HANDLINGSPLAN FÖR ARBETSMILJÖARBETET 2016 VID GEMENSAMMA FÖRVALTNINGEN, OMRÅDET FÖR VERKSAMHETSSTÖD

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "HANDLINGSPLAN FÖR ARBETSMILJÖARBETET 2016 VID GEMENSAMMA FÖRVALTNINGEN, OMRÅDET FÖR VERKSAMHETSSTÖD"

Transkript

1 STYRDOKUMENT Dnr V 2016/110 HANDLINGSPLAN FÖR ARBETSMILJÖARBETET 2016 VID GEMENSAMMA FÖRVALTNINGEN, OMRÅDET FÖR VERKSAMHETSSTÖD Publicerad Beslutsfattare Ansvarig funktion medarbetarportalen.gu.se/styrdokument Stina Sundling, områdeschef Området för verksamhetsstöd Beslutsdatum Giltighetstid Tillsvidare

2 BAKGRUND Sedan 1 januari 2013 organiseras gemensamma förvaltningen i tre områden: Området för administrativt stöd, Området för infrastruktur och Området för verksamhetsstöd. Sedan 2013 arbetar området med att utveckla och stärka ett systematiskt arbetsmiljöarbete. Förutom det arbete som sker på enhetsnivå samordnas områdesövergripande frågor inom Arbetsmiljö- och likabehandlingsgruppen, ALG, vid Området för verksamhetsstöd. Medlemmar i ALG är områdeschef, enhetschefer, områdets jämlikhets- och likabehandlingsombud, samtliga arbetsmiljöombud samt områdets personalhandläggare. I Gemensamma förvaltningens handlingsplan för står att: Gemensamma förvaltningen är en attraktiv och sammanhållen arbetsplats som kännetecknas av en inspirerande arbetsmiljö och en ändamålsenlig organisation med aktiva ledare och initiativtagande medarbetare som har en helhetssyn på sitt uppdrag. I handlingsplan för Området för verksamhetsstöd anges att ett systematiskt och kvalitetsdrivet arbetsmiljöarbete för området skall implementeras under perioden. Mer konkret anges i verksamhetsplanen att en policy och en handlingsplan för arbetsmiljöarbetet skall fastställas årligen. Denna handlingsplan anger de arbetsmiljöåtgärder som Området för verksamhetsstöd prioriterat och kommer att arbeta med under Handlingsplanen innehåller sex olika delområden: 1. Systematiskt arbetsmiljöarbete 2. Psykosocial arbetsmiljö 3. Fysisk arbetsmiljö 4. Arbetsledning, ledarskap och organisation 5. Stress och arbetsbelastning 6. Information och kommunikation Presentationen av varje delområde inleds med en problemformulering. Därefter formuleras mål för arbetsmiljöarbetet, åtgärder som är nödvändiga att vidta för att uppnå dessa mål, samt ansvarig, tid för åtgärd och slutligen vem som skall följa upp och när. En övergripande uppföljning sker även vid framtagande av ny handlingsplan. Ansvariga för arbetsmiljöarbetet vid Gemensamma förvaltningen, Området för verksamhetsstöd, är områdeschef, enhetschefer och sektionschefer. 2 (12)

3 1. SYSTEMATISKT ARBETSMILJÖARBETE Problemformulering Vi har som målsättning att skapa en arbetsmiljö som inspirerar. För att möjliggöra detta krävs en gedigen kunskap om arbetsförhållanden vid våra arbetsplatser. Utan denna kunskap blir det svårt för ansvariga att fatta rätt beslut om åtgärder för att hantera de problem som finns. Genom att systematisera arbetet med vår arbetsmiljö erhålls verktyg för att kontinuerligt hantera arbetsplatsernas arbetsmiljöförhållanden i såväl psykosociala som fysiska avseenden. Rutiner för ett systematiskt arbetsmiljöarbete behöver förbättras och tydliggöras. Mål Ändamålsenliga rutiner för att uppnå ett systematiskt arbetsmiljöarbete. Åtgärder a) Fastslå en handlingsplan arbetsmiljöarbetet inom området för 2016 OC/EC December 2015 ALG december 2016 b) Kontinuerlig utbildning av medarbetare vid de olika enheterna inom hjärt- och lungräddning (HLR). Mål att 25 procent av medarbetarna har genomgått HLR-utbildning i slutet av 2016 samt att samtliga medarbetare genomgått densamma under närmsta treårsperiod. c) Respektive enhet ska ta fram en aktivitetsplan som grundar sig på resultaten av Arbetsmiljöbarometern. OC följer upp enheternas arbete under året. OC/EC VT 2016 ALG december 2016 d) Uppmuntra till fortbildning av samtliga medarbetare OC/EC VT 2016 ALG december (12)

4 e) Informera samtliga medarbetare om syftet med GURIA och hur systemet används för det systematiska arbetsmiljöarbetet på enheten/områdeskansliet OC/EC VT 2016 ALG maj 2016? f) Systematiskt implementera rapportering av arbetsmiljöronder i GURIA g) Synliggöra goda exempel genomförda inom området OC/EC/SC Löpande 2016 ALG dec (12)

5 2. PSYKOSOCIAL ARBETSMILJÖ Problemformulering GU-förnyas har inneburit stora organisatoriska förändringar inom universitetets gemensamma administration, framförallt under I några fall har också nya chefer rekryterats. Vi gör bedömningen att åtgärder krävs för att stärka såväl samarbetsklimat som ledarskap inom området och förebygga och bättre hantera uppkomsten av konflikter. Området behöver arbeta långsiktigt med universitetets och den statliga, gemensamma värdegrunden för en god psykosocial arbetsmiljö. Mer konkreta åtgärder för förbättring av den psykosociala arbetsmiljön på kort sikt är också påkallade. Mål Att aktivt verka för en god psykosocial arbetsmiljö, att stärka samarbetsklimatet samt förebygga och motverka konflikter. Området skall präglas av en öppen dialog mellan medarbetare och ledning. Åtgärder a) På ett systematiskt sätt genomföra och följa upp arbetsmiljöronder med fokus på psykosocial arbetsmiljö. OC/EC/SC VT 2016 ALG maj 2016 b) Genomföra gemensamma aktiviteter med samtliga medarbetare för att bidra till gott arbetsklimat inom enheten/områdeskansliet. OC/EC Löpande 2016 VSLG december 2016 c) Genomföra gemensamma aktiviteter med samtliga medarbetare på områdesnivån för att bidra till ett gott samarbetsklimat inom området 5 (12)

6 d) Informera om och uppmuntra till fortbildning i konflikthantering (i första skedet huvudsakligen arbetsmiljöansvariga). e) På enhetsnivå följa upp den obligatoriska halvdagsföreläsning om normer och värderingar, som genomfördes på områdesnivå under 2015 OC/EC/SC senast juni 2016 ALG dec 2016 f) Synliggöra goda exempel genomförda inom området. OC/EC/SC november 2016 ALG dec (12)

7 3. FYSISK ARBETSMILJÖ Problemformulering GU-förnyas har inneburit stora organisatoriska förändringar inom universitetets gemensamma administration. Detta har resulterat i att flera av de nya enheterna har flyttat till nya lokaler. Fysiska omflyttningar av medarbetarnas arbetsplatser påkallar större behov än normalt, vad gäller översyn av den ergonomiska utformningen av våra arbetsplatser. Nya arbetssätt kan också i vissa fall medföra ett behov av att tänka nytt vad gäller utformningen av arbetsplatser. Området behöver arbeta långsiktigt med att utveckla ett gemensamt synsätt för vad som kännetecknar en god fysisk arbetsmiljö. Mer konkreta åtgärder för förbättring av den fysiska arbetsmiljön på kort sikt är också påkallade. Mål Att aktivt verka för en god fysisk arbetsmiljö. Detta gör vi bland annat genom att förebygga och motverka arbetsskador. När skador uppstår åtgärdar vi så snabbt som möjligt fel och brister samt erbjuder medarbetare arbetsplatsöversyn samt eventuell behandling genom företagshälsovården. Området skall präglas av en öppen dialog om den fysiska arbetsmiljön mellan medarbetare och ledning. Åtgärder a) På ett systematiskt sätt genomföra och följa upp arbetsmiljöronder med fokus på fysisk arbetsmiljö OC/EC/SC HT 2016 ALG december 2016 b) Årligen påminna samtliga medarbetare om vilka möjligheter till stöd som erbjuds inom företagshälsovården, om friskvårdsaktiviteter och friskvårdspeng. c) I samband med inflyttning till nya lokaler, eller i övrigt efter behov, tillse att ergonomisk genomgång sker vid samtliga berörda arbetsplatser 7 (12)

8 d) Synliggöra goda exempel genomförda inom området 8 (12)

9 4. ARBETSLEDNING, LEDARSKAP OCH ORGANISATION Problemformulering Vi behöver utveckla en professionell hantering av potentiella konfliktsituationer. Vidare behöver beslutsvägar inom organisationen tydliggöras med fokus på vilka ledningsfunktioner som ansvarar för olika frågor. Vi behöver också säkerställa rutiner för introduktion av nyanställda. Mål Stärka och professionalisera ledarskapet inom området. Förtydliga besluts- och ledningsstruktur inom respektive enhet samt mellan enheter och områdeskansli och den gemensamma förvaltningen i sin helhet (rollfördelning och ansvar i olika situationer). Åtgärder a) Säkerställa att de som genomför medarbetarsamtal genomgår för ändamålet utvecklade utbildningar (i den mån de ges). b) Erbjuda fortbildning för alla med ledningsansvar. c) Synliggöra och ge möjlighet till samtal om verksamheternas uppdrag och mål för samtliga berörda medarbetare. 9 (12)

10 d) Område/enheter avsätter medel för kompetensutveckling årligen i budget. OC/EC inom ramen för ALG december 2016 budgetarbetet HT 2015 e) Synliggöra goda exempel genomförda inom området 10 (12)

11 5. STRESS Problemformulering Arbetsmiljöundersökningarna vid Göteborgs universitet visar på förekomst av stress samt hög eller ojämn arbetsbelastning inom Gemensamma förvaltningen. Ett systematiskt arbetsmiljöarbete för att motverka stress och påfrestande arbetsförhållanden är påkallat. Mål Att skapa balans och rimlighet i arbetsbelastning för samtliga anställda inom området. Åtgärder a) Avsätta tid på personalmöten/motsvarande för diskussioner om orsak till upplevd stress och åtgärder för att minska stress. b) Avsätta tid på personalmöten/motsvarande medarbetarsamtal för diskussioner om upplevd hög arbetsbelastning och åtgärder för att minska eventuell hög arbetsbelastning. c) Synliggöra goda exempel genomförda inom området 11 (12)

12 6. INFORMATION OCH KOMMUNIKATION Problemformulering Brister i internkommunikation och informationsspridning utgör inte sällan grund för osäkerhet och frustration hos medarbetare. Det kan handla om otillräcklig transparens i beslutsfattande, brister i tillgänglighet till olika informationskanaler och otydliga riktlinjer för internkommunikation. Mål Förbättrad internkommunikation och informationsspridning. Åtgärder a) Tillse att områdets rutiner och kanaler för internkommunikation blir kända vid nyanställning och hos samtliga medarbetare. b) Ha en dialog med medarbetarna om områdets och enhetens kanaler och rutiner för internkommunikation c) Synliggöra goda exempel genomförda inom området 12 (12)

HANDLINGSPLAN FÖR ARBETSMILJÖARBETET 2018 VID GEMENSAMMA FÖRVALTNINGEN, OMRÅDET FÖR VERKSAMHETSSTÖD

HANDLINGSPLAN FÖR ARBETSMILJÖARBETET 2018 VID GEMENSAMMA FÖRVALTNINGEN, OMRÅDET FÖR VERKSAMHETSSTÖD STYRDOKUMENT Dnr V 2017/977 HANDLINGSPLAN FÖR ARBETSMILJÖARBETET 2018 VID GEMENSAMMA FÖRVALTNINGEN, OMRÅDET FÖR VERKSAMHETSSTÖD Publicerad Beslutsfattare Ansvarig funktion http://medarbetarportalen.gu.se/organisation/universitetetsorganisation/gemensamma-forvaltningen/verksamhetsstod/styrdokument/

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR ARBETSMILJÖARBETET VID GEMENSAMMA FÖRVALTNINGEN, OMRÅDET FÖR VERKSAMHETSSTÖD

HANDLINGSPLAN FÖR ARBETSMILJÖARBETET VID GEMENSAMMA FÖRVALTNINGEN, OMRÅDET FÖR VERKSAMHETSSTÖD STYRDOKUMENT Dnr V 2014/62 HANDLINGSPLAN FÖR ARBETSMILJÖARBETET VID GEMENSAMMA FÖRVALTNINGEN, OMRÅDET FÖR VERKSAMHETSSTÖD Publicerad Beslutsfattare Ansvarig funktion medarbetarportalen.gu.se/styrdokument

Läs mer

UPPFÖLJNING AV HANDLINGSPLAN FÖR ARBETSMILJÖARBETET 2016 VID GEMENSAMMA FÖRVALTNINGEN, OMRÅDET FÖR VERKSAMHETSSTÖD

UPPFÖLJNING AV HANDLINGSPLAN FÖR ARBETSMILJÖARBETET 2016 VID GEMENSAMMA FÖRVALTNINGEN, OMRÅDET FÖR VERKSAMHETSSTÖD STYRDOKUMENT Dnr V 2016/110 UPPFÖLJNING AV HANDLINGSPLAN FÖR ARBETSMILJÖARBETET 2016 VID GEMENSAMMA FÖRVALTNINGEN, OMRÅDET FÖR VERKSAMHETSSTÖD Publicerad Beslutsfattare Ansvarig funktion http://medarbetarportalen.gu.se/organisation/universitetetsorganisation/gemensamma-forvaltningen/verksamhetsstod/ovrigaomradesdokument

Läs mer

UPPFÖLJNING AV HANDLINGSPLAN FÖR ARBETSMILJÖARBETET 2014 VID GEMENSAMMA FÖRVALTNINGEN, OMRÅDET FÖR VERKSAMHETSSTÖD

UPPFÖLJNING AV HANDLINGSPLAN FÖR ARBETSMILJÖARBETET 2014 VID GEMENSAMMA FÖRVALTNINGEN, OMRÅDET FÖR VERKSAMHETSSTÖD STYRDOKUMENT UPPFÖLJNING AV HANDLINGSPLAN FÖR ARBETSMILJÖARBETET 2014 VID GEMENSAMMA FÖRVALTNINGEN, OMRÅDET FÖR VERKSAMHETSSTÖD Beslutsfattare Ansvarig funktion Stina Sundling Wingfors, områdeschef Arbetsmiljö-

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR JÄMSTÄLLDHET OCH LIKABEHANDLING 2019 VID GEMENSAMMA FÖRVALTNINGEN, OMRÅDET FÖR VERKSAMHETSSTÖD

HANDLINGSPLAN FÖR JÄMSTÄLLDHET OCH LIKABEHANDLING 2019 VID GEMENSAMMA FÖRVALTNINGEN, OMRÅDET FÖR VERKSAMHETSSTÖD STYRDOKUMENT Dnr V 2018/1224 HANDLINGSPLAN FÖR JÄMSTÄLLDHET OCH LIKABEHANDLING 2019 VID GEMENSAMMA FÖRVALTNINGEN, OMRÅDET FÖR VERKSAMHETSSTÖD Publicerad Beslutsfattare Ansvarig funktion http://medarbetarportalen.gu.se/organisation/universitetetsorganisation/gemensamma-forvaltningen/verksamhetsstod/styrdokument/

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR JÄMSTÄLLDHET OCH LIKABEHANDLING 2018 VID GEMENSAMMA FÖRVALTNINGEN, OMRÅDET FÖR VERKSAMHETSSTÖD

HANDLINGSPLAN FÖR JÄMSTÄLLDHET OCH LIKABEHANDLING 2018 VID GEMENSAMMA FÖRVALTNINGEN, OMRÅDET FÖR VERKSAMHETSSTÖD STYRDOKUMENT Dnr V 2017/1091 HANDLINGSPLAN FÖR JÄMSTÄLLDHET OCH LIKABEHANDLING 2018 VID GEMENSAMMA FÖRVALTNINGEN, OMRÅDET FÖR VERKSAMHETSSTÖD Publicerad Beslutsfattare Ansvarig funktion http://medarbetarportalen.gu.se/organisation/universitetetsorganisation/gemensamma-forvaltningen/verksamhetsstod/styrdokument/

Läs mer

Plan för det systematiska arbetsmiljöarbetet vid IPKL för 2016

Plan för det systematiska arbetsmiljöarbetet vid IPKL för 2016 INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK, KOMMUNIKATION OCH LÄRANDE Plan för det systematiska arbetsmiljöarbetet vid IPKL för 2016 Planen är formulerad med utgångspunkt i institutionens Handlingsplan för 2016-2018

Läs mer

POLICY FÖR ARBETSMILJÖ GEMENSAMMA FÖRVALTNINGEN

POLICY FÖR ARBETSMILJÖ GEMENSAMMA FÖRVALTNINGEN STYRDOKUMENT Dnr V 2014/360 POLICY FÖR ARBETSMILJÖ GEMENSAMMA FÖRVALTNINGEN Publicerad Beslutsfattare Ansvarig funktion medarbetarportalen.gu.se/styrdokument Jörgen Tholin Gemensamma förvaltningen Beslutsdatum

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR SOCIOLOGI OCH ARBETSVETENSKAP

INSTITUTIONEN FÖR SOCIOLOGI OCH ARBETSVETENSKAP INSTITUTIONEN FÖR SOCIOLOGI OCH ARBETSVETENSKAP HANDLINGSPLAN Dnr V 2015/109 HANDLINGSPLAN FÖR ARBETSMILJÖ DET SYSTEMATISKA ARBETSMILJÖARBETET VID INSTITUTIONEN FÖR SOCIOLOGI OCH ARBETSVETENSKAP Publicerad

Läs mer

PLAN FÖR DET SYSTEMATISKA ARBETSMILJÖARBETET Institutionen för ekonomi och samhälle

PLAN FÖR DET SYSTEMATISKA ARBETSMILJÖARBETET Institutionen för ekonomi och samhälle STYRDOKUMENT Dnr V 2014/911 GÖTEBORGS UNIVERSITET PLAN FÖR DET SYSTEMATISKA ARBETSMILJÖARBETET Institutionen för ekonomi och samhälle Beslutsfattare Birgit Karlsson Beslutsdatum 2014-12-26 Giltighetstid

Läs mer

REGLER FÖR UPPGIFTSFÖRDELNING I DET SYSTEMATISKA ARBETSMILJÖARBETET

REGLER FÖR UPPGIFTSFÖRDELNING I DET SYSTEMATISKA ARBETSMILJÖARBETET STYRDOKUMENT Dnr V 2018/657 REGLER FÖR UPPGIFTSFÖRDELNING I DET SYSTEMATISKA ARBETSMILJÖARBETET Publicerad Beslutsfattare Ansvarig funktion medarbetarportalen.gu.se/styrdokument Rektor Eva Wiberg Personalenheten

Läs mer

Arbetsmiljöpolicy. Inom Praktikertjänstkoncernen 1 (5) ID-begrepp L17_1

Arbetsmiljöpolicy. Inom Praktikertjänstkoncernen 1 (5) ID-begrepp L17_1 1 (5) Arbetsmiljöpolicy Inom Praktikertjänstkoncernen Antagen vid styrelsemöte 31 januari 2014 2 (5) Innehåll 1 Arbetsmiljö 3 1.1 Ansvar... 3 1.2 Arbetsmiljömål... 3 1.3 Inköp... 3 1.4 Kompetens... 3 1.5

Läs mer

Övergripande handlingsplan för arbetsmiljö och hälsa vid miljöförvaltningen

Övergripande handlingsplan för arbetsmiljö och hälsa vid miljöförvaltningen Övergripande handlingsplan för arbetsmiljö och hälsa vid miljöförvaltningen - 2018 Inledning Arbetsmiljölagen och arbetsmiljöverket Arbetsmiljölagen och arbetsmiljöverkets föreskrift om systematiskt arbetsmiljöarbete

Läs mer

Statsvetenskapliga institutionen Göteborgs universitet Arbetsmiljöplan

Statsvetenskapliga institutionen Göteborgs universitet Arbetsmiljöplan Statsvetenskapliga institutionen Göteborgs universitet Arbetsmiljöplan 2014-2016 Organisation och prioriteringar Statsvetenskapliga institutionens arbetsmiljöplan styrs av Göteborgs universitets arbetsmiljöpolicy.

Läs mer

ARBETSMILJÖPOLICY FÖR SVEDALA KOMMUN

ARBETSMILJÖPOLICY FÖR SVEDALA KOMMUN 2017-05-17 ARBETSMILJÖPOLICY FÖR SVEDALA KOMMUN Svedala kommun vill vara en attraktiv arbetsgivare som prioriterar utvecklingen av våra verksamheter och medarbetare. Vårt arbetsklimat ska präglas av hållbarhet,

Läs mer

Policy för arbetsmiljö och hälsa. Beslutad av kommunfullmäktige , 27. Dnr KS

Policy för arbetsmiljö och hälsa. Beslutad av kommunfullmäktige , 27. Dnr KS Policy för arbetsmiljö och hälsa Beslutad av kommunfullmäktige 2019-03-25, 27. Dnr KS2018.0312 Innehåll 1 Arbetsmiljö- och hälsovision... 3 2 Övergripande mål... 3 3 Prioriterade mål... 3 3.1 Ansvar för

Läs mer

Svar på Arbetsmiljöverkets inspektion den 28 mars 2017

Svar på Arbetsmiljöverkets inspektion den 28 mars 2017 Södermalms stadsdelsförvaltning Administrativa avdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-07-28 Handläggare Elisabeth Ansell Telefon: 08-508 12 020 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2017-08-24 Svar på Arbetsmiljöverkets

Läs mer

Bilaga 1 LS 77/07 LS-LED06-422. Arbetsmiljöpolicy

Bilaga 1 LS 77/07 LS-LED06-422. Arbetsmiljöpolicy Bilaga 1 LS 77/07 LS-LED06-422 Arbetsmiljöpolicy Reviderad i november 2006 1. GRUNDLÄGGANDE VÄRDERINGAR Landstinget Sörmland ska skapa arbetsmiljöer som främjar personalens hälsa och förebygger ohälsa.

Läs mer

VAD ÄR FAS? MEDARBETARINFLYTANDE FÖR BÄTTRE

VAD ÄR FAS? MEDARBETARINFLYTANDE FÖR BÄTTRE Samverkan FAS VÄRDEGRUND Kommunens värdegrund är ett förhållningssätt som genomsyrar allt vi gör i vårt arbete. Alla ska behandlas rättvist, våra relationer ska kännetecknas av öppenhet och gott bemötande.

Läs mer

Centrum för teologi och religionsvetenskap

Centrum för teologi och religionsvetenskap ARBETSMILJÖPOLICY Beslutad av institutionsstyrelsen 2013-03-27 Centrum för teologi och religionsvetenskap Mål och syfte Ett förebyggande arbetsmiljöarbete ska leda till en bra arbetsmiljö som gynnar alla

Läs mer

Huddinge kommuns personal policy beskriver de personalpolitiska ställningstaganden

Huddinge kommuns personal policy beskriver de personalpolitiska ställningstaganden Personalpolicy Huddinge kommuns personal policy beskriver de personalpolitiska ställningstaganden och värderingar som ska prägla arbetet i verksamheten. Personalpolitiken är ett medel för att uppnå Huddinge

Läs mer

Policy för arbetsmiljö, likabehandling och mångfald

Policy för arbetsmiljö, likabehandling och mångfald 2018-08-27 KS 2017.508 1.3.6.4 P O LICY Policy för arbetsmiljö, likabehandling och mångfald HR-avdelningen Fastställd av kommunfullmäktige 2016-12-12 191, reviderad av kommunfullmäktige 2018-08-27 104

Läs mer

Med Tyresöborna i centrum

Med Tyresöborna i centrum Med Tyresöborna i centrum 2 Innehåll Vår arbetsgivare 4 Personalpolicyn 5 Delaktighet och samverkan 6 Hälsa och arbetsmiljö 7 Jämställdhet och mångfald 8 Förbättring och utveckling 9 Lön, lönebildning

Läs mer

HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2016

HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2016 HANDLINGSPLAN 2016 2018 OCH VERKSAMHETSPLAN 2016 Gemensamma förvaltningen DATUM: 2015-10-30 BESLUTAD AV: Universitetsdirektören KONTAKTPERSON: Johan Johansson GEMENSAMMA FÖRVALTNINGEN Mål 1 för 2016 2018

Läs mer

Riktlinje för hälsa och arbetsmiljö

Riktlinje för hälsa och arbetsmiljö STYRDOKUMENT Sida 1(12) Riktlinje för hälsa och arbetsmiljö Typ av dokument Riktlinje för hälsa och arbetsmiljö Beslutad KSAU, 2017-02-28, 23 Giltig t o m Tills vidare Dokumentansvarig HR-avdelningen Diarienummer

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR JÄMSTÄLLDHET OCH LIKABEHANDLING IPS

HANDLINGSPLAN FÖR JÄMSTÄLLDHET OCH LIKABEHANDLING IPS INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK OCH SPECIALPEDAGOGIK Dnr V 2017/672 HANDLINGSPLAN FÖR JÄMSTÄLLDHET OCH LIKABEHANDLING IPS 2017-2018 Publicerad http://www.ips.gu.se/om-ips/likabehandling/ Beslutsfattare Mona

Läs mer

Arbetsmiljöplan LUNDS UNIVERSITET SOCIALHÖGSKOLAN

Arbetsmiljöplan LUNDS UNIVERSITET SOCIALHÖGSKOLAN FASTSTÄLLD AV INSTITUTIONSSTYRELSEN 2016-05-25 DIARIENUMMER: V2016/894 Arbetsmiljöplan 2016-2018 LUNDS UNIVERSITET SOCIALHÖGSKOLAN ARBETSMILJÖPLAN 2016-2018 3 Innehållsförteckning Arbetsmiljöarbete vid

Läs mer

Arbetsmiljöplan

Arbetsmiljöplan STYRDOKUMENT Dokumenttyp: Plan Ärendenummer: HIG-STYR 2017/76 Samlingsnr styrdok: HIG-STYR 2016/105 Beslutat av: Rektor Beslutsdatum: 2017-05-15 Reviderad: Giltighetstid: t.o.m. 2020-12-31 Arbetsmiljöplan

Läs mer

Handlingsplan för jämställdhet och likabehandling. Institutionen för pedagogik och specialpedagogik (IPS)

Handlingsplan för jämställdhet och likabehandling. Institutionen för pedagogik och specialpedagogik (IPS) HANDLINGSPLAN Dnr V 2014/678 Handlingsplan för jämställdhet och likabehandling Institutionen för pedagogik och specialpedagogik Publicerad http://www.ips.gu.se/om-ips/likabehandling/ Beslutsfattare Gäller

Läs mer

Framtagandet av planen har skett i samverkan med de lokala fackliga organisationerna. Planen har samverkats i kommunövergripande samverkan (KÖS).

Framtagandet av planen har skett i samverkan med de lokala fackliga organisationerna. Planen har samverkats i kommunövergripande samverkan (KÖS). Likabehandlingsplan Beslutad xx av xx 1. Inledning Trelleborgs kommun ska kännetecknas av öppenhet, respekt och ansvar vilket ska bidra till bra arbetsklimat och en god och stimulerande arbetsmiljö. Trelleborgs

Läs mer

Lokal handlingsplan för arbetsmiljö 2017 vid Akademin för vård, arbetsliv och välfärd

Lokal handlingsplan för arbetsmiljö 2017 vid Akademin för vård, arbetsliv och välfärd 1 (5) Bilaga 3 Dnr 695-16 + Akademin för vård, arbetsliv och välfärd Lokal handlingsplan för arbetsmiljö 2017 vid Akademin för vård, arbetsliv och välfärd Handlingsplanen har utarbetats i enlighet med

Läs mer

Uppgiftsfördelning i det systematiska arbetsmiljöarbetet

Uppgiftsfördelning i det systematiska arbetsmiljöarbetet Dnr: P 2016/41 Beslutad av Rektor 2016-12-19 Uppgiftsfördelning i det systematiska arbetsmiljöarbetet Ansvar Huvudregeln är att högsta ledningen Högskolestyrelsen, har det yttersta arbetsmiljöansvaret.

Läs mer

CHECKLISTA för systematiskt, organisatoriskt och socialt arbetsmiljöarbete (OSA+SAM)

CHECKLISTA för systematiskt, organisatoriskt och socialt arbetsmiljöarbete (OSA+SAM) CHECKLISTA för systematiskt, organisatoriskt och socialt arbetsmiljöarbete (OSA+SAM) Fokus för checklistan är den organisatoriska och sociala arbetsmiljön. Checklistan är tänkt att fungera som ett stöd

Läs mer

Arbetsmiljöverkstad Organisatorisk och social arbetsmiljö

Arbetsmiljöverkstad Organisatorisk och social arbetsmiljö Arbetsmiljöverkstad Organisatorisk och social arbetsmiljö 2 Målet med dagen är att Få en inblick i och förståelse för OSA Förstå hur dessa frågor kan integreras i ett systematiskt arbetsmiljöarbete Få

Läs mer

Svar på Arbetsmiljöverkets inspektion den 28 mars 2017

Svar på Arbetsmiljöverkets inspektion den 28 mars 2017 Södermalms sdf Administrativa avdelningen Tjänsteanteckningar Dnr: 291-2017-1.6. Sida 1 (10) 2017-08-109 Svar på Arbetsmiljöverkets inspektion den 28 mars 2017 Södermalms stadsdelsförvaltning, Stockholm

Läs mer

Policy Arbetsmiljöpolicy

Policy Arbetsmiljöpolicy Policy Arbetsmiljöpolicy Fastställd av: KF 182 2016-11-22 Revideras senast: 2019-12-31 Innehåll Policy Arbetsmiljöpolicy... 3 Omfattning... 3 Vem omfattas av policyn... 3 Definition av arbetsmiljö i denna

Läs mer

Arbetsmiljöpolicy 2012

Arbetsmiljöpolicy 2012 Arbetsmiljöpolicy 2012 Fastställd av: Kommunfullmäktige Datum: 20120613 Ansvarig för revidering: Kommunstyrelseförvaltningen Ansvarig tjänsteman: Diarienummer: KS 14-172 >Policy Program Plan Riktlinje

Läs mer

Riktlinje vid kränkande särbehandling

Riktlinje vid kränkande särbehandling 1(5) STYRDOKUMENT DATUM 2017-03-08 Riktlinje vid kränkande särbehandling Inledning Älvsbyns kommun är en arbetsgivare där ingen medarbetare ska utsättas för kränkande särbehandling i någon form. Detta

Läs mer

Policy för chefsuppdrag

Policy för chefsuppdrag 1(5) BILAGA 1 DNR: SLU ua 2013.1.1.1-5596 2014-01-14 STYRANDE DOKUMENT Sakområde: Personal Dokumenttyp: Policy Beslutsfattare: Rektor Avdelning/kansli: Personalavdelningen Handläggare: Eva Jeppson-Eldrot

Läs mer

Arbetsmiljöpolicy. Arbetsmiljöpolicy

Arbetsmiljöpolicy. Arbetsmiljöpolicy Arbetsmiljöpolicy Innehållsförteckning Kommunens målsättning 3 Definition av begreppet arbetsmiljö 3 Regelverk 3 Delegation 4 Systematiskt arbetsmiljöarbete undersöka, åtgärda och följa upp 4 Samverkan

Läs mer

ARBETSMILJÖPOLICY Dokumenttyp Dokumentnamn Fastställd/Upprättad Version Sida Dokumentägare Dokumentansvarig Reviderad Giltighetstid

ARBETSMILJÖPOLICY Dokumenttyp Dokumentnamn Fastställd/Upprättad Version Sida Dokumentägare Dokumentansvarig Reviderad Giltighetstid ARBETSMILJÖPOLICY 1 av 6 INNEHÅLL GOD ARBETSMILJÖ... 3 EN GOD ARBETSMILJÖ FÖRUTSÄTTER... 3 VARJE MEDARBETARE SKA... 3 KRÄNKANDE SÄRBEHANDLING... 4 ARBETSMILJÖARBETE I PRAKTIKEN... 4 ANSVAR OCH ROLLER...

Läs mer

PSYKOSOCIAL ARBETSMILJÖ

PSYKOSOCIAL ARBETSMILJÖ PSYKOSOCIAL ARBETSMILJÖ Hur är det på min arbetsplats? Ett arbetsmaterial med följande innehåll: 1. Förslag till undersökning av den psykosociala arbetsmiljö 2. LIUs handlingsplan för arbetsmiljö 3. IKEs

Läs mer

Riktlinje för hälsa och arbetsmiljö

Riktlinje för hälsa och arbetsmiljö STYRDOKUMENT Sida 1(10) Riktlinje för hälsa och arbetsmiljö Område 1 Styrning och ledning Fastställd KSAU, 2012-04- 24, 70 Program 1.2 Personalpolitiskt program Giltighetstid Tillsvidare Plan Riktlinje

Läs mer

Medarbetarpolicy. för Institutet för språk och folkminnen

Medarbetarpolicy. för Institutet för språk och folkminnen BILAGA Medarbetarpolicy för Medarbetarpolicyn har tagits fram i samarbete mellan institutets samtliga avdelningar. Policyn gäller i första hand i två år, och ska sedan utvärderas och revideras. Fastställd

Läs mer

SKLS CHECKLISTA FÖR CHEFENS ARBETSMILJÖ

SKLS CHECKLISTA FÖR CHEFENS ARBETSMILJÖ 2017-05-23 1 (7) SKLS CHECKLISTA FÖR CHEFENS ARBETSMILJÖ Här hittar du en checklista som fokuserar särskilt på chefens arbetsmiljö. Den bygger på Arbetsmiljöverkets föreskrifter om organisatorisk och social

Läs mer

Organisatorisk och social arbetsmiljö- Varför är det viktigt?

Organisatorisk och social arbetsmiljö- Varför är det viktigt? Organisatorisk och social arbetsmiljö- Varför är det viktigt? www.feelgood.se Faktorer som främjar hälsa Gott ledarskap (rättvist, stödjande, inkluderande) Kontroll i arbetet (inflytande och stimulans)

Läs mer

Systematiskt arbetsmiljöarbete Uppgiftsfördelning av arbetsmiljöuppgifter

Systematiskt arbetsmiljöarbete Uppgiftsfördelning av arbetsmiljöuppgifter Systematiskt arbetsmiljöarbete sfördelning av arbetsmiljöuppgifter 1(7) Fördelning av arbetsmiljöarbetsuppgifter Institutionen för Tema (reviderad 26 april 2010) Dnr Tema-2010-00082 På Institutionen för

Läs mer

Arbetsmiljöplan 2018 för Kompetensförvaltningen

Arbetsmiljöplan 2018 för Kompetensförvaltningen Arbetsmiljöplan 2018 för Kompetensförvaltningen Rubriken fylls i allt eftersom aktiviteterna har genomförts. Rubriken kan användas när behov finns av ytterligare kommentarer till arbetet med Arbetsmiljöplanen.

Läs mer

HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2017

HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2017 HANDLINGSPLAN 2017 2019 OCH VERKSAMHETSPLAN 2017 Gemensamma förvaltningen DATUM: 28 oktober 2016 BESLUTAD AV: Jörgen Tholin KONTAKTPERSON: Johan Johansson GEMENSAMMA FÖRVALTNINGEN Mål 1 för 2017-2019 Gemensamma

Läs mer

Kommunstyrelsen föreslår kommunstyrelsens personalutskott besluta att

Kommunstyrelsen föreslår kommunstyrelsens personalutskott besluta att STRÄNGNÄS KOMMUN Kommunstyrelsen SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 2018-06-19 30/45 18:1 KS 157 Arbetsmiljöpolicy Dnr 2018:279-003 Beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att 1.

Läs mer

Personalpolicy för dig i Ängelholms kommun

Personalpolicy för dig i Ängelholms kommun ÄNGELHOLMS KOMMUN Personalpolicy för dig i Ängelholms kommun Öppenhet Omtanke Handlingskraft Personalpolicy för dig i Ängelholms kommun Personalpolicyn är ett övergripande idé- och styrdokument som gäller

Läs mer

POLICY FÖR ARBETSMILJÖ OCH LIKA VILLKOR

POLICY FÖR ARBETSMILJÖ OCH LIKA VILLKOR POLICY FÖR ARBETSMILJÖ OCH LIKA VILLKOR Typ av dokument: Policy Datum: Beslutad av: Giltighetstid: Område: Arbetsmiljö och lika villkor Ansvarig förvaltningsenhet: Personalenheten Ersätter dokument: Arbetsmiljöpolicy

Läs mer

Riktlinje för arbetsmiljö och hälsa

Riktlinje för arbetsmiljö och hälsa Riktlinje för arbetsmiljö och hälsa Riktlinje för arbetsmiljö och hälsa Diarienr: Beslutsdatum: Ansvarig: HR-direktör Senast reviderad: Ansvar och roller Kommunfullmäktige Kommunfullmäktige ansvarar för

Läs mer

Årlig uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet

Årlig uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet 1 (12) Årlig av det systematiska arbetsmiljöarbetet Enligt Föreskrifterna om systematiskt arbetsmiljöarbete (AFS 2001:1) 11 ska arbetsgivaren följa upp det systematiska arbetsmiljöarbetet (SAM) en gång

Läs mer

Kränkande särbehandling

Kränkande särbehandling SKYDDSROND: Kränkande särbehandling datum: förvaltning eller motsvarande: arbetsplats: Bestämmelserna kring organisatorisk och social arbetsmiljö handlar bland annat om kränkande särbehandling. För att

Läs mer

Policy för hälsa, arbetsmiljö och rehabilitering

Policy för hälsa, arbetsmiljö och rehabilitering Policy för hälsa, arbetsmiljö och rehabilitering Dokumenttyp: Policy Dokumentansvarig: Personalfunktionen Beslutad av: Kommunfullmäktige Beslutsdatum: 2012-09-24, 145 DNR: KS000353/2010 Attraktiva och

Läs mer

Arbetsmiljö systematiskt arbetsmiljöarbete. göteborgs stad lundby stadsdelsförvaltning

Arbetsmiljö systematiskt arbetsmiljöarbete. göteborgs stad lundby stadsdelsförvaltning Arbetsmiljö 2010 systematiskt arbetsmiljöarbete göteborgs stad lundby stadsdelsförvaltning Vi jobbar för en god arbetsmiljö I SDF Lundby arbetar vi systematiskt med arbetsmiljön enligt arbetsmiljölagen,

Läs mer

Årlig uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet (SAM)

Årlig uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet (SAM) Årlig av det systematiska arbetsmiljöarbetet (SAM) datum: förvaltning eller motsvarande: arbetsplats: Enligt föreskrifterna om systematiskt arbetsmiljöarbete (AFS 2001:1) 11 ska arbetsgivaren följa upp

Läs mer

Lokal handlingsplan för arbetsmiljöarbete vid enheten Verksamhetsstöd 2015-2017 1 (6) 2014-12-17. Dnr 897-14

Lokal handlingsplan för arbetsmiljöarbete vid enheten Verksamhetsstöd 2015-2017 1 (6) 2014-12-17. Dnr 897-14 1 (6) 2014-12-17 Dnr 897-14 Verksamhetsstöd, HR Liisa Falk, personalhandläggare Lokal handlingsplan för arbetsmiljöarbete vid enheten Verksamhetsstöd 2015-2017 Handlingsplanen har utarbetats i enlighet

Läs mer

Arbetsmiljöpolicy. Inledning

Arbetsmiljöpolicy. Inledning 2014-07-17 1(6) Antagen i kommunfullmäktige 83 2013-08-22 Ansvarig Personalenheten Inledning I det här dokumentet presenteras den kommunövergripande policyn samt en kortfattad presentation av de underliggande

Läs mer

Arbetsmiljö- och hälsastrategi

Arbetsmiljö- och hälsastrategi Datum Arbetsmiljö- och hälsastrategi Antagen av kommunstyrelsen 2016 Antagen av: Kommunstyrelsen 2016-04-05, 73 Dokumentägare: Personalavdelningen Ersätter dokument: Dokumentnamn: Arbetsmiljö- och hälsastrategi

Läs mer

Arbetsmiljöpolicy FÖR LUNDS UNIVERSITET

Arbetsmiljöpolicy FÖR LUNDS UNIVERSITET Arbetsmiljöpolicy FÖR LUNDS UNIVERSITET 3 Förord Människorna som arbetar och studerar är universitetets viktigaste tillgång. En god arbetsmiljö är grunden för att man ska utvecklas, trivas, vara säker

Läs mer

Arbetsmiljöhandbok Aktivitet: 10.1 Blankett för årlig uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet

Arbetsmiljöhandbok Aktivitet: 10.1 Blankett för årlig uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet 0. Blankett för årlig uppföljning av det systematiska 207--5 (5) Datum: 22 december 207 Arbetsplats: Deltagare Vd, skyddsombudet Tommy Larsson, lagerchef Sven Andersson och kontorschef. Arbetstagare och

Läs mer

ARBETSMILJÖPLAN för institutionen för Tillämpad informationsteknologi (ITIT)

ARBETSMILJÖPLAN för institutionen för Tillämpad informationsteknologi (ITIT) ARBETSMILJÖPLAN för institutionen för Tillämpad informationsteknologi (ITIT) Mål för arbetsmiljöarbetet Institutionens arbetsmiljöarbete skall bedrivas enligt arbetsmiljöpolicyn vid Göteborgs universitet

Läs mer

Kartläggning och riskbedömning av arbetsmiljön

Kartläggning och riskbedömning av arbetsmiljön Kartläggning och riskbedömning av arbetsmiljön Det är arbetsgivarens skyldighet att göra en kartläggning av riskerna i arbetsmiljön. När denna görs ska man tänka på att arbetsmiljö inte enbart är fråga

Läs mer

Riktlinjer för hälsofrämjande arbetsmiljö i Uppsala kommun

Riktlinjer för hälsofrämjande arbetsmiljö i Uppsala kommun KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Lindh Marie-Louise Datum 2015-04-07 Diarienummer KSN-2015-0823 Kommunstyrelsen Riktlinjer för hälsofrämjande arbetsmiljö i Uppsala kommun Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Gemensamma värden för att nå våra mål och sträva mot visionen

Gemensamma värden för att nå våra mål och sträva mot visionen Personalpolicy Huddinge kommuns personal policy beskriver de personalpolitiska ställnings taganden och värderingar som ska prägla arbetet i verksam heten. Personal politiken är ett medel för att uppnå

Läs mer

Båstads kommuns. meda rbeta rund ersök ning 2010. en sammanfattning

Båstads kommuns. meda rbeta rund ersök ning 2010. en sammanfattning Båstads kommuns meda rbeta rund ersök ning 2010 en sammanfattning Varför en medarbetarundersökning? För andra året har Båstads kommun genomfört en medarbetarundersökning i syfte att kartlägga vad kommunens

Läs mer

Personalpolicy för Växjö kommun

Personalpolicy för Växjö kommun Styrande dokument Senast ändrad 2015-03-17 Personalpolicy för Växjö kommun Dokumenttyp Styrande dokument Dokumentansvarig Personalkontoret Dokumentnamn Personalpolicy för Växjö kommun Fastställd/Upprättad

Läs mer

Med engagemang och ansvar ger vi varje dag service med god kvalitet till Malmöborna. Personalpolicy

Med engagemang och ansvar ger vi varje dag service med god kvalitet till Malmöborna. Personalpolicy Med engagemang och ansvar ger vi varje dag service med god kvalitet till Malmöborna. Personalpolicy Med engagemang och ansvar ger vi varje dag service med god kvalitet till Malmöborna. Personalpolicy Innehåll

Läs mer

Personalpolicy. Antagen av Kommunfullmäktige den 18 november 2015, Kf

Personalpolicy. Antagen av Kommunfullmäktige den 18 november 2015, Kf Antagen av Kommunfullmäktige den 18 november 2015, Kf 129 www.upplands-bro.se Vårt gemensamma uppdrag Vår personalpolicy beskriver våra grundläggande värderingar och samspelet mellan arbetsgivare och medarbetare.

Läs mer

STRATEGI. Dokumentansvarig Monica Högberg,

STRATEGI. Dokumentansvarig Monica Högberg, Dokumentansvarig Monica Högberg, 0485-470 11 monica.hogberg@morbylanga.se Handbok Personal STRATEGI Beslutande Kommunstyrelsens 257 2015-11-03 Giltighetstid 2015-2019 1(6) Dnr 2015/000275-003 Beteckning

Läs mer

Arbetsmiljöplan för Institutionen för etnologi, religionshistoria och

Arbetsmiljöplan för Institutionen för etnologi, religionshistoria och 1 (6) BESLUT 2012-10-22 Dnr SU 103-0112-12 Institutionen för etnologi, religionshistoria och genusvetenskap Arbetsmiljöplan för Institutionen för etnologi, religionshistoria och genusvetenskap (ERG) Fastställd

Läs mer

24 Riktlinje för chef- och ledarskap (KSKF/2019:106)

24 Riktlinje för chef- och ledarskap (KSKF/2019:106) Kommunstyrelsens personalutskott Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2019-04-12 Sida 1(2) 24 Riktlinje för chef- och ledarskap (KSKF/2019:106) Beslut Förslag till kommunfullmäktige 1. Riktlinje för chef-

Läs mer

ARBETSMILJÖ- OCH LIKABEHANDLINGSPLAN

ARBETSMILJÖ- OCH LIKABEHANDLINGSPLAN ARBETSMILJÖ- OCH LIKABEHANDLINGSPLAN 2017-2018 För- och grundskolenämndens verksamhetsområde Dokumentnamn Arbetsmiljö- och likabehandlingsplan för- och grundskolnämnden Dokumentansvarig Stabschef, skol-

Läs mer

Plan för det systematiska arbetsmiljöarbetet vid IPKL för 2014

Plan för det systematiska arbetsmiljöarbetet vid IPKL för 2014 Plan för det systematiska arbetsmiljöarbetet vid IPKL för 2014 Planen är formulerad med utgångspunkt i institutionens Handlingsplan för 2014-2016 och Verksamhetsplan för 2014 samt har diskuterats på IR.

Läs mer

Arbetsmiljö- och likabehandlingsplan

Arbetsmiljö- och likabehandlingsplan Arbetsmiljö- och likabehandlingsplan 2016-2018 Barn- och grundskolenämndens verksamhetsområde Dokumentnamn Arbetsmiljö- och likabehandlingsplan för barn- och grundskolenämnden Dokumentansvarig Stabschef,

Läs mer

Policy för personalpolitik i Flens kommun - tillsammans är vi Flens kommun

Policy för personalpolitik i Flens kommun - tillsammans är vi Flens kommun KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING 2016:13-020 Policy för personalpolitik i Flens kommun - tillsammans är vi Flens kommun Antagen av Kommunfullmäktige 2016-06-16 91 2 Inledning Det arbete som görs i verksamheterna

Läs mer

Lokal handlingsplan för arbetsmiljö 2018 vid Akademin för vård, arbetsliv och välfärd

Lokal handlingsplan för arbetsmiljö 2018 vid Akademin för vård, arbetsliv och välfärd 1 (5) Bilaga 3 Dnr 631-17 + Akademin för vård, arbetsliv och välfärd Lokal handlingsplan för arbetsmiljö 2018 vid Akademin för vård, arbetsliv och välfärd Handlingsplanen har utarbetats i enlighet med

Läs mer

PERSONALPOLITISKT PROGRAM

PERSONALPOLITISKT PROGRAM PERSONALPOLITISKT PROGRAM Antagen av kommunfullmäktige: 2011-09-12 Kf 127 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 Vision 2 Svedala kommuns personalpolitiska program 2.1 En jämlik arbetsgivare 2.2 En flexibel arbetsgivare

Läs mer

Handlingsplan för arbetsmiljö vid LiU

Handlingsplan för arbetsmiljö vid LiU Institution/motsvarande: Avser Linköpings universitets gemensamma handlingsplan för arbetsmiljöarbetet 2017-2019 (med start från okt 2017 t o m okt 2019) Behandlad i CSG den: 2017-09-11 Fastslagen av rektor:

Läs mer

Personalpolicy för Laholms kommun

Personalpolicy för Laholms kommun STYRDOKUMENT PERSONALPOLICY 2017-09-05 DNR: 2017 000146 Antagen av kommunstyrelsen den 12 september 2017 17 Gäller från och med den 13 september 2017 och tillsvidare Personalpolicy för Laholms kommun Innehåll

Läs mer

TILLÄMPNING. Hudiksvalls kommun. hälsa. i arbetslivet

TILLÄMPNING. Hudiksvalls kommun. hälsa. i arbetslivet TILLÄMPNING Hudiksvalls kommun hälsa i arbetslivet Nationella folkhälsomål I de Nationella folkhälsomålen är det övergripande målet en god hälsa på lika villkor för hela befolkningen. Ett delområde är

Läs mer

PERSONALPOLITISKA PROGRAMMET

PERSONALPOLITISKA PROGRAMMET PERSONALPOLITISKA PROGRAMMET Mål Personal som känner sig delaktig i besluten Programmet Detta personalpolitiska program omfattar dig som anställd i Högsby kommun. Kraven på kommunal service förändras hela

Läs mer

Fördelning av arbetsuppgifter i arbetsmiljöarbetet vid Högskolan i Skövde

Fördelning av arbetsuppgifter i arbetsmiljöarbetet vid Högskolan i Skövde Dnr HS 2012/307-16 Fördelning av arbetsuppgifter i arbetsmiljöarbetet vid Högskolan i Skövde Punkter som i dokumentet är markerade med en * är sådana uppgifter som kan delegeras vidare. Delegeringen gäller

Läs mer

86 Riktlinje för chef- och ledarskap (KSKF/2019:106)

86 Riktlinje för chef- och ledarskap (KSKF/2019:106) Kommunstyrelsen Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2019-04-30 Sida 1(1) 86 Riktlinje för chef- och ledarskap (KSKF/2019:106) Beslut Förslag till kommunfullmäktige 1. Riktlinje för chef- och ledarskap i

Läs mer

Koncernkontoret Koncernstab HR

Koncernkontoret Koncernstab HR 1 (8) BILAGA 1: FÖRVALTNINGARNAS SVAR PÅ RESPEKTIVE FRÅGA 3a. Arbetsmiljöfaktorerna (psykologiska, fysiska och sociala) finns med när beslut ska fattas och åtgärder vidtas i det vardagliga arbetet. andel

Läs mer

Föreskrifter om. Ulrich Stoetzer Med Dr, psykolog Sakkunnig organisatorisk och social arbetsmiljö. Organisatorisk och social arbetsmiljö

Föreskrifter om. Ulrich Stoetzer Med Dr, psykolog Sakkunnig organisatorisk och social arbetsmiljö. Organisatorisk och social arbetsmiljö Föreskrifter om organisatorisk och social arbetsmiljö Ulrich Stoetzer Med Dr, psykolog Sakkunnig organisatorisk och social arbetsmiljö 1 Arbetsmiljölagen: vidta alla åtgärder Föreskrifterna förtydligar

Läs mer

Föreskrifter om organisatorisk och social arbetsmiljö

Föreskrifter om organisatorisk och social arbetsmiljö Föreskrifter om organisatorisk och social arbetsmiljö Arbetsgivarverket Ulrich Stoetzer Med Dr, Psykolog Sakkunnig Organisatorisk och Social Arbetsmiljö 1 Nya föreskrifter för att.. Minska den arbetsrelaterade

Läs mer

Checklista för årlig uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet

Checklista för årlig uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet Checklista för årlig uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet Använd checklistan så här: Syftet med den årliga uppföljningen är att undersöka om arbetsmiljöarbetet bedrivs enligt föreskriften

Läs mer

Handlingsplan för jämställdhet och likabehandling - Universitetsbiblioteket

Handlingsplan för jämställdhet och likabehandling - Universitetsbiblioteket HANDLINGSPLAN Dnr V 2014/122 Handlingsplan för jämställdhet och likabehandling - Universitetsbiblioteket Publicerad Beslutsfattare Gäller för http://www.ub.gu.se/info/vision/likabehandling Överbibliotekarie

Läs mer

Personalpolicy. Laholms kommun

Personalpolicy. Laholms kommun Personalpolicy Laholms kommun Personalenheten Laholms kommun April 2018 Inledning Personalpolicyn är ett kommunövergripande styrdokument som gäller för kommunens samtliga arbetsplatser eftersom Laholms

Läs mer

MedarBetarskap MÅngfald KompetenS ArbeTsmiljö Lön & Anställning Delaktighet LedarSkap Personalpolitiska program

MedarBetarskap MÅngfald KompetenS ArbeTsmiljö Lön & Anställning Delaktighet LedarSkap Personalpolitiska program MedarBetarskap MÅngfald KompetenS ArbeTsmiljö Lön & Anställning Delaktighet LedarSkap Personalpolitiska program Ett övergripande dokument för kommunens samtliga arbetsplatser i syfte med att skapa en ändamålsenlig

Läs mer

Lokal handlingsplan för arbetsmiljöarbete vid enheten Verksamhetsstöd (6) Dnr

Lokal handlingsplan för arbetsmiljöarbete vid enheten Verksamhetsstöd (6) Dnr 1 (6) 2014-12-17 Dnr 897-14 Verksamhetsstöd, HR Liisa Falk, personalhandläggare Lokal handlingsplan för arbetsmiljöarbete vid enheten Verksamhetsstöd 2015-2017 Handlingsplanen har utarbetats i enlighet

Läs mer

Organisatorisk och social arbetsmiljö. Upplever ni att sjukskrivningarna p g a psykisk ohälsa ökar hos er? Varför tror ni?

Organisatorisk och social arbetsmiljö. Upplever ni att sjukskrivningarna p g a psykisk ohälsa ökar hos er? Varför tror ni? AFS 2015:4 Organisatorisk och social arbetsmiljö www.feelgood.se Faktorer som bidrar till ohälsa Faktorer som främjar hälsa Höga krav och små möjligheter att påverka Bristande medmänskligt stöd i arbetsmiljön

Läs mer

Arbetsgivarpolitisk strategi för Sundsvalls kommun

Arbetsgivarpolitisk strategi för Sundsvalls kommun Arbetsgivarpolitisk strategi för Sundsvalls kommun Strategi (Strategi, Plan, Riktlinje eller Regel) Fastställt av Kommunfullmäktige Datum för fastställande 2019-03-25 70 Giltighetstid Tills vidare. Första

Läs mer

Redovisning av fördelning av arbetsmiljöansvar och uppgifter inom exploateringskontoret

Redovisning av fördelning av arbetsmiljöansvar och uppgifter inom exploateringskontoret Dnr Sida 1 (6) 2015-03-23 Handläggare Ann-Charlotte Bergqvist 08-508 271 25 Till Exploateringsnämnden 2015-04-13 Redovisning av fördelning av arbetsmiljöansvar och uppgifter inom exploateringskontoret

Läs mer

Ett hållbart arbetsliv Till dig som medarbetare/chef i Falkenbergs kommun

Ett hållbart arbetsliv Till dig som medarbetare/chef i Falkenbergs kommun l 2014-04-01 Policy om Ett hållbart arbetsliv Till dig som medarbetare/chef i Falkenbergs kommun Inledning: Du som medarbetare/chef är kommunens viktigaste resurs, tillsammans växer vi för en hållbar framtid!

Läs mer

Handlingsplan för jämställdhet och likabehandling

Handlingsplan för jämställdhet och likabehandling HANDLINGSPLAN Dnr V 2014/361 Handlingsplan för jämställdhet och likabehandling vid Gemensamma förvaltningen Beslutsfattare Gäller för Universitetsdirektör, Jörgen Tholin Gemensamma förvaltningen Beslutsdatum

Läs mer

Uppgiftsfördelning av arbetsmiljöarbetet

Uppgiftsfördelning av arbetsmiljöarbetet Uppgiftsfördelning av arbetsmiljöarbetet Med uppgiftsfördelning av arbetsmiljöarbetet menas att fördela arbetsmiljöuppgifter från arbetsgivarens högsta nivå och neråt i organisationen. Politikerna i Barn-

Läs mer