Tid och plats Torsdagen den 26 januari kl Fredagen den 27 januari kl Örebro universitet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Tid och plats Torsdagen den 26 januari kl Fredagen den 27 januari kl Örebro universitet"

Transkript

1 Örebro kommun arrangerar tillsammans med Örebro universitet två dagar med föreläsningar kring språk och lärande i skolan. Syftet är att ge pedagoger och skolledare kunskap, inspiration och handfasta tips i arbetet med att stötta alla elevers språk- och kunskapsutveckling. Varmt välkomna! Tid och plats Torsdagen den 26 januari kl Fredagen den 27 januari kl Örebro universitet Program På sidorna som följer presenteras alla föreläsningar närmare. Målgrupp Innehållet riktar sig till pedagoger och skolledare i för-, grund- och gymnasieskola samt lärare på SFI och Komvux i Örebro län. Kostnad Föreläsningarna är gratis för dig som är anställd i Örebro kommun. Personal från övriga förskolor och skolor faktureras 300 kronor/dag. Fika och lunch Du bjuds på förmiddags- och eftermiddagsfika. Lunch står du för själv och betalar på plats. Se information om restauranger på universitetets webbplats oru.se. Anmälan Du anmäler dig via webbformulär på orebro.se/larardagarna senast den 11 januari. OBS! Begränsat antal platser, så vänta inte med att anmäla dig. Observera även att vissa föreläsningar ligger parallellt. Bekräftelse på anmälan Information om lokaler samt övrig information skickas ut cirka en vecka före konferensen. Varför språkdagar? Att skolans personal ser sambandet mellan språk och lärande, är en viktig faktor för att alla elever ska få möjlighet att lyckas i skolan. Språk- och kunskapsutveckling går hand i hand och alla lärare, inte bara språklärare, har ansvar för elevernas språkutveckling. Vad kan då skolledare och lärare göra? Jo, missa inte den här chansen att lära er mer! Språkdagarna bjuder på intressanta tankar från ledande föreläsare inom området språklig utveckling, samt praktiska exempel från vår egen verksamhet. Det innebär en unik möjlighet för er på skolan att få ny kunskap och stöd när det gäller förhållningssätt och arbetssätt som kan stärka alla elevers kunskapsutveckling i allmänhet och flerspråkiga elevers dubbla inlärningsprocesser i synnerhet. Språkdagarna är en del i en långsiktig satsning i Örebro kommun för att öka kompetensen kring arbetssätt som stödjer språk- och kunskapsutveckling för alla elever. Frågor om Språkdagarna? Josefin Nilsson, utvecklingspedagog Örebro kommun josefin.nilsson@orebro.se

2 Program Du hittar mer information om föreläsningarna på sidorna som följer. Torsdag 26 januari Nyanlända och lärande Nyanlända elever i Örebro kommun Kl Kl Nyanlända elever i relation till våra styrdokument SFI, Komvux Kartläggning av nyanlända elevers språkoch ämneskunskaper Kl Språk och lärande för alla elever exempel från våra klassrum Att hitta vägar till att arbeta språk- och kunskapsutvecklande i ämnet matematik Att undervisa om lässtrategier hur gör man? Grundskola, gymnasieskola, SFI, Komvux Språket i alla ämnen Grundskola Fredag 27 januari Språk och lärande för alla samband och möjligheter Språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt i alla ämnen i praktiken genrepedagogikens modell för lärande, SFI, Komvux Att läsa och skriva i förskolan Förskola och förskoleklass Att hitta sina egna tumregler att arbeta språkutvecklande inom olika ämnen Kl , SFI, Komvux

3 Torsdag 26 januari Nyanlända och lärande Nyanlända elever i Örebro kommun Kl Hur ser mottagande och undervisning av nyanlända elever i grund- och gymnasieskola ut idag i Örebro kommun? Personalen från Perrongen samt kommunens utvecklingspedagog i flerspråkighet, beskriver organisationen kring mottagandet av nyanlända, Perrongens respektive skolans uppdrag, nuläget och något om det utvecklings- och stödarbete som pågår när det gäller mottagande, introduktion och utbildning av nyanlända elever i Örebro kommun. Kl Den ökande globaliseringen medför att allt fler barn och ungdomar har en annan språklig bakgrund än en enspråkigt svensk. Detta påverkar deras skriftspråksutveckling på olika sätt. Därför ställs lärare inför nya utmaningar när det gäller att planera sin undervisning. I denna föreläsning ligger fokus på läsning och skrivning för elever som ännu inte utvecklat svenskan till den nivå som förväntas i klassrummet och hur lärare kan stödja deras skriftspråksutveckling. Åsa Wedin är docent i pedagogik vid Örebro universitet med inriktning mot literacy och flerspråkighet. Hon forskar för närvarande om flerspråkiga elevers utveckling av språk och kunskap i den svenska skolan. Åsa har egen erfarenhet av att arbeta med skriftspråks- utveckling både med barn och vuxna som har svenska som andraspråk. Hon har bland annat skrivit böckerna "Vägar till svenskt skriftspråk för vuxna andraspråksinlärare" och "Språkande i förskolan och grundskolans tidigare år". Nyanlända elever i relation till våra styrdokument Vilken kunskap om de nya styrdokumenten behöver personal på olika nivåer i kommunen ha i förhållande till nyanlända elever, så att eleverna får den utbildning de har rätt till? I föreläsningen belyses och tolkas skollagen, förordningen, Allmänna råd för utbildning av nyanlända elever i förhållande till nyanlända elever. Caroline Bötrius arbetar deltid som utvecklingspedagog i Norrköpings kommun inom området flerspråkighet och har flera års erfarenhet av att leda kurser i språk- och kunskapsutveckling. Hon arbetar även som lärare i bland annat svenska som andraspråk på en skola med ett stort antal flerspråkiga elever.

4 Torsdag 26 januari Nyanlända och lärande SFI, Komvux Deltagare i SFI och på komvux som har svenska som ett andraspråk ska utveckla sitt läsande och skrivande på svenska. Vad betyder de olika kunskaper och erfarenheter de har med sig för deras skriftspråksutveckling? Hur kan lärare bygga vidare på dessa för att stödja en så gynnsam utveckling som möjligt? I denna föreläsning fokuseras villkor för skriftspråksutveckling på svenska som andraspråk hos vuxna. Särskilt behandlas skriftspråksutveckling för de som har kort eller ingen skolbakgrund. Åsa Wedin är docent i pedagogik vid Örebro universitet med inriktning mot literacy och flerspråkighet. Hon forskar för närvarande om flerspråkiga elevers utveckling av språk och kunskap i den svenska skolan. Åsa har egen erfarenhet av att arbeta med skriftspråksutveckling både med barn och vuxna som har svenska som andraspråk. Hon har bland annat skrivit böckerna "Vägar till svenskt skriftspråk för vuxna andraspråksinlärare" och "Språkande i förskolan och grundskolans tidigare år". Kartläggning av nyanlända elevers språk- och ämneskunskaper Kl Föreläsningen tar sin utgångspunkt i aktuell forskning, i styrdokument och i Allmänna råd för utbildning av nyanlända elever. Ett område som behöver utvecklas enligt Skolinspektionen (2009:3) är kartläggning av nyanlända elevers erfarenheter, intressen, förmågor och kunskaper. Vad krävs på kommun- och skolnivå för att kartläggningen ska kunna genomföras på ett framgångsrikt sätt? Caroline Bötrius arbetar deltid som utvecklingspedagog i Norrköpings kommun inom området flerspråkighet och har flera års erfarenhet av att leda kurser i språk- och kunskapsutveckling. Hon arbetar även som lärare i bland annat svenska som andraspråk på en skola med ett stort antal flerspråkiga elever.

5 Torsdag 26 januari Språk och lärande för alla elever exempel från våra klassrum Att hitta vägar till att arbeta språkoch kunskapsutvecklande i ämnet matematik Hur gör man när det man tidigare gjort i klassrummet inte längre fungerar? Per Johansson är lärare i matematik och idrott och har bland annat flera års erfarenhet av att undervisa elever med annat modersmål än svenska. Nu arbetar han på Brickebackens skola. I föreläsningen beskriver Per sin egen resa när det gäller att möta elevernas ökade behov av tydlighet och stöttning, för att utveckla de förmågor och kunskaper i matematik som dagens skola kräver. Per ger konkreta exempel på hur han i sin egen undervisning arbetar för att göra matematikundervisningen konkret, begriplig och utmanande genom stöttning, modellering, tydliga exempel och aktiva elever. Att undervisa om lässtrategier hur gör man? Grundskola, gymnasieskola, SFI, Komvux God läsförståelse är viktigt för att kunna lyckas i skolans alla ämnen. Enligt Lgr11 ska lärare i svenska och svenska som andraspråk undervisa om lässtrategier. Även undervisningen i övriga ämnen ställer krav på elevernas förmåga att förstå, tolka och reflektera över olika slags texter. Vad är lässtrategier? Vilka strategier använder sig goda läsare av och hur kan man lära alla sina elever att tillämpa dem? Josefin Nilsson är lärare i svenska, engelska och svenska som andraspråk på högstadiet och har de senaste åren arbetat på Brickebackens skola i Örebro. Hon arbetar nu deltid som utvecklingspedagog inom området flerspråkighet. I föreläsningen ger hon konkreta och praktiska exempel från sin egen undervisning där hon arbetat med att explicit, genom modellering och stöttning, undervisa om fyra grundläggande lässtrategier med syfte att ge alla elever redskap för att mer självständigt och strategiskt kunna läsa, förstå och lära av faktatexter de möter i skolans alla ämnen. Språket i alla ämnen Grundskola Alla elever behöver erövra både strategier och ett välfungerande språk, så att de kan hantera både språk och innehåll i ämnesundervisningen. I den nya läroplanen är dessa behov än mer tydliga. Hur kan det se ut i praktiken? Hur arbetar man till exempel med språket i ämnen som slöjd, idrott och matematik? Barbara Andersson och Lena Wennergrund, specialpedagog respektive lärare på Sveaskolan i Örebro, berättar om och ger exempel på det språkutvecklande arbetet som bedrivs i deras verksamhet. På Sveaskolan har cirka 60 procent av eleverna ett annat modersmål än svenska. För tio år sedan påbörjade Sveaskolan en fortbildning i språkutvecklande arbetssätt, för att bli bättre på att möta alla elevers behov.

6 Fredag 27 januari Språk och lärande för alla samband och möjligheter Språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt i alla ämnen i praktiken genrepedagogikens modell för lärande, SFI, Komvux För flerspråkiga elever innebär lärandet i skolan ofta en dubbel uppgift; de ska lära nya kunskaper på ett språk som de ännu inte behärskar fullt ut och behöver därför ges möjlighet att utveckla både språk och kunskap parallellt. Även elever med svenska som modersmål behöver stöd i sin språk- och kunskapsutveckling. I föreläsningen beskrivs arbete enligt genrepedagogikens cirkelmodell och dess fyra faser bygga upp kunskap, läsa texter för att få förebilder, skriva gemensam text och skriva en egen text. Genom modellen ges alla elever möjlighet att utveckla både språk och kunskap parallellt i skolans olika ämnen. Genom tydlig stöttning och modellering lär sig eleverna hur texter fungerar och byggs upp beroende på syfte och mottagare. Cirkelmodellen gynnar alla elever inte bara elever med ett annat modersmål än svenska. Monica Söderström Lareu är grundskollärare i åldrarna 1 7 i ämnena svenska, svenska som andraspråk och engelska och arbetar heltid som projektledare på Nationellt Centrum för svenska som andraspråk, Stockholms universitet och ansvarar för kompetensutvecklingsinsatser i förskolan och grundskolans tidigare år. Hon är en av författarna till den av Skolverket nyutgivna boken Greppa språket: ämnesdidaktiska perspektiv på flerspråkighet. Att läsa och skriva i förskolan Förskola och förskoleklass Ska barn lära sig läsa och skriva i förskolan? Det beror på vad man menar. Inte om ambitionen är att förskollärarna ska lära barn att läsa och skriva. Men om man menar att grunden till läsande och skrivande läggs tidigt i barns liv och att läsandet och skrivandet är ett fenomen som förekommer på många olika nivåer och på olika sätt, då har det en plats i förskolan. I läroplanen för förskolan, Lpfö 98, reviderad 2010, står att förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar intresse för skriftspråket [ ] (s. 10). I föreläsningen redovisas en studie av en förskola, Förskolan Plantan. Där förekommer läsande och skrivande ständigt, men inte isolerat från den sociala praktiken utan i samband med bl. a. lek, berättande, bildskapande och ny teknologi. Precis som Lpfö 98 (2010) uppmanar till. Carina Fast är lågstadielärare och filosofie doktor i pedagogik. Hon har skrivit avhandlingen Sju barn lär sig läsa och skriva. Familjeliv och populärkultur i möte med förskola och skola. Under de senaste 2½ åren har Carina Fast följt en förskola, en gång i veckan. Resultatet presenteras i boken Att läsa och skriva i förskolan.

7 Fredag 27 januari Språk och lärande för alla samband och möjligheter Att hitta sina egna tumregler att arbeta språkutvecklande inom olika ämnen Kl , SFI, Komvux I alla skolämnen är elevernas lärande nära förknippat med deras språkutveckling. Insikter i språkutvecklande arbetssätt kan därför vara till hjälp för en ökad måluppfyllelse. Men samtidigt skiljer sig ämnenas fackspråk och även lärarnas rutiner åt. Därför finns det inget recept och det gäller att hitta en väg in i den rika didaktiska värld som ett språkutvecklande arbetssätt bjuder. Maaike Hajer skildrar olika ämnens språkliga särdrag och diskuterar hur lärare tillsammans kan söka sina egna tumregler som passar ämnesdidaktiken, t.ex. inom en forskningscirkel. Maaike Hajer är professor vid University for Applied Sciences i Utrecht, Nederländerna. Hon publicerade sin bok Språkutvecklande undervisning en handbok på svenska 2010 (Hallgren & Fallgren). Nu arbetar hon som gästprofessor vid lärarutbildningen i Malmö, med forskningscirklar där grund- och gymnasielärare undersöker hur ämnesdidaktiken i flerspråkiga grupper kan bli mera språkinriktad.

Mottagning av nyanlända elever i Norrköpings kommun

Mottagning av nyanlända elever i Norrköpings kommun Mottagning av nyanlända elever i Norrköpings kommun 2016-01-26 Norrköping 137000 invånare Interkulturella språkenheten Mottagande av alla barn och ungdomar till förskola grundskola och språkintroduktion

Läs mer

Vad är språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt?

Vad är språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt? Fokus på nyanlända Citat från Nationellt centrum för svenska som andraspråk: Andraspråkstalande elevers behov av språkutveckling innebär inte att de ska få allt för enkla uppgifter, utan att de ska få

Läs mer

Nätverksträff. Nyanlända elever i grundskolan

Nätverksträff. Nyanlända elever i grundskolan Nätverksträff 2016-05-12 Nyanlända elever i grundskolan josefin.nilsson@ 019-21 28 74 Syftet med nätverksträffen är att: Höja vår förståelse för och kunskap om vårt uppdrag Delge varandra information och

Läs mer

Språk- och kunskapsutvecklande arbete med inkludering och motivation. Ellinor Stenis & Masoumeh Hemati Utbildningsförvaltningen 29 oktober 2018

Språk- och kunskapsutvecklande arbete med inkludering och motivation. Ellinor Stenis & Masoumeh Hemati Utbildningsförvaltningen 29 oktober 2018 Språk- och kunskapsutvecklande arbete med inkludering och motivation Ellinor Stenis & Masoumeh Hemati Utbildningsförvaltningen 29 oktober 2018 Vad tänker du på när du hör begreppet Språk - och kunskapsutvecklande

Läs mer

Språk, kunskap och hälsa i mötet med en heterogen och flerspråkig skola

Språk, kunskap och hälsa i mötet med en heterogen och flerspråkig skola Språk, kunskap och hälsa i mötet med en heterogen och flerspråkig skola Rektor mot vetande 20140919 Maria Rubin Doktorand, Malmö högskola - Språkinriktad undervisning en strävan efter en inkluderande praktik

Läs mer

Nyanlända och den svenska skolan. Luisella Galina Hammar Utvecklingsavdelning. luisella.galina.hammar@skolverket.se

Nyanlända och den svenska skolan. Luisella Galina Hammar Utvecklingsavdelning. luisella.galina.hammar@skolverket.se Nyanlända och den svenska skolan Luisella Galina Hammar Utvecklingsavdelning luisella.galina.hammar@skolverket.se 1 Likvärdig utbildning i svensk grundskola? Elevers möjligheter att uppnå goda studieresultat

Läs mer

Kurslitteratur Att undervisa nyanlända elever

Kurslitteratur Att undervisa nyanlända elever Kurslitteratur Att undervisa nyanlända elever Axelsson, M. (2013). Flerspråkighet och lärande. I: Hyltenstam, K. & Lindberg, I (red.). Svenska som andraspråk: i forskning, undervisning och samhälle. (2.

Läs mer

Skolutveckling på mångfaldens grund

Skolutveckling på mångfaldens grund Välkommen Regionalt utvecklingscentrum (RUC) Skolutveckling på mångfaldens grund Seminarieträff 4: Om bedömning av språkutveckling och Språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt Solveig Gustavsson Eva Westergren

Läs mer

Flerspråkighet en möjlighet!

Flerspråkighet en möjlighet! Flerspråkighet en möjlighet! 35% Sva, modersmål, mottagande av nyanlända Kollegialt lärande Handlingsplan- mål och delmål *** Alla pedagoger och skolledare har god kunskap om sva/modersmål/nyanländas lärande

Läs mer

Utbildning för nyanlända elever

Utbildning för nyanlända elever Utbildning för nyanlända elever 2015-12-02 Åsa Strand Kunskapsresultat Behöriga till gymnasieskolan: 85 procent av eleverna födda i Sverige 26 procent av eleverna som kommit till Sverige de senaste fyra

Läs mer

Nyanlända och den svenska skolan. Luisella Galina Hammar Utvecklingsavdelning. luisella.galina.hammar@skolverket.se

Nyanlända och den svenska skolan. Luisella Galina Hammar Utvecklingsavdelning. luisella.galina.hammar@skolverket.se Nyanlända och den svenska skolan Luisella Galina Hammar Utvecklingsavdelning luisella.galina.hammar@skolverket.se 1 Bakgrund Nyanlända elever har svårare att nå kunskapskraven i skolan. Endast 64 procent

Läs mer

Om nyanländas kunskapsutveckling och läroplanens värdegrund

Om nyanländas kunskapsutveckling och läroplanens värdegrund Regionalt utvecklingscentrum (RUC) Eva Westergren Holgén Nyanländas kunskapsutveckling och läroplanens värdegrund - 2012-10-10 Om nyanländas kunskapsutveckling och läroplanens värdegrund - Med betoning

Läs mer

Nyanländas lärande mottagande, inkludering och skolframgång. Utbildningens upplägg, ht 2014. Högskolan Dalarna 2014-08-21

Nyanländas lärande mottagande, inkludering och skolframgång. Utbildningens upplägg, ht 2014. Högskolan Dalarna 2014-08-21 Nyanländas lärande mottagande, inkludering och skolframgång Utbildningens upplägg, ht 2014. Högskolan Dalarna 2014-08-21 v.42 Kursstart. Ni börjar med att titta på den inspelade kursintroduktionen på Fronter.

Läs mer

Strategiprogram för mångfald och likvärdighet

Strategiprogram för mångfald och likvärdighet Strategiprogram för mångfald och likvärdighet om välkomnande av nyanlända barn, elever och familjer med annat modersmål än svenska, andraspråksinlärare, flerspråkighet, modersmålsstöd, modersmålsundervisning,

Läs mer

Handlingsplan för nyanlända barn och elever i Kungsbacka kommun.

Handlingsplan för nyanlända barn och elever i Kungsbacka kommun. Handlingsplan för nyanlända barn och elever i Kungsbacka kommun. Varje barn ha rätt till utbildning. Undervisningen ska syfta till att utveckla barnets fulla möjligheter och respekt för mänskliga rättigheter.

Läs mer

Nationellt centrum för svenska som andraspråk (NC) avger härmed yttrande kring de delar av SOU 2016:77 som rör nyanlända elever.

Nationellt centrum för svenska som andraspråk (NC) avger härmed yttrande kring de delar av SOU 2016:77 som rör nyanlända elever. 1 (5) 2017-02-24 Karin Sandwall Föreståndare Nationellt centrum för svenska som andraspråk Yttrande avseende SOU 2016:77, En gymnasieutbildning för alla åtgärder för att alla unga ska påbörja och fullfölja

Läs mer

Vi i Vintergatan ett språk- och kunskapsutvecklande projekt i årskurs 2-5 med stöd av Cirkelmodellen Bakgrund Syfte och mål

Vi i Vintergatan ett språk- och kunskapsutvecklande projekt i årskurs 2-5 med stöd av Cirkelmodellen Bakgrund Syfte och mål Vi i Vintergatan ett språk- och kunskapsutvecklande projekt i årskurs 2-5 med stöd av Cirkelmodellen Text: Annika Mindedal, språkutvecklare och lektor i Katrineholms kommun Foto: Jenny Ahlforn Westdahl

Läs mer

Språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt

Språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt Språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt Varför språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt? Att bygga upp ett skolspråk för nyanlända tar 6-8 år. Alla lärare är språklärare! Firels resa från noll till

Läs mer

Om en skola för alla. - och vägen dit. Josefin Nilsson

Om en skola för alla. - och vägen dit. Josefin Nilsson Om en skola för alla - och vägen dit Josefin Nilsson Om en skola för alla Om en skola för alla Medarbetare på Nationellt centrum för svenska som andraspråk, Stockholms universitet www.andrasprak.su.se

Läs mer

Pedagogik GR (A), Läs- och skrivinlärning, 15 hp

Pedagogik GR (A), Läs- och skrivinlärning, 15 hp 1 (5) Kursplan för: Pedagogik GR (A), Läs- och skrivinlärning, 15 hp Education Ba (A), Learning reading and writing Allmänna data om kursen Kurskod Ämne/huvudområde Nivå Progression Inriktning (namn) Högskolepoäng

Läs mer

GENREPEDAGOGIK ARBETA MED SPRÅKET PARALLELLT MED DIN VANLIGA UNDERVISNING

GENREPEDAGOGIK ARBETA MED SPRÅKET PARALLELLT MED DIN VANLIGA UNDERVISNING GENREPEDAGOGIK ARBETA MED SPRÅKET PARALLELLT MED DIN VANLIGA UNDERVISNING Kontaktpersoner: Åsa Sebelius asa.sebelius@stockholm.se Målgrupp: Alla undervisande lärare i år 1 9 oavsett ämne. Alla lärare måste

Läs mer

Nyanlända elevers lärande

Nyanlända elevers lärande Nyanlända elevers lärande Mälardalens högskola 12 november Luisella Galina Hammar Nyanlända elevers skolresultat Under de senaste två åren har andelen nyanlända elever som uppnår behörighet till gymnasieskolans

Läs mer

VISÄTTRASKOLANS SPRÅKUTVECKLINGSPLAN

VISÄTTRASKOLANS SPRÅKUTVECKLINGSPLAN VISÄTTRASKOLANS SPRÅKUTVECKLINGSPLAN Syftet med den här utvecklingsplanen är att synliggöra hur vi på Visättraskolan ska arbeta för att all undervisning på vår skola ska vara språk-och kunskapsutvecklande.

Läs mer

Regional nätverksträff 151123

Regional nätverksträff 151123 Regional nätverksträff 151123 Aktuellt Information från Skolverket Läslyftet Bedömningsstöd Kunskapskrav åk 1 Utvecklingsmedel till det Regionala nätverket Ge alla elever chansen att lära sig läsa och

Läs mer

Strategiprogram för mångfald och likvärdighet

Strategiprogram för mångfald och likvärdighet Strategiprogram för mångfald och likvärdighet Strategi Fastställt av Barn- och utbildningsnämnden Datum för fastställande 2015-12-16 Giltighetstid 2015-12-16 årlig översyn Ansvarig funktion Diarienummer

Läs mer

Språket människans främsta verktyg

Språket människans främsta verktyg Språket människans främsta verktyg Språkutvecklingsplan För förskolor, grundskolor och gymnasieskolor inom BoU Eskilstuna kommun. Vad ska denna plan bidra till? All verksamhet inom BoU 2016 har en policy

Läs mer

Delutvärdering Matte i Πteå Moa Nilsson Juli 2014

Delutvärdering Matte i Πteå Moa Nilsson Juli 2014 Delutvärdering Matte i Πteå Moa Nilsson Juli 2014 Projektet Matte i Πteå Syfte Syftet med det treåriga projektet Matte i Πteå är att utveckla och förbättra undervisningen i matematik för att öka alla elevers

Läs mer

FoU-enhetens Språkutveckliningsprogram

FoU-enhetens Språkutveckliningsprogram FoU-enhetens Språkutveckliningsprogram Leda Lärande 20160907 Kristina Ansaldo Birgitta Thorander The Capital of Scandinavia Mångfalden i svensk skolanågra fakta Ca 25 % av barnen i förskolan har ett annat

Läs mer

Nyanlända elever & Skola-Arbetsliv Språk- och kunskapsutveckling i alla ämnen

Nyanlända elever & Skola-Arbetsliv Språk- och kunskapsutveckling i alla ämnen Nyanlända elever & Skola-Arbetsliv Språk- och kunskapsutveckling i alla ämnen elisabeth.linden@skolverket.se Skillnaderna mellan infödda elever och elever med utländsk bakgrund, födda i Sverige, som gått

Läs mer

Studiehandledning. Nyanländas lärande mottagande, inkludering och skolframgång

Studiehandledning. Nyanländas lärande mottagande, inkludering och skolframgång Senast uppdaterad 2015-08-26 1 (5) Studiehandledning Nyanländas lärande mottagande, inkludering och skolframgång Välkomna! Mälardalens högskolas kompetensutvecklingsinsats Nyanländas lärande mottagande,

Läs mer

Språket- människans främsta verktyg. Språkutvecklingsplan För förskolor, grundskolor och gymnasieskolor inom BoU Eskilstuna kommun.

Språket- människans främsta verktyg. Språkutvecklingsplan För förskolor, grundskolor och gymnasieskolor inom BoU Eskilstuna kommun. Barn och utbildningsnämnden 2012-10-12 1 (5) Barn och utbildningsförvaltningen Utveckling Anne-lie Andersson Leweby, 016-710 24 54 Språket- människans främsta verktyg Språkutvecklingsplan För förskolor,

Läs mer

Flerspråkiga och nyanlända barn i Skellefteå kommun

Flerspråkiga och nyanlända barn i Skellefteå kommun Flerspråkiga och nyanlända barn i Skellefteå kommun 2016-03-23 Flerspråkiga och nyanlända barn och elevers rättigheter kommunens skyldighet Alla barn och ungdomar har rätt till utbildning oavsett bakgrund.

Läs mer

Nyanlända elever. Örebro kommun. Jennypher Löfgren tel

Nyanlända elever. Örebro kommun. Jennypher Löfgren tel Nyanlända elever Örebro kommun Jennypher Löfgren jennypher.lofgren@ tel. 019-21 11 86 Mål och syfte Agenda Att berätta hur vi i Örebro kommun har strukturerat en stöttande organisation kring nyanländas

Läs mer

Handlingsplan För mottagande och utbildning av nyanlända elever på Domarringens skola

Handlingsplan För mottagande och utbildning av nyanlända elever på Domarringens skola Uppsala 2017-01-26 UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Domarringens skola Handlingsplan För mottagande och utbildning av nyanlända elever på Domarringens skola 1 UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Domarringens skola Nyanländ

Läs mer

Lindesbergs kommuns Språkplan. från förskolan till skolår 3

Lindesbergs kommuns Språkplan. från förskolan till skolår 3 NY Lindesbergs kommuns Språkplan från förskolan till skolår 3 Fastställd av: Peter Lundell verksamhetschef grundskola och Kristina Öhrn verksamhetschef förskola Framtagen av: Åsa Jönsson, verksamhetsutvecklare,

Läs mer

Institutionen för individ och samhälle Kurskod SVA201

Institutionen för individ och samhälle Kurskod SVA201 KURSPLAN Institutionen för individ och samhälle Kurskod SVA201 Svenska som andraspråk: Grammatik, fonetik och didaktiska val, 15 hp, Grundkurs (nivå 1-30), 15 högskolepoäng Swedish as a Second Language:

Läs mer

Nyanländas lärande inget för eldsjälar. Jennypher Löfgren Åsa Önander

Nyanländas lärande inget för eldsjälar. Jennypher Löfgren Åsa Önander Nyanländas lärande inget för eldsjälar Mål och syfte Agenda Att berätta hur vi i Örebro kommun har strukturerat en stöttande organisation kring nyanländas lärande, med syfte att motverka att arbetet endast

Läs mer

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i Vaxholms kommun. Beslut. Vaxholms kommun Dnr :5008

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i Vaxholms kommun. Beslut. Vaxholms kommun Dnr :5008 Vaxholms kommun Beslut för förskola efter tillsyn i Vaxholms kommun 2(10) Tillsyn i Vaxholms kommun har genomfört tillsyn av Vaxholms kommun under hösten 2016. Tillsynen har avsett det samlade ansvarstagandet

Läs mer

Språkutvecklande plan FAGERSJÖ-MAGELUNGSSKOLAN

Språkutvecklande plan FAGERSJÖ-MAGELUNGSSKOLAN Språkutvecklande plan FAGERSJÖ-MAGELUNGSSKOLAN Ht 2016 Språkutvecklande plan Fagersjö-Magelungsskolan Bakgrund: Skolan skall sträva efter att varje elev: Utvecklar ett rikt och nyanserat språk samt förstår

Läs mer

SVENSKA SOM ANDRASPRÅK

SVENSKA SOM ANDRASPRÅK Språk är allas ansvar! Konferensen för lärare i både grundskola och gymnasiet! Konferens den 1-2 februari 2016 Ingenjörshuset Stockholm SVENSKA SOM ANDRASPRÅK Den senaste forskningen om att undervisa elever

Läs mer

Läslyftet 2016-2018 i Örebro kommun. Kortfattad information utifrån rektor och lärares perspektiv Läs mer på Skolverket samt Läs- och skrivportalen

Läslyftet 2016-2018 i Örebro kommun. Kortfattad information utifrån rektor och lärares perspektiv Läs mer på Skolverket samt Läs- och skrivportalen Läslyftet 2016-2018 i Örebro kommun Kortfattad information utifrån rektor och lärares perspektiv Läs mer på Skolverket samt Läs- och skrivportalen Tidplan inför Läsåret 2016/17 Okt-nov -15 Rektorer planerar

Läs mer

Språk-, läs- och skrivutveckling

Språk-, läs- och skrivutveckling RUC-råd, torsdagen den 2 mars i Kosta Språk-, läs- och skrivutveckling forskning om elevers lärande och lärares undervisning Ewa Bergh Nestlog svenska språket med didaktisk inriktning Linnéuniversitetet

Läs mer

Språkutvecklingsplan FÖRSKOLA, FÖRSKOLEKLASS OCH GRUNDSKOLA

Språkutvecklingsplan FÖRSKOLA, FÖRSKOLEKLASS OCH GRUNDSKOLA Språkutvecklingsplan FÖRSKOLA, FÖRSKOLEKLASS OCH GRUNDSKOLA SPRÅKUTVECKLINGSPLAN FÖRSKOLA, FÖRSKOLEKLASS OCH GRUNDSKOLA Inledning Förskolans, förskoleklassens och grundskolans uppdrag är att lägga grunden

Läs mer

Språk- och kunskapsutveckling

Språk- och kunskapsutveckling Sammanfattning Rapport 2010:16 Språk- och kunskapsutveckling för barn och elever med annat modersmål än svenska Skolinspektionens rapport 2010:16 Diarienummer 40-2009:1849 Stockholm 2010 Foto: Ryno Quantz

Läs mer

NCS konferens 3 4 december 2019 Clarion Hotel Stockholm (T-bana Skanstull)

NCS konferens 3 4 december 2019 Clarion Hotel Stockholm (T-bana Skanstull) NCS konferens 3 4 december 2019 Clarion Hotel Stockholm (T-bana Skanstull) 3 december kl. 11.00 16.30 09.30 Registrering och fika 11.00 Inledning 11.10 Diagnoserna i mitt liv Olof Wretling 12.30 LUNCH

Läs mer

Stadens Lilla och Stora Nätverk Flerspråkiga barn i förskolan

Stadens Lilla och Stora Nätverk Flerspråkiga barn i förskolan Stadens Lilla och Stora Nätverk Flerspråkiga barn i förskolan Bakgrund: Förskolan spelar en viktig roll för våra flerspråkiga barn och deras språkutveckling eftersom den mest intensiva språkinlärningen

Läs mer

BARN OCH UTBILDNING Strategiprogram för mångfald och likvärdighet

BARN OCH UTBILDNING Strategiprogram för mångfald och likvärdighet Bilaga 2 0 (13) BARN OCH UTBILDNING Strategiprogram för mångfald och likvärdighet Om arbetet med nyanlända och flerspråkiga barn och elever i Sundsvalls kommunala förskolor och skolor 1 (13) Innehåll Bästa

Läs mer

Uppdrag att genomföra integrationsinsatser inom skolväsendet

Uppdrag att genomföra integrationsinsatser inom skolväsendet Regeringsbeslut I:5 2013-02-21 U2013/1101/S Utbildningsdepartementet Statens skolverk 106 20 Stockholm Uppdrag att genomföra integrationsinsatser inom skolväsendet Regeringens beslut Regeringen uppdrar

Läs mer

Vad händer framöver? Aktuellt från Skolverket. Språkdagen Göteborgs universitet 5 april 2017 Ildico Hellman

Vad händer framöver? Aktuellt från Skolverket. Språkdagen Göteborgs universitet 5 april 2017 Ildico Hellman Vad händer framöver? Aktuellt från Skolverket Språkdagen Göteborgs universitet 5 april 2017 Ildico Hellman Nationellt centrum för språk-, läs- och skrivutveckling (NCS) Webb Nyhetsbrev Nationell konferens

Läs mer

Introduktion Få syn på språket

Introduktion Få syn på språket Introduktion Få syn på språket Ann-Marie Wahlström Språk- och kunskapsutvecklande undervisning 1/9 2014 L9S220/LGS220, HT14 Få syn på språket Alla skolformer, verksamheter och ämnen från förskola till

Läs mer

Välkomna. till konferens för samordnare inom nyanländas lärande. Arlanda,

Välkomna. till konferens för samordnare inom nyanländas lärande. Arlanda, Välkomna till konferens för samordnare inom nyanländas lärande Arlanda, 2016-09-02 Skolverkets arbete Regeringsuppdrag: Uppdrag att genomföra insatser för att stärka utbildningens kvalitet för nyanlända

Läs mer

Arbetsplan för förskolan Slottet. Läsåret

Arbetsplan för förskolan Slottet. Läsåret Arbetsplan för förskolan Slottet Läsåret 2018-2019 Förskolans arbete utgår från följande lagar och styrdokument: Skollagen(2010:800) Läroplanen för förskola Lag om förbud mot diskriminering och annan kränkande

Läs mer

Stärk nyanlända elevers möjlighet att nå skolans kunskapsmål

Stärk nyanlända elevers möjlighet att nå skolans kunskapsmål Stärk nyanlända elevers möjlighet att nå skolans kunskapsmål UR KURSENS INNEHÅLL: Pedagogiska framgångsfaktorer vid undervisning av nyanlända elever för att öka deras möjlighet att nå skolans kunskapsmål

Läs mer

Välkomna till utbildningen Att leda kollegialt lärande i fritidshemmet

Välkomna till utbildningen Att leda kollegialt lärande i fritidshemmet Välkomna till utbildningen Att leda kollegialt lärande i fritidshemmet Program 9:30-10:30 10:30-11:20 11.30-12:30 12:30-13:30 13:30-14:40 14:40-15:00 15:00-15:50 15:50-16:00 Skolverket informerar om utbildningen

Läs mer

Diskussionsfrågor till Språklig sårbarhet i förskola och skola

Diskussionsfrågor till Språklig sårbarhet i förskola och skola Diskussionsfrågor till Språklig sårbarhet i förskola och skola Barnet/eleven, språket och pedagogiken KAPITEL 1 1. Pratar vi om språkstörning på vår förskola/skola? Hur förstår vi det begreppet/den diagnosen?

Läs mer

BREVIKSSKOLAN HANDLINGSPLAN FÖR NYANLÄNDA ELEVER 2013-04-14

BREVIKSSKOLAN HANDLINGSPLAN FÖR NYANLÄNDA ELEVER 2013-04-14 BREVIKSSKOLAN HANDLINGSPLAN FÖR NYANLÄNDA ELEVER 2013-04-14 1 Handlingsplan för nyanlända elever på Brevikskolan Med nyanlända elever avses elever som inte har svenska som modersmål och inte heller behärskar

Läs mer

SPRÅK- OCH KUNSKAPSUTVECKLANDE UNDERVISNING I ALLA ÄMNEN ämnesövergripande språkutveckling för högre måluppfyllelse hos alla elever

SPRÅK- OCH KUNSKAPSUTVECKLANDE UNDERVISNING I ALLA ÄMNEN ämnesövergripande språkutveckling för högre måluppfyllelse hos alla elever Konferens den 26-27 september 2016 Ingenjörshuset Stockholm Elevernas språkliga förmåga är alla lärares ansvar! SPRÅK- OCH KUNSKAPSUTVECKLANDE UNDERVISNING I ALLA ÄMNEN ämnesövergripande språkutveckling

Läs mer

Språkande förskoleklass. en bro mellan tal & skrift

Språkande förskoleklass. en bro mellan tal & skrift Språkande förskoleklass en bro mellan tal & skrift 13.00-14.00: föreläsning 14.00-14.30: fika 14.30-15.15: tvärgrupper 15.15-15.30: återsamling 15.30-16.00: arbetslag Språkande förskoleklass ordverket.blogspot.se

Läs mer

Läsa-skriva-räkna-garantin i praktiken. utifrån nationellt kartläggningsmaterial, bedömningsstöd och prov, från förskoleklass till årskurs 3

Läsa-skriva-räkna-garantin i praktiken. utifrån nationellt kartläggningsmaterial, bedömningsstöd och prov, från förskoleklass till årskurs 3 Läsa-skriva-räkna-garantin i praktiken utifrån nationellt kartläggningsmaterial, bedömningsstöd och prov, från förskoleklass till årskurs 3 Nationellt kartläggningsmaterial, bedömningsstöd och prov En

Läs mer

Plan för att öka nyanländas måluppfyllelse i grundskolan

Plan för att öka nyanländas måluppfyllelse i grundskolan Plan för att öka nyanländas måluppfyllelse i grundskolan 1. Framgångsfaktorer för en ökad måluppfyllelse för nyanlända elever Forskning på området pekar på ett antal centrala framgångsfaktorer i undervisningen

Läs mer

Del 5 Att lyfta språket och ämneskunskaperna med hjälp av stöttning (ämnesspecifik text: religionskunskap)

Del 5 Att lyfta språket och ämneskunskaperna med hjälp av stöttning (ämnesspecifik text: religionskunskap) Nyanländas lärande Grundskola åk 7 9 och Gymnasieskola Modul: Språk- och kunskapsutvecklande ämnesundervisning för nyanlända elever den första tiden Del 5: Del 5 Att lyfta språket och ämneskunskaperna

Läs mer

Hur kan vi arbeta med elevnära texter?

Hur kan vi arbeta med elevnära texter? Hur kan vi arbeta med elevnära texter? Några tankar framförda av Carina Fast 7 september 2009 Skolverkets språk-, läs och skrivsatsning 5åriga Joel skriver sitt namn på matoranska (Fast, 2009) Förskolläraren:

Läs mer

Regeringens beslut. Regeringsbeslut I: U2017/00300/S. Utbildningsdepartementet. Statens skolverk Stockholm

Regeringens beslut. Regeringsbeslut I: U2017/00300/S. Utbildningsdepartementet. Statens skolverk Stockholm Regeringsbeslut I:1 2017-01-26 U2017/00300/S Utbildningsdepartementet Statens skolverk 106 20 Stockholm Uppdrag att genomföra insatser för att stärka utbildningens kvalitet för nyanlända barn och elever

Läs mer

Hur stödjer vi lärares lärande och professionalitet i ämnet svenska

Hur stödjer vi lärares lärande och professionalitet i ämnet svenska Hur stödjer vi lärares lärande och professionalitet i ämnet svenska Skolans värdegrund och uppdrag Lgr 11 s.9 En viktig uppgift för skolan är att ge överblick och sammanhang. Skolan ska stimulera elevernas

Läs mer

Genrepedagogik i modersmålsundervisningen från förskolan till gymnasiet

Genrepedagogik i modersmålsundervisningen från förskolan till gymnasiet Genrepedagogik i modersmålsundervisningen från förskolan till gymnasiet Ett projektarbete som är starkt kopplat till erfarenhetsgrundad kunskap från olika perspektiv Förskolan Grundskolan Gymnasiet Skolspråket

Läs mer

VFU-brev för CF3S80 och för CF3M80 vt-19

VFU-brev för CF3S80 och för CF3M80 vt-19 VFU-information i kurserna CF3S80 och CF3M80, termin 8, lärarutbildning för grundlärare F-3 1 2019-03-28 VFU-brev för CF3S80 och för CF3M80 vt-19 Till VFU- lärare i de två delkurserna Matematik med didaktisk

Läs mer

Verksamhetsbeskrivning

Verksamhetsbeskrivning Verksamhetsbeskrivning Välkomsten är en mottagningsenhet för nyanlända grundskoleelever i Vänersborgs kommun. Här startar de sin skolgång i svensk skola och mottagandet sker kontinuerligt under terminstid.

Läs mer

Utbildningsförvaltningen. Projektbeskrivning ipads i lärandet

Utbildningsförvaltningen. Projektbeskrivning ipads i lärandet Utbildningsförvaltningen Projektbeskrivning 2012-06-05 ipads i lärandet Inledning Barn av idag föds in i den digitala världen. Det måste förskola och skola förhålla sig till. Stiftelsen för Internetinfrastruktur

Läs mer

Örnsköldskolan, centrala Örnsköldsvik Förskola 6 avd. 120 barn Grundskola F elever 50% m. annat m-mål 25 olika språk

Örnsköldskolan, centrala Örnsköldsvik Förskola 6 avd. 120 barn Grundskola F elever 50% m. annat m-mål 25 olika språk Örnsköldskolan, centrala Örnsköldsvik Förskola 6 avd. 120 barn Grundskola F-6 225 elever 50% m. annat m-mål 25 olika språk Med fokus på att utveckla språk o kunskapsutvecklande arbetssätt/förhållningssätt

Läs mer

Riktlinjer för arbetet med flerspråkighet i förskolan

Riktlinjer för arbetet med flerspråkighet i förskolan Riktlinjer för arbetet med flerspråkighet i förskolan Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Diarienummer: UF/2018:179 Dokumentet är beslutat av: Utbildningsnämnden Dokumentet beslutades den: 12

Läs mer

Pedagogik GR (A), Grundläggande läs- och skrivutveckling för grundlärare i fritidshem, 7,5 hp

Pedagogik GR (A), Grundläggande läs- och skrivutveckling för grundlärare i fritidshem, 7,5 hp 1 (5) Kursplan för: Pedagogik GR (A), Grundläggande läs- och skrivutveckling för grundlärare i fritidshem, 7,5 hp Education Ba (A), Basic Learning Reading and writing, Teacher Education, Afterschool Centres

Läs mer

Inledning till presentationen "Nyanlända och argumenterande text. En undersökning av nyanlända och deras lärande"

Inledning till presentationen Nyanlända och argumenterande text. En undersökning av nyanlända och deras lärande Inledning till presentationen "Nyanlända och argumenterande text. En undersökning av nyanlända och deras lärande" Språkforskningsinstitutet tillhör FoU-enheten vid Utbildningsförvaltningen i Stockholm

Läs mer

Lärarförbundets synpunkter på utbildningsdepartementets utredning om utbildning för nyanlända elever

Lärarförbundets synpunkter på utbildningsdepartementets utredning om utbildning för nyanlända elever 14 december 2012 Till Utredare Marie-Hélène Ahnborg Utredningssekreterare Fredrik Lind Utbildningsdepartementet Lärarförbundets synpunkter på utbildningsdepartementets utredning om utbildning för nyanlända

Läs mer

VÄLFÄRD SKOLAS SPRÅKSATSNING. Nätverk och aktiviteter läsåret 2017/2018. Anna Strid, Britt Olofsson Santoft, Jonatan Lannemar Uppdaterad

VÄLFÄRD SKOLAS SPRÅKSATSNING. Nätverk och aktiviteter läsåret 2017/2018. Anna Strid, Britt Olofsson Santoft, Jonatan Lannemar Uppdaterad VÄLFÄRD SKOLAS SPRÅKSATSNING Nätverk och aktiviteter läsåret 2017/2018 Anna Strid, Britt Olofsson Santoft, Jonatan Lannemar Uppdaterad 2017-08-14 1 Innehållsförteckning 1 Välfärd skolas språksatsning...

Läs mer

Att inkludera nyanlända elever i den ordinarie undervisningen. Anette Petersson & Lisa Lundkvist

Att inkludera nyanlända elever i den ordinarie undervisningen. Anette Petersson & Lisa Lundkvist Att inkludera nyanlända elever i den ordinarie undervisningen Anette Petersson & Lisa Lundkvist

Läs mer

På goda grunderen åtgärdsgaranti för läsning, skrivning och matematik. Barn- och ungdomsförvaltningen

På goda grunderen åtgärdsgaranti för läsning, skrivning och matematik. Barn- och ungdomsförvaltningen På goda grunderen åtgärdsgaranti för läsning, skrivning och matematik Barn- och ungdomsförvaltningen Syfte För att garantera att elever, som riskerar att inte uppnå kunskapskraven, upptäcks tidigt och

Läs mer

Regeringens beslut. Regeringsbeslut I: U2018/00404/S. Utbildningsdepartementet. Statens skolverk Stockholm

Regeringens beslut. Regeringsbeslut I: U2018/00404/S. Utbildningsdepartementet. Statens skolverk Stockholm Regeringsbeslut I:2 2018-02 - 01 U2018/00404/S Utbildningsdepartementet Statens skolverk 106 20 Stockholm Uppdrag att genomföra insatser för att stärka utbildningens kvalitet för nyanlända barn och elever

Läs mer

För att bli behörig i ett ämne krävs att sökanden har utbildning i ämnet.

För att bli behörig i ett ämne krävs att sökanden har utbildning i ämnet. Bilaga 1 Nationella krav Allmänt krav För att bli behörig i ett ämne krävs att sökanden har utbildning i ämnet. Förskollärare Sökandes utbildning ska vara en utbildning med förskollärarinriktning i utbildningslandet.

Läs mer

Riktlinjer för mottagande och utbildning av nyanlända elever

Riktlinjer för mottagande och utbildning av nyanlända elever Riktlinjer för mottagande och utbildning av nyanlända elever Antagen av barn- och utbildningsnämnden 2018-06-19 63 Innehållsförteckning Inledning... 2 Bestämmelser om nyanlända elevers utbildning... 2

Läs mer

Pedagogik GR (A), Läs- och skrivinlärning, 15 hp

Pedagogik GR (A), Läs- och skrivinlärning, 15 hp 1 (5) Kursplan för: Pedagogik GR (A), Läs- och skrivinlärning, 15 hp Education Ba (A), Learning reading and writing Allmänna data om kursen Kurskod Ämne/huvudområde Nivå Progression Inriktning (namn) Högskolepoäng

Läs mer

Fritidshemmens rikskonferens Språket på fritids Petra Magnusson

Fritidshemmens rikskonferens Språket på fritids Petra Magnusson Fritidshemmens rikskonferens 2017 Språket på fritids Petra Magnusson Rektor med ambitioner, fritidspersonal med lust och nyfikenhet Kommunens lektor: kunskaper om/i språkutv och kollegialt lärande Skolenhet

Läs mer

Lärarens guide till cirkelmodellen

Lärarens guide till cirkelmodellen Lärarens guide till cirkelmodellen ERICA EKLÖF 1 Erica Eklöf är språk-, läs- och skrivutvecklare på enheten för lärande i Halmstad kommun. Där arbetar hon bl.a. med förskole-/skolutvecklingsprocesser,

Läs mer

Nyanlända elevers integrering och lärande centrala faktorer ur ett språkpedagogiskt perspektiv

Nyanlända elevers integrering och lärande centrala faktorer ur ett språkpedagogiskt perspektiv Nyanlända elevers integrering och lärande centrala faktorer ur ett språkpedagogiskt perspektiv Symposium 2012 Lärarrollen i svenska som andraspråk Om att möta flerspråkiga elever i sin undervisning Nationellt

Läs mer

Gränslös språk- och ämnesutvecklande undervisning

Gränslös språk- och ämnesutvecklande undervisning Gränslös språk- och ämnesutvecklande undervisning En presentation av ett material som innehåller de flesta delar som du behöver i din språk- och ämnesutvecklande undervisning för att frigöra tid för det

Läs mer

Riktlinjer för Örebro kommuns utbildning av nyanlända barn och elever

Riktlinjer för Örebro kommuns utbildning av nyanlända barn och elever PROGRAM POLICY STRATEGI HANDLINGSPLAN RIKTLINJER Riktlinjer för Örebro kommuns utbildning av nyanlända barn och elever Grundskola och språkintroduktion Örebro kommun 2017-08-30 Bou 1348/2017 orebro.se

Läs mer

Språkcentralen Malmö Stads kraftkälla för nyanlända elever i grundskolan. Stockholm april 2016 Ability Partner

Språkcentralen Malmö Stads kraftkälla för nyanlända elever i grundskolan. Stockholm april 2016 Ability Partner Språkcentralen Malmö Stads kraftkälla för nyanlända elever i grundskolan Stockholm 26-27 april 2016 Ability Partner Välkomna till SPRÅKCENTRALEN Språkcentralen som kraftkälla Förskolor SVA-lärare Skolor

Läs mer

En välorganiserad modersmålsundervisning ger skolframgång

En välorganiserad modersmålsundervisning ger skolframgång En välorganiserad modersmålsundervisning ger skolframgång Dagens innehåll Organisationsmöjligheter för modersmålämnet utifrån lag och förordning samt styrdokument Modersmålets och studiehandledningens

Läs mer

Arbetsplan för förskolan Baronen. Läsåret

Arbetsplan för förskolan Baronen. Läsåret Arbetsplan för förskolan Baronen Läsåret 2018-2019 Förskolans arbete utgår från följande lagar och styrdokument: Skollagen(2010:800) Läroplanen för förskola (Lpfö-98/16) Lag om förbud mot diskriminering

Läs mer

Nyanlända och flerspråkiga elever i vuxenutbildning

Nyanlända och flerspråkiga elever i vuxenutbildning Nyanlända och flerspråkiga elever i vuxenutbildning Program 9.00-10.15 Skolverkets arbete och uppdrag Introduktion och diskussion 10.15-10.30 Kaffe och frukt 10.30-12.00 Kartläggningsmaterial Introduktion

Läs mer

Att främja elevers lärande språkutvecklande SOundervisning

Att främja elevers lärande språkutvecklande SOundervisning Modul: Främja elevers lärande i SO Del 8: Att främja elevers lärande språkutvecklande SO-undervisning Att främja elevers lärande språkutvecklande SOundervisning Maaike Hajer, Malmö Högskola I föregående

Läs mer

NÅGRA AV KONFERENSENS TALARE

NÅGRA AV KONFERENSENS TALARE Svensklärare 2018 kunskap utveckling inspiration Hur kan du med skönlitteratur skapa läslust och framgångar i elevernas läsutveckling? Hur kan du undervisa formativt utan att bedömningshögarna växer och

Läs mer

Lagersbergsskolan Handlingsplan för Nyanlända elever

Lagersbergsskolan Handlingsplan för Nyanlända elever 2015-03-16 Lagersbergsskolan Handlingsplan för Nyanlända elever Innehållsförteckning Handlingsplan för nyanlända elever på Lagersbergsskolan Lagersbergsskolans organisation kring nyanlända elever Välkomsten

Läs mer

Svenska som andraspråk för lärare åk 4-6, 30 hp (1-30 hp). Ingår i Lärarlyftet II 30 högskolepoäng, Grundnivå 1

Svenska som andraspråk för lärare åk 4-6, 30 hp (1-30 hp). Ingår i Lärarlyftet II 30 högskolepoäng, Grundnivå 1 Sida 1(6) Kursplan Svenska som andraspråk för lärare åk 4-6, 30 hp (1-30 hp). Ingår i Lärarlyftet II 30 högskolepoäng, Grundnivå 1 Swedish as Second Language for Teachers, Years 4-6, 30 cr (1-30 cr) 30

Läs mer

Inbjudan Fokus på specialpedagogisk forskning

Inbjudan Fokus på specialpedagogisk forskning Inbjudan Fokus på specialpedagogisk forskning En annorlunda seminarieserie läsåret 2013 2014 Välkommen till en annorlunda seminarieserie Skollagen betonar att utbildning ska vila på vetenskaplig grund

Läs mer

VISÄTTRASKOLANS MATEMATIKUTVECKLINGSPLAN

VISÄTTRASKOLANS MATEMATIKUTVECKLINGSPLAN VISÄTTRASKOLANS MATEMATIKUTVECKLINGSPLAN Syftet med den här utvecklingsplanen är att synliggöra hur vi på Visättraskolan ska arbeta för att all undervisning på vår skola ska vara matematik- och kunskapsutvecklande.

Läs mer

Stärk nyanlända elevers möjlighet att nå skolans kunskapsmål

Stärk nyanlända elevers möjlighet att nå skolans kunskapsmål Stärk nyanlända elevers möjlighet att nå skolans kunskapsmål UR KURSENS INNEHÅLL: Pedagogiska framgångsfaktorer vid undervisning av nyanlända elever för att öka deras möjlighet att nå skolans kunskapsmål

Läs mer

Hur hänger teknik och språk ihop i årskurs F-6? Bötrius & Lukic Danielsson

Hur hänger teknik och språk ihop i årskurs F-6? Bötrius & Lukic Danielsson Hur hänger teknik och språk ihop i årskurs F-6? SoL i tre steg Steg 3 Uppföljning och implementering: SoL-inspiratörer på förskolor och skolor driver arbetet vidare i samarbete med förskolechefer/ rektorer

Läs mer

Stockholms universitet Besöksadress: Telefon: Institutionen för språkdidaktik

Stockholms universitet Besöksadress: Telefon: Institutionen för språkdidaktik 1 (6) 2014-12-22 Nationellt centrum för svenska som andraspråk: Kommentar till regeringens proposition 2014/15:45 Utbildning för nyanlända elever mottagande och skolgång Definition och målgrupper Begreppet

Läs mer

Uppdrag att genomföra insatser för att stärka utbildningens kvalitet för nyanlända elever och vid behov för elever med annat modersmål än svenska

Uppdrag att genomföra insatser för att stärka utbildningens kvalitet för nyanlända elever och vid behov för elever med annat modersmål än svenska Regeringsbeslut I:2 2015-06-04 U2015/3356/S Utbildningsdepartementet Statens skolverk 106 20 Stockholm Uppdrag att genomföra insatser för att stärka utbildningens kvalitet för nyanlända elever och vid

Läs mer

(Andréasson,B., Bondeson, L. & Boström, K., 2002: Kemi för grundskolans senare del. Stockholm: Natur och kultur. S. 148)

(Andréasson,B., Bondeson, L. & Boström, K., 2002: Kemi för grundskolans senare del. Stockholm: Natur och kultur. S. 148) Ca 96 % av kroppsvikten utgörs av kol, väte, syre, kväve och svavel. Dessa atomslag får vi i oss med vatten, kolhydrater, fetter, proteiner och vitaminer. Resten av kroppsvikten, 4 %, utgörs av mineralämnen

Läs mer