Verksamhetsberättelse 2016

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Verksamhetsberättelse 2016"

Transkript

1 Verksamhetsberättelse Urban Haglind, RUC-samordnare

2 Regionalt utvecklingscentrum - RUC medverkar till att utveckla lärarutbildningens och Örebro universitets samverkan med omvärlden i syfte att utveckla och förbättra utbildning och forskning. Avsikten med RUC är att fungera som en ömsesidig länk mellan regionens skolor/förskolor och lärarutbildningen samt att göra aktuell kunskap och forskning på universitetet tillgänglig för kommuner, skolor och lärare. RUC ger samverkansstöd för sex didaktiska nätverk och genomför även andra typer av kompetensutveckling. RUCs styrgrupp består av tre representanter från länets skolchefgrupp, tre representanter från Örebro universitet och en representant från Region Örebro län. Styrgruppen har haft sex möten under året. Vidare har universitetsrepresentanterna fokuserat på att utveckla den interna förankringen av RUC. Samverkansstöd för didaktiska nätverk Under året har 20 nätverksträffar genomförts i de sex didaktiska nätverken: Förskoledidaktiskt nätverk, Matematikdidaktiskt nätverk, Naturvetenskapligt didaktiskt nätverk, Skolledarnätverket, Språkdidaktiskt nätverk och Värdegrundsnätverket. Det matematikdidaktiska nätverket startades under året. Sammanlagt har nätverken samlat 825 deltagare. Förskoledidaktiskt nätverk Nätverket riktar sig till alla som arbetar i regionens förskolor samt lärarutbildare och forskare inom förskollärarprogrammet vid Örebro universitet. Syftet är att skapa kontakter och dela kunskaper och erfarenheter. Lärarutbildare och forskare presenterar aktuell och relevant forskning och förskolan delar med sig av erfarenheter, utvecklingsprojekt osv. Under året har 4 nätverksverksträffar genomförts med 220 deltagare. 9 mars 2016 Sara Frödén, forskare och universitetslektor i pedagogik vid Örebro universitet, föreläser under rubriken Den pedagogiska måltiden i förskolan: Daglig maktkamp eller sinnlig upplevelse?

3 18 maj 2016 Marianne Skoog, universitetslektor i pedagogik vid Örebro universitet, föreläser om Förskolans uppdrag att stimulera varje barns språkutveckling samt uppmuntra och ta tillvara barns nyfikenhet och intresse för den skriftspråkliga världen. 22 september 2016 Marie Öhman, biträdande professor i idrottsvetenskap med didaktisk inriktning vid Örebro universitet, föreläser om Fysisk beröring ett pedagogiskt problem mellan barn och vuxna i utbildningssammanhang? 6 december 2016 Susanne Nilsson och Annika Wetterstrand, förskollärare vid förskolan Treudden i Sköllersta, Hallsbergs kommun presenterar hur de arbetar utomhus med barn i åldern 1-3 år. Matematikdidaktiskt nätverk Det matematikdidaktiska nätverket riktar sig till matematiklärare, skolledare, lärarutbildare och forskare inom matematikdidaktiska områden. Syftet är att skapa kontakter och dela kunskaper och erfarenheter. Lärarutbildare och forskare presenterar aktuell och relevant forskning och matematiklärare och skolledare delar med sig av erfarenheter, utvecklingsprojekt osv. Nätverket fokuserar på matematik i grund- och gymnasieskolan. Vissa nätverksträffar är dock inriktade mot speciella årskurser, vilket framgår av inbjudan till respektive träff. Under året har 1 nätverksverksträff genomförts med 50 deltagare. 20 oktober 2016 Per Nilsson, professor i matematikdidaktik vid Örebro universitet, föreläser om att Resonera i, om och med matematik i samtalsbaserad undervisning: Om att delta i "The game of giving and asking for reasons".

4 Naturvetenskapligt didaktiskt nätverk Nätverket är tänkt som en plattform för erfarenhetsutbyte mellan lärare i naturvetenskap verksamma i länets grund- och gymnasieskolor och på universitetet. Under året har 4 nätverksverksträffar genomförts med 85 deltagare. 19 januari 2016 Stefan Karlsson, professor i kemi vid Örebro universitet, föreläser om hur vi renar vår åkermark från tungmetaller. 4 maj 2016 Hur påverkar vår natursyn den naturvetenskapliga didaktiken? Med utgångspunkt i Martha Ternsjös och Anders Tivells berättelse om sin gård Perstorp i Tived och deras verksamhet och natursyn samtalar vi om hur ett samhälles natursyn påverkar undervisningen i de naturvetenskapliga ämnena vad vi lär ut, varför och hur vi lär ut. Vi pratar om olika natursyner och deras koppling till vetenskap. Nätverksträffen innehåller praktiska moment; en tyst vandring, exempel på praktiska övningar i naturen, guidning av gården med skogsträdgård, odlingar, får, fjällnära kor och höns, samt i skogen där vi pratar om dess skötsel. 8 september 2016 Denna gång genomför vi ett seminarium. Annica Gullberg, universitetslektor vid Örebro universitet, inleder med ett kortare föredrag om Naturvetenskapen som kultur samt diversitet i lärarutbildares natursyn. Därefter diskuteras en på förhand läst artikel i mindre grupper. Med artikeln som utgångspunkt diskuteras deltagarnas egen natursyn och hur det påverkar de didaktiska val vi gör i vår undervisning. 23 november 2016 Ulrika Wedding, gymnasielärare i biologi, kemi och naturkunskap vid Rudbecksgymnasiet i Örebro kommun och Urban Haglind, RUC-samordnare vid Örebro universitet har tidigare arbetat tillsammans med implementeringen av Lgy Med utgångspunkt i det arbetet kommer vi i denna workshop, tillsammans med ämneskollegor, konstruera bedömbara uppgifter med utgångspunkt i läroplanerna för grundskolan respektive gymnasieskolan.

5 Skolledarnätverket Syftet med nätverket är att stödja förskolechefs/rektors utvecklingsarbete. Föreläsningar om pågående forskning och seminarier kan vara inslag i nätverksträffarna. Det kan handla om forskning vid Örebro universitet och/eller externa föreläsare. Under året har 5 nätverksverksträffar genomförts med 240 deltagare. 28 januari 2016 Nätverksträffen har med valbara seminarier kring juridik i förskolan. Seminarierna leds av Anna Gustafsson, Maria Steinberg, Annica Burman och Catarina Bartholdsson, samtliga verksamma vid Örebro universitet. Målgruppen vid denna nätverksträff är förskolechefer. 7 april 2016 Professor Pirjo Ladhenperä föreläser om att leda mångfald i förskola/skola. Nätverksträffen vänder sig till både förskolechefer och rektorer. 13 september 2016 Per Kornhall föreläser om professionellt lärande i förskola och skola. Internationell forskning visar på betydelsen av det som kallas kollegialt lärande om man vill utveckla verksamheter som innehåller komplex interaktion mellan människor, vilket förskola och skola är exempel på. Men vad menas egentligen med detta och vad behöver du som skolledare veta och tänka på, för att det forskningen beskriver faktiskt ska ske på din förskola eller skola? 13 oktober 2016 Sydnärkekommunerna förlägger ett möte för 50 chefer i förskola och skola vid Örebro universitet, där de får information om RUCs verksamhet och får del av en föreläsning av Andreas Bergh, docent i pedagogik: Forskning om ledarskap i skolan trender och perspektiv. 1 december 2016 Nätverksträffen fokuseras på temat hur vi tillsammans kan utveckla förskola/skola och lärarutbildning - med utgångspunkt i verksamhetsförlagd utbildning (VFU).

6 Språkdidaktiskt nätverk Det språkdidaktiska nätverket riktar sig till lärare, lärarutbildare, forskare inom språkdidaktiska områden samt skolledare. Fokus ligger på svenska, svenska som andraspråk och engelska för grundskolans senare år och gymnasiet. Syftet är att skapa kontakter och dela kunskaper och erfarenheter. Lärarutbildare och forskare presenterar aktuell och relevant forskning och lärare och skolledare delar med sig av erfarenheter, utvecklingsprojekt osv. Syftet är att skapa kontakter och dela kunskaper och erfarenheter, med fokus på svenska, svenska som andraspråk och engelska för grundskolans senare år och gymnasiet. Under året har 4 nätverksverksträffar genomförts med 120 deltagare. 10 mars 2016 Helge Räihä, universitetslektor vid Örebro universitet, föreläser under rubriken Om språknivå och skriftspråklig kompetens hos andraspråksinlärare. I en efterföljande workshop analyserar vi ett par elevtexter. 26 maj 2016 Presentation och diskussion utifrån verksamma lärares erfarenheter. Ann-Christine Åsbacka Nääf, lärare i svenska som andraspråk och svenska, Ullvigymnasiet Köpings kommun, presenterar hur hon arbetar med läsning av autentisk litteratur. Maria Lander, lärare i svenska och spanska, Rudbecksgymnasiet Örebro kommun, presenterar hur man kan jobba med litteratur på gymnasiet. 26 september 2016 Eva Zetterberg Pettersson, university lecturer of English language and pedagogy, gives a talk entitled "The Multilingual English Language Classroom in Sweden: Problems or Opportunities?". Surveying relevant research from diverse fields, she offers an interpretation of the current social and cultural context of the ELT classroom in Sweden: a new context calling for a reconsideration of conceptions of the subject and its practice. In the subsequent workshop participants will critically discuss some sample teaching materials for the English subject in secondary/upper secondary school in order to recognize pitfalls and explore possibilities for the multilingual English language classroom in Sweden today.

7 24 november 2016 Helge Räihä, universitetslektor vid Örebro universitet och Christina von Post, universitetsadjunkt vid Högskolan Dalarna föreläser och leder workshop kring bedömning av elevtexter skrivna av andraspråkstalare. Vi analyserar några elevtexter med hjälp av en transitivitetsanalys hämtat från SFL (Systemisk-funktionell lingvistik). Värdegrundsnätverket Under de senaste åren har Örebro universitet på uppdrag av Skolverket gett kursen Värdegrund och likabehandling i teori och praktik startades ett nätverk för deltagare i kursen. Nu är nätverket öppet för alla som är intresserade. Under året har 2 nätverksverksträffar genomförts med 110 deltagare. 21 april 2016 Johan Öhman, professor i pedagogik vid Örebro universitet, talar om utbildning för hållbar utveckling med särskilt fokus på den etiska och demokratiska dimensionen av detta undervisnings-perspektiv. 29 november Karin Hellfeldt, fil dr, disputerad socialt arbete vid Örebro universitet diskuterar mobbning och kränkningar i skolan, dess konsekvenser för den som är utsatt samt dennes behov av stöd.

8 Kompetensutveckling RUC genomför olika typer av kompetensutvecklingsinsatser i egen regi eller i samarbete med olika skolmyndigheter, exempelvis Skolverket. Under året har dessa samlat över 200 deltagare. Lärandebaserad skolutveckling - professionellt och kollegialt lärande för rektorer Regionens skolchefsgrupp har tillsammans med RUC vid Örebro universitet beviljats projektmedel från Region Örebro län under läsåret 2016/2017 till en kollegial lärprocess för ett urval av regionens rektorer, 13 till antalet. Syftet är en kunskapsfördjupning och kompetensförstärkning kring det pedagogiska ledarskapet. Lärprocessen är också tänkt att utgöra en grundpelare för att vidareutveckla samarbete mellan kommunerna i syfte att stödja och utveckla skolledarskap i regionen. Projektet syftar till att stärka rektorers förmåga att leda och organisera utvecklingsarbete som är långsiktigt och träffsäkert för ökad måluppfyllelse i den egna skolan. Ett vidare syfte är att långsiktigt stärka förutsättningar för kollegialt lärande och samarbete mellan rektorer i Örebro län. Sammanställda lärdomar och erfarenheter från projektet ska ge underlag för ett fortsatt och hållbart samarbete för skolledarskap i regionen. Regional samordning av Skolverkets uppdrag att stärka utbildningens kvalitet för nyanlända elever Varje skolhuvudman har av Skolverket fått möjlighet att utse en samordnare som ska stödja huvudmän och rektorer för att på bästa sätt kunna tillvarata Skolverkets erbjudanden om kompetensutvecklingsinsatser inom regeringsuppdraget under RUC har fått i uppdrag av Skolverket att genomföra regionala samordningsträffar under höstterminen 2016 och vårterminen En koordinator har rollen som moderator vid de regionala samordningsträffarna. Träffarna bygger på erfarenhetsutbyte mellan samordnarna och ska ses som ett stöd för det egna arbetet i de 11 deltagande kommunerna. Nationella prov i praktiken 21 september 2016 genomförs en forskningsbaserad kompetensutvecklingsdag, innehållande föreläsning, valbara seminarier och paneldiskussion. 115 rektorer och lärare från länet deltar. Hur genomförs de nationella proven i skolorna? Hur hanteras och förstås provresultaten? Det har en grupp forskare vid Örebro universitet undersökt på uppdrag av Skolverket genom intervjuer med lärare, elever och skolledare vid fem olika skolor. Fokus har legat på proven i åk 6 och åk 9. Resultaten visar att man på skolorna har en grundläggande positiv inställning till proven, även om de ofta ses som väl tidskrävande. Samtidigt är ämnesspecifika skillnader viktiga proven får olika typer av kritik i olika ämnen. Dessutom finns tydliga skillnader vad gäller genomförande och bedömning, något som kan vara ett problem för likvärdigheten. Genomgående är dock att analys och användning av resultat på skol- och skolhuvudmannanivå är mycket begränsad och på sina ställen obefintlig.

9 Under dagen kommer vi både att diskutera de olika ämnesproven och de ämnesspecifika utmaningar som finns runt dessa samt hur resultatanvändning på skolor och skolhuvudmannanivå skulle kunna utvecklas. Inspirationsdagar för lärare Kungliga Vetenskapsakademien och Skolverket samarbetar för att inspirera lärare i naturvetenskapliga ämnen. Inspirationsdagarna har olika teman som riktar sig till gymnasielärare och lärare i grundskolans högre årskurser. Deltagarna får möta några av Sveriges främsta forskare och ta del av det som händer inom forskningen. 14 december arrangeras en inspirationsdag i samarbete med RUC med temat Jordens resurser vilket lockar 75 deltagare. Övrigt Två möten med nationella RUC-nätverket genomförs under 2016, maj i Falun och 18 november i Göteborg. Träffarna ger värdefull information, inspiration och kontakter med andra lärosäten med motsvarande RUC-funktioner. 15 januari genomförs även en regional träff i Stockholm med RUC-Öst. 14 november Skolinspektionens dag i Stockholm. RUC-samordnaren har kontinuerlig kontakt med Örebro kommuns kvalitetsutvecklargrupp och med Region Örebro Län kring tänkbar samverkan.

Verksamhetsberättelse Urban Haglind, RUC-samordnare

Verksamhetsberättelse Urban Haglind, RUC-samordnare Verksamhetsberättelse 2015 2016-01-08 Urban Haglind, RUC-samordnare Under perioden 2015-01-01 till 2015-06-31 omfördelades samordnartjänsten på 50% mellan 40% projektledning för Försöksverksamheten med

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2014. 2014-12-16 / Urban Haglind

Verksamhetsberättelse 2014. 2014-12-16 / Urban Haglind Verksamhetsberättelse 2014 2014-12-16 / Urban Haglind Presentation av RUC Mycket tid har avsatts för att presentera RUC och dess planerade verksamhet, speciellt under våren. Stort intresse har visats för

Läs mer

Verksamhetsberättelse RUC Regionalt utvecklingscentrum, Örebro universitet Urban Haglind, verksamhetsutvecklare

Verksamhetsberättelse RUC Regionalt utvecklingscentrum, Örebro universitet Urban Haglind, verksamhetsutvecklare Verksamhetsberättelse 2017 RUC Regionalt utvecklingscentrum, Örebro universitet 2017-12-27 Urban Haglind, verksamhetsutvecklare Verksamhetsidé och verksamhetsinriktning RUC Regionalt utvecklingscentrum

Läs mer

Verksamhetsberättelse RUC Regionalt utvecklingscentrum, Örebro universitet Urban Haglind, verksamhetsutvecklare

Verksamhetsberättelse RUC Regionalt utvecklingscentrum, Örebro universitet Urban Haglind, verksamhetsutvecklare Verksamhetsberättelse 2018 RUC Regionalt utvecklingscentrum, Örebro universitet 2018-12-17 Urban Haglind, verksamhetsutvecklare Verksamhetsidé och verksamhetsinriktning RUC Regionalt utvecklingscentrum

Läs mer

Handlingsplan ht 2012-vt 2013 Regionalt utvecklingscentrum (RUC)

Handlingsplan ht 2012-vt 2013 Regionalt utvecklingscentrum (RUC) Sida 1 (6) Bilaga till RUC:s verksamhetsplan 2010-2013 Dnr: FAK 2011-366 Fastställd av RUC-styrelsen 2012-06-18 Handlingsplan ht 2012-vt 2013 Regionalt utvecklingscentrum (RUC) Inledning Handlingsplanen

Läs mer

LuTek Luleålärare i teknik och naturvetenskap

LuTek Luleålärare i teknik och naturvetenskap LuTek Luleålärare i teknik och naturvetenskap PROJEKTBESKRIVNING 2009-2014 2012-06-05 Sida 1 av 11 Revisionsinformation Projektbeskrivningen ska revideras årligen, av styrgruppen för LuTek. Projektbeskrivningen

Läs mer

Regionala lärprocesser för skolledare

Regionala lärprocesser för skolledare Regionala lärprocesser för skolledare i samarbete mellan Örebro universitet/ruc, Region Örebro län och länets kommuner Lärprocess 1: 12 deltagare september, 2016 maj, 2017 Lärprocess 2: 14 deltagare September,

Läs mer

Studera till lärare! Umeå School of Education Umeå universitet

Studera till lärare! Umeå School of Education Umeå universitet Studera till lärare! Umeå School of Education Umeå universitet www.use.umu.se 1 Grundlärarprogrammet fritidshem, 180 hp...6 Grundlärarprogrammet förskoleklass och åk 1-3, 240 hp... 8 Grundlärarprogrammet

Läs mer

Matematiklyftet Kollegialt lärande för matematiklärare

Matematiklyftet Kollegialt lärande för matematiklärare Matematiklyftet Kollegialt lärande för matematiklärare 2012-2016 Helena Karis Emma Wimmerstedt Dagens presentation Bakgrund Uppdrag Syfte/mål Genomförande Utvärdering Matematikdidaktiskt innehåll Lärportalen

Läs mer

Utbildningsplan för handledare inom Läslyftet läsåret 2018/19

Utbildningsplan för handledare inom Läslyftet läsåret 2018/19 1 (5) Utbildningsplan för handledare inom Läslyftet läsåret 2018/19 Skolverket har fastställt denna utbildningsplan i samverkan med Göteborgs universitet, Högskolan Dalarna, Högskolan Kristianstad, Luleå

Läs mer

2015-03-25. Projektbeskrivning Luleålärare i teknik och naturvetenskap 2014-2019

2015-03-25. Projektbeskrivning Luleålärare i teknik och naturvetenskap 2014-2019 2015-03-25 Projektbeskrivning Luleålärare i teknik och naturvetenskap 2014-2019 Revisionsinformation Projektbeskrivningen ska revideras årligen, av styrgruppen för LuTek. Projektbeskrivningen bygger vidare

Läs mer

Välkommen till RUC-råd!

Välkommen till RUC-råd! Välkommen till RUC-råd! RUC-råd, program 2 mars 2017 09.45 Ewa Bergh Nestlog, Linnéuniversitetet, presenterar forskningsmiljön Språk-, läs- och skrivutveckling Forskningsmiljön arbetar med flera olika

Läs mer

Matematiklyftet kollegialt lärande för matematiklärare. Grundskolan Gymnasieskolan Vuxenutbildningen

Matematiklyftet kollegialt lärande för matematiklärare. Grundskolan Gymnasieskolan Vuxenutbildningen Matematiklyftet kollegialt lärande för matematiklärare Grundskolan Gymnasieskolan Vuxenutbildningen Välkommen till Matematiklyftet en fortbildning i didaktik för dig som undervisar i matematik i grundskolan,

Läs mer

Bilaga till ansökan om bidrag för utvecklingsinsatser i matematik

Bilaga till ansökan om bidrag för utvecklingsinsatser i matematik 1 (6) Bilaga till ansökan om bidrag för utvecklingsinsatser i matematik Skolhuvudmannens namn (gäller kommunala, statliga och fristående huvudmän) Halmstads kommun Namn på skolhuvudmannens företrädare

Läs mer

Utbildning för språk-, läs- och skrivutvecklare i förskolan

Utbildning för språk-, läs- och skrivutvecklare i förskolan Utbildning för språk-, läs- och skrivutvecklare i förskolan Göteborg, Stockholm och Malmö juni 2017 Ildico Hellman, Malin Gyunda, Teresa Fernández Long Dagens program 09:30 Inledning 09:40 Språk-, läs-

Läs mer

Info om professionsutveckling för dig som ansvarar för ledning av förskola och skola

Info om professionsutveckling för dig som ansvarar för ledning av förskola och skola 2015-11-10 Info om professionsutveckling för dig som ansvarar för ledning av förskola och skola Här info om möjligheter för utveckling och kvalificering för er som har ledningsfunktion inom förskola och

Läs mer

Regionalt Utvecklingscentrum, förslag till fortsatt verksamhet

Regionalt Utvecklingscentrum, förslag till fortsatt verksamhet SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Styrelsen 2009-12-10 87(98) 55 Regionalt Utvecklingscentrum, förslag till fortsatt verksamhet Regionalt utvecklingscentrum är en mötesplats för skolan i Norrbotten

Läs mer

Utbildning för språk-, läs- och skrivutvecklare i förskola Stockholm 4 maj 2018

Utbildning för språk-, läs- och skrivutvecklare i förskola Stockholm 4 maj 2018 Utbildning för språk-, läs- och skrivutvecklare i förskola Stockholm 4 maj 2018 Ildico Hellman, Malin Gyunda EPA: ensam par alla E: Vilka teman tycker du framkommer i berättelsen som skulle vara intressanta

Läs mer

inbjudan KUS PA specialpedagogisk forskning en annorlunda seminarieserie läsåret

inbjudan KUS PA specialpedagogisk forskning en annorlunda seminarieserie läsåret inbjudan F KUS PA specialpedagogisk forskning en annorlunda seminarieserie läsåret 2011 2012 Välkommen till en annorlunda seminarieserie! Fokus på specialpedagogisk forskning är ett samarbete mellan Specialpedagogiska

Läs mer

Matematikutveckling i Falu kommun en angelägenhet på alla nivåer. Helén Sterner Anna Teledahl Maria Sundström Daniela Johansson

Matematikutveckling i Falu kommun en angelägenhet på alla nivåer. Helén Sterner Anna Teledahl Maria Sundström Daniela Johansson Matematikutveckling i Falu kommun en angelägenhet på alla nivåer Helén Sterner Anna Teledahl Maria Sundström Daniela Johansson Innehåll av presentation Kommunens förutsättningar Implementering av Lgr 11

Läs mer

Studera till lärare! Lärarprogram vid Umeå universitet. Version 2, 2012. Lärarhögskolan www.use.umu.se

Studera till lärare! Lärarprogram vid Umeå universitet. Version 2, 2012. Lärarhögskolan www.use.umu.se Studera till lärare! Lärarprogram vid Umeå universitet Version 2, 2012 Lärarhögskolan www.use.umu.se 1 Grundlärarprogrammet fritidshem, 180 hp...6 Grundlärarprogrammet förskoleklass och åk 1-3, 240 hp...

Läs mer

1 (6) Forum för samverkan. Verksamhetsberättelse Organisationsnr:

1 (6) Forum för samverkan. Verksamhetsberättelse Organisationsnr: 1 (6) Forum för samverkan Verksamhetsberättelse 2014 Organisationsnr: 2 (6) 1. Forum under 2014 Forum för samverkan inledde sin verksamhet 1/1 2014. Beslut om instruktion för Forum togs i november 2013.

Läs mer

Verksamhetsidé för Norrköpings förskolor. norrkoping.se. facebook.com/norrkopingskommun

Verksamhetsidé för Norrköpings förskolor. norrkoping.se. facebook.com/norrkopingskommun Verksamhetsidé för Norrköpings förskolor norrkoping.se facebook.com/norrkopingskommun Välkommen till Norrköpings kommunala förskola I Norrköpings förskolor är alla välkomna. Här möter barn och föräldrar

Läs mer

Tid och plats Torsdagen den 26 januari kl Fredagen den 27 januari kl Örebro universitet

Tid och plats Torsdagen den 26 januari kl Fredagen den 27 januari kl Örebro universitet Örebro kommun arrangerar tillsammans med Örebro universitet två dagar med föreläsningar kring språk och lärande i skolan. Syftet är att ge pedagoger och skolledare kunskap, inspiration och handfasta tips

Läs mer

Gemensam verksamhetsidé för Norrköpings förskolor UTBILDNINGSKONTORET

Gemensam verksamhetsidé för Norrköpings förskolor UTBILDNINGSKONTORET Gemensam verksamhetsidé för Norrköpings förskolor UTBILDNINGSKONTORET Välkommen till Norrköpings kommunala förskola I Norrköpings förskolor är alla välkomna. Alla barn har rätt att möta en likvärdig förskola

Läs mer

RUC UU Regionalt UtvecklingsCentrum vid Uppsala universitet. och. den nationella matematiksatsningen på lokal, kommunal och regional nivå

RUC UU Regionalt UtvecklingsCentrum vid Uppsala universitet. och. den nationella matematiksatsningen på lokal, kommunal och regional nivå RUC UU Regionalt UtvecklingsCentrum vid Uppsala universitet och den nationella matematiksatsningen på lokal, kommunal och regional nivå NCM 11 04 07 RUC UU Vision Samverkan i ögonhöjd för att utveckla

Läs mer

Välkomna! Närträff 4 april Samordnareen. nyckelfunktion för att stärka utbildningens kvalitet

Välkomna! Närträff 4 april Samordnareen. nyckelfunktion för att stärka utbildningens kvalitet Välkomna! Närträff 4 april 2017 Samordnareen nyckelfunktion för att stärka utbildningens kvalitet Dagplanering 4 april 2017 10.00 Inledning - Dagens planering kort genomgång - Spridning av broschyr (vi

Läs mer

Utbildning för språk-, läs- och skrivutvecklare. Stockholm den 9 och 10 maj 2017

Utbildning för språk-, läs- och skrivutvecklare. Stockholm den 9 och 10 maj 2017 Utbildning för språk-, läs- och skrivutvecklare Stockholm den 9 och 10 maj 2017 #NCSLaslyft Ildico Hellman Dagens program 10.00 Introduktion Språk-, läs- och skrivutvecklare, utbildningen NCS Läslyftet

Läs mer

Kollegialt samarbete och lärande för att förbättra och förnya. Max Jakobsson

Kollegialt samarbete och lärande för att förbättra och förnya. Max Jakobsson Kollegialt samarbete och lärande för att förbättra och förnya Max Jakobsson Kollegialt samarbete och lärande för att förbättra och förnya Bakgrund Läraren, rektor och det kollegiala lärandet Erfarenheter

Läs mer

Dagens program Inledning Vägar in i skriftspråket Läslyftet i förskolan bakgrund, syfte och mål

Dagens program Inledning Vägar in i skriftspråket Läslyftet i förskolan bakgrund, syfte och mål Dagens program 10.00-10.15 Inledning 10.15-11.15 Vägar in i skriftspråket Carina Fast 11.15-12.00 Läslyftet i förskolan bakgrund, syfte och mål Skolverket 12.00-13.00 Lunch 13.00-14.45 Läslyftet i förskolan

Läs mer

Matematiklyftet. Ämnesdidaktisk fortbildning för matematiklärare. Läsåret 2013/14

Matematiklyftet. Ämnesdidaktisk fortbildning för matematiklärare. Läsåret 2013/14 Matematiklyftet Ämnesdidaktisk fortbildning för matematiklärare Läsåret 2013/14 8.30-9.30 Presentation av matematiklyftet Bakgrund och syfte Genomförande Lärportal Handledare och rektorers roll 9.30-10.00

Läs mer

Vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet

Vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet Högskolan Kristianstad bjuder in förskolans lärare och ledare till en föreläsningsserie med rubriken: Vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet vad kan det betyda i ett förskoleperspektiv? Förskolans

Läs mer

Skolverkets arbete kring matematik

Skolverkets arbete kring matematik OH-mallen Skolverkets arbete kring matematik - normering, uppföljning och utveckling - Region Sundsvall, 21-22 september 2009 Anders Palm anders.palm@skolverket.se www.skolverket.se/matematik Inledning

Läs mer

Specialpedagogiska seminarier

Specialpedagogiska seminarier Specialpedagogiska seminarier Uppföljning av konferensen Rektor med vetande En seminarieserie för speciallärare, specialpedagoger och skolledare 23 september i Malmö 4 oktober i Växjö 10 oktober i Kristianstad

Läs mer

Förskollärarutbildning (LGFÖR), 210 hp - gäller för antagna fr o m h16

Förskollärarutbildning (LGFÖR), 210 hp - gäller för antagna fr o m h16 Förskollärarutbildning (LGFÖR), 210 hp - gäller för antagna fr o m h16 Barnet och förskolan - förskoledidaktiska aspekter, 30 hp, varav VFU 6 hp (11FK20) Barn, kultur och kommunikation - i ett förskoledidaktiskt

Läs mer

Peter Östlund undervisningsråd

Peter Östlund undervisningsråd Peter Östlund undervisningsråd Ett omfattande paket med flera inslag Fortbildning för att utveckla undervisningen mer katederundervisning, 800 Mkr Lärarlyftet II (ma-delen), 400 Mkr Vidareutbildning av

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2010, Regionalt utvecklingscentrum

Verksamhetsberättelse 2010, Regionalt utvecklingscentrum Sida 1 (8) Version 2011-01-25 Verksamhetsberättelse 2010, Regionalt utvecklingscentrum Verksamhetsberättelsen beskriver händelser och aktiviteter inom Regionalt utvecklingscentrum, RUC, under 2010. Utgångspunkt

Läs mer

Inbjudan Fokus på specialpedagogisk forskning

Inbjudan Fokus på specialpedagogisk forskning Inbjudan Fokus på specialpedagogisk forskning En annorlunda seminarieserie läsåret 2013 2014 Välkommen till en annorlunda seminarieserie Skollagen betonar att utbildning ska vila på vetenskaplig grund

Läs mer

Studiehandledning. Kompetensutveckling för lärare i Idrott och hälsa

Studiehandledning. Kompetensutveckling för lärare i Idrott och hälsa Studiehandledning Kompetensutveckling för lärare i Idrott och hälsa December 2012 1 Innehåll Bakgrund... 3 Syfte... 3 Uppdragets olika delar... 3 Upplägg... 5 Utbildningens upplägg... 7 Stödresurser...

Läs mer

Ledning i förskolan Villkor och uttryck. Almedalen 2 juli 2019

Ledning i förskolan Villkor och uttryck. Almedalen 2 juli 2019 Ledning i förskolan Villkor och uttryck Almedalen 2 juli 2019 Är det skillnad på att leda en skola och förskola? Bakgrund Förändringar i ledningsfunktionen? Förskolans kunskapstradition? Stora variationer

Läs mer

LÄRARES LEDARSKAP. profession och etik i praktiken. En vidareutbildning med högskolepoäng för gymnasielärare. En samproduktion av

LÄRARES LEDARSKAP. profession och etik i praktiken. En vidareutbildning med högskolepoäng för gymnasielärare. En samproduktion av LÄRARES LEDARSKAP profession och etik i praktiken En vidareutbildning med högskolepoäng för gymnasielärare En samproduktion av Nu välkomnar vi dig som gymnasielärare till en helt ny vidareutbildning i

Läs mer

Skolverkets arbete kring matematik

Skolverkets arbete kring matematik OH-mallen Skolverkets arbete kring matematik - normering, uppföljning och utveckling - Region Göteborg, 7-8 oktober 2009 Anders Palm 08 527 331 12 anders.palm@skolverket.se www.skolverket.se/matematik

Läs mer

Lyfta matematiken från förskola till gymnasium

Lyfta matematiken från förskola till gymnasium LULEÅ KOMM U N PROJEKTBESKRIVNING Version 1 (5) Lyfta matematiken från förskola till gymnasium Bakgrund Att satsa på matematik är särskilt aktuellt och angeläget nu när såväl nationella som internationella

Läs mer

Internationell strategi Sävsjö Kommun

Internationell strategi Sävsjö Kommun Internationell strategi Sävsjö Kommun riktlinjer för det internationella perspektivet kopplat till Utvecklingsstrategin(Usen) Antagen av kf 2013-12-16 Bakgrund En ökad internationalisering, Sveriges medlemskap

Läs mer

Nyanlända och den svenska skolan. Luisella Galina Hammar Utvecklingsavdelning. luisella.galina.hammar@skolverket.se

Nyanlända och den svenska skolan. Luisella Galina Hammar Utvecklingsavdelning. luisella.galina.hammar@skolverket.se Nyanlända och den svenska skolan Luisella Galina Hammar Utvecklingsavdelning luisella.galina.hammar@skolverket.se 1 Bakgrund Nyanlända elever har svårare att nå kunskapskraven i skolan. Endast 64 procent

Läs mer

Emma Wimmerstedt undervisningsråd

Emma Wimmerstedt undervisningsråd Emma Wimmerstedt undervisningsråd Vad är Mattelyftet? Matematiklyftet fortbildning av matematiklärare i matematikdidaktik och utbildning av matematikhandledare och rektorer 2012-2016 Ett omfattande paket

Läs mer

www.nta.kva.se www.linkoping.se/nta

www.nta.kva.se www.linkoping.se/nta www.nta.kva.se www.linkoping.se/nta 1 NTA 1) NTA Utveckling, drivs av KVA och IVA 2) NTA PoS erbjuder produkter och tjänster, ägs av medverkande kommuner och fristående skolor Kommuner och fristående skolor,

Läs mer

Matematikutvecklarna

Matematikutvecklarna En idé om hur Regionalt Utvecklingscentrum vid Högskolan i Halmstad kan stödja matematikutvecklarna i Halmstad, Ängelholm, Varberg, Hylte, Båstad, Laholm och Falkenberg Vi samverkar med Kommunerna utvecklingsledare/kvalitetsutvecklare

Läs mer

Planera och organisera för Läslyftet i förskolan diskussionsunderlag

Planera och organisera för Läslyftet i förskolan diskussionsunderlag 2017-04-06 1 (11) Planera och organisera för Läslyftet i förskolan diskussionsunderlag Postadress: 106 20 Stockholm Besöksadress: Fleminggatan 14 Telefon: 08-527 332 00 vx Fax: 08-24 44 20 skolverket@skolverket.se

Läs mer

OH-mallen. Rektorer och matematikutbildning. Konferensomgång 1 läsåret 2011/12

OH-mallen. Rektorer och matematikutbildning. Konferensomgång 1 läsåret 2011/12 OH-mallen Rektorer och matematikutbildning Konferensomgång 1 läsåret 2011/12 OH-mallen Anders Palm Undervisningsråd och projektledare Tel: 08 527 331 12 E-post: anders.palm@skolverket.se Charlotta Blomqvist

Läs mer

Förmiddagens program

Förmiddagens program Välkomna! Förmiddagens program 10.00-11.00 Introduktion till kursen 11.00-12.30 grupp 1 Margareta L F grupp 2 Elisabeth grupp 3 Carina grupp 4 Margareta B. 12.30-13.30 Lunch Vildgåsen (lunchbiljett) Eftermiddagens

Läs mer

Utbildning för språk-, läs- och skrivutvecklare

Utbildning för språk-, läs- och skrivutvecklare Utbildning för språk-, läs- och skrivutvecklare #NCSLaslyft Anna Lindblom Dagens program 10.00 Introduktion Språk-, läs, och skrivutvecklare, utbildningen NCS Läslyftet Gruppdiskussioner 12.00 LUNCH 13.00

Läs mer

Förskollärarprogrammet Karlstads universitet

Förskollärarprogrammet Karlstads universitet Förskollärarprogrammet Karlstads universitet Programledare Katarina Ribaeus VFU Anette Haglund och Irene Olsson Förskollärarprogrammet Karlstads universitet Studietid 3,5 år: 210 hp Schemalagd tid inte

Läs mer

Förskola och skolas komplexa vardag ur ett ledarperspektiv

Förskola och skolas komplexa vardag ur ett ledarperspektiv Page 1 av 5 2018-08-22 Högskolan Kristianstad & Högskolan Kristianstad Uppdrag AB bjuder in till föreläsningsserie kring aktuella frågeställningar inom förskolans och skolans värld Förskola och skolas

Läs mer

Välkomna! till den andra träffen för samordnare inom ramen för Skolverkets regeringsuppdrag.

Välkomna! till den andra träffen för samordnare inom ramen för Skolverkets regeringsuppdrag. Välkomna! till den andra träffen för samordnare inom ramen för Skolverkets regeringsuppdrag. Syftet med uppdraget som samordnare: att organisera och tillvarata Skolverkets kompetensutvecklingsinsatser

Läs mer

Språk-, läs- och skrivutveckling

Språk-, läs- och skrivutveckling RUC-råd, torsdagen den 2 mars i Kosta Språk-, läs- och skrivutveckling forskning om elevers lärande och lärares undervisning Ewa Bergh Nestlog svenska språket med didaktisk inriktning Linnéuniversitetet

Läs mer

Delutvärdering Matte i Πteå Moa Nilsson Juli 2014

Delutvärdering Matte i Πteå Moa Nilsson Juli 2014 Delutvärdering Matte i Πteå Moa Nilsson Juli 2014 Projektet Matte i Πteå Syfte Syftet med det treåriga projektet Matte i Πteå är att utveckla och förbättra undervisningen i matematik för att öka alla elevers

Läs mer

Energitinget 17 mars Naturvetenskap och teknik

Energitinget 17 mars Naturvetenskap och teknik Energitinget 17 mars 2010 Naturvetenskap och teknik i och Februari utanför Mars skolan Ann-SofiJohansson Linköpings Kommun ann-sofi.johansson@linkoping.se Bengt Fall Norrköpings kommun bengt.fall@edu.norrkoping.se

Läs mer

INKLUDERANDE SKOLA KVALITETSARBETE. Handlingsplan 2019 Regionalt utvecklingsnätverk KOMPETENSFÖRSÖRJNING. RUN-riksdag RUN-KONFERENS.

INKLUDERANDE SKOLA KVALITETSARBETE. Handlingsplan 2019 Regionalt utvecklingsnätverk KOMPETENSFÖRSÖRJNING. RUN-riksdag RUN-KONFERENS. Handlingsplan 2019 Regionalt utvecklingsnätverk KOMPETENSFÖRSÖRJNING Läs- och skrivnätverk Samordnare nyanlända Digitalisering Praktiknära SYSTEMATISKT skolforskning KVALITETSARBETE Lärarlyftet RUN-riksdag

Läs mer

Handlingsplan för verksamhetsförlagd undervisning (VFU) i Ovanåkers kommun

Handlingsplan för verksamhetsförlagd undervisning (VFU) i Ovanåkers kommun Handlingsplan för verksamhetsförlagd undervisning (VFU) i Ovanåkers kommun Antagen av barn- och utbildningschefen 2017-10-20 Reviderad 2019-01-09 Delgavs barn-och utbildningsförvaltningens samverkansgruppen

Läs mer

Om nyanländas kunskapsutveckling och läroplanens värdegrund

Om nyanländas kunskapsutveckling och läroplanens värdegrund Regionalt utvecklingscentrum (RUC) Eva Westergren Holgén Nyanländas kunskapsutveckling och läroplanens värdegrund - 2012-10-10 Om nyanländas kunskapsutveckling och läroplanens värdegrund - Med betoning

Läs mer

Regionalt språk-, läs- och skrivnätverk. Halmstad 14 maj 2014

Regionalt språk-, läs- och skrivnätverk. Halmstad 14 maj 2014 Regionalt språk-, läs- och skrivnätverk Halmstad 14 maj 2014 Presentation av nya deltagare Kort repetition av syfte och förväntade effekter av nätverket Gemensamma behov och intressen- en inventering inför

Läs mer

VÄLFÄRD SKOLAS SPRÅKSATSNING

VÄLFÄRD SKOLAS SPRÅKSATSNING VÄLFÄRD SKOLAS SPRÅKSATSNING Nätverk och aktiviteter läsåret 2018/2019 Jonatan Lannemar, Britt Olofsson Santoft, Anna Strid Uppdaterad 2018-05-24 1(8) Innehållsförteckning 1 Välfärd skolas språksatsning...

Läs mer

Modern och innovativ skolutveckling

Modern och innovativ skolutveckling Modern och innovativ skolutveckling Förändringsledning, kunskapsutveckling och systematik i digitala lärmiljöer Ett utbildningsprogram för skolledare och nyckelpersoner Välkommen till 4 dagar med TÄNK

Läs mer

VÄLFÄRD SKOLAS SPRÅKSATSNING

VÄLFÄRD SKOLAS SPRÅKSATSNING VÄLFÄRD SKOLAS SPRÅKSATSNING Nätverk och aktiviteter läsåret 2018/2019 Jonatan Lannemar, Britt Olofsson Santoft, Anna Strid Uppdaterad 2018-11-07 1(8) Innehållsförteckning 1 Välfärd skolas språksatsning...

Läs mer

Lektion 1. AcadeMedias samhällsuppdrag

Lektion 1. AcadeMedias samhällsuppdrag Lektion 1 AcadeMedias samhällsuppdrag 2 LEKTION 1 ACADEMEDIAS SAMHÄLLSUPPDRAG Kärnan i vårt uppdrag På AcadeMedia arbetar vi inte med vad som helst. Vi jobbar med det som mer än något annat påverkar samhällets

Läs mer

Glappet mellan skolans praktik och forskningen

Glappet mellan skolans praktik och forskningen Lärardagarna Örebro kommun 2017 Glappet mellan skolans praktik och forskningen Charlotta Pettersson, fil. dr., forsknings- och utvecklingssamordnare Specialpedagogiska skolmyndigheten, lektor Örebro universitet

Läs mer

ÄMNESLÄRAR- PROGRAMMET Hösten 2019

ÄMNESLÄRAR- PROGRAMMET Hösten 2019 ÄMNESLÄRAR- PROGRAMMET Hösten 2019 2 ÄMNESLÄRARPROGRAMMET OM YRKET Som ämneslärare får du kombinera ditt ämnesintresse med att jobba med barn och ungdomar. Det är ett omväxlande, kreativt och självständigt

Läs mer

Variationer i matematik en inspirationskälla för pedagoger

Variationer i matematik en inspirationskälla för pedagoger OVANÅKERS KOMMUN Projektbeskrivning 2007-08-23 Variationer i matematik en inspirationskälla för pedagoger Organisation av nätverk och förnyat arbetssätt från förskola till gymnasiet Bakgrund Våra grundskolor

Läs mer

Prioriterade mål

Prioriterade mål Prioriterade mål 2013-2015 att forskning når förskolans/skolans verksamma och att förskolans/skolans frågor når forskningen att RUC bevakar och har beredskap att ge stöd inför nyheter och reformer inom

Läs mer

RUC-råd. Kosta 11 maj

RUC-råd. Kosta 11 maj RUC-råd Kosta 11 maj Annan samverkan: RUC-råd Regionförbund Nationella/regionala RUC Omvärldsbevakning Skolmyndigheter Linnéuniversitete t Fakulteter Institutioner Uppdrag RUC Exempel: Nationella skolutvecklingsprogram

Läs mer

UTVECKLINGSPLAN FÖR MATEMATIK

UTVECKLINGSPLAN FÖR MATEMATIK UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN PERSONALAVDELNINGEN FOU-ENHETEN BILAGA DNR 12-007/10005 SID 1 (6) 2013-02-26 För att säkerställa ett strategiskt, långsiktigt och hållbart utvecklingsarbete som bidrar till en

Läs mer

Rektorsutbildning. SKL huvudmän Högberga gård 2015-05-29

Rektorsutbildning. SKL huvudmän Högberga gård 2015-05-29 Rektorsutbildning SKL huvudmän Högberga gård 2015-05-29 Rektorsprogrammet 3 år Obligatoriskt för nytillträdda rektorer men även öppet för biträdande rektorer och förskolechefer Rektorsprogrammet omfattar

Läs mer

Handlingsplan ht 2011-vt 2012 Regionalt utvecklingscentrum (RUC)

Handlingsplan ht 2011-vt 2012 Regionalt utvecklingscentrum (RUC) Sida 1 (6) Bilaga till RUC:s verksamhetsplan 2010-2013 Fastställd av RUC-styrelsen 2011-06-22 Handlingsplan ht 2011-vt 2012 Regionalt utvecklingscentrum (RUC) Inledning Handlingsplanen baseras på mål i

Läs mer

ÄMNESLÄRARPROGRAMMET. Ingångsämnen hösten 2019

ÄMNESLÄRARPROGRAMMET. Ingångsämnen hösten 2019 ÄMNESLÄRARPROGRAMMET Ingångsämnen hösten 2019 INRIKTNING ÅRSKURS 7-9 (4 ÅR, 240 HP) HUVUDÄMNE OCH KOMBINATIONER 2 BILD 90 HP I KOMBINATION MED ANNAT ÄMNE 60 HP Observera att godkänt färdighetsprov i krävs.

Läs mer

Regional nätverksträff 151123

Regional nätverksträff 151123 Regional nätverksträff 151123 Aktuellt Information från Skolverket Läslyftet Bedömningsstöd Kunskapskrav åk 1 Utvecklingsmedel till det Regionala nätverket Ge alla elever chansen att lära sig läsa och

Läs mer

VÄLFÄRD SKOLAS SPRÅKSATSNING. Nätverk och aktiviteter läsåret 2017/2018. Anna Strid, Britt Olofsson Santoft, Jonatan Lannemar Uppdaterad

VÄLFÄRD SKOLAS SPRÅKSATSNING. Nätverk och aktiviteter läsåret 2017/2018. Anna Strid, Britt Olofsson Santoft, Jonatan Lannemar Uppdaterad VÄLFÄRD SKOLAS SPRÅKSATSNING Nätverk och aktiviteter läsåret 2017/2018 Anna Strid, Britt Olofsson Santoft, Jonatan Lannemar Uppdaterad 2017-08-14 1 Innehållsförteckning 1 Välfärd skolas språksatsning...

Läs mer

1 (7) Forum för samverkan. Verksamhetsberättelse Organisationsnr:

1 (7) Forum för samverkan. Verksamhetsberättelse Organisationsnr: 1 (7) Forum för samverkan Verksamhetsberättelse 2015 Organisationsnr: 2 (7) 1. FoSam under 2015 Syftet med Forum för samverkan (i det följande förkortad FoSam) är att fungera som en stödorganisation för

Läs mer

ÄMNESLÄRAR- PROGRAMMET Hösten 2019

ÄMNESLÄRAR- PROGRAMMET Hösten 2019 ÄMNESLÄRAR- PROGRAMMET Hösten 2019 2 ÄMNESLÄRARPROGRAMMET OM YRKET Som ämneslärare får du kombinera ditt ämnesintresse med att jobba med barn och ungdomar. Det är ett omväxlande, kreativt och självständigt

Läs mer

Digitalisering av gymnasieskolan

Digitalisering av gymnasieskolan Digitalisering av gymnasieskolan - Nationell strategi och reviderad läroplan FRIST, 14 september 2018 Niklas Svensson, projektledare GR Regeringens strategi: För ett hållbart digitaliserat Sverige Nationella

Läs mer

LÄSLYFTET I FÖRSKOLAN. Planera och organisera för kollegialt lärande

LÄSLYFTET I FÖRSKOLAN. Planera och organisera för kollegialt lärande LÄSLYFTET I FÖRSKOLAN Planera och organisera för kollegialt lärande Läslyftet i förskolan och skolan Läslyftet är en kompetensutvecklingsinsats som riktar sig mot både förskolan och skolan. Insatsens bygger

Läs mer

Att leda digital utveckling

Att leda digital utveckling Att leda digital utveckling 25 september Anmälan www.delegia.com /digitalutvecklin g20170925 1595 kr exklusive moms inklusive förmiddagsoch eftermiddagsfika och lunch MÅLGRUPP SKOLLEDARE OCH HUVUDMAN KL.

Läs mer

Skolinspektionens kvalitetsgranskning av mottagandet av nyanlända elever i Stockholms stad

Skolinspektionens kvalitetsgranskning av mottagandet av nyanlända elever i Stockholms stad Utbildningsförvaltningen Grundskoleavdelningen Sida 1 (5) 2017-02-27 Handläggare Elisabeth Forsberg Uvemo Telefon: 08-508 33 010 Till Utbildningsnämnden 2017-03-16 Ingalill Hägglund Telefon: 08-508 33

Läs mer

Samhälle, interkulturalitet, ledarskap och utvärdering (SILU)

Samhälle, interkulturalitet, ledarskap och utvärdering (SILU) Samhälle, interkulturalitet, ledarskap och utvärdering (SILU) Niclas Månsson Docent i pedagogik Mälardalens högskola MKL-DAGARNA 2014 Hans-Olof Gustavsson Lektor i pedagogik Mälardalens högskola 2014-11-19

Läs mer

ÄMNESLÄRAR- PROGRAMMET Ämneskombinationer Hösten 2018

ÄMNESLÄRAR- PROGRAMMET Ämneskombinationer Hösten 2018 ÄMNESLÄRAR- PROGRAMMET Ämneskombinationer Hösten 2018 ÄMNESLÄRARPROGRAMMET 2 OM YRKET Som ämneslärare får du kombinera ditt ämnesintresse med att jobba med barn och ungdomar. Det är ett omväxlande, kreativt

Läs mer

Matematiklyftet utveckling av kompetensutvecklingskultur och undervisningskultur. Peter Nyström Nationellt centrum för matematikutbildning

Matematiklyftet utveckling av kompetensutvecklingskultur och undervisningskultur. Peter Nyström Nationellt centrum för matematikutbildning Matematiklyftet utveckling av kompetensutvecklingskultur och undervisningskultur Peter Nyström Nationellt centrum för matematikutbildning Frågan är Hur (hvordan) utvecklar man bäst kvalitet i matematikundervisning

Läs mer

Lärarprogrammen vid Högskolan i Gävle

Lärarprogrammen vid Högskolan i Gävle Högskolan i Gävle Akademin för utbildning och ekonomi Lärarprogrammen vid Högskolan i Gävle Programstrukturer och kurser Innehåll FÖRSKOLLÄRARPROGRAMMET (campus och distans)... 1 GRUNDLÄRARPROGRAMMET F-3,

Läs mer

Handlingsplan för digitalisering inom förskola och skola

Handlingsplan för digitalisering inom förskola och skola PROGRAM POLICY STRATEGI HANDLINGSPLAN RIKTLINJER Handlingsplan för digitalisering inom förskola och skola 2019-2022 Förvaltning förskola och skola, Örebro kommun Örebro kommun 2019-06-03 Gn 1660/2019 orebro.se

Läs mer

ia.envall@skolutveckling.se Myndighetens uppdrag Initiera och genomföra utvecklingsinsatser för att höja kvaliteten i matematikundervisningen Med syfte att nå en ökad måluppfyllelse inom förskola, skola

Läs mer

Matematikutveckling. Erfarenheter och fortsatt arbete vid RUC, Umeå universitet. Stockholm april 2011 Margareta Wolf-Watz Matematikdidaktikansvarig

Matematikutveckling. Erfarenheter och fortsatt arbete vid RUC, Umeå universitet. Stockholm april 2011 Margareta Wolf-Watz Matematikdidaktikansvarig Matematikutveckling Erfarenheter och fortsatt arbete vid RUC, Umeå universitet Stockholm april 2011 Margareta Wolf-Watz Matematikdidaktikansvarig RUC och matematikdidaktik Ma. Did. är prioriterat område

Läs mer

Stadens Lilla och Stora Nätverk Flerspråkiga barn i förskolan

Stadens Lilla och Stora Nätverk Flerspråkiga barn i förskolan Stadens Lilla och Stora Nätverk Flerspråkiga barn i förskolan Bakgrund: Förskolan spelar en viktig roll för våra flerspråkiga barn och deras språkutveckling eftersom den mest intensiva språkinlärningen

Läs mer

Redovisning av uppdrag om skolväsendet och våldsbejakande extremism

Redovisning av uppdrag om skolväsendet och våldsbejakande extremism Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm 1 (6) Redovisning av uppdrag om skolväsendet och våldsbejakande extremism Härmed redovisas den del av uppdraget givet i regleringsbrev för Skolverket för budgetåret

Läs mer

Ökad kvalitet. Kjell Hedwall avdelningschef för utbildningsavdelningen i Skolverket

Ökad kvalitet. Kjell Hedwall avdelningschef för utbildningsavdelningen i Skolverket Ökad kvalitet Kjell Hedwall avdelningschef för utbildningsavdelningen i Skolverket Ökad kvalitet All utbildning vilar på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet. Inom Skaraborg har utbildning hög kvalitet

Läs mer

#skoldigiplan. Nationell handlingsplan för digitalisering av skolväsendet. Annika Agélii Genlott

#skoldigiplan. Nationell handlingsplan för digitalisering av skolväsendet. Annika Agélii Genlott #skoldigiplan Nationell handlingsplan för digitalisering av skolväsendet Annika Agélii Genlott Annika.agelii.genlott@skl.se Linkedin @angen_s Organisation Styrgrupp: Utbildningsdepartementet, Skolverket,

Läs mer

Matematikutvecklare.

Matematikutvecklare. Matematikutvecklare Elisabeth.Rystedt@ncm.gu.se Bakgrund Regeringen Utbildningsdepartementet Matematikdelegation Myndigheten för skolutveckling/ Skolverket Nationellt Centrum för Matematikutbildning ncm.gu.se

Läs mer

Samverkansdokument. Kunskapslyft barn och unga

Samverkansdokument. Kunskapslyft barn och unga Samverkansdokument Kunskapslyft barn och unga 2016-2022 Samverkansdokument Kunskapslyft barn och unga 2016-2022 Version: 2.0 2016-09-12 Inledning... 4 Syfte... 4 Bakgrund... 5 Ansvar, aktörer och samverkan...

Läs mer

Strategi för bättre lärande i matematik

Strategi för bättre lärande i matematik Strategi för bättre lärande i matematik Utveckling & Lärande Värdegrund Kompetens & Omvärld PYSSLINGEN SKOLORS STRATEGI FÖR BÄTTRE LÄRANDE I MATEMATIK 2016 1 BAKGRUND Den svenska skolan och Pysslingens

Läs mer

Samling för skolan Nationell strategi för kunskap och likvärdighet års skolkommission

Samling för skolan Nationell strategi för kunskap och likvärdighet års skolkommission Samling för skolan Nationell strategi för kunskap och likvärdighet 2015 års skolkommission 1 2015 års skolkommission 2 Lärarutbildning: kvantitativ expansion för att möta lärarbristen Ökad tillgång till

Läs mer

Läslyftet 2016-2018 i Örebro kommun. Kortfattad information utifrån rektor och lärares perspektiv Läs mer på Skolverket samt Läs- och skrivportalen

Läslyftet 2016-2018 i Örebro kommun. Kortfattad information utifrån rektor och lärares perspektiv Läs mer på Skolverket samt Läs- och skrivportalen Läslyftet 2016-2018 i Örebro kommun Kortfattad information utifrån rektor och lärares perspektiv Läs mer på Skolverket samt Läs- och skrivportalen Tidplan inför Läsåret 2016/17 Okt-nov -15 Rektorer planerar

Läs mer

Läslyftets uppföljande konferens för rektorer, mars 2017 Ildico Hellman och Anna Lindblom. Twitter:#laslyft

Läslyftets uppföljande konferens för rektorer, mars 2017 Ildico Hellman och Anna Lindblom. Twitter:#laslyft Läslyftets uppföljande konferens för rektorer, mars 2017 Ildico Hellman och Anna Lindblom Twitter:#laslyft Program 10.00 Läslyftet tillbakablick och nuläge 13.00 Lunch Erfarenhetsutbyte i mindre grupper

Läs mer