Översikt över akuta gynekologiska sjukdomsfall på Åre hälsocentral år 2000.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Översikt över akuta gynekologiska sjukdomsfall på Åre hälsocentral år 2000."

Transkript

1 Umeå Universitet Allmänmedicin, Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin Översikt över akuta gynekologiska sjukdomsfall på Åre hälsocentral år Maria Furberg, leg. läkare, Åre Hälsocentral. Handledare: Eva Samuelsson, Dr.med.vet. Distriksläkare, Krokom Hälsocentral

2 Bakgrund och frågeställning Åre hälsocentral (HC) är en vårdcentral med över året kraftigt varierande patientunderlag vilket i hög grad påverkar verksamheten. Antalet besök och sjukdomspanoramat förändras under turistsäsongen, likaså patienternas åldersfördelning med större andel unga invånare vintertid. Andelen akuta besök ökar och infektioner och akuta skador är vanligare under säsongen. Befolkningsunderlaget för Åre HC utgjordes sommaren 2000 av 3049 bofasta personer(1) och utöver dessa har ytterligare ca. 700 personer sin fasta läkarkontakt på Åre HC (A. Lerner, muntligen 8 jan. 2002). Under vintersäsongen, december t.o.m. april, finns turistbäddar(2), ca 1400 säsongsarbetare (A. Svensson, Åre kommun, muntligen 14 feb. 2002) och i perioder upp till 5000 dagsgäster i turistanläggningarna i och runt Åre (A. Lerner, muntligen 8 jan. 2002). Samtliga dessa maximalt ca personer utgör patientunderlaget under vintersäsongen och antalet akuta besök kan uppgå till 140 per dag. Pga. dessa omständigheter arbetar Åre HC med en omfattande öppen mottagning där patienterna får söka för helt oselekterade åkommor och jag har valt att studera de patienter som söker med akuta gynekologiska besvär. Jag undrade över vilka kontaktorsaker och symtombilder patienterna uppvisade, hur de undersöktes, av vem, samt vilka diagnoser som var de vanligaste. Chlamydia Trachomatis är ett stadigt ökande problem i Jämtland såväl som i Sverige och drabbar i stor utsträckning unga människor(3). År 2000 var klamydiaincidensen i riket för kvinnor år 125/10 000, en ökning med 14% jämfört med I Jämtlands län var incidensen för denna grupp år 1999 i nivå med övriga riket, 110/ År 2000 var klamydiaincidensen för kvinnor år i Jämtland betydligt högre än riket, 156/10 000, en ökning på hela 41%(4). Med utgångspunkt i dessa fakta valde jag att fördjupa mig något i just klamydia och jag undrade om vi bland de klamydiaprover vi tar i Åre ser en högre andel positiva svar än länet som helhet. Man har i en tidigare studie noterat en tydlig säsongsvariation för riket där man ser en incidensökning under hösten, mest uttalad i åldersgruppen år(5). Jag frågade mig om det fanns någon lokal säsongsvariation när det gäller andelen positiva klamydiaprov i Åre. Incidensen kan jag inte uttala mig om då den faktiska befolkningen i Åre under säsongen inte är känd.

3 Metod Jag valde att göra en deskriptiv studie över de akuta gynekologiska sjukdomsfallen på Åre HC under år Empiriskt skiljer sig inte år 2000 avsevärt från andra år avseende besöksstatistik och diagnosspektrum, varför jag bedömde att det kunde utgöra ett rimligt material för denna studie. Aktuella sjukdomsfall uppsöktes med hjälp av vårt datorjournalsystem Vania. Genom att korssöka besökstyperna akuta samt jour med kontaktorsakerna buk, gyn och övrigt identifierades de flesta akuta gynfallen. De patienter som inte i kassan vill uppge vad de söker för registreras som övr och utifrån journaltexten kunde jag detektera även dessa fall. Från anteckningarna i datorjournalen hämtade jag ett antal uppgifter om besöket, exempelvis behandlande läkare, symtombild, undersökningsfynd etcetera.uppgifterna avidentifierades och med hjälp av statistikprogrammet SPSS upprättade jag en databas med motsvarande information som jag bearbetade statistiskt. Då delar av analysen innefattade kombinationer av variabler skapades en särskild syntax som användes vid bearbetningen; detta berörde uppgifterna kontakorsak, symtombild och provtagning Vid registreringen av provsvaren valde jag att anteckna samtliga resultat som avvek från det normala som patologiska, exempelvis anges 1+ på proteiner som patologiskt svar på u-mult, likaså noteras positiv gravitest som patologisk. Jämförelserna av klamydiafallen gjordes på förhållandet mellan antalet positiva prov i relation till antalet tagna prov på kvinnor och jag jämförde siffrorna för Åre HC med siffrorna för länet som helhet. Smittskydddsenheten i Jämtland registrerar tagna prover per basenhet och inte per hälsocentral, varför jag inte kunde få siffrorna direkt därifrån. Jag utgick istället från mikrobiologiskt laboratorium på Östersunds sjukhus listor över klamydiaprover tagna på Åre HC. I listorna specificerades från vilken mottagning proven sänts: DLM eller MVC, antal tagna prover och antal positiva svar. Separeringen kvinnor och män fick jag göra för hand, likaså indelningen i säsong och ickesäsong. Resultat Sökningen i Vania gav totalt 108 aktuella fall under år 2000 varav 4 fall uteslöts då dessa uppenbart inte var gynekologiska sjukdomsfall. Av dessa 104 fall sökte 78 patienter, motsvarande 75%, under säsongen vilken jag som tidigare nämnts räknar som december till och med april månad. Ökningen under säsongen var störst i åldersgruppen år där jag såg en åttafaldig ökning av antalet besök. Patienterna angav mycket varierande kontaktorsaker där den vanligast förekommande var flytningar som uppgavs av 13%. Näst vanligast var cellprov, smittspårning eller oro för könssjukdomar, vilka utgjorde 11% tillsammans. Lika stor andel utgjordes av patienter med besvär såsom smärta, sveda eller blåsor i underlivet.

4 Symtombilderna speglar till viss del kontaktorsakerna och det vanligaste symtomet var flytning, vilket 31% av patienterna besvärades av. Buksmärta eller obehag i buken sågs hos 26%. Det tredje vanligaste symtomet var klåda, vilket 21% angav. De besvärsfria patienterna utgjorde 22% och dessa sökte för t.ex. oro för könssjukdom, receptförskrivning etc. Prover togs på 75% av patienterna; av dessa var 58 % patologiska eller positiva i någon form. Vid 53 % av provtagningarna togs wetsmear och vid 40% togs klamydiaprov vilket motsvarar 30% av patienterna som ingick i undersökningen. Av de 31 klamydiaprov som togs på patienterna ingående i undersökningen var 6 st. (motsvarande 19%) positiva; dessa togs alla under vintersäsongen. Sett över hela året togs 9 av 10 positiva prover på DLM och 8 av14 på MVC under säsongen. På distriksläkarmottagningen sågs en högre andel positiva prover än på mödravårdscentralen. Samtliga klamydiaprov som togs på Åre HC DLM och MVC och resultaten av dessa redovisas i tabell I där också motsvarande siffror för hela Jämtlands län (dock utan säsongsangivelse) visas. Resultat Åre HC Distrikts- Åre HC Mödra- Totalt Åre HC Totalt Klamydiatest läkarmottagning vårdscentral Jämtlands län Positivt 10 (9) 14 (8) 24 (17) 199 Negativt 52 (36) 136 (68) 188 (104) 3572 Totalt tagna prov 62 (45) 150 (76) 212 (121) 3771 Positivt i % 16,1 (20,0) 9,3 (10,5) 11,3 (14,0) 5,3 Tabell I. Antalet klamydiaprov på kvinnor i Jämtlands lön samt på Åre HC år Prov tagna under säsong (dec. t.o.m. april) anges inom parentes. Diagnoserna varierade kraftigt och antalet olika registrerade diagnoser uppgick till 42. Den vanligaste diagnosen var vulvovaginit vilket 12% av patienterna fick. 10 % registrerades med diagnosen gynekologisk hälsokontroll och 9 % urogenital candida. 6 % av patienterna fick endera diagnosen genital herpes, kondylom eller exponering för smittsam sjukdom. Jag tittade också på undersökningsförhållandena och fann att 80% av patienterna blev gynundersökta helt eller delvis. 79 % av patienterna sågs av en kvinnlig läkare. Kvinnliga läkare avstod undersökningen i 12 av 82 fall, manliga i 9 fall av 22 (p<0.01). Kvinnlig läkare Manlig läkare Totalt Undersökt Ej undersökt Totalt Tabell II. Genomförd gynundersökning i relation till undersökande läkares kön på i studien ingående patienter.

5 12.5 % av pat. träffade en distriktsläkare, 53% sågs av en leg. läkare och 35% sågs av ej leg. underläkare. I 19 % av fallen konsulterades en annan doktor såsom en kollega, distriktsläkare eller en specialist i gynekologi. Diskussion Jag fann i min undersökning 104 akuta gynfall, men min gissning är att det rör sig om många fler varje år. Att dessa inte gick att detektera beror, tror jag, på att ett flertal kvinnor som söker läkare för gynbesvär på Åre HC begär när de anmäler sig att få träffa en kvinnlig doktor. Finns endast en kvinnlig läkare i tjänst för akutfall den dagen händer det att patienten registreras direkt på den läkaren och inte som jourfall eller akut sökande och dessa patienter kan jag således inte återfinna. Jag tycker själv inte att denna undersökning bjöd på några direkt överraskande reslutat när det gäller journalgenomgångarna, men jag lyckade inte finna några liknande studier att jämföra med varför detta givetvis är svårvärderat. Jag ansåg det mest värdefullt med jämförelser från svenska förhållanden men kunde i de vanligast databaserna Swemed, Pubmed, Medline m.fl. inte finna några liknande undersökningar. Vid sammanvägning av de vanligaste kontatkorsakerna, symtombilderna och diagnoserna ser jag en tydlig övervikt på vulvovaginala sjukdomstillstånd och jag har själv genom åren upplevt att detta är de vanligaste besvären och sjukdomarna vi möter i öppenvårds-gynekologin. Min personliga upplevelse av randning på gynklinik var dock samtidigt att läkarna på kvinnoklinikerna inte ser dessa patienter särskilt ofta i initialskedet, utan huvudsakligen kopplas in i de fall problem uppstått eller besvären blivit kroniserade. Flera gynekologer jag träffade under min randning hävdade faktiskt att de inte tyckte sig kunna bedöma ett wetsmear alls längre. I min studie togs wetsmear i drygt hälten av fallen där det togs prover och ungefär hälften av dessa bedömdes som patologiska. Kanske är wetsmear inte något bra prov, men om det är ett prov vi distriktsläkare ofta tar och baserar en del av vår bedömning på, kan man kanske fråga sig om det är inom slutenvårdsgynekologin blivande distriktsläkare skall söka sin kunskapsbas och referensram när det gäller öppenvårds-gynekologi. Var kan man som blivande distriktsläkare bäst finna kunskaper om och möjlighet att undersöka och bedöma ett mer ofattande patienturval med vanliga okomplicerade vulvovaginala åkommor? Att så många av patienterna angav besvärsfrihet på frågan om symtom, tror jag är ett resultat av vår vidöppna mottagning. Att friska patienter tar upp akut läkartid kan betraktas som ett problem, men arbetet på Åre HC är utformat efter dessa mottagningsprinciper och den öppna mottagningen är hos oss dimensionerad för att kunna ta emot även dessa patienter. Ur ett smittskyddsperspektiv kan också denna mycket goda tillgänglighet för provtagning och smittspårning ses som en stor fördel. Fördjupningen inom ämnet klamydia antyder att vi i Åre ser en lite annan säsongsvariation än den som tidigare studerats för riket som helhet. Resultaten i min studie tyder på att vi i Åre har betydligt fler klamydiapositiva under perioden december till april än under resten av året. I riket som helhet ses en liknande ökning under februari och mars månad men den kraftigaste ökningen i övriga landet ses under hösten, augusti till oktober och

6 nästan hela denna ökning återfinns i den yngsta åldersgruppen, år. Man har vid mer ingående analyser försökt förklara denna höstökning med att ungdomarna smittas under sommaren men fångas upp först under hösten, men man efterlyser ytterligare undersökningar om detta(6). Ökningen av positiva klamydiaprover under säsongen i Åre kan givetvis till stor del förklaras av att antalet personer i högriskålder (15-29 år) ökar mångfalt under säsongen, men frågan är om det är hela förklaringen. Orsaken till att andelen positiva prover var högre på läkarmottagningen än på MVC kan vara att mödravårdcentralen förutom STDmottagning också screenar många gravida och patienter som söker för preventivmedelsrådgivning. Vid jämförelser av andelen positiva klamydiaprov visar det sig att Åre har en betydligt högre andel än länet i övrigt: 11,3 % positiva under hela året och 14% positiva under sösong att jämföra med 5,3% positiva totalt för länet. Detta skulle kunna reflektera en högre incidens av klamydia i Åre än länet som helhet, men likaväl kunna innebära att vi tar alldeles för få klamydiaprov i Åre. Vilket som är närmast sanningen går inte att avgöra utifrån min studie. Vid genomgång av journaltexterna tvingades jag gruppera vissa symtom och kontaktorsaker eftersom antalet variabler annars skulle ha blivit helt oöverskådligt, men detta hade kanske gått att undvika om vi haft en mer formaliserad form av journalskrivning och mer uniform terminologi. Journaltexternas mycket varierande kvalitet utgjorde en av de större svårigheterna i min undersökning. Vissa läkare indelade inte sina journalanteckningar överhuvudtaget utan hela anteckningen skrevs som löpande text. Bristande noggrannhet vid diagnossättningen utgjorde också ett problem, vilket medförde att allmänna diagnostermer i stil med gynekologisk hälsokontroll, enligt min bedömning blev överrepresenterade i mitt material. Att en majoritet av patienterna sågs av kvinnlig läkare är ett fenomen som många kollegor på andra vårdcentraler också tycker sig uppleva, men jag har inte funnit någon studie som undersökt detta. Att de manliga läkarna avstod undersökning i en signifikant högre grad än de kvinnliga kan eventuellt förklaras av att det på Åre HC år 2000 endast arbetade manliga specialister, vilka kanske vågar eller kan avstå undersökning i högre utsträckning och ändå göra en säker medicinsk bedömning. En annan förklaring skulle kunna vara att manliga läkare känner obehag inför att göra gynekologisk undersökning eller att kvinnan själv vill avstå. Undersökningens design gör att man bara kan spekulera kring eventuella orsaker till den skillnad jag såg. Materialet var också mycket litet och antalet patienter som sågs av en manlig läkare var endast 22 stycken.

7 Slutsats Min slutledning är att för att möjliggöra en mer omfattande forskning på allmänmedicinska journalanteckningar krävs en noggrannare och mer strukturerad journalföring än fallet var på Åre HC år Jag skulle tycka att det var intressant med en större studie om vilka gynekologiska åkommor vi ser på vårdcentralerna och också en större undersökning på om patienterna i högre utsaträckning ses av kvinnliga läkare och i så fall anledningen till detta. När det gäller fortbildning förs i dagsläget diskussioner om huruvida slutenvården utgör den lämpligaste platsen för allmänmedicinska ST-läkares randning. Om mina personliga upplevelser av randning på gynklinik delas av andra ST-läkare, kan jag tycka att resultaten i min studie tyder på att frågan är berättigad. Vissa delar av distriktsläkarens baskunskaper inom öppenvårdsgynekologin kanske effektivast kan inhämtas på andra håll, exempelvis på vulvamottagningar eller specialiserade öppenvårdsgynekologiska mottagningar? Fördjupningen inom ämnet klamydia gav överraskande reslutat. Hos både läkare och barnmorska på Åre HC har det funnits en obekräftad känsla av att sjukdomen klamydia ökar under säsongen och min genomgång av siffrorna för år 2000 tyder på att så är fallet. Att materialet är litet bör givetvis beaktas i sammanhanget, men jag tycker att det som här framkommit visar på behovet av ytterligare undersökningar i Åre, för att ge en grund för ett ännu mer aktivt förebyggande arbete. Jag tror att vi behöver komma ut och informera närmare och mer direkt riktat till säsongsarbetarna, exempelvis genom information i personaltidningar, närvaro under upptaktsträffar med mera. Vi har redan i vinter börjat med mer riktade insatser för säsongsarbetarna och det vore intressant att se om detta medför ett större antal tagna klamydiaprover och kanske att ännu fler smittade detekteras. Personligen tror jag att ökade kunskaper hos unga vuxna själva om klamydiasjukdomen, dess smittovägar samt hur man bäst skyddar sig, är den viktigaste vägen till minskad spridning av sjukdomen.

8 Referenser: (1) Statistiska centralbyrån BEFPAK befolkningsförändringar Tabell 111: Folkmängd och befolkningsförändringar för kommunen och dess församlingar helåret (2) Dahlin, Björn: Bäddar och bäddstandard inom Åre Fem Byar samt Åre och Undersåkers församlingar. Åre Resor AB, (3) Stenqvist, Karin et al. Klamydiainfektionerna ökar- hur vänder vi trenden? Läkartidningen,99 (2002): (4) Folkhälsan i siffror (5) Götz, Hannelore. Klamydia-statistik, första halvåret Smittskydd nr 7-8(2000): 81. (6) Tack till: Susanne Johansson FoU-enheten Östersund, för hjälp med statistikprogram och syntax. Eva för din aldrig sinande entusiasm och ditt hundraprocentiga stöd.

Karl är sedan flera år sambo med Viktoria. De har två gemensamma barn. Klamydiatest togs på Viktoria vid första graviditeten. Testet visade negativt.

Karl är sedan flera år sambo med Viktoria. De har två gemensamma barn. Klamydiatest togs på Viktoria vid första graviditeten. Testet visade negativt. Fallbeskrivning 1 Karl Andersson född 1980 Lilla gatan 32 i Nyköping Är provtagen för klamydia och är positiv. Karl är sedan flera år sambo med Viktoria. De har två gemensamma barn. Klamydiatest togs på

Läs mer

Publicerat för enhet: Kuratorsmottagning Uddevalla sjukhus; Kuratorsmottagning Norra Älvsborgs Länssjukhus Version: 8

Publicerat för enhet: Kuratorsmottagning Uddevalla sjukhus; Kuratorsmottagning Norra Älvsborgs Länssjukhus Version: 8 Publicerat för enhet: Kuratorsmottagning Uddevalla sjukhus; Kuratorsmottagning Norra Älvsborgs Länssjukhus Version: 8 Innehållsansvarig: Maria Lagergren, Kurator, Kuratorsmottagning Uddevalla sjukhus (marfo39)

Läs mer

Vad tycker norrbottningarna - Vårdbarometern, år 2005

Vad tycker norrbottningarna - Vårdbarometern, år 2005 Vad tycker norrbottningarna - Vårdbarometern, år 2005 Innehållsförteckning: Vad tycker norrbottningarna? Sammanfattning 1 Vårdbaromtern.2 De som besökt vården under 2005.. 2 Kontakt med vården Första kontakten.

Läs mer

En liten guide till kvinnohälsa

En liten guide till kvinnohälsa En liten guide till kvinnohälsa Barnmorskemottagningarna i Primärvården Skåne vart ska jag gå? får jag tvillingar? ÄR DET RÄTT FÖR MIG? är det normalt? kostar det något? Trygghet är vår specialitet är

Läs mer

Hur överensstämmer läkarnas farhågor med patienternas upplevelser och användning av journaler via Internet?

Hur överensstämmer läkarnas farhågor med patienternas upplevelser och användning av journaler via Internet? Hur överensstämmer läkarnas farhågor med patienternas upplevelser och användning av journaler via Internet? Rose-Mharie Åhlfeldt Högskolan Skövde Ture Ålander Läkarpraktik, Uppsala Universitet Deployment

Läs mer

Befolkningsundersökning 2010 Vårdbarometern. Befolkningens attityder till, kunskaper om och förväntningar på svensk hälso- och sjukvård

Befolkningsundersökning 2010 Vårdbarometern. Befolkningens attityder till, kunskaper om och förväntningar på svensk hälso- och sjukvård Befolkningsundersökning 2010 Vårdbarometern Befolkningens attityder till, kunskaper om och förväntningar på svensk hälso- och sjukvård Vårdbarometern Befolkningens attityder till, kunskaper om och förväntningar

Läs mer

Klamydia i Hovsjö, Södertälje

Klamydia i Hovsjö, Södertälje Klamydia i Hovsjö, Södertälje En kvantitativ studie för kvalitetskontroll på Tveta hälsocentral Fedra Amorim ST-läkare Tveta hälsocentral Södertälje 0704-375 375 fedra.amorim@tvetahc.se handledare: Kristin

Läs mer

Din värdering av operationen (ca 8 veckor)

Din värdering av operationen (ca 8 veckor) Din värdering av operationen (ca 8 veckor) 45-årig kvinna 8 veckor efter hysteroskopisk operation Personnummer:......... -... Namn... Adress... Postnummer...Ort... Tel. bost... Tel. arb... Övrig telefon...

Läs mer

Ersättningsmodell för barnmorskemottagningsverksamhet

Ersättningsmodell för barnmorskemottagningsverksamhet Beställarkontor Vård PM 1 (9) 2004-08-17 Bilaga 3 Handläggare Telefon E-post Arbetsgruppen: Uppdragsbeskrivningar och ersättningsmodeller för BMM & BVC Ersättningsmodell för barnmorskemottagningsverksamhet

Läs mer

UTFORMANDE AV INFORMATION SOM SKA GE EN TRYGGARE PATIENT PÅ LUNGMOTTAGNINGEN I SKÖVDE

UTFORMANDE AV INFORMATION SOM SKA GE EN TRYGGARE PATIENT PÅ LUNGMOTTAGNINGEN I SKÖVDE UTFORMANDE AV INFORMATION SOM SKA GE EN TRYGGARE PATIENT PÅ LUNGMOTTAGNINGEN I SKÖVDE RAPPORTMALL Kvalitetsdriven verksamhetsutveckling för kontaktsjuksköterskor 15 hp Jeanette Gunnarsson Bakgrund: Beskrivning

Läs mer

Vad tycker man om sin vårdcentral?

Vad tycker man om sin vårdcentral? Qulturum Rapport Vad tycker man om sin vårdcentral? En befolkningsenkät 2001 Kjell Lindström Sofia Eriksson Primärvårdens FoU-enhet 2002:3 Författare: Kjell Lindström, distriktsläkare Primärvårdens FoU-enhet

Läs mer

Recept för rörelse. TEXT Johan Pihlblad. Lena Kallings är medicine doktor och landets främsta expert på fysisk aktivitet på recept.

Recept för rörelse. TEXT Johan Pihlblad. Lena Kallings är medicine doktor och landets främsta expert på fysisk aktivitet på recept. Recept för rörelse Minst hälften av svenska folket rör sig för lite. Forskare varnar för negativa hälsoeffekter och skenande sjukvårdskostnader i en snar framtid. Frågan är vad som går att göra. Fysisk

Läs mer

ELEVHJÄLP. Diskussion s. 2 Åsikter s. 3. Källkritik s. 11. Fördelar och nackdelar s. 4. Samarbete s. 10. Slutsatser s. 9. Konsekvenser s.

ELEVHJÄLP. Diskussion s. 2 Åsikter s. 3. Källkritik s. 11. Fördelar och nackdelar s. 4. Samarbete s. 10. Slutsatser s. 9. Konsekvenser s. Källkritik s. 11 Diskussion s. 2 Åsikter s. 3 Samarbete s. 10 Slutsatser s. 9 ELEVHJÄLP Fördelar och nackdelar s. 4 Konsekvenser s. 5 Lösningar s. 8 Perspektiv s. 7 Likheter och skillnader s. 6 1 Resonera/diskutera/samtala

Läs mer

Skånepanelen 2 2014. Medborgarundersökning Sjukvård/patientjournal. Genomförd av CMA Research AB. April 2014

Skånepanelen 2 2014. Medborgarundersökning Sjukvård/patientjournal. Genomförd av CMA Research AB. April 2014 Skånepanelen 2 2014 Medborgarundersökning Sjukvård/patientjournal Genomförd av CMA Research AB April 2014 Innehållsförteckning Sammanfattning 2 Fakta om undersökningen 3 Fakta om respondenterna 5 Resultat

Läs mer

Ord och fraser som kan vara svåra att förstå

Ord och fraser som kan vara svåra att förstå ORDLISTA NIVÅ 1&2 Ord och fraser som kan vara svåra att förstå Före besöket Akut Att vara akut sjuk eller att få en akut tid betyder att du måste få hjälp i dag. Om det inte är akut kan du få en tid hos

Läs mer

Smittspårning klamydia

Smittspårning klamydia Smittspårning klamydia Smittskyddsbarnmorska Smittskydd Stockholm Sidan 1 Klamydia Chlamydia Trachomatis intracellulär bakterie. Vanligaste bakteriella sexuellt överförda infektionen (STI). Slemhinna en

Läs mer

GRUNDFORMULÄR: HIV-POSITIV MAN

GRUNDFORMULÄR: HIV-POSITIV MAN INSTRUKTIONER FÖR STUDIEPERSONAL: När studiedeltagarna ska börja i studien måste de fylla i detta grundläggande formulär. Var god kontrollera att du delar ut rätt frågeformulär. När formuläret är ifyllt

Läs mer

Din värdering av behandlingen av förlossningsbristningen (ca 8 veckor)

Din värdering av behandlingen av förlossningsbristningen (ca 8 veckor) Din värdering av behandlingen av förlossningsbristningen (ca 8 veckor) Enkät 8 veckor efter op bristning Personnummer:......... -... Namn... Adress... Postnummer...Ort... Mobiltelefon... E-post...... Saknas

Läs mer

Konsten att hitta balans i tillvaron

Konsten att hitta balans i tillvaron Aktuell forskare Konsten att hitta balans i tillvaron Annelie Johansson Sundler, leg sjuksköterska Filosofie doktor i vårdvetenskap och lektor i omvårdnad vid Högskolan i Skövde. För att få veta mer om

Läs mer

2014-09-20. Upplevelser av att leva med astma hos barn och ungdomar

2014-09-20. Upplevelser av att leva med astma hos barn och ungdomar Upplevelser av att leva med astma hos barn och ungdomar Marina Jonsson Allergisamordnare, Barnsjuksköterska Centrum för Arbets- och Miljömedicin Doktorand, Kvinnors och Barns Hälsa Karolinska Institutet

Läs mer

Klamydia på nätet införande av webbaserad tjänst

Klamydia på nätet införande av webbaserad tjänst Ärendenr HSN 2011/262 Handlingstyp Beslutsärende 1 (7) Datum 27 september 2011 Hälso- och sjukvårdsnämnden Klamydia på nätet införande av webbaserad tjänst Hälso- och sjukvårdsnämnden föreslås besluta

Läs mer

MEQ 1 HTI 2013 Ditt tentamensnummer

MEQ 1 HTI 2013 Ditt tentamensnummer Du vikarierar på vårdcentral i Töreboda. En 23-årig kvinna söker med en knapp veckas anamnes på miktionssveda, urinträngningar och flytning utan feber. Hon har tidigare inte haft några urinvägsbesvär och

Läs mer

Utvärdering av forskningshandledning av högskolestuderande

Utvärdering av forskningshandledning av högskolestuderande Utvärdering av forskningshandledning av högskolestuderande Xinxin Guo Forskar-AT 2010-08-30 1 Bakgrund Forskning är grunden för medicinsk utveckling. Det är därför viktigt att rekrytera forskare, särskilt

Läs mer

Regelbok för specialiserad gynekologisk vård

Regelbok för specialiserad gynekologisk vård Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning HÄLSO- OCH 1 (5) SJUKVÅRDSNÄMNDEN 2011-06-21 p 4 TJÄNSTEUTLÅTANDE 2011-05-23 HSN 1105-0477 Handläggare: Tore Broström Regelbok för specialiserad gynekologisk vård

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2009:103 1 (8) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2008:17 av Inger Ros (S) om start av en informationskampanj i syfte att minska spridningen av klamydia Föredragande landstingsråd:

Läs mer

Hälsoformulär. Till dig som är gravid. / / År Månad Dag. Fylls i av barnmorska. Fylls i av tandhygienist

Hälsoformulär. Till dig som är gravid. / / År Månad Dag. Fylls i av barnmorska. Fylls i av tandhygienist MÖDRAHÄLSOVÅRDEN & SALUT-SATSNINGEN I VÄSTERBOTTEN Till dig som är gravid Hälsoformulär Fylls i av barnmorska Beräknad förlossning: / / År Månad Dag Hälsocentral Kod: Hälsoformuläret skickas till: tandvårdsklinik:...

Läs mer

Din värdering av operationen (ca 8 veckor)

Din värdering av operationen (ca 8 veckor) Din värdering av operationen (ca 8 veckor) 58-årig kvinna Efter prolaps- eller inkontinensoperation Personnummer:......... -... Namn... Adress... Postnummer...Ort... Tel. bost... Tel. arb... Övrig telefon...

Läs mer

Nationell patientenkät Primärvård Vald enhet Vårdcentralen Kyrkbacken. Undersökningsperiod Höst 2010

Nationell patientenkät Primärvård Vald enhet Vårdcentralen Kyrkbacken. Undersökningsperiod Höst 2010 ationell patientenkät Primärvård Vald enhet Vårdcentralen Kyrkbacken Undersökningsperiod Höst Om ationell Patientenkät ationell Patientenkät genomförs inom flera områden, bl.a. primärvården, somatisk öppen

Läs mer

2015-04-15. Nässjö 20-21 april 2015. Anmälan i SmiNet. Lena Svensson Smittskyddssjuksköterska Smittskydd Östergötland

2015-04-15. Nässjö 20-21 april 2015. Anmälan i SmiNet. Lena Svensson Smittskyddssjuksköterska Smittskydd Östergötland Nässjö 20-21 april 2015 Anmälan i SmiNet Lena Svensson Smittskyddssjuksköterska Smittskydd Östergötland Anmälan av sjukdomsfall och epidemiologisk övervakning 2 kap 5 En behandlande läkare som misstänker

Läs mer

Sammanställning av studentenkät arbetsterapeuter 2009

Sammanställning av studentenkät arbetsterapeuter 2009 1(16) 1. Termin 1. Termin 1 20 49 2. Termin 2 0 0 3. Termin 3 8 20 4. Termin 4 12 29 5. Termin 5 1 2 6. Termin 6 0 0 Antal ej angivit svar: 2 av 43 (=4,65%). Antal svarande: 41. 2(16) 2. Möjligheterna

Läs mer

2. Bor du ensam? Ja, jag bor helt ensam Nej, jag delar hushåll med make/maka/sambo eller annan person t.ex. syskon, barn, föräldrar

2. Bor du ensam? Ja, jag bor helt ensam Nej, jag delar hushåll med make/maka/sambo eller annan person t.ex. syskon, barn, föräldrar 1. Var vistas du nu? Eget boende, utan kommunal hemtjänst Eget boende, med kommunal hemtjänst Särskilt boende (t.ex. sjukhem, ålderdomshem, servicehus, korttidsboende, gruppboende, slussplats, växelboende

Läs mer

GRUNDFORMULÄR: HIV-NEGATIV KVINNA

GRUNDFORMULÄR: HIV-NEGATIV KVINNA INSTRUKTIONER FÖR STUDIEPERSONAL: När studiedeltagarna ska börja i studien måste de fylla i detta grundläggande formulär. Var god kontrollera att du delar ut rätt frågeformulär. När formuläret är ifyllt

Läs mer

Du är AT- läkare och primärjour (medicin) på akutmottagningen. Du ska bedöma och handlägga en 76- årig patient med trolig urosepsis.

Du är AT- läkare och primärjour (medicin) på akutmottagningen. Du ska bedöma och handlägga en 76- årig patient med trolig urosepsis. Station 1 Vilostation Station 2 Du är AT- läkare och primärjour (medicin) på akutmottagningen. Du ska bedöma och handlägga en 76- årig patient med trolig urosepsis. Patienten har KAD och har efter ett

Läs mer

Barns och ungdomars åsikter om akuten, barnakuten och avdelning 11

Barns och ungdomars åsikter om akuten, barnakuten och avdelning 11 Barns och ungdomars åsikter om akuten, barnakuten och avdelning 11 - En undersökning av barnrättspraktikanter inom Landstinget Kronoberg Lina Ax och Elin Andén Barn- och fritidsprogrammet åk 3 Teknikum

Läs mer

Utvärdering av Tilläggsuppdrag Sjukgymnastik/Fysioterapi inom primärvården Landstinget i Uppsala län

Utvärdering av Tilläggsuppdrag Sjukgymnastik/Fysioterapi inom primärvården Landstinget i Uppsala län Utvärdering av Tilläggsuppdrag Sjukgymnastik/Fysioterapi inom primärvården Landstinget i Uppsala län BAKGRUND Riksdagen fattade 2009 beslut om LOV Lag Om Valfrihetssystem (1). Denna lag ger landsting och

Läs mer

Remiss från vårdcentralen till akutmottagningen - vad händer sedan?

Remiss från vårdcentralen till akutmottagningen - vad händer sedan? Remiss från vårdcentralen till akutmottagningen - vad händer sedan? Uppföljning av akutremisser från LidingöDoktorn. Kit Melgaard Brevik, ST-läkare LidingöDoktorn Vetenskaplig handledare: Eva Toth-Pal,

Läs mer

2013:2. Jobbhälsobarometern. Delrapport 2013:2 Sveriges Företagshälsor 2013-11-28

2013:2. Jobbhälsobarometern. Delrapport 2013:2 Sveriges Företagshälsor 2013-11-28 2013:2 Jobbhälsobarometern Delrapport 2013:2 Sveriges Företagshälsor 2013-11-28 Innehåll Innehåll... 2 Sammanfattning... 3 Om Jobbhälsobarometern... 4 Om Sveriges Företagshälsor... 4 De anställdas syn

Läs mer

Antal svarande i kommunen 32 Andel svarande i kommunen, procent 43 Kategorier ångest? Mycket dåligt Totalt Nej. Någorlunda. Mycket gott.

Antal svarande i kommunen 32 Andel svarande i kommunen, procent 43 Kategorier ångest? Mycket dåligt Totalt Nej. Någorlunda. Mycket gott. Resultat för särskilt boende 203, per kön, åldersgrupp, hälsotillstånd, 863 Hällefors F Hur bedömer du ditt allmänna hälsotillstånd? F2 Har du besvär av ängslan, oro eller ångest? gott gott Någorlunda

Läs mer

Förbättrad hemsjukvård för primärvårdens mest sjuka äldre

Förbättrad hemsjukvård för primärvårdens mest sjuka äldre Förbättrad hemsjukvård för primärvårdens mest sjuka äldre Ett projektarbete i två delar på hälsocentralen Ankaret i Örnsköldsvik 2013. Del ett i projektet. Kristina Lundgren, familjeläkare, specialist

Läs mer

Sammanställning Undersökning av kommunens funktionsbrevlådor 2013

Sammanställning Undersökning av kommunens funktionsbrevlådor 2013 2013-02-21 Sammanställning Undersökning av kommunens funktionsbrevlådor 2013 40 procent av respondenterna instämde i påståendet att de som helhet var nöjda i kontakten med kommunen Det är ingen skillnad

Läs mer

PRIM-NET. Bedömningsmall Del I

PRIM-NET. Bedömningsmall Del I Persnr: IDnr: PRIM-NET Bedömningsmall Del I - Samtalsguide Muntlig info ang studien och bedömningssamtalet - Innan bedömningssamtalet Innan du får vara med i studien så ställer vi samma frågor till alla

Läs mer

Vårdens resultat och kvalitet

Vårdens resultat och kvalitet Vårdens resultat och kvalitet Resultat efter vård 2004-2005 Dödlighet Återinsjuknande Regelbundenhet i vårdkontakter Behov av forskning och utveckling inom hälso- och sjukvården i Region Skåne Rapport

Läs mer

Linnéa-projektet 3, Undersöka om det finns ett samband mellan hemtjänstinsatser och återinläggningar.

Linnéa-projektet 3, Undersöka om det finns ett samband mellan hemtjänstinsatser och återinläggningar. 1 Linnéa-projektet 3, Grupp Lessebo 2 - Mirjam Karlsson, sjuksköterska hemsjukvården Lessebo kommun. - Sofia Löfqvist, sjuksköterska avd 5 medicinkliniken CLV - Ulrika Svensson, undersköterska akutmottagningen

Läs mer

Kådiskollen 2010 RFSU Januari 2010

Kådiskollen 2010 RFSU Januari 2010 Kådiskollen 2010 RFSU Januari 2010 YouGov Sweden AB Tina Fernandes 0709-957014 tina.fernandes@yougovsweden.se 1 RFSU SE2009-634 Kådiskollen januari 2010 Kådiskollen 2010 KAPITEL 1 Relationer, sexvanor

Läs mer

Din guide till. EYLEA används för att behandla synnedsättning vid propp i ögats centralven, dvs centralvensocklusion (CRVO)

Din guide till. EYLEA används för att behandla synnedsättning vid propp i ögats centralven, dvs centralvensocklusion (CRVO) Din guide till EYLEA används för att behandla synnedsättning vid propp i ögats centralven, dvs centralvensocklusion (CRVO) Välkommen till din Eylea-guide Din läkare har skrivit ut Eylea eftersom du har

Läs mer

Skriftlig omtentamen i obstetrik och gynekologi, torsdagen den 26 maj, 2011 kl 08.30-13.00

Skriftlig omtentamen i obstetrik och gynekologi, torsdagen den 26 maj, 2011 kl 08.30-13.00 LUNDS UNIVERSITET Obstetrik och gynekologi, Lund Grundkursen inom läkarutbildningen, termin 10 Skriftlig omtentamen i obstetrik och gynekologi, torsdagen den 26 maj, 2011 kl 08.30-13.00 Kod:. Fråga 1 Max

Läs mer

BESLUT. Tillsyn av psykiatriska akutmottagningen,

BESLUT. Tillsyn av psykiatriska akutmottagningen, Iff'\ Inspektionen förvårdochomsorg BESLUT it'rs/ 2015-12-01 Dnr 8.5-8059/2015-71(9) Avdelning mitt Ylva Grahn ylva.grahngi vo.se Landstinget Sörmland 611 88 Nyköping Vårdgivare Landstinget i Sörmland

Läs mer

Från läkarsekreterare till vårdadministratör

Från läkarsekreterare till vårdadministratör Yrkeshögskoleutbildning Medicinsk sekreterare Kristinehamn Från läkarsekreterare till vårdadministratör Examensarbete 35 poäng Författare: Annika Ek Handledare: Doris Karlsson Våren 2015 SAMMANFATTNING

Läs mer

Hjärtsvikt Medicin SU/Mölndal i samarbete med Mölndals kommun och primärvård

Hjärtsvikt Medicin SU/Mölndal i samarbete med Mölndals kommun och primärvård Hjärtsvikt Medicin SU/Mölndal i samarbete med Mölndals kommun och primärvård CVU Rapportserie 2005:7 Projektledare: Mona Karlsson Medicinmott SU/Mölndal Mölndal Projektgrupp: Maria Morén Ulf Axelsson Margaretha

Läs mer

Tio frågor om alkohol, narkotika, doping och sex

Tio frågor om alkohol, narkotika, doping och sex Tio frågor om alkohol, narkotika, doping och sex Enkätundersökning om studenters kunskaper och attityder Jan Johansson, Högskolan Jönköping Therese Rostedt, Landstinget i Jönköpings län 2014-05-21 Innehållsförteckning

Läs mer

Luftvägsinfektioner på Vårdcentralen Norrmalm

Luftvägsinfektioner på Vårdcentralen Norrmalm Luftvägsinfektioner på Vårdcentralen Norrmalm Författare: Lars Gotthardsson, distriktsläkare Vårdcentralen Norrmalm, Skövde Lennart Erixon, distriktssköterska FoU-enheten i Skövde Projektredovisning 2003:11

Läs mer

Registerutdrag från Läkemedelsförteckningen

Registerutdrag från Läkemedelsförteckningen Registerutdrag från Läkemedelsförteckningen Utvärderingsrapport Anna-Lena Nilsson [27-4-2] ehälsoinstitutet, Högskolan i Kalmar Bredbandet 1, 392 3 Kalmar www.ehalsoinstitutet.se 2 1. Sammanfattning Lagen

Läs mer

Barns och ungdomars informationskanaler kring hälsofrågor

Barns och ungdomars informationskanaler kring hälsofrågor 2013-02-06 Barns och ungdomars informationskanaler kring hälsofrågor Önskas mer information om hur Landstinget Kronoberg arbetar med kontaktklasser eller om innehållet i denna rapport, kontakta: Susann

Läs mer

kompetenscentrum Blekinge Att leva ett friskare liv tankens kraft och användandet av den

kompetenscentrum Blekinge Att leva ett friskare liv tankens kraft och användandet av den Blekinge kompetenscentrum Forskning och utveckling inom hälsa, vård och omsorg. Landstinget Blekinge i samverkan med länets kommuner Att leva ett friskare liv tankens kraft och användandet av den Effekten

Läs mer

God morgon Z, Hoppas du kunnat sova. Det blev ju litet jobbigt igår, och jag tänkte att jag kanske kan försöka förklara hur jag ser på det som hände och på hur vi har det i ett brev. Jag gissar att du

Läs mer

Bättre vård mindre tvång

Bättre vård mindre tvång Bättre vård mindre tvång PROJEKTRAPPORT GENOMBROTTSPROGRAM III TEAM NR: 53 Deltagande team Rättspsykiatriska kliniken avd 30/31 Säter Marianne Hedman Leg specialist sjuksköterska psykiatri Peter Karlsson

Läs mer

Antagningen till polisutbildningen

Antagningen till polisutbildningen Antagningen till polisutbildningen En studie om avhopp under urvalsprocessen ur ett genusperspektiv Februari 2008 www.polisen.se Antagningen till polisutbildningen En studie om avhopp under urvalsprocessen

Läs mer

Handledning av AT-läkare under primärvårdstjänstgöring PRAKTISK MANUAL

Handledning av AT-läkare under primärvårdstjänstgöring PRAKTISK MANUAL Handledning av AT-läkare under primärvårdstjänstgöring PRAKTISK MANUAL Handledning av AT-läkare under primärvårdstjänstgöring PRAKTISK MANUAL MATERIALET ÄR FRAMTAGET AV: Arbetsgruppen för handledning,

Läs mer

Företagens risk- och försäkringssituation

Företagens risk- och försäkringssituation Telefonundersökning bland svenska småföretagare Företagens risk- och försäkringssituation Marginalen Bank, februari-mars 2013 Fakta om undersökningen Metod: Telefonintervjuer Registerurval: Slumpmässigt

Läs mer

Min guide till säker vård på lättläst svenska

Min guide till säker vård på lättläst svenska Min guide till säker vård på lättläst svenska Prata och fråga Undersökning Behandling Uppföljning Lagar och regler Mer information Den här guiden tillhör Namn: Adress: Telefonnummer: Mobilnummer: E-post:

Läs mer

Hudkliniken/STI Dalarna 2011-10-07

Hudkliniken/STI Dalarna 2011-10-07 Uppdrag gällande framtidsplan Verksamhetsområdet dermatologi och venereologi, omfattar hud- och STImottagning samt två hudvårdplatser på avd 12 reumatologkliniken. De olika enheterna inom verksamhetsområdet

Läs mer

Information till patienten och patientens samtycke

Information till patienten och patientens samtycke Information till patienten och patientens samtycke Finlands muskelsjukdomsregister patientregister för personer med spinal muskelatrofi Information till patienten Innan du fattar beslut om att låta införa

Läs mer

Kan man få klamydia av att spela golf?

Kan man få klamydia av att spela golf? Kan man få klamydia av att spela golf? Klamydia/smittspårning i öppenvård (snabbkurs) Smittskyddsbarnmorska Smittskydd Stockholm Sidan 1 STI - Sexually Transmitted Infections virus, bakterier, protozoer

Läs mer

Trivsel på jobbet en åldersfråga? Jobbhälsobarometern, Delrapport 2012:2, Sveriges Företagshälsor 2013-02-27

Trivsel på jobbet en åldersfråga? Jobbhälsobarometern, Delrapport 2012:2, Sveriges Företagshälsor 2013-02-27 Trivsel på jobbet en åldersfråga? 2 Om Jobbhälsobarometern Jobbhälsobarometern bygger på telefonintervjuer med ett representativt urval av svenskar i åldern 20 65 år som arbetar minst halvtid. Jobbhälsobarometern

Läs mer

Metod- PM: Påverkan på Sveriges apotek efter privatiseringen

Metod- PM: Påverkan på Sveriges apotek efter privatiseringen Metod- PM: Påverkan på Sveriges apotek efter privatiseringen Problem Sedan privatiseringen av landets apotek skedde för 3 år sedan är det många som hävdar att apoteken inte har utvecklats till det bättre,

Läs mer

17 Endometriosvård i Halland RS150341

17 Endometriosvård i Halland RS150341 17 Endometriosvård i Halland RS150341 Ärendet Regionfullmäktige beslöt på sammanträdet 2015-06-17 ( 45) att bifalla en motion om endometrios. Motionen syftade till att: Beskriva och kartlägga nuläget för

Läs mer

Införande av spärrar enligt patientdatalagen

Införande av spärrar enligt patientdatalagen Handläggare: Agneta Calleberg PaN 2013-06-03 P 4 TJÄNSTEUTLÅTANDE 2014-05-13 PaN 1308-03608-30 1312-05381-54 Principärende Införande av spärrar enligt patientdatalagen Ärende 1 En kvinna har framfört att

Läs mer

Svenskt Näringsliv/Privatvården. Patienternas syn på vårdcentraler i privat och offentlig drift

Svenskt Näringsliv/Privatvården. Patienternas syn på vårdcentraler i privat och offentlig drift Svenskt Näringsliv/Privatvården Patienternas syn på vårdcentraler i privat och offentlig drift SAMMANFATTNING Denna rapport redovisar resultatet från en undersökning som jämför privat och offentligt drivna

Läs mer

Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap samt Institutionen för Arbets- och miljömedicin Samhällsmedicinska blocket, T9, V08

Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap samt Institutionen för Arbets- och miljömedicin Samhällsmedicinska blocket, T9, V08 1 LYCKA TILL! 1. Vilka skador kan arbete med t.ex. borrar, mutterdragare, slipmaskiner och betongvibratorer orsaka? Vilka symptom får patienterna? (3p) 2. Vilka faktorer i arbetet kan orsaka muskuloskeletala

Läs mer

"50+ in Europa" Kartläggning av hälsa, åldrande och pensionering i Europa

50+ in Europa Kartläggning av hälsa, åldrande och pensionering i Europa Agency Logo Hushålls-ID 1 2 0 0 Person-ID Datum för intervju: Intervjuares ID: Respondentens Förnamn: "50+ in Europa" Kartläggning av hälsa, åldrande och pensionering i Europa Skriftligt frågeformulär

Läs mer

Ekonomiska, administrativa och byråkratiska hinder för utveckling och tillväxt & Företagens risk- och försäkringssituation

Ekonomiska, administrativa och byråkratiska hinder för utveckling och tillväxt & Företagens risk- och försäkringssituation Telefonundersökning bland svenska småföretagare Ekonomiska, administrativa och byråkratiska hinder för utveckling och tillväxt & Företagens risk- och försäkringssituation Marginalen Bank, februari-mars

Läs mer

Brukarenkät IFO 2011. Kvalitetsrapport 2011:01 KVALITETSRAPPORT

Brukarenkät IFO 2011. Kvalitetsrapport 2011:01 KVALITETSRAPPORT Brukarenkät IFO 2011 Kvalitetsrapport 2011:01 KVALITETSRAPPORT Sammanställningen av enkätresultatet visar att förvaltningen totalt sett ligger högt på nöjdhetsskalan i alla frågeområdena. Speciellt glädjande

Läs mer

Utvärdering av projekt SVUNG i Västervik 2010-04-01 2013-04-30

Utvärdering av projekt SVUNG i Västervik 2010-04-01 2013-04-30 Datum 13-6-6 1(14) Utvärdering av projekt SVUNG i Västervik 1-4-1 13-4-3 Bilaga: Frågeformulär Postadress: Tel. 7-6 88 73 Samordningsförbundet i Kalmar län Organisationsnr -189 Lögstadsgatan 98 39 Vimmerby

Läs mer

Stöd på BVC vid misstanke att barn far illa

Stöd på BVC vid misstanke att barn far illa Stöd på BVC vid misstanke att barn far illa Kartläggning i Stockholms län Hälso- och sjukvårdsförvaltningen 08-123 132 00 Datum: 2015-11-10 Diarienummer: HSN 1402-0316 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen

Läs mer

VEM RISKERAR ATT SMITTAS AV KLAMYDIA?

VEM RISKERAR ATT SMITTAS AV KLAMYDIA? VEM RISKERAR ATT SMITTAS AV KLAMYDIA? MD, ST-läkare Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin/dermatologi och Venereologi Umeå Universitet Who s at risk of catching Chlamydia trachomatis? Catch-up

Läs mer

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? Nationella resultat 2013

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? Nationella resultat 2013 Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? Nationella resultat 2013 Du får gärna citera Socialstyrelsens texter om du uppger källan, exempelvis i utbildningsmaterial till självkostnadspris, men du får inte

Läs mer

Sammanställning av utvärdering av 15-metodutbildningar 2012-2015

Sammanställning av utvärdering av 15-metodutbildningar 2012-2015 Sammanställning av utvärdering av 15-metodutbildningar 2012-2015 TIA-projektet, 2015 Bakgrund Regeringen beviljade projektmedel till Stiftelsen Arbetslivsforum för att Sveriges Företagshälsor i samverkan

Läs mer

Tidig upptäckt. Marcela Ewing. Spec. allmänmedicin/onkologi Regional processägare Tidig upptäckt Regionalt cancercentrum väst

Tidig upptäckt. Marcela Ewing. Spec. allmänmedicin/onkologi Regional processägare Tidig upptäckt Regionalt cancercentrum väst Tidig upptäckt Marcela Ewing Spec. allmänmedicin/onkologi Regional processägare Tidig upptäckt Regionalt cancercentrum väst Disposition av föreläsning Bakgrund Alarmsymtom och allmänna symtom Svårigheten

Läs mer

Solgerd Gotvik. Nybliven pensionär

Solgerd Gotvik. Nybliven pensionär 2014-10-03 Solgerd Gotvik Nybliven pensionär När jag blickar tillbaka och ser att jag har varit 49 år i sjukvården på Gotland, så blir jag lite nostalgisk och undrar, vart tog åren vägen?? Under åren har

Läs mer

Ska vi verkligen fråga alla?

Ska vi verkligen fråga alla? Ska vi verkligen fråga alla? - ett pilotprojekt om rutinmässig kartläggning av våld i nära relationer vid BUP i Stockholm NFBO 2016 Pontus Nilsson, psykolog, BUP Traumaenhet Josefine Paulsen, psykolog,

Läs mer

Kryssa för de svarsalternativ som stämmer bäst överens med din uppfattning.

Kryssa för de svarsalternativ som stämmer bäst överens med din uppfattning. En del frågor ska besvaras ur två perspektiv: Så här var det för mig och Så här betydelsefullt var det för mig. Kryssa för de svarsalternativ som stämmer bäst överens med din uppfattning. OMT-studien,

Läs mer

PSYKIATRISK EGENBEDÖMNING. Institutionen för klinisk neurovetenskap, sektionen för psykiatri Karolinska institutet 1995-05-01

PSYKIATRISK EGENBEDÖMNING. Institutionen för klinisk neurovetenskap, sektionen för psykiatri Karolinska institutet 1995-05-01 PSYKIATRISK EGENBEDÖMNING Institutionen för klinisk neurovetenskap, sektionen för psykiatri Karolinska institutet 995-5- PSYKIATRISK EGENBEDÖMNING Namn... Datum... Avsikten med detta formulär är att ge

Läs mer

Diagnos på primärvården i Region Skåne

Diagnos på primärvården i Region Skåne Sveriges läkarförbunds Sverigerond i Skåne 25 november 2015 Diagnos på primärvården i Region Skåne Det viktigaste mötet mellan patient och läkare äger rum på kliniker och vårdcentraler där den kliniska

Läs mer

Klamydia i Skåne 2018

Klamydia i Skåne 2018 Klamydia i Skåne 2018 Allmän information om klamydiainfektion finns att läsa på Folkhälsomyndighetens hemsida. Under 2018 rapporterades 4 001 klamydiafall i Skåne. Det är en minskning med 4 % jämfört med

Läs mer

Din behandling med Nexavar (sorafenib)

Din behandling med Nexavar (sorafenib) Din behandling med Nexavar (sorafenib) (sorafenib) tabletter Introduktion Cancer är oftast en svårbehandlad sjukdom och det finns ett stort behov av nya behandlingsformer. Därför är Nexavar ett viktigt

Läs mer

Anhöriga. - aspekter på börda och livskvalitet samt effekter av stöd. Beth Dahlrup, Demenssjuksköterska, Med Dr. beth.dahlrup@malmo.

Anhöriga. - aspekter på börda och livskvalitet samt effekter av stöd. Beth Dahlrup, Demenssjuksköterska, Med Dr. beth.dahlrup@malmo. Anhöriga - aspekter på börda och livskvalitet samt effekter av stöd Beth Dahlrup, Demenssjuksköterska, Med Dr. beth.dahlrup@malmo.se Varför? Allmängiltigt! Var 5:e person >18 år Anhörigas insatser ökar

Läs mer

Personal- och arbetsgivarutskottet

Personal- och arbetsgivarutskottet Personal- och arbetsgivarutskottet Marie Härstedt Personalstrateg 4-675 3 46 Marie.Harstedt@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 22--27 Dnr 692 (4) Personal- och arbetsgivarutskottet Studentmedarbetare i Region

Läs mer

Remissyttrande över betänkandet "Patientdata och läkemedel" (SOU 2007:48), slutbetänkande av Patientdatautredningen

Remissyttrande över betänkandet Patientdata och läkemedel (SOU 2007:48), slutbetänkande av Patientdatautredningen 2008-01-07 Socialdepartementet 103 33 STOCKHOLM Remissyttrande över betänkandet "Patientdata och läkemedel" (SOU 2007:48), slutbetänkande av Patientdatautredningen Riksförbundet för Social, RSMH, har beretts

Läs mer

Informationsblad från Smittskydd/Vårdhygien och STRAMA

Informationsblad från Smittskydd/Vårdhygien och STRAMA December 2013 Nr 2 Informationsblad från Smittskydd/Vårdhygien och STRAMA Innehåll Influensa Särskild vaccinationsinsats mot polio Tetanus Reviderade smittskyddsblad - hiv Folkhälsomyndighet 2014 Säsongsinfluensan

Läs mer

Mäta effekten av genomförandeplanen

Mäta effekten av genomförandeplanen Vård- och omsorgsförvaltningen Mäta effekten av genomförandeplanen -rapport från utvärderingsverkstad 2014 Utvärderingsverkstad Regionförbundet Uppsala län och Uppsala universitet Birgitta Lind Maud Sandberg

Läs mer

När ditt konto är klart att använda kommer du att få din PIN-kod och anvisningar från företaget SysTeam som är landstingets samarbetspartner.

När ditt konto är klart att använda kommer du att få din PIN-kod och anvisningar från företaget SysTeam som är landstingets samarbetspartner. Ett eget Vårdkonto Det finns många patienter som i lugn och ro skulle vilja ta del av sina egna data som finns lagrade inom Hälso- och sjukvården. Orsakerna kan vara flera: - Man har glömt vad man fick

Läs mer

Distriktssköterskans åtgärder vid hembesök och vid öppen mottagning. Birgitta Karlsved Mona Mattson. Primärvårdens FoU-enhet 2002:2

Distriktssköterskans åtgärder vid hembesök och vid öppen mottagning. Birgitta Karlsved Mona Mattson. Primärvårdens FoU-enhet 2002:2 Qulturum Rapport Distriktssköterskans åtgärder vid hembesök och vid öppen mottagning Birgitta Karlsved Mona Mattson Primärvårdens FoU-enhet 2002:2 Författare: Birgitta Karlsved, distriktssköterska Distriktssköterskemottagningen

Läs mer

FÖRÄLDRAENKÄTER-BARN. Magelungen Kolloverksamheter BONDEGATAN 35 116 33 STOCKHOLM TELEFON 08-556 93 196 www.magelungen.com info@magelungen.

FÖRÄLDRAENKÄTER-BARN. Magelungen Kolloverksamheter BONDEGATAN 35 116 33 STOCKHOLM TELEFON 08-556 93 196 www.magelungen.com info@magelungen. FÖRÄLDRAENKÄTER-BARN Sammanställning av utvärderingsenkäter ifyllda av föräldrar till barn som ensamma åkte ut på Terapikoloniers sommarverksamheter sommaren 2014. Utvärderingsenkäter skickas efter avslutad

Läs mer

SEKTIONEN SVERIGES ARBETSMILJÖINSPEKTÖRER SSAI

SEKTIONEN SVERIGES ARBETSMILJÖINSPEKTÖRER SSAI SEKTIONEN SVERIGES ARBETSMILJÖINSPEKTÖRER SSAI MEDLEMSENKÄT -2003 Vi har sedan några år tillbaka frågat våra medlemmar hur de upplever sin arbetssituation inom några områden. I sammanställningen har vissa

Läs mer

Strömbackaskolan läsåret 2015-2016. Handlingsplan mot droger

Strömbackaskolan läsåret 2015-2016. Handlingsplan mot droger Strömbackaskolan läsåret 2015-2016 Handlingsplan mot droger! Piteå maj 2015, Piteå kommun Strömbackaskolan. Handlingsplan mot droger I detta dokument avses med ordet drog, alkohol, narkotika, icke medicinsk

Läs mer

Motivation för bättre hälsa

Motivation för bättre hälsa Motivation för bättre hälsa Felix qui potuit rerum cognoscere causas Lycklig den som inser sakers orsaker" Under min nu tjugoåriga tid som naturterapeut, har det funnits stunder då jag undrat särskilt

Läs mer

E-handeln 2014 SILENTIUM AB COPYRIGHT WWW.SILENTIUM.SE

E-handeln 2014 SILENTIUM AB COPYRIGHT WWW.SILENTIUM.SE E-handeln 2014 Presentationsupplägg Fakta om undersökningen Sammanfattning Undersökningsresultat FAKTA OM UNDERSÖKNINGEN Denna undersökning är gjord av Silentium 11/12 17/12 2014. 1038 personer i varierande

Läs mer

Riktlinjer vid remisshantering inom Primärvård ÖLL

Riktlinjer vid remisshantering inom Primärvård ÖLL Version nr Diarie nr År/löp nr 2 09OLL3397 Sidan 1 av 11 Rubrik specificerande dokument Omfattar område/verksamhet/enhet Reviderat datum Riktlinjer vid remisshantering Primärvård 091201 Upprättad av (befattning,

Läs mer

Ljumskbråck. Ljumskbråck. Information inför operation av ljumskbråck med öppen metod

Ljumskbråck. Ljumskbråck. Information inför operation av ljumskbråck med öppen metod Ljumskbråck Ljumskbråck Information inför operation av ljumskbråck med öppen metod Kirurgiska kliniken, Enheten lap/bukväggskirurgi Malmö, Trelleborg och Landskrona 1 Text Överläkare Agneta Montgomery

Läs mer

Du kan stötta ditt barn

Du kan stötta ditt barn Du kan stötta ditt barn Råd och stöd till barn och föräldrar inför undersökningar och behandlingar vid sjukhusbesöket Författare: Personal inom olika yrkeskategorier på Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus,

Läs mer