Intern kontroll i faktura- och lönehantering

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Intern kontroll i faktura- och lönehantering"

Transkript

1 Revisionsrapport Intern kontroll i faktura- och lönehantering AB Kristianstadsbyggen Silja Savela Yvonne Lundin

2 Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning Bakgrund, syfte och revisionsfråga Metod och avgränsning Iakttagelser Dokument Intern kontroll Attestreglemente Rutinbeskrivningar Fakturahantering Rutin för behörigheter och lösenord Rutiner för efterkontroll av upplagda leverantörer och registrerade fakturor Rutiner för behandling av eventuella sekretessfakturor Attestförteckningens aktualitet och efterlevnad Granskning av ett urval av fakturor Lönehantering Rutiner för uppdatering och registrering av uppgifter i personalregistret Rutiner för rapportering, godkännande och registrering av löneunderlag Rutiner för utbetalning av löner Granskning av ett urval löneunderlag Revisionell bedömning och åtgärdsförslag...8

3 1 Sammanfattande bedömning Kristianstads kommuns revisorer har gett Öhrlings PricewaterhouseCoopers i uppdrag att granska intern kontroll i faktura- och lönehantering. Revisionsfrågan som ställts är om bolagets rutiner och system uppfyller de krav som kan ställas ur internkontrollsynpunkt gällande bolagets faktura- och lönehantering. Till följd av vår granskning som genomförts genom intervjuer, dokumentstudier och stickprovskontroller på leverantörsfakturor och underlag till löneutbetalningar görs följande sammanfattande bedömning: Bolagets rutiner och system för faktura- och lönehantering uppfyller till största delen de krav som kan ställas ur internkontrollsynpunkt. Granskningen visar dock att det finns brister, enligt nedan, som utgör utvecklingsområden för att ytterligare förstärka den interna kontrollen. Vi konstaterar vid granskningen att bolaget saknar kontrollmål i sin internkontrollplan avseende faktura- och lönehanteringen, att attestregler saknas för hantering av elektroniska attester, att dokumentation i pappersform över användare och deras behörigheter inte går att hämta fram ur systemet men att uppgifterna kan ses på dataskärm, att bara en person i bolaget kan genomföra lönebearbetning, att det saknas dokumenterade rutiner för efterkontroll då nya leverantörer läggs in i systemet. Vi rekommenderar därför: att bolaget överväger att föra in kontrollmål avseende faktura- och lönehantering i internkontrollplanen att bolagets attestregler kompletteras med regler för elektroniska attester att rutinerna ändras så att flera personer kan genomföra lönebearbetning att bolaget upprättar dokumenterade rutiner för efterkontroll då nya leverantörer läggs in i systemet AB Kristianstadsbyggen, Intern kontroll i faktura- och lönehantering 1(8)

4 2 Bakgrund, syfte och revisionsfråga Av kommunallagens 9 kap 9 framgår bland annat att revisorerna ska pröva om den interna kontrollen som görs inom nämnderna är tillräcklig. Nämndernas ansvar i detta arbete framgår av kommunallagen 6 kap 7 i vilken det stadgas att nämnderna ska se till att den interna kontrollen är tillräcklig. Nämnderna ansvarar för en ändamålsenlig styrning så att verksamheten bedrivs på ett effektivt sätt och att det finns säkra rutiner som förhindrar förlust för kommunen och som säkerställer att redovisningen är rättvisande. Samma krav ställs på verksamhet som bedrivs i kommunala företag där styrelsen har motsvarande ansvar för den interna kontrollen. Syftet med granskningen är att kontrollera om bolagets rutiner och system uppfyller de krav som kan ställas ur internkontroll synpunkt. Granskningen berör följande områden: Fakturahanteringen (Leverantörsfakturor) Lönehanteringen Generella kontrollmål: Är rutinbeskrivningar och intern kontrollreglemente tillräckliga? Är dokumentationskraven tillräckliga? Kontrollmål gällande fakturahanteringen: Rutiner för hantering av behörigheter och lösenord Rutiner för efterkontroll av upplagda leverantörer och registrerade fakturor Rutiner för behandling av eventuella sekretessfakturor Attestförteckningens aktualitet och efterlevnad Kontrollmål gällande lönehanteringen Rutiner för uppdatering och registrering av uppgifter i personalregistret Rutiner för rapportering, godkännande och registrering av löneunderlag Rutiner för utbetalning av löner 2.1 Metod och avgränsning Vi har intervjuat berörda personer på ekonomi- och personalavdelningen samt ansvariga för den interna kontrollen. Vi har tagit del av aktuella dokument samt granskat ett antal leverantörsfakturor och löneunderlag för att bedöma om den interna kontrollen är tillräcklig. AB Kristianstadsbyggen, Intern kontroll i faktura- och lönehantering 2(8)

5 Gällande fakturahantering omfattas endast leverantörsfakturor. Genom stickprov har ett antal fakturor och löneunderlag har granskats. Rapporten har faktagranskats av ekonomichefen. 3 Iakttagelser 3.1 Dokument Intern kontroll AB Kristianstadsbyggen:s styrelse har i januari 2008 fastställt policy för intern kontroll. Policyn innehåller syfte med den interna kontrollen, ansvarsfördelning samt vad som utgör grunden för företagets interna kontroll. Styrelsen beslutar årligen vilka områden som ska granskas under året, i januari 2009 beslutades om följande granskningsområden för året: Intäktsrutinen Kvittohantering Bisysslor Projektuppföljning Resultatet av genomförda granskningar redovisas till styrelsen i januari kommande år. Ett arbete har påbörjats med utveckling av internkontrollplanen Attestreglemente Styrelsen har fastställt regler för firmateckning samt attest- och utanordningsplan. Följande områden regleras: Ansvar och befogenheter i ekonomiska hänseenden Attestens innebörd och syfte Begränsningar Skyldigheter för attestberättigad Delegering av attesträtt Ställföreträdare Ansvarsfördelning och särskilda bestämmelser för bland annat o Representation o Avtal överstigande visst belopp o Inköp av maskiner överstigande visst belopp Som bilaga till attestreglementet finns en förteckning över attestanter. AB Kristianstadsbyggen, Intern kontroll i faktura- och lönehantering 3(8)

6 En översyn av reglerna pågår. 3.2 Rutinbeskrivningar Bolaget har dokumenterade rutiner för leverantörsfakturahantering och lönehantering. I dokumenten beskrivs flödet i processerna från registrering till utbetalning samt behörighets- och ansvarsfördelning. 4 Fakturahantering Bolaget tillämpar elektronisk fakturahantering så till vida att inkommande pappersfakturor skannas in och all hantering därefter sker elektroniskt. Bolaget använder sig av systemet Invoice Manager för fakturahanteringen. Totalt hanteras ca leverantörsfakturor årligen i bolaget. I systemet finns ca 130 användare varav 12 har beslutsattesträtt. Pappersfakturorna skannas in, vilket innebär att varje faktura avfotograferas. Uppgifterna i fakturorna tolkas (inläsning av uppgifter i fakturan) och verifieras (manuell kontroll att uppgifterna har lästs in korrekt). Fakturorna skickas därefter elektroniskt till respektive handläggare. Varje handläggare har ett referensnummer som används i samband med beställning. Det är referensnumret som styr till vilken handläggare fakturan skickas. De fakturor som saknar referensnummer går automatiskt till systemansvarig för vidare kontroll och vidarebefordran till aktuell handläggare. Handläggaren har möjlighet att varje morgon få ett meddelande via e-post att det finns fakturor för handläggning. När handläggaren loggar in i systemet, ser han/hon bild på fakturan och samliga uppgifter som har registrerats gällande fakturan, exempelvis belopp, betalningsdag med mera. Handläggaren konterar fakturan och godkänner den genom funktionen sakgranskning, vilket innebär att fakturan godkänns och handläggarens signatur registreras. Sedan skickas fakturan vidare till den som ska beslutsattestera fakturan. Attestanten har möjlighet att ändra på konteringen. Systemet är inställt så fakturan ska vara sakgranskad och attesterad av två olika personer innan den blir klar för betalning. Utbetalning sker dagligen genom att en elektronisk betalningsfil skapas och skickas till banken, som ombesörjer att fakturorna betalas på förfal- AB Kristianstadsbyggen, Intern kontroll i faktura- och lönehantering 4(8)

7 lodagen. Betalning registreras i ekonomisystemet genom inläsning av betalningsfilen och bokföring sker dagen efter. 4.1 Rutin för behörigheter och lösenord Inom bolaget finns två personer som har behörighet att lägga in/ändra användarnas behörigheter. Ekonomichefen beslutar vilka begränsningar i belopp och behörigheter i kontering som respektive användare får. Attesträtten styrs av attestreglementet och innebär att attestanterna har möjlighet att attestera på resultatenhet, projekt eller konto för vilket han/hon ansvarar. Från och med 1 november 2009 ska alla förändringar i begränsningar och behörigheter dokumenteras och signeras av ekonomichef. Någon samlad dokumentation över användare och deras behörigheter finns inte i pappersform. Uppgifterna finns i systemet och kan ses på skärmen, men någon samlad skriftlig förteckning där samtliga uppgifter framgår på ett tydligt sätt går inte att skriva ut. Systemet är inställt så att samma lösenord som används vid inloggning i bolagets nätverk även gäller i fakturahanteringssystemet. Kravet på lösenord är minst sex tecken, varav minst en bokstav, en versal och en siffra. Lösenordsbyte krävs var tredje månad. 4.2 Rutiner för efterkontroll av upplagda leverantörer och registrerade fakturor Vid nyupplägg av leverantörer genomförs en kontroll hos Skattemyndigheten att F- skattesedel finns, att det på fakturan finns angivet beställare och att den i övrigt ser rimlig ut. Någon regelbunden efterkontroll av nyupplagda leverantörer görs inte, dock genomförs stickprovskontroller under året. Efterkontroll av registrerade fakturor görs löpande under året genom avstämning av listor över sända utbetalningar från banken, samt genom avstämning av leverantörsreskontra mot huvudbok. 4.3 Rutiner för behandling av eventuella sekretessfakturor Några sekretessfakturor förekommer inte i bolaget. 4.4 Attestförteckningens aktualitet och efterlevnad Attestförteckningen är uppdaterad under året. Den uppdateras kontinuerligt vid förändringar. Av de stickprovskontroller som vi har genomfört framgår att samtliga fakturor har attesterats av rätt person. AB Kristianstadsbyggen, Intern kontroll i faktura- och lönehantering 5(8)

8 4.5 Granskning av ett urval av fakturor En granskning av ca 40 fakturor bokförda mellan januari och september 2009 har genomförts. Urvalet har skett genom att olika typer av kostnadskonton, beloppsintervaller och fakturor med viss förfallodag har valts ut. Kontrollerna har avsett: Att fakturan har registrerats inom rimlig tid Att betalning har gått till rätt mottagare med rätt belopp Att rätt moms har registrerats Att beslutsattest av egna kostnader inte har skett Att fakturan är komplett och att bilagor finns med Att rätt person har beslutsattesterat och att samtliga attestnivåer finns Att fakturan är betald i tid. Vid granskningen uppfyller samtliga fakturor ovanstående krav. Samtliga fakturor har registrerats inom rimlig tid (i de flesta fall ankomstdagen). Kedjan ankomstregistrering till slutregistrering sker i de flesta fall inom dagar. 5 Lönehantering Bolaget använder sig av personaladministrationssystemet Agda för hantering och utbetalning av löner, reseräkningar och övriga utlägg samt för tidsredovisning. Totalt betalas lön ut till ca 155 anställda. Under sommarmånaderna görs löneutbetalningar därutöver till ytterligare ca vikarier. Arvoden till styrelseledamöterna utbetalas under hela året. I systemet finns olika typer av behörigheter: systemansvarig som registrerar grunduppgifter om anställda samt tilldelar behörigheter för användare, 2 personer lönebearbetning, 1 person arbetsledare och chefer som har rätt att attestera händelser i systemet, 10 personer anställda som har rätt att registrera avvikelser, exempelvis semester, sjukfrånvaro med mera för egen del, personer. Behörigheterna har styrts så att ingen ska kunna attestera uppgifter för egen del. Det finns en förteckning över vilka personer som har behörigheter i de olika systemen. 5.1 Rutiner för uppdatering och registrering av uppgifter i personalregistret Alla grundläggande anställningsuppgifter samt ändringar som inte föranleds av ordinarie lönerevision registreras av lönehandläggare utifrån godkända underlag (anställningsbevis) AB Kristianstadsbyggen, Intern kontroll i faktura- och lönehantering 6(8)

9 från respektive arbetsledare. Vid lönerevision används en förteckning med uppgift om de nya lönerna, undertecknad av VD, personalchef och fackliga företrädare, som underlag för registrering av de nya lönerna. 5.2 Rutiner för rapportering, godkännande och registrering av löneunderlag Löneutbetalning baseras på uppgifterna från anställningsavtalet samt den rapportering som har gjorts i tidsredovisningssystemet. Respektive arbetsledare kontrollerar och attesterar inrapporterade uppgifter i tidsredovisningssystemet för de personer de har ansvaret för. I de fall personalen har haft några utlägg för resor eller annat, registreras uppgifterna i systemet av respektive anställd. Vid månadens slut skriver den anställde ut reseräkningen, bifogar eventuella kvitton och lämnar till respektive överordnad för attest. Därefter skickas reseräkningen till lönehandläggaren som kontrollerar den och därefter attesterar i systemet. 5.3 Rutiner för utbetalning av löner Vid bestämda tidpunkter varje månad ska samtliga arbetsledare ha attesterat uppgifterna i tidsredovisningssystemet. Lönehandläggaren hämtar uppgifterna till lönesystemet där en löneberäkning görs och lönespecifikation per person skrivs ut. Lönehandläggaren kontrollerar att uppgifterna överensstämmer med underlagen. Efter genomförd kontroll skrivs ett utbetalningsunderlag ut som visar total lön per person. Personalchefen kontrollerar och attesterar utbetalningsunderlaget. En fil med uppgifterna skickas till banken som ombesörjer att lönerna betalas ut. Bankfilen signeras av löneadministratören. Betalningsbekräftelse från banken kommer via till ekonomichefen som vidarebefordrar den till ansvarige för kassaredovisning. Efter genomförd löneutbetalning skapas en bokföringsorder i systemet som används som underlag vid bokföring i bolagets ekonomisystem. Lönehandläggaren har ingen ersättare som kan genomföra lönebearbetningen vid dennes frånvaro. 5.4 Granskning av ett urval löneunderlag Vi har genomfört ett antal kontroller av löneunderlag och behörigheter i systemet. Kontrollerna avser löner utbetalda under Kontrollerna har avsett: Att anställningsavtal är underskrivna av behörig person Att underlaget som används för utbetalning har attesterats av personalchef AB Kristianstadsbyggen, Intern kontroll i faktura- och lönehantering 7(8)

10 Att behörigheten för ett urval av arbetsledare i tidrapporteringssystemet överensstämmer mot attestreglerna Att reseräkningar och underlag till manuella registreringar för augusti 2009 är undertecknade av rätt person Att löneuppgift för ett urval av personer överensstämmer med lönerevisionslista för år 2009 Samtliga kontroller har genomförts utan anmärkning. 6 Revisionell bedömning och åtgärdsförslag Vi bedömer att bolagets rutiner och system till stora delar uppfyller de krav som kan ställas ur internkontrollsynpunkt. Vi vill peka på några utvecklingsområden för att ytterligare stärka den interna kontrollen. Vi noterar att bolagets internkontrollplan saknar kontrollmål avseende faktura- och lönehanteringen. Bolaget bör kartlägga och dokumentera samtliga rutiner inom faktura- och lönehanteringen ur ett risk- och kontrollperspektiv för att sedan ta ställning till vilka rutiner som ska ingå i en internkontrollplan. Väl dokumenterade rutiner minskar även sårbarheten vid personalbyte och vid längre frånvaro. Bolagets attestregler behöver uppdateras för att även innefatta hantering av elektroniska attester. Vi noterar att dokumentation i pappersform över användare och deras behörigheter saknas gällande fakturarutinen. Uppgifterna finns i systemet och kan ses på skärmen. Vid intervju med systemanvändaren framgår att det inte går att ta ut en papperskopia. Kontakt har tagits med systemleverantören som inte kan lösa problemet. Bolaget bör lösa sårbarhetsproblemet inom lönehanteringen. Det är inte tillfredsställande att bara en person i företaget kan genomföra lönebearbetningen i bolaget. Dokumenterade rutiner för efterkontroll då nya leverantörer läggs in i systemet saknas. AB Kristianstadsbyggen, Intern kontroll i faktura- och lönehantering 8(8)

Intern kontroll i faktura- och lönehantering

Intern kontroll i faktura- och lönehantering Revisionsrapport Intern kontroll i faktura- och lönehantering C4 Energi AB 2009-12-16 Silja Savela Yvonne Lundin Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning...1 2 Bakgrund, syfte och revisionsfråga...2

Läs mer

Intern kontroll i faktura- och lönehantering

Intern kontroll i faktura- och lönehantering Revisionsrapport Intern kontroll i faktura- och lönehantering Kristianstads Renhållnings AB 2009-12-16 Silja Savela Yvonne Lundin Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning...1 2 Bakgrund, syfte och

Läs mer

Revisionsrapport. Attestrutiner. Östhammars kommun. Datum: 080918. Författare: Jonas Eriksson Carin Norberg

Revisionsrapport. Attestrutiner. Östhammars kommun. Datum: 080918. Författare: Jonas Eriksson Carin Norberg Revisionsrapport Attestrutiner Östhammars kommun Datum: 080918 Författare: Jonas Eriksson Carin Norberg Sammanfattning Komrev inom Öhrlings PricewaterhouseCoopers har fått i uppdrag av de förtroendevalda

Läs mer

Granskning av utbetalningar

Granskning av utbetalningar Revisionsrapport Granskning av utbetalningar Trelleborgs kommun Bengt-Åke Hägg Godkänd revisor Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 1 2. Inledning... 1 2.1. Bakgrund... 1 2.2. Revisionsfråga... 1

Läs mer

Granskning av intern kontroll avseende betalningsrutiner. Mönsterås Bostäder AB

Granskning av intern kontroll avseende betalningsrutiner. Mönsterås Bostäder AB www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av intern kontroll avseende betalningsrutiner Caroline Liljebjörn Elin Petersson 24 maj 2017 Innehållsförteckning 1. Sammanfattning och revisionell bedömning... 2

Läs mer

Granskning av utbetalningar

Granskning av utbetalningar Revisionsrapport Granskning av utbetalningar Trelleborgs kommun Bengt-Åke Hägg Godkänd revisor Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 1 2. Inledning... 1 2.1. Bakgrund... 1 2.2. Revisionsfråga... 1

Läs mer

Uppföljning av intern kontroll avseende fakturahantering

Uppföljning av intern kontroll avseende fakturahantering Revisionsrapport Uppföljning av intern kontroll avseende fakturahantering Katrineholms kommun 2009-06-11 Oscar Hjelte 2009- - Namnförtydligande Namnförtydligande Innehållsförteckning 1 Bakgrund...1 1.1

Läs mer

Uppföljning avseende granskning av attestrutiner

Uppföljning avseende granskning av attestrutiner Revisionsrapport Uppföljning avseende granskning av attestrutiner Nynäshamns kommun December 2010 Jonas Eriksson Innehållsförteckning 1 Inledning... 1 1.1 Syfte och revisionsfråga... 1 1.2 Avgränsning

Läs mer

Granskning av intern kontroll avseende betalningsrutiner. Vattenpalatset i Mönsterås AB

Granskning av intern kontroll avseende betalningsrutiner. Vattenpalatset i Mönsterås AB www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av intern kontroll avseende betalningsrutiner Caroline Liljebjörn Elin Petersson 24 maj 2017 Innehållsförteckning 1. Sammanfattning och revisionell bedömning... 2

Läs mer

Laholmshem AB & Kommunfastigheter i Laholm AB

Laholmshem AB & Kommunfastigheter i Laholm AB Revisionsrapport 2017 Genomförd på uppdrag av revisorerna september 2017 Laholmshem AB & Kommunfastigheter i Laholm AB Granskning av styrning, uppföljning och kontroll av leverantörsfakturor Innehåll 1.

Läs mer

Riktlinjer för attest av ekonomiska transaktioner

Riktlinjer för attest av ekonomiska transaktioner 1 (6) Typ: Riktlinjer Giltighetstid: Tills vidare Version: 2.0 Fastställd: 2014-11-18, KS 244 Uppdateras: 2017 Innehållsförteckning 1. Giltighet 2. Övergripande principer 3. Attestantens uppgift och ansvar

Läs mer

Intern kontroll avseende fakturahantering

Intern kontroll avseende fakturahantering Revisionsrapport* Intern kontroll avseende fakturahantering Eskilstuna kommun Mars 2008 Matti Leskelä Pär Lindberg *connectedthinking Innehållsförteckning 1 Inledning...3 1.1 Bakgrund och syfte...3 1.2

Läs mer

Olofströms kommun. Intern kontroll Granskning personalkostnader. Audit KPMG AB 9 mars 2011 Antal sidor: 7

Olofströms kommun. Intern kontroll Granskning personalkostnader. Audit KPMG AB 9 mars 2011 Antal sidor: 7 Granskning personalkostnader Audit KPMG AB 9 mars 2011 Antal sidor: 7 Innehåll 1. Inledning 1 2. Sammanfattning 1 3. Allmänt 2 3.1 Existens 2 3.2 Fullständighet 3 3.3 Värdering 3 3.4 Presentation 4 3.5

Läs mer

Granskning av intern kontroll avseende betalningsrutiner. Mönsterås Utvecklings AB

Granskning av intern kontroll avseende betalningsrutiner. Mönsterås Utvecklings AB www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av intern kontroll avseende betalningsrutiner Caroline Liljebjörn Elin Petersson 24 maj 2017 Innehållsförteckning 1. Sammanfattning och revisionell bedömning... 2

Läs mer

Granskning av intern kontroll avseende betalningsrutiner

Granskning av intern kontroll avseende betalningsrutiner www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av intern kontroll avseende betalningsrutiner Caroline Liljebjörn Elin Petersson 24 maj 2017 Innehållsförteckning 1. Sammanfattning och revisionell bedömning... 2

Läs mer

Tillämpningsanvisning till Attestreglemente

Tillämpningsanvisning till Attestreglemente Besöksadress: Postadress: Telefon: Webb: www.ange.se Datum: 2015-02-03 Tillämpningsanvisning till Attestreglemente Antaget av kommunstyrelsen den 3 februari 2015 Postadress Besöksadress Webb Telefon Bankgiro

Läs mer

Granskning av lönehanteringen

Granskning av lönehanteringen www.pwc.se Revisionsrapport Emelie Lönnblad, Revisionskonsult, Fredrik Anderberg, Revisionskonsult, Henrik Friang, Risk Manager Granskning av lönehanteringen Sammanfattning På uppdrag av de förtroendevalda

Läs mer

Granskning av miljö- och hälsoskyddsnämndens interna kontroll avseende faktureringsrutiner

Granskning av miljö- och hälsoskyddsnämndens interna kontroll avseende faktureringsrutiner Revisionsrapport Granskning av miljö- och hälsoskyddsnämndens interna kontroll avseende faktureringsrutiner Solna stad April 2010 Josefin Loqvist 2010-04 Namnförtydligande Namnförtydligande Innehållsförteckning

Läs mer

Revisionsrapport Leverantörsfakturor Sundsvalls kommun Anneth Nyqvist Maj 2015

Revisionsrapport Leverantörsfakturor Sundsvalls kommun Anneth Nyqvist Maj 2015 www.pwc.se Revisionsrapport Anneth Nyqvist Leverantörsfakturor Sundsvalls kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattande bedömning... 1 2. Inledning... 2 2.1. Bakgrund... 2 2.2. Syfte och revisionsfråga...

Läs mer

Reglemente. Attest och kontroll av ekonomiska transaktioner. Mariestad. Antaget av Kommunfullmäktige Mariestad 2009-09-23

Reglemente. Attest och kontroll av ekonomiska transaktioner. Mariestad. Antaget av Kommunfullmäktige Mariestad 2009-09-23 Reglemente Attest och kontroll av ekonomiska transaktioner Mariestad Antaget av Kommunfullmäktige Mariestad 2009-09-23 Datum: 2012-01-24 Dnr: Sida: 2 (10) Reglemente för attest och kontroll av ekonomiska

Läs mer

Audit KPMG AB 2011-10-31 Antal sidor: 6

Audit KPMG AB 2011-10-31 Antal sidor: 6 Rapport avseende granskning av lönerutin Audit KPMG AB 2011-10-31 Antal sidor: 6 2011 KPMG AB, a Swedish limited liability company and a member firm of the KPMG network of independent member firms affiliated

Läs mer

Granskning av landstingets regler och rutiner för attestering av leverantörsfakturor och löner

Granskning av landstingets regler och rutiner för attestering av leverantörsfakturor och löner Granskning av landstingets regler och rutiner för attestering av leverantörsfakturor och löner Rapport nr 8/2013 Oktober 2013 Jonas Hansson, Revisor, revisionskontoret Innehåll 1. Sammanfattande analys...

Läs mer

Granskning av löner och ersättningar inklusive arvoden till förtroendevalda. Regionförbundet i Kalmar län

Granskning av löner och ersättningar inklusive arvoden till förtroendevalda. Regionförbundet i Kalmar län www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av löner och ersättningar inklusive arvoden till förtroendevalda Caroline Liljebjörn Certifierad kommunal revisor Elin Petersson Revisionskonsult 3 november 2016

Läs mer

REVISIONSRAPPORT. Löpande granskning av redovisning och administrativa rutiner avseende. Byggnads- samt Miljö- och hälsoskyddsnämnden.

REVISIONSRAPPORT. Löpande granskning av redovisning och administrativa rutiner avseende. Byggnads- samt Miljö- och hälsoskyddsnämnden. REVISIONSRAPPORT Löpande granskning av redovisning och administrativa rutiner avseende Byggnads- samt Miljö- och hälsoskyddsnämnden Hylte Kommun November 2002 Rolf Bergman Tommy Karlsson www.pwcglobal.com/se

Läs mer

Riktlinje för attestering

Riktlinje för attestering 1(6) Riktlinje för attestering Diarienummer Fastställt av Datum för fastställande KS 2017-431 Kommunstyrelsen 2017-09-12 Dokumenttyp Dokumentet gäller för Giltighetstid Riktlinje Samtliga nämnder Tills

Läs mer

TILLÄMPNINGSANVISNINGAR TILL REGLEMENTE FÖR KONTROLL AV VERIFIKATIONER

TILLÄMPNINGSANVISNINGAR TILL REGLEMENTE FÖR KONTROLL AV VERIFIKATIONER U T G I V E N A V K O M M U N K A N S L I E T Nr 9.1.1 Sid 1 (5) Dnr Gäller fr. o. m. Antagen 424/2006/003 2007-01-01 Kf 2006/11-27 166 2016/37 2016-03-21 Kf 2016-03-21 19 rev av 5 TILLÄMPNINGSANVISNINGAR

Läs mer

REVISIONSRAPPORT. Löpande granskning av redovisning och administrativa rutiner avseende. Tekniska nämnden. Hylte Kommun.

REVISIONSRAPPORT. Löpande granskning av redovisning och administrativa rutiner avseende. Tekniska nämnden. Hylte Kommun. REVISIONSRAPPORT Löpande granskning av redovisning och administrativa rutiner avseende Tekniska nämnden Hylte Kommun November 2002 Rolf Bergman Tommy Karlsson www.pwcglobal.com/se www.komrev.se Sammanfattning

Läs mer

Söderhamns kommun Utökad granskning av leverantörsfakturor

Söderhamns kommun Utökad granskning av leverantörsfakturor Revisionsrapport* Söderhamns kommun Utökad granskning av leverantörsfakturor Februari 2007 Robert Heed Josefin Loqvist Göran Persson-Lingman *connectedthinking INNEHÅLLSFÖRTECKNING Sammanfattning och revisionell

Läs mer

Kontoanalys - Granskning av förtroendekänsliga poster och manuella betalningar

Kontoanalys - Granskning av förtroendekänsliga poster och manuella betalningar www.pwc.se Revisionsrapport Kontoanalys - Granskning av förtroendekänsliga poster och manuella betalningar Carin Hultgren Cert. kommunal revisor Jenny Nyholm December 2016 Innehållsförteckning 1. Sammanfattande

Läs mer

Revisionsrapport. Jämtlands läns landsting. Granskning av Rutiner för skanning av fakturor 2004-09-24. Ante Strängby

Revisionsrapport. Jämtlands läns landsting. Granskning av Rutiner för skanning av fakturor 2004-09-24. Ante Strängby Revisionsrapport 2004-09-24 Ante Strängby Granskning av Rutiner för skanning av fakturor Jämtlands läns landsting Innehållsförteckning 1. Sammanfattning och revisionell bedömning...1 1.1 Sammanfattade

Läs mer

Reglemente för attest

Reglemente för attest Reglemente för attest Antagen av kommunfullmäktige, 2006-10-30, 67 Sidan 1 Attestreglemente för Vara kommun 1 Tillämpningsområde Reglementet omfattar kommunens samtliga ekonomiska transaktioner, inklusive

Läs mer

Tillämpningsanvisningar till reglemente för attest och kontroll av ekonomiska transaktioner

Tillämpningsanvisningar till reglemente för attest och kontroll av ekonomiska transaktioner STYRDOKUMENT RIKTLINJE 2017-11-07 DNR: 2007-000183 Antagen av KS den 15 maj 2007 133 Gäller tillsvidare Tillämpningsanvisningar till reglemente för attest och kontroll av ekonomiska transaktioner Inledning...

Läs mer

Granskning av leverantörsfakturor

Granskning av leverantörsfakturor Revisionsrapport Granskning av leverantörsfakturor Eslövs kommun Februari 2008 Anna Eriksson Innehållsförteckning 1 Inledning...3 1.1 Bakgrund...3 1.2 Syfte och genomförande...3 2 Kommunens regler/anvisningar...4

Läs mer

Säkerhet och intern kontroll i lönehanteringen

Säkerhet och intern kontroll i lönehanteringen Granskning av Säkerhet och intern kontroll i lönehanteringen Nyköpings och Oxelösunds kommuner 2009-10-20 Bert Hedberg, certifierad kommunal revisor Oscar Hjelte INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Inledning och bakgrund...1

Läs mer

FALKENBERGS KOMMUN 3.02 FÖRFATTNINGSSAMLING

FALKENBERGS KOMMUN 3.02 FÖRFATTNINGSSAMLING FALKENBERGS KOMMUN 3.02 FÖRFATTNINGSSAMLING Attestreglemente Omfattning 1 Detta reglemente gäller för kommunens samtliga ekonomiska transaktioner, inklusive interna transaktioner, medelsförvaltning samt

Läs mer

Regler. Fö r ekönömiska transaktiöner. Vision. Program. Policy. Regler. Handlingsplan. Riktlinjer Kommunfullmäktige Kommunstyrelsen Nämnd

Regler. Fö r ekönömiska transaktiöner. Vision. Program. Policy. Regler. Handlingsplan. Riktlinjer Kommunfullmäktige Kommunstyrelsen Nämnd Regler Fö r ekönömiska transaktiöner Vision Program Policy Regler Handlingsplan Riktlinjer Kommunfullmäktige Kommunstyrelsen Nämnd Innehåll 1. Inledning...3 2. Syfte...3 3. Ansvar...3 3.1 Kommunstyrelsen...3

Läs mer

TILLÄMPNINGSANVISNINGAR FÖR ATTESTREGLEMENTE FÖR MALMÖ STAD Bilaga 4 (beslut i KS )

TILLÄMPNINGSANVISNINGAR FÖR ATTESTREGLEMENTE FÖR MALMÖ STAD Bilaga 4 (beslut i KS ) TILLÄMPNINGSANVISNINGAR FÖR ATTESTREGLEMENTE FÖR MALMÖ STAD Bilaga 4 (beslut i KS 2008-11-12) 1 Med ekonomiska händelser avses alla förändringar i storleken och sammansättningen av förmögenheten som beror

Läs mer

Tillämpningsanvisningar till reglemente för attestering av ekonomiska transaktioner i Bengtsfors kommunkoncern

Tillämpningsanvisningar till reglemente för attestering av ekonomiska transaktioner i Bengtsfors kommunkoncern Fastställda av KS 144 2012-05-15 1(6) Sten-Inge Lilja sten-inge.lilja@bengtsfors.se till reglemente för attestering av ekonomiska transaktioner i Bengtsfors kommunkoncern E-post Telefon Fax Hemsida Bengtsfors

Läs mer

WebAveny Elektronisk attest

WebAveny Elektronisk attest E t t e k o n o m i s y s t e m a n p a s s at för Svenska kyrkans verksamhet WebAveny Elektronisk attest Elektronisk attest WebAveny är ett alternativt gränssnitt som gör delar av Aveny tillgängligt via

Läs mer

Granskning av Jönköpings kommuns rutin för skanning av leverantörsfakturor

Granskning av Jönköpings kommuns rutin för skanning av leverantörsfakturor Granskning av Jönköpings kommuns rutin för skanning av leverantörsfakturor Elisabet Håkansson Januari 2006 Innehållsförteckning 1. Inledning sidan 2 2. Syfte/metod sidan 2 3. Rutin elektronisk hantering

Läs mer

Revisionsrapport Granskning av lönerutinerna. Härjedalens Kommun

Revisionsrapport Granskning av lönerutinerna. Härjedalens Kommun Revisionsrapport Granskning av lönerutinerna Härjedalens Kommun 3 September 2012 Innehåll Sammanfattning... 1 1. Inledning... 3 2. Rutinbeskrivning... 4 3. Granskningsresultat... 6 Sammanfattning Uppdrag

Läs mer

Regler för attest i Göteborgs Stad

Regler för attest i Göteborgs Stad Göteborgs Stad Ekonomi Gemensamt för staden Regler för attest i Göteborgs Stad - Policy/riktlinjer/regler N010G00356 Version: 1 Handläggare: Anders Roswall Fastställare: Kommunfullmäktige Gällande from

Läs mer

Kommunal författningssamling för. Östra Göinge kommun

Kommunal författningssamling för. Östra Göinge kommun Kommunal författningssamling för Östra Göinge kommun Nr 25 Dnr KS 2010/806.003 Antaget av KS 2010-09-08, 124 Reglemente för kontroll av verifikationer 1 Omfattning och målsättning Detta reglemente gäller

Läs mer

Granskning av leverantörsfakturor

Granskning av leverantörsfakturor Revisionsrapport Granskning av leverantörsfakturor Ängelholms kommun December 2009 Anna Eriksson Karin Andersson Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 1.1 Bakgrund... 3 1.2 Syfte och genomförande... 3

Läs mer

System och rutiner 2009

System och rutiner 2009 Revisionsrapport System och rutiner 2009 Smedjebackens kommun April 2010 Robert Heed Innehållsförteckning 1 Sammanfattning...3 2 Inledning...4 2.1 Revisionsfråga...4 2.2 Metod och avgränsning...4 3 Leverantörsfakturahantering...6

Läs mer

Behörigheter i system

Behörigheter i system www.pwc.se Revisionsrapport Anneth Nyqvist Behörigheter i system Sundsvalls kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattande bedömning... 1 2. Inledning... 2 2.1. Bakgrund... 2 2.2. Syfte och revisionsfråga...

Läs mer

Attestreglemente för Uppsala kommuns nämnder

Attestreglemente för Uppsala kommuns nämnder Attestreglemente för Uppsala kommuns nämnder Ett organiserande dokument som kommunfullmäktige fattade beslut om 2016-10-03 Attestreglemente Kommunfullmäktige 2016-10-03 1 (4) 1 Reglementets omfattning

Läs mer

Delegationsordning för avtal, attest-, direktupphandlingsoch utanordningsrätter

Delegationsordning för avtal, attest-, direktupphandlingsoch utanordningsrätter 2017-06-15 Nr 5 Till Styrelsen Delegationsordning för avtal, attest-, direktupphandlingsoch utanordningsrätter 1. Allmänt Attestinstruktionen är en viktig komponent i Stockholm Parkerings interna kontroll-

Läs mer

Granskning av intern kontroll i lönehanteringen

Granskning av intern kontroll i lönehanteringen www.pwc.se Granskning av intern kontroll i lönehanteringen Anna Lycke Börjesson (Certifierad kommunal revisor) Erik Sellergren Amanda Elg Vårgårda kommun och Herrljunga kommun Juni 2017 Juni 2017 Innehåll

Läs mer

Intern kontroll i kommunens elektroniska fakturahantering

Intern kontroll i kommunens elektroniska fakturahantering Intern kontroll i kommunens elektroniska fakturahantering Vänersborgs kommun Revisionsrapport November 2010 Kerstin Rosendahl Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 Inledning... 3 Bakgrund... 3 Revisionsfråga...

Läs mer

ATTESTREGLEMENTE FÖR LANDSKRONA STAD KF

ATTESTREGLEMENTE FÖR LANDSKRONA STAD KF ATTESTREGLEMENTE FÖR LANDSKRONA STAD KF 57 2007-04-23 Omfattning 1 Detta reglemente gäller för Landskrona kommuns samtliga transaktioner, inklusive interna transaktioner, medelsförvaltning samt medel

Läs mer

REGLEMENTE FÖR ATTEST OCH KONTROLL AV EKONOMISKA TRANSAKTIONER

REGLEMENTE FÖR ATTEST OCH KONTROLL AV EKONOMISKA TRANSAKTIONER REGLEMENTE FÖR ATTEST OCH KONTROLL AV EKONOMISKA TRANSAKTIONER antaget av kommunfullmäktige den 31 maj 2007, 88. 1 Omfattning Detta reglemente gäller för kommunens samtliga ekonomiska transaktioner, inklusive

Läs mer

Arvika kommun. Leverantörsfakturarutin Revisionsrapport. Offentlig sektor KPMG AB 2011-10-13 Antal sidor: 13

Arvika kommun. Leverantörsfakturarutin Revisionsrapport. Offentlig sektor KPMG AB 2011-10-13 Antal sidor: 13 ABCD Arvika kommun Leverantörsfakturarutin Revisionsrapport Offentlig sektor KPMG AB 2011-10-13 Antal sidor: 13 201211 KPMG AB, a Swedish limited liability company and a member firm of the ABCD Arvika

Läs mer

Granskning av intern kontroll i kommunens huvudboksprocess

Granskning av intern kontroll i kommunens huvudboksprocess Revisionsrapport Granskning av intern kontroll i kommunens huvudboksprocess Marks kommun Andreas Crusell Erik Sellergren Augusti 2015 Innehållsförteckning 1. Introduktion... 1 1.1. Bakgrund och revisionsfråga...

Läs mer

Revisionsrapport 2017 Genomförd på uppdrag av revisorerna Februari Skurups kommun. Granskning avseende privata utförare

Revisionsrapport 2017 Genomförd på uppdrag av revisorerna Februari Skurups kommun. Granskning avseende privata utförare Revisionsrapport 2017 Genomförd på uppdrag av revisorerna Februari 2018 Skurups kommun Granskning avseende privata utförare Innehåll 1. Sammanfattning...2 2. Inledning...3 2.1. Bakgrund...3 2.2. Syfte

Läs mer

Att betalning sker vid rätt tidpunkt. Att transaktionen är rätt konterad

Att betalning sker vid rätt tidpunkt. Att transaktionen är rätt konterad HAPARANDA STAD 01-05-02 ATTESTREGLEMENTE Omfattning 1 Detta reglemente gäller för Haparanda stads samtliga ekonomiska transaktioner, inklusive interna transaktioner, medelsförvaltning samt medel som staden

Läs mer

Granskning av intern kontroll i redovisningsrutiner

Granskning av intern kontroll i redovisningsrutiner www.pwc.se Sofia Nylund Certifierad kommunal revisor Simon Löwenthal Revisionskonsult Granskning av intern kontroll i redovisningsrutiner kopplat till de finansiella rapporterna Charlotta Franklin Revisionskonsult

Läs mer

Tillämpningsanvisningar attestreglemente

Tillämpningsanvisningar attestreglemente 1(6) EKONOMIAVDELNINGEN Tillämpningsanvisningar attestreglemente Omfattning Attestfunktionen omfattar alla slags ekonomiska transaktioner som exempelvis: Fakturor och andra externa betalningar Kundfakturor

Läs mer

Riktlinjen trädde i kraft den 1 januari 1997 enligt beslut i kommunfullmäktige den 19 december 1996, 161.

Riktlinjen trädde i kraft den 1 januari 1997 enligt beslut i kommunfullmäktige den 19 december 1996, 161. Riktlinje 2014-01-27 Attestreglemente för Norrköpings kommuns nämnder och förvaltningar KS 2013/0267-8 Riktlinjen trädde i kraft den 1 januari 1997 enligt beslut i kommunfullmäktige den 19 december 1996,

Läs mer

Intern kontroll och attester

Intern kontroll och attester Revisionsrapport Intern kontroll och attester Strömsunds kommun Maj-Britt Åkerström Cert. kommunal revisor Innehållsförteckning 1 Sammanfattning 2 Inledning 2.1 Bakgrund och revisionskriterier 2.2 Metod

Läs mer

GNESTA gh i KOMMUN -X

GNESTA gh i KOMMUN -X GNESTA gh i KOMMUN -X Gnesta kommun Ink: 2014-10 - 2 9 Dnr För handläggning: 2014-10-29 Revisionsskrivelse Barn- och utbildningsnämnden För kännedom Kommunfullmäktige Kommunstyrelsen Revisionsrapport:

Läs mer

Attestreglemente för Härnösands kommun

Attestreglemente för Härnösands kommun Kommunstyrelseförvaltningen Attestreglemente Härnösands kommun Dokumentnamn Fastställd/upprättad av Attestreglemente Kommunfullmäktige Dokumenttyp Reglemente 2016-09-26 Diarienummer KS16-409-003 Dokumentansvarig/processägare

Läs mer

Revisionsrapport Uppföljande granskning av rapporten Attester och utbetalningsrutiner

Revisionsrapport Uppföljande granskning av rapporten Attester och utbetalningsrutiner Sida 1(1) Datum Revisionen Till: Kommunstyrelsen För kännedom: Kommunfullmäktiges presidium Revisionsrapport Uppföljande granskning av rapporten Attester och KPMG har på uppdrag av kommunens revisorer

Läs mer

Reglemente för attest

Reglemente för attest Reglemente för attest Beslutad av kommunfullmäktige 10 december 2018, 177. Dnr KS2018.0458 Innehåll 1 Inledning... 3 1.1 Syfte... 3 1.2 Omfattning... 3 1.3 Definitioner... 3 2 Attestroller... 3 3 Kontroller...

Läs mer

Vilma Lisboa April 2010

Vilma Lisboa April 2010 Revisionsrapport Falkenbergs kommun Uppföljning av rapport : Intern kontroll och säkerhet vid elektronisk Vilma Lisboa April 2010 Bakgrund- revisionsfråga- genomförande PricewaterhouseCoopers har på uppdrag

Läs mer

Göteborgs Stads bostads AB bilaga till revisionsrapporten Granskning av rutiner för arvoden och ersättningar till förtroendevalda

Göteborgs Stads bostads AB bilaga till revisionsrapporten Granskning av rutiner för arvoden och ersättningar till förtroendevalda Stadsrevisionen Göteborgs Stads bostads AB bilaga till revisionsrapporten Granskning av rutiner för arvoden och ersättningar till förtroendevalda goteborg.se/stadsrevisionen 2 September 2016 En bilaga

Läs mer

Kommunal författningssamling. Attestreglemente. Motala kommun

Kommunal författningssamling. Attestreglemente. Motala kommun Kommunal författningssamling Attestreglemente Motala kommun Beslutsinstans: Kommunfullmäktige Diarienummer: 05/KS 0304 Datum: 2005-10-24 Paragraf: KF 113 Reviderande instans: Kommunfullmäktige Diarienummer:

Läs mer

Reglemente för kontroll av verifikationer attestreglemente Antaget av kommunfullmäktige 2006-12-18, 81

Reglemente för kontroll av verifikationer attestreglemente Antaget av kommunfullmäktige 2006-12-18, 81 Kommunal författningssamling Reglemente för kontroll av verifikationer attestreglemente Antaget av kommunfullmäktige 2006-12-18, 81 Omfattning 1 Detta reglemente gäller för kommunens samtliga verifikationer,

Läs mer

Attestreglemente med tillämpningsanvisningar

Attestreglemente med tillämpningsanvisningar Attestreglemente med tillämpningsanvisningar Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Attestreglemente med tillämpningsanvisningar Reglemente 2001-02-26, 3 Kommunfullmäktige Dokumentansvarig/processägare

Läs mer

Intern kontroll avseende behörigheter i ekonomisystem samt hantering av leverantörsfakturor och manuella betalningar

Intern kontroll avseende behörigheter i ekonomisystem samt hantering av leverantörsfakturor och manuella betalningar www.pwc.se Revisionsrapport Ebba Lind Simon Löwenthal Rebecka Hansson, Certifierad kommunal revisor, Auktoriserad revisor Intern kontroll avseende behörigheter i ekonomisystem samt hantering av leverantörsfakturor

Läs mer

ATTESTORDNING FÖR FRIDHEMS FOLKHÖGSKOLA

ATTESTORDNING FÖR FRIDHEMS FOLKHÖGSKOLA Sidan 1 av 5 ATTESTORDNING FÖR FRIDHEMS FOLKHÖGSKOLA ATTESTRÄTT 1/ Attesträtt Attest är ett intyg att affärshändelsen i fråga är en del av Fridhems Folkhögskolas affärsverksamhet och att effekten av affärshändelsen

Läs mer

Attest- och utbetalningsreglemente

Attest- och utbetalningsreglemente POLICY Godkänd/ansvarig Beteckning 1(5) Attest- och utbetalningsreglemente 2 Inledning omfattning Detta reglemente gäller för kommunens samtliga ekonomiska transaktioner samt transaktioner som kommunen

Läs mer

Regler för attest i Göteborgs Stad, med utbildningsnämndens kompletterande anvisningar.

Regler för attest i Göteborgs Stad, med utbildningsnämndens kompletterande anvisningar. Regler för attest i Göteborgs Stad, med utbildningsnämndens kompletterande anvisningar. 1. Regler för attest i Göteborgs Stad Reglerna för attest gäller för alla interna och externa ekonomiska händelser

Läs mer

Lönehanteringen Ängelholms kommun December 2010 Anna Eriksson, revisionskonsult Karin Andersson, revisionskonsult Kenix Vuong, riskhanteringskonsult

Lönehanteringen Ängelholms kommun December 2010 Anna Eriksson, revisionskonsult Karin Andersson, revisionskonsult Kenix Vuong, riskhanteringskonsult Lönehanteringen Ängelholms kommun December 2010 Anna Eriksson, revisionskonsult Karin Andersson, revisionskonsult Kenix Vuong, riskhanteringskonsult Innehållsförteckning Sammanfattning... 1 Inledning...

Läs mer

ATTESTREGLEMENTE 1(6) STYRDOKUMENT DATUM 2015-01-19

ATTESTREGLEMENTE 1(6) STYRDOKUMENT DATUM 2015-01-19 1(6) STYRDOKUMENT DATUM 2015-01-19 ATTESTREGLEMENTE 1 Bakgrund och syfte Attestreglementet ingår som en del i kommunens internkontroll. Internkontrollens huvudsakliga syfte är att förbättra effektiviteten

Läs mer

Lönehanteringen. Trelleborgs kommun. December 2010. Anna Eriksson Karin Andersson Henrik Friang

Lönehanteringen. Trelleborgs kommun. December 2010. Anna Eriksson Karin Andersson Henrik Friang Lönehanteringen Trelleborgs kommun December 2010 Anna Eriksson Karin Andersson Henrik Friang Innehållsförteckning Sammanfattning... 1 Inledning... 3 Bakgrund... 3 Syfte, revisionsfrågor och avgränsning...

Läs mer

TILLÄMPNINGSANVISNINGAR FÖR ATTESTREGLEMENTE FÖR SJÖBO KOMMUN

TILLÄMPNINGSANVISNINGAR FÖR ATTESTREGLEMENTE FÖR SJÖBO KOMMUN 1(8) TILLÄMPNINGSANVISNINGAR FÖR ATTESTREGLEMENTE FÖR SJÖBO KOMMUN 1 Omfattning Med ekonomiska händelser avses alla förändringar i storleken och sammansättningen av förmögenheten som beror på ekonomiska

Läs mer

ATTESTREGLEMENTE FÖR VÄSTERVIKS KOMMUN FASTSTÄLLT AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2012-12-17, 237

ATTESTREGLEMENTE FÖR VÄSTERVIKS KOMMUN FASTSTÄLLT AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2012-12-17, 237 VÄSTERVIKS KOMMUN FÖRFATTNINGSSAMLING 001.5 ATTESTREGLEMENTE FÖR VÄSTERVIKS KOMMUN FASTSTÄLLT AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2012-12-17, 237 Inledning Attestreglerna är en viktig del i den interna kontrollen och

Läs mer

Granskning av lönehanteringen. Högsby, Lessebo och Uppvidinge kommuns revisorer

Granskning av lönehanteringen. Högsby, Lessebo och Uppvidinge kommuns revisorer www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av lönehanteringen Caroline Liljebjörn Malin Kronmar Högsby, Lessebo och Uppvidinge kommuns revisorer 9 oktober 2015 Innehåll 1. Revisionell bedömning... 2 2. Inledning...

Läs mer

Uppföljning av granskning av intern kontroll avseende drivmedelskort

Uppföljning av granskning av intern kontroll avseende drivmedelskort SLUTDOKUMENT Revisorerna 180625 För kännedom Kommunstyrelsen Fullmäktiges presidium Partiernas gruppledare Socialnämnden Uppföljning av granskning av intern kontroll avseende drivmedelskort Vi har i egenskap

Läs mer

Pajala kommun. Uppföljande granskning av leverantörsfakturor samt granskning av kundfakturor. Revisionsrapport. Anna Carlénius Revisonskonsult

Pajala kommun. Uppföljande granskning av leverantörsfakturor samt granskning av kundfakturor. Revisionsrapport. Anna Carlénius Revisonskonsult Revisionsrapport Uppföljande granskning av leverantörsfakturor samt granskning av kundfakturor Pajala kommun Conny Erkheikki Auktoriserad revisor Anna Carlénius Revisonskonsult Innehållsförteckning 1.

Läs mer

Granskning av Staffanstorps kommuns leverantörsskulder och dess system

Granskning av Staffanstorps kommuns leverantörsskulder och dess system www.pwc.se Revisionsrapport Anna Hilmarsson, Certifierad kommunal revisor Lotten Lasson, Revisionskonsult Henrik Friang, Risk manager Granskning av Staffanstorps kommuns leverantörsskulder och dess system

Läs mer

Intern kontroll avseende redovisning och räkenskaper 2013. Växjö Kommun. Genomförd på uppdrag av revisorerna

Intern kontroll avseende redovisning och räkenskaper 2013. Växjö Kommun. Genomförd på uppdrag av revisorerna Intern kontroll avseende redovisning och räkenskaper 2013 Växjö Kommun Genomförd på uppdrag av revisorerna September 2013 Innehållsförteckning 1. INLEDNING... 2 1.1 SYFTE OCH METOD... 2 2. ALLMÄNNA REVISIONSÅTGÄRDER...

Läs mer

Attestreglemente för Eda kommun

Attestreglemente för Eda kommun Attestreglemente för Eda kommun 1 Reglementets omfattning mm Detta reglemente gäller för kommunens ekonomiska transaktioner, inklusive alla in- och utbetalningar, löneadministration för kommunens anställda,

Läs mer

Granskning av intern kontroll 2011 - svar på revisionsskrivelse

Granskning av intern kontroll 2011 - svar på revisionsskrivelse STYRELSEN SAMMANTRÄDES PROTOKOLL 30 (36) Sammanträdesdatum Paragraf Kommunstyrelsen 30 januari 2012 19 Diarienummer KS-2011/1 036.912 Granskning av intern kontroll 2011 - svar på revisionsskrivelse Kommunstyrelsens

Läs mer

Revisionsrapport. Gotlands kommun. Intern kontroll vid handläggning av bostadsanpassningsbidrag. Mats Renborn 2009-09-24

Revisionsrapport. Gotlands kommun. Intern kontroll vid handläggning av bostadsanpassningsbidrag. Mats Renborn 2009-09-24 Revisionsrapport Gotlands kommun Intern kontroll vid handläggning av bostadsanpassningsbidrag Mats Renborn 2009-09-24 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING SID 1. SAMMANFATTNING...2 2. UPPDRAG...3 3. RESULTAT AV GRANSKNINGEN...4

Läs mer

Tillämpningsanvisning för ekonomiska transaktioner och medelsförvaltning

Tillämpningsanvisning för ekonomiska transaktioner och medelsförvaltning Tillämpningsanvisning för ekonomiska transaktioner och medelsförvaltning Tillämpningsanvisning Ingår i Kungälvs kommuns författningssamling enligt beslut 2015-12-10 KF 315/2015 KS2015/1382 Diarienummer:

Läs mer

Attestreglemente för Borgholms kommun

Attestreglemente för Borgholms kommun Attestreglemente för Borgholms kommun 1. Detta reglemente gäller för kommunens ekonomiska transaktioner, inklusive interna transaktioner, medelsförvaltning samt medel som kommunen ålagts eller åtagit sig

Läs mer

Tillämpningsanvisning

Tillämpningsanvisning Tillämpningsanvisning Varbergs Kommuns attestreglemente Antagen av kommunstyrelsen 2014-10-28 215 Ägare, Kommunstyrelsen Förvaltarskap, Ekonomidirektör TILLÄMPNINGSANVISNING TILL ATTESTREGLEMENTE 1 Omfattning

Läs mer

Arvoden och ersättningar till förtroendevalda

Arvoden och ersättningar till förtroendevalda www.pwc.se Promemoria Arvoden och ersättningar till förtroendevalda Jenny Nyholm Februari 2017 Innehållsförteckning Sammanfattning och revisionell bedömning... 2 1. Inledning... 3 1.1. Bakgrund... 3 1.2.

Läs mer

Granskning av arvoden till förtroendevalda

Granskning av arvoden till förtroendevalda www.pwc.se Revisionsrapport Caroline Liljebjörn Cert. kommunal revisor Granskning av arvoden till förtroendevalda Hultsfreds kommun Innehållsförteckning 1. Inledning... 1 1.1. Revisionsfråga... 1 1.1.1.

Läs mer

Intern kontroll av leverantörsfakturor och andra betalningar

Intern kontroll av leverantörsfakturor och andra betalningar Revisionsrapport Intern kontroll av leverantörsfakturor och andra betalningar Pajala kommun Conny Erkheikki Auktoriserad revisor mars 2012 Innehållsförteckning 1. Sammanfattande bedömning 1 1.1. Bakgrund

Läs mer

Granskning av fakturahanteringen. Trelleborgs kommun

Granskning av fakturahanteringen. Trelleborgs kommun www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av fakturahanteringen Emelie Lönnblad Revisionskonsult 1. Sammanfattning har fått i uppdrag av Trelleborg kommuns revisorer att genomföra en granskning av styrelse

Läs mer

1 (5) Attestreglemente. Regler för kontroll av verifikationer. Antagen av Kommunfullmäktige

1 (5) Attestreglemente. Regler för kontroll av verifikationer. Antagen av Kommunfullmäktige 1 (5) Attestreglemente Regler för kontroll av verifikationer Antagen av Kommunfullmäktige 2011-01-10. 2 (5) Ordlista Attest: Attestant: Ekonomisk transaktion Intern kontroll: Kommunalt koncernföretag Intyg

Läs mer

Attestreglemente för Tierps kommun

Attestreglemente för Tierps kommun Attestreglemente för Tierps kommun Dokumenttyp Regler/reglemente Gäller för Kommunstyrelsens verksamheter Fastställd av Kommunstyrelsen 115/2016 Dokumentansvarig Conny Rönnholm Diarienummer 2016:677 Gäller

Läs mer

EXFLOW DYNAMICS NAV ELEKTRONISK FAKTURAHANTERING

EXFLOW DYNAMICS NAV ELEKTRONISK FAKTURAHANTERING EXFLOW DYNAMICS NAV ELEKTRONISK FAKTURAHANTERING 2009-05-14 ExFlow är en tilläggsapplikation för Microsoft Dynamics NAV som effektiviserar och rationaliserar hanteringen av leverantörsfakturor och inköp.

Läs mer

ATTESTREGLEMENTE FÖR SOTENÄS KOMMUN

ATTESTREGLEMENTE FÖR SOTENÄS KOMMUN ATTESTREGLEMENTE FÖR SOTENÄS KOMMUN Antaget av kommunfullmäktige 2012-06-14 53 Dnr KA 2012/280 Ordlista Attest Attestant Att intyga att en kontroll utförts utan anmärkning. Attesten dokumenteras på en

Läs mer

Laholms kommun. Granskning av styrning, uppföljning och kontroll av leverantörsfakturor

Laholms kommun. Granskning av styrning, uppföljning och kontroll av leverantörsfakturor Revisionsrapport 2017 Genomförd på uppdrag av revisorerna Juni 2017 Laholms kommun Granskning av styrning, uppföljning och kontroll av leverantörsfakturor Innehåll 1. Sammanfattning... 2 2. Inledning...

Läs mer

GOTLANDS KOMMUN. Uppföljning av granskning av lönerutiner i Personalsystemet IFS. Mats Renborn Viveca Karlsson

GOTLANDS KOMMUN. Uppföljning av granskning av lönerutiner i Personalsystemet IFS. Mats Renborn Viveca Karlsson GOTLANDS KOMMUN Uppföljning av granskning av lönerutiner i Personalsystemet IFS Mats Renborn Viveca Karlsson 2005-08-25 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING SID SAMMANFATTNING...2 1. INLEDNING...3 1.1 Resultat av 2003

Läs mer

Granskning av leverantörsregister och leverantörsutbetalningar

Granskning av leverantörsregister och leverantörsutbetalningar www.pwc.se Revisionsrapport Anneth Nyqvist Jessica Nordahl Kontaktrevisor Granskning av leverantörsregister och leverantörsutbetalningar Bollnäs kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 2 2. Inledning...

Läs mer