Medverkande: Emilie 16 år, från Kramfors Niklas 21 år, från Stockholm. Medverkande: Johan Roger Farzad Louise Lisa Camilla. Medverkande: Sonja Samir

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Medverkande: Emilie 16 år, från Kramfors Niklas 21 år, från Stockholm. Medverkande: Johan Roger Farzad Louise Lisa Camilla. Medverkande: Sonja Samir"

Transkript

1 om könssjukdomar Redan i Bibeln står det om gonorré och på 1600-talet hade en tredjedel av alla människor i Paris sjukdomen syfilis. Då försökte man skydda sig med djurtarmar, linnetrasor och senare med kondomer tjocka som cykelslangar. Idag är kondomerna både tunnare och säkrare. Trots det finns sjukdomarna kvar och de sprider sig. I det här projektet tar ni reda på mer om könsjukdomar och diskuterar varför folk struntar i kondomen. Jag har haft kondylom "Snälla, säg att jag inte har klamydia! Det var det enda jag tänkte när jag gick upp för trappan till Ungdomsmottagningen." Så säger Emilie 16 år från Kramfors. I det här reportaget får ni höra hennes berättelse, men också möta Niklas, 21, från Stockholm som haft både klamydia och kondylom. Medverkande: Emilie 16 år, från Kramfors Niklas 21 år, från Stockholm Kondom eller inte kondom - det är frågan Tre killar och tre tjejer tycker till om kondomer. Och så får ni se en riktig kondommodell som visar hur det här med kondomer fungerar. Medverkande: Johan Roger Farzad Louise Lisa Camilla Hur var det med könssjukdomar förr? I det här reportaget besöker 17-åriga Samir 86-åriga Sonja för att prata om könssjukdomar och kondomer. Vad fick hon veta om könssjukdomar när hon var ung? Och hur var det med att få tag i kondomer egentligen? Medverkande: Sonja Samir

2 Berätta Vad är värst? Att bli smittad själv eller att smitta någon annan? Vad tänker du om könssjukdomar? Hur tror du det kommer sig att de finns kvar och blir vanligare igen, trots att det finns kondomer? Och är det egentligen värre med en könssjukdom än med en vanlig förkylning? Skriv ner dina åsikter. Uppgift för 1 person Tid 2-3 timmar Förberedelse Börja med att titta igenom de båda reportagen en gång till. Vad tänker du på när du ser dem? Hur skulle du känna dig om du var i Emilies situation? Om du var i Niklas? Vem håller du med i kondomsnacket? Finns det något du blir arg eller irriterad på? Är det något som du tycker är bra? Titta sedan igenom de olika förslagen på berättelser under rubriken "Redovisa". Vad passar dig? Välj ett alternativ eller hitta på ett helt eget. Fundera också över hur du vill att din berättelse ska börja och sluta. Det kan göra det lättare att komma igång och skriva. Redovisa Även om du direkt vet vilken sorts berättelse du vill skriva kan det vara bra att titta lite på de andra förslagen också. Det kan finnas frågor som du kan ha nytta av ändå. Brevet Skriv ett brev till någon av de medverkande i reportagen. Vad tycker du om Rogers argument mot kondomer? Hur skulle du ha känt det om du gjort som Niklas och smittat den du var kär i? Är det något du vill fråga någon av personerna om? Vad hade du velat säga till Emilie i trappen på väg upp till ungdomsmottagningen? Din åsikt Skriv en berättelse med dina åsikter om könssjukdomar. Här är några exempel på frågor du kan ta upp. - Är det så som Emilie beskriver Kramfors, att alla vet vem som har haft en könssjukdom? - Vad tycker du om det? Ska man snacka eller är det skvaller? - Hur kan man veta om någon är smittad? - Litar man på om någon säger att den är säker på att den är frisk? - Är man lösaktig om man blir smittad? - Är en könssjukdom egentligen värre än en vanlig förkylning? Varför? Varför inte? - Har du alltid/ska du alltid ha kondom när du har sex? När kan man låta bli tycker du? När ska man ha det? - Har killen största ansvaret för att man använder kondom? Varför? Varför inte? - Hur kommer det sig att klamydiafallen blir fler och fler? Struntar dagens unga i sin hälsa? - Vad är värst; att smitta någon annan eller att själv bli smittad? Varför? - Hur skulle du reagera om du trodde att du blivit smittad? - Niklas förhållande klarade inte sjukdomen. Vad tror du att det beror på?

3 Insändare Skriv en insändare om könssjukdomar. Ta reda på vad du tycker om könssjukdomar. Titta gärna på frågorna i uppgiften "Din åsikt" för inspiration. Skriv sedan en insändare där du argumenterar för vad du tycker. Börja med att hitta på en rubrik, exempelvis: "Använd kondom", "Sluta snacka skit om dom som haft klamydia", "Hellre celibat än kondom" eller "Tänk om man får aids". Ett tips är att du också tar med argument mot din egen åsikt och berättar varför du inte håller med om dem.

4 Intervjua Så här går en undersökning till Hur märker man om man har en könssjukdom? Vad ska man göra när man tror att man är smittad? Hur vanligt är det med exempelvis klamydia just där ni bor? Intervjua en skolsköterska eller någon på ungdomsmottagningen om könssjukdomar. Uppgift för 1-5 personer Tid 3-5 timmar Förberedelse Börja med att bestämma vem ni skulle vilja intervjua. Det kan vara skolsköterskan, någon på ungdomsmottagningen, en barnmorska eller kanske någon på vårdcentralen. Ta kontakt med personen och bestäm en tid för intervjun. Planera sedan hur ni ska göra. Läs igenom frågorna här nedanför och fundera ut några egna. Vad tror ni att personen kommer att svara? Finns det några bra följdfrågor? Bestäm sedan vem av er som ska ställa frågorna och hur ni ska göra med anteckningar under själva intervjun. Fundera också på hur ni vill redovisa det ni kommer fram till. Tips Det är alltid en fördel att kunna vara fler när man gör en intervju. Då kan en eller flera personer koncentrera sig på att lyssna och komma på bra följdfrågor. Avsluta intervjun med att fråga alla i gruppen vad de kommit på. Glöm inte intervjupersonen, ibland kommer det mest spännande fram när de får välja ämne själva. Frågor Här är några förslag på frågor ni kan ställa. Be gärna intervjupersonen att ge konkreta exempel. Exakt vad är det som händer i kroppen när man blivit smittad? Hur går det till att ta ett prov? - Vart ska man vända sig om man tror att man kan ha blivit smittad med en könssjukdom? - Vad händer då? Vad tar man för prover? Gör det ont? - Vad kostar det att testa sig? - Vilka könssjukdomar är vanligast? - Vad finns det för medicin mot dem? - Kan man vara anonym när man lämnar ett prov för könssjukdomar? - Kan könssjukdomar smitta på något annat sätt än genom sex? - Hur vanligt är det med könssjukdomar där vi bor? - Kan man bli smittad även om man använder kondom? - Måste man tala om för sina föräldrar om man gör ett test eller om man är smittad? - Måsta med tala om det för dom man har haft sex med? - Vad säger smittskyddslagen? Varför finns det en sån? - Tycker du att man ska testa sig även om man inte tror att man är smittad? - Kan man bli steril utan att man märkt att man haft någon sjukdom? - Är det vanligare med könssjukdomar bland unga än bland vuxna? - Måste man äta medicin eller finns det något annat sätt att bli frisk?

5 Redovisa Börja med att skriva rent era anteckningar och diskutera vad ni tycker är viktigast av det ni fått reda på. Bestäm er sedan för hur ni vill redovisa intervjun. Här är några förslag. Lista med råd och tips Gör en lista med råd och tips som ni har fått fram. Vart vänder man sig för att få hjälp? Hur märker man att man blivit smittad? Vad händer sedan? Avsluta gärna er lista med ett lite fakta om könssjukdomar. Vilka finns det? Hur vanligt är det där ni bor? Vad finns det för medicin? Om ni har några egna råd eller synpunkter kan ni ta med dem också. Ge gärna er lista en grafisk form som en affisch eller som ett litet flygblad som man kan få hos syster. Artikel Skriv en artikel om vad man ska göra om man har en könssjukdom. Finns det någon skoltidning ni kan få den publicerad i? Börja med att gå igenom svaren ni fått och diskutera vad ni tycker är viktigast, allt får inte plats. Fundera sedan på en rubrik. Exempel: "Systers bästa råd till den som fått kondylom", "Använd kondom", "Om man smittar någon med HIV kan man få fängelse" osv. Avsluta gärna artikeln med era egna slutsatser eller åsikter. Föredrag Förbered och håll ett föredrag om könssjukdomar. Diskutera vad ni kom fram till i intervjun. Vad tycker ni var mest intressant? Fanns det något ni blev förvånade över? Vad visste ni inte förut? Utgå från att det ni tyckte var spännande tycker säkert flera andra också är intressant, välj att berätta om det i första hand. Dela gärna upp frågorna mellan er så kan ni förbereda att prata om var sin. Avsluta föredraget med att låta dem som lyssnar ställa frågor, då kan det kanske komma fram mer från intervjun som ni inte tänkt på att berätta. (Man måste inte ha svar på allt).

6 Undersök Könssjukdomarnas ABC Vad finns det för olika könssjukdomar? Vad har de för symptom och vad finns det för botemedel? Vad säger egentligen smittskyddslagen? Och vart kan man vända sig i er kommun för att bli undersökt? Gör en undersökning av vad som egentligen gäller. Uppgift för 2-4 personer Tid 2-3 timmar Förberedelse Börja med att titta igenom reportaget med Emilie och Niklas igen. Vad finns det för fakta med i reportaget? Vad väcker det för frågor? Diskutera vad ni tycker att ni vill ta reda på om könssjukdomar. Fundera också på hur ni vill redovisa det ni kommer fram till. Bestäm er sedan för hur ni vill gå till väga. Ska ni ta reda på fakta om en könssjukdom var? Ska ni försöka hitta så många ställen som möjligt dit man kan vända sig för att ställa frågor, i nätet och i verkligheten? Titta gärna lite på frågorna här nedanför för inspiration. Under rubriken "Källor" finns några förslag på var ni kan börja att söka efter information. Frågor - Vilka könssjukdomar finns det? - Hur vanliga är de? - Vad har sjukdomarna för symptom? - Vad finns det för medicin? - Kan man vara smittad utan att märka det? - Vart ska man vända sig om man tror att man kan ha blivit smittad med en könssjukdom? - Vad händer då? Vad tar man för prover? - Kan man vara anonym när man lämnar ett prov för könssjukdomar? - Vad kostar det att testa sig? - Vad är smittskyddslagen? Vad innebär den? - Kan könssjukdomar smitta på något annat sätt än genom sex? - Smittar kyssar? - Vad är det för skillnad mellan HIV och AIDS? - Kan man bli smittad även om man använder kondom? - Är det vanligare med könssjukdomar bland unga än bland vuxna? - Hur var det med könssjukdomar förr i tiden? - Vad är STD?

7 Källor Här är några hemsidor som ni kan börja att leta efter information på. Andra ställen ni kan leta på är hos syster och i olika uppslagsverk. Om ni kör fast kan ni kanske få hjälp att komma vidare på skolbiblioteket. En sida för landets ungdomsmottagningar. Fakta om olika sjukdomar och adresser till vart man kan vända sig. Folkhälsoinstitutets sida där det bland annat finns information om sexuellt överförbara sjukdomar. En sida som drivs av Stockholms läns landsting och framförallt vänder sig till killar. En hel del information om könssjukdomar. Göteborgs landstings faktasida om könssjukdomar. Apoteket har också information om könssjukdomar. Här finns också exempel på vilka mediciner man ska ha. Sök efter könssjukdomar i deras sökmotor. Redovisa När ni samlat in er information är det dags att sortera den så att den blir lättare att läsa. Börja med att gå igenom era anteckningar och markera vad ni tycker är viktigast. Bestäm er sedan för hur ni vill presentera informationen. Könsjukdomarnas ABC Gör en lista i bokstavsordning med frågor och svar om könssjukdomar. Förutom att förklara vad de olika sjukdomarna innebär så kan er lista också visa vart man ska vända sig om man drabbas. Förklara gärna olika begrepp som har med könssjukdomar att göra. Vad är STD, smittskyddslagen, symptom, vilka sjukdomar kan göra en steril osv. Artikel eller uppsats Skriv en artikel eller uppsats om könssjukdomar. Vad innebär de? Hur kan man bli botad? Hur vanliga är de olika sjukdomarna? Hur undviker man att bli smittad? Börja med att diskutera vad ni tycker är det viktigaste i de fakta ni har fått fram (allt ni tagit reda på kommer inte att få plats). Bestäm sedan en rubrik exempelvis: "Klamydia vanligast bland unga", "Alla kan få en könssjukdom", "Munsex kan ge dig herpes", "Kondom är bästa skyddet". Ni kan välja att skriva uppsatsen tillsammans eller var och en för sig. Sammanfattning Om ni valt att undersöka en könssjukdom var så kan ni redovisa det ni kommit fram till genom att var och en för sig skriver ner fakta om "sin" sjukdom. Jämför sedan med varandra och dra slutsatser om hur de olika sjukdomarna smittar, kan bli botade osv. Vilken tycker ni verkar värst? Vilken är det störst risk att få?

8 Diskutera Kan ni få folk att säga vad de tycker? Är det bara lösaktiga typer som får könssjukdomar? Är det mest killens ansvar att använda kondom? Skulle du göra slut om den du var ihop med smittade dig med något? Kan man berätta för mamma att man har kondylom? Vad tycker du? Vad tycker klassen? Uppgift för 2-5 personer Tid 2-3 timmar + diskussion Förberedelse Börja med att titta igenom reportagen om könssjukdomar. Anteckna under tiden. Vad är det för åsikter som kommer fram? Vad väcker det de säger för frågor hos er? Vad tycker ni är bra? Finns det något ni tycker är dåligt? Bestäm er för om ni vill använda er av reportagen för att få igång diskussionen. Ska ni i så fall visa båda två? Eller först det ena och prata om det och sedan det andra? Om ni inte vill visa reportagen kan ni samla ihop lite fakta om könssjukdomar och presentera för klassen som utgångspunkt för diskussionen. Lite tips på var ni kan hitta mer information finns i uppdraget "Läs". Hur ska ni lägga upp diskussionen? Vilka frågor vill ni att de ska prata om? Vad tror ni att det blir bra debatt om? Ska alla diskutera tillsammans, eller är det bättre med mindre grupper. Ska tjejer och killar diskutera tillsammans eller får ni bättre diskussioner om ni delar upp gruppen? Kan ni dela ut en eller två frågor innan ni visar inslagen och låta alla fundera för sig själva lite innan ni diskuterar alla tillsammans? Bestäm hur ni vill lägga upp diskussionen och kom överens om vem som ska säga vad när ni ska presentera ert ämne. Tips Om ni vill kan ni dela ut några frågor i taget. Skriv upp dem på tavlan eller en overhead några i taget, eller ha olika lappar och dela ut vid olika tillfällen under diskussionen. Ni kan också säga nya frågor högt eller gå runt till de olika grupperna med fler förslag.

9 Frågor Här är några förslag på frågor ni kan ställa. En del passar kanske bättre efter reportaget om Niklas och Emilie, andra passar bättre efter kondomsnacket eller fristående. Välj frågorna efter hur ni vill lägga upp diskussionen. Vad tycker ni är mest intressant? - Är det killens ansvar att använda kondom? - Borde kondomer vara gratis för alla - Stämmer det som Roger säger i inslaget att det känns sämre med kondom? - Varför använder man inte kondom? En av tjejerna säger att man struntar i det, varför gör man det? - Niklas smittade sin tjej, hur skulle ni själva känna er i en sån situation? - Niklas förhållande sprack. Varför tror ni? - Skulle ni göra slut om er kille eller tjej smittade er? - Emilie fick veta att hennes kille hade klamydia av kompisar. Ska man berätta sånt? Eller är det skvaller? - Vad tycker ni skulle vara värst; att bli smittade själva eller att smitta någon annan? - Är det bara lösaktiga typer som får könssjukdomar? - Fler och fler får könssjukdomar. Vad beror det på? Skiter ungdomar i sin hälsa? - Hjälper det att tjata om kondom? Varför? Varför inte? - Är det pinsamt att föreslå att man ska använda kondom? Varför, varför inte? - När har man varit ihop så länge att man kan strunta i kondomen? - Vad är det värsta med att bli smittad med en könssjukdom? - Är det värre att få en könssjukdom än att få en vanlig förkylning? Varför? Varför inte? - Vilken könssjukdom tycker ni är värst? - Vilken tror ni att det är störst risk att ni drabbas av? Redovisa Utvärdera hur diskussionen blev. Gick det som ni tänkt er? Kändes det som om folk vågade säga det de tyckte? Vad var man oense om? Vad var man överens om? Kom det fram några intressanta slutsatser eller synpunkter. Skriv gärna ner ett par punkter om vad ni tycker att diskussionen ledde till och hur ni tyckte att ert upplägg fungerade.

10 Läs Värt att veta om könssjukdomar Kolla in några olika hemsidor som skriver om könssjukdomar. Vad finns det för hjälp att få på nätet? Hur ser det ut med könssjukdomar i andra länder? Hur är det att leva som HIVsmittad? Vad betyder STD? Ta reda på mer. Uppgift för 1-4 personer Tid 2-4 timmar Förberedelse Börja med att tänka efter vilka frågor ni har om könssjukdomar. Vad är ni nyfikna på? Vet ni vad de olika könssjukdomarna innebär? Hur vanliga är de? Hur ser det ut med könssjukdomar i andra delar av världen? Hur är det att leva som HIV-smittad? Är det större risk att smittas om man är bög? Titta sedan lite på källorna här nedanför. Vad gör er nyfikna? Dela upp dem mellan er eller surfa runt tills ni hittar något som är intressant. Bestäm er för hur lång tid ni ska använda för er nätresearch och hur ni vill redovisa det ni kommer fram till. Källor Här är några hemsidor som ni kan börja att leta efter information på. Andra ställen ni kan leta på är hos syster och i olika uppslagsverk. Om ni kör fast kan ni kanske få hjälp att komma vidare på skolbiblioteket. Hemsida för landets ungdomsmottagningar. Här finns fakta om olika sjukdomar och en frågespalt där man kan läsa vad andra har frågat om tidigare och ställa egna frågor. Här finns också adresser till landets ungdomsmottagningar. Det här är statliga Folkhälsoinstitutets hemsida. Här finns information om sexuellt överförbara sjukdomar och en hel del annat. Den här sidan drivs av Stockholms läns landsting och vänder sig i första hand till killar. Det finns en hel del information om könssjukdomar och möjlighet att ställa frågor. RFSU, RiksFörbundet för Sexuell Upplysning har jobbat för upplysning om sex under större delen av 1900-talet. I deras "Frågelåda" finns information om olika könssjukdomar och möjlighet att ställa egna frågor.

11 Fakta om könssjukdomar finns också på den här sidan RFSL, RiksFörbundet för Sexuellt Likaberättigande är den största organisationen för homooch bisexuella i Sverige. På deras hemsida finns bland annat information om könssjukdomar och säker sex. Göteborgs landstings faktasida om könssjukdomar RFHP står för RiksFörbundet för HIV-positiva. På deras hemsida finns det fakta om HIV och aids och berättelser om hur det kan vara att leva med HIV. På apotekets hemsida finns fakta om olika könssjukdomar och om hur de kan botas. Sök i deras sökmotor efter könssjukdomar. Redovisa När ni är klara med er nätresearch är det bra om var och en börjar med att fundera över vad den kommit fram till. Diskutera sedan hur ni vill redovisa. Här är två förslag. Skriv en sammanfattning Vad är det intressantaste du har fått veta? Finns det något som berörde dig? Vad visste du inte förut? Blev du förvånad över något? Har du ändrat åsikt om något eller tycker du att andra borde göra det. Skriv var sin sammanfattning om vad ni kommit fram till och ge till de andra i gruppen. Tipsa gärna om de mest intressanta sidorna ni hittat också. Berätta och diskutera Tänk efter, var och en för sig, vad det är ni kommit fram till. Skriv ner några punkter på ett papper om vad ni tycker har varit det viktigaste eller mest intressanta. Gå sedan varvet runt i gruppen och låt alla berätta om vad de hittat. Ställ frågor allt eftersom. Finns det något ni inte visste förut? Avsluta gärna med att diskutera och jämföra era resultat. Vilken könssjukdom tycker ni verkar farligast? Vad tror ni att det är störst risk att smittas av? Hur tror ni det kommer sig att folk struntar i kondom, fast de vet att man kan bli smittad? Hur tror ni det är att leva med en sjukdom som HIV som inte går att bota? Vad kan man göra för att minska spridningen av könssjukdomar?

12 om att vara ung och homosexuell Ingen vet säkert hur många människor som är homosexuella. Men de flesta undersökningar har visat att det handlar om mellan fem och tio procent av befolkningen. Rent statistisk finns det alltså minst en i varje klass. Trots det kan det fortfarande vara svårt att vara öppen med sin läggning. Fördomarna sitter djupt. I det här projektet ska ni ta reda på hur det kan vara att leva som homosexuell på er ort. Vad finns det att göra? Och vad finns det för attityder? Att inte vara som dom andra Maria gick i åttan när hon för första gången blev intresserad av en tjej. Magnus å sin sida har alltid vetat att det är killar som gäller för honom medan Per till och med har haft en flickvän. Idag är de alla öppna med att de är homo- eller bisexuella. Det här reportaget handlar om deras vägar till att förstå sig själva och berätta för sin omgivning. Medverkande: Maria, 16 år, från Ljung i Västergötland Per, 18 år, från Helsingborg i Skåne Magnus, 18 år, från Vänersborg i Västergötland Det de oftast skriker är "bög" Fucking Åmål finns på riktigt. När filmen kom för några år sedan var det många unga homosexuella som fick en klapp i ryggen. För fördomarna mot homosexuella lever kvar. Och det är inte lättare att komma ut när det inte finns någon annan där man bor som är öppen med sin läggning. Rent statistiskt finns det 50 flator eller bögar i Ljung. Maria känner inte till en enda. Medverkande: Maria från Ljung Per från Helsingborg Magnus från Vänersborg

13 Berätta Vad tänker du om bögar och bögskräck? Vad tänker du när du hör Marias, Magnus och Pers berättelser? Vad tror du att fördomarna mot homo- och bisexuella beror på? Hur skulle du själv reagera om någon kompis till dig eller en familjemedlem berättade att de faller för människor av samma kön? Här får du några tips på hur du kan skriva en berättelse med dina egna tankar och åsikter. Uppgift för 1 person Tid 2-3 timmar Förberedelse Titta igenom inslagen med Maria, Magnus och Per, ett i taget. Skriv ner vad du tänker på när du hör deras berättelser. Vad säger de som du tycker är bra? Finns det något du tycker är dåligt? Vad är viktigast tycker du? När du gjort det läser du igenom förslagen på olika sorters berättelser under rubriken "Redovisa". Bestäm dig för vilken sorts berättelse du vill skriva, eller hitta på en helt egen kombination. Fundera sedan på hur du vill börja berättelsen och kanske hur du vill att den ska sluta. Sätt igång och skriv. Redovisa Här är några förslag på hur du kan skriva din historia. Läs för att få tips, eller hitta på ditt eget ämne. Brevet Skriv ett brev till Maria, Magnus eller Per. Vad skulle du vilja säga till dem? Berätta vad du tänkte när du hörde deras berättelser. Finns det något du vill fråga om? Vad tycker du om att de berättat det här i TV? Hur tycker du att exempelvis Magnus skulle ha bemött killen som kastade järnskrot efter honom? Vad ska Maria säga till sin mamma som är rädd för att grannarna ska ta avstånd från familjen? Ska Per berätta för sina gamla vänner i Helsingborg eller ska han helt enkelt flytta någonstans där det känns mer accepterat? Om en vän berättar Skriv en berättelse om hur man kan reagera om en kompis eller familjemedlem berättar att den är homo- eller bisexuell. Det kan antingen vara en påhittad historia eller vara dina egna funderingar om hur du skulle reagera. Vad ska man säga? Vad ska man inte säga? Vad tänker man? Hur känns det? Vad händer om andra människor tar avstånd och fördömer? Ett debattinlägg Skriv ett debattinlägg om någon fråga som har anknytning till homosexuellas rättigheter. Det kan handla om frågan om homosexuella ska få prövas som adoptivföräldrar eller om vad man ska göra för att minska våldet mot homosexuella. Under rubriken "Läs" finns en hel del Internetadresser där du kan se hur andra argumenterar och få veta mer om homosexuellas villkor. Ta ställning till vad du själv tycker och argumentera för din åsikt.

14 Intervjua Så här kan det vara att berätta Hur är det att leva som öppet homosexuell där ni bor? Hur var det förr i tiden? Finns det något man absolut inte vill höra när man kommer ut och berättar att man är homosexuell? Intervjua någon homo- eller bisexuell person. Vad vill ni veta? Här finns några tips på vart ni kan vända er och förslag på frågor att ställa. Uppgift för 1-4 personer Tid 4-5 timmar Förberedelse Börja med att kontakta en RFSL-förening nära er (RFSL=Riksförbundet För Sexuellt Likaberättigande). De finns i telefonkatalogen eller på nätet. I övningsuppgiften "Läs" finns Internetadressen till deras riksorganisation. Om ni bor nära ett universitet eller en högskola finns det säkert en organisation för homo- och bisexuella studenter på den som ni också kan ta kontakt med. När ni hittat en organisation kan ni antingen ringa direkt eller börja med att skriva ett e-brev eller brev. Berätta vilka ni är och lite om vad ni vill fråga om. Många RFSL-grupper har förslag på personer som brukar föreläsa i skolor eller svara på frågor. Försök att få träffa personen ni vill intervjua, det är alltid bättre än att göra en intervju per telefon. Kom överens om en tid för intervjun och förbered era frågor. Under rubriken "Frågor" finns några förslag. Tänk efter vad ni tror att personen kommer att svara och fundera på följdfrågor. Planera sedan intervjun. Vem ska ställa frågorna? Vilka antecknar? Tips Avsluta intervjun med att de som antecknat får ställa de frågor de kommit på under intervjuns gång. När man lyssnar kommer man oftast på de bästa följdfrågorna och om det är något man glömt tidigare under intervjun.

15 Frågor - Hur gammal var du när du förstod att du är homosexuell? - Vad tänkte du då? - Hur vet man om man är homosexuell? - Kan man vara homo- eller bisexuell utan att veta om det? - Hur gick det till när du berättade det för någon första gången? - Var det läskigt? - Vad har du för råd till den som vill komma ut och berätta att den är bög eller flata? - Vad ska man säga om en kompis berättar? - Finns det något som man absolut inte ska säga? - Vilken var den bästa kommentaren som du fick när du berättade? - Har du fått någon reaktion som varit riktigt dålig? - Om man får höra av andra än personen själv att någon är homosexuell, vad ska man göra då? - Har du märkt av fördomar mot homosexuella någon gång? - Hur då? - Hur tror du det kommer sig att en del killar har bögskräck? - Är killar mer rädda för bögar än tjejer? - Har tjejer mer fördomar mot flator? - Vad ska man göra för att minska fördomarna? - Vad brukar du svara när någon säger något dumt om bögar? - Hur tycker du att man ska reagera när folk börjar dra bögskämt? - Finns det något man inte får fråga om? Redovisa När ni gjort intervjun är det dags att ni bestämmer er för hur ni vill redovisa det ni kommit fram till. Här är några förslag. Läs och se vad som passar er, eller gör en helt egen variant. Tipslista mot bögskräck Gör en lista med konkreta förslag på hur man ska reagera i olika situationer. Vad gör man när någon drar ett bögskämt? Vad ska man säga om någon man känner berättar att den är bög eller lesbisk? Vad finns det för argument mot fördomar? Hur ska man reagera när det skvallras om att någon är homosexuell? Hämta tipsen från er intervju och kom gärna med egna förslag. En artikel Skriv ut intervjun som en artikel. Har ni någon skoltidning att publicera den i? Börja med att diskutera vilka svar som ni tycker var mest intressanta. Allt ni fått veta kommer inte kunna få plats i artikeln utan bestäm er för vad ni tycker är viktigast att ha med innan ni börjar skriva. Börja sedan med att berätta lite om personen ni intervjuat och den personens historia. Sedan kan ni skriva vad den svarat på de viktigaste frågorna. Avsluta gärna med vad ni själva tänker efter att ha pratat med den här personen. Föredrag Förbered ett föredrag där ni berättar om vad er intervjuperson sagt. Börja med att diskutera vad ni tycker var viktigast och mest intressant. Välj gärna ett område var att berätta om och sammanfatta svaren inom det området. Exempel på områden: "Fördomar", "att komma ut", "så vet man om man ä homosexuell", "vad ska man säga när någon berättar" osv. Om det finns något som ni själva blev förvånade över under intervjun, börja eller avsluta med det. Det finns säkert andra som också tycker att det är spännande.

16 Undersök Homosexuellas rättigheter Idag kan de flesta homosexuella vara relativt öppna med sin kärlek i Sverige. Men så har det inte alltid varit och på många håll i världen kan det vara livsfarligt att berätta att man är homosexuell. I det här projektet tar ni reda på mer om homosexuellas villkor genom tiderna och ute i världen. Uppgift för 1-5 personer Tid 2-5 timmar Förberedelse Börja med att diskutera vad det ni vill ta reda på. Här nedanför finns två olika listor, dels en med förslag på ämnen, dels en med ställen där ni kan börja leta efter information. Antingen bestämmer ni er för ett ämne direkt, eller så tittar ni efter mer information innan ni bestämmer er helt. När ni vet ungefär vad ni vill att er undersökning ska handla om delar ni upp arbetet mellan er. Om ni t ex vill skriva om homosexuellas rättigheter i världen kan ni kanske välja var sin världsdel, osv. Tänk på att begränsa er så att ni hinner sammanställa informationen och diskutera vad ni själva tycker. Ämnen Här är några förslag på ämnen som ni kan ta reda på mer om. Homosexuella i Sverige under 1900-talet När slutade det att vara förbjudet med homosexualitet? När slutade man att se det som en sjukdom? När blev det tillåtet för homosexuella att ingå partnerskap? Hur såg man på homosexuella i Sverige förr i tiden? Hur har det gått till när homo- och bisexuella fått större rättigheter? Varför tror ni att samhället har velat diskriminera och förbjuda homosexuella? Hur tror ni det kommer sig att attityderna nu har svängt? Homosexuella i Sverige idag Även om attityden till homosexuella blivit mycket mjukare i Sverige jämfört med för bara år sedan så finns det fortfarande områden där många tycker olika i samhället. Ta reda på mer om en eller flera av frågorna här nedanför. Vad finns det för argument? Vad tycker politikerna? Vad tycker de homosexuella? Vad tycker ni? - Ska homosexuella få adoptera barn? - Ska homosexuella få gifta sig i kyrkan? - Kan präster vara öppet homosexuella? - Hur vanligt är det med våld mot homosexuella? Vad kan man göra åt det?

17 Homosexuella i världen På många håll i världen är det skamligt eller till och med förbjudet att vara öppet homosexuell. Ta reda på mer om hur det ser ut på olika platser. Var är det förbjudet? Vilka straff har olika länder mot de som är homosexuella? Hur ser attityderna ut hos befolkningen i olika länder? Vad tycker ni själva? FN:s mänskliga rättigheter förbjuder diskriminering, kan FN göra något? Kan Sverige göra något? Tycker ni att personer som hotas av fängelse, tortyr eller till och med dödsstraff på grund av sin sexuella läggning ska få asyl i Sverige? Ta reda på fakta och diskutera. Homosexuella i antikens Grekland Det har funnits kulturer där homosexualitet har varit accepterat och till och med ansetts som någonting fint. En sådan period är antikens Grekland. Ta reda på mer om synen på homosexualitet under antiken. Finns det några fler sådana exempel i historien? Finns det kulturer på jorden just nu där homosexualitet ses som helt okej? Källor Här är några förslag på var ni kan börja att leta efter mer information. Sök gärna efter egna hemsidor. Om ni kör fast kan ni kanske få hjälp att komma vidare på skolbiblioteket. RFSL, Riksförbundet För Sexuellt Likaberättingande. Den största organisationen för homo- och bisexuella i Sverige. På deras hemsida finns flera artiklar och rapporter om homosexuellas rättigheter. Titta på På hemsidan kan ni också hitta telefonnummer och e-postadresser så att ni själva kan ställa era frågor. Tidningar Har skolan tillgång till något tidningsarkiv? Sök efter olika artiklar om homosexuella. Tänk på att begränsa era sökningar så att ni inte får för många träffar. Amnesty Sverige På den här hemsidan finns information som människorättsorganisationen Amnesty samlat ihop om homosexuellas rättigheter i världen. Uppslagsverk I de flesta uppslagsverk finns information om homosexuellas villkor i Sverige, både nu och förr i tiden. Där kan ni också hitta mer information om antikens Grekland. Redovisa Sammanställ det ni har kommit fram till. Ni kan antingen göra det i punktform eller som en löpande text. Dela gärna upp arbetet mellan er. Avsluta med att diskutera era resultat och vad ni tycker om det ni fått veta. Skriv ner det tillsammans.

18 Diskutera Varför har vissa killar bögskräck? Varför finns fördomar? Är det konstigt med homosexuella? Får man fråga hur de gör när de har sex? Sätt igång en bra diskussion i klassen eller med någon annan grupp och ta reda på vad de runt omkring er tänker om homosexualitet. Uppgift för 2-4 personer Tid 2-3 timmar + diskussion Förberedelse I alla diskussioner kan det vara bra att ha något att utgå ifrån. Bestäm er för om ni vill visa reportagen om Maria, Magnus och Per. Använder ni reportagen är det viktigt att ni ser igenom dem ordentligt först. Vad säger de olika personerna? Vad heter de? Vilka frågor väcker deras uttalanden? Om ni inte vill använda reportagen kan ni t ex leta reda på några fakta och lite åsikter om homosexualitet och diskutera dem istället. Kom sedan överens om hur ni vill lägga upp själva diskussionen. Ofta är de bra att låta var och en tänka på en eller två frågor var för sig innan hela gruppen diskuterar tillsammans. Om ni väljer att använda er av reportagen kan ni dela ut de frågorna redan innan så kan alla fundera under tiden och kanske en kort stund efteråt innan ni sätter igång diskussionen. Hur tror ni att ni får bäst fart på snacket? Ska ni visa ena reportaget först och låta folk prata om det innan ni visar nästa? Hur stor ska gruppen vara? Får ni bättre prat i smågrupper eller kan det bli tråkigt för att det är för få åsikter? Vilka frågor ska ni använda och vem ska säga vad när ni presenterar ert ämne? Tips Om ni vill kan ni dela ut några frågor i taget. Skriv upp dem på tavlan eller en overhead några i taget, eller ha olika lappar och dela ut vid olika tillfällen under diskussionen. Ni kan också säga nya frågor högt eller gå runt till de olika grupperna med fler förslag. Frågor Här är några förslag på frågor ni kan försöka få igång diskussion om. Först är det lite frågor som kanske passar allra bäst efter det första reportaget. Sedan kommer frågor till det andra reportaget och sist några frågor som rör homosexuellas rättigheter. Bestäm i vilken ordning ni vill använda dem. Finns det några frågor som saknas? Första reportaget - Vad tänkte ni när ni såg det här reportaget? - Maria berättar att hon tyckte att det var äckligt med homosexuella, hur tror ni hon kände det när hon upptäckte att hon själv var intresserad av tjejer. - Vad ska man säga om någon berättar att den är homo- eller bisexuell? - Vad ska man inte säga? - Maria och Per berättar att de är rädda för hur andra ska reagera om de berättar. Ska de berätta ändå? Hur ska de säga det?

19 Andra reportaget - Tror ni att det stämmer som de säger i reportaget att det är svårare att leva som öppet homosexuell på en liten ort? Varför det? - Maria vågar inte hålla sin tjej i handen öppet där hon bor. Vad tycker ni om det? - Magnus har blivit jagad och slagen på grund av sin läggning, varför tror ni att sånt händer? - Varför blir en del så provocerade av att det en del är bögar eller lesbiska? - Är det mest killar som har bögskräck? Varför i så fall? - Vad kan man göra för att få bort fördomarna? - Är det konstigt med homosexualitet? Varför? Varför inte? - Per är rädd att folk ska prata om honom som "den som är bög", "den som är homosexuell". Är det så? Snackar man om de som man vet, eller misstänker, är homosexuella? Samhällsfrågor Här är ytterligare några frågor som mer rör homosexuellas rättigheter. Om ni vill diskutera dessa kan det vara bra att ta reda på lite mer fakta eftersom det kan komma frågor under diskussionen. I övningen "Undersök" finns det lite tips på var ni kan få tag i mer information. - Ska präster få vägra att "viga" homosexuella? Varför? Varför inte? - Är det rätt att prata om homosexualitet i sexualundervisningen i skolan? Varför? Varför inte? - Ska homosexuella få rätt att adoptera barn? Varför? Varför inte? - Ska homosexuella som riskerar fängelse, tortyr eller dödsstraff i sina hemländer få asyl i Sverige? Varför? Varför inte? Redovisa Utvärdera hur diskussionen blev. Gick det som ni tänkt er? Kändes det som om folk vågade säga det de tyckte? Vad var man oense om? Vad var man överens om? Kom det fram några intressanta slutsatser eller synpunkter. Skriv gärna ner ett par rader om vad ni tycker att diskussionen ledde fram till och hur ni tycker att ert upplägg fungerade.

20 Läs Värt att veta om homosexuella På nätet finns det en rad organisationer som skriver om homo- och bisexualitet. Vart ska man vända sig om man vill fråga om något? Var raggar man på nätet? Vad betyder regnbågsflaggan? Och vad är transgender för något? Besök några av sidorna och sätt ihop en "värt att veta"- guide. Här finns tips på var ni kan börja leta och på frågor ni kan ha med på er lista. Uppgift för 1-4 personer Tid 2-4 timmar Förberedelse Börja med att bestämma vad ni vill söka svar på i första hand. Titta igenom förslagen under rubriken "Frågor". Dela upp arbetet mellan er och sätt igång. Om ni hittar något annat spännande på vägen, skriv upp det också. Ni bestämmer hur er lista ska se ut. Frågor Här är några förslag på saker ni kan ha med i er "värt att veta"-guide. En del är lätta att hitta svar på, andra kräver lite detektivarbete. Längre ner finns några Internetadresser där ni kan börja leta. - Vad finns det för föreningar för homo- och bisexuella på er ort? - Vart kan man vända sig om man har frågor om homosexualitet? - Vad betyder regnbågsflaggan? - Vad är det för skillnad på en transvestit och en transsexuell? - Vilka får vara med i nät-communityn "Sylvia"? - Finns det några ställen där homosexuella brukar träffas i närheten av där ni bor? - Vad är Europride? Var är det någonstans? - Hur vet man om man är homosexuell? - Vad tycker de olika politiska partierna i frågan om homosexuella ska få adoptera barn? - Vad är "Ecce homo" för något? - Hur ser man på homosexualitet i andra länder? - När blev det möjligt för homosexuella att ingå partnerskap? - Hur vanligt är det med hot och trakasserier mot homosexuella? - Vad gör HomO, de homosexuellas ombudsman? - Vad vill de kristna homosexuellas organisation? - I vilka länder är det förbjudet med bögar men inte med lesbiska? - Vad säger svensk lag om homosexuellas rättigheter?

21 Hemsidor RFSL, Riksförbundet För Sexuellt Likaberättigande. Organisation för homo- och bisexuella. På deras hemsida finns både fakta och debattartiklar. Dessutom en hel del länkar och ett frågeforum. Det här är ombudsmannen för homosexuellas (HomO) hemsida. Hemsida för kristna homosexuella i Sverige. Ungdomsmottagningarna i landet har en nationell hemsida för unga. Här finns en hel del information och länkar. Dessutom adresser och telefonnummer till alla ungdomsmottagningar i landet. Folkhälsoinstitutets sida för sexuell upplysning. Fakta och möjligheter att ställa frågor. Det här är en hemsida i första hand för killar. Om preventivmedel och säker sex. Men också med möjlighet att ställa frågor och få dem besvarade inom 24 timmar. På den här hemsidan finns information om människorättsorganisationen Amnestys arbete för homosexuellas rättigheter runt om i världen. På den här sidan finns Sylvia och Sylvester, mötesplatser för bögar och lesbiska på nätet. Redovisa När ni tagit reda på de fakta ni vill ha fram är det dags att komma överens om hur ni ska presentera era resultat. Hur blir det lättast att läsa era fakta? Vill ni ha med allt ni kommit fram till i guiden, eller är det något som ska bort? Ett sätt att göra listan är att helt enkelt skriva frågorna med fetstil och sedan försöka sammanfatta korta svar på varje. Om ni har med hemsidor eller platser på er lista så är det bra om det finns adresser så att man kan hitta dit.

22 om porr I en undersökning frågade RFSU (Riksförbundet för sexuell upplysning) 300 killar mellan 16 och 25 år om de tittar på porr. 99 procent sa att de hade gjort det. I samma undersökning svarade killarna att porren påverkar hur man ser på sex. Hälften sa att de själva påverkas. Betydligt fler sa att andra gör det. I Sverige är det lagligt med porr som inte är kränkande eller våldsam, eller har med minderåriga. Men det finns många som tycker att porren är förnedrande och till och med skadlig. I det här projektet kan du ta reda på vad du tycker. Så går det till att spela in porrfilm En av de saker som brukar diskuteras är hur porren blir tillverkad. Kritikerna brukar säga att det förekommer droger och att en del tjejer blir tvingade. Förespråkarna säger att de som är med i filmer och på bilder är vuxna människor som gjort ett fritt val. STOP tog med 18-åriga Sunniva och Calle på en porrfilmsinspelning i Danmark för att ta reda på mer. Medverkande: Robert Öberg, Cristian Ancorini, Gunnar Olsson, pratar porr Ingrid Swede, porrfilmsproducent Calle Wahlström och Sunniva Bondesson, ung-reportrar på porrfilmsinspelning Sexologen om analsex I inslaget från porrfilmsinspelningen i Köpenhamn pratar man om att porren gjort det allt vanligare med analsex bland unga människor. Statistik från RFSU visar samma sak. Enligt sexologen Ulf Wideström är det vanligt att unga tjejer kan känna sig pressade att ha analsex. Fast de kanske egentligen inte vill. Här är hans råd till den som är tveksam. Medverkande: Ulf Wideström, sexolog

23 Berätta Vet du själv vad du tycker om porren? Ta reda på vad du själv tycker om porr. Vad tänkte du när du såg inslaget? Hur tror du att porren påverkar unga människor? Vad tycker du om ett förbud mot porr? Skriv en berättelse om dina åsikter. Eller skriv en insändare eller artikel till en tidning. Här får du några tips på frågeställningar du kan ha med i din berättelse. Uppgift för 1 person Tid 2-4 timmar Förberedelse Titta igenom inslaget från porrinspelningen och fundera på vad du tänker på när du ser det. Vad är mest intressant? Finns det något du blir förvånad över? Något du inte håller med om? Det här är ju bara en enda inspelning, tror du att det brukar gå till så här? Vad stämmer med sådant du hört tidigare? Vad stämmer inte. Bestäm dig sedan för vilken typ av berättelse du vill skriva. Läs igenom förslagen under rubriken Redovisa. När du vet vilken sorts berättelse du ska skriva kan du tänka efter hur du vill lägga upp den. Hur ska den börja och sluta? Redovisa Här är några förslag på frågeställningar du kan ha med i din berättelse. Välj några som passar dig eller hitta på helt egna. En insändare eller artikel Vad tycker du själv om porr? Skriv en insändare där du försöker övertyga läsaren om dina åsikter, avsluta gärna med att sammanfatta din åsikt. Ett tips är att du också tar med ett eller flera argument mot din egen åsikt och talar om varför du inte håller med dom. Här är några exempel på ämnen och frågor du kan ta upp. - Varför tror du att porren finns? - Tror du att unga människor påverkas av porren? Bra eller dåligt? - Finns det bra porr och dålig porr? Vad är skillnaden? - Vad tror du skulle hända om porren förbjöds helt? - Vad tycker du om de förbud som redan finns? - Vad tycker du om porrindustrin? - Kan porren vara skadlig? När?

24 Din berättelse Vad tänkte du när du såg inslaget från porrfilmsinspelningen? Skriv en berättelse med dina egna tankar kring pornografi. Vilka argument för och emot porr håller du med om? Var gärna kritisk mot det som sägs i inslagen. - Vad tror du att det betyder att nästan alla unga killar sett porr? - Hur tror du att det är med tjejerna? Är det någon skillnad? Varför i så fall? - Hur trodde du att det gick till att spela in en porrfilm innan du såg det här inslaget? - Stop försökte komma med på flera andra porrfilmsinspelningar, men fick nej överallt. Varför tror du att porrmakarna sa nej? - Ingrid Swede säger att hon började producera filmer själv för att få en annan roll för kvinnorna i filmerna. Tror du det spelar någon roll om det är en man eller en kvinna som producerar filmen? Varför? Varför inte? - Stämmer det att fler unga har analsex för att det finns med i porrfilmerna? Bra eller dåligt? - Porrmotståndarna säger att porr är kvinnoförnedrande? Håller du med? Varför? Varför inte? - Kan porr vara förnedrande även för män? Varför? Varför inte?

25 Intervjua Hur såg porren ut på mormors tid? Erotiska bilder har funnits länge, det vet man. Men synen på porr och på bilder av nakna människor har varit mycket olika genom tiderna. I det här projektet ska du intervjua en ung och en äldre person för att jämföra synen på porr förr och nu. Här får du några förslag på frågor du kan ställa och tips för en bra intervju. Uppgift för 1-4 personer Tid 3-5 timmar Förberedelse Börja med att tänka efter vilka ni vill intervjua. Vem tror ni kan tänka sig att berätta om sina tankar i det här ämnet? Finns det någon i er närhet? En kompis? En mor- eller farförälder? En förälder eller annan vuxen? Fråga personerna om de vill vara med och bestäm tid för intervjuerna. Dela upp arbetet mellan er. Vem ska göra vilken intervju? Ett tips är att ni bara är två personer vid varje intervjutillfälle, en som frågar och en som antecknar. Om ni kommer allihop kan det vara svårare för den ni intervjuar att slappna av. Förbered intervjun. Läs igenom frågorna här nedanför. Vad tror ni att personerna kommer att svara? Finns det några bra följdfrågor? Det kan vara intressant att ställa liknande frågor till både den äldre och den yngre personen så att ni kan jämföra svaren. Tänk också efter hur ni vill redovisa det ni kommer fram till. Frågor - Är det mer porr nu än förr i tiden tror du? - Hur gammal var du när du förstod att det finns porr? Hur fick du veta det? - Kunde man köpa porr förr? Var? Är det någon skillnad mot idag? - Pratade man om porr förr? Gör man det idag? Med vem? Är det någon skillnad? - När tror du att det varit som mest "öppet" med porr? Vilken tid, ungefär? - När var det som mest förbjudet? - Såg porren annorlunda ut förr i tiden? Hur då? - Vad hade man för argument för och emot porr förr? Är det någon skillnad?

26 Tips Om ni vill kan ni titta på inslaget där Samir frågar 86-åriga Sonja om hur det var med kondomer förr i tiden. Redovisa När ni gjort intervjuerna är det dags att ni bestämmer er för hur ni vill redovisa det ni kommit fram till. Börja med att bestämma om ni vill skriva rent svaren var för sig eller om ni vill prata ihop er och göra en berättelse med båda personernas svar i. Här är några förslag som ni kan läsa igenom. En förr- och nulista Gör en lista över porren förr och nu. Ställ upp svaren i en förr-spalt och en nu-spalt. Om båda era intervjupersoner pratat om både förr och nu kan det vara enklast att göra två olika listor, en för varje person. Exempel: Fråga: Förr Nu Var köper/köpte man porr? Det gick nästan inte. Nästan alla affärer En artikel Skriv en artikel med båda personernas svar i. Fundera först ut vilka svar ni tycker är mest intressanta och som ni vill ha med i er artikel. Fanns det något ni blev förvånade över? Vad kändes viktigt? Bestäm er sedan för en rubrik till artikeln, exempelvis: "Förr var porren förbjuden", "Porren har blivit mer rakt på sak", eller "Porr har alltid funnits". Skriv sedan artikeln. Om ni vill kan ni skriva den som frågor och svar. Er egen åsikt Välj var sin fråga ur intervjuerna och jämför de svar ni fått. Skriv ner era egna tankar kring skillnader och likheter mellan svaren. Vem håller ni med? Tror ni att det stämmer som de säger? Hur kommer det att förändras i framtiden? Var det bättre eller sämre förr? Diskutera gärna era tankar med varandra. Tips Om ni lovat intervjupersonerna att de kan få vara anonyma är det smart att hitta på falska namn på personerna för att det ska bli lättare att skriva.

27 Undersök Är alla killar för porr och tjejerna emot? Vad tycker killar och tjejer om porr? Är all porr kvinnorförnedrande? Vad tycker tjejerna om att nästan alla killar tittar på porr? Och vad tror killarna om tjejernas inställning? I det här projektet ska du ta reda på om det är någon skillnad på killars och tjejers syn på pornografi. Uppgift för 1-5 personer Tid 2-5 timmar Förberedelse Börja med att planera hur ni vill lägga upp er undersökning. Vilka ska ni fråga? Hur många ska ni fråga? Vill ni ställa frågorna muntligen eller ska ni göra en skriftlig enkät? Hur ska ni redovisa svaren? För att era svar ska bli intressanta är det nog bra om ni har med minst tio killar och minst tio tjejer. Och det är viktigt att alla får svara på precis samma frågor. Hur ska ni bära er åt för att få bra svar? En del kan tycka att ämnet är pinsamt och om ni tror att det är svårt att få ärliga svar kan det vara bäst att göra en skriftlig enkät. Tänk då på att inte ha för många frågor (det tar lång tid att sammanställa) och på att det helst ska gå att svara på frågorna med ett, eller ett par, ord (bra/dåligt, ja/nej, för mycket/för litet). Gör en ruta överst där den som svarar kan kryssa i om den är tjej eller kille. Fördelen med en skriftlig enkät är ju att de som svarar kan vara anonyma. Se därför till att den som svarar kan sitta lite avskilt medan den fyller i er enkät. Om ni vill göra undersökningen muntligt kan det vara lättare att få svar om det är en kille som frågar killar och en tjej som frågar tjejer. Det kan också vara smart att undvika privata frågor av typen: "Gillar du själv att titta på porr?". Fördelen med en muntlig enkät är att ni, om ni vill, kan ställa följdfrågor och på så vis få veta lite mer. Förslag på frågor - Tycker du porr bra eller dåligt?/ Är du för eller emot porr? - Har du sett porr någon gång? - Tror du att porr påverkar dem som tittar på den? - Tror du att porren påverkar dig? - Finns det för mycket eller för lite porr? - Tycker du att porren borde förbjudas? - Tycker du att porr är kvinnoförnedrande? - Tycker du att porr är mansförnedrande? - Tror du att killar tycker mer om porr än tjejer? - Är det okej även för tjejer att tycka om porr? - Var är det vanligast att man ser porr; porrtidning, porrvideo, internet, på TV? - Går det att slippa se porr om man vill?

Fråga, lyssna, var intresserad

Fråga, lyssna, var intresserad Fråga, lyssna, var intresserad Så här tänker personer som bor på LSS-boenden kring hur personalen bemöter dem när det handlar om sexualitet, kärlek och relationer. Sammanfattning på lättläst Författare:

Läs mer

Världskrigen. Talmanus

Världskrigen. Talmanus Världskrigen I början av 1900-talet var det två stora krig, första och andra världskriget. Många barn hade det mycket svårt under krigen. Men de som krigade tyckte inte att de hade något ansvar för barnen

Läs mer

Inför föreställningen

Inför föreställningen LÄRARHANDLEDNING Tage Granit 2008 Inför föreställningen Förberedelser Innan man går med sina elever på teater är det alltid bra att prata igenom om hur det är att gå på teater och hur man uppför sig. Orka

Läs mer

Barnets rättigheter. Barnkonventionen

Barnets rättigheter. Barnkonventionen Barnets rättigheter Barnkonventionen Viktiga regler De olika reglerna i konventionen om barnets rättigheter kallas för artiklar Det finns 54 artiklar Alla regler är lika viktiga. Men det är ändå några

Läs mer

En snabblektion om homo-, bi- och transpersoner. Av Nils Granath

En snabblektion om homo-, bi- och transpersoner. Av Nils Granath HBT En snabblektion om homo-, bi- och transpersoner Av Nils Granath Varför jag valt att göra en faktabroschyr om HBT: Jag heter Nils Granath och som skolinformatör för RFSL Sundsvall har jag mött många

Läs mer

Lyssna, stötta och slå larm!

Lyssna, stötta och slå larm! För barn Lyssna, stötta och slå larm! - när en kompis utsätts för övergrepp Stötta Det är alltid vuxnas ansvar att skydda barn och ungdomar mot sexuella övergrepp, men du som kompis kan göra mycket för

Läs mer

Övning: Dilemmafrågor

Övning: Dilemmafrågor Övning: Dilemmafrågor Placera föräldrarna i grupper med ca 6-7 st/grupp. Läs upp ett dilemma i taget och låt föräldrarna resonera kring tänkbara lösningar. Varje fråga kan även visas på OH/ppt samtidigt,

Läs mer

Ökad kunskap om HBT ger en bättre Socialtjänst!

Ökad kunskap om HBT ger en bättre Socialtjänst! Ökad kunskap om HBT ger en bättre Socialtjänst! Bakgrund Jag har arbetat på Socialtjänsten sedan 2005. Det sista året har jag arbetat med ungdomar som resurspedagog (tjänsten ligger under myndighetsutövning,

Läs mer

Orolig för ett barn. vad kan jag göra?

Orolig för ett barn. vad kan jag göra? Orolig för ett barn vad kan jag göra? Rädda Barnen 2016 Formgivning: Rädda Barnen Foto: Oskar Kullander Upplaga: 4 000 ex Artikelnummer: 11505 ISBN: 978-91-7321-366-0 Barn i utsatta situationer behöver

Läs mer

Övning 1: Vad är självkänsla?

Övning 1: Vad är självkänsla? Självkänsla Inledning OBS! Hela föreläsningen ska hålla på i 45 minuter. Samla gruppen och sitt gärna i en ring så att alla hör och ser dig som föreläsare. Första gången du träffar gruppen: Föreläsaren

Läs mer

BARNHEMMET. En liten berättelse om en tid då man sålde barn som arbetskraft ROLLER FÖRESTÅNDARINNAN SYSTER SARA. Barnen STINA GRETA IDA LOTTA

BARNHEMMET. En liten berättelse om en tid då man sålde barn som arbetskraft ROLLER FÖRESTÅNDARINNAN SYSTER SARA. Barnen STINA GRETA IDA LOTTA BARNHEMMET En liten berättelse om en tid då man sålde barn som arbetskraft ROLLER FÖRESTÅNDARINNAN SYSTER SARA Barnen IDA Folket Spöken 9 roller. Om gruppen bara är 8 så kommer Idas namn ibland att skrivas

Läs mer

om sex och samlevnad STOP om sex och samlevnad består av följande delar: Till dig som är lärare Lärarhandledningen innehåller:

om sex och samlevnad STOP om sex och samlevnad består av följande delar: Till dig som är lärare Lärarhandledningen innehåller: om sex och samlevnad "Stop - om sex och samlevnad" är en samlingskassett med reportage ur TV-serien Stop 2001. Kassetten innehåller elva reportage där unga människor berättar om sina tankar, åsikter och

Läs mer

UMO.se normkritisk sajt om sex, hälsa och relationer

UMO.se normkritisk sajt om sex, hälsa och relationer alltså om jag känner igen mig och UMO lägger förslag på hur man kan lösa det eller så, då är det lättare att tro på det eller starkare att göra det eftersom man vet att UMO tänker som du, eftersom jag

Läs mer

Lärarmaterial BROTT PÅ NÄTET. Vad handlar boken om? Mål och förmågor som tränas: Eleverna tränar på följande förmågor: Författare: Christina Wahldén

Lärarmaterial BROTT PÅ NÄTET. Vad handlar boken om? Mål och förmågor som tränas: Eleverna tränar på följande förmågor: Författare: Christina Wahldén SIDAN 1 Författare: Christina Wahldén Vad handlar boken om? Boken handlar om Ronja. En dag får hon ett meddelande på Facebook av Lisa i klassen. Det står bara Tjockis! Ronja vill vara kompis med Lisa.

Läs mer

Likabehandlingsplanen = Plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplanen = Plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplanen = Plan mot kränkande behandling Det här är Likabehandlingsplanen. Här kan du läsa vad du inte får göra i skolan. Det står också vad som är bra att göra. Alla elever och alla lärare

Läs mer

AYYN. Några dagar tidigare

AYYN. Några dagar tidigare AYYN Ayyn satt vid frukostbordet med sin familj. Hon tittade ut genom fönstret på vädret utanför, som var disigt. För några dagar sedan hade det hänt en underlig sak. Hon hade tänkt på det ett tag men

Läs mer

Öka kunskapen om HBTQ-personers situation Ett värderingsarbete riktat till personalgrupper

Öka kunskapen om HBTQ-personers situation Ett värderingsarbete riktat till personalgrupper Öka kunskapen om HBTQ-personers situation Ett värderingsarbete riktat till personalgrupper Vad menas med HBTQ? HBTQ - Ett paraplybegrepp för homosexuella, bisexuella, transpersoner samt andra personer

Läs mer

Ditt äckel Elevmaterial

Ditt äckel Elevmaterial SIDAN 1 Dramaturgi Dramaturgi handlar om hur en berättelse är uppbyggd rent strukturellt. Det är även läran om hur man bygger upp en berättelse på ett bra och ändamålsenligt sätt. Boken Ditt äckel! är

Läs mer

Fakta om Malala Yousafzai

Fakta om Malala Yousafzai SIDAN 1 Lärarmaterial Klicka HÄR för att skriva ut arbetsmaterialet. VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar om Malala, den yngsta någonsin som har fått Nobels fredspris. I boken får vi veta hur Malala vuxit

Läs mer

God morgon Z, Hoppas du kunnat sova. Det blev ju litet jobbigt igår, och jag tänkte att jag kanske kan försöka förklara hur jag ser på det som hände och på hur vi har det i ett brev. Jag gissar att du

Läs mer

Jag ritar upp en modell på whiteboard-tavlan i terapirummet.

Jag ritar upp en modell på whiteboard-tavlan i terapirummet. VAD ÄR PROBLEMET? Anna, 18 år, sitter i fåtöljen i mitt mottagningsrum. Hon har sparkat av sig skorna och dragit upp benen under sig. Okej, Anna jag har fått en remiss från doktor Johansson. När jag får

Läs mer

DELTAGARHÄFTE TILLHÖR: www.alkoholfri.nu

DELTAGARHÄFTE TILLHÖR: www.alkoholfri.nu SNACKA OM IDROTT DELTAGARHÄFTE TILLHÖR: www.alkoholfri.nu Alkoholproblem sånt som händer när man dricker alkohol Visst skadar man kroppen om man dricker alkohol. Hjärnan, levern och andra organ tar mycket

Läs mer

Verktyg för Achievers

Verktyg för Achievers Verktyg för Achievers 2.5. Glöm aldrig vem som kör Bengt Elmén Sothönsgränd 5 123 49 Farsta Tel 08-949871 Fax 08-6040723 http://www.bengtelmen.com mailto:mail@bengtelmen.com Ska man kunna tackla sina problem

Läs mer

Pedagogiskt material till föreställningen

Pedagogiskt material till föreställningen Pedagogiskt material till föreställningen Pucko vs Milan Detta är ett material vars huvudsyfte är att fånga upp de teman och situationer som är en del av föreställningen. Målet är att skapa reflektion

Läs mer

Barns och ungdomars informationskanaler kring hälsofrågor

Barns och ungdomars informationskanaler kring hälsofrågor 2013-02-06 Barns och ungdomars informationskanaler kring hälsofrågor Önskas mer information om hur Landstinget Kronoberg arbetar med kontaktklasser eller om innehållet i denna rapport, kontakta: Susann

Läs mer

Föräldramöte i Kramfors skolor. Material med frågor och svar att användas på föräldramöten från förskola till åk 9 ÅK7-ÅK9

Föräldramöte i Kramfors skolor. Material med frågor och svar att användas på föräldramöten från förskola till åk 9 ÅK7-ÅK9 Material med frågor och svar att användas på föräldramöten från förskola till åk 9 Läs igenom frågan, tillsammans eller var för sig. Välj det svar du tycker passar dig bäst eller eget alternativ. Lägg

Läs mer

Plus, SVT1, 2015-09-17, inslag om en dusch; fråga om opartiskhet och saklighet

Plus, SVT1, 2015-09-17, inslag om en dusch; fråga om opartiskhet och saklighet 1/6 BESLUT 2016-03-07 Dnr: 15/03197 SAKEN Plus, SVT1, 2015-09-17, inslag om en dusch; fråga om opartiskhet och saklighet BESLUT Inslaget frias. Granskningsnämnden anser att det inte strider mot kraven

Läs mer

KUNSKAPS. Dra nytta av. VÄLDOFTANDE» livet med häst

KUNSKAPS. Dra nytta av. VÄLDOFTANDE» livet med häst VÄLDOFTANDE» livet med häst Att övning och erfarenhet ger färdighet är inget nytt, eller hur? Gör ett test; lägg ihop alla år av hästkunskap, stallbestyr och ridlektioner som du och dina stallkamrater

Läs mer

9B läsning av En komikers uppväxt

9B läsning av En komikers uppväxt 9B läsning av En komikers uppväxt Vi kommer att börja höstterminens arbete med att läsa en skönlitterär bok. Den roman som alla ska läsa är En komikers uppväxt som är skriven av den svenska författaren

Läs mer

Scen 1. Personer. 1977 är Emma 38 och. emma jerry robert en servitör

Scen 1. Personer. 1977 är Emma 38 och. emma jerry robert en servitör 1978 Scen 1. Personer emma jerry robert en servitör 1977 är Emma 38 och Jerry och Robert 40. * Betrayal hade premiär på National Theatre i London, 15 november 1978, i regi av Peter Hall. Pub. 1977. Vår.

Läs mer

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11: Författare: Morten Dürr

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11: Författare: Morten Dürr sidan 1 Författare: Morten Dürr Vad handlar boken om? Boken handlar om Amir som är 9 år och går i andra klass. Amir vill göra saker på sitt eget sätt. I skolan ska de skriva om sitt sommarlov och Amir

Läs mer

SafeSelfie.se. (Chattlogg hämtad från polisförhör)

SafeSelfie.se. (Chattlogg hämtad från polisförhör) Hej snygging Hej Skicka en bild ;) Vaddå för bild? :) Naket!! Nä känner inte dig. Lyssna din lilla hora! Jag känner folk som gillar att spöa på tjejer, de tvekar inte att hoppa på ditt huvud. Vill du det???

Läs mer

modiga Första-hjälpen hästar UPPLYSANDE» för säkrare hantering

modiga Första-hjälpen hästar UPPLYSANDE» för säkrare hantering UPPLYSANDE» för säkrare hantering Första-hjälpen modiga till hästar Hur vi hanterar hästars rädslor kan variera väldigt och resultaten blir inte alltid som vi önskat. Svante Andersson, erkänd hästtränare,

Läs mer

Barn på sjukhus FÖRBEREDELSETIPS FRÅN BARN- OCH UNGDOMSSJUKVÅRDEN, SUS

Barn på sjukhus FÖRBEREDELSETIPS FRÅN BARN- OCH UNGDOMSSJUKVÅRDEN, SUS Barn på sjukhus FÖRBEREDELSETIPS FRÅN BARN- OCH UNGDOMSSJUKVÅRDEN, SUS Du är tryggheten Att vara ett stöd och en lugn, trygg punkt för ditt barn är om möjligt ännu viktigare när barnet hamnar på sjukhus.

Läs mer

Kasta ut nätet på högra sidan

Kasta ut nätet på högra sidan Kasta ut nätet på högra sidan Predikan av pastor Göran Appelgren (Läsningar: Ps 89:12-14; Joh 21:1-14; AC 10061:1,2. Se sista sidan!) Tidigt på morgonen stod Jesus på stranden, men lärjungarna visste inte

Läs mer

Storyline Familjen Bilgren

Storyline Familjen Bilgren Storyline Familjen Bilgren Du har valt att jobba med trafik med hjälp av Storyline. Denna Storyline vänder sig till årskurs 4 6 Eleverna får till en början möta familjen Bilgren som bor i Ringstorp. Familjen

Läs mer

Att ge feedback. Detta är ett verktyg för dig som:

Att ge feedback. Detta är ett verktyg för dig som: Att ge feedback Detta är ett verktyg för dig som: Vill skapa ett målinriktat lärande hos dina medarbetare Vill bli tydligare i din kommunikation som chef Vill skapa tydlighet i dina förväntningar på dina

Läs mer

Vad roligt att ni har valt att bjuda varandra på den här timmen.

Vad roligt att ni har valt att bjuda varandra på den här timmen. Hej! Vad roligt att ni har valt att bjuda varandra på den här timmen. Att prata med en ny person kan kännas nervöst även om man som ni redan har en hel del gemensamt. Därför finns den här guiden som ska

Läs mer

Barn för bjudet Lärarmaterial

Barn för bjudet Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Oscar K. Vad handlar boken om? Boken handlar om en kille och en tjej som brukar träffas och spela spel. En dag när de träffas, börjar de prata om barn och om hur barn blir till. De

Läs mer

BAKTAL, SKVALLER OCH FÖRTAL

BAKTAL, SKVALLER OCH FÖRTAL BAKTAL, SKVALLER OCH FÖRTAL Kristina Wennergren HUR VI SKADAR OCH SKADAS AV VARANDRAS PRAT I min första bok INRE HARMONI (1988) skrev jag ett kapitel om baktal. I min andra bok INRE RESOR (1989) fick jag

Läs mer

Utskrift av inspelat samtal hos Arbetsförmedlingen

Utskrift av inspelat samtal hos Arbetsförmedlingen BJÖRN L BERGLUND UTSKRIFT AV SAMTAL HOS AF 1 (9) Utskrift av inspelat samtal hos Arbetsförmedlingen Samtalet ägde rum hos Arbetsförmedlingen i Sollentuna tisdag 13 juni 2006 kl. 11.00 Inspelningen är cirka

Läs mer

Manus: Tredje bildspelet handlar om kroppen och rörelse. Alla vet säkert att det är bra för våra kroppar att få röra på sig.

Manus: Tredje bildspelet handlar om kroppen och rörelse. Alla vet säkert att det är bra för våra kroppar att få röra på sig. Pedagogens manus till BILDSPEL 3 KROPPEN OCH RÖRELSE 1. Manus: Tredje bildspelet handlar om kroppen och rörelse. Alla vet säkert att det är bra för våra kroppar att få röra på sig. 2. Manus: Från 12 års

Läs mer

Forbundsstyrelsens forslag till SEXUALPOLITISKT UTTALANDE

Forbundsstyrelsens forslag till SEXUALPOLITISKT UTTALANDE .... Forbundsstyrelsens forslag till SEXUALPOLITISKT UTTALANDE Riksting 18 20 maj 2012 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Sexualpolitiskt uttalande INLEDNING Sexualpolitik handlar om frågor som känns inpå bara skinnet

Läs mer

Nära smågrupp JAKOBS BREV ETT BIBEL OCH SAMTALSMATERIAL FÖR SMÅGRUPPER

Nära smågrupp JAKOBS BREV ETT BIBEL OCH SAMTALSMATERIAL FÖR SMÅGRUPPER Nära smågrupp JAKOBS BREV ETT BIBEL OCH SAMTALSMATERIAL FÖR SMÅGRUPPER I ETT SAMARBETE MED FÖRSAMLINGSPROGRAMMET I EVANGELISKA FRIKYRKAN, HYLLIE PARKS FOLKHÖGSKOLA OCH STUDIEFÖRBUNDET BILDA 2 Nära smågrupp

Läs mer

Kådiskollen 2010 RFSU Januari 2010

Kådiskollen 2010 RFSU Januari 2010 Kådiskollen 2010 RFSU Januari 2010 YouGov Sweden AB Tina Fernandes 0709-957014 tina.fernandes@yougovsweden.se 1 RFSU SE2009-634 Kådiskollen januari 2010 Kådiskollen 2010 KAPITEL 1 Relationer, sexvanor

Läs mer

Har du saknat mig? Prolog Nu är det 12 år sedan och jag tänker fortfarande på det. Hur mamma skriker på pappa att han ska gå medan han skriker tillbaka, det var då han lämnade oss och tillbaka kom han

Läs mer

Inledning. Övning 1: Frågestund

Inledning. Övning 1: Frågestund Kamratskap Inledning OBS! Hela föreläsningen ska hålla på i 45 minuter. Samla gruppen och sitt gärna i en ring så att alla hör och ser dig som föreläsare. Första gången du träffar gruppen: Föreläsaren

Läs mer

Några råd om hur man kommunicerar i relationen

Några råd om hur man kommunicerar i relationen Xxxxx Xxxxx Xxxxxx Malena Pratar Potens! Se Malenas film Malena pratar potens och gör ett potenstest direkt i din smartphone eller gå in på www.potenslinjen.se Pfizer AB 191 90 Sollentuna Tel: 08-550 52

Läs mer

kapitel 4 en annan värld

kapitel 4 en annan värld Hej! kapitel 1-hej Jag heter Amy. Jag är 10 år gammal. Jag har brunt hår och gröna ögon. Jag har bott här i Sverige i snart 1 månad. Innan jag flyttade hit var mitt liv som vanligt. Just nu är min mamma

Läs mer

Diskutera i ert lag. Innehåll. Vårt lag 3 Laganda 4 Fair Play 5 Självkänsla 6 Kost och sömn 7 Målsättning 8 Attityd 9 Doping 10

Diskutera i ert lag. Innehåll. Vårt lag 3 Laganda 4 Fair Play 5 Självkänsla 6 Kost och sömn 7 Målsättning 8 Attityd 9 Doping 10 LAGHÄFTET 13-16 år Diskutera i ert lag I häftet har vi samlat diskussionsfrågor med olika teman som passar att diskutera i mindre grupper. Tanken är att man ska jobba lagvis och gå igenom ett tema vid

Läs mer

PASCALE VALLIN JOHANSSON & EDITH HELSNER

PASCALE VALLIN JOHANSSON & EDITH HELSNER PASCALE VALLIN JOHANSSON & EDITH HELSNER Malte är en clown Av Pascale Vallin Johansson & Edith Helsner ISBN 978-91-637-3863-0 Copyright 2013 Text: Pascale Vallin Johansson Copyright 2013 Bild: Edith Helsner

Läs mer

Till dig som undervisar barn som har reumatism. Till dig som undervisar barn som har reumatism 1

Till dig som undervisar barn som har reumatism. Till dig som undervisar barn som har reumatism 1 Till dig som undervisar barn som har reumatism Till dig som undervisar barn som har reumatism 1 Inledning Den här foldern ger en kort introduktion till vad barnreumatism är och hur du som lärare kan agera

Läs mer

Människohandel - Information till dig som är god man för ensamkommande barn » 1 «

Människohandel - Information till dig som är god man för ensamkommande barn » 1 « Människohandel - Information till dig som är god man för ensamkommande barn» 1 « Till dig som är god man Många gånger anmäls inte brottet människohandel även om det idag är världens tredje största brottsliga

Läs mer

När du behöver frysa in dina ägg. Information om hur det går till att ta ut en bit av en äggstock och frysa in.

När du behöver frysa in dina ägg. Information om hur det går till att ta ut en bit av en äggstock och frysa in. När du behöver frysa in dina ägg Information om hur det går till att ta ut en bit av en äggstock och frysa in. Innehållsförteckning Varför ska jag frysa in mina ägg? Hur går det till? Hur tas en bit av

Läs mer

Familj och arbetsliv på 2000-talet. Till dig som är med för första gången

Familj och arbetsliv på 2000-talet. Till dig som är med för första gången Familj och arbetsliv på 2000-talet Till dig som är med för första gången 1 Fråga 1. När är du född? Skriv januari som 01, februari som 02 etc Födelseår Födelsemånad Är du 19 Man Kvinna Fråga 2. Inledningsvis

Läs mer

Thomas i Elvsted Kap 3.

Thomas i Elvsted Kap 3. Kap 3 Nu börjar träningen Imre, inte Ymre När kommer din pappa, frågar jag Lappen, vi kanske ska dela upp innan. Han är redan hemma, han jobbar på Metallen med datorer, säger Lappen, så vi ska nog strax

Läs mer

Mellan dig och mig Mårten Melin

Mellan dig och mig Mårten Melin Lärarmaterial SIDAN 1 Vad handlar boken om? Boken handlar om Max, som är tillsammans med Hanna. Max vet inte riktigt om han är riktigt kär i Hanna. Är det ok att röra vid Hannas snippa, och att hon rör

Läs mer

HANDBOK I SEXUALUNDERVISNING

HANDBOK I SEXUALUNDERVISNING HANDBOK I SEXUALUNDERVISNING Det är lätt att slå ner på dagens sexualundervisning när vi tittar på den statistik som vi fått fram i vår enkätundersökning. När vi började med arbetet med handboken var det

Läs mer

Självkänsla. Här beskriver jag skillnaden på några begrepp som ofta blandas ihop.

Självkänsla. Här beskriver jag skillnaden på några begrepp som ofta blandas ihop. Självkänsla Självkänsla är lika med att bottna i sitt innerst. Självkänslan finns i varje människa och söker plats att få fäste i och växa ur. Vissa ger den utrymme medan vissa inte låter den gro. Det

Läs mer

Från förvaring till förvandling Från förvaring till förvandling

Från förvaring till förvandling Från förvaring till förvandling Från förvaring till förvandling I samband med att jag coachade en verksamhetschef för ett gruppboende fick jag vara med om en märkbar utveckling. Chefens överordnade ringde mig och berättade att chefen

Läs mer

Stort tack för att du vill jobba med Rädda Barnens inspirationsmaterial.

Stort tack för att du vill jobba med Rädda Barnens inspirationsmaterial. a k i l o s n r a B r o k l l i v s v i l Stort tack för att du vill jobba med Rädda Barnens inspirationsmaterial. Välkommen att arbeta med Rädda Barnens material som berör en av våra mest existentiella

Läs mer

Så får du bättre. självkänsla. Experter Frågor och svar Intervjuer Steg för steg-guider Praktiska tips SIDOR

Så får du bättre. självkänsla. Experter Frågor och svar Intervjuer Steg för steg-guider Praktiska tips SIDOR Så får du bättre 1234 självkänsla Experter Frågor och svar Intervjuer Steg för steg-guider Praktiska tips 8 SIDOR Självkänsla Våga ta steget mot ett bättre självförtroende och ett rikare liv! En dålig

Läs mer

Berlinmuren Frågeställning: Vad är Berlinmuren? Orsaker? (Varför byggde man Berlinmuren?) Konsekvenser? Berlinmurens avskaffande.

Berlinmuren Frågeställning: Vad är Berlinmuren? Orsaker? (Varför byggde man Berlinmuren?) Konsekvenser? Berlinmurens avskaffande. Frågeställning: Vad är Berlinmuren? Orsaker? (Varför byggde man Berlinmuren?) Konsekvenser? Berlinmurens avskaffande. Ämne: Historia Arbetssätt: Läsa in mig på ämnet, både genom böcker(om det går) och

Läs mer

2016-03-09. Lafa enheten för sexualitet och hälsa. Maja Österlund. Lafa enheten för sexualitet och hälsa. maja.osterlund@sll.se

2016-03-09. Lafa enheten för sexualitet och hälsa. Maja Österlund. Lafa enheten för sexualitet och hälsa. maja.osterlund@sll.se Maja Österlund maja.osterlund@sll.se Vikten av god sexuell hälsa En god grund för att komma igång Tips och metoder för att prata sexualitet, relationer och normer God sexuell och reproduktiv hälsa är en

Läs mer

FOTA. Tävling åk. 4-7 FÖR DINA RÄTTIGHETER! 25 ÅR! Fyra enkla övningar om Barnkonventionen BAR N KONV EN TIONEN. 20 november 2014

FOTA. Tävling åk. 4-7 FÖR DINA RÄTTIGHETER! 25 ÅR! Fyra enkla övningar om Barnkonventionen BAR N KONV EN TIONEN. 20 november 2014 FOTA BAR N KONV EN TIONEN 25 ÅR! 20 november 2014 FÖR DINA RÄTTIGHETER! Fyra enkla övningar om Barnkonventionen Tävling åk. 4-7 HEJ! FOTOTÄVLING FÖR ÅK. 4-7 I höst fyller Barnkonventionen 25 år och vi

Läs mer

TIPSLISTAN om trans på lajv

TIPSLISTAN om trans på lajv TIPSLISTAN om trans på lajv På Prolog 2015 samlades 17 stycken lajvare med transerfarenheter på utvecklingsforumet Att lajva utanför könsnormerna. Där skapade vi bland annat den här listan med grundläggande

Läs mer

2016-04-24 Kompletterande information i anledning av inkomna frågor, funderingar

2016-04-24 Kompletterande information i anledning av inkomna frågor, funderingar 2016-04-24 Kompletterande information i anledning av inkomna frågor, funderingar Vår information att Arne förtydligat att de 5000 återbetalas både vid tillträde av ny campingvärd alternativt vid avflyttning

Läs mer

en möjlighet för alla

en möjlighet för alla är en fristående del FÖRSTA GÅNGEN SIDAN 1 Lärarmaterial Klicka HÄR för att skriva ut arbetsmaterialet. VAD HANDLAR BOKEN OM? Max tvingas följa med sin pappa och hans nya fru Linnea till Norrland, där

Läs mer

Barns medverkan i den sociala barnavården hur lyssnar vi till och informerar barn. Lyssna på barnen

Barns medverkan i den sociala barnavården hur lyssnar vi till och informerar barn. Lyssna på barnen Barns medverkan i den sociala barnavården hur lyssnar vi till och informerar barn Lyssna på barnen 1 En tanke att utgå ifrån För att förstå hur varje unikt barn uppfattar sin specifika situation är det

Läs mer

Lärarmaterial för inspiration och eftertanke kring föreställningen. Dumstrut

Lärarmaterial för inspiration och eftertanke kring föreställningen. Dumstrut Lärarmaterial för inspiration och eftertanke kring föreställningen Dumstrut Hej och välkommen till Norrbottensteaterns föreställning Dumstrut! Som lärare kan du välja att förbereda och efterarbeta teaterbesöket,

Läs mer

En beskrivning av det professionella rådgivningssamtalet 2006-11- 30

En beskrivning av det professionella rådgivningssamtalet 2006-11- 30 Samtalsprocessen En beskrivning av det professionella rådgivningssamtalet 2006-11- 30 Samtalsprocessens fem faser Öppna Lyssna Analysera Bedöma Motivation Åtgärd Avsluta Öppningsfasen Genom rösten, god

Läs mer

Samråd för hbtq-frågor

Samråd för hbtq-frågor !Infoga logotyp här Sida 1(6) Samråd för hbtq-frågor Datum: 2 oktober 2014 Tid: 09.00 12.00 Plats: Regionens hus, Norra Hamngatan 14, Göteborg Närvarande: Angelica Löwdin, FPES Annika Håkansson, kommittén

Läs mer

Den magiska dörren. Kapitel 1 Hej. Jag vaknar av att mamma skriker: - Benny dags att gå upp!

Den magiska dörren. Kapitel 1 Hej. Jag vaknar av att mamma skriker: - Benny dags att gå upp! Den magiska dörren Kapitel 1 Hej Jag vaknar av att mamma skriker: - Benny dags att gå upp! Jag sträcker på mig och går upp. Det är kallt i huset. Vi kom precis hem från en resa från Turkiet. Min kompis

Läs mer

En liten guide till kvinnohälsa

En liten guide till kvinnohälsa En liten guide till kvinnohälsa Barnmorskemottagningarna i Primärvården Skåne vart ska jag gå? får jag tvillingar? ÄR DET RÄTT FÖR MIG? är det normalt? kostar det något? Trygghet är vår specialitet är

Läs mer

Allan Zongo. Vad handlar boken om? Mål och förmågor som tränas: Eleverna tränar på följande förmågor: Författare: Henrik Einspor

Allan Zongo. Vad handlar boken om? Mål och förmågor som tränas: Eleverna tränar på följande förmågor: Författare: Henrik Einspor Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Henrik Einspor Vad handlar boken om? Max har en rymdvarelse, Allan Zongo hemma hos sig. Den har råkat landa i deras trädgård med sitt rymdskepp. Max mamma är på sjukhuset,

Läs mer

Kristet Sällskapande Stefan Forsbäck 2007

Kristet Sällskapande Stefan Forsbäck 2007 Kristet Sällskapande Stefan Forsbäck 2007 INLEDNING Kärlek är något underbart! Säkert det finaste vi kan uppleva! Vi längtar alla efter att vara riktigt älskade och få bli överösta av någons uppmärksamhet.

Läs mer

Studiehandledning - Vems Europa

Studiehandledning - Vems Europa Studiehandledning - Vems Europa En studiesatsning om makt och rättvisa i Europa Varför får inte EU och Europa mer plats i den svenska debatten? Det har vi också undrat. Sverige är en del av Europa och

Läs mer

SIDAN 1. Lgr 11 Centralt innehåll och förmågor som tränas:

SIDAN 1. Lgr 11 Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Författare: Jørn Jensen Vad handlar boken om? Boken handlar om Rasmus och hans pappa Sören. Rasmus mamma har blivit dödad i en bilbomb. Det var ett mc-gäng, som Rasmus pappa har varit med i, som

Läs mer

11 Sex och samlevnad. OH1 Kvinnans könsorgan OH2 Mannens könsorgan 9 Fula ord 10 Vi förändras både utanpå och inuti 11 Håll dig ren

11 Sex och samlevnad. OH1 Kvinnans könsorgan OH2 Mannens könsorgan 9 Fula ord 10 Vi förändras både utanpå och inuti 11 Håll dig ren 11 Sex och samlevnad 11.1 1 Vem är du? 2 Ensamhet på gott och ont 3 Diskutera om sex 4 Vad är kärlek? 5 Kär och galen? 6 Vem har du fått sexinformation ifrån? 7 Sexualitet och adoption 11.2 8 Våra könsorgan

Läs mer

Först till häcken... en berättelse om vad som hände innan prinsen kysste prinsessan ROLLER HÄCK-IRÈN MAMMA OLE DOLE DOFF

Först till häcken... en berättelse om vad som hände innan prinsen kysste prinsessan ROLLER HÄCK-IRÈN MAMMA OLE DOLE DOFF Först till häcken... en berättelse om vad som hände innan prinsen kysste prinsessan ROLLER HÄCK-IRÈN D sovande flicka mamma lat son lat son lat son flitig gårdskarl gift med Ingvild flitig gårdsfru gift

Läs mer

Säg STOPP! Ett samarbete mellan Kulturskolan, föreningen DuD och barn och ungdomsprojektet i Katrineholms kommun

Säg STOPP! Ett samarbete mellan Kulturskolan, föreningen DuD och barn och ungdomsprojektet i Katrineholms kommun Säg STOPP! Ett samarbete mellan Kulturskolan, föreningen DuD och barn och ungdomsprojektet i Katrineholms kommun Säg STOPP en temateater kring mobbning Bakgrund Kulturskolan och DuD:s teatergrupp har under

Läs mer

1. Att lyssna 1. Titta på den som talar. 2. Tänk på vad som sagts. 3. Vänta på min tur att prata. 4. Säg det jag vill säga. 1.

1. Att lyssna 1. Titta på den som talar. 2. Tänk på vad som sagts. 3. Vänta på min tur att prata. 4. Säg det jag vill säga. 1. 1. Att lyssna 1. Titta på den som talar. 2. Tänk på vad som sagts. 3. Vänta på min tur att prata. 4. Säg det jag vill säga. 1. Att lyssna 1. Titta på den som talar. 2. Tänk på vad som sagts. 3. Vänta på

Läs mer

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Johanna Nilsson Vad handlar boken om? Johan är en fotbollstokig kille som, mer än allt annat i världen, vill bli fotbollsproffs. Han måste dock kämpa mycket med svenskan,

Läs mer

Berlinmuren Frågeställning: Vad är Berlinmuren? Orsaker? (Varför byggde man Berlinmuren?) Konsekvenser? Berlinmurens avskaffande.

Berlinmuren Frågeställning: Vad är Berlinmuren? Orsaker? (Varför byggde man Berlinmuren?) Konsekvenser? Berlinmurens avskaffande. Frågeställning: Vad är Berlinmuren? Orsaker? (Varför byggde man Berlinmuren?) Konsekvenser? Berlinmurens avskaffande. Ämne: Historia Arbetssätt: Läsa in mig på ämnet, både genom böcker(om det går) och

Läs mer

- risker och konsekvenser

- risker och konsekvenser Filmfakta Ämne: Idrott och hälsa, Biologi, ANDT Ålder: Från 13 år (H, Gy) Speltid: 17 minuter Svenskt tal med svensk text som tillval Producent: Kunskapsmedia AB, 2012 Inlärningsmål - Att ungdomarna lär

Läs mer

Det viktiga är inte vem som diskrimineras utan att vi bekämpar diskriminering i alla dess former och skepnader.

Det viktiga är inte vem som diskrimineras utan att vi bekämpar diskriminering i alla dess former och skepnader. Anf. 33 HILLEVI LARSSON (s): Fru talman! Detta år är det 30 år sedan sjukdomsklassificeringen av homosexualitet togs bort här i Sverige. Varje steg framåt mot diskriminering har varit mödosamt och tagit

Läs mer

Parkour! Lärarmaterial

Parkour! Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Kalle Güettler Vad handlar boken om? Isak är en blyg kille som går i nian. Han har ett stort intresse för att åka bräda och på nätet brukar han kolla parkour. Han gillar när de hoppar

Läs mer

Många tjejjourer arbetar med förebyggande verksamhet genom föreläsningar och tjejgrupper i skolor och på fritidsgårdar.

Många tjejjourer arbetar med förebyggande verksamhet genom föreläsningar och tjejgrupper i skolor och på fritidsgårdar. Tjejjourer Vad är en tjejjour? En tjejjour är en feministisk förening där tjejer arbetar för att stötta andra tjejer. Det finns över 60 tjejjourer runt om i hela Sverige, i små och i stora städer. Varenda

Läs mer

Övningar till avsnitt 3 - Leva inifrån och ut

Övningar till avsnitt 3 - Leva inifrån och ut Övningar till avsnitt 3 - Leva inifrån och ut I den första övningsdelen började du stärka din självbild bland annat med hjälp av en lista med positiva affirmationer anpassade just för dig. Förhoppningsvis

Läs mer

Anette Franzén Lärare i svenska som andraspråk anette.franzen@edu.norrkoping.se

Anette Franzén Lärare i svenska som andraspråk anette.franzen@edu.norrkoping.se Anette Franzén Lärare i svenska som andraspråk anette.franzen@edu.norrkoping.se Trygghet Delaktighet Kunskap Dialog Metodutvecklande projekt 2014-2017 Arvsfonden, Rädda Barnen, Länsstyrelsen Östergötland

Läs mer

Risksituationer vid studier

Risksituationer vid studier PIE. EKI. Linköpings universitet. 1 Artikel A9 i serien Att komma igång och bli klar i tid Risksituationer vid studier En risksituation i studier är när sannolikheten att du skall gå ifrån dina uppgjorda

Läs mer

Mata fåglar. Mata fåglar. Studiehandledning till. Mata. fåglar. Niklas Aronsson SOF. En studiehandledning från Studiefrämjandet

Mata fåglar. Mata fåglar. Studiehandledning till. Mata. fåglar. Niklas Aronsson SOF. En studiehandledning från Studiefrämjandet Mata fåglar Mata fåglar Studiehandledning till Mata SOF Niklas Aronsson fåglar En studiehandledning från Studiefrämjandet Vad är en studiecirkel? En studiecirkel är en liten grupp människor som samlas

Läs mer

Ungdomssamtalarna beaktas i internbudget för 2015, samt att samarbete inom ramen för Ungdomssamtalarna fortsatt sker med grundskolenämnden

Ungdomssamtalarna beaktas i internbudget för 2015, samt att samarbete inom ramen för Ungdomssamtalarna fortsatt sker med grundskolenämnden Malmö stad Gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen 1 (1) Datum 2014-08-07 Handläggare Annika Pfannenstill Utredningssekreterare annika.pfannenstill@malmo.se Tjänsteskrivelse Ungdomssamtalare GYVF-2014-542

Läs mer

Studiehandledning till Nyckeln till arbete

Studiehandledning till Nyckeln till arbete Studiehandledning till Nyckeln till arbete STUDIECIRKEL OM NYCKELN TILL ARBETE 2014 gav Handikappförbunden ut skriften Nyckeln till arbete. Den vänder sig till arbetssökande med olika funktionsnedsättningar

Läs mer

Lärarmaterial. Hundra hugg. Vad handlar boken om? Lgr 11 Centralt innehåll och förmågor som tränas: Eleverna tränar följande förmågor:

Lärarmaterial. Hundra hugg. Vad handlar boken om? Lgr 11 Centralt innehåll och förmågor som tränas: Eleverna tränar följande förmågor: SIDAN 1 Författare: Christina Wahldén Vad handlar boken om? Boken handlar om Aisha och hennes bror Karim. Karim har inget tålamod och är väldigt arg hela tiden. Han trivs inte i skolan och hotar familjen,

Läs mer

Innehållsförteckning. Kapitel 1

Innehållsförteckning. Kapitel 1 Innehållsförteckning kapitel 1 s.1 kapitel 3 s.3 kapitel 5 s.5 kapitel 2 s.2 kapitel 4 s.4 kapitel 6 s.6 Kapitel 1 Abdullah? Abdullah Alshori vaknade klockan 6.00 med tårta på sängen. Han fyller 18 år

Läs mer

> > O C H NÅGON BLEV I N T E K NIVHUGGEN

> > O C H NÅGON BLEV I N T E K NIVHUGGEN HANDLEDNINGSMATERIAL Affischbild: Emilia Bergmark-Jiménez FÖR L Ä R A R E O C H A NDRA VUXNA > > O C H NÅGON BLEV I N T E K NIVHUGGEN >>VÄLKOMNA Vad kul att du valt att se Och ingen blev knivhuggen på

Läs mer

KOLLEKTMATERIAL TREDJE ADVENT 16 DECEMBER 2012.

KOLLEKTMATERIAL TREDJE ADVENT 16 DECEMBER 2012. KOLLEKTMATERIAL TREDJE ADVENT 16 DECEMBER 2012. Svenska Kyrkans Unga är en demokratisk rörelse av barn och ungdomar i Svenska kyrkan. Vi vill med Kristus i centrum och med dopet som grund verka i hela

Läs mer

Definition av indikatorer i Barn-ULF 2013

Definition av indikatorer i Barn-ULF 2013 1(17) Barn-ULF 2014-06-19 Definition av indikatorer i Barn-ULF 2013 Innehåll: Barn 10-18 år... 1 Barns arbetsmiljö och inflytande i skolan... 1 Barns ekonomi och materiella resurser... 3 Barns fritid och

Läs mer

Välkommen till din loggbok!

Välkommen till din loggbok! Loggbok för: 1 Välkommen till din loggbok! Den här boken är till för dig som ska träna med Minneslek. I loggboken får du information om arbetsminnet, veta hur träningen går till och ett schema där du kan

Läs mer