- Budget och uppföljning - Kundfakturor fakturor till kund/brukare - Leverantörsfakturor fakturor från leverantör - Lönehantering

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "- Budget och uppföljning - Kundfakturor fakturor till kund/brukare - Leverantörsfakturor fakturor från leverantör - Lönehantering"

Transkript

1 1(5) KS 2011/0014 Svar på revisionsrapport- Granskning av ekonomiadministrativa processer - Effektivitetsgranskning Bakgrund Danderyds förtroendevalda revisorer har uppdragit till PricewaterhouseCoopers att granska effektiviteten i de administrativa processerna avseende ekonomiadministration inkl löneredovisning. Resultatet av granskningen redovisas i en revisionsrapport daterad Granskningen ingår som den del i förvaltningsrevisionen vars syfte är att granska om styrelse och nämnders verksamhet är ändamålsenlig, ekonomiskt tillfredställande och om kontrollen är tillräcklig. Syftet med denna granskning är att granska effektiviteten i de berörda processerna samt ge ett underlag för att utveckla de delprocesser/rutiner där problem föreligger. Kostnadsnivån på den bedrivna ekonomiadministrationen jämförs där så är möjligt med liknande kommuner för att få en indikation på om kostnadsnivån är rimlig. Granskningen har genomförts genom tre olika metoder: - Del ett, genom webformulär /enkäter till ett urval av personer bestående av chefer med ekonomi- och personalansvar samt administratörer från samtliga förvaltningar. - Del två genom tidsuppskattning av olika arbetsuppgifter - Del tre genom komplettering av fakta uppgifter och djupintervjuer med personal- och redovisningschef. Granskningen syftar till att fånga synpunkter om funktionalitet, kvalitet och effektivitet i de aktuella områdena - Budget och uppföljning - Kundfakturor fakturor till kund/brukare - Leverantörsfakturor fakturor från leverantör - Lönehantering Den övergripande revisionsfrågan har varit följande: Är hanteringen av kommunens ekonomiadministrativa processer effektiv och bedrivs de på ett tillfredsställande sätt? I följande avsnitt redovisas revisorernas rekommendationer och kommunledningskontorets svar uppdelat på respektive granskningsområde.

2 Revisorernas rekommendationer och kommunledningskontorets svar (Revisorernas rekommendationer i kursiv stil) 2(5) I Sammanfattande bedömning Efter genomförd granskning gör vi bedömningen att de ekonomiadministrativa processerna i huvudsak bedrivs på ett effektivt och tillfredsställande sätt. Vi gör dock bedömningen att det finns ett antal områden där det behövs förbättringar. Inom följande områden kan förbättringar göras: Leverantörs- och kundfakturering, samordning mellan informationen i verksamhetssystem och ekonomisk uppföljning samt osäkerheten i redovisningens kvalité. s svar kan konstatera att revisorernas slutsats är att ekonomiprocesserna i huvudsak bedrivs effektivt, men att det finns områden vilka behöver utvecklas. Resultatet av granskningen grundar sig på enkätsvar, djupintervjuer och tidsstudier. I rapporten anges att det är svårt att härleda de brister som framkommit, vad de egentligen beror på och i något fall är det direkt motsägelsefullt om hur de administrativa processerna upplevs och ska tolkas. Enligt kommunledningskontorets uppfattning är hela ekonomiadministrativa processen uppbyggd kring ekonomi- löne- samt verksamhetssystemen. Kundfaktureringen är i huvudsak knuten till ett verksamhetssystem medan leverantörsfakturor är knutna till ekonomisystemet. Till detta hör roll- och ansvarsregler vilka t ex styrs via attestreglemente. s uppfattning rörande den bristande integrationen mellan centrala och verksamhetsanknutna system ligger tillbaka i tiden då samordningen mellan dessa system inte tillräckligt uppmärksammades. Kommunledningens roll vid införande av verksamhetssystem måste ytterligare tydliggöras genom framtagande av krav och rutiner. De konstaterade bristerna är i huvudsak att hänföra till integreringen mellan ekonomi-, personal- och verksamhetssystem. Ett beslutsstödsystem kommer att skapa möjlighet till överblick av den mångfacetterade informationen som behövs för analys och beslutsfattande. Det kommer även att säkerställa tillförlitligheten i informationsuttaget, dvs. att informationen säkerställs vid källan och därmed är oberoende av ur vilket system uppgifter hämtas. Som en del i arbetet inför införande av ett beslutsstödsystem kommer ett ökat samband mellan de centrala systemen och verksamhetssystemen att utgöra den mest viktiga arbetsinsatsen. De brister vilka nu framkommit i granskningsrapporten fanns även beskrivna i revisionens tidigare granskning från Personalomsättningen inom såväl kommunledningskontoret som i flera av förvaltningarna har varit mycket hög under senare år. Detta har lett till att utvecklingsarbetet i vissa delar fått stå tillbaka.

3 3(5) II. Budget och uppföljning Det finns ett behov av att utveckla möjligheterna till analys av det ekonomiska resultatet och det finns en osäkerhet om hur tillförlitlig redovisningen ör. De som arbetar med budget och uppföljning är mer kritiska än assistenter och administratörer. s svar Kvalitetssäkring av informationen i ekonomi- personal- och verksamhetssystemen bör ske samtidigt som införande av beslutsstödsystem. En implementering av ett beslutsstödsystem bör ske genom att de olika systemen systematiskt integreras. Förslagsvis inleds processen med ekonomi och personalsystemen för att därefter successivt följas av verksamhetssystemen. Samtliga system ska bedömas utifrån funktionalitet och därmed fattas beslut om de ska finnas kvar alternativ bytas ut. avser att driva denna fråga och därmed bättre möjliggöra styrning av de system vilka kommer att ingå i beslutsstödet. Avsikten med ett beslutsstöd är att det ska stödja såväl det övergripande strategiska behovet som stöd till verksamhetschefer och ekonomer i budget och uppföljningsprocessen. uppfattar att den osäkerhet vilken upplevs beträffande tillförlitligheten i redovisningen starkt är kopplad till integrationsproblemen mellan verksamhetssystem och ekonomioch lönesystem. Den osäkerhet och de brister i tillförlitlighet i redovisningen som framkommer i revisionsgranskningen ska ställas i relation till att de prognoser nämnderna lämnar under året väl överensstämmer med utfallet vid årets slut. Produktionskontoret kan bekräfta att prognossäkerheten är hög även hos underliggande enheter inom produktionen. I och med införande av beslutsstödssystem kommer uppföljnings- och analysmöjligheterna ytterligare kunna förbättras för chefer och övriga användare i verksamheterna. III Leverantörsfakturor och kundfakturor Revisorernas granskning indikerar att det används onormalt mycket tid åt leverantörsfakturor i förhållande till andra kommuner. Det finns osäkerhet hur processen fungerar. Det finns otydliga roller och ansvar. Det finns även ett missnöje hos de medarbetare som arbetar med leverantörs- och kundfakturor inom de mjuka verksamhetsområdena (barnomsorg, skola, äldreomsorg och omsorg om funktionsnedsatta). Granskning visar att medarbetarnas bedömning av hanteringen av kundfakturor är negativ. Mätning av tidsåtgång visar dock att hanteringen är relativt tidseffektiv. Det visar sig svårt att avgöra vad som inte fungerar.

4 Revisorerna rekommenderar att kommunen vidtar följande åtgärder 4(5) - översyn av hantering av leverantörsfakturor - förbättring av instruktioner, beskrivningar och information om processerna - tydliggörande av roller och ansvar - se över styrande och stödjande dokumentation (ekonomihandbok) - undersöka vari medarbetarnas missnöje ligger (kundfakturering) s svar Rapporten visar att processen avseende leverantörsfakturor tar för lång tid. Medarbetarna är däremot nöjda. Hanteringen av leverantörsfakturor har utvecklats i och med att skanning av fakturor har införts. Problemen är mer knutna till att använda ekonomisystemets möjligheter och att förenkla rutinerna inom ekonomiavdelningen. Hanteringen av kundfakturor, vilken visar ett missnöje hos medarbetarna är knuten till verksamhetssystemen. Återigen påvisas behovet av bättre integration mellan ekonomi- och verksamhetssystem. På kommunledningskontoret pågår en översyn sedan december 2010 avseende hantering av både leverantörs- och kundfakturor. kan konstatera att det även finns effektivitetsvinster att finna i processerna kring kundfakturering. Översynen kommer att resultera i en processbeskrivning avseende varje enskild rutin. Det har framkommit att merparten av rutiner kan förenklas och effektiviseras. Avsikten är att dokumentera samtliga rutiner i ekonomihandboken samt förankra och göra förändringar i organisationen. En närliggande aktivitet att se över är kommunens attestreglemente eller åtminstone förtydliga så att tolkningen av den blir rimligare arbetsmässigt. Detta påverkar även upplevelsen av arbetet inom ekonomiavdelningen. Kommunen har infört skanning av leverantörsfakturor och planerar i ett nästa steg, att under året införa möjligheten att ta emot elektroniska fakturor från leverantörer. I budget 2012 finns uppdrag från fullmäktige att införa inköpssystem. Båda dessa utvecklingsområden kommer att medföra ytterligare effektiviseringar av fakturahanteringen. IV Lönehantering Revisorernas granskning visar att medarbetarna i hög grad upplever att lönehanteringen fungerar enkelt och effektivt. s svar Översyn av löneavdelnings arbete har pågått under de senaste åren, avseende både lönerutiner och dokumentation av dessa.

5 5(5) En lönehandbok på intranätet har tillkommit som kompletteras och förbättras kontinuerligt. Utbildning av chefer genomförs vid behov så att man vet och kan sin roll i lönehanteringen. Översyn och utveckling av de stödjande och styrande rutinerna och dokumenten pågår kontinuerligt. För närvarande pågår översyn av lönerapportering av timavlönade för att effektivisera den rutinen. s förslag till beslut 1. Kommunstyrelsen beslutar att överlämna kommunledningskontorets promemoria till revisorerna. 2. Kommunstyrelsen ger kommunledningskontoret i uppdrag att som en del i budgetarbetet utarbeta en plan för integrering av centrala system och verksamhetssystem samt införande av beslutsstödsystem. Johan Haesert Kommundirektör Cecilia von Sydow Ekonomichef Bilagor 1. Revisionsskrivelse daterad Revisionsrapport intern kontroll daterad

Effektivitet i administrativa processer

Effektivitet i administrativa processer Revisionsrapport Effektivitet i administrativa processer Östersunds kommun 2010-05-18 Hans Stark Anneth Nyqvist Innehållsförteckning 1 Sammanfattning...3 2 Inledning...4 2.1 Bakgrund och revisionsfråga...4

Läs mer

Granskning administrativa processer

Granskning administrativa processer www.pwc.com/se Granskning administrativa processer Revisionsrapport Mönsterås kommun September 2012 Caroline Liljebjörn Carl-Magnus Stensson Lisa Åberg Innehållsförteckning Sammanfattning sid. 3 1. Inledning

Läs mer

Intern kontroll-resultat av genomförd granskning 2010 samt intern kontrollplan 2011

Intern kontroll-resultat av genomförd granskning 2010 samt intern kontrollplan 2011 1(6) KS 2011/0042 Intern kontroll-resultat av genomförd granskning 2010 samt intern kontrollplan 2011 Sammanfattning Nämnderna har, i samband med rapportering av verksamhetsberättelsen, redovisat resultatet

Läs mer

Administrativa processer

Administrativa processer www.pwc.com/se Administrativa processer Effektivitetsgranskning Revisionsrapport Sollefteå kommun Hans Stark Certifierad kommunal revisor Anneth Nyqvist Revisionskonsult Innehållsförteckning 1. Inledning

Läs mer

Yttrande, revisionsrapport, granskning av internkontrollkundfakturering

Yttrande, revisionsrapport, granskning av internkontrollkundfakturering ~ LJUSNARSBERGS ~ KOMMUN SAM MANTRÄDESPROTOKOLL 5 (22) Sammanträdesdatum ALLMÄNNA UTSKOTIET 2015-08-19 Au 129 Dnr KS 155/2015 Yttrande, revisionsrapport, granskning av internkontrollkundfakturering Ärendebeskrivning

Läs mer

Leksands kommun. Revisionsrapport. Sammanfattning Kommunstyrelsens ansvar för ledning, styrning och uppföljning av kommunkoncernens.

Leksands kommun. Revisionsrapport. Sammanfattning Kommunstyrelsens ansvar för ledning, styrning och uppföljning av kommunkoncernens. www.pwc.se Revisionsrapport Sammanfattning Kommunstyrelsens ansvar för ledning, styrning och uppföljning av kommunkoncernens verksamhet Louise Cedemar Helena Steffansson Carlson David Boman Niklas Eriksson

Läs mer

Granskning av ändrad organisation avseende nämndernas ekonomfunktion Nynäshamns kommun Revisionsrapport

Granskning av ändrad organisation avseende nämndernas ekonomfunktion Nynäshamns kommun Revisionsrapport Granskning av ändrad organisation avseende nämndernas ekonomfunktion Nynäshamns kommun Revisionsrapport Percy Carlsbrand Februari 2011 Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning och rekommendationer...

Läs mer

Årsredovisning 2014, Drätselkontoret. Årsredovisning 2014, Drätselkontoret

Årsredovisning 2014, Drätselkontoret. Årsredovisning 2014, Drätselkontoret Årsredovisning 2014, Drätselkontoret 1 Köpings kommun 2 Årsredovisning 2014, Drätselkontoret Året som gått: Det påbörjade arbetet med beslutsstödsystem har fortsatt genom att utveckla och förenkla för

Läs mer

Intern kontroll avseende fakturahantering

Intern kontroll avseende fakturahantering Revisionsrapport* Intern kontroll avseende fakturahantering Eskilstuna kommun Mars 2008 Matti Leskelä Pär Lindberg *connectedthinking Innehållsförteckning 1 Inledning...3 1.1 Bakgrund och syfte...3 1.2

Läs mer

Granskning av hur väl stödet av ekonomitjänster fungerar

Granskning av hur väl stödet av ekonomitjänster fungerar Revisionsrapport Granskning av hur väl stödet av ekonomitjänster fungerar Söderhamns kommun Rolf Hammar David Boman December 13 Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 1.1 Bakgrund och syfte... 3 1. Revisionsfråga...

Läs mer

Granskning administrativa processer

Granskning administrativa processer www.pwc.com/se Granskning administrativa processer Revisionsrapport Borgholms kommun September 2012 Caroline Liljebjörn Carl-Magnus Stensson Lisa Åberg Innehållsförteckning Sammanfattning sid. 3 1. Inledning

Läs mer

Granskning administrativa processer

Granskning administrativa processer www.pwc.com/se Granskning administrativa processer Revisionsrapport Torsås kommun September 2012 Caroline Liljebjörn Carl-Magnus Stensson Lisa Åberg Innehållsförteckning Sammanfattning sid. 3 1. Inledning

Läs mer

Uppföljning av upphandling svar på revisionsskrivelse

Uppföljning av upphandling svar på revisionsskrivelse 8 april 2014 KS-2014/476.912 1 (7) HANDLÄGGARE Mikael Blomberg 08-535 302 98 mikael.blomberg@huddinge.se Kommunstyrelsen Uppföljning av upphandling svar på revisionsskrivelse Förslag till beslut Kommunstyrelsens

Läs mer

Granskning av bokslutsprocessen

Granskning av bokslutsprocessen www.pwc.se Revisionsrapport Martin Westholm Granskning av bokslutsprocessen Motala kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattning och revisionell bedömning... 1 2. Inledning... 2 2.1. Bakgrund... 2 2.2.

Läs mer

Granskning av utbetalningar

Granskning av utbetalningar Revisionsrapport Granskning av utbetalningar Trelleborgs kommun Bengt-Åke Hägg Godkänd revisor Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 1 2. Inledning... 1 2.1. Bakgrund... 1 2.2. Revisionsfråga... 1

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sid LAHOLMS KOMMUN Sammanträdesdatum 1 Kommunstyrelsen Dnr

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sid LAHOLMS KOMMUN Sammanträdesdatum 1 Kommunstyrelsen Dnr SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sid LAHOLMS KOMMUN Sammanträdesdatum 1 Kommunstyrelsen 2017-01-17 12 Dnr 2016-000351 Svar på revisionens granskning av flyktingmottagande och integrationsarbete Kommunstyrelsens beslut

Läs mer

Kommunstyrelsen

Kommunstyrelsen Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsen 2018-03-19 42 Svar på revisionsrapport om kommunens förebyggande arbete avseende arbetsmiljö, sjukfrånvaro och rehabilitering (KS 2017.521) Beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Tillförlitlighet i ekonomiska. Vilhelmina kommun

Tillförlitlighet i ekonomiska. Vilhelmina kommun www.pwc.se Revisionsrapport Tillförlitlighet i ekonomiska prognoser Anneth Nyqvist, certifierad kommunal revisor Februari 2017 Innehåll Sammanfattning... 2 1. Inledning... 3 1.1. Bakgrund... 3 1.2. Syfte

Läs mer

Granskning av lönesystem

Granskning av lönesystem www.pwc.se Revisionsrapport Anna Gröndahl Granskning av lönesystem Vingåker kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattande revisionell bedömning... 1 2. Inledning... 2 2.1. Bakgrund... 2 2.2. Uppdrag...

Läs mer

Granskning av styrsystemet MORA PLUS IT

Granskning av styrsystemet MORA PLUS IT Revisionsrapport Granskning av styrsystemet MORA PLUS IT Mora kommun November 2009 Författare Robert Heed Hans Gåsste Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 1.1 Bakgrund och revisionsfråga... 3 1.2 Metod...

Läs mer

Uppföljning av intern kontroll avseende fakturahantering

Uppföljning av intern kontroll avseende fakturahantering Revisionsrapport Uppföljning av intern kontroll avseende fakturahantering Katrineholms kommun 2009-06-11 Oscar Hjelte 2009- - Namnförtydligande Namnförtydligande Innehållsförteckning 1 Bakgrund...1 1.1

Läs mer

Granskning av utbetalningar

Granskning av utbetalningar Revisionsrapport Granskning av utbetalningar Trelleborgs kommun Bengt-Åke Hägg Godkänd revisor Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 1 2. Inledning... 1 2.1. Bakgrund... 1 2.2. Revisionsfråga... 1

Läs mer

Uppföljning av plan för intern kontroll 2016

Uppföljning av plan för intern kontroll 2016 STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Handläggare Barbro Rinander Datum 2016-11-24 Diarienummer GSN-2015-2632 Uppföljning av plan för intern kontroll 2016 Gatu- och samhällsmiljönämnden föreslås besluta att godkänna

Läs mer

Kalmar kommun Uppföljande granskning Granskning av lönehanteringen

Kalmar kommun Uppföljande granskning Granskning av lönehanteringen Kalmar kommun Uppföljande granskning Granskning av lönehanteringen 2016-10-20 Innehåll 1. Sammanfattning... 3 2. Bakgrund... 4 2.1. Syfte och avgränsning... 4 2.2. Revisionsfrågor... 4 2.3. Revisionskriterier...

Läs mer

Årsrapport 2013 för Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd

Årsrapport 2013 för Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning Strategiska avdelningen Handläggare Marie Janemar Telefon: 08-508 04 012 Sida 1 (8) 2014-06-02 Till Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd 2014-06-12 Årsrapport 2013

Läs mer

Kungälvs kommun. Granskning av intern kontroll inom ekonomiprocesser 2018

Kungälvs kommun. Granskning av intern kontroll inom ekonomiprocesser 2018 Revisionsrapport 2018 Genomförd på uppdrag av kommunens revisorer i Kungälvs kommun Kungälvs kommun Granskning av intern kontroll inom ekonomiprocesser 2018 Innehåll 1. Inledning...1 1.1. Bakgrund...1

Läs mer

Grundläggande granskning av samarbetsnämnd för löneservice

Grundläggande granskning av samarbetsnämnd för löneservice Grundläggande granskning av samarbetsnämnd för löneservice Rapport Burlövs kommun Antal sidor 7 Innehållsförteckning 1. Inledning/bakgrund 2 1.1 Syfte 2 1.2 Revisionskriterier 2 1.3 Ansvariga 3 1.4 Metod

Läs mer

Uppföljande granskning 2017

Uppföljande granskning 2017 Uppföljande granskning 2017 Kommunstyrelsen Revisionsrapport 2017-08-17 Sammanfattning I denna rapport sammanfattas resultatet av uppföljande granskning av ersättningar flyktingverksamheten 2012. Uppföljningens

Läs mer

Förslag till reviderad mål- och styrmodell för Danderyds kommun

Förslag till reviderad mål- och styrmodell för Danderyds kommun DANDERYDS KOMMUN 1(11) Kommunstyrelsen Förslag till reviderad mål- och styrmodell för Danderyds kommun Intentionen med föreliggande förslag är att utveckla och tydliggöra kommunens mål- och styrmodell.

Läs mer

Åstorps kommuns revisorer

Åstorps kommuns revisorer ABCD Nr. 2015-04 Åstorps kommuns revisorer av 2013 års granskningar: Granskning av inköpskort och drivmedelskort Granskning av förrådsrutiner Granskning av avtalshantering Revisionsrapport Nr.2015-04 Granskningsrapporten

Läs mer

Granskning av Intern kontroll

Granskning av Intern kontroll www.pwc.se Revisionsrapport Lars Wigström Cert. kommunal revisor Granskning av Intern kontroll Vingåkers kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattande bedömning och rekommendationer... 1 2. Inledning...3

Läs mer

Yttrande över revisorernas granskningsrapport om intern kontroll avseende investeringsprojekt. Ärendebeskrivning LULEÅ KOMMUN

Yttrande över revisorernas granskningsrapport om intern kontroll avseende investeringsprojekt. Ärendebeskrivning LULEÅ KOMMUN Tekniska nämnden 2012 05 24 58 164 Tekniska nämndens arbetsutskott 2012 05 11 73 174 Dnr 2011/945.04 Yttrande över revisorernas granskningsrapport om intern kontroll avseende investeringsprojekt Bilaga:

Läs mer

REGLEMENTE FÖR INTERN KONTROLL

REGLEMENTE FÖR INTERN KONTROLL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr R 22 1 (8) REGLEMENTE FÖR INTERN KONTROLL Fastställt av kommunfullmäktige 2007-06-04, 56 Syfte reglementet 1 Syfte Detta reglemente syftar till att säkerställa att styrelser och

Läs mer

Barn- och utbildningskontoret anordnar en intern kurs under 2012 för chefer och assistenter på enheterna om lönesystemet.

Barn- och utbildningskontoret anordnar en intern kurs under 2012 för chefer och assistenter på enheterna om lönesystemet. Sara Potter Ekonom 2012-01-09 Sidan 1 av 6 Barn- och ungdomsnämnden Uppföljning internkontrollplan 2011 Förslag till beslut Barn- och utbildningskontoret föreslår att barn- och ungdomsnämnden beslutar

Läs mer

Revisionsrapport. Riksrevisionens granskning av Sveriges riksbank Inledning

Revisionsrapport. Riksrevisionens granskning av Sveriges riksbank Inledning Revisionsrapport Sveriges riksbank Direktionen Datum Dnr 2010-02-26 32-2009-0552 Riksrevisionens granskning av Sveriges riksbank 2009 Inledning Riksrevisionen har granskat Sveriges riksbanks årsredovisning,

Läs mer

Revisionsrapport. Granskning av ekonomihandbok Kustbostäder och Oxelö Energi. December 2009 Karin Sundelius

Revisionsrapport. Granskning av ekonomihandbok Kustbostäder och Oxelö Energi. December 2009 Karin Sundelius Revisionsrapport Granskning av ekonomihandbok Kustbostäder och Oxelö Energi December 2009 Karin Sundelius INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Sammanfattning och revisionell bedömning...1 2. Bakgrund och revisionsfråga...3

Läs mer

PWC:s granskningsrapport av intern kontroll i kommunens huvudboksprocess. KS 2015-44

PWC:s granskningsrapport av intern kontroll i kommunens huvudboksprocess. KS 2015-44 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2015-05-26 163 PWC:s granskningsrapport av intern kontroll i kommunens huvudboksprocess. KS 2015-44 KS Beslut Arbetsutskottet

Läs mer

Granskning av bokslutsprocessen

Granskning av bokslutsprocessen www.pwc.se Revisionsrapport Martin Westholm Granskning av bokslutsprocessen Mjölby kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 1 2. Inledning... 2 2.1. Bakgrund... 2 2.2. Uppdrag... 2 2.3. Metod och

Läs mer

Svar på revisionsrapport Granskning av social- och arbetsmarknadsnämndens insatser för att motverka ekonomiskt utanförskap

Svar på revisionsrapport Granskning av social- och arbetsmarknadsnämndens insatser för att motverka ekonomiskt utanförskap 2018-04-11 1 (6) Social- och arbetsmarknadsnämnden Svar på revisionsrapport Granskning av social- och arbetsmarknadsnämndens insatser för att motverka ekonomiskt utanförskap Beslutsunderlag Rapport Granskning

Läs mer

Uppföljning avseende granskning kring Avtalstrohet

Uppföljning avseende granskning kring Avtalstrohet www.pwc.se Revisionsrapport Uppföljning avseende granskning kring Avtalstrohet Simon Lindskog Hanna Franck Larsson December 2017 Innehåll Sammanfattning... 2 1. Inledning... 3 1.1. Bakgrund... 3 1.2. Syfte

Läs mer

Rev. Revisionsplan 2014. Antagen av Solna stads revisorer 14-02-19

Rev. Revisionsplan 2014. Antagen av Solna stads revisorer 14-02-19 Rev Revisionsplan 2014 Antagen av Solna stads revisorer 14-02-19 Revisionens övergripande inriktning och arbetssätt I vårt arbete strävar vi efter effektivitet och mervärde. Revisionens arbete fokuserar

Läs mer

SOLNA STAD Revisorerna. Solna stad. Revisorerna

SOLNA STAD Revisorerna. Solna stad. Revisorerna SOLNA STAD Revisorerna Solna stad Revisorerna Revisionsplan 2009 Innehållsförteckning REVISIONENS ÖVERGRIPANDE INRIKTNING OCH ARBETSSÄTT...3 UTGÅNGSPUNKTER...3 REVISIONSUPPGIFTEN...3 REVISIONSPROCESSEN...4

Läs mer

Revisionsrapport Kommunstyrelsens arbete för en ekonomi i balans

Revisionsrapport Kommunstyrelsens arbete för en ekonomi i balans s revisorer Kommunstyrelsen För kännedom: Kommunfullmäktiges presidium Revisionsrapport Kommunstyrelsens arbete för en Revisionen har via KPMG genomfört en granskning inom ovanstående område. Revisionen

Läs mer

Uppföljning av tidigare granskningar avseende personaloch kompetensförsörjning samt ekonomistyrning

Uppföljning av tidigare granskningar avseende personaloch kompetensförsörjning samt ekonomistyrning Revisionsrapport Uppföljning av tidigare granskningar avseende personaloch kompetensförsörjning samt ekonomistyrning Nynäshamns kommun Anders Hägg Lars-Åke Claesson Februari 2014 Innehållsförteckning Sammanfattning...

Läs mer

Granskning av systemförvaltning för journalsystemet Cosmic

Granskning av systemförvaltning för journalsystemet Cosmic MISSIV 1(3) 2014-02-18 LJR2014/3 Förvaltningsnamn Landstingsrevisionen Landstingsstyrelsen Granskning av systemförvaltning för journalsystemet Cosmic Landstingets revisorer har, med hjälp av sakkunnigt

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2008

Granskning av delårsrapport 2008 Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2008 Smedjebackens kommun September 2008 Robert Heed Innehållsförteckning 1. Inledning... 2 1.1 Uppdrag och ansvarsfördelning... 2 1.2 Kommunfullmäktiges mål

Läs mer

Granskning av kommunens ekonomistyrning

Granskning av kommunens ekonomistyrning Revisionsrapport* Granskning av kommunens ekonomistyrning Bollnäs kommun Mars 2009 Bengt Andersson Göran Persson-Lingman *connectedthinking INNEHÅLLSFÖRTECKNING Sammanfattande bedömning...3 1. Bakgrund

Läs mer

Svar på revisionsrapport Granskning av avvikelsehantering Region Kronoberg

Svar på revisionsrapport Granskning av avvikelsehantering Region Kronoberg Regionstyrelsen Svar på revisionsrapport Granskning av avvikelsehantering Region Kronoberg Ordförandes förslag till beslut Föreslås att regionstyrelsen beslutar att godkänna svar på revisionsrapport Granskning

Läs mer

Granskning av intern styrning och kontroll vid Statens servicecenter

Granskning av intern styrning och kontroll vid Statens servicecenter 1 Granskning av intern styrning och kontroll vid Statens servicecenter Riksrevisionen har som ett led i den årliga revisionen av Statens Servicecenter granskat den interna styrning och kontroll i myndighetens

Läs mer

Emil Forsling Auktoriserad revisor. Revisionsrapport Övergripande granskning av intern kontroll inom Landstinget Dalarna 2014

Emil Forsling Auktoriserad revisor. Revisionsrapport Övergripande granskning av intern kontroll inom Landstinget Dalarna 2014 Emil Forsling Auktoriserad revisor Revisionsrapport Övergripande granskning av intern kontroll inom Landstinget Dalarna 2014 Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 1.1 Uppdrag och revisionsfråga... 3 1.2

Läs mer

Ärende- och dokumenthantering

Ärende- och dokumenthantering www.pwc.se Revisionsrapport Ärende- och dokumenthantering Robert Bergman Projektledare 2016 Christer Marklund Kvalitetssäkrare Mars/2017 Innehåll Sammanfattning... 2 1. Inledning... 3 1.1. Bakgrund...

Läs mer

Cura Individutveckling

Cura Individutveckling Revisionsrapport Yvonne Lundin Uppföljning av Granskning av intern kontroll i ekonomiadministrativa rutiner och Privata medel 2014 Cura Individutveckling Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning

Läs mer

Intern styrning och kontroll

Intern styrning och kontroll Intern styrning och kontroll Reglemente och tillämpningsanvisningar Fastställs av regionfullmäktige 2015-06-17 Reglemente intern styrning och kontroll med Sida 1 av 6 Innehåll 1 Inledning...3 1.1 Region

Läs mer

Leksands kommun Kommunrevisionen. Kommunstyrelsen. Revisionsrapport

Leksands kommun Kommunrevisionen. Kommunstyrelsen. Revisionsrapport Leksands kommun Kommunrevisionen Kommunstyrelsen Revisionsrapport Kommunrevisionen har låtit granska effektivitet och ändamålsenlighet i processer avseende ekonomi-, löne- och nämndsadministrationen. Den

Läs mer

Svar på revisionsrapport om kommunens IT-strategi

Svar på revisionsrapport om kommunens IT-strategi TJÄNSTEUTLÅTANDE 2010-02-09 Dnr KS 157/2009-01 Leif Eriksson Kommunstyrelsen 2010-03-08 Svar på revisionsrapport om kommunens IT-strategi Sammanfattning KPMG har av Täby kommuns revisorer fått i uppdrag

Läs mer

Slutrapport 2017 års internkontroll

Slutrapport 2017 års internkontroll TJÄNSTEUTLÅTANDE Sida 1 av 6 Socialförvaltningen Andreas Järvenpää Datum Dnr Sid 2017-12-18 SN-2017-5 1 (4) Slutrapport 2017 års internkontroll Socialförvaltningens förslag till beslut Socialnämnden godkänner

Läs mer

Internkontrollplan för stadsbyggnads- och miljönämnden 2013

Internkontrollplan för stadsbyggnads- och miljönämnden 2013 2013-01-28 1 (6) Stadsbyggnads- och miljönämnden Internkontrollplan för stadsbyggnads- och miljönämnden 2013 Beslutsunderlag Förslag till internkontrollplan för stadsbyggnads- och miljönämnden 2013. Bilaga

Läs mer

Yttrande till kommunrevisionen över granskning av attester för utbetalningar

Yttrande till kommunrevisionen över granskning av attester för utbetalningar KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Backlund Thomas Datum 2018-05-22 Diarienummer KSN-2018-1368 Kommunstyrelsen Yttrande till kommunrevisionen över granskning av attester för utbetalningar Förslag till

Läs mer

KUNGSBACKA KOMMUN Kommunstyrelsen

KUNGSBACKA KOMMUN Kommunstyrelsen Kommunstyrelsen PROTOKOLLSUTDRAG 2018-03-27 75 Svar på revisionsrapport om granskning av det systematiska arbetsmiljöarbetet KS/2017:432 1.1.7 Beslut Kommunstyrelsen ger kommundirektören i uppdrag att,

Läs mer

Revisionsrapport Uppföljning av granskning förtroendevaldas anspråk på förlorad arbetsförtjänst

Revisionsrapport Uppföljning av granskning förtroendevaldas anspråk på förlorad arbetsförtjänst www.pwc.se Revisionsrapport Helena Steffansson Carlson September 2016 Innehåll Sammanfattning...2 1. Inledning...3 1.1. Bakgrund...3 1.2. Syfte och revisionsfråga...3 1.3. Kontrollmål...3 1.4. Avgränsning...3

Läs mer

Reglemente för intern kontroll

Reglemente för intern kontroll 2019-01-18 1 (5) Reglemente för intern kontroll 2019-2022 Syfte med reglementet 1 Syfte Detta reglemente syftar till att säkerställa att styrelser och nämnder upprätthåller en tillfredsställande intern

Läs mer

Granskning intern kontroll

Granskning intern kontroll Revisionsrapport Granskning intern kontroll Kinda kommun Karin Jäderbrink Cert. kommunal revisor Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Bakgrund 2 2.1 Uppdrag och revisionsfråga 2 2.2 Avgränsning

Läs mer

Styrelsens och nämndernas ansvarsutövande

Styrelsens och nämndernas ansvarsutövande PAJALA KOMMUN 1 (5) För kännedom Kommunfullmäktiges presidium Partiernas gruppledare Pajala kommun Kommunstyrelsen Nämnderna Styrelsens och nämndernas ansvarsutövande Bakgrund Kommunfullmäktige beslutar

Läs mer

Årsrapport 2013 Bromma stadsdelsnämnd

Årsrapport 2013 Bromma stadsdelsnämnd Årsrapport 2013 Bromma stadsdelsnämnd Rapport från Stadsrevisionen Nr 8, 2014 Dnr 3.1.2-44/2014 Den kommunala revisionen är fullmäktiges kontrollinstrument för att granska den verksamhet som bedrivs i

Läs mer

Revisionsberättelse för år 2011

Revisionsberättelse för år 2011 Till Kommunfullmäktige Revisionsberättelse för år 2011 Arvika kommuns revisorer har granskat kommunstyrelsens och nämndernas verksamhet. Genom utsedda lekmannarevisorer har vi även granskat verksamheten

Läs mer

Revisionsrapport Söderhamns kommun

Revisionsrapport Söderhamns kommun Revisionsrapport Granskning av kommunens arbete med chefs- och ledarskapsfrågor Söderhamns kommun Bengt Andersson Innehållsförteckning 1 Bakgrund 1 1.1 Uppdrag och revisionsfråga 1 1.2 Metod 1 2 Resultat

Läs mer

PM DANDERYDS KOMMUN Kommunledningskontoret Johan Haesert KS 2008/0016. Organisationsöversyn av tekniska kontoret.

PM DANDERYDS KOMMUN Kommunledningskontoret Johan Haesert KS 2008/0016. Organisationsöversyn av tekniska kontoret. 1(6) KS 2008/0016 Organisationsöversyn av tekniska kontoret Ärendet På uppdrag av kommunstyrelsen har en utvärdering av verksamheten vid tekniska kontoret genomförts. Bakgrunden är den att kommunstyrelsen

Läs mer

Revisionsrapport Budgetprocessen Pajala kommun Anna Carlénius Revisonskonsult

Revisionsrapport Budgetprocessen Pajala kommun Anna Carlénius Revisonskonsult www.pwc.se Revisionsrapport Anna Carlénius Revisonskonsult Budgetprocessen Pajala kommun September 2017 Budgetprocessen Innehållsförteckning 1. Sammanfattning och revisionell bedömning... 1 2. Inledning...

Läs mer

Intern kontroll 2010 Återrapportering

Intern kontroll 2010 Återrapportering 1(7) KS 2011/0013 Intern kontroll 2010 Återrapportering Bakgrund Danderyds förtroendevalda revisorer uppdrar årligen till Pricewaterhouse- Coopers att granska kommunens interna kontroll. Resultatet av

Läs mer

Granskning av kommunens arbete med chefs- och ledarskapsfrågor

Granskning av kommunens arbete med chefs- och ledarskapsfrågor Revisionsrapport Granskning av kommunens arbete med chefs- och ledarskapsfrågor Avesta kommun Februari 2008 Bengt Andersson Innehållsförteckning 1. Bakgrund... 1 1.1 Uppdrag och revisionsfråga... 1 1.2

Läs mer

Granskningsrapport av intern styrning och kontroll 2017

Granskningsrapport av intern styrning och kontroll 2017 Kommunstyrelsen 2018-02-20 Kommunledningskontoret Ekonomi och kvalitet KSKF/2017:686 Anne Levirinne 016-710 31 57 1 (2) Kommunstyrelsen Granskningsrapport av intern styrning och kontroll 2017 Förslag till

Läs mer

4 Sammanfattning av landstingsrevisorernas rapport

4 Sammanfattning av landstingsrevisorernas rapport KUN 2008-02-14, p 6 Enheten för administration och kommunikation KUN 2007/637 Handläggare: Anders Lundmark Yttrande över revisionsrapport över löpande granskning av intern kontroll 2007 avseende kulturnämnden

Läs mer

Uppföljning avseende granskning av attestrutiner

Uppföljning avseende granskning av attestrutiner Revisionsrapport Uppföljning avseende granskning av attestrutiner Nynäshamns kommun December 2010 Jonas Eriksson Innehållsförteckning 1 Inledning... 1 1.1 Syfte och revisionsfråga... 1 1.2 Avgränsning

Läs mer

Granskning av intern kontroll

Granskning av intern kontroll Revisionsrapport Granskning av intern kontroll Finspångs kommun 2010-01-25 Karin Jäderbrink, Certifierad kommunal revisor Innehållsförteckning Bakgrund och revisionsfrågor...1 1.1 Bakgrund...1 1.2 Revisionsfrågor

Läs mer

Revisionsrapport Uppföljande granskning av rapporten Attester och utbetalningsrutiner

Revisionsrapport Uppföljande granskning av rapporten Attester och utbetalningsrutiner Sida 1(1) Datum Revisionen Till: Kommunstyrelsen För kännedom: Kommunfullmäktiges presidium Revisionsrapport Uppföljande granskning av rapporten Attester och KPMG har på uppdrag av kommunens revisorer

Läs mer

Kommunstyrelsen har en särställning bland de kommunala nämnderna och skall ha en uppsikt över övriga nämnders verksamhet ( kommunallagen 6:1 ).

Kommunstyrelsen har en särställning bland de kommunala nämnderna och skall ha en uppsikt över övriga nämnders verksamhet ( kommunallagen 6:1 ). INTERN KONTROLL Inledning I kommunallagen fördelas ansvaret för uppföljning och kontroll av kommunens verksamhet på revisorerna, kommunstyrelsen och nämnderna. Revisorerna granskar i den omfattning som

Läs mer

Revisionsrapport. Delårsrapport Smedjebackens kommun. Oktober Robert Heed

Revisionsrapport. Delårsrapport Smedjebackens kommun. Oktober Robert Heed Revisionsrapport Delårsrapport 2009 Smedjebackens kommun Oktober 2009 Robert Heed Innehållsförteckning 1 Sammanfattning...2 2 Inledning...3 2.1 Bakgrund...3 2.2 Syfte, revisionsfråga och avgränsning...3

Läs mer

Strategi Program Plan Policy >>Riktlinjer Regler. Lysekils kommuns. Riktlinjer för intern kontroll

Strategi Program Plan Policy >>Riktlinjer Regler. Lysekils kommuns. Riktlinjer för intern kontroll Strategi Program Plan Policy >>Riktlinjer Regler Lysekils kommuns Riktlinjer för intern kontroll Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 2017-10-19, 128 För revidering ansvarar: För ev. uppföljning och

Läs mer

Granskning av intern kontroll 2011 - svar på revisionsskrivelse

Granskning av intern kontroll 2011 - svar på revisionsskrivelse STYRELSEN SAMMANTRÄDES PROTOKOLL 30 (36) Sammanträdesdatum Paragraf Kommunstyrelsen 30 januari 2012 19 Diarienummer KS-2011/1 036.912 Granskning av intern kontroll 2011 - svar på revisionsskrivelse Kommunstyrelsens

Läs mer

Ekonomi- och målstyrning inom barn- och. genomförd granskning

Ekonomi- och målstyrning inom barn- och. genomförd granskning Revisionsrapport Vänersborgs kommun Monica Axelsson September 2011 Ekonomi- och målstyrning inom barn- och ungdomsnämndenuppföljning av tidigare genomförd granskning Innehållsförteckning 1 Sammanfattning

Läs mer

Granskning av socialnämndens styrning, uppföljning och kontroll. Motala kommun

Granskning av socialnämndens styrning, uppföljning och kontroll. Motala kommun Revisionsrapport Granskning av socialnämndens styrning, uppföljning och kontroll Motala kommun Håkan Lindahl Juni 2012 Innehållsförteckning 1. Revisionell bedömning 1 2. Bakgrund 1 3. Metod 2 4. Granskningsresultat

Läs mer

N v. För kdnnedom till: Kommunfullmäktiges presidium, kommundirektören, respektive sektorschef samt ekonomichefen.

N v. För kdnnedom till: Kommunfullmäktiges presidium, kommundirektören, respektive sektorschef samt ekonomichefen. N v HARRYDA KCII"II"IUN Kommunens revisorer 2017-03-06 Kommunstyrelsen LOPANDE GRANSKNING AV TNTERN KONTROLL I REDOVISNTNGSRUTTNER Kommunens revisorer beslutade den 6 mars 2017 att överlämna rapporten

Läs mer

Svar på stadsrevisionens årsrapport 2018

Svar på stadsrevisionens årsrapport 2018 Sida 1 (7) 2019-05-08 Handläggare Per Onning Telefon: 0850804045 Till Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd 2019-06-13 Svar på stadsrevisionens årsrapport 2018 Förslag till beslut Stadsdelsnämnden överlämnar

Läs mer

GULLSPÅNGS KOMMUNER Sammanträdesdatum Sida IT-nämnden

GULLSPÅNGS KOMMUNER Sammanträdesdatum Sida IT-nämnden IT-nämnden 2017-02-13 1 Plats och tid Kommunhuset, Röda rummet, Töreboda, måndagen den 13 februari 2017, klockan 10.00 11.05 Beslutande Johan Abrahamsson (M), ordförande, Mariestads kommun Bengt Sjöberg

Läs mer

Ovanåkers kommun. Ansvarsgranskning av kommunstyrelsen och nämnderna med inriktning mot intern kontroll. Revisionsrapport

Ovanåkers kommun. Ansvarsgranskning av kommunstyrelsen och nämnderna med inriktning mot intern kontroll. Revisionsrapport Ansvarsgranskning av kommunstyrelsen och nämnderna med inriktning mot intern kontroll Revisionsrapport KPMG AB Antal sidor: 9 Innehåll 1. Sammanfattning och kommentarer/rekommendationer 1 2. Uppdrag 2

Läs mer

Mölndals stad. Revisionen. Uppföljning av tidigare granskningsrapport avseende kommunstyrelsens uppsikt över nämnder och bolag. Granskningsrapport

Mölndals stad. Revisionen. Uppföljning av tidigare granskningsrapport avseende kommunstyrelsens uppsikt över nämnder och bolag. Granskningsrapport MÖLNDALS STAD Revisorerna 2012-03- 06 Diarienr is /kj Mölndals stad Revisionen Uppföljning av tidigare granskningsrapport avseende kommunstyrelsens uppsikt över nämnder och bolag Granskningsrapport KPMG

Läs mer

Yttrande över kommunrevisionens granskning av kommunens kontroll över externa kostnader

Yttrande över kommunrevisionens granskning av kommunens kontroll över externa kostnader KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Datum Diarienummer Backlund Thomas 2018-08-14 KSN-2018-1970 Kommunstyrelsen Yttrande över kommunrevisionens granskning av kommunens kontroll över externa kostnader Förslag

Läs mer

Svar på revisorernas granskningsrapport av Kalmar kommuns inköpsprocess

Svar på revisorernas granskningsrapport av Kalmar kommuns inköpsprocess TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Ulrick Hultman 2018-03-16 KS 2018/0162 0480-45 00 28 Kommunstyrelsen Svar på revisorernas granskningsrapport av Kalmar kommuns inköpsprocess Förslag

Läs mer

Intern kontroll och riskbedömningar. Strömsunds kommun

Intern kontroll och riskbedömningar. Strömsunds kommun www.pwc.se Revisionsrapport Intern kontroll och riskbedömningar Anneth Nyqvist Mars 2017 Innehåll Sammanfattning... 2 1. Inledning... 3 1.1. Bakgrund... 3 1.2. Syfte och Revisionsfråga... 3 1.3. Kontrollmål

Läs mer

Granskning av anställningar och avslut i lönesystemet och tilldelning av behörigheter till dokumentationssystem

Granskning av anställningar och avslut i lönesystemet och tilldelning av behörigheter till dokumentationssystem Karin Norrman Elgh Översiktlig revisionsrapport Granskning av anställningar och avslut i lönesystemet och tilldelning av behörigheter till dokumentationssystem Vara kommun Anställningar och avslut i lönesystemet

Läs mer

Följsamhet till regler och rutiner för attestering

Följsamhet till regler och rutiner för attestering Följsamhet till regler och rutiner för attestering Rapport nr 5/2016 December 2016 Jonas Hansson, revisionskontoret Diarienummer: REV 10:2 2016 Innehåll 1. SAMMANFATTANDE ANALYS... 3 BAKGRUND... 3 REGLER

Läs mer

Svar på revisionskontorets årsrapport 2017

Svar på revisionskontorets årsrapport 2017 Norrmalms stadsdelsförvaltning Administrativa avdelningen Sida 1 (5) 2018-05-17 Handläggare Maria Härenstam Telefon: 08-508 09 020 Till Norrmalms stadsdelsnämnd 2018-06-14 Svar på revisionskontorets årsrapport

Läs mer

Implementering av barnkonventionen i Linköpings kommun

Implementering av barnkonventionen i Linköpings kommun Revisionsrapport Implementering av barnkonventionen i Linköpings kommun November 2008 Karin Jäderbrink Innehållsförteckning 1 Bakgrund och uppdrag... 3 1.1 Revisionsfråga... 3 1.2 Revisionsmetod och avgränsning...

Läs mer

Ny riktlinje för styrning, uppföljning och kontroll

Ny riktlinje för styrning, uppföljning och kontroll Ny riktlinje för styrning, uppföljning och kontroll Information 2016-09-08 Strategisk samordning, Ledningsstaben Göteborgs Stads styrsystem VÅRA UTGÅNGSPUNKTER Lagar och författningar Den politiska viljan

Läs mer

Revisionsrapport. Granskning av omsorgs- och socialnämndens styrning, uppföljning och kontroll. Mjölby kommun. Håkan Lindahl.

Revisionsrapport. Granskning av omsorgs- och socialnämndens styrning, uppföljning och kontroll. Mjölby kommun. Håkan Lindahl. Revisionsrapport Granskning av omsorgs- och socialnämndens styrning, uppföljning och kontroll Mjölby kommun Håkan Lindahl Juni 2012 Innehållsförteckning 1. Revisionell bedömning 1 2. Bakgrund 1 3. Metod

Läs mer

Svar på Uppföljning - Granskning av kommunstyrelsens

Svar på Uppföljning - Granskning av kommunstyrelsens SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(2) Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 2018-04-10 73 Dnr 2018/000065 007 Svar på Uppföljning - Granskning av kommunstyrelsens investeringsplanering Sammanfattning av ärendet

Läs mer

Granskning av intern kontroll

Granskning av intern kontroll Revisionsrapport Granskning av intern kontroll Hallsbergs kommun Lars Wigström Cert. kommunal revisor Innehållsförteckning Inledning... 1 Uppdrag och bakgrund... 1 Revisionsfråga... 1 Metod... 1 Intern

Läs mer

Tjänsteskrivelse 2011-02-18 Diarienummer Kommunledningskontoret Handläggare Gerd Olofsson 0910-73 59 68 Verksamhetsberättelse och årsredovisning 2010 Sammanfattning Av verksamhetsberättelse och årsredovisning

Läs mer

Kvalitetsledning inom Hemvårdsnämnden, uppföljning

Kvalitetsledning inom Hemvårdsnämnden, uppföljning Kvalitetsledning inom Hemvårdsnämnden, uppföljning Halmstads kommun Revisionsrapport Mars 2011 Christel Eriksson certifierad kommunal revisor Innehåll Sammanfattning... 3 Bakgrund, revisionsfrågor och

Läs mer

Revisionsrapport 7 / 2010 Genomförd på uppdrag av revisorerna november 2010. Haninge kommun. Granskning av säkerhet i löneutbetalningar

Revisionsrapport 7 / 2010 Genomförd på uppdrag av revisorerna november 2010. Haninge kommun. Granskning av säkerhet i löneutbetalningar Revisionsrapport 7 / 2010 Genomförd på uppdrag av revisorerna november 2010 Haninge kommun Granskning av säkerhet i löneutbetalningar Innehåll 1. Sammanfattning och slutsatser...2 2. Inledning...2 2.1.

Läs mer