokind/Sätra samt fsk-åk

Läs mer

1(17) Lokal arbetsplan. Skarpängsskolan

1(17) Lokal arbetsplan. Skarpängsskolan 1(17) Lokal arbetsplan Skarpängsskolan 2(17) Innehållsförteckning Ledningsdeklaration... 3 Skolans verksamhet... 4 Organisation... 5 Skolans systematiska kvalitetsarbete... 8 Uppdrag... 9 Prioriterade

Läs mer

Ekensbergsskolan. Verksamhetsplan

Ekensbergsskolan. Verksamhetsplan Ekensbergsskolan SID 1 (19) Ekensbergsskolan Verksamhetsplan 2015-2016 Ekensbergsskolan SID 2 (19) Innehåll 1. LEDNINGSDEKLARATION... 3 2. EKENSBERGSSKOLANS VERKSAMHET... 3 3. EKENSBERGSSKOLANS ORGANISATION...

Läs mer

LÅNGÄNGSKOLAN. Utvecklingsplan läsåret 17/18

LÅNGÄNGSKOLAN. Utvecklingsplan läsåret 17/18 LÅNGÄNGSKOLAN Utvecklingsplan läsåret 17/18 1 Innehållsförteckning: Sida 1. Inledning s. 3 2. Långängskolan F-6 s. 4 2.1 Det systematiska kvalitetsarbetet s. 6 3. Nuläge s. 7 4. Prioriterade utvecklingsområden

Läs mer

Skola: Norråsaskolan Rektor: Erik Thor

Skola: Norråsaskolan Rektor: Erik Thor Skola: Norråsaskolan Rektor: Erik Thor Systematiskt kvalitetsarbete Det systematiska kvalitetsarbetet är reglerat i skollagen, 4 kap och regleras på nationell-, huvudmannaoch enhetsnivå. Huvudmannanivå

Läs mer

LÅNGÄNGSKOLAN. Utvecklingsplan läsåret 16/17

LÅNGÄNGSKOLAN. Utvecklingsplan läsåret 16/17 LÅNGÄNGSKOLAN Utvecklingsplan läsåret 16/17 1 Innehållsförteckning: Sida 1. Inledning s. 3 2. Långängskolan F-6 s. 4 2.1 Det systematiska kvalitetsarbetet 3. Nuläge s. 6 4. Prioriterade utvecklingsområden

Läs mer

Demokratiplan. Sånnaskolan. Senast uppdaterad

Demokratiplan. Sånnaskolan. Senast uppdaterad Demokratiplan Sånnaskolan Senast uppdaterad 2012-11-15 Innehållsförteckning 1. Syfte 2. Lagstiftning (skollag och Lgr11) 3. Skolans övergripande mål (Lgr11) 3.1 Normer och värden 3.2 Kunskaper 3.3 Elevernas

Läs mer

Lokal arbetsplan 2017/2018

Lokal arbetsplan 2017/2018 1(14) Lokal arbetsplan 2017/2018 Näsbyparks RO 2(14) Innehållsförteckning Ledningsdeklaration... 3 Skolans verksamhet... 4 Organisation... 5 Skolans systematiska kvalitetsarbete... 6 Uppdrag... 8 Prioriterade

Läs mer

ARBETSPLAN PILBÄCKSKOLAN LÅ VISION PILBÄCKSKOLAN ÄR EN SKOLA VARS ELEVER KÄNNER LUST ATT LÄRA HAR GODA KUNSKAPER BRYR SIG OM VARANDRA

ARBETSPLAN PILBÄCKSKOLAN LÅ VISION PILBÄCKSKOLAN ÄR EN SKOLA VARS ELEVER KÄNNER LUST ATT LÄRA HAR GODA KUNSKAPER BRYR SIG OM VARANDRA ARBETSPLAN PILBÄCKSKOLAN LÅ 12-13 VISION PILBÄCKSKOLAN ÄR EN SKOLA VARS ELEVER KÄNNER LUST ATT LÄRA HAR GODA KUNSKAPER BRYR SIG OM VARANDRA ORGANISATION SAMVERKAN är en skola på Hovområdet i Växjö. Skolan

Läs mer

MODERSMÅLSENHETEN. Verksamhetsplan 2014-15

MODERSMÅLSENHETEN. Verksamhetsplan 2014-15 Systematiskt kvalitetsarbete i Solnas skolor - Resultatsammanställning - Betygssättning - KVALITETSREDOVISNING (publ) Maj Juni Aug - VERKSAMHETSPLAN (publ) - Utkast 1/gensvar/slutgiltig - Delårsbokslut

Läs mer

Transtenskolan. utvecklingsplan läsåret 2015/2016

Transtenskolan. utvecklingsplan läsåret 2015/2016 Transtenskolan utvecklingsplan läsåret 2015/2016 1. Inledning I Hallsbergs kommun bygger vi landets bästa förskola och skola. Det betyder att våra strategier och arbetssätt är inriktade på att nå alla

Läs mer

Lokal arbetsplan 2017/2018

Lokal arbetsplan 2017/2018 1(14) Lokal arbetsplan 2017/2018 Rösjöskolan 2:0 Alla elever varje elev här öppnas dörren till framtiden. 2(14) Innehållsförteckning Ledningsdeklaration... 3 Skolans verksamhet... 4 Organisation... 5 Skolans

Läs mer

Transtenskolan. utvecklingsplan läsåret 2016/2017

Transtenskolan. utvecklingsplan läsåret 2016/2017 Transtenskolan utvecklingsplan läsåret 2016/2017 1. Inledning I Hallsbergs kommun bygger vi landets bästa förskola och skola. Det betyder att våra strategier och arbetssätt är inriktade på att nå alla

Läs mer

Om the Big Five och förmågor

Om the Big Five och förmågor Om the Big Five och förmågor I the Big Five kallas det vi ska uppnå och bedöma: Förmågor Eftersom Förmågor till mycket stor del utgörs av medfödda förmågor. Jag kommer därför att i stället att tala om:

Läs mer

Verksamhetsplan 2015/2016. Rombergaskolan

Verksamhetsplan 2015/2016. Rombergaskolan Verksamhetsplan 2015/2016 Rombergaskolan 1 Övergripande beskrivning av enheten Målgruppen är Rombergaskolans elever inom förskoleklass, grundskola och fritidshem. Vision Alla barn och ungdomar i Enköpings

Läs mer

Verksamhetens systematiska kvalitetsarbete - om grundskolans arbete med systematisk uppföljning och analys

Verksamhetens systematiska kvalitetsarbete - om grundskolans arbete med systematisk uppföljning och analys Information om skolenheten Kopperskolan är en F-6:skola som h ar ca 320 elever och 45 personal. Skolans organisation har fyra F-1:or och tvåparellelligt från år 2-6. Det finns fyra fritidsavdelningar och

Läs mer

Lokal målplan Svenska Skolan i Wien och Lönnerberga der Bilingualer Kindergarten

Lokal målplan Svenska Skolan i Wien och Lönnerberga der Bilingualer Kindergarten Svenska Skolan i Wien Scheibelreitergasse 15 AT-1190 Wien Tel... +43-(0)1-320 79 80 E-Mail... svenskaskolan@svenskaskolan.at Website... www.svenskaskolan.at ZVR-Zahl 972744415 Wien 10 september 2018 Lokal

Läs mer

Lokal arbetsplan 2017/2018

Lokal arbetsplan 2017/2018 1(12) Lokal arbetsplan 2017/2018 Myrängsskolan 2(12) Innehållsförteckning Ledningsdeklaration... 3 Skolans verksamhet... 3 Organisation... 4 Skolans systematiska kvalitetsarbete... 6 Uppdrag... 7 Prioriterade

Läs mer

Kvalitetsredovisning grundskola. Skarpängsskolan

Kvalitetsredovisning grundskola. Skarpängsskolan Kvalitetsredovisning grundskola Skarpängsskolan Innehållsförteckning 1 Rektors sammanfattande analys av skolans... 3 2 Enhetens prioriterade förbättringar till kommande läsår... 3 3 Normer och värden...

Läs mer

Verksamhetens systematiska kvalitetsarbete - om grundskolans arbete med systematisk uppföljning och analys

Verksamhetens systematiska kvalitetsarbete - om grundskolans arbete med systematisk uppföljning och analys Information om skolenheten Stenungskolan har inför läsåret 18/19 ca 420 elever. Personalen består av både pedagoger och resurspersonal och är totalt 46 stycken. Stenungskolan är en 7-9 skola med tre åldershomogena

Läs mer

Funktionell kvalitet VERKTYG FÖR BEDÖMNING AV FÖRSKOLANS MÅLUPPFYLLELSE OCH PEDAGOGISKA PROCESSER

Funktionell kvalitet VERKTYG FÖR BEDÖMNING AV FÖRSKOLANS MÅLUPPFYLLELSE OCH PEDAGOGISKA PROCESSER Funktionell kvalitet VERKTYG FÖR BEDÖMNING AV FÖRSKOLANS MÅLUPPFYLLELSE OCH PEDAGOGISKA PROCESSER GENERELL KARAKTÄR FÖRSKOLANS MÅLUPPFYLLELSE MÅL Målen anger inriktningen på förskolans arbete och därmed

Läs mer

Verksamhetsplan 2015/2016 Fröviskolan F-6

Verksamhetsplan 2015/2016 Fröviskolan F-6 Verksamhetsplan 2015/ Fröviskolan F-6 Sammanställd 150825 Utvecklingsområden för Frövi F-6 Grundskola Måluppfyllelse Läroplanen Lgr 11 Skolan ska klargöra för elever och föräldrar vilka mål utbildningen

Läs mer

VÅGA VISA BEDÖMNINGSMATRIS GYMNASIESKOLA

VÅGA VISA BEDÖMNINGSMATRIS GYMNASIESKOLA VÅGA VISA BEDÖMNINGSMATRIS GYMNASIESKOLA NORMER OCH VÄRDEN Värdegrundsarbetet Det saknas eller finns i liten utsträckning en gemensam syn på verksamhetens värdegrund bland personalen. Det finns till viss

Läs mer

Läroplan för grundsärskolan

Läroplan för grundsärskolan och den nya läroplanen finns markerade i detta dokument. Denna läroplan gäller från och med Läroplan för grundsärskolan 1 Skolans värdegrund och uppdrag Grundläggande värden Skolväsendet vilar på demokratins

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskoleklass / Grundskolan / Grundsärskolan. Åsaka skola F

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskoleklass / Grundskolan / Grundsärskolan. Åsaka skola F Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskoleklass / Grundskolan / Grundsärskolan Åsaka skola F-6 2015 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 Redovisning av aktuella kunskapsresultat... 4 REDOVISNING

Läs mer

Lokal arbetsplan. Bollstanäs skola. Läsåret 2009/2010. Bollstanäs skola. Stora vägen Upplands Väsby

Lokal arbetsplan. Bollstanäs skola. Läsåret 2009/2010. Bollstanäs skola. Stora vägen Upplands Väsby Bollstanäs skola Stora vägen 80 194 68 Upplands Väsby Lokal arbetsplan Bollstanäs skola Läsåret 2009/2010 Arbetsplan/verksamhetsplan 2009/10 grundskola för Bollstanäs Inledning Skolans organisation Bollstanäs

Läs mer

Del ur läroplan för grundsärskolan 2011

Del ur läroplan för grundsärskolan 2011 Del ur läroplan för grundsärskolan 2011 Innehåll 1. Skolans värdegrund och uppdrag... 4 2. Övergripande mål och riktlinjer... 9 2.1 Normer och värden... 9 2.2 Kunskaper... 10 2.3 Elevernas ansvar och inflytande...

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen Verksamhetsplan 2016

Barn- och utbildningsförvaltningen Verksamhetsplan 2016 Barn- och utbildningsförvaltningen Verksamhetsplan 2016 7-9 Innehållsförteckning INNEHÅLLSFÖRTECKNING... 2 INLEDNING... 3 EKONOMI I BALANS... 4 TJÄNSTER AV HÖG KVALITET... 4 VERKSAMHETENS PRIORITERADE

Läs mer

FÄRJESTADSSKOLANS ARBETSPLAN

FÄRJESTADSSKOLANS ARBETSPLAN FÄRJESTADSSKOLANS ARBETSPLAN LÄSÅRET 2016 17 KARLSTADS KOMMUN Ansvarig samt giltighetstid: Mikael Nilsson Rektor, Läsåret 16/17 POLICY Uttrycker ett övergripande förhållningssätt. Policyn handlar om principer

Läs mer

Läroplan för grundsärskolan

Läroplan för grundsärskolan 1 Skolans värdegrund och uppdrag Grundläggande värden Skolväsendet vilar på demokratins grund. Skollagen (2010:800) slår fast att utbildningen inom skolväsendet syftar till att elever ska inhämta och utveckla

Läs mer

Ringens förskola. Verksamhetsplan 2014-15

Ringens förskola. Verksamhetsplan 2014-15 Ringens förskola Verksamhetsplan 2014-15 SOLNA STAD kontakt@solna.se Organisationssnummer Förvaltning Tel. 08-734 20 00 212000-0183 171 86 Solna Fax. 08-734 20 59 www.solna.se Besök. Stadshusgången 2 LEDNINGSDEKLARATION

Läs mer

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Kotten

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Kotten Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för Kotten 2016-2017 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund 3 2. Mål och riktlinjer 4 2.1 Normer och värden 4 2.2 Utveckling och lärande 5-6 2.3 Barns inflytande

Läs mer

Parkskolan åk 1-6, Läsåret

Parkskolan åk 1-6, Läsåret Arbetsplan åk 1-6 Utifrån verksamhetens kvalitetsrapport har rektor valt följande prioriterade områden, som finns dokumenterade i arbetsplanen för läsåret 2018-19 Fortsatt utveckling av inkluderande arbetssätt

Läs mer

Lokal arbetsplan för Grundsärskolan 7-9 läsåret 2015/2016

Lokal arbetsplan för Grundsärskolan 7-9 läsåret 2015/2016 i Anna-Karin Broström 20 augusti 2015 Lokal arbetsplan för Grundsärskolan 7-9 läsåret 2015/2016 Våren 2015 har kvalitetsarbetet på Grundsärskolan 7-9 ytterligare stärkts Mått/målet är nått när Processarbetet

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL SKOLAN!

VÄLKOMMEN TILL SKOLAN! VÄLKOMMEN TILL SKOLAN! VI BYGGER SAMHÄLLET I takt med att vi blir allt fler Kungälvsbor bygger vi ut vår verksamhet. Varje år utökas verksamheterna med nya förskolor och/eller grundskolor, fler pedagoger

Läs mer

Verksamhetsplan för Bränninge ro Bränningeskolan 2015-2016

Verksamhetsplan för Bränninge ro Bränningeskolan 2015-2016 Verksamhetsplan för Bränninge ro Bränningeskolan 2015-2016 Vision/Verksamhetsidé De senaste årens enkätsvar från elever och vårdnadshavare visar att Bränningeskolan är skola där man känner sig trygg. Trots

Läs mer

Arbetsplan för Ödenäs skola F-6

Arbetsplan för Ödenäs skola F-6 151013 Arbetsplan för Ödenäs skola F-6 Läsåret 2015/2016, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se Barn- och ungdomsförvaltningens

Läs mer

Verksamhetsplan 2009 för barn- och ungdomsnämnden

Verksamhetsplan 2009 för barn- och ungdomsnämnden Verksamhetsplan 2009 för barn- och ungdomsnämnden Inledning Kommunfullmäktige har beslutat om kommunledningsmål för planeringsperioden 2008-2011 i form av kommunövergripande mål som gäller för all verksamhet

Läs mer

Enhetsplan för Nödingeskolan 2012-2013

Enhetsplan för Nödingeskolan 2012-2013 Enhetsplan för Nödingeskolan 2012-2013 Gemensamma mål för hela enheten Gemensam för såväl grundskola som förskoleklass och fritidshemmet ligger som grund för våra mål? Skolinspektionens rapport Vilka mål

Läs mer

Del ur Lgr 11: Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet: kapitel 1 och 2

Del ur Lgr 11: Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet: kapitel 1 och 2 Del ur Lgr 11: Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet: kapitel 1 och 2 1. Skolans värdegrund och uppdrag Grundläggande värden Det offentliga skolväsendet vilar på demokratins grund.

Läs mer

Innehållsförteckning. 2. Normer och värden 2.1 Läroplanen 2.2 Skolans mål 2.3 Hur vi ska arbeta mot målen

Innehållsförteckning. 2. Normer och värden 2.1 Läroplanen 2.2 Skolans mål 2.3 Hur vi ska arbeta mot målen Lokal arbetsplan för förskoleklass och skola vid Järbo friskola 2012-2013 Innehållsförteckning 1. Järbo friskola 1.1 Inledning 1.2 Verksamhet och profil 1.3 Elevhälsa 1.4 Likabehandlingsplan 1.5 Barn i

Läs mer

Del ur Lgr 11: Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet: kapitel 1 och 2

Del ur Lgr 11: Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet: kapitel 1 och 2 Del ur Lgr 11: Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet: kapitel 1 och 2 1. Skolans värdegrund och uppdrag Grundläggande värden Det offentliga skolväsendet vilar på demokratins grund.

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2011-2012 1 Inneha llsfo rteckning 1. Inledning 2. Förutsättningar 3. Läroplansmål Normer och värden 4. Läroplansmål Utveckling och lärande 5. Läroplansmål Barns inflytande 6. Läroplansmål

Läs mer

Sammanställning av styr- och måldokument för utbildningsverksamheter i Hudiksvalls kommun

Sammanställning av styr- och måldokument för utbildningsverksamheter i Hudiksvalls kommun Sammanställning av styr- och måldokument för utbildningsverksamheter i Hudiksvalls kommun 2016-2017 Postadress: 824 80 Hudiksvall Besöksadress: Trädgårdsgatan 4 E-post: larande@hudiksvall.se Tfn växel:

Läs mer

En attraktiv skola i framkant som ger mening och berikar alla varje dag

En attraktiv skola i framkant som ger mening och berikar alla varje dag En attraktiv skola i framkant som ger mening och berikar alla varje dag Ledningsdeklaration för Östra skolan 2018-2019 Vision Östra skolan skall inrikta sin utveckling mot nästa generations behov av kunskap

Läs mer

Skolutvecklingsplan. Skolans namn: Hallerna Skola Läsår: Kommun: Stenungsunds kommun. Vi utbildar världsmedborgare

Skolutvecklingsplan. Skolans namn: Hallerna Skola Läsår: Kommun: Stenungsunds kommun. Vi utbildar världsmedborgare Skolutvecklingsplan Skolans namn: Hallerna Skola Läsår:2017-2018 Kommun: Stenungsunds kommun Vi utbildar världsmedborgare Information om skolenheten Hallerna är en nystartad enhet. Verksamheten på enheten

Läs mer

Örgryte-Härlanda. Förskoleklass en lekfull övergång till skolan.

Örgryte-Härlanda. Förskoleklass en lekfull övergång till skolan. Örgryte-Härlanda Förskoleklass en lekfull övergång till skolan www.goteborg.se Förskoleklassens viktigaste pedagogiska redskap är lek, skapande och elevens eget utforskande. Genom leken stimuleras elevens

Läs mer

Fridensborgs förskola. Verksamhetsplan 2014-15

Fridensborgs förskola. Verksamhetsplan 2014-15 Fridensborgs förskola Verksamhetsplan 2014-15 SOLNA STAD kontakt@solna.se Organisationssnummer Förvaltning Tel. 08-734 20 00 212000-0183 171 86 Solna Fax. 08-734 20 59 www.solna.se Besök. Stadshusgången

Läs mer

1 Skolans värdegrund och uppdrag Grundläggande värden Förståelse och medmänsklighet Saklighet och allsidighet En likvärdig utbildning Rättigheter och

1 Skolans värdegrund och uppdrag Grundläggande värden Förståelse och medmänsklighet Saklighet och allsidighet En likvärdig utbildning Rättigheter och 1 Skolans värdegrund och uppdrag Grundläggande värden Förståelse och medmänsklighet Saklighet och allsidighet En likvärdig utbildning Rättigheter och skyldigheter Skolans uppdrag God miljö för utveckling

Läs mer

Pedagogisk planering för 3klubbens fritids

Pedagogisk planering för 3klubbens fritids Pedagogisk planering för 3klubbens fritids Anledning till att man skapar pedagogiska planeringar för fritidshemmet är att vi ska tydliggöra det uppdrag som fritidshemmet har och hur barnen kan vara med

Läs mer

Utvecklings-/Arbetsplan läsåret 2017/2018. Skola: Grundsärskolan

Utvecklings-/Arbetsplan läsåret 2017/2018. Skola: Grundsärskolan Utvecklings-/Arbetsplan läsåret 2017/2018 Skola: Grundsärskolan Utvecklings-/Arbetsplan läsåret 2017/2018 Skola: Grundsärskolan Grundsärskolan inriktning grundsärskola består av tre grupper, Basgrupp 1,

Läs mer

Dnr 2018/120/600 Id Barn- och utbildningsförvaltningen. Verksamhetsplan Brännebro skola

Dnr 2018/120/600 Id Barn- och utbildningsförvaltningen. Verksamhetsplan Brännebro skola Dnr 2018/120/600 Id 23373 Barn- och utbildningsförvaltningen Verksamhetsplan 2018 Innehåll KOMMUNAL STYRNING OCH NÄMNDPLAN... 3 BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDENS PRIORITERADE OMRÅDEN... 3 SAMMANFATTANDE BILD

Läs mer

Verksamhetens systematiska kvalitetsarbete - om grundskolans arbete med systematisk uppföljning och analys

Verksamhetens systematiska kvalitetsarbete - om grundskolans arbete med systematisk uppföljning och analys Information om skolenheten Stora Högaskolan är en F-9 skola. Inför läsåret 2017/2018 är 783 elever inskrivna i skolan. Det arbetar 94 personal på skolan. Skolan är uppdelad i två enheter, F-6 samt 7-9.

Läs mer

Verksamhetens systematiska kvalitetsarbete - om grundskolans arbete med systematisk uppföljning och analys

Verksamhetens systematiska kvalitetsarbete - om grundskolans arbete med systematisk uppföljning och analys Information om skolenheten Stenungskolan har inför läsåret 17/18 ca 390 elever. Personalen består av både pedagoger och resurspersonal och är totalt 46 stycken. Stenungskolan är en 7-9 skola med tre åldershomogena

Läs mer

Kungsgårdens skolas arbetsplan 2012-2013

Kungsgårdens skolas arbetsplan 2012-2013 Grundskola Handläggare Vårt diarienummer Datum Sidan 1(7) Jennika Pettersson 2012-07-24 Kungsgårdens skolas arbetsplan 2012-2013 Kunskapsnämndens mål 2012 under MEDBORGARperspektivet Resultaten för lärande

Läs mer

Verksamhetsplan 2015/2016 Bergvretenskolan

Verksamhetsplan 2015/2016 Bergvretenskolan Dennis Holm 2015-10-01 Bergvretenskolan Verksamhetsplan 2015/2016 Bergvretenskolan 1 Övergripande beskrivning av enheten Bergvretenskolan är belägen i sydöstra delen av Enköpings tätort. Närområdet består

Läs mer

Granbackaskolan. Verksamhetsplan

Granbackaskolan. Verksamhetsplan Granbackaskolan SID 1 (21) Granbackaskolan Verksamhetsplan 2015-2016 Granbackaskolan SID 2 (21) Innehåll 1. LEDNINGSDEKLARATION... 3 2. GRANBACKASKOLAN VERKSAMHET... 3 3. GRANBACKASKOLANS ORGANISATION...

Läs mer

Mål: Ekologi och miljö. Måldokument Lpfö 98

Mål: Ekologi och miljö. Måldokument Lpfö 98 Ekologi och miljö Måldokument Lpfö 98 Förskolan ska lägga stor vikt vid miljö- och naturvårdsfrågor. Ett ekologiskt förhållningssätt och en positiv framtidstro skall prägla förskolans verksamhet. Förskolan

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen Verksamhetsplan 2016

Barn- och utbildningsförvaltningen Verksamhetsplan 2016 Barn- och utbildningsförvaltningen Verksamhetsplan 2016 Frödinge, Storebro, Tuna skolor och fritidshem Innehållsförteckning INLEDNING... 3 EKONOMI I BALANS... 4 TJÄNSTER AV HÖG KVALITET... 5 VERKSAMHETENS

Läs mer

SKOLUTVECKLINGSPLAN UCKLUMSKOLAN 18/19

SKOLUTVECKLINGSPLAN UCKLUMSKOLAN 18/19 SKOLUTVECKLINGSPLAN UCKLUMSKOLAN 18/19 Information om skolenheten Ucklumskolan är en f-3 skola med tillhörande fritidshem. Läsåret 18/19 har vi 38 elever uppdelade på två klasser och 10 personal. Vi arbetar

Läs mer

Kvalitetsrapport för Lorensberga skolområde läsåret

Kvalitetsrapport för Lorensberga skolområde läsåret Kvalitetsrapport för Lorensberga skolområde läsåret 2015-16 GÄLLANDE FÖR VERKSAMHETEN I Lorensberga skola grundskola åk 4-6 Ansvarig rektor åk 4-6 Ann-Katrin Bohman Innehåll Styrkort 2015-2016... 1 KVALITETSARBETE...

Läs mer

Fullersta rektorsområde

Fullersta rektorsområde Fullersta rektorsområde Fullersta rektorsområde ligger i Huddinge i ett naturskönt område med närhet till skog, sjöar och idrottsplats. Rektorsområdet har ca 90 personal och ca 580 elever som är uppdelade

Läs mer

Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för Tällberg skola

Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för Tällberg skola Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för Tällberg skola Kvalitetsredovisning 2015/2016 Verksamheter inom skolväsendet ska på huvudmanna- och enhetsnivå systematiskt och kontinuerligt planera, följa

Läs mer

1 Skolans värdegrund och uppdrag Grundläggande värden Förståelse och medmänsklighet Saklighet och allsidighet En likvärdig utbildning Rättigheter och

1 Skolans värdegrund och uppdrag Grundläggande värden Förståelse och medmänsklighet Saklighet och allsidighet En likvärdig utbildning Rättigheter och 1 Skolans värdegrund och uppdrag Grundläggande värden Förståelse och medmänsklighet Saklighet och allsidighet En likvärdig utbildning Rättigheter och skyldigheter Skolans uppdrag God miljö för utveckling

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete Läsåret 2013-2014

Systematiskt kvalitetsarbete Läsåret 2013-2014 Grundsärskolan Ingela Dullum Rektor Systematiskt kvalitetsarbete Läsåret 2013-2014 Grundsärskolan Ferlinskolan/Strandvägsskolan Rektor Ingela Dullum 1 Innehållsförteckning: Kunskaper sidan 3 Normer och

Läs mer

Kvalitetsredovisning 2013/2014 Skola: Hermods Gymnasium, Stockholm Ansvarig chef: Henric Granholm, rektor. Datum: 2014-09-08

Kvalitetsredovisning 2013/2014 Skola: Hermods Gymnasium, Stockholm Ansvarig chef: Henric Granholm, rektor. Datum: 2014-09-08 Kvalitetsredovisning 2013/2014 Skola: Hermods Gymnasium, Stockholm Ansvarig chef: Henric Granholm, rektor Datum: 2014-09-08 Systematiskt kvalitetsarbete Hermods gymnasium samt Design & Construction College

Läs mer

Innehållsförteckning. Inledning 3. Riktlinjer 4. Kvalitetssäkring 5. Verksamhetsbeskrivning 6. Normer och värden 7. Kunskaper 8

Innehållsförteckning. Inledning 3. Riktlinjer 4. Kvalitetssäkring 5. Verksamhetsbeskrivning 6. Normer och värden 7. Kunskaper 8 Skolplan Innehållsförteckning Inledning 3 Riktlinjer 4 Kvalitetssäkring 5 Verksamhetsbeskrivning 6 Normer och värden 7 Kunskaper 8 Elevens ansvar och inflytande 11 Skola och hem 12 Övergång och samverkan

Läs mer

Innehå llsfö rteckning

Innehå llsfö rteckning 1 Innehå llsfö rteckning 1. Inledning 2. Förutsättningar 3. Läroplansmål Normer och värden 4. Läroplansmål Utveckling och lärande 5. Läroplansmål Barns inflytande 6. Läroplansmål Förskola och hem 7. Läroplansmål

Läs mer

Statens skolverks författningssamling

Statens skolverks författningssamling Statens skolverks författningssamling ISSN 1102-1950 Förordning om ändring i förordningen (SKOLFS 2010:250) om läroplan för specialskolan samt för förskoleklassen och fritidshemmet i vissa fall; SKOLFS

Läs mer

Strategi för en utvecklande skola i Vårgårda ökad måluppfyllelse i grundskolan och grundsärskolan

Strategi för en utvecklande skola i Vårgårda ökad måluppfyllelse i grundskolan och grundsärskolan Strategi för en utvecklande skola i Vårgårda ökad måluppfyllelse i grundskolan och grundsärskolan Beslutat av: Kommunfullmäktige för beslut: 11 januari 2017 För revidering ansvarar: Kommunfullmäktige Ansvarig

Läs mer

Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet

Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet Läroplanen har reviderats med skrivningar om jämställdhet. Skillnaderna mellan den tidigare och den nya läroplanen finns markerade i detta dokument. Denna läroplan gäller från och med Läroplan för grundskolan,

Läs mer

Arbetsplan Bruksskolan åk /2019

Arbetsplan Bruksskolan åk /2019 Arbetsplan Bruksskolan åk 1-6 2018/2019 Normer och Värden Mål Hur når vi målen? Genomförande Hur vet vi att vi nått målen? Utvärdering Skolans plan mot kränkande behandling ska uppfylla skollagens krav

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN Västra Husby FÖRSKOLEKLASS, SKOLA och FRITIDSHEM

VERKSAMHETSPLAN Västra Husby FÖRSKOLEKLASS, SKOLA och FRITIDSHEM 1 VERKSAMHETSPLAN 2018-2019 FÖRSKOLEKLASS, SKOLA och FRITIDSHEM 2 Innehållsförteckning Grundfakta om verksamheten 3 Sammanfattning av läsåret 2017/18 3 Prioriterade områden för kommande verksamhetsår 4

Läs mer

VISION OCH MÅLBILD FÖR BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN I ÄLVDALENS KOMMUN

VISION OCH MÅLBILD FÖR BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN I ÄLVDALENS KOMMUN VISION OCH MÅLBILD FÖR BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN I ÄLVDALENS KOMMUN Planens syfte. Syftet med Barn- och utbildningsnämndens vision i Älvdalen är att denna skall vara vägledande för de utvecklingsinsatser

Läs mer

Läroplan för sameskolan, förskoleklassen och fritidshemmet

Läroplan för sameskolan, förskoleklassen och fritidshemmet och den nya läroplanen finns markerade i detta dokument. Denna läroplan gäller från och med Läroplan för sameskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 1 Skolans värdegrund och uppdrag Grundläggande värden

Läs mer

Grön tråd i Malmslätts upptagningsområde, från förskolan årskurs 9, F-6-delen Innehåll

Grön tråd i Malmslätts upptagningsområde, från förskolan årskurs 9, F-6-delen Innehåll Grön tråd i Malmslätts upptagningsområde, från förskolan årskurs 9, F-6-delen Innehåll Grön tråd i Malmslätts upptagningsområde, från förskolan årskurs 9, F-6-delen... 1 Samtliga arbetsområden 1-6... 2

Läs mer

En attraktiv skola i framkant som ger mening och berikar alla varje dag

En attraktiv skola i framkant som ger mening och berikar alla varje dag En attraktiv skola i framkant som ger mening och berikar alla varje dag Ledningsdeklaration för Östra skolan 2015-2017 Vision Östra skolan kännetecknas av en strävan att utveckla samverkan mellan skola

Läs mer

Del ur Lgr 11: Läroplan för specialskolan samt för förskoleklassen och fritidshemmet i vissa fall

Del ur Lgr 11: Läroplan för specialskolan samt för förskoleklassen och fritidshemmet i vissa fall Del ur Lgr 11: Läroplan för specialskolan samt för förskoleklassen och fritidshemmet i vissa fall 1. Skolans värdegrund och uppdrag Grundläggande värden Det offentliga skolväsendet vilar på demokratins

Läs mer

Uppföljning av Grundskolenämndens uppdrag Lupp - Lokal uppföljning av ungdomspolitiken 2017

Uppföljning av Grundskolenämndens uppdrag Lupp - Lokal uppföljning av ungdomspolitiken 2017 Julio Garcia Atterström Handläggare SKRIVELSE Datum 2018-12-13 Sida 1(2) Instans Grundskolenämnden Dnr GRN 2018-00113 3.5.1.25 Uppföljning av Grundskolenämndens uppdrag Lupp - Lokal uppföljning av ungdomspolitiken

Läs mer

Verksamhetens systematiska kvalitetsarbete - om grundskolans arbete med systematisk uppföljning och analys

Verksamhetens systematiska kvalitetsarbete - om grundskolans arbete med systematisk uppföljning och analys h Information om skolenheten Ucklumskolan är en f-3 skola med tillhörande fritidshem. Läsåret 17/18 har vi 45 elever uppdelade på tre klasser och 10 personal. Vi arbetar delvis åldersblandat för att kunna

Läs mer

Stockholms stads förskoleplan - en förskola i världsklass

Stockholms stads förskoleplan - en förskola i världsklass SKOLROTELN BILAGA 1 SID 1 (8) 2008-09-03 Stockholms stads förskoleplan - en förskola i världsklass 1 Inledning Förskolan ska lägga grunden till ett livslångt lärande och vara rolig, stimulerande, trygg

Läs mer

Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för Djura skola

Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för Djura skola Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för Djura skola Kvalitetsredovisning 215/216 Verksamheter inom skolväsendet ska på huvudmanna- och enhetsnivå systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp

Läs mer

Skolans uppdrag är att främja lärande där individen stimuleras att inhämta och utveckla kunskaper och värden.

Skolans uppdrag är att främja lärande där individen stimuleras att inhämta och utveckla kunskaper och värden. Författningsstöd Övergripande författningsstöd 1 kap. 4 skollagen Utbildningen inom skolväsendet syftar till att barn och elever ska inhämta och utveckla kunskaper och värden. Den ska främja alla barns

Läs mer

MÅLDOKUMENT FÖR FRITIDSHEM I HAGFORS KOMMUN Antagen av Barn- och bildningsavdelningens ledningsgrupp

MÅLDOKUMENT FÖR FRITIDSHEM I HAGFORS KOMMUN Antagen av Barn- och bildningsavdelningens ledningsgrupp MÅLDOKUMENT FÖR FRITIDSHEM I HAGFORS KOMMUN 2017-2018 Antagen av Barn- och bildningsavdelningens ledningsgrupp 2017-06-02 VISION Vi har Värmlands bästa skola i Hagfors kommun, när vi tidigt ser, hör och

Läs mer

Kvalitetsuppföljning grundskola 2017/2018 Hede-och Tanumskolan Förskoleklass-årskurs 6

Kvalitetsuppföljning grundskola 2017/2018 Hede-och Tanumskolan Förskoleklass-årskurs 6 Kvalitetsuppföljning grundskola 2017/2018 Hede-och Tanumskolan Förskoleklass-årskurs 6 Lärande Verksamhetens måluppfyllelse Svenska Studieresultat ämnesprov grundskolan Betyg Antal elever Antal elever

Läs mer

Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för Insjöns skola

Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för Insjöns skola Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för Insjöns skola Kvalitetsredovisning 215/216 Verksamheter inom skolväsendet ska på huvudmanna- och enhetsnivå systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp

Läs mer

Mål för Markhedens Förskola Läsåret 2013/2014

Mål för Markhedens Förskola Läsåret 2013/2014 2012-10-15 Sid 1 (7) Mål för Markhedens Förskola Läsåret 2013/2014 V A L B O F Ö R S K O L E O M R Å D E Tfn 026-178000 (vx), www.gavle.se Sid 2 (7) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet

Läs mer

SKOLHAGENSKOLAN. Lokal arbetsplan 2015-16

SKOLHAGENSKOLAN. Lokal arbetsplan 2015-16 SKOLHAGENSKOLAN Lokal arbetsplan 2015-16 1(18) LEDNINGSDEKLARATION Vi har högt ställda förväntningar på våra elever och tror att de med rätt stöd, uppmuntran och förtroende kan nå mycket långt. Vår undervisning

Läs mer