Delårrapport Teknik- & fastighetsutskottet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Delårrapport 1 2016. Teknik- & fastighetsutskottet"

Transkript

1 Delårrapport 1 Teknik- & fastighetsutskottet

2 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning Ansvarsområde Uppföljning av målen Kund Samhälle och miljö Medarbetare Ekonomi Avstämning av nämndspecifika uppdrag Riskkontroll Samhälle och miljö Medarbetare Omvärldsanalys och framåtblick Med utblick mot Bilagor Bilaga 1: Investeringsbilaga till delårsrapport 1, Teknik- & fastighetsutskottet, Delårrapport 1 2(30)

3 1 Sammanfattning Kommunstyrelsens teknik- och fastighetsutskott har följt sitt uppdrag och arbetat i enlighet med kommunfullmäktiges fastställda mål för verksamhet och ekonomi. Måluppfyllelse, resultat Kund - Återkoppling lämnades inom två dagar i 90 procent av ärendena under mätperioden. Sex av åtta kvalitetsgarantier som följts upp för perioden har uppfyllts till 100 procent. Samhälle och miljö - Energianvändningen i lokaler var 71 kwh/kvm (71). Mängden utsorterat matavfall uppgick till 17,6 procent (18,1). Arbetet för en ökad avfallsåtervinning fortsätter. Medarbetare - Efterfrågan på kompetent personal är fortsatt mycket stor. Ekonomi - KSTFU:s resultat är positivt och uppgår till 16,2 mkr. Prognosen för helåret är 4,8 mkr. Kommunersatt verksamhet 2,3 mkr. Prognosresultat 0 mkr. Hyresfinansierad verksamhet 10,8 mkr. Prognosresultat 3,5 mkr Affärsdrivande verksamheter 3,1 mkr. Prognosresultat 1,3 mkr - Avfall 0,6 mkr. Prognosresultat 0,3 mkr - Vatten och avlopp 2,5 mkr. Prognosresultat 1,0 mkr. Internkontroll Internkontroll har utförts i enlighet med gällande rutiner samt den internkontrollplan som antagits av kommunstyrelsens teknik- och fastighetsutskott för. 2 Ansvarsområde Ordförande: Kontorschef: Ali Kashefi Thomas Thunblom Kommunstyrelsens teknik- och fastighetsutskotts ansvarsområde: Vårda och sköta kommunens fasta egendom såsom gator, vägar, broar, parker, VAanläggningar och fastigheter Bygga och anlägga fast egendom Ansvara för kommunens lokalförsörjning På uppdrag av kultur- och fritidsnämnden svara för drift, skötsel och underhåll av Vilundaparken och övriga kommunala idrottsanläggningar inklusive spår och leder Ansvara för kommunens vatten- och avloppstjänster Ansvara för kommunens avfallshantering Ansvara för kommunens trafiksäkerhet inklusive korttidsupplåtelse av allmän platsmark På uppdrag av byggnadsnämnden ansvara för kommunens geodataförsörjning och utveckling Teknik- & fastighetsutskottet, Delårrapport 1 3(30)

4 3 Uppföljning av målen 3.1 Kund Med god tillgänglighet och professionalism skapar vi tillsammans med kunden värden med rätt kvalitet Kunden i fokus Genom omvärldsanalys, dialog, kommunikation och uppföljning inhämtas underlag för verksamheternas utveckling. en mäts bland annat genom ett antal årliga enkäter. Dessa underlag utgör grund för kontorets fortsatta arbete med tillgänglighet, bemötande och service. Kontoret arbetar kontinuerligt med att utveckla formerna för dialogen med medborgare och näringsliv Snabb återkoppling på medborgarärenden Målet är delvis uppfyllt Nyckeltal 2015 Mål T1 Prognos Följs upp i Andel av inkomna ärenden som återkopplas inom två arbetsdagar T1, T2, ÅR Handlingsplan Kontoret för samhällsbyggnad ska ta initiativ till samt bidra till fortsatt utveckling av medborgardialogen kring viktiga frågor för medborgarna En kontinuerlig och levande dialog mellan kontoret för samhällsbyggnad och Väsby Direkt är en förutsättning för att väsbyborna ska uppleva god service och tillgänglighet. Utveckla informationen på kommunens hemsida. Information om kontoret för samhällsbyggnads verksamheter, pågående projekt i kommunen ska uppdateras fortlöpande, för att alltid aktuell information ska levereras till väsbyborna. En levande dialog med väsbyborna i arbetet med kvalitetsförbättringar i verksamheten. Analys av medborgar- och kundundersökningar, servicemätningar. Analys av kommunens synpunktshantering och felanmälan avseende ärenden som berör verksamheterna. Dialogen med medborgare och kunder är en del av uppdraget och hanteras genom flera kanaler, samarbeten och nätverk. Information på hemsidan om verksamhet och pågående projekt uppdateras regelbundet, och medarbetare hos Väsby Direkt utbildas och uppdateras i förändringar som påverkar medborgare och kunder. Jourverksamheter dygnet runt finns för verksamheterna VA och gata/park. Kommunikationsarbetet och -planen för kontoret har setts över under perioden. Teknik- & fastighetsutskottet, Delårrapport 1 4(30)

5 Handlingsplan Återkoppling medborgarärenden Återkoppling ska ske inom två arbetsdagar för de medborgarärenden (felanmälningar och synpunkter) som kommer in via Väsby Direkt. Ärendehanteringssystemet Artvise infördes 2015 för att förbättra hantering och dialog med medborgare. Nyckeltalets utfall på 90 procent för ärenden besvarade inom två arbetsdagar är jämförbart med resultatet för tertial tre 2015, men inte med tidigare perioders resultat. Systemet kan i dagsläget inte korrigera för svarstider kring helger och röda dagar eller ärenden där anmälningar markerats med "vill ej ha svar/återkoppling", vilket korrigerats för tidigare. Fler mottagare av ärenden än tidigare inkluderas också i underlaget, även om störst andel ärenden fortfarande rör gata/parkverksamheten. et är inte tillfredsställande och bedöms kunna förbättras framöver. Utveckling och förfining av systemets mätmetod pågår fortsatt under hela Väsbyborna ska uppleva att KSB:s tjänster håller hög kvalitet Målet är delvis uppfyllt Nyckeltal 2015 Mål T1 Prognos Följs upp i Nöjd-Medborgar-Index, NMI gator och vägar 1) Nöjd-Medborgar-Index, NMI vatten och avlopp 2) Nöjd-Medborgar-Index, NMI gång-och cykelvägar 3) Nöjd-Medborgar-Index renhållning och sophämtning 4) Andel incidenter som avhjälpts och som uppfyller kvalitetsgaranti avfall Andel incidenter som avhjälpts och som uppfyller kvalitetsgaranti gata/vinterväghållning Andel av anmält klotter som åtgärdas inom 24 timmar i hela kommunen (vardagar) Andel incidenter som avhjälpts och som uppfyller kvalitetsgaranti fastighet/säkra lekplatser Andel incidenter som avhjälpts och som uppfyller kvalitetsgaranti gata/gatuunderhåll ÅR ÅR ÅR ÅR T1, T2, ÅR T1, ÅR T1, T2, ÅR Andelen vattenprov "tjän- <10 < 10 <10 <10 Teknik- & fastighetsutskottet, Delårrapport 1 5(30)

6 Nyckeltal ligt" med anmärkning" ska understiga 10 procent Andel incidenter som avhjälpts och som uppfyller kvalitetsgaranti vatten och avlopp Andel ansökningar om schakttillstånd som handläggs inom 10 arbetsdagar Andel ansökningar om trafikanordningsplan som handläggs inom 10 dagar Andel nybyggnadskartor som levereras inom tre veckor från beställning, enligt kvalitetsgarantin 2015 Mål T1 Prognos Följs upp i T1, T2, ÅR T2, ÅR T2, ÅR ÅR Handlingsplan e-tjänster och webbportal För att förbättra service och tillgänglighet för medborgarna har kart- och GIS-enheten en e-tjänst för beställning av nybyggnadskarta. Ytterligare e-tjänster och webbportal med kart- och GIS-enhetens produkter och tjänster, t.ex. köp av kartutsnitt från primärkartan eller en karta för ansökan om installation av bergvärme eller tillgång till kommunens övriga geodata, ska tas fram under perioden. E-tjänster tillhandahålls för verksamheterna så som anmälan, beställningar och åtkomst till geodata (kartor). Inga nya e-tjänster har tagits i bruk under perioden. Öppna data Delta i det pilotprojekt inom KSL IT som prövar möjligheten att skapa tjänster för att tillhandahålla kommuners data som öppna data, där geodata är en delmängd. I projektet prövas att tillhandahålla kommunkarta och ortofoto över hela kommunen (2010) som öppna och kostnadsfria geodata. På grund av IT-tekniska problem har detta ännu inte blivit genomfört. Projektet har delvis avvaktat införandet av ett nytt kart- och GIS-system, som driftsattes under april. Möjligheter att tillhandahålla öppna geodata har som konsekvens fördröjts. Kvalitetsgarantier Kvalitetsgarantier ska ses över årligen och vid behov uppdateras. Garantierna bedöms fortsatt relevanta och gälla framöver. Ändringar i kvalitetsgaranti för vinterväghållning har gjorts för förbättrad insatstid för snöröjning. Teknik- & fastighetsutskottet, Delårrapport 1 6(30)

7 3.1.2 Kunskap och lärande Medverkan i kommunens övergripande skolprojekt Ett lärande Väsby Kontoret deltar aktivt i arbetet med att förbättra förutsättningarna för bättre resultat i skolorna genom delprojektet för lokalförsörjning. Några områden inom lokalförsörjningen har identifierats som extra viktiga att jobba med och dessa har formulerats till fyra delprojektmål: Strategisk plan för var förskole- och skollokaler ska finnas i kommunen kopplat till befolkningsoch bostadsutvecklingen Utbildningskontoret har uppdraget att under inledningen av göra en strategisk plan för var förskolor och grundskolor ska finnas i förhållande till kommunens befolknings- och bostadsutveckling, med stöd av konsult. Planen ska preliminärt vara klar under maj. Ändamålsenliga och flexibla lokaler och effektivt lokalutnyttjande genom framtagande av generella lokal- och funktionsprogram Riktlinjer för planering och utformning av förskolans och skolans lokaler och utemiljöer planeras vara klara under maj. Både kommunala och privata huvudmän har deltagit i arbetet, samt fem grannkommuner som fungerat som referensgrupp. Tydlig fördelning av roller och ansvar i lokalfrågorna Roller och ansvar för lokalfrågor har utvecklats till att föreslås bli en policy för hanteringen av lokalfrågor mellan UBN och KSTFU. Arbetet följer tidplan. Utformning av stöd till rektorer och förskolechefer i lokalplaneringen Det fjärde uppdraget inom lokalförsörjning som handlar om hur rektorer och förskolechefer kan få stöd i lokalfrågor inväntar hanteringen av roller och ansvar. Uppdraget kommer landa i en hyresgästpärm och en utbildningsinsats under hösten. Arbetet följer tidplan. Strategisk lokalförsörjning - minskade barngrupper i förskolan, 30 timmars barnomsorg, skolbibliotek och ökad personaltäthet Den strategiska lokalförsörjningsplanen är ett viktigt verktyg för skolans framtidsarbete där behovsbedömning av utbildningslokaler görs av utbildningskontoret i samband med den årliga uppdateringen. Processen för den årliga uppdateringen har inletts, och planen beräknas vara klar under hösten. Hyressystem - lokalersättningssystem Lokalmarknaden i Upplands Väsby består av flera aktörer, däribland kommunen, som verkar på en konkurrensutsatt marknad. Kontoret anpassar därför hyrorna till marknadsmässiga nivåer så att de stödjer likvärdighetsprincipen. Process/handläggningsordning för lokalbeställningar Handläggningsordning för lokalbeställningar beskriver processen för lokalbeställningar - från idé till inflyttning. Processen uppdateras för UBNs behov i samband med projekt Ett lärande Väsby, samt för SÄN och KFN under Trygghet och hälsa Ett tryggt, snyggt och säkert Väsby är en prioriterad fråga för kontoret för samhällsbyggnad. Teknik- & fastighetsutskottet, Delårrapport 1 7(30)

8 Trygga, jämställda och säkra miljöer för kommuninvånarna Målet är delvis uppfyllt Nyckeltal 2015 Mål T1 Prognos Följs upp i Andel av anmält klotter som åtgärdas inom 24 timmar i hela kommunen (vardagar) T1, T2, ÅR Handlingsplan Skyndsam klottersanering Kontoret för samhällsbyggnad ska inbjuda till möten "klotterforum" vid två tillfällen/år. Klotterforum hålls i juni och i oktober, i fortsatt samarbete mellan privata och kommunala fastighetsägare. Genomföra trygghetsvandringar Trygghetsvandringar är en metod för att skapa en bättre närmiljö. I samarbete med Ung & Trygg och Polisen genomföra trygghetsvandringar minst fyra gånger per år. Två trygghetsvandringar har genomförts under perioden; kring område Fyrklövern i februari och i Smedby i april. Vid respektive tillfälle deltog ett tiotal boende i vandringarna. Bra förutsättningar för en god hälsa Kontorets perspektiv och inriktning i kommunens folkhälsoarbete är att verka för och bidra till en trygg och säker fysisk miljö som stimulerar barn, ungdomar och vuxna till fysisk aktivitet. Exempel: - Bidra till en trygg utemiljö genom god belysning och effektiv klottersanering samt trygghetsvandringar - Säkra gång- och cykelvägar i syfte att minska biltransporter och behov av skolskjuts. - Vårda och sköta upplevelsestråket, där vacker väsbynatur inbjuder till vandring och cykling. - Skapa trygga utemiljöer genom god skötsel av kommunens gator, vägar och parker. - Bidraga till att stärka Vilundaparkens attraktionskraft genom god drift, skötsel och underhåll. Kontoret verkar i enlighet med folkhälsoprogrammet för en socialt hållbar, trygg och säker fysisk miljö för medborgarna. Arbetet bedrivs i flera delar i samverkan med civilsamhället. Arbetet med att modernisera och förbättra anläggningarna i Vilundaparken sker i samarbete med kultur och fritid, som har initierat ett gemensamt arbete med att utreda behovet av åtgärder kopplade till ishallen. En utredning kring att utveckla ridhuset i Sättra har också inletts. Utvecklingsförslagen tas fram och presenteras under. Teknik- & fastighetsutskottet, Delårrapport 1 8(30)

9 Handlingsplan För att fullfölja det måltidspolitiska programmet pågår också dialog med hyresgäster för att identifiera minst två kök som är möjliga att ställa om till förstärkta mottagningskök/tillagningskök, där verksamheten önskar förändringen och kan bära kostnaden för åtgärden. Inventering pågår i samband med detta. Arbetet fortsätter och en plan för omställning beräknas vara klar runt halvårsskiftet. Se även kommentarer under övriga avsnitt. Tillgänglighetsanpassningar Arbetet med tillgänglighetsanpassningar, enligt tillgänglighetsplanen, fortsätter under flerårsperioden med bland annat anpassning av övergångsställen, busshållplatser, gångvägar och trappor. Det goda samarbetet med bl.a. HSO och privata fastighetsägare fortsätter i syfte att informera om kontorets verksamheter och att ta emot synpunkter och förslag till förbättringar. Leda arbetet med att samordna förslag och förbättringar mellan olika parter för att komma fram till den bästa lösningen på tillgänglighetsproblemen i kommunen. Under perioden slutfördes byggnation av två nya tillgänglighetsanpassade busshållplatser på Stockholmsvägen och projektering av fyra tillgänglighetsanpassade busshållplatser på Valhallavägen påbörjades. I mars hölls årets första möte med HSO där det bland annat redogjordes för andel tillgänglighetsanpassade busshållplatser i kommunen (70 procent). Förstärkt mottagningskök För att kunna fullfölja det måltidspolitiska programmet identifieras tillsammans med verksamheterna minst två kök i kommunens fastigheter där det är önskvärt, möjligt och ekonomiskt försvarbart att ställa om befintligt kök till förstärkt mottagningskök med beredningsmöjligheter. Vid nyproduktion ska förstärkt mottagningskök utgöra lägsta nivå. Samtliga kök i skola och förskola har inventerats. Två kök har analyserats och kostnadsberäknats för att ställa om till att uppfylla riktlinjerna och kommunens måltidspolitiska program. Dock har nästa steg, att i dialog med verksamheten fortsätta arbetet, senarelagts eftersom inga investeringsmedel beviljades i kommunstyrelsen. Vilundaparkens utveckling Aktivt delta i utvecklingen av Vilundaparken till en bra och ändamålsenlig anläggning som uppfyller dagens och morgondagens krav på idrotts- och sportsliga ambitioner. Utredning kring modernisering och förbättring av anläggningarna i Vilundaparken pågår i samarbete med kultur och fritid. Utveckling av ridhuset I samarbete med kultur och fritid samt verksamheten utreda förändringar och förbättringar av ridhusets lokalförutsättningar. Teknik- & fastighetsutskottet, Delårrapport 1 9(30)

10 Handlingsplan En utredning tillsammans med kultur och fritid och verksamheten är genomförd. Förslag på utveckling av ridanläggningen presenterades under 2015 för politiken. Arbetet fortsätter under. 3.2 Samhälle och miljö Hållbar tillväxt och hållbart värdeskapande för det allmänna och den enskilde Hållbar tillväxt Långsiktig hållbarhet innebär att förutsättningarna för att väsbybor i framtiden ska kunna bo, verka och utvecklas i kommunen utan en negativ påverkan på miljön - från ax till ax - ska finnas. Att lyfta hållbarhetsfrågorna och kvalitetssäkringen av boendemiljö och närnatur är viktigt i arbetet med att förverkliga en hållbar samhällsutveckling i Upplands Väsby kommun. Kommunen och kontoret bedriver ett målmedvetet och systematiskt miljöarbete och är certifierat enligt ISO Under våren genomfördes en förnyelserevision. Inför övergången till nya standarden ISO 14001:2015 görs en ny miljöutredning kring kommunens miljöpåverkan där kontoret deltar. Detta innebär att kommunen får nya miljöaspekter och eventuellt också nya betydande miljöområden under Övergång till den nya standarden sker under Hållbarhet ska vara styrande vid all planering, förvaltning och utveckling Målet är delvis uppfyllt Nyckeltal 2015 Mål T1 Prognos Följs upp i Antal biologiska torg ÅR Restaurering av skogsmark Restaurering av öppen mark Restaurering av forn- och kulturlämningsområden Handlingsplan Biologiska Torg Biologiska Torg är ett skötselavtal som tecknas mellan kommunen och kommunmedborgare som är villiga att lägga ner idéella krafter i att sköta kommunens naturmark. Syftet med skötseln ska vara att öka biologisk mångfald och öka engagemanget för naturvärden. Biologiska torg är nära sammanlänkat till de nationella miljökvalitetsmålen Levande skogar, Ett rikt odlingslandskap, God bebyggd miljö och Ett rikt växt- och djurliv. Inga nya avtal har tecknats med medborgare i Väsby. Teknik- & fastighetsutskottet, Delårrapport 1 10(30)

11 Handlingsplan Restaurering av skogsmark Årligen ska minst fem hektar skogsmark skötas eller restaureras på sådant sätt att naturvärdena förhöjs eller säkerställs utifrån de nationella miljökvalitetsmålen Levande skogar och Ett rikt växt- och djurliv. Detta sker genom röjning, gallring, frihuggning och skogsbete i syfte att främja livsvillkoren för djur och växter. Restaureringen av skogsmark har påbörjats i delar av Norra Törnskogen. Naturvårdsgallring genomförs i syfte att öka lövinslaget samt mängden död ved. Arbetet fortgår fram till tertial tre och täcker totalt tio hektar. Restaurering av öppen mark Årligen ska fem hektar av kommunens öppna mark i form av betesmark och ängsmark restaureras på ett sådant sätt att naturvärdena förhöjs eller säkerhetsställs utefter de nationella miljökvalitétsmålen Ett rikt odlingslandskap och Ett rikt växt- och djurliv. Detta sker genom bete, slåtter och mindre gallring och röjningsinsatser i syfte att förbättra livsvillkoren för djur och växter. Restaurering av öppna marker har påbörjats i Ekeby, Törndal, Brunnby-Vik och Norra Törnskogen där sly längst åkerkanterna röjs med kättingröjare. Markerna ska senare under året slaghackas eller betas av nöt eller får. Arbetet fortgår fram till tertial tre och täcker totalt tio hektar. Restaurering av forn- och kulturlämningsområden Utifrån projektplanen för Fornparker samt skötselplaner från Riksantikvarieämbetet restaureras forn- och kulturlämningar för att göra kulturhistoriska miljöer mer tillgängliga samt öka den biologiska mångfalden i landskapet. Platserna som restaureras hävdas i form av betande djur eller slåtter. Ingen restaurering av forn- och kulturlämningsområden har utförts under perioden. Flera ansökningar om statsbidrag för restaurering av forn- och kulturlämningsområden behandlas av Skogsstyrelsen Näringsliv och arbete Företagare som kommer i kontakt med kontoret för samhällsbyggnad ska uppleva att tjänsterna håller god kvalitet. Nyckeltal är Nöjd-Kund-Index (NKI) markupplåtelser. Med markupplåtelser menas i detta fall upplåtelse av torghandelsplats och plats för uteserveringar KSB ska bidra till ett gott företagsklimat i kommunen och företagare som kommer i kontakt med kontoret ska uppleva att tjänsterna håller hög kvalitet Målet är delvis uppfyllt Teknik- & fastighetsutskottet, Delårrapport 1 11(30)

12 Nyckeltal 2015 Mål T1 Prognos Följs upp i Nöjd-Kund-Index, NKI markupplåtelser ÅR Handlingsplan Aktiv samverkan med näringslivet och en god service Analys av de kundmätningar som görs avseende kontorets verksamheter (Stockholm Business Alliances (SBA) servicemätning avseende företags uppfattning om kommuners service.) Initiera och medverka i insatser och aktiviteter som avser att höja attraktionskraften för torghandeln i Väsby. Fortsätta arbeta för ett gott bemötande och god tillgänglighet. Översyn och uppföljning av kvalitetsgarantier avseende handläggningstider. Ett fortsatt nära samarbete med Väsby Direkt i syfte att förbättra service och information till företagarna. Ett fortsatt nära samarbete med informationsenheten i syfte att förbättra informationen på kommunens hemsida. Kontoret samverkar löpande med Väsby Direkt, Väsby Promotion och informationsenheten för att hålla god service och delge information till näringslivet i kommunen. Dialog och samverkan med företag och exploatörer sker löpande inom verksamheternas projekt. NKI markupplåtelser följs upp på årsbasis med en eftersläpning i redovisningen på ett tertial. Vid tillfälle för denna rapportering har resultatet för helåret 2015 levererats. Kundnöjdheten blev för (71) vilket är en försämring men skattat som väl godkänt utifrån bedömningsskalan. Företagare var generellt mer nöjda, med ett NKI på 78. en analyseras för åtgärd. Som en del i att skapa en attraktiv stad i de centrala delarna av kommunen möjliggörs för torghandel och marknad på Hugo Sabels torg KSB ska inom sina verksamheter aktivt ta fram och erbjuda praktikplatser och feriearbeten Målet är uppfyllt Nyckeltal 2015 Mål T1 Prognos Följs upp i Antal feriearbeten T2, ÅR Handlingsplan Erbjuda feriejobb I samarbete med Work Center och arbetsförmedlingen ska ungdomar erbjudas feriearbeten inom kontorets verksamheter. Målsättningen är att fortsätta att ta emot ett femtiotal ungdomar per år. Verksamheterna har förberett och planerat för att under sommaren ta emot ungefär samma antal feriearbetande ungdomar som föregående år, totalt ett 50-tal. Teknik- & fastighetsutskottet, Delårrapport 1 12(30)

13 Handlingsplan Erbjuda praktikplatser Kontoret ska vara öppet för att ta emot praktikanter med eftergymnasial utbildning. Kontoret har under perioden haft en praktikant inom VA-verksamheten Miljö och klimat Medvetenhet om klimat Kommunens medborgare ska informeras om det miljöarbete som bedrivs. Kontoret informerar om detta i dialoger, på hemsidan och i riktade kommunikationsinsatser KSB ska bidra till att negativ miljö- och klimatpåverkan minskar Målet är delvis uppfyllt Nyckeltal 2015 Mål T1 Prognos Följs upp i Klimatkorrigerad energianvändning kwh/kvm i kommunens lokaler, exklusive Vilundabadet Andel av hushållsavfall som materialåtervinns, procent. Andel av hushållens matavfall som sorteras ut för biologisk behandling inkl hemkompostering och avfallskvarnar, procent ÅR ,6 20 T1, T2, ÅR Handlingsplan Systematiskt energieffektiviseringsarbete -Investeringar i energieffektiv utrustning (här ingår även ökad produktion av förnybar energi och övervakning av vindkraftverket) -Brukarsamverkan för ökad kunskap i verksamheterna om energi och klimat samt energi- och klimatsmart livsstil -Energikravställning vid upphandling (här ingår även vid nybyggnation och större renoveringar) -Interna nätverk; systematisk uppföljning av energianvändningen i lokaler med fastighetsdrift och verksamheterna -Externa nätverk; uppföljning av energianvändning i uthyrda lokaler med utförare, nätverk med andra kommuner ofta genom länsstyrelsen Energieffektivisering Under början av har en uppdatering av den kommunövergripande energi- och klimatstrategin påbörjats. Uppda- Teknik- & fastighetsutskottet, Delårrapport 1 13(30)

14 Handlingsplan teringen inkluderar revidering av kommunens klimat-, transport- och energimål, eftersom dessa antingen uppnåtts eller närmar sig sitt slutår. Ett nytt energiuppföljningssystem implementeras i början av, vilket kommer lägga grunden för en bättre energianalys med högre detaljnivå än tidigare. Bytet av uppföljningssystem kommer ha en påverkan på energinyckeltalet. I vilken omfattning det kommer påverkas förklaras mer utförligt vid rapporteringen för delår 2. LED-armatur gator och vägar Under perioden har drygt 200 gatuarmaturer i området Brunnby-Vik bytts ut mot LED. Vindkraftverket Inledningen av har givit svaga eller turbulenta vindar vilket resulterat i låg produktion. Vid turbulenta vindar begränsas verket för att det inte ska skadas, vilket leder till lägre produktion. Teknik- & fastighetsutskottet, Delårrapport 1 14(30)

15 Handlingsplan Klimat- och miljösmart teknik Vid ny- och ombyggnation undersöks möjligheter att installera solceller, solpaneler eller annan klimat-och miljösmart teknik tillsammans med utförare. Utförs löpande över hela året. Laddstolpar till elbilar Möjligheten att uppföra ytterligare laddstolpar för elbilar ska utredas. Hösten 2015 levererades den konsultrapport som ligger till underlag för kommunens kommande satsning på utbyggnad av laddinfrastruktur för elfordon. Under våren har, utifrån den rapporten, beslutats om start för utbyggnad av sex stycken laddstolpar placerade vid Vilundaparken. Därefter kommer fortsatt utbyggnad ske på kommunala fastigheter utifrån det som rapporten givit. Giftfria förskolor Kommunens lokaler ska vara hälsosamma och ha ett gott inomhusklimat för alla som vistas i lokalerna. I synnerhet barn ska skyddas mot exponering av eventuella gifter i inomhusmiljön. Kontoret ska utreda vilka krav som kan ställas vid upphandling av nyproduktion av kommunala byggnader. Kommunens lokaler ska vara hälsosamma och ha ett gott inomhusklimat för alla som vistas i lokalerna. Kommunen har kartlagt gifter i förskolemiljön enligt Naturskyddsföreningens modell och kontoret utreder vilka krav som ska gälla vid nyproduktion och som bland annat kan inarbetas i lokal- och funktionsprogrammet för LSS, skola och för- Teknik- & fastighetsutskottet, Delårrapport 1 15(30)

16 Handlingsplan skola. För LSS är programmet klart, för skola och förskola beräknas programmen vara klara under. De nya, högre, kraven har dock redan tillämpats vid byggnationen av Odenslunda skola. Ökad miljöstyrning genom avfallstaxan Kommunens avfallstaxa revideras i syfte att öka miljöstyrningen. Målet är att ta fram ett förslag till avfallstaxa som i högre grad styr mot ökad sortering och minskade avfallsmängder. I enlighet med kommunens principer för styrning av avfallstaxan ges rabatt för de som har matavfallsinsamling och incitament att ha glesare hämtningsintervall eller färre kärl för brännbart hushållsavfall. Arbete med underlag för ökad miljöstyrning pågår. Nytt insamlingssystem för förpackningar och tidningar från småhus Till följd av genomfört Pilotprojekt för fastighetsnära insamling av förpackningar genomförs en konkurrenspräglad dialog med entreprenörer angående entreprenad för insamling av förpackningar och tidningar från småhus. Parallellt genomförs en dialog med närliggande kommuner i syfte att utreda huruvida en gemensam beställning av insamlingstjänsten är aktuell. Dialog med närliggande kommuner kring gemensam beställning av insamlingstjänster har påbörjats. Återvinningsstation Harva har iordningställts och tagits i bruk i april. Under perioden har också dialog förts med SÖRAB kring vad som är en möjlig utveckling av återvinningscentralen. Insamling av hushållsavfall med en mobil återvinningscentral genomförs på försök från november 2015 t.o.m. december. Den mobila återvinningscentralen har varit uppställd utanför Väsby centrum vid nio tillfällen under perioden. Avfallsminimering Aktiviteter genomförs för att verka för ett avfallspreventivt förhållningssätt som leder till mindre avfallsmängder. Under året ligger fokus särskilt på matsvinn inom kommunens verksamheter. Ett seminarium om matsvinn och klimatpåverkan anordnas och följs upp med en artikelserie om miljösmarta kommuninvånare. Inga större aktiviteter har varit planerade för perioden. I samarbete med kommunens folkhälsosamordnare har dock förberetts för kommande aktiviteter under och 2017 och förslag har lämnats till projektet KliMATcentrum. Förberedelser har också pågått för de temakvällar för allmänheten som genomförs under hösten kring matsvinn och klimatpåverkan och som kommer att hållas i samtliga SÖRAB-kommuner. Dessa arrangeras i samarbete med Stockholms Universitet, Vuxenskolan och studiefrämjandet. 3.3 Medarbetare Vår främsta resurs är stolta och professionella medarbetare som bemöter kunder, varandra och Teknik- & fastighetsutskottet, Delårrapport 1 16(30)

17 samarbetspartners respektfullt Stolta medarbetare Efterfrågan på kompetent personal inom de tekniska verksamheterna är fortsatt mycket stor och det krävs insatser för att både rekrytera och behålla medarbetare. Kontoret arbetar proaktivt för att bibehålla och utveckla kvalificerad kompetens, bl.a. genom att ge medarbetarna möjlighet att använda modern teknik utifrån verksamhetskrav samt med att utveckla arbetsprocesserna KSB:s medarbetare ska vara tillfreds och nöjda med sitt arbete och sin arbetssituation Målet är delvis uppfyllt Nyckeltal 2015 Mål T1 Prognos Följs upp i Nöjd medarbetarindex (NMI) Hållbart medarbetarengagemang (HME) ÅR ÅR Bemötandeindex (BMI) ÅR Frisknärvaro (andel medarbetare som har en sjukfrånvaro understigande 40 timmar) Sjukfrånvaro (antal dagar i genomsnitt per medarbetare) ,9 4,1 4,1 ÅR Handlingsplan Bibehålla/öka frisknärvaron - Systematiskt arbetsmiljöarbete (skyddsronder-åtgärder-uppföljning leder till ständiga förbättringar) - Uppmuntra till användande av friskvårdschecken Medarbetarna uppmuntras att använda friskvårdschecken. Strategier för att bibehålla/öka NMI och bemötandeindex - Levande och strukturerade arbetsplatsträffar på alla nivåer i organisationen - Fullfölja intentionerna i och följa upp gällande samverkansavtal - Medarbetarenkät. Handlingsplaner. Kontinuerlig uppföljning/avstämning. - Upprätthållande av funktionsbeskrivningar i syfte att tydliggöra roller och ansvar - Kartläggning och dokumentation av huvudprocesser - Fortsatt ledarutveckling - Efterlevnad av värdegrund och ledstjärnor Teknik- & fastighetsutskottet, Delårrapport 1 17(30)

18 Handlingsplan Utifrån medarbetarenkäten ska enheterna skapa förslag på hur medarbetarnöjdheten och det goda arbetsklimatet ska behållas och förbättras. Kompetensbyggande Ta fram en kontorsgemensam handlingsplan för kvalificerat kompetensbyggande. Ett kontorsövergripande arbete pågår kring rekrytering och kompetensförsörjning, enligt kommunens modell. 3.4 Ekonomi God ekonomisk hushållning med framförhållning och effektiv resursanvändning Ekonomiskt resultat God lokalhushållning / ekonomi i balans Målet är uppfyllt Nyckeltal 2015 Mål T1 Prognos Följs upp i Ekonomiskt resultat för gata/park och övrig kommunersatt verksamhet, mkr Andel uthyrd lokalyta, procent Ekonomiskt resultat för fastighetsförvaltn, mkr Ekonomiskt resultat för vatten/avlopp, mkr Ekonomiskt resultat för avfallsverksamheten, mkr 0,6 0 2,3 0 T1, T2, ÅR T1, T2, ÅR -3,2 2,7 10,8 3,5 T1, T2, ÅR 2,8 0 2,5 1 T1, T2, ÅR 1,2 0 0,6 0,3 T1, T2, ÅR Handlingsplan Nyttjandegradshöjande åtgärder Strategisk lokalförsörjningsplan Lokalomställning inom grundskolan Teknik- & fastighetsutskottet, Delårrapport 1 18(30)

19 Underhållsskulden ska minska Målet kan ej bedömas Nyckeltal 2015 Mål T1 Prognos Följs upp i Underhållsskuld gata, gc och bro, mkr 22,6 Under sommaren/hösten kommer en tillståndsregistrering av samtliga gator, vägar och GC--vägar att ske för att få ett exaktare värde på underhållsskulden räkning januari- april Intäkter/kostnader (belopp i mkr) Bokslut 2015 Budget januariapril Prognos Avvik. INTÄKTER (+) Intern kommunersättning 62,2 60,1 20,0 60,1 0,0 Intern täckningsbidrag 0,0 0,0 Försäljning och avgifter 95,9 103,4 33,5 84,8-18,6 Hyror och arrenden 230,9 237,0 79,8 236,9-0,1 Bidrag 3,6 9,5 0,7 1,4-8,1 Försäljn verksamhet / entreprenad 36,5 33,4 14,1 55,5 22,1 Summa intäkter 429,1 443,4 148,1 438,7-4,7 KOSTNADER (-) Buffert -0,5 0,5 Bidrag 0,0 0,0 0,0 0,0 Entreprenad / köp av verksamhet -78,0-69,4-26,2-72,8-3,4 Övrigt material och tjänster -105,9-85,2-17,8-83,5 1,7 Personalkostnader -55,1-61,0-19,0-59,7 1,3 Lokal- och markhyror -87,3-101,3-34,9-102,4-1,1 Övriga fastighetskostnader -32,5-36,9-11,8-39,5-2,6 Avskrivningar -47,2-56,5-16,8-55,1 1,4 Intern ränta -21,7-21,5-5,4-20,9 0,6 Intern täckningsbidrag 0,0 0,0 Intern kommunersättning 0,0 0,0 Summa kostnader -427,7-432,3-131,9-433,9-1,6 Finansiering 0,0 0,0 0,0 1,4 11,1 16,2 4,8-6,3 till resultaträkningen Teknik- och fastighetsutskottets resultat är positivt och uppgår till 16,2 mkr, samma period föregående år var resultatet 10,2 mkr. Kommunersatt verksamhet 2,3 mkr. Prognosresultat 0 mkr. Den kommunersatta verksamheten uppvisar ett överskott till och med april, vilket beror på periodiseringseffekter inom förvaltningsgemensam verksamhet Teknik- & fastighetsutskottet, Delårrapport 1 19(30)

20 Från och med i år så investeringsbokförs gatubeläggningen, tidigare års driftbudget för detta är således överförd till finansavdelningen. Det är endast mindre driftåtgärder som bokförs som drift. Detta arbete har ännu inte kommit igång vilket innebär att resultatet för detta är positivt, 0,5 mkr. Vinterväghållningen har under årets första tertial överskrider budget med -1,9 mkr trots den relativt milda vintern, det återstår 2,8 mkr av årets budget vilket under årets sista månader kan komma att överskridas. Åtgärdena för att minska det eftersatta underhållet på gator och vägar, gc-vägar och broar kommer att påbörjas under maj månad. Hyresfinansierad verksamhet 10,8 mkr. Prognosresultat 3,5 mkr. För perioden januari till och med april visar den hyresfinansierade verksamheten ett positivt resultat om 10,8 mkr. Orsaken till resultatet beror bland annat på att kapitaltjänstkostnaderna understiger budget med 2,3 mkr pga periodiseringseffekter. Arbetet med mindre planerade underhållsåtgärder och felavhjälpande åtgärder understiger budget med 2,7 mkr. Detta pga att arbetet är i planeringsfas och kostnaderna kommer längre fram. Arbetet med skador och klotter understiger budget med 0,5 mkr. Försäkringskostnaderna är 0,2 mkr lägre än beräknat. Konsultkostnader för tex fastighetsutveckling, garantibesiktning, statusbesiktning, advokatkostnader och lokalförsörjningsplanen understiger budget med 3,0 mkr Affärsdrivande verksamheter 3,1 mkr. Prognosresultat 1,3 mkr. Avfall 0,6 mkr. Prognosresultat 0,3 mkr. Avfallsenheten redovisar ett positivt resultat för perioden om 0,6 mkr. Överskottet kan till stor del förklaras av att antalet hushåll anslutna till matavfallsinsamling utfallit lägre än planerat. Detta resulterar i att totala intäkterna blir högre då kundrabatterna uteblir. Prognosen uppskattas till ett positivt resultat om 0,3 mkr. Vatten och avlopp 2,5 mkr. Prognosresultat 1,0 mkr. et på 2,5 mkr beror på lägre kostnader, framför allt lägre kostnader för personal, konsulter, räntekostnader och spillvattenbehandling. Prognosen är osäker eftersom det är ännu för tidigt att dra några säkra slutsatser då viss förbrukningsstatistik ännu saknas men kan ändå uppskattas till 1 mkr per verksamhet delår 1 Verksamhet Kom. Ers. Fsg av verksam. Intäkter Övriga int. Summa Köp av verksam. Kostnader Övriga kost. Summa Nämnd o styrelse 0,1 0,1-0,1-0,1 0,0 Kart o GIS 1,4 0,5 0,9 2,8 0,0-2,6-2,6 0,2 Fys o tekn anl 0,4 1,9 2,3-1,7-1,7 0,6 Gator o vägar 10,3 2,0 3,4 15,7-6,1-10,4-16,5-0,8 Parker 1,0 0,2-0,1 1,1-0,5-0,5-1,0 0,1 Idrott o fritid 0,0 1,7 0,1 1,8-1,6-1,6 0,2 Förvaltningsgem 3,4 0,0 0,3 3,7-0,1-1,0-1,1 2,6 Fastighetsförv 3,8 3,8 77,1 84,7-3,5-71,0-74,5 10,2 Teknik- & fastighetsutskottet, Delårrapport 1 20(30)

21 Intäkter Kostnader Vatten o avlopp 5,1 21,0 26,1-8,6-15,0-23,6 2,5 Avfall 0,4 9,5 9,9-7,4-1,9-9,3 0,6 Summa Verksamheter Prognos Verksamhet Kom. Ers. 20,0 14,1 114,1 148,2-26,2-105,8-132,0 16,2 Fsg av verksam. Intäkter Övriga int. Summa Köp av verksam. Kostnader Övriga kost. Summa Nämnd o styrelse 0,4 0,4-0,4-0,4 0,0 Kart o GIS 4,1 4,0 8,1-8,1-8,1 0,0 Fys o tekn anl 4,9 4,9-5,5-5,5-0,6 Gator o vägar 31,0 15,2 46,2-18,0-28,2-46,2 0,0 Parker 3,1 2,1 5,2-1,5-3,7-5,2 0,0 Idrott o fritid 0,0 5,2 0,3 5,5-5,5-5,5 0,0 Förvaltningsgem 10,1 0,3 10,4-0,3-10,1-10,4 0,0 Fastighetsförv 11,4 242,4 253,8-10,5-239,2-249,7 4,1 Vatten o avlopp 0,0 75,8 75,8-25,8-49,0-74,8 1,0 Avfall 0,0 28,2 28,2-22,2-5,7-27,9 0,3 Summa Verksamheter 60,1 5,2 373,2 438,5-78,3-355,4-433,7 4, Kostnader för mottagande av nyanlända Intäkter/kostnader (belopp i mkr) Bokslut 2015 Budget januari- april Prognos Budget avvik INTÄKTER (+) Summa intäkter KOSTNADER (- ) Summa kostnader Volymer, statistik och kostnadsnyckeltal Verksamhetsmått Bokslut 2015 Budget januariapril Prognos Avvikelse Vägar,km ,8 2,8 GC-vägar, km ,2 2,2 Underhållskostnad kr/m2 väg 3, Teknik- & fastighetsutskottet, Delårrapport 1 21(30)

22 Verksamhetsmått Bokslut 2015 Budget januariapril Prognos Avvikelse Off belysning, förbrukning MWh Lokalyta varav andel inhyrda lokaler 37 % 37 % 37 % 37 % 0 -varav vakansgrad 5 % 5 % 5 % 5 % 0 Såld vattenmängd m Såld vattenmängd (m3) per invånare och månad 5,9 6 5,8 Hushållsavfall ton Hushållsavfall kg/inv Platser upplåtna för ÅVS till volymer, statistik och kostnadsnyckeltal Investeringsuppföljning års investeringsbudget inom KSTFU uppgår totalt till 543,9 Mkr (inklusive ombudgeteringar 163,6 Mkr). Den ökade investeringsvolymen för året beror bland annat på att vissa stora exploateringsprojekt skjutits fram något i tiden och startar under. Bland dessa kan nämnas Eds allé, Fyrklövern och Väsby entré. Utfallet efter april är 70,4 Mkr och prognosen för år är att den totala investeringskostnaden blir ca 23 Mkr lägre än budgeterat. En mer detaljerad beskrivning av investeringarna finns i investeringsbilagan. Fastighetsinvesteringar Skol- och förskolelokaler Berga förskola i Runby: Byggnationen fortlöper enligt tidplan. Inflyttningsklar september. Investeringen omfattar även avetablering och ombyggnation av Trollvägen från Lövstavägen upp till förskolan varför ytterligare medel om 6,1 mkr behövs. Odenslunda skola: Skolan färdigställs till den 1/2. Kvarstår utemiljö då gymnastiksalen måste rivas innan skolgården kunde påbörjas. Förbättringar av utemiljö: Inga investeringar för utemiljön har påbörjats. Förstärkt mottagningskök: Utredning genomförd. Implementering avbruten då investeringsmedel inte beviljades av kommunstyrelsen. Investeringar initierade av hyresgäst: Inga standardförbättringar har påbörjats ännu då inga beställningar inkommit. Myndighetskrav Brandkrav SRF: Krav på brandlarm från SRF. Genomförs under Myndighetskrav Fettavskiljare: Krav på fettavskiljare från VA. Genomförs under Omsorgslokaler Baldersvägen LSS: Byggnationen påbörjad. Projektet pågår under Gruppbostad 1: Planering pågår. Investeringsmedel beviljande. Gruppbostad 4: Planering pågår. Investeringsmedel beviljande. Gruppbostad 6: Planering pågår. Investeringsmedel beviljande. Gruppbostad 7: Planering pågår. Investeringsmedel beviljande. Marieborg: Anpassning av HVB-hem genomförd och verksamheten har flyttat in. Gruppbostad 5: Planering pågår. Investeringsmedel beviljade. Teknik- & fastighetsutskottet, Delårrapport 1 22(30)

23 Investeringar initierade av hyresgäst:. Inga arbeten beställda. Kultur- och fritidslokaler Friluftsanläggningar i Sättra och Runbyskogen: Kultur och fritid initierar eventuellt arbete. Ridanläggning: Utredning pågår. Medel begärs under. Spontanidrottsanläggningar: Kultur och fritid initierar eventuellt arbete. Tennisen: Arbetet och planeringen pågår. Vidareutveckling av Vilundaparken: Kultur och fritid initierar eventuellt arbete. Idrottslokaler fastighetsanknutna åtgärder: Investeringar görs löpande under året vart efter behov uppstår. Investeringar initierade av hyresgäst: Investeringar planerade i kulturhuset.. Susebovillan: Åtgärder för iordningställande av Susebohuset har påbörjats under 2015 och fortsätter en bit in på. Söderviks konstgräsplan: Utredning genomförd planeringen pågår. Vilundaparken, Fastighetsanknutna åtgärder: Fastighetsanknutna åtgärder görs löpande under året när behov uppstår. Övriga åtgärder Investeringar initierade av hyresgäst: Inga åtgärder beställda eller påbörjade. Tvätthall: Planering pågår. Genomförs under Energiåtgärder Energieffektivisering: Åtgärder sker löpande under enligt budget. Planerat underhåll fastigheter: Planerat underhåll: Åtgärder genomförs under i enlighet med budget. Infrastrukturinvesteringar Gator, vägar och gc-vägar utanför exploateringsområden Bussgata och gc-väg över E4 (Centrum-Vallentunavägen): En förstudie har pågått fram till december 2015 och ska redovisas i kommunstyrelsens teknik- och fastighetsutskott innan vidare utredning kan göras. Prognos enligt budget. Byte till nya belysningsstolpar: Byten av armaturer och stolpar fortsätter enligt plan, bland annat fortsätter arbetena i Brunnbyvik. Förstärkning av Älvsundavägen vid Edssjön: Projektering pågår och vissa markundersökningar och utredningar är gjorda. Ritningar har inkommit för granskning. Byggnation måste samordnas med Eds allé och planeras tills vidare in till våren Viss projektering kommer att ske i slutet av. Gc-bro över järnvägen, Bankebro (48): Genomförandet är beräknat till maj-oktober r. Kostnaden beräknas bli är ca 100 tkr dyrare än budgeterat. Gc-tunnlar på Valhallavägen, 2 st (41, 42): Genomförandet är beräknat att starta 18 april och pågå till 30 november. GC-tunnlar vid Ekebovägen, 5 st: Reparationerna blev klar i december Prognosen för hela projektet är ca 2 Mkr dyrare än budget eftersom upphandlingen avser ytterligare en viadukt som skulle ha gjorts år (totalt 5 viadukter i projektet). Åtgärdande av besiktningsanmärkningar återstår innan projektet kan avslutas. Gc-tunnlar vid Hasselgatan, 2 st (32, 33): Genomförandet är beräknat att starta 18 april och pågå till 30 november. Gc-väg Eds allé-sättra (Kairo): Preliminärt kommer en utredning samt förprojektering att påbörjas under. Gc-väg på Valhallavägen: Beräknad entreprenadstart sker i oktober och bidrag ges med 30% från Trafikverket. Gc-väg Stockholmvägen-Sandbron: Preliminärt kommer en utredning samt förprojektering att påbörjas i år. Laddstolpar för elbilar: Utredning om laddstolparna är klar och har presenterats för kommunstyrelsens teknik- och fastighetsutskott. Beslut har tagits att bygga 6 st laddstolpar i anslutning till Vi- Teknik- & fastighetsutskottet, Delårrapport 1 23(30)

24 lundaparken. Mindre trafiksäkerhetsåtgärder: Arbeten sker löpande under året då behov uppstår med en prognos enligt budget. Minskning av underhållsskuld: Åtgärder för att minska det eftersatta underhållet pågår löpande under året enligt budget. Märkning av gc-vägar, cykelvägvisning: Skyltar är beställda och levereras. Utredning av placering av informationsskyltarna har genomförts. Ny gångbana Heimdalsvägen: Projektering av ny gångbana från Ingeborgs väg till Sandavägen påbörjas i mars och beräknad byggstart är till hösten. Prognos enligt budget. Nya busshållplatser (2 st) Stockholmsvägen: Byggstart skedde i början av december Projektet ges bidrag från Trafikverket med 268 tkr år. Total prognos är 2,5 mkr över budget på grund av att lägsta anbudet låg över budget. Projektet beräknas vara helt klart i början av maj. Täcks upp av investeringen "Trafiksäkra grundskolemiljöer". Oxundavägen lekpark, Wäckare äng: Ny lekpark planeras som ska ersätta den befintligar som försvinner i samband med bygget av Wäckare äng. Planprocess har tillkommit och pågår i området. Bygget genomförs under året med en prognos enligt budget. Projektering av gator, vägar och gc-vägar: Löpande projekteringskostnader i samband med investeringar kommer att ske under året med en kostnad enligt budget. Regional gc-väg från Travgatan-Stockholmsvägen: Byggstart skedde i början av december och beräknas bli klart i maj så större delen av investeringen belastar år. Projektet ges bidrag från Trafikverket med 940 tkr under. Projektet beräknas bli dyrare än budget på grund av att lägsta anbudet var högre än budget samt att projekteringen varit undermålig. Finansiering av överskriden budget för projektet sker inom beslutad investeringsbudget för kontoret för samhällsbyggnad. Tillgänglighetsanpassningar enligt trafikplan: Under året kommer tillgänglighetsanpassning ske längs Valhallavägen och byggstart beräknas till oktober. Prognos enligt budget. Trafikbulleråtgärder: Under året kommer en trafikbullerkartläggning att genomföras. Kostnaden beräknas bli ca 100 tkr dyrare än budgeterat. Trafiksäkra grundskolemiljöer: Investeringen kommer istället att finansiera överskriden budget för projektet Regional gc-väg från Travgatan-Stockholmsvägen. Underhållsinvestering för gator: Löpande underhåll av gator sker enligt plan under året med en prognos enligt budget. Vatthagen 1:103, gata: Ej påbörjat. Projektet inväntar genomförandet av detaljplan för Vatthagen 1:103. Miljöinvestering och naturskydd i kommunens skogsmark Fiskevårdsinvesteringar, återskapande av lekplatser: I nuläget har Upplands Väsby kommun en viltvårdsplan men ingen fiskevårdsplan. Det finns därför ett behov av att ta fram en plan för särskilda åtgärder i syfte att förvalta och utveckla fiskebestånden inom kommunen. Under 2015 har därför UVKs naturvårdare och miljöplanerare avsatt tid för uppstart av projektet med fokus på utformandet av projektidén. Under våren kommer UVK att ta fram en fiskevårdplan samt en intern förvaltningsplan. Syftet med en fiskevårdsplan är även att planera och genomföra åtgärder som krävs för att uppnå vattenförvaltningens krav om god ekologisk status. Kostnaden för årets Fiskevårdsinvesteringar, återskapande av lekplatser är enligt budget. Miljöinvestering Edsån: Projektet försenat och beräknas starta tidigast under hösten. Prognosen för hela projektet är enligt budget. Miljöinvesteringar i kommunens naturmark: Norra Törnskogen: Under januari-mars har det skett naturvårdsgallringar i skötselområde 1 och 2 där syftet är att öka lövinslaget och öka mängden död ved. De gamla betes- och åkermarkerna i Skötselområde 1 och 13 har huggits fram och kommer att stängslas in under april och maj. Törndal - En naturbetesmark med regional naturvärdesklass i en kraftledningsgata kommer att stängslas in under april och maj för att senare betas. Hjorthägnet i Brunnby-Vik: I april anlände 15 stycken dovhjortar till hägnet. En invigning är Teknik- & fastighetsutskottet, Delårrapport 1 24(30)

25 planerad till i slutet av maj. Miljöinvestering, Norrviken: Pilotprojekt som innefattar litteraturstudie och test av aluminiumbehandling på grund och djup botten har pågått under Projektet fortsätter även med en totalprognos enligt budget. Miljöinvestering, Oxundasjön: Utredning av föroreningsspridning pågår. Prognos enligt budget. Miljöinvestering, vattenvård MKN: Projektet innefattar genomförande av åtgärder i jordbruksmark för att minska näringsbelastningen till kommunens sjöar. Kommunen deltar i ett pågående projekt med Oxunda samverkan där Hushållningssällskapet driver två olika delar. En del är informationssatsning mot hästgårdar och den andra delen innefattar stöd till lantbrukare med genomförande av strukturkalkning och anläggning av mindre våtmarker. De första delen får miljöstöd via landstinget och den andra delen får LOVA-bidrag. Kommunen bidrar med en del av finansieringen. Miljöinvestering, vidareutveckling Biologiska torg: Projektet pågår löpande bland annat genom att informera allmänheten om möjligheten att bidra till skötsel av kommunens mark genom upprättande av skötselavtal. Miljöinvestering, Väsbyån/Edsjön: Planering samt genomförande av åtgärder för att uppnå miljökvalitetsnormerna för vatten enligt den svenska vattenförvaltningen pågår. Kommunens naturvårdare undersöker tillsammans med miljöplanerare och projektledaren för renoveringen av Älvsundavägen möjligheterna till en grodtunnel för att underlätta passagen för grodorna under Älvsundavägen ner mot Edssjön. I nuläget planeras en groddjursinventering att utföras av konsult. Prognos enligt budget. Norra Törnskogens naturreservat: Under januari-mars har det i huvudsak skett planering kring åtgärder för friluftsliv och rekreation parallellt med naturvårdsarbeten som debiterats på Miljöinvesteringar i kommunens naturmark. I april och maj kommer de gamla betes- och åkermarkerna i Skötselområde 1 att stängslas in för att kunna betas av djur till sommaren. Detta kommer att debiteras på denna investering för att avlasta investeringen Miljöinvesteringar i kommunens naturmark. Åtgärderna för friluftslivet som anläggning av grillplats, vindskjul, spänger, utmarkering av gränser etc kommer att sätta igång i maj. Prognos enligt budget. Parker utanför exploateringsområden Fornparksprojektet: Skyltning och ljussättning återstår i Skälby fornpark och färdigställs till maj. Även i Eggeby fornpark återstår skyltning, informationsinsatser samt invigning i maj. Återstående medel används till att starta upp Fornparksprojekt nr 4: Eddaparken. Prognos enligt budget. Information, Hasselskogen och Törnskogen: Projektet pågår och beräknas bli klart sommaren. Prognos för hela projektet är enligt budget. Rekreationsområde Fysingen: Projektet pågår och etapp 1 beräknas klart till nov. Etapp 1 består av planering, avtalsskrivning med markägare samt påbörjade restaureringsarbeten av hagmarker och upplevelsestråk. Prognos för etapp 1 enligt budget. Suseboparken, renovering (medborgarbudget): Samarbetsprojekt med KLK och medborgarbudget. Projektet är under avslutande och invigning ägde rum 29 augusti. Projektet i sin helhet kommer att färdigställas under våren. Prognos enligt budget. Tryggare Väsby, samverkansavtal: Samarbetsprojekt mellan polisen, boende, social- och omvårdnadskontoret och kontoret för samhällsbyggnad. Åtgärder för ännu ej beslutade. Prognos enligt budget. Upplevelsestråk Ekeby till Fresta (Vallentuna): Projektet har startat och beräknas pågå fram till våren. Av årets budget på 850 tkr kommer ca 660 tkr att flyttas till år. Prognos enligt budget. Upplevelsestråk Fornboda-Kvarnsjön: Projektet beräknas klart i december. Prognos enligt budget. Fresta församling bidrar med 50 tkr. Utveckling av kulturarv och industrihistoria: Projektet har påbörjats och fortsätter löpande under kommande år. Konkret: anläggande av optimusbelysning utmed Centralvägen. Prognos enligt budget. Exploateringsområden Centrala Väsby Teknik- & fastighetsutskottet, Delårrapport 1 25(30)

Kvartalsrapport 3 med prognos. September 2012. Teknisk nämnd

Kvartalsrapport 3 med prognos. September 2012. Teknisk nämnd Kvartalsrapport 3 med prognos. September 2012 Teknisk nämnd Innehållsförteckning 1 Verksamheten till och med september... 3 2 Det ekonomiska utfallet till och med september... 4 2.1 Åtgärder med anledning

Läs mer

Delårsrapport tertial 1 2014

Delårsrapport tertial 1 2014 Delårsrapport tertial 1 Dals-Eds kommun Kommunstyrelsen -05-28 Innehållsförteckning 1 DRIFTBUDGET... 3 2 KOMMENTARER TILL PROGNOS TERTIAL 1... 4 3 KOMMUNCHEFSDIALOG... 5 4 INVESTERINGSBUDGET... 6 5 RESULTATBUDGET...

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2014

Verksamhetsberättelse 2014 Verksamhetsberättelse 2014 Miljö- och byggnämnden Året har präglats av hög personalomsättning inom delar av organisationen. Det är svårt att rekrytera rätt kompetens varför det har funnits ett generellt

Läs mer

Internbudget 2013 och verksamhetsplan 2013-2015 för Samhällsbyggnadsförvaltningen

Internbudget 2013 och verksamhetsplan 2013-2015 för Samhällsbyggnadsförvaltningen Handläggare Direkt telefon Vår beteckning Er beteckning Datum Ann-Christin Östbergh, Hans Juhlin 0455-303611, 303267 DIA 2012.3907 2012-11-19 Internbudget 2013 och verksamhetsplan 2013-2015 för Samhällsbyggnadsförvaltningen

Läs mer

Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden

Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden Ordförande: Peter Melinder Förvaltningschef: Ingela Lundqvist Vårt uppdrag Vi arbetar med Miljö- och hälsoskydd Naturvård Fysisk planering, bygglov och kartor Gator,

Läs mer

Naturvårdsprogram Uppdaterad kortversion 2014

Naturvårdsprogram Uppdaterad kortversion 2014 Naturvårdsprogram Uppdaterad kortversion 2014 Naturvårdsprogram för Hällefors kommun Uppdaterad kortversion Ett naturvårdsprogram för Hällefors kommun antogs i komunfullmäktige 2010-11-16. I denna kortversion

Läs mer

Bilaga 2- Nämndernas mål och nyckeltal 2016-2018

Bilaga 2- Nämndernas mål och nyckeltal 2016-2018 Bilaga 2- Nämndernas och nyckeltal - Kommunstyrelsen Kommunfullmäktiges Kunden i fokus Mångfald Kunskap och lärande Trygghet och hälsa Väsbybon ska uppleva att kommunen och de tjänster kommunen finansierar

Läs mer

UVKs projektmodell Lokalförsörjning Projektdirektiv 2014-03-27 Britt Lexander Version 4

UVKs projektmodell Lokalförsörjning Projektdirektiv 2014-03-27 Britt Lexander Version 4 1(7) Projektnamn: Lokalförsörjning Projektledare: Britt Lexander, fastighetschef Checklista inför beslut, BP1 JA NEJ Projektorganisationen är fastställd (styrgrupp, projektgrupp, eventuell referensgrupp)

Läs mer

AB Svenska Bostäder. Granskningspromemoria. från Stadsrevisionen. Nr 4, 2015. Dnr 3.1.2-5/2015 2015-02-06

AB Svenska Bostäder. Granskningspromemoria. från Stadsrevisionen. Nr 4, 2015. Dnr 3.1.2-5/2015 2015-02-06 Granskningspromemoria 2014 AB Svenska Bostäder Granskningspromemoria från Stadsrevisionen Nr 4, 2015 Dnr 3.1.2-5/2015 2015-02-06 Den kommunala revisionen är fullmäktiges kontrollinstrument för att granska

Läs mer

Månadsrapport oktober

Månadsrapport oktober Månadsrapport oktober Resultat jan-okt 58,1 mkr Årsprognos 31,9 mkr (1,5%) Årsprognos sept 27,7 mkr (1,7%) Budget 41,2 mkr (2,2 %) Avvikelse -9,3 mkr Prognos investeringar 214 mkr (69 % av budget 312 mkr)

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(14) Teknik- och servicenämndens arbetsutskott 2014-02-06

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(14) Teknik- och servicenämndens arbetsutskott 2014-02-06 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(14) Tid Kl 13.30 15.40 Plats Vävsalen, Kinnaström Beslutande M Pär-Erik Johansson FP Ulf Eriksson MP Robert Krook, tjänstgör för Håkan Bergeld (KD) S Bo Petersson S Margrethe

Läs mer

Trygghetsaspekter i din kommun visar på förbättrade resultat. Din delaktighet och kommunens information är ett förbättringsområde.

Trygghetsaspekter i din kommun visar på förbättrade resultat. Din delaktighet och kommunens information är ett förbättringsområde. I Kommunens Kvalitet i Korthet redovisas resultat inom några viktiga områden som är intressanta för invånarna. Resultaten har ambitionen att beskriva kvalitet och effektivitet i jämförelse med andra kommuner.

Läs mer

ÅRSREDOVISNING 2014. Miljönämnden

ÅRSREDOVISNING 2014. Miljönämnden ÅRSREDOVISNING Miljönämnden Förvaltningsberättelse Målområdet ekologisk hållbarhet innehåller fem mål. Inköp av ekologiska livsmedel fortsätter öka och andelen av totalt inköpta livsmedel är 30 procent.

Läs mer

Verksamhetsplan 2015 för socialnämnden SN-2015/6

Verksamhetsplan 2015 för socialnämnden SN-2015/6 Göran Nilsson Ordförandens förslag Diarienummer Socialnämndens ordförande 2015-02-16 SN-2015/6 Socialnämnden Verksamhetsplan 2015 för socialnämnden SN-2015/6 Förslag till beslut Socialnämnden beslutar

Läs mer

Spånga-Tensta stadsdelsnämnd Bilaga 5 Sid.1

Spånga-Tensta stadsdelsnämnd Bilaga 5 Sid.1 Sid.1 Uppföljning av målen i kommunfullmäktiges budget 2007 (Används som underlag till stadens årsredovisning 2007. Respektive nämnd bifogar förteckningen i nämnden verksamhetsberättelse. Mål som inte

Läs mer

Verksamhetsplan 2014-2017. Utbildningsnämnd

Verksamhetsplan 2014-2017. Utbildningsnämnd Verksamhetsplan - Utbildningsnämnd 1 Mål inom respektive perspektiv 1.1 Medborgare och kunder Medborgare och kunder har förtroende för verksamheten och våra kunder är delaktiga och har inflytande i verksamheten

Läs mer

Åtgärder för en ekonomi i balans

Åtgärder för en ekonomi i balans Revisionsrapport Åtgärder för en ekonomi i balans Landstinget Gävleborg Bengt Andersson Hanna Franck Mars 2012 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning 1 2 Inledning 3 2.1 Bakgrund 3 2.2 Revisionsfråga och

Läs mer

Socialdemokraternas förslag till Kommunplan 2016 med utblick 2017-2018. Del 1 Driftbudget och särskilda prioriteringar

Socialdemokraternas förslag till Kommunplan 2016 med utblick 2017-2018. Del 1 Driftbudget och särskilda prioriteringar Socialdemokraternas förslag till Kommunplan 2016 med utblick 2017-2018 Del 1 Driftbudget och särskilda prioriteringar Socialdemokraternas förslag till Kommunplan 2016 Driftbudget och särskilda prioriteringar

Läs mer

Landskapet Tätortsnära i Örebro kommun Hjälmar-

Landskapet Tätortsnära i Örebro kommun Hjälmar- Landskapet Tätortsnära i Örebro kommun Hjälmar- vardagslandska p landskapet Foto: Torbjörn Arvidsson Foto: Torbjörn Arvidsson Kilsbergens vildmark Fågelrika våtmarksområde Foto: Torbjörn Arvidsson Tätortsnära

Läs mer

4.1 LOKALFÖRSÖRJNINGSAVDELNINGEN

4.1 LOKALFÖRSÖRJNINGSAVDELNINGEN sid 1 (6) 4.1 LOKALFÖRSÖRJNINGSAVDELNINGEN Viktigare händelser 2012 Många stora projekt har genomförts under året, exempel är badhuset etapp 1, Lerinmuséet, Mariebergsskolan, Infanteribrigadmuséet, energieffektiviseringsprojektet

Läs mer

1. Konst inom Älvkarleby kommun 3. 2. Ansvarsfördelning vid konstnärlig gestaltning 4. 3. Beslutsprocess 4. 4. Konstförråd och konstregister 5

1. Konst inom Älvkarleby kommun 3. 2. Ansvarsfördelning vid konstnärlig gestaltning 4. 3. Beslutsprocess 4. 4. Konstförråd och konstregister 5 1 Innehåll sida 1. Konst inom Älvkarleby kommun 3 2. Ansvarsfördelning vid konstnärlig gestaltning 4 3. Beslutsprocess 4 4. Konstförråd och konstregister 5 5. Konst hos extern brukare 5 6. Donation och

Läs mer

Utva rdering Torget Du besta mmer!

Utva rdering Torget Du besta mmer! 2013-12-17 Utva rdering Torget Du besta mmer! Sammanfattning Upplands Väsby kommun deltar tillsammans med tre andra kommuner i ett projekt om medborgarbudget som drivs av Sveriges Kommuner och Landsting

Läs mer

EXPLOATERINGSAVTAL. Tidplan för utbyggnad av bebyggelse och allmänna anläggningar.

EXPLOATERINGSAVTAL. Tidplan för utbyggnad av bebyggelse och allmänna anläggningar. Mellan Upplands Väsby kommun, org.nr 212000-0019, nedan kallad Kommunen och Bo i Väsby AB, org.nr 556887-4399, nedan kallad Exploatören, har träffats följande EXPLOATERINGSAVTAL om genomförande av ett

Läs mer

Revisionsrapport Granskning av investeringsverksamheten.

Revisionsrapport Granskning av investeringsverksamheten. Revisionsrapport Granskning av investeringsverksamheten. Östersunds Kommun 16 Maj 2013 Marianne Harr certifierad kommunal revisor Veronica Blank revisor Innehåll Sammanfattning... 1 Inledning... 2 Rutinbeskrivning...

Läs mer

Inköpsrapportering för Strängnäs kommun 2014

Inköpsrapportering för Strängnäs kommun 2014 Ekonomiavdelningen Dnr KS/2015:105-0061 Inköpsenheten 2015-02-13 1/6 Inköpsrapportering för Strängnäs kommun 2014 Bakgrund Kommunfullmäktige gav i samband med beslutet om årsplan för 2014 nämnderna och

Läs mer

SÅ GICK DET FÖR KOMMUNEN 2012

SÅ GICK DET FÖR KOMMUNEN 2012 SÅ GICK DET FÖR KOMMUNEN 2012 En sammanfattning av årsredovisningen DET EKONOMISKA RESULTATET För femtonde året i rad hade kommunen ett positivt resultat. Överskottet var 5,9 miljoner kronor och berodde

Läs mer

Tjörns Bostads AB budgetdokument 2016

Tjörns Bostads AB budgetdokument 2016 Sida 1 av 8 Tjörns Bostads AB budgetdokument 2016 Nya lägenheter i Kållekärr Skiss på nya bostäder på Koholmen 1,0 12-09 G:\Win\Tjörns Bostads AB\BUDGET\2016\Budget TBAB 2016.doc Sida 2 av 8 Innehåll Om

Läs mer

Synpunkter på föreslagna ramar 2011 för kommunstyrelsens verksamheter KS-2010/500

Synpunkter på föreslagna ramar 2011 för kommunstyrelsens verksamheter KS-2010/500 Göran Nilsson FÖRSLAG TILL BESLUT Kommunstyrelsens ordförande 2010-05-21 Kommunstyrelsen Synpunkter på föreslagna ramar 2011 för kommunstyrelsens verksamheter KS-2010/500 Beslut: Kommunstyrelsen beslutar

Läs mer

BUDGET 2014 - tillgänglighet

BUDGET 2014 - tillgänglighet BUDGET 2014 - tillgänglighet Visstidsanställning av personer med funktionsnedsättning 5 mnkr Alfa: information och vägledning om sysselsättning, studier, praktik och arbete till personer med psykisk funktionsnedsättning

Läs mer

Förslag till årsredovisning 2010

Förslag till årsredovisning 2010 2011-02-17 1 (1) Kompetens- och arbetslivsnämnden Förslag till årsredovisning 2010 Dokumentet tas upp i KAN AU 110224 och i KAN 110311. Kompetens- och arbetslivsförvaltningen Anna Carlsson Nämndsekreterare

Läs mer

Nämndberedning preliminär budget 2013. Miljö- och byggnadsnämnden

Nämndberedning preliminär budget 2013. Miljö- och byggnadsnämnden Nämndberedning preliminär budget 2013 Miljö- och byggnadsnämnden Innehållsförteckning 1 Beredning resurstilldelning samt föreslagna budgetuppdrag... 3 1.1 Är beskrivna volymer korrekta? Beskriv annars

Läs mer

Jönköpings kommun. Granskning av delårsbokslut 2009. Genomförd på uppdrag av revisorerna 13 oktober 2009

Jönköpings kommun. Granskning av delårsbokslut 2009. Genomförd på uppdrag av revisorerna 13 oktober 2009 Jönköpings kommun Granskning av delårsbokslut 2009 Genomförd på uppdrag av revisorerna 13 oktober 2009 Helena Patrikson Inger Andersson Susanne Karlsson Jonas Leander Marcus Wernborg Carin Jesenicnik Innehållsförteckning

Läs mer

Folkhälsoprogram 2014-2017

Folkhälsoprogram 2014-2017 Styrdokument, program Stöd & Process 2014-03-10 Helene Hagberg 08-590 971 73 Dnr Fax 08-590 91088 KS/2013:349 Helene.Hagberg@upplandsvasby.se Folkhälsoprogram 2014-2017 Nivå: Kommungemensamt Antagen: Nämndens

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2014 Bygg- och tekniknämnden, skatt

Verksamhetsberättelse 2014 Bygg- och tekniknämnden, skatt Verksamhetsberättelse 2014 en, skatt en ansvarar för driften av verksamheterna hamn, gator samt parker och ska se till att Nyköping har ett funktionellt gatuoch vägsystem. Välskötta gator, vackra parkmiljöer,

Läs mer

Ekonomiuppföljning 2013-04-16 1. Utfallet är per den 31 mars 2013. Prognosarbetet har genomförts mellan den 1-10 april.

Ekonomiuppföljning 2013-04-16 1. Utfallet är per den 31 mars 2013. Prognosarbetet har genomförts mellan den 1-10 april. Ekonomiuppföljning 2013-04-16 1 Utfallet är per den 31 mars 2013. Prognosarbetet har genomförts mellan den 1-10 april. Uppföljning görs på samma nivå som presenterades i nämndbudgeten för 2013, vilket

Läs mer

Fördjupad information om verksamhetsresultat till Tekniska nämndens årsbokslut 2013

Fördjupad information om verksamhetsresultat till Tekniska nämndens årsbokslut 2013 2014-01-31 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE TN / Tekniska nämnden Bilaga 4 Fördjupad information om verksamhetsresultat till Tekniska nämndens årsbokslut 2013 Verksamhetsresultat Gata och väg Resultatet från medborgarundersökningen

Läs mer

Plan för utveckling av Eskilstuna kommuns arbete utifrån artikel 12 i FN:s konvention om barns rättigheter

Plan för utveckling av Eskilstuna kommuns arbete utifrån artikel 12 i FN:s konvention om barns rättigheter Kommunstyrelsen 2013-05-08 1 (10) Kommunledningskontoret Demokrati och välfärd KSKF/2013:228 Cecilia Boström 016-710 29 96 Kommunstyrelsen Plan för utveckling av Eskilstuna kommuns arbete utifrån artikel

Läs mer

Tertialrapport 1/1 30/4. Fastställt av : Kommunfullmäktige Datum: 2015-06-17 Dnr: ATVKS 2015-00383 042

Tertialrapport 1/1 30/4. Fastställt av : Kommunfullmäktige Datum: 2015-06-17 Dnr: ATVKS 2015-00383 042 Tertialrapport 1/1 30/4 2015 Fastställt av : Kommunfullmäktige : 2015-06-17 Dnr: ATVKS 2015-00383 042 TERTIALRAPPORT Sida 3(15) Innehållsförteckning Förvaltningsberättelse... 5 Resultat och balans...

Läs mer

Kallelse till årsstämma i FREJA SAMFÄLLIGHETSFÖRENING

Kallelse till årsstämma i FREJA SAMFÄLLIGHETSFÖRENING Kallelse till årsstämma i FREJA SAMFÄLLIGHETSFÖRENING Härmed kallas samtliga medlemmar till ordinarie stämma söndagen den 8 mars 2009 kl. 16.00 på Stenåsavägen 36 Dagordning 1. Stämman öppnas 2. Stämmans

Läs mer

Investeringsanmälan, Gator och vägar utanför exploatering 2017

Investeringsanmälan, Gator och vägar utanför exploatering 2017 Tjänsteutlåtande Handläggares titel 2016-11-23 Peter Gidlund 08-590 976 31 Dnr: Peter.gidlund@upplandsvasby.se KSTFU/2016:208 10053 Kommunstyrelsens teknik- och fastighetsutskott Investeringsanmälan, Gator

Läs mer

Uppföljning Maj 2015 Bilaga KS 2015/58/4

Uppföljning Maj 2015 Bilaga KS 2015/58/4 1 Sammandrag beräknad avvikelse Driftbudget Uppföljning Maj Bilaga KS /58/4 Prognosutveckling per månad, Beräknad Årsbudgetavvikelse Nämnd Feb Mars April Maj Aug Sept Okt Nov Årsbudget Prognos Avvikelse

Läs mer

Delårsrapport 2015 FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET

Delårsrapport 2015 FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET Delårsrapport 2015 FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET Delårsrapport 2015 Sammanfattning För perioden januari till och med augusti visar för- och grundskola sammantaget en positiv budgetavvikelse om 2,0 mnkr

Läs mer

Projektplan. 1. Bakgrund. Projektnamn: Barnrättsarbete i Eslövs kommun. Projektägare: Elsa von Friesen. Projektledare: Sara Mattisson.

Projektplan. 1. Bakgrund. Projektnamn: Barnrättsarbete i Eslövs kommun. Projektägare: Elsa von Friesen. Projektledare: Sara Mattisson. Projektnamn: Barnrättsarbete i Eslövs kommun Projektägare: Elsa von Friesen Projektledare: Sara Mattisson Godkänt av: Datum för godkännande: Barn och unga är en prioriterad grupp i kommunens olika verksamheter.

Läs mer

Arstafältet, Valla å och Valla damm

Arstafältet, Valla å och Valla damm o Arstafältet, Valla å och Valla damm SLUTRAPPORT NOVEMBER 2008 c*- H o H g EXPLOATERINGS www.stockholm.se Slutrapport för projekt inom Miljömiljarden, Stockholm stad Diarienummer för ursprunglig ansökan:

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Utfallsprognos mars 2014

Tjänsteskrivelse. Utfallsprognos mars 2014 SIGNERAD 2014-03-27 Malmö stad Stadskontoret 1 (2) Datum 2014-03-27 Handläggare Mats Hansson Budgetchef mats.r.hansson@malmo.se Tjänsteskrivelse Utfallsprognos mars 2014 STK-2014-409 Sammanfattning Årets

Läs mer

Ledningssystem för kvalitet

Ledningssystem för kvalitet Beslut ks 2011-05-04 GPS Götenes Politiska Styrning Ledningssystem för kvalitet Från mål till årsredovisning Mot högre måluppfyllelse, utveckling och förbättring Kf:s planer Nationella planer, lagar Hur

Läs mer

Utökad kunskap om arbetslivet inom kommun och näringsliv samt att konkret arbeta med att stärka sin självkänsla.

Utökad kunskap om arbetslivet inom kommun och näringsliv samt att konkret arbeta med att stärka sin självkänsla. Barn- och utbildningsnämnden Uppdrag Vi ansvarar för att verkställa kommunfullmäktiges mål och statens krav på styrning av verksamheten utifrån skollagen, läroplan för förskola och läroplan och kursplaner

Läs mer

Granskning av styrning och uppföljning av nämndernas verksamhetsmål Årsredovisning 2007

Granskning av styrning och uppföljning av nämndernas verksamhetsmål Årsredovisning 2007 Revisionsrapport* Granskning av styrning och uppföljning av nämndernas verksamhetsmål Årsredovisning 2007 Täby kommun Mars 2008 Johan Karlander *connectedthinking Innehållsförteckning 1 Bakgrund och syfte...2

Läs mer

HÖGANÄS MOT ETT HÅLLBART SAMHÄLLE

HÖGANÄS MOT ETT HÅLLBART SAMHÄLLE KF-bilaga 16/2005 HÖGANÄS MOT ETT HÅLLBART SAMHÄLLE Miljöpolicy och miljöprogram för Höganäs kommun Antagna av kommunfullmäktige 2005-04-28 Innehåll 1. Höganäs och en hållbar utveckling 3 Hållbar utveckling

Läs mer

Rapport och information från Samhällsbyggnadsförvaltningen del av maj och del av juni 2014

Rapport och information från Samhällsbyggnadsförvaltningen del av maj och del av juni 2014 Datum Tyresö kommun 2014-06-10 Samhällsbyggnadsförvaltningen 1 (7) Åke Skoglund Miljö- och samhällsbyggnadsutskottet Rapport och information från Samhällsbyggnadsförvaltningen del av maj och del av juni

Läs mer

1 (34) Antagen av kommunfullmäktige 2014-06-30 101

1 (34) Antagen av kommunfullmäktige 2014-06-30 101 1 (34) Budget 2015 samt Långtidsplan 2016 2018 i Ar rvidsjaurs kommun Om arbetet med attt omsätta resurser till mänskliga syften Antagen av kommunfullmäktige 2014-06-30 101 2 (34) 3 (34) 4 (34) 5 (34)

Läs mer

BOSTADSPOLITISK STRATEGI reviderad och antagen av Kommunfullmäktige 2012-12-18

BOSTADSPOLITISK STRATEGI reviderad och antagen av Kommunfullmäktige 2012-12-18 BOSTADSPOLITISK STRATEGI reviderad och antagen av Kommunfullmäktige 2012-12-18 Innehållsförteckning Bostadspolitisk strategi... 4 Förutsättningar och behov... 5 Strategier Boendeplanering utifrån befolkningsstrukturen...

Läs mer

1 (8) Datum 2012-05-10 Delårsrapport 2012-04-30 Sammanfattning Nämndstotal (tkr) Delår 120430 Årsbudget 2012 Prognos 2012 Avvikelse Verksamhetens intäkter 135 013 443 180 443 180 0 varav - bidrag 515 871

Läs mer

MILJÖPOLICY. Fastställd av styrelsen den 6 december 2013

MILJÖPOLICY. Fastställd av styrelsen den 6 december 2013 MILJÖPOLICY Fastställd av styrelsen den 6 december 2013 Inledning I Förbos affärsplan anges bolagets affärsidé, mål och strategier för att nå visionen om att Förbo ska uppfattas som en av Sveriges bästa

Läs mer

Projektavslut för stadsbyggnadsprojekt 9506 Karl Gerhards väg

Projektavslut för stadsbyggnadsprojekt 9506 Karl Gerhards väg BILAGA 2 SLUTRAPPORT Projektavslut för stadsbyggnadsprojekt 9506 Karl Gerhards väg 2012-06-19 Katarina Hamilton KFKS 2005/76-251 Sammanfattning Karl Gerhards väg ligger nordväst om Saltsjöbadens sjukhus

Läs mer

Revisionsrapport Skurups kommun Building a better working world

Revisionsrapport Skurups kommun Building a better working world Revisionsrapport 2013 Genomförd på uppdrag av revisorerna Mars 2014 Skurups kommun Granskning av årsredovisning 2013 EY Building a better working world Innehåll 1. Inledning 2 2. Resultatutfall mot budget

Läs mer

Hällefors kommun. Uppföljning av intern kontroll Revisionsrapport. Offentlig sektor KPMG AB 2014-05-16 Antal sidor: 13

Hällefors kommun. Uppföljning av intern kontroll Revisionsrapport. Offentlig sektor KPMG AB 2014-05-16 Antal sidor: 13 Revisionsrapport Offentlig sektor KPMG AB Antal sidor: 13 Innehåll 1. Sammanfattning 2. Bakgrund 2.1 Definition av intern kontroll 2.2 Exempel på uppföljning av den interna kontrollen 3. Syfte 4. Avgränsning

Läs mer

Delårsrapport. För perioden 2012-01-01 2012-08-31

Delårsrapport. För perioden 2012-01-01 2012-08-31 Delårsrapport För perioden 2012-01-01 2012-08-31 RONNEBY KOMMUN DELÅRSRAPPORT FÖR PERIODEN 2012-01-01-2012-08-31 I nedanstående kommenteras den finansiella utvecklingen avseende rapportperioden, jämte

Läs mer

Trygghetsvandring. Västermovägen på Brattberget. 17 oktober 2013 2014-01-08

Trygghetsvandring. Västermovägen på Brattberget. 17 oktober 2013 2014-01-08 Västermovägen på Brattberget 17 oktober 2013 2014-01-08 Innehåll 1 Bakgrund 2 1.1 Trygghetsundersökning... 2 2 Trygghetsvandring 3 2.1 Metod... 3 2.2 Trygghetsvandring kring Västermovägen på Brattberget...

Läs mer

Årsredovisning verksamheter 2013. Räddningstjänst

Årsredovisning verksamheter 2013. Räddningstjänst Årsredovisning verksamheter 2013 Räddningstjänst Räddningstjänst, Årsredovisning verksamheter 2013 2(9) 1 VERKSAMHETSOMRÅDE Dals Eds kommun, omfattar en yta av 730 km2 och har ett invånarantal på ca 4

Läs mer

Granskning av årsredovisning 2015

Granskning av årsredovisning 2015 www.pwc.se Caroline Liljebjörn Certifierad kommunal revisor Malena Wiklund Auktoriserad revisor 19 april 2016 Granskning av årsredovisning Östra Smålands Kommunalteknikförbund Innehållsförteckning 1. Sammanfattning...

Läs mer

Budget och verksamhetsplan. samt plan 2014-2015. 2012-10-15 Dnr 201-1177/2012 Fastställd av förbundsfullmäktige 2012-11-20, 43

Budget och verksamhetsplan. samt plan 2014-2015. 2012-10-15 Dnr 201-1177/2012 Fastställd av förbundsfullmäktige 2012-11-20, 43 Budget och verksamhetsplan 2013, samt plan 2014-2015 2012-10-15 Fastställd av förbundsfullmäktige 2012-11-20, 43 2012-10-15 Innehållsförteckning 1 Inledning... 5 2 Ekonomi... 6 2.1 Ekonomiska förutsättningar...

Läs mer

Södertörns nyckeltal 2009

Södertörns nyckeltal 2009 Södertörns nyckeltal 2009 Förskolan SÖDERTÖRNSKOMMUNERNA SAMVERKAR Handläggare/referens Christina Castfjord 08-535 360 61 christina.castefjord@huddinge.se 2 Innehållsförteckning Sammanfattning...

Läs mer

Månadsuppföljning. November 2012

Månadsuppföljning. November 2012 A Månadsuppföljning November 2012 2 Månadsuppföljning 1 januari 30 november 2012 Skatteunderlagsprognosen per oktober pekar mot ett överskott om ca 3,2 mkr för skatteintäkterna. Det är slutavräkningarna

Läs mer

Fredrik Rönning (S), ordförande Ingemar Hellström (S) Lotta Gunnarsson (M)

Fredrik Rönning (S), ordförande Ingemar Hellström (S) Lotta Gunnarsson (M) Teknik- och fritidsutskottet 2015-12-17 Plats och tid Tekniska kontoret, klockan 08.30-11.30 Beslutande Fredrik Rönning (S), ordförande Ingemar Hellström (S) Lotta Gunnarsson (M) Övriga deltagare Sören

Läs mer

ÄGARDIREKTIV ÅR 2015 FÖR VÄSTERVIK MILJÖ & ENERGI AB Fastställda av kommunfullmäktige 2014-12-15, 47

ÄGARDIREKTIV ÅR 2015 FÖR VÄSTERVIK MILJÖ & ENERGI AB Fastställda av kommunfullmäktige 2014-12-15, 47 VÄSTERVIKS KOMMUN FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (7) ÄGARDIREKTIV ÅR 2015 FÖR VÄSTERVIK MILJÖ & ENERGI AB Fastställda av kommunfullmäktige 2014-12-15, 47 1. Föremål för verksamheten Västervik Miljö & Energi AB

Läs mer

2009-12-17 AVFALLSPLAN 2010-2017 FÖR KRISTINEHAMNS KOMMUN. Beslutad vid kommunfullmäktige sammanträde 2009-12-17, 106

2009-12-17 AVFALLSPLAN 2010-2017 FÖR KRISTINEHAMNS KOMMUN. Beslutad vid kommunfullmäktige sammanträde 2009-12-17, 106 2009-12-17 AVFALLSPLAN 2010-2017 FÖR KRISTINEHAMNS KOMMUN Beslutad vid kommunfullmäktige sammanträde 2009-12-17, 106 2009-12-17 2 (14) Inledning Alla kommuner i Sverige är skyldiga att ha en renhållningsordning.

Läs mer

Granskning av årsredovisning 2009

Granskning av årsredovisning 2009 Revisionsrapport Mars 2010 Lena Sörell Godkänd revisor Micaela Hedin Certifierad kommunal revisor Innehållsförteckning 1 Sammanfattning...3 Våra noteringar från granskningen för respektive avsnitt framgår

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2014 Miljönämnden

Verksamhetsberättelse 2014 Miljönämnden Verksamhetsberättelse 2014 är en myndighetsnämnd som arbetar med Miljöskydd Hälsoskydd Livsmedelskontroll inklusive kontroll av animaliska biprodukter Tillsyn av försäljning av folköl och tobak samt kontroll

Läs mer

Statsbidrag för en kvalitetssäker och effektiv sjukskrivningsprocess 2012. Miljarden

Statsbidrag för en kvalitetssäker och effektiv sjukskrivningsprocess 2012. Miljarden 1(7) TJÄNSTEUTLÅTANDE Hälso- och sjukvårdsavdelningen Christina Möller/Mats Swanberg 2012-02-10 Dnr RS 690-2011 Till Hälso- och sjukvårdsutskottet Statsbidrag för en kvalitetssäker och effektiv sjukskrivningsprocess

Läs mer

Bilaga 9 Aktuella uppgifter till Länsstyrelsen

Bilaga 9 Aktuella uppgifter till Länsstyrelsen Bilaga 9 Aktuella uppgifter till Länsstyrelsen 2 (20) 3 (20) Innehåll 1. SÖRAB-REGIONEN... 5 1.1. Administrativa uppgifter... 5 1.2. SÖRAB-regionens befolkning och struktur... 5 1.3. Avfall som SÖRAB-regionen

Läs mer

Sammanfattning. Inledning 1 (5) SAMMANFATTNING AV SLUTRAPPORT 2014-02-03 2012-003373

Sammanfattning. Inledning 1 (5) SAMMANFATTNING AV SLUTRAPPORT 2014-02-03 2012-003373 EM2022 W-4.0, 2011-07-15 SAMMANFATTNING AV SLUTRAPPORT Datum Dnr 2014-02-03 2012-003373 36293-1 1 (5) Sammanfattning Vi har inga pengar är en ständigt återkommande fras för den som jobbar med energieffektivisering

Läs mer

Verksamhetsplan 2016-2018. Budget 2016. Överförmyndarnämnden

Verksamhetsplan 2016-2018. Budget 2016. Överförmyndarnämnden Verksamhetsplan 2016-2018 Budget 2016 Överförmyndarnämnden Innehåll Planerings- och uppföljningsprocessen ----------------------------------------------------------------- 3 Omvärldsanalys --------------------------------------------------------------------------------------------

Läs mer

Strängnäs kommun. Lokalförsörjning. Revisionsrapport. KPMG AB 2014-03-05 Antal sidor: 10

Strängnäs kommun. Lokalförsörjning. Revisionsrapport. KPMG AB 2014-03-05 Antal sidor: 10 Revisionsrapport KPMG AB Antal sidor: 10 Innehåll 1. Sammanfattning 1 2. Bakgrund och syfte 3 3. Avgränsning 4 4. Projektorganisation och metod 4 5. Kommunens organisation kring lokalförsörjning 4 5.1

Läs mer

Internbudget för utbildningsnämnden år 2014

Internbudget för utbildningsnämnden år 2014 2013-11-15 1 (7) TJÄNSTESKRIVELSE Dnr UBN 2013/226/041 Utbildningsnämnden Internbudget för utbildningsnämnden år 2014 Förslag till beslut 1. Utbildningsnämnden beslutar fastställa nyckeltal enligt bilaga

Läs mer

Utbildningsnämnden. Verksamhetsplan 2015-2017

Utbildningsnämnden. Verksamhetsplan 2015-2017 2015 Utbildningsnämnden Verksamhetsplan 2015-2017 Nämndens verksamhetsplan Denna verksamhetsplan bygger på den av kommunfullmäktige beslutade kommunplanen för 2015-2017. Inledning Kommunplanen är antagen

Läs mer

Gemensam handlingsplan 2013

Gemensam handlingsplan 2013 handlingsplan 2013 Plan för avfallshantering i ett hållbart samhälle 1 Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 3 2. Inledning... 3 3. Organisation och ansvarsområden... 6 3.1. Kontaktmannagruppen...

Läs mer

Inriktningsbeslut gällande AB Familjebostäders nyproduktion av bostäder i kv. Oldmästaren/ Ordenskapitlet, Nockebyhov.

Inriktningsbeslut gällande AB Familjebostäders nyproduktion av bostäder i kv. Oldmästaren/ Ordenskapitlet, Nockebyhov. ÄRENDE NR 16 DATUM FÖR STYRELSEMÖTET 2015-12-01 DNR2015/1641-1.2.1 2015-11-16 HANDLÄGGARE Valentina Lind Projektledare Tfn 08-737 22 48 valentina.lind@familjebostader.com Inriktningsbeslut gällande AB

Läs mer

Bokslutskommuniké 2012

Bokslutskommuniké 2012 Bokslutskommuniké 2012 Året i korthet Vårdval inom den specialiserade vården Under 2012 har tre vårdvalssystem enligt lagen om valfrihetssystem införts inom specialistvården. De tre vårdvalen gäller för

Läs mer

Månadsrapport. Socialförvaltningen Juli 2015

Månadsrapport. Socialförvaltningen Juli 2015 Månadsrapport Socialförvaltningen Juli 2015 Innehållsförteckning 1 Budgetuppföljning och prognos per nämnd... 3 1.1 Genomförda och planerade åtgärder som är inräknade i prognosen samt ekonomisk effekt...

Läs mer

Löpande granskning av intern kontroll Omställningsarbetet inom Division Primärvård (PM2)

Löpande granskning av intern kontroll Omställningsarbetet inom Division Primärvård (PM2) Revisionsrapport Löpande granskning av intern kontroll Omställningsarbetet inom Division Primärvård (PM2) Landstinget Gävleborg Lars-Åke Ullström Hanna Franck Larsson Emil Ring Oktober 2012 Innehållsförteckning

Läs mer

Beredningarna för medborgardialog

Beredningarna för medborgardialog Beredningarna för medborgardialog Johan Lindberg Strateg 044-309 32 23, 0768-87 12 77 johan.lindberg@skane.se Datum 2012-08-28 Dnr 1100552 1 (8) Medborgarperspektiv i styrningen - Lägesrapport angående

Läs mer

Miljöpartiet de grönas förslag till Grön feministisk Budgetram 2015 med investeringsplan 2015-2017

Miljöpartiet de grönas förslag till Grön feministisk Budgetram 2015 med investeringsplan 2015-2017 Miljöpartiet de grönas förslag till Grön feministisk Budgetram 2015 med investeringsplan 2015-2017 Ett grönt, hållbart och feministiskt Gnesta 2015-2017 Vår gröna feministiska framtidsplan och budget ser

Läs mer

C 5 FP-LIB 2 KD 2 MP 2 400

C 5 FP-LIB 2 KD 2 MP 2 400 KOMMUNFAKTA ANTAL INVÅNARE 1 JANUARI (antal) 12000 11900 11800 11700 11600 11500 2001 2003 2005 2007 2009 2011 2013 PERSONAL 1 JANUARI (antal) POLITISK STÄLLNING 2014 Parti Mandat 1200 1000 800 600 Antal

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Tekniska nämnden 2013-05-07 1 (11) Miljö-, byggnads- och teknikförvaltningen, Ommavägen 30 2013-05-07 kl.

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Tekniska nämnden 2013-05-07 1 (11) Miljö-, byggnads- och teknikförvaltningen, Ommavägen 30 2013-05-07 kl. Tekniska nämnden -05-07 1 (11) Plats och tid Miljö-, byggnads- och teknikförvaltningen, Ommavägen 30-05-07 kl. 18:30-20:15 Beslutande Bror Ahlin (M), ordförande Jörgen Jönsson (C), vice ordförande, kl

Läs mer

Detaljbudget 2016 Göteborgs botaniska trädgård

Detaljbudget 2016 Göteborgs botaniska trädgård Sida 1(7) Detaljbudget 2016 Göteborgs botaniska trädgård 1. Sammanfattning Göteborgs botaniska trädgård bidrar till det goda livet. Trädgården utgör ett av de största besöksmålen i Västsverige och dess

Läs mer

Verksamhetsplan Teknik- och Samhällsbyggnadsnämnden 2015. Fastighetsverksamheten

Verksamhetsplan Teknik- och Samhällsbyggnadsnämnden 2015. Fastighetsverksamheten Verksamhetsplan Teknik- och Samhällsbyggnadsnämnden 2015 jobbar med förvaltning, drift, underhålls- och investeringsprojekt för fastigheter inom skola, vård/omsorg samt fritid. Verksamheten omfattas numera

Läs mer

KVALITETSBOKSLUT 2014

KVALITETSBOKSLUT 2014 KVALITETSBOKSLUT [År] KVALITETSBOKSLUT 2014 Socialförvaltningen Ovanåkers kommun Inledning I denna bokslutsrapport redogörs för de kvalitetsinsatser som genomförts inom socialförvaltningen i Ovanåkers

Läs mer

REGIONAL VERKSAMHET FÖR SAMHÄLLSORIENTERING I STOCKHOLMS LÄN. Förslag

REGIONAL VERKSAMHET FÖR SAMHÄLLSORIENTERING I STOCKHOLMS LÄN. Förslag REGIONAL VERKSAMHET FÖR SAMHÄLLSORIENTERING I STOCKHOLMS LÄN Förslag Lisa Alm Projektledare Botkyrka kommun Maj 2010 1 Här presenteras ett förslag till hur en regional verksamhet för samhällsorientering

Läs mer

Lägesrapport avseende införandet av miljöledningssystem med förslag till det fortsatta arbetet.

Lägesrapport avseende införandet av miljöledningssystem med förslag till det fortsatta arbetet. Tjänsteutlåtande Kommunledningskontoret 2007-08-13 Johan Sundqvist 08-590 977 68 Dnr: Fax 08-590 733 40 KS/2006:137 Johan.Sundqvist@upplandsvasby.se /Kommunstyrelsen/ Lägesrapport avseende införandet av

Läs mer

Verksamhetsplan 2016-2018

Verksamhetsplan 2016-2018 Verksamhetsplan 2016-2018 Budget 2016 Innehåll Kommunövergripande styrning erings- och uppföljningsprocessen ----------------------------------------------------------------- 3 Verksamhetsstyrning --------------------------------------------------------------------------------------

Läs mer

Nordmalings kommun. Granskning av hantering av tilläggsbeställningar. Rapport. KPMG 16 september 2010 Antal sidor 9

Nordmalings kommun. Granskning av hantering av tilläggsbeställningar. Rapport. KPMG 16 september 2010 Antal sidor 9 Granskning av hantering av tilläggsbeställningar Rapport KPMG 16 september 2010 Antal sidor 9 Innehåll Sammanfattning ii 1. Uppdrag 1 2. Bakgrund 1 3. Syfte 1 4. Genomförande 1 5. Finns en rutin för hantering

Läs mer

Delårsbokslut jan-april 2016 för Lönenämnden

Delårsbokslut jan-april 2016 för Lönenämnden 2016-05-02 Dnr: LNSML 2016-2 TJÄNSTESKRIVELSE Delårsbokslut jan-april 2016 för Lönenämnden Lönenämnden har upprättat förslag till delårsbokslut april 2016. Prognosen för helåret 2016 beräknas till ett

Läs mer

Internbudget år 2014. Barn- och grundskolenämnden

Internbudget år 2014. Barn- och grundskolenämnden Internbudget år 2014 Barn- och grundskolenämnden Dokumentnamn Internbudget år 2014 barn- och grundskolenämnden Dokumentansvarig Förvaltningsekonom Fastställd/Upprättad Nämndsbeslut 2013-10-23, 181 Giltighetstid

Läs mer

Lägesrapport 2010 - Sanering av Klippans Läderfabrik avseende Rivning av byggnader

Lägesrapport 2010 - Sanering av Klippans Läderfabrik avseende Rivning av byggnader Klippans Läderfabrik 2010-09-24 Lägesrapport 2010 - Sanering av Klippans Läderfabrik avseende Rivning av byggnader Foto: Lennart Hermansson, Klippan Lägesrapport Rivning 2010 sidan 2 (5) Inledning Rivning

Läs mer

Aktivitetsplanen ska vara ett styrande dokument för kart- och mätenheten inom Plan- och byggavdelningen. Syftet med aktivitetsplanen är att den ska

Aktivitetsplanen ska vara ett styrande dokument för kart- och mätenheten inom Plan- och byggavdelningen. Syftet med aktivitetsplanen är att den ska #$!"! "!" %&'()*+,-.,,., Aktivitetsplanen ska vara ett styrande dokument för kart- och mätenheten inom Plan- och byggavdelningen. Syftet med aktivitetsplanen är att den ska redovisa de politiska målsättningar

Läs mer

Beslutad av styrelsen 2009-03-26 POLICY FÖR NATURVÅRD

Beslutad av styrelsen 2009-03-26 POLICY FÖR NATURVÅRD Beslutad av styrelsen 2009-03-26 POLICY FÖR NATURVÅRD Upplandsstiftelsens naturvårdspolicy 2009-03-26 1(6) Beslutad av styrelsen 2009-03-06 UPPLANDSSTIFTELSENS NATURVÅRDSPOLICY INLEDNING Naturvårdsarbetet

Läs mer

Barn-, Utbildning och Kulturnämndens verksamhetsplan 2014-2016

Barn-, Utbildning och Kulturnämndens verksamhetsplan 2014-2016 Dokumentnamn Verksamhetsplan 2014-2016 Dokumenttyp Plan för Barn-, utbildning- och kulturnämnden Beslutad av Barn-, utbildning- och kulturnämnden Beslutad Diarienummer BUOK2013:178 126 Kontrollstation

Läs mer

Budgetdirektiv fo r 2014 a rs budget samt plan 2015 och 2016

Budgetdirektiv fo r 2014 a rs budget samt plan 2015 och 2016 Budgetdirektiv fo r 2014 a rs budget samt plan 2015 och 2016 Fastställd av kommunstyrelsen 2013-09-24 96 Inledning Idag har Lycksele kommun för stor kostym i förhållande till vårt ekonomiska utrymme. Nu

Läs mer

Delårsrapport. Jan augusti 2012 Informationscentrum

Delårsrapport. Jan augusti 2012 Informationscentrum Delårsrapport Jan augusti 2012 Informationscentrum Innehållsförteckning Förvaltningsberättelse Produktionsenhetschefens reflektion 1 Medborgar / kundperspektivet 2 Processperspektivet 3 Medarbetarperspektivet

Läs mer