GOTLANDS KOMMUN. Uppföljning av granskning av lönerutiner i Personalsystemet IFS. Mats Renborn Viveca Karlsson

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "GOTLANDS KOMMUN. Uppföljning av granskning av lönerutiner i Personalsystemet IFS. Mats Renborn Viveca Karlsson"

Transkript

1 GOTLANDS KOMMUN Uppföljning av granskning av lönerutiner i Personalsystemet IFS Mats Renborn Viveca Karlsson

2 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING SID SAMMANFATTNING INLEDNING Resultat av 2003 års granskning Kommunstyrelsens svar Revisionsfråga och metod UPPFÖLJNING AV GRANSKNING AV LÖNERUTINER Anställningsrutin inom GVO Anställningsrutin BUF förskolan Avslut av anställning, GVO Avvikelserapportering GVO Avvikelserapportering BUF Löneberäkning - löneutbetalning Integration av bokföringsfil...10

3 2 SAMMANFATTNING På uppdrag av Gotlands kommuns revisorer har Komrev gjort en uppföljning av en granskning av lönehanteringen som gjordes år Av kommunstyrelsens svar på revisionsskrivelsen framgår att iakttagelserna i revisionsrapporten från år 2003 skulle åtgärdas och en tidplan hade satts. Uppföljningen visar dock att beslutade åtgärder i huvudsak har vidtagits eller kommer att vidtas. Uppföljningen av granskningen visar följande: Arbetet med att dokumentera riktlinjer för lönehantering har delvis påbörjats. Enligt tidsplanen skulle arbete vara färdigställt den Arbetet med att dokumentera rutinbeskrivningar pågår och de är i stort sett kompletta. Enligt tidsplanen skulle arbete vara färdigställt den Enligt uppgift från löneservice kommer rutinbeskrivningarna att vara färdiga under hösten Möjligheten att införa automatiska kontroller/bevakning har undersökts. Enligt leverantören till personalsystemet så finns inga funktioner för automatiska kontroller av orimliga belopp. Arbetsfördelningen i löneutbetalningsrutinen har setts över och tydliggjorts. Rutinen sköttes tidigare av i huvudsak en person, vilket innebar att den var sårbar. Den är idag inte lika sårbar som tidigare eftersom två personer arbetar med rutinen. I den nya löneorganisationen kommer en grupp med systemansvariga att bildas. Löneassistent kan fortfarande generera sin egen lön. Möjligheten att begränsa behörigheterna för löneassistenterna skulle vara färdigt Enligt uppgift från löneservice kommer detta att åtgärdas i och med att löneorganisationen förändras hösten Möjligheten att läsa utdata ur personalsystemet har förbättrats genom den s.k. Löneknappen. Med Löneknappen kan verksamhetsansvariga söka information motsvarande de rapporter som fanns i det tidigare lönesystemet. Några direktiv från kommunstyrelsen om vilka kontroller som ska göras av utdatan finns ännu inte. Uppföljningen visar att kommunstyrelsens åtgärdsplan delvis har verkställts enligt tidplan. Under hösten 2005 kommer återstående åtgärder att vidtas. Vi vill även påpeka behovet av brandsäkra skåp till förvaring av löneunderlag.

4 3 Vid uppföljningen har vi noterat att förvaringen av anställdas läkarintyg inte är helt tillförlitlig. 1. INLEDNING På uppdrag av Gotlands kommuns revisorer har Komrev gjort en uppföljning av en granskning av lönehanteringen som gjordes år Utifrån den genomförda granskningen konstaterades att det fanns flera problemområden i kommunens lönehanteringspocess. Kontrollen i lönehanteringen behövde förbättras vad avsåg de automatiska kontrollerna i personalsystemet samt utdatan för uppföljning och kontroll. I granskningen har fem viktiga rutiner gåtts igenom i detalj med syfte att analysera om tillräckliga kontroller finns. 1.1 Resultat av 2003 års granskning Iakttagelserna sammanfattas här nedan: Granskningen visar att dokumenterade riktlinjer för lönehantering saknas. Dokumenterade rutinbeskrivningar för lönehantering fanns delvis upprättade av leverantören. Rutinbeskrivningarna beskrev dock ej vilka kontroller som bör utföras och vem som är ansvarig för utförandet av kontrollerna. Fler automatiska funktioner saknades i personalsystemet bl.a. kontroll av orimligt belopp vid registrering av nyanställd personal. Automatiska kontroller av orimliga belopp torde förenkla Löneassistenternas arbete och minimera riskerna för fel. Enligt uppgift från löneassistenterna hade ett antal fel registrerats och utbetalningar verkställts. Det fanns ingen kontroll av att dubbel lön utbetalas till anställda, vilket inneburit att ett flertal dubbla löner utbetalats. Användarnas upplevelse av systemet var att signalsystemet hade försämrats jämfört med tidigare personalsystem. Vid handhavandet av personalsystemet ansåg användarna att det fanns många fallgropar. Granskningen visar att det fanns en tydlig ansvarsfördelning i de rutiner som följdes upp. Även arbetsfördelningen var tydlig och i samtliga granskade rutiner var det fler än en person delaktig. En viktig princip för att kunna skapa en bra arbetsfördelning var att löneassister/användare inte ska kunna generera lön på sig själv. Granskningen visar att det i personalsystemet IFS inte fanns några begränsningar som förhindrar det. Enligt Löneservice skulle erforderliga anpassningar att göras.

5 4 I personalsystemet skedde det inget automatiskt uttag av utdatan utan det var användarna själva som skulle ta ut rapporter. För att trygga en god kontroll och motverka felaktiga utbetalningar borde kommunledningen ge direktiv om hur utdata skulle tas ut och vilka kontroller som ska göras. 1.2 Kommunstyrelsens svar I svar från Kommunstyrelsen ( 96, 2004) redovisas vilka åtgärder som kommer att vidtas med anledning av granskningen. Dessa sammanfattas nedan. Dokumenterade riktlinjer och rutinbeskrivningar skall tas fram och beräknas vara färdigt Konsult- och servicekontoret ges uppdraget att undersöka möjligheterna till att införa vissa automatiska kontroller, skall vara färdigt Konsult- och servicekontoret ges i uppdrag att se över arbetsfördelningen samt en lösning att en löneassistent inte själv skall kunna generera sin egen lön, skall vara färdigt En mall för utdata skall tas fram i syfte att säkra en god kontroll och motverka felaktiga utbetalningar, skall vara färdigt Revisionsfråga och metod Granskningen syfte är att följa upp om kommunen åtgärdat de iakttagelser som redovisades i revisionsrapporten Fem viktiga lönerutiner granskades inom tre olika förvaltningar. för de olika rutinerna togs fram. Varje kontrollmål bedömdes utifrån nedanstående skala. Uppfylld Granskningen visar att kontrollmålet är uppnått. Delvis uppfylld Granskningen visar att inte fullt ut är uppnått p.g.a att det finns vissa brister i rutinen. Ej uppfylld Granskningen visar att kontrollmålet inte nås p.g.a. brister i rutinen. Revisionsrapporten har genom intervjuer gåtts igenom med lönechefen och löneassistenter.

6 5 2. UPPFÖLJNING AV GRANSKNING AV LÖNERUTINER 2.1 Anställningsrutin inom GVO Rutiner för anställning av ny personal inom förvaltningen Gotlands Vård och Omsorg har granskats. Inom förvaltningen anställs timanställda, vikarier, lönebidragsanställda och tillsvidareanställda. Att ansvar och arbetsfördelning i anställningsrutinen är ändamålsenlig. Att riktlinjer finns. Att gjorda kontroller dokumenteras. Resultat av granskningen 2003 Delvis uppfyllt Löneassistenterna har behörighet att registrera inom förvaltningen GVO. Löneassistenterna registrerar inte löneuppgifter på sig själv. Det finns däremot inga begränsningar i systemet som förhindrar det. Rutinerna är rationella och guiderna är ett bra hjälpmedel. Ytterligare automatiska kontroller och beräkningar är önskvärda. Informationsdelen om anställning borde ha kopplats ihop med guiden. Ej uppfyllt Riktlinjer finns ej framtagna. Direktiv och instruktioner skickas i separata mail. Ej uppfyllt Dokumenterade rutiner saknas. Delvis uppfyllt De intervjuade Löneassistenterna dokumenterade vissa av kontrollerna på olika sätt. Resultat av uppföljningen Delvis uppfyllt Löneassistenterna kan fortfarande registrera uppgifter på sig själva. I nya löneorganisationen kommer dock behörigheten att ändras så att detta inte längre blir möjligt. Vad beträffar automatiska kontroller i lönesystemet samt kopplingen mellan informationsdel och guide så har inget hänt. Det är ej klart om funktionerna kommer att ändras i den nya versionen. Ej uppfyllt Inget har hänt. Delvis uppfyllt Arbete med rutinbeskrivningar pågår. Uppfyllt Gjorda kontroller dokumenteras på underlagen.

7 6 Kommentarer Fortfarande saknas automatiska funktioner som kontrollerar orimliga belopp. Manuella kontroller av orimliga belopp handhas av löneservice (se rutin löneberäkning löneutbetalning). Löneservices rutiner omfattar hela kommunen. Automatisk kontroll av sysselsättningsgrad och timmar per vecka saknas fortfarande vilket innebär att manuella beräkningar måste göras. Kontrollerna innebär merarbete jämfört med tidigare system och risken för att fel skall uppstå ökar. För att få en rationell rutin är det viktigt att korrekt schema är lagt för de anställda, vilket leder till färre fel. Vid uppföljningen framkom att rutin för uppdatering av delegationsordning saknas, vilket fått konsekvenser på inrapporteringen avseende nya attester. 2.2 Anställningsrutin BUF förskolan Anställningsrutinen inom barn- och utbildningsförvaltningens (förskola) har granskats vid genomgång av rutiner på Terra Novaskolan. Att anställningsavtal förvaras säkert. Resultat av granskningen 2003 Ej uppfyllt Dokumenterade rutiner saknas. Delvis Uppfyllt Originalet förvaras i skolans lokaler. Förvaringen är inte brandsäker. Kopia skickas till löneservice och facket. Resultat av uppföljningen Delvis uppfyllt Arbete pågår med att dokumentera rutinerna. Delvis uppfyllt Inget har hänt. Förvaring av löneunderlag sker inte på ett säkert sätt. Löneunderlag bör förvaras på ett brandsäkert sätt vilket ställer krav på särskilda inventarier/skåp.

8 7 2.3 Avslut av anställning, GVO Avslut av anställning har granskats inom förvaltningen Gotlands vård- och omsorg. Avslut av anställning sker antingen på begäran av den anställde själv eller vid pensionsavgång. Vikariat ska avslutas efter uppgift från arbetsledare. Att gjorda kontroller dokumenteras. Resultat av granskningen 2003 Ej uppfyllt Det finns ingen dokumentation som beskriver rutinen och vem som ska ansvara för de olika kontrollmomenten. Delvis uppfyllt - Kontroller dokumenteras på olika sätt av Löneassistenterna. (genom bock, reg, ) Resultat av uppföljningen Delvis uppfyllt Arbete med rutinbeskrivningar pågår. Uppfyllt 2.4 Avvikelserapportering GVO Avvikelserapporteringen inom förvaltningen Gotlands vård- och omsorg har granskats. Avvikelserapportering i personalsystemet utgörs av t.ex. sjukfrånvaro, semester, tjänstledighet, övertid, OB, jour o beredskap. Resultat av granskningen 2003 Resultat av uppföljningen Att avvikelser finns dokumenterade på skriftligt underlag. Delvis uppfyllt Sjukförsäkran lämnas inte in av alla anställda. Övriga avvikelser finns skriftligt dokumenterade. Delvis uppfyllt Inget har hänt.

9 8 Att registrerade avvikelser kontrolleras och att utförda kontrollmoment dokumenteras. Att avvikelserapportering godkänns av behörig person. Att det finns en ändamålsenlig ansvars- och arbetsfördelning i handläggningen som tryggar en god intern kontroll. Att underlag för avvikelserapportering förvaras säkert. Att kända rutiner finns för hur personalen ska rapportera sjukfrånvaro och friskanmälan. Att sjukfrånvaro och friskanmälan dokumenteras på skriftligt underlag. Resultat av granskningen 2003 Resultat av uppföljningen Delvis uppfyllt Chefens kontroll ska vidimeras med en attest. Det förekommer dock att attestering inte utförs. Enligt uppgift från löneassistenterna upptäcks relativt ofta fel i avvikelserapporteringen vilket tyder på bristande kontroll från cheferna. Löneassistenterna utför således kontroll av avvikelserapporteringen utifrån underlag. Delvis uppfyllt Det finns vissa brister i attestförfarandet hos en del av cheferna. Delvis uppfyllt Strukturen för arbets- och ansvarsfördelningen skapar förutsättningar för en god intern kontroll, förutsatt att de ansvariga gör vad som bestämts. Så är dock inte alltid fallet. Ej uppfyllt Underlag förvaras i låsta rum. Lokalerna är inte larmade. Brandsäkra skåp saknas. Ej uppfyllt - Det finns ingen dokumentation som beskriver rutinen för avvikelserapportering eller vem som ska ansvara för de olika kontrollmomenten. Delvis uppfyllt - Varje arbetsplats har egna rutiner. Några centrala direktiv för sjukfrånvaro finns ej framtagna. Delvis uppfyllt Sjukförsäkran lämnas inte in av alla anställda trots att det är obligatoriskt. Delvis uppfyllt Felen har minskat, men fortfarande finns vissa brister avseende avvikelserapporteringen och chefernas attestering. Det finns fortfarande behov av att löneassistenterna utför relativt noggranna kontroller av attesterad avvikelserapportering gentemot underlag. Delvis uppfyllt Det finns fortfarande vissa brister i attestförfarandet hos en del av cheferna, men förbättring har skett jämfört granskningen Delvis uppfyllt Förbättring har skett, men det finns fortfarande ansvariga chefer som inte gör vad som bestämts. Ej uppfyllt Inget har hänt. Delvis uppfyllt Arbete med rutinbeskrivningar pågår. Delvis uppfyllt Inget har hittills hänt, men tillämpning av de kommande nya rutinbeskrivningarna innebär en enhetlig hantering. Delvis uppfyllt Inget har hänt.

10 9 Kommentarer Avvikelserapporteringen inom förvaltningen GVO är omfattande och skall godkännas av verksamhetscheferna varje vecka. Attest skall ske både på löneunderlag samt i personalsystemet. Ibland upptäcks fel i löneunderlag vilket indikerar att kontrollen vid attestering kan förbättras. Kopior på läkarintyg förvaras i pärm i löneassistenternas rum. Med hänsyn till den personliga integriteten bör läkarintygen förvaras säkrare. 2.5 Avvikelserapportering BUF Rutinerna för avvikelserapportering på Terra Novaskolan har granskats. Exempel på avvikelserapportering i personalsystemet är sjukfrånvaro, semester, tjänstledighet, övertid, OB, jour o beredskap. Resultat av granskningen 2003 Resultat av uppföljningen Ej uppfyllt Det finns ingen rutinbeskrivning som är dokumenterad. Delvis uppfyllt Arbete pågår med att dokumentera rutinerna. 2.6 Löneberäkning - löneutbetalning Rutinen för löneberäkning startar i början av månaden innebärande att avvikelser hämtas upp i systemet. Avvikelser som inte är attesterade fångas inte upp i löneberäkningen. Rutinen innehåller ett antal kontroller som ska trygga en god säkerhet i löneberäkningen och den slutliga löneutbetalningen. Resultat av granskningen 2003 Resultat av uppföljningen Att arbetsfördelningen i rutinen är tydlig. Delvis uppfyllt Det är lönechefen som sköter hela löneberäkningsrutinen vilket innebär att den är sårbar på det viset att kunskaper koncentreras till en person. Minst två personer bör vara delaktig i rutinen för att den interna kontrollen ska var tillräcklig. Uppfyllt I nuläget är det två personer som kan handha rutinen. I den nya organisationen kommer en särskild grupp att bildas med systemansvariga. Gruppen kommer att omfatta åtta personer.

11 10 Resultat av granskningen 2003 Resultat av uppföljningen Att kontroller finns i systemet för ologiska belopp och felkodningar. Kommentar Delvis uppfyllt Det finns kontroller av orimlig bruttolön och det är möjligt att ta ut rapporter på belopp över 40 tkr tex. Någon beloppsspärr som förhindrar utbetalning av orimliga belopp finns dock ej. Delvis uppfyllt Leverantören har upprättat en lathund som beskriver rutinen på ett detaljerat sätt. Delvis uppfyllt Automatiska kontroller som förhindrar utbetalning av höga belopp saknas i datasystemet för löner. Det sker däremot ett antal manuella kontroller efter lönegenerering, utifrån en checklista. Via utdata kontrolleras orimlig brutto- och nettolön. Vidare sker kontroller av olika transaktionstyper bl a i de fall signalflaggor visas. Frånvarotid kontrolleras särskilt. De manuella kontrollerna har jämfört med förra granskningen utökats. Delvis uppfyllt En processkartläggning har genomförts och har dokumenterats. Kartläggningen visar de olika aktiviteterna i rutinen, men utan att ange ansvarig. Mer detaljerad rutinbeskrivning inkl ansvarsfördelning kommer att finnas i det arbete som pågår med att dokumentera väsentliga PAoch lönerutiner i kommunen. I den nya löneorganisationen kommer kontrollmoment som idag genomförs av lönechefen i samband med lönegenerering att läggas ut på löneassistenterna. Slutlig övergripande kontroll kommer dessutom att göras av lönechefen. 2.7 Integration av bokföringsfil När bankfilen är skapad och utbetalningen verkställd startas ett konteringsjobb som innebär att en bokföringsfil skapas. Efter kontroll och rättning sker inläsning av bokföringsfilen till den ekonomiska redovisningen.

12 11 Resultat av granskningen 2003 Delvis uppfylld Leverantören har upprättat driftdokumentation som bl.a. innehåller vissa rutinbeskrivningar. Resultat av uppföljningen Delvis uppfylld Inget har hänt.

GOTLANDS KOMMUN. Granskning av lönerutiner i Personalsystemet IFS. Mats Renborn Viveca Karlsson

GOTLANDS KOMMUN. Granskning av lönerutiner i Personalsystemet IFS. Mats Renborn Viveca Karlsson GOTLANDS KOMMUN Granskning av lönerutiner i Personalsystemet IFS Mats Renborn Viveca Karlsson 2003-12-11 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING SID 1. SAMMANFATTNING...2 2. UPPDRAG...3 3. GRANSKNING AV LÖNERUTINER...4

Läs mer

Säkerhet och intern kontroll i lönehanteringen

Säkerhet och intern kontroll i lönehanteringen Granskning av Säkerhet och intern kontroll i lönehanteringen Nyköpings och Oxelösunds kommuner 2009-10-20 Bert Hedberg, certifierad kommunal revisor Oscar Hjelte INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Inledning och bakgrund...1

Läs mer

Revisionsrapport Granskning av lönerutinerna. Härjedalens Kommun

Revisionsrapport Granskning av lönerutinerna. Härjedalens Kommun Revisionsrapport Granskning av lönerutinerna Härjedalens Kommun 3 September 2012 Innehåll Sammanfattning... 1 1. Inledning... 3 2. Rutinbeskrivning... 4 3. Granskningsresultat... 6 Sammanfattning Uppdrag

Läs mer

Intern kontroll i faktura- och lönehantering

Intern kontroll i faktura- och lönehantering Revisionsrapport Intern kontroll i faktura- och lönehantering C4 Energi AB 2009-12-16 Silja Savela Yvonne Lundin Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning...1 2 Bakgrund, syfte och revisionsfråga...2

Läs mer

Revisionsrapport Uppföljning av granskning förtroendevaldas anspråk på förlorad arbetsförtjänst

Revisionsrapport Uppföljning av granskning förtroendevaldas anspråk på förlorad arbetsförtjänst www.pwc.se Revisionsrapport Helena Steffansson Carlson September 2016 Innehåll Sammanfattning...2 1. Inledning...3 1.1. Bakgrund...3 1.2. Syfte och revisionsfråga...3 1.3. Kontrollmål...3 1.4. Avgränsning...3

Läs mer

REVISIONSRAPPORT. Löpande granskning av redovisning och administrativa rutiner avseende. Tekniska nämnden. Hylte Kommun.

REVISIONSRAPPORT. Löpande granskning av redovisning och administrativa rutiner avseende. Tekniska nämnden. Hylte Kommun. REVISIONSRAPPORT Löpande granskning av redovisning och administrativa rutiner avseende Tekniska nämnden Hylte Kommun November 2002 Rolf Bergman Tommy Karlsson www.pwcglobal.com/se www.komrev.se Sammanfattning

Läs mer

Intern kontroll i faktura- och lönehantering

Intern kontroll i faktura- och lönehantering Revisionsrapport Intern kontroll i faktura- och lönehantering AB Kristianstadsbyggen 2009-12-16 Silja Savela Yvonne Lundin Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning...1 2 Bakgrund, syfte och revisionsfråga...2

Läs mer

Granskning av intern kontroll i lönehanteringen

Granskning av intern kontroll i lönehanteringen www.pwc.se Granskning av intern kontroll i lönehanteringen Anna Lycke Börjesson (Certifierad kommunal revisor) Erik Sellergren Amanda Elg Vårgårda kommun och Herrljunga kommun Juni 2017 Juni 2017 Innehåll

Läs mer

Gotlands kommun. Registeranalys av lönefil. Mats Renborn

Gotlands kommun. Registeranalys av lönefil. Mats Renborn Gotlands kommun Registeranalys av lönefil 2004-09-21 Mats Renborn 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING SID 1. SAMMANFATTNING...2 2. REGISTERANALYS...3 2.1 Finns orimliga belopp i lönefilen?...3 2.2 I vilken omfattning

Läs mer

REVISIONSRAPPORT. Löpande granskning av redovisning och administrativa rutiner avseende. Byggnads- samt Miljö- och hälsoskyddsnämnden.

REVISIONSRAPPORT. Löpande granskning av redovisning och administrativa rutiner avseende. Byggnads- samt Miljö- och hälsoskyddsnämnden. REVISIONSRAPPORT Löpande granskning av redovisning och administrativa rutiner avseende Byggnads- samt Miljö- och hälsoskyddsnämnden Hylte Kommun November 2002 Rolf Bergman Tommy Karlsson www.pwcglobal.com/se

Läs mer

Gotlands kommun. Registeranalys av lönefiler Mats Renborn Jonas Eriksson

Gotlands kommun. Registeranalys av lönefiler Mats Renborn Jonas Eriksson Gotlands kommun Registeranalys av lönefiler Mats Renborn Jonas Eriksson -06-11 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING SID 1. SAMMANFATTNING...2 2. UPPDRAG...3 3. RESULTAT AV GRANSKNINGEN...4 3.1 Finns orimliga belopp

Läs mer

Revisionsrapport. Löpande granskning av den interna kontrollen. vid Kostnämnden. Landstinget Västmanland. Inger Hansén Viveca Karlsson

Revisionsrapport. Löpande granskning av den interna kontrollen. vid Kostnämnden. Landstinget Västmanland. Inger Hansén Viveca Karlsson Revisionsrapport Löpande granskning av den interna kontrollen i administrativa rutiner vid Kostnämnden Landstinget Västmanland Inger Hansén Viveca Karlsson 18 mars 2014 Innehållsförteckning 1 Sammanfattande

Läs mer

Anställnings- och avgångsrutiner

Anställnings- och avgångsrutiner Revisionsrapport Anställnings- och avgångsrutiner Malin Andersson Hans Axelsson Inledning/uppdraget Av s revisorer har vi fått i uppdrag att granska om det finns en tillräcklig kontroll av rutiner i samband

Läs mer

Revisionsrapport 7 / 2010 Genomförd på uppdrag av revisorerna november 2010. Haninge kommun. Granskning av säkerhet i löneutbetalningar

Revisionsrapport 7 / 2010 Genomförd på uppdrag av revisorerna november 2010. Haninge kommun. Granskning av säkerhet i löneutbetalningar Revisionsrapport 7 / 2010 Genomförd på uppdrag av revisorerna november 2010 Haninge kommun Granskning av säkerhet i löneutbetalningar Innehåll 1. Sammanfattning och slutsatser...2 2. Inledning...2 2.1.

Läs mer

Uppföljning avseende granskning av attestrutiner

Uppföljning avseende granskning av attestrutiner Revisionsrapport Uppföljning avseende granskning av attestrutiner Nynäshamns kommun December 2010 Jonas Eriksson Innehållsförteckning 1 Inledning... 1 1.1 Syfte och revisionsfråga... 1 1.2 Avgränsning

Läs mer

Lönehanteringen Ängelholms kommun December 2010 Anna Eriksson, revisionskonsult Karin Andersson, revisionskonsult Kenix Vuong, riskhanteringskonsult

Lönehanteringen Ängelholms kommun December 2010 Anna Eriksson, revisionskonsult Karin Andersson, revisionskonsult Kenix Vuong, riskhanteringskonsult Lönehanteringen Ängelholms kommun December 2010 Anna Eriksson, revisionskonsult Karin Andersson, revisionskonsult Kenix Vuong, riskhanteringskonsult Innehållsförteckning Sammanfattning... 1 Inledning...

Läs mer

Granskning av löneprocessen svar på revisionsskrivelse från Huddinge kommuns revisorer

Granskning av löneprocessen svar på revisionsskrivelse från Huddinge kommuns revisorer KOMMUNSTYRELSEN PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 19 juni 2019 8 Paragraf KS-2019/1023.912 Granskning av löneprocessen svar på revisionsskrivelse från Huddinge kommuns revisorer Kommunstyrelsens

Läs mer

Intern kontroll i faktura- och lönehantering

Intern kontroll i faktura- och lönehantering Revisionsrapport Intern kontroll i faktura- och lönehantering Kristianstads Renhållnings AB 2009-12-16 Silja Savela Yvonne Lundin Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning...1 2 Bakgrund, syfte och

Läs mer

Audit KPMG AB 2011-10-31 Antal sidor: 6

Audit KPMG AB 2011-10-31 Antal sidor: 6 Rapport avseende granskning av lönerutin Audit KPMG AB 2011-10-31 Antal sidor: 6 2011 KPMG AB, a Swedish limited liability company and a member firm of the KPMG network of independent member firms affiliated

Läs mer

Granskning av lönehanteringen

Granskning av lönehanteringen www.pwc.se Revisionsrapport Emelie Lönnblad, Revisionskonsult, Fredrik Anderberg, Revisionskonsult, Henrik Friang, Risk Manager Granskning av lönehanteringen Sammanfattning På uppdrag av de förtroendevalda

Läs mer

Granskning av intern kontroll avseende betalningsrutiner. Vattenpalatset i Mönsterås AB

Granskning av intern kontroll avseende betalningsrutiner. Vattenpalatset i Mönsterås AB www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av intern kontroll avseende betalningsrutiner Caroline Liljebjörn Elin Petersson 24 maj 2017 Innehållsförteckning 1. Sammanfattning och revisionell bedömning... 2

Läs mer

Revisionsrapport Lönerutiner Sollefteå kommun Anneth Nyqvist, certifierad kommunal revisor Emelie Värja,

Revisionsrapport Lönerutiner Sollefteå kommun Anneth Nyqvist, certifierad kommunal revisor Emelie Värja, www.pwc.se Revisionsrapport Lönerutiner Anneth Nyqvist, certifierad kommunal revisor Emelie Värja, September 2017 Innehåll Sammanfattning... 2 1. Inledning... 4 1.1. Bakgrund... 4 1.2. Syfte och Revisionsfråga...

Läs mer

Revisionsrapport. Kalmar kommun. Förstudie av personalsystemet. Caroline Liljebjörn. 10 oktober 2011

Revisionsrapport. Kalmar kommun. Förstudie av personalsystemet. Caroline Liljebjörn. 10 oktober 2011 Revisionsrapport Förstudie av personalsystemet Kalmar kommun Caroline Liljebjörn Förstudie av personalsystemet 2011-10-10 Caroline Liljebjörn Stefan Wik Kalmar kommun Förstudie av personalsystemet Innehållsförteckning

Läs mer

2006-02-08. Vård- och omsorgsnämnden BSN Norr Byggnadsnämnden Kultur- och fritidsnämnden Kommunstyrelsen. För kännedom: Kommunfullmäktige

2006-02-08. Vård- och omsorgsnämnden BSN Norr Byggnadsnämnden Kultur- och fritidsnämnden Kommunstyrelsen. För kännedom: Kommunfullmäktige 2006-02-08 Vård- och omsorgsnämnden Byggnadsnämnden Kommunstyrelsen För kännedom: Kommunfullmäktige Granskning av rutiner för lönehantering Revisorerna har granskat kommunens rutiner för lönehantering

Läs mer

Granskning av den interna kontrollen avseende löner

Granskning av den interna kontrollen avseende löner www.pwc.se Revisionsrapport Annika Hansson, certifierad kommunal revisor, Richard Vahul Granskning av den interna kontrollen avseende löner Katrineholms kommun Granskning av den interna kontrollen avseende

Läs mer

Granskning av löner och ersättningar inklusive arvoden till förtroendevalda. Region Gotland

Granskning av löner och ersättningar inklusive arvoden till förtroendevalda. Region Gotland www.pwc.se Revisionsrapport Carin Hultgren Cert. kommunal revisor Jenny Nyholm Sandra Feiff Granskning av löner och ersättningar inklusive arvoden till förtroendevalda Region Gotland Granskning av intern

Läs mer

Revisionsrapport. Revisionsrapport rörande löpande granskning av Polisen Granskning av ekonomiadministration slutsatser

Revisionsrapport. Revisionsrapport rörande löpande granskning av Polisen Granskning av ekonomiadministration slutsatser Revisionsrapport Rikspolisstyrelsen Box 12 256 102 26 Stockholm Datum Dnr 2008-03-14 32-2007-0571 Revisionsrapport rörande löpande granskning av Polisen 2007 Riksrevisionen har som ett led i den årliga

Läs mer

Granskning av anställningar och avslut i lönesystemet och tilldelning av behörigheter till dokumentationssystem

Granskning av anställningar och avslut i lönesystemet och tilldelning av behörigheter till dokumentationssystem Karin Norrman Elgh Översiktlig revisionsrapport Granskning av anställningar och avslut i lönesystemet och tilldelning av behörigheter till dokumentationssystem Vara kommun Anställningar och avslut i lönesystemet

Läs mer

Nora kommun. Granskning av lönehantering. Audit KPMG AB 15 mars 2012 Antal sidor: 8

Nora kommun. Granskning av lönehantering. Audit KPMG AB 15 mars 2012 Antal sidor: 8 ABCD Nora kommun Granskning av lönehantering Audit KPMG AB 15 mars 2012 Antal sidor: 8 ABCD Nora kommun Granskning av lönehantering 2012-03-15 Innehåll 1. Inledning 2. Sammanfattning 3. Lönekontorets organisation

Läs mer

Granskning av den interna kontrollen i lönehanteringen. Nynäshamns kommun

Granskning av den interna kontrollen i lönehanteringen. Nynäshamns kommun Revisionsrapport Sandra Feiff Jenny Nyholm Mars 2016 Granskning av den interna kontrollen i lönehanteringen Nynäshamns kommun Intern kontroll - Granskning av lönehanteringen Innehållsförteckning 1. Sammanfattande

Läs mer

Granskning av intern kontroll avseende betalningsrutiner

Granskning av intern kontroll avseende betalningsrutiner www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av intern kontroll avseende betalningsrutiner Caroline Liljebjörn Elin Petersson 24 maj 2017 Innehållsförteckning 1. Sammanfattning och revisionell bedömning... 2

Läs mer

Cura Individutveckling

Cura Individutveckling Revisionsrapport Yvonne Lundin Uppföljning av Granskning av intern kontroll i ekonomiadministrativa rutiner och Privata medel 2014 Cura Individutveckling Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning

Läs mer

Granskning av den interna kontrollen avseende löner

Granskning av den interna kontrollen avseende löner www.pwc.se Revisionsrapport 3/2013 Genomförd på uppdrag av revisorerna Maj Juni 2013 Revisionsrapport Magnus Nilsson Nicklas Samuelsson Richard Vahul Granskning av den interna kontrollen avseende löner

Läs mer

Revisionsrapport. Landstinget i Jönköpings län. Löpande granskning av redovisning och administrativa system. - lönehantering

Revisionsrapport. Landstinget i Jönköpings län. Löpande granskning av redovisning och administrativa system. - lönehantering Revisionsrapport Löpande granskning av redovisning och administrativa system - lönehantering Johan Bokinge Karin Norrman Elgh Landstinget i Jönköpings län 2011-10-04 Karin Norrman-Elgh Johan Bokinge Landstinget

Läs mer

Granskning av intern kontroll avseende betalningsrutiner. Mönsterås Utvecklings AB

Granskning av intern kontroll avseende betalningsrutiner. Mönsterås Utvecklings AB www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av intern kontroll avseende betalningsrutiner Caroline Liljebjörn Elin Petersson 24 maj 2017 Innehållsförteckning 1. Sammanfattning och revisionell bedömning... 2

Läs mer

Lönehanteringen. Trelleborgs kommun. December 2010. Anna Eriksson Karin Andersson Henrik Friang

Lönehanteringen. Trelleborgs kommun. December 2010. Anna Eriksson Karin Andersson Henrik Friang Lönehanteringen Trelleborgs kommun December 2010 Anna Eriksson Karin Andersson Henrik Friang Innehållsförteckning Sammanfattning... 1 Inledning... 3 Bakgrund... 3 Syfte, revisionsfrågor och avgränsning...

Läs mer

Arvoden och ersättningar till förtroendevalda

Arvoden och ersättningar till förtroendevalda www.pwc.se Promemoria Arvoden och ersättningar till förtroendevalda Jenny Nyholm Februari 2017 Innehållsförteckning Sammanfattning och revisionell bedömning... 2 1. Inledning... 3 1.1. Bakgrund... 3 1.2.

Läs mer

Revisionsrapport - Granskning av lönerutinerna

Revisionsrapport - Granskning av lönerutinerna Tillhör AU 66/2008. BILAGA 1 2008-02-18 Dnr: 2008/35 Tore Rova, Personalchef Tel: 0457-618025 E-post: tore.rova@ronneby.se Revisionsrapport - Granskning av lönerutinerna Granskningens beställare och granskningens

Läs mer

Granskning av lönehantering

Granskning av lönehantering www.pwc.se Revisionsrapport Anette Fagerholm Granskning av lönehantering Hammarö kommun Innehållsförteckning Sammanfattning... 1 1. Inledning...2 1.1. Bakgrund...2 1.2. Syfte, revisionsfråga och avgränsning...2

Läs mer

Löpande granskning av den interna kontrollen. vid Kostnämnden. Landstinget Västmanland. Revisionsrapport

Löpande granskning av den interna kontrollen. vid Kostnämnden. Landstinget Västmanland. Revisionsrapport Revisionsrapport Löpande granskning av den interna kontrollen i administrativa rutiner vid Kostnämnden Landstinget Västmanland Charlotta Fardelius Bert Hedberg Viveca Karlsson 31 maj 2013 Innehållsförteckning

Läs mer

Granskning av lönesystem

Granskning av lönesystem www.pwc.se Revisionsrapport Anna Gröndahl Granskning av lönesystem Vingåker kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattande revisionell bedömning... 1 2. Inledning... 2 2.1. Bakgrund... 2 2.2. Uppdrag...

Läs mer

Kalmar kommun Uppföljande granskning Granskning av lönehanteringen

Kalmar kommun Uppföljande granskning Granskning av lönehanteringen Kalmar kommun Uppföljande granskning Granskning av lönehanteringen 2016-10-20 Innehåll 1. Sammanfattning... 3 2. Bakgrund... 4 2.1. Syfte och avgränsning... 4 2.2. Revisionsfrågor... 4 2.3. Revisionskriterier...

Läs mer

Revisionsrapport. Gotlands kommun. Självservice inom lönehantering Maria Grotherus Lisa Hiller Mats Renborn

Revisionsrapport. Gotlands kommun. Självservice inom lönehantering Maria Grotherus Lisa Hiller Mats Renborn Revisionsrapport Gotlands kommun Självservice inom lönehantering 2006-10-19 Maria Grotherus Lisa Hiller Mats Renborn Innehållsförteckning 1. Sammanfattning och förslag till åtgärder...1 2. Uppdrag och

Läs mer

REVISIONSRAPPORT. Rutiner kring personaladministrativa systemet Respons. Granskning av. Landstinget Halland. Maj 2003

REVISIONSRAPPORT. Rutiner kring personaladministrativa systemet Respons. Granskning av. Landstinget Halland. Maj 2003 REVISIONSRAPPORT Granskning av Rutiner kring personaladministrativa systemet Respons Landstinget Halland Maj 2003 Anita Andersson Leif Johansson Tommy Karlsson www.pwcglobal.com/se www.komrev.se Innehållsförteckning

Läs mer

Granskning av intern kontroll i kommunens huvudboksprocess

Granskning av intern kontroll i kommunens huvudboksprocess Revisionsrapport Granskning av intern kontroll i kommunens huvudboksprocess Marks kommun Andreas Crusell Erik Sellergren Augusti 2015 Innehållsförteckning 1. Introduktion... 1 1.1. Bakgrund och revisionsfråga...

Läs mer

Granskning av miljö- och hälsoskyddsnämndens interna kontroll avseende faktureringsrutiner

Granskning av miljö- och hälsoskyddsnämndens interna kontroll avseende faktureringsrutiner Revisionsrapport Granskning av miljö- och hälsoskyddsnämndens interna kontroll avseende faktureringsrutiner Solna stad April 2010 Josefin Loqvist 2010-04 Namnförtydligande Namnförtydligande Innehållsförteckning

Läs mer

Marks kommun - Granskning av intern kontroll i lönehanteringen

Marks kommun - Granskning av intern kontroll i lönehanteringen 3.2 Roller och ansvarsfördelning 3.4 Riktlinjer kring intern kontroll 4 Rimlighetsbedömning löneutbetalning Ansvarsfördelning Ansvars- och rollbeskrivningar bör finnas för väsentliga roller relaterat till

Läs mer

Olofströms kommun. Intern kontroll Granskning personalkostnader. Audit KPMG AB 9 mars 2011 Antal sidor: 7

Olofströms kommun. Intern kontroll Granskning personalkostnader. Audit KPMG AB 9 mars 2011 Antal sidor: 7 Granskning personalkostnader Audit KPMG AB 9 mars 2011 Antal sidor: 7 Innehåll 1. Inledning 1 2. Sammanfattning 1 3. Allmänt 2 3.1 Existens 2 3.2 Fullständighet 3 3.3 Värdering 3 3.4 Presentation 4 3.5

Läs mer

Svar till landstingsrevisionen angående Granskning av landstingets lönehantering

Svar till landstingsrevisionen angående Granskning av landstingets lönehantering LANDSTINGET I UPPSALA LÄN Föredragningspromemoria Sammanträdesdatum Sida Produktionsstyrelsen 2013-05-21 54 Dnr PS 2013-0018 Svar till landstingsrevisionen angående Granskning av landstingets lönehantering

Läs mer

Revisionsrapport Granskning av arvoden till förtroendevalda. Härnösand Kommun

Revisionsrapport Granskning av arvoden till förtroendevalda. Härnösand Kommun Revisionsrapport Granskning av arvoden till förtroendevalda. Härnösand Kommun 7 Juni 2012 Innehåll Sammanfattning... 1 1. Inledning... 3 2. Rutinbeskrivning... 4 3. Granskningsresultat... 6 Sammanfattning

Läs mer

Lönegranskning Eskilstuna Kommun

Lönegranskning Eskilstuna Kommun www.pwc.se Revisionsrapport Eskilstuna Kommun Peter Söderman Ellinor Wallin Carl Bergstrand Februari 2019 Innehållsförteckning Sammanfattning... 2 1. Inledning... 3 1.1. Bakgrund... 3 1.2. Syfte och revisionsfrågor...

Läs mer

Revisionsrapport. Granskning av leverantörsregister. Sollentuna kommun. pwc

Revisionsrapport. Granskning av leverantörsregister. Sollentuna kommun. pwc Revisionsrapport Granskning av leverantörsregister Sollentuna kommun pwc 2012-11-09 Anders Petersson Anders Haglund Projektledare Uppdragsledare Namn förtydligande Namnförtydligande Innehållsförteckning

Läs mer

Granskning av löneutbetalningar

Granskning av löneutbetalningar www.pwc.se Revisionsrapport Anna Carlénius Certifierad kommunal revisor Granskning av löneutbetalningar Innehållsförteckning 1. Sammanfattning och revisionell bedömning... 1 2. Inledning...2 2.1. Bakgrund...2

Läs mer

Uppföljning av granskning 2014 Intern kontroll. Smedjebackens kommun

Uppföljning av granskning 2014 Intern kontroll. Smedjebackens kommun www.pwc.se Revisionsrapport Uppföljning av granskning 2014 Intern kontroll Hans Gåsste Linnéa Grönvold November 2015 Innehåll Sammanfattning... 2 Inledning... 3 1.1. Bakgrund... 3 1.2. Uppdraget... 3 1.3.

Läs mer

Revisionsrapport Granskning av löner och ersättningar

Revisionsrapport Granskning av löner och ersättningar Sida 1(1) Datum 2017-02-20 Revisionen Till: Kommunstyrelsen För kännedom: Kommunfullmäktiges presidium BAS-nämnden BKU-nämnden Miljö- och byggnämnden Revisionsrapport Granskning av löner och ersättningar

Läs mer

Uppföljning av tidigare granskning av kommunens fordon

Uppföljning av tidigare granskning av kommunens fordon www.pwc.se Revisionsrapport Fredrik Ottosson Cert. kommunal revisor Sandra Marcusson Oktober 2014 Uppföljning av tidigare granskning av kommunens fordon Karlshamn kommun Uppföljning av tidigare granskning

Läs mer

Granskning av intern kontroll i löneprocessen

Granskning av intern kontroll i löneprocessen www.pwc.se Granskning av intern kontroll i löneprocessen Anna Lycke Börjesson (Certifierad kommunal revisor) Elin Jangvik Erik Sellergren Vilhelm Kokko Marks kommun 2018-09-06 2018-09-06 Innehåll 1. Sammanfattning

Läs mer

Riskanalys och intern kontrollplan för Lönecentrum

Riskanalys och intern kontrollplan för Lönecentrum Tjänsteskrivelse Sida 1(2) Datum 2013-05-03 Admnämnd/2013:1 Charlotte Rolfsson, 0550-869 61, Lönechef charlotte.rolfsson@kristinehamn.se Riskanalys och intern kontrollplan för Lönecentrum Sammanfattning

Läs mer

Löpande granskning av den interna kontrollen i administrativa rutiner

Löpande granskning av den interna kontrollen i administrativa rutiner Revisionsrapport Löpande granskning av den interna kontrollen i administrativa rutiner Landstinget Västmanland Inger Hansén Viveca Karlsson Thomas Lidgren Landstingsstyrelsens förvaltningar April 2014

Läs mer

Granskning av lönehantering Forshaga kommun Anette Fagerholm Januari/2016

Granskning av lönehantering Forshaga kommun Anette Fagerholm Januari/2016 www.pwc.se Granskning av lönehantering Anette Fagerholm Forshaga kommun Januari/2016 Innehåll Sammanfattning...2 1. Inledning...3 1.1. Bakgrund...3 1.2. Syfte, revisionsfråga och kontrollmål...3 1.3. Metod...3

Läs mer

Granslming av Schema- och avvikelsehanteringen i lönesystemet

Granslming av Schema- och avvikelsehanteringen i lönesystemet .6 Jämtlands Läns Landsting Skrivelse 1 (1) Landstingets revisorer 2012-06-18 Dnr REV/14/2012 Revisionsdirektör Majvor Enström Tfn: 063-14 75 28 Landstingsd irektören Bitr. landstingsdirektören Granslming

Läs mer

Granskning av intern styrning och kontroll vid Statens servicecenter

Granskning av intern styrning och kontroll vid Statens servicecenter 1 Granskning av intern styrning och kontroll vid Statens servicecenter Riksrevisionen har som ett led i den årliga revisionen av Statens Servicecenter granskat den interna styrning och kontroll i myndighetens

Läs mer

Yttrande över revisionsrapport - Löpande granskning av redovisning av administrativa system - Lönehantering

Yttrande över revisionsrapport - Löpande granskning av redovisning av administrativa system - Lönehantering 1(3) 2011-11-22 LK11-0359 Landstingsstyrelsen Yttrande över revisionsrapport - Löpande granskning av redovisning av administrativa system - Lönehantering Inledning Landstingets revisorer har genomfört

Läs mer

Riskanalys och internkontrollplan för Lönecentrum

Riskanalys och internkontrollplan för Lönecentrum Tjänsteskrivelse Sida 1(1) Datum 2014-03-31 Administrativ nämnd Charlotte Rolfsson,0550-86961 charlotte.rolfsson@kristinehamn.se Riskanalys och internkontrollplan för Lönecentrum Sammanfattning Syftet

Läs mer

Förtroendevaldas anspråk på förlorad arbetsförtjänst enligt reglementet

Förtroendevaldas anspråk på förlorad arbetsförtjänst enligt reglementet Revisionsrapport Förtroendevaldas anspråk på förlorad arbetsförtjänst enligt reglementet Bollnäs kommun Lars-Åke Ullström Hanna Franck Förtroendevaldas anspråk på förlorad arbetsförtjänst Innehållsförteckning

Läs mer

Värmdö kommun. Granskning av rutin för reseräkningar Granskningsrapport. KPMG AB 23 april 2012 Antal sidor: 4

Värmdö kommun. Granskning av rutin för reseräkningar Granskningsrapport. KPMG AB 23 april 2012 Antal sidor: 4 Granskningsrapport KPMG AB 23 april 2012 Antal sidor: 4 Innehåll 1. Bakgrund 1 2. Rutiner delegationer attester 1 3. Kommunicering av rutiner 2 4. Intern kontroll 3 5. Slutsatser 3 1. Bakgrund Vi har av

Läs mer

Uppföljning av rapport Säkerhet och intern kontroll i PA/Lönesystemet samt fördjupade analyser

Uppföljning av rapport Säkerhet och intern kontroll i PA/Lönesystemet samt fördjupade analyser Revisionsrapport* Uppföljning av rapport Säkerhet och intern kontroll i PA/Lönesystemet samt fördjupade analyser Landstinget Halland 2006-12-13 Rolf Aronsson 1 2 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning av

Läs mer

Granskning av lönehanteringen

Granskning av lönehanteringen www.pwc.se Revisionsrapport Emelie Lönnblad, Revisionskonsult, Henrik Friang, Risk Manager Granskning av lönehanteringen Båstads kommun 1. Sammanfattning På uppdrag av de förtroendevalda revisorerna i

Läs mer

Revisionsrapport. Internkontrollen i nya PA-systemet. Granskning av. Gällivare kommun. Oktober 2007. Siw Karlsson. Certifierad kommunal revisor

Revisionsrapport. Internkontrollen i nya PA-systemet. Granskning av. Gällivare kommun. Oktober 2007. Siw Karlsson. Certifierad kommunal revisor Revisionsrapport Granskning av Internkontrollen i nya PA-systemet Gällivare kommun Oktober 2007 Siw Karlsson Certifierad kommunal revisor Innehållsförteckning Sida 1. Bakgrund, uppdrag och revisionsfråga...1

Läs mer

Region Skåne. Granskning av personalrelaterade skulder Revisionsrapport. Offentlig sektor KPMG AB 30 december 2013 Antal sidor: 13

Region Skåne. Granskning av personalrelaterade skulder Revisionsrapport. Offentlig sektor KPMG AB 30 december 2013 Antal sidor: 13 Granskning av personalrelaterade skulder Revisionsrapport Offentlig sektor KPMG AB 30 december 2013 Antal sidor: 13 Revisionsrapport - Personalrelaterade skulder - 2013 slutlig.docx Innehåll 1. Sammanfattning

Läs mer

www.pwc.se Revisionsrapport Kontrollrutiner av timlöner inom socialförvaltningen Anna Carlénius Jenny Krispinsson Pajala kommun

www.pwc.se Revisionsrapport Kontrollrutiner av timlöner inom socialförvaltningen Anna Carlénius Jenny Krispinsson Pajala kommun www.pwc.se Revisionsrapport Anna Carlénius Jenny Krispinsson Kontrollrutiner av timlöner inom socialförvaltningen Pajala kommun Innehåll 1. Sammanfattning, revisionell bedömning och förslag... 1 2. Inledning...

Läs mer

Intern kontroll avseende fakturahantering

Intern kontroll avseende fakturahantering Revisionsrapport* Intern kontroll avseende fakturahantering Eskilstuna kommun Mars 2008 Matti Leskelä Pär Lindberg *connectedthinking Innehållsförteckning 1 Inledning...3 1.1 Bakgrund och syfte...3 1.2

Läs mer

Granskning av lönehanteringen

Granskning av lönehanteringen www.pwc.se Revisionsrapport Caroline Liljebjörn Cert. kommunal revisor Ola Holstein Risk Manager Granskning av lönehanteringen Borgholms kommun Innehållsförteckning 1. Revisionell bedömning... 1 2. Inledning...2

Läs mer

Granskning av föreningsbidrag och bidrag till studieförbund

Granskning av föreningsbidrag och bidrag till studieförbund Revisionsrapport Granskning av föreningsbidrag och bidrag till studieförbund Motala kommun Maj 2009 Karin Jäderbrink 2009-05-18 Namnförtydligande Namnförtydligande Innehållsförteckning 1 Sammanfattning

Läs mer

Delrapport Värnamo sjukvårdsområde

Delrapport Värnamo sjukvårdsområde Bilaga 1d Delrapport Löpande granskning av redovisning och administrativa system Värnamo sjukvårdsområde Innehållsförteckning 1 Granskningsresultat Värnamo sjukvårdsområde 3 1.1 Det finns en landstingsövergripande

Läs mer

Intern kontroll och attester

Intern kontroll och attester Revisionsrapport Intern kontroll och attester Strömsunds kommun Maj-Britt Åkerström Cert. kommunal revisor Innehållsförteckning 1 Sammanfattning 2 Inledning 2.1 Bakgrund och revisionskriterier 2.2 Metod

Läs mer

Granskning av löner och ersättningar inklusive arvoden till förtroendevalda. Regionförbundet i Kalmar län

Granskning av löner och ersättningar inklusive arvoden till förtroendevalda. Regionförbundet i Kalmar län www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av löner och ersättningar inklusive arvoden till förtroendevalda Caroline Liljebjörn Certifierad kommunal revisor Elin Petersson Revisionskonsult 3 november 2016

Läs mer

Vår bedömning är att kommunstyrelsen i huvudsak har ändamålsenliga kontroller på plats

Vår bedömning är att kommunstyrelsen i huvudsak har ändamålsenliga kontroller på plats Bollebygds kommun Revisorerna Kommunstyrelsen Kommunfullmäktige - för kännedom Granskning av intern kontroll i löneprocessen Revisorerna i Bollebygds kommun har gett i uppdrag att genomföra en granskning

Läs mer

Granskning av intern kontroll avseende betalningsrutiner. Mönsterås Bostäder AB

Granskning av intern kontroll avseende betalningsrutiner. Mönsterås Bostäder AB www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av intern kontroll avseende betalningsrutiner Caroline Liljebjörn Elin Petersson 24 maj 2017 Innehållsförteckning 1. Sammanfattning och revisionell bedömning... 2

Läs mer

Utförd intern- och egenkontroll 2014

Utförd intern- och egenkontroll 2014 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Kristina Appert 2015-02-11 SN 2013/0666.11.01 0480-45 09 50 Socialnämnden Utförd intern- och egenkontroll 2014 Förslag till beslut Socialnämnden beslutar

Läs mer

Uppföljning av intern kontroll avseende fakturahantering

Uppföljning av intern kontroll avseende fakturahantering Revisionsrapport Uppföljning av intern kontroll avseende fakturahantering Katrineholms kommun 2009-06-11 Oscar Hjelte 2009- - Namnförtydligande Namnförtydligande Innehållsförteckning 1 Bakgrund...1 1.1

Läs mer

Revisionsrapport. Kontantkassor. Gällivare kommun. Februari 2011. Hans Forsström, certifierad kommunal revisor

Revisionsrapport. Kontantkassor. Gällivare kommun. Februari 2011. Hans Forsström, certifierad kommunal revisor Revisionsrapport Kontantkassor Gällivare kommun Februari 2011 Hans Forsström, certifierad kommunal revisor Innehållsförteckning Sida 1. Sammanfattande bedömningar och förslag... 2 2. Inledning... 3 2.1

Läs mer

Grundläggande granskning av samarbetsnämnd för löneservice

Grundläggande granskning av samarbetsnämnd för löneservice Grundläggande granskning av samarbetsnämnd för löneservice Rapport Burlövs kommun Antal sidor 7 Innehållsförteckning 1. Inledning/bakgrund 2 1.1 Syfte 2 1.2 Revisionskriterier 2 1.3 Ansvariga 3 1.4 Metod

Läs mer

Revisionsrapport Uppföljande granskning av rapporten Attester och utbetalningsrutiner

Revisionsrapport Uppföljande granskning av rapporten Attester och utbetalningsrutiner Sida 1(1) Datum Revisionen Till: Kommunstyrelsen För kännedom: Kommunfullmäktiges presidium Revisionsrapport Uppföljande granskning av rapporten Attester och KPMG har på uppdrag av kommunens revisorer

Läs mer

Riskanalys och intern kontrollplan för Lönecentrum 2015

Riskanalys och intern kontrollplan för Lönecentrum 2015 Tjänsteskrivelse Sida 1(2) Administrativ nämnd Charlotte Rolfsson,0550-869 61 Charlotte.rolfsson@kristinehamn.se Datum 2015-02-02 Admnämnd/2015:2 047 Intern kontroll Riskanalys och intern kontrollplan

Läs mer

Revisionsrapport. Granskning av ekonomihandbok Kustbostäder och Oxelö Energi. December 2009 Karin Sundelius

Revisionsrapport. Granskning av ekonomihandbok Kustbostäder och Oxelö Energi. December 2009 Karin Sundelius Revisionsrapport Granskning av ekonomihandbok Kustbostäder och Oxelö Energi December 2009 Karin Sundelius INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Sammanfattning och revisionell bedömning...1 2. Bakgrund och revisionsfråga...3

Läs mer

Svar på revisionsrapport Landstinget Blekinge granskning av löneprocess

Svar på revisionsrapport Landstinget Blekinge granskning av löneprocess Landstingsservice Avdelning lön och personal Jenny Forss 2014-08-12 Dnr 2014/0299 Landstingsstyrelsens arbetsutskott Svar på revisionsrapport Landstinget Blekinge granskning av löneprocess Bakgrund EY

Läs mer

Granskning av kommunens övergripande planering av kompetensförsörjning

Granskning av kommunens övergripande planering av kompetensförsörjning www.pwc.se Revisionsrapport Anders Törnqvist Erik Wottrich Granskning av kommunens övergripande planering av kompetensförsörjning Ekerö kommun Granskning av kommunens övergripande planering av kompetensförsörjning

Läs mer

Revisionsrapport. Gotlands kommun. Intern kontroll vid handläggning av bostadsanpassningsbidrag. Mats Renborn 2009-09-24

Revisionsrapport. Gotlands kommun. Intern kontroll vid handläggning av bostadsanpassningsbidrag. Mats Renborn 2009-09-24 Revisionsrapport Gotlands kommun Intern kontroll vid handläggning av bostadsanpassningsbidrag Mats Renborn 2009-09-24 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING SID 1. SAMMANFATTNING...2 2. UPPDRAG...3 3. RESULTAT AV GRANSKNINGEN...4

Läs mer

Revisionsrapport 2015 Genomförd på uppdrag av revisorerna mars Huddinge kommun. Granskning av arvoden

Revisionsrapport 2015 Genomförd på uppdrag av revisorerna mars Huddinge kommun. Granskning av arvoden Revisionsrapport 2015 Genomförd på uppdrag av revisorerna mars 2016 Huddinge kommun Granskning av arvoden Innehåll 1 Sammanfattande bedömning...3 2 Inledning...4 2.1 Bakgrund...4 2.2 Syfte och revisionsfrågor...4

Läs mer

Granskning av lönehantering

Granskning av lönehantering Revisionsrapport Granskning av lönehantering Lunds kommun September 2009 Anna Eriksson Karin Andersson Kenix Vuong Innehållsförteckning Sammanfattning...3 1 1 Inledning...5 1.1 Bakgrund...5 1.2 Revisionsfråga...5

Läs mer

Granskning intern kontroll

Granskning intern kontroll Revisionsrapport Granskning intern kontroll Kinda kommun Karin Jäderbrink Cert. kommunal revisor Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Bakgrund 2 2.1 Uppdrag och revisionsfråga 2 2.2 Avgränsning

Läs mer

Intern kontroll och riskbedömningar. Strömsunds kommun

Intern kontroll och riskbedömningar. Strömsunds kommun www.pwc.se Revisionsrapport Intern kontroll och riskbedömningar Anneth Nyqvist Mars 2017 Innehåll Sammanfattning... 2 1. Inledning... 3 1.1. Bakgrund... 3 1.2. Syfte och Revisionsfråga... 3 1.3. Kontrollmål

Läs mer

Löpande granskning av rutin för upphandling

Löpande granskning av rutin för upphandling Revisionsrapport Länsstyrelsen i Uppsala län Hamnesplanaden 3 751 86 Uppsala Datum Dnr 2008-03-19 32-2007-0588 Löpande granskning av rutin för upphandling Som ett led i den årliga revisionen av Länsstyrelsen

Läs mer

Rapport Granskning av försörjningsstöd. Krokoms Kommun

Rapport Granskning av försörjningsstöd. Krokoms Kommun Rapport Granskning av försörjningsstöd. Krokoms Kommun 2 December 2013 Innehåll Sammanfattning... 1 1. Inledning... 2 2. Granskningsresultat... 3 3. Bedömning och rekommendationer... 8 Sammanfattning På

Läs mer

Granskning av personalsystem

Granskning av personalsystem Revisionsrapport Granskning av personalsystem Mönsterås kommun Malin Kronmar Caroline Liljebjörn Innehållsförteckning 1 Inledning 1 1.1 Revisionsfråga och kontrollmål 1 1.1.1 Kontrollmål 1 1.2 Revisionsmetod

Läs mer

Säkerhet och kontroll i löneutbetalningsprocessen - en uppföljande granskning

Säkerhet och kontroll i löneutbetalningsprocessen - en uppföljande granskning Säkerhet och kontroll i löneutbetalningsprocessen - en uppföljande granskning Revisionsrapport REGIONENS REVISORER 2018-03-14 17REV77 2(13) Sammanfattning Revisorernas granskning Heroma - säkerhet och

Läs mer

Granskning av den gemensamma lönenämnden 2012

Granskning av den gemensamma lönenämnden 2012 www.pwc.se Revisionsrapport Carin Hultgren Linda Yacoub Granskning av den gemensamma lönenämnden 2012 Tierp, Knivsta och Älvkarleby kommuner Granskning av löneprocessen i den gemensamma lönenämnden 12

Läs mer

REVISIONSRAPPORT. Landstinget Halland. Säkerhet och intern kontroll i PA/lönesystemet. Mars 2005. Rolf Aronsson Leif Jacobsson Anita Andersson

REVISIONSRAPPORT. Landstinget Halland. Säkerhet och intern kontroll i PA/lönesystemet. Mars 2005. Rolf Aronsson Leif Jacobsson Anita Andersson REVISIONSRAPPORT Landstinget Halland Säkerhet och intern kontroll i PA/lönesystemet Övergripande granskning av rutiner, ansvar m.m. Mars 2005 Rolf Aronsson Leif Jacobsson Anita Andersson (1) Innehållsförteckning

Läs mer

Revisionsrapport Uppföljning av granskning av kommunens övertidsskuld Lunds kommun

Revisionsrapport Uppföljning av granskning av kommunens övertidsskuld Lunds kommun Revisionsrapport Uppföljning av granskning av kommunens övertidsskuld Lunds kommun Anna Hilmarsson, Certifierad kommunal revisor Lena Salomon, Certifierad kommunal revisor Henrik Friang, Risk Manager September

Läs mer