Mötesanteckningar Möte 1 - Referensgruppen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Mötesanteckningar Möte 1 - Referensgruppen"

Transkript

1 Sidan 1 av 10 Mötesanteckningar Möte 1 - Referensgruppen Närvarande Ken Benson, Anna Ihr, Cecilia Rosengren, Lars Branegård, Martin Persson, Åsa Abelin, Lena Söderberg, Ingmar Sörman Peter Tóht Ej närvarande Karin Friberg, Maria Sjöberg, Elisabet Engdahl Datum Tid Kl Plats Syfte med mötet Stora gästmatsalen Granska material från arbetsgruppen Organisation och Delegation Bilagor 1 Inledning Presentation av alla deltagare 2 Gruppens uppgift Vara rådgivande om projektets framarbetade resultat Successivt förankra resultatet i organisationen Vid behov bidra med expertkompetens i arbetsgruppen Fråga: Vem har det yttersta beslutsmandatet för omorganisationen? Om det är endast är en person som fattar det slutliga beslutet finns risk att en referensgrupp blir gisslan. Dekanus har nämndens uppgift att genomföra det operativa arbetet och fatta operativa beslut utifrån fakultetsnämndens beslut om de sex nya institutionerna. Nämnden har också beslutat om genomförandeformen. Nämnden har också beslutsmandat i vissa frågor t ex processen för att utse de nya prefekterna. De olika arbetsgrupperna kommer också att redovisa framarbetat resultat i nämnden och har därigenom en förankring här.

2 Sidan 2 av 10 3 Kommande referensgruppsmöten Tisdagen den 6 maj kl (Personal) Måndagen den 26 maj kl (Personal) Ytterligare möten kommer att bokas när det gäller Ekonomi & Budget samt Uppföljning 4 Redovisning arbetsgruppen Organisation och Delegation Ett förtydligande - I dokumentet härefter är alla kommentarer och synpunkter från referensgruppens medlemmar markerade i punktform. Den löpande texten mellan punkterna är Kens redovisning och svar på direkta frågor. 4.1 Institutionerna interna organisation I delprojektivet finns definierade förutsättningar och man har inte fått tänka fritt från grunden t ex utpekas en bestämd struktur med att prefekten samt ett antal viceprefekter skall leda arbetet. Det finns risk för toppstyrning och byråkratisering. Detta låg i arbetsgruppens förutsättningar men arbetsgruppen såg inte något bättre alternativ än det som presenteras i direktiven. Organisationen skall vara en tydlig linjeorganisation. Tanken är inte att ändra i den strukturen, vad gäller prefektens ledning, utan förtydliga ansvaret. I en större institution har arbetsgruppen sett det som nödvändigt att det skall finnas en kollektiv ledning, varför en tydlig delegation till viceprefekter inom bestämda områden sågs positivt. Den yttersta målsättningen är att frigöra resurser för vår kärnverksamhet inte att öka tidsåtgång och kostnader för administration/ledning utan att effektivisera denna. Hur detta implementeras konkret måste dock bestämmas inom varje ny institution. Arbetsgruppen levererar endast ramar. Det ser ut öka byråkratiseringen av institutionerna, om man ser till de mindre institutionerna. Hur många av de anställda kan uppfylla de krav som ställs utifrån detta förslag. Känns inte verklighetsanknutet. Dokumenten borde vara öppnare skrivna. Vad är målet med organisationen och vad krävs för att uppnå dessa? Arbetsgruppen har utgått ifrån professionalisering. I dokumentationen utpekas kompetensnivåer som medför att nuvarande prefekter med lång erfarenhet inte kan söka tjänsterna. Vi har inte utgått från varje institutions nuvarande utseende utan det framarbetade materialet speglar nya förutsättningar det handlar ju om en omorganisation. Vi utgår ifrån verksamhetens behov och inte från den befintliga strukturen. Det är andra arbetsgrupper som arbetar med personal och ekonomi, vårt förslag måste vidare diskuteras med deras resultat när dessa kommer fram. Kravspecifikationen grundar sig på något nytt och tid och

3 Sidan 3 av 10 kompetensutveckling måste ordnas så att innehavaren kan förberedas för att kunna leva upp till dessa krav. Varje ny prefekt har en uppgift att se över institutionernas interna organisation. Vårt arbete skall vara till hjälp, Kraven som kommer att ställas är dock att tydlig delegationsordning och ansvarsförhållanden. Frågan om den akademiska kompetensen har inte vållat någon diskussion inom arbetsgruppen, bland prefekter, i fakultetsnämnden eller i rekryteringsgruppen. När ledningsfunktionen förtydligas att gälla verksamheten (och en administrativ chef skapas för att frigöra arbetstid för ändamålet) och verksamheten utgörs av utbildning på vetenskaplig grund samt forskning/forskarutbildning, har arbetsgruppen sett som en självklarhet att ställa den vetenskapliga kompetensen som vi har ställt. Vad innebär företrädesvis som står på flera ställen i dokumentet? Detta ger en öppenhet i tolkningen och det är viktigt med en ganska fast struktur. Det ger en viss öppenhet. Det är viktigt att personen har en bred vetenskaplig förankring samt goda ledaregenskaper men i vissa fall kan den formella kompetensen ställas mot gedigna forsknings och utbildningsresultat samt mycket god ledningsförmåga. Ansvarsfrågan är dock tydlig. Man kan välja att ha färre viceprefekter men man måste vara medveten om att allt som inte delegeras ansvarar prefekten för! Prefekten motsvarar mer en dekanus roll, dvs inte se till enskilda ämnets bästa utan till institutionens bästa. Detta är en helt ny situation och alla kommer att behöva kompetensutveckling. Även om man har erfarenhet av ledning och gått många kurser för prefekter så handlar det om en helt ny situation. Det är därför viktigt att kompetensutveckling anordnas under hösten särskilt för dessa nya prefektuppdrag inom vår fakultet. Det är viktigt att ställa motkrav såsom t ex att det finns resurser till förfogande för kompetensutveckling eller fortbildning så att prefekten så småningom kan uppfylla/motsvara de ställda kraven. Även viceprefekter och administrativa chefer kommer att behöva fortbildning. Dessa resurser bör finnas redan under hösten. Det finns redan idag institutioner som ser ut som en minifakultet. 4.2 Fakultetsgemensamma NYA stödfunktioner Bilden nedan beskriver de nya gemensamma stödfunktioner som skall finnas inom den nya organisationen.

4 Sidan 4 av 10 Fakultetsgemensamma NYA stödfunktioner Studie- och karriärvägledare Studievägledare dock även på inst.nivå Uppdragsutbildningssamordnare Internationaliseringsstöd (under ledning av fakultetens internationaliseringsansvarig) utbytesavtal, mottagande av inkommande studenter, information till utresande studenter, gästforskarservice Gemensam studentmottagning ladok-utdrag, kompendieförsälning, allmän information Bild 1: Fakultetsgemensamma NYA stödenheter Uppdragsutbildningssamordnare För att finna andra och nya finansiärer än nuvarande utbildningsuppdrag för att professionalisera uppdraget är det viktigt att det centraliseras (för lite uppdrag på respektive institution, åtminstone till en början). Gemensam studentmottagning En gemensam studentmottagning ger oss möjlighet till en betydlig ökad servicegrad för våra studenter. Den skulle kunna innebära långa öppettider osv. Studie & karriärvägledare Detta beskriver en både-och-lösning (enligt Bologna). Dvs det skall finnas studievägledare både centralt och även per institution för kunskapen inom respektive ämne. Viktigt att professionalisera rollerna. Detta är positivt, en viktig förbättring Bra med centralisering, men detta kräver mycket mer planering och förändring i ämnena. Det saknas idag stöd för förändring. Även här måste ställas motkrav så att förutsättningar finns att genomföra denna förändring och åstadkomma ökad professionalisering. Det kräver att man tar ett större grepp för att detta skall fungera dvs stort engagemang från universitet.

5 Sidan 5 av 10 Det är även viktigt få med den sociala funktionen, denna kan inte göras utifrån central nivå. Det behövs fler timmar för samverkan och handledning och en större tyngd åt rollen. Studievägledarna måste samarbeta på alla nivåer. Det måste finnas tyngd i denna roll. Redan idag arbetar vissa studievägledare på liknande sätt. Det finns väldigt olika lösningar på respektive institution. Finns tidigare negativa erfarenheter av centrala studievägledare, som givit felaktiga råd och information till studenterna. Även samordning mellan olika fakulteter är viktigt. Idag finns inte tillräcklig med resurser för studievägledning på de olika institutionerna. Studievägledarna måste tänka mer övergripande. Idag blir de lätt företrädare för ett ämne och marknadsför detta. Man måste tänka mer professionellt för studenternas bästa. Detta medför minskad sårbarhet då det inte bara är en person som är mottagare när det blir problem utan fler tar en mer aktiv roll. När studenterna behöver stöd finns detta att tillgå och inte som idag, några få timmar då och då. Detta förslag ger en viktig samordning och att kompensera upp den nivå som saknas idag, dvs fakultetsnivån (det finns studievägledare på GU central och på institutionen) Ansvar för fortbildning samordningsfunktion med andra fakulteter. Det bör finnas en fakultetsgemensam kuratorfunktion. Det fungerar inte bra i dagens små enheter då det förekommer att studievägledaruppdraget är ett sätt att fylla ut sin tjänst som lärare. Det bör ses över vad som redan finns inom studentkåren, studenthälsan m.m. vad gäller vissa funktioner och roller så att det inte blir dubbla funktioner. Viktigt att det i framtiden blir en större tydlighet i de olika funktionerna. Studievägledarna kan informera om var man kan få eventuell hjälp eller ytterligare information.

6 Sidan 6 av 10 beredningsorgan för utbildningsfrågor (grund och avancerad nivå) institutionsstyrelse prefekt (ordf.) och stf prefekt utses av dekanus Övriga efter valprocedur med valberedning (5 [alt. 6] lärare/forskare, 2 adm, 2 [alt. 3] studenter) ledningsgrupp Prefekt, stf. prefekt, Viceprefekt, administrativ chef beredningsorgan för forskarutbildning och forskning prefekt administrativ stab administrativ chef administratörer (varav 1 stf. adm.chef) [med ansvar som informationr/webb, diarieföring/registratur/arkivering studievägledning studentexpedition viceprefekt för utbildning på grundoch avancerad nivå viceprefekt för utbildning på forskarnivå viceprefekt för forskning studierektorer/studiekoordinatorer/ kursansvariga lärarkollegier handledarkollegier forskarkollegier Bild 2 Att tänka nytt i framtida utbildningar Syftet är att prefekt och viceprefekt skall fungera som ledningsstöd för verksamheten i framtiden. Kan vi ändra terminologin t ex uttryck som Administrativ stab? (Arbetsgruppen som administrativ chef leder) Hur mycket av detta behöver vi ha i framtiden per institution? Det är väldigt olika storlek på institutioner även i den nya organisationen. Detta ser ut att kräva betydligt mer arbete, fler procent per person än idag? Blir inte detta en enorm administrativ kostnad. Skall det stå skall, borde det inte stå bör i direktiven? Utgångspunkten är en miniminivå med en prefekt och en stf prefekt men vår rekommendation är minst en ledning med tre individer (en prefekt och två viceprefekter) eftersom en prefekt & en vice prefekt kan bli sårbart. Fler vice prefekter med olika områdesansvar ger ökad professionalisering. Det viktiga är att veta vem som är ansvarig för olika områden. Idag gör prefekten allt, att dela upp ansvaret på de olika områdena underlättar prefektens arbetssituation och ger ökad professionalisering eftersom prefekten inte måste vara expert på allt. Viktigt att poängtera att rollerna i modellen skall ses som funktioner, inte personer.

7 Sidan 7 av 10 Antalet i lärarkollegiet borde inte vara preciserat i dokumentet. Det finns ingen anledning att sätta antal. Handledarkollegium hela eller delar beroende av vad som behövs? Bör lämnas till respektive institution. Kollegium, om det skall vara ett kollegium, skall vara ett visst antal. Annars är det inget kollegium. Men det ligger på respektive institution att avgöra hur dessa skall arbeta. Fakultetsnivå LÄRN saknas? Ligger utanför uppdraget. Den skall ligga kvar enligt nuvarande lösning. Vad är syftet med viceprefekterna att luckra ämnesstrukturen? Syftet är att det skall leda till professionalisering och effektivisering av institutionsledningen och att öka samarbeten mellan ämnena. Varför ser det ut enligt förslag? Dvs prefekt & viceprefekt och därunder studierektorer? Varför inte ha prefekt och därunder studierektorer med respektive ansvar? Det hänger samman med delegationen (ansvar i rollen) för viceprefekten och studierektor. Har man personalansvar så ligger detta vanligtvis inom prefekten uppdrag. När institutionerna nu blir större är det inte möjligt att en enda individ har t. ex. all personal och ekonomiansvar. Det står inte i högskoleförordningen och högskolelagen att det skall finnas viceprefekter. En studierektor kan genomföra medarbetarsamtal. Uppdraget fattas som barockt till strukturen gentemot andra fakulteters mer slimmade organisationer (Umeå), vilket inte innebär att Umeås lösning är att föredra. Däremot ger det föreliggande förslaget intryck av en svällande administration, inte krympande. Det är viktigt att varje funktion får ett tydligt innehåll och ansvarsområde. Det är viktigt att ämnena syns utåt, inte bara försvinner under en institution. Det är viktigt att enkelt kunna hitta de olika ämnena under de nya institutionerna. Detta är dock ett problem även idag där fakultetens hemsida inte är tydlig för de som vill vända sig snabbt till ett visst ämne. Det är viktigt att de olika ansvarsområden som beskrivs sköts kontinuerligt och att samma principer och policy gäller för ämnena inom institutionen (och inom fakulteten det är viktigt med samråd mellan de olika (vice)prefekterna. Detta arbetssätt torde leda till ökad professionalisering.

8 Sidan 8 av 10 Institutionen (religion m fl) är och kommer att vara för liten även i framtiden för den typ av organisation som beskrivs i förslaget Både viceprefekt och studierektor sitter på uppdrag inte anställningar (som prefekt/studierektor) Uppdelningen i ansvarsområden följer principen att delegera och förtydliga ansvar för respektive funktion. Är inte denna organisationsbeskrivning en ram som många lösningar passar in i? Ja, detta skall ses som en ram som anpassas till förutsättningar och behov vid respektive institution under förutsättning att ansvaret är tydligt. Arbetsgruppen rekommenderas på sikt att vice prefekterna bildar ett råd inom fakulteten. Går inte detta emot de olika arbetsgrupperna som finns idag på fakultetsnivå? Risk att det blir en maktkamp Tanken är att de skall komplettera varandra. Råden skall vara rådgivande och komma med förslag till fakultetens arbetsgrupper som är förankrade i verksamheten (lärarkollegier, etc.) När det gäller ledningsgruppen - varför går inte pilen till institutionsledning? Utan att det bara finns en pil till prefekten? Ledningsgruppen skall lösa mycket på den operativa, praktiska, vardagliga nivån. Det skall vara ett stöd för institutionsstyrelsen eftersom man här skall se till att IS får bra underlag för beslut. I första hand handlar det dock om operativa beslut medan långsiktiga, strategiska beslut skall tas i IS. Det bör vara studentrepresentant i ledningsgruppen bereder och beslutar då skall studentrepresentant finnas med. (enligt högskoleförordningen) Kan vara ett bra sätt att få in studentrepresentation i institutionerna Tanken är att det kommer att bli mer av operativ struktur i ledningsgruppen. Syftet är att förbereda, ta fram underlag, mer än bereda (det skall ju finnas beredningsorgan för ändamålet enligt strukturen). Tanken är inte att det bör finnas en studentrepresentant. Men frågan tas med vidare till ledningsrådet. Men det är svårt att rekrytera studenter till beredande organ redan idag. Vi har svårt att få kontinuitet i studentrepresentationen, detta har inte fungerat. Det är alltid lättare att få fram studentrepresentation från de som går på olika program, än

9 Sidan 9 av 10 från enstaka kurser. I så fall måste krav ställas på delaktigheten hos studenterna. Ansvaret för vad det innebär att vara studentrepresentant borde specificeras. Det finns mycket att vinna i de nya institutionerna att få ett större engagemang bland studenterna därför bör de finnas med i beredande organ i t ex ledningsgruppen, men även på flera nivåer. Dvs det skall finnas plats för studentrepresentation. Med studentrepresentation i ledningsgruppen får vi bort den toppstyrning som det ser ut att kunna bli enligt förslaget. Denna nya organisation gör att de kan komma ytterligare t ex doktorander från andra ämnen etc. De olika arbetsgrupperna inom fakulteten måste få andra, nya uppgifter i och med detta förslag. Man flyttar ansvar och uppgifter mm. Råd är bra Det är viktigt att poängtera forskningen mellan de olika institutionerna på ett mycket tydligt sätt. Vi föreslår nu att vissa funktioner läggs på fakultetsnivå. Samtidigt blir institutionerna större och starkare. De bör även märkas i en omstrukturering av fakultetsnämnd/dekaner/ fakultetskansli. Våra direktiv var att se över den interna organisationen på institutionsnivå. Den kartläggning av administration som görs täcker dock även fakultetsnivån och serviceenheten. Denna kartläggning måste utgöra en viktig grund för att lednings och administrativa funktioner fungerar optimalt på hela fakulteten. Vi har ekonomiska bekymmer och syftet med omorganisationen är att effektivisera. Detta måste givetvis även gälla på fakultetsnivå. Fakultetsnämnden mandat går ut ett år efter att omorganisationen har trätt i kraft. Det är viktigt att man vid tillfället ser över relationerna och ansvarsområdena för fakultet respektive institution. Kommentar till dokumentet - Rollbeskrivning Institutionsledningen Annan läroanstalt borde bytas ut till lärosäte (sidan 6) Huvudhandledare (sidan 5) Kan delegeras ned till huvudhandledare vad menas med huvudhandledare? Det kan ju finnas flera per institutionen. Formulering känns otydlig. Känns som om det kan bli en fragmenterad verksamhet Med detta menas att det kan delegeras till den enskilda doktorandens huvudhandledare. Formuleringen ändras. Är det inte viktigt att en har ansvaret för doktorandseminarier mm. Formuleringen ändras.

10 Sidan 10 av 10 Tack för alla synpunkter!

Mötesanteckningar möte 4 - Referensgruppen

Mötesanteckningar möte 4 - Referensgruppen Sidan 1 av 5 Mötesanteckningar möte 4 - Referensgruppen 080526 Personal Närvarande Håkan Karlsson, Yvonne Söderling, Elisabet Engdahl, Anna Ihr, Per Cornell, Lena Söderberg, Ingmar Söhrman, Karin Friberg,

Läs mer

Institutionsledningen

Institutionsledningen Rollbeskrivning Institutionsledningen (prefekter/viceprefekter) 1 (9) Inledande kommentar Nedanstående beskrivningar utgör ramar som måste preciseras inom varje institution. Institutionsledningen kan välja

Läs mer

Mötesanteckningar möte 5 - Referensgruppen

Mötesanteckningar möte 5 - Referensgruppen Sidan 1 av 5 Mötesanteckningar möte 5 - Referensgruppen 0800827 Ekonomi och Budget Närvarande Lena Voigt, Per Cornell, Ingmar Söhrman, Patrik Andersson, Åsa Abelin, Gunilla Kochbati, Peter Toth, Lise-Lotte

Läs mer

Verksamhetsutveckling vid Konstnärliga fakulteten - ny organisation

Verksamhetsutveckling vid Konstnärliga fakulteten - ny organisation Konstnärliga fakultetsnämnden BESLUT 1 / 5 2011-06-08 Verksamhetsutveckling vid Konstnärliga fakulteten - ny organisation Vid sitt sammanträde 2011-06-08 har Konstnärliga fakultetsnämnden fattat nedanstående

Läs mer

Plan för mötesstruktur och kommunikation

Plan för mötesstruktur och kommunikation Plan för mötesstruktur och kommunikation 1 Bakgrund Institutionen för språk och litteraturer bildas 2009-01-01 genom sammanslagning av Engelska institutionen, Institutionen för orientaliska och afrikanska

Läs mer

Arbets- och delegationsordning

Arbets- och delegationsordning Institutionen för Historiska studier Arbets- och delegationsordning gällande från 2015-01- 01 Bakgrund I samband med att Göteborgs universitet omorganiseras träder en ny arbets- och delegationsordning

Läs mer

Mötesanteckningar möte 3 - Referensgruppen

Mötesanteckningar möte 3 - Referensgruppen Sidan 1 av 8 Mötesanteckningar möte 3 - Referensgruppen 080521 Ekonomi & Budget Närvarande Lena Voigt, Martin Hellström, Elisabet, Engdahl, Anna Ihr, Per Cornell, Martin Persson, Maria Sjöberg, Lena Söderberg,

Läs mer

Roller och ansvarsfördelning inom forskarutbildningen vid Teknisk-naturvetenskaplig fakultet, Umeå universitet

Roller och ansvarsfördelning inom forskarutbildningen vid Teknisk-naturvetenskaplig fakultet, Umeå universitet Umeå universitet Teknisk-naturvetenskaplig fakultet 2016-12-07 Dnr: FS 1.1-2139-16 Sid 1 (5) Roller och ansvarsfördelning inom forskarutbildningen vid Teknisk-naturvetenskaplig fakultet, Umeå universitet

Läs mer

Institutionsstyrelsens medlemmar presenterar sig kortfattat. 2 Val av sekreterare Institutionsstyrelsen utser Michael Pettersson till sekreterare.

Institutionsstyrelsens medlemmar presenterar sig kortfattat. 2 Val av sekreterare Institutionsstyrelsen utser Michael Pettersson till sekreterare. Institutionsstyrelsen Protokoll Sammanträdesdatum: 2009-02-11 Närvarande: Gunhild Vidén, ordf. Ken Benson Rhonwen Bowen Caroline Magnusson Morgan Nilsson Marie Olofsson Michael Pettersson Tetz Rooke Tove

Läs mer

Roller och ansvar inom grundutbildningen

Roller och ansvar inom grundutbildningen Roller och ansvar inom grundutbildningen Fastställt av prefekten på delegation av Barn- och ungdomsvetenskapliga institutionens institutionsstyrelse den 2011-11-07. Beskrivningen av roller och ansvar inom

Läs mer

Rapport till fakultetsstyrelsen - Utvärdering av kursplanehanteringen vid Samhällsvetenskapliga fakulteten

Rapport till fakultetsstyrelsen - Utvärdering av kursplanehanteringen vid Samhällsvetenskapliga fakulteten 1 2016-02-04 STYR 2016/100 Rapport till fakultetsstyrelsen - Utvärdering av kursplanehanteringen vid Samhällsvetenskapliga fakulteten Bakgrund Höstterminen 2014 infördes, enligt beslut i fakultetsstyrelsen

Läs mer

Ansvarsområden vid Statistiska institutionen (beslutad , reviderad och )

Ansvarsområden vid Statistiska institutionen (beslutad , reviderad och ) 1(5) Ansvarsområden vid Statistiska institutionen (beslutad 2012-09-12, reviderad 2013-11-13 och ) Institutionsstyrelsen Det högsta beslutande organet vid institutionen enligt delegationsordning samhällsvetenskapliga

Läs mer

ROLLER OCH ANSVARSFÖRDELNING INOM FORSKARUTBILDNINGEN VID TEKNISK-NATURVETENSKAPLIG FAKULTET

ROLLER OCH ANSVARSFÖRDELNING INOM FORSKARUTBILDNINGEN VID TEKNISK-NATURVETENSKAPLIG FAKULTET ROLLER OCH ANSVARSFÖRDELNING INOM FORSKARUTBILDNINGEN VID TEKNISK-NATURVETENSKAPLIG FAKULTET Typ av dokument: Regel Datum: Beslutad av: Teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden Giltighetstid: Tillsvidare

Läs mer

HANDLINGSPLAN. Åtgärder med anledning av ledningsgruppens interna organisationsutvärdering

HANDLINGSPLAN. Åtgärder med anledning av ledningsgruppens interna organisationsutvärdering HANDLINGSPLAN Åtgärder med anledning av ledningsgruppens interna organisationsutvärdering Dubbelt identifierade problem, problem som redan är lösta, och problem som inte kan hanteras på institutionsnivå

Läs mer

Riktlinjer inför val till fakultetsstyrelse och institutionsråd perioden

Riktlinjer inför val till fakultetsstyrelse och institutionsråd perioden 2017-06-15 Dnr V 2017/464 Handelshögskolan vid Göteborgs universitet Fakultetskansliet RIKTLINJER dnr V 2017/464 Riktlinjer inför val till fakultetsstyrelse och institutionsråd perioden 2018-07-01 2024-06-30

Läs mer

LTV-kansliet: Ledning, organisation, uppdrag, funktionsansvar, förutsättningar

LTV-kansliet: Ledning, organisation, uppdrag, funktionsansvar, förutsättningar Bilaga 1 LTV-kansliet 2019-03-25 LTV-kansliet: Ledning, organisation, uppdrag, funktionsansvar, förutsättningar Bakgrund: LTV-kansliet har sedan 2007 en annan organisation än övriga fakultetskanslier på

Läs mer

Organisation, roller och styrning på nya institutionen HDK-Valand

Organisation, roller och styrning på nya institutionen HDK-Valand 2018-06-05 KONSTNÄRLIGA FAKULTETEN Organisation, roller och styrning på nya institutionen HDK-Valand Slutligt förslag att förhandla i enlighet med MBL den 23 augusti Fakultetens ledningsgrupp har nu formulerat

Läs mer

Instruktion för Handelshögskolan vid Umeå universitet

Instruktion för Handelshögskolan vid Umeå universitet Instruktion för Handelshögskolan vid Umeå universitet Fastställd av rektor vid Umeå universitet 2015-01-27 Sid 2 (7) Innehåll 1 Namn...3 HandelshögskolanvidUmeåuniversitet(HH)UmeåSchoolofBusinessandEconomics(USBE)

Läs mer

Organisationsbeskrivning för fakulteten för konst och humaniora

Organisationsbeskrivning för fakulteten för konst och humaniora Dnr: 2014/45-1.3 Organisationsbeskrivning för fakulteten för konst och humaniora Beslutat av Dekanus för konst och humaniora Gäller från 2014-02-03 (reviderad 2016-05-09) Gäller från: 2014-02-03 Reviderad:

Läs mer

Aktuell bemanningsplan

Aktuell bemanningsplan Institutionen för Historiska studier Aktuell bemanningsplan gällande från 2015-01- 01 Bakgrund I samband med att Göteborgs universitet omorganiseras träder en ny arbets- och delegationsordning i kraft

Läs mer

INSTRUKTION FÖR ENHETEN FÖR EKONOMISK HISTORIA

INSTRUKTION FÖR ENHETEN FÖR EKONOMISK HISTORIA INSTRUKTION FÖR ENHETEN FÖR EKONOMISK HISTORIA Typ av dokument: Instruktion Datum: (beslutsdatum) Beslutad av: rektor Giltighetstid: 2019-01-01 - tillsvidare Område: Organisation, delegation och beslutsstruktur

Läs mer

Ansvarsbeskrivningar för ledningsuppdrag vid Romanska och klassiska institutionen. Bakgrund

Ansvarsbeskrivningar för ledningsuppdrag vid Romanska och klassiska institutionen. Bakgrund Ansvarsbeskrivningar för ledningsuppdrag vid Romanska och klassiska institutionen Bakgrund Beslut om föreliggande ansvarsbeskrivningar har tagits vid Prefektens beslutssammanträde den 5 november 2013 efter

Läs mer

Institutionernas behov av administrativ kompetensutveckling (L5.8)

Institutionernas behov av administrativ kompetensutveckling (L5.8) Institutionernas behov av administrativ kompetensutveckling (L5.8) Bilagor som medföljer denna rapport: 1. Institutionernas administrativa arbetsområden 1 BAKGRUND Arbetsgruppen Personal har mot bakgrund

Läs mer

Organisationsbeskrivning för Temainstitutionen

Organisationsbeskrivning för Temainstitutionen Institutionen för Tema 2006-05-02 Dnr Tema 67/04-20 Beslut IS 2005-04-21 Senast reviderad 2007-01-26 BESLUT Beskrivningar för ledningsfunktioner och organisation vid Tema Temainstitutionen är indelad i

Läs mer

Organisationsbeskrivning för fakulteten för konst och humaniora

Organisationsbeskrivning för fakulteten för konst och humaniora Dnr: 2014/45-1.3 Organisationsbeskrivning för fakulteten för konst och humaniora Beslutat av Dekanus för konst och humaniora Gäller från 2014-02-03 (reviderad 2018-02-07) Gäller från: 2014-02-03 Reviderad:

Läs mer

Humanistiska fakultetsnämnden ANVISNINGAR Avdelningsdirektör C Flodin A 3 4/03

Humanistiska fakultetsnämnden ANVISNINGAR Avdelningsdirektör C Flodin A 3 4/03 Humanistiska fakultetsnämnden ANVISNINGAR Avdelningsdirektör C Flodin 2003-02-03 A 3 4/03 Humanistiska fakultetens institutioner Föreskrifter om utseende av prefekt, ställföreträdande prefekt och val av

Läs mer

Riktlinjer för studie- och karriärvägledning vid Stockholms universitet

Riktlinjer för studie- och karriärvägledning vid Stockholms universitet 1(5) BESLUT 2009-05-14 Dnr SU 40-0492-08 Riktlinjer för studie- och karriärvägledning vid Stockholms universitet Inledning Stockholms universitets huvuduppgift är att bedriva utbildning och forskning av

Läs mer

Fortsatta diskussion om Lnu:s organisation del II

Fortsatta diskussion om Lnu:s organisation del II Version 120108 Fortsatta diskussion om Lnu:s organisation del II I dokumentet "Fortsatt diskussion om Lnu:s organisation" diskuterades hur en organisation i möjligaste mån kunde fås att uppfylla de av

Läs mer

Organisationsplan för Karolinska Institutet

Organisationsplan för Karolinska Institutet Organisationsplan för Karolinska Institutet Fastställd av konsistoriet 2018-12-03 Dnr: 1-93/2019 Ersätter 1-106/2018 Gäller från och med 2019-01-01 Organisationsplan för Karolinska Institutet Dnr: 1-106/2018

Läs mer

Prioriterade utvecklingsområden

Prioriterade utvecklingsområden Prioriterade utvecklingsområden 1. Rekrytering av akademiska chefer Problemformulering: Att ha en gemensam och transparent process som möjliggör kollegialt inflytande vid rekrytering av personer med akademiska

Läs mer

BESLUT 2009-03-26 Dnr Mahr 50-2009/244

BESLUT 2009-03-26 Dnr Mahr 50-2009/244 Malmö högskola / Gemensam förvaltning Jonas Alwall Arbetsgruppen för studentinflytandepolicy vid Malmö högskola 1(9) BESLUT 2009-03-26 Dnr Mahr 50-2009/244 Studentinflytandepolicy för Malmö högskola Inledning

Läs mer

STRATEGISKA RÅD VID UMEÅ UNIVERSITET

STRATEGISKA RÅD VID UMEÅ UNIVERSITET STRATEGISKA RÅD VID UMEÅ UNIVERSITET Typ av dokument: Regel Datum: 2018-02-20 Beslutad av: Giltighetstid: Tillsvidare Område: Organisation Ansvarig förvaltningsenhet: Planeringsenheten Ersätter dokument:

Läs mer

Policy och föreskrifter för studentinflytande vid Lunds universitet

Policy och föreskrifter för studentinflytande vid Lunds universitet FÖRESKRIFTER 1 2012-09-13 Dnr LS 2011/762 Rektor Policy och föreskrifter för studentinflytande vid Lunds universitet Detta dokument träder i kraft 2013-01-01. Det ersätter Riktlinjer för studentinflytande

Läs mer

REGEL - INSTRUKTION FÖR FÖRETAGSFORSKARSKOLAN FÖR SAMVERKAN OCH INNOVATION

REGEL - INSTRUKTION FÖR FÖRETAGSFORSKARSKOLAN FÖR SAMVERKAN OCH INNOVATION REGEL - INSTRUKTION FÖR FÖRETAGSFORSKARSKOLAN FÖR SAMVERKAN OCH INNOVATION Typ av dokument: Regel Datum: Beslutad av: rektor Giltighetstid: 2018-09-01 2024-08-31 Område: Ansvarig förvaltningsenhet: Ersätter

Läs mer

Riktlinjer inför val till fakultetsstyrelse och institutionsråd perioden

Riktlinjer inför val till fakultetsstyrelse och institutionsråd perioden Fakultetskansliet RIKTLINJER 1 / 4 2014-12-11 dnr V 2014/900 Riktlinjer inför val till fakultetsstyrelse och institutionsråd perioden 2015-07-01 2018-06-30 FÖRUTSÄTTNINGAR Val till fakultetsstyrelse och

Läs mer

Tillsättning av valberedning, prefekt, ställföreträdande och biträdande prefekt, institutionsstyrelse och studierektorer

Tillsättning av valberedning, prefekt, ställföreträdande och biträdande prefekt, institutionsstyrelse och studierektorer PROCESSBESKRIVNING 2018-08-10 STYR 2018/847 1 Lunds tekniska högskola Naturvetenskapliga fakulteten Tillsättning av valberedning, prefekt, ställföreträdande och biträdande prefekt, institutionsstyrelse

Läs mer

Statsvetenskapliga institutionen Göteborgs universitet. Organisation och prioriteringar

Statsvetenskapliga institutionen Göteborgs universitet. Organisation och prioriteringar Statsvetenskapliga institutionen Göteborgs universitet Organisation och prioriteringar Arbetsmiljöplan 2010-2012 Statsvetenskapliga institutionens arbetsmiljöplan styrs av Göteborgs universitets arbetsmiljöpolicy.

Läs mer

Arbetsordning för den Samhällsvetenskapliga fakulteten

Arbetsordning för den Samhällsvetenskapliga fakulteten Sid 1 (6) Arbetsordning för den Samhällsvetenskapliga fakulteten Bakgrund Universitetsstyrelsen har den 6 oktober 2016 fastställt en revidering av Arbetsordning för Umeå universitet (dnr: FS 1.1.2-20-14).

Läs mer

Översyn av Ekonomihögskolans organisation

Översyn av Ekonomihögskolans organisation 2014-10-22 Översyn av Ekonomihögskolans organisation Uppdraget Rektor har i februari 2014 gett fakulteterna i uppdrag att genomföra en uppföljning av organisationen med syfte att kartlägga hur den nya

Läs mer

GÖTEBORGS UNIVERSITET Institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori

GÖTEBORGS UNIVERSITET Institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori GÖTEBORGS UNIVERSITET PROTOKOLL Institutionen för filosofi, lingvistik och 2011-05-27 vetenskapsteori Närvarande ledamöter Jan Lif prefekt ordf Åsa Abelin lärare (t o m 17) Staffan Larsson lärare ( f o

Läs mer

EKONOMISTYRNINGSMODELL FÖR GRUNDUTBILDNINGEN

EKONOMISTYRNINGSMODELL FÖR GRUNDUTBILDNINGEN EKONOMISTYRNINGSMODELL FÖR GRUNDUTBILDNINGEN Fastställd av institutionsstyrelsen 2009-04-01 Reviderad 2012-12-07 Institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori införde 2009 en ekonomistyrningsmodell

Läs mer

Arbetsordning. Samhällsvetenskapliga fakulteten

Arbetsordning. Samhällsvetenskapliga fakulteten Dnr SAMFAK 2017/30 Arbetsordning Samhällsvetenskapliga fakulteten Beslut 2017-05-04 Arbetsordningen gäller från och med 2017-10-01 Innehållsförteckning 1 Inledning 3 2 Ledningsorgan 3 2.1 Fakultetskollegium

Läs mer

Ansvar och arbetsuppgifter för prefekt, stf. prefekt, viceprefekter, studierektorer och studievägledare

Ansvar och arbetsuppgifter för prefekt, stf. prefekt, viceprefekter, studierektorer och studievägledare Organisation och delegation Institutionen för svenska språket Ledningsgrupp: Prefekt: Lena Rogström Stf. prefekt: Lars Borin Adm. chef: Harriet Gustafsson Ekonom: Ola Björklund Viceprefekter: Grundutbildning:

Läs mer

Besluts- och delegationsordning vid Företagsekonomiska institutionen 2017 D nr V 2017/105

Besluts- och delegationsordning vid Företagsekonomiska institutionen 2017 D nr V 2017/105 1 (7) Besluts- och delegationsordning vid 2017 D nr V 2017/105 2017-01-20 som utgår från GU:s delegationsordning 2017-01-01-2017-12-31 GU = Grundutbildning FU = Forskarutbildning FFK = Forsknings- och

Läs mer

Handledning och studieuppföljning inom utbildning på forskarnivå i informationsteknologi vid Högskolan i Skövde

Handledning och studieuppföljning inom utbildning på forskarnivå i informationsteknologi vid Högskolan i Skövde Rektor RIKTLINJER 2017-10-23 Dnr HS 2017/547 Handledning och studieuppföljning inom utbildning på forskarnivå i informationsteknologi vid Högskolan i Skövde 1 Om handledning inom utbildning på forskarnivå

Läs mer

Regler för val och utseende av ledamöter i fakultetsnämnderna vid Umeå universitet, för tiden

Regler för val och utseende av ledamöter i fakultetsnämnderna vid Umeå universitet, för tiden Sidnr 1 (7) Regler för val och utseende av ledamöter i fakultetsnämnderna vid Umeå universitet, för tiden 2014-07-01--2017-06-30 1 Bakgrund Innevarande mandatperiod för fakultetsnämndernas ledamöter löper

Läs mer

Policy för studentinflytande vid Malmö universitet

Policy för studentinflytande vid Malmö universitet 2018-04-20 1 (av 8) Styr- och handledningsdokument Dokumenttyp: Beslutsdatum: Beslutande/Titel: Giltighetstid: Dokumentansvarig/Funktion: Diarienummer: Version: Revisionsdatum: Policy 2018-04-20 Universitetsstyrelsen

Läs mer

Regler för val och utseende av ledamöter i fakultetsnämnderna vid Umeå universitet, för tiden

Regler för val och utseende av ledamöter i fakultetsnämnderna vid Umeå universitet, för tiden Sidnr 1 (6) Regler för val och utseende av ledamöter i fakultetsnämnderna vid Umeå universitet, för tiden 2011-10-01--2014-06-30 1 Bakgrund Befintliga fakultetsnämnders mandatperiod 1 är genom beslut av

Läs mer

Villkor för prefektskapet vid Umeå universitet beslut om universitetsgemensamma regler

Villkor för prefektskapet vid Umeå universitet beslut om universitetsgemensamma regler Sid 1 (5) Villkor för prefektskapet vid Umeå universitet beslut om universitetsgemensamma regler 1. Bakgrund Universitetsstyrelsen fattade den 11 juni 2009 ett inriktningsbeslut avseende Akademiskt och

Läs mer

Beslut och beredning vid Fakulteten för teknik och samhälle (TS).

Beslut och beredning vid Fakulteten för teknik och samhälle (TS). MAH / Fakulteten för teknik och samhälle 1(5) Thomas Strandberg Adm PM 20150121, Dnr TS 122015/116 Beslut och beredning vid Fakulteten för teknik och samhälle (TS). Beslut i olika är delegerade rektor

Läs mer

Arbetsmiljöfrågor/administration, kommunikations- och ledningsfrågor: ansvarsområden och arbetsuppgifter?

Arbetsmiljöfrågor/administration, kommunikations- och ledningsfrågor: ansvarsområden och arbetsuppgifter? Arbetsmiljöfrågor/administration, kommunikations- och ledningsfrågor: ansvarsområden och arbetsuppgifter? Arbetsgruppsmöte den 24 oktober 2013 Ken inleder. Ann-Marie: skulle ha lett arbetsmiljögruppen.

Läs mer

Hohmann, Stefan prodekanus

Hohmann, Stefan prodekanus PROTOKOLL nr 2 Beslut per capsulam 2011-03-01 Naturvetenskapliga fakulteten Fakultetsnämnden Närvarande Ledamöter: Företrädare för verksamheten Turner, David dekanus, ordförande Hohmann, Stefan prodekanus

Läs mer

Kontinuerligt med årlig uppföljning

Kontinuerligt med årlig uppföljning 1. Generellt mål: att examinera doktorer som håller god internationell standard med sina avhandlingar och sin utbildning 2. En kvalitativ och effektiv antagningsprocess med aktiv internationell rekrytering

Läs mer

Medverkande institutioners ansvar Programkommitté

Medverkande institutioners ansvar Programkommitté Uppdrag och samrådsstrukturer till de institutionsövergripande programmen marina vetenskaper, miljövetenskap, receptarieprogrammet och naturvetenskapligt basår Bakgrund Vid sammanträdet 2012-12-13 beslutade

Läs mer

Prioriterade nyckeltal

Prioriterade nyckeltal Dnr: MAHR 61-2014/600 1 (av 7) Projektplan Beslutsdatum: Beslutande: Dokumentansvarig: 2015-05-04 Styrgruppen Madeleine Hulting Revisionsinformation Version Datum Kommentar 1.1 2015-04-23 Utkast till projektgrupp

Läs mer

LINKÖPINGS UNIVERSITET INSTRUKTION Universitetsledningen Instruktion för studierektorer inom filosofisk och teknisk fakultet.

LINKÖPINGS UNIVERSITET INSTRUKTION Universitetsledningen Instruktion för studierektorer inom filosofisk och teknisk fakultet. LINKÖPINGS UNIVERSITET INSTRUKTION Universitetsledningen 2003-11-17 Instruktion för studierektorer inom filosofisk och teknisk fakultet Inledning Den grundläggande bestämmelsen om studierektorer återfinns

Läs mer

1 Utseende av sekreterare Institutionsstyrelsen utser Michael Pettersson till sekreterare.

1 Utseende av sekreterare Institutionsstyrelsen utser Michael Pettersson till sekreterare. Institutionsstyrelsen Protokoll Sammanträdesdatum: 2009-12-09 Närvarande: Gunhild Vidén, ordf. Mona Arfs, adjungerad Ken Benson Rhonwen Bowen Irina Karlsson, suppl. Marie Olofsson Michael Pettersson, suppl.

Läs mer

Regler för val och utseende av ledamöter i fakultetsnämnderna (inkl. dekan och prodekan) vid Umeå universitet, för tiden

Regler för val och utseende av ledamöter i fakultetsnämnderna (inkl. dekan och prodekan) vid Umeå universitet, för tiden Sidnr 1 (6) Regler för val och utseende av ledamöter i fakultetsnämnderna (inkl. dekan och prodekan) vid för tiden 2017-07-01--2021-06-30 1 Bakgrund Innevarande mandatperiod för fakultetsnämndernas ledamöter

Läs mer

Kvalitetssystem Humanistisk fakultet. Humanistisk fakultet.

Kvalitetssystem Humanistisk fakultet. Humanistisk fakultet. Kvalitetssystem 2014-2016 Humanistisk fakultet Humanistisk fakultet www.umu.se/humfak Kvalitetssystem för Humanistiska fakulteten 2014-2016 1. Målsättning med kvalitetsarbete Humanistisk fakultet vill

Läs mer

Lokala regler för studentrepresentation

Lokala regler för studentrepresentation Beslutsdatum: 2017-02-20 Dnr: 2017/1156-1.1 Regeldokument Lokala regler för studentrepresentation Beslutat av Rektor Gäller från 2017-02-20 1 (4) Bakgrund Dokumentet har tagits fram gemensamt av studentkåren

Läs mer

VU KF Verksamhetsutveckling, fas 2b grupperllegiestruktur Sida: 1 (7) 2011-02-10. Delprojektdirektiv

VU KF Verksamhetsutveckling, fas 2b grupperllegiestruktur Sida: 1 (7) 2011-02-10. Delprojektdirektiv Sida: 1 (7) Delprojektdirektiv Verksamhetsutveckling Konstnärliga fakulteten Delprojekt Definition av och indelning i kompetensgrupper Sida: 2 (7) 1 Delprojektnamn/identitet Delprojektet benämns Verksamhetsutveckling

Läs mer

Riktlinjer för utbildning på forskarnivå vid samhällsvetenskapliga fakulteten, Göteborgs universitet

Riktlinjer för utbildning på forskarnivå vid samhällsvetenskapliga fakulteten, Göteborgs universitet Dnr G 213 4367/07 Riktlinjer för utbildning på forskarnivå vid samhällsvetenskapliga fakulteten, Göteborgs universitet Nedanstående riktlinjer är antagna av Samhällsvetenskapliga fakultetsnämndens sammanträde

Läs mer

Kommentarer till Ledningsutredningens betänkande Utvecklad ledning av universitet och högskolor 2015:92

Kommentarer till Ledningsutredningens betänkande Utvecklad ledning av universitet och högskolor 2015:92 Kommentarer till Ledningsutredningens betänkande Utvecklad ledning av universitet och högskolor Kommentarer till Ledningsutredningens betänkande Utvecklad ledning av universitet och högskolor Ulrika Bjare

Läs mer

Policy för doktorandhandledning, Kulturgeografi, Umeå universitet

Policy för doktorandhandledning, Kulturgeografi, Umeå universitet Policy för doktorandhandledning, Kulturgeografi, Umeå universitet Denna policy är fastställd vid prefektens beslutsmöte 2018-01-18. Policyn är ämnad att komplettera och förtydliga Riktlinjer för utbildning

Läs mer

REGLER FÖR UTSEENDE AV LEDAMÖTER I STYRELSEN FÖR HANDELSHÖGSKOLAN VID UMEÅ UNIVERSITET, FÖR TIDEN

REGLER FÖR UTSEENDE AV LEDAMÖTER I STYRELSEN FÖR HANDELSHÖGSKOLAN VID UMEÅ UNIVERSITET, FÖR TIDEN Sid 1 (7) REGLER FÖR UTSEENDE AV LEDAMÖTER I STYRELSEN FÖR HANDELSHÖGSKOLAN VID UMEÅ UNIVERSITET, FÖR TIDEN 2018-01-01--2021-12-31 Typ av dokument: Regel Datum: 2017-10-03 Beslutad av: rektor Giltighetstid:

Läs mer

Närvarande ledamöter Jan Lif prefekt ordf Dick Kasperowski stf prefekt o lärare Ulla Veres lärare Dag Westerståhl lärare (t o m 18) f o m 18

Närvarande ledamöter Jan Lif prefekt ordf Dick Kasperowski stf prefekt o lärare Ulla Veres lärare Dag Westerståhl lärare (t o m 18) f o m 18 GÖTEBORGS UNIVERSITET PROTOKOLL Institutionen för filosofi, lingvistik och 2009-05-15 vetenskapsteori Närvarande ledamöter Jan Lif prefekt ordf Dick Kasperowski stf prefekt o lärare Ulla Veres lärare Dag

Läs mer

Ny utbildningsorganisation vid SLU

Ny utbildningsorganisation vid SLU Dnr SLU ua 2013.1.1.1-4639 PM Ny utbildningsorganisation vid SLU SLU får en ny utbildningsorganisation från den 1 januari 2014. Ny är den centrala utbildningsnämnden (UN) och programnämnderna (PN), men

Läs mer

Verksamhetsplan för Humanistiska fakultetsnämnden Inledning

Verksamhetsplan för Humanistiska fakultetsnämnden Inledning Verksamhetsplan för Humanistiska fakultetsnämnden 2016 2017 Inledning I denna verksamhetsplan presenteras kortfattat mål och åtgärder för Humanistiska fakulteten vid Stockholms universitet. Planen utgår

Läs mer

Förberedelse för kvalitetsdialoger

Förberedelse för kvalitetsdialoger Planeringsavdelningen Yvonne Andersson PROMEMORIA 2017-05-31 SLU ID: SLU.ua.2017.1.1.2-2183 Syfte och målgrupp Kvalitetsdialoger ska genomföras hösten 2017 mellan utbildningsnämnd (UN) och programnämnd

Läs mer

INSTRUKTION FÖR ARBETSENHET HUMLAB

INSTRUKTION FÖR ARBETSENHET HUMLAB INSTRUKTION FÖR ARBETSENHET HUMLAB Typ av dokument: Datum: Dnr: FS 1.2.1-1942-18 Beslutad av: Giltighetstid: Tills vidare Område: Organisation Ansvarig förvaltningsenhet: Planeringsenheten Ersätter dokument:

Läs mer

Kommentarer till Ledningsutredningens betänkande Utvecklad ledning av universitet och högskolor 2015:92

Kommentarer till Ledningsutredningens betänkande Utvecklad ledning av universitet och högskolor 2015:92 Kommentarer till Ledningsutredningens betänkande Utvecklad ledning av universitet och högskolor Kommentarer till Ledningsutredningens betänkande Utvecklad ledning av universitet och högskolor Ulrika Bjare

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR LIKABEHANDLING Institutionen för språk och litteraturer vid Göteborgs universitet

HANDLINGSPLAN FÖR LIKABEHANDLING Institutionen för språk och litteraturer vid Göteborgs universitet HANDLINGSPLAN FÖR LIKABEHANDLING 2010-2011 Institutionen för språk och litteraturer vid Göteborgs universitet Den övergripande målsättningen med likabehandlingsarbetet vid institutionen för språk och litteraturer

Läs mer

INSTRUKTION FÖR ENHETEN FÖR POLISUTBILDNING

INSTRUKTION FÖR ENHETEN FÖR POLISUTBILDNING INSTRUKTION FÖR ENHETEN FÖR POLISUTBILDNING Typ av dokument: Instruktion Datum: Dnr: FS 1.2.1-1691-18 Beslutad av: rektor Giltighetstid: 2019-01-01 - tillsvidare Område: Ansvarig förvaltningsenhet: Ersätter

Läs mer

Regler och anvisningar: Indragning av resurser för doktorand vid Karolinska Institutet

Regler och anvisningar: Indragning av resurser för doktorand vid Karolinska Institutet Regler och anvisningar: Indragning av resurser för doktorand vid Karolinska Institutet Dnr 1-434/2014 Gäller från och med 2014-11-04 Regler och anvisningar: Indragning av resurser för doktorand vid Karolinska

Läs mer

Högskolans organisationsutveckling

Högskolans organisationsutveckling 1 HÖGSKOLAN I BORÅS BESLUTSFÖRSLAG Rektors stab Åsa Dryselius, jurist 2013-09-26 Dnr 741-13 Styrelsen Högskolans organisationsutveckling Bakgrund Tidigare styrelsebeslut Rektor har för styrelsen redovisat

Läs mer

Regler för studentinflytande vid Umeå universitet

Regler för studentinflytande vid Umeå universitet Regler för studentinflytande vid Umeå universitet Fastställd av rektor 2015-12-22 Dnr: FS 1.1-1950-15 Denna regel ersätter tidigare fastställt beslut av rektor 2013-08-20 Typ av dokument: Beslutad av:

Läs mer

Revidering av arbetsordning för Göteborgs universitet med avseende på ny organisation och styrning av lärarutbildningarna

Revidering av arbetsordning för Göteborgs universitet med avseende på ny organisation och styrning av lärarutbildningarna Universitetsledningens stab Magnus Petersson PM 1 / 2 2016-05-25 dnr V 2016/462 Universitetsstyrelsen Revidering av arbetsordning för Göteborgs universitet med avseende på ny organisation och styrning

Läs mer

1. Dagordning Dagordningen fastställdes. Under mötet bestämdes att behandla punkt 7 efter punkt 2.

1. Dagordning Dagordningen fastställdes. Under mötet bestämdes att behandla punkt 7 efter punkt 2. Minnesanteckningar 2014:5 Sammanträdesdatum 2014-09-15 Naturvetenskapliga fakulteten Forskarutbildningsberedningen Närvarande: Ola Wetterberg, ordf. Anders Blomberg Christer Erséus, fr.o.m. 3 Mats Granath,

Läs mer

Ledamöter: Ulla Mauritzson prefekt, ordförande. Företrädare för lärarna. Företrädare för teknisk-administrativ personal. Företrädare för studenterna

Ledamöter: Ulla Mauritzson prefekt, ordförande. Företrädare för lärarna. Företrädare för teknisk-administrativ personal. Företrädare för studenterna Institutionsstyrelsen PROTOKOLL 9/11 1 / 7 2011-11-21 Tid: måndag 21 november 2011, kl 13.00 15.00 Plats: Pedagogen, Läroverksgatan 15, Göteborg, lokal B1 111 Närvarande Ledamöter: Ulla Mauritzson prefekt,

Läs mer

Fortsatta diskussion om Lnu:s organisation

Fortsatta diskussion om Lnu:s organisation Fortsatta diskussion om Lnu:s organisation Version 120108 Följande principer är utgångspunkter för organisationen vid Linnéuniversitetet: a. Akademisk basnivå: Grunden för verksamheten inom utbildning

Läs mer

Val till institutionsstyrelse för mandatperioden

Val till institutionsstyrelse för mandatperioden PM 2014-05-20 Dnr SU FV-1.2.2-1323-14 Anna Riddarström Utredare Ledningskansliet Val till institutionsstyrelse för mandatperioden 2015-01-01 2017-12-31 Allmänt Ny institutionsstyrelse ska väljas under

Läs mer

Administrativa chefer vid NJ-fakulteten

Administrativa chefer vid NJ-fakulteten Fakulteten för naturresurser och jordbruksvetenskap Dekanus STYRANDE DOKUMENT SLU ID: SLU.ua 2016.1.1.1-2693 Sakområde: Organisation och beslutsstruktur Dokumenttyp: Delegationsordning/organisationsbeslut

Läs mer

LUNDS UNIVERSITET PROTOKOLL 1(4) Styrelsen klockan

LUNDS UNIVERSITET PROTOKOLL 1(4) Styrelsen klockan LUNDS UNIVERSITET PROTOKOLL 1(4) Sammanträdesdag klockan 9.15 11.05 Närvarande ledamöter Lena Ambjörn professor Louise Berglund ekonom Åsa Bergström doktorand Henry Diab universitetsadjunkt ej 105 Jonas

Läs mer

Regler för utbildningsgranskningar

Regler för utbildningsgranskningar Regler för utbildningsgranskningar Typ av dokument Regler Beslutad av Rektor Beslutsdatum 2019-06-27 Dnr SU FV-1.1.2-2143-19 Giltighetstid 2019-07-01 - tillsvidare Ersätter dokument - Ansvarig förvaltningsavdelning

Läs mer

Arbets- och delegationsordning gällande från

Arbets- och delegationsordning gällande från Arbets- och delegationsordning gällande från 2014-03-01 Föreliggande dokument utgör arbets- och delegationsordning för Institutionen för svenska språket. Den baseras på GU:s arbets- och delegationsordning

Läs mer

Arbets- och delegationsordning gällande från

Arbets- och delegationsordning gällande från Arbets- och delegationsordning gällande från 2013-01-01 Föreliggande dokument utgör arbets- och delegationsordning för Institutionen för svenska språket. Den baseras på GU:s arbets- och delegationsordning

Läs mer

Beslut och beredning vid Fakulteten för teknik och samhälle (TS)

Beslut och beredning vid Fakulteten för teknik och samhälle (TS) MAH / Fakulteten för teknik och samhälle 1(5) Birgitta Magnusson Kvalitetskoordinator PM 20160512 Dnr LED 1.3 2016/232 Ersätter dnr TS 122013/496 och dnr TS 122015/116 Beslut och beredning vid Fakulteten

Läs mer

Besluts- och delegationsordning för utbildnings- och forskningsnämnden för lärarutbildning

Besluts- och delegationsordning för utbildnings- och forskningsnämnden för lärarutbildning Besluts- och delegationsordning för utbildnings- och forskningsnämnden för lärarutbildning 1 Denna besluts- och delegationsordning beslutades av UFL 2009-06-16 och gäller från 2009-07-01 tills vidare.

Läs mer

Arbetsordning Högskolan Dalarna

Arbetsordning Högskolan Dalarna Arbetsordning Högskolan Dalarna Styrelsens ansvarsområde och rektors uppdrag vid Högskolan Dalarna. Beslut: Högskolestyrelsen, 2011-12-15 Reviderad: 2016-12-15 Dnr: DUC2011/2027/10 Gäller fr o m: 2016-12-15

Läs mer

Handläggningsordning för indragning av doktorands rätt till handledning och andra resurser

Handläggningsordning för indragning av doktorands rätt till handledning och andra resurser 1 (6) BESLUT 2016-09-22 Dnr SU FV-1.1.2-2491-16 Handläggare: Lovisa af Petersens Fil. dr. Utbildningsledare Handläggningsordning för indragning av doktorands rätt till handledning och andra resurser Inledning

Läs mer

Humanistiska fakultetsnämndens arbetsordning. Humanistiska fakultetens arbetsordning fastställd Dnr: FS

Humanistiska fakultetsnämndens arbetsordning. Humanistiska fakultetens arbetsordning fastställd Dnr: FS Humanistiska fakultetsnämndens arbetsordning Humanistiska fakultetens arbetsordning fastställd 2017-05-23 Dnr: FS 1.1-824-17 INNEHÅLL 1 Bakgrund... 5 2 Beslutande organ... 6 2.1 Fakultetsnämnden... 6 2.2

Läs mer

AKADEMINS FÖR TEXTIL, TEKNIK OCH EKONOMI ORGANISATIONS- OCH BESLUTSORDNING

AKADEMINS FÖR TEXTIL, TEKNIK OCH EKONOMI ORGANISATIONS- OCH BESLUTSORDNING HÖGSKOLAN I BORÅS STYRDOKUMENT Dnr 313-15 AKADEMINS FÖR TEXTIL, TEKNIK OCH EKONOMI ORGANISATIONS- OCH BESLUTSORDNING Styrelsen för Högskolan i Borås har i styrelsens organisations- och beslutsordning (SOB)

Läs mer

GÖTEBORGS UNIVERSITET PROTOKOLL 1 (5) Konstnärliga fakultetsnämnden. Sammanträdesdatum Ann Garptoft

GÖTEBORGS UNIVERSITET PROTOKOLL 1 (5) Konstnärliga fakultetsnämnden. Sammanträdesdatum Ann Garptoft GÖTEBORGS UNIVERSITET PROTOKOLL 1 (5) Närvarande, beslutande Frånvarande Eljest närvarande Vid protokollet Hans Hedberg Eva Nässén Julia Tedroff Cecilia Lagerström 9, 10, 14,15 Mats Björkin Anders Hultqvist

Läs mer

Handlingsplan lika villkor

Handlingsplan lika villkor Handlingsplan för Lika villkor Institution/motsvarande: IBL Behandlad i LSG den: 2015-08-31 Fastslagen i institutionsstyrelsen/ motsvarande den: 2015-09-02 Beskrivning av vision: IBL ska vara en institution

Läs mer

Arbetsordning när det gäller rekrytering av lärare och forskare vid Institutionen för psykologi, Uppsala universitet

Arbetsordning när det gäller rekrytering av lärare och forskare vid Institutionen för psykologi, Uppsala universitet Reviderad 2012-02-13 Arbetsordning när det gäller rekrytering av lärare och forskare vid Institutionen för psykologi, Uppsala universitet Denna arbetsordning syftar till att vara en vägledning för institutionens

Läs mer

Regler och anvisningar för rekrytering av prefekter. Universitetsförvaltningen

Regler och anvisningar för rekrytering av prefekter. Universitetsförvaltningen Regler och anvisningar för rekrytering av prefekter Universitetsförvaltningen 2019-01-01 Regler och anvisningar för rekrytering av prefekter INNEHÅLL Prefektens uppdrag... 1 Kompetenskrav för prefektkandidaten...

Läs mer

Arbetsordning för fakultetsnämnd och dess utskott vid Mälardalens högskola

Arbetsordning för fakultetsnämnd och dess utskott vid Mälardalens högskola Beslutsdatum: 2013-06-25 MDH 1.1.1 220/13 1 (6) Beslutande: Rektor Handläggare: Maria Spennare Dokumentansvarig: Utbildnings- och forskningssektionen Dokumenttyp: Delegationsordning/organisationsbeslut

Läs mer

Utkast till ansvarfördelning inom grundutbildningen vid institutionen för astronomi och teoretisk fysik

Utkast till ansvarfördelning inom grundutbildningen vid institutionen för astronomi och teoretisk fysik 2016-01-20 Astronomi och teoretisk fysik Johan Rathsman Biträdande prefekt, GU Utkast till ansvarfördelning inom grundutbildningen vid institutionen för astronomi och teoretisk fysik Översikt över de funktioner

Läs mer

Regler och anvisningar för rekrytering av prefekter. Universitetsförvaltningen,

Regler och anvisningar för rekrytering av prefekter. Universitetsförvaltningen, Regler och anvisningar för rekrytering av prefekter Universitetsförvaltningen, 2017-01-01 Regler och anvisningar för rekrytering av prefekter INNEHÅLL Prefektens uppdrag... 1 Kompetenskrav för prefektkandidaten...

Läs mer

Yttrande Carl Larsson Utbildningsansvarig 2014-09-12. Umeå naturvetar- och teknologkår samt Umeå Medicinska Studentkår

Yttrande Carl Larsson Utbildningsansvarig 2014-09-12. Umeå naturvetar- och teknologkår samt Umeå Medicinska Studentkår UKÄ:s reg.nr: 32-205-14 Svaren nedan är från (härefter benämnt som US ) och avser Umeå universitet (härefter benämnt som UmU ) generellt, samt i vissa avseenden de organisatoriska delar av Umeå universitet

Läs mer