Granbackaskolan. Verksamhetsplan

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Granbackaskolan. Verksamhetsplan"

Transkript

1 Granbackaskolan SID 1 (21) Granbackaskolan Verksamhetsplan

2 Granbackaskolan SID 2 (21) Innehåll 1. LEDNINGSDEKLARATION GRANBACKASKOLAN VERKSAMHET GRANBACKASKOLANS ORGANISATION SKOLANS SYSTEMATISKA KVALITETSARBETE GRANBACKASKOLANS UPPDRAG GRANBACKASKOLAN PRIORITERADE UTVECKLINGSOMRÅDEN NORMER OCH VÄRDEN Fritidshemmets mål Förskoleklassens mål Skolans mål ELEVERNAS ANSVAR OCH INFLYTANDE Fritidshemmets mål Förskoleklassens mål Skolans mål KUNSKAPER Fritidshemmets mål Förskoleklassens mål Skolans mål... 20

3 Granbackaskolan SID 3 (21) 1. LEDNINGSDEKLARATION Granbackaskolan ska vara en utvecklande, inspirerande och trygg skola där alla elever ska nå sin högsta utvecklingspotential för att uppnå kunskapsmålen. Jag ämnar skapa de bästa förutsättningarna för elever så att de ges möjlighet att uppnå kunskapsmålen i vår verksamhet. Detta genom att arbeta med ett tydligt ledarskap, fortsatt skolutveckling, värdegrund och en god arbetsmiljö tillsammans med mina medarbetare. Sofia Soc Rektor 2. GRANBACKASKOLAN VERKSAMHET På Granbackaskolan arbetar vi med tydlig kommunikation, anpassning, värdegrund, trygghet och studiero. På skolan går ca 340 elever i ålderhomogena klasser från F åk 5. Granbackaskolan ligger i tre enplans tegelbyggnader från 60-talet. Skolan har stora, ljusa klassrum och fritidshem. Från augusti kommer åk 2b och 3c att ha fritidsverksamhet i gemensamma lokaler på Grankvisten. Resterande åk 1-3 har fritidsverksamhet i en annan del av byggnaden antingen på avdelning, Granbarret eller Grankotten. Åk 4-5 befinner sig i en byggnad kallad Monsunen dvs. i den del av skolan där matsal och idrottshall ligger. I ett eget hus på skolgården finns Växthuset med förskoleklasser. Där finns två förskoleklassgrupper, Vitsippan och Blåsippan. På skolan arbetar sexton lärare och tre speciallärare/-pedagoger samt en sva-lärare. Slöjd köper skolan från en närliggande skola, dit eleverna går och har sina lektioner. I förskoleklass arbetar fyra pedagoger och två resurser samt en specialpedagog. På fritidshemmen arbetar 12 personer, av vilka sex är högskoleutbildade. Skolhälsovården består av skolsköterska, skolläkare, skolpsykolog. Skolkurator kommer att rekryteras i höst. Administrationen består av skoladministratör, vaktmästare, bitr. rektor och rektor. Sammantaget har skolan 45 personal. Inför skolstart ht 2015 har 55 förskoleklasselever blivit tilldelade plats på Granbackaskolan varav 92 elever sökte till Granbackaskolan. Skolan har gott renommé vilket antalet sökande visar.

4 Granbackaskolan SID 4 (21) 3. GRANBACKASKOLANS ORGANISATION Arbetsledning På skolan finns en ledningsgrupp, LG som består av rektor, biträdande rektor, speciallärare och två arbetslagsledare. Rektor har beslutanderätt och personalansvar. Biträdande rektor bistår rektor kring administrativa frågor, lokaler, skolmat och städ. Arbetslagsledarna finns för fritidshem och förskoleklass och fungerar som en länk mellan rektor, och arbetslag och har bl.a. som uppgift att se till att den dagliga verksamheten fungerar. Rektor arbetsleder all personal på skolan och närvarar på lärar- och förskoleklasspersonalens möte. Biträdande rektor närvarar på fritidspersonalens möten. Ledningsgruppen har möten en gång per vecka för att diskutera, fördela arbetsuppgifter och planera. Ledningsgruppen har med andra ord ett strategiskt som organisatoriskt ansvar och se till att de prioriterade utvecklingsområden genomförs och verksamheten fungerar tillfredsställande. 4. SKOLANS SYSTEMATISKA KVALITETSARBETE Skolan bedriver under året ett systematiskt kvalitetsarbete och följer ett års- hjul. Föregående års mål och resultat analyseras och utvärderas i juni i samband med kvalitetsredovisningen. Nya mål formuleras samtidigt, beroende på läsårets utfall och resultat. Verksamhetsplanen är framåtsyftande och skrivs ihop gemensamt under studiedagarna i augusti, då vi beskriver nya mål och på vilket sätt arbetet ska utföras. I januari görs en prognos, där mål- och resultat analyseras ånyo. Elever och vårdnadshavare är involverade via föräldraråd, elevråd, brukarundersökningar, skolans enkäter och enskilda kontakter med olika aktörer på skolan.

5 Granbackaskolan SID 5 (21) 5. GRANBACKASKOLANS UPPDRAG Granbackaskolans uppdrag är att bedriva undervisning och omsorg utifrån mål och intentioner i relevanta nationella som kommunala styrdokument. Elevhälsa Elevhälsateamet består av rektor, biträdande rektor, skolpsykolog, skolsköterska, kurator, speciallärare/-pedagoger och svenska som andraspråkslärare. En specialpedagog arbetar 40 % i förskoleklass och i åk 1a. På skolan finns även tillgång till skolläkare. Förskoleklass Våra förskoleklasser består av två grupper om ca 27 elever i varje grupp. Vi har fyra pedagoger/grupp och två resurser. En specialpedagog arbetar 40 % i förskoleklasserna. Administration Administrationen består av rektor, biträdande rektor, skoladministratör, 75 % och vaktmästare, 50 %.

6 Granbackaskolan SID 6 (21) 6. GRANBACKASKOLAN PRIORITERADE UTVECKLINGSOMRÅDEN Utifrån barn- och utbildningsnämndens mål och skolans kvalitetsredovisning för 2014/2015 har skolan två huvudsakliga utvecklingsområden som kommer att prioriteras högst under det kommande läsåret: Prioriterat område 1: Prioriterat område 2: alla lärare ska genomgå läslyftet förskoleklasser och fritidshem ska tillämpa och vidareutveckla sitt uppdrag och sina mål så som det står specificerat i respektive lokala verksamhetsplan.

7 Granbackaskolan SID 7 (21) 7. NORMER OCH VÄRDEN Skolans mål är att varje elev: kan göra och uttrycka medvetna etiska ställningstaganden grundade på kunskaper om mänskliga rättigheter och grundläggande demokratiska värderingar samt personliga erfarenheter, respekterar andra människors egenvärde, tar avstånd från att människor utsätts för förtryck och kränkande behandling, samt medverkar till att hjälpa andra människor, kan leva sig in i och förstå andra människors situation och utvecklar en vilja att handla också med deras bästa för ögonen, och visar respekt för och omsorg om såväl närmiljön som miljön i ett vidare perspektiv. (Läroplanen Lgr11) I Solna ska alla barn och ungdomar ha goda uppväxtvillkor och få det skydd, hjälp och stöd de behöver (Kommunstyrelsen Solna) Medborgarnas nöjdhet med Solna stads verksamheter ska minst bibehållas eller öka i medborgarundersökning år 2015 jämfört med (Barn- och utbildningsnämnden) 7.1 Fritidshemmets mål Under läsåret har fritidshemmet följande mål: Elever ska känna sig trygga på fritidshemmen. Vårdnadshavare ska uppleva att deras barn känner sig tryggt på fritidshemmet. Strategier De strategier fritidshemmet kommer att använda för att nå målen rymmer: ett aktivt arbete med skolans likabehandlingsplan ett aktivt arbete med trygghet och värdegrund samverkan mellan fritidshem, förskoleklass och skola samverkan mellan vårdnadshavare och fritidshem

8 Granbackaskolan SID 8 (21) Aktiviteter för måluppfyllelse Fritidshemmet ska genomföra följande aktiviteter: Fritidshemspersonalen ska utforma ett års- hjul och upprätta konkreta pedagogiska planeringar där eleverna tränas i att samarbeta och hjälpa varandra vid fritidsaktiviteter. Arbeta för att elever ska få förståelse för mänskliga rättigheter och demokratiska värderingar genom tematiskt arbete som specificeras i fritidshemmens års- hjul. Arbeta med att hjälpa eleverna att utveckla strategier för konfliktlösning och respekt för varandras olikheter genom att vara närvarande och omedelbart ta tag i ev. situationer. Vi arbetar med att utveckla trygghet på rasterna, hur man som rastvärd ska agera och förebygga incidenter. Ett rastvärdsschema finns, där vissa platser på skolgården bemannas särskilt. Ansvarig för genomförande är all personal. Metoder för mätning av måluppfyllelse Måluppfyllelsen kommer att mätas genom att: Fritidshemspersonalen ska kontinuerligt utvärdera veckoplaneringar med de pedagogiska aktiviteterna. Fritidshemspersonalen ska efter varje tema utvärdera aktiviteten. Fritidshemspersonalen ska upprätta kränkandebehandlingsrapporter Ansvarig för genomförande är all fritidshemspersonal Skolans trivselenkät och Huset genomförs av alla elever på skolan. Ansvarig för genomförande är speciallärare, klasslärare. Fritidshemsenkät genomförs för elever och vårdnadshavare en gång per termin. Överlämnande av elever i behov av särskilt stöd från förskoleklass till fritidshemmet. Ansvarig för genomförande är specialpedagog för förskoleklassen.

9 Granbackaskolan SID 9 (21) 7.2 Förskoleklassens mål Under läsåret har förskoleklassen följande mål: Elever ska känna sig trygga i förskoleklassenna. Vårdnadshavare ska uppleva att deras barn känner sig trygga i förskoleklasserna. Strategier De strategier förskoleklassen kommer att använda för att nå målen rymmer: Ett aktivt arbete med skolans likabehandlingsplan. Ett aktivt arbete med trygghet och värdegrund. Samverkan med närområdets förskolor för en trygg övergång mellan förskola och skola. Samverkan mellan förskoleklass och skola. Samverkan mellan fritidshem, förskoleklass och skola. Samverkan mellan vårdnadshavare och förskoleklass. Aktiviteter för måluppfyllelse Förskoleklassen ska genomföra följande aktiviteter: Upprätta konkreta pedagogiska planeringar där eleverna bl.a. tränas i att samarbeta och hjälpa varandra. Ansvarig för genomförande är Carin Odell Trauner tillsammans med all förskoleklasspersonal. Arbeta för att elever ska få förståelse för mänskliga rättigheter och demokratiska värderingar genom tematiskt arbete som specificeras i förskoleklassens års- hjul. Ansvarig för genomförande är Carin Odell Trauner tillsammans med all förskoleklasspersonal. Arbeta med att hjälpa eleverna att utveckla strategier för konfliktlösning och respekt för varandras olikheter genom att vara närvarande och omedelbart ta tag i ev. situationer Ansvarig för genomförande är all förskoleklasspersonal. Överlämnande av elever i behov av särskilt stöd från förskolan till förskoleklass. Ansvarig för genomförande är specialpedagog för förskoleklassen.

10 Granbackaskolan SID 10 (21) Metoder för mätning av måluppfyllelse Måluppfyllelsen kommer att mätas genom att: Pedagogerna ska utforma ett års- hjul samt ha veckoplaneringar av de pedagogiska aktiviteterna som utvärderas kontinuerligt. Ansvarig för genomförande är Carin Odell Trauner tillsammans med all förskoleklasspersonal. Pedagogerna ska upprätta kränkandebehandlingsrapporter. Ansvarig för genomförande är all förskoleklasspersonal. Skolans trivselenkät och Huset genomförs av alla elever på skolan. Ansvarig för genomförande är speciallärare, Carin Odell Trauner tillsammans med all förskoleklasspersonal. Förskoleklassenkät genomförs för alla elever och vårdnadshavare en gång per termin. Ansvarig för genomförande är Carin Odell Trauner tillsammans med all förskoleklasspersonal. Inbokade överlämningsmöten görs under april i samråd med förskolecheferna. Ansvarig för genomförande är rektor, specialpedagog, Carin Odell Trauner 7.3 Skolans mål Under läsåret har skolan följande mål: Alla elever ska känna sig trygga och trivas på skolan (2012/ %, 2013/ %) enligt brukarundersökningen. (Skolans trivselenkät 94% 2015) En ökad andel av vårdnadshavarna ska uppleva att deras barn känner sig tryggt i skolan (2012/ %, 2013/ %) Strategier De strategier skolan kommer att använda för att nå målen rymmer: tydlighet gentemot elever, vårdnadshavare, huvudman och andra aktörer ett aktivt arbete med skolans likabehandlingsplan ett aktivt arbete med trygghet och värdegrund samverkan mellan förskoleklass och skola samverkan mellan fritidshem, förskoleklass och skola samverkan mellan vårdnadshavare och skola personalen arbetar aktivt för att nå ett gemensamt förhållningssätt

11 Granbackaskolan SID 11 (21) Aktiviteter för måluppfyllelse Tydlig kommunikation med och information till föräldrarna genom skolans hemsida, veckobrev, InfoMentor, föräldramöten, föräldraråd samt skyndsam information till vårdnadshavare, huvudman och andra aktörer vid behov. Ansvarig för genomförande är rektor och all personal. Handledning av personal i värdegrundsarbete på varje APT. Varje klass har fått en värdegrundslåda med material relaterat till värdegrundsarbete. Skolan fortsätter arbeta med värdegrunden systematiskt och regelbundet varje vecka i samtliga klasser, förskoleklasser och fritidshem. Detta leder till att värdegrundsarbetet genomsyrar hela verksamheten. Ansvarig för genomförande är skolans värdegrundsgrupp och all personal. Elevhälsateamet EHT arbetar både förebyggande och främjande när det gäller elevernas trygghet och välmående på skolan. Ansvarig för genomförande är rektor, EHT och all personal. Antimobbingteamet AMT utreder skyndsamt misstänkta mobbningsärenden som rapporteras in. Ansvarig för genomförande är AMT Vi arbetar med att utveckla trygghet på rasterna, hur man som rastvärd ska agera och förebygga incidenter. Ett rastvärdsschema finns, där vissa platser på skolgården bemannas särskilt. Ansvarig för genomförande är all personal. Ett strukturerat schema läggs för alla som arbetar inom den pedagogiska verksamheten på skolan, som utformas efter elevernas behov och trygghet. Ansvarig för genomförande är en speciallärare. Vi genomför en temavecka varje hösttermin, Lika mycket värda veckan. Då arbetar elever och pedagoger med värdegrund, likabehandling och skolans regler. Reglerna kommer att revideras under den veckan. Ansvarig för genomförande är all personal. Skolan och förskoleklasserna utarbetar en plan för samverkan. Ansvarig för genomförande är klasslärare och förskoleklasspersonal. Överlämnande av elever i behov av särskilt stöd från förskoleklass till åk 1. Ansvarig för genomförande är specialpedagog för förskoleklass. Överlämnande av elever i behov av särskilt stöd från förskoleklass till fritidshemmet. Ansvarig för genomförande är specialpedagog för förskoleklassen.

12 Granbackaskolan SID 12 (21) Metoder för mätning av måluppfyllelse Måluppfyllelsen kommer att mätas genom att: Solna stads brukarundersökning avseende elever åk 3 och 5 Ansvarig för genomförande är rektor och klasslärare i åk 3 och 5. Skolans trivselenkät och Huset genomförs av alla elever på skolan Ansvarig för genomförande är speciallärare, klasslärare och förskoleklassansvariga. Solna stads brukarundersökning avseende vårdnadshavare till elever i åk 3 och 5 Ansvarig rektor och klasslärare i åk 3 och 5

13 Granbackaskolan SID 13 (21) 8. ELEVERNAS ANSVAR OCH INFLYTANDE Skolans mål är att varje elev tar ett personligt ansvar för sina studier och sin arbetsmiljö, successivt utövar ett allt större inflytande över sin utbildning och det inre arbetet i skolan, och har kunskap om demokratins principer och utvecklar sin förmåga att arbeta i demokratiska former. (Läroplanen Lgr11) Förskolor och skolor i Solna ska ge barn, ungdomar och vuxna kunskaper och erfarenheter som rustar den för livet och ger goda möjligheter till fortsatta studier och arbete. (Kommunstyrelsen Solna) 8.1 Fritidshemmets mål Under läsåret har fritidshemmet följande mål: Alla elever ska tränas i att ta ansvar och att våga uttrycka sina åsikter och behov, respektera och lyssna på andras åsikter. Alla elever ges möjlighet och uppmuntras att påverka och vara delaktiga i fritidhemmets arbetsmiljö, utformning och aktiviteter. Strategier De strategier fritidshemmet kommer att använda för att nå målen rymmer: Pedagogerna uppmuntrar och främjar eleverna att ta personligt ansvar och vara delaktiga i planering, utformning och genomförande av aktiviteter. Pedagogerna genomför fritidsråd Elevinflytande och ansvar ökar med ålder. Pedagogerna inventerar och samtalar med eleverna enskilt eller i grupp och uppmärksammar elevernas intressefokus. Pedagogerna medverkar (muntligt eller skriftligt) vid utvecklingssamtalen.

14 Granbackaskolan SID 14 (21) Aktiviteter för måluppfyllelse Elevinflytande utformas utifrån målen i den lokala verksamhetsplanen för fritidshemmen Pedagogerna genomför samlingar och fritidsråd och har förslagslåda så att eleverna har olika möjligheter att utöva inflytande över verksamheten.. Samtals-, utvecklingssamtalsmallar och enkäter utformas. Metoder för mätning av måluppfyllelse Måluppfyllelsen kommer att mätas genom att: Enkät genomförs två gånger per år för elever och vårdnadshavare.. Fritidsråd och samlingar läggs in i års hjul, månad och/eller veckoplaneringen. 8.2 Förskoleklassens mål Under läsåret har förskoleklassen följande mål: Alla barn ska tränas i att ta ansvar och att våga uttrycka sina åsikter och behov, respektera och lyssna på andras åsikter. Alla barn ges möjlighet och uppmuntras att påverka och vara delaktiga i förskoleklassens arbetsmiljö, utformning och aktiviteter. Strategier De strategier förskoleklassen kommer att använda för att nå målen rymmer: Pedagogerna uppmuntrar och främjar barnen att ta personligt ansvar och vara delaktiga i planering, utformning och genomförande av aktiviteter. Ansvarig för genomförande är Carin Odell Trauner tillsammans med all förskoleklasspersonal. Pedagogerna genomför förskoeklassråd Ansvarig för genomförande är Carin Odell Trauner tillsammans med all förskoleklasspersonal.

15 Granbackaskolan SID 15 (21) Pedagogerna inventerar och samtalar med barnen enskilt eller i grupp och uppmärksammar elevernas intressefokus. Ansvarig för genomförande är Carin Odell Trauner tillsammans med all förskoleklasspersonal. Pedagogerna genomför utvecklingssamtal med barn och vårdnadshavare. Ansvarig för genomförande är Carin Odell Trauner tillsammans med all förskoleklasspersonal. Genomföra enkäter Aktiviteter för måluppfyllelse Förskoleklassen ska genomföra följande aktiviteter: Elevinflytande utformas utifrån målen i den lokala verksamhetsplanen för förskoleklass Ansvarig för genomförande är Carin Odell tillsammans med all förskoleklasspersonal Pedagogerna genomför samlingar och så att barnen har olika möjligheter att utöva inflytande över verksamheten. Ansvarig för genomförande är Carin Odell tillsammans med all förskoleklasspersonal. Samtals-, utvecklingssamtalsmallar och enkäter för vårdnadshavare utformas. Ansvarig för genomförande är Carin Odell tillsammans med all förskoleklasspersonal Metoder för mätning av måluppfyllelse Måluppfyllelsen kommer att mätas genom att: Samlingar, utvecklingssamtal och enkäter, Huset. Ansvarig för genomförande är Carin Odell och all förskoleklasspersonal

16 Granbackaskolan SID 16 (21) 8.3 Skolans mål Under läsåret har skolan följande mål: En högre andel elever ska uttrycka att de vet vad de behöver kunna för att nå målen (2013/14, 87 % enligt brukarundersökningen).varje elev ska vara medveten om och ta ansvar för sin egen kunskapsutveckling. Strategier De strategier skolan kommer att använda för att nå målen rymmer: ett fortsatt arbete med pedagogisk planering (PP) och bedömning för lärande som ger eleverna möjlighet till inflytande av den fortsatta undervisningen. Aktiviteter för måluppfyllelse Skolan ska genomföra följande aktiviteter: Vi kommer att fortsätta arbeta med hur man tydliggör målen för elever och föräldrar genom att utveckla vårt arbete med PP och bedömning Ansvarig för genomförande är rektor och ämneslärare. Vid utvecklingssamtalen tydliggörs kunskapsutvecklingen och måluppfyllelsen och den framåtsyftande planeringen utformas. Ansvarig för genomförande är klasslärare och speciallärare/-pedagog. Vårdnadshavarna uppmuntras att mer aktivt använda Info-Mentor för att kontinuerligt kunna följa elevens kunskapsutveckling och ta del av information. Ansvarig för genomförande är rektor och klasslärare. Vara tydlig med konsekvenserna av ogiltig frånvaro för vårdnadshavare. Ansvarig är rektor och klasslärare. Elever ska vid utvecklingssamtal, klassråd, elevråd, matråd kunna påverka sin egen undervisning samt utöva elevinflytande. Ansvariga för genomförande är klasslärare, specialpedagoger och skolsköterska Metoder för mätning av måluppfyllelse Måluppfyllelsen kommer att mätas genom att: Solna stads brukarundersökning avseende elever åk 3 och 5 Ansvarig för genomförande är rektor och klasslärare i åk 3 och 5. Skolans trivselenkät genomförs av alla elever på skolan. Ansvarig för genomförande är speciallärare, klasslärare och förskoleklassansvariga. Solna stads brukarundersökning avseende vårdnadshavare till elever i åk 3 och 5 Ansvarig rektor och klasslärare i åk 3 och 5.

17 Granbackaskolan SID 17 (21) 9. KUNSKAPER Skolan ska ansvara för att varje elev efter genomgången grundskola: kan använda det svenska språket i tal och skrift på ett rikt och nyanserat sätt, kan kommunicera på engelska i tal och skrift samt ges möjligheter att kommunicera på något ytterligare främmande språk på ett funktionellt sätt, kan använda sig av matematiskt tänkande för vidare studier och i vardagslivet, kan använda kunskaper från de naturvetenskapliga, tekniska, samhällsvetenskapliga, humanistiska och estetiska kunskapsområdena för vidare studier, i samhällsliv och vardagsliv, kan lösa problem och omsätta idéer i handling på ett kreativt sätt, kan lära, utforska och arbeta både självständigt och tillsammans med andra och känna tillit till sin egen förmåga, kan använda sig av ett kritiskt tänkande och självständigt formulera ståndpunkter grundade på kunskaper och etiska överväganden, har fått kunskaper om och insikt i det svenska, nordiska och västerländska kulturarvet samt fått grundläggande kunskaper om de nordiska språken, har fått kunskaper om de nationella minoriteternas (judar, romer, urfolket samerna, sverigefinnar och tornedalingar) kultur, språk, religion och historia, kan samspela i möten med andra människor utifrån kunskap om likheter och olikheter i livsvillkor, kultur, språk, religion och historia, har fått kunskaper om samhällets lagar och normer, mänskliga rättigheter och demokratiska värderingar i skolan och i samhället, har fått kunskaper om förutsättningarna för en god miljö och en hållbar utveckling, har fått kunskaper om och förståelse för den egna livsstilens betydelse för hälsan, miljön och samhället, kan använda och ta del av många olika uttrycksformer såsom språk, bild, musik, drama och dans samt har utvecklat kännedom om samhällets kulturutbud, kan använda modern teknik som ett verktyg för kunskapssökande, kommunikation, skapande och lärande, och kan göra väl underbyggda val av fortsatt utbildning och yrkesinriktning. (Läroplanen Lgr11) Förskolor och skolor i Solna ska ge barn, ungdomar och vuxna kunskaper och erfarenheter som rustar den för livet och ger goda möjligheter till fortsatta studier och arbete. (Kommunstyrelsen Solna Stad) Andelen folkbokförda Solnaelever som är behöriga till gymnasieskolan ska öka läsåret 2014/15 jämfört med läsåret 2013/14. ( ,6%, ,6%, ,7% ) (Barn- och utbildningsnämnden)

18 Granbackaskolan SID 18 (21) 9.1 Fritidshemmets mål Under läsåret har fritidshemmet följande mål: Att tillämpa och vidareutveckla sitt uppdrag och mål så som det står specificerat i lokala verksamhetsplanen för fritidshemmen. Att ge alla elever möjlighet att utforska skapande verksamhet och komplettera olika kunskapsområden i skolundervisningen. Att ge alla elever möjlighet att utveckla kreativitet, språk, kommunikation och social kompetens. Att påbörja med InfoMentor Strategier De strategier fritidshemmet kommer att använda för att nå målen rymmer: Att utifrån års- hjul, veckoplaneringar och pedagogiska planeringar strukturera verksamheten så att fritidshemmens mål uppnås så som de är specificerade i den lokala verksamhetsplanen. Att skapa personliga scheman, struktur och att nyttja kompetens på bästa sätt för att alla elever ska ha möjlighet att nå kunskapsmålen. Personal får utbildning i Infomentor Aktiviteter för måluppfyllelse Fritidshemmet ska genomföra följande aktiviteter: Ett strukturerat schema ska finnas för alla som arbetar inom den pedagogiska verksamheten på skola, förskoleklass och fritidshem, där vi utgår från timplanen, verksamhetens behov och elevernas trygghet. Ansvarig för genomförande är Boel Wallströms Stoltz tillsammans med Fredrik Engström. Utforma ett systematiskt års- hjul där aktiviteterna under läsåret specificeras. Pedagogerna utvärderar kontinuerligt sin verksamhet med utgångspunkt i fritidshemmens lokala verksamhetsplan. IT samordnare genomför en utbildning för fritidshemspersonal i Infomentor Ansvarig för genomförande är Hans Sandström

19 Granbackaskolan SID 19 (21) Metoder för mätning av måluppfyllelse Måluppfyllelsen kommer att mätas genom att: Fritidshemmens arbetslagsmöte ska ha en återkommande punkt på dagordningen nämligen utvärdering av utförda aktiviteter. Fritidshemmens personal stämmer av verksamhetens måluppfyllelse med utgångspunkt i den lokala verksamhetsplanen Förskoleklassens mål Under läsåret har förskoleklassen följande mål: Att tillämpa och vidareutveckla sitt uppdrag och mål så som det står specificerat i lokala verksamhetsplanen för förskoleklass. Att alla barn ska utveckla sina olika förmågor, uttrycksformer och lärande inom språk, matematik, teknik, natur, skapande verksamhet, idrott/rörelse och sång/ musik. Att alla barn utvecklas inom kommunikation och social kompetens. Att använda InfoMentor mer effektivt. Strategier De strategier förskoleklassen kommer att använda för att nå målen rymmer: Att utifrån års- hjul, veckoplaneringar och pedagogiska planeringar strukturera verksamheten så att förskoleklassens mål uppnås så som de är specificerade i den lokala verksamhetsplanen. Att skapa personliga scheman, struktur och att nyttja vår kompetens på bästa sätt för att alla elever ska ha möjlighet att nå kunskapsmålen.

20 Granbackaskolan SID 20 (21) Aktiviteter för måluppfyllelse Förskoleklassen ska genomföra följande aktiviteter: Ett strukturerat schema ska finnas för alla som arbetar inom den pedagogiska verksamheten på skola, förskoleklass och fritidshem, där vi utgår från timplanen, verksamhetens behov och elevernas trygghet. Ansvarig för genomförande är Boel Wallströms Stoltz tillsammans med Carin Odell Trauner. Utforma ett systematiskt års- hjul där aktiviteterna under läsåret specificeras. Ansvarig för genomförande är Carin Odell Trauner tillsammans med all förskoleklasspersonal. Pedagogerna utvärdera kontinuerligt sin verksamhet med utgångspunkt i förskoleklassernas lokala verksamhetsplan. Ansvarig för genomförande är Carin Odell Trauner tillsammans med all förskoleklasspersonal. Metoder för mätning av måluppfyllelse Måluppfyllelsen kommer att mätas genom att: Förskoleklassernas arbetslagsmöte har en återkommande punkt gällande olika typer av utvärdering av utförda aktiviteter, där de stämmer av verksamhetens måluppfyllelse med utgångspunkt i deras lokala verksamhetsplan. Ansvarig för genomförande är Carin Odell Trauner tillsammans med all förskoleklasspersonal 9.3 Skolans mål Under läsåret har skolan följande mål: 10. Varje elev har en kunskapsnivå och en kunskapsutvecklingstakt som ger en god prognos att nå kunskapsmålen i åk 3 och åk Andelen elever som uppnår målen i alla ämnen på nationella proven i åk 3 ska fortsätta öka från 90 % i svenska och 90 % i matematik. Strategier De strategier skolan kommer att använda för att nå målen rymmer: att sträva efter att bibehålla en hög kvalitet på undervisningen att skapa förutsättningar för att tillgodose varje elevs förmåga att uppnå kunskapsmålen att varje elevs förutsättningar, erfarenheter och behov ligger till grund för dennes lärandesituation att ha ett inkluderande förhållningssätt vilket, grundat på forskning, ger varje elev förutsättningar för kunskapsutveckling att ha god pedagogik, metodik och didaktik samt bedömning för lärande

21 Granbackaskolan SID 21 (21) Aktiviteter för måluppfyllelse Skolan ska genomföra följande aktiviteter: Ett strukturerat schema läggs för alla som arbetar inom den pedagogiska verksamheten på skola, förskoleklass och fritidshem, där vi utgår från timplanen, verksamhetens behov och elevernas trygghet. Strukturen är viktig i vårt arbete för att alla elever ska ha möjlighet att nå kunskapsmålen. Ansvarig för genomförande är en Boel Wallström Stoltz. Noggrann uppföljning av varje elevs kunskapsutveckling på klasskonferenser. Ansvarig för genomförande är rektor och klasslärare. Klasslärarna och speciallärare/-pedagog utformar åtgärder för de elever som man befarar inte kommer nå kunskapsmålen. Ansvarig för genomförande är klasslärare och speciallärare/-pedagog Elevstödsmöte ESM och EHT handleder lärare i hur man bemöter och arbetar med elever med olika svårigheter. Ansvarig för genomförande är EHT och speciallärare/-pedagog. Fortsatt arbete kring bedömning. Ansvarig för genomförande är rektor och undervisande lärare. Metoder för mätning av måluppfyllelse Måluppfyllelsen kommer att mätas genom att: Pedagogerna kommer att bedöma och redovisa elevernas måluppfyllelse vid klasskonferenser för rektor två gånger/läsår. Ansvarig är rektor och klasslärare Elevers resultat eller särskilda behov diskuteras varje vecka på EHT. Ansvarig är rektor och EHT Pedagogerna genomför nationella prov i åk 3 och redovisar provresultaten för rektor. Ansvarig för genomförande är rektor och klasslärare i åk 3. Olika screeningar av läsförmåga och läsförståelse genomförs enligt en fastlagd plan under läsåret. Ansvarig för genomförande är speciallärare/-pedagog. I januariprognosen, kvalitetsredovisningen och verksamhetsplanen följs kunskapsresultaten upp och nya mål formuleras. Ansvarig för genomförande är rektor.

Granbackaskolan Kvalitetsredovisning läsåret 2014/2015

Granbackaskolan Kvalitetsredovisning läsåret 2014/2015 Granbackaskolan Granbackaskolan Kvalitetsredovisning läsåret 2014/2015 Granbackaskolan SID 2 (35) Innehåll 1. Prioriterade utvecklingsområden 2014/2015... 3 2. Effekter utifrån Skolinspektionens tillsyn...

Läs mer

BAGARTORPSSKOLAN F-3 2 autismgrupper. Verksamhetsplan 2013-2014

BAGARTORPSSKOLAN F-3 2 autismgrupper. Verksamhetsplan 2013-2014 BAGARTORPSSKOLAN F-3 2 autismgrupper Verksamhetsplan 2013-2014 Eva-Lotta Aste LEDNINGSDEKLARATION Tro på allas förmågor. Alla ska behandlas lika. Rusta eleverna för lärande in i framtiden. Varje elev ska

Läs mer

Övergripande mål och riktlinjer - Lgr 11

Övergripande mål och riktlinjer - Lgr 11 Övergripande mål och riktlinjer - Lgr 11 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Skolan ska aktivt och medvetet påverka och stimulera eleverna att omfatta vårt samhälles gemensamma värderingar och låta dem komma till uttryck

Läs mer

Lokal arbetsplan 2017/2018

Lokal arbetsplan 2017/2018 1(10) Lokal arbetsplan 2017/2018 Viggby RO 2(10) Innehållsförteckning Ledningsdeklaration... 3 Skolans verksamhet... 4 Organisation... 4 Skolans systematiska kvalitetsarbete... 6 Uppdrag... 7 Prioriterade

Läs mer

2. Övergripande mål och riktlinjer

2. Övergripande mål och riktlinjer 2. Övergripande mål och riktlinjer I de övergripande målen anges de normer och värden samt de kunskaper som alla e lever bör ha utvecklat när de lämnar grundskolan. en anger inriktningen på skolans arbete.

Läs mer

Ulriksdalsskolans. Verksamhetsplan 2014-2015

Ulriksdalsskolans. Verksamhetsplan 2014-2015 Ulriksdalsskolans Verksamhetsplan 2014-2015 SOLNA STAD kontakt@solna.se Organisationssnummer Förvaltning Tel. 08-734 20 00 212000-0183 171 86 Solna Fax. 08-734 20 59 www.solna.se Besök. Stadshusgången

Läs mer

Vi arbetar aktivt för att varje elev ska utveckla sin förmåga att: *visa empati och förstå hur andra känner. *lyssna aktivt på andra.

Vi arbetar aktivt för att varje elev ska utveckla sin förmåga att: *visa empati och förstå hur andra känner. *lyssna aktivt på andra. Arbetsplan för fritidshemmen på Backaskolan och Lovisaskolan Mål enligt Lgr 11 Normer och värden Kan göra och uttrycka medvetna etiska ställningstaganden grundade på kunskaper om mänskliga rättigheter

Läs mer

Ekensbergsskolan. Verksamhetsplan

Ekensbergsskolan. Verksamhetsplan Ekensbergsskolan SID 1 (19) Ekensbergsskolan Verksamhetsplan 2015-2016 Ekensbergsskolan SID 2 (19) Innehåll 1. LEDNINGSDEKLARATION... 3 2. EKENSBERGSSKOLANS VERKSAMHET... 3 3. EKENSBERGSSKOLANS ORGANISATION...

Läs mer

2.2 Kunskaper. Målbeskrivning

2.2 Kunskaper. Målbeskrivning AHLA SKOLA 2013 2.2 Kunskaper Målbeskrivning Skolan mål är att varje elev efter genomgången grundskola kan använda det svenska språket i tal och skrift på ett rikt och nyanserat sätt kan kommunicera på

Läs mer

Skytteholmsskolan åk 4-9. Verksamhetsplan 2014-15

Skytteholmsskolan åk 4-9. Verksamhetsplan 2014-15 Skytteholmsskolan åk 4-9 Verksamhetsplan 2014-15 LEDNINGSDEKLARATION Skytteholmsskolan är delad i två enheter varav jag är rektor för åk 4-9. Skolan består av åtta klasser i åk 4-6 samt sex klasser i åk

Läs mer

RÅSUNDA SKOLA 6-9 Verksamhetsplan

RÅSUNDA SKOLA 6-9 Verksamhetsplan Råsunda Skola 6-9 SID 1 (14) RÅSUNDA SKOLA 6-9 Verksamhetsplan 2015-2016 Råsunda Skola 6-9 SID 2 (14) Innehåll 1. LEDNINGSDEKLARATION... 3 2. RÅSUNDA SKOLA 6-9 VERKSAMHET... 4 3. RÅSUNDA SKOLA 6-9 ORGANISATION...

Läs mer

LÅNGÄNGSKOLAN. Utvecklingsplan läsåret 16/17

LÅNGÄNGSKOLAN. Utvecklingsplan läsåret 16/17 LÅNGÄNGSKOLAN Utvecklingsplan läsåret 16/17 1 Innehållsförteckning: Sida 1. Inledning s. 3 2. Långängskolan F-6 s. 4 2.1 Det systematiska kvalitetsarbetet 3. Nuläge s. 6 4. Prioriterade utvecklingsområden

Läs mer

En grön tråd från förskolan till årskurs 9 i Hagby, Ånestad, Brokind/Sätra samt fsk-åk 6 i Tornhagen/T1 7-9

En grön tråd från förskolan till årskurs 9 i Hagby, Ånestad, Brokind/Sätra samt fsk-åk 6 i Tornhagen/T1 7-9 En grön tråd från förskolan till årskurs 9 i Hagby, Ånestad, Brokind/Sätra samt fsk-åk 6 i Tornhagen/T1 7-9 Innehåll En grön tråd från förskolan till årskurs 9 i Hagby, Ånestad, Brokind/Sätra samt fsk-åk

Läs mer

LÅNGÄNGSKOLAN. Utvecklingsplan läsåret 17/18

LÅNGÄNGSKOLAN. Utvecklingsplan läsåret 17/18 LÅNGÄNGSKOLAN Utvecklingsplan läsåret 17/18 1 Innehållsförteckning: Sida 1. Inledning s. 3 2. Långängskolan F-6 s. 4 2.1 Det systematiska kvalitetsarbetet s. 6 3. Nuläge s. 7 4. Prioriterade utvecklingsområden

Läs mer

ARBETSPLAN PILBÄCKSKOLAN LÅ VISION PILBÄCKSKOLAN ÄR EN SKOLA VARS ELEVER KÄNNER LUST ATT LÄRA HAR GODA KUNSKAPER BRYR SIG OM VARANDRA

ARBETSPLAN PILBÄCKSKOLAN LÅ VISION PILBÄCKSKOLAN ÄR EN SKOLA VARS ELEVER KÄNNER LUST ATT LÄRA HAR GODA KUNSKAPER BRYR SIG OM VARANDRA ARBETSPLAN PILBÄCKSKOLAN LÅ 12-13 VISION PILBÄCKSKOLAN ÄR EN SKOLA VARS ELEVER KÄNNER LUST ATT LÄRA HAR GODA KUNSKAPER BRYR SIG OM VARANDRA ORGANISATION SAMVERKAN är en skola på Hovområdet i Växjö. Skolan

Läs mer

Arbetsplan Fritidshem

Arbetsplan Fritidshem Arbetsplan Fritidshem Utifrån verksamhetens kvalitetsrapport har rektor valt följande prioriterade områden, som finns dokumenterade i arbetsplanen för läsåret 2018-19 Terminsplaneringar delges fritidshemmet

Läs mer

Arbetsplan förskoleklass

Arbetsplan förskoleklass Arbetsplan förskoleklass Utifrån verksamhetens kvalitetsrapport har rektor valt följande prioriterade områden, som finns dokumenterade i arbetsplanen för läsåret 2018-19 Handledning av skolans specialpedagog

Läs mer

Arbetsplan för 1-6 Stigens Friskola Läsåret 2016/2017

Arbetsplan för 1-6 Stigens Friskola Läsåret 2016/2017 Arbetsplan för 1-6 Stigens Friskola Läsåret 2016/2017 Arbetsplan läsåret 2016/2017 Normer och värden: Lgr 2011 säger att skolan aktivt och medvetet ska påverka och stimulera eleverna att omfatta vårt samhälles

Läs mer

LEDNINGSDEKLARATION. I Skarpängsskolan finns framtiden!

LEDNINGSDEKLARATION. I Skarpängsskolan finns framtiden! LEDNINGSDEKLARATION I Skarpängsskolan finns framtiden! Varje elev i Skarpängsskolan är aktiv och kompetent samt har lust att lära och att utvecklas. Detta gäller för varje elev oavsett social och kulturell

Läs mer

LJUS p å k v a l i t e t Samarbete mellan Lidingö, Järfälla, Upplands-Bro och Solna

LJUS p å k v a l i t e t Samarbete mellan Lidingö, Järfälla, Upplands-Bro och Solna 1 (12) Utvärdering grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet Syftet med det kommunala samarbetet är att stimulera till en aktiv dialog på och mellan alla nivåer i verksamheterna kring hur kvaliteten

Läs mer

Prästavångsskolan. Grundskola F-6 Grundsärskola - Fritidshem

Prästavångsskolan. Grundskola F-6 Grundsärskola - Fritidshem Grundskola F-6 Grundsärskola - Fritidshem Välkommen till ett nytt läsår! I handen håller du Prästvångsskolans plan för Mål och Värdegrundsarbete. Vi har ett nytt läsår framför oss. Alla har förväntningar

Läs mer

Arbetsplan för Högalidsskolans fritidshem F

Arbetsplan för Högalidsskolans fritidshem F Arbetsplan för Högalidsskolans fritidshem F-3 2018-2019 1 2 Inledning Högalidskolan är en kommunal grundskola för elever från förskoleklass t.o.m. årskurs 9. På lågstadiet finns tre fritidshemsavdelningar

Läs mer

Mål Hur når vi målen? Genomförande Hur vet vi att vi nått målen? Utvärdering Normer och Värden

Mål Hur når vi målen? Genomförande Hur vet vi att vi nått målen? Utvärdering Normer och Värden Arbetsplan 2016/2017 Mål Hur når vi målen? Genomförande Hur vet vi att vi nått målen? Utvärdering Normer och Värden Skolans plan mot kränkande behandling ska utvecklas till att uppfylla skollagens krav

Läs mer

Arbetsplan 2018/2019 Fritidshemmet Eken, Åtorpsskolan

Arbetsplan 2018/2019 Fritidshemmet Eken, Åtorpsskolan Arbetsplan 2018/2019 Fritidshemmet Eken, Åtorpsskolan Mål Hur når vi målen? Genomförande Hur vet vi att vi nått målen? Utvärdering Normer och Värden Skolans plan mot kränkande behandling ska uppfylla skollagens

Läs mer

Kungsgårdens skolas arbetsplan 2012-2013

Kungsgårdens skolas arbetsplan 2012-2013 Grundskola Handläggare Vårt diarienummer Datum Sidan 1(7) Jennika Pettersson 2012-07-24 Kungsgårdens skolas arbetsplan 2012-2013 Kunskapsnämndens mål 2012 under MEDBORGARperspektivet Resultaten för lärande

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling på Centrumskolan (Förskoleklass, Grundskola och Fritidshem)

Plan mot diskriminering och kränkande behandling på Centrumskolan (Förskoleklass, Grundskola och Fritidshem) Plan mot diskriminering och kränkande behandling på Centrumskolan (Förskoleklass, Grundskola och Fritidshem) INLEDNING Alla skolor måste ha en plan mot diskriminering och kränkande behandling. Denna plan

Läs mer

PLAN FÖR LIKABEHANDLING

PLAN FÖR LIKABEHANDLING PLAN FÖR LIKABEHANDLING SKYTTEANSKA SKOLANS PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING SLUSSFORS SKOLAN, FRITIDSHEM OCH FÖRSKOLA 2019 Kunskap Självständighet Kreativitet Fantasi Bemötande Elever/barnet

Läs mer

2016/2017. Mariebergsskolan HÄLSA LÄRANDE TILLSAMMANS

2016/2017. Mariebergsskolan HÄLSA LÄRANDE TILLSAMMANS 2016/2017 Mariebergsskolan HÄLSA LÄRANDE TILLSAMMANS SKOLANS LEDORD HÄLSA LÄRANDE TILLSAMMANS VISION Mariebergsskolans vision är att alla ska känna glädje och trygghet i en demokratisk lärandemiljö. All

Läs mer

Arbetsplan 2018/19 Fritidshemmen Pärlan, Delfinen och Hajen, Strömtorpsskolan

Arbetsplan 2018/19 Fritidshemmen Pärlan, Delfinen och Hajen, Strömtorpsskolan Arbetsplan 2018/19 Fritidshemmen Pärlan, Delfinen och Hajen, Strömtorpsskolan Mål Hur når vi målen? Genomförande Hur vet vi att vi når målen? Hur ska vi göra? Normer och Värden Skolans plan mot kränkande

Läs mer

Lokal arbetsplan 2017/2018

Lokal arbetsplan 2017/2018 1(14) Lokal arbetsplan 2017/2018 Näsbyparks RO 2(14) Innehållsförteckning Ledningsdeklaration... 3 Skolans verksamhet... 4 Organisation... 5 Skolans systematiska kvalitetsarbete... 6 Uppdrag... 8 Prioriterade

Läs mer

uppdaterat augusti-18 Bovallstrands skolas årliga plan mot kränkande behandling. Gäller fritidshemmet och åk F-6 Läsåret 2018/19

uppdaterat augusti-18 Bovallstrands skolas årliga plan mot kränkande behandling. Gäller fritidshemmet och åk F-6 Läsåret 2018/19 Bovallstrands skolas årliga plan mot kränkande behandling. Gäller fritidshemmet och åk F-6 Läsåret 2018/19 1 Bovallstrands skola och fritidshems årliga plan mot kränkande behandling Bovallstrands skolas

Läs mer

Nygårdsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Nygårdsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Nygårdsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass, skola åk 1-3, fritidshem Läsår 2015/2016 1/10 Grunduppgifter Verksamhetsformer som

Läs mer

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Kotten

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Kotten Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för Kotten 2016-2017 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund 3 2. Mål och riktlinjer 4 2.1 Normer och värden 4 2.2 Utveckling och lärande 5-6 2.3 Barns inflytande

Läs mer

Verksamhetsplan för fritidshemmet på Ljuraskolans grundsärskola, inriktning Träningsskolan. Läsåret 2014/2015

Verksamhetsplan för fritidshemmet på Ljuraskolans grundsärskola, inriktning Träningsskolan. Läsåret 2014/2015 Verksamhetsplan för fritidshemmet på Ljuraskolans grundsärskola, inriktning Träningsskolan Läsåret 2014/2015 Fritidshemmet på Ljura grundsärskola inriktning fritidshem Fritidshemmet Stjärnan har fritidsverksamhet

Läs mer

Arbetsplan 2013/2014. Vintrosa skola och fritidshem Skolnämnd sydväst

Arbetsplan 2013/2014. Vintrosa skola och fritidshem Skolnämnd sydväst Arbetsplan 2013/2014 Vintrosa skola och fritidshem Skolnämnd sydväst Innehållsförteckning 1. Inledning 2. Förutsättningar 3. Läroplansmål Normer och värden 4. Läroplansmål Kunskaper 5. Läroplansmål Elevernas

Läs mer

Verksamhetsplan 2015/2016 Fröviskolan F-6

Verksamhetsplan 2015/2016 Fröviskolan F-6 Verksamhetsplan 2015/ Fröviskolan F-6 Sammanställd 150825 Utvecklingsområden för Frövi F-6 Grundskola Måluppfyllelse Läroplanen Lgr 11 Skolan ska klargöra för elever och föräldrar vilka mål utbildningen

Läs mer

Demokratiplan. Sånnaskolan. Senast uppdaterad

Demokratiplan. Sånnaskolan. Senast uppdaterad Demokratiplan Sånnaskolan Senast uppdaterad 2012-11-15 Innehållsförteckning 1. Syfte 2. Lagstiftning (skollag och Lgr11) 3. Skolans övergripande mål (Lgr11) 3.1 Normer och värden 3.2 Kunskaper 3.3 Elevernas

Läs mer

Arbetsplan 2018/19 Strömtorpsskolan åk 1-6

Arbetsplan 2018/19 Strömtorpsskolan åk 1-6 Arbetsplan 2018/19 Strömtorpsskolan åk 1-6 Mål Hur når vi målen? Genomförande Hur vet vi att vi når målen? Hur ska vi göra? Normer och Värden Skolans plan mot kränkande behandling ska uppfylla skollagens

Läs mer

Parkskolan åk 1-6, Läsåret

Parkskolan åk 1-6, Läsåret Arbetsplan åk 1-6 Utifrån verksamhetens kvalitetsrapport har rektor valt följande prioriterade områden, som finns dokumenterade i arbetsplanen för läsåret 2018-19 Fortsatt utveckling av inkluderande arbetssätt

Läs mer

Borgens förskola. Verksamhetsplan 2014-15

Borgens förskola. Verksamhetsplan 2014-15 Borgens förskola Verksamhetsplan 2014-15 SOLNA STAD kontakt@solna.se Organisationssnummer Förvaltning Tel. 08-734 20 00 212000-0183 171 86 Solna Fax. 08-734 20 59 www.solna.se Besök. Stadshusgången 2 LEDNINGSDEKLARATION

Läs mer

uppdaterat augusti-17 Bovallstrands skolas årliga plan mot kränkande behandling. Gäller fritidshemmet och åk F-6 Läsåret 2017/18

uppdaterat augusti-17 Bovallstrands skolas årliga plan mot kränkande behandling. Gäller fritidshemmet och åk F-6 Läsåret 2017/18 Bovallstrands skolas årliga plan mot kränkande behandling. Gäller fritidshemmet och åk F-6 Läsåret 2017/18 1 Bovallstrands skola och fritidshems årliga plan mot kränkande behandling Bovallstrands skolas

Läs mer

Lokal arbetsplan 2017/2018

Lokal arbetsplan 2017/2018 1(14) Lokal arbetsplan 2017/2018 Skarpängsskolan 2(14) Innehållsförteckning Ledningsdeklaration... 3 Skolans verksamhet... 4 Organisation... 4 Skolans systematiska kvalitetsarbete... 7 Uppdrag... 9 Prioriterade

Läs mer

Näckrosens förskola. Verksamhetsplan

Näckrosens förskola. Verksamhetsplan Näckrosens förskola Verksamhetsplan 2014-15 SOLNA STAD kontakt@solna.se Organisationssnummer Förvaltning Tel. 08-734 20 00 212000-0183 171 86 Solna Fax. 08-734 20 59 www.solna.se Besök. Stadshusgången

Läs mer

Pedagogisk planering för 3klubbens fritids

Pedagogisk planering för 3klubbens fritids Pedagogisk planering för 3klubbens fritids Anledning till att man skapar pedagogiska planeringar för fritidshemmet är att vi ska tydliggöra det uppdrag som fritidshemmet har och hur barnen kan vara med

Läs mer

Lokal arbetsplan 2017/2018

Lokal arbetsplan 2017/2018 1(12) Lokal arbetsplan 2017/2018 Myrängsskolan 2(12) Innehållsförteckning Ledningsdeklaration... 3 Skolans verksamhet... 3 Organisation... 4 Skolans systematiska kvalitetsarbete... 6 Uppdrag... 7 Prioriterade

Läs mer

Kvalitetsredovisning. Mariaskolans fritidshem

Kvalitetsredovisning. Mariaskolans fritidshem Kvalitetsredovisning Mariaskolans fritidshem Läsåret 2017/2018 1. Inledning Under läsåret har Mariaskolan haft två fritidshem, Knuten och Älgen. På Knuten har förskoleklasserna och en årskurs 1 gått. Älgen

Läs mer

PLAN FÖR LIKABEHANDLING

PLAN FÖR LIKABEHANDLING PLAN FÖR LIKABEHANDLING SKYTTEANSKA SKOLANS PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING SLUSSFORS SKOLAN, FRITIDSHEM OCH FÖRSKOLA 2017 Kunskap Självständighet Kreativitet Fantasi Bemötande Elever/barnet

Läs mer

Sköllersta skola. Utvecklingsplan läsåret 15/16

Sköllersta skola. Utvecklingsplan läsåret 15/16 Sköllersta skola Utvecklingsplan läsåret 15/16 1. Inledning I Hallsbergs kommun bygger vi landets bästa förskola och skola. Det betyder att våra strategier och arbetssätt är inriktade på att nå alla barn

Läs mer

Om the Big Five och förmågor

Om the Big Five och förmågor Om the Big Five och förmågor I the Big Five kallas det vi ska uppnå och bedöma: Förmågor Eftersom Förmågor till mycket stor del utgörs av medfödda förmågor. Jag kommer därför att i stället att tala om:

Läs mer

Lokal målplan Svenska Skolan i Wien och Lönnerberga der Bilingualer Kindergarten

Lokal målplan Svenska Skolan i Wien och Lönnerberga der Bilingualer Kindergarten Svenska Skolan i Wien Scheibelreitergasse 15 AT-1190 Wien Tel... +43-(0)1-320 79 80 E-Mail... svenskaskolan@svenskaskolan.at Website... www.svenskaskolan.at ZVR-Zahl 972744415 Wien 10 september 2018 Lokal

Läs mer

Arbetsplan Bruksskolan åk /2019

Arbetsplan Bruksskolan åk /2019 Arbetsplan Bruksskolan åk 1-6 2018/2019 Normer och Värden Mål Hur når vi målen? Genomförande Hur vet vi att vi nått målen? Utvärdering Skolans plan mot kränkande behandling ska uppfylla skollagens krav

Läs mer

Lokal Arbetsplan. F-klass och grundskolan

Lokal Arbetsplan. F-klass och grundskolan Lokal Arbetsplan 2011 F-klass och grundskolan NORMER OCH VÄRDEN Skolan ska aktivt och medvetet påverka och stimulera eleverna att omfatta vårt samhälles gemensamma värderingar och låta dem komma till uttryck

Läs mer

Verksamhetsplan Ekeby skola och fritidshem 2016/2017

Verksamhetsplan Ekeby skola och fritidshem 2016/2017 Verksamhetsplan Ekeby skola och fritidshem 2016/2017 Innehållsförteckning Verksamhetsidé-vision sid. 2 Förutsättningar sid. 2 Ekeby skolas årshjul sid. 4 1. Läroplansmål Normer och värden sid. 5 2. Läroplansmål

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN Läsåret 2014/2015

LOKAL ARBETSPLAN Läsåret 2014/2015 LOKAL ARBETSPLAN Läsåret 2014/2015 Till alla föräldrar med elever på Snapphaneskolan Vi strävar mot samma mål att få trygga, kreativa, självständiga och sociala elever med hög måluppfyllelse! För att nå

Läs mer

Kungsgårdens skola arbetsplan

Kungsgårdens skola arbetsplan Kungsgårdens skola Handläggare Vårt diarienummer Datum Sidan 1(9) Birgitta Wikström 2015-11-05 Kungsgårdens skola arbetsplan 2015-2016 MEDBORGARE Kunskapsnämndens mål 2015 Kunskapsförvaltningens verksamheter

Läs mer

Smögens skola och fritidshemmets årliga plan mot kränkande behandling. Gäller fritidshemmet och åk F-6 Läsåret 2018/19

Smögens skola och fritidshemmets årliga plan mot kränkande behandling. Gäller fritidshemmet och åk F-6 Läsåret 2018/19 Smögens skola och fritidshemmets årliga plan mot kränkande behandling. Gäller fritidshemmet och åk F-6 Läsåret 2018/19 Smögens skola och fritidshemmets årliga plan mot kränkande behandling Skolas plan

Läs mer

Lokal arbetsplan 2017/2018

Lokal arbetsplan 2017/2018 1(14) Lokal arbetsplan 2017/2018 Rösjöskolan 2:0 Alla elever varje elev här öppnas dörren till framtiden. 2(14) Innehållsförteckning Ledningsdeklaration... 3 Skolans verksamhet... 4 Organisation... 5 Skolans

Läs mer

Förskoleklass Fritidshem Grundskola F- 6 Grundsärskola. Vägen mot livslångt lärande RESPEKT OMTANKE SAMARBETE ANSVAR

Förskoleklass Fritidshem Grundskola F- 6 Grundsärskola. Vägen mot livslångt lärande RESPEKT OMTANKE SAMARBETE ANSVAR Förskoleklass Fritidshem Grundskola F- 6 Grundsärskola Vägen mot livslångt lärande RESPEKT OMTANKE SAMARBETE ANSVAR Välkommen till ett nytt läsår! I handen håller du Prästvångsskolans lokala arbetsplan.

Läs mer

Kvalitetsredovisning läsåret 2013/14 Insjöns skola och förskoleklass.

Kvalitetsredovisning läsåret 2013/14 Insjöns skola och förskoleklass. Kvalitetsredovisning läsåret 2013/14 Insjöns skola och förskoleklass. Varje huvudman inom skolväsendet ska på huvudmannanivå systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen.

Läs mer

Mål Hur når vi målen? Genomförande Hur vet vi att vi nått målen? Utvärdering Normer och Värden

Mål Hur når vi målen? Genomförande Hur vet vi att vi nått målen? Utvärdering Normer och Värden Arbetsplan 2015/2016 Mål Hur når vi målen? Genomförande Hur vet vi att vi nått målen? Utvärdering Normer och Värden Skolans plan mot kränkande behandling ska utvecklas till att uppfylla skollagens krav.

Läs mer

Utvecklings-/Arbetsplan läsåret 2017/2018. Skola: Grundsärskolan

Utvecklings-/Arbetsplan läsåret 2017/2018. Skola: Grundsärskolan Utvecklings-/Arbetsplan läsåret 2017/2018 Skola: Grundsärskolan Utvecklings-/Arbetsplan läsåret 2017/2018 Skola: Grundsärskolan Grundsärskolan inriktning grundsärskola består av tre grupper, Basgrupp 1,

Läs mer

KVALITETSRAPPORT. Mariaskolans fritidshem. Läsåret 2015/2016

KVALITETSRAPPORT. Mariaskolans fritidshem. Läsåret 2015/2016 KVALITETSRAPPORT Mariaskolans fritidshem Läsåret 2015/2016 1 1. Inledning 1.1 Organisation Mariaskolan leds av en heltidsanställd rektor. Ansvarsområdet omfattar grundskolan årskurs 1-6, förskoleklass

Läs mer

Arbetsplan för Nolbyskolans fritidshem Läsåret 2014/2015

Arbetsplan för Nolbyskolans fritidshem Läsåret 2014/2015 november Arbetsplan för Nolbyskolans fritidshem Läsåret 2014/2015 Syftet med detta dokument, Arbetsplanen är att synliggöra verksamheten. Ett sätt att skapa en gemensam bild av verksamheten och hur man

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete 2013/2014

Systematiskt kvalitetsarbete 2013/2014 Systematiskt kvalitetsarbete 2013/2014 Perioden januari-mars Hällingsjöskolan Förskoleklass-5 samt fritidshem och fritidsklubb Mål för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet Nationella mål för

Läs mer

Avdelning Blå. Handlingsplan för Markhedens Förskola 2015/ Sid 1 (17) V A L B O F Ö R S K O L E E N H E T. Tfn (vx),

Avdelning Blå. Handlingsplan för Markhedens Förskola 2015/ Sid 1 (17) V A L B O F Ö R S K O L E E N H E T. Tfn (vx), 2011-10-17 Sid 1 (17) Handlingsplan för Markhedens Förskola Avdelning Blå 2015/2016 V A L B O F Ö R S K O L E E N H E T Tfn 026-178000 (vx), 026-17 (dir) www.gavle.se Sid 2 (17) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål

Läs mer

Borgens förskola. Verksamhetsplan

Borgens förskola. Verksamhetsplan Borgens förskola SID 1 (9) Borgens förskola Verksamhetsplan 2015-2016 Borgens förskola SID 2 (9) Innehåll 1. LEDNINGSDEKLARATION... 3 2. BORGENS VERKSAMHET... 3 3. BORGENS ORGANISATION... 3 4. BORGENS

Läs mer

Arbetsplan Åtorpsskolan åk /2019

Arbetsplan Åtorpsskolan åk /2019 Arbetsplan Åtorpsskolan åk 1-6 2018/2019 Normer och Värden Mål Hur når vi målen? Genomförande Hur vet vi att vi nått målen? Utvärdering Skolans plan mot kränkande behandling ska uppfylla skollagens krav

Läs mer

Lokal arbetsplan. Läsåret 17/18. Märtagårdens fritidshem

Lokal arbetsplan. Läsåret 17/18. Märtagårdens fritidshem Lokal arbetsplan Läsåret 17/18 Märtagårdens fritidshem Arbetsplanens syfte: Syftet med vår lokala arbetsplan är att den ska fungera som en handledning för pedagogerna som arbetar i verksamheten. Materialet

Läs mer

Sollefteå Gymnasiesärskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling läsåret

Sollefteå Gymnasiesärskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling läsåret Sollefteå Gymnasiesärskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling läsåret 2017-01-01 2017-08-31. Innehållsförteckning 1. Likabehandlingsplanen 2. Skolans likabehandlingsarbete 3. Rutiner för

Läs mer

UTBILDNING KVALITET & UTVECKLING

UTBILDNING KVALITET & UTVECKLING Läsåret 2016-2017 UTBILDNING KVALITET & UTVECKLING Barns inflytande Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin förmåga att uttrycka sina tankar och åsikter och därmed få möjlighet att påverka

Läs mer

Bredaryds skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling

Bredaryds skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Bredaryds skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola, förskoleklass och fritidshem Läsår: 2017-2018 Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN. Grundskolan

LOKAL ARBETSPLAN. Grundskolan LOKAL ARBETSPLAN Grundskolan Läsåret 2012/2013 Till alla föräldrar med elever på Snapphaneskolan Vi strävar mot samma mål att få trygga, kreativa, självständiga och sociala elever/barn! För att nå vad

Läs mer

Sagobacken och Tallbacken Utvecklingsplan 2016/2017

Sagobacken och Tallbacken Utvecklingsplan 2016/2017 Sagobacken och Tallbacken Utvecklingsplan 2016/2017 Innehåll 1. Inledning vision och ledningsdeklaration 2. Tallbacken och Sagobacken 3. Förskolornas systematiska kvalitetsarbete 4. Förskolans årshjul

Läs mer

NORMER OCH VÄRDEN LÄRANDE OCH UTVECKLING ANSVAR OCH INFLYTANDE SAMARBETE MED HEMMET ÖVERGÅNG OCH SAMVERKAN OMVÄRLDEN

NORMER OCH VÄRDEN LÄRANDE OCH UTVECKLING ANSVAR OCH INFLYTANDE SAMARBETE MED HEMMET ÖVERGÅNG OCH SAMVERKAN OMVÄRLDEN 2008-2009 NORMER OCH VÄRDEN LÄRANDE OCH UTVECKLING ANSVAR OCH INFLYTANDE SAMARBETE MED HEMMET ÖVERGÅNG OCH SAMVERKAN OMVÄRLDEN Sammanställd av: Arbetslaget Holmsjö fritidshem Ansvarig: Rektor Ulf Ebbesson

Läs mer

Redovisning av systematiskt kvalitetsarbete Kingelstad Byskola skola

Redovisning av systematiskt kvalitetsarbete Kingelstad Byskola skola 1 Redovisning av systematiskt kvalitetsarbete 2016 Kingelstad Byskola skola 2 1. Kortfattad beskrivning av verksamheten Kingelstad Byskola HB startade i december 2012 med förskola. Efter att ha fått tillstånd

Läs mer

Verksamhetsplan Grundsärskola/ fritidshem 2014/2015

Verksamhetsplan Grundsärskola/ fritidshem 2014/2015 Tillsammans når vi toppen! Tre prioriterade utvecklingsområden för skolområde ÖST Höja måluppfyllelse och resultat Nationella prov Betyg Enkätresultat Elevhälsa VÄRDEGRUNDSARBETE Förebyggande arbete Samordna

Läs mer

Innehå llsfö rteckning

Innehå llsfö rteckning 1 Innehå llsfö rteckning 1. Inledning 2. Förutsättningar 3. Läroplansmål Normer och värden 4. Läroplansmål Utveckling och lärande 5. Läroplansmål Barns inflytande 6. Läroplansmål Förskola och hem 7. Läroplansmål

Läs mer

för Rens förskolor Bollnäs kommun

för Rens förskolor Bollnäs kommun för Bollnäs kommun 2015-08-01 1 Helhetssyn synen på barns utveckling och lärande Återkommande diskuterar och reflekterar kring vad en helhetssyn på barns utveckling och lärande, utifrån läroplanen, innebär

Läs mer

Österfärnebo skolas arbetsplan

Österfärnebo skolas arbetsplan Österfärnebo skolas arbetsplan 2017-2018 MEDBORGARE Normer och värden Alla elever och vuxna ska känna sig respekterade och väl behandlade på Österfärnebo skola. et är nått när resultatet på kommunens enkät

Läs mer

Mo skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Mo skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Mo skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass, skola, fritidshem a för planen Rektor Vår vision Mo Skola ska genomsyras

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2011-2012 1 Inneha llsfo rteckning 1. Inledning 2. Förutsättningar 3. Läroplansmål Normer och värden 4. Läroplansmål Utveckling och lärande 5. Läroplansmål Barns inflytande 6. Läroplansmål

Läs mer

Verksamhetens systematiska kvalitetsarbete - om grundskolans arbete med systematisk uppföljning och analys

Verksamhetens systematiska kvalitetsarbete - om grundskolans arbete med systematisk uppföljning och analys h Information om skolenheten Ucklumskolan är en f-3 skola med tillhörande fritidshem. Läsåret 17/18 har vi 45 elever uppdelade på tre klasser och 10 personal. Vi arbetar delvis åldersblandat för att kunna

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Fritidshem. Åsaka fritidshem 2014

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Fritidshem. Åsaka fritidshem 2014 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Fritidshem Åsaka fritidshem 2014 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 REDOVISNING AV UPPDRAG... 3 Varje barns kunskapsutveckling skall stärkas... 3 I

Läs mer

Olympiaskolan LIKABEHANDLINGSPLAN

Olympiaskolan LIKABEHANDLINGSPLAN LIKABEHANDLINGSPLAN Olympiaskolan Plan för att främja lika rättigheter och möjligheter samt förebygga och åtgärda diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Gäller januari 2018 till september

Läs mer

Arbetsplan åk 1-6 utifrån framtagna förbättringsområden

Arbetsplan åk 1-6 utifrån framtagna förbättringsområden Arbetsplan åk 1-6 utifrån framtagna förbättringsområden 2019 2020 Månadsrapporten ska utgå från de faktorer vi kan påverka. Följande faktorer ska särskilt beaktas: Undervisningens och utbildningens innehåll

Läs mer

Lokal arbetsplan 2013/2014. Kilbergets förskola

Lokal arbetsplan 2013/2014. Kilbergets förskola Lokal arbetsplan 2013/2014 Kilbergets förskola Vår förskola består av fyra avdelningar, två avdelningar för barn mellan 1-3 år och två avdelningar för barn mellan 3-5 år. På Kilbergets förskola arbetar

Läs mer

STORFORS KOMMUN. Kroppaskolan Årskurs 1 3

STORFORS KOMMUN. Kroppaskolan Årskurs 1 3 STORFORS KOMMUN Kroppaskolan Årskurs 1 3 Lokal arbetsplan Läsåret 2016-2017 Inledning: Kroppaskolan ligger i Storfors tätort och innefattar förskoleklass årskurs 3 samt fritidshem. Skolan har totalt 136

Läs mer

Verksamhetens systematiska kvalitetsarbete - om grundskolans arbete med systematisk uppföljning och analys

Verksamhetens systematiska kvalitetsarbete - om grundskolans arbete med systematisk uppföljning och analys Information om skolenheten Kopperskolan är en F-6:skola som h ar ca 320 elever och 45 personal. Skolans organisation har fyra F-1:or och tvåparellelligt från år 2-6. Det finns fyra fritidsavdelningar och

Läs mer

Om fritidshemmet och vår verksamhet

Om fritidshemmet och vår verksamhet Enligt Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011 Om fritidshemmet och vår verksamhet Fritidshemmet spelar en väsentlig roll i barns tillvaro idag. Vår verksamhet är ett betydelsefullt

Läs mer

Verksamhetsplan. Solhaga fo rskola Internt styrdokument

Verksamhetsplan. Solhaga fo rskola Internt styrdokument Verksamhetsplan Solhaga fo rskola 2017-2018 Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och Åtgärder Beslutande: Datum och paragraf: Dokumentansvarig:

Läs mer

Norrsätragrundsärskolas kvalitetsredovisning 2013-2014

Norrsätragrundsärskolas kvalitetsredovisning 2013-2014 Grund-/särskola Handläggare Vårt diarienummer Datum Sidan 1(5) 2014-02-20 Norrsätragrundsärskolas kvalitetsredovisning 2013-2014 1. Organisation Grundsärskolan åk 1-6 och fritidshemmet är lokalintegrerade

Läs mer

Örgryte-Härlanda. Förskoleklass en lekfull övergång till skolan.

Örgryte-Härlanda. Förskoleklass en lekfull övergång till skolan. Örgryte-Härlanda Förskoleklass en lekfull övergång till skolan www.goteborg.se Förskoleklassens viktigaste pedagogiska redskap är lek, skapande och elevens eget utforskande. Genom leken stimuleras elevens

Läs mer

Kullens förskola. Verksamhetsplan

Kullens förskola. Verksamhetsplan Kullens förskola Verksamhetsplan 2014-15 SOLNA STAD kontakt@solna.se Organisationssnummer Förvaltning Tel. 08-734 20 00 212000-0183 171 86 Solna Fax. 08-734 20 59 www.solna.se Besök. Stadshusgången 2 LEDNINGSDEKLARATION

Läs mer

Tallbacka Förskoleenhet. Förskolan Augustendal. Verksamhetsplan. Läsår 2014/2015

Tallbacka Förskoleenhet. Förskolan Augustendal. Verksamhetsplan. Läsår 2014/2015 Tallbacka Förskoleenhet Förskolan Augustendal Verksamhetsplan Läsår 2014/2015 SOLNA STAD kontakt@solna.se Organisationssnummer Förvaltning Tel. 08-734 20 00 212000-0183 171 86 Solna Fax. 08-734 20 59 www.solna.se

Läs mer

Förslag till arbetsplan för Bodals förskolas arbetsplan 2014-2015

Förslag till arbetsplan för Bodals förskolas arbetsplan 2014-2015 Förslag till arbetsplan för Bodals förskolas arbetsplan 2014-2015 Verksamhetsidé: Bodals förskola är en förskola för alla barn där vi tillsammans värnar om att ha en trygg, rolig och lärorik verksamhet

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN Brobyskolan

VERKSAMHETSPLAN Brobyskolan 1 VERKSAMHETSPLAN 2018-2019 Brobyskolan FÖRSKOLEKLASS, SKOLA och FRITIDSHEM 2 Innehållsförteckning Grundfakta om verksamheten 3 Sammanfattning av läsåret 2017/18 3 Prioriterade områden för kommande verksamhetsår

Läs mer

Dnr 2018/120/600 Id Barn- och utbildningsförvaltningen. Verksamhetsplan Brännebro skola

Dnr 2018/120/600 Id Barn- och utbildningsförvaltningen. Verksamhetsplan Brännebro skola Dnr 2018/120/600 Id 23373 Barn- och utbildningsförvaltningen Verksamhetsplan 2018 Innehåll KOMMUNAL STYRNING OCH NÄMNDPLAN... 3 BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDENS PRIORITERADE OMRÅDEN... 3 SAMMANFATTANDE BILD

Läs mer

Handlingsplan för Djursdala skola och fritidshem 2015/2016. Upprättad i juni 2015

Handlingsplan för Djursdala skola och fritidshem 2015/2016. Upprättad i juni 2015 Handlingsplan för Djursdala skola och fritidshem 2015/2016 Upprättad i juni 2015 Vi ska bli bäst! 2017 ska Vimmerby vara bland de tio bästa skolkommunerna. För Vimmerby kommuns barn och elever innebär

Läs mer

Sida 1(7) Lokal arbetsplan. Lövåsens förskola

Sida 1(7) Lokal arbetsplan. Lövåsens förskola 1(7) Lokal arbetsplan Lövåsens förskola 2010/2011 2 Innehållsförteckning Inledning 3 2.1 Normer och värden 3 Mål 3 3 2.2 Utveckling och lärande 3 Mål 3 4 2.3 Barns inflytande 4 Mål 4 4 2.4 Förskola och

Läs mer

Verksamhetsplan 2015/2016. Rombergaskolan

Verksamhetsplan 2015/2016. Rombergaskolan Verksamhetsplan 2015/2016 Rombergaskolan 1 Övergripande beskrivning av enheten Målgruppen är Rombergaskolans elever inom förskoleklass, grundskola och fritidshem. Vision Alla barn och ungdomar i Enköpings

Läs mer