Yttrande över regional systemanalys för de fyra nordligaste länen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Yttrande över regional systemanalys 2010-2020 för de fyra nordligaste länen"

Transkript

1 Dnr Länsstyrelsen i Norrbotten Kommunikationer Luleå Kopia: ÅF/Infraplan Yttrande över regional systemanalys för de fyra nordligaste länen Sammanfattande synpunkter Transportsystemets funktion är en viktig faktor för regionens, Sveriges och EU:s fortsatta utveckling och konkurrenskraft. Den regionala systemanalysen ger i stort en god bild av transportsystemens funktion och behov av förbättringar i de fyra nordligaste länen. Det är dock vår bestämda uppfattning som politiska företrädare för regionen att de relativt stora investeringar som behövs i järnvägssystemet, bland annat Norrbotniabanan, måste prioriteras tydligt. Malmbanans behov av mötesstationer måste ingå tydligt i föreslagna åtgärder. Northern axis måste beskrivas som en viktig del av transportsystemet i Sverige och EU. I övrigt stödjer regionen de prioriteringar som de tre betänkanden avseende strategiska flygplatser, hamnar och godsnoder har lyft fram som nödvändiga för ökad tillväxt och framtida utveckling. Synpunkter på avsnitten 0. Sammanfattning Näringsliv med stark tillväxt: Att använda ordet dessutom i meningarna ger en förminskande effekt och kan helt uteslutas. Klimatvänliga och förnyelsebara energikällor: Norra Sveriges industrier bör omformuleras till Industrin belägen i norra Sverige för att understryka att det är en industri som rör hela Sverige och inte bara norra Sverige. Gods på järnväg ökar starkt och stora potentialer finns för persontågstrafik: I sista stycket bör Norrbotniabanan nämnas. Norrbotniabanan också utpekats som en tydlig flaskhals i Green Cargos rapport i det alternativ med 20% transportvolymökning. Trafiksäkerhet, nya hastigheter samt gång- och cykeltrafik: Näringsliv och politiker särskilt i inlandet ser stora problem med vägverkets förslag till hastighetssänkningar. Här bör särskilt i inlandet strykas och eventuellt ersättas med i länen. Det är inte önskvärt med hastighetssänkningar heller längs till exempel E4, med många viktiga pendlingsstråk. Texten bör dessutom kompletteras med en skrivning om vägnätets avgörande betydelse för inlandet och dess näringslivs konkurrenskraft.

2 Prioriterade stråk: En prioritering av stråk innebär att några måste lyftas fram i texten, Botniska korridoren och Northern axis är stråk som särskilt bör prioriteras, också i enlighet med de fyra länens samordnade politiska arbete i Europaforum. I beskrivningen av Strategiska tvärstråk bör det framgå att stråket norra Finland Luleå- Narvik är en del av Northern axis. Malmbanan: Det finns ett stort behov av mötesstationer längs Malmbanan vilket bör uppmärksammas. Detta kommer att bli än mer tydligt med ökande gods- och persontrafik. Genom Norrtåg planeras dagtågstrafik med ytterligare 2 dubbelturer/dygn Kiruna-Luleå. Tillgängligt vägnät året runt: Behoven av bärighetssatsningar är särskilt betydelsefullt för inlandet och dess näringsliv vilket bör kompletteras i texten. Regionförstoring: Texten kan förtydligas med att just kompetensförsörjning är en oerhört viktig fråga för näringslivet, samt utvecklingen mot ett mer jämställt samhälle. Finansiering: Angiven tabell borde göras mer pedagogisk. Kostnaderna är väldigt varierande, någon post 0.01 miljarder kr, någon post 42 miljarder kr. Det är viktigt att visa på de delar som är mest angelägna, annars finns det risk att det tillskjuts medel till det som är billigt, så har vi ju ändå fått en del. Posten järnvägsunderhåll saknas, och Malmbanan saknas som enskild post. Längs Malmbanan behövs i första hand mötesstationer för en ökad kapacitet, vilket är av stor vikt då både godstrafik och persontrafik ökar. Inlandsbanan bör redovisas i en egen post. 2.1 Näringsliv Skogsbaserade näringar: Skrivningen bör kompletteras med något om handeln inom Östersjöområdet, hur priser på råvara förändrar handelsströmmarna avseende timmer och massaved. Näringslivets investeringar: Det bör framgå lite mer konkret att dessa miljarder som satsas kommer att ställa betydligt ökade krav på transportsystemet. Särskilt tydligt är det inom gruvsidan där investeringarna till exempel för LKAB kommer att resultera i en ökning från 25 miljoner ton järnmalmsprodukter per år till 30 miljoner ton, där järnväg och hamnar nyttjas i transportkedjan. Som en jämförelse transporteras idag ca 5 miljoner ton totalt på stambanan genom övre Norrland. Dessutom planeras nyetableringar i till exempel Pajala (13,5 miljoner ton järnmalm/år). 2.2 Arbetsmarknad Arbetspendling: I sista stycket skrivs att man med en väl fungerande kollektivtrafik skapar goda förutsättningar för arbetsmarknadssamspel..längs norrlandskusten och längs huvudstråken i norra Sverige såsom Östersund-Ånge-Sundsvall, Sundsvall-Örnsköldsvik- Luleå och Luleå-Piteå. Val av huvudstråk med Örnsköldsvik Luleå och inget norr om Luleå är otillräckligt. Förslagsvis skulle en skrivning om norrlandskusten och andra huvudstråk räcka. Om huvudstråken ska nämnas är också Kiruna-Luleå ett av dem.

3 2.6 Specialiserad samhällsservice Infrastrukturens betydelse för sjukvården bör belysas ytterligare. Det bör beskrivas att Umeå utgör regionsjukhus för de fyra nordligaste länen, med särskilt specialiserad vård. 2.8 Energiförsörjning Näringslivets energianvändning: Syftet med att beskriva energianvändningen i den norrländska industrin per capita är oklart. Vi har en energikrävande industri på grund av dess karaktär, oavsett hur många invånare som finns. 2.9 IT-infrastruktur Här bör en mer utförlig beskrivning av IT-infrastrukturen i länen göras. Norrbotten har en av Sveriges bäst utbyggda infrastrukturer med bredband där svartfibernätet Lumiora sammanbinder länets samtliga kommuner med varandra i en redundant struktur. Varje kommun har etablerat bredbandsnät i centralorter och i de flesta byarna med en täckningsgrad på ca 95 % av länets befolkning. Lumiora har även inom samverkansorganet Team Norrland byggts ihop med fibernät från Nordnorge ner till Mälardalen. Team Norrland är ett av Europas största sammanhängande öppna fibernät. Samarbetet erbjuder ett konkurrens- och leverantörsneutralt fiberoptiskt nät till näringsliv och offentlig verksamhet. 3. Transportsystemen/3.1 Godstrafik I inledningen till kapitlet anges att betydelsen av norra Sveriges transportsystem ska analyseras för industrisystemet, såväl i Sverige som i övriga EU. I ett europeiskt perspektiv bör Northern axis tas upp och dess betydelse som en öst-västlig internationell transportkorridor som också utgör en del av det svenska transportsystemet. Godstransporterna på järnväg ökar: Det bör nämnas att prognosen för ökade godsflöden också bör ta hänsyn till ökade transporter i öst-västlig riktning via bland annat Northern axis. Stora kapacitetsproblem behöver förebyggas: Malmbanans behov av mötesplatser bör finnas med bland nödvändiga investeringar då kraftigt ökade godsflöden väntas, liksom en ökad persontrafik. Terminaler och sammodalitet: I resonemanget kring Northern axis är det också viktigt att behovet av väl fungerande terminaler lyfts fram, med tanke på förbindelser i öst-västlig riktning, Järnvägstransporter som integrerade delar i industrins produktionskedjor: De tåg som transporterar fisk från Norge bör nämnas i texten. 3.2 Interregional kollektivtrafik Dagens kollektivtrafik: Det dagtåg som bedrivits mellan Luleå och Umeå under en period har upphört. I samband med att trafiken på Botniabanan kommer igång planeras trafik återupptas med 3 dubbelturer/dygn. 3.3 Järnvägsnätet Malmbanan: Det finns ett stort behov av mötesstationer längs Malmbanan vilket bör uppmärksammas. Detta kommer att bli än mer tydligt med ökande gods- och persontrafik. Genom Norrtåg planeras dagtågstrafik med ytterligare 2 dubbelturer/dygn Kiruna-Luleå.

4 3.4 Vägnätet Nya hastigheter: Det anges att de nordliga delarna av E4 berörs i mindre grad. Även om så är fallet jämfört med Västernorrland är det ändå långa sträckor som föreslås få sänkt hastighet, bland annat viktiga pendlingssträckor, vilket bör framgå mer tydligt. Det bör också nämnas de stora potentialer som finns genom att arbeta med att få trafikanterna att hålla redan beslutade hastighetsgränser. De nu föreslagna hastighetssänkningarna (omfattande hela statliga vägnätet) förväntas rädda ca 10 liv per år i Sverige, vilket är en bråkdel av de ca 150 liv per år som enligt Vägverket skulle sparas om trafikanterna redan idag följde gällande hastighetsbegränsningar. Trafiksäkerhet: Figur bör utgå. Det finns en mängd olika sätt att visa statistik. I denna bild framstår två av de norrländska länen generellt som mycket trafikfarliga. Hade man valt att visa de facto antalet olyckor med dödlig utgång som sker i Sverige hade bilden varit helt annorlunda, eller var olyckorna sker som också anges i texten. Eventuell figur bör stödja vårt ställningstagande att höja standarden med hjälp av till exempel mötesseparing av högtrafikerade vägavsnitt. Gång- och cykeltrafik: Stämmer resonemanget om att en utökad GC-trafik ger en ekonomisk vinst i mindre underhållskostnader? Genom att anlägga fler GC-vägar ökar behovet av till exempel snöröjning av dessa, även om vinster i miljö och hälsa uppnås. Mindre slitage på vägen genom överflyttning av trafik från bil till gång- och cykel torde ändå ge marginella effekter ur underhållssynpunkt. Vid beskrivningen av var gång- och cykeltrafik behövs bör också nämnas det stora behov som finns genom byar med randbebyggelse. 3.5 Hamnar Hamnen i Kalix (Karlsborg) bör anges i text i figur såsom andra industrihamnar. SCA Munksund som har en egen hamnverksamhet saknas i beskrivningen. Northern Sweden seaports bör visas i bilden, t.e.x. genom att ringa in dessa hamnar. Kalix hamn ingår inte i samarbetet, såsom angivits i texten (liksom under rubriken 3.1 Sjöfart). Samverkan i Northern Sweden seaports bör beskrivas mer utförligt, Tillsammans står Skellefteå, Piteå och Luleå hamnar för 8 % av den totala godsvolym som transporteras över Sveriges hamnar. Syftet med samarbetet är bland annat att långsiktigt stärka konkurrenskraften för regionens sjöfart till nytta för varuägare och andra intressenter inom regionen samt att undersöka möjligheten till ett mer fördjupat samarbete i framtiden. Områden inom vilka hamnarna avser att utöka samarbetet är gemensam marknadsföring, isbrytning, farleder, bogserbåtsassistanser, starkare partner vid deltagande i eventuella EU-projekt., gemensamma inköp, benchmarking, nordligt alternativ för etablering av containertrafik eller linjetrafik. 5.2 Funktions- och åtgärdsanalys Skrivningen bör kompletteras med Malmbanan och dess behov av mötesstationer. Matrisen bör samordnas med de funktioner som anges i avsnitt 6 för öka tydligheten. Vissa skrivningar som anges i kolumnen funktion i avsnittet skulle kunna beskrivas under delfunktion. 5.3 Konkurrenskraftigt näringsliv Effektivare och robustare transportsystem: Northern axis måste beskrivas i detta avsnitt, som en del av det norrländska transportsystemet, av strategisk betydelse för landet och EU.

5 Strategiska tvärstråk: Det bör framgå att stråket norra Finland Luleå-Narvik är en del av Northern axis. Smidiga tjänsteresor: Angående Storumans flygplats, bör skrivningen omformuleras för en neutral beskrivning. Vi anser att flygplatsutredningen gjort en rimlig analys avseende indelning i nationellt strategiska, regionalt strategiska respektive övriga flygplatser. Faktaruta i slutet: Formuleringen att hastighetssänkningar inte ska ersätta planerade åtgärder på vägarna är olycklig. Vi vet inte läget för Vägverkets planerade åtgärder eller hur dessa åtgärder skulle påverka klassificeringen från ett hastighetsperspektiv. Oavsett planerade åtgärder är det inte önskvärt med generella hastighetssänkningar. 5.5 Väl fungerande arbetsmarknadsregioner Figur 5.5.1: Enligt Nuteks indelning i funktionella arbetsmarknadsregioner ingår Kalix i samma region som fyrkantenområdet. Förbättrad vägstandard i inlandet: Formuleringen att hastighetssänkningar inte ska ersätta planerade åtgärder på vägarna är olycklig. Vi vet inte läget för Vägverkets planerade åtgärder eller hur dessa åtgärder skulle påverka klassificeringen från ett hastighetsperspektiv. Oavsett planerade åtgärder är det inte önskvärt med generella hastighetssänkningar. 6. Systemutvecklande åtgärdspaket Robust järnvägssystem med god kapacitet och bärighet: Komplettering med åtgärder längs Malmbanan bör ske. Väl fungerande transportnoder, dvs. kombiterminaler och hamnar: Med tanke på vindkraftens och gruvnäringens expansion bör en ökad kapacitet avseende hamnstrukturen läggas till på medellång sikt. Bra tillgänglighet nationellt och internationellt till fjällområden. Bra väg- och järnvägsförbindelser mellan kust och fjäll inom regionen: De åtgärder som beskrivits här är endast vägåtgärder. Detta bör kompletteras med järnvägsåtgärder, där åtgärder längs Malmbanan passar väl in. 6.2 Finansiering Utökade ekonomiska ramar: Angående ekonomiska ramar bör det framgå tydligt att ökade anslag behövs till infrastrukturen, särskilt avseende järnvägar. Skrivningen tar sin utgångspunkt i länsplanerna, trots att de stora järnvägsinvesteringar som föreslås, bärighetsmedlen och större vägprojekt idag hanteras via de nationella planerna. En kort inledning om varför det är så viktigt med utökade medel bör också ingå, t.ex. industrins expansion och konkurrenskraft, ökade öst-västliga förbindelser, samarbete inom Barentsregionen. Angående angiven tabell har synpunkter lämnats under 0. Sammanfattning.

6 7.2 Regionala särdrag ur energi- och klimatperspektiv Storregionens energiproduktion: Texten bör omformuleras. Vi har idag ett överskott av el från Norrland, trots elintensiva industrier, som måste överföras. Därför är det viktigt att stamnäten byggs ut för att kunna ta tillvara el från energiproduktionen här uppe från till exempel vindkraft och vattenkraft, som är relativt miljövänliga energikällor. Slutsatsen i sista stycket som väl stämmer överens med vår uppfattning, passar inte ihop med texten som leder fram till det. Resonemanget i de tre föregående styckena är inte relevant för slutsatsen. För kommunikationspolitiska rådet i Norrbottens län Kent Ögren Landstingsstyrelsens ordf. Norrbottens läns landsting Karl Petersén Ordf. Kommunförbundet Norrbotten Peter Roslund Kommunstyrelsens ordf. i Piteå kommun

Sammanställning av resultat från gruppresentationer på Dialogmötet 11 april i Lycksele

Sammanställning av resultat från gruppresentationer på Dialogmötet 11 april i Lycksele Sammanställning av resultat från gruppresentationer på Dialogmötet 11 april i Lycksele Nedan har vi sammanställt de prioriterade brist-/utvecklingsområden som kom fram i gruppdiskussionerna på dialogmötet.

Läs mer

Yttrande över remiss på Kapacitetsutredningen (TRV 2011/17304)

Yttrande över remiss på Kapacitetsutredningen (TRV 2011/17304) 2012-03-27 Till Trafikverket Yttrande över remiss på Kapacitetsutredningen (TRV 2011/17304) Norrbottens läns landsting och Kommunförbundet Norrbotten har beretts möjligheter att yttra sig över kapacitetsutredningen.

Läs mer

Yttrande över Inriktningsunderlag inför transportinfrastrukturplanering för perioden 2018-2029 ((N2015/4305/TIF).

Yttrande över Inriktningsunderlag inför transportinfrastrukturplanering för perioden 2018-2029 ((N2015/4305/TIF). 2016-01-30 Till Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande över Inriktningsunderlag inför transportinfrastrukturplanering för perioden 2018-2029 ((N2015/4305/TIF). Tillväxtberedningen är ett gemensamt

Läs mer

norrstyrelsen Vision och mål för infrastruktur i Region Norrland Ett förslag från Norrstyrelsens arbetsgrupp för infrastruktur

norrstyrelsen Vision och mål för infrastruktur i Region Norrland Ett förslag från Norrstyrelsens arbetsgrupp för infrastruktur norrstyrelsen rapport 2009: 20 Vision och mål för infrastruktur i Region Norrland Ett förslag från Norrstyrelsens arbetsgrupp för infrastruktur Förord Norrstyrelsen har bildats för att förbereda sammanslagningen

Läs mer

Yttrande över slutbetänkandet av hamnstrategiutredningen (SOU 2007:58)

Yttrande över slutbetänkandet av hamnstrategiutredningen (SOU 2007:58) Kommunstyrelsen 2007-12-03 234 541 Arbets- och personalutskottet 2007-11-26 250 536 Dnr 07.648-552 decks15 Yttrande över slutbetänkandet av hamnstrategiutredningen (SOU 2007:58) Bilaga: Sammanfattning

Läs mer

Kapacitetsutredningen

Kapacitetsutredningen Kapacitetsutredningen Inspel från planupprättarna i Västerbotten och Norrbotten Hearing 22 mars 2012 Skellefteå Bo-Erik Ekblom, Länsstyrelsen Norrbotten Mårten Edberg, Region Västerbotten Gruvnäringen

Läs mer

Positionspapper från kommunikationspolitiska rådet i Norrbottens län infrastrukturplaneringen, perioden

Positionspapper från kommunikationspolitiska rådet i Norrbottens län infrastrukturplaneringen, perioden Positionspapper från kommunikationspolitiska rådet i Norrbottens län infrastrukturplaneringen, perioden 2010-2019. Infrastrukturplanering 2010-2019 För att skapa en hållbar utveckling med en tryggad välfärd

Läs mer

DEN BOTNISKA KORRIDOREN

DEN BOTNISKA KORRIDOREN Remissvar, diarienummer: N2015/4305/TIF Till: Näringsdepartementet Från: Samarbetet Bakom samarbetet står Länsstyrelsen Norrbotten, Region Västerbotten, Länsstyrelsen Västernorrland, Region Jämtland Härjedalen,

Läs mer

BILAGA 4 SAMMANSTÄLLNING VIKTIGASTE PRIORITERADE FUNKTIONER EFTER MÅLOMRÅDE

BILAGA 4 SAMMANSTÄLLNING VIKTIGASTE PRIORITERADE FUNKTIONER EFTER MÅLOMRÅDE BILAGA 4 SAMMANSTÄLLNING VIKTIGASTE PRIORITERADE FUNKTIONER EFTER MÅLOMRÅDE Deltagarna fick gruppvis ta fram de funktioner de ansåg viktiga inom regionen på ett 00, 040 och 050 års perspektiv. Efter varje

Läs mer

Hearing inriktningsproposition 30 mars

Hearing inriktningsproposition 30 mars Underlag gemensam presentation Hearing inriktningsproposition 30 mars Representanter på scen: Elvy Söderström, Joakim Berglund (BK, agerar även samtalsledare) Lorents Burman (NBB) Eva Lindberg (OKB / Gävleborg)

Läs mer

Kommunikationspolitisk plattform för Norrbotten. För ökad tillgänglighet och en konkurrenskraftig region

Kommunikationspolitisk plattform för Norrbotten. För ökad tillgänglighet och en konkurrenskraftig region Kommunikationspolitisk plattform för Norrbotten För ökad tillgänglighet och en konkurrenskraftig region 1 Inledning Det kommunikationspolitiska rådet bestående av politiker från regionen är ett forum för

Läs mer

Yttrande över förslag till Nationell plan för transportsystemet 2010-2021 samt miljökonsekvensbeskrivning

Yttrande över förslag till Nationell plan för transportsystemet 2010-2021 samt miljökonsekvensbeskrivning Kommunstyrelsen 2009-10-12 186 490 Arbets- och personalutskottet 2009-09-28 196 422 Dnr 09.534-50 oktks15 Yttrande över förslag till Nationell plan för transportsystemet 2010-2021 samt miljökonsekvensbeskrivning

Läs mer

Tågtrafik till Norrland

Tågtrafik till Norrland Tågtrafik till Norrland Sammanfattning av landstingets engagemang för tågtrafik till övre Norrland som omfattar Norrbotniabanan, Norrtåg, Transitio och ny kostnadsfördelning för länstrafiken. Norrbotniabanan

Läs mer

kommunikationspolitisk plattform för norrbotten

kommunikationspolitisk plattform för norrbotten kommunikationspolitisk plattform för norrbotten För ökad tillgänglighet och en konkurrenskraftig region globalt perspektiv Transportkorridorer har stor betydelse i ett globalt perspektiv. De korridorer

Läs mer

Tal Framtidens Gruv & mineral, 28 januari, 15.00 15.20 (20 min) Bottniska korridoren pulsåder från råvaror till marknad

Tal Framtidens Gruv & mineral, 28 januari, 15.00 15.20 (20 min) Bottniska korridoren pulsåder från råvaror till marknad 1 (6) Tal Framtidens Gruv & mineral, 28 januari, 15.00 15.20 (20 min) Bottniska korridoren pulsåder från råvaror till marknad Hela programmet finns på: http://www.framtidensgruvochmineral.se/program/ Rullande

Läs mer

Infrastrukturprojekt i Norrland. Olle Tiderman

Infrastrukturprojekt i Norrland. Olle Tiderman Infrastrukturprojekt i Norrland Olle Tiderman Infrastrukturprojekt i Norrland Botniska korridoren Botniabanan och Norrbotniabanan Nationell godsstrategi Norrtåg Framgångsfaktorer Vision & substans Kunskap

Läs mer

Minnesanteckningar Norrtågsmöte 2013-06-20, kl 10:00-13:00 svensk tid, Plats: Landstingshuset, Luleå

Minnesanteckningar Norrtågsmöte 2013-06-20, kl 10:00-13:00 svensk tid, Plats: Landstingshuset, Luleå 1/5 Minnesanteckningar Norrtågsmöte 2013-06-20, kl 10:00-13:00 svensk tid, Plats: Landstingshuset, Luleå Närvarande: - Kommunrepresentanter o Haparanda/Torneå, Göran Wigren o Kalix, Magnus Wiklund o Boden,

Läs mer

Yttrande över förslag till nationell plan för transportsystemet

Yttrande över förslag till nationell plan för transportsystemet REGIONUTVECKLINGSUTSKOTTET YTTRANDE Sida 1 (6) Dnr: 03363-2017 Regeringskansliet Näringsdepartementet Dnr: N2017/05430/TIF Yttrande över förslag till nationell plan för transportsystemet 2018-2029 Region

Läs mer

Infrastrukturplaner i Sverige

Infrastrukturplaner i Sverige Infrastrukturplaner i Sverige Mårten Edberg Infrastrukturstrateg Stråkrådet E12 3-4 juni i Vasa Två planstrukturer under upprättande Nationell plan (gemensam för fyra trafikverk) - Hanterar investeringar

Läs mer

Diskussionsunderlag Utmaningar och förslag till samarbeten

Diskussionsunderlag Utmaningar och förslag till samarbeten Diskussionsunderlag Utmaningar och förslag till samarbeten Vad säger OECD territorial reviews Vilket fokus har regionerna i pågående infrastrukturplanering Motiv och svårigheter vid utvecklad samverkan

Läs mer

DEN BOTNISKA KORRIDOREN

DEN BOTNISKA KORRIDOREN Ostkustbanan 2015 AB Org nr. 559021-6262 Dnr N 2015/4305/TIF Till Regeringen Remissvar: Trafikverkets inriktningsunderlag inför transportinfrastrukturplanering för perioden 2018-2029 BAKGRUND Trafikverket

Läs mer

SYSTEMANALYS Stockholm-Mälarregionen och Gotland

SYSTEMANALYS Stockholm-Mälarregionen och Gotland SYSTEMANALYS Stockholm-Mälarregionen och Gotland Ett samarbete Regionförbundet Uppsala län Regionförbundet Sörmland Regionförbundet Örebro Länsstyrelsen i Stockholms län Länsstyrelsen i Västmanlands län

Läs mer

Yttrande - Inriktningsunderlag inför transportinfrastrukturplaneringen för perioden 2018-2029

Yttrande - Inriktningsunderlag inför transportinfrastrukturplaneringen för perioden 2018-2029 2016-02-2323 Er ref: N2015/4305/TIF Vår ref: 2014/606-544 Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande - Inriktningsunderlag inför transportinfrastrukturplaneringen för perioden 2018-2029 Regionförbundet

Läs mer

Planering för samhällsutveckling och åtgärdsvalsstudier i tidig planering Annica Lindström, Planering

Planering för samhällsutveckling och åtgärdsvalsstudier i tidig planering Annica Lindström, Planering Planering för samhällsutveckling och åtgärdsvalsstudier i tidig planering Annica Lindström, Planering 1 2 Nära vardagen där det händer Så här arbetar vi Ekonomisk planeringsprocess Planläggningsprocessen

Läs mer

Yttrande över Nationell plan för transportsystemet

Yttrande över Nationell plan för transportsystemet YTTRANDE 2009-10-27 Dnr N2009/6374/IR Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande över Nationell plan för transportsystemet 2010-2021 Trafikverken (Vägverket, Banverket, Sjöfartsverket och Transportstyrelsen)/Näringsdepartementet

Läs mer

Länsstyrelsens länsuppdrag

Länsstyrelsens länsuppdrag Uppgradering av RUP Länsstyrelsens länsuppdrag I startblocken mot nästa programperiod Ny strategi med vissa kvantitativa mål blir styrande Dialogmöten Innovation och förnyelse Tillgänglighet Kompetensförsörjning

Läs mer

BILAGA 2 SAMMANSTÄLLNING BRISTER OCH UTMANINGAR

BILAGA 2 SAMMANSTÄLLNING BRISTER OCH UTMANINGAR BILAGA 2 SAMMANSTÄLLNING BRISTER OCH UTMANINGAR Deltagarna fick gruppvis ta fram vilka brister och utmaningar de ansåg fanns i regionen. på workshop. Lycksele 2016 06 07 Luleå 2016 06 08 1 Brister och

Läs mer

Infrastruktur för effektiv och hållbar logistik

Infrastruktur för effektiv och hållbar logistik Infrastruktur för effektiv och hållbar logistik Rein Jüriado Strateg TMALL 0794 Presentation bilder sommar v 1.0 Logistikdag Norr 8 november 2018 Vår vision Alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt 2

Läs mer

Jobb- och tillväxtsatsningar: 55 miljarder till järnväg

Jobb- och tillväxtsatsningar: 55 miljarder till järnväg Jobb- och tillväxtsatsningar: 55 miljarder till järnväg 55 miljarder till Ostlänken, Göteborg-Borås samt investeringar i drift och underhåll som del i investeringssatsning för jobb och tillväxt Regeringen

Läs mer

Yttrande över Förslag till nationell plan för transportsystemet

Yttrande över Förslag till nationell plan för transportsystemet N2017/05430/TIF Näringsdepartementet Yttrande över Förslag till nationell plan för transportsystemet 2018-2029 Yttrandet lämnas gemensamt av och. Det är oerhört glädjande att Norrbotniabanan återigen tar

Läs mer

Bilaga 3 Exempel funktioner ur förslag till Nationell plan. Funktioner i Förslag till Nationell plan för transportsystemet 2010-2021

Bilaga 3 Exempel funktioner ur förslag till Nationell plan. Funktioner i Förslag till Nationell plan för transportsystemet 2010-2021 RAPPORT 1(6) Datum: Bilaga 3 Exempel funktioner ur förslag till Nationell plan Funktioner i Förslag till Nationell plan för transportsystemet 2010-2021 Nedan beskrivs de identifierade önskvärda funktionerna

Läs mer

Logistik som utvecklingsstrategi

Logistik som utvecklingsstrategi Logistik som utvecklingsstrategi Umeå, Västerbotten och regionen i en ny situation: transportinfrastruktur som verktyg! Botniabanan Terminalutbyggnader Umeå hamn omstruktureras och kapacitetförstärks Tvärbanans

Läs mer

Remiss - Förslag till nationell plan för transportsystemet 2014-2025

Remiss - Förslag till nationell plan för transportsystemet 2014-2025 Dnr KS-2013-328 Dpl 05 sid 1 (7) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Remissvar 2013-08-14 Peter Thörn, peter.thorn@karlstad.se Remiss - Förslag till nationell plan för transportsystemet 2014-2025 Dnr KS-2013-328 Dpl

Läs mer

Foto: Klas Eriksson, Thomas Harrysson, Peter Svenson beskurna bilder. Västsvenska paketet. Februari 2011

Foto: Klas Eriksson, Thomas Harrysson, Peter Svenson beskurna bilder. Västsvenska paketet. Februari 2011 Foto: Klas Eriksson, Thomas Harrysson, Peter Svenson beskurna bilder Västsvenska paketet Göteborg och Västsverige ska vara en attraktiv, hållbar och växande region nu och i framtiden För att skapa god

Läs mer

LÄNSTRANSPORTPLAN FÖR VÄSTERBOTTENS LÄN

LÄNSTRANSPORTPLAN FÖR VÄSTERBOTTENS LÄN LÄNSTRANSPORTPLAN 2014 2025 FÖR VÄSTERBOTTENS LÄN Bilaga 4 Ansatser till föreslagna namngivna åtgärdsvalsstudier Ansatser till åtgärdsvalsstudier Nedan beskrivs ansatser till åtgärdsvalsstudier att lägga

Läs mer

Kort historia. Norrtågstrafiken

Kort historia. Norrtågstrafiken Kort historia Norrtågstrafiken 1999 Processen runt tågtrafiken i Norrland startar 2001 Intresseföreningen Norrtåg startar ett politiskt samarbete kring tågutvecklingen i Norrland utmaningar och möjligheter

Läs mer

Tyngre fordon på det allmänna vägnätet samt Tyngre och längre fordonståg på det allmänna vägnätet

Tyngre fordon på det allmänna vägnätet samt Tyngre och längre fordonståg på det allmänna vägnätet YTTRANDE Vårt dnr: 2014-10-17 Avdelningen för tillväxt och samhällsbyggnad Ulrika Appelberg Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Tyngre fordon på det allmänna vägnätet samt Tyngre och längre fordonståg

Läs mer

KOMMUNALFÖRBUNDET GR. GR prioriterar

KOMMUNALFÖRBUNDET GR. GR prioriterar Dnr: 09-154.20 Tjänsteutlåtande 2009-09-14 Georgia Larsson Förslag till yttrande över Nationell plan för transportsystemet 2010-2021 Göteborgsregionens kommunalförbund (GR) har i skrivelse från Västra

Läs mer

Yttrande över Trafikverkets utredning om Inlandsbanans funktion och roll i transportsystemet

Yttrande över Trafikverkets utredning om Inlandsbanans funktion och roll i transportsystemet 2012-12-14 Er ref: Kenneth Natanaelsson kenneth.natanaelsson@trafikverket.se Karolina Boholm karolina.boholm@skogsindustrierna.org 08-762 72 30 070-202 98 69 Yttrande över Trafikverkets utredning om Inlandsbanans

Läs mer

2014-04-03. Utbyggnad av E20 genom Västra Götaland

2014-04-03. Utbyggnad av E20 genom Västra Götaland 2014-04-03 Utbyggnad av E20 genom Västra Götaland Utbyggnad av E20 genom Västra Götaland Regeringens främsta mål är full sysselsättning. En utbyggd och fungerande infrastruktur knyter ihop landet och är

Läs mer

INFRASTRUKTUREN I NORR. Bo Krogvig, Direktör Kommunikation och Samhällskontakter, LKAB

INFRASTRUKTUREN I NORR. Bo Krogvig, Direktör Kommunikation och Samhällskontakter, LKAB INFRASTRUKTUREN I NORR Bo Krogvig, Direktör Kommunikation och Samhällskontakter, LKAB UTMANINGAR VI SER Utgångspunkten är tillträde till marknaderna för basindustrins produktion. Kapacitetsbrister i stora

Läs mer

Nätverksträff för Trafiksäkerhet i Örnsköldsvik Claes Edblad Håkan Lind Trafikverket

Nätverksträff för Trafiksäkerhet i Örnsköldsvik Claes Edblad Håkan Lind Trafikverket Nätverksträff för Trafiksäkerhet i Örnsköldsvik 2011-04-04 Claes Edblad Håkan Lind Trafikverket Vision Alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt 2 2011-04-05 Alla kommer fram smidigt Välinformerande trafikanter

Läs mer

Effektredovisning för BVLu_018 Luleå-Kiruna ökad hastighet

Effektredovisning för BVLu_018 Luleå-Kiruna ökad hastighet PM Effektredovisning för BVLu_018 Luleå-Kiruna ökad hastighet Handläggare: Telefon: e-post: Innehåll 1 Effektbeskrivning av åtgärd...3 1.1 Allmänt...3 1.2 Trafikering...3 1.3 Restider/transporttider/avstånd...3

Läs mer

En Bättre Sits-samarbetet De funktionella sambanden definierar vår region

En Bättre Sits-samarbetet De funktionella sambanden definierar vår region Om Mälardalsrådet Samverkansorganisation och mötesplats för storregionala utvecklingsfrågor Politiskt styrd organisation Medlemmar: 57 kommuner, 5 landsting, 5 associerade Fokusområden Infrastruktur och

Läs mer

Inledning 2012-03-23. Trafikverket Ärendemottagningen Kapacitetsutredningen Box 810 781 28 Borlänge

Inledning 2012-03-23. Trafikverket Ärendemottagningen Kapacitetsutredningen Box 810 781 28 Borlänge Trafikverket Ärendemottagningen Kapacitetsutredningen Box 810 781 28 Borlänge Yttrande över Trafikverkets rapporter Transportsystemets behov av kapacitetshöjande åtgärder - förslag på lösningar fram till

Läs mer

GRUPPDISKUSSION NULÄGET OCH UTMANINGARNA

GRUPPDISKUSSION NULÄGET OCH UTMANINGARNA GRUPPDISKUSSION NULÄGET OCH UTMANINGARNA Har vi beskrivit nuläget rätt? Frågan om Storregion fattas nodstäder i hela storregionen och arbetsmarknadsregioner. Planera utifrån prognoser istället för mål-förhållningssätt,

Läs mer

ett transportnav att räkna med Vill du vara med? Kom och ta plats i händelsernas centrum.

ett transportnav att räkna med Vill du vara med? Kom och ta plats i händelsernas centrum. ett transportnav att räkna med Vill du vara med? Kom och ta plats i händelsernas centrum. Den optimala platsen att Lasta, lossa och lagra längs norrlandskusten Det är möjligt att alla vägar leder till

Läs mer

Åtgärdsvalsstudier en metodik för planering i tidiga skeden

Åtgärdsvalsstudier en metodik för planering i tidiga skeden Åtgärdsvalsstudier en metodik för planering i tidiga skeden Jan Lindgren, Trafikverket 1 2015-02-24 Åtgärdsval vad, varför? När ett problem i transportsystemet identifierats påbörjas ett åtgärdsval. Åtgärdsval

Läs mer

E12 Atlantica. Ett innovativt och hållbart samarbete för effektiva transportlösningar. Slutrapport 2014-09-30

E12 Atlantica. Ett innovativt och hållbart samarbete för effektiva transportlösningar. Slutrapport 2014-09-30 E12 Atlantica Ett innovativt och hållbart samarbete för effektiva transportlösningar Slutrapport 2014-09-30 NORWAY Luleå FINLAND Karleby St Petersburg Skellefteå Jakobstad Seinäjoki Lycksele Umeå Vasa

Läs mer

Nyckelstråket. Almedalen 5 Juli 2011

Nyckelstråket. Almedalen 5 Juli 2011 Nyckelstråket Almedalen 5 Juli 2011 Nyckelstråket en nationell angelägenhet Viktiga iakttagelser ur rapporten: Stambanor med allt större kapacitetsproblem för både persontrafik och gods. Regionförstoring

Läs mer

Yttrande över förslag till nationell plan för transportsystemet 2014-2025

Yttrande över förslag till nationell plan för transportsystemet 2014-2025 YTTRANDE N2013/2942/TE 1 (6) Ulrika Nilsson Telefon 010-224 93 19 ulrika.u.nilsson@lansstyrelsen.se Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande över förslag till nationell plan för transportsystemet

Läs mer

Storstäderna är avgörande för Sveriges framtid Storstäderna är Sveriges ekonomiska motor och drivkraft för utveckling

Storstäderna är avgörande för Sveriges framtid Storstäderna är Sveriges ekonomiska motor och drivkraft för utveckling Storstäderna är avgörande för Sveriges framtid Storstäderna är Sveriges ekonomiska motor och drivkraft för utveckling Storstäderna behöver ständigt mer och ny kunskap och kompetens och måste använda alla

Läs mer

Samrådsyttrande Norrbotniabanan, Järnvägsutredning Piteå Luleå (Södra Gäddvik)

Samrådsyttrande Norrbotniabanan, Järnvägsutredning Piteå Luleå (Södra Gäddvik) Kommunstyrelsen 2011 01 17 32 43 Plan och tillväxtutskottet 2010 12 13 124 265 Dnr 10.777 53 janks18 Samrådsyttrande Norrbotniabanan, Järnvägsutredning Piteå Luleå (Södra Gäddvik) Ärendebeskrivning Bakgrund

Läs mer

Gemensamma prioriteringar för Västra Götaland en region och 49 kommuner

Gemensamma prioriteringar för Västra Götaland en region och 49 kommuner Gemensamma prioriteringar för Västra Götaland en region och 49 kommuner Vi bidrar till svensk tillväxt. Samtidigt som klimatmålen nås. Västra Götaland är Sveriges industriella och logistiska nav och står

Läs mer

Remissvar Reviderade långsiktiga investeringsplaner för väg och järnväg

Remissvar Reviderade långsiktiga investeringsplaner för väg och järnväg Kommunstyrelsen 2007-05-14 89 181 Plan- och tillväxtutskottet 2007-04-23 49 90 Banverket, Vägverket, Stadsbyggnadskontoret, Tekniska förvaltningen 07.39 21 majks19 Remissvar Reviderade långsiktiga investeringsplaner

Läs mer

Motion till riksdagen 1987/88: T82. av Hans Dau (m) om trafikpolitiken inför 1990-talet (pro p. 1987/88: 50) Järnvägar

Motion till riksdagen 1987/88: T82. av Hans Dau (m) om trafikpolitiken inför 1990-talet (pro p. 1987/88: 50) Järnvägar Motion till riksdagen 1987/88: T82 av Hans Dau (m) om trafikpolitiken inför 1990-talet (pro p. 1987/88: 50) Den trafikpolitiska propositionen är ett tjockt aktstycke med många olika både synpunkter och

Läs mer

Landstingets bolag. Henrik Berg, Regionala enheten. Landstingets verksamhetsmål: Mål för regional utveckling: Attraktiva livsmiljöer och mångfald

Landstingets bolag. Henrik Berg, Regionala enheten. Landstingets verksamhetsmål: Mål för regional utveckling: Attraktiva livsmiljöer och mångfald Landstingets bolag Henrik Berg, Regionala enheten Landstingets verksamhetsmål: Attraktiv region God hälsa God vård Engagerade medarbetare Mål för regional utveckling: Attraktiva livsmiljöer och mångfald

Läs mer

Projektbeskrivning Nya Ostkustbanan 2014

Projektbeskrivning Nya Ostkustbanan 2014 Projektbeskrivning Nya Ostkustbanan 2014 2013-09-19 Projektbeskrivning Nya Ostkustbanan 2014 1. Inledning Mellan 2011-2013 pågår projekt Nya Ostkustbanan. Projektets övergripande syfte är att uppnå en

Läs mer

Hamnstrategi. Bakgrund

Hamnstrategi. Bakgrund Samhällsbyggnadschef Bruno Nilsson Hamnstrategi Antagen av kommunfullmäktige 2018-09-24, 159 Bakgrund Västerviks läge vid Östersjön ger goda förutsättningar för att fungera som en länk i ett större transportsystem.

Läs mer

SKOGSBASERADE NÄRINGAR

SKOGSBASERADE NÄRINGAR SKOGSBASERADE NÄRINGAR Industriella produktionsvärden Skogsbaserad industri, 2005, MSEK 10 000 5 000 1 000 Årlig genomsnittlig skogsproduktion, 2001-2005 0 MSEK 300 MSEK ÅF Infraplan Setra Billerud Smurfit

Läs mer

Flerregional systemanalys för Ostlänken. Mars 2009

Flerregional systemanalys för Ostlänken. Mars 2009 Flerregional systemanalys för Ostlänken Mars 2009 1 Nyköping- Östgötalänken AB, ägare och adjungerade 2008 Ägare Kommunerna Mjölby, Linköping, Norrköping, Nyköping, Oxelösund, Trosa, Botkyrka + Regionförbundet

Läs mer

Trafikverkets förslag till nationell plan för transportsystemet 2014 2025; N2013/2942/TE

Trafikverkets förslag till nationell plan för transportsystemet 2014 2025; N2013/2942/TE SVENSK TURISM AB REMISSYTTRANDE Box 3546 2013-09-26 103 69 Stockholm Näringsdepartementet 103 33 STOCKHOLM Trafikverkets förslag till nationell plan för transportsystemet 2014 2025; N2013/2942/TE Svensk

Läs mer

Nuläge och framtid för godstransporter i Vänerstråket och Göta älv. Bertil Hallman SVäpl Projektledare

Nuläge och framtid för godstransporter i Vänerstråket och Göta älv. Bertil Hallman SVäpl Projektledare Nuläge och framtid för godstransporter i Vänerstråket och Göta älv Bertil Hallman SVäpl Projektledare Bertil Hallman Långsiktig planerare Samhälle Region Väst Projektledare för Stråkstudie Vänersjöfartens

Läs mer

Systemanalys HCT. Emeli Adell Trivector Projektledare

Systemanalys HCT. Emeli Adell Trivector Projektledare Systemanalys HCT Emeli Adell Trivector Projektledare Syftet med systemanalysen: Undersöka vilka effekter som införande av HCT kan leda till för samhället som helhet på kort och lång sikt. Arbetsgrupp:

Läs mer

4 Mälarstäder

4 Mälarstäder 4 Mälarstäders yttrande gällande Nationell transportplan 2018-2029 Som fjärde största storstadsregion har 4 Mälarstäder idag en befolkning på fler än 320 000 invånare och växer mer än riket i genomsnitt.

Läs mer

Einar Schuch och Christer Agerback

Einar Schuch och Christer Agerback Trafikverket startar den 1 april 2010 Einar Schuch och Christer Agerback Varför bildas Trafikverket? Ett trafikslagsövergripande synsätt Ett tydligare kundperspektiv förenklar för operatörer, trafikanter

Läs mer

INFRASTRUKTUREN I NORR. Bo Krogvig, Direktör Kommunikation och Samhällskontakter Logistikdag Norr Luleå

INFRASTRUKTUREN I NORR. Bo Krogvig, Direktör Kommunikation och Samhällskontakter Logistikdag Norr Luleå INFRASTRUKTUREN I NORR Bo Krogvig, Direktör Kommunikation och Samhällskontakter Logistikdag Norr 20171101 Luleå EUROPAS INDUSTRIELLA KORNBOD Sjömatindustrin i Norge växer starkt Utsikter för ökad mineralutvinning

Läs mer

Järnvägens bidrag till en positiv samhällsutveckling

Järnvägens bidrag till en positiv samhällsutveckling Järnvägens bidrag till en positiv samhällsutveckling För att klara tillväxt och klimat måste vi ha effektiva och miljöekonomiska transporter. För att klara att förstora arbetsmarknader måste vi ha snabb

Läs mer

INTERNATIONELL STRATEGI FÖR LULEÅ KOMMUN

INTERNATIONELL STRATEGI FÖR LULEÅ KOMMUN LULEÅ KOMMUN 1(5) INTERNATIONELL STRATEGI FÖR LULEÅ KOMMUN 1. INLEDNING Internationaliseringen är en av de viktigaste förändringarna av samhället under senare år. Ökade möjlighet för information, kunskap,

Läs mer

Remiss Funktionellt prioriterat vägnät (TRV 2014/72378) KS/2015:186

Remiss Funktionellt prioriterat vägnät (TRV 2014/72378) KS/2015:186 TJÄNSTESKRIVELSE 2015-08-24 Kommunstyrelsen Oscar Olsson Samhällsplanerare Telefon 08-555 014 80 oscar.olsson@nykvarn.se Remiss Funktionellt prioriterat vägnät (TRV 2014/72378) KS/2015:186 Förvaltningens

Läs mer

Yttrande över förslag till nationell plan för transportsystemet

Yttrande över förslag till nationell plan för transportsystemet 2017-10-16 Dnr 1381-2017 N2017/05430/TIF Näringsdepartementet Yttrande över förslag till nationell plan för transportsystemet 2018-2029 Östersunds kommun är en del av Mittstråket, som med alla fyra transportslagen,

Läs mer

Yttrande Engström Eva

Yttrande Engström Eva 1 / 6 Yttrande Datum 2017-11-27 341-6247-2017 Engström Eva 010-2253395 n.registrator@regeringskansliet.se n.nationellplan@regeringskansliet.se Dnr (anges vid skriftväxling) Förslag till nationell plan

Läs mer

Effektiva transporter april. -Trafikverket arbete med BK4 -Analysera möjligheterna att tillåta längre lastbilar på svenska vägnätet

Effektiva transporter april. -Trafikverket arbete med BK4 -Analysera möjligheterna att tillåta längre lastbilar på svenska vägnätet TMALL 0141 Presentation v 1.0 Effektiva transporter 25-26 april -Trafikverket arbete med BK4 -Analysera möjligheterna att tillåta längre lastbilar på svenska vägnätet Kenneth Natanaelsson, Trafikverket

Läs mer

Målbild med mätbara samt generella mål

Målbild med mätbara samt generella mål Målbild med mätbara samt generella mål I regionala och kommunala dokument finns det en rad mål och visioner. Dessa mål är en viktig del i strukturbilden. Vissa mål är viktigare än andra därför har avgränsningar

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesprotokoll KOMMUNSTYRELSEN Plats och tid Stadshuset, Avesta, klockan 10:00-10.15 Beslutande Lars Isacsson (S), ordförande Patrik Engström (S) Johan Thomasson (M) Lis Linnberg (FP) Anita Tärneborg

Läs mer

Förslag till nationell plan för transportsystemet

Förslag till nationell plan för transportsystemet YTTRANDE Vårt ärendenr: 2017-11-17 Sektionen för infrastruktur och fastigheter Linnéa Lindemann Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Förslag till nationell plan för transportsystemet 2018-2029 Sammanfattning

Läs mer

Ledningsstaben 2015-03-24 Dnr: TS 2015-112 Stefan Dahlskog

Ledningsstaben 2015-03-24 Dnr: TS 2015-112 Stefan Dahlskog BESLUTSUNDERLAG Ledningsstaben 2015-03-24 Dnr: TS 2015-112 Trafik- och samhällsplaneringsnämden Remissvar förslag till Funktionellt prioriterat vägnät Region Östergötland har, har i egenskap av länsplaneupprättare,

Läs mer

Sverigeförhandlingen slutredovisar sitt uppdrag till regeringen sista december 2017

Sverigeförhandlingen slutredovisar sitt uppdrag till regeringen sista december 2017 Infrastruktur Christina Mattisson Ordförande Infrastrukturutskottet Styrelsemöte 2017 09 20 Systemanalys 2015 kompletterad 2016 Positionspapper 2016 Prioriteringar 2017 1 Vilka aktiviteter har genomförts

Läs mer

SAMMANFATTNING. Regional transportinfrastrukturplan för Skåne 2010-2021

SAMMANFATTNING. Regional transportinfrastrukturplan för Skåne 2010-2021 SAMMANFATTNING Regional transportinfrastrukturplan för Skåne 2010-2021 Skåne del av en växande storstadsregion Skåne är idag en del av Öresundsregionens 3,7 miljoner invånare. För att möta morgondagens

Läs mer

Dialogmöte 2. Regeringens infrastrukturproposition Förankring av syfte och mål från dialogmöte 1 Förslag till innehåll tillståndsbilder

Dialogmöte 2. Regeringens infrastrukturproposition Förankring av syfte och mål från dialogmöte 1 Förslag till innehåll tillståndsbilder Dialogmöte 2 Regeringens infrastrukturproposition Förankring av syfte och mål från dialogmöte 1 Förslag till innehåll tillståndsbilder Workshop om inriktning och övergripande prioriteringar Den fortsatta

Läs mer

REGIONAL SYSTEMANALYS NORRBOTTEN OCH VÄSTERBOTTEN 2016 OKTOBER 2016

REGIONAL SYSTEMANALYS NORRBOTTEN OCH VÄSTERBOTTEN 2016 OKTOBER 2016 REGIONAL SYSTEMANALYS NORRBOTTEN OCH VÄSTERBOTTEN 2016 OKTOBER 2016 Inledning och innehåll 2 Norrbotten och Västerbotten har i samverkan tagit fram denna regionala systemanalys då länen har gemensamma

Läs mer

att till Nacka tingsrätt, mark- och miljödomstolen, överlämna yttrande i mål nr. M 2284-11 enligt kansliets förslag.

att till Nacka tingsrätt, mark- och miljödomstolen, överlämna yttrande i mål nr. M 2284-11 enligt kansliets förslag. PROMEMORIA Dnr 2012/0028 2012-03-28 Ärende 15 Kansliet Styrelsen Sammanträdesdatum: 2012-03-29 Yttrande över Swedavia AB:s ansökan angående bedrivande av flygplatsverksamhet på tre rullbanor på fastigheten

Läs mer

DEL 3 AV 3: DET SKÅNSKA ERBJUDANDET MAJ 2013

DEL 3 AV 3: DET SKÅNSKA ERBJUDANDET MAJ 2013 hela DEL 3 AV 3: DET SKÅNSKA ERBJUDANDET MAJ 2013 Trängseln i Skåne hotar tillväxten! enom det geografiska läget spelar den skånska infrastrukturen en viktig roll, bland annat som del i en transitregion

Läs mer

Yttrande över remiss av betänkandet Regional indelning tre nya län, (SOU 2016:48)

Yttrande över remiss av betänkandet Regional indelning tre nya län, (SOU 2016:48) Ert dnr Fi 2016/02568/K Regeringskansliet Finansdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande över remiss av betänkandet Regional indelning tre nya län, (SOU 2016:48) Kommunstyrelsen i Piteå kommun beslutade

Läs mer

För delegationerna bifogas ett utkast till rådets slutsatser om kommissionens meddelande "Mot ett järnvägsnät för godstransporter".

För delegationerna bifogas ett utkast till rådets slutsatser om kommissionens meddelande Mot ett järnvägsnät för godstransporter. EUROPEISKA UNIONENS RÅD Bryssel den 13 februari 2008 (18.2) (OR. en) 6426/08 TRANS 43 NOT från: Rådets generalsekretariat till: Delegationerna Komm. förslag nr: 14165/07 TRANS 313 Ärende: Meddelande från

Läs mer

Exportindustrin och besöksnäringens behov av transporter

Exportindustrin och besöksnäringens behov av transporter Enskild motion Motion till riksdagen 2016/17:2993 av Peter Helander och Daniel Bäckström (båda C) Exportindustrin och besöksnäringens behov av transporter Förslag till riksdagsbeslut Riksdagen ställer

Läs mer

Framtida infrastruktur

Framtida infrastruktur Framtida infrastruktur Infrastruktur är nödvändigt för att samhället ska fungera. I takt med att Luleå utvecklas måste även kommunens infrastruktur byggas ut och förändras. Hur framtiden kommer att se

Läs mer

SCENARIOANALYS FÖR JÄRNVÄGEN I SKÅNE. Sammanfattning av SWECOs rapport på uppdrag av Region Skåne

SCENARIOANALYS FÖR JÄRNVÄGEN I SKÅNE. Sammanfattning av SWECOs rapport på uppdrag av Region Skåne SCENARIOANALYS FÖR JÄRNVÄGEN I SKÅNE Sammanfattning av SWECOs rapport på uppdrag av Region Skåne 1 Miljoner resor i Skåne FRAMTIDENS JÄRNVÄGSSYSTEM I SKÅNE ETT STRATEGISKT LÄGE Ett välfungerande skånskt

Läs mer

Vad gör Trafikverket i trafiksäkerhetsarbetet. TMALL 0141 Presentation v 1.0. Ylva Berg, Gdks

Vad gör Trafikverket i trafiksäkerhetsarbetet. TMALL 0141 Presentation v 1.0. Ylva Berg, Gdks Vad gör Trafikverket i trafiksäkerhetsarbetet Väg? TMALL 0141 Presentation v 1.0 Ylva Berg, Gdks 2 GD beslut 2016: Stärkt säkerhetsorganisation Stärkt säkerhetskultur Stärkt säkerhetsarbete 3 Vad gör Trafikverket

Läs mer

Hela länet ska leva. Dåliga kommunikationer begränsar idag vårt läns möjligheter. Det krävs därför en fortsatt utbyggnad av kollektivtrafiken,

Hela länet ska leva. Dåliga kommunikationer begränsar idag vårt läns möjligheter. Det krävs därför en fortsatt utbyggnad av kollektivtrafiken, Hela länet ska leva. Dåliga kommunikationer begränsar idag vårt läns möjligheter. Det krävs därför en fortsatt utbyggnad av kollektivtrafiken, fibernätet och ett förbättrat vägnät. Järnvägen behöver bli

Läs mer

Vision och strategisk plan TRANEMO, kommunen som tolkar tillvaron ur ett barnperspektiv, är familjernas naturliga val av bostadsort.

Vision och strategisk plan TRANEMO, kommunen som tolkar tillvaron ur ett barnperspektiv, är familjernas naturliga val av bostadsort. Vision och strategisk plan TRANEMO, kommunen som tolkar tillvaron ur ett barnperspektiv, är familjernas naturliga val av bostadsort. En väl utbyggd service skapar trygghet och trivsel som i kombination

Läs mer

Remissvar- Regional indelning tre nya län, SOU 2016:48

Remissvar- Regional indelning tre nya län, SOU 2016:48 Region Jönköpings län Remissvar- Regional indelning tre nya län, SOU 2016:48 Region Jönköpings län (RJL) har getts möjlighet att yttra sig över remissen Regional indelning tre nya län. Regionen har tagit

Läs mer

Kalmar län 2030. Hur reser vi 2030? Vad löser vi med infrastrukturplanerna 2010-2021? Helena Ervenius 2008-10-03

Kalmar län 2030. Hur reser vi 2030? Vad löser vi med infrastrukturplanerna 2010-2021? Helena Ervenius 2008-10-03 Kalmar län 2030 Hur reser vi 2030? Vad löser vi med infrastrukturplanerna 2010-2021? Helena Ervenius 2008-10-03 Fosilbränslefri regionförstoring 2030 Tågpendling Cykelparkering Pendlarparkering Attityder

Läs mer

Yttrande över remiss Funktionellt prioriterat vägnät TRV 2014/72378

Yttrande över remiss Funktionellt prioriterat vägnät TRV 2014/72378 MISSIV 2015-03-10 RJL 2015/262 Förvaltningsnamn Nämnden för trafik, infrastruktur och miljö Yttrande över remiss Funktionellt prioriterat vägnät TRV 2014/72378 Region Jönköpings län har av Trafikverket

Läs mer

Förslag till beslut om persontrafik på järnväg längs Bottenviken - 2012-02-08

Förslag till beslut om persontrafik på järnväg längs Bottenviken - 2012-02-08 1/6 Förslag till beslut om persontrafik på järnväg längs Bottenviken - 2012-02-08 Bakgrund Sverige har fungerande persontågstrafik till och från Norge och Danmark men ingen trafik till eller från Finland

Läs mer

Motion till riksdagen: 2014/15:956 av Isak From och Helén Pettersson i Umeå (S) Öst-västliga kommunikationer

Motion till riksdagen: 2014/15:956 av Isak From och Helén Pettersson i Umeå (S) Öst-västliga kommunikationer Enskild motion Motion till riksdagen: 2014/15:956 av Isak From och Helén Pettersson i Umeå (S) Öst-västliga kommunikationer Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin

Läs mer

Resor och transporter. Dialogmöte den 11 oktober 2011

Resor och transporter. Dialogmöte den 11 oktober 2011 Resor och transporter Dialogmöte den 11 oktober 2011 Resor och Transporter Nanny Andersson Sahlin, biträdande projektledare, skribent Anna Åhlgren, RFÖ, arbetsgruppsledare Fredrik Idevall, Regionförbundet

Läs mer

Principerna för finansiering av infrastruktur behöver utvecklas

Principerna för finansiering av infrastruktur behöver utvecklas SKRIVELSE Vårt dnr: 2014-06-30 Avdelningen för tillväxt och samhällsbyggnad Cecilia Mårtensson Regeringen 103 33 Stockholm Principerna för finansiering av infrastruktur behöver utvecklas Det finns stora

Läs mer

Europakorridoren AB lämnar härmed följande remissvar till Förslag till nationell plan för transportsystemet 2014-2025, ärendenummer TRV 2012/38626.

Europakorridoren AB lämnar härmed följande remissvar till Förslag till nationell plan för transportsystemet 2014-2025, ärendenummer TRV 2012/38626. Europakorridoren AB lämnar härmed följande remissvar till Förslag till nationell plan för transportsystemet 2014-2025, ärendenummer TRV 2012/38626. Sammanfattning: Förslaget till nationell plan är väl

Läs mer

Regional utvecklingsstrategi för Västerbottens län Övergripande synpunkter avseende strategin

Regional utvecklingsstrategi för Västerbottens län Övergripande synpunkter avseende strategin 1(5) Datum Diarienummer Region Västerbotten 2013-09-13 Vårt dnr 1.6.2-2013-2621 Box 443 Ert dnr 12RV0136-16 Dokumenttyp 901 09 UMEÅ REMISSVAR Regional utvecklingsstrategi för Västerbottens län 2014-2020

Läs mer