Publicerat för enhet: Kuratorsmottagning Uddevalla sjukhus; Kuratorsmottagning Norra Älvsborgs Länssjukhus Version: 8

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Publicerat för enhet: Kuratorsmottagning Uddevalla sjukhus; Kuratorsmottagning Norra Älvsborgs Länssjukhus Version: 8"

Transkript

1 Publicerat för enhet: Kuratorsmottagning Uddevalla sjukhus; Kuratorsmottagning Norra Älvsborgs Länssjukhus Version: 8 Innehållsansvarig: Maria Lagergren, Kurator, Kuratorsmottagning Uddevalla sjukhus (marfo39) Giltig från: Godkänt av: Heléne Fred Carlström, Chefkurator, Kuratorsmottagning Uddevalla sjukhus (helfr4) Giltig till: Enligt smittskyddslagen är man skyldig till att medverka vid smittspårning om man har testats positivt för vissa sexuellt överförbara sjukdomar. Finns det endast misstanke om sjukdom, exempelvis om personen kommer med partnerbrev, är de inte skyldiga att medverka vid smittspårning direkt, utan först när det finns ett positivt provsvar. Det är ändå bra om man försöker göra smittspårningen när de är på plats, särskilt om de får sin behandling samma dag. Det kan ibland vara svårt att få patienten att komma tillbaka endast för smittspårning. Möte med patient: När du möter en person i syfte att genomföra en smittspårning är det mycket viktigt att han/hon känner sig så trygg som möjligt. Personen lämnar ut sin sexualitet, det mest privata vi har. Det kräver ett förtroendefullt samarbete mellan smittspårare och patient. Det är viktigt att patienten vid smittspårning får klart för sig att full sekretess råder och att patientens namn inte kommer att röjas. Gå igenom de sexuella kontakter som personen har haft under en period tillbaka, se vidare specifika sjukdomar nedan. Förutsätt aldrig heterosexualitet, utan använd begreppet partner. Försök få fram allt du kan om personerna. Ibland kan man använda dator som hjälp direkt, exempelvis att de själva söker mer information via mail eller andra internetsidor. Om det finns en möjlighet att de kan ta reda på mer senare, be dem återkomma. Bestäm om tillvägagångssättet för kontakt med partner. Ibland önskar han/hon informera sina partner själv. Undersök då möjligheten att skicka med ett partnerbrev för överlämning alternativt att du skickar ett när han/hon informerat. Informera om att du har sekretess, det vill säga att du inte kommer att uppge hans/hennes namn vid kontakt med en partner. Smittspårning görs endast inom Sveriges gränser. Om personen haft sexuella kontakter utomlands, rekommendera att de själva informerar berörda kontakter. 1 (11)

2 Lämna förhållningsregler. Dessa finns i skrift, och det kan vara bra att gå igenom dem. Läkaren ska också ha gjort detta, men det är bra om det kommer från flera håll. I övrigt är det bra att fråga kring de relationer personen har/haft. En könssjukdom kan väcka mycket och det kan finnas behov av att samtala om annat kring den sexuella kontakten än just att de drabbats av en könssjukdom. Det kan handla om otrohet, att man haft ofrivillig sex, ånger kring någon sexuell kontakt etc. Har man en pågående relation finns det också risk att det påverkar förhållandet. Det är också viktigt att fånga upp riskpersoner, det vill säga personer som återkommer med klamydia, unga personer med många partner etc. Efter mötet: Finns det en pågående relation och sjukdomen är bekräftad ska den personen genast komma in för behandling. Partner i pågående relation får alltid behandling, utan att man avvaktar provsvar på denne. Har personen haft med sig ett partnerbrev, återsänd det direkt till avsändaren, utan att invänta provsvar. Om det är någon under 15 år som haft sexuella kontakter ska man alltid anmäla detta till socialtjänsten i berörd persons kommun. Detta för att man ser det som ett riskbeteende men också för att det är emot lag att ha sexuell kontakt med någon person under 15 år. Om personen har testat positivt på ska de ha med sig en remiss därifrån som bekräftar positivt provsvar. Har de endast koden, kan man själv gå in och skriva ut remissen. Läkaren tar inget nytt prov, utan remissen från klamydia.se räknas som provsvar. Återsänd remissen till klamydia.se. Ta kopia och bifoga smittspårningshandlingen. Om personen har testat positivt på ska de ha med sig en remiss därifrån som bekräftar provsvar. Har de endast koden, be att få personens e-postadress då den också behövs för att skriva ut remissen. Återsänd remissen till Dynamiccode.se, ta kopia och bifoga smittspårningshandlingarna. Man kan också ringa Dynamiccode och uppge koden så avslutar de ärendet. Det är koden som ska fyllas i som labnr på smittskyddsanmälan. Vid positivt provsvar: Vid positivt provsvar får man en kopia på provsvaret i kuratorsfacket på expeditionen på hudmottagningen alternativt remiss från läkare. Man kan också kontrollera i Melior för snabbare information. Negativa provsvar får man inte i facket. Får man ett positivt provsvar på en person man inte har träffat så har sjuksköterskan bokat in honom/henne för behandling och smittspårning inom de närmsta dagarna. 2 (11)

3 Vid positivt provsvar ska man göra en anmälan till smittskyddsenheten. Detta gör man på Se vidare information nedan. Börja sedan följa upp partner. Se först efter om det finns mer information att hitta om de kontakter du ska följa upp. Se tips nedan. Kontakta sedan partner på det sätt ni har bestämt. Oftast är det bättre att skicka brev, då det ibland kan vara svårt att nå personer via telefon och det kan dra ut på tiden i onödan. Skicka breven i vitt kuvert, utan VG-regionens logga och med vanligt frimärke. Vid kontakt över telefon informera dig först om att du pratar med rätt person innan du berättar vem du är. Informera sedan om att det finns risk att han/hon är smittad och därför behöver testa sig. Testa sig kan de göra på valfri vårdcentral, ungdomsmottagning, barnmorskemottagning eller på hudmottagningen. Om ni bestämmer det kan man även i detta läge skicka ett brev som personen tar med sig när han/hon testar sig. Om personen uppger att han/hon redan har testat sig, ta reda på var de har varit och när. Informera om att du kommer ringa dit och få bekräftelse på detta. Det är först då du fått bekräftelse på att partner testat sig. Du behöver inte veta provsvar. Man får fråga partnern själv om provsvar, men inte vårdgivaren. Uppger personen att han/hon testat sig på be att få den kod de har fått, så kan du gå in på hemsidan och få bekräftelse. Att de kommer in för smittspårning/behandling ligger sedan på klamydia.se:s ansvar. Har de glömt koden kan smittskyddsenheten vara till hjälp för att få bekräftelse. Om du inte har återfått en bekräftelse på cirka två veckor, skicka ett påminnelsebrev. Har du skickat två brev och eventuellt försökt att nå partnern över telefon utan att få kontakt eller bekräftelse, så ska han/hon anmälas till smittskydds-enheten. Se tillvägagångssätt nedan. Smittskyddsenheten försöker sedan på nytt få in personen till provtagning. I yttersta nödfall kan de använda sig av poliseskort. Vid negativt provsvar: Följ inte upp några kontakter utan strimla papperen. Tips om sidor för att få mer information om partners: Om personen endast lämnat telefonnummer kan de finnas med här. Man får då en adress och ibland även födelsedag. Här kan man söka namn, adress, alternativt personnummer. Grundar sig på folkbokföringen. Man behöver inte vara medlem på sidan för att söka. 3 (11)

4 Endast födelsedag utifrån ett namn. Befolkningsregistret kan också vara till mycket bra hjälp. Några som kan det mesta om smittspårning är sjuksköterskorna på smittskyddsenheten och som man alltid kan rådfråga: Jill Johansson, telefon: Birgitta Loewen, telefon: Socialstyrelsens bok Smittspårning vid sexuellt överförbara infektioner ger också mycket information. Journalförning vid smittspårning: Vid smittspårning ska en särskild smittspårningshandling upprättas. Detta görs på upprättade blanketter, det vill säga ej i Melior. På dessa blanketter ska de anteckningar göras som handlar om namn på partner och hur kontakten sett ut etc. När smittspårningen är avslutad ska alla papper sättas in i STIpärmen som finns i arkivet innanför expeditionen på Kuratorsmottagningen, Uddevalla sjukhus eller hos respektive kurator. I Melior ska följande anteckningar göras: Tidpunkt för möte och påbörjad smittspårning, tidpunkt för anmälan till smittskyddsenheten samt när du avslutat smittspårningen. Ingen information om partner får göras i Melior. Exempel på journalförning i Melior vid smittspårning: Mottagningsbesök: Träffar patienten på STI-mottagningen i samband med läkarbesök. Påbörjar smittspårning samt ger information om förhållningsregler vid könssjukdom. Åtgärdskod: AU004 Psykosocial utredning enligt lag AV097 Smittspårning DV063 Rådgivande samtal Anteckning: Gör anmälan till smittskyddsenheten Åtgärdskod: GD001 Anmälan enligt lag Anteckning: Smittspårning avslutad (på grund av negativt provsvar) Ingen åtgärdskod Anmälan till smittskyddsenheten vid varje diagnostiserat fall 1) Gå in på intranätet. 2) Välj smittskyddsenheten under Vårdinformation. 3) Välj länken för smittskyddsanmälan (alternativt gå direkt in på hemsidan). 4) Välj Elektronisk anmälan med login. 5) Inloggningsuppgifter för Hudmottagningen, Uddevalla sjukhus, se nedan. Län: Västra Götaland Kliniktyp: STI 4 (11)

5 Kliniknamn: Uddevalla Hudklinik Lösenord: Inloggningsuppgifter för Kvinnokliniken, NÄL, se nedan. Län: Västra Götaland Kliniktyp: Gynekologi Kliniknamn: Trollhättan Kvinnoklinik Lösenord: ) Välj diagnos. 7) Patient-ID, rikskod för födelseårtal+de fyra sista sifforna i personnumret. 8) Fyll sedan i det som är möjligt 9) Skicka in anmälan. Skriv sedan ut den och bifoga smittspårningshandlingen. Anmälan till smittskyddsenheten om person ej inställer sig för provtagning etc. 1) Gå in på intranätet. 2) Välj smittskyddsenheten under Vårdinformation till vänster. 3) Välj länken Anmälningsrutiner till vänster, sedan Blanketter. 4) Välj den översta länken Anmälan till smittskyddsläkaren, enligt smittskyddslagen. 5) Fyll i informationen. Skriv ut den och faxa till smittskyddsenheten, faxnummer: Bifoga kopia till smittspårningshandlingen. Smittspårning vid specifika sjukdomar Hur långt tillbaka man smittspårar beror på vilken infektion det rör sig om och de eventuella symtom patienten haft. Tidsgränsen för smittspårning får således bedömas individuellt. Klamydia Smittspåra upp till ett år, längre tillbaka om det finns misstanke om att smittillfället ligger längre tillbaka i tiden. Gonorré Hur långt tillbaka man smittspårar varierar från fall till fall, men ungefär upp till ett år om personen inte har symtom. Smittspåra längre tillbaka om det finns misstanke om att smittillfället ligger längre tillbaka i tiden. Har personen symtom är det sannolikt att han/hon smittats nyligen, inkubationstiden är 7-10 dagar. Smittspåra dock ändå längre tillbaka, man kan aldrig veta helt säkert. Syfilis Det är viktigt att först av läkaren ta reda på vilket stadium sjukdomen är i. Läkaren gör den bedömningen utifrån hur långt sjukdomen har utvecklats. 5 (11)

6 Det vanligaste sättet att definiera syfilisstadium är med tidig syfilis, att man smittats de senaste två åren, och sen syfilis, att smittotillfället är för mer än två år sen. Ett annat definitionssätt är: Primär syfilis smittotillfället är för mindre än 10 veckor sen, sekundär syfilis smittotillfället är för mer än 10 veckor sen, samt tertiär syfilis kan utvecklas från 1-30 år efter smittotillfälle vid obehandlad syfilis. Smittspårningen grundar sig sedan på vilket stadium sjukdomen är i. Är det exempelvis en tidig syfilis går man två år tillbaka, är det en sen syfilis får man följa upp i stort sett hela livet. Är det en sen syfilis finns det en risk att man smittats redan vid födseln och personens mor och eventuellt andra familjemedlemmar ska kallas till provtagning. Rådfråga med läkaren om detta, ofta är de redan kallade. Tänk på att fråga om personen någonsin injicerat narkotika då syfilis även smittar på det sättet. Endast tidig syfilis ska anmälas till smittskyddsenheten. Det kan dock vara bra att göra en smittspårning ändå, tänk bara på att patient inte är skyldig, enligt lag, att medverka. HIV och Hepatit Dessa smittspårningar görs inte på STI-mottagningen utan endast på infektionsmottagningen. Personer kan dock fått erbjudande om att testa sig för HIV, särskilt om de har haft sexuell kontakt utomlands. Detta kan vara chockerande för många, särskilt om de tidigare inte insett risken. Övriga Inga andra könssjukdomar ska smittspåras. Ibland händer det att man ändå får förfrågan om läkaren är osäker på detta. Då rör det sig ofta om ureaplasma eller mycoplasma. Dessa ska man inte smittspåra. Inte heller herpes eller kondylom ska man smittspåra. Kontrollera dock med läkare om de inte också har tagit prover för klamydia etc. (Källa: Smittspårning vid sexuellt överförbara infektioner, Socialstyrelsen 2007) Blanketter att använda Smittspårningshandling indexpatient, se sidan 6 Smittspårningshandling kontakter, se sidan 7 Anmälan till smittskyddsläkaren enligt smittskyddslagen (2004:168) (SmL) pdf 6 (11)

7 SMITTSPÅRNINGSHANDLING INDEXPATIENT Personnummer Namn Adress Telefon Kontaktorsak Testdatum Diagnos Diagnosdatum Labnummer Behandlingsdatum Behandlande läkare Muntlig & skriftlig information lämnad Smittspårning startad Smittspårning avslutad Anmälan smittskyddsenheten Anmälan smittskyddsläkare Smittspårare... Antal riskfyllda kontakter..identifierade..uppföljda... Anteckningar... 7 (11)

8 Indexpatient... Personnummer... SMITTSPÅRNINGSHANDLING Kontakt KONTAKTER Personnummer Namn Adress Telefon Sexuell kontakt datum... Kurator kontaktar datum... Index kontaktar... Partnerbrev 1 datum... Partnerbrev 2 datum... Telefonkontakt datum... Undersökningsdatum... Undersökningsställe... Överl. smittskyddsläk... Övrigt... Kontakt Personnummer Namn Adress Telefon Sexuell kontakt datum... Kurator kontaktar datum... Index kontaktar... Partnerbrev 1 datum... Partnerbrev 2 datum... Telefonkontakt datum... Undersökningsdatum... 8 (11)

9 Undersökningsställe... Överl. smittskyddsläk... Övrigt... Till Datum... PARTNERBREV KLAMYDIA En person som behandlats för en klamydiainfektion har uppgivit sig ha haft sexuell kontakt med dig. Det finns risk för att även du har denna infektion. Klamydiainfektion orsakas av en bakterie som smittar vid sexuell kontakt. Infektion ger ofta inga symptom men kan ge upphov till flytningar och sveda från urinröret. Infektionen kan sprida sig till äggledarna hos kvinnan och bitestiklarna hos mannen, vilket i sällsynta fall kan leda till ofruktsamhet/sterilitet. Undersökning kan du göra på: Hud- och Könsmottagningen, Uddevalla sjukhus Tidsbeställning tfn Måndag - Torsdag 09:30-11:30 13:30 15:00 Fredag 09:30 11:30 Du kan även söka på barnmorskemottagning/vårdcentral/ungdomsmottagning vilket som passar dig bäst. Tystnadsplikten för personalen är absolut, alla uppgifter som framkommer vid ditt besök är sekretesskyddade. Besöket och medicin är kostnadsfritt. Du ska naturligtvis avhålla dig från all sexuell kontakt till dess du är undersökt och har avslutat eventuell behandling. Klamydia lyder under smittskyddslagen, vilket innebär att du är skyldig att snarast söka läkare vid misstanke om smitta och vi är skyldiga att följa upp att du provtagit dig. Därför är det viktigt att du tar med bifogad talong och lämnar till din läkare, sköterska eller barnmorska som undersöker dig så att de kan bekräfta att du undersökt dig. Om du redan undersökts, var vänlig ring mig snarast och meddela detta på nedanstående telefonnummer och uppge när och hur jag kan nå dig. Hälsningar Kuratorsmottagningen, Uddevalla sjukhus/näl... Kurator:... 9 (11)

10 Telefon:... Till... Datum... PARTNERBREV PÅMINNELSE Du skall ha fått ett brev daterat.. där du uppmanades söka för en eventuell klamydiainfektion. Du har inte hört av dig, inte heller har jag fått besked från barnmorska, kurator eller läkare. Klamydia lyder under smittskyddslagen, vilket innebär att du är skyldig att snarast söka läkare vid misstanke om smitta och vi är skyldiga att följa upp att du provtagit dig. Tystnadsplikten för personalen är absolut, alla uppgifter som framkommer vid ditt besök är sekretesskyddade. Undersökning och behandling är kostnadsfri. Det är nödvändigt att du UTAN DRÖJSMÅL, testar dig senast den. Hör du inte av dig överlämnas ärendet till smittskyddsläkaren. Undersökning kan du göra på: Hud- och könsmottagningen, Uddevalla sjukhus Tidsbeställning tfn Måndag Torsdag 09:30-11:30 13:30 15:00 Fredag 09:30 11:30 Du kan även söka på barnmorskemottagning/vårdcentral/ungdomsmottagning vilket som passar dig bäst. Ta med bifogad talong till den mottagning du söker så att de kan bekräfta att du undersökt dig. Om du redan undersökts, var vänlig ring mig snarast och meddela detta på nedanstående telefonnummer och uppge när och hur jag kan nå dig. Hälsningar Kuratorsmottagningen, Uddevalla sjukhus/näl... Kurator:... Telefon: (11)

11 Till behandlande läkare: Tacksam för undersökning och behandling av denna patient som är partner till en av oss behandlad patient med klamydiainfektion. Namn... Personnummer... Provtagningsdatum... Mottagning... Tfn mottagning... Doktor/Kurator/Barnmorska... Var snäll och återsänd detta brev efter ifyllande till: Kurator:... Kuratorsmottagningen Uddevalla sjukhus/näl Uddevalla/ Trollhättan Exempel på Anmälan till smittskyddsläkaren, se fack på sekreterarexpeditionen på Uddevalla kuratorsmottagning samt skrivarrummet på NÄL:s kuratorsmottagning. 11 (11)

Publicerat för enhet: Kuratorsmottagning Uddevalla sjukhus; Kuratorsmottagning Norra Älvsborgs Länssjukhus Version: 11

Publicerat för enhet: Kuratorsmottagning Uddevalla sjukhus; Kuratorsmottagning Norra Älvsborgs Länssjukhus Version: 11 Publicerat för enhet: Kuratorsmottagning Uddevalla sjukhus; Kuratorsmottagning Norra Älvsborgs Länssjukhus Version: 11 Innehållsansvarig: Maria Johansson, Kurator, Kuratorsmottagning Uddevalla sjukhus

Läs mer

17. Smittspårning/Epidemiologisk utredning vid STI

17. Smittspårning/Epidemiologisk utredning vid STI Kapitel 17 1 17. Smittspårning/Epidemiologisk utredning vid STI Smittspårningen bör påbörjas så fort som möjligt efter konstaterad eller stark misstanke på STI. Vid konstaterad STI ska patienten omgående

Läs mer

Karl är sedan flera år sambo med Viktoria. De har två gemensamma barn. Klamydiatest togs på Viktoria vid första graviditeten. Testet visade negativt.

Karl är sedan flera år sambo med Viktoria. De har två gemensamma barn. Klamydiatest togs på Viktoria vid första graviditeten. Testet visade negativt. Fallbeskrivning 1 Karl Andersson född 1980 Lilla gatan 32 i Nyköping Är provtagen för klamydia och är positiv. Karl är sedan flera år sambo med Viktoria. De har två gemensamma barn. Klamydiatest togs på

Läs mer

En liten guide till kvinnohälsa

En liten guide till kvinnohälsa En liten guide till kvinnohälsa Barnmorskemottagningarna i Primärvården Skåne vart ska jag gå? får jag tvillingar? ÄR DET RÄTT FÖR MIG? är det normalt? kostar det något? Trygghet är vår specialitet är

Läs mer

SmiNet 2 Manual Webanmälan

SmiNet 2 Manual Webanmälan SmiNet 2 Manual Webanmälan SmiNet2 Manual 2005-06-14 Introduktion - Sidan 2 av 15 INTRODUKTION TILL WEB-GRÄNSSNITTET... 3 ANVÄNDARE/MÅLGRUPPER... 3 TILLGÅNG TILL SIDAN... 4 INLOGGNING TILL WEB-SIDAN...

Läs mer

Information om gratis klamydiatest via Mina vårdkontakter

Information om gratis klamydiatest via Mina vårdkontakter Information om gratis klamydiatest via Mina vårdkontakter Marion Mars-Åhgren, Smittskyddssjuksköterska, tel 021-173149 Ann-Marie Iversen, Systemförvaltare Mina vårdkontakter, tel 021-176992 Klamydiatest

Läs mer

Smittspårning klamydia

Smittspårning klamydia Smittspårning klamydia Smittskyddsbarnmorska Smittskydd Stockholm Sidan 1 Positivt klam.prov och sedan? informera om sjukdomen och smittsamhet (undvika vidare smitta HSL & SmL) förhållningsregler för att

Läs mer

Tio frågor om alkohol, narkotika, doping och sex

Tio frågor om alkohol, narkotika, doping och sex Tio frågor om alkohol, narkotika, doping och sex Enkätundersökning om studenters kunskaper och attityder Jan Johansson, Högskolan Jönköping Therese Rostedt, Landstinget i Jönköpings län 2014-05-21 Innehållsförteckning

Läs mer

2015-04-15. Smittspårning teori och praktik. VÄLKOMMEN TILL Utbildning i smittspårning vid sexuellt överförd infektion

2015-04-15. Smittspårning teori och praktik. VÄLKOMMEN TILL Utbildning i smittspårning vid sexuellt överförd infektion VÄLKOMMEN TILL Utbildning i smittspårning vid sexuellt överförd infektin Vernica Gustafssn Mna Karlssn 1 Smittspårning teri ch praktik 2 Finns att beställa på scialstyrelsen.se, där finns den ckså sm PDF-fil

Läs mer

Smittspårning klamydia

Smittspårning klamydia Smittspårning klamydia Smittskyddsbarnmorska Smittskydd Stockholm Sidan 1 Klamydia Chlamydia Trachomatis intracellulär bakterie. Vanligaste bakteriella sexuellt överförda infektionen (STI). Slemhinna en

Läs mer

Detta gäller när jag blir sjukskriven

Detta gäller när jag blir sjukskriven Detta gäller när jag blir sjukskriven Detta gäller när jag blir sjukskriven I den här broschyren har vi samlat några kortfattade råd till dig som blivit sjukskriven. När det gäller sjukskrivning och ersättning

Läs mer

Vad ar klamydia? hur vanligt ar klamydia? ar klamydia farligt?

Vad ar klamydia? hur vanligt ar klamydia? ar klamydia farligt? Vad ar klamydia? Klamydia orsakas av en bakterie som smittar via oskyddade samlag. Det gäller inte bara vaginala samlag, du kan också bli smittad genom munsex och anala samlag och infektionen kan spridas

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2009:103 1 (8) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2008:17 av Inger Ros (S) om start av en informationskampanj i syfte att minska spridningen av klamydia Föredragande landstingsråd:

Läs mer

GRUNDFORMULÄR: HIV-NEGATIV KVINNA

GRUNDFORMULÄR: HIV-NEGATIV KVINNA INSTRUKTIONER FÖR STUDIEPERSONAL: När studiedeltagarna ska börja i studien måste de fylla i detta grundläggande formulär. Var god kontrollera att du delar ut rätt frågeformulär. När formuläret är ifyllt

Läs mer

Har du koll. på sexuellt överförbara sjukdomar?

Har du koll. på sexuellt överförbara sjukdomar? Har du koll på sexuellt överförbara sjukdomar? Broschyren ges ut av smittskyddsenheten i Landstinget i Uppsala län som information för ungdomar och vuxna. Fler broschyrer kan beställas från uppsala.smittskyddslakaren@lul.se.

Läs mer

GRUNDFORMULÄR: HIV-POSITIV MAN

GRUNDFORMULÄR: HIV-POSITIV MAN INSTRUKTIONER FÖR STUDIEPERSONAL: När studiedeltagarna ska börja i studien måste de fylla i detta grundläggande formulär. Var god kontrollera att du delar ut rätt frågeformulär. När formuläret är ifyllt

Läs mer

Kan man få klamydia av att spela golf?

Kan man få klamydia av att spela golf? Kan man få klamydia av att spela golf? Klamydia/smittspårning i öppenvård (snabbkurs) Smittskyddsbarnmorska Smittskydd Stockholm Sidan 1 STI - Sexually Transmitted Infections virus, bakterier, protozoer

Läs mer

Flödesschema vid smittspårning

Flödesschema vid smittspårning Flödesschema vid smittspårning Högbo 150311 Therese Malm Smittskydd Mål Den övergripande målsättningen för smittspårning är att finna de personer som är smittade för att ge dem lämplig vård och förhållningsregler

Läs mer

Handläggning vid smittspårning av klamydia

Handläggning vid smittspårning av klamydia Handläggning vid smittspårning av klamydia Målgrupp: Läkare och övrig personal med smittspårarkompetens samt deras chefer Smittskyddslagen (2004:168)... 1 Vad innebär Behandlande läkare?... 1 Utbildning

Läs mer

Anvisningar för arbete med hiv/sti-prevention i Stockholms stad

Anvisningar för arbete med hiv/sti-prevention i Stockholms stad Socialförvaltningen Dnr 3.1-285/2013 Bilaga Handläggare Maria Saario Telefon: 508 25 403 hiv/sti-prevention i Stockholms Förord I enlighet med Stockholm vision Ett Stockholm i världsklass är invånarnas

Läs mer

Rutin hantering av sexuellt överförbar infektion barnmorska Ungdomsmottagningen

Rutin hantering av sexuellt överförbar infektion barnmorska Ungdomsmottagningen Ansvarig för rutin: Avdelningschef Individ- och familj Upprättad (av vem och datum) Carina Olausson Filipsson, gruppledare/kurator, 2013-10-04 Reviderad (av vem och datum) Beslutad (datum och av vem):

Läs mer

Handläggning vid smittspårning av klamydia

Handläggning vid smittspårning av klamydia Handläggning vid smittspårning av klamydia Målgrupp: Läkare och övrig personal med smittspårarkompetens samt deras chefer Smittskyddslagen (2004:168)... 1 Vad innebär Behandlande läkare?... 1 Utbildning

Läs mer

2015-04-15. Nässjö 20-21 april 2015. Anmälan i SmiNet. Lena Svensson Smittskyddssjuksköterska Smittskydd Östergötland

2015-04-15. Nässjö 20-21 april 2015. Anmälan i SmiNet. Lena Svensson Smittskyddssjuksköterska Smittskydd Östergötland Nässjö 20-21 april 2015 Anmälan i SmiNet Lena Svensson Smittskyddssjuksköterska Smittskydd Östergötland Anmälan av sjukdomsfall och epidemiologisk övervakning 2 kap 5 En behandlande läkare som misstänker

Läs mer

Klamydia på nätet införande av webbaserad tjänst

Klamydia på nätet införande av webbaserad tjänst Ärendenr HSN 2011/262 Handlingstyp Beslutsärende 1 (7) Datum 27 september 2011 Hälso- och sjukvårdsnämnden Klamydia på nätet införande av webbaserad tjänst Hälso- och sjukvårdsnämnden föreslås besluta

Läs mer

UTFORMANDE AV INFORMATION SOM SKA GE EN TRYGGARE PATIENT PÅ LUNGMOTTAGNINGEN I SKÖVDE

UTFORMANDE AV INFORMATION SOM SKA GE EN TRYGGARE PATIENT PÅ LUNGMOTTAGNINGEN I SKÖVDE UTFORMANDE AV INFORMATION SOM SKA GE EN TRYGGARE PATIENT PÅ LUNGMOTTAGNINGEN I SKÖVDE RAPPORTMALL Kvalitetsdriven verksamhetsutveckling för kontaktsjuksköterskor 15 hp Jeanette Gunnarsson Bakgrund: Beskrivning

Läs mer

Ord och fraser som kan vara svåra att förstå

Ord och fraser som kan vara svåra att förstå ORDLISTA NIVÅ 1&2 Ord och fraser som kan vara svåra att förstå Före besöket Akut Att vara akut sjuk eller att få en akut tid betyder att du måste få hjälp i dag. Om det inte är akut kan du få en tid hos

Läs mer

2015-04-15. Vad händer på smittskyddet. Lag, förordning, föreskrift. Smittspårning av sexuellt överförbara sjukdomar

2015-04-15. Vad händer på smittskyddet. Lag, förordning, föreskrift. Smittspårning av sexuellt överförbara sjukdomar Vad händer på smittskyddet Sörmland 2015-03-09 Lag, förordning, föreskrift Smittskyddslagen 2004:168 Hälso- och sjukvårdslagen 1982:763 Smittskyddsförordningen 2004:255 Allmänna råd från SoS. SOSFS 2004:5

Läs mer

Besöksersättning - Registrering i Cosmic - Användarmanual för primärvården

Besöksersättning - Registrering i Cosmic - Användarmanual för primärvården Besöksersättning - Registrering i Cosmic - Användarmanual för INSTRUKTION 2 (21) INNEHÅLL INLEDNING... 4 1 FÖRKLARING KONTAKTTYPER OCH BEGREPP... 4 1.1 Kontakttyper...4 1.2 Begrepp...5 2 ANVÄNDANDE AV

Läs mer

Länsövergripande genomförandeplan för hiv- och STI-förebyggande arbete i Värmland

Länsövergripande genomförandeplan för hiv- och STI-förebyggande arbete i Värmland Länsövergripande genomförandeplan för hiv- och STI-förebyggande arbete i Värmland 2009-02-25 (uppföljning gjord 141104) Övergripande mål för genomförandeplanen är att minska antal fall av STI i Värmland

Läs mer

BÄTTRE VÅRD FÖR DIG. Information om Sammanhållen journal

BÄTTRE VÅRD FÖR DIG. Information om Sammanhållen journal BÄTTRE VÅRD FÖR DIG Information om Sammanhållen journal BÄTTRE ÖVERBLICK OCH ÄNNU SÄKRARE VÅRD NÄR FLER KAN LÄSA DIN JOURNAL Sedan hösten 2013 har Varbergs kommun varit ansluten till Sammanhållen journal

Läs mer

Min guide till säker vård på lättläst svenska

Min guide till säker vård på lättläst svenska Min guide till säker vård på lättläst svenska Prata och fråga Undersökning Behandling Uppföljning Lagar och regler Mer information Den här guiden tillhör Namn: Adress: Telefonnummer: Mobilnummer: E-post:

Läs mer

Du kan hjälpa patienten att förstå vad som gäller

Du kan hjälpa patienten att förstå vad som gäller Du kan hjälpa patienten att förstå vad som gäller Vårdgarantin I Sverige finns en nationell vårdgaranti. Den innebär att patienten ska erbjudas tid för besök och behandling inom de tidsgränser som anges

Läs mer

SOSFS 2005:23 (M) Föreskrifter och allmänna råd. Smittspårning. Socialstyrelsens författningssamling

SOSFS 2005:23 (M) Föreskrifter och allmänna råd. Smittspårning. Socialstyrelsens författningssamling SOSFS 2005:23 (M) och allmänna råd Smittspårning Socialstyrelsens författningssamling I Socialstyrelsens författningssamling (SOSFS) publiceras verkets föreskrifter och allmänna råd. är bindande regler.

Läs mer

UPPFÖLJNINGSFRÅGOR - HIV-NEGATIV KVINNA

UPPFÖLJNINGSFRÅGOR - HIV-NEGATIV KVINNA INSTRUKTIONER FÖR STUDIEPERSONAL: Låt studiedeltagarna fylla i uppföljningsformuläret regelbundet med - månaders mellanrum. Var god kontrollera att du delar ut rätt frågeformulär. När formuläret är ifyllt

Läs mer

Klamydiasmittspårning

Klamydiasmittspårning Klamydiasmittspårning 2007 Projektledare: Annbritt Lidfeldt Kurator Verksamheten för Hud-och Könssjukvård SU/Sahlgrenska Göteborg CVU Rapportserie 2008: 30 Klamydiasmittspårning Projektansvarig: Namn:

Läs mer

Välkommen till avdelning 69 Information till patient och närstående

Välkommen till avdelning 69 Information till patient och närstående Sahlgrenska Universitetssjukhuset Information till patient och närstående Informationen ska vara en vägledning för dig under din vårdtid hos oss. Är det något du undrar över - tveka inte att fråga personalen!

Läs mer

Kultur- och fritidskontoret LATHUND. Att komma med i föreningsregistret

Kultur- och fritidskontoret LATHUND. Att komma med i föreningsregistret Kultur- och fritidskontoret LATHUND Att komma med i föreningsregistret Föreningsregister Som förening i Södertälje har man möjlighet att finnas med i Södertälje kommuns föreningsregister som ligger på

Läs mer

"50+ in Europa" Kartläggning av hälsa, åldrande och pensionering i Europa

50+ in Europa Kartläggning av hälsa, åldrande och pensionering i Europa Agency Logo Hushålls-ID 1 2 0 0 Person-ID Datum för intervju: Intervjuares ID: Respondentens Förnamn: "50+ in Europa" Kartläggning av hälsa, åldrande och pensionering i Europa Skriftligt frågeformulär

Läs mer

Stöd under cancerbehandlingen för hela din livssituation. Cancerrehabilitering

Stöd under cancerbehandlingen för hela din livssituation. Cancerrehabilitering Stöd under cancerbehandlingen för hela din livssituation Cancerrehabilitering Denna text är framtagen av RCC Stockholm Gotland i samarbete med patientföreträdare och faktagranskad av professioner inom

Läs mer

STI. Praktiskt handläggande

STI. Praktiskt handläggande STI Praktiskt handläggande SmL Smittspårning Statistik Riktlinjer Klamydia.se Bemötande Fallbeskrivningar Praktiskt tänk Agenda Smittskyddslagen (SmL ) Omfattar; Klamydia,Gonorre, Hiv, Syfilis, Hepatit

Läs mer

Ringkontakten. Ett kostnadsfritt erbjudande från frivilligorganisationerna och Hjo kommun

Ringkontakten. Ett kostnadsfritt erbjudande från frivilligorganisationerna och Hjo kommun Ringkontakten Ett kostnadsfritt erbjudande från frivilligorganisationerna och Hjo kommun OM RINGKONTAKTEN Tycker Du att det känns tryggt att veta att någon ringer upp Dig varje vardag? Bara för att höra

Läs mer

När du söker ersättning från. Patientförsäkringscentralen. Patientförsäkringscentralen

När du söker ersättning från. Patientförsäkringscentralen. Patientförsäkringscentralen När du söker ersättning från Patientförsäkringen ersätter personskador som orsakats i samband med hälso- och sjukvård i Finland. Grunderna för ersättning regleras i patientskadelagen. Innan du börjar fylla

Läs mer

Smittskyddslagen (SmL) Petra Tunbäck Verksamheten för Hud- och Könssjukvård Sahlgrenska sjukhuset / SU

Smittskyddslagen (SmL) Petra Tunbäck Verksamheten för Hud- och Könssjukvård Sahlgrenska sjukhuset / SU Smittskyddslagen (SmL) Petra Tunbäck Verksamheten för Hud- och Könssjukvård Sahlgrenska sjukhuset / SU STI och prevention Primärprevention minska incidens av sjukdom; vaccination / sexualundervisning /

Läs mer

Subvention av icke hormonella preventivmedel

Subvention av icke hormonella preventivmedel I ~ Landstinget II DALARNA Medicinsk enhet O O O O 5 9 Datum 2013-09-23 1 (5) LD13/01766 Dnr Uppdnr 504 2013-08-19 Landstingsstyrelsens arbetsutskott 2013-09-02 Landstingsstyrelsen 2013-09-23 Subvention

Läs mer

Klamydia.. och lite annan STI. Foto: Folkhälsomyndighetens Pressarkiv

Klamydia.. och lite annan STI. Foto: Folkhälsomyndighetens Pressarkiv Klamydia.. och lite annan STI Foto: Folkhälsomyndighetens Pressarkiv Klamydia Den vanligaste allmänfarliga sjukdomen. 2017: 965 fall i Jönköpings län 2018: Hittills, 906 fall 2017: 211 ( av 341) -ärenden,

Läs mer

Till dig som vårdas på SiS LVM-hem med stöd av LVM

Till dig som vårdas på SiS LVM-hem med stöd av LVM Till dig som vårdas på SiS LVM-hem med stöd av LVM Det här är LVM-vård Syftet med LVM-vården är att du ska bli motiverad att arbeta med dina missbruksproblem och efter LVM-tiden fortsätta med frivillig

Läs mer

MRSA. Information till patienter och närstående

MRSA. Information till patienter och närstående MRSA Information till patienter och närstående I denna folder får Du några svar och dessutom tips om vem Du kan vända Dig till med fler frågor. Smittad med MRSA? Vem kan Du fråga och vart kan Du vända

Läs mer

Världskrigen. Talmanus

Världskrigen. Talmanus Världskrigen I början av 1900-talet var det två stora krig, första och andra världskriget. Många barn hade det mycket svårt under krigen. Men de som krigade tyckte inte att de hade något ansvar för barnen

Läs mer

Lathund. Förhandsbedömning i Tandvårdsfönster

Lathund. Förhandsbedömning i Tandvårdsfönster Lathund Förhandsbedömning i Sida 1/18 shistorik Datum Ändrat av Kommentar 0.1 2012 06 05 Första version 0.2 Uppdaterad med delegeringsfunktionalitet 2012 11 16 Ändrat Tandbågen 2 till Sida 2/18 Innehållsförteckning

Läs mer

Metodstöd för kvalitetssäkring och komplettering av läkarintyg i sjukpenningärenden

Metodstöd för kvalitetssäkring och komplettering av läkarintyg i sjukpenningärenden Slutrapport Datum: 2003-12-08 1(10) Metodstöd för kvalitetssäkring och komplettering av läkarintyg i sjukpenningärenden Rätt förmån Rätt ersättning 2003-12-08 Projektledare: Kristina Hylén Bengtsson och

Läs mer

Ska du genomgå en IVF-behandling? Varför blir vissa kvinnor lättare gravida än andra? Varför får vissa missfall?

Ska du genomgå en IVF-behandling? Varför blir vissa kvinnor lättare gravida än andra? Varför får vissa missfall? UppStART Ska du genomgå en IVF-behandling? Varför blir vissa kvinnor lättare gravida än andra? Varför får vissa missfall? Det tar några minuter och kan ge forskningen enorma möjligheter till att förbättra

Läs mer

Antal svarande i kommunen 32 Andel svarande i kommunen, procent 43 Kategorier ångest? Mycket dåligt Totalt Nej. Någorlunda. Mycket gott.

Antal svarande i kommunen 32 Andel svarande i kommunen, procent 43 Kategorier ångest? Mycket dåligt Totalt Nej. Någorlunda. Mycket gott. Resultat för särskilt boende 203, per kön, åldersgrupp, hälsotillstånd, 863 Hällefors F Hur bedömer du ditt allmänna hälsotillstånd? F2 Har du besvär av ängslan, oro eller ångest? gott gott Någorlunda

Läs mer

UPPFÖLJNINGSFRÅGOR - HIV-POSITIV MAN

UPPFÖLJNINGSFRÅGOR - HIV-POSITIV MAN INSTRUKTIONER FÖR STUDIEPERSONAL: Låt studiedeltagarna fylla i uppföljningsformuläret regelbundet med - månaders mellanrum. Var god kontrollera att du delar ut rätt frågeformulär. När formuläret är ifyllt

Läs mer

Vill du arbeta som egenerfaren kamratstödjare inom socialpsykiatrin?

Vill du arbeta som egenerfaren kamratstödjare inom socialpsykiatrin? Vill du arbeta som egenerfaren kamratstödjare inom socialpsykiatrin? Vi söker nu dig som är intresserad av att arbeta med peer support inom socialpsykiatrin. Att arbeta som peer supporter innebär att du

Läs mer

Vårdcentralen Kolmården

Vårdcentralen Kolmården Vårdcentralen Kolmården Välkommen till Vårdcentralen Kolmården Öppettider: 07.45-17.00 Alla besök till läkare och distriktssköterska förbokas genom telefonsamtal med sjuksköterska. Sjuksköterskorna tar

Läs mer

2016-04-24 Kompletterande information i anledning av inkomna frågor, funderingar

2016-04-24 Kompletterande information i anledning av inkomna frågor, funderingar 2016-04-24 Kompletterande information i anledning av inkomna frågor, funderingar Vår information att Arne förtydligat att de 5000 återbetalas både vid tillträde av ny campingvärd alternativt vid avflyttning

Läs mer

PRAO åk 8 vecka 13 och 15 2012 Vecka 14 är Påsklov och eleverna är också lediga annandag Påsk vecka 15!

PRAO åk 8 vecka 13 och 15 2012 Vecka 14 är Påsklov och eleverna är också lediga annandag Påsk vecka 15! BSF Lunds stad Tunaskolan Ann-Helén Oldenby studie- och yrkesvägledare 046 35 76 81, ann-helen.oldenby@lund.se PRAO åk 8 vecka 13 och 15 2012 Vecka 14 är Påsklov och eleverna är också lediga annandag Påsk

Läs mer

Kanta-tjänster för stora och små, gamla och unga

Kanta-tjänster för stora och små, gamla och unga Kanta-tjänster för stora och små, gamla och unga Elektroniska recept Patientdataarkivet Du kan använda Kanta-tjänsterna oberoende av var i Finland du bor. Inom både den offentliga och den privata hälso-

Läs mer

Orolig för ett barn. vad kan jag göra?

Orolig för ett barn. vad kan jag göra? Orolig för ett barn vad kan jag göra? Rädda Barnen 2016 Formgivning: Rädda Barnen Foto: Oskar Kullander Upplaga: 4 000 ex Artikelnummer: 11505 ISBN: 978-91-7321-366-0 Barn i utsatta situationer behöver

Läs mer

Hälsouppgift för elev

Hälsouppgift för elev Information För att kunna bedöma elevens hälsa behöver skolhälsovården få en bild av tidigare eller nuvarande sjukdomar med mera. Det är du som vårdnadshavare som fyller i hälsouppgiften och skickar in

Läs mer

Innehåll: Inledning sid 1

Innehåll: Inledning sid 1 Dokumentnamn: MRSA handläggning i Blekinge Vårdhygien Patientsäkerhetsavdelningen Landstingsdirektörens stab Dokid: H: Multiresistenta bakterier 2 Utfärdare: Vårdhygien Godkänt datum: Ansvarig läkare:

Läs mer

Din värdering av operationen (ca 8 veckor)

Din värdering av operationen (ca 8 veckor) Din värdering av operationen (ca 8 veckor) 45-årig kvinna 8 veckor efter hysteroskopisk operation Personnummer:......... -... Namn... Adress... Postnummer...Ort... Tel. bost... Tel. arb... Övrig telefon...

Läs mer

Råd och tips vid varsel och uppsägning. Information om vilken hjälp du kan få och vad Handels gör

Råd och tips vid varsel och uppsägning. Information om vilken hjälp du kan få och vad Handels gör Råd och tips vid varsel och uppsägning Information om vilken hjälp du kan få och vad Handels gör I tider av varsel och uppsägningar Besked om nedläggningar av företag och inskränk ningar av driften har

Läs mer

Speciellt korta & klara nyheter från landstinget

Speciellt korta & klara nyheter från landstinget !!! Speciellt Korta & klara landstingsnyheter Nr 6 JUNI 2011 Speciellt korta & klara nyheter från landstinget I det här numret av Speciellt kan du läsa om: Förskolan Dagsländan fick Ungdomens naturstipendium

Läs mer

Sexuellt överförbara infektioner (STI) Vad gör en STI-samordnare? Samordning av det hiv/sti-preventiva arbetet i Uppsala län Kondomdistribution Utbildningar, omvärldsbevakning Folkhälsomyndighetens kontaktperson

Läs mer

SMITTSKYDDSENHETEN/VÅRDHYGIEN. MRSA Information till patienter, smittbärare och närstående

SMITTSKYDDSENHETEN/VÅRDHYGIEN. MRSA Information till patienter, smittbärare och närstående SMITTSKYDDSENHETEN/VÅRDHYGIEN MRSA Information till patienter, smittbärare och närstående Du (eller en närstående) har blivit smittad med MRSA. Vem kan du/ni fråga eller få hjälp av? Många frågor dyker

Läs mer

Sköldkörtelsjukdom enkät 2016

Sköldkörtelsjukdom enkät 2016 Sköldkörtelsjukdom enkät 2016 Slutförda:478 Fråga 1 Hur lyder din diagnos? Låg ämnesomsättning (hypotyreos) 54% 256 Låg ämnesomsättning till följd av kronisk inflammation i sköldkörteln, s k Hashimotos

Läs mer

Tråkigheter i trumpeten När fel saker rör sig mellan benen. Oops! RFSL om könssjukdomar

Tråkigheter i trumpeten När fel saker rör sig mellan benen. Oops! RFSL om könssjukdomar Tråkigheter i trumpeten När fel saker rör sig mellan benen Oops! RFSL om könssjukdomar ONT I HALSEN. Du avfärdar det som en vanlig halsinfektion. Men om det känns som taggtråd i urinröret när du kissar,

Läs mer

Din värdering av behandlingen av förlossningsbristningen (ca 8 veckor)

Din värdering av behandlingen av förlossningsbristningen (ca 8 veckor) Din värdering av behandlingen av förlossningsbristningen (ca 8 veckor) Enkät 8 veckor efter op bristning Personnummer:......... -... Namn... Adress... Postnummer...Ort... Mobiltelefon... E-post...... Saknas

Läs mer

SOSFS 2007:2 (M och S) Föreskrifter. Utbyte av sprutor och kanyler till personer som missbrukar narkotika. Socialstyrelsens författningssamling

SOSFS 2007:2 (M och S) Föreskrifter. Utbyte av sprutor och kanyler till personer som missbrukar narkotika. Socialstyrelsens författningssamling SOSFS 2007:2 (M och S) Föreskrifter Utbyte av sprutor och kanyler till personer som missbrukar narkotika Socialstyrelsens författningssamling I Socialstyrelsens författningssamling (SOSFS) publiceras verkets

Läs mer

Övergripande program för. sexuell hälsa

Övergripande program för. sexuell hälsa Övergripande program för sexuell hälsa 1 2009 2014 Förord Sexuell hälsa ett område för hälsofrämjande utveckling I Landstingsplan 2008-2010 angavs att det senast under 2009 skulle finnas ett program mot

Läs mer

+ + ANSÖKAN OM UPPEHÅLLSTILLSTÅND FÖR VÅRDNADSHAVARE BARNET I FINLAND

+ + ANSÖKAN OM UPPEHÅLLSTILLSTÅND FÖR VÅRDNADSHAVARE BARNET I FINLAND OLE_PH3 1 *1449901* ANSÖKAN OM UPPEHÅLLSTILLSTÅND FÖR VÅRDNADSHAVARE BARNET I FINLAND Denna blankett är avsedd för dig som ansöker om första uppehållstillstånd i Finland på grund av familjeband. Du har

Läs mer

Hälsoformulär. Till dig som är gravid. / / År Månad Dag. Fylls i av barnmorska. Fylls i av tandhygienist

Hälsoformulär. Till dig som är gravid. / / År Månad Dag. Fylls i av barnmorska. Fylls i av tandhygienist MÖDRAHÄLSOVÅRDEN & SALUT-SATSNINGEN I VÄSTERBOTTEN Till dig som är gravid Hälsoformulär Fylls i av barnmorska Beräknad förlossning: / / År Månad Dag Hälsocentral Kod: Hälsoformuläret skickas till: tandvårdsklinik:...

Läs mer

Valet 2010 på facebook!

Valet 2010 på facebook! Ursäkta mig, hur kommer jag till Sosserian? Informationssidor från SAP it Helsingborg - 2010 Valet 2010 på facebook! Är det inte en valseger jag ser där borta? Informationssidor från SAP it Helsingborg

Läs mer

Program för sexuell hälsa i Landstinget Västmanland 2009-2014

Program för sexuell hälsa i Landstinget Västmanland 2009-2014 LF 59/2009 Inger Paris 2009-06-16 02.00 1 (11) Program för sexuell hälsa i Landstinget Västmanland 2009-2014 1 Inledning Detta program utgör det övergripande styrdokumentet i landstinget inom folkhälsoområdet

Läs mer

Vill du arbeta som egenerfaren inom hälso- och sjukvården?

Vill du arbeta som egenerfaren inom hälso- och sjukvården? Vill du arbeta som egenerfaren inom hälso- och sjukvården? Vi söker nu dig som är intresserad av att arbeta med peer support inom psykiatrin. Peer support innebär att du som har egen erfarenhet av psykisk

Läs mer

Tillsyn patientens rätt till spärr enligt 4 kap. 4 och 6 kap. 2 patientdatalagen

Tillsyn patientens rätt till spärr enligt 4 kap. 4 och 6 kap. 2 patientdatalagen Datum Diarienr 2012-06-15 738-2011 Landstingsstyrelsen Norrbottens läns landsting 971 89 Luleå Tillsyn patientens rätt till spärr enligt 4 kap. 4 och 6 kap. 2 patientdatalagen Datainspektionens beslut

Läs mer

Översikt över akuta gynekologiska sjukdomsfall på Åre hälsocentral år 2000.

Översikt över akuta gynekologiska sjukdomsfall på Åre hälsocentral år 2000. Umeå Universitet Allmänmedicin, Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin Översikt över akuta gynekologiska sjukdomsfall på Åre hälsocentral år 2000. Maria Furberg, leg. läkare, Åre Hälsocentral.

Läs mer

Hitta rätt i E-tjänsten Barnomsorg!

Hitta rätt i E-tjänsten Barnomsorg! Hitta rätt i E-tjänsten Barnomsorg! Önskemål om ändring av barnomsorg Är ditt barn placerat och du vill ändra eller byta placering inom kommunen Använd blanketten önskemål om ändring av barnomsorg som

Läs mer

PRAO Årskurs 9 Björnekullaskolan, Åstorp Höstterminen 2011

PRAO Årskurs 9 Björnekullaskolan, Åstorp Höstterminen 2011 PRAO Årskurs 9 Björnekullaskolan, Åstorp Höstterminen 2011 Klass vecka datum 9:3 39 26 sept 30 sept 9:2a, 9:2b 40 3 okt 7okt 9:4, 9:1 41 10 okt 14 okt REGLER FÖR PRAO Du kan se på föregående sida när din

Läs mer

STI Sexuellt överförbarbar infektion (eng. sexually transmitted infection)

STI Sexuellt överförbarbar infektion (eng. sexually transmitted infection) STI Sexuellt överförbarbar infektion (eng. sexually transmitted infection) Klamydia Gonorré Syfilis HIV Klamydia Anmälningspliktig, smittspårningspliktig och allmänfarlig med förhållningsregler Anmäls

Läs mer

God morgon Z, Hoppas du kunnat sova. Det blev ju litet jobbigt igår, och jag tänkte att jag kanske kan försöka förklara hur jag ser på det som hände och på hur vi har det i ett brev. Jag gissar att du

Läs mer

Anhörigstöd. - så här fungerar det hos oss!

Anhörigstöd. - så här fungerar det hos oss! Anhörigstöd - så här fungerar det hos oss! Vem finns anhörigstödet till för? Det kan ge såväl glädje som trygghet att hjälpa och stödja en närstående, men det kan också innebära oro och trötthet. Du som

Läs mer

Utveckla insatserna kring sexuell hälsa för ungdomar och unga vuxna

Utveckla insatserna kring sexuell hälsa för ungdomar och unga vuxna Utveckla insatserna kring sexuell hälsa för ungdomar och unga vuxna Anna-ChuChu Schindele, utredare Enheten för hivprevention och sexuell hälsa Smittskyddsinstitutet Sju webbsända seminarier med fokus

Läs mer

Komma igång med Eventor

Komma igång med Eventor Guide Eventor Komma igång med Eventor Version 2.0, 2013-10-07 Starta med startsidan På Eventors startsida finns en kortare guide över hur du skaffar användarkonto och hur du loggar in. Börja med den för

Läs mer

Några råd om hur man kommunicerar i relationen

Några råd om hur man kommunicerar i relationen Xxxxx Xxxxx Xxxxxx Malena Pratar Potens! Se Malenas film Malena pratar potens och gör ett potenstest direkt i din smartphone eller gå in på www.potenslinjen.se Pfizer AB 191 90 Sollentuna Tel: 08-550 52

Läs mer

Förälder i Uddevalla. Användbar kontaktinformation

Förälder i Uddevalla. Användbar kontaktinformation Förälder i Uddevalla Användbar kontaktinformation När livet får nya proportioner... Att bli förälder är kanske det mest omvälvande som kan hända i en människas liv. Det livslånga åtagande i att bli förälder

Läs mer

Information till patienten och patientens samtycke

Information till patienten och patientens samtycke Information till patienten och patientens samtycke Finlands muskelsjukdomsregister patientregister för personer med spinal muskelatrofi Information till patienten Innan du fattar beslut om att låta införa

Läs mer

Elev och Föräldrainformation inför prao, praktisk arbetslivs orientering.

Elev och Föräldrainformation inför prao, praktisk arbetslivs orientering. Limhamn-Bunkeflo stadsdelsförvaltning Elev och Föräldrainformation inför prao, praktisk arbetslivs orientering. På söker eleverna själva PRAO-platser. Vi tycker det är en bra träning inför senare kontakter

Läs mer

Egenvård i skolan behöver ditt barn hjälp med medicinering eller annan medicinsk insats under skoltid?

Egenvård i skolan behöver ditt barn hjälp med medicinering eller annan medicinsk insats under skoltid? Egenvård i skolan behöver ditt barn hjälp med medicinering eller annan medicinsk insats under skoltid? Med egenvård menas medicinering eller annan medicinsk åtgärd som utförs av icke medicinskt utbildad

Läs mer

Välkommen till. Kvarnbergsskolan 2015/2016. HUDDINGE KOMMUN Barn- och utbildningsförvaltningen Kvarnbergsskolan. Huddinge 2015-09-17

Välkommen till. Kvarnbergsskolan 2015/2016. HUDDINGE KOMMUN Barn- och utbildningsförvaltningen Kvarnbergsskolan. Huddinge 2015-09-17 HUDDINGE KOMMUN Barn- och utbildningsförvaltningen Kvarnbergsskolan Huddinge 2015-09-17 Välkommen till Kvarnbergsskolan 2015/2016 KVARNBERGSSKOLAN! Läsåret 2015/2016 har skolan cirka 650 elever i årskurserna

Läs mer

Antalet medlemmar och företag som deltog i mentorskapsprogrammet i fjol

Antalet medlemmar och företag som deltog i mentorskapsprogrammet i fjol MEDLEMSANSÖKAN MENTORSKAPS- PROGRAMMET CANCER ÄR MER ÄN BARA EN SJUKDOM. CANCER KAN VARA OSÄKERHET PÅ SIG SJÄLV OCH SIN FRAMTID, PÅ SINA VÄRDERINGAR OCH SINA DRÖMMAR. CANCER VÄNDER UPP OCH NER, OCH VÄCKER

Läs mer

Vill du delta i en undersökning om matvanor?

Vill du delta i en undersökning om matvanor? Till ungdomar i åk 5 eller åk 8 Vill du delta i en undersökning om matvanor? Bakgrund och syfte med Riksmaten ungdom Livsmedelsverket jobbar för säker mat och för bra matvanor. Livsmedelsverket behöver

Läs mer

Skånepanelen 2 2014. Medborgarundersökning Sjukvård/patientjournal. Genomförd av CMA Research AB. April 2014

Skånepanelen 2 2014. Medborgarundersökning Sjukvård/patientjournal. Genomförd av CMA Research AB. April 2014 Skånepanelen 2 2014 Medborgarundersökning Sjukvård/patientjournal Genomförd av CMA Research AB April 2014 Innehållsförteckning Sammanfattning 2 Fakta om undersökningen 3 Fakta om respondenterna 5 Resultat

Läs mer

Ett verktyg i två delar som identifierar ojämlikheter, normer och föreställningar i text och bild. Del 2 Skrivhjälp

Ett verktyg i två delar som identifierar ojämlikheter, normer och föreställningar i text och bild. Del 2 Skrivhjälp Ett verktyg i två delar som identifierar ojämlikheter, normer och föreställningar i text och bild. Del 2 Skrivhjälp Skrivhjälp för jämlik text Syns normer i vårdens dokument? Västra Götalandregionens verksamheter

Läs mer

Information om screeningstudie gällande prostatacancer GÖTEBORG 2- STUDIEN PROSTATACANCERSTUDIE

Information om screeningstudie gällande prostatacancer GÖTEBORG 2- STUDIEN PROSTATACANCERSTUDIE PROSTATACANCERSTUDIE Information om screeningstudie gällande prostatacancer GÖTEBORG 2- STUDIEN Avdelningen för urologi Sahlgrenska akademin Göteborgs universitet Hemsida: www.g2screening.se E-post:g2@gu.se

Läs mer

HANDLINGSPLANER FÖR MOBBNING, SEXUELLA TRAKASSERIER OCH KRÄNKANDE SÄRBEHANDLING.

HANDLINGSPLANER FÖR MOBBNING, SEXUELLA TRAKASSERIER OCH KRÄNKANDE SÄRBEHANDLING. HANDLINGSPLANER FÖR MOBBNING, SEXUELLA TRAKASSERIER OCH KRÄNKANDE SÄRBEHANDLING. Bakgrund styrdokumenten säger: Det demokratiska uppdraget är formulerat i skollagen, läroplaner och kursplaner. Det består

Läs mer

Medverkande: Emilie 16 år, från Kramfors Niklas 21 år, från Stockholm. Medverkande: Johan Roger Farzad Louise Lisa Camilla. Medverkande: Sonja Samir

Medverkande: Emilie 16 år, från Kramfors Niklas 21 år, från Stockholm. Medverkande: Johan Roger Farzad Louise Lisa Camilla. Medverkande: Sonja Samir om könssjukdomar Redan i Bibeln står det om gonorré och på 1600-talet hade en tredjedel av alla människor i Paris sjukdomen syfilis. Då försökte man skydda sig med djurtarmar, linnetrasor och senare med

Läs mer

Flöde Hälsosamtal/undersökning Barn och ungdomar från andra länder

Flöde Hälsosamtal/undersökning Barn och ungdomar från andra länder Flöde Hälsosamtal/undersökning Barn och ungdomar från andra länder Vårdcentral Vid behov smittspårning och informera om provsvar. BCG-vaccination vid behov Information om provsvar till Remiss till Folktandvård

Läs mer

När ditt konto är klart att använda kommer du att få din PIN-kod och anvisningar från företaget SysTeam som är landstingets samarbetspartner.

När ditt konto är klart att använda kommer du att få din PIN-kod och anvisningar från företaget SysTeam som är landstingets samarbetspartner. Ett eget Vårdkonto Det finns många patienter som i lugn och ro skulle vilja ta del av sina egna data som finns lagrade inom Hälso- och sjukvården. Orsakerna kan vara flera: - Man har glömt vad man fick

Läs mer