Kvalitetsredovisning. Inledning. Åtgärder för utveckling från föregående kvalitetsredovisning UTBILDNINGSNÄMNDEN

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kvalitetsredovisning. Inledning. Åtgärder för utveckling från föregående kvalitetsredovisning UTBILDNINGSNÄMNDEN"

Transkript

1 UTBILDNINGSNÄMNDEN KARLBE RGS SKOLA TJÄNSTEUTLÅTANDE /2013 SID 1 (15) Handläggare: Karin Nord Telefon: Kvalitetsredovisning Inledning "Så fort man kliver in blir man sedd och möts av en varm miljö brukar besökare säga. Karlbergs skola upplevs som den lilla skolan i den stora staden. Skolan är en F-3 skola med ca 253 elever och 44 anställda. Skolan ligger fördelad på flera adresser. På Norrbackagatan har vi tre klassrum och en större samlingslokal, tillika matsal. I anslutning till byggnaden ligger två av våra förskoleklasser. På Karlbergsvägen 86 ligger sex klassrum fördelat på tre plan som är inrymd i Stiftelsen Birkagårdens fastighet. Skolgården är ett grönområde omgärdat av flerfamiljshus vilket ger en lugn och trygg miljö. Skolgården är samtidigt en allmän park. Skolan har ett eget tillagningskök där det lagas näringsriktig god mat. Eleverna bjuds ofta på färskt nybakat bröd till maten. Skolbarnomsorgen (fritids) är lokal- och verksamhetsintegrerad med skolan. Med detta menas att fritids använder samma lokaler samt att undervisning och fritidsverksamhet fungerar som en helhet. Fritids integreras redan innan skoldagen har startat. Fritidspersonalen följer elevernas hela dag och fungerar som ett stöd i klasserna, något som skapar trygghet och arbetsro samt stärker undervisningens kvalitet. Åtgärder för utveckling från föregående kvalitetsredovisning Tydliga kunskapsmål som är förankrade och kända av alla Analysera elevernas resultat och upprätta plan för förbättringsåtgärder. Tänka i termen: "Hur gör vi?" Systematisera och analysera kompetensbehovet för individen och verksamheten. Tydliggöra de olika ansvarsområdena inom organisationen

2 SID 2 (15) Mål/Åtaganden Normer och värden Utvärdering av likabehandlingsplan/plan kränkande behandling Likabehandlingsplanen med de sociala målen har genomsyrat det dagliga arbetet. Föräldrarepresentanter har bjudits in till samverkan för utvärdering av likabehandlingsplanen och planen mot annan kränkande behandling. Klassråden och elevrådet har utvärderat likabehandlingsplanen och dess sociala mål tillsammans med eleverna. Fritids har genomfört en enkät med frågor om trivsel och trygghet.all personal har utifrån likabehandlingsplanen arbetat med förebyggande arbete för trivsel och trygghet. Alla höstterminer startar med temat "Superschysst" då trygghet och trivsel är i fokus. I samtliga klasser har en kartläggning av skolgården och skolans kritiska områden genomförts. Skolan är ansluten till verktyget, för att skriva en ny likabehandlingsplan. och utvärdering av mål i likabehandlingsplan : Genom skolans trivselenkät som alla elever har besvarat har vi fått följande resultat. Mål 1 Vi ska möta varandra med respekt. : Fråga 5: Finns det någon i klassen som inte får vara med på rasterna? På denna fråga svarade; 15% ja, 69% nej, samt 16% vet ej/ibland. Fråga 6: Finns det någon i klassen som andra elever är dum mot? På denna fråga svarade; 18% ja, 56% nej, samt 26% vet ej/ibland. Fråga 7: Finns det någon i skolan som bär sig dumt åt mot dig? På denna fråga svarade; 22% ja, 66% nej, samt 12% vet ej/ibland Mål 2 Alla elever ska uppleva arbetsro i sin lärandesituation. : Fråga 3: Kan du arbeta i lugn och ro i klassrummet? På denna fråga svarade; 55% ja, 13% nej, samt 32% ibland. Fråga 8: Kan du leka i lugn och ro på fritids? På denna fråga svarade; 76% ja, 11% nej, samt 13 % ibland. Mål 3 Elever och personal ska uppleva Karlbergs skola som en trygg skola/fritidshem. : Fråga 1: Trivs du i skolan? På denna fråga svarade; 95% ja, 0% ne,j samt 5% ibland.

3 SID 3 (15) Fråga 2: Har du kompisar i klassen? På denna fråga svarade; 99% ja, 0% nej, samt 1% ibland. Fråga 4: Trivs du på rasterna? På denna fråga svarade; 88% ja, 2% nej, samt 10% ibland. Fråga 9: Trivs du i skolan hela dagen? På denna fråga svarade; 76% ja, 10% nej, samt 14% ibland. Utifrån resultatet ovan fortsätter vi att arbeta med trygghet, trivsel och arbetsro. Vi behöver också bli tydliga med vilket förebyggande arbete vi ska utveckla när det gäller strategier och arbetssätt. Detta ska synas i den nya likabehandlingsplanen. NÄMNDMÅL: Samtliga elever i stadens kommunala skolor möter dagligen en god fysisk och psykosocial arbetsmiljö Indikator Periodens utfall Årsmål Period Ogiltig frånvaro i grundskolan 0,3 % 0 % 2013 Andel elever som enligt skolundersökningen F-klass är nöjda med - Jag känner mig trygg i skolan Andel elever som enligt skolundersökningen F-klass är nöjda med - Jag kan arbeta i lugn och ro på lektionerna Andel elever som enligt skolundersökningen åk 2 är nöjda med - Jag kan arbeta i lugn och ro på lektionerna. Andel elever som enligt skolundersökningen åk 2 är nöjda med - Jag känner mig trygg i skolan 84 % 100 % % 100 % % 100 % % 100 % 2013 Alla elever på Karlbergs skola ska uppleva arbetsro i sin lärandesituation. Alla i skolan känner sig trygga och har goda förutsättningar att kunna fokusera på sina arbetsuppgifter i lärmiljön. Det finns tydliga och kända rutiner på skolan för hur man ska hantera olika situationer exempelvis frånvaro och olika former av kränkningar. Medvetenheten om den fysiska miljöns betydelse för en trygg och kunskapsstödjande arbetsmiljö är hög. Skolan har god samverkan med socialtjänst och polis.

4 SID 4 (15) Personalen har gemensamt ansvar för elevernas hela dag utifrån uppdrag och skolans värdegrund. Likabehandlingsplanen förankras hos både elever, personal och föräldrar. Tydliga rutiner finns vid behov av åtgärder. All skolpersonal ska arbeta förebyggande för att förhindra kränkande behandling. Lärarna ska stimulera elevernas motivation för skolarbetet. Hänsyn ska tas till elevers olika behov. Elever som snabbt når målen ska få ytterligare stimulans och fördjupade arbetsuppgifter. Eleverna ska erbjudas stimulerande aktiviteter under fritidstid och hänsyn ska tas till elevers olika behov. Arbetet med skolans sociala mål i "våra hjärtan" fortgår under hela läsåret. Schemalagt rastansvar både ute och inne finns. Rastverksamhet erbjuds under raster. Kartläggning Enkät - Trygghet och trivsel Utvecklingssamtal Arbetsplatsträffar, klassråd och elevråd Stadens brukarundersökning I resultatet från brukarundersökningen för årskurs 2 vt 2013 svarar 59 % av eleverna att de kan arbeta i lugn och ro under lektionerna. 42 % av föräldrarna till eleverna i åk 2 svarar att deras barn kan arbeta i lugn och ro på lektionerna. 63 % av föräldrarna till eleverna i förskoleklass svarar att det är arbetsro för eleverna under arbetaspassen. Eleverna har inte själva svarat på denna fråga. Vi ser tydligt att upplevelsen av arbetsro skiljer sig mellan föräldrars svar och elevernas. et från samtalen på arbetsplatsträffarna visar att personalen inte är nöjda med arbetsron i vissa verksamheter. I styrda aktiviteter och i viss fri lek är det arbetsro enligt fritidspersonalen. Elevernas höga närvaro och indirekt låga frånvaro är utmärkande bra i stadens resultat. Bedömning och analys et från brukarundersökningen visar att 83 % av eleverna i åk 2 trivs och 91 % känner sig trygga i skolan. Jämfört med staden i övrigt har vi ett högre resultat vad gäller trygghet. Vi hamnar lägre än stadens resultat vad gäller arbetsro.

5 SID 5 (15) När det gäller utvecklingssamtalen och antalet nöjda elever har vi ett högre resultat än stadens. 94 % mot stadens 93 % Målet att varje elev ska uppleva arbetsro i samtliga verksamheter, kvarstår. Begreppet arbetsro kan tolkas av elever och föräldrar på olika sätt. Arbetsro innebär olika saker beroende på olika lektioners syfte och utformning. Framför allt är det viktigt att lärarna noga klargör för eleverna syftet med de olika teman man undervisar om, innehållet, arbetssätt samt vilka mål varje elev ska nå. Arbetsro i klassrummet innebär inte att det ska vara alldeles tyst varje lektion, eftersom de flesta av skolans mål innefattar kommunikation av olika slag. Arbetsro innebär att eleverna inte blir hindrade att utföra sina arbetsuppgifter på ett bra sätt samt att det finns ett respektfullt förhållningssätt mellan de personer som arbetar tillsammans. Kunskap/Bedömning och betyg NÄMNDMÅL: Samtliga elever i stadens kommunala skolor ska ges förutsättningar att utvecklas så långt som möjligt utifrån läroplansmålen Indikator Andel elever som uppnått godkänd nivå på delproven i det nationella provet i matematik i årskurs 3 Andel elever som uppnått godkänd nivå på delproven i det nationella provet i svenska/svenska som andraspråk i årskurs 3 Periodens utfall Årsmål Period 100 % 100 % % 100 % 2013 Skolan åtar sig att eleverna ska nå uppsatta kunskapskrav Lärare har höga förväntningar på eleverna, utgår alltid från läroplanens mål och kunskapskrav och arbetar utifrån beprövad erfarenhet och vetenskaplig grund. Lärarna planerar gemensamt och eleverna får i förväg veta vilka mål de arbetar mot, hur undervisningen ska genomföras och vilka olika former för redovisning och bedömning som kommer att användas. Återkopplingen till eleverna är en central del i undervisningen. Bedömning i formativt syfte används både för att synliggöra och stödja elevernas kunskapsutveckling samt för att kontinuerligt bedöma, utveckla och förbättra undervisningen. Kvalitativa analyser av resultat genomförs på alla nivåer för att utveckla verksamheten.

6 SID 6 (15) I det systematiska kvalitetsarbetet runt Lgr 11 har skolan sammanställt "Kunskapens år". Utifrån "Kunskapens år" planerar personal veckans arbete med eleverna. I den lokala pedagogiska planeringen säkerställs: mål och delmål i Lgr 11, vilka förmågor eleven ska utveckla, kunskapskraven, arbetssätt, uppföljningar och vad som bedöms. Eleverna arbetar utifrån sina individuella utvecklingsplaner. Eleverna blir delaktiga i sitt lärande, t.ex. genom veckoplanering Bibliotekets handlingsplan används. Varje elev får tid att läsa minuter varje dag, enskilt och med vuxen. Elever med behov av särskilt stöd ges individuell hjälp. Eleverna förbereder och håller i sitt eget utvecklingssamtal. Fritids stöttar eleverna i utvecklandet av olika förmågor genom olika aktiviteter. Integrationen skola och fritids möjliggör fler personal runt eleverna under lektionerna. Lärarna har gemensam planeringstid varje vecka. Genom skolans koncept "Det Pedagogiska Skolåret" skapas struktur för arbetet med eleverna. Kompetensutveckling genomförs fram för allt genom kollegialt lärande. Läsutvecklingsschema används. Speciallärarna, i samarbete med klasslärarna, genomför diagnoser i svenska och matematik. Lässtandarder för gemensamt bedömningsunderlag för årskurs 3 används. Nationella prov i årskurs 3 genomförs och analyseras. Individuella utvecklingsplaner skrivs. och analys genomförs efter varje genomförd LPP. et från sammanställningen av LUS visar att 94 % av eleverna i åk 3 nådde LUS punkt % av eleverna klarade nationella proven i matematik. 99 % av eleverna klarade nationella proven i svenska. Skolans egen sammanställning utifrån av skriftliga omdömen lå 12/13 Åk 1 62 elever Svenska 61 elever har klarat delmålen för åk 1 99 % Matematik 61 elever 99 %

7 SID 7 (15) Engelska 62 elever 100 % Åk 2 69 elever Svenska 64 elever har klarat delmålen för åk 2 92,8 % Matematik 65 elever 94,2 % Engelska 68 elever 98,6 % Åk 3 65 elever Svenska 64 elever har klarat målen för åk 3 98,5 % Matematik 64 elever 98,5 % Engelska 65 elever har klarat delmålen för åk % NO/SO % Musik % Bild % Idrott % Skolans ska säkerställa att matematikundervisningen ska hålla hög kvalitet och att samtliga elever får bättre resultat än föregående år. en på 2014 års nationella prov ska bibehållas eller höjas jämfört med tidigare år. Lärarna arbetar problembaserat och använder laborativt material. Stor vikt läggs vid automatisering av olika matematiska grundläggande färdigheter och skriftliga räknemetoder. Cleverboard används som ett verktyg och hjälpmedel vid inlärningen. På fritidstid tränar eleverna matematik genom att t.ex. baka, sy och spela olika spel. Matematikundervisning sker varje dag. Skolan har ämnesansvariga lärare i matematik. Vi avsätter mötestid för internutbildning samt uppföljning av skolans resultat. Lärarna har tid avsatt varje vecka för parallellplanering av undervisningen. Fritids bidrar till elevernas måluppfyllelse genom integrationen med skolan. Detta möjliggör att eleverna kan arbeta i mindre grupper.

8 SID 8 (15) Nationella prov ska sammanställas och analyseras. Diagnoser genomförs i samtliga klasser enligt skolans systematiska kvalitetsarbete. Samtliga resultat har höjts under läsåret Bedömning och analys Skolans satsning på välutbildad personal, speciallärare samt det systematiska kvalitetsarbetet har gett resultat. Alla elever följs upp kontinuerligt under året och lärarna planerar, följer upp, analyserar och förbättrar ständigt undervisningen. Lärarna träffas regelbundet för att delge och lära av varandra. Elevens ansvar och inflytande NÄMNDMÅL: Samtliga elever i stadens kommunala skolor ska ha ett reellt inflytande över, ansvar för och förståelse för sitt eget lärande Indikator Andel vårdnadshavare som enligt skolundersökningen i fritidshem är nöjda med det inflytande mitt barn har över fritidshemmets aktiviteter Andel vårdnadshavare som enligt skolundersökningen åk 2 är nöjda med - Jag och mitt barn vet vad mitt barn behöver för att lära och utvecklas Periodens utfall Årsmål Period 49 % 100 % % 100 % 2013 Skolan åtar sig att tydliggöra och förbättra elevernas möjligheter till eget ansvar och inflytande i sitt eget lärande Lärarna formulerar en gång per läsår, eller vid behov, tillsammans med elev och dess vårdnadshavare, en framåtsyftande individuell utvecklingsplan (IUP) som baseras på de skriftliga omdömena. Inför varje arbetsområde formuleras i grundskolan en planering där det tydligt framgår vilka förmågor eleven ska få möjlighet att utveckla inom ramen för undervisningen samt hur bedömningen ska gå till. Arbetet för att eleverna ska förstå progressionen i lärandet synliggörs i lärandemiljön genom exempelvis kontinuerlig feedback, kamratbedömning och bedömningsmatriser. Med ökad ålder ökar elevers delaktighet i planering och uppföljning. Eleverna får genom detta en god kännedom om sin

9 SID 9 (15) prestationsförmåga i förhållande till målen. Detta leder till att eleverna utvecklar en positiv attityd till lärande och ser sin egen ansträngning som betydelsefull. Vi har elevledda utvecklingssamtal. Eleven planerar och utvärderar fortlöpande sitt lärande. Eleven använder sig både av egen- och kamratbedömning. Bedömningsmatriser används. I portfolion sparas elevens arbeten fortlöpande för att visa progressionen i lärandet. Individuellt arbete, gemensamma uppgifter t.ex. parövningar eller grupparbete, samtal, diskussioner och retorikövningar genomförs. Under temaveckorna när IUP-året genomförs, med planering och utvecklingssamtal, samverkar skola och fritids. Fritids är en stor resurs för genomförandet av temaarbetet. Veckoutvärdering sker med eleverna t.ex. genom skoldagbok, klassråd, elevråd, samtal, ämnesutvärderingar, temautvärderingar samt analyser. Utvecklingssamtal hålls en gång per termin. Lärarmöten med utvärdering och analys hålls regelbundet. Utvärdering och analys av lokal pedagogisk planering tillsammans med eleverna genomförs. Brukarundersökningen analyseras. Veckoutvärdering med eleverna t.ex. genom klassråd, samtal, ämnesutvärderingar och temautvärderingar har genomförts. Utvecklingssamtal en gång per termin har hållits. Lärarmöten med regelbundna utvärderingar har genomförts. Utvärdering av lokal pedagogisk planering tillsammans med eleverna har genomförts. 96 % av eleverna är nöjda med det sätt utvecklingssamtalen genomförs på. Bedömning och analys Vår bedömning är att kvaliteten höjs ytterligare om eleverna får bli mer delaktiga i planering och utvärdering av sitt arbete. Vår bedömning är att den modell med elevledda utvecklingssamtal som vi har infört, gett goda resultat vad gäller elevernas möjlighet till eget ansvar och inflytande över sitt eget lärande.

10 SID 10 (15) Vår bedömning är att genom schemalagda lärarmöten, parallellplaneringar, och andra samverkansformer ger lärarna stöd i arbetet att hitta goda undervisningsmodeller. Vår bedömning är att alla elever och föräldrar har getts möjlighet till ett formellt inflytande över de delar av verksamheten som de är berörda av genom de olika samverkansråden; klassråd, elevråd, förvaltningsråd och föräldraförening. Där kan de som vill få möjlighet att påverka. Föräldrarna har bjudits in till olika aktiviteter såsom utställningar av elevarbeten, utvärderingar och utvecklingssamtal samt föräldramöten för att få till stånd ett engagemang. Ett veckobrev med information om både skolans verksamhet samt fritidsaktiviteterna har skickats hem till vårdnadshavare. Skolans goda resultat beror på ett välfungerande systematiskt kvalitetsarbete som är väl förankrat i verksamheten. Samverkan NÄMNDMÅL: a Samverkan med andra aktörer ska öka såväl inom närområdet som internationellt Skolan åtar sig att bjuda in representanter för föräldrarna till utvärdering av likabehandlingsplan och arbetsplan. Samverkan mellan socialtjänst, förskola, skola, polis och föräldrar stärker barns och elevers möjligheter att tidigt få adekvat stöd som bidrar till utveckling och lärande. Möten med föräldrar och personal sker i olika forum. Föräldrar bjuds in till samarbetet runt likabehandlingsplan och arbetsplan. Tid avsätts för olika möten. Utvärdering sker på föräldramöte, personalmöte och förvaltningsråd. Likabehandlingplanen har varit en stående punkt på förvaltningsrådet en gång i månaden med representanter för föräldrar, elever, skolledning och personal.

11 SID 11 (15) Föräldrarepresentanter har inbjudits till samtal om, och utvärdering av, Likabehandlingsplan. Skolan åtar sig att ge fortlöpande information. Vid läsårets slut ska personal, elever och vårdnadshavare vara nöjda med informationen mellan hem och skola. Skolans representanter i IKT gruppen kommer att avsätta tid för detta. Fortlöpande uppföljning genom kontakter med vårdnadshavare och personal. Utveckling Våren 2013 ska skolan utforma en ny hemsida. Fortlöpande information om skolans arbete och utveckling har funnits på skolans hemsida. Skolan har skapat en ny hemsida under läsåret. Skolan åtar sig att samarbeta med förskolorna i närområdet vid övergång till förskoleklass. Övergången från förskolan till förskoleklass ska upplevas trygg och smidig för elever och föräldrar. Förskoleklassernas pedagoger kan besöka närområdets förskolor. Det finns rutiner för övergång mellan förskolan och förskoleklass. Gemensamma studie- och planeringsdagar för skola-förskola kan hållas. Pedagogiska caféer hålls tillsammans med förskolorna. Skolans speciallärare besöker förskolor vid behov.

12 SID 12 (15) Elevhälsoteamets representanter besöker förskolor vid behov. Tid avsätts för att bjuda in elever och föräldrar. Tid avsätts för information och förberedelse inför ett nytt läsår. sker på lärarmöten. Enkät för uppföljning av övergången mellan förskola och förskoleklass genomförs på höstterminen. Utbildningsförvaltningen är ansvariga för enkäten. För att underlätta övergången till skolan har representanter från Karlbergs skola besökt några av Norrmalms förskolor. Tillsammans med lärare i förskoleklasser, skola och Norrmalms förskolor har pedagogiskt café hållits. Skolan åtar sig att samverka med mottagande skolor vid elevers övergång till årskurs 4. Samarbetet medför en smidig övergång för eleverna inför årskurs fyra. Möten med mottagande skolors personal. Elevhälsoteamet avsätter tid för att träffa mottagande skolors representanter. smöten sker om behov finns. Samarbetat runt elevernas övergång till årskurs fyra i Matteus skola har inte varit tillfredsställande. Skolan åtar sig inbjuda socialtjänsten till fortsatt samarbete. Representant för socialtjänsten inbjuds en gång per termin till möte med skolans elevhälsoteam.

13 SID 13 (15) Utvärdering sker direkt vid mötet med socialtjänsten. Möten har hållits mellan skolans elevhälsoteam och representant för socialtjänsten. Från skolans sida upplevdes samtalen mellan skolan och socialtjänsten som en viktig del i det förebyggande arbetet. NÄMNDMÅL: b Samverkan med andra aktörer ska öka såväl inom närområdet som internationellt Skolan åtar sig att samverka med olika aktörer i närområde. Samverkan med aktörer utanför skolan ska bidra till kunskap om närsamhället. Skolan samarbetar med olika föreningar, t.ex. Stockholms schackklubb och simskolan. Eleverna får besöka stadens olika kulturella utbud. Skolan samarbetar med naturskolan Eggeby gård. Tid avsätts under fritidstid och skoltid för samverkan med de olika aktörerna. Fortlöpande på Apt. Stockholms schackklubb har aktivitet en gång i veckan. Simskola genomförs i åk 2. Kontakt har tagits mellan skolan och InGenious. Bedömning och analys Samverkan med Matteus skola bör förbättras för ökad kunskap om mottagande elever. Hemsidan behöver fortsätta att ge föräldrar och andra intresserade aktuell information. Pedagogiska caféerna har ökat förståelsen för verksamheterna i förskola-skola.

14 SID 14 (15) Rutiner som följs vid övergång förskola-skola gav god information om mottagande elever. Rutiner i samarbetet med socialtjänsten skapar förståelse för varandras verksamheter men också en trygghet i hanteringen av svåra ärenden. Samarbetet med aktörer som Stockholms schackklubb, simskolan och Eggeby Gård bör fortsätta. Övrig uppföljning Sammanfattande analys En av skolans styrkor är arbetet med de sociala målen uttryckt i våra hjärtan. De och ordningsreglerna är välkända av alla elever, föräldrar och personal. De sociala målen ingår i vår likabehandlingsplan. Även konsekvenserna om man inte följer ordningsreglerna och de sociala målen finns beskrivna. En annan styrka är att personal och skolledning har ett nära och kommunikativt samarbete. Det är lätt att nå varandra. Det skapar trivsel och trygghet för elever, personal och föräldrar. Den strukturerade organisationen med tydliga ramar i form av systematiskt kvalitetsarbete, mötesorganisation, Det Pedagogiska Skolåret, arbetsgrupper och det systematiska kvalitetsarbetet, skapar en god arbetsmiljö för alla. Trots goda resultat finns utvecklingsområden inför det nya läsåret, se nedan under rubriken Prioriterade åtgärder för utveckling. Vårt viktigaste uppdrag är att ge eleverna en framtidstro. Genom goda kunskaper, självkänsla, social kompetens och initiativförmåga kan eleverna bättre möta och lyckas med olika kommande utmaningar. Karlbergs skola har i stort sett mycket nöjda elever och föräldrar. Personalen arbetar varje dag med engagemang för att stötta och vägleda sina elever till en högre måluppfyllelse. Sammanställningen av lärarnas kompetens visar att vi har goda möjligheter att möta kraven som ställs att undervisningen ska ledas av utbildad personal. För att höja kvaliteten på fritids kompetensutvecklas personal genom att utbilda sig till fritidspedagoger

15 SID 15 (15) Prioriterade åtgärder för utveckling Skolan kommer under läsåret att arbeta med följande förbättringsområden: - Öka arbetsron i samtliga verksamheter, förskoleklass, skola och fritids. - Fritids ska utveckla former för elevernas inflytande. - Öka användandet av digitala verktyg/hjälpmedel som till exempel dator, ipad, smartboard,i undervisningen. Kvalitetsredovisning upprättad av Karin Nord, rektor Susanne Forss, biträdande rektor Karlbergs skola Stockholm 23 oktober 2013

UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN KARLBERGS SKOLA. Arbetsplan. förskoleklass skola fritids

UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN KARLBERGS SKOLA. Arbetsplan. förskoleklass skola fritids Arbetsplan förskoleklass skola fritids 2013-2014 SID 2 (11) Inledning "Så fort man kliver in blir man sedd och möts av en varm miljö brukar besökare säga. Karlbergs skola upplevs som den lilla skolan i

Läs mer

Arbetsplan. förskoleklass skola fritids

Arbetsplan. förskoleklass skola fritids Arbetsplan förskoleklass skola fritids 2012-2013 SID 2 (11) Inledning Den lilla skolan i den stora staden! Så fort man kliver in blir man sedd och möts av en varm miljö brukar besökare säga. Karlbergs

Läs mer

Arbetsplan/Verksamhetsplan 2012

Arbetsplan/Verksamhetsplan 2012 UTBILDNINGSNÄMNDEN ÅRSTADALSSKOLAN TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR XDNRX SID 1 (8) 2011-11-04 Handläggare: Birgitta Fagerlund Telefon: 076-12 22 210 Arbetsplan/Verksamhetsplan Inledning Ledningsorganisation Årstadalsskolan

Läs mer

IUP skriftliga omdömen årskurs Sid 1

IUP skriftliga omdömen årskurs Sid 1 IUP skriftliga omdömen årskurs 1-6 020502 Sid 1 Sid 2 Lokal pedagogisk planering Ska utföras av lärare, gärna i arbetslag eller ämneslag ex. på parallellplaneringarna. Ska ligga som grund för den enskilde

Läs mer

Arbetsplan Bromstensskolan 2013/14

Arbetsplan Bromstensskolan 2013/14 Per Hansson, rektor Bromstensskolan 2013-10-31 A 1 (11) Arbetsplan Bromstensskolan 2013/14 Introduktion Den här arbetsplanen beskriver vilka arbetsområden vi på Bromstensskolan kommer att fokusera på under

Läs mer

Arbetsplan. Inledning. Åtgärder för utveckling UTBILDNINGSNÄMNDEN

Arbetsplan. Inledning. Åtgärder för utveckling UTBILDNINGSNÄMNDEN UTBILDNINGSNÄMNDEN BLACKEBE RGSSKOLAN TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 22-10-31 SID 1 (13) 22-10-31 Handläggare: Henrik Nöbbelin Telefon: 076-1242842 Arbetsplan Inledning Blackebergsskolan är en F-5 skola med ca 240

Läs mer

Lokal Arbetsplan. F-klass och grundskolan

Lokal Arbetsplan. F-klass och grundskolan Lokal Arbetsplan 2011 F-klass och grundskolan NORMER OCH VÄRDEN Skolan ska aktivt och medvetet påverka och stimulera eleverna att omfatta vårt samhälles gemensamma värderingar och låta dem komma till uttryck

Läs mer

Verksamhetsplan Grundsärskola/ fritidshem 2014/2015

Verksamhetsplan Grundsärskola/ fritidshem 2014/2015 Tillsammans når vi toppen! Tre prioriterade utvecklingsområden för skolområde ÖST Höja måluppfyllelse och resultat Nationella prov Betyg Enkätresultat Elevhälsa VÄRDEGRUNDSARBETE Förebyggande arbete Samordna

Läs mer

Arbetsplan för Latorps skola inklusive förskoleklass och fritidshem ht 2016/vt 2017

Arbetsplan för Latorps skola inklusive förskoleklass och fritidshem ht 2016/vt 2017 Arbetsplan för Latorps skola inklusive förskoleklass och fritidshem ht 2016/vt 2017 Presentation av skolan och fritidshemmets verksamhet och det systematiska kvalitetsarbetet Latorps skola ligger i ett

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN Läsåret 2014/2015

LOKAL ARBETSPLAN Läsåret 2014/2015 LOKAL ARBETSPLAN Läsåret 2014/2015 Till alla föräldrar med elever på Snapphaneskolan Vi strävar mot samma mål att få trygga, kreativa, självständiga och sociala elever med hög måluppfyllelse! För att nå

Läs mer

Arbetsplan. Inledning UTBILDNINGSNÄMNDEN

Arbetsplan. Inledning UTBILDNINGSNÄMNDEN UTBILDNINGSNÄMNDEN HERRÄNGENS SKOLA TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 202012 SID 1 (8) 2012-11-07 Handläggare: Gerd Geiryd Telefon: 08 50821900 Arbetsplan Inledning Herrängens skola är en F-5 skola belägen i Älvsjö.

Läs mer

Arbetsplan 2013/2014. Vintrosa skola och fritidshem Skolnämnd sydväst

Arbetsplan 2013/2014. Vintrosa skola och fritidshem Skolnämnd sydväst Arbetsplan 2013/2014 Vintrosa skola och fritidshem Skolnämnd sydväst Innehållsförteckning 1. Inledning 2. Förutsättningar 3. Läroplansmål Normer och värden 4. Läroplansmål Kunskaper 5. Läroplansmål Elevernas

Läs mer

Kvalitetsrapport. Ekbackens skola

Kvalitetsrapport. Ekbackens skola Kvalitetsrapport Ekbackens skola Läsåret 2018 2019 Innehållsförteckning 1. Grundfakta... 3 2. Resultat... 4 Normer och värden, elevers ansvar och inflytande... 4 Kunskaper, bedömning och betyg... 5 3.

Läs mer

Kvalitetsanalys för Boo Gårds skola läsåret 2014/15

Kvalitetsanalys för Boo Gårds skola läsåret 2014/15 Datum 150904 1 (9) Kvalitetsanalys för Boo Gårds skola läsåret 2014/15 Varje skola har enligt skollagen ansvar för att systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen. Denna

Läs mer

Kungsgårdens skola arbetsplan

Kungsgårdens skola arbetsplan Kungsgårdens skola Handläggare Vårt diarienummer Datum Sidan 1(9) Birgitta Wikström 2015-11-05 Kungsgårdens skola arbetsplan 2015-2016 MEDBORGARE Kunskapsnämndens mål 2015 Kunskapsförvaltningens verksamheter

Läs mer

Kvalitetsredovisning. Läsåret 2012/2013. Vallargärdets skola i Ulvsby skolområde

Kvalitetsredovisning. Läsåret 2012/2013. Vallargärdets skola i Ulvsby skolområde Kvalitetsredovisning Läsåret 2012/2013 Vallargärdets skola i Ulvsby skolområde Innehåll 1. Kvalitetsutvecklingsplan Planering Uppföljning Utvärdering och utveckling Analys och rapport Kvalitetsredovisning

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN. Grundskolan

LOKAL ARBETSPLAN. Grundskolan LOKAL ARBETSPLAN Grundskolan Läsåret 2012/2013 Till alla föräldrar med elever på Snapphaneskolan Vi strävar mot samma mål att få trygga, kreativa, självständiga och sociala elever/barn! För att nå vad

Läs mer

Kvalitetsredovisning. Inledning UTBILDNINGSNÄMNDEN

Kvalitetsredovisning. Inledning UTBILDNINGSNÄMNDEN UTBILDNINGSNÄMNDEN BANDHAGENS SKOLA TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 1414-001-148/2013 SID 1 (17) 2013-10-18 Handläggare: Ylva Wikman Telefon: 08 508 48840 Kvalitetsredovisning Inledning Bandhagens grundskola, grundsärskola

Läs mer

Augusti Verksamhetsplan Hardemo skola och fritidshem

Augusti Verksamhetsplan Hardemo skola och fritidshem Augusti 2016 Verksamhetsplan Hardemo skola och fritidshem 2016-2017 Innehållsförteckning 1. Verksamhetsidé sid. 2 2. Förutsättningar sid. 2 3. Enhetens årshjul sid. 3 4. Utvecklingsarbete sid. 4 1. Läroplansmål

Läs mer

Kvalitetsrapport. Ramshyttans skola

Kvalitetsrapport. Ramshyttans skola Kvalitetsrapport Ramshyttans skola Läsåret 2016-2017 Innehållsförteckning 1. Grundfakta... 3 2. Resultat... 4 2.1 Normer och värden, elevers ansvar och inflytande... 4 2.2 Kunskaper, bedömning och betyg...

Läs mer

Redovisning av systematiskt kvalitetsarbete Kingelstad Byskola skola

Redovisning av systematiskt kvalitetsarbete Kingelstad Byskola skola 1 Redovisning av systematiskt kvalitetsarbete 2016 Kingelstad Byskola skola 2 1. Kortfattad beskrivning av verksamheten Kingelstad Byskola HB startade i december 2012 med förskola. Efter att ha fått tillstånd

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskoleklass / Grundskolan / Grundsärskolan. Åsaka skola F

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskoleklass / Grundskolan / Grundsärskolan. Åsaka skola F Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskoleklass / Grundskolan / Grundsärskolan Åsaka skola F-6 2015 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 Redovisning av aktuella kunskapsresultat... 4 REDOVISNING

Läs mer

Arbetsplan 2013/2014. Inledning. Åtgärder för utveckling UTBILDNINGSNÄMNDEN

Arbetsplan 2013/2014. Inledning. Åtgärder för utveckling UTBILDNINGSNÄMNDEN UTBILDNINGSNÄMNDEN RÅLAMBSHOVSSKOLAN TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 000089/2013 SID 1 (6) 2013-10-23 Handläggare: Gunilla Olsson Telefon: 08-50808700 Arbetsplan 2013/2014 Inledning Rålambshovsskolan ligger på Kungsholmen

Läs mer

Arbetsplan 2018/19 Strömtorpsskolan åk 1-6

Arbetsplan 2018/19 Strömtorpsskolan åk 1-6 Arbetsplan 2018/19 Strömtorpsskolan åk 1-6 Mål Hur når vi målen? Genomförande Hur vet vi att vi når målen? Hur ska vi göra? Normer och Värden Skolans plan mot kränkande behandling ska uppfylla skollagens

Läs mer

STORFORS KOMMUN. Kroppaskolan Årskurs 1 3

STORFORS KOMMUN. Kroppaskolan Årskurs 1 3 STORFORS KOMMUN Kroppaskolan Årskurs 1 3 Lokal arbetsplan Läsåret 2016-2017 Inledning: Kroppaskolan ligger i Storfors tätort och innefattar förskoleklass årskurs 3 samt fritidshem. Skolan har totalt 136

Läs mer

Mål Hur når vi målen? Genomförande Hur vet vi att vi nått målen? Utvärdering Normer och Värden

Mål Hur når vi målen? Genomförande Hur vet vi att vi nått målen? Utvärdering Normer och Värden Arbetsplan 2015/2016 Mål Hur når vi målen? Genomförande Hur vet vi att vi nått målen? Utvärdering Normer och Värden Skolans plan mot kränkande behandling ska utvecklas till att uppfylla skollagens krav.

Läs mer

ARBETSPLAN 2014 KUNGSHOLMENS GRUNDSKOLA

ARBETSPLAN 2014 KUNGSHOLMENS GRUNDSKOLA UTBILDNINGSNÄMNDEN KUNGSHOLMENS G RUNDSK OLA TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR XDNRX SID 1 (9) 2013-11-07 Handläggare: Elisabeth Ollas-Paulsson Telefon: 08-508 082 20 ARBETSPLAN 2014 KUNGSHOLMENS GRUNDSKOLA SID 2 (9)

Läs mer

September Verksamhetsplan Hardemo skola och fritidshem

September Verksamhetsplan Hardemo skola och fritidshem September 2017 Verksamhetsplan Hardemo skola och fritidshem 2017-2018 1 Innehållsförteckning 1. Förutsättningar sid. 3 2. Verksamhetsidé sid. 3 3. Enhetens årsklocka sid. 4 4. Utvecklingsarbete sid. 5

Läs mer

Kvalitetsredovisning vårterminen 2011

Kvalitetsredovisning vårterminen 2011 Barn och utbildning Kvalitetsredovisning vårterminen 2011 Brattfors skola Grundskola, Förskoleklass Fritidshem Barbro Jansson Rektor 1 Innehållsförteckning 1 Bakgrund och förutsättningar 3 2 Resultat och

Läs mer

Kvalitetsredovisning. Inledning UTBILDNINGSNÄMNDEN

Kvalitetsredovisning. Inledning UTBILDNINGSNÄMNDEN UTBILDNINGSNÄMNDEN HÄGERSTENSÅSEN/HÄGE R STENSHAMNENS SKOLENH ET SID 1 (10) 2014-09-08 Handläggare: Helen Petersson Telefon: 0768250924 Kvalitetsredovisning Inledning Vår skolenhet består av två skolor,

Läs mer

Kvalitetsanalys för Boo Gårds skola läsåret 2013/14

Kvalitetsanalys för Boo Gårds skola läsåret 2013/14 Datum 140826 1 (8) Kvalitetsanalys för Boo Gårds skola läsåret 2013/14 Varje skola har enligt skollagen ansvar för att systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen. Denna

Läs mer

Strandvägsskolan Maria Skoogh Rektor. Strandvägsskolan

Strandvägsskolan Maria Skoogh Rektor. Strandvägsskolan Strandvägsskolan Maria Skoogh Rektor Strandvägsskolan Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet för läsåret 2013-2014 1 1. Kunskapsuppdraget 1.1 Mål Alla elever kan, senast i slutet av höstterminen

Läs mer

Skolans lärare är organiserade i arbetslag F-3, 4-6,7-8 och 9. Skolbarnomsorgen och särskolan utgör egna arbetslag.

Skolans lärare är organiserade i arbetslag F-3, 4-6,7-8 och 9. Skolbarnomsorgen och särskolan utgör egna arbetslag. UTBILDNINGSNÄMNDEN FRUÄNGENS SKOLA Handläggare: Per-Arne Wigren Telefon: TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 1 (8) 2009-11-19 Arbetsplan Inledning Fruängens skola är en kommunal grundskola F-9 samt grundsärskola 1-10,

Läs mer

Parkskolan åk 1-6, Läsåret

Parkskolan åk 1-6, Läsåret Arbetsplan åk 1-6 Utifrån verksamhetens kvalitetsrapport har rektor valt följande prioriterade områden, som finns dokumenterade i arbetsplanen för läsåret 2018-19 Fortsatt utveckling av inkluderande arbetssätt

Läs mer

Sid 1 (8) Dnr Giltig fr.o.m Giltig t.o.m Östermalmsskolan

Sid 1 (8) Dnr Giltig fr.o.m Giltig t.o.m Östermalmsskolan Sid 1 (8) Östermalmsskolan Verksamhetsbeskrivning Östermalmsskolan är en kommunal grundskola i Stockholms innerstad. Det är en F 6 skola med integrerad skolbarnsomsorg t.o.m. skolår 3 och fristående fritidsklubb

Läs mer

Arbetsplan. Inledning

Arbetsplan. Inledning Arbetsplan Inledning Oxhagsskolan är en F 6-skola i Akalla/Kista. Skolan har cirka 315 inskrivna barn i grundskola, grundsärskola och förskoleklasser. Cirka 195 elever är inskrivna på fritidshem. Varje

Läs mer

Arbetsplan för Bergkvara skola Läsåret 10/11

Arbetsplan för Bergkvara skola Läsåret 10/11 Datum 2010-06-02 Arbetsplan för Bergkvara skola Läsåret 10/11 Postadress Besöksadress Telefon Telefax E-post Plusgiro Torsås kommun Box 503 385 25 TORSÅS Torsskolan Allfargatan 38 www.torsas.se 0486-33100

Läs mer

Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling för Marieskolan med fritidshem

Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling för Marieskolan med fritidshem Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling för Marieskolan med fritidshem Läsår 2018/2019 Planen gäller från: 2018-08-16 Planen gäller till: terminsstart 2019-08- Utvärdering och revidering

Läs mer

Utvecklingsplan, Strömsskolan, läsåret 17/18

Utvecklingsplan, Strömsskolan, läsåret 17/18 Utvecklingsplan, Strömsskolan, läsåret 17/18 Vision: Strömsskolan - en trygg och trivsam skola med höga resultat. Vi kan, vi vill och vi vågar! Bakgrund och syfte: Utvecklingsplanen ska konkretisera och

Läs mer

Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för Tällbergs skola

Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för Tällbergs skola Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för Tällbergs skola Kvalitetsredovisning 2013/2014 Varje huvudman inom skolväsendet ska på huvudmannanivå systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och

Läs mer

ARBETSPLAN 2012/13 för skola och fritidshem

ARBETSPLAN 2012/13 för skola och fritidshem Stocksätterskolan ARBETSPLAN 2012/13 för skola och fritidshem Innehållsförteckning 1. Normer och värden...3 2. Kunskaper...4 3. Elevernas ansvar och inflytande...5 4. Skola och hem...6 2 Stocksätterskolans

Läs mer

Åsenskolans redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet läsåret 2012-13

Åsenskolans redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet läsåret 2012-13 Barn och utbildning Sten-Åke Eriksson Rektor Åsenskolans redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet läsåret 2012-13 Innehåll 1. Resultat och måluppfyllelse... 3 1.1 Kunskaper... 3 1.1.1 Måluppfyllelse...

Läs mer

Kvalitetsanalys för Myrans heldagsskola läsåret 2013/14

Kvalitetsanalys för Myrans heldagsskola läsåret 2013/14 Saltsjö-Boo 2014-08-11 Kvalitetsanalys för Myrans heldagsskola läsåret 2013/14 Varje skola har enligt skollagen ansvar för att systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen.

Läs mer

Åsenskolans redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet läsåret

Åsenskolans redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet läsåret ÅSENSKOLAN Jan Setterberg Åsenskolans redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet läsåret 2016-17 1 Innehåll 1. Resultat och måluppfyllelse... 3 1.1 Kunskaper... 3 1.2 Måluppfyllelse... 3 1.2.1 Läsutveckling

Läs mer

Arbetsplan för Ödenäs skola F-6

Arbetsplan för Ödenäs skola F-6 151013 Arbetsplan för Ödenäs skola F-6 Läsåret 2015/2016, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se Barn- och ungdomsförvaltningens

Läs mer

Ekensbergsskolan. Fritidshemmets. arbetsplan

Ekensbergsskolan. Fritidshemmets. arbetsplan 1 Ekensbergsskolan Fritidshemmets arbetsplan 2014 2 1. Fritidshemmets förutsättningar Läge, lokaler, organisation och pedagogkompetens Ekensbergsskolans fritidshem ligger mycket vackert belägen intill

Läs mer

Utvecklingsplan. Tingbergsskolan Förskoleklass, grundskola 1 6, fritidshem Läsåret 2017/2018. Upprättat:

Utvecklingsplan. Tingbergsskolan Förskoleklass, grundskola 1 6, fritidshem Läsåret 2017/2018. Upprättat: Upprättat: 170904 Utvecklingsplan Tingbergsskolan Förskoleklass, grundskola 1 6, fritidshem Läsåret 2017/2018 Det Systematiska Kvalitéts Arbetet (SKA) på Tingbergsskolan Ett systematiskt kvalitetsarbete

Läs mer

Kvalitetsanalys för Boo Gårds skola läsåret 2012/13

Kvalitetsanalys för Boo Gårds skola läsåret 2012/13 Datum 130909 1 (9) Kvalitetsanalys för Boo Gårds skola läsåret 2012/13 Varje skola har enligt skollagen ansvar för att systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen. Denna

Läs mer

Arbetsplan för Långareds skola Läsåret 2013/2014

Arbetsplan för Långareds skola Läsåret 2013/2014 Arbetsplan för Långareds skola Läsåret 2013/2014 Barn- och ungdomsförvaltningens vision: Lust att lära Lärande Samskapande Styrkebaserad Vi sätter Lärandet i centrum för barn, elever, medarbetare och ledare

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN 2014-2015

LOKAL ARBETSPLAN 2014-2015 LOKAL ARBETSPLAN 2014-2015 GRUNDSKOLA: Drottningdals skola 1. UNDERLAG Varje skola i Sverige har i uppdrag att beskriva hur det systematiska kvalitetsarbetet fungerar under läsåret samt beskriva hur vi

Läs mer

Kvalitetsanalys läsåret 2014/15

Kvalitetsanalys läsåret 2014/15 Kvalitetsanalys läsåret 2014/15 Klättenskolan Postadress Besöksadress Telefon Internet Giro och org nr Sunne kommun Stöpafors 0565-160 00 växel www.sunne.se 744-2684 bankgiro 79. Klättenskolan 686 93 Sunne

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN Läsåret 2015/2016

LOKAL ARBETSPLAN Läsåret 2015/2016 LOKAL ARBETSPLAN Läsåret 2015/2016 Till alla föräldrar med elever på Snapphaneskolan Vi strävar mot samma mål att få trygga, kreativa, självständiga och sociala elever med hög måluppfyllelse! För att nå

Läs mer

Åtgärder för utveckling från föregående kvalitetsredovisning

Åtgärder för utveckling från föregående kvalitetsredovisning UTBILDNINGSNÄMNDEN BLACKEBE RGSSKOLAN TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 2012-10-29 Handläggare: Henrik Nöbbelin Telefon: 08-50842842 Kvalitetsredovisning Inledning Blackebergsskolan är en F-5 skola med för närvarande

Läs mer

Verksamhetsplan Ekeby skola och fritidshem 2016/2017

Verksamhetsplan Ekeby skola och fritidshem 2016/2017 Verksamhetsplan Ekeby skola och fritidshem 2016/2017 Innehållsförteckning Verksamhetsidé-vision sid. 2 Förutsättningar sid. 2 Ekeby skolas årshjul sid. 4 1. Läroplansmål Normer och värden sid. 5 2. Läroplansmål

Läs mer

Färentuna skola Ekerö kommun Kort version, endast sammanfattande bedömning

Färentuna skola Ekerö kommun Kort version, endast sammanfattande bedömning Regina Bergendahl, Nacka Katarina Bergman, Nacka Elisabeth Larsson, Nacka v. 6-7, 2016 Färentuna skola Ekerö kommun Kort version, endast sammanfattande bedömning VÅGA VISA VÅGA VISA är ett utvärderingssamarbete

Läs mer

Arbetsplan Dallidenskolan Kils kommun 2018/2019

Arbetsplan Dallidenskolan Kils kommun 2018/2019 BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Niclas Larsson, niclas.larsson@kil.se 2018-09-28 Arbetsplan Dallidenskolan Kils kommun 2018/2019 KIL1000, v1.0, 2013-06-14 Kils kommun Postadress Besöksadress Telefon

Läs mer

Brattfors skola Sten-Åke Eriksson Rektor. Brattfors skola

Brattfors skola Sten-Åke Eriksson Rektor. Brattfors skola Brattfors skola Sten-Åke Eriksson Rektor Brattfors skola Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet för läsåret 2013 2014 1 1. Kunskapsuppdraget 1.1 Mål Alla elever kan, senast i slutet av höstterminen

Läs mer

Redovisning av systematiskt kvalitetsarbete Kingelstad Byskola skola

Redovisning av systematiskt kvalitetsarbete Kingelstad Byskola skola 1 Redovisning av systematiskt kvalitetsarbete 2017 Kingelstad Byskola skola 2 1. Kortfattad beskrivning av verksamheten Kingelstad Byskola HB startade i december 2012 med förskola. Efter att ha fått tillstånd

Läs mer

Strandvägsskolan Björn Svantesson Rektor. Strandvägsskolan

Strandvägsskolan Björn Svantesson Rektor. Strandvägsskolan Strandvägsskolan Björn Svantesson Rektor Strandvägsskolan Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet för läsåret 2012 2013 1 1. Kunskapsuppdraget 1.1 Mål Alla elever kan, senast i slutet av höstterminen

Läs mer

Kvalitetsredovisning. Inledning UTBILDNINGSNÄMNDEN

Kvalitetsredovisning. Inledning UTBILDNINGSNÄMNDEN UTBILDNINGSNÄMNDEN HÄSSELBY VILLASTADS SKOLA TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 000037/2012 SID 1 (15) 2012-09-21 Handläggare: Ylva Buhrgard Telefon: Kvalitetsredovisning Inledning 2012-09-17 Ylva Buhrgard 1.1 Organisation

Läs mer

Kvalitetsredovisning Björbo skolan Läsåret 2014/15

Kvalitetsredovisning Björbo skolan Läsåret 2014/15 Kvalitetsredovisning Björbo skolan Läsåret 2014/15 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Vi har under läsåret kontinuerligt arbetat med värdegrunden på skolan, bla har vi samtal med eleverna

Läs mer

Norrsätraskolans arbetsplan för grundskolan.

Norrsätraskolans arbetsplan för grundskolan. Norrsätraskolan Handläggare Vårt diarienummer Datum Sidan 1(6) Lena Seydlitz Norrsätraskolans arbetsplan 2015 2016 för grundskolan. MEDBORGARE Kunskapsnämndens mål 2015 Kunskapsförvaltningens verksamheter

Läs mer

IUP-plan för Sofia skola

IUP-plan för Sofia skola Utbildningsförvaltningen Sida 1 (6) Sofia skola 2013-11-25 IUP-plan för Sofia skola I denna IUP-plan finns beskrivning av hur vi på Sofia skola kommunicerar runt elevers lärande. Här finns också en beskrivning

Läs mer

Bredaryds skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling

Bredaryds skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Bredaryds skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola, förskoleklass och fritidshem Läsår: 2017-2018 Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

Arbetsplan Bruksskolan åk /2019

Arbetsplan Bruksskolan åk /2019 Arbetsplan Bruksskolan åk 1-6 2018/2019 Normer och Värden Mål Hur når vi målen? Genomförande Hur vet vi att vi nått målen? Utvärdering Skolans plan mot kränkande behandling ska uppfylla skollagens krav

Läs mer

Arbetsplan för skolenhet 2

Arbetsplan för skolenhet 2 UTBILDNINGSNÄMNDEN KÄRRTORPS GYMNASIUM NA TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR XDNRX SID 1 (7) 2012-10-30 Handläggare: Darko Krsek Telefon: 076 12 32 504 Arbetsplan för skolenhet 2 Inledning Skolenhet 2 består av: [NA]

Läs mer

Astrid Lindgrens skola AAstirid LIndgresn skola DOKUMENTNAMN

Astrid Lindgrens skola AAstirid LIndgresn skola DOKUMENTNAMN AAstirid LIndgresn skola DOKUMENTNAMN skolan Vi vet vart vi ska. Vi utvärderar, analyserar och förändrar. Utnyttja alla våra sinnen. Lär oss på olika sätt. Är tydliga! Gör våra elever medvetna om målen.

Läs mer

Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling Björkskolan 2015/2016 På Björkskolan arbetar vi aktivt med; Värdegrund under hela läsåret. Gott språkbruk samt artighet, trivsel och

Läs mer

Kvalitetsrapport grundskola. Örsjö skola Läsår 2016/2017

Kvalitetsrapport grundskola. Örsjö skola Läsår 2016/2017 Kvalitetsrapport grundskola Örsjö skola Läsår 2016/2017 Jämställdhet 3 Utbildningen i åk 1-6 ska utformas så att alla elever tillförsäkras en skolmiljö som präglas av trygghet och studiero. 4 All verksamhet

Läs mer

Hallerna Skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass, skola och fritids Läsår

Hallerna Skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass, skola och fritids Läsår Hallerna Skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass, skola och fritids Läsår 2018/2019 Beslutad 2018-09-13 Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

2015/2016. Mariebergsskolan HÄLSA LÄRANDE TILLSAMMANS

2015/2016. Mariebergsskolan HÄLSA LÄRANDE TILLSAMMANS 2015/2016 Mariebergsskolan HÄLSA LÄRANDE TILLSAMMANS HÄLSA LÄRANDE TILLSAMMANS Mariebergsskolans vision är att alla ska känna glädje och trygghet i en demokratisk lärandemiljö. All planering och alla aktiviteter

Läs mer

You created this PDF from an application that is not licensed to print to novapdf printer (

You created this PDF from an application that is not licensed to print to novapdf printer ( Varje år upprättar skolan en likabehandlingsplan. Denna plan gäller för läsåret 2013/2014. Den nya likabehandlingsplanen ska förankras; i gruppen, på en arbetsplatsträff på klassråd och elevråd under september

Läs mer

Skärhamns skola Arbetsplan augusti 2015 juni 2016. Grundskola årskurs 1-5

Skärhamns skola Arbetsplan augusti 2015 juni 2016. Grundskola årskurs 1-5 Skärhamns skola Arbetsplan augusti 2015 juni 2016 Grundskola årskurs 1-5 Ansvarig rektor Namn Lars-Eric Pettersson Datum 2015-09-01 Tjörn Möjligheternas ö Enhetens namn Skärhamns skola Enheten ansvarar

Läs mer

Sangis skola och fritidshem Kvalitetsredovisning 2010/2011

Sangis skola och fritidshem Kvalitetsredovisning 2010/2011 Sangis skola och fritidshem Kvalitetsredovisning 2010/2011 Volymer och nyckeltal Elevgrupp/åk Antal elever Antal lärare, heltidstjänster förskoleklass 9 0,6 100% 1 9 1,0 100% 2 9 1,0 100% 3 16 1,0 100%

Läs mer

Kvalitetsredovisning läsåret 2013/14 Insjöns skola och förskoleklass.

Kvalitetsredovisning läsåret 2013/14 Insjöns skola och förskoleklass. Kvalitetsredovisning läsåret 2013/14 Insjöns skola och förskoleklass. Varje huvudman inom skolväsendet ska på huvudmannanivå systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen.

Läs mer

Arbetsplan. Inledning UTBILDNINGSNÄMNDEN

Arbetsplan. Inledning UTBILDNINGSNÄMNDEN UTBILDNINGSNÄMNDEN HÄSSELBY VILLASTADS SKOLA TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 000037/2012 SID 1 (11) 2012-11-23 Handläggare: Ylva Buhrgard Telefon: 08-50841651 Arbetsplan Inledning Inledning 1.1 Organisation Hässelby

Läs mer

Futuraskolan Rådan. Sollentuna kommun

Futuraskolan Rådan. Sollentuna kommun Futuraskolan Rådan Sollentuna kommun Observationen genomfördes av: Pia Claesson, Upplands Väsby kommun Ansa Messner, Nacka kommun Veckorna 11 och 12, 2018 Innehållsförteckning Kort om skolan Observatörernas

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN Brobyskolan

VERKSAMHETSPLAN Brobyskolan 1 VERKSAMHETSPLAN 2018-2019 Brobyskolan FÖRSKOLEKLASS, SKOLA och FRITIDSHEM 2 Innehållsförteckning Grundfakta om verksamheten 3 Sammanfattning av läsåret 2017/18 3 Prioriterade områden för kommande verksamhetsår

Läs mer

Arbetsplan. Inledning UTBILDNINGSNÄMNDEN

Arbetsplan. Inledning UTBILDNINGSNÄMNDEN UTBILDNINGSNÄMNDEN BANDHAGENS SKOLA TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 1426-001-162/2013 SID 1 (12) 2013-10-25 Handläggare: Ylva Wikman Telefon: 08 508 48840 Arbetsplan Inledning Bandhagens grundskola, grundsärskola

Läs mer

Arbetsplan 2018/19 Fritidshemmen Pärlan, Delfinen och Hajen, Strömtorpsskolan

Arbetsplan 2018/19 Fritidshemmen Pärlan, Delfinen och Hajen, Strömtorpsskolan Arbetsplan 2018/19 Fritidshemmen Pärlan, Delfinen och Hajen, Strömtorpsskolan Mål Hur når vi målen? Genomförande Hur vet vi att vi når målen? Hur ska vi göra? Normer och Värden Skolans plan mot kränkande

Läs mer

Kvalitetsredovisning. Inledning UTBILDNINGSNÄMNDEN TULLGÅRDSSKOLAN

Kvalitetsredovisning. Inledning UTBILDNINGSNÄMNDEN TULLGÅRDSSKOLAN UTBILDNINGSNÄMNDEN TULLGÅRDSSKOLAN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (13) 2014-09-17 Handläggare: Anna Magnusson Kvalitetsredovisning Inledning Tullgårdsskolan ligger på Södermalm. Skolan byggdes och invigdes 1995.

Läs mer

Kvalitetsanalys för Igelboda skola läsåret 2014/15

Kvalitetsanalys för Igelboda skola läsåret 2014/15 1 (9) 11/9 2015 Kvalitetsanalys för Igelboda skola läsåret 2014/15 Varje skola har enligt skollagen ansvar för att systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen. Denna kvalitetsanalys

Läs mer

Fryele skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Fryele skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Fryele skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola: Förskoleklass-skolår 5 samt fritidsverksamhet Läsår 2017-2018 Reviderad 2017-08 Grunduppgifter

Läs mer

Kvalitetsrapport 2014-2015

Kvalitetsrapport 2014-2015 Datum 2014-06-30 6 Antal sidor Kvalitetsrapport 2014-2015 Oleby Marcus och Anna 0564-477 00 direkt 070-642 16 65 mobil marcus.lech@torsby.se Innehållsförteckning 1. Fokusområde vad har vi uppnått 1.1 Analys

Läs mer

Kvalitetsarbete för grundskolan Smedby skola period 4 (april juni), läsåret

Kvalitetsarbete för grundskolan Smedby skola period 4 (april juni), läsåret Kvalitetsarbete för grundskolan Smedby skola period 4 (april juni), läsåret 2013-2014 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvudmannanivå

Läs mer

Arbetsplan. Vår vision: Det goda livet i skolan - kunskap, trygghet och hälsa. Ållebergsskolan. Grundsärskola. Läsår 2010 / 2011.

Arbetsplan. Vår vision: Det goda livet i skolan - kunskap, trygghet och hälsa. Ållebergsskolan. Grundsärskola. Läsår 2010 / 2011. Arbetsplan Vår vision: Det goda livet i skolan - kunskap, trygghet och hälsa Ållebergsskolan Grundsärskola Läsår 2010 / 2011 Charlotta Robson Rektor Innehållsförteckning Del 1 Enhet Kyrkerörs vision Del

Läs mer

Kvalitetsrapport för Lorensberga skolområde läsåret

Kvalitetsrapport för Lorensberga skolområde läsåret Kvalitetsrapport för Lorensberga skolområde läsåret 2015-16 GÄLLANDE FÖR VERKSAMHETEN I Lorensberga skola grundskola åk 4-6 Ansvarig rektor åk 4-6 Ann-Katrin Bohman Innehåll Styrkort 2015-2016... 1 KVALITETSARBETE...

Läs mer

IUP-året Karlbergs skola årskurs 1-3

IUP-året Karlbergs skola årskurs 1-3 IUP-året Karlbergs skola årskurs 1-3 2013-06-27 läsår 2013-2014 1 Höstterminen Vecka 34-37 Lära känna veckor: För samtliga klasser Tema: Superschysst - Tillsammans Konkretisera likabehandlingsplanen med

Läs mer

Verksamhetsplan. Malmens skola och fritidshem 2017/2018

Verksamhetsplan. Malmens skola och fritidshem 2017/2018 Verksamhetsplan Malmens skola och fritidshem 2017/2018 Augusti 2017 Verksamhetsplan - Systematiskt kvalitetsarbete Malmens skola och fritidshem Verksamhetsidé vision På vår skola ska ingen känna sig diskriminerad,

Läs mer

Enhetens arbetsplan för Tortunaskolan

Enhetens arbetsplan för Tortunaskolan Enhetens arbetsplan för Tortunaskolan Förskoleklass år 6 Fritidshemmet Läsåret 2013-2014 1. Kunskaps- och utvecklingsuppdrag Förskoleklass I Västerås stad ska övergången mellan förskola och skola leda

Läs mer

Kungsgårdens skolas arbetsplan 2012-2013

Kungsgårdens skolas arbetsplan 2012-2013 Grundskola Handläggare Vårt diarienummer Datum Sidan 1(7) Jennika Pettersson 2012-07-24 Kungsgårdens skolas arbetsplan 2012-2013 Kunskapsnämndens mål 2012 under MEDBORGARperspektivet Resultaten för lärande

Läs mer

Kvalitetsredovisning läsåret 2014-15 Verksamhetsplan läsåret 2015-16. Göran Åkerberg rektor

Kvalitetsredovisning läsåret 2014-15 Verksamhetsplan läsåret 2015-16. Göran Åkerberg rektor Kvalitetsredovisning läsåret 2014-15 Verksamhetsplan läsåret 2015-16 Göran Åkerberg rektor Kunskap och lärande Var är vi? Hur gör vi? Delaktighet och inflytande Vart ska vi? Hur blev det? Normer och värden

Läs mer

Plan mot kränkande behandling samt Riktlinjer och rutiner mot diskriminering

Plan mot kränkande behandling samt Riktlinjer och rutiner mot diskriminering Barn- och utbildningsförvaltningen Plan mot kränkande behandling samt Riktlinjer och rutiner mot diskriminering Centralskolan årskurs 4-9 Läsåret 2017 2018 Innehåll Grunduppgifter... 3 Utvärdering... 5

Läs mer

Arbetsplan Åtorpsskolan åk /2019

Arbetsplan Åtorpsskolan åk /2019 Arbetsplan Åtorpsskolan åk 1-6 2018/2019 Normer och Värden Mål Hur når vi målen? Genomförande Hur vet vi att vi nått målen? Utvärdering Skolans plan mot kränkande behandling ska uppfylla skollagens krav

Läs mer

Systematiskt Kvalitetsarbete

Systematiskt Kvalitetsarbete Systematiskt Kvalitetsarbete 2017-2018 Tomtbergaskolans rektorsområde Eleverna känner sig nöjda med vår skola och är trygga här oavsett ålder. Tryggheten bland fritidsbarnen är ännu högre, vi har stora

Läs mer

Utvecklings-/Arbetsplan läsåret 2017/2018. Skola: Sandarne skola

Utvecklings-/Arbetsplan läsåret 2017/2018. Skola: Sandarne skola Utvecklings-/Arbetsplan läsåret 2017/2018 Skola: Sandarne skola Utvecklings-/Arbetsplan läsåret 2017/2018 Skola: Sandarne skola I er Utvecklings-/Arbetsplan beskriver ni hur ni kommer att arbeta med BUN/förvaltningens

Läs mer

Arbetsplan för Sollebrunns skola åk F-9 Läsåret 2016/2017

Arbetsplan för Sollebrunns skola åk F-9 Läsåret 2016/2017 160921 Arbetsplan för Sollebrunns skola åk F-9 Läsåret 2016/2017, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se Barn- och

Läs mer

Lokal arbetsplan Läsåret

Lokal arbetsplan Läsåret Barn- och Utbildning Lokal arbetsplan Läsåret 2016-2017 Brattfors skola Personal i arbetslaget: Ing-Marie Jonsson, rektor Lena Bjurbäck, lärare i förskoleklass-åk 1 Helena Admund, lärare i grundskolan

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 43-2015:4627 Göteborgs kommun angered@angered.goteborg.se Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Rannebergsskolan F-3 i Göteborgs kommun 2 (9) Tillsyn i Rannebergsskolan F-3 har genomfört

Läs mer

Kvalitetsuppföljning grundskola 2017/2018 Hede-och Tanumskolan Förskoleklass-årskurs 6

Kvalitetsuppföljning grundskola 2017/2018 Hede-och Tanumskolan Förskoleklass-årskurs 6 Kvalitetsuppföljning grundskola 2017/2018 Hede-och Tanumskolan Förskoleklass-årskurs 6 Lärande Verksamhetens måluppfyllelse Svenska Studieresultat ämnesprov grundskolan Betyg Antal elever Antal elever

Läs mer