Intern kontroll-resultat av genomförd granskning 2010 samt intern kontrollplan 2011

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Intern kontroll-resultat av genomförd granskning 2010 samt intern kontrollplan 2011"

Transkript

1 1(6) KS 2011/0042 Intern kontroll-resultat av genomförd granskning 2010 samt intern kontrollplan 2011 Sammanfattning Nämnderna har, i samband med rapportering av verksamhetsberättelsen, redovisat resultatet av den genomförda interna kontrollen Av nämndernas material framgår noterade avvikelser samt vilka åtgärder som har vidtagits/ska vidtas för att förbättra den interna kontrollen. Det gemensamma granskningsområdet 2010 avsåg elektronisk fakturahantering. Genomförd granskning visar att systemet i stort sett fungerar väl. Förbättringsområden som har identifierats avser bl a underlag till fakturor avseende representation mm samt rutiner för ersättare. Alla nämnder har antagit interna kontrollplaner för Planerna grundas på risk-och väsentlighetsanalyser. Av bilaga framgår en sammanställning av nämndernas interna kontrollplaner. bedömer att de riktlinjer som kommunstyrelsen antog i september 2008 bidragit till att nämnderna nu arbetar med intern kontroll på ett strukturerat sätt samt att det finns förutsättningarna för kommunstyrelsen att ta det övergripande ansvaret för att tillse att det i kommunen finns en god intern kontroll Bakgrund I september 2008 fastställdes riktlinjer för intern kontroll av kommunstyrelsen. Av riktlinjerna framgår att nämnderna i samband med rapportering av verksamhetsberättelsen ska redovisa resultatet av den genomförda interna kontrollen under året. Vidare anges att kommunledningskontoret, baserat på nämndernas redovisning samt resultatet av granskningen av gemensamma områden ska sammanställa en rapport. Av riktlinjerna framgår också att kommunledningskontoret ska upprätta en samlad intern kontrollplan för hela kommunen. Denna innehåller nämndernas kontrollplaner samt gemensamma granskningsområden. I syfte att uppfylla kraven i riktlinjerna enligt ovan redovisas följande två avsnitt.

2 2(6) I. Resultat av genomförd intern kontroll Avsnittet utgör en sammanfattning av de resultat som framkommit i nämndernas granskningar II. Samlad intern kontrollplan Alla nämnder har fastställt kontrollplaner för Hela kontrollplanen framgår av bilaga. Avslutningsvis i avsnitt III gör kommunledningskontoret en sammanvägd bedömning av den interna kontrollen. I. Resultat av genomförd intern kontroll 2010 Nämnderna har i sina verksamhetsberättelser redovisat resultatet av genomförd intern kontroll Av redovisningarna framgår vilka granskningsområden som uppvisar avvikelser samt vilka åtgärder som har vidtagits/ska vidtas för att förbättra den interna kontrollen. Kommunstyrelsen har under 2010 genomfört granskningar enligt den interna kontrollplan som kommunstyrelsen fastställde , KS Avvikelser noteras inom följande områden - vissa rutiner inom IT-drift är inte dokumenterade - kommungemensamma riktlinjer för systemförvaltning har inte tagits fram enligt plan - funktion för rapportering av fel på hemsidan har inte fungerat - redovisning av mervärdesskatt - regler för investeringsredovisning följs inte alltid För de områden där avvikelser noterats har åtgärder, tidplan samt ansvar för genomförande angivits. Tekniska nämnden Tekniska nämnden har konstaterat brister inom områdena dokumenthantering samt slutredovisning av investeringsprojekt. När det gäller dokumenthantering avser bristerna att vissa handlingar inte arkiverats. Slutredovisning av investeringsprojekt är ett område som uppvisade brister även i föregående års granskning. Både 2009 och 2010 avser bristen att tilläggsavtal till befintliga hyresavtal inte arkiverats. Bristerna har åtgärdats. Slutredovisning av investeringsprojekt ingår i fastighetsnämndens kontrollplan för bedömer att det är lämpligt att dessa områden ingår i nämndens interna kontrollplan tills dess att rutinen fungerar utan avvikelse.

3 3(6) Byggnadsnämnden Byggnadsnämndens granskning visar att det finns få brister i verksamheten. Enstaka avvikelser har noterats när det gäller fakturahantering, som t ex kontroll av förfallodag samt att rätt underlag skannats in i fakturasystemet. Åtgärd i form av information till berörda handläggare har vidtagits. Området ingår i 2011 års kontrollplan. Socialnämnden Socialnämnden har identifierat brister när det gäller underlag till fakturor avseende representation, utbildning mm. Vidare saknas dokumenterade rutiner för hur underlag för löneutbetalning ska kontrolleras. Åtgärder som vidtas under 2011 avser information om riktlinjer för representation samt framtagande av rutinbeskrivningar. Barn-och utbildningsnämnden Av barn-och utbildningsnämndens granskning 2010 framgår att rutin avseende handläggning och beslut om skolskjuts kan förbättras. Åtgärder avser framtagande av reviderade skolskjutsregler samt tydligare ansöknings- och beslutsrutiner. Kultur-och fritidsnämnden Nämnden har identifierat brister när det gäller rapportering av närvaro från föreningar som får föreningsstöd. Vid stickprovsundersökning framkom att två föreningar inte redovisat detta på ett tillfredsställande sätt. Förvaltningen har träffat berörda föreningar för klargörande samt bedömning av om det finns skäl till återbetalning av bidrag. Förvaltningen kommer under 2011 att skärpa kontrollen. Hanteringen av de löpande avtalen bedöms vara tillfredsställande. Nämnden anser dock att kommunen bör eftersträva en formalisering av avtalshanteringen via ärendehanteringssystemet. När det gäller konstregistret har brister samt åtgärder återrapporterats till kommunstyrelsen i separat ärende, KS Produktionsstyrelsen Utöver de brister som avser det gemensamma granskningsområdet, se nedan, har nämnden identifierat brister när det gäller underlag för kontroll av utbetalda löner. Åtgärder avser utbildning av chefer samt utveckling av analysverktyg för personalkostnader. För kommunen gemensamt granskningsområde Det gemensamma granskningsområdet 2010 avsåg elektronisk fakturahantering, EFH. Införande av EFH ska ses i ett sammanhang där målsättningen är att införa ett inköpssystem. EFH är första steget i denna process. Steg två är att successivt införa e-faktura, dvs att kunna ta emot elektroniska fakturor från leverantörer. Steg tre är införande av inköpssystem där inköpsordern mat-

4 chas mot fakturan. E-faktura planeras att successivt införas under 2011 och inköpssystem under (6) Införandet av EFH har lett till en större säkerhet i fakturahanteringen. Fakturor kan inte förkomma, ett antal funktioner i systemet är tvingande som t ex attestrutiner, kodsträng mm. Det som återstår att åtgärda är att underlag till fakturor avseende representation, utbildning mm ska vara tvingande av systemet och att lägga in spärrar i för beloppsgränser. Inom det gemensamma granskningsområdet har ekonomiavdelningen granskat följande. Dokumentation av rutiner Rutiner för fakturahantering finns tillgängliga på intranätet. För att ytterligare förbättra stödet till användare på enheter och förvaltningar har ekonomiavdelningen utsett en funktionsansvarig. Kommunens kostnader för dröjsmålsräntor och inkassokostnader Både kostnader för dröjsmålsräntor och inkassokostnader har minskat kraftigt. Även ekonomiavdelningens kostnad för hantering av fakturor har minskat, kostnaden för en skannad faktura är ca två kronor medan en manuell faktura kostar drygt 20 kronor. Handläggningstider i flödet Handläggningstider i flödet bedöms ha blivit kortare. Bedömningen baseras på att kostnad för dröjsmålsräntor och inkasso har sjunkit. Kontroll av systemuppsättning och behörighetsadministration kommer att genomföras under första kvartalet Av nämndernas granskning av fakturahantering framkommer en del avvikelser. Tekniska nämndens granskning visar enstaka avvikelser när det gäller kontering av moms. Byggnadsnämnden har enstaka avvikelser har noterats när det gäller fakturahantering vilket framgår ovan. Socialnämnden anger att vissa rutiner saknas och att nya rutiner ska tas fram under Både barnoch utbildningsnämnden och kultur-och fritidsnämnden anger att det förekommer brister gällande underlag till fakturor avseende representation, utbildning mm. Produktionsstyrelsens uppföljning av elektronisk fakturahantering har visat att resultatenheterna har god kunskap om systemet. Det som däremot inte fungerat fullt ut är rutinerna kring ersättare för attestanter vid semester, sjukdom eller annan längre frånvaro. Vidare anger nämnden att många fakturor måste hanteras manuellt pga. felaktig fakturaadress. Många leverantörer har felaktiga adressuppgifter, detta gäller även leverantörer som kommunen har ramavtal med.

5 5(6) Revisorernas granskning av intern kontroll 2010 har behandlats i separat ärende, KS Flertalet av de områden där brister noterades ingår i berörda nämnders kontrollplaner för Rutiner avseende anläggningsredovisning och förtroendekänsliga poster ingår i kommunstyrelsens interna kontrollplan för Rutiner avseende konstregister ingår i kultur-och fritidsnämndens plan. Dessa områden kommer således att återredovisas i samband med uppföljning av intern kontroll för Enligt kommunledningskontorets förslag i ärendet, KS , ska både dessa rutiner och övriga rutiner som granskats av revisorerna återrapporteras vid kommunstyrelsens sammanträde 16 juni. II. Samlad intern kontrollplan 2011 Alla nämnder har antagit interna kontrollplaner för Planerna grundas på risk-och väsentlighetsanalyser. Av bilaga framgår en sammanställning av nämndernas interna kontrollplaner. III. s bedömning av den interna kontrollen bedömer att de riktlinjer som kommunstyrelsen antog i september 2008 bidragit till att nämnderna nu arbetar med intern kontroll på ett strukturerat sätt. Vidare bedömer kommunledningskontoret att det strukturerade arbetssättet har förbättrat förutsättningarna för kommunstyrelsen att ta det övergripande ansvaret för att tillse att det i kommunen finns en god intern kontroll. Detta ansvar innefattar att säkerställa att det sker en kontinuerlig uppföljning och utveckling av den interna kontrollen. Av bilaga till riktlinjer för intern kontroll framgår att uppföljning av mål och verksamhet i delårsbokslut och årsredovisning är att betrakta som en del av den interna kontrollen. Detta innebär att uppföljning av kvalitet i verksamheterna, omfattning osv. inte behöver ingå i den interna kontrollplanen. När det gäller risk-och väsentlighetsanalys bedömer kommunledningskontoret att alla nämnder utom socialnämnden dokumenterat och motiverat analysen på ett tillfredsställande sätt. Kommunstyrelsen beslutade , 4, att arbetsmiljöarbetet ska utgöra ett för kommunen gemensamt granskningsområde Av nämndernas interna kontrollplaner 2011 framgår att det gemensamma granskningsområdet ingår, utom i socialnämndens plan. anser att socialnämnden bör få i uppdrag att komplettera sin interna kontrollplan med det gemensamma granskningsområdet och med en motivering till risk-och väsentlighetsanalysen. När det gäller avtalshantering så ingår detta som ett kontrollområde i flera av nämndernas planer. bedömer att det är lämp-

6 ligt att kommungemensamma rutiner och systemstöd för avtalshantering upprättas. Lämpligen görs detta inom ramen för införande av ärendehanteringssystemet. 6(6) s förslag till beslut 1 Kommunstyrelsen beslutar godkänna rapport avseende resultat av granskning 2010 och planering av intern kontroll Kommunstyrelsen uppdrar till socialnämnden att komplettera sin interna kontrollplan för 2011 med det gemensamma granskningsområdet, arbetsmiljöarbetet, samt med en motivering till risk-och väsentlighetsanalysen. 3 Kommunstyrelsen ger kommunledningskontoret i uppdrag att inom ramen för införande av ärendehanteringssystemet upprätta kommungemensamma rutiner för avtalshantering. Johan Haesert Kommundirektör Controller Bilaga Samlad intern kontrollplan 2011 Exp Samtliga nämnder Revisorerna

Intern kontroll - resultat av genomförd granskning 2013 samt intern kontrollplan 2014

Intern kontroll - resultat av genomförd granskning 2013 samt intern kontrollplan 2014 1(8) Intern kontroll - resultat av genomförd granskning 2013 samt intern kontrollplan 2014 Ärendet Nämnderna har i samband med rapportering av verksamhetsberättelsen redovisat resultatet av den genomförda

Läs mer

Intern kontroll resultat av genomförd granskning 2015 och intern kontrollplan 2016

Intern kontroll resultat av genomförd granskning 2015 och intern kontrollplan 2016 1(8) Intern kontroll resultat av genomförd granskning 2015 och intern kontrollplan 2016 Ärendet konstaterar att samtliga nämnder tagit fram och följt upp interna kontrollplaner för 2015. Planerna grundas

Läs mer

Granskning intern kontroll

Granskning intern kontroll Revisionsrapport Granskning intern kontroll Kinda kommun Karin Jäderbrink Cert. kommunal revisor Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Bakgrund 2 2.1 Uppdrag och revisionsfråga 2 2.2 Avgränsning

Läs mer

Intern kontroll Revisionsrapport. Vänersborgs kommun. Intern kontroll år 2o16. Henrik Bergh Mars 2017 PWC

Intern kontroll Revisionsrapport. Vänersborgs kommun. Intern kontroll år 2o16. Henrik Bergh Mars 2017 PWC Intern kontroll 2016 Revisionsrapport Vänersborgs kommun Henrik Bergh Mars 2017 Intern kontroll år 2o16 PWC Innehållsförteckning 1. Sammanfattning 3 1.1. Sammanfattande bedömning 3 1.2. Förslag till åtgärd

Läs mer

S Intern kontroll Regler

S Intern kontroll Regler www.hassleholm.se S Intern kontroll Regler Diarienummer: 2015/342 049 Fastställt den: 2015-09-28 125 Fastställt av: Kommunfullmäktige För revidering ansvarar: Kommunfullmäktige För uppföljning ansvarar:

Läs mer

Ovanåkers kommun. Ansvarsgranskning av kommunstyrelsen och nämnderna med inriktning mot intern kontroll. Revisionsrapport

Ovanåkers kommun. Ansvarsgranskning av kommunstyrelsen och nämnderna med inriktning mot intern kontroll. Revisionsrapport Ansvarsgranskning av kommunstyrelsen och nämnderna med inriktning mot intern kontroll Revisionsrapport KPMG AB Antal sidor: 9 Innehåll 1. Sammanfattning och kommentarer/rekommendationer 1 2. Uppdrag 2

Läs mer

- Budget och uppföljning - Kundfakturor fakturor till kund/brukare - Leverantörsfakturor fakturor från leverantör - Lönehantering

- Budget och uppföljning - Kundfakturor fakturor till kund/brukare - Leverantörsfakturor fakturor från leverantör - Lönehantering 1(5) KS 2011/0014 Svar på revisionsrapport- Granskning av ekonomiadministrativa processer - Effektivitetsgranskning Bakgrund Danderyds förtroendevalda revisorer har uppdragit till PricewaterhouseCoopers

Läs mer

Intern kontroll 2010 Återrapportering

Intern kontroll 2010 Återrapportering 1(7) KS 2011/0013 Intern kontroll 2010 Återrapportering Bakgrund Danderyds förtroendevalda revisorer uppdrar årligen till Pricewaterhouse- Coopers att granska kommunens interna kontroll. Resultatet av

Läs mer

Intern kontroll och riskbedömningar. Strömsunds kommun

Intern kontroll och riskbedömningar. Strömsunds kommun www.pwc.se Revisionsrapport Intern kontroll och riskbedömningar Anneth Nyqvist Mars 2017 Innehåll Sammanfattning... 2 1. Inledning... 3 1.1. Bakgrund... 3 1.2. Syfte och Revisionsfråga... 3 1.3. Kontrollmål

Läs mer

Granskning av rutiner för intern kontroll år Nynäshamns kommun

Granskning av rutiner för intern kontroll år Nynäshamns kommun Revisionsrapport Granskning av rutiner för intern kontroll år 2016 Henrik Bergh, certifierad kommunal revisor Projektledare Februari 2017 Nynäshamns kommun Innehåll 1. Sammanfattning...2 1.1. Revisionell

Läs mer

REGLEMENTE INTERN KONTROLL

REGLEMENTE INTERN KONTROLL REGLEMENTE INTERN KONTROLL Reglemente för intern kontroll Fastställd Fullmäktige 2012-02-13 13 Reviderad - Produktion Kommunledningskontoret Dnr 2011/301 003 Dokument Winess, KS Reglemente för intern kontroll

Läs mer

Internkontrollplan för stadsbyggnads- och miljönämnden 2013

Internkontrollplan för stadsbyggnads- och miljönämnden 2013 2013-01-28 1 (6) Stadsbyggnads- och miljönämnden Internkontrollplan för stadsbyggnads- och miljönämnden 2013 Beslutsunderlag Förslag till internkontrollplan för stadsbyggnads- och miljönämnden 2013. Bilaga

Läs mer

REGLEMENTE FÖR INTERN KONTROLL

REGLEMENTE FÖR INTERN KONTROLL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr R 22 1 (8) REGLEMENTE FÖR INTERN KONTROLL Fastställt av kommunfullmäktige 2007-06-04, 56 Syfte reglementet 1 Syfte Detta reglemente syftar till att säkerställa att styrelser och

Läs mer

Uppföljning av intern kontrollplan per den 31 december 2015 för Täby kommun

Uppföljning av intern kontrollplan per den 31 december 2015 för Täby kommun KOMMUNLEDNINGSKONTORET Lena Fahlander Kommunstyrelsen 2016-04-11 Uppföljning av intern kontrollplan per den 31 december 2015 för Täby kommun Sammanfattning Enligt reglementet för intern kontroll (KF 2006-04-24,

Läs mer

Sammanträdesdatum Arbetsutskott (1) 144 Dnr KS/2017:294. Redovisning av kommungemensamma kontrollmoment

Sammanträdesdatum Arbetsutskott (1) 144 Dnr KS/2017:294. Redovisning av kommungemensamma kontrollmoment Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Arbetsutskott 2018-10-01 1 (1) Sida 144 Dnr KS/2017:294 Redovisning av kommungemensamma kontrollmoment Bakgrund Kommunstyrelsen fastställde vid sitt sammanträde

Läs mer

Revisionsplan

Revisionsplan Revisionsplan 2010 1 Inledning Revisionsplanen är framtagen med utgångspunkt i Revisionsstrategi för 2008-2010 och den i januari 2008 utarbetade Väsentlighets- och riskanalysen. Planen innehåller också

Läs mer

Reglemente för intern kontroll

Reglemente för intern kontroll Reglemente för intern kontroll Strategi Plan/program Riktlinje Regler och instruktioner Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 2014-06-17 För revidering av reglementet ansvarar: Kommunfullmäktige För

Läs mer

Redovisning av genomförd intern kontroll 2014 samt intern kontrollplan för 2015 Nämnd: Kultur- och fritidsnämnden

Redovisning av genomförd intern kontroll 2014 samt intern kontrollplan för 2015 Nämnd: Kultur- och fritidsnämnden Redovisning av genomförd intern kontroll 2014 samt intern kontrollplan för 2015 Nämnd: Kultur- och fritidsnämnden Genomförd intern kontroll 2014 Beskrivning av det interna kontrollsystemet Det interna

Läs mer

Rapport avseende genomförd internrevision år 2016

Rapport avseende genomförd internrevision år 2016 Styrelsen 2017-02-16 Bilaga till ärende 6 Rapport internrevision 2016 Sid. 1 (6) Dnr 2017 0036 2017-02-07 Handläggare: Kerstin Bjelfvenstam Telefon: 08-50836030 Till Styrelsen för Micasa Fastigheter Rapport

Läs mer

Intern styrning och kontroll Policy

Intern styrning och kontroll Policy Intern styrning och kontroll Policy Beslutad av: Kommunfullmäktige Beslutsdatum: 2018-09-03 85 Framtagen av: Susanne Rönnefeldt Berg, utv.strateg Dokumentansvarig: Utvecklingsstrateg Uppdaterad:

Läs mer

Reglemente för intern kontroll av ekonomi och verksamhet

Reglemente för intern kontroll av ekonomi och verksamhet Reglemente för intern kontroll av ekonomi och verksamhet Fastställd av: Kommunfullmäktige Datum: 2004-11-25 (Formalia reviderad 2014-06-02) Ansvarig för revidering: Kommunstyrelsen Ansvarig tjänsteman:

Läs mer

Uppföljning internkontroll Kultur- och fritidsnämnd

Uppföljning internkontroll Kultur- och fritidsnämnd Uppföljning internkontroll 2015 Kultur- och fritidsnämnd Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Uppföljning av nämndens arbete med intern kontroll... 3 3 Uppföljning av områden... 3 3.1 Ekonomi... 3 3.2

Läs mer

Internkontrollrapport 2017 Viadidaktnämnden

Internkontrollrapport 2017 Viadidaktnämnden Internkontrollrapport 2017 Viadidaktnämnden 2018-02-12 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Inledning... 4 2.1 Definition av intern kontroll... 4 2.2 Kommunens årshjul och process för internkontroll...

Läs mer

Jönköpings kommun Övergripande granskning av intern kontroll. Revisionsrapport 2009 Genomförd på uppdrag av revisorerna

Jönköpings kommun Övergripande granskning av intern kontroll. Revisionsrapport 2009 Genomförd på uppdrag av revisorerna Jönköpings kommun Övergripande granskning av intern kontroll Revisionsrapport 2009 Genomförd på uppdrag av revisorerna Innehållsförteckning Sammanfattning... 2 1. Inledning... 3 1.1 Bakgrund... 3 1.2 Syfte...

Läs mer

Svedala Kommuns 4:18 Författningssamling 1(6)

Svedala Kommuns 4:18 Författningssamling 1(6) Författningssamling 1(6) Reglemente för intern kontroll antaget av kommunfullmäktige 2014-12-08, 160 Gäller från 2015-01-01 1 Syftet med intern kontroll Detta reglemente syftar till att säkerställa att

Läs mer

Granskning av nämndernas beredningsrutiner

Granskning av nämndernas beredningsrutiner Revisionsrapport Granskning av nämndernas beredningsrutiner Marks kommun 2010-06-23 Hans Gåsste Innehållsförteckning 1 Bakgrund... 3 1.1 Uppdrag och syfte... 3 1.2 Revisionsfråga... 3 1.3 Kontrollmål...

Läs mer

Reglemente för intern kontroll

Reglemente för intern kontroll 2019-01-18 1 (5) Reglemente för intern kontroll 2019-2022 Syfte med reglementet 1 Syfte Detta reglemente syftar till att säkerställa att styrelser och nämnder upprätthåller en tillfredsställande intern

Läs mer

Hofors kommun. Intern kontroll. Revisionsrapport. KPMG AB Mars 2011 Antal sidor: 10

Hofors kommun. Intern kontroll. Revisionsrapport. KPMG AB Mars 2011 Antal sidor: 10 Revisionsrapport KPMG AB Antal sidor: 10 Innehåll 1. Sammanfattning 1 2. Bakgrund 3 3. Syfte 3 4. Avgränsning 3 5. Revisionskriterier 4 6. Ansvarig styrelse/nämnd 4 7. Metod 4 8. Projektorganisation 4

Läs mer

Granskning av stadens arbete med åtgärder och uppföljning avseende intern styrning och kontroll

Granskning av stadens arbete med åtgärder och uppföljning avseende intern styrning och kontroll www.pwc.se Revisionsrapport Tilda Lindell Margareta Irenaeus Granskning av stadens arbete med åtgärder och uppföljning avseende intern styrning och kontroll Solna stad Åtgärder och uppföljning avseende

Läs mer

REGLEMENTE INTERN KONTROLL

REGLEMENTE INTERN KONTROLL REGLEMENTE INTERN KONTROLL Dokumentbeskrivningar Policy En policy ska ange viljeinriktningen för ett specifikt område. Den ska vara vägledande för beslut och styrning. En policy som är av principiell beskaffenhet

Läs mer

För ytterligare information angående granskningen hänvisas till rapporten.

För ytterligare information angående granskningen hänvisas till rapporten. MARIESTAD KOMMUN 2011-12-13 Revisorerna Till Kommunstyrelsen Barn- och utbildningsnämnden Socialnämnden Miljö- och byggnadsnämnden Teknisk nämnd Kulturnämnd För kännedom Kommunfullmäktige Kommunrevisorerna

Läs mer

Tillämpningsanvisningar attestreglemente

Tillämpningsanvisningar attestreglemente 1(6) EKONOMIAVDELNINGEN Tillämpningsanvisningar attestreglemente Omfattning Attestfunktionen omfattar alla slags ekonomiska transaktioner som exempelvis: Fakturor och andra externa betalningar Kundfakturor

Läs mer

Ansvarsutövande Lantmäterinämnden

Ansvarsutövande Lantmäterinämnden www.pwc.se Revisionsrapport Johan Lidström Ansvarsutövande Lantmäterinämnden Sundsvalls Kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 1 2. Inledning... 2 2.1. Bakgrund... 2 2.2. Revisionsfråga... 2

Läs mer

Intern kontroll 2011 Kommunstyrelsen och nämnderna

Intern kontroll 2011 Kommunstyrelsen och nämnderna Intern kontroll 2011 Kommunstyrelsen och nämnderna Vänersborgs kommun Revisionsrapport Mars 2012 Henrik Bergh Uppdrag och genomförande... 3 Sammanfattning... 3 GRANSKNINGSIAKTTAGELSER... 4 Synpunkter i

Läs mer

Stadsrevisionen i Örebro kommun Översiktlig granskning av intern kontroll

Stadsrevisionen i Örebro kommun Översiktlig granskning av intern kontroll Revisionsrapport Stadsrevisionen i Örebro kommun Översiktlig granskning av intern kontroll 2009-03-30 Irene Deravian Kurt Westerback, certifierad kommunal revisor INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Övergripande granskning

Läs mer

Kungsörs kommun. Uppföljning av intern kontroll Revisionsrapport. KPMG AB Antal sidor: 8

Kungsörs kommun. Uppföljning av intern kontroll Revisionsrapport. KPMG AB Antal sidor: 8 Revisionsrapport KPMG AB Antal sidor: 8 KPMG network of independent member firms affiliated with KPMG International Cooperative Innehåll 1. Sammanfattning 1 1.1 Svar på revisionsfrågorna 1 1.2 Bedömning

Läs mer

REVISIONSRAPPORT. Löpande granskning av redovisning och administrativa rutiner avseende. Byggnads- samt Miljö- och hälsoskyddsnämnden.

REVISIONSRAPPORT. Löpande granskning av redovisning och administrativa rutiner avseende. Byggnads- samt Miljö- och hälsoskyddsnämnden. REVISIONSRAPPORT Löpande granskning av redovisning och administrativa rutiner avseende Byggnads- samt Miljö- och hälsoskyddsnämnden Hylte Kommun November 2002 Rolf Bergman Tommy Karlsson www.pwcglobal.com/se

Läs mer

Granskning av Intern kontroll

Granskning av Intern kontroll www.pwc.se Revisionsrapport Lars Wigström Cert. kommunal revisor Granskning av Intern kontroll Vingåkers kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattande bedömning och rekommendationer... 1 2. Inledning...3

Läs mer

Intern kontroll - gemensamma granskningsområden för verksamhetsår 2019 STK

Intern kontroll - gemensamma granskningsområden för verksamhetsår 2019 STK Malmö stad Stadskontoret 1 (7) Datum 2018-09-13 Vår referens Henrik Heyman Ekonom henrik.heyman@malmo.se Tjänsteskrivelse Intern kontroll - gemensamma granskningsområden för verksamhetsår 2019 STK-2018-913

Läs mer

Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG 30 KS/2014:537. Redovisning internkontroll 2015, kommungemensam

Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG 30 KS/2014:537. Redovisning internkontroll 2015, kommungemensam Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Arbetsutskott 2016-02-29 1 (1) Sida 30 KS/2014:537 Redovisning internkontroll 2015, kommungemensam Vid dagens sammanträde i arbetsutskottet redovisar bitr

Läs mer

Uppföljning intern kontrollplan 2015

Uppföljning intern kontrollplan 2015 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Ärendebeteckning Jimmy Rudelius 2016-02-04 KFN 2015/0077 50661 Kultur- och fritidsnämnden Uppföljning intern kontrollplan 2015 Förslag till beslut Kultur- och fritidsnämnden

Läs mer

REGLEMENTE FÖR INTERN KONTROLL

REGLEMENTE FÖR INTERN KONTROLL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr R 22 1 (9) REGLEMENTE FÖR INTERN KONTROLL Fastställt av kommunfullmäktige 2007-06-04, 56 Syfte reglementet 1 Syfte Detta reglemente syftar till att säkerställa att styrelser och

Läs mer

Utförd intern kontroll 2014

Utförd intern kontroll 2014 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Per-Ola Johansson 2015-01-15 KFN 2014/0031 50075 Kultur- och fritidsnämnden Utförd intern kontroll 2014 Förslag till beslut Kultur- och fritidsnämnden

Läs mer

Avesta kommun. Intern kontroll Uppföljning av revisionsgranskning

Avesta kommun. Intern kontroll Uppföljning av revisionsgranskning Uppföljning av revisionsgranskning Offentlig sektor KPMG AB 2012-10-02 Antal sidor: 6 Antal bilagor: X Innehåll 1. Sammanfattning 1 2. Bakgrund 1 3. Syfte 2 4. Avgränsning 2 5. Ansvarig styrelse 2 6. Metod

Läs mer

Reglemente för intern kontroll för Älmhults kommun Antaget av kommunfullmäktige , 119.

Reglemente för intern kontroll för Älmhults kommun Antaget av kommunfullmäktige , 119. Reglemente för intern kontroll för Älmhults kommun Antaget av kommunfullmäktige 2015-06-22, 119. Detta reglemente fastställer ansvaret för den interna kontrollen, med utgångspunkt i kommunallagen och den

Läs mer

Barn- och utbildningskontoret anordnar en intern kurs under 2012 för chefer och assistenter på enheterna om lönesystemet.

Barn- och utbildningskontoret anordnar en intern kurs under 2012 för chefer och assistenter på enheterna om lönesystemet. Sara Potter Ekonom 2012-01-09 Sidan 1 av 6 Barn- och ungdomsnämnden Uppföljning internkontrollplan 2011 Förslag till beslut Barn- och utbildningskontoret föreslår att barn- och ungdomsnämnden beslutar

Läs mer

Söderhamns kommun Utökad granskning av leverantörsfakturor

Söderhamns kommun Utökad granskning av leverantörsfakturor Revisionsrapport* Söderhamns kommun Utökad granskning av leverantörsfakturor Februari 2007 Robert Heed Josefin Loqvist Göran Persson-Lingman *connectedthinking INNEHÅLLSFÖRTECKNING Sammanfattning och revisionell

Läs mer

Granskning av rutiner för kravverksamheten

Granskning av rutiner för kravverksamheten Revisionsrapport Granskning av rutiner för kravverksamheten Eslövs kommun December 2008 Karin Andersson Innehållsförteckning 1 Sammanfattning...1 2 Inledning...2 2.1 Bakgrund och revisionsfråga...2 2.2

Läs mer

Uppföljning av tidigare granskningar

Uppföljning av tidigare granskningar www.pwc.se Revisionsrapport Sandra Volter Richard Vahul Uppföljning av tidigare granskningar Nynäshamns kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattande bedömning och rekommendationer... 1 2. Inledning...

Läs mer

Intern kontroll, reglemente och tillämpningsanvisningar,

Intern kontroll, reglemente och tillämpningsanvisningar, FÖRFATTNINGSSAMLING KS 2017/92 KS 2016/616 Intern kontroll Reglemente och tillämpningsanvisningar Dokumentnamn Intern kontroll, reglemente och tillämpningsanvisningar, Kommunstyrelsen Diarienummer KS 2017/92,

Läs mer

Kommunens investeringsverksamhet

Kommunens investeringsverksamhet www.pwc.se Revisionsrapport Clas-Bertil Söderlund Cert. kommunal revisor Maj 2013 Kommunens investeringsverksamhet Strömsunds kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 1 2. Inledning... 2 2.1. Bakgrund...

Läs mer

Granskning av Intern kontroll

Granskning av Intern kontroll Granskning av Intern kontroll Revisionsrapport 7/2008 Februari 2009 Åstorps kommun Bengt Sebring, ordf Tord Sturesson, 1:e v ordf. Bengt Joehns, 2:e v ordf Nils Persson Stig Andersson Hanna Ershytt Innehållsförteckning

Läs mer

Åstorps kommuns revisorer

Åstorps kommuns revisorer Åstorps kommuns revisorer Granskning av intern kontroll 2017 Granskningsrapport Nr. 2017-07 Granskningsrapporten är beställd av revisionen i Åstorps kommun genom: Mats Lindskog Jan Hennicks Kristoffer

Läs mer

REGLEMENTE FÖR INTERN KONTROLL I YSTADS KOMMUN

REGLEMENTE FÖR INTERN KONTROLL I YSTADS KOMMUN REGLEMENTE FÖR INTERN KONTROLL I YSTADS KOMMUN Syfte med reglementet 1 Syfte Detta reglemente syftar till att säkerställa att kommunstyrelsen, nämnder och bolagsstyrelser upprätthåller en tillfredsställande

Läs mer

Avrapportering intern revision 2012

Avrapportering intern revision 2012 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Sara Andersson 2012-11-28 BUN 2012/2352 0480-45 30 09 Barn- och ungdomsnämnden Avrapportering intern revision 2012 Förslag till beslut Barn- och ungdomsnämnden

Läs mer

Åstorps kommuns revisorer

Åstorps kommuns revisorer Åstorps kommuns revisorer Intern kontroll 2016 Granskningsrapport Nr. 2016-08 Granskningsrapporten är beställd av revisionen i Åstorps kommun genom: Mats Lindskog Kristoffer Glinka Mats Dwenger Martina

Läs mer

Intern kontroll i kommunen och dess företag. Sollefteå kommun

Intern kontroll i kommunen och dess företag. Sollefteå kommun Revisionsrapport Intern kontroll i kommunen och dess företag Anita Agefjäll December/2015 Innehåll 1. Sammanfattning... 2 2. Inledning... 3 2.1. Bakgrund... 3 2.2. Syfte och Revisionsfrågor... 3 2.3. Revisionskriterier...

Läs mer

Riktlinjer för intern kontroll i Karlskrona kommun

Riktlinjer för intern kontroll i Karlskrona kommun Riktlinjer för intern kontroll i Karlskrona kommun Bilden på omslaget är en vy över Trossö och Borgmästarkajen. Foto: Matz Arnström Innehållsförteckning 1. Riktlinjer för intern kontroll i Karlskrona kommun

Läs mer

Ovanåkers kommun. Uppföljning av genomförda granskningar. Revisionsrapport. KPMG AB 8 februari 2011 Antal sidor: 7

Ovanåkers kommun. Uppföljning av genomförda granskningar. Revisionsrapport. KPMG AB 8 februari 2011 Antal sidor: 7 Uppföljning av genomförda granskningar KPMG AB 8 februari 2011 Antal sidor: 7 Innehåll 1. Sammanfattning 1 1.1 Bedömning 1 1.1.1 Bisysslor 1 1.1.2 Driftkostnader och investeringar 1 1.1.3 Moms 1 2. Uppdrag

Läs mer

4 Sammanfattning av landstingsrevisorernas rapport

4 Sammanfattning av landstingsrevisorernas rapport KUN 2008-02-14, p 6 Enheten för administration och kommunikation KUN 2007/637 Handläggare: Anders Lundmark Yttrande över revisionsrapport över löpande granskning av intern kontroll 2007 avseende kulturnämnden

Läs mer

Intern kontroll i faktura- och lönehantering

Intern kontroll i faktura- och lönehantering Revisionsrapport Intern kontroll i faktura- och lönehantering AB Kristianstadsbyggen 2009-12-16 Silja Savela Yvonne Lundin Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning...1 2 Bakgrund, syfte och revisionsfråga...2

Läs mer

Granskning av intern styrning och kontroll vid Statens servicecenter

Granskning av intern styrning och kontroll vid Statens servicecenter 1 Granskning av intern styrning och kontroll vid Statens servicecenter Riksrevisionen har som ett led i den årliga revisionen av Statens Servicecenter granskat den interna styrning och kontroll i myndighetens

Läs mer

Uppföljning internkontroll Tekniska kontoret

Uppföljning internkontroll Tekniska kontoret Uppföljning internkontroll 2016 Tekniska kontoret Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Uppföljning av nämndens arbete med intern kontroll... 3 3 Uppföljning av områden... 4 3.1 Ekonomi... 4 3.2 Verksamhet...

Läs mer

Revisionsrapport - Granskning av kommunstyrelsens arbete med intern kontroll

Revisionsrapport - Granskning av kommunstyrelsens arbete med intern kontroll Varbergs kommun Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsen 2017-08-29 1 Ks 208 Dnr KS 2017/0414 Revisionsrapport - Granskning av kommunstyrelsens arbete med intern kontroll Beslut Kommunstyrelsen beslutar 1.

Läs mer

Revisionsrapport. Attestrutiner. Östhammars kommun. Datum: 080918. Författare: Jonas Eriksson Carin Norberg

Revisionsrapport. Attestrutiner. Östhammars kommun. Datum: 080918. Författare: Jonas Eriksson Carin Norberg Revisionsrapport Attestrutiner Östhammars kommun Datum: 080918 Författare: Jonas Eriksson Carin Norberg Sammanfattning Komrev inom Öhrlings PricewaterhouseCoopers har fått i uppdrag av de förtroendevalda

Läs mer

Rutinen fungerar enligt rutinbeskrivning. Rutinen fungerar men behöver utvecklas. Dokumenterad rutinbeskrivning saknas

Rutinen fungerar enligt rutinbeskrivning. Rutinen fungerar men behöver utvecklas. Dokumenterad rutinbeskrivning saknas 1(1) 2016-09-19 : Dröjsmålsränta mån januari-augusti uppgår till 61 tkr. Till detta tillkommer ränta debiterad på nästa faktura från leverantör som i vissa fall konteras tillsammans med den vanliga kostnaden.

Läs mer

Ärendet Fritidsnämnden beslutade om internkontrollplan för 2014 (se bilaga). Den innehåller följande granskningsområden:

Ärendet Fritidsnämnden beslutade om internkontrollplan för 2014 (se bilaga). Den innehåller följande granskningsområden: SIGNERAD 2014-08-27 Malmö stad Fritidsförvaltningen 1 (4) Datum 2014-09-01 Vår referens Gert-Ove Gren Ekonomichef Tjänsteskrivelse gert-ove.gren@malmo.se Delrapport om internkontrollarbetet för år 2014

Läs mer

Granskning av nämndernas arbete med internkontroll

Granskning av nämndernas arbete med internkontroll Revisionsrapport Granskning av nämndernas arbete med internkontroll Motala kommun 2010-05-25 Karin Jäderbrink Håkan Lindahl Innehållsförteckning 1 Sammanfattning och revisionell bedömning...2 2 Bakgrund

Läs mer

Intern styrning och kontroll Riktlinjer

Intern styrning och kontroll Riktlinjer Riktlinjer Beslutad av: Kommunstyrelsen Beslutsdatum: 2018-08-22 152 Framtagen av: Susanne Rönnefeldt Berg, utv.strateg Dokumentansvarig: Utvecklingsstrateg Uppdaterad: Diarienummer: KS/2018:503

Läs mer

Internkontrollplan för 2018

Internkontrollplan för 2018 ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Tuomo Niemelä 2017-11-23 AMN-2017-0348 Arbetsmarknadsnämnden Internkontrollplan för 2018 Förslag till beslut Arbetsmarknadsnämnden föreslås besluta

Läs mer

Rapport avseende granskning av öppna ärenden. Östersunds kommun

Rapport avseende granskning av öppna ärenden. Östersunds kommun Rapport avseende granskning av öppna ärenden Östersunds kommun December 2014 Innehåll Sammanfattning 1 1. Inledning 2 Uppdrag och bakgrund 2 Revisionsfråga 2 Revisionskriterier 2 Avgränsning 2 Metod 2

Läs mer

REVISIONSRAPPORT. Löpande granskning av redovisning och administrativa rutiner avseende. Tekniska nämnden. Hylte Kommun.

REVISIONSRAPPORT. Löpande granskning av redovisning och administrativa rutiner avseende. Tekniska nämnden. Hylte Kommun. REVISIONSRAPPORT Löpande granskning av redovisning och administrativa rutiner avseende Tekniska nämnden Hylte Kommun November 2002 Rolf Bergman Tommy Karlsson www.pwcglobal.com/se www.komrev.se Sammanfattning

Läs mer

Uppföljning av intern kontroll 2014

Uppföljning av intern kontroll 2014 Sida 1 (10) 2015-01-30 Bilaga A Johan Nilsson 08-508 270 15 johan.nilsson@stockholm.se Uppföljning av intern kontroll 2014 Bakgrund Fastighetsnämnden fastställde i samband med behandlingen av förslaget

Läs mer

Granskning av utbetalningar

Granskning av utbetalningar Revisionsrapport Granskning av utbetalningar Trelleborgs kommun Bengt-Åke Hägg Godkänd revisor Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 1 2. Inledning... 1 2.1. Bakgrund... 1 2.2. Revisionsfråga... 1

Läs mer

Internkontrollplan för 2017

Internkontrollplan för 2017 Handläggare Datum Diarienummer Tina Hultman 2016-11-24 AMN-2016-0283 Arbetsmarknadsnämnden Internkontrollplan för 2017 Förslag till beslut Arbetsmarknasnämnden föreslås besluta att godkänna internkontrollplan

Läs mer

Reglemente för intern kontroll

Reglemente för intern kontroll REGLEMENTE 1(5) Susanna Göransdotter, 0586-481 85 susanna.goransdotter@degerfors.se Reglemente för Dokumenttyp Reglemente Dokumentet gäller Kommunkoncernen Revideringar för beslut Beslutsinstans Kommunfullmäktige

Läs mer

Stadsrevisionen i Örebro kommun Översiktlig granskning av intern kontroll

Stadsrevisionen i Örebro kommun Översiktlig granskning av intern kontroll Revisionsrapport* Stadsrevisionen i Örebro kommun Översiktlig granskning av intern kontroll 2008-03-16 Irene Deravian Kurt Westerback, certifierad kommunal revisor *connectedthinking INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

RIKTLINJE. Riktlinjer för internkontroll

RIKTLINJE. Riktlinjer för internkontroll RIKTLINJE Riktlinjer för internkontroll Typ av styrdokument Riktlinje Beslutsinstans Kommunstyrelsen Fastställd 2016-11-30 227 Diarienummer KS 2016/467 Giltighetstid Fr.o.m. 2017-01-01 och tills vidare

Läs mer

Granskning av fakturahanteringen. Trelleborgs kommun

Granskning av fakturahanteringen. Trelleborgs kommun www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av fakturahanteringen Emelie Lönnblad Revisionskonsult 1. Sammanfattning har fått i uppdrag av Trelleborg kommuns revisorer att genomföra en granskning av styrelse

Läs mer

Intern kontroll tekniska nämnden

Intern kontroll tekniska nämnden Revisionsrapport* Intern kontroll tekniska nämnden Gotlands kommun 2008-02-20 Ramona Numelin *connectedthinking PM Intern kontroll fastighetsavdelningen och fastighetsservice 2007 Sammanfattning Jag bedömer

Läs mer

Utförd egen- och internkontroll 2015

Utförd egen- och internkontroll 2015 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Kristina Appert 2016-02-09 SN 2014/0652.03.01 0480-450950 Socialnämnden Utförd egen- och internkontroll 2015 Förslag till beslut Socialnämnden godkänner

Läs mer

Granskning av utbetalningar

Granskning av utbetalningar Revisionsrapport Granskning av utbetalningar Trelleborgs kommun Bengt-Åke Hägg Godkänd revisor Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 1 2. Inledning... 1 2.1. Bakgrund... 1 2.2. Revisionsfråga... 1

Läs mer

Säters kommun. Granskning av Intern kontroll Revisionsrapport. Advisory/Offentlig sektor KPMG AB 2 december 2015 Antal sidor: 14 Bilaga: 1

Säters kommun. Granskning av Intern kontroll Revisionsrapport. Advisory/Offentlig sektor KPMG AB 2 december 2015 Antal sidor: 14 Bilaga: 1 Revisionsrapport Advisory/Offentlig sektor KPMG AB 2 december 2015 Antal sidor: 14 Bilaga: 1 Innehåll 1. Sammanfattning 1 1. Inledning 3 1.1 Bakgrund 3 1.2 Syfte 3 1.3 Avgränsning 4 1.4 Revisionskriterier

Läs mer

Avvikelse Kontrollmoment Åtgärd/kommentar Tidplan Ansvarig. - kontering - momsbelopp - syfte och deltagare

Avvikelse Kontrollmoment Åtgärd/kommentar Tidplan Ansvarig. - kontering - momsbelopp - syfte och deltagare Redovisning av genomförd intern kontroll 2011 Tekniska kontoret Beskrivning av det interna kontrollsystemet Tekniska nämndens arbete med intern kontroll samordnas av stabschef, Susanne Dingle. Av tekniska

Läs mer

Kommunledning. Ärendenr: 2016/61 Fastställd: KS Reviderad: KS RIKTLINJE. Intern kontroll

Kommunledning. Ärendenr: 2016/61 Fastställd: KS Reviderad: KS RIKTLINJE. Intern kontroll Kommunledning Ärendenr: 2016/61 Fastställd: KS 2016-03-09 Reviderad: KS 2017-06-28 RIKTLINJE Intern kontroll 2/8 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 1. Inledning... 3 1.1 Syfte... 3 1.2 God

Läs mer

Uppföljning av det interna kontrollarbetet 2014

Uppföljning av det interna kontrollarbetet 2014 Uppföljning av det interna kontrollarbetet 2014 Osby kommun 25 februari 2015 Anna Hammarsten Bakgrund, syfte och metod Bakgrund Kommunstyrelsen och nämnderna ska i enlighet med gällande kommunallag tillse

Läs mer

Författningssamling. Arbetsordning för fullmäktige samt reglementen och arbetsformer för styrelser, nämnder, kommittéer med flera

Författningssamling. Arbetsordning för fullmäktige samt reglementen och arbetsformer för styrelser, nämnder, kommittéer med flera Ändrad 2005-08-18 Sida 1 (6) Senast reviderad: 2007-10-02 Senast reviderad av: Fredrik Bordahl Arbetsordning för fullmäktige samt reglementen och arbetsformer för styrelser, nämnder, kommittéer med flera

Läs mer

1 (5) Rutiner för. Säg vad du tycker. Fastställda av kommunchefen rev. OXL100 v

1 (5) Rutiner för. Säg vad du tycker. Fastställda av kommunchefen rev. OXL100 v 1 (5) Rutiner för Fastställda av kommunchefen 2011-12-06 2014-05-14 rev. OXL100 v 1.0 2006-11-13 2 (5) Inom Oxelösund kommuns samtliga verksamheter används systemet Säg vad du tycker för hantering av synpunkter

Läs mer

Intern kontroll och riskbedömningar. Sollefteå kommun

Intern kontroll och riskbedömningar. Sollefteå kommun www.pwc.se Revisionsrapport Intern kontroll och riskbedömningar Bo Rehnberg Cert. kommunal revisor Erik Jansen November 2017 Innehåll Sammanfattning... 2 1. Inledning... 3 1.1. Bakgrund... 3 1.2. Syfte

Läs mer

Rapport Dnr: BN2016/6 1 (6) 2016-11-22 Byggnadsnämnden Rapport intern kontroll 2016 Beslutsförslag Byggnadsnämnden beslutar: Att godkänna av förvaltningen upprättad skrivelse, daterad 2016-11-22, avseende

Läs mer

Granskning Intern kontroll av debiteringsrutiner Vård och omsorg Oxelösunds kommun mars 2015

Granskning Intern kontroll av debiteringsrutiner Vård och omsorg Oxelösunds kommun mars 2015 www.pwc.se Granskning Intern kontroll av debiteringsrutiner Vård och omsorg Oxelösunds kommun Annika Hansson, Velid Jahic Är kommunstyrelsens och nämndens interna kontroll tillräcklig för att säkerställa

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Delrapport om internkontrollarbetet för år Tjänsteskrivelse delårsrapport internkontroll Bilaga: Intern kontrollplan 2013

Tjänsteskrivelse. Delrapport om internkontrollarbetet för år Tjänsteskrivelse delårsrapport internkontroll Bilaga: Intern kontrollplan 2013 Malmö stad Fritidsförvaltningen 1 (4) Datum 2013-09-09 Vår referens Ekonomiavdelningen Tjänsteskrivelse Delrapport om internkontrollarbetet för år 2013 FRI-2013-2447 Sammanfattning Fritidsnämnden beslutade

Läs mer

Utfärdad/ändrad Beslut, datum, paragraf Diarienr Gäller fr o m Avd Sida. ATTEST- OCH UTANORDNINGSREGLEMENTE

Utfärdad/ändrad Beslut, datum, paragraf Diarienr Gäller fr o m Avd Sida. ATTEST- OCH UTANORDNINGSREGLEMENTE RAGUNDA KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING Utfärdad/ändrad Beslut, datum, paragraf Diarienr Gäller fr o m Avd Sida. Ändrad Kf 2006-10-05, 48 2006/755 002 2006-10-05 11 ATTEST- OCH UTANORDNINGSREGLEMENTE 1 Tillämpningsområde

Läs mer

Granskning av intern kontroll 2011 - svar på revisionsskrivelse

Granskning av intern kontroll 2011 - svar på revisionsskrivelse STYRELSEN SAMMANTRÄDES PROTOKOLL 30 (36) Sammanträdesdatum Paragraf Kommunstyrelsen 30 januari 2012 19 Diarienummer KS-2011/1 036.912 Granskning av intern kontroll 2011 - svar på revisionsskrivelse Kommunstyrelsens

Läs mer

Riktlinjer för intern kontroll

Riktlinjer för intern kontroll kommunledningskontoret Riktlinjer för intern kontroll Omfattar: Ånge kommunkoncern Dokumentansvarig: kanslichef Fastställd av: kommunstyrelsen Fastställd när: 2017-12-19, 253 Revideras: vid ny mandatperiod

Läs mer

Internkontroll resultat av granskning 2018 samt nämndernas internkontrollplaner 2019

Internkontroll resultat av granskning 2018 samt nämndernas internkontrollplaner 2019 DANDERYDS KOMMUN Tjänsteutlåtande 1 (11) Kommunstyrelsen Internkontroll resultat av granskning 2018 samt nämndernas internkontrollplaner 2019 Ärende Kommunledningskontoret konstaterar att samtliga nämnder

Läs mer

Reglemente för intern kontroll

Reglemente för intern kontroll Datum 2014-03-04 6 Antal sidor Reglemente för intern kontroll Syfte med reglementet Angela Birnstein ekonomichef Ekonomiavdelningen 0560-160 28 direkt 070-697 94 54 mobil angela.birnsein@torsby.se Innehållsförteckning

Läs mer

Granskning av intern kontroll i redovisningsrutiner

Granskning av intern kontroll i redovisningsrutiner www.pwc.se Sofia Nylund Certifierad kommunal revisor Simon Löwenthal Revisionskonsult Granskning av intern kontroll i redovisningsrutiner kopplat till de finansiella rapporterna Charlotta Franklin Revisionskonsult

Läs mer

Laholms kommuns författningssamling 6.24

Laholms kommuns författningssamling 6.24 Laholms kommuns författningssamling 6.24 Reglemente för intern kontroll; antaget av kommunfullmäktige den 18 december 2003, 134 1 med ändring den 26 maj 2015, 86 2. Syfte med reglementet 1 Mål och syfte

Läs mer

Reglemente Fastställd i Kommunfullmäktige 13-06-17

Reglemente Fastställd i Kommunfullmäktige 13-06-17 1 Reglemente Fastställd i Kommunfullmäktige 13-06-17 Innehållsförteckning - Syfte med reglemente. 1 Syfte... Sid 3 - Organisation av intern kontroll 2 Kommunstyrelsen... Sid 3 3 Nämnderna... Sid 3 4 Förvaltningschef...

Läs mer