Publicerat för enhet: Kuratorsmottagning Uddevalla sjukhus; Kuratorsmottagning Norra Älvsborgs Länssjukhus Version: 11

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Publicerat för enhet: Kuratorsmottagning Uddevalla sjukhus; Kuratorsmottagning Norra Älvsborgs Länssjukhus Version: 11"

Transkript

1 Publicerat för enhet: Kuratorsmottagning Uddevalla sjukhus; Kuratorsmottagning Norra Älvsborgs Länssjukhus Version: 11 Innehållsansvarig: Maria Johansson, Kurator, Kuratorsmottagning Uddevalla sjukhus (marer115) Giltig från: Godkänt av: Heléne Fred Carlström, Chefkurator, Administration och paramedicin gemensamt (helfr4) Giltig till: Enligt smittskyddslagen är man skyldig till att medverka vid smittspårning om man har testats positivt för vissa sexuellt överförbara sjukdomar. Finns det endast misstanke om sjukdom, exempelvis om personen kommer med partnerbrev, är de inte skyldiga att medverka vid smittspårning direkt, utan först när det finns ett positivt provsvar. Det är ändå bra om man försöker göra smittspårningen när de är på plats, särskilt om de får sin behandling samma dag. Det kan ibland vara svårt att få patienten att komma tillbaka endast för smittspårning. Möte med patient: När du möter en person i syfte att genomföra en smittspårning är det mycket viktigt att han/hon känner sig så trygg som möjligt. Personen lämnar ut sin sexualitet, det mest privata vi har. Det kräver ett förtroendefullt samarbete mellan smittspårare och patient. Det är viktigt att patienten vid smittspårning får klart för sig att full sekretess råder och att patientens namn inte kommer att röjas. Gå igenom de sexuella kontakter som personen har haft under en period tillbaka, se vidare specifika sjukdomar nedan. Förutsätt aldrig heterosexualitet, utan använd begreppet partner. Försök få fram allt du kan om personerna. Ibland kan man använda dator som hjälp direkt, exempelvis att de själva söker mer information via mail eller andra internetsidor. Om det finns en möjlighet att de kan ta reda på mer senare, be dem återkomma. Bestäm om tillvägagångssättet för kontakt med partner. Ibland önskar han/hon informera sina partner själv. Undersök då möjligheten att skicka med ett partnerbrev för överlämning alternativt att du skickar ett när han/hon informerat. Informera om att du har sekretess, det vill säga att du inte kommer att uppge hans/hennes namn vid kontakt med en partner. Smittspårning görs endast inom Sveriges gränser. Om personen haft sexuella kontakter utomlands, rekommendera att de själva informerar berörda kontakter. 1 (10)

2 Lämna förhållningsregler. Dessa finns i skrift, och det kan vara bra att gå igenom dem. Läkaren ska också ha gjort detta, men det är bra om det kommer från flera håll. I övrigt är det bra att fråga kring de relationer personen har/haft. En könssjukdom kan väcka mycket och det kan finnas behov av att samtala om annat kring den sexuella kontakten än just att de drabbats av en könssjukdom. Det kan handla om otrohet, att man haft ofrivillig sex, ånger kring någon sexuell kontakt etc. Har man en pågående relation finns det också risk att det påverkar förhållandet. Det är också viktigt att fånga upp riskpersoner, det vill säga personer som återkommer med klamydia, unga personer med många partner etc. Efter mötet: Finns det en pågående relation och sjukdomen är bekräftad ska den personen genast komma in för behandling. Partner i pågående relation får alltid behandling, utan att man avvaktar provsvar på denne. Har personen haft med sig ett partnerbrev, återsänd det direkt till avsändaren, utan att invänta provsvar. Om det är någon under 15 år som haft sexuella kontakter ska man alltid anmäla detta till socialtjänsten i berörd persons kommun. Detta för att man ser det som ett riskbeteende men också för att det är emot lag att ha sexuell kontakt med någon person under 15 år. Om personen har testat positivt på ska de ha med sig en remiss därifrån som bekräftar positivt provsvar. Har de endast koden, kan man själv gå in och skriva ut remissen. Läkaren tar inget nytt prov, utan remissen från klamydia.se räknas som provsvar. Återsänd remissen till klamydia.se. Ta kopia och bifoga smittspårningshandlingen. Om personen har testat positivt på ska de ha med sig en remiss därifrån som bekräftar provsvar. Har de endast koden, be att få personens e-postadress då den också behövs för att skriva ut remissen. Återsänd remissen till Dynamiccode.se, ta kopia och bifoga smittspårningshandlingarna. Man kan också ringa Dynamiccode och uppge koden så avslutar de ärendet. Det är koden som ska fyllas i som labnr på smittskyddsanmälan. Vid positivt provsvar: Vid positivt provsvar får man en kopia på provsvaret i kuratorsfacket på expeditionen på hudmottagningen alternativt remiss från läkare. Man kan också kontrollera i Melior för snabbare information. Negativa provsvar får man inte i facket. Får man ett positivt provsvar på en person man inte har träffat så har sjuksköterskan bokat in honom/henne för behandling och smittspårning inom de närmsta dagarna. 2 (10)

3 Vid positivt provsvar ska man göra en anmälan till smittskyddsenheten. Detta gör man på Se vidare information nedan. Börja sedan följa upp partner. Se först efter om det finns mer information att hitta om de kontakter du ska följa upp. Se tips nedan. Kontakta sedan partner på det sätt ni har bestämt. Oftast är det bättre att skicka brev, då det ibland kan vara svårt att nå personer via telefon och det kan dra ut på tiden i onödan. Skicka breven i vitt kuvert, utan VG-regionens logga och med vanligt frimärke. Vid kontakt över telefon informera dig först om att du pratar med rätt person innan du berättar vem du är. Informera sedan om att det finns risk att han/hon är smittad och därför behöver testa sig. Testa sig kan de göra på valfri vårdcentral, ungdomsmottagning, barnmorskemottagning eller på hudmottagningen. Om ni bestämmer det kan man även i detta läge skicka ett brev som personen tar med sig när han/hon testar sig. Om personen uppger att han/hon redan har testat sig, ta reda på var de har varit och när. Informera om att du kommer ringa dit och få bekräftelse på detta. Det är först då du fått bekräftelse på att partner testat sig. Du behöver inte veta provsvar. Man får fråga partnern själv om provsvar, men inte vårdgivaren. Uppger personen att han/hon testat sig på be att få den kod de har fått, så kan du gå in på hemsidan och få bekräftelse. Att de kommer in för smittspårning/behandling ligger sedan på klamydia.se:s ansvar. Har de glömt koden kan smittskyddsenheten vara till hjälp för att få bekräftelse. Om du inte har återfått en bekräftelse på cirka två veckor, skicka ett påminnelsebrev. Har du skickat två brev och eventuellt försökt att nå partnern över telefon utan att få kontakt eller bekräftelse, så ska han/hon anmälas till smittskydds-enheten. Se tillvägagångssätt nedan. Smittskyddsenheten försöker sedan på nytt få in personen till provtagning. I yttersta nödfall kan de använda sig av poliseskort. Vid negativt provsvar: Följ inte upp några kontakter utan strimla papperen. Tips om sidor för att få mer information om partners: Om personen endast lämnat telefonnummer kan de finnas med här. Man får då en adress och ibland även födelsedag. Här kan man söka namn, adress, alternativt personnummer. Grundar sig på folkbokföringen. Man behöver inte vara medlem på sidan för att söka. 3 (10)

4 Endast födelsedag utifrån ett namn. Befolkningsregistret kan också vara till mycket bra hjälp. Några som kan det mesta om smittspårning är sjuksköterskorna på smittskyddsenheten och som man alltid kan rådfråga: Jill Johansson, telefon: Birgitta Loewen, telefon: Socialstyrelsens bok Smittspårning vid sexuellt överförbara infektioner ger också mycket information. Journalförning vid smittspårning: Vid smittspårning ska en särskild smittspårningshandling upprättas. Detta görs på upprättade blanketter, det vill säga ej i Melior. På dessa blanketter ska de anteckningar göras som handlar om namn på partner och hur kontakten sett ut etc. När smittspårningen är avslutad ska alla papper sättas in i STIpärmen som finns i arkivet innanför expeditionen på Kuratorsmottagningen, Uddevalla sjukhus eller hos respektive kurator. I Melior ska följande anteckningar göras: Tidpunkt för möte och påbörjad smittspårning, tidpunkt för anmälan till smittskyddsenheten samt när du avslutat smittspårningen. Ingen information om partner får göras i Melior. Exempel på journalförning i Melior vid smittspårning: Mottagningsbesök: Träffar patienten på STI-mottagningen i samband med läkarbesök. Påbörjar smittspårning samt ger information om förhållningsregler vid könssjukdom. Åtgärdskod: AU004 Psykosocial utredning enligt lag AV097 Smittspårning DV063 Rådgivande samtal Anteckning: Gör anmälan till smittskyddsenheten Åtgärdskod: GD001 Anmälan enligt lag Anteckning: Smittspårning avslutad (på grund av negativt provsvar) Ingen åtgärdskod Anmälan till smittskyddsenheten vid varje diagnostiserat fall 1) Gå in på intranätet. 2) Välj smittskyddsenheten under Vårdinformation. 3) Välj länken för smittskyddsanmälan (alternativt gå direkt in på hemsidan). 4) Välj Elektronisk anmälan med login. 5) Inloggningsuppgifter för Hudmottagningen, Uddevalla sjukhus, se nedan. Län: Västra Götaland Kliniktyp: STI 4 (10)

5 Kliniknamn: Uddevalla Hudklinik Lösenord: Inloggningsuppgifter för Kvinnokliniken, NÄL, se nedan. Län: Västra Götaland Kliniktyp: Gynekologi Kliniknamn: Trollhättan Kvinnoklinik Lösenord: ) Välj diagnos. 7) Patient-ID, rikskod för födelseårtal+de fyra sista sifforna i personnumret. 8) Fyll sedan i det som är möjligt 9) Skicka in anmälan. Skriv sedan ut den och bifoga smittspårningshandlingen. Paragrafanmälan Paragrafanmälan av person som ska lämna prov klamydia, gonorré och syfilis och hiv. Anmälan av person som inte identifierats, kontaktats eller där provtagning inte bekräftats. Paragrafanmälan av patient som inte följer smittskyddslagen klamydia, gonorré, syfilis och hiv. Anmälan avseende patient som inte kommer för smittspårning, inte följer sina förhållningsregler eller inte följer erbjuden medicinsk behandling och detta medför en smittrisk för andra. Smittspårning vid specifika sjukdomar Hur långt tillbaka man smittspårar beror på vilken infektion det rör sig om och de eventuella symtom patienten haft. Tidsgränsen för smittspårning får således bedömas individuellt. Klamydia Smittspåra upp till ett år, längre tillbaka om det finns misstanke om att smittillfället ligger längre tillbaka i tiden. Gonorré Hur långt tillbaka man smittspårar varierar från fall till fall, men ungefär upp till ett år om personen inte har symtom. Smittspåra längre tillbaka om det finns misstanke om att smittillfället ligger längre tillbaka i tiden. Har personen symtom är det sannolikt att han/hon smittats nyligen, inkubationstiden är 7-10 dagar. Smittspåra dock ändå längre tillbaka, man kan aldrig veta helt säkert. Syfilis Det är viktigt att först av läkaren ta reda på vilket stadium sjukdomen är i. Läkaren gör den bedömningen utifrån hur långt sjukdomen har utvecklats. Det vanligaste sättet att definiera syfilisstadium är med tidig syfilis, att man smittats de senaste två åren, och sen syfilis, att smittotillfället är för mer än två år sen. 5 (10)

6 Ett annat definitionssätt är: Primär syfilis smittotillfället är för mindre än 10 veckor sen, sekundär syfilis smittotillfället är för mer än 10 veckor sen, samt tertiär syfilis kan utvecklas från 1-30 år efter smittotillfälle vid obehandlad syfilis. Smittspårningen grundar sig sedan på vilket stadium sjukdomen är i. Är det exempelvis en tidig syfilis går man två år tillbaka, är det en sen syfilis får man följa upp i stort sett hela livet. Är det en sen syfilis finns det en risk att man smittats redan vid födseln och personens mor och eventuellt andra familjemedlemmar ska kallas till provtagning. Rådfråga med läkaren om detta, ofta är de redan kallade. Tänk på att fråga om personen någonsin injicerat narkotika då syfilis även smittar på det sättet. Endast tidig syfilis ska anmälas till smittskyddsenheten. Det kan dock vara bra att göra en smittspårning ändå, tänk bara på att patient inte är skyldig, enligt lag, att medverka. HIV och Hepatit Dessa smittspårningar görs inte på STI-mottagningen utan endast på infektionsmottagningen. Personer kan dock fått erbjudande om att testa sig för HIV, särskilt om de har haft sexuell kontakt utomlands. Detta kan vara chockerande för många, särskilt om de tidigare inte insett risken. Övriga Inga andra könssjukdomar ska smittspåras. Ibland händer det att man ändå får förfrågan om läkaren är osäker på detta. Då rör det sig ofta om ureaplasma eller mycoplasma. Dessa ska man inte smittspåra. Inte heller herpes eller kondylom ska man smittspåra. Kontrollera dock med läkare om de inte också har tagit prover för klamydia etc. (Källa: Smittspårning vid sexuellt överförbara infektioner, Socialstyrelsen 2007) Blanketter att använda Smittspårningshandling indexpatient, se sidan 7 Smittspårningshandling kontakter, se sidan 8 Anmälan till smittskyddsläkaren, enligt smittskyddslagen (2004:168) (SmL) 6 (10)

7 SMITTSPÅRNINGSHANDLING INDEXPATIENT Personnummer Namn Adress Telefon Kontaktorsak Testdatum Diagnos Diagnosdatum Labnummer Behandlingsdatum Behandlande läkare Muntlig & skriftlig information lämnad Smittspårning startad Smittspårning avslutad Anmälan smittskyddsenheten Anmälan smittskyddsläkare Smittspårare... Antal riskfyllda kontakter..identifierade..uppföljda... Anteckningar Indexpatient... Personnummer... 7 (10)

8 SMITTSPÅRNINGSHANDLING Kontakt KONTAKTER Personnummer Namn Adress Telefon Sexuell kontakt datum... Kurator kontaktar datum... Index kontaktar... Partnerbrev 1 datum... Partnerbrev 2 datum... Telefonkontakt datum... Undersökningsdatum... Undersökningsställe... Överl. smittskyddsläk... Övrigt... Kontakt Personnummer Namn Adress Telefon Sexuell kontakt datum... Kurator kontaktar datum... Index kontaktar... Partnerbrev 1 datum... Partnerbrev 2 datum... Telefonkontakt datum... Undersökningsdatum... Undersökningsställe... Överl. smittskyddsläk... Övrigt... 8 (10)

9 Blanketter för smittspårning Partnerbrev klamydia Påminnelse partnerbrev klamydia Partnerbrev gonorrè Påminnelse partnerbrev gonorré 9 (10)

10 Till behandlande läkare: Tacksam för undersökning och behandling av denna patient som är partner till en av oss behandlad patient med klamydiainfektion. Namn... Personnummer... Provtagningsdatum... Mottagning... Tfn mottagning... Doktor/Kurator/Barnmorska... Var snäll och återsänd detta brev efter ifyllande till: Kurator:... Kuratorsmottagningen Uddevalla sjukhus/näl Uddevalla/ Trollhättan Exempel på Anmälan till smittskyddsläkaren, se fack på sekreterarexpeditionen på Uddevalla kuratorsmottagning samt skrivarrummet på NÄL:s kuratorsmottagning. 10 (10)

Publicerat för enhet: Kuratorsmottagning Uddevalla sjukhus; Kuratorsmottagning Norra Älvsborgs Länssjukhus Version: 8

Publicerat för enhet: Kuratorsmottagning Uddevalla sjukhus; Kuratorsmottagning Norra Älvsborgs Länssjukhus Version: 8 Publicerat för enhet: Kuratorsmottagning Uddevalla sjukhus; Kuratorsmottagning Norra Älvsborgs Länssjukhus Version: 8 Innehållsansvarig: Maria Lagergren, Kurator, Kuratorsmottagning Uddevalla sjukhus (marfo39)

Läs mer

Flödesschema vid smittspårning

Flödesschema vid smittspårning Flödesschema vid smittspårning Högbo 150311 Therese Malm Smittskydd Mål Den övergripande målsättningen för smittspårning är att finna de personer som är smittade för att ge dem lämplig vård och förhållningsregler

Läs mer

Flödesschema vid smittspårning

Flödesschema vid smittspårning Flödesschema vid smittspårning GCC Therese Malm Smittskydd Mål Den övergripande målsättningen för smittspårning är att finna de personer som är smittade för att ge dem lämplig vård och förhållningsregler

Läs mer

17. Smittspårning/Epidemiologisk utredning vid STI

17. Smittspårning/Epidemiologisk utredning vid STI Kapitel 17 1 17. Smittspårning/Epidemiologisk utredning vid STI Smittspårningen bör påbörjas så fort som möjligt efter konstaterad eller stark misstanke på STI. Vid konstaterad STI ska patienten omgående

Läs mer

Smittskyddslagen (SmL) Petra Tunbäck Verksamheten för Hud- och Könssjukvård Sahlgrenska sjukhuset / SU

Smittskyddslagen (SmL) Petra Tunbäck Verksamheten för Hud- och Könssjukvård Sahlgrenska sjukhuset / SU Smittskyddslagen (SmL) Petra Tunbäck Verksamheten för Hud- och Könssjukvård Sahlgrenska sjukhuset / SU STI och prevention Primärprevention minska incidens av sjukdom; vaccination / sexualundervisning /

Läs mer

Handläggning vid smittspårning av klamydia

Handläggning vid smittspårning av klamydia Handläggning vid smittspårning av klamydia Målgrupp: Läkare och övrig personal med smittspårarkompetens samt deras chefer Smittskyddslagen (2004:168)... 1 Vad innebär Behandlande läkare?... 1 Utbildning

Läs mer

Handläggning vid smittspårning av klamydia

Handläggning vid smittspårning av klamydia Handläggning vid smittspårning av klamydia Målgrupp: Läkare och övrig personal med smittspårarkompetens samt deras chefer Smittskyddslagen (2004:168)... 1 Vad innebär Behandlande läkare?... 1 Utbildning

Läs mer

Smittspårning, grundkurs nov 2017

Smittspårning, grundkurs nov 2017 Smittspårning, grundkurs nov 2017 MD, PhD Bitr smittskyddsläkare Smittskydd Stockholm Jenny.stenkvist@sll.se Upplägg Smittspårning: Vem? Vad? Hur? Varför? Att ta med hem Smittspårning: Vem? Oftast Du!

Läs mer

Smittspårning Vem, vad, hur och varför? Grundkurs, nov 2018

Smittspårning Vem, vad, hur och varför? Grundkurs, nov 2018 Smittspårning Vem, vad, hur och varför? Grundkurs, nov 2018 MD, PhD Bitr smittskyddsläkare Smittskydd Stockholm Jenny.stenkvist@sll.se Huvudbudskap smittspårning Vem? Oftast Du! (den som tagit provet)

Läs mer

Vad händer på smittskyddet. Sörmland

Vad händer på smittskyddet. Sörmland Vad händer på smittskyddet Sörmland 2017-04-24 Lag, förordning, föreskrift Smittskyddslagen 2004:168 Hälso- och sjukvårdslagen 1982:763 Smittskyddsförordningen 2004:255 Allmänna råd från SoS. SOSFS 2004:5

Läs mer

Klamydia.. och lite annan STI. Foto: Folkhälsomyndighetens Pressarkiv

Klamydia.. och lite annan STI. Foto: Folkhälsomyndighetens Pressarkiv Klamydia.. och lite annan STI Foto: Folkhälsomyndighetens Pressarkiv Klamydia Den vanligaste allmänfarliga sjukdomen. 2017: 965 fall i Jönköpings län 2018: Hittills, 906 fall 2017: 211 ( av 341) -ärenden,

Läs mer

2015-04-15. Vad händer på smittskyddet. Lag, förordning, föreskrift. Smittspårning av sexuellt överförbara sjukdomar

2015-04-15. Vad händer på smittskyddet. Lag, förordning, föreskrift. Smittspårning av sexuellt överförbara sjukdomar Vad händer på smittskyddet Sörmland 2015-03-09 Lag, förordning, föreskrift Smittskyddslagen 2004:168 Hälso- och sjukvårdslagen 1982:763 Smittskyddsförordningen 2004:255 Allmänna råd från SoS. SOSFS 2004:5

Läs mer

2015-04-15. Nässjö 20-21 april 2015. Anmälan i SmiNet. Lena Svensson Smittskyddssjuksköterska Smittskydd Östergötland

2015-04-15. Nässjö 20-21 april 2015. Anmälan i SmiNet. Lena Svensson Smittskyddssjuksköterska Smittskydd Östergötland Nässjö 20-21 april 2015 Anmälan i SmiNet Lena Svensson Smittskyddssjuksköterska Smittskydd Östergötland Anmälan av sjukdomsfall och epidemiologisk övervakning 2 kap 5 En behandlande läkare som misstänker

Läs mer

Rutin hantering av sexuellt överförbar infektion barnmorska Ungdomsmottagningen

Rutin hantering av sexuellt överförbar infektion barnmorska Ungdomsmottagningen Ansvarig för rutin: Avdelningschef Individ- och familj Upprättad (av vem och datum) Carina Olausson Filipsson, gruppledare/kurator, 2013-10-04 Reviderad (av vem och datum) Beslutad (datum och av vem):

Läs mer

Smittspårningskurs mars 2018

Smittspårningskurs mars 2018 Smittspårningskurs mars 2018 MD, PhD Bitr smittskyddsläkare Smittskydd Stockholm Jenny.stenkvist@sll.se Aktörer i smittskydd Lokalt Regionalt Nationellt Internationellt Sjukhus/ kommun Primärvård Vårdhygien

Läs mer

Riktlinje för smittspårning av klamydia

Riktlinje för smittspårning av klamydia Riktlinje för smittspårning av klamydia Ett regionalt vårdprogram är ett styrande dokument som utförare av hälsooch sjukvård i ska följa såvida inte särskilda skäl föreligger. Regionala vårdprogram tas

Läs mer

STI Sexuellt överförbarbar infektion (eng. sexually transmitted infection)

STI Sexuellt överförbarbar infektion (eng. sexually transmitted infection) STI Sexuellt överförbarbar infektion (eng. sexually transmitted infection) Klamydia Gonorré Syfilis HIV Klamydia Anmälningspliktig, smittspårningspliktig och allmänfarlig med förhållningsregler Anmäls

Läs mer

Ditt namn Smittspårning. Regelverk. Peter Gröön

Ditt namn   Smittspårning. Regelverk. Peter Gröön 1 Smittspårning Regelverk Peter Gröön peter.groon@sll.se 1 2 Mål med smittskydd Skydda befolkningen mot smittsam sjukdom Ge individ som bär på sådan sjukdom stöd och behandling 2 3 Internationellt Smittskyddslagar

Läs mer

Klamydiasmittspårning

Klamydiasmittspårning Klamydiasmittspårning 2007 Projektledare: Annbritt Lidfeldt Kurator Verksamheten för Hud-och Könssjukvård SU/Sahlgrenska Göteborg CVU Rapportserie 2008: 30 Klamydiasmittspårning Projektansvarig: Namn:

Läs mer

Mål med smittskydd. Skydda befolkningen mot smittsam sjukdom. Ge individ som bär på sådan sjukdom stöd och behandling

Mål med smittskydd. Skydda befolkningen mot smittsam sjukdom. Ge individ som bär på sådan sjukdom stöd och behandling Mål med smittskydd Skydda befolkningen mot smittsam sjukdom Ge individ som bär på sådan sjukdom stöd och behandling Sidan 1 Smittskyddslagen I varje landsting ska det finnas en smittskyddsläkare. 1:9 SmL

Läs mer

Smittspårning. En översikt. Smittspårning Region Östergötland juridik, , Kada Karlsson

Smittspårning. En översikt. Smittspårning Region Östergötland juridik, , Kada Karlsson Smittspårning En översikt Smittspårning juridik, 2017-04-24, Kada Karlsson Indelning av sjukdomarna 2 Riktlinjer för smittskyddet Vetenskap och beprövad erfarenhet Respekt för människors lika värde och

Läs mer

Smittspårning. Indelning av sjukdomarna Riktlinjer för smittskyddet

Smittspårning. Indelning av sjukdomarna Riktlinjer för smittskyddet Smittspårning En översikt Smittspårning juridik, 2015-04-20, Sofia Malander Indelning av sjukdomarna 2 Riktlinjer för smittskyddet Vetenskap och beprövad erfarenhet Respekt för människors lika värde och

Läs mer

Smittspårning Grundkurs regelverk

Smittspårning Grundkurs regelverk Smittspårning Grundkurs regelverk Peter Gröön Landstingsjurist Smittspårning 2017 Peter Gröön/Smittspårning/2017 1 Mål med smittskydd Skydda befolkningen mot smittsam sjukdom Ge individ som bär på sådan

Läs mer

Vad ingår i hiv-statistiken? I nedanstående statistik ingår samtliga personer som rapporterats och har sin behandlande läkare i Stockholms län.

Vad ingår i hiv-statistiken? I nedanstående statistik ingår samtliga personer som rapporterats och har sin behandlande läkare i Stockholms län. Rapporterade fall av hiv i Stockholms läns landsting (SLL) år 2015. Hiv-statistiken baseras på avidentifierade anmälningar som behandlande läkare rapporterar till smittskyddsläkare i respektive län. Med

Läs mer

STI. Praktiskt handläggande

STI. Praktiskt handläggande STI Praktiskt handläggande SmL Smittspårning Statistik Riktlinjer Klamydia.se Bemötande Fallbeskrivningar Praktiskt tänk Agenda Smittskyddslagen (SmL ) Omfattar; Klamydia,Gonorre, Hiv, Syfilis, Hepatit

Läs mer

SMITTSPÅRNING. Regelverk. 27 April 2015. Mats Ericsson smittskyddsläkare. Smittskyddsenheten

SMITTSPÅRNING. Regelverk. 27 April 2015. Mats Ericsson smittskyddsläkare. Smittskyddsenheten SMITTSPÅRNING Regelverk 27 April 2015 Mats Ericsson smittskyddsläkare Gällande regelverk SFS 2004:168 Smittskyddslag SFS 2004:255 Smittskyddsförordning SOSFS 2005:23 Smittspårningsföreskrift Smittskyddslagen

Läs mer

Smittspårning eller kontaktspårning Smittspårarutbildning

Smittspårning eller kontaktspårning Smittspårarutbildning Smittspårning eller kontaktspårning Smittspårarutbildning Luleå 7-88 juni 2011 För r information: Socionom Kerstin Granberg Lundgren HudSTD kliniken AC NUS, 901 85 Umeå 090-785 20 56 kerstin.granberg.lundgren@vll.se

Läs mer

Har du koll. på sexuellt överförbara sjukdomar?

Har du koll. på sexuellt överförbara sjukdomar? Har du koll på sexuellt överförbara sjukdomar? Broschyren ges ut av smittskyddsenheten i Landstinget i Uppsala län som information för ungdomar och vuxna. Fler broschyrer kan beställas från uppsala.smittskyddslakaren@lul.se.

Läs mer

Smittspårning en översikt

Smittspårning en översikt Smittspårning en översikt Sofia Malander Chefsjurist Landstinget i Östergötland tel: 010-103 74 24 mobil:070-567 13 53 epost: sofia.malander@lio.se Indelning av sjukdomarna Riktlinjer för smittskyddet

Läs mer

I nedanstående statistik ingår samtliga personer som rapporterats och har sin behandlande läkare i Stockholms län

I nedanstående statistik ingår samtliga personer som rapporterats och har sin behandlande läkare i Stockholms län Vad ingår i hiv-statistiken för SLL? Hiv-statistiken baseras på avidentifierade anmälningar som behandlande läkare rapporterar till smittskyddsläkare i respektive län. Med rapporterade fall menas personer

Läs mer

Smittspårning. Ewa Lejelind kurator Venereologmottagningen Akademiska sjukhuset Uppsala

Smittspårning. Ewa Lejelind kurator Venereologmottagningen Akademiska sjukhuset Uppsala Smittspårning Ewa Lejelind kurator Venereologmottagningen Akademiska sjukhuset Uppsala Smittskyddslag 2004 Allmänfarliga, anmälningspliktiga, sexuellt överförbara rbara sjukdomar klamydia gonorré hiv syfilis

Läs mer

Vad ar klamydia? hur vanligt ar klamydia? ar klamydia farligt?

Vad ar klamydia? hur vanligt ar klamydia? ar klamydia farligt? Vad ar klamydia? Klamydia orsakas av en bakterie som smittar via oskyddade samlag. Det gäller inte bara vaginala samlag, du kan också bli smittad genom munsex och anala samlag och infektionen kan spridas

Läs mer

Program. regiongavleborg.se Samling med kaffe och smörgås Aktuellt läge hiv/sti Signar Mäkitalo

Program. regiongavleborg.se Samling med kaffe och smörgås Aktuellt läge hiv/sti Signar Mäkitalo Program 8.3 Samling med kaffe och smörgås 9. Aktuellt läge hiv/sti Signar Mäkitalo 1. Klinisk anmälan, smittskyddsfrågor, fallbeskrivning Åsa Johansson 11. Diskussion kring certifieringsfrågor Signar och

Läs mer

Hiv, läkarinformation

Hiv, läkarinformation Sida 1 (4) Hiv, läkarinformation Allmänfarlig sjukdom och därmed smittspårningspliktig sjukdom Smittskyddsläkarnas smittskyddsblad Det är viktigt att diagnostisera en hivinfektion så tidigt som möjligt!

Läs mer

Vad ingår i hiv-statistiken? I nedanstående statistik ingår samtliga personer som rapporterats och har sin behandlande läkare i Stockholms län.

Vad ingår i hiv-statistiken? I nedanstående statistik ingår samtliga personer som rapporterats och har sin behandlande läkare i Stockholms län. Sammanfattning År 2014 ses en minskning av antalet rapporterade med hiv i Stockholms län. Smitta mellan män som har sex med män (MSM) fortsätter att dominera den inhemska spridningen i länet, men även

Läs mer

Vad ingår i hiv-statistiken? I nedanstående statistik ingår samtliga personer som rapporterats och har sin behandlande läkare i Stockholms län.

Vad ingår i hiv-statistiken? I nedanstående statistik ingår samtliga personer som rapporterats och har sin behandlande läkare i Stockholms län. Rapporterade fall av hiv i Stockholms läns landsting år 2013 Hiv-statistiken baseras på avidentifierade anmälningar som behandlande läkare rapporterar till smittskyddsläkare i respektive län. Med rapporterade

Läs mer

Hepatit C. Smittskydd Stockholms Grundkurs 14 november allmänfarlig och smittspårningspliktig. Annie Velander Smittskyddssjuksköterska

Hepatit C. Smittskydd Stockholms Grundkurs 14 november allmänfarlig och smittspårningspliktig. Annie Velander Smittskyddssjuksköterska Hepatit C allmänfarlig och smittspårningspliktig Smittskyddssjuksköterska Smittskydd Stockholms Grundkurs 14 november 2018 Upplägg Provtagning och vilka personer som bör provtas Handläggning vid positivt

Läs mer

Klamydia/gonorrétest Västernorrland en beskrivning av provtagningstjänsten i 1177 Vårdguidens e tjänster

Klamydia/gonorrétest Västernorrland en beskrivning av provtagningstjänsten i 1177 Vårdguidens e tjänster Dokumenttyp Fastställt Dokumentnr / Version Riktlinje 2018 05 29 321001 / Version 1 Handläggare Giltigt till och med Reviderat Processägare Ulrika Bengtsson (ubd002) 2019 11 29 2018 05 29 Fastställare

Läs mer

Smittspårning. aktuella författningarf

Smittspårning. aktuella författningarf mittspårning Smittspårning aktuella författningarf Smittskyddslag (SFS 2004:168) Smittskyddsförordning (SFS 2004:255) Smittspårningspliktiga sjukdomar (SOSFS 2004:5) Smittspårningsföreskrift (SOSFS 2005:23)

Läs mer

Hepatit C Annie Velander Smittskyddssjuksköterska

Hepatit C Annie Velander Smittskyddssjuksköterska Hepatit C Smittskyddssjuksköterska Smittskydd Stockholms Smittspårningskurs Mars 2018 Upplägg Sjukdomsinformation Smittvägar Provtagning Smittspårning/Vad göra vid positivt provsvar Hepatit C Virus som

Läs mer

Att förebygga hiv och andra sexuellt överförbara infektioner i Västra Götaland. Bilaga. Epidemiolgosik översikt

Att förebygga hiv och andra sexuellt överförbara infektioner i Västra Götaland. Bilaga. Epidemiolgosik översikt Att förebygga hiv och andra sexuellt överförbara infektioner i Västra Götaland Bilaga Epidemiolgosik översikt BILAGA EPIDEMIOLOGISK ÖVERSIKT Hiv-fall i Västra Götaland 2-27 Statistiken grundar sig på

Läs mer

Vad ingår i hiv-statistiken? I nedanstående statistik ingår samtliga personer som rapporterats och har sin behandlande läkare i Stockholms län

Vad ingår i hiv-statistiken? I nedanstående statistik ingår samtliga personer som rapporterats och har sin behandlande läkare i Stockholms län Rapporterade fall av hiv i Stockholms läns landsting år 212 Hiv-statistiken baseras på avidentifierade anmälningar som behandlande läkare rapporterar till smittskyddsläkare i respektive län. Med rapporterade

Läs mer

Digitala vårdtjänster

Digitala vårdtjänster Digitala vårdtjänster Smittskydd Stockholm 2017-10-03 Nya förutsättningar Patient bor i län A, men är folkbokförd i län B, doktor befinner sig i län C men är anställd i vårdföretag som är registrerat i

Läs mer

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med RUTIN AKUTEN - Sexuellt övergrepp

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med RUTIN AKUTEN - Sexuellt övergrepp Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 16555 su/med 2017-09-19 5 Innehållsansvarig: Lena Liman, Sektionsledare, Akutmottagning Östra (lenli39) Godkänd av: Maria Taranger, Verksamhetschef,

Läs mer

Smittspårning STI. Fallet. 6 december Johan Hedlund Smittskyddssjuksköterska

Smittspårning STI. Fallet. 6 december Johan Hedlund Smittskyddssjuksköterska Smittspårning STI Fallet 6 december 2018 Johan Hedlund Smittskyddssjuksköterska Måndagen den 12 juni Anna 17 år kommer till mottagningen. Hon har haft lite problem med att det svider när hon kissar och

Läs mer

Smittspårning klamydia

Smittspårning klamydia Smittspårning klamydia Smittskyddsbarnmorska Smittskydd Stockholm Sidan 1 Positivt klam.prov och sedan? informera om sjukdomen och smittsamhet (undvika vidare smitta HSL & SmL) förhållningsregler för att

Läs mer

2015-04-15. Smittspårning teori och praktik. VÄLKOMMEN TILL Utbildning i smittspårning vid sexuellt överförd infektion

2015-04-15. Smittspårning teori och praktik. VÄLKOMMEN TILL Utbildning i smittspårning vid sexuellt överförd infektion VÄLKOMMEN TILL Utbildning i smittspårning vid sexuellt överförd infektin Vernica Gustafssn Mna Karlssn 1 Smittspårning teri ch praktik 2 Finns att beställa på scialstyrelsen.se, där finns den ckså sm PDF-fil

Läs mer

Smittskyddslagen. 64 anmälningspliktiga sjukdomar varav. 26 allmänfarliga ( ska ) 38 övriga anmälningspliktiga ( bör )

Smittskyddslagen. 64 anmälningspliktiga sjukdomar varav. 26 allmänfarliga ( ska ) 38 övriga anmälningspliktiga ( bör ) Smittskyddslagen 64 anmälningspliktiga sjukdomar varav 26 allmänfarliga ( ska ) 38 övriga anmälningspliktiga ( bör ) Alla allmänfarliga är smittspårningspliktiga + 16 st av de övriga anmälningspliktiga

Läs mer

Vad ingår i hiv statistiken? I den statistik som redovisas i Stockholms län ingår de personer som har sin behandlande läkare i Stockholms län.

Vad ingår i hiv statistiken? I den statistik som redovisas i Stockholms län ingår de personer som har sin behandlande läkare i Stockholms län. Rapporterade fall av hiv i Stockholms läns landsting år 2011 Hiv statistiken baseras på avidentifierade anmälningar som behandlande läkare rapporterar till smittskyddsläkare i respektive län. Med rapporterade

Läs mer

Patientfall, genital klamydiainfektion hos ung man

Patientfall, genital klamydiainfektion hos ung man Patientfall, genital klamydiainfektion hos ung man 2016-09-09 Viktor 21 år, ringer till vårdcentralen eftersom han har sveda vid vattenkastning och en svagt färgad flytning ur urinröret. Han har testat

Läs mer

Information: hiv och STI

Information: hiv och STI Information: hiv och STI Smittskyddslagen För att förhindra spridningen av infektioner som är farliga för allmänheten finns i Sverige en speciell lag för vissa smittsamma infektioner. Den heter smittskyddslagen

Läs mer

Smittskydd/Smittspårning. Regelverk

Smittskydd/Smittspårning. Regelverk Smittskydd/Smittspårning Regelverk 1 Mål med smittskydd Skydda befolkningen mot smittsam sjukdom Ge individ som bär på sådan sjukdom stöd och behandling 2 Smittskyddslagen beskriver hur sjukvården, samhället

Läs mer

Könssjukdomar i Gävleborg SRHR dag

Könssjukdomar i Gävleborg SRHR dag Könssjukdomar i Gävleborg SRHR dag Smittskydd Region Gävleborg Statistik 16 Anmälda nya klamydiafall i Gävleborg per månad Reviderad 218-1-22 14 12 1 8 6 4 2 jan feb mars apr maj juni juli aug sept okt

Läs mer

Lex Veneris : 1919. Det bör påpekas för patienten, att denne, därest han eller hon icke kommer under behandling, kan infektera andra personer.

Lex Veneris : 1919. Det bör påpekas för patienten, att denne, därest han eller hon icke kommer under behandling, kan infektera andra personer. Historik Lex Veneris : 1919. Det bör påpekas för patienten, att denne, därest han eller hon icke kommer under behandling, kan infektera andra personer. SMSP: betonades att alls icke skedde av nyfikenhet

Läs mer

Smittspårning klamydia

Smittspårning klamydia Smittspårning klamydia Smittskyddsbarnmorska Smittskydd Stockholm Sidan 1 Klamydia Chlamydia Trachomatis intracellulär bakterie. Vanligaste bakteriella sexuellt överförda infektionen (STI). Slemhinna en

Läs mer

SmiNet 2 Manual Webanmälan

SmiNet 2 Manual Webanmälan SmiNet 2 Manual Webanmälan SmiNet2 Manual 2005-06-14 Introduktion - Sidan 2 av 15 INTRODUKTION TILL WEB-GRÄNSSNITTET... 3 ANVÄNDARE/MÅLGRUPPER... 3 TILLGÅNG TILL SIDAN... 4 INLOGGNING TILL WEB-SIDAN...

Läs mer

Män som har sex med män

Män som har sex med män Smittskydd Västra Götaland 2016-11-10 Män som har sex med män En stor del av den inhemska överföringen av hiv, gonorré och syfilis sker via sex mellan män. Män som har sex med män (MSM) är därför en prioriterad

Läs mer

Smittspårning och regelverk. Helena Palmgren Tf smittskyddsläkare

Smittspårning och regelverk. Helena Palmgren Tf smittskyddsläkare Smittspårning och regelverk Helena Palmgren Tf smittskyddsläkare 2018-12-06 Typer av smittspridning Zoonos Människa till människa Gemensam smittkälla SVA Skolhälsovården Länsstyrelsen Socialstyrelsen Medicinskt

Läs mer

Lathund vid smittspårning av klamydia

Lathund vid smittspårning av klamydia Lathund vid smittspårning av klamydia Lathunden är framtagen av Smittskydd Stockholm och Stockholms läns sjukvårdsområde (SLSO) Utgivningsdatum: 2014-04-09. Revideras senast 2015-08-31 2 (17) Förord Begreppet

Läs mer

Det bästa sättet att skydda sig mot infektion av hepatit A och B är genom vaccination. Det finns också flera saker du kan tänka på avseende sexuellt ö

Det bästa sättet att skydda sig mot infektion av hepatit A och B är genom vaccination. Det finns också flera saker du kan tänka på avseende sexuellt ö Det bästa sättet att skydda sig mot infektion av hepatit A och B är genom vaccination. Det finns också flera saker du kan tänka på avseende sexuellt överförd infektion av hepatit C. Hepatit A är en leverinflammation

Läs mer

Regionala riktlinjer för provtagning och behandling av mykoplasma på barnmorksemottagningen

Regionala riktlinjer för provtagning och behandling av mykoplasma på barnmorksemottagningen Regionala riktlinjer för provtagning och behandling av mykoplasma på barnmorskemottagningen Riktlinjer för utförare av hälso- och sjukvård i, framtagna i nära samverkan med berörda sakkunniggrupper. Fastställd

Läs mer

Smittspårning STI. Fallet. 6 december Johan Hedlund Smittskyddssjuksköterska

Smittspårning STI. Fallet. 6 december Johan Hedlund Smittskyddssjuksköterska Smittspårning STI Fallet 6 december 2017 Johan Hedlund Smittskyddssjuksköterska Måndagen den 12 juni Anna 17 år kommer till mottagningen. Hon har haft lite problem med att det svider när hon kissar och

Läs mer

15. Hiv och hepatiter

15. Hiv och hepatiter Kapitel 15 1 15. Hiv och hepatiter Hiv-infektion och aids orsakas av humant immunbristvirus, ett så kallat retrovirus. En Hiv infektion kan förlöpa asymtomatisk under många år. En del nysmittade får en

Läs mer

Stor okunskap om hivtestning bland landets vårdcentraler

Stor okunskap om hivtestning bland landets vårdcentraler Författare: Kajsa Althén och Fredrik Petterson Stor okunskap om hivtestning bland landets vårdcentraler Vid en rundringning till 28 vårdcentraler i tre städer i Sverige uppvisar många en stor okunnighet

Läs mer

Hiv och Hepatit. Information till dig som injicerar narkotika

Hiv och Hepatit. Information till dig som injicerar narkotika Hiv och Hepatit Information till dig som injicerar narkotika 1 Informationsmaterialet är framtaget av och kan beställas från Smittskydd Stockholm Stockholms Läns Landsting. 08-737 39 09 registrator@smittskyddstockholm.se

Läs mer

screening inom mödrahälsovården och barnmorskemottagningarna

screening inom mödrahälsovården och barnmorskemottagningarna screening inom mödrahälsovården och barnmorskemottagningarna Ingela Berggren Bitr smittskyddsläkare Stockholms läns landsting Sidan 1 En allmänfarlig smittsam sjukdom som kan behandlas men inte botas.

Läs mer

Tråkigheter i trumpeten När fel saker rör sig mellan benen. Oops! RFSL om könssjukdomar

Tråkigheter i trumpeten När fel saker rör sig mellan benen. Oops! RFSL om könssjukdomar Tråkigheter i trumpeten När fel saker rör sig mellan benen Oops! RFSL om könssjukdomar ONT I HALSEN. Du avfärdar det som en vanlig halsinfektion. Men om det känns som taggtråd i urinröret när du kissar,

Läs mer

00 3', v 2010-08-30. Landstingsstyrelsen föreslår fullmäktige besluta a t t motionen, med vad som anförts, anses besvarad.

00 3', v 2010-08-30. Landstingsstyrelsen föreslår fullmäktige besluta a t t motionen, med vad som anförts, anses besvarad. I II l andstinget DALARNA LANDSTINGSSTYRELSEN 00 3', BER EDNINGS MEMORIAL Sammanlrädesdalum v 2010-08-30 1O Svar på motion från Ken Swedenborg (-): "Inför automatisk provtagning för Mykoplasma Genitalium

Läs mer

PREP (PRE-EXPOSITIONSPROFYLAX) ETT LÄKEMEDEL I FÖREBYGGANDE SYFTE FÖR ATT MINSKA RISKEN ATT FÅ HIV.

PREP (PRE-EXPOSITIONSPROFYLAX) ETT LÄKEMEDEL I FÖREBYGGANDE SYFTE FÖR ATT MINSKA RISKEN ATT FÅ HIV. PREP (PRE-EXPOSITIONSPROFYLAX) ETT LÄKEMEDEL I FÖREBYGGANDE SYFTE FÖR ATT MINSKA RISKEN ATT FÅ HIV. Den här broschyren är framtagen till den som önskar veta mer om PrEP, funderar på att använda det eller

Läs mer

Anvisningar för arbete med hiv/sti-prevention i Stockholms stad

Anvisningar för arbete med hiv/sti-prevention i Stockholms stad Socialförvaltningen Dnr 3.1-285/2013 Bilaga Handläggare Maria Saario Telefon: 508 25 403 hiv/sti-prevention i Stockholms Förord I enlighet med Stockholm vision Ett Stockholm i världsklass är invånarnas

Läs mer

Först: Nättester kort uppdatering Sedan: Smittskyddet och lagen

Först: Nättester kort uppdatering Sedan: Smittskyddet och lagen Först: Nättester kort uppdatering Sedan: Smittskyddet och lagen Rebecka Vyth, SmSt Peter Gröön, SmSt Nättester kort uppdatering Nättest 1177 Vårdguiden via eget konto (rekommenderas) klamydia genitalt

Läs mer

Medicinska risker vid tatuering/piercing och personalens hygienrutiner

Medicinska risker vid tatuering/piercing och personalens hygienrutiner Medicinska risker vid tatuering/piercing och personalens hygienrutiner Skellefteå 2012-02-03 Lena Skedebrant Smittskyddssköterska Västerbottens läns landsting lena.skedebrant@vll.se Exempel på medicinska

Läs mer

Hiv och hepatit. Information till dig som injicerar narkotika

Hiv och hepatit. Information till dig som injicerar narkotika Hiv och hepatit Information till dig som injicerar narkotika 1 Informationsmaterialet är framtaget av och kan beställas från Smittskydd Stockholm Stockholms Läns Landsting. 08-123 143 00, registrator@smittskyddstockholm.se

Läs mer

Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m.

Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m. Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m. ISSN 2002-1054, Artikelnummer 27115004HSLF Utgivare: Rättschef Pär Ödman, Socialstyrelsen Folkhälsomyndighetens

Läs mer

Regional riktlinje provtagning för blodsmittor inom LARO

Regional riktlinje provtagning för blodsmittor inom LARO Regional riktlinje provtagning för blodsmittor inom LARO Riktlinjer för utförare av hälso- och sjukvård i. Regionala riktlinjer har tagits fram i nära samverkan med berörda sakkunniggrupper. Riktlinjerna

Läs mer

Tråkigheter i trumpeten När fel saker rör sig mellan benen. Oops! RFSL om könssjukdomar

Tråkigheter i trumpeten När fel saker rör sig mellan benen. Oops! RFSL om könssjukdomar Tråkigheter i trumpeten När fel saker rör sig mellan benen Oops! RFSL om könssjukdomar ONT I HALSEN. Kan avfärdas som en vanlig halsinfektion. Men om det också känns som taggtråd i urinröret när man kissar

Läs mer

Blodsmitta. Helena Palmgren Smittskyddsläkare Landstinget i Uppsala län. Smittskyddsenheten

Blodsmitta. Helena Palmgren Smittskyddsläkare Landstinget i Uppsala län. Smittskyddsenheten Blodsmitta Helena Palmgren Smittskyddsläkare Landstinget i Uppsala län Smittväg Bra att veta om alla infektioner För att kunna leta smittkälla Inkubationstid Reservoir För att veta hur lång tid man har

Läs mer

MEQ 1 HTI 2013 Ditt tentamensnummer

MEQ 1 HTI 2013 Ditt tentamensnummer Du vikarierar på vårdcentral i Töreboda. En 23-årig kvinna söker med en knapp veckas anamnes på miktionssveda, urinträngningar och flytning utan feber. Hon har tidigare inte haft några urinvägsbesvär och

Läs mer

Anmälan av anmälningspliktiga sjukdomar enligt smittskyddslagen

Anmälan av anmälningspliktiga sjukdomar enligt smittskyddslagen Rutin Diarienr: Ej tillämpligt 1(10) Dokument ID: 11-104789 Fastställandedatum: 2015-04-24 Giltigt t.o.m.: 2017-04-24 Upprättare: Bengt A Larsson Fastställare: Petra Lindstedt Anmälan av anmälningspliktiga

Läs mer

Asyl- och migranthälsa

Asyl- och migranthälsa Asyl- och migranthälsa 160919 Program 9.40-10.40 Anders Lindblom Bodil Petersén Läget i Dalarna Smittskydds PM gällande provtagning vid hälsoundersökningar Relevanta informationssidor: FOHM, Rikshandboken

Läs mer

Samverkansdiskussion om intravenöst missbruk och spridning av hepatit C i Norrbottens Län

Samverkansdiskussion om intravenöst missbruk och spridning av hepatit C i Norrbottens Län Samverkansdiskussion om intravenöst missbruk och spridning av hepatit C i Norrbottens Län 29 november 2012 Birgitta Hall Kurator Sunderby Sjukhus Ann-Louise Svedberg Lindqvist Sjuksköterska Smittskydd

Läs mer

Smittspårning STI. Ramar och regelverk. 6 december Johan Hedlund Smittskyddssjuksköterska

Smittspårning STI. Ramar och regelverk. 6 december Johan Hedlund Smittskyddssjuksköterska Smittspårning STI Ramar och regelverk 6 december 2017 Johan Hedlund Smittskyddssjuksköterska Terminologi Behandlande läkare Förhållningsregler Index Kontakt/partner Partnerbrev Patient Patientjournal Sexuell

Läs mer

Vanliga frågor. Hur kan jag veta om jag har gonorré?

Vanliga frågor. Hur kan jag veta om jag har gonorré? GONORRÉ VAD ÄR DET? Gonorré och symtom Gonorré kan vara helt symtomfri. En person kan ha gonorré under lång tid utan att veta, vilket innebär risk för att föra gonorréinfektionen vidare samt för att få

Läs mer

Smittskyddsläkaren. lunchföreläsning om hepatit C

Smittskyddsläkaren. lunchföreläsning om hepatit C s lunchföreläsning om hepatit C Lisa Labbé Sandelin smittskyddsläkare Hepatit C RNA-virus Akut Hepatit C många asymptomatiska Ca 60-70% blir kroniska bärare (resten läker ut sin infektion) Upp emot 30%

Läs mer

Regional riktlinje för provtagning och behandling av mycoplasma genitalium

Regional riktlinje för provtagning och behandling av mycoplasma genitalium Regional riktlinje för provtagning och behandling av mycoplasma genitalium Riktlinjer för utförare av hälso- och sjukvård i. Regionala riktlinjer har tagits fram i nära samverkan med berörda sakkunniggrupper.

Läs mer

Lokala hiv/sti grupper

Lokala hiv/sti grupper Lokala hiv/sti grupper Signar Mäkitalo Smittskyddsläkare Utbildningsdag Agenda 8.3 Samling med kaffe/te och smörgås 9. Presentation av dagen Elaine Persohn 12.3 Torka alla tårar Ola Lindström 14.3 Fikapaus

Läs mer

Rekommendationer för handläggning av personal inom vård och omsorg avseende MRSA

Rekommendationer för handläggning av personal inom vård och omsorg avseende MRSA MAS Bjurholm Flik 19.5. Feb 2012 http://www.socialstyrelsen.se/lists/artikelkatalog/attachments/9259/2007 130 5_20071305.pdf Rekommendationer för handläggning av personal inom vård och omsorg avseende

Läs mer

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med RUTIN Hepatit B - Handläggning av patienter på Infektion

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med RUTIN Hepatit B - Handläggning av patienter på Infektion Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 19985 su/med 2019-05-03 5 Innehållsansvarig: Anders Eilard, Överläkare, Läkare (aneil); Rune Wejstål, Universitetssjukhusö, Läkare (runwe) Godkänd av:

Läs mer

Hepatit A - E. Ingegerd Hökeberg Bitr. smittskyddsläkare

Hepatit A - E. Ingegerd Hökeberg Bitr. smittskyddsläkare Hepatit A - E Ingegerd Hökeberg Bitr. smittskyddsläkare Hepatiter Infektion i levern = Hepatit Kan ge gulsot (Gul hud, gula ögonvitor, mörk urin) Fem hepatitvirus hittade: Hepatitvirus A-E Smittvägar Hepatit

Läs mer

PREP (PRE-EXPOSITIONSPROFYLAX) ETT LÄKEMEDEL I FÖREBYGGANDE SYFTE FÖR ATT MINSKA RISKEN ATT FÅ HIV.

PREP (PRE-EXPOSITIONSPROFYLAX) ETT LÄKEMEDEL I FÖREBYGGANDE SYFTE FÖR ATT MINSKA RISKEN ATT FÅ HIV. PREP (PRE-EXPOSITIONSPROFYLAX) ETT LÄKEMEDEL I FÖREBYGGANDE SYFTE FÖR ATT MINSKA RISKEN ATT FÅ HIV. Den här broschyren är framtagen till den som önskar veta mer om PrEP, funderar på att använda det eller

Läs mer

Publicerat för enhet: Sjukhusgemensamt Version: 7

Publicerat för enhet: Sjukhusgemensamt Version: 7 Publicerat för enhet: Sjukhusgemensamt Version: 7 Innehållsansvarig: Els-Marie Rolén, Överläkare, Infektionsklinik läkare (elshe1) Giltig från: 2018-05-08 Godkänt av: Magnus Söderbergh, Chefläkare, Utvecklingsenhet

Läs mer

Kan man få klamydia av att spela golf?

Kan man få klamydia av att spela golf? Kan man få klamydia av att spela golf? Klamydia/smittspårning i öppenvård (snabbkurs) Smittskyddsbarnmorska Smittskydd Stockholm Sidan 1 STI - Sexually Transmitted Infections virus, bakterier, protozoer

Läs mer

GRUNDFORMULÄR: HIV-POSITIV KVINNA

GRUNDFORMULÄR: HIV-POSITIV KVINNA INSTRUKTIONER FÖR STUDIEPERSONAL: När studiedeltagarna ska börja i studien måste de fylla i detta grundläggande formulär. Var god kontrollera att du delar ut rätt frågeformulär. När formuläret är ifyllt

Läs mer

Patientinformation. Klamydiainfektion. Södra Älvsborgs Sjukhus. Hud- och STD-klinik

Patientinformation. Klamydiainfektion. Södra Älvsborgs Sjukhus. Hud- och STD-klinik Patientinformation Klamydiainfektion Södra Älvsborgs Sjukhus Hud- och STD-klinik Klamydia en mycket vanlig könssjukdom Infektion med klamydia är mycket vanligt. Klamydia smittar främst sexuellt. Klamydiainfektion

Läs mer

HEPATIT. Behöver du testa dig? Det finns behandling!

HEPATIT. Behöver du testa dig? Det finns behandling! C HEPATIT Behöver du testa dig? Det finns behandling! Denna broschyr är framtagen av Smittskydd Stockholm i Stockholms läns landsting 2017 Tryckt på tryckeriet Landstingsstyrelsens förvaltning C HEPATIT

Läs mer

Klamydia på nätet införande av webbaserad tjänst

Klamydia på nätet införande av webbaserad tjänst Ärendenr HSN 2011/262 Handlingstyp Beslutsärende 1 (7) Datum 27 september 2011 Hälso- och sjukvårdsnämnden Klamydia på nätet införande av webbaserad tjänst Hälso- och sjukvårdsnämnden föreslås besluta

Läs mer

Vad händer om en allvarlig smitta sprids på förskolan?

Vad händer om en allvarlig smitta sprids på förskolan? Vad händer om en allvarlig smitta sprids på förskolan? Bra med tydlighet! Exempel på smittsamma sjukdomar Salmonella Shigella Giardia EHEC Hepatit A MRSA Halsfluss, svinkoppor, calicivirus Smittskyddslagen-smittsamma

Läs mer

Publicerat för enhet: Kvinnoklinik Version: 4

Publicerat för enhet: Kvinnoklinik Version: 4 Publicerat för enhet: Kvinnoklinik Version: 4 Innehållsansvarig: Eva Wilhelmsson, Avdelningschef, Kvinnoklinik gemensamt (evawi3) Giltig från: 2019-05-09 Godkänt av: Anna Hagman, Överläkare, Kvinnoklinik

Läs mer

Länsövergripande genomförandeplan för hiv- och STI-förebyggande arbete i Värmland

Länsövergripande genomförandeplan för hiv- och STI-förebyggande arbete i Värmland Länsövergripande genomförandeplan för hiv- och STI-förebyggande arbete i Värmland 2009-02-25 (uppföljning gjord 141104) Övergripande mål för genomförandeplanen är att minska antal fall av STI i Värmland

Läs mer