Verksamhetsberättelse RUC Regionalt utvecklingscentrum, Örebro universitet Urban Haglind, verksamhetsutvecklare

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Verksamhetsberättelse RUC Regionalt utvecklingscentrum, Örebro universitet Urban Haglind, verksamhetsutvecklare"

Transkript

1 Verksamhetsberättelse 2017 RUC Regionalt utvecklingscentrum, Örebro universitet Urban Haglind, verksamhetsutvecklare

2 Verksamhetsidé och verksamhetsinriktning RUC Regionalt utvecklingscentrum har en bred syn på regional samverkan präglad av ömsesidig nytta. RUC Regionalt utvecklingscentrum utgör navet för forskningsbaserad samverkan mellan lärarutbildningen vid Örebro universitet och regionens förskolor och skolor. Detta innebär att RUC för samman kompetenser som rör skolrelevant forskning i flera slags forum. RUC erbjuder och samordnar Universitetets didaktiska nätverk Omvärldsbevakning Dialog inför skolrelevanta forskningsprojekt Kompetensutveckling Regionala insatser från skolmyndigheter Styrgrupp RUCs styrgrupp består av fyra representanter från länets skolchefgrupp, tre representanter från Örebro universitet och en representant från Region Örebro län, vilka har haft sex möten under året. Styrgruppen tar strategiska inriktningsbeslut för RUC och verkar även som referensgrupp för aktivitetsförfrågningar för att säkerställa att de ligger i linje med RUCs verksamhetsidé och verksamhetsinriktning. Styrgruppen prioriterar utifrån befintliga resurser. Universitetets didaktiska nätverk RUC samordnar universitetets nio didaktiska nätverk med olika inriktning och målgrupper: Förskoledidaktiskt nätverk, Idrottsdidaktiskt nätverk, Matematikdidaktiskt nätverk, Musikdidaktiskt nätverk, Naturvetenskapligt didaktiskt nätverk, Samhällsvetenskapligt didaktiskt nätverk, Skolledarnätverket, Språkdidaktiskt nätverk och Värdegrundsnätverket. Forskare, doktorander, lärarutbildare, förskollärare, lärare och skolledare presenterar och diskuterar skolrelevant forskning och beprövad erfarenhet. Under året har 25 nätverksträffar genomförts, vilka har samlat 915 deltagare.

3 Förskoledidaktiskt nätverk Nätverket riktar sig till alla som arbetar i regionens förskolor samt lärarutbildare och forskare inom förskollärarprogrammet vid Örebro universitet. Syftet är att skapa kontakter och dela kunskaper och erfarenheter. Lärarutbildare och forskare presenterar aktuell och relevant forskning och förskolan delar med sig av erfarenheter, utvecklingsprojekt osv. Under året har 4 nätverksverksträffar genomförts med 295 deltagare. 1 mars 2017 Ann Quennerstedt, professor i pedagogik vid Örebro universitet, föreläser om vad det kan tänkas innebära för förskolans personal att ha barnrättskompetens. 11 maj 2017 Esko Mäkelä, universitetslektor i pedagogik vid Örebro universitet, föreläser om bild och skapande i förskolan. 3 oktober 2017 Anna Eklöf, förskollärare och pedagogista vid Varberga förskolor Örebro kommun, ger en bakgrund och tankar kring vad pedagogisk dokumentation kan vara samt ger exempel från ett projekt. Maria Högberg, förskollärare på förskolan Äventyret Örebro kommun, delger sina erfarenheter och tankar om hur den pedagogiska dokumentationen kan komma barnen tillgodo. 4 december 2017 Ulrika Hyllendahl, barnskötare och IT-pedagog på Regnbågens förskola i Arboga kommun, beskriver hur de på kommunnivå jobbar för att implementera IKT som ett verktyg i förskolorna. Matilda Johansson och Lisa Bååth Hagberg, förskollärare på förskolan Emil Varberga förskolor i Örebro kommun, beskriver hur de arbetar med programmering i förskolan, både analogt och digitalt.

4 Idrottsdidaktiskt nätverk Nätverket vänder sig till idrottslärare, skolledare, lärarutbildare och forskare inom idrottsdidaktiska områden. Syftet är att skapa kontakter och dela kunskaper och erfarenheter. Lärarutbildare och forskare presenterar aktuell och relevant forskning och lärare och skolledare delar med sig av erfarenheter, utvecklingsprojekt osv. Nätverket fokuserar på ämnet Idrott och hälsa i grund- och gymnasieskolan. Nätverket startade 2017 och har haft 1 nätverksverksträff med 50 deltagare. 18 september 2017 Björn Tolgfors, filosofie doktor i idrottsvetenskap vid Örebro universitet, föreläser om vad 'bedömning för lärande' (BFL) blir i praktiken i ämnet idrott och hälsa och vad gör det med elever, lärare och ämnesinnehåll? Matematikdidaktiskt nätverk Det matematikdidaktiska nätverket riktar sig till matematiklärare, skolledare, lärarutbildare och forskare inom matematikdidaktiska områden. Syftet är att skapa kontakter och dela kunskaper och erfarenheter. Lärarutbildare och forskare presenterar aktuell och relevant forskning och matematiklärare och skolledare delar med sig av erfarenheter, utvecklingsprojekt osv. Nätverket fokuserar på matematik i grund- och gymnasieskolan. Under året har 3 nätverksverksträffar genomförts med 110 deltagare.

5 Onsdag 8 mars 2017 Anna Teledahl, lektor vid Högskolan i Dalarna, föreläser om hur man kan se på det elever skriver när de arbetar med matematik i skolan. 22 mars 2017 Maike Schindler, lektor vid Örebro universitet, föreläser om Matematisk begåvning Hur kan den se ut och hur kan vi utmana begåvade elever? 23 november 2017 Samuel Sollerman, doktorand vid Stockholms universitet, föreläser om Matematiken och matematikresultaten i PISA och TIMSS. Musikdidaktiskt nätverk Nätverket vänder sig till musiklärare i grund- och gymnasieskolan, skolledare, lärarutbildare och forskare inom musikdidaktiska områden. Syftet är att skapa kontakter och dela kunskaper och erfarenheter. Lärarutbildare och forskare presenterar aktuell och relevant forskning och lärare och skolledare delar med sig av erfarenheter, utvecklingsprojekt osv. Nätverket startade 2017 och har haft 1 nätverksverksträff med 15 deltagare. 18 maj 2017 Sam de Bois, forskarassistent vid Musikhögskolan i Örebro, presenterar forskningsområdet Musik, medier och digitalisering.

6 Naturvetenskapligt didaktiskt nätverk Nätverket är tänkt som en plattform för erfarenhetsutbyte mellan lärare i naturvetenskap verksamma i länets grund- och gymnasieskolor och på universitetet. Under året har 4 nätverksverksträffar genomförts med 65 deltagare. 6 februari 2017 Nätverksträffen utgår från en nyfiken och prestigelös diskussion kring vår undervisning. Tillsammans med ämneskollegor diskuterar vi något från din egen undervisning du inte är nöjd med, som du vill ha hjälp med att lösa. 25 april 2017 Jörgen Stenlund, universitetsadjunkt vid Örebro universitet och licentiand vid Linköpings universitet, föreläser om Visualiseringar i undervisning ett sätt att sänka trösklar till förståelse? 18 oktober 2017 Lärarlaget för restaurang- och livsmedelsprogrammet på Virginska gymnasiet Örebro kommun arbetar med att utveckla programmet så att det tydligt ska bygga på en grund av miljö- och hållbarhetsfrågor. Sedan hösten 2016 har det gjorts i form av en forskningscirkel, vilket innebär att man använder ett forskningsliknande arbetssätt för att utveckla ny kunskap i gruppen. En forskare, Johanna Björklund, docent vid Örebro universitet fungerar som processledare och en viktig del för att nå resultat är ett strukturerat arbetssätt, samt genomgående analys och reflexion av effekter av det man gör. 28 november 2017 Mårten Persson och Ulrika Wedding, lärare vid Rudbecksgymnasiet Örebro kommun, presenterar Linnédagarnas innehåll och beskriver tankar kring hur man kan ta tillvara utvecklade samarbeten. De beskriver hur man pedagogiskt kan arbeta vidare med innehållet från Linnédagarna samt vilka pedagogiska vinster man kan göra med detta arbetssätt.

7 Samhällsvetenskapligt didaktiskt nätverk Nätverket vänder sig till lärare i samhällsvetenskapliga ämnen, skolledare, lärarutbildare och forskare inom samhällsvetenskapligt didaktiska områden. Syftet är att skapa kontakter och dela kunskaper och erfarenheter. Lärarutbildare och forskare presenterar aktuell och relevant forskning och lärare och skolledare delar med sig av erfarenheter, utvecklingsprojekt osv. Nätverket fokuserar på samhällsvetenskapliga ämnen i grund- och gymnasieskolan. Nätverket startade 2017 och har haft 2 nätverksverksträffar med 40 deltagare. 2 maj 2017 Maria Johansson, historiedidaktiker och gymnasielärare vid Globala gymnasiet i Stockholm, föreläser om hur historieämnet kan ge elever redskap att förstå och agera i dagens mångkulturella samhälle. 7 november 2017 Anders Trumberg, fil.dr. i Kulturgeografi på Institutet för bostads- och urbanforskning, föreläser om likvärdighetsbegreppets skiftande innebörder fram till valfrihetsreformen under tidigt 1990-tal, effekterna av skolval och om skolvalen egentligen har någon effekt på elevernas framtid? Skolledarnätverket

8 Syftet med nätverket är att stödja förskolechefs/rektors utvecklingsarbete. Föreläsningar om pågående forskning och seminarier kan vara inslag i nätverksträffarna. Det kan handla om forskning vid Örebro universitet och/eller externa föreläsare. Under året har 4 nätverksverksträffar genomförts med 105 deltagare. 30 mars 2017 Jan Almgren, rektor, Marie Gustafsson och Malin Bodin, lärare samt två elever från Mellringeskolan, Örebro kommun berättar om sina erfarenheter om att ha två lärare i varje klassrum. 22 maj 2017 Lars Svedberg, docent och leg. psykolog, föreläser om Pedagogiskt ledarskap en fråga om trovärdighet och tillit. 28 september 2017 Aina Bigestans, universitetslektor vid Stockholms universitet och projektledare vid Nationellt centrum för svenska som andraspråk, föreläser om Mångfald i kollegiet - merarbete eller möjlighet. 20 november 2017 Håkan Ågren, rektor, Sandra Mattsson, projekt- och processledare och Anna-Lena Kanto, gymnasielärare med utvecklingsuppdrag på idrottsprogrammet Virginska gymnasiet Örebro kommun, föreläser om Skolframgång och kärleksfulla relationer. Språkdidaktiskt nätverk Det språkdidaktiska nätverket riktar sig till lärare, lärarutbildare, forskare inom språkdidaktiska områden samt skolledare. Lärarutbildare och forskare presenterar aktuell och relevant forskning och lärare och skolledare delar med sig av erfarenheter, utvecklingsprojekt osv. Syftet är att skapa kontakter och dela kunskaper och erfarenheter, med fokus på svenska, svenska som andraspråk och engelska för grundskolans senare år och gymnasiet. Under året har 4 nätverksverksträffar genomförts med 85 deltagare. 16 februari 2017 Eric Borgström, lektor i svenska språket vid Örebro universitet, leder en workshop på temat bedömning av elevtexter skrivna inom svenskämnets nationella prov. Borgström forskar bland annat om hur bedömarträning och sambedömning påverkar svensklärares tolkningsgemenskap.

9 21 september 2017 Mats Deutschmann professor i engelska och Mattias Jacobsson lektor i engelska, båda vid Örebro universitet leder en workshop på temat: Hur bedömer vi? - Bedömningsmönster från ett individuellt och strukturellt perspektiv. 30 maj 2017 Jenny Bonnevier, lektor i engelska vid Örebro universitet, föreläser om Fantasy och science fiction i klassrummet att uppmuntra kreativitet och kritiskt tänkande. 11 december 2017 Under nätverksträffen diskuterar vi tillsammans språkglädje. Vad är det och hur kan den väckas eller stimuleras? Några deltagare presenterar kort sina erfarenheter och tankar om detta. Värdegrundsnätverket Under de senaste åren har Örebro universitet på uppdrag av Skolverket gett kursen Värdegrund och likabehandling i teori och praktik. Nu är nätverket öppet för alla som är intresserade. Under året har 2 nätverksverksträffar genomförts med 150 deltagare. 4 maj 2017 Maria Rosén, doktorand i pedagogik vid Uppsala universitet, föreläser om Ett normkritiskt förhållningssätt i förskolan och skolan. 7 oktober 2017 Emma Arneback, lektor i pedagogik och Jan Jämte, doktor i statsvetenskap och lektor i samhällskunskap föreläser om Att motverka rasism i förskolan och skolan

10 Omvärldsbevakning Vad säger forskningen om ett specifikt problemområde? RUC erbjuder forskningssammanställningar av olika omfattningar, problemformulering och problematisering som underlag för väl underbyggda beslut i skolverksamheten. Ovanstående kan exempelvis innehålla problemområdets viktigaste publikationer eller en sammanställning av relevanta forskningsresultat. Dessutom kan ett fördjupat samarbete med forskare erbjudas, i syfte att problematisera verksamhetens aktuella problemområde. Vi bygger för närvarande upp en långsiktigt hållbar struktur kring detta verksamhetsområde. Dialog inför skolrelevanta forskningsprojekt RUC matchar samman verksamhet och forskare för dialog och initial projektsamordning. Skolchefer, skolledare eller lärare kan anmäla sitt intresse för forskningssamarbete. RUC matchar din förfrågan mot tänkbara forskningsmiljöer och samordnar verksamhet och aktuella forskare till inledande samtal kring tänkbart forskningssamarbete. På samma sätt kan forskare anmäla intresse för forskningssamarbete. RUC matchar förfrågan mot tänkbara förskolor och skolor och samordnar inledande samtal kring tänkbart forskningssamarbete.

11 Engelskämnet vid lärarutbildningen Örebro universitet arbetar aktivt med aktionsforskning och 13 engelsklärare i åk 7-9 och gymnasiet deltar i två pilotprojekt under hösten Den ena har inriktning: Note-taking in english - how do you teach it? och den andra inrikting English grammar for writing development - how do you teach it? Även inom detta verksamhetsområde bygger vi för närvarande upp en långsiktigt hållbar struktur. Kompetensutveckling RUC erbjuder kompetensutvecklingsdagar, uppdragsutbildningar och samordning av skolutvecklingsprojekt. Under läsåret 2017/2018 genomförs en andra omgång av en kollegial lärprocess för regionens förskolechefer och rektorer med fokus på pedagogiskt ledarskap i teori och praktik. Syftet är att utveckla deltagarnas förståelse och praktik av sitt pedagogiska ledarskap. Därigenom stärks även förskolechefs/rektors förmåga att leda och organisera utvecklingsarbete. Ett vidare syfte är att långsiktigt stärka förutsättningar för kollegialt lärande och samarbete mellan förskolechefer/rektorer i Örebro län. Därigenom formas en struktur för att vidareutveckla samarbete kring skolutveckling mellan kommunerna i regionen. 20 förskolechefer och rektorer deltar oktober 2017 genomförs en konferens för forskare och engelsklärare: Retorisk undervisning och skolans demokratiska uppdrag. Att förbereda för högre studier och medborgerligt deltagande. Hur kan retorik hjälpa eleverna att utveckla medvetenhet om den agency de redan besitter och att förvalta denna handlingsförmåga i offentligheten: på arbetet, vid högre studier och i det medborgerliga livet? Utöver dessa frågor undersöker forskare tillämpningar tillsammans med lärare och lärarutbildare och identifierar vidare forskningsområden som skulle kunna stärka skolans demokratiska verkan. 11 engelsklärare deltar.

12 Regionala insatser från skolmyndigheter RUC har kontinuerlig kontakt med Skolverket och andra myndigheter kring olika insatser. Under 2017 genomförs två uppdrag åt Skolverket. Regional samordning av Skolverkets uppdrag att stärka utbildningens kvalitet för nyanlända elever. Skolhuvudmännen har av Skolverket fått möjlighet att utse en samordnare som ska stödja huvudmän och rektorer för att på bästa sätt kunna tillvarata Skolverkets erbjudanden om kompetensutvecklingsinsatser inom regeringsuppdraget under RUC genomför på uppdrag av Skolverket regionala samordnarträffar innehållande föreläsningar och stöd i samordnarnas arbete samt erfarenhetsutbyte mellan deltagarna. 13 samordnare deltar. Skolverkets satsning Handleda vidare, syftar till att bibehålla och stärka det kollegiala lärandet inom matematik och naturvetenskap/teknik. För att bibehålla och stärka det kollegiala lärandet genomför RUC träffar för regionens handledare som verkat inom ramen för antingen Matematiklyftet eller NTsatsningen under läsåren , samt till förstelärare och lektorer i matematik eller naturvetenskap och teknik. Målet med detta uppdrag är att deltagarna får fördjupade kunskaper i både ämnesdidaktik och i att handleda kollegialt lärande för att utveckla undervisningen i matematik eller naturvetenskap och teknik. Vidare ska deltagarna få möjlighet att utbyta erfarenheter och etablera nätverk. 28 lärare i matematik och naturvetenskap/teknik deltar. Övrigt Två möten med nationella RUC-nätverket genomförs under Träffarna ger värdefull information från Skolverket och Skolforskningsinstitutet samt kontakter med andra lärosäten med motsvarande RUC-funktioner. RUCs nya verksamhetsidé har implementerats vid sammanlagt 25 möten med regionens skolchefer, förskolechefer och rektorer, vid enhetsmöten inom Lärarutbildningen vid Örebro universitet samt vid möten med regionens skolpolitiker. Verksamhetsutvecklartjänsten utvidgades till heltid fr.o.m. 1 februari 2017 och en administratör vid Lärarutbildningens kansli ansvarar för administration för delar av RUCs verksamhet fr.o.m. 1 december 2017.

13 Kontakt Urban Haglind, verksamhetsutvecklare mail: tel: hemsida:

Verksamhetsberättelse RUC Regionalt utvecklingscentrum, Örebro universitet Urban Haglind, verksamhetsutvecklare

Verksamhetsberättelse RUC Regionalt utvecklingscentrum, Örebro universitet Urban Haglind, verksamhetsutvecklare Verksamhetsberättelse 2018 RUC Regionalt utvecklingscentrum, Örebro universitet 2018-12-17 Urban Haglind, verksamhetsutvecklare Verksamhetsidé och verksamhetsinriktning RUC Regionalt utvecklingscentrum

Läs mer

Verksamhetsberättelse Urban Haglind, RUC-samordnare

Verksamhetsberättelse Urban Haglind, RUC-samordnare Verksamhetsberättelse 2015 2016-01-08 Urban Haglind, RUC-samordnare Under perioden 2015-01-01 till 2015-06-31 omfördelades samordnartjänsten på 50% mellan 40% projektledning för Försöksverksamheten med

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2016

Verksamhetsberättelse 2016 Verksamhetsberättelse 2016 2016-12-27 Urban Haglind, RUC-samordnare Regionalt utvecklingscentrum - RUC medverkar till att utveckla lärarutbildningens och Örebro universitets samverkan med omvärlden i syfte

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2014. 2014-12-16 / Urban Haglind

Verksamhetsberättelse 2014. 2014-12-16 / Urban Haglind Verksamhetsberättelse 2014 2014-12-16 / Urban Haglind Presentation av RUC Mycket tid har avsatts för att presentera RUC och dess planerade verksamhet, speciellt under våren. Stort intresse har visats för

Läs mer

Handlingsplan ht 2012-vt 2013 Regionalt utvecklingscentrum (RUC)

Handlingsplan ht 2012-vt 2013 Regionalt utvecklingscentrum (RUC) Sida 1 (6) Bilaga till RUC:s verksamhetsplan 2010-2013 Dnr: FAK 2011-366 Fastställd av RUC-styrelsen 2012-06-18 Handlingsplan ht 2012-vt 2013 Regionalt utvecklingscentrum (RUC) Inledning Handlingsplanen

Läs mer

Lyfta matematiken från förskola till gymnasium

Lyfta matematiken från förskola till gymnasium LULEÅ KOMM U N PROJEKTBESKRIVNING Version 1 (5) Lyfta matematiken från förskola till gymnasium Bakgrund Att satsa på matematik är särskilt aktuellt och angeläget nu när såväl nationella som internationella

Läs mer

Utbildningsplan för handledare inom Läslyftet läsåret 2018/19

Utbildningsplan för handledare inom Läslyftet läsåret 2018/19 1 (5) Utbildningsplan för handledare inom Läslyftet läsåret 2018/19 Skolverket har fastställt denna utbildningsplan i samverkan med Göteborgs universitet, Högskolan Dalarna, Högskolan Kristianstad, Luleå

Läs mer

Tid och plats Torsdagen den 26 januari kl Fredagen den 27 januari kl Örebro universitet

Tid och plats Torsdagen den 26 januari kl Fredagen den 27 januari kl Örebro universitet Örebro kommun arrangerar tillsammans med Örebro universitet två dagar med föreläsningar kring språk och lärande i skolan. Syftet är att ge pedagoger och skolledare kunskap, inspiration och handfasta tips

Läs mer

Info om professionsutveckling för dig som ansvarar för ledning av förskola och skola

Info om professionsutveckling för dig som ansvarar för ledning av förskola och skola 2015-11-10 Info om professionsutveckling för dig som ansvarar för ledning av förskola och skola Här info om möjligheter för utveckling och kvalificering för er som har ledningsfunktion inom förskola och

Läs mer

Matematiklyftet Kollegialt lärande för matematiklärare

Matematiklyftet Kollegialt lärande för matematiklärare Matematiklyftet Kollegialt lärande för matematiklärare 2012-2016 Helena Karis Emma Wimmerstedt Dagens presentation Bakgrund Uppdrag Syfte/mål Genomförande Utvärdering Matematikdidaktiskt innehåll Lärportalen

Läs mer

Handlingsplan ht 2011-vt 2012 Regionalt utvecklingscentrum (RUC)

Handlingsplan ht 2011-vt 2012 Regionalt utvecklingscentrum (RUC) Sida 1 (6) Bilaga till RUC:s verksamhetsplan 2010-2013 Fastställd av RUC-styrelsen 2011-06-22 Handlingsplan ht 2011-vt 2012 Regionalt utvecklingscentrum (RUC) Inledning Handlingsplanen baseras på mål i

Läs mer

Dagens program Inledning Vägar in i skriftspråket Läslyftet i förskolan bakgrund, syfte och mål

Dagens program Inledning Vägar in i skriftspråket Läslyftet i förskolan bakgrund, syfte och mål Dagens program 10.00-10.15 Inledning 10.15-11.15 Vägar in i skriftspråket Carina Fast 11.15-12.00 Läslyftet i förskolan bakgrund, syfte och mål Skolverket 12.00-13.00 Lunch 13.00-14.45 Läslyftet i förskolan

Läs mer

Utbildning för språk-, läs- och skrivutvecklare i förskola Stockholm 4 maj 2018

Utbildning för språk-, läs- och skrivutvecklare i förskola Stockholm 4 maj 2018 Utbildning för språk-, läs- och skrivutvecklare i förskola Stockholm 4 maj 2018 Ildico Hellman, Malin Gyunda EPA: ensam par alla E: Vilka teman tycker du framkommer i berättelsen som skulle vara intressanta

Läs mer

Välkomna! Utbildning för språk-, läs- och skrivutvecklare

Välkomna! Utbildning för språk-, läs- och skrivutvecklare Välkomna! Utbildning för språk-, läs- och skrivutvecklare #NCSLaslyft Anna Lindblom Dagens program 10.00 Introduktion - NCS - Språk-, läs, och skrivutvecklare, utbildningsplan, aktivitetsplan 10.45 Föreläsning,

Läs mer

Utbildning för språk-, läs- och skrivutvecklare i förskolan

Utbildning för språk-, läs- och skrivutvecklare i förskolan Utbildning för språk-, läs- och skrivutvecklare i förskolan Göteborg, Stockholm och Malmö juni 2017 Ildico Hellman, Malin Gyunda, Teresa Fernández Long Dagens program 09:30 Inledning 09:40 Språk-, läs-

Läs mer

Regionalt utvecklingscentrum. för dig som arbetar i skola, kommun och näringsliv. VI UTVECKLAR PEDAGOGISKA VERKSAMHETER

Regionalt utvecklingscentrum. för dig som arbetar i skola, kommun och näringsliv. VI UTVECKLAR PEDAGOGISKA VERKSAMHETER Regionalt utvecklingscentrum för dig som arbetar i skola, kommun och näringsliv. VI UTVECKLAR PEDAGOGISKA VERKSAMHETER Vi utvecklar lärandemiljön Regionalt utvecklingscentrum (ruc) planerar och samordnar

Läs mer

Matte i πteå 2012-2015. Kommunala insatser utifrån behov i verksamheten. SKL:s mattesatsning Förbättra elevernas resultat i PISA studien.

Matte i πteå 2012-2015. Kommunala insatser utifrån behov i verksamheten. SKL:s mattesatsning Förbättra elevernas resultat i PISA studien. 2012-2015 Matte i πteå Matematiklyftet Nationell fortbildning av alla som undervisar i matematik SKL:s mattesatsning Förbättra elevernas resultat i PISA studien. Kommunala insatser utifrån behov i verksamheten.

Läs mer

Matematiklyftet kollegialt lärande för matematiklärare. Grundskolan Gymnasieskolan Vuxenutbildningen

Matematiklyftet kollegialt lärande för matematiklärare. Grundskolan Gymnasieskolan Vuxenutbildningen Matematiklyftet kollegialt lärande för matematiklärare Grundskolan Gymnasieskolan Vuxenutbildningen Välkommen till Matematiklyftet en fortbildning i didaktik för dig som undervisar i matematik i grundskolan,

Läs mer

Delutvärdering Matte i Πteå Moa Nilsson Juli 2014

Delutvärdering Matte i Πteå Moa Nilsson Juli 2014 Delutvärdering Matte i Πteå Moa Nilsson Juli 2014 Projektet Matte i Πteå Syfte Syftet med det treåriga projektet Matte i Πteå är att utveckla och förbättra undervisningen i matematik för att öka alla elevers

Läs mer

Årlig rapport 3, SKL Matematik PISA 2015

Årlig rapport 3, SKL Matematik PISA 2015 Barn- och utbildningskontoret Tjänsteutlåtande Sara Penje Sidan 1 av 5 Diariekod: 611 Barn- och ungdomsnämnden Årlig rapport 3, SKL Matematik PISA 2015 Förslag till beslut Barn- och utbildningskontoret

Läs mer

Matte i πteå. Piteå kommun 2015-02-13

Matte i πteå. Piteå kommun 2015-02-13 2015 Matte i πteå Piteå kommun 2015-02-13 Bakgrund Svenska elevers kunskaper i matematik har försämrats under senare år. Försämringen märks i att andelen elever som uppnår det lägsta betyget ökar och

Läs mer

2015-03-25. Projektbeskrivning Luleålärare i teknik och naturvetenskap 2014-2019

2015-03-25. Projektbeskrivning Luleålärare i teknik och naturvetenskap 2014-2019 2015-03-25 Projektbeskrivning Luleålärare i teknik och naturvetenskap 2014-2019 Revisionsinformation Projektbeskrivningen ska revideras årligen, av styrgruppen för LuTek. Projektbeskrivningen bygger vidare

Läs mer

Utbildning för språk-, läs- och skrivutvecklare. Stockholm den 9 och 10 maj 2017

Utbildning för språk-, läs- och skrivutvecklare. Stockholm den 9 och 10 maj 2017 Utbildning för språk-, läs- och skrivutvecklare Stockholm den 9 och 10 maj 2017 #NCSLaslyft Ildico Hellman Dagens program 10.00 Introduktion Språk-, läs- och skrivutvecklare, utbildningen NCS Läslyftet

Läs mer

Strategi för bättre lärande i matematik

Strategi för bättre lärande i matematik Strategi för bättre lärande i matematik Utveckling & Lärande Värdegrund Kompetens & Omvärld PYSSLINGEN SKOLORS STRATEGI FÖR BÄTTRE LÄRANDE I MATEMATIK 2016 1 BAKGRUND Den svenska skolan och Pysslingens

Läs mer

Välkommen till RUC-råd!

Välkommen till RUC-råd! Välkommen till RUC-råd! RUC-råd, program 2 mars 2017 09.45 Ewa Bergh Nestlog, Linnéuniversitetet, presenterar forskningsmiljön Språk-, läs- och skrivutveckling Forskningsmiljön arbetar med flera olika

Läs mer

Emma Wimmerstedt undervisningsråd

Emma Wimmerstedt undervisningsråd Emma Wimmerstedt undervisningsråd Vad är Mattelyftet? Matematiklyftet fortbildning av matematiklärare i matematikdidaktik och utbildning av matematikhandledare och rektorer 2012-2016 Ett omfattande paket

Läs mer

Plan för utbildningsförvaltningens FoU-arbete

Plan för utbildningsförvaltningens FoU-arbete 5075 Utbildningsförvaltningen Avdelningen för utveckling och samordning/fou-enheten PM Sida 1 (5) 2018-03-15 Plan för utbildningsförvaltningens FoU-arbete Utbildningsförvaltningens arbete med forskning

Läs mer

Språk-, läs- och skrivutveckling

Språk-, läs- och skrivutveckling RUC-råd, torsdagen den 2 mars i Kosta Språk-, läs- och skrivutveckling forskning om elevers lärande och lärares undervisning Ewa Bergh Nestlog svenska språket med didaktisk inriktning Linnéuniversitetet

Läs mer

1 (6) Forum för samverkan. Verksamhetsberättelse Organisationsnr:

1 (6) Forum för samverkan. Verksamhetsberättelse Organisationsnr: 1 (6) Forum för samverkan Verksamhetsberättelse 2014 Organisationsnr: 2 (6) 1. Forum under 2014 Forum för samverkan inledde sin verksamhet 1/1 2014. Beslut om instruktion för Forum togs i november 2013.

Läs mer

Handledarutbildning MaNT

Handledarutbildning MaNT Handledarutbildning MaNT Arlanda den 2-3 maj 2017 Margareta Oscarsson Johnny Häger 08 527 333 27 08 527 336 49 margareta.oscarsson@skolverket.se johnny.hager@skolverket.se Program Utvärdering av Matematiklyftet

Läs mer

VÄLFÄRD SKOLAS SPRÅKSATSNING

VÄLFÄRD SKOLAS SPRÅKSATSNING VÄLFÄRD SKOLAS SPRÅKSATSNING Nätverk och aktiviteter läsåret 2018/2019 Jonatan Lannemar, Britt Olofsson Santoft, Anna Strid Uppdaterad 2018-05-24 1(8) Innehållsförteckning 1 Välfärd skolas språksatsning...

Läs mer

Att leda kollegialt lärande

Att leda kollegialt lärande Att leda kollegialt lärande 2019-06-04 Program 4 juni 10.00 10.45 Information om utbildningen och kompetensutvecklingsmodellen Skolverket 10.50 12.00 Det kollegiala lärandet, förväntningar & rollfördelning.

Läs mer

VÄLFÄRD SKOLAS SPRÅKSATSNING

VÄLFÄRD SKOLAS SPRÅKSATSNING VÄLFÄRD SKOLAS SPRÅKSATSNING Nätverk och aktiviteter läsåret 2018/2019 Jonatan Lannemar, Britt Olofsson Santoft, Anna Strid Uppdaterad 2018-11-07 1(8) Innehållsförteckning 1 Välfärd skolas språksatsning...

Läs mer

Utmaning. Statsbidraget ger: Möjlighet till nedsättning i tid för handledaren på 10-20% Tillgång till handledarutbildning

Utmaning. Statsbidraget ger: Möjlighet till nedsättning i tid för handledaren på 10-20% Tillgång till handledarutbildning Dagens innehåll Utmaning Statsbidraget ger: Möjlighet till nedsättning i tid för handledaren på 10-20% Tillgång till handledarutbildning Aktivitetsplan- mer i detalj. Starkt önskemål om en ökad integrering

Läs mer

Mottagning av nyanlända elever i Norrköpings kommun

Mottagning av nyanlända elever i Norrköpings kommun Mottagning av nyanlända elever i Norrköpings kommun 2016-01-26 Norrköping 137000 invånare Interkulturella språkenheten Mottagande av alla barn och ungdomar till förskola grundskola och språkintroduktion

Läs mer

Läslyftet - fortbildning i läs- och skrivutveckling

Läslyftet - fortbildning i läs- och skrivutveckling Läslyftet - fortbildning i läs- och skrivutveckling Erica Jonvallen projektledare 2014-10-28 Målgrupper och läsår Målgrupper Lärare i förskoleklass, den obligatoriska skolan, gymnasie- och gymnasiesärskolan

Läs mer

Studiehandledning. Kompetensutveckling för lärare i Idrott och hälsa

Studiehandledning. Kompetensutveckling för lärare i Idrott och hälsa Studiehandledning Kompetensutveckling för lärare i Idrott och hälsa December 2012 1 Innehåll Bakgrund... 3 Syfte... 3 Uppdragets olika delar... 3 Upplägg... 5 Utbildningens upplägg... 7 Stödresurser...

Läs mer

Botkyrka satsar på karriärlärare Inom skola, förskola och fritidshem. Kristina Gustafsson Chef Kvalitetsstöd kristina.gustafsson@botkyrka.

Botkyrka satsar på karriärlärare Inom skola, förskola och fritidshem. Kristina Gustafsson Chef Kvalitetsstöd kristina.gustafsson@botkyrka. Botkyrka satsar på karriärlärare Inom skola, förskola och fritidshem Kristina Gustafsson Chef Kvalitetsstöd kristina.gustafsson@botkyrka.se Fakta om Botkyrka 87 600 innevånare 22 kommunala grundskolor

Läs mer

Leda kollegor i förskolan med kompetens, kunskap och mod att leda pedagogisk utveckling

Leda kollegor i förskolan med kompetens, kunskap och mod att leda pedagogisk utveckling Leda kollegor i förskolan med kompetens, kunskap och mod att leda pedagogisk utveckling Välkommen till vårens viktigaste konferens för dig som leder pedagogisk utveckling STOCKHOLM 3 APRIL u Led genom

Läs mer

Prioriterade utvecklingsområden för Rebbelberga rektorsområde verksamhetsåret 2014/2015 samt kompetensutvecklingsplan

Prioriterade utvecklingsområden för Rebbelberga rektorsområde verksamhetsåret 2014/2015 samt kompetensutvecklingsplan 2014-06-30 Prioriterade utvecklingsområden för Rebbelberga rektorsområde verksamhetsåret 2014/2015 samt kompetensutvecklingsplan I Kunskapsstaden Ängelholm möter du en förskola och skola som vilar på vetenskaplig

Läs mer

IT-strategi för bättre lärande. Värdegrund. Utveckling & Lärande. Kompetens & Omvärld

IT-strategi för bättre lärande. Värdegrund. Utveckling & Lärande. Kompetens & Omvärld IT-strategi för bättre lärande Utveckling & Lärande Värdegrund Kompetens & Omvärld PYSSLINGEN SKOLORS IT-STRATEGI FÖR BÄTTRE LÄRANDE 2016 1 BAKGRUND Den svenska skolan och även Pysslingen Skolor står inför

Läs mer

INKLUDERANDE SKOLA KVALITETSARBETE. Handlingsplan 2019 Regionalt utvecklingsnätverk KOMPETENSFÖRSÖRJNING. RUN-riksdag RUN-KONFERENS.

INKLUDERANDE SKOLA KVALITETSARBETE. Handlingsplan 2019 Regionalt utvecklingsnätverk KOMPETENSFÖRSÖRJNING. RUN-riksdag RUN-KONFERENS. Handlingsplan 2019 Regionalt utvecklingsnätverk KOMPETENSFÖRSÖRJNING Läs- och skrivnätverk Samordnare nyanlända Digitalisering Praktiknära SYSTEMATISKT skolforskning KVALITETSARBETE Lärarlyftet RUN-riksdag

Läs mer

Verksamhetsidé för Norrköpings förskolor. norrkoping.se. facebook.com/norrkopingskommun

Verksamhetsidé för Norrköpings förskolor. norrkoping.se. facebook.com/norrkopingskommun Verksamhetsidé för Norrköpings förskolor norrkoping.se facebook.com/norrkopingskommun Välkommen till Norrköpings kommunala förskola I Norrköpings förskolor är alla välkomna. Här möter barn och föräldrar

Läs mer

Bilaga till ansökan om bidrag för utvecklingsinsatser i matematik

Bilaga till ansökan om bidrag för utvecklingsinsatser i matematik 1 (6) Bilaga till ansökan om bidrag för utvecklingsinsatser i matematik Skolhuvudmannens namn (gäller kommunala, statliga och fristående huvudmän) Halmstads kommun Namn på skolhuvudmannens företrädare

Läs mer

Matematiklyftet. Ämnesdidaktisk fortbildning för matematiklärare. Läsåret 2013/14

Matematiklyftet. Ämnesdidaktisk fortbildning för matematiklärare. Läsåret 2013/14 Matematiklyftet Ämnesdidaktisk fortbildning för matematiklärare Läsåret 2013/14 8.30-9.30 Presentation av matematiklyftet Bakgrund och syfte Genomförande Lärportal Handledare och rektorers roll 9.30-10.00

Läs mer

LuTek Luleålärare i teknik och naturvetenskap

LuTek Luleålärare i teknik och naturvetenskap LuTek Luleålärare i teknik och naturvetenskap PROJEKTBESKRIVNING 2009-2014 2012-06-05 Sida 1 av 11 Revisionsinformation Projektbeskrivningen ska revideras årligen, av styrgruppen för LuTek. Projektbeskrivningen

Läs mer

Utbildning för språk-, läs- och skrivutvecklare

Utbildning för språk-, läs- och skrivutvecklare Utbildning för språk-, läs- och skrivutvecklare #NCSLaslyft Anna Lindblom Dagens program 10.00 Introduktion Språk-, läs, och skrivutvecklare, utbildningen NCS Läslyftet Gruppdiskussioner 12.00 LUNCH 13.00

Läs mer

Magisterstuderande Piteå kommun Lärare vid Komvux Piteå kommun. Universitetslektor Luleå universitet. Rektorsutbildningen Umeå universitet

Magisterstuderande Piteå kommun Lärare vid Komvux Piteå kommun. Universitetslektor Luleå universitet. Rektorsutbildningen Umeå universitet Piteå Utbildningsvetenskapliga Råd (PUR) Tid:, kl 13:00-16:00 Lokal: Ovalen, Stadshuset Närvarande: Kristina Hansson Utbildningsförvaltningen Christina Wiklund Sara Wiklund Lars Uhlin Linda Ström Linda

Läs mer

Planera och organisera för Läslyftet i förskolan diskussionsunderlag

Planera och organisera för Läslyftet i förskolan diskussionsunderlag 2017-04-06 1 (11) Planera och organisera för Läslyftet i förskolan diskussionsunderlag Postadress: 106 20 Stockholm Besöksadress: Fleminggatan 14 Telefon: 08-527 332 00 vx Fax: 08-24 44 20 skolverket@skolverket.se

Läs mer

Verksamhetsplan 2019 för Mälardalens kompetenscentrum för lärande (MKL) inom Samhällskontraktet

Verksamhetsplan 2019 för Mälardalens kompetenscentrum för lärande (MKL) inom Samhällskontraktet Beslutad av Samhällskontraktets styrelse 2018-11-29. Verksamhetsplan 2019 för Mälardalens kompetenscentrum för lärande (MKL) inom Samhällskontraktet 1. Inledning MKL är regionens plattform för samverkan

Läs mer

Läslyftets uppföljande konferens för rektorer, mars 2017 Ildico Hellman och Anna Lindblom. Twitter:#laslyft

Läslyftets uppföljande konferens för rektorer, mars 2017 Ildico Hellman och Anna Lindblom. Twitter:#laslyft Läslyftets uppföljande konferens för rektorer, mars 2017 Ildico Hellman och Anna Lindblom Twitter:#laslyft Program 10.00 Läslyftet tillbakablick och nuläge 13.00 Lunch Erfarenhetsutbyte i mindre grupper

Läs mer

Peter Östlund undervisningsråd

Peter Östlund undervisningsråd Peter Östlund undervisningsråd Ett omfattande paket med flera inslag Fortbildning för att utveckla undervisningen mer katederundervisning, 800 Mkr Lärarlyftet II (ma-delen), 400 Mkr Vidareutbildning av

Läs mer

Kunskap och bedömning för utveckling och lärande

Kunskap och bedömning för utveckling och lärande Kunskap och bedömning för utveckling och lärande Från samtal till verkstad Ett kompetensutvecklingsprojekt i Luleå kommun 2011-2014 Så började det Den förändring som den nya regeringen presenterar i betygsfrågan

Läs mer

PARKSKOLANS IT-strategi för bättre lärande

PARKSKOLANS IT-strategi för bättre lärande Läsåret 2016-17 PARKSKOLANS IT-strategi för bättre lärande Bakgrund Den svenska skolan och även Pysslingens skolor står inför stora utmaningar. Alla elever når inte skolans mål och skillnaderna är många

Läs mer

Fristående verksamheter i RUCs samverkansregion

Fristående verksamheter i RUCs samverkansregion Fristående verksamheter i RUCs samverkansregion Minnesanteckningar 161121 Håkan Cajander (HC) hälsar alla välkomna (se bifogad deltagarförteckning) och berättar kort om vad som händer på Högskolan och

Läs mer

RUC UU Regionalt UtvecklingsCentrum vid Uppsala universitet. och. den nationella matematiksatsningen på lokal, kommunal och regional nivå

RUC UU Regionalt UtvecklingsCentrum vid Uppsala universitet. och. den nationella matematiksatsningen på lokal, kommunal och regional nivå RUC UU Regionalt UtvecklingsCentrum vid Uppsala universitet och den nationella matematiksatsningen på lokal, kommunal och regional nivå NCM 11 04 07 RUC UU Vision Samverkan i ögonhöjd för att utveckla

Läs mer

Matematikutvecklarna

Matematikutvecklarna En idé om hur Regionalt Utvecklingscentrum vid Högskolan i Halmstad kan stödja matematikutvecklarna i Halmstad, Ängelholm, Varberg, Hylte, Båstad, Laholm och Falkenberg Vi samverkar med Kommunerna utvecklingsledare/kvalitetsutvecklare

Läs mer

Matematik i Skolverket

Matematik i Skolverket SMaLs sommarkurs 2013 Matematik i Skolverket Helena Karis Margareta Oscarsson Reformer - vuxenutbildning 1 juli 2012 - Kursplaner - vuxenutbildning, grundläggande nivå - särskild utbildning för vuxna på

Läs mer

Föreläsning nr 1 kl

Föreläsning nr 1 kl Föreläsning nr 1 kl. 09.15-10.00 En del barn som senare kanske kommer att få en neuropsykiatrisk diagnos kan redan som små ha behov av särskilt stöd för att kunna vara med i den pedagogiska verksamheten

Läs mer

Statens skolverk 106 20 Stockholm

Statens skolverk 106 20 Stockholm Utbildningsdepartementet Regeringsbeslut I:44 2012-03-29 Statens skolverk 106 20 Stockholm U2011/4343/S U2011/7370/GV (delvis) U2012/2103/GV Uppdrag att svara för utbildning Regeringens beslut Regeringen

Läs mer

Läsa-Skriva-Räkna. Göteborgs Stad Lisa Adamson. Utvecklingsledare Center för Skolutveckling

Läsa-Skriva-Räkna. Göteborgs Stad Lisa Adamson. Utvecklingsledare Center för Skolutveckling Läsa-Skriva-Räkna Göteborgs Stad 2008-2010 Lisa Adamson Utvecklingsledare Center för Skolutveckling Göteborgs stad Elever: 45 000 (grundskola 34 237) Rektorer/ledare: 500 Pedagoger: 8000 Övrig personal:

Läs mer

En attraktiv skola i framkant som ger mening och berikar alla varje dag

En attraktiv skola i framkant som ger mening och berikar alla varje dag En attraktiv skola i framkant som ger mening och berikar alla varje dag Ledningsdeklaration för Östra skolan 2018-2019 Vision Östra skolan skall inrikta sin utveckling mot nästa generations behov av kunskap

Läs mer

Matematiksatsningen 2010-2011

Matematiksatsningen 2010-2011 Matematiksatsningen 2010-2011 8 maj 2012 Malmö Högskola Kristianstad Högskola 1 Matematiksatsningen Regionalt stöd utifrån de lokala projektens behov Kompetensutveckling Nätverksskapande Insatser under

Läs mer

Digitalisering av gymnasieskolan

Digitalisering av gymnasieskolan Digitalisering av gymnasieskolan - Nationell strategi och reviderad läroplan FRIST, 14 september 2018 Niklas Svensson, projektledare GR Regeringens strategi: För ett hållbart digitaliserat Sverige Nationella

Läs mer

MATEMATIKLYFTET. Planera och organisera för kollegialt lärande

MATEMATIKLYFTET. Planera och organisera för kollegialt lärande MATEMATIKLYFTET Planera och organisera för kollegialt lärande ISBN: 978-91-7559-228-2 Grafisk form: Typisk form och AB Typoform Foto: Elke Welzbacher och Lena Katarina Johansson Tryck: Elanders Sverige

Läs mer

ÄMNESLÄRAR- PROGRAMMET Hösten 2019

ÄMNESLÄRAR- PROGRAMMET Hösten 2019 ÄMNESLÄRAR- PROGRAMMET Hösten 2019 2 ÄMNESLÄRARPROGRAMMET OM YRKET Som ämneslärare får du kombinera ditt ämnesintresse med att jobba med barn och ungdomar. Det är ett omväxlande, kreativt och självständigt

Läs mer

Hur ser mitt uppdrag ut?

Hur ser mitt uppdrag ut? Hur ser mitt uppdrag ut? Planera och genomföra systematisk fortbildning med syfte att bidra till ökad måluppfyllelse i kommunen Utveckla kunskaper hos lärare om likvärdig bedömning och betygsättning Samarbeta

Läs mer

Verksamhetsplan 2015. Linje 14

Verksamhetsplan 2015. Linje 14 Verksamhetsplan 2015 Linje 14 Om Linje 14 Örebro kommun och Örebro universitet bedriver sedan 2003 verksamheten Linje 14, ett samverkansarbete som går ut på att motivera fler ungdomar att studera vidare

Läs mer

Samling för skolan Nationell strategi för kunskap och likvärdighet års skolkommission

Samling för skolan Nationell strategi för kunskap och likvärdighet års skolkommission Samling för skolan Nationell strategi för kunskap och likvärdighet 2015 års skolkommission 1 2015 års skolkommission 2 Lärarutbildning: kvantitativ expansion för att möta lärarbristen Ökad tillgång till

Läs mer

Specialpedagogik i dagens och morgondagens förskola och skola hur ser den ut?

Specialpedagogik i dagens och morgondagens förskola och skola hur ser den ut? Specialpedagogik i dagens och morgondagens förskola och skola hur ser den ut? Christer.Jacobson@lnu.se Ulla.Gadler@lnu.se Leif.Nilsson@lnu.se Linnéuniversitetets specialpedagogiska verksamhet Vid Linnéuniversitetet

Läs mer

Elevens digitala kompetens Nationell strategi och reviderad läroplan. E-post: Telefon:

Elevens digitala kompetens Nationell strategi och reviderad läroplan. E-post: Telefon: Elevens digitala kompetens Nationell strategi och reviderad läroplan E-post: niklas.svensson@grkom.se Twitter: @svenssonniklas Telefon: 0734-220428 Vad menar vi med digitalisering av skolan? Digitalisering

Läs mer

Välkomna! till den andra träffen för samordnare inom ramen för Skolverkets regeringsuppdrag.

Välkomna! till den andra träffen för samordnare inom ramen för Skolverkets regeringsuppdrag. Välkomna! till den andra träffen för samordnare inom ramen för Skolverkets regeringsuppdrag. Syftet med uppdraget som samordnare: att organisera och tillvarata Skolverkets kompetensutvecklingsinsatser

Läs mer

Studera till lärare! Umeå School of Education Umeå universitet

Studera till lärare! Umeå School of Education Umeå universitet Studera till lärare! Umeå School of Education Umeå universitet www.use.umu.se 1 Grundlärarprogrammet fritidshem, 180 hp...6 Grundlärarprogrammet förskoleklass och åk 1-3, 240 hp... 8 Grundlärarprogrammet

Läs mer

Läslyftet 2016-2018 i Örebro kommun. Kortfattad information utifrån rektor och lärares perspektiv Läs mer på Skolverket samt Läs- och skrivportalen

Läslyftet 2016-2018 i Örebro kommun. Kortfattad information utifrån rektor och lärares perspektiv Läs mer på Skolverket samt Läs- och skrivportalen Läslyftet 2016-2018 i Örebro kommun Kortfattad information utifrån rektor och lärares perspektiv Läs mer på Skolverket samt Läs- och skrivportalen Tidplan inför Läsåret 2016/17 Okt-nov -15 Rektorer planerar

Läs mer

NATURVETENSKAP OCH TEKNIK. Planera och organisera för kollegialt lärande

NATURVETENSKAP OCH TEKNIK. Planera och organisera för kollegialt lärande NATURVETENSKAP OCH TEKNIK Planera och organisera för kollegialt lärande ISBN: 978-91-7559-230-5 Grafisk form: Typisk form och AB Typoform Foto: Elke Welzbacher och Lena Katarina Johansson Tryck: Elanders

Läs mer

BEDÖMNINGSMATRIS FÖRSKOLA

BEDÖMNINGSMATRIS FÖRSKOLA BEDÖMNINGSMATRIS FÖRSKOLA Normer och värden sid 2 Utveckling och lärande sid 3-6 Ansvar och inflytande för barn sid 7 Förskolechefens ansvar sid 8-9 Våga Visa bedömningsmatris förskola Reviderad 2015-06-09

Läs mer

IKT-Strategi BoU

IKT-Strategi BoU 2016/BUN 0154 IKT-Strategi BoU 2017-2020 2016-12-13 Tyresö kommun / 2016-12-13 2 (5) IKT strategi BoU 2017-2020 Forskningen inom området tyder på att en ökad IKT-användning i skolan ger en positiv effekt

Läs mer

Barn- och utbildningsnämndens

Barn- och utbildningsnämndens 1(5) Barn- och utbildningsnämnden den 22 oktober 2015 Barn- och utbildningsnämndens 2015-10-22 Ärendet Ansökan om övningsskola för att höja kvalitet och utveckla VFU, den verksamhetsförlagda utbildningen

Läs mer

Varför programmering i läroplanerna?

Varför programmering i läroplanerna? Att programmera Varför programmering i läroplanerna? Regeringsuppdrag förändringar i läroplaner och kursplaner för att förstärka och tydliggöra programmering som ett inslag i undervisningen (bl.a.) Läroplanen

Läs mer

ÄMNESLÄRAR- PROGRAMMET Hösten 2019

ÄMNESLÄRAR- PROGRAMMET Hösten 2019 ÄMNESLÄRAR- PROGRAMMET Hösten 2019 2 ÄMNESLÄRARPROGRAMMET OM YRKET Som ämneslärare får du kombinera ditt ämnesintresse med att jobba med barn och ungdomar. Det är ett omväxlande, kreativt och självständigt

Läs mer

Handlingsplan Lärande för hållbar utveckling

Handlingsplan Lärande för hållbar utveckling Handlingsplan Lärande för hållbar utveckling För- och grundskolan i Umeå, 2016-2019 Mål enligt beslutad uppdragsplan av För- och grundskolenämnd - Lärande för hållbar utveckling ska genomsyra all verksamhet.

Läs mer

Matematikundervisning för framtiden

Matematikundervisning för framtiden Matematikundervisning för framtiden Matematikundervisning för framtiden De svenska elevernas matematikkunskaper har försämrats över tid, både i grund- och gymnasieskolan. TIMSS-undersökningen år 2003 visade

Läs mer

1 (7) Forum för samverkan. Verksamhetsberättelse Organisationsnr:

1 (7) Forum för samverkan. Verksamhetsberättelse Organisationsnr: 1 (7) Forum för samverkan Verksamhetsberättelse 2015 Organisationsnr: 2 (7) 1. FoSam under 2015 Syftet med Forum för samverkan (i det följande förkortad FoSam) är att fungera som en stödorganisation för

Läs mer

Verksamhetsplan. Enköpings naturvetenskap och teknik. för SLUTVER. 2015-12-11 1 (8)

Verksamhetsplan. Enköpings naturvetenskap och teknik. för SLUTVER. 2015-12-11 1 (8) SLUTVER. 2015-12-11 1 (8) Verksamhetsplan för Enköpings naturvetenskap och teknik 2015 2017 Foto: Mikael Bernövall Ansvarig för denna plan är styrgruppen för Enköpings naturvetenskap och teknik 2 (8) Del

Läs mer

Små barns lärande utvecklingsarbete och forskning i samspel. Skövde mars

Små barns lärande utvecklingsarbete och forskning i samspel. Skövde mars Små barns lärande utvecklingsarbete och forskning i samspel Skövde mars 2013 jan.hakansson@lnu.se Utgångspunkter Skollagen 1 kap 5 : Utbildningen ska vila på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet.

Läs mer

Analys av Dialogmöte

Analys av Dialogmöte Analys av Dialogmöte Runt 90 personer deltog på dialogmötet och var uppdelade på 7 grupper (elevhälsa, förskolechefer, förskolelärare, lärare, politiker, rektorer, skolchefer) Denna analys bygger på de

Läs mer

IT-strategi för utbildningsverksamheten Övertorneå kommun

IT-strategi för utbildningsverksamheten Övertorneå kommun IT-strategi för utbildningsverksamheten Övertorneå kommun Varför en IT-strategi Dagens samhälle blir allt mer digitaliserat, olika tjänster i samhället blir digitaliserade och det är viktigt för utbildningsverksamheterna

Läs mer

Minnesanteckningar skolutvecklingsgruppen , via telebild

Minnesanteckningar skolutvecklingsgruppen , via telebild Sida 1 (2) Minnesanteckningar skolutvecklingsgruppen 2012-12-10, via telebild Närvarande Katrin Lindwall, DFM Karin Sällström, DFM Jörgen Nilsson, PPI Ragnar Olsson, PPI, Jan Andersson, PPI Viktoria Johansson,

Läs mer

PLAN FÖR INTERNATIONALISERING: 1. MÅL OCH INRIKTNING

PLAN FÖR INTERNATIONALISERING: 1. MÅL OCH INRIKTNING BARN- OCH UNGDOMSFÖRVALTNINGEN Karlstad 2014-01-16 Magnus Persson +46 54 540 29 09 magnus.persson@karlstad.se PLAN FÖR INTERNATIONALISERING: 1. MÅL OCH INRIKTNING Syfte Karlstads kommuns internationella

Läs mer

Förändringstakten i Sverige och i omvärlden

Förändringstakten i Sverige och i omvärlden Förändringstakten i Sverige och i omvärlden Den digitala våren 2016 12 februari: Nationellt skolutvecklingsprogram för digitaliseringen 21 mars: öppen remiss styrdokumenten 31 mars: Nationella prov 5 april:

Läs mer

AVESTA KOMMUN- ENTREPRENÖRSKAP DANIEL NORDSTRÖM 2014-06-18

AVESTA KOMMUN- ENTREPRENÖRSKAP DANIEL NORDSTRÖM 2014-06-18 AVESTA KOMMUN- ENTREPRENÖRSKAP DANIEL NORDSTRÖM 2014-06-18 AGENDA DANIEL NORDSTRÖM OM NORDSTRÖM EDUCATION FILMVISNING FRÅN HUDIKSVALL VARFÖR SATSA ENTREPRENÖRSKAP I AVESTA KOMMUN? BEVILJAD PROJKETANSÖKAN

Läs mer

Vad ryms inom detta? Mats Burström

Vad ryms inom detta? Mats Burström Vad ryms inom detta? Mats Burström 120827 Frågeställningarna från piloterna visar att en del frågeställningar berör BFL träffarna medans andra inte gör det. BFL på kommunnivå. BFL på den lokala skolan.

Läs mer

Handlingsplan Lärande för hållbar utveckling

Handlingsplan Lärande för hållbar utveckling Handlingsplan Lärande för hållbar utveckling för- och grundskolan i Umeå, ht 2013-vt 2015 Mål enligt beslutad uppdragsplan av FGN - Lärande för hållbar utveckling ska genomsyra all verksamhet. - Alla enheter

Läs mer

IKT- och mediepedagogisk plan

IKT- och mediepedagogisk plan IKT- och mediepedagogisk plan Barn och unga Ödeshögs kommun 2014-2016 Bakgrund Vi lever i en digital värld. En värld som förändras hela tiden och där allting finns inom räckhåll. Överallt. Hela tiden.

Läs mer

Glappet mellan skolans praktik och forskningen

Glappet mellan skolans praktik och forskningen Lärardagarna Örebro kommun 2017 Glappet mellan skolans praktik och forskningen Charlotta Pettersson, fil. dr., forsknings- och utvecklingssamordnare Specialpedagogiska skolmyndigheten, lektor Örebro universitet

Läs mer

Pedagogisk utvecklingsplan med IT som stöd för förskola, fritidshem, obligatoriska skolformer samt gymnasiet och gymnasiesärskola

Pedagogisk utvecklingsplan med IT som stöd för förskola, fritidshem, obligatoriska skolformer samt gymnasiet och gymnasiesärskola Pedagogisk utvecklingsplan med IT som stöd 2017-2019 för förskola, fritidshem, obligatoriska skolformer samt gymnasiet och gymnasiesärskola Fastställd i kommunstyrelsen 2017-06-13 144 Innehållsförteckning

Läs mer

Modern och innovativ skolutveckling

Modern och innovativ skolutveckling Modern och innovativ skolutveckling Förändringsledning, kunskapsutveckling och systematik i digitala lärmiljöer Ett utbildningsprogram för skolledare och nyckelpersoner Välkommen till 4 dagar med TÄNK

Läs mer

VFU-bedömningsmallen. Fastställd (dnr G /09)

VFU-bedömningsmallen. Fastställd (dnr G /09) VFU-bedömningsmallen. Fastställd 090923 (dnr G 219 499/09) 1. visar yrkesrelevant kunskap i det aktuella ämnet/ ämnesområdet 1. visar bredd och djup inom inriktningens ämne/ämnesområde, både ämnesteoretiskt

Läs mer

Hjärtligt välkomna till Nyanländas lärande! Onsdagen 12 november 2014

Hjärtligt välkomna till Nyanländas lärande! Onsdagen 12 november 2014 Hjärtligt välkomna till Nyanländas lärande! Onsdagen 12 november 2014 Varför den här konferensen? Mer kunskap och samverkan ger bättre mottagande av nyanlända elever i skolan. Nyanlända elever är en heterogen

Läs mer

Information- Slutrapport kollegialt lärande

Information- Slutrapport kollegialt lärande Bengt Larsson - unbl01 E-post: bengt.larsson@vasteras.se Kopia till TJÄNSTESKRIVELSE 1 (1) 2014-08-13 Dnr: 2012/530-BaUN-027 Barn- och ungdomsnämnden Information- Slutrapport kollegialt lärande Ärendebeskrivning

Läs mer