Mötesanteckningar möte 5 - Referensgruppen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Mötesanteckningar möte 5 - Referensgruppen"

Transkript

1 Sidan 1 av 5 Mötesanteckningar möte 5 - Referensgruppen Ekonomi och Budget Närvarande Lena Voigt, Per Cornell, Ingmar Söhrman, Patrik Andersson, Åsa Abelin, Gunilla Kochbati, Peter Toth, Lise-Lotte Aspegren Ej närvarande Martin Persson, Maria Sjöberg, Lars Branegård, Elisabet Engdahl, Anna Ihr, Karin Friberg, Cecilia Rosengren, Lena Söderberg, Datum Tid Kl Plats Syfte med mötet K333 Granska material från arbetsgruppen Ekonomi och budget Bilagor Agenda Inledning - Redovisning från arbetsgruppen Ekonomi och Budget Diskussion och synpunkter Kort om höstens arbete Boka ytterligare möten 1 Inledning Lena Voigt hälsar välkommen och går igenom agendan. Detta är det andra mötet avseende Ekonomi och budget där vi skall följa upp det arbete som genomförts sedan sist. Lena gjorde en kort repetition av redovisningens grunder. Frågor: Bör man dela på forskning från forskarutbildningen? - Denna diskussion har inte kommit upp men det går att skapa en egen verksamhet för detta. Är organisattorisk indelning och funktionell indelning två olika ingångar till objektplanen? - Båda skall finnas.

2 Sidan 2 av 5 2 Redovisning från arbetsgruppen Ekonomi och Budget Lena presenterar framarbetat material från arbetsgruppen Ekonomi och Budget. Arbetsgruppens huvuduppgift är att ta fram riktlinjer för redovisning av kostnader och intäkter avseende den anslagsfinansierade verksamheten, grundutbildning (G) och forskning/forskarutbildning (F) och enbart strukturen av fakultetens interna redovisning (objektsplanen). Gruppen har haft följande förutsättningar att arbeta inom: - Fakultetsnämndens beslut att befintliga över- och underskott följer med till de nya institutionsbildningarna - Nämnden fördelar ut verksamhetsuppdraget samt medel för uppdrag inom forskning och forskarutbildning - Ny OH-modell där universitets- och fakultetsgemensamma kostnader skall fördelas ner på institutionerna. Gruppen skall ta ställning till om utfall skall redovisas per ämne eller enbart totalt för G resp. F inom en institution samt redovisa en konsekvensanalys för respektive val. En förutsättning är att institutionen skall ha en person som är samordningsansvarig för budgetarbetet. Förslag till ny struktur för ansvarsställenummer (kostnadsställen) skall tas fram. Utifrån eventuella framkomna kompetensutvecklingsbehov av institutionsledning och andra ledningsfunktioner har arbetsgruppen också i uppgift att avlämna sitt underlag med synpunkter på behov av kompetensutvecklingsinsatser. Uppdraget skall följa de i omorganisationsprojektets uppställda effektmålen. Ledning och administration på institutionsnivå ska konsolideras och professionaliseras. Sårbarheten i dessa funktioner skall minska. Även centrala administrativa och servicefunktioner ska ses över och roller förtydligas. Förutsättningar ska skapas som underlättar samarbeten över disciplingränser vad gäller forskning och utbildning. Forsknings- och utbildningsmiljöerna skall bli starkare genom att sådana samarbeten underhålls. Omorganisationen skall lägga grunden till ett intensifierat systematiskt arbetsmiljöarbete för minskad sårbarhet i den psykosociala arbetsmiljön. Arbetsgruppen för delprojektet Ekonomi och Budget har analyserat tre olika förslag. 1. Om alla ansvar följer med in i nya organisationen skulle det försvåra överblicken t ex ingen gemensam resultaträkning. Själva övergången till ny institution skulle visserligen förenklas men det väger inte upp mot de positiva konsekvenser som man då går miste om som tas upp nedan under det förslag som förordas. Det skulle innebära att vi i stort fortsätter som vi gjort tidigare och några resurser skulle inte

3 Sidan 3 av 5 frigöras. Vidare innebär det också vissa funktioner inom administrationen skulle fortsätta att vara sårbara. Gruppen tycker således att detta förslag inte förbättrar den inre strukturen, underlättar och främjar samarbete eller når upp till målen med omorganisationen. 2. Om institutionerna redovisade under ett ansvar med enbart en verksamhet för G och en för F skulle det visserligen skapa en känsla av en institution men det skulle samtidigt bli mycket svårt att följa upp verksamheten. Det blir svårt att identifiera såväl ekonomiskt framgångsrika verksamheter som eventuella strukturella problem och att vidta åtgärder. Detta skulle kunna leda till misstankar om orättvisa. Samtidigt som vi har nämndens fördelning ut på olika ämnen skulle vi inte kunna göra uppföljningen ämnesvis. Det skulle kunna skapa stor frustration även om det skulle kunna skapa även positiva effekter genom en ökad flexibilitet för institutionen. 3. Arbetsgruppen föreslår att institutionerna organisatoriskt skall redovisas under ett ansvarsställenummer. Under ansvarsstället redovisas de olika ämnena funktionellt under ämnesunika verksamhetsnummer för grund- resp. forskning/forskningsutbildning. Gruppen anser att detta befrämjar samarbete på institutionen och därmed förhoppningsvis också över ämnesgränserna. Samtidigt ger det stor möjlighet att följa upp ner på lägsta nivå för respektive ämne. Problem och möjligheter görs synliga och beslutsunderlag kan tas fram. Vi föreslår vidare att samtliga sex institutioner tilldelas nya ansvarsställenummer för att uppnå en enhetlig redovisningsmodell inom fakulteten. Förslaget innebär enklare ekonomiadministrativa rutiner t.ex. genom effektivare betalningsrutiner samt vid fördelning av gemensamma kostnader eftersom strukturen följer den nya OH-modellen som införs vid årsskiftet 2008/2009. Detta val innebär störst effektivitet alltså högst grad av måluppfyllelse. Arbetsmiljön blir bättre med minskad sårbarhet. Tanken är att färre personer kommer att arbeta med ekonomi och att dessa personer kommer att bli bättre på det. I dagsläget finns det många administratörer som sitter på alla funktioner och många arbetsuppgifter görs allt för sällan för att man skall bli duktig på dem. Det kommer att finnas visst mått av flexibilitet genom att medel kan avsättas till strategiska satsningar på institutionerna. I bilaga finns ett förslag på nya ansvarsställenummer med ämnesunika verksamhetsnummer. Det vi valde var en följd långa diskussioner men alla var ense till slut om alternativ nummer 3. 3 Diskussion Några resurser skulle inte frigöras. Vad avses? o Många arbetar sällan med Agresso, man lär sig inte systemet. Detta skapar sårbarhet och ineffektivitet. Andra meningen.. Själva övergången. Är svårbegriplig.. Punkt 3 Följa upp ner på lägsta ändra till följa upp verksamheten..

4 Sidan 4 av 5 Så som det visas nu är detta inte ämne utan de gamla ansvaren t ex lingvistik är inget ämne. Såsom det står i dokumentationen. Det är otydligt, ibland visas ämnen och ibland verksamheterna. T ex Svenska innehåller Svenska, danska, Norska etc. Detta krockar med vad som vetenskapligt kallas ämnen. Då får man kalla det för något annat Fundera på om man tilldelningsmässigt skall specificera per ämne. Lingvistik är 2 ämnen. SKKII är inget ämne. Skall den gamla strukturen leva kvar= o Detta redovisas på funktionell indelning enligt tilldelningsmodellen för att kunna följas upp o Kan vara beroende av hur tilldelning sker Skall den gamla indelningen leva kvar? o Nej, så är det inte tänkt men vi är till viss del styrda av tilldelningsmodellen. Borde fundera kring om man skall konservera den gamla indelningen. Tydliggör varför vissa ansvarställenummer finns kvar medan andra försvinner. o Alla gamla ansvarsställen försvinner. Bör finnas institutionsövergripande ansvar eller verksamhetsområde där man har gemensamma kostnader. o Finns möjligheter att skapa verksamheter för detta ändamål Lärarutbildning står på Historia, arkeologi men inte på det övriga. Kan finnas anledning att fundera på hur man skall kunna sammanföra dessa. o Verksamheten för lärarutbildningen är samma på alla berörda institutioner Skall enkelt kunna plocka ut en redovisning o Detta kan man göra genom att bygga upp rapporter för det man vill ha information om i AGRESSO. Punkt 3.. Detta val innebär högst grad av måluppfyllelse.. Detta kan man inte veta. Arbetsmiljön blir bättre med minskad sårbarhet Detta vet man inte. Specificera vilka arbetsmiljöfrågor som blir bättre. Avser administratörer. o Tanken är att färre personer arbetar med ekonomi och blir bättre på detta. Blir krångligare arbetsmiljö för andra yrkesgrupper eftersom det blir svårare att veta vem man skall prata med. Viktigt att tydliggöra hur arbetsfördelningen skall vara. o Ja absolut Finns möjligheter att förändra verksamheter om denna förändras t ex nya ämnen? o Ja Möjligheter att temporärt överföra pengar mellan ansvarställen. Syns detta i redovisningen. o Detta syns i redovisningen och kan spåras bakåt. Måste finnas möjligheter till samarbete mellan ämnen, detta har varit svårt och dyrt pg a påslag mm. Nu tvingas vi avstå från samarbete pg a att det kostar för mycket. o Alla tycker att detta är orimligt eftersom det inte funnits enhetliga regler. Enhetliga regler skall skapas. o Nya OH-modellen tydliggör vilken kostnad som skall beräknas. o Går att föra om resurser mellan institutioner 2 oktober är det en genomgång i hörsalen om den nya OH-modellen.

5 Sidan 5 av 5 4 Kort om höstens arbete Lise-Lotte informerade kortfattat om höstens arbete. Respektive interimsprefekt kommer att utse och leda genomförandegrupper för att genomföra omorganisationen på institutionerna. Dessutom pågår arbete med att harmonisera gemensamma, processer, praxis och policys. Dessutom har omflyttningsgruppen kommit igång med sitt arbete. Respektive grupp kommer att boka möten med referensgruppen. Kommentarer: - Genomförandegrupperna bör boka ett gemensamt tillfälle för referensgruppen - Det finns uppenbara risker att medarbetarna inte har tid att delta i genomförandegrupperna 5 Kommande möten: Personal/omflyttning - den 10 september kl Återstår möten för genomförandegrupper och uppföljningsgrupperna. Återkommer med dessa. Tack för alla synpunkter!

Mötesanteckningar möte 3 - Referensgruppen

Mötesanteckningar möte 3 - Referensgruppen Sidan 1 av 8 Mötesanteckningar möte 3 - Referensgruppen 080521 Ekonomi & Budget Närvarande Lena Voigt, Martin Hellström, Elisabet, Engdahl, Anna Ihr, Per Cornell, Martin Persson, Maria Sjöberg, Lena Söderberg,

Läs mer

Mötesanteckningar möte 4 - Referensgruppen

Mötesanteckningar möte 4 - Referensgruppen Sidan 1 av 5 Mötesanteckningar möte 4 - Referensgruppen 080526 Personal Närvarande Håkan Karlsson, Yvonne Söderling, Elisabet Engdahl, Anna Ihr, Per Cornell, Lena Söderberg, Ingmar Söhrman, Karin Friberg,

Läs mer

Plan för mötesstruktur och kommunikation

Plan för mötesstruktur och kommunikation Plan för mötesstruktur och kommunikation 1 Bakgrund Institutionen för språk och litteraturer bildas 2009-01-01 genom sammanslagning av Engelska institutionen, Institutionen för orientaliska och afrikanska

Läs mer

Mötesanteckningar Möte 1 - Referensgruppen

Mötesanteckningar Möte 1 - Referensgruppen Sidan 1 av 10 Mötesanteckningar Möte 1 - Referensgruppen 080429 Närvarande Ken Benson, Anna Ihr, Cecilia Rosengren, Lars Branegård, Martin Persson, Åsa Abelin, Lena Söderberg, Ingmar Sörman Peter Tóht

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR ARBETSMILJÖARBETET VID GEMENSAMMA FÖRVALTNINGEN, OMRÅDET FÖR VERKSAMHETSSTÖD

HANDLINGSPLAN FÖR ARBETSMILJÖARBETET VID GEMENSAMMA FÖRVALTNINGEN, OMRÅDET FÖR VERKSAMHETSSTÖD STYRDOKUMENT Dnr V 2014/62 HANDLINGSPLAN FÖR ARBETSMILJÖARBETET VID GEMENSAMMA FÖRVALTNINGEN, OMRÅDET FÖR VERKSAMHETSSTÖD Publicerad Beslutsfattare Ansvarig funktion medarbetarportalen.gu.se/styrdokument

Läs mer

Institutionsstyrelsens medlemmar presenterar sig kortfattat. 2 Val av sekreterare Institutionsstyrelsen utser Michael Pettersson till sekreterare.

Institutionsstyrelsens medlemmar presenterar sig kortfattat. 2 Val av sekreterare Institutionsstyrelsen utser Michael Pettersson till sekreterare. Institutionsstyrelsen Protokoll Sammanträdesdatum: 2009-02-11 Närvarande: Gunhild Vidén, ordf. Ken Benson Rhonwen Bowen Caroline Magnusson Morgan Nilsson Marie Olofsson Michael Pettersson Tetz Rooke Tove

Läs mer

Välkomna till information ang. förändringsarbetet inom kansli EMV

Välkomna till information ang. förändringsarbetet inom kansli EMV Välkomna till information ang. förändringsarbetet inom kansli EMV Tid: Tisdagen den 4 december kl. 14.15 15.15 Plats: GK-salen Inledning: Eva Särbring Presentation av vårt KIA-arbete: Karin Ekborg-Persson

Läs mer

Naturvetenskapliga fakulteten FÖRSLAG Ledningsgruppen BUDGET 2013

Naturvetenskapliga fakulteten FÖRSLAG Ledningsgruppen BUDGET 2013 Naturvetenskapliga fakulteten FÖRSLAG Ledningsgruppen 2012-11-14 BUDGET 2013 Ändringar i budgetförslaget 2012-10-25 I den nya arbets- och delegationsordningen framhålls institutionernas självbestämmande

Läs mer

UTREDNING OM INDIREKTA KOSTNADER

UTREDNING OM INDIREKTA KOSTNADER UTREDNING OM INDIREKTA KOSTNADER I samband med institutionens budgetförslag för 2010 fick undertecknad i uppdrag av institutionsstyrelsen att utreda vilka indirekta kostnader institutionen har, och i vilken

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR ARBETSMILJÖARBETET 2016 VID GEMENSAMMA FÖRVALTNINGEN, OMRÅDET FÖR VERKSAMHETSSTÖD

HANDLINGSPLAN FÖR ARBETSMILJÖARBETET 2016 VID GEMENSAMMA FÖRVALTNINGEN, OMRÅDET FÖR VERKSAMHETSSTÖD STYRDOKUMENT Dnr V 2016/110 HANDLINGSPLAN FÖR ARBETSMILJÖARBETET 2016 VID GEMENSAMMA FÖRVALTNINGEN, OMRÅDET FÖR VERKSAMHETSSTÖD Publicerad Beslutsfattare Ansvarig funktion medarbetarportalen.gu.se/styrdokument

Läs mer

INLEDNING Enkäten avser att avläsa en del av arbetsmiljön vid institutionen för hälsovetenskaper. Arbetsmiljöansvaret kan delas upp i två olika delar den fysiska samt den organisatoriska och sociala delen.

Läs mer

FÖRTYDLIGAD POLICY FÖR TJÄNSTGÖRINGSSKYLDIGHET INOM INSTITUTIONSUTVECKLANDE ARBETE OCH EXTERN SAMVERKAN

FÖRTYDLIGAD POLICY FÖR TJÄNSTGÖRINGSSKYLDIGHET INOM INSTITUTIONSUTVECKLANDE ARBETE OCH EXTERN SAMVERKAN FÖRTYDLIGAD POLICY FÖR TJÄNSTGÖRINGSSKYLDIGHET INOM INSTITUTIONSUTVECKLANDE ARBETE OCH EXTERN SAMVERKAN Fastställd av institutionsstyrelsen 2009-05-15 Institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori

Läs mer

HUR MÅR CHEFEN? UNDERSÖKNING AV CHEFERNAS ARBETSSITUATION I GÖTEBORGS STAD

HUR MÅR CHEFEN? UNDERSÖKNING AV CHEFERNAS ARBETSSITUATION I GÖTEBORGS STAD HUR MÅR CHEFEN? UNDERSÖKNING AV CHEFERNAS ARBETSSITUATION I GÖTEBORGS STAD INLEDNING Vi vill alla ha och behöver en chef som ser oss, som är tydlig med sina förväntningar och som inspirerar oss till att

Läs mer

Arbetsmiljöpolicy. Arbetsmiljöpolicy 1(5)

Arbetsmiljöpolicy. Arbetsmiljöpolicy 1(5) Arbetsmiljöpolicy Arbetsmiljöpolicy 1(5) Innehållsförteckning Inledning... 3 Syfte... 3 Mål... 3 Genomförande... 3 Samverkan och delaktighet... 3 Systematiskt arbetsmiljöarbete... 4 Uppföljning... 4 Avslutning...

Läs mer

LTV-kansliet: Ledning, organisation, uppdrag, funktionsansvar, förutsättningar

LTV-kansliet: Ledning, organisation, uppdrag, funktionsansvar, förutsättningar Bilaga 1 LTV-kansliet 2019-03-25 LTV-kansliet: Ledning, organisation, uppdrag, funktionsansvar, förutsättningar Bakgrund: LTV-kansliet har sedan 2007 en annan organisation än övriga fakultetskanslier på

Läs mer

Fördelning av arbetsmiljöuppgifter och brandskyddsuppgifter

Fördelning av arbetsmiljöuppgifter och brandskyddsuppgifter Personalavdelningen Fördelning av arbetsmiljöuppgifter och brandskyddsuppgifter Enhet Kommunledningskontoret Giltigt från 2009-05-12 Utarbetat av Margita Westring och Anders Sporrong Fastställt av Kommunstyrelsen

Läs mer

Verksamhetsutveckling vid Konstnärliga fakulteten - ny organisation

Verksamhetsutveckling vid Konstnärliga fakulteten - ny organisation Konstnärliga fakultetsnämnden BESLUT 1 / 5 2011-06-08 Verksamhetsutveckling vid Konstnärliga fakulteten - ny organisation Vid sitt sammanträde 2011-06-08 har Konstnärliga fakultetsnämnden fattat nedanstående

Läs mer

1. Mötets öppnande Anders hälsar välkommen och förklarar mötet öppnat.

1. Mötets öppnande Anders hälsar välkommen och förklarar mötet öppnat. Protokoll nr 11 Styrelsemöte 131017+18 Plats: Varberg Ordförande Anders Wikström Af Bygg Vice ordf. Lotta Andersson Af Bygg Kassör Christina Vari Af Hylte Sekreterare Kerstin Bernehag Af City Studieorganisatör

Läs mer

Uppgiftsfördelning av arbetsmiljöarbetet

Uppgiftsfördelning av arbetsmiljöarbetet Uppgiftsfördelning av arbetsmiljöarbetet Med uppgiftsfördelning av arbetsmiljöarbetet menas att fördela arbetsmiljöuppgifter från arbetsgivarens högsta nivå och neråt i organisationen. Politikerna i Barn-

Läs mer

Sammanträdesprotokoll för Kommunstyrelsens arbetsutskott 2014-09-10

Sammanträdesprotokoll för Kommunstyrelsens arbetsutskott 2014-09-10 Sammanträdesprotokoll för Kommunstyrelsens arbetsutskott 2014-09-10 AU 7:13 Dnr. KS 2014/223-750 Revidering av Arbetsmiljöpolicy Arbetsutskottets förslag Kommunstyrelsen föreslår Kommunfullmäktige besluta

Läs mer

Uppföljning verksamhetsplan för ekonomiavdelningen 2012 (per augusti)

Uppföljning verksamhetsplan för ekonomiavdelningen 2012 (per augusti) HÖGSKOLAN I BORÅS Gemensamma förvaltningen Ekonomiavdelningen Linda Sörensen, Ekonomichef UPPFÖLJNING 2012-09-12 GEA 69 1 (8) Enhetschef för gemensamma förvaltningen Uppföljning verksamhetsplan för ekonomiavdelningen

Läs mer

HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2015/16. Institutionen för Ekonomi och Samhälle DATUM: BESLUTAD AV: Birgit Karlsson

HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2015/16. Institutionen för Ekonomi och Samhälle DATUM: BESLUTAD AV: Birgit Karlsson HANDLINGSPLAN 2015 2017 OCH VERKSAMHETSPLAN 2015/16 Institutionen för Ekonomi och Samhälle DATUM: 150910 BESLUTAD AV: Birgit Karlsson KONTAKTPERSON: Birgit Karlsson FORSKNING SOM PÅVERKAR Vårt mål för

Läs mer

Risk- och konsekvensanalys för Upplands Väsby kommun

Risk- och konsekvensanalys för Upplands Väsby kommun Allmänt När ändringar i verksamheten planeras ska arbetsgivaren bedöma vilka eventuella risker och konsekvenser som ändringarna medför. En risk- och konsekvensanalys ska göras under planeringsstadiet,

Läs mer

jççéää=çåü=éä~å=ñ ê=ìééñ äàåáåö=~î=eìã~åáëíáëâ~=ñ~âìäíéíéåë= çãçêö~åáë~íáçå= =

jççéää=çåü=éä~å=ñ ê=ìééñ äàåáåö=~î=eìã~åáëíáëâ~=ñ~âìäíéíéåë= çãçêö~åáë~íáçå= = abimolgbhqbqrmmc igkfkd séêëáçåowmujnojmq eìã~åáëíáëâ~ñ~âìäíéíéåë çãçêö~åáë~íáçå rééñ äàåáåöëöêìéééåëñ êëä~öíáääãççéääçåüéä~åñ êìééñ äàåáåö~îeìã~åáëíáëâ~ñ~âìäíéíéåëçãçêö~åáj ë~íáçåkdêìéééåü~êäéëí íí~îw

Läs mer

GÖTEBORGS UNIVERSITET PROTOKOLL nr 8 Naturvetenskapliga fakultetsnämnden Sammanträdesdatum

GÖTEBORGS UNIVERSITET PROTOKOLL nr 8 Naturvetenskapliga fakultetsnämnden Sammanträdesdatum nr 8 Närvarande Ledamöter: Företrädare för verksamheten Turner, David dekanus, ordförande Sandelius, Anna Stina prodekanus Rådbo, Marie vicedekanus Bergh, Jöran Hilmersson, Göran Hohmann, Stefan Olshammar,

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR ARBETSMILJÖARBETET 2018 VID GEMENSAMMA FÖRVALTNINGEN, OMRÅDET FÖR VERKSAMHETSSTÖD

HANDLINGSPLAN FÖR ARBETSMILJÖARBETET 2018 VID GEMENSAMMA FÖRVALTNINGEN, OMRÅDET FÖR VERKSAMHETSSTÖD STYRDOKUMENT Dnr V 2017/977 HANDLINGSPLAN FÖR ARBETSMILJÖARBETET 2018 VID GEMENSAMMA FÖRVALTNINGEN, OMRÅDET FÖR VERKSAMHETSSTÖD Publicerad Beslutsfattare Ansvarig funktion http://medarbetarportalen.gu.se/organisation/universitetetsorganisation/gemensamma-forvaltningen/verksamhetsstod/styrdokument/

Läs mer

Information och handledning för utvecklingssamtal och lönesamtal

Information och handledning för utvecklingssamtal och lönesamtal 2013-09-25 Personalavdelningen Information och handledning för utvecklingssamtal och lönesamtal 1 (7) Utvecklingssamtal Utvecklingssamtal ska vara ett återkommande samtal som sker i dialog mellan medarbetare

Läs mer

GÖTEBORGS UNIVERSITET Institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori

GÖTEBORGS UNIVERSITET Institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori GÖTEBORGS UNIVERSITET PROTOKOLL Institutionen för filosofi, lingvistik och 2011-05-27 vetenskapsteori Närvarande ledamöter Jan Lif prefekt ordf Åsa Abelin lärare (t o m 17) Staffan Larsson lärare ( f o

Läs mer

FRÅGA. Vad är det bästa med ditt jobb? (Svara med ett ord)

FRÅGA. Vad är det bästa med ditt jobb? (Svara med ett ord) FRÅGA Vad är det bästa med ditt jobb? (Svara med ett ord) FRÅGA Känner du till Suntarbetsliv sedan tidigare? Ja Ja, något Nej Vet inte Undertecknad av parterna augusti 2016 Våra grundprinciper Att jobba

Läs mer

Rektorers arbetsmiljö

Rektorers arbetsmiljö RAPPORT Rektorers arbetsmiljö En tillsynsinsats genomförd av Arbetsmiljöverket (AV), distriktet i Göteborg under 2009 och 2010 Postadress: Box 2555, 403 17 Göteborg Besöksadress: Rosenlundsgatan 8 Telefon:

Läs mer

Protokollsutdrag. 1. Godkänna svaret på revisionsrapport Granskning av det systematiska arbetsmiljöarbetet och överlämna det till revisionen.

Protokollsutdrag. 1. Godkänna svaret på revisionsrapport Granskning av det systematiska arbetsmiljöarbetet och överlämna det till revisionen. Protokollsutdrag Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 2018-03-06 1 70 Revisionsrapport - Granskning av det systematiska arbetsmiljöarbetet, svar Dnr KS/2017:354 Beslut Kommunstyrelsen beslutar: 1. Godkänna

Läs mer

Omorganisation kommunikation 2 KS

Omorganisation kommunikation 2 KS Omorganisation kommunikation 2 KS 2016.400 3 VALLENTUNA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE KOMMUNLEDNINGSKONTORET 2016-12-06 DNR KS 2016.400 KARIN KILERUD SID 1/2 KOMMUNCONTROLLER 0858785118 KARIN.KILERUD@VALLENTUNA.SE

Läs mer

Årlig uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet

Årlig uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet 1 (12) Årlig av det systematiska arbetsmiljöarbetet Enligt Föreskrifterna om systematiskt arbetsmiljöarbete (AFS 2001:1) 11 ska arbetsgivaren följa upp det systematiska arbetsmiljöarbetet (SAM) en gång

Läs mer

Så tar du ledningsgruppen från idé till resultat

Så tar du ledningsgruppen från idé till resultat Guide Så tar du ledningsgruppen från idé till resultat Förord Många VD:ar kämpar med engagemanget i ledningsgruppen och att få alla lika entusiastiska som hen själv inför förändringar och nya ideer. I

Läs mer

Arbets- och delegationsordning

Arbets- och delegationsordning Institutionen för Historiska studier Arbets- och delegationsordning gällande från 2015-01- 01 Bakgrund I samband med att Göteborgs universitet omorganiseras träder en ny arbets- och delegationsordning

Läs mer

Fördelning av arbetsmiljöuppgifter

Fördelning av arbetsmiljöuppgifter Högskolan i Gävle 2011-11-23 Fördelning av arbetsmiljöuppgifter Enligt arbetsmiljölagen 3 kap 2 skall arbetsgivaren vidta alla åtgärder som behövs för att förebygga att arbetstagaren utsätts för ohälsa

Läs mer

Yttrande angående förslag till föreskrift om organisatorisk och social arbetsmiljö samt allmänna råd om tillämpningen av föreskrifterna

Yttrande angående förslag till föreskrift om organisatorisk och social arbetsmiljö samt allmänna råd om tillämpningen av föreskrifterna YTTRANDE Yttrande angående förslag till föreskrift om organisatorisk och social arbetsmiljö samt allmänna råd om tillämpningen av föreskrifterna Ledarna Sveriges chefsorganisation är en facklig organisation

Läs mer

Sammanfattning. 2. Mål och utvärdering för verksamheten. Verksamhetsplan 2019 Resurscentrum Jessica Höckerdal 1 (7)

Sammanfattning. 2. Mål och utvärdering för verksamheten. Verksamhetsplan 2019 Resurscentrum Jessica Höckerdal 1 (7) Jessica Höckerdal 1 (7) Sammanfattning Satsning riktad mot skolan. Planerade aktiviteter är utbildning och handledning på Klaragymnasiet skola inom tydliggörande pedagogik, en ny utbildning för nyanställda

Läs mer

Arbetsmiljöplan Samhällsbyggnadsnämnden

Arbetsmiljöplan Samhällsbyggnadsnämnden Tjänsteskrivelse 1 (2) 2018-01-30 SBN 2017.0429 Samhällsbyggnadsförvaltningen Handläggare Lotta Björkman Samhällsbyggnadsnämnden Arbetsmiljöplan 2018 Sammanfattning Enligt s arbetsmiljöpolicy (KF 2009-10-26

Läs mer

Avdelning: , Institution: Laboratoriemedicin i Lund. 1.RESULTATRÄKNING Per verksamhet

Avdelning: , Institution: Laboratoriemedicin i Lund. 1.RESULTATRÄKNING Per verksamhet 1 Avdelning: 314200 314299, 314400-314425 Institution: Laboratoriemedicin i Lund 1.RESULTATRÄKNING Per verksamhet 2. RESULTATRÄKNING Jämfört med budget & prognos 2 3. UTBILDNING Jämförelse utfall och budget

Läs mer

FORSKNINGS- OCH UTBILDNINGSSTRATEGISK PLAN

FORSKNINGS- OCH UTBILDNINGSSTRATEGISK PLAN FORSKNINGS- OCH UTBILDNINGSSTRATEGISK PLAN Denna forsknings- och utbildningsstrategiska plan utformades hösten 2008 av strategigruppen inom institutionens genomförandegrupp inför omorganisationen 2009.

Läs mer

Målbilder av det framtida studieadministrativa arbetet. Metodiken vad, varför, hur? Rapport från arbetsgrupperna - Studieadministratörer - Lärare

Målbilder av det framtida studieadministrativa arbetet. Metodiken vad, varför, hur? Rapport från arbetsgrupperna - Studieadministratörer - Lärare Målbilder av det framtida studieadministrativa arbetet Metodiken vad, varför, hur? Rapport från arbetsgrupperna - Studieadministratörer - Lärare Innehåll Införa nya IT-stöd i arbetet Målbilder, vad är

Läs mer

FORSKA TILLSAMMANS samverkan för lärande och förbättring

FORSKA TILLSAMMANS samverkan för lärande och förbättring FORSKA TILLSAMMANS samverkan för lärande och förbättring (SOU 2018:19) Betänkande av Utredningen om praktiknära skolforskning i samverkan Särskild utredare Cecilia Christersson UPPDRAGET Ökad samverkan

Läs mer

Detaljbudget Kultur i Väst. Kultur i Väst

Detaljbudget Kultur i Väst. Kultur i Väst Detaljbudget 2019 Kultur i Väst Kultur i Väst Detaljbudget 2019 Helår 2019 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 4 2 Mål och fokusområden... 5 2.1 Västra Götaland ska sträva efter det hållbara samhället

Läs mer

Högskolans organisationsutveckling

Högskolans organisationsutveckling 1 HÖGSKOLAN I BORÅS BESLUTSFÖRSLAG Rektors stab Åsa Dryselius, jurist 2013-09-26 Dnr 741-13 Styrelsen Högskolans organisationsutveckling Bakgrund Tidigare styrelsebeslut Rektor har för styrelsen redovisat

Läs mer

Kommunhuset, Kungshamn, Mikael Sternemar (L), ordförande Jeanette Loy (M)

Kommunhuset, Kungshamn, Mikael Sternemar (L), ordförande Jeanette Loy (M) Plats och tid Kommunhuset, Kungshamn, 08.30 12.30. Beslutande Mikael Sternemar (L), ordförande Jeanette Loy (M) Ej tjg ersättare Övriga deltagare Lars Bennersten, förvaltningschef Astrid Edström, sekreterare

Läs mer

Rektorernas förutsättningar. pedagogiska ledare. Mjölby kommun

Rektorernas förutsättningar. pedagogiska ledare. Mjölby kommun www.pwc.se Håkan Lindahl Eleonor Duvander Rektorernas förutsättningar att vara pedagogiska ledare Mjölby kommun Innehållsförteckning 1. Revisionell bedömning... 2 2. Inledning... 4 2.1. Revisionsfråga...

Läs mer

Naturvetenskapliga fakulteten

Naturvetenskapliga fakulteten HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2016 Naturvetenskapliga fakulteten DATUM: 2015-10-29 BESLUTAD AV: Fakultetsstyrelsen KONTAKTPERSON: Ola Wetterberg, prodekan FORSKNING SOM PÅVERKAR Den långsiktiga profileringen

Läs mer

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling Utgivare: Key Hedström, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap ISSN 2000-1886 MSBFS Utkom från trycket den 11 mars 2016 Myndigheten

Läs mer

Liten guide för att komma igång med systematiskt arbetsmiljöarbete, SAM

Liten guide för att komma igång med systematiskt arbetsmiljöarbete, SAM Liten guide för att komma igång med systematiskt arbetsmiljöarbete, SAM Ett vägledningsdokument till Arbetsmiljöverkets mallverktyg Startpaket SAM, som bygger på föreskrifterna om systematiskt arbetsmiljöarbete,

Läs mer

Årsrapport 2016 Kommunal hjälpmedelssamverkan

Årsrapport 2016 Kommunal hjälpmedelssamverkan Handläggare Datum Kari Lindén 2017-02-21 Hjälpmedelsnämnd Årsrapport 2016 Kommunal hjälpmedelssamverkan KHS Förslag till beslut Hjälpmedelsnämnden godkänner Kommunal Hjälpmedelssamverkans årsrapport och

Läs mer

Plan för intern kontroll Kultur- och fritidsnämnden

Plan för intern kontroll Kultur- och fritidsnämnden Plan för intern kontroll 2019 Kultur- och fritidsnämnden Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 1.1 Riskmatris... 5 1.2 Kontrollmoment- urval till intern kontrollplan... 6 1.3 Arbetsuppgifterna ryms inte

Läs mer

Arbetsmiljöpolicy. Med tillhö rande riktlinjer fö r arbetsmiljö arbetet. Vision. Program. Policy. Regler. Handlingsplan

Arbetsmiljöpolicy. Med tillhö rande riktlinjer fö r arbetsmiljö arbetet. Vision. Program. Policy. Regler. Handlingsplan Arbetsmiljöpolicy Med tillhö rande riktlinjer fö r arbetsmiljö arbetet Vision Program Policy Regler Handlingsplan Riktlinjer Kommunfullmäktige Kommunstyrelsen Nämnd Innehållsförteckning 1. Arbetsmiljöpolicy

Läs mer

Arbetsmiljöplan 2013. Socialnämnden

Arbetsmiljöplan 2013. Socialnämnden Tjänsteskrivelse 2013-02-27 SN 2013.0059 Handläggare: Annika Ljungberg, Personalavdelningen Socialnämnden Arbetsmiljöplan 2013 Sammanfattning Enligt kommunens arbetsmiljöpolicy ska varje nämnd upprätta

Läs mer

Arbetsmiljöpolicy 2012

Arbetsmiljöpolicy 2012 Arbetsmiljöpolicy 2012 Fastställd av: Kommunfullmäktige Datum: 20120613 Ansvarig för revidering: Kommunstyrelseförvaltningen Ansvarig tjänsteman: Diarienummer: KS 14-172 >Policy Program Plan Riktlinje

Läs mer

Svar på Arbetsmiljöverkets inspektion den 28 mars 2017

Svar på Arbetsmiljöverkets inspektion den 28 mars 2017 Södermalms sdf Administrativa avdelningen Tjänsteanteckningar Dnr: 291-2017-1.6. Sida 1 (10) 2017-08-109 Svar på Arbetsmiljöverkets inspektion den 28 mars 2017 Södermalms stadsdelsförvaltning, Stockholm

Läs mer

GÖTEBORGS UNIVERSITET Institutionen för pedagogik och specialpedagogik Sammanträdesdatum Institutionsstyrelsen

GÖTEBORGS UNIVERSITET Institutionen för pedagogik och specialpedagogik Sammanträdesdatum Institutionsstyrelsen Tid: Måndag 28 mars 2011, kl. 13-16.30 Plats: Pedagogen, Västra Hamngatan 25, Göteborg, lokal A2 136 Närvarande: Ledamöter: Eva Hjörne prefekt IPS, ordförande Liss Kerstin Sylvén stf. prefekt IPS Företrädare

Läs mer

Arbetsmiljöpolicy FÖR LUNDS UNIVERSITET

Arbetsmiljöpolicy FÖR LUNDS UNIVERSITET Arbetsmiljöpolicy FÖR LUNDS UNIVERSITET 3 Förord Människorna som arbetar och studerar är universitetets viktigaste tillgång. En god arbetsmiljö är grunden för att man ska utvecklas, trivas, vara säker

Läs mer

Kom igång med Vår arbetsmiljö

Kom igång med Vår arbetsmiljö Kom igång med Vår arbetsmiljö Vår arbetsmiljö är ett verktyg från Suntarbetsliv som involverar medarbetarna i undersökningen av arbetsmiljön. Undersökningsmetoden beaktar såväl risk- som friskfaktorer.

Läs mer

Institutionen för språk och litteraturer

Institutionen för språk och litteraturer HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2016 Institutionen för språk och litteraturer DATUM: 2015-12-01 BESLUTAD AV: Prefekten vid institutionen för språk och litteraturer KONTAKTPERSON: Gunnar Bergh FORSKNING

Läs mer

BILAGA RISKANALYS 2019 FORSKNING SOM PÅVERKAR

BILAGA RISKANALYS 2019 FORSKNING SOM PÅVERKAR BILAGA RISKANALYS 2019 FORSKNING SOM PÅVERKAR Generationsskifte i forskningsverksamheten samt ökande obalans mellan verksamhetsgrenarna (rekrytering för att täcka behov i utbildningsuppdraget har under

Läs mer

Fördelning av medel för kompetensförsörjning och utbildning

Fördelning av medel för kompetensförsörjning och utbildning Regionstyrelsen Regionledningskontoret Kristina Pesula 1 (5) Arbets- och personalutskottet Fördelning av medel för kompetensförsörjning och utbildning Ärendebeskrivning I budget 2019 för Region Stockholm,

Läs mer

Podd: Systematiskt arbetsmiljöarbete inom Kristianstads kommun

Podd: Systematiskt arbetsmiljöarbete inom Kristianstads kommun Podd: Systematiskt arbetsmiljöarbete inom Kristianstads kommun Välkomna till Suntarbetslivs podd. Ni kan väl börja med att berätta vilka ni är. Jag heter Boel Steen och arbetar som HR-strateg i Kristianstads

Läs mer

Arbetsmiljo plan 2012

Arbetsmiljo plan 2012 Arbetsmiljo plan Arbetsmiljögrupp Karin Hjälmeskog, biträdande prefekt Marita Kjellin, huvudskyddsombud Katarina Gahne, skyddsombud Anna Marklund, skyddsombud Karin Forsberg, studerandeskyddsombud En plan

Läs mer

UPPFÖLJNING AV HANDLINGSPLAN FÖR ARBETSMILJÖARBETET 2014 VID GEMENSAMMA FÖRVALTNINGEN, OMRÅDET FÖR VERKSAMHETSSTÖD

UPPFÖLJNING AV HANDLINGSPLAN FÖR ARBETSMILJÖARBETET 2014 VID GEMENSAMMA FÖRVALTNINGEN, OMRÅDET FÖR VERKSAMHETSSTÖD STYRDOKUMENT UPPFÖLJNING AV HANDLINGSPLAN FÖR ARBETSMILJÖARBETET 2014 VID GEMENSAMMA FÖRVALTNINGEN, OMRÅDET FÖR VERKSAMHETSSTÖD Beslutsfattare Ansvarig funktion Stina Sundling Wingfors, områdeschef Arbetsmiljö-

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Socialnämndens arbetsutskott

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Socialnämndens arbetsutskott PAJALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(7) Plats och tid Kommunförvaltningen, 2013-08-22, kl. 1300-1515 ande Anne Niska, S Jan Larsson, S Ann-Sofi Larsson, V Övriga deltagande Maj-Lis Ejderlöf, socialchef

Läs mer

Institutionsledningen

Institutionsledningen Rollbeskrivning Institutionsledningen (prefekter/viceprefekter) 1 (9) Inledande kommentar Nedanstående beskrivningar utgör ramar som måste preciseras inom varje institution. Institutionsledningen kan välja

Läs mer

ARBETSMILJÖNÄMNDEN NÄRVARANDE

ARBETSMILJÖNÄMNDEN NÄRVARANDE 2013-04-16 1 / 5 ARBETSMILJÖNÄMNDEN NÄRVARANDE Arbetsgivarrepresentanter (med rösträtt) Arbetstagarrepresentanter (med rösträtt) Christer Sandahl, professor, ordförande Ulla Cronfalk-Hernlund, administrativ

Läs mer

VU KF Verksamhetsutveckling, fas 2b grupperllegiestruktur Sida: 1 (7) 2011-02-10. Delprojektdirektiv

VU KF Verksamhetsutveckling, fas 2b grupperllegiestruktur Sida: 1 (7) 2011-02-10. Delprojektdirektiv Sida: 1 (7) Delprojektdirektiv Verksamhetsutveckling Konstnärliga fakulteten Delprojekt Definition av och indelning i kompetensgrupper Sida: 2 (7) 1 Delprojektnamn/identitet Delprojektet benämns Verksamhetsutveckling

Läs mer

Kränkande särbehandling

Kränkande särbehandling SKYDDSROND: Kränkande särbehandling datum: förvaltning eller motsvarande: arbetsplats: Bestämmelserna kring organisatorisk och social arbetsmiljö handlar bland annat om kränkande särbehandling. För att

Läs mer

Rapport årlig uppföljning SAM

Rapport årlig uppföljning SAM TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Cecilia Frid 2018-05-14 SN 2018/0296.11.01 0480-45 00 00 Socialnämnden Rapport årlig uppföljning SAM Förslag till beslut Socialnämnden fattar inget beslut

Läs mer

Delegation av arbetsuppgifter och beslutsbefogenheter inom arbetsmiljö, (miljö och säkerhet), personal och ekonomi från prefekt till forskargruppschef

Delegation av arbetsuppgifter och beslutsbefogenheter inom arbetsmiljö, (miljö och säkerhet), personal och ekonomi från prefekt till forskargruppschef Institutionen för kliniska vetenskaper Malmö Delegation av arbetsuppgifter och beslutsbefogenheter inom arbetsmiljö, (miljö och säkerhet), personal och ekonomi från prefekt till forskargruppschef Delegationen

Läs mer

Systematiskt Arbetsmiljöarbete &

Systematiskt Arbetsmiljöarbete & Systematiskt Arbetsmiljöarbete & Organisatorisk och Social Arbetsmiljö Patrik Jakobsson Arbetsmiljörådgivare Sveriges Byggindustrier AB Varför SAM? För att främja god hälsa och förebygga många orsaker

Läs mer

Prioriterade nyckeltal

Prioriterade nyckeltal Dnr: MAHR 61-2014/600 1 (av 7) Projektplan Beslutsdatum: Beslutande: Dokumentansvarig: 2015-05-04 Styrgruppen Madeleine Hulting Revisionsinformation Version Datum Kommentar 1.1 2015-04-23 Utkast till projektgrupp

Läs mer

BESLUT 2013-05-15 Dnr Mah: 19-2012/703

BESLUT 2013-05-15 Dnr Mah: 19-2012/703 Malmö högskola / Gemensam förvaltning Plan- och lokalavdelningen Beata Wilhelmsson Facility Service Manager 1(5) BESLUT 2013-05-15 Dnr Mah: 19-2012/703 Beslut om gemensam service (Facility Services) Inledning

Läs mer

Utvecklingssamtal inom Fackförbundet ST

Utvecklingssamtal inom Fackförbundet ST 2013-04-05 Utvecklingssamtal inom Fackförbundet ST Utvecklingssamtalen är en del av HR-året på ST. Samtalen är en viktig del i dialogen kring mål och arbetsresultat samt verksamhetsplanering och personalutveckling.

Läs mer

Regel för systematiskt arbetsmiljöarbete vid Umeå universitet

Regel för systematiskt arbetsmiljöarbete vid Umeå universitet Regel för systematiskt arbetsmiljöarbete vid Umeå universitet Beslutad av rektor 13 maj 2014 Marguerite Olofsson, Personalenheten 2014-06-12 Utmaningar inom arbetsmiljöområdet Kvinnor oftare sjuka än män

Läs mer

ARBETSMILJÖ. I årsredovisningen skall för fakultetsnämndsområdet/motsv. redovisas

ARBETSMILJÖ. I årsredovisningen skall för fakultetsnämndsområdet/motsv. redovisas Återrapportering av systematiskt arbetsmiljöarbete 2008 2009-01-30 F 8 61/08 Härmed överlämnas Humanistiska fakultetens återrapportering för det systematiska arbetsmiljöarbetet. Enligt uppdrag Carina Fägersten

Läs mer

Detaljbudget. Kultur i Väst Kultur i Väst

Detaljbudget. Kultur i Väst Kultur i Väst Detaljbudget Kultur i Väst 2018 Kultur i Väst Detaljbudget 2018 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Mål och fokusområden... 4 2.1 Västra Götaland ska sträva efter det hållbara samhället med tillväxt

Läs mer

Delegering av arbetsmiljöuppgifter I min egenskap av företrädare för styrelsen i AcadeMedia AB tilldelar jag dig angivna arbetsmiljöuppgifter:

Delegering av arbetsmiljöuppgifter I min egenskap av företrädare för styrelsen i AcadeMedia AB tilldelar jag dig angivna arbetsmiljöuppgifter: till VD (från nivå 1 till nivå 2) Delegering av arbetsmiljöuppgifter I min egenskap av företrädare för styrelsen i AcadeMedia AB tilldelar jag dig angivna arbetsmiljöuppgifter: Arbetsmiljöuppgifter: se

Läs mer

Riktlinje för hälsa och arbetsmiljö

Riktlinje för hälsa och arbetsmiljö STYRDOKUMENT Sida 1(10) Riktlinje för hälsa och arbetsmiljö Område 1 Styrning och ledning Fastställd KSAU, 2012-04- 24, 70 Program 1.2 Personalpolitiskt program Giltighetstid Tillsvidare Plan Riktlinje

Läs mer

- Budget och uppföljning - Kundfakturor fakturor till kund/brukare - Leverantörsfakturor fakturor från leverantör - Lönehantering

- Budget och uppföljning - Kundfakturor fakturor till kund/brukare - Leverantörsfakturor fakturor från leverantör - Lönehantering 1(5) KS 2011/0014 Svar på revisionsrapport- Granskning av ekonomiadministrativa processer - Effektivitetsgranskning Bakgrund Danderyds förtroendevalda revisorer har uppdragit till PricewaterhouseCoopers

Läs mer

Hemtjänsten Ledningsorganisation/struktur SÄTERS KOMMUN

Hemtjänsten Ledningsorganisation/struktur SÄTERS KOMMUN 2012-01-30 Hemtjänsten Ledningsorganisation/struktur SÄTERS KOMMUN SOCIALNÄMNDEN Innehållsförteckning 1 Omorganisation hemtjänsten... 1 2 Sammanfattning... 1 3 Uppdraget... 1 4 Syfte... 1 5 Bakgrund...

Läs mer

Konsekvensbeskrivning av införandet av doktorandtjänst från andra året

Konsekvensbeskrivning av införandet av doktorandtjänst från andra året 1 2010-09-17 2009/608 Konsekvensbeskrivning av införandet av doktorandtjänst från andra året Under våren 2009 fick en arbetsgrupp i uppdrag av Dekanus att utreda förutsättningarna för att avveckla utbildningsbidraget

Läs mer

Plan för intern kontroll Barn- och utbildningsnämnden

Plan för intern kontroll Barn- och utbildningsnämnden Plan för intern kontroll 2019 Barn- och utbildningsnämnden Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 1.1 Riskmatris... 5 2 Kontrollmoment - urval till intern kontrollplan... 6 2.1 Arbetsuppgifterna ryms inte

Läs mer

Närvarande Ledamöter: Cecilia Christersson Ordförande. Andreas Svenning Ledamot GV

Närvarande Ledamöter: Cecilia Christersson Ordförande. Andreas Svenning Ledamot GV 2013-09-03 (Dnr. ) 1 (av 5) Malmö högskola, Bibliotek och IT, Peter Nilsson, Administrativ assistent Minnesanteckningar Från möte BIT-råd BIT-råd 2013-09-03 Närvarande Ledamöter: Cecilia Christersson Ordförande

Läs mer

Åtgärdsarbetet en presentation av första delen. 8 april 2015

Åtgärdsarbetet en presentation av första delen. 8 april 2015 Åtgärdsarbetet en presentation av första delen 8 april 2015 Resultatet av fas 1 - det här berättar vi idag Bakgrund historien Uppgiften Vad nulägesanalysen visar Slutsatser Ekonomisk beräkning utifrån

Läs mer

Hur får man anställda att tänka dokument- & ärendehantering?

Hur får man anställda att tänka dokument- & ärendehantering? Hur får man 20 000 anställda att tänka dokument- & ärendehantering? Att få alla att arbeta mot samma mål och åstadkomma verklig förändring i verksamheten. Johanna Fransson, projektledare Stadskontoret

Läs mer

POLICY FÖR ARBETSMILJÖN I HÄRJEDALENS KOMMUN

POLICY FÖR ARBETSMILJÖN I HÄRJEDALENS KOMMUN FÖRFATTNINGSSAMLING BESLUT GÄLLER FR FLIK SID Kf 150 2015-10-05 Ks 12 1 POLICY FÖR ARBETSMILJÖN I HÄRJEDALENS KOMMUN God arbetsmiljö ska prägla Härjedalens kommun i dess tjänster, i utrustningar, lokaler,

Läs mer

Stadshuset, sammanträdesrum 2, kl 08:30-10:00

Stadshuset, sammanträdesrum 2, kl 08:30-10:00 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(8) g.@fii~5uewrns &.ommiili1 Plats och tid ande Ledamöter Stadshuset, sammanträdesrum 2, kl 08:30-10:00 Lena Wallentheim (S) ordförande Mats Stq.resson (C) vice ordförande Pär Palmgren

Läs mer

Arbetsmiljöplan

Arbetsmiljöplan Arbetsmiljöplan 2012-2014 Inledning Handlingsplanen avser verksamhet/område: Sävsbergs skola, Komvux Området/verksamheten består av: Vuxenutbildning på grundläggande och gymnasienivå. Svenska för invandrare,

Läs mer

Fördelning av arbetsuppgifter i arbetsmiljöarbetet vid Högskolan i Skövde

Fördelning av arbetsuppgifter i arbetsmiljöarbetet vid Högskolan i Skövde Dnr HS 2012/307-16 Fördelning av arbetsuppgifter i arbetsmiljöarbetet vid Högskolan i Skövde Punkter som i dokumentet är markerade med en * är sådana uppgifter som kan delegeras vidare. Delegeringen gäller

Läs mer

Ett material ska finnas utvecklat för identifiering av lokala behov, förslag på metoder och verktyg för åtgärder. Materialet ska;

Ett material ska finnas utvecklat för identifiering av lokala behov, förslag på metoder och verktyg för åtgärder. Materialet ska; Projektet Vård i annans hem AFA Försäkring genomför på uppdrag av Sveriges Kommuner och Landsting och fackliga organisationer i samverkan ett preventionsprojekt inom vård i annans hem Målet med projektet

Läs mer

GEMENSAM ANVISNING OM BUDGET OCH REDOVISING FÖR INTEGRERADE INSTITUTIONER

GEMENSAM ANVISNING OM BUDGET OCH REDOVISING FÖR INTEGRERADE INSTITUTIONER GEMENSAM ANVISNING OM BUDGET OCH REDOVISING FÖR INTEGRERADE INSTITUTIONER Ekonomiavdelningarna 2009-09-16 2(13) INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. I NLEDANDE FÖRUTSÄTTNINGAR... 3 2. B UDGET... 4 2.1 Budget kärnverksamhet...

Läs mer

Risk- och konsekvensbedömning inför ändring i verksamhet

Risk- och konsekvensbedömning inför ändring i verksamhet Sektionen Personal Risk- och konsekvensbedömning inför ändring i verksamhet November 2016/LJ Reviderad maj 2017 ASJ 1 Risk- och konsekvensbedömning inför ändring i verksamhet Enligt AFS 2001:1, 8 "Arbetsgivaren

Läs mer

Resursfördelning 2015. Budget för fakultetsgemensamma funktioner samt beräkning av fasta belopp för universitets- och fakultetsgemensamma kostnader

Resursfördelning 2015. Budget för fakultetsgemensamma funktioner samt beräkning av fasta belopp för universitets- och fakultetsgemensamma kostnader Resursfördelning 2015 Budget för fakultetsgemensamma funktioner samt beräkning av fasta belopp för universitets- och fakultetsgemensamma kostnader Teknisk-naturvetenskaplig fakultet Dnr: FS 1.3.5-1701-14

Läs mer

Barn- och utbildningskontoret, Heby, måndag 7 september, kl 8.00. Sekreterare Paragrafer 65-76 ANSLAG/BEVIS

Barn- och utbildningskontoret, Heby, måndag 7 september, kl 8.00. Sekreterare Paragrafer 65-76 ANSLAG/BEVIS SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (13) Plats och tid Barn- och utbildningskontoret, Heby, kl 08.15 13.00 Beslutande Tomas Bergström (FP), ordförande Rickert Olzon (M) Rose-Marie Isaksson (S) Göran Hillbom (C) Linda

Läs mer

Full kostnadsredovisning på SOFI

Full kostnadsredovisning på SOFI SOFI Ante Farm 2010-02-18 Full kostnadsredovisning på SOFI 1. Inledning Stockholms universitet tillämpar sedan den 1 januari 2009 full kostnadsredovisning enligt en modell som har utvecklats av Sveriges

Läs mer

Ett professionellt och ändamålsenligt administrativt stöd inom IMH

Ett professionellt och ändamålsenligt administrativt stöd inom IMH IMH Avdelningen för verksamhetsstöd Uppdaterad senast: 2014-10-22 1(8) Ett professionellt och ändamålsenligt administrativt stöd inom IMH Med aktiviteterna i denna verksamhetsplan vill vi arbeta för -

Läs mer

Linnéuniversitetets kvalitetspolicy

Linnéuniversitetets kvalitetspolicy Linnéuniversitetets kvalitetspolicy Rektorsbeslut nr: 199 Datum: 2013-11-11 Dnr: ST 2013/417-1.1 Rektors förord Linnéuniversitetet har högt ställda ambitioner som lärosäte. För att nå upp till vår vision

Läs mer