Utförd intern kontroll 2014

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Utförd intern kontroll 2014"

Transkript

1 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Per-Ola Johansson KFN 2014/ Kultur- och fritidsnämnden Utförd intern kontroll 2014 Förslag till beslut Kultur- och fritidsnämnden beslutar att godkänna redovisningen av utförd intern kontroll för 2014 och att skicka rapporten från resultatet av uppföljningen till kommunstyrelsen och kommunens revisorer. Bakgrund Enligt kommunfullmäktiges beslut den 18 december 2000 om reglemente för intern kontroll, har nämnden skyldighet att följa upp det interna kontrollsystemet inom nämndens verksamhetsområde. Nämnden ska anta en särskild kontrollplan årligen och resultatet ska efterföljande år rapporteras till kultur- och fritidsnämnden. Kultur- och fritidsnämnden fastställde i mars 2014 nämndens interna kontrollplan. Den utförda interna kontrollen visar att rutinerna generellt sett följs bra i verksamheterna. Några avvikelser och förbättringsområden har dock identifierats. Hanteringen av direktupphandlingar utifrån dokument- och ärendehanteringsplanen är ett tydligt förbättringsområde. Snabbare fakturering efter att tjänst eller vara levererats är ett ytterligare ett område. Ett annat område som blivit bättre, men som behöver förbättras ytterligare är, dokumentationen kopplade till fakturor för representation, resor och kurser. I de fall det finns avvikelser har kultur- och fritidsförvaltningen redan påbörjat eller planerat korrigerande åtgärder. Lolita Persson förvaltningschef Per-Ola Johansson enhetschef Bilaga Rapport - utförd intern kontroll 2014 Kultur- och fritidsförvaltningen Chefer Kultur Adress Box 610, KALMAR Besök Tullslätten 4 Tel vx Fax Klicka här för att ange text. Per- Ola.Johansson@kalmar.se

2 KULTUR- OCH FRITIDSFÖRVALTNINGENS VERKSAMHETSHANDBOK Fastställt av Dokumentansvarig Datum (3) Rapport - utförd intern kontroll 2014 Kontrollområde Kontrollmoment Rapportering Attestrutiner Kontroll av att beslutsattest skett av rätt person Granskning har gjorts av leverantörsfakturor under perioden januari november Totalt har förvaltningen under 2014 års första 11 månader haft leverantörsfakturor. Av dessa har 164 fakturor kontrollerats (var 25:e faktura). I samtliga fall har beslutsattest skett av utsedd attestant. Ingen korrigerande åtgärd behövs. Däremot kan avvikelser i framtiden ske ändå, t.ex. om en ordinarie beslutsattestant är sjukskriven och att ersättaren samtidigt har semester. Kundfakturor Kontroll av att fakturering sker i anslutning till att tjänsten/varan levererats Av drygt 200 kundfakturor har cirka 20 kontrollerats (10 procent). Bedömningen är att fakturering oftast skett snabbt efter att varan och/eller tjänsten levererats. Dock finns det fortfarande saker att förbättra inom detta område. Fakturering har under första halvåret 2014 skett ungefär varannan månad inom Monokrom och Kalmar teaters verksamheter. Monokroms verksamhet har gått över till enheten Ung i Kalmar och här ser man inom enheten över rutinerna för fakturering. På Kalmar teater ses också rutinerna över och ansvarig teaterintendent har sedan i höstas stöd från administrativa enheten i detta arbete. Fakturering månadsvis planeras och ses som korrigerande åtgärder i dessa fall. Utifrån vissa upprättade avtal faktureras kunder också årsvis. En genomgång av förvaltningens avtal med eventuell förändring av betalningsvillkor mot våra kunder har påbörjats.

3 2 (4) Arkivering Delegering Kontroll av att dokumentoch ärendehanteringsplanen följs inom följande utvalda områden: - Direktupphandling - Avtal/kontrakt - Rekryteringar Kontroll att delegationsordningen följs Kontroll har skett genom att gå igenom diariet utifrån utvalda områden. Vid granskningen den 24 november 2014, hittades exempelvis 11 direktupphandlingar. Ansvariga för granskningen vet att det genomförts fler direktupphandlingar under året och kan med säkerhet konstatera detta. Granskningen visar också att direktupphandlingar registreras ganska långt efter att upphandling gjorts. Skyndsamhet att diarieföra gäller inte i alla fall. I de flesta fall följs upphandlingsenhetens direktiv/regelverk/rekommendationer, att exempelvis kolla i leverantörsdatabasen och säkerställa att leverantören inte levererat varor eller tjänster för mer än direktupphandlingsbeloppet, kr. När det gäller avtal/kontrakt, visar granskningen att här kommer dessa ärenden snabbt in i diariet och att det bland enheterna är väl känt vad som ska diarieföras. När det gäller rekryteringsärenden följs dokument- och ärendehanteringsplanen fullt ut. Inga avvikelser alls hittades. Granskningen visar att korrigerande åtgärder behövs avseende direktupphandlingarna. Här föreslås en informationsinsats mot alla i förvaltningen som gör eller förväntas göra direktupphandlingar. När det gäller avtal/kontrakt och rekryteringar hittades inga avvikelser. Kontroll har gjorts på cirka var femte delegationsbeslut under Kontroll har gjorts dels utifrån att det är person med delegationsrätt som tagit beslut och dels att beloppsgränser enligt delegationsordningen inte överskridits av delegat. I samtliga granskade ärenden kan det konstateras att delegationsordningen följts. Inga avvikelser finns att rapportera. Skuldlista Kontroll av obetalda kundfakturor Kontroll av att kommunövergripande kravrutin följs Kontroll av att nämndens kravrutin följs En gång per månad har ekonomisekreterare och enhetschef för kultur, idrott och service gått igenom samtliga förfallna kundfakturor i kundreskontra. Kontakt har sedan tagits med berörda kunder, av antingen enhetschef, administratör på bokningscentralen eller annan kundansvarig. Under hela 2014 har den kommunövergripande kravrutinen följts för alla nya förfallna kundfakturor. Anstånd har lämnats till några kunder utifrån denna rutin. Fyra nya amorteringsplaner har också upprättats utifrån denna rutin. För kunders skulder uppkomna under 2014 har den kommunövergripande kravrutinen följts fullt ut och för dessa skulder är bedömningen att nämnden har god intern kontroll inom området. Förvaltningen har också följt den av Kultur- och fritidsnämnden fastställda kravrutinen. Denna rutin beskriver hur förfallna fakturor hanteras rent praktiskt och hur nämnden ska tillämpa den kommunövergripande kravrutinen. Inga avvikelser finns att rapportera.

4 3 (4) Representation, resor och kurser Att säkerställa att syfte, deltagare, tid och plats framgår av anteckningen till fakturan Av 387 leverantörsfakturor inom detta kontrollområde, har 40 kontrollerats (drygt 10 procent). Av de 40 granskade fakturorna saknades det fullständiga uppgifter (syfte, deltagarinformation, tid och plats) på 16 av dessa. Detta är även i år en avvikelse som måste åtgärdas. Förra årets informationsinsatser har förbättrat resultatet, men inte tillräckligt. Ytterligare informationsinsatser mot beslutsattestanter föreslås som korrigerande åtgärd. Förfallna leverantörsfakturor Säkerställa att fakturor betalas i tid Totalt har förvaltningen under 2014 års första 11 månader haft leverantörsfakturor. Av samtliga dessa har det varit 4 som inte betalats i tid och där förvaltningen fått räntefakturor som en följd av detta. Detta är väldigt liten avvikelse och förklaringen i de fyra fallen handlar om att beslutsattestant haft oplanerad frånvaro, ex. sjukdom, som medfört att faktura betalats för sent. Inga korrigerande åtgärder bedöms behövas. Bidragsutbetalning Att utbetalningar överensstämmer med gällande bidragsregler och beslut Stickprovskontroll av att bidragen utbetalas enligt gällande regler ska göras två gånger per år. Detta är svårt att göra då övervägande del av bidragen betalas ut under våren. Det bidrag som betalas ut två gånger per år är aktivitetsbidraget. Den interna kontrollen är utförd den 6 november 2014 av ekonomen och har skett för utebetalningar på våren samt för aktivitetsbidrag på hösten, enligt följande: Vårens utbetalningar: Driftsbidrag Kalmar Golfklubb, lokalbidrag Kalmargymnastikförening, aktivitetsbidrag FBC, Investeringsbidrag Arby hembygdsförening, investeringsbidrag Friluftsfrämjandet, medlemsbidrag Demensföreningen och utbildningsbidrag Kalmar brottarklubb. Höstens utbetalning aktivitetsstöd: CL98, Tallhagens scoutkår och Skälby 4H. Ekonomen har vid stickprovskontrollen valt ut slumpmässiga föreningar och valt att titta på olika bidragsdelar. Vid kontrollen har inga avvikelser förekommit och bidragen har betalats ut enligt de gällande bidragsreglerna.

5 4 (4) Idrottsanläggningar Ansökningar till Kulturskolan Kontroll av att beslutade uthyrnings- och fördelningsprinciper följs Kontroll och uppföljning av nyttjandegrad och kostnader för idrottsanläggningar Kontroll att rutinen för antagning till kulturskolan följs Verksamhetsutvecklaren har under årets stora fördelningsarbete granskat schemaläggningen i idrottsanläggningar och kan konstatera att uthyrnings- och fördelningsprinciperna följs av bokningscentralens personal. Ett annat mått på detta är också inkomna klagomål med anledning av fördelningen av tider. Inga klagomål kopplat till att dessa principer inte följs har inkommit. Kulturoch fritidsnämnden tog i december 2014 beslut om nya och reviderade uthyrnings- och fördelningsprinciper. När det gäller detta beslut fanns det många synpunkter från föreningar och skolor, men det handlade enbart om de regler som dokumentet innehöll. I samband med att kultur- och fritidsnämnden i februari 2014 svarade kommunens revisorer på deras granskning av intern kontroll och ändamålsenlighet i idrottsanläggningarna, togs statistik på bl.a. nyttjandegrader och kostnader för anläggningar fram. Denna statistik presenterades för kulturoch fritidsnämnden i februari 2014 och avsåg 2013 års siffror. Under våren 2015 ska motsvarande statistik tas fram och omfatta 2014 års nyttjandegrader och kostnader. Administratör på Kulturskolan har gjort stickprovskontroller under våren och hösten i syfte att kontrollera att rutinen för antagningen till kulturskolan följs. Inga avvikelser finns att rapportera. Konstregistret Kontroll av att registret är uppdaterat Konstansvarig och konstinventerare har på några enheter/arbetsplats gjort uppföljning på tidigare inventeringar. Detta har skett på enheter/arbetsplatser inom Omsorgsförvaltningen och Gymnasieförbundet som nyligen varit föremål för konstinventering. Enhetens/arbetsplatsens utsedda kontaktpersoner har kontrollerat konsten och rapporterat resultatet till Kultur- och fritidsnämndens tjänstemän. Väldigt få eller inga förändringar fanns då att rapportera.

Uppföljning intern kontrollplan 2015

Uppföljning intern kontrollplan 2015 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Ärendebeteckning Jimmy Rudelius 2016-02-04 KFN 2015/0077 50661 Kultur- och fritidsnämnden Uppföljning intern kontrollplan 2015 Förslag till beslut Kultur- och fritidsnämnden

Läs mer

Inbjudan Utbildning för politiker

Inbjudan Utbildning för politiker Inbjudan Utbildning för politiker Syfte Målgrupp Att underlätta för de förtroendevalda att komma igång med sina uppdrag genom att ge en kommunövergripande introduktion. Den är ett komplement till nämndernas/styrelsernas

Läs mer

en granskning av kravrutinen och föreningsbidragen inom kultur- och fritidsnämnden.

en granskning av kravrutinen och föreningsbidragen inom kultur- och fritidsnämnden. Per-Ola Johansson 2013-04-12 Kultur- och fritidsnämnden Granskning av kravrutinen och föreningsbidragen inom kultur- och fritidsnämnden Förslag till beslut Kultur- och fritidsnämnden beslutar att anta

Läs mer

Kultur- och fritidsnämnden

Kultur- och fritidsnämnden KALLELSE/ FÖREDRAGNINGSLISTA 1(7) Kultur- och fritidsnämnden Tid Torsdagen den 31 oktober 2013 kl. 13:00- Plats Kalmar läns museums föremålsmagasin, f.d. Volvofabriken. Kör in från Trångsundsvägen och

Läs mer

Svar på revisionsrapport - Granskning av kommunens hantering av riktade bidrag

Svar på revisionsrapport - Granskning av kommunens hantering av riktade bidrag TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Jimmy Rudelius 2018-12-07 KFN 2018/0268 0480-45 06 61 Kultur- och fritidsnämnden Svar på revisionsrapport - Granskning av kommunens hantering av riktade

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Jimmy Rudelius KFN 2016/

Handläggare Datum Ärendebeteckning Jimmy Rudelius KFN 2016/ TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Jimmy Rudelius 2016-11-03 KFN 2016/0244 50661 Kultur- och fritidsnämnden Intern kontrollplan 2017 kultur- och fritidsnämnden Förslag till beslut Kultur-

Läs mer

Uppföljning. Kultur- och fritidsnämnden

Uppföljning. Kultur- och fritidsnämnden www.pwc.se Uppföljning Jörn Wahlroth Pär Sturesson 20 november 2013 Kultur- och fritidsnämnden Konst, kravrutin och föreningsbidrag Kalmar Kommun Innehållsförteckning 1. Inledning... 1 1.1. Bakgrund...

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Victoria Schön Månsson

Handläggare Datum Ärendebeteckning Victoria Schön Månsson Handläggare Datum Ärendebeteckning Victoria Schön Månsson 2016-04-13 2016-0491 Intern kontrollplan för 2016 Förslag till beslut Samhällsbyggnadsnämnden godkänner förslaget till intern kontrollplan för

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Ulrick Hultman SFN 2012/

Handläggare Datum Ärendebeteckning Ulrick Hultman SFN 2012/ TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning 2012-11-03 SFN 2012/0766 0480-450 431 Servicenämnden Internkontroll 2012 Förslag till beslut Servicenämnden beslutar att lägga informationen om den genomförda

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Yvonne Norman SFN 2013/

Handläggare Datum Ärendebeteckning Yvonne Norman SFN 2013/ TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Yvonne Norman 2013-11-14 SFN 2013/0988 0480-45 05 72 Servicenämnden Internkontroll 2013 Förslag till beslut Servicenämnden beslutar att lägga informationen

Läs mer

Granskning av intäktsredovisning

Granskning av intäktsredovisning TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Magnus Levin 2017-03-20 ON 2017/0030 53510 Omsorgsnämnden Granskning av intäktsredovisning Förslag till beslut Omsorgsnämnden godkänner omsorgsförvaltningens

Läs mer

Intern- och egenkontrollplan 2015

Intern- och egenkontrollplan 2015 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Ingela Möller 2015-01-15 SN 2015/0033.11.01 0480-450885 Socialnämnden Intern- och plan 2015 Förslag till beslut Socialnämnden beslutar att anta intern-

Läs mer

Motion från Carl-Henrik Sölvinger (L) - Sportotek

Motion från Carl-Henrik Sölvinger (L) - Sportotek TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Anette Mellström 2016-10-12 KS 2016/0685 50029 Kommunfullmäktige Motion från Carl-Henrik Sölvinger (L) - Sportotek i Kalmar Förslag till beslut Kommunfullmäktige

Läs mer

Avrapportering intern revision 2012

Avrapportering intern revision 2012 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Sara Andersson 2012-11-28 BUN 2012/2352 0480-45 30 09 Barn- och ungdomsnämnden Avrapportering intern revision 2012 Förslag till beslut Barn- och ungdomsnämnden

Läs mer

Uppföljning av intern kontrollplan per den 31 december 2015 för Täby kommun

Uppföljning av intern kontrollplan per den 31 december 2015 för Täby kommun KOMMUNLEDNINGSKONTORET Lena Fahlander Kommunstyrelsen 2016-04-11 Uppföljning av intern kontrollplan per den 31 december 2015 för Täby kommun Sammanfattning Enligt reglementet för intern kontroll (KF 2006-04-24,

Läs mer

Ny delegationsordning för kultur- och fritidsnämnden

Ny delegationsordning för kultur- och fritidsnämnden TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Jimmy Rudelius 2017-04-11 KFN 2017/0074 50661 Kultur- och fritidsnämnden Ny delegationsordning för kultur- och fritidsnämnden Förslag till beslut Kultur-

Läs mer

Regler för attest i Göteborgs Stad, med utbildningsnämndens kompletterande anvisningar.

Regler för attest i Göteborgs Stad, med utbildningsnämndens kompletterande anvisningar. Regler för attest i Göteborgs Stad, med utbildningsnämndens kompletterande anvisningar. 1. Regler för attest i Göteborgs Stad Reglerna för attest gäller för alla interna och externa ekonomiska händelser

Läs mer

Motion om informella fritidsgårdar

Motion om informella fritidsgårdar TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Lolita Persson 2013-12-09 KFN 2012/0117 50680 Kultur- och fritidsnämnden Motion om informella fritidsgårdar Förslag till beslut Kultur- och fritidsnämnden

Läs mer

Tillämpningsanvisningar till reglemente för attestering av ekonomiska transaktioner i Bengtsfors kommunkoncern

Tillämpningsanvisningar till reglemente för attestering av ekonomiska transaktioner i Bengtsfors kommunkoncern Fastställda av KS 144 2012-05-15 1(6) Sten-Inge Lilja sten-inge.lilja@bengtsfors.se till reglemente för attestering av ekonomiska transaktioner i Bengtsfors kommunkoncern E-post Telefon Fax Hemsida Bengtsfors

Läs mer

Kommunal författningssamling för. Östra Göinge kommun

Kommunal författningssamling för. Östra Göinge kommun Kommunal författningssamling för Östra Göinge kommun Nr 25 Dnr KS 2010/806.003 Antaget av KS 2010-09-08, 124 Reglemente för kontroll av verifikationer 1 Omfattning och målsättning Detta reglemente gäller

Läs mer

Författningssamling. 8 Dokumentansvarig Förvaltningschef. Delegationsordning för kultur- och fritidsnämnden

Författningssamling. 8 Dokumentansvarig Förvaltningschef. Delegationsordning för kultur- och fritidsnämnden Författningssamling Dokumenttyp Delegationsordning Beslutsinstans Kultur- och fritidsnämnd Beslutsdatum 2011-01-26 8 Dokumentansvarig Gäller för Kultur- och fritidsförvaltningen Senast reviderad 2019-05-29,

Läs mer

REGLEMENTE FÖR KONTROLL AV VERIFIKATIONER

REGLEMENTE FÖR KONTROLL AV VERIFIKATIONER U T G I V E N A V K O M M U N K A N S L I E T Nr 9.1 Sid 1 (5) Dnr Gäller fr. o. m. Antagen 424/2006/003 2007-01-01 Kf 2006-11-27 166 REGLEMENTE FÖR KONTROLL AV VERIFIKATIONER Nr 9.1 Sid 2 (6) REGLEMENTE

Läs mer

Internkontrollplan för 2014

Internkontrollplan för 2014 1 (2) Miljö och samhällsbyggnadsförvaltningen 2013-11-25 Sbn 2013-3 Förvaltningsadministration Agneta Bergquist Samhällsbyggnadsnämnden Internkontrollplan för 2014 FÖRSLAG TILL BESLUT Förslaget internkontrollplan

Läs mer

Internkontrollplan 2019

Internkontrollplan 2019 MILJÖFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Anna Nilsson 2019-02-08 MHN-2019-649 Till miljö- och hälsoskyddsnämndens sammanträde den 13 februari 2019 Internkontrollplan 2019 Förslag till beslut:

Läs mer

Förhinder Meddelas gruppledaren och Pia Axeheim, tfn eller senast 12 november 2018.

Förhinder Meddelas gruppledaren och Pia Axeheim, tfn eller senast 12 november 2018. KALLELSE/ FÖREDRAGNINGSLISTA 1(2) Kultur- och fritidsnämnden Tid Torsdagen den 15 november 2018 kl. 13:00-17:00 Plats Magistern, i huset bakom stadshuset Förhinder Meddelas gruppledaren och Pia Axeheim,

Läs mer

www.hassleholm.se S Attestregler Policy Diarienummer: Fastställt den: 2015- - Fastställt av: Kommunfullmäktige För revidering ansvarar: Kommunstyrelsen För uppföljning ansvarar: Ekonomiavdelningen Dokumentet

Läs mer

Granskning av rutiner för kravverksamheten

Granskning av rutiner för kravverksamheten Revisionsrapport Granskning av rutiner för kravverksamheten Eslövs kommun December 2008 Karin Andersson Innehållsförteckning 1 Sammanfattning...1 2 Inledning...2 2.1 Bakgrund och revisionsfråga...2 2.2

Läs mer

att godkänna bilagda förslag till intern kontrollplan för 2012

att godkänna bilagda förslag till intern kontrollplan för 2012 Malmö stad Fritidsförvaltningen Handläggande avd: Ekonomiavdelningen Ärende nr: 4 Datum: 2012-01-30 Initierare: Ärende: Sammanfattning: Intern kontrollplan 2012 Intern kontroll syftar till att nämnden

Läs mer

Motionssvar - Ge fler föreningar möjlighet att sälja namnet på sin arena

Motionssvar - Ge fler föreningar möjlighet att sälja namnet på sin arena UTDRAG 1 (2) Sammanträdesdatum 2018-09-27 90 Motionssvar - Ge fler föreningar möjlighet att sälja namnet på sin arena Dnr KFN 2018/0109 Handlingar Förvaltningschef Lolita Perssons och verksamhetschef Per-Ola

Läs mer

Ärendet Fritidsnämnden beslutade om internkontrollplan för 2014 (se bilaga). Den innehåller följande granskningsområden:

Ärendet Fritidsnämnden beslutade om internkontrollplan för 2014 (se bilaga). Den innehåller följande granskningsområden: SIGNERAD 2014-08-27 Malmö stad Fritidsförvaltningen 1 (4) Datum 2014-09-01 Vår referens Gert-Ove Gren Ekonomichef Tjänsteskrivelse gert-ove.gren@malmo.se Delrapport om internkontrollarbetet för år 2014

Läs mer

Regler för attest i Göteborgs Stad

Regler för attest i Göteborgs Stad Göteborgs Stad Ekonomi Gemensamt för staden Regler för attest i Göteborgs Stad - Policy/riktlinjer/regler N010G00356 Version: 1 Handläggare: Anders Roswall Fastställare: Kommunfullmäktige Gällande from

Läs mer

Reglemente för attest

Reglemente för attest Reglemente för attest Beslutad av kommunfullmäktige 10 december 2018, 177. Dnr KS2018.0458 Innehåll 1 Inledning... 3 1.1 Syfte... 3 1.2 Omfattning... 3 1.3 Definitioner... 3 2 Attestroller... 3 3 Kontroller...

Läs mer

Intern kontroll 2011 Kommunstyrelsen och nämnderna

Intern kontroll 2011 Kommunstyrelsen och nämnderna Intern kontroll 2011 Kommunstyrelsen och nämnderna Vänersborgs kommun Revisionsrapport Mars 2012 Henrik Bergh Uppdrag och genomförande... 3 Sammanfattning... 3 GRANSKNINGSIAKTTAGELSER... 4 Synpunkter i

Läs mer

Delegationsordning för Kultur- och fritidsnämnden

Delegationsordning för Kultur- och fritidsnämnden Per-Ola Johansson 1 (5) Förslag till ny Delegationsordning för Kultur- och fritidsnämnden Senast reviderad av kultur- och fritidsnämnden i mars 2013 Reglemente Kommunfullmäktige har fastställt reglemente

Läs mer

Inköp och upphandling - process

Inköp och upphandling - process TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Ulrick Hultman 0480-45 00 28 2018-05-23 KS 2018/0162 Martina Adiels Balk 0480-45 05 74 Kommunstyrelsen Inköp och upphandling - process Förslag till beslut

Läs mer

Regler. Fö r ekönömiska transaktiöner. Vision. Program. Policy. Regler. Handlingsplan. Riktlinjer Kommunfullmäktige Kommunstyrelsen Nämnd

Regler. Fö r ekönömiska transaktiöner. Vision. Program. Policy. Regler. Handlingsplan. Riktlinjer Kommunfullmäktige Kommunstyrelsen Nämnd Regler Fö r ekönömiska transaktiöner Vision Program Policy Regler Handlingsplan Riktlinjer Kommunfullmäktige Kommunstyrelsen Nämnd Innehåll 1. Inledning...3 2. Syfte...3 3. Ansvar...3 3.1 Kommunstyrelsen...3

Läs mer

Uppföljning av 2017 års interna kontrollplan för tekniska nämnden

Uppföljning av 2017 års interna kontrollplan för tekniska nämnden Rapport 1 (5) Datum 2018-01-30 Till kommunstyrelsen Uppföljning av 2017 års interna kontrollplan för tekniska nämnden Enligt kommunens reglemente för intern kontroll (KF 2012-04-23 85) skall nämnderna

Läs mer

Intern kontroll avseende redovisning och räkenskaper 2013. Växjö Kommun. Genomförd på uppdrag av revisorerna

Intern kontroll avseende redovisning och räkenskaper 2013. Växjö Kommun. Genomförd på uppdrag av revisorerna Intern kontroll avseende redovisning och räkenskaper 2013 Växjö Kommun Genomförd på uppdrag av revisorerna September 2013 Innehållsförteckning 1. INLEDNING... 2 1.1 SYFTE OCH METOD... 2 2. ALLMÄNNA REVISIONSÅTGÄRDER...

Läs mer

Uppföljning direktupphandlingar serviceförvaltningen

Uppföljning direktupphandlingar serviceförvaltningen TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Marcus Kindahl 2018-09-10 SFN 2018/0292 0480-450518 Servicenämnden Uppföljning direktupphandlingar serviceförvaltningen Förslag till beslut Servicenämnden

Läs mer

ATTESTREGLEMENTE FÖR SJÖBO KOMMUN

ATTESTREGLEMENTE FÖR SJÖBO KOMMUN 1(5) ATTESTREGLEMENTE FÖR SJÖBO KOMMUN 1 Omfattning För att upprätthålla en god intern kontroll krävs bl.a. ändamålsenliga regelverk och rutiner för kontroll av verifikationer. Kontroller i enlighet med

Läs mer

S Attestregler Regler

S Attestregler Regler www.hassleholm.se S Attestregler Regler Diarienummer: 2015/586 040 Fastställt den: 2015-12-14 182 Fastställt av: Kommunfullmäktige För revidering ansvarar: Kommunstyrelsen För uppföljning ansvarar: Ekonomiavdelningen

Läs mer

Bilaga nr 2: Internkontrollplan för 2016

Bilaga nr 2: Internkontrollplan för 2016 2015-11-16 1 (5) BILAGA 2 ÄLN 2015/219-041 Äldrenämnden Bilaga nr 2: Internkontrollplan för 2016 Om intern kontroll Intern styrning och kontroll bidrar måluppfyllelse och att verksamheten bedrivs effektivt

Läs mer

Fritidsförvaltningen 1 (4) BESLUTSFÖRSLAG Vår re fer ens. Bo Sjöström. Internkontrollplan 2013 FRN-FRI

Fritidsförvaltningen 1 (4) BESLUTSFÖRSLAG Vår re fer ens. Bo Sjöström. Internkontrollplan 2013 FRN-FRI Malmö stad Fritidsförvaltningen 1 (4) Datum 2013-01-24 Vår re fer ens Bo Sjöström BESLUTSFÖRSLAG Internkontrollplan 2013 FRN-FRI-2012-03085 Sammanfattning Det primära syftet med intern kontroll är att

Läs mer

Intern kontroll-resultat av genomförd granskning 2010 samt intern kontrollplan 2011

Intern kontroll-resultat av genomförd granskning 2010 samt intern kontrollplan 2011 1(6) KS 2011/0042 Intern kontroll-resultat av genomförd granskning 2010 samt intern kontrollplan 2011 Sammanfattning Nämnderna har, i samband med rapportering av verksamhetsberättelsen, redovisat resultatet

Läs mer

Utförd intern- och egenkontroll 2014

Utförd intern- och egenkontroll 2014 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Kristina Appert 2015-02-11 SN 2013/0666.11.01 0480-45 09 50 Socialnämnden Utförd intern- och egenkontroll 2014 Förslag till beslut Socialnämnden beslutar

Läs mer

Reglemente för kontroll av verifikationer attestreglemente Antaget av kommunfullmäktige 2006-12-18, 81

Reglemente för kontroll av verifikationer attestreglemente Antaget av kommunfullmäktige 2006-12-18, 81 Kommunal författningssamling Reglemente för kontroll av verifikationer attestreglemente Antaget av kommunfullmäktige 2006-12-18, 81 Omfattning 1 Detta reglemente gäller för kommunens samtliga verifikationer,

Läs mer

Internkontrollrapport 2017 Viadidaktnämnden

Internkontrollrapport 2017 Viadidaktnämnden Internkontrollrapport 2017 Viadidaktnämnden 2018-02-12 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Inledning... 4 2.1 Definition av intern kontroll... 4 2.2 Kommunens årshjul och process för internkontroll...

Läs mer

Attestreglemente. Kommunfullmäktiges beslut Kommunstyrelsen (5) Konsult och uppdrag Ekonomi redovisning

Attestreglemente. Kommunfullmäktiges beslut Kommunstyrelsen (5) Konsult och uppdrag Ekonomi redovisning Kommunstyrelsen 2013-03-05 1 (5) Konsult och uppdrag Ekonomi redovisning Kommunfullmäktiges beslut 2013-05-30 145 Attestreglemente Eskilstuna kommun 2013-03-05 2 (5) Innehållsförteckning 1. Omfattning...

Läs mer

Revisionsrapport Uppföljande granskning av rapporten Attester och utbetalningsrutiner

Revisionsrapport Uppföljande granskning av rapporten Attester och utbetalningsrutiner Sida 1(1) Datum Revisionen Till: Kommunstyrelsen För kännedom: Kommunfullmäktiges presidium Revisionsrapport Uppföljande granskning av rapporten Attester och KPMG har på uppdrag av kommunens revisorer

Läs mer

Utförd egen- och internkontroll 2015

Utförd egen- och internkontroll 2015 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Kristina Appert 2016-02-09 SN 2014/0652.03.01 0480-450950 Socialnämnden Utförd egen- och internkontroll 2015 Förslag till beslut Socialnämnden godkänner

Läs mer

Särskilt stöd till ridsporten

Särskilt stöd till ridsporten TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Tina Bågfeldt 2013-06-18 KFN 2013/0047 projektledare Kultur- och fritidsnämnden Särskilt stöd till ridsporten 2013-2015 Förslag till beslut Kultur- och

Läs mer

Delegationsordning för kultur- och fritidsnämnden

Delegationsordning för kultur- och fritidsnämnden Per-Ola Johansson Kultur- och fritidsnämnden 2014-05-01 1 (5) Delegationsordning för kultur- och fritidsnämnden Reglemente Kommunfullmäktige har fastställt reglemente för kultur- och fritidsnämnden. Reglementet

Läs mer

Svar på revisorernas granskningsrapport av Kalmar kommuns inköpsprocess

Svar på revisorernas granskningsrapport av Kalmar kommuns inköpsprocess TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Ulrick Hultman 2018-03-16 KS 2018/0162 0480-45 00 28 Kommunstyrelsen Svar på revisorernas granskningsrapport av Kalmar kommuns inköpsprocess Förslag

Läs mer

Internkontrollplan för stadsbyggnads- och miljönämnden 2013

Internkontrollplan för stadsbyggnads- och miljönämnden 2013 2013-01-28 1 (6) Stadsbyggnads- och miljönämnden Internkontrollplan för stadsbyggnads- och miljönämnden 2013 Beslutsunderlag Förslag till internkontrollplan för stadsbyggnads- och miljönämnden 2013. Bilaga

Läs mer

Reglemente för intern kontroll samt riktlinjer för intern kontroll

Reglemente för intern kontroll samt riktlinjer för intern kontroll TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Anna Johansson 2015-10-20 KS 2015/0918 50101 Kommunfullmäktige/Kommunstyrelsen Reglemente för intern kontroll samt riktlinjer för intern kontroll Förslag

Läs mer

Riktlinjen trädde i kraft den 1 januari 1997 enligt beslut i kommunfullmäktige den 19 december 1996, 161.

Riktlinjen trädde i kraft den 1 januari 1997 enligt beslut i kommunfullmäktige den 19 december 1996, 161. Riktlinje 2014-01-27 Attestreglemente för Norrköpings kommuns nämnder och förvaltningar KS 2013/0267-8 Riktlinjen trädde i kraft den 1 januari 1997 enligt beslut i kommunfullmäktige den 19 december 1996,

Läs mer

Delegationsordning för kultur- och fritidsnämnden

Delegationsordning för kultur- och fritidsnämnden Delegationsordning för kultur- och fritidsnämnden Beslutad av kultur- och fritidsnämnden 27 april 2017. Aktualiseras av nämnden i samband med varje ny mandatperiod. Allmänt om delegering av beslutanderätt

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL Sammanträdesdatum 2015-03-10 Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 10 mars 2015 kl. 8:30-9:30 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 17-20 Beslutande Anders Andersson (C) Christina Fosnes

Läs mer

Attestinstruktion - anvisningar för kontroll, attest och utbetalning av pengar

Attestinstruktion - anvisningar för kontroll, attest och utbetalning av pengar Bilaga Tjänsteutlåtande Sida 3 (8) kontroll, attest och utbetalning av Dessa anvisningar ersätter kommunstyrelsens tidigare attestinstruktion. Anvisningar för följer stadens Regler för ekonomisk förvaltning

Läs mer

Svar på revisionsrapport Granskning av intern kontroll debiterade avgifter

Svar på revisionsrapport Granskning av intern kontroll debiterade avgifter TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Emad Soukiyh 2013-11-27 BUN 2013/1004 0480-45 30 10 Barn- och ungdomsnämnden Svar på revisionsrapport Granskning av intern kontroll debiterade avgifter

Läs mer

Attestreglemente för Uppsala kommuns nämnder

Attestreglemente för Uppsala kommuns nämnder Attestreglemente för Uppsala kommuns nämnder Ett organiserande dokument som kommunfullmäktige fattade beslut om 2016-10-03 Attestreglemente Kommunfullmäktige 2016-10-03 1 (4) 1 Reglementets omfattning

Läs mer

Kommunal författningssamling. Attestreglemente. Motala kommun

Kommunal författningssamling. Attestreglemente. Motala kommun Kommunal författningssamling Attestreglemente Motala kommun Beslutsinstans: Kommunfullmäktige Diarienummer: 05/KS 0304 Datum: 2005-10-24 Paragraf: KF 113 Reviderande instans: Kommunfullmäktige Diarienummer:

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Susanne Karlsson

Handläggare Datum Ärendebeteckning Susanne Karlsson Handläggare Datum Ärendebeteckning 2016-11-16 Intern kontrollplan för 2017 Förslag till beslut Samhällsbyggnadsnämnden godkänner förslaget till intern kontrollplan för 2017 och överlämnar den till Kommunstyrelsen

Läs mer

FALKENBERGS KOMMUN 3.02 FÖRFATTNINGSSAMLING

FALKENBERGS KOMMUN 3.02 FÖRFATTNINGSSAMLING FALKENBERGS KOMMUN 3.02 FÖRFATTNINGSSAMLING Attestreglemente Omfattning 1 Detta reglemente gäller för kommunens samtliga ekonomiska transaktioner, inklusive interna transaktioner, medelsförvaltning samt

Läs mer

Delegationsordning KULTUR- OCH FRITIDSNÄMND ANTAGEN AV KULTUR-OCH FRITIDSNÄMND

Delegationsordning KULTUR- OCH FRITIDSNÄMND ANTAGEN AV KULTUR-OCH FRITIDSNÄMND Delegationsordning KULTUR- OCH FRITIDSNÄMND ANTAGEN AV KULTUR-OCH FRITIDSNÄMND 2018-11-08 1 Innehåll Innehåll... 2 Delegationsordning... 3 Allmänt om delegering av beslutanderätt inom en nämnd (Kommunallagen

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Intern kontrollplan 2015

Tjänsteskrivelse. Intern kontrollplan 2015 Malmö stad Fritidsförvaltningen 1 (4) Datum 2015-02-01 Vår referens Gert-Ove Gren Ekonomichef gert-ove.gren@malmo.se Tjänsteskrivelse Intern kontrollplan 2015 FRI-2014-4077 Sammanfattning Det primära syftet

Läs mer

Uppföljning internkontroll Kultur- och fritidsnämnd

Uppföljning internkontroll Kultur- och fritidsnämnd Uppföljning internkontroll 2015 Kultur- och fritidsnämnd Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Uppföljning av nämndens arbete med intern kontroll... 3 3 Uppföljning av områden... 3 3.1 Ekonomi... 3 3.2

Läs mer

Reglemente för intern kontroll

Reglemente för intern kontroll REGLEMENTE 1(5) Susanna Göransdotter, 0586-481 85 susanna.goransdotter@degerfors.se Reglemente för Dokumenttyp Reglemente Dokumentet gäller Kommunkoncernen Revideringar för beslut Beslutsinstans Kommunfullmäktige

Läs mer

Kultur- och fritidsnämnden

Kultur- och fritidsnämnden DELEGATIONSORDNING FÖR Kultur- och fritidsnämnden Antaget av Kultur- och fritidsnämnden Antaget 2019-01-04 4 Giltighetstid Dokumentansvarig Tills beslut om upphävande Håbo kommuns styrdokumentshierarki

Läs mer

Kultur- och fritidsförvaltningens dokumenthanteringsplan

Kultur- och fritidsförvaltningens dokumenthanteringsplan TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Pia Axeheim 2018-11-23 KFN 2018/0255 50604 en Kultur- och fritidsförvaltningens dokumenthanteringsplan 2019 Förslag till beslut en beslutar att fastställa

Läs mer

Riktlinje för attestering

Riktlinje för attestering 1(6) Riktlinje för attestering Diarienummer Fastställt av Datum för fastställande KS 2017-431 Kommunstyrelsen 2017-09-12 Dokumenttyp Dokumentet gäller för Giltighetstid Riktlinje Samtliga nämnder Tills

Läs mer

1. Antagen av kultur- och fritidsnämnden den XX XX 2011, XX

1. Antagen av kultur- och fritidsnämnden den XX XX 2011, XX 14 15 Kultur- och fritidsnämndens attestrutiner och behörighet att underteckna handlingar 1 Rutinerna gäller för samtliga ekonomiska transaktioner i stadens ekonomisystem samt i försystem knutna till dessa.

Läs mer

56 Uppföljning internkontrollplan 2013 (KN 20t3.001)

56 Uppföljning internkontrollplan 2013 (KN 20t3.001) VALLENTUNA KOMMUN Ku ltu rnä m ndens a rbetsutskott Sa m ma nträd esprotokol I 20r4-o2-o4 8 (17) 56 Uppföljning internkontrollplan 2013 (KN 20t3.001) Beslut Kulturnämndens arbetsutskott beslutar att föreslå

Läs mer

Kommunal Författningssamling

Kommunal Författningssamling Kommunal Författningssamling Dokumenttyp Dokumentnamn Nämnd Förvaltning Reglemente Kommunstyrelsen Kommunkansliet Antagen Kommunfullmäktige 2015-09-14 Paragraf 77/2015 Ansvar Ekonomichef / Kanslichef Antagen

Läs mer

Intern kontrollplan Miljö- och hälsoskyddsnämnd

Intern kontrollplan Miljö- och hälsoskyddsnämnd Intern kontrollplan 017 Miljö- och hälsoskyddsnämnd Innehållsförteckning 1 Inledning... Nämndens och kommunstyrelsens arbete med intern kontroll... Nämndens internkontrollplan 017....1 Ekonomi.... Verksamhet....

Läs mer

Region Skåne Granskning av sakattest vid inköp

Region Skåne Granskning av sakattest vid inköp Region Skåne Granskning av sakattest vid inköp Per Stomberg Teodora Heim Deloitte AB Februari 2016 2 Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 3 2. Inledning... 4 2.1 Bakgrund och syfte... 4 2.2 Revisionskriterier...

Läs mer

Attestreglemente för Härnösands kommun

Attestreglemente för Härnösands kommun Kommunstyrelseförvaltningen Attestreglemente Härnösands kommun Dokumentnamn Fastställd/upprättad av Attestreglemente Kommunfullmäktige Dokumenttyp Reglemente 2016-09-26 Diarienummer KS16-409-003 Dokumentansvarig/processägare

Läs mer

Delegationsordning. Kultur- och fritidsnämnden Fastställd , Dnr 2018/38

Delegationsordning. Kultur- och fritidsnämnden Fastställd , Dnr 2018/38 Delegationsordning Kultur- och fritidsnämnden Fastställd 2018-03-20, Dnr 2018/38 Delegationsregler för kultur- och fritidsnämndens verksamhetsområden Anmälan av delegationsbeslut Enligt kap 7 8 ska nämnden

Läs mer

Redovisning av genomförd intern kontroll 2014 samt intern kontrollplan för 2015 Nämnd: Kultur- och fritidsnämnden

Redovisning av genomförd intern kontroll 2014 samt intern kontrollplan för 2015 Nämnd: Kultur- och fritidsnämnden Redovisning av genomförd intern kontroll 2014 samt intern kontrollplan för 2015 Nämnd: Kultur- och fritidsnämnden Genomförd intern kontroll 2014 Beskrivning av det interna kontrollsystemet Det interna

Läs mer

Svar revisionsrapport granskning av hjälpmedelsnämnden

Svar revisionsrapport granskning av hjälpmedelsnämnden Handläggare Datum Lars Axelsson 2019-01-15 0480-453800 070-5923028 Hjälpmedelsnämnden Svar revisionsrapport granskning av hjälpmedelsnämnden Förslag till beslut: Hjälpmedelsnämnden överlämnar nedanstående

Läs mer

Datum 2011-12-20. Handläggare Åsa Ottosson. Ekonomi. order (kontering, Avvikelser. Avvikelser

Datum 2011-12-20. Handläggare Åsa Ottosson. Ekonomi. order (kontering, Avvikelser. Avvikelser Handläggare Åsa Ottosson Datum 2011-12-20 Avrapportering intern revision 2011 Barn- och ungdomsnämnden antog 2002-01-23 en särskild intern kontrollplan för granskning av de interna rutinerna inom förvaltningen.

Läs mer

Rapport intern kontroll 2016

Rapport intern kontroll 2016 Rapport Dnr: 2016/13 2017-01-27 Kommunstyrelsen Rapport intern kontroll 2016 Bakgrund och sammanfattning Enligt reglementet för internkontroll ska varje nämnd årligen anta en plan för granskning samt uppföljning

Läs mer

Attestreglemente. Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta. att anta attestreglemente enligt bilaga.

Attestreglemente. Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta. att anta attestreglemente enligt bilaga. KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Ahrgren Maria Backlund Thomas Duvner Sara Datum 2016-07-06 Diarienummer KSN-2016-1445 Kommunstyrelsen Attestreglemente Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige

Läs mer

Delegationsordning KULTUR- OCH FRITIDSNÄMND. Antagen av kultur- och fritidsnämnden

Delegationsordning KULTUR- OCH FRITIDSNÄMND. Antagen av kultur- och fritidsnämnden Delegationsordning KULTUR- OCH FRITIDSNÄMND Antagen av kultur- och fritidsnämnden 2019-06-13 Dokumentinformation Fastställt av: Kultur- och fritidsnämnden Fastställt, datum: 2019-06-13 Dokumentsansvarig:

Läs mer

Gallring av diarieförda papperhandlingar efter skanning till dokument- och ärendehanteringssystemet

Gallring av diarieförda papperhandlingar efter skanning till dokument- och ärendehanteringssystemet TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Pia Axeheim 2017-05-15 KFN 2017/0129 50604 en Gallring av diarieförda papperhandlingar efter skanning till dokument- och ärendehanteringssystemet Public

Läs mer

Attestreglemente för Motala kommun

Attestreglemente för Motala kommun Kommunal författningssamling Attestreglemente för Motala kommun Motala kommun Beslutsinstans: Kommunfullmäktige Diarienummer: 05/KS 0304 Datum: 2005-10-24 Paragraf: KF 113 Reviderande instans: Kommunfullmäktige

Läs mer

Handlingar Förvaltningschef Lolita Persson och enhetschef Per-Ola Johanssons skrivelse 29 september 2016 samt den inskickade motionen.

Handlingar Förvaltningschef Lolita Persson och enhetschef Per-Ola Johanssons skrivelse 29 september 2016 samt den inskickade motionen. UTDRAG 1 (3) Sammanträdesdatum 2016-10-20 114 Svar på Motion - Starta "Sund Smart Stark Senior" även i Kalmar Dnr KFN 2016/0202 Handlingar Förvaltningschef Lolita Persson och enhetschef Per-Ola Johanssons

Läs mer

Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG 30 KS/2014:537. Redovisning internkontroll 2015, kommungemensam

Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG 30 KS/2014:537. Redovisning internkontroll 2015, kommungemensam Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Arbetsutskott 2016-02-29 1 (1) Sida 30 KS/2014:537 Redovisning internkontroll 2015, kommungemensam Vid dagens sammanträde i arbetsutskottet redovisar bitr

Läs mer

Reglemente för attest

Reglemente för attest Reglemente för attest Antagen av kommunfullmäktige, 2006-10-30, 67 Sidan 1 Attestreglemente för Vara kommun 1 Tillämpningsområde Reglementet omfattar kommunens samtliga ekonomiska transaktioner, inklusive

Läs mer

Kontroller Interna kontrollen kan indelas i redovisnings- och administrativa kontroller.

Kontroller Interna kontrollen kan indelas i redovisnings- och administrativa kontroller. INTERNKONTROLLREGLEMENTE Kf 127/2004, Gäller fr o m 2004-12-01 Det yttersta ansvaret för den interna kontrollen har respektive nämnd och styrelse. Detta fastslås i kommunallagens 6 kap 7. Styrelsen har

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Delrapport om internkontrollarbetet för år Tjänsteskrivelse delårsrapport internkontroll Bilaga: Intern kontrollplan 2013

Tjänsteskrivelse. Delrapport om internkontrollarbetet för år Tjänsteskrivelse delårsrapport internkontroll Bilaga: Intern kontrollplan 2013 Malmö stad Fritidsförvaltningen 1 (4) Datum 2013-09-09 Vår referens Ekonomiavdelningen Tjänsteskrivelse Delrapport om internkontrollarbetet för år 2013 FRI-2013-2447 Sammanfattning Fritidsnämnden beslutade

Läs mer

Barn- och ungdomsnämndens riktlinjer för attest. Förslag till beslut Barn- och ungdomsnämnden godkänner riktlinje för attest

Barn- och ungdomsnämndens riktlinjer för attest. Förslag till beslut Barn- och ungdomsnämnden godkänner riktlinje för attest Christel Modin - p6cm01 E-post: christel.modin@vasteras.se Kopia till TJÄNSTESKRIVELSE 1 (1) 2013-01-21 Dnr: 2013/45-BaUN-040 Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämndens riktlinjer för attest Förslag

Läs mer

Regionstyrelsens arbetsutskott 18-35

Regionstyrelsens arbetsutskott 18-35 PROTOKOLL UTDRAG Regionstyrelsens arbetsutskott 18-35 Tid: 2016-02-22, kl. 13:00-13:15 Plats: Regionens hus, sal A 24 Intern kontrollplan 2016 Diarienummer: RJL 2016-289 Beslut Regionstyrelsen föreslås

Läs mer

Förslag till Intern kontrollplan 2011

Förslag till Intern kontrollplan 2011 1 (1) Handläggare Datum Åsa Ottosson 2010-11-26 Barn- och ungdomsnämnden Förslag till Intern kontrollplan 2011 Barn- och ungdomsnämnden ska enligt kommunens Reglemente för intern kontroll, KF 256, 2000-12-18,

Läs mer

Intern kontroll Revisionsrapport. Vänersborgs kommun. Intern kontroll år 2o16. Henrik Bergh Mars 2017 PWC

Intern kontroll Revisionsrapport. Vänersborgs kommun. Intern kontroll år 2o16. Henrik Bergh Mars 2017 PWC Intern kontroll 2016 Revisionsrapport Vänersborgs kommun Henrik Bergh Mars 2017 Intern kontroll år 2o16 PWC Innehållsförteckning 1. Sammanfattning 3 1.1. Sammanfattande bedömning 3 1.2. Förslag till åtgärd

Läs mer

Strategi Program Plan Policy >>Riktlinjer Regler. Lysekils kommuns. Riktlinjer för intern kontroll

Strategi Program Plan Policy >>Riktlinjer Regler. Lysekils kommuns. Riktlinjer för intern kontroll Strategi Program Plan Policy >>Riktlinjer Regler Lysekils kommuns Riktlinjer för intern kontroll Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 2017-10-19, 128 För revidering ansvarar: För ev. uppföljning och

Läs mer

ATTESTREGLEMENTE FÖR LANDSKRONA STAD KF

ATTESTREGLEMENTE FÖR LANDSKRONA STAD KF ATTESTREGLEMENTE FÖR LANDSKRONA STAD KF 57 2007-04-23 Omfattning 1 Detta reglemente gäller för Landskrona kommuns samtliga transaktioner, inklusive interna transaktioner, medelsförvaltning samt medel

Läs mer

Revidering av styrdokumentet - Fördelningsprinciper av tider och uthyrningsprinciper idrottsanläggningar i Kalmar kommun

Revidering av styrdokumentet - Fördelningsprinciper av tider och uthyrningsprinciper idrottsanläggningar i Kalmar kommun Per-Ola Johansson 2014-11-11 Kultur- och fritidsnämnden Revidering av styrdokumentet - Fördelningsprinciper av tider och uthyrningsprinciper idrottsanläggningar i Kalmar kommun Förslag till beslut Kultur-

Läs mer

Kommunstyrelsens interna kontrollplan 2016

Kommunstyrelsens interna kontrollplan 2016 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning 2016-05-25 KS 2016/0473 50111 Kommunstyrelsen Kommunstyrelsens interna kontrollplan 2016 Förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar att godkänna den

Läs mer

Redovisning av intern kontroll 2014 för miljö- och hälsoskyddsnämnden

Redovisning av intern kontroll 2014 för miljö- och hälsoskyddsnämnden 1 (1) MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSNÄMNDEN Datum Diarienummer 2014-11-28 2013-005797- AD Till miljö- och hälsoskyddsnämndens sammanträde den 10 december 2014 Redovisning av intern kontroll 2014 för miljö- och

Läs mer