Jeffrey Liker om THE TOYOTA WAY

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Jeffrey Liker om THE TOYOTA WAY"

Transkript

1 Jeff Liker, Toyota Way, Sven Jirby Jeffrey Liker om THE TOYOTA WAY Jeffrey Liker är professor i industriell teknik vid University of Michigan, Ann Arbor. Han har studerat Toyotas produktionssystem i 20 år och publicerade år 2004 en best-seller: The Toyota Way. I denna beskriver han 14 principer som ligger till grund för Toyotas produktionsfilosofi, The Toyota Way. Den 14 november 2005 föreläser han en heldag på Riksforum för förslag och förbättringar som arrangeras för femte året i följd av C2 Management och Ständiga förbättringar. Denna gång i samarbete med Toyota Sverige. Över 500 personer fyller konferenslokalen Rival vid Mariatorget i Stockholm. Stora delar av industrisverige sitter på plats och lyssnar uppmärksamt på Jeffery Liker i fem timmar. Historien Allt vi gör är att se på tiden från det att kunden ger oss en order til ldess vi får betalt och minska den tiden genom att ta bort det som inte tillför värde. Taiichi Ohno När den geniale fabrikschefen och produktionsteknikern Taiichi Ohno i början på 50-talet fick uppdraget av sin VD att höja Toyotas produktivitet tio gånger verkade det som ett omöjligt uppdrag. Ohno studerade Fords massproduktion och såg allvarliga svagheter. Om man kunde utveckla idéerna om kontinuerliga materialflöden och ett flexibelt system för enstycksproduktion som anpassades till kundernas efterfrågan så kanske Det började med vävstolar. Sakichi Toyoda var känd som Uppfinnarnas kung. Han hade uppfunnit en mekanism som stoppade en vävstolsmaskin när tråden gick av. Hans son Kiichiro Toyoda startade 1930 Toyota Motor Corporation. Han hade nya produktionstekniska idéer: Just-in-time är grundprincipen i min plan. Regel är att inget gods ska fraktas för tidigt eller för sent. Kiichiro Toyoda, 1938(!) Långt in på 80- och 90-talen var Toyotas ProduktionsSystem (TPS) okänt i västvärlden. Här fokuserade de masstillverkande företagen kostnaderna i stället för att koncentrera sig på hastigheten och att korta ledtiderna genom att eliminera slöseriet i varje led av processen. Liker gör en exposé över 1900-talets industriella historia som kan sägas starta när det rullande bandet sätts igång 1913 i Fords Highland Park-fabrik. På ett år ökar volymen från 100 till 1000 bilar. TPS tar fart under 50-talet och visar sin styrka för världen genom att bl.a. klara av oljechocken 1973 på ett mycket bättre sätt än konkurrenterna.

2 En mellan GM och Toyota gemensamt ägd bilfabrik, NUMMI i Freemont som återinvigdes 1984, visade styrkan i TPS, även om spridningen inom GM-koncernen i övrigt gått oändligt långsamt. Jag besökte fabriken 1990, imponerades mycket och trodde att spridningen inom GM skulle gå snabbt. Icke så. Jantelagen är internationell. Forskarna i the International Motor Vehicle Programme kom att mynta begreppet Lean production och i sin bok The Machine that Changed the World spred de Leanbudskapet över världen. Jaga spill En av grundbultarna i TPS är att granska processerna med kundens ögon: Vad vill kunden egentligen ha ut? Kunden kan vara slutkunden eller den interna kunden längre fram i produktionskedjan. - Ohno insåg fördelarna med ett snabbt flyt i processerna, men det åstadkommer man inte om man inte undviker och eliminerar allt slöseri och spill. Och det är källorna till spillet vi måste få bort, säger Jeffrey Liker. Och spillet är de sju + en former av spill/waste/muda: 1. överproduktion den värsta formen av alla som leder till alla former nedan 2. väntan på verktyg, material, att en maskin ska bli tillgänglig 3. onödiga transporter av material, färdiga produkter etc. 4. onödigt eller felaktigt utfört arbete p.g.a. dåliga verktyg eller dålig process 5. onödigt stora lager av råvaror, produkter i arbete eller färdiga produkter 6. onödiga rörelser eller förflyttningar som att leta verktyg eller information 7. misstag och korrigeringar i form av onödig inspektion eller reparation 8. outnyttjad kreativitet i form av förlorad tid, bortkastade idéer, icke genomförda förbättringar etc. Denna sista form av slöseri är Likers tillägg till den klassiska sju. Liker går igenom sin egen variant av det s.k. leantemplet med dess fundament av operationell stabilitet, pelarna av just-in-time och jidoka ( kvalitet i varje led), taket med korta ledtider och högsta kvalitet. Och i centrum står ständiga förbättringar som skapas av motiverade människor, teamwork och eliminering av slöseri. Föredraget bygger i övrigt på uppläggningen i Likers bok. De fjorton principerna sorteras efter hans 4P-pyramid : philosophy, process, people&partners and problemsolving. Filosofin TPS vilar enligt Liker på 14 principer. Några är en del av det japanska kulturarvet medan andra är specifika för Toyota. Princip # 1: Basera besluten på långsiktigt tänkande, även då det sker på bekostnad av kortsiktiga ekonomiska mål. - Om vi jämför Toyotas och Fords s.k. missions, så ser vi skillnader. Toyota tänker alltid på lång sikt. I Ford ser jag en kortsiktigare attityd till t.ex. investeringar. Här påverkar aktieägaren också mer.

3 Samhällsperspektivet betonas betydligt mer på Toyota, och det förmedlar sannolikt känslan till medarbetarna att ha ett större uppdrag än att bara arbeta för pengar. Processerna De rätta processerna kommer att producera de rätta resultaten. Toyota är ett mycket processorienterat företag utan att ha hamnat i de fällor som t.ex. många svenska organisationer gjort: eviga kartläggningar, teoridiskussioner och få eller inga förbättringar. När det gäller processerna hittar vi de flesta TPS-verktygen här. Men som Toyotas ordförande Fuijo Cho säger: Många företag tillämpar kaizen och andra TPS-verktyg. Men det viktiga är att alla delar samverkar i ett system. Liker pekar på det gamla syndromet när vi analyserat våra processer: vi har fokuserat den värdeförädlande tiden i stället för att betrakta hela processen som också innehåller sådant som vi betraktar som Nödvändigt (men inte alltid är det) och sådant som är Slöseri. Och så visar Liker den i Lean-sammanhang kända bilden av sjön med den höga vattenytan som döljer stora lager, kvalitetsbrister, dålig ordning etc.. Ohno sänkte vattennivån så fort man tenderade att luta sig tillbaka på Toyota. Lite sadistiskt, men mycket effektivt, som Liker kommenterar lakoniskt. Princip # 2: Skapa processflöden som för upp problemen till ytan. - De flesta processer består av 90% spill och 10% värdeförädling. Det är grunden till att vi ständigt måste sänka vattennivån och skapa kontinuerliga flöden. Och att räkna ut takttiden dvs. tillgänglig arbetstid genom efterfrågan för den fungerar som hjärtslagen i organisationens blodomlopp. Om vi skapar ett system med en-stycks-flöden vinner vi många fördelar, menar Liker: vi bygger in kvalitet, skapar flexibilitet, säkrar högre produktivitet, spar utrymme, förbättrar säkerheten, höjer moralen och reducerar kostnaderna. Princip # 3: Låt efterfrågan styra, undvik överproduktion. - Tänk dig att du skulle tvingas tanka din bil efter en form av månadsplanering i stället för när det behövs. Det skulle inte fungera. Toyota har övergivit tanken på produktion av förväntad efterfrågan. Men flow where you can and pull where you must!, säger Jeffrey Liker. Använd så enkla signaler, kanban, som möjligt för att signalera påfyllning : ett pling och tom-tank-symbol på bensinmätaren, en tom låda, en gult blinkande lampa, ja, allt som är enkelt, uppmanar Liker. Princip # 4: Jämna ut arbetsbelastningen. Det finns tre former av slöseri enligt TPS: muda (icke värdehöjande slöseri), muri (överbelastning av människor och maskiner) och mura (stora ojämnheter i arbetsbelastning). En avgörande princip är synen på medarbetaren som gör det värdehöjande arbetet.

4 - På Toyota är operatören en kirurg! Det är operatören som gör jobbet och han/hon ska ha fullständig support från chefer, specialister och teknik. Tänk er bilden av kirurgen som själv måste springa och hämta sina grejer! Om vi detaljstuderar hur de flesta operatörer tvingas arbeta, så ser vi absolut inga kirurgscener. Tvärtom! Princip # 5: Stoppa processen om så behövs för att lösa problem, så att kvaliteten blir rätt från början. I traditionell masstillverkning drar man sig i det längsta för att stoppa produktionen. På Saab Automobile i Trollhättan, där man nu infört det s.k. Toyotasnöret, har man insett betydelsen av att dra i snöret. Ibland för att förvarna att något riskerar att gå fel. Ibland för att stoppa allt ska bli rätt från början. Dyker problemet upp idag, så dyker det säkerligen upp i morgon. Bäst att åtgärda problemets rötter idag! - De s.k. andonsignalerna använder ofta trafiksignalernas fäger. Grönt = kör. Gult = se upp. Rött = Stopp, stanna! Idag har många lean-wannabees köpt in dyra andonutrustningar men de vet inte hur de ska användas. Signalerna sker sällan. Om det signaleras kommer inga till hjälp. Man förstår inte att signalerna också kan användas förebyggande. Bandet behöver inte alltid stoppas. Princip # 6: Standardiserade uppgifter är en bas för ständiga förbättringar och för personalens delaktighet. En viss grad ibland en hög grad - av standardisering är nödvändig för att säkra kvalitet och att bygga vidare med ständiga förbättringar. Henry Ford skrev 1926: Om du ser på standardisering som det bästa sättet att göra det idag, men som kan förbättras i morgon då är vi på väg. Detta synsätt stämmer precis på Toyota, anser Liker. En process kan egentligen inte förbättras förrän den är standardiserad. - Självklart betyder det massor vem som bestämmer standarderna och hur de utformas. Om det är jag själv som gjort den eller om en detaljerad instruktion krängs på som en tvångströja. Liker berättade hur han arbetade två dagar på den s.k. NUMMI-fabriken i Kalifornien: - Jag tyckte ett tag att de överdrev en smula när jag fick öva mig på att montera ett litet moment. Men när jag betänker hur jag gnetat för att lära mig min golfswing så Princip 7: Kontrollera visuellt så att inga problem förblir dolda. Gör det rent och snyggt! Gör det synligt! Så kan man förstå den sjunde principen, den som trängt igenom många företag i form av Fem S: Sortera, Strukturera, Städa, Standardisera, Självdisciplin. Fem S bidrar till att göra problem och avvikelser synliga. Liker redogör i sin bok för hur enkelhet och koncentration kan vara en del av visualisering. En rapport ska helst få plats på två A4-sidor. Blir det för mer text orkar man inte läsa allt och idéer och fakta döljs.

5 Princip 8: Använd bara pålitlig, väl utprövad teknik som passar personalen och processerna. Toyota undviker att skaffa den allra senaste tekniken och vill vara 100% säkra att tekniken fungerar innan den tas i bruk. IT tillåts inte styra arbetssätt. På Toyotas fabrik utanför Toronto, som jag besökte i maj, hörde jag en chef berätta om hur orolig ledningen var för att en ny mobiltelefon med stor informationsdisplay skulle hota en av de gyllene ledarprinciperna på Toyota: gå och se efter själv med egna ögon om det är något problem. Utveckla medarbetare och partners Princip # 9: Odla ledare som verkligen förstår arbetet, lever efter Toyotas filosofi och lär andra att göra det. Toyota rekryterar sina ledare internt. De första USA-födda cheferna drillades i år innan de fick ta över ansvaret för egna fabriker. Företaget har också en mycket traditionell, toppig organisation. Basen är teamet som består av fyra-fem medarbetare. Teamet har en teamleader vars viktigaste uppgifter är att assistera teamet och rycka in vid andon-signaler. - Denna teamleader ska helst inte jobba på linen. Teamleadern kommer lite tidigare till arbetet och går lite senare. Jag anser att denna teamleader är en av hemligheterna till att linen fungerar så fantastiskt. De assisterar kirurgerna och arbetar aktivt med att processen ska flyta och att eliminera spill och strul. En group Leader har ca 5-8 teamleaders sig underställda. Kan göra alla jobb inom området. Därefter kommer en Assistant Manager i hierarkin och därefter en Manager som har ca 4-10 underställda Assistant Managers. Här är egentligen första linjens chef. Jag häpnar och tänker på den första linjens chef på Volvo Torslanda som jag intervjuade för ca 15 år sedan som hade 110 medarbetare Och trots eller är det tack vare (?) denna tämligen hierarkiska och tämligen funktionella uppbyggnad är Toyota ett mycket processorienterat företag. Men utan processägare och andra med huvuduppgift att se till flyt i flödena. Processerna är allas uppgift och ansvar. Här fungerar det i praktiken - Ledare på Toyota ifrågasätter inte filosofin. De lever och utvecklar den, säger Liker. Jag kommer att tänka på Karl Kusturak, General Manager på Toyotas fabrik TMMC utanför Toronto som hade varit chef på GM i flera år och som sade: Det är inte så svårt att vara ledare här på Toyota. Här finns systematiken, vårt stödjande produktionssystem och den höga graden av delaktighet bland medarbetarna. Som ledare får vi stöd av systemet och kulturen. Och vi förväntas stödja våra team. Det handlar om teamwork helt enkelt. Princip # 10: Utveckla enastående människor och grupper som följer företagets filosofi. Innan vi bygger bilar, bygger vi människor är ett vanligt citat inom Toyota. Och det handlar om ett långsiktigt kulturbygge. Somliga element skulle måhända ha svårt att passa in i en svensk miljö. Till exempel systemen med Perfect Attendance Award hur perfekt närvaro

6 som medarbetarna har. Här räknar man på årets alla dagar, och ca 50-60% av medarbetarna har 100 % närvaro hela året. På Toyota är man också tuffare och mer medveten om hur man skapar bra arbetsceller: eliminera fysiska avstånd, ta bort stolar att sitta på, kräv mångkunnighet av alla och förvänta gemensam problemlösning och stöd där det behövs. Princip # 11: Respektera partners och leverantörer genom att utmana dem och hjälpa dem att bli bättre. Toyota lever i en storfamilj med sina partners och leverantörer. De måste alla gå i samma takt. Det vore helt främmande för Toyota att skjuta över problem eller kostnader på sina partners. Företaget kan aldrig bli bättre än sina partners. Därför måste deras partners bli helst lika bra. På planet från Kanada i våras mötte jag en bilhandlare som numera sålde Toyota. Han var entusiastisk medlem av den nya storfamiljen och menade att skillnaden var som natt och dag jämfört med erfarenheterna från tidigare bilföretag: - Om jag ringer och påpekar ett problem med någon bil t.ex. så kommer någon från Toyota i sporrsträck så fort som trafiken medger. I love being a partner to Toyota. But it is not a honeymoon all the time. Sometimes it s a tough love... Gå till rötterna vid problemlösning Liker berättar om Taiichi Ohnos cirklar. Han brukade rita upp en kritcirkel på golvet och placera sina lärjungar i den med uppmaningen att observera så mycket de kunde utan förutfattade meningar och att ofta fråga Varför? fem gånger. Sedan kunde han återvända efter två timmar och intervjua den utmattade betraktaren. Och uppmana denne att fortsätta observera i två, fyra, sex eller åtta timmar Om man får peka på några principer som lite heligare än andra så är det denna: Princip # 12: Gå och se efter med egna ögon för att förstå situationen ordentligt. Lita inte på andras ögon, uppfattningar och omdömen om du kan undvika det. Gary Convis, den förste USA-födde ordföranden för Kentuckyfabriken, flyttade ut sitt kontor i fabriken. När jag senast besökte Saab Automobile i Trollhättan, konstaterade vår Lean-guide Erik Sveide förnöjt att någon ryckt i snöret och att det inom några sekunder svärmade av chefer runt om problemet. Princip # 13: Fatta beslut långsamt och i samförstånd, genomför dem snabbt. En amerikansk chef i Kentuckyfabriken berättade för Jeff Liker: Om vi amerikaner får ett år på oss att planera något, så har vi börjat att implementera efter tre månader. Sedan ägnar vi massor av tid åt att rätta till misstagen. Om Toyota får samma tid på sig ägnar de nio till tio månader åt planering, sedan gör det ett pilotförsök. Efter ett år är de igång utan kvarvarande problem.

7 Beslut på Toyota bör ta hänsyn till många alternativa lösningar. Beslutsfattandet underlättas av att det ska kunna kommuniceras kort och koncist. Ett beslutsunderlag ska kunna sammanfattas på två A4-sidor: rubrik, bakgrund, nuvarande situation, rekommendation, genomförandeplan och plan för uppföljning. Plan-Do-Check-Act i miniformat. Princip # 14: Bli en lärande organisation genom att oförtröttligt reflektera och ständigt förbättra. Den vanligaste, enklaste och mest effektiva problemlösningsmetoden på Toyota är Fem Varför? Om man likt ett barn upprepar frågan Varför? Tillräckligt många gånger, så kommer man åt rötterna till ett problem. - En nyckel till lärande är djup reflektion. Och att vara ärlig i förhållande till egna svagheter. Att omvandla den egna organisationen Jeffrey Liker pekar på olika möjligheter att transformera den egna organisationen mot Lean: Heta projekt, Ändra Hela Systemet, Gemensamma verktyg (t.ex. 5S) och Värdeflödesförbättringar. I grunden handlar det inte om verktyg utan att ändra tänkandet och den grundläggande filosofin. I sin bok diskuterar han hur man förvandlar ett företags kultur. Det kanske måste starta med att högste chefen byts ut. Att alla engageras. Och att det får ta sin tid. Men är egentligen ledningen förpliktigad att arbeta mot långsiktiga mål? Kommer de att engagera medarbetarna och alla partners? Kommer filosofin att fortleva om en ny ledare tillsätts? Liker avslutar sin bok med 13 råd: 1. Börja med det tekniska systemet och följ snabbt upp med kulturell förändring. 2. Lär genom att göra och utbilda i andra hand. 3. Börja med pilotförsök av värdeflödesanalyser för att skapa ett konkret exempel som kan studeras 4. Använd värdeflödesanalyser för att utveckla önskvärda framtida tillstånd och att lära att se 5. Använd kaizen workshops för att lära och genomföra snabba förändringar 6. Organisera runt värdeflöden. 7. Gör Lean-tänkandet obligatoriskt. 8. En kris kanske kan skynda på, men varför vänta in en sådan i stället för att utnyttja er handlingsfrihet? 9. Hitta möjligheterna till att göra ordentliga förbättringsresultat. 10. Finn nya mätetal som understödjer flödesperspektivet. 11. Bygg på era egna traditioner och hitta er egen väg. 12. Hyr in eller utveckla egna Lean-ledare. 13. Använd experter som lärare och för att nå snabba resultat.

8 - Det finns ingen anledning att sitta och vänta på den perfekta tidpunkten. Kina och Indien är igång i snabb takt. Med det höga kostnadsläge ni har i Sverige anser jag att ni till och med har ett tuffare läge än vi i USA. Sätt igång nu. Gör och lär. Sven Jirby Sandholm Associates AB Källor: The Toyota Way. 14 management principles from the world s greatest manufacturer. Jeffrey Liker. McGraw Hill The Toyota Way. Sammanfattning från Kontentan 187. Skrift som kan beställas via PowerPoint-presentation från Jeffrey Likers föredrag på Riksforum. Management Magazine 2/2005, sid Artikel av Sven Jirby. Intervju med Jeffrey Liker. Studiebesök på TMMC utanför Toronto i SIQs regi maj 2005.

The Toyota Way. Dag Lotsander Senior Consultant. Toyota Motor Europe Toyota Sweden AB Lexus

The Toyota Way. Dag Lotsander Senior Consultant. Toyota Motor Europe Toyota Sweden AB Lexus The Toyota Way Dag Lotsander Senior Consultant Toyota Motor Europe Toyota Sweden AB Lexus exm dag lotsander ab Driver utvecklingen av Toyotas TBC i Europa inkl Sverige Företags värderingar och utveckling

Läs mer

Presentation vid nordisk byggträff 2013 Baltzar Karlsson, Leancoach

Presentation vid nordisk byggträff 2013 Baltzar Karlsson, Leancoach Presentation vid nordisk byggträff 2013 Baltzar Karlsson, Leancoach Målbild LEAN I LANTBRUKET ska leda till en kraftigt ÖKAD TILLVÄXT bland SVENSKA LANDSBYGDSSFÖRETAG Hur gör de mest framgångsrika industriföretagen?

Läs mer

2012-11-05. Strategier och principer för Lean. Lean produktion. De 7+1 slöserierna. Värdeskapande / Icke värdeskapande

2012-11-05. Strategier och principer för Lean. Lean produktion. De 7+1 slöserierna. Värdeskapande / Icke värdeskapande 2012-10-22 Sveriges Ingenjörer Halmstad........................................ Strategier och principer för Lean Utvecklad av Lars Medbo, Peter Olsson, Carl Wänström, Avdelningen för logistik och transport,

Läs mer

Lean hur kan det användas i jordbruksföretaget. Elenore Wallin, Lean coach, Hushållningssällskapet

Lean hur kan det användas i jordbruksföretaget. Elenore Wallin, Lean coach, Hushållningssällskapet Lean hur kan det användas i jordbruksföretaget Elenore Wallin, Lean coach, Hushållningssällskapet Nationell satsning ca 70 större företag deltar Vad är Lean? Kundfokus det kunden vill ha Ta bort slöseri

Läs mer

Vad är kvalitet? Lean i Japansk industri. Smartlog Oslo 3. juni 2009 Håkan Andersen Kongsberg Terotech AS Håkan Andersen

Vad är kvalitet? Lean i Japansk industri. Smartlog Oslo 3. juni 2009 Håkan Andersen Kongsberg Terotech AS Håkan Andersen Vad är kvalitet? Lean i Japansk industri Smartlog Oslo 3. juni 2009 Håkan Andersen Kongsberg Terotech AS Innehåll Kongsberg Terotech AS Vem är Håkan Andersen Vad är kvalitet? Lean I. Ford II. Deming III.

Läs mer

BT blir Toyota med TPS

BT blir Toyota med TPS BT blir Toyota med TPS Hur man kan ge en bild av Lean Per Ola Post I vilken ordning infördes lean på Toyota Mjölby? Först begrep vi lite av TPS och sedan skapade vi liner Liner kräver standardiserat arbete

Läs mer

Introduktion till Lean, dag1 AU117G

Introduktion till Lean, dag1 AU117G Introduktion till Lean, dag1 AU117G SÄKERHET! TIDER MED MERA Tider: 08.00-ca15.45 09.30-09.50 Kaffe 12.00-13.00 Lunch 14.30-14.50 Regler Telefoner Passa tider Diskutera Namnskyltar? KURSINNEHÅLL Dag 1

Läs mer

Introduktion till Lean, dag1

Introduktion till Lean, dag1 Introduktion till Lean, dag1 AU117G PARKERING På studentparkering gäller studentparkeringstillstånd märkt med Student. På personalparkering det står Personal på skylten gäller inte studentparkeringstillstånd.

Läs mer

Likers leanprinciper i lantbruket

Likers leanprinciper i lantbruket Likers leanprinciper i lantbruket 1. Långsiktigt tänkande Basera besluten på långsiktigt tänkande även då det sker på bekostnad av kortsiktiga finansiella mål Går naturligtvis att överföra direkt till

Läs mer

Grunderna i Lean. Mirella Westpil, Michael Lundstedt 2013-11-05

Grunderna i Lean. Mirella Westpil, Michael Lundstedt 2013-11-05 Grunderna i Lean Mirella Westpil, Michael Lundstedt 2013-11-05 Några ord om oss Michael Mirella Agenda 13.15 Presentation Michael & Mirella 13.20 Vad är Lean Bikupor 13.30 Överblick (historia, värderingar,

Läs mer

Hans Reich. medarbetare. kunder. ägare. samhälle. Värdeskapande produktion för. Taiichi Ohno founder of TPS (Toyota prodction system)

Hans Reich. medarbetare. kunder. ägare. samhälle. Värdeskapande produktion för. Taiichi Ohno founder of TPS (Toyota prodction system) Värdeskapande produktion för Hans Reich CHALMERS INDUSTRIHÖGSKOLA www.produktionslyftet.se kunder ägare medarbetare samhälle Sakichi Toyoda s uppfinning, som gjorde att vävstolarna stannade när tråden

Läs mer

Välkommen på utbildning!

Välkommen på utbildning! Välkommen på utbildning! LEAN Production 1 dag 1 Introduktion 2 Bakgrund och Teorier 3 5S, Std arbete, VSM 4 LEAN Spel 5 Ekonomi, Extra Norrköping Nov 2014 World Class Manufacturing - bakgrunden LEAN PRODUCTION

Läs mer

Välkommen på utbildning!

Välkommen på utbildning! Välkommen på utbildning! LEAN Production 1 dag 1 Introduktion 2 Bakgrund och Teorier 3 5S, Std arbete, VSM 4 LEAN Spel 5 Ekonomi, Extra Norrköping Nov 2015 World Class Manufacturing - bakgrunden LEAN PRODUCTION

Läs mer

LEAN TANKE- & ARBETSSÄTT

LEAN TANKE- & ARBETSSÄTT LEAN TANKE- & ARBETSSÄTT Vad är Lean? Tanke och arbetssätt för systematisk förbättringsarbete Skapa största möjliga värde med minsta möjliga resurser Kundens behov i fokus Utgår från medarbetarnas delaktighet

Läs mer

Lean. att göra mer med mindre. Lean 2011-01-13. 2011 Prolog www.prolog.se. 2011-01-142011-01-13 Prolog 2011

Lean. att göra mer med mindre. Lean 2011-01-13. 2011 Prolog www.prolog.se. 2011-01-142011-01-13 Prolog 2011 1 Lean att göra mer med mdre Lean 2011-01-13 2 Vad är Lean? Grundtanken med Lean är att mska kostnaderna genom att reducera slöserier i verksamheten Förändrgsledng Utbildng Projektledng Lean en långsiktig

Läs mer

SÄKERHET! TIDER MED MERA UPPLÄGG KURSINNEHÅLL. Tider: Regler

SÄKERHET! TIDER MED MERA UPPLÄGG KURSINNEHÅLL. Tider: Regler Introduktion till Lean, dag1 AU117G PARKERING På studentparkering gäller studentparkeringstillstånd märkt med Student. På personalparkering det står Personal på skylten gäller inte studentparkeringstillstånd.

Läs mer

Kanban. Marcus Hammarberg. torsdag den 15 september 2011 (v.)

Kanban. Marcus Hammarberg. torsdag den 15 september 2011 (v.) Kanban Marcus Hammarberg Kanban? Vad sjutton är Kanban för något? Jag brukar beställa yakiniku... http://blog.huddle.net/wp-content/uploads/2009/08/team-building-exercises-improving-teamwork.jpg Kanban

Läs mer

Vad är lean management. Fredrik Trossö Kvalitetsledare Laboratoriemedicinska länskliniken, USÖ och leancoach på USÖ

Vad är lean management. Fredrik Trossö Kvalitetsledare Laboratoriemedicinska länskliniken, USÖ och leancoach på USÖ Vad är lean management Fredrik Trossö Kvalitetsledare Laboratoriemedicinska länskliniken, USÖ och leancoach på USÖ SKL Ekonomi och framtid Framtida utmaningar Modell för dynamiska system Kvalitetsbristkostnader

Läs mer

Lean Production. Jon Engström Kvalitetsteknik, IEI

Lean Production. Jon Engström Kvalitetsteknik, IEI Lean Production Jon Engström Kvalitetsteknik, IEI LEAN PRODCUTION 2 Kort historik av Lean Production (Repetition) Vad är Lean? Lean Principer Vanliga Lean-verktyg HISTORIK Masstillverkning Mekaniserat

Läs mer

Lean Production i verkligheten

Lean Production i verkligheten Lean Production i verkligheten Intro Vem är jag? Niklas Gudmundsson Civilingenjör Elektroteknik och Industriell ekonomi från Lunds Tekniska Högskola Har jobbat i snart 10 år med Lean inom fordonsindustrin

Läs mer

SMART. Lean på kulturförvaltningen. Ökat kundvärde. Lärandet. Nytänkande och utveckling - Samarbete Erfarenhetsutbyte - Ständiga förbättringar

SMART. Lean på kulturförvaltningen. Ökat kundvärde. Lärandet. Nytänkande och utveckling - Samarbete Erfarenhetsutbyte - Ständiga förbättringar SMART Lean på kulturförvaltningen Ökat kundvärde Tillsammans - Öppet klimat - Omtanke - Respekt Demokrati Lika värde Hållbar utveckling KULTURFÖRVALTNINGEN SMART Lean på kulturförvaltningen 1 www.halmstad.se

Läs mer

Lean vad är det Så här arbetar vi i Vara Resultat 2007 10-30

Lean vad är det Så här arbetar vi i Vara Resultat 2007 10-30 Lean vad är det Så här arbetar vi i Vara Resultat 2007 10-30 Vad är Lean? Tanke och arbetssätt för systematisk förbättringsarbete Skapa största möjliga värde med minsta möjliga resurser Kundens behov i

Läs mer

Handbok Produktionssystem NPS

Handbok Produktionssystem NPS Handbok Produktionssystem KUNDFOKUS INDIVID PRODUKTIVITET LEDARSKAP ORGANISATION Affärsidé Nimo förser marknaden med högkvalitativa, energieffektiva och innovativa produkter för klädvårdsrummet. Vision

Läs mer

Kvalitetssäkring inom äldreomsorgen, 08-08-26 - Stockholm. Lean vad är det Så här arbetar vi i Vara 2008 08-26

Kvalitetssäkring inom äldreomsorgen, 08-08-26 - Stockholm. Lean vad är det Så här arbetar vi i Vara 2008 08-26 Kvalitetssäkring inom äldreomsorgen, 08-08-26 - Stockholm Lean vad är det Så här arbetar vi i Vara 2008 08-26 Vad är Lean? Tanke och arbetssätt för systematisk förbättringsarbete Skapa största möjliga

Läs mer

Lean vad är det Så här arbetar vi i Vara Resultat

Lean vad är det Så här arbetar vi i Vara Resultat Lean vad är det Så här arbetar vi i Vara Resultat 2007 10-26 Vad är Lean? Tanke och arbetssätt för systematisk förbättringsarbete Skapa största möjliga värde med minsta möjliga resurser Kundens behov i

Läs mer

Lean inom Hälso- och Sjukvård www.ohde.se

Lean inom Hälso- och Sjukvård www.ohde.se Lean inom Hälso- och Sjukvård www.ohde.se 1 Vad tänker du på när du hör ordet Lean? 2 Kundfokus Flöde Kompetens Toyota Production System Värdeskapande / förluster Ständiga Förbättringar Resurssnål verksamhetsutveckling

Läs mer

Introduktion till Lean, dag3 AU117G

Introduktion till Lean, dag3 AU117G Introduktion till Lean, dag3 AU117G KURSINNEHÅLL Dag 2 (förmiddag)? KURSINNEHÅLL Dag 2 Förbättringsmetoder o PDCA, 5G, 5V, Prioritering, Brainstorm, Orsak-Verkan Jämna ut flödet o Lag, 5S, Rättsäkring

Läs mer

Vår vägvisare är framtagen genom ett samarbete mellan KMAB:s ledningsgrupp och representanter från IF Metall.

Vår vägvisare är framtagen genom ett samarbete mellan KMAB:s ledningsgrupp och representanter från IF Metall. Vår vägvisare är framtagen genom ett samarbete mellan KMAB:s ledningsgrupp och representanter från IF Metall. Utgåva 4 Tryckt av CopyGraf AB, Bräkne-Hoby 2018 Förord KMAB:s fyrklöver är en nyckelfaktor

Läs mer

Välkommen till en dag om förbättringsarbete och lärande i vardagen

Välkommen till en dag om förbättringsarbete och lärande i vardagen Plats för bild Välkommen till en dag om förbättringsarbete och lärande i vardagen Twittra gärna @EstherNtverk Dagens erbjudande Lära känna varandra Träna förbättringsarbete, verktyg och kommunikation i

Läs mer

Lätt att göra rätt med målstyrningstavla! Linda Carlsson

Lätt att göra rätt med målstyrningstavla! Linda Carlsson Lätt att göra rätt med målstyrningstavla! Linda Carlsson Bakgrund Nationella jämförelser har under flera år indikerat att Örebro har en lägre andel brukartid än andra kommuner och därmed en högre kostnad

Läs mer

Nyckeln till framgång

Nyckeln till framgång Nyckeln till framgång 1 2 En liten bok om Industrilås värderingar att bära nära hjärtat. 3 När vi på Industrilås ville formulera vilka vi är och vad vi står för skapade vi begreppet En filosofi, många

Läs mer

LEAN - Lite historisk - Lean på Saab Aerosystems. Jörgen Furuhjelm

LEAN - Lite historisk - Lean på Saab Aerosystems. Jörgen Furuhjelm LEAN - Lite historisk - Lean på Saab Aerosystems Jörgen Furuhjelm 80-tal 60-tal Framgångar avseende 50-tal kvalitet och försäljning Grunderna i Toyotas produktssystem tas i bruk International Motor 70-tal

Läs mer

Tid till förbättring ger tid till förbättring

Tid till förbättring ger tid till förbättring Tid till förbättring ger tid till förbättring Kort presentation av Vara kommuns arbete kring systematiska förbättringar utifrån Lean tanke- och arbetssätt Mer att läsa Det finns idag inte så jättemånga

Läs mer

Välkommen på utbildning!

Välkommen på utbildning! Välkommen på utbildning! LEAN Production 1 dag 1 Introduktion 2 Bakgrund och Teorier 3 5S, STF, Std arbete 4 LEAN Spel 5 Ekonomi, Extra Norrköping Nov 2014 Leanspelet! FLÖDESSPELET /LEANSPELET VI MÄTER:

Läs mer

Vad ska vi göra idag?

Vad ska vi göra idag? LeanLir Vad ska vi göra idag? Gå igenom lite teorier kring lean varvat med att Prova teorierna i praktiken genom LeanLir Vi tar små små steg framåt under dagen LeanLir Vad är Lean? Tanke och arbetssätt

Läs mer

Att på ett systematiskt och strukturerat sätt förändra ett akutsjukhus-lean mission eller Mission Impossible!!?.

Att på ett systematiskt och strukturerat sätt förändra ett akutsjukhus-lean mission eller Mission Impossible!!?. Att på ett systematiskt och strukturerat sätt förändra ett akutsjukhus-lean mission eller Mission Impossible!!?. LEAN i praktiken från Capio S:t Görans Sjukhus Göran Örnung dr med sc Överläkare och processägare

Läs mer

Hitta förbättringspotentialen. utan direkta investeringar

Hitta förbättringspotentialen. utan direkta investeringar utan direkta investeringar Christian Carlén: - Industrial Management AB www.condustria.se - Productivity Potential Assessment Sweden AB www.ppaonline.se Projekt : - Lidhs Verktyg AB - Automatlego AB Agenda

Läs mer

Denna bok tillhör: Namn:

Denna bok tillhör: Namn: Vägen framåt! 2 Denna bok tillhör: Namn: 3 Innehåll Introduktion sid 4 Vår affärsidé sid 5 Vår vision sid 6 Syftet med vår verksamhet sid 7 Lärande organisation sid 8 Våra värderingar sid 9 Våra 8 principer

Läs mer

Välkommen till Migrationsverket och en presentation av vårt arbetssätt Värde för alla, 2013-04-09

Välkommen till Migrationsverket och en presentation av vårt arbetssätt Värde för alla, 2013-04-09 Välkommen till Migrationsverket och en presentation av vårt arbetssätt Värde för alla, 2013-04-09 Dag Eliasson, inköps- och upphandlingschef Björn Andrén, inköps- och upphandlingsstrateg Syftet med dagens

Läs mer

handbok Nimo ProduktionsSystem - NPS

handbok Nimo ProduktionsSystem - NPS handbok Nimo ProduktionsSystem - NPS 2 3 Affärsidé Nimo-Verken förser marknaden med högkvalitativa och innovativa produkter för klädvårdsrummet. Nimo-Verken är en lönsam och trygg partner för utveckling

Läs mer

Minska slöserierna i skolan. Leaninspirerat spel för att identifiera och ta bort slöserier i vår vardag

Minska slöserierna i skolan. Leaninspirerat spel för att identifiera och ta bort slöserier i vår vardag Minska slöserierna i skolan Leaninspirerat spel för att identifiera och ta bort slöserier i vår vardag Vad är slöserier? Sådant vi gör som inte skapar något värde direkt eller indirekt för dem och det

Läs mer

Vad är Lean? www.sandholm.se

Vad är Lean? www.sandholm.se Vad är Lean? www.sandholm.se Lean är ett nytt sätt att se på, driva och leda en verksamhet som baseras på resurssnåla, flexibla och snabba processer som drivs utifrån kundernas aktuella behov www.sandholm.se

Läs mer

Välkommen på utbildning!

Välkommen på utbildning! Välkommen på utbildning! LEAN Production 1 dag 1 Introduktion 2 Bakgrund och Teorier 3 5S, STF, Std arbete 4 LEAN Spel 5 Ekonomi, Extra Norrköping Nov 2015 Leanspelet! FLÖDESSPELET /LEANSPELET VI MÄTER:

Läs mer

Lean vad är det Hur tänker vi i Vara Varas Leanresa 2008-06-10

Lean vad är det Hur tänker vi i Vara Varas Leanresa 2008-06-10 Lean vad är det Hur tänker vi i Vara Varas Leanresa 2008-06-10 Vad är Lean? Tanke och arbetssätt för systematisk förbättringsarbete Skapa största möjliga värde med minsta möjliga resurser Kundens behov

Läs mer

Kombinationer och banor i agilityträningen

Kombinationer och banor i agilityträningen Kombinationer och banor i agilityträningen av Emelie Johnson Vegh och Eva Bertilsson, publicerad i Canis 2012 En av de saker som gör agility så fantastiskt roligt är den ständiga variationen. Ingen tävlingsbana

Läs mer

Christina Salomonsson & Maria Sundvall Götene Kommun

Christina Salomonsson & Maria Sundvall Götene Kommun Christina Salomonsson & Maria Sundvall 2009-04-17 Götene Kommun Upplägg på förmiddagen Vad är Lean? Begreppet Lean i Vara såhär gör vi Grupparbete (slöserier finns det i Götene? ) Lean ledarskap Vilka

Läs mer

Att skapa (beskriva) sin egen modell av produktionssystemet Varför? Hur? Exempel.

Att skapa (beskriva) sin egen modell av produktionssystemet Varför? Hur? Exempel. Att skapa (beskriva) sin egen modell av produktionssystemet Varför? Hur? Exempel. Varför skapa (beskriva) sitt eget produktionssystem? Tydliggör företagets vision, önskade utveckling av produktionssystemet

Läs mer

Det svenska huset. Generell modell av. XPS (X Production System) MERA-programmet SwePS-projektet. www.leanresan.se

Det svenska huset. Generell modell av. XPS (X Production System) MERA-programmet SwePS-projektet. www.leanresan.se Det svenska huset Generell modell av produktionssystemet XPS (X Production System) Det svenska huset Leanresans generella modell XPS (XPS = X Production System) I se och i LeanNavigatorn () finns en generell

Läs mer

Six Sigma- och Lean-program kompletterar varandra går på djupet resp. på bredden.

Six Sigma- och Lean-program kompletterar varandra går på djupet resp. på bredden. 1 2 Six Sigma- och Lean-program kompletterar varandra går på djupet resp. på bredden. 3 4 5 6 Standardisera arbetet: Det finns ett bästa sätt att arbeta sök efter det genom att mäta och följa upp, utveckla

Läs mer

Föreläsningsanteckningar Annika R Malmberg Hamilton 3 september 2015

Föreläsningsanteckningar Annika R Malmberg Hamilton 3 september 2015 Föreläsningsanteckningar Annika R Malmberg Hamilton 3 september 2015 Tändvätska för att hitta din glöd privat och på jobbet! Att ge varandra tändvätska innebär att vi ger varandra rätt energi. Då får vi

Läs mer

Köpguide för mobila växlar. Modern telefoni till företaget är långt ifrån vad det var för bara några år sedan.

Köpguide för mobila växlar. Modern telefoni till företaget är långt ifrån vad det var för bara några år sedan. Köpguide för mobila växlar Modern telefoni till företaget är långt ifrån vad det var för bara några år sedan. Tänk om din nya telefonilösning kunde förenkla din vardag och hjälpa dina medarbetare att arbeta

Läs mer

Foto: Johan Eriksson

Foto: Johan Eriksson Foto: Johan Eriksson VAD ÄR LEAN? Det är definitivt inte något nytt en snabblösning en rationaliseringsmetod något konstigt eller krångligt Överordnat begrepp Förhållningssätt / strategi Inbegriper delar

Läs mer

Supportsamtal ett coachande samtal medarbetare emellan

Supportsamtal ett coachande samtal medarbetare emellan Utdrag 1 Supportsamtal ett coachande samtal medarbetare emellan Nackdelen med det konventionella utvecklingssamtalet är att det lägger all tonvikt på relationen chef medarbetare. Det är inte ovanligt att

Läs mer

LÖNSAMMARE BYGGPROCESS

LÖNSAMMARE BYGGPROCESS Stockholm i juni 2008 Fyra röster om vägen mot en LÖNSAMMARE BYGGPROCESS Den 11 juni arrangerade Svensk Byggtjänst och BQR, Rådet för byggkvalitet, en branschträff på temat Mot en lönsammare byggprocess.

Läs mer

Låt kunderna göra jobbet!

Låt kunderna göra jobbet! Låt kunderna göra jobbet! Innehållsförteckning Inledning...4 Vad är referensprogrammet?...6 250 gånger 250-regeln...8 ABC-listan...10 Ha mig i åtanke...12 Bevara kontakten!...14 - Årsplan för utskick...16

Läs mer

Inte störst men bäst. Det är vår vision.

Inte störst men bäst. Det är vår vision. Inte störst men bäst. Det är vår vision. Förbättringsarbete på Lasarettet i Ystad LEAN Den avgörande frågan är: Hur vill jag som patient bli bemött när jag träder in i detta sjukhus? Matz Widerström, Sjukhuschef

Läs mer

Fem steg för bästa utvecklingssamtalet

Fem steg för bästa utvecklingssamtalet Fem steg för bästa utvecklingssamtalet Hitta drivkraften, styrkan och nå målet! Gita Bolt 2013 Copyright: airyox AB Mångfaldigande av denna skrift, helt eller delvis, är enligt lagen om upphovsrättsskydd

Läs mer

lll#vyazc#cj <yg6c 69AwC \dgvc5vyazc#cj >CHE>G6I>DC IG:C9:G FÖRELÄSNINGAR 2009

lll#vyazc#cj <yg6c 69AwC \dgvc5vyazc#cj >CHE>G6I>DC IG:C9:G FÖRELÄSNINGAR 2009 FÖRELÄSNINGAR 2009 Jag älskar citat, det vet alla som varit på en föreläsning med mig, eller om man läst mina böcker. En av de personer som alltid gett mig något att fundera på är den franske aforismförfattaren

Läs mer

Saab Aerostructures. 2015-06-08 Mats Karlström Saab Aerostructures Linköping

Saab Aerostructures. 2015-06-08 Mats Karlström Saab Aerostructures Linköping Saab Aerostructures 2015-06-08 Mats Karlström Saab Aerostructures Linköping MATS KARLSTRÖM 1984-2015 Produktionsteknik, industrialisering Projektledare produktionstransfers Produktionsenhetschef Verktygstillverkning

Läs mer

Lean inom Skolan - Världsklass kräver ett annat sätt att tänka -

Lean inom Skolan - Världsklass kräver ett annat sätt att tänka - Lean inom Skolan - Världsklass kräver ett annat sätt att tänka - Jarkko Erikshammar Luleå tekniska universitet Institutionen för Samhällsbyggnad SE-971 87 Luleå Phone +46 920 491 860 Mobile +46 70 668

Läs mer

Lean Healthcare. Program. - rapport från verkligheten. 2011-10-05/06 ST Forum

Lean Healthcare. Program. - rapport från verkligheten. 2011-10-05/06 ST Forum Lean Healthcare - rapport från verkligheten 2011-10-05/06 ST Forum Program Presentation Allmänt om Lean Exempel från verkligheten i Falköping Avrundning Vad är?? Vad är Lean? Eliminera förluster och slöseri!

Läs mer

Utveckla LIS och skyddet

Utveckla LIS och skyddet Utveckla LIS och skyddet www.informationssäkerhet.se 2 Upphovsrätt Tillåtelse ges att kopiera, distribuera, överföra samt skapa egna bearbetningar av detta dokument, även för kommersiellt bruk. Upphovsmannen

Läs mer

Hur kan man uppnå tillståndet där Lean/Verksamhetsutveckling är en naturlig del av tillvaron?

Hur kan man uppnå tillståndet där Lean/Verksamhetsutveckling är en naturlig del av tillvaron? Hur kan man uppnå tillståndet där Lean/Verksamhetsutveckling är en naturlig del av tillvaron? Av Ronny Brandqvist Sida 1 av 19 Lean är INTE ett statiskt tillstånd Sida 2 av 19 Hur kan det se ut? Attityder,

Läs mer

Introduktion till Lean, dag3

Introduktion till Lean, dag3 Introduktion till Lean, dag3 U117G GRUPPDISKUSSION Diskutera med grannen: - Vad gick vi igenom förra veckan? 5 minuter KURSINNEHÅLL Dag 3 Kap 3. forts. Jämna ut flödet Kap 4. Dragande produktion Kap 2.

Läs mer

Upptäck 7 trick som förvandlar ditt nyhetsbrev till en kassako

Upptäck 7 trick som förvandlar ditt nyhetsbrev till en kassako LYSTRING FÖRETAGARE som vill ha fler referenser, högre intäkter och fler kunder, klienter eller patienter som jagar dig istället för tvärtom Upptäck 7 trick som förvandlar ditt nyhetsbrev till en kassako

Läs mer

Kartläggning och förbättring av värdeflöden

Kartläggning och förbättring av värdeflöden Kartläggning och förbättring av värdeflöden De fem Lean principerna Specificera värdet från slutkundens ståndpunkt (Value) Identifiera ett värdeflöde för varje produktfamilj (The value stream) Se till

Läs mer

Lean på svenska ska det vara nödvändigt?

Lean på svenska ska det vara nödvändigt? Lean på svenska ska det vara nödvändigt? Presentation av Per Gullander, Swerea IVF Monteringsforums konferens 2009-03-11. Delresultat från MERA-projektet SwePS Swedish Production System. För mer information

Läs mer

Hej och välkomna. Ola Wiklund och Magnus Lemoine Akademin för Teknik och Miljö

Hej och välkomna. Ola Wiklund och Magnus Lemoine Akademin för Teknik och Miljö Hej och välkomna. Ola Wiklund och Magnus Lemoine Akademin för Teknik och Miljö I bilfabriken 23 trampbilar FIFO hyllor och verktyg IT tekniskt stöd Stödjande teori på och i väggarna Standardkoncept för

Läs mer

Det handlar om dig. Björn Täljsten vd, Sto Scandinavia AB

Det handlar om dig. Björn Täljsten vd, Sto Scandinavia AB Att jobba på Sto Det handlar om dig Björn Täljsten vd, Sto Scandinavia AB Som medarbetare på Sto är det i grunden dig och dina kollegor det handlar om. Utan att förringa vår fina produktportfölj, är det

Läs mer

AQ ska vara världsledande inom kostnadseffektivitet, kvalitet, leveranssäkerhet, alerthet och service. Kort sagt reliable.

AQ ska vara världsledande inom kostnadseffektivitet, kvalitet, leveranssäkerhet, alerthet och service. Kort sagt reliable. våra värderingar we are reliable Vi kan produktion, vi agerar långsiktigt och vi satsar helhjärtat för att leva upp till kundernas förväntningar i fråga om kvalitet, leveransprecision och service. AQs

Läs mer

Strategier för förändringsarbete

Strategier för förändringsarbete Strategier för förändringsarbete Mats Magnusson Professor, Skolan för Industriell teknik och management, KTH Föreståndare, Stiftelsen IMIT E-mail: mats.magnusson@imit.se Vad vet vi om förändring? Förändringar

Läs mer

Kanban är inte din process. (låt mig berätta varför) #DevLin2012 15 Mars 2012

Kanban är inte din process. (låt mig berätta varför) #DevLin2012 15 Mars 2012 Kanban är inte din process (låt mig berätta varför) #DevLin2012 15 Mars 2012 Torbjörn Tobbe Gyllebring @drunkcod tobbe@cint.com Är du eller känner du en Kanban hipster? Förut körde vi X nu kör vi Kanban

Läs mer

De 10 mest basala avslutsteknikerna. Direkt avslutet: - Ska vi köra på det här då? Ja. - Om du gillar den, varför inte slå till? Ja, varför inte?

De 10 mest basala avslutsteknikerna. Direkt avslutet: - Ska vi köra på det här då? Ja. - Om du gillar den, varför inte slå till? Ja, varför inte? 20 vanliga avslutstekniker att använda för att öka din försäljning Du kanske blir förvirrad när du läser det här, men det är alldeles för många säljare som tror och hoppas, att bara för att de kan allt

Läs mer

Att bygga hållbara förändringar

Att bygga hållbara förändringar Att bygga hållbara förändringar Jag jobbar med individer, team och organisationer i förändring. Min roll är coachande. Jag utgår från att jag inte är svarsleverantör. Ni är specialisterna i er verksamhet.

Läs mer

I kaos ser man sig naturligt om efter ledning.

I kaos ser man sig naturligt om efter ledning. Finn din kärna Allt fler styr med självledarskap. Självkännedom och förmågan att kunna leda dig själv gör det lättare att kunna se klart och att leda andra som chef. Självledarskap handlar om att behärska

Läs mer

Konflikter och konflikhantering

Konflikter och konflikhantering Konflikter och konflikhantering Fem konflikthanteringsstilar Det finns fem huvudsakliga stilar vid behandling av konflikter. Ingen av dessa fem kan sägas vara den enda rätta vid alla tillfällen. De passar

Läs mer

Alice i underlandet. - Det beror på vart du vill komma. - Då spelar det heller ingen roll vilken väg du tar

Alice i underlandet. - Det beror på vart du vill komma. - Då spelar det heller ingen roll vilken väg du tar Alice i underlandet - Vill du vara snäll och tala om för mig vilken väg jag ska ta härifrån? - Det spelar inte så stor roll - Det beror på vart du vill komma - Då spelar det heller ingen roll vilken väg

Läs mer

Leanspelet. Staffan Schedin Ulf Holmgren ht-2015

Leanspelet. Staffan Schedin Ulf Holmgren ht-2015 spelet Staffan Schedin Ulf Holmgren ht-2015 Production En filosofi hur man bör hantera resurser Eliminera faktorer (muda) i produktionsprocessen som inte skapar värde för slutkunden Mer värde för mindre

Läs mer

Nästa steg. LEAN Production 1 dag. Norrköping Nov 2014. 1 Introduktion 2 Bakgrund och Teorier 3 5S, Std arbete, VSM 4 LEAN Spel 5 Ekonomi, Extra

Nästa steg. LEAN Production 1 dag. Norrköping Nov 2014. 1 Introduktion 2 Bakgrund och Teorier 3 5S, Std arbete, VSM 4 LEAN Spel 5 Ekonomi, Extra Nästa steg LEAN Production 1 dag 1 Introduktion 2 Bakgrund och Teorier 3 5S, Std arbete, VSM 4 LEAN Spel 5 Ekonomi, Extra Norrköping Nov 2014 Några vanliga Verktyg 5S HUR UPPLEVER VI ORDNING? 5S HUR FUNGERAR

Läs mer

Nästa steg. Några vanliga Verktyg 5S HUR UPPLEVER VI ORDNING? LEAN Production 1 dag. Norrköping Nov 2015

Nästa steg. Några vanliga Verktyg 5S HUR UPPLEVER VI ORDNING? LEAN Production 1 dag. Norrköping Nov 2015 Nästa steg LEAN Production 1 dag 1 Introduktion 2 Bakgrund och Teorier 3, Std arbete, VSM 4 LEAN Spel 5 Ekonomi, Extra Norrköping Nov 2015 Några vanliga Verktyg HUR UPPLEVER VI ORDNING? 1 HUR FUNGERAR

Läs mer

Gunnar Kihlblom. Coaching av ledare och nyckelpersoner. Utbildning i Affärs Coaching

Gunnar Kihlblom. Coaching av ledare och nyckelpersoner. Utbildning i Affärs Coaching Gunnar Kihlblom Coaching av ledare och nyckelpersoner Utbildning i Affärs Coaching Solid Affärs Coaching stödjer ledare och andra nyckelpersoner att möta de framtida utmaningarna som de själva och deras

Läs mer

Toyota Production System - vad innebär det för din verksamhet?

Toyota Production System - vad innebär det för din verksamhet? www.toyota-forklifts.se Toyota Production System - vad innebär det för din verksamhet? Innehållsförteckning Toyota Way 4 Definition av Toyota Production System 5 TPS-historik 6 Just-in-Time 8 Jidoka 10

Läs mer

Bläddra vidare för fler referenser >>>

Bläddra vidare för fler referenser >>> Ulla Simonsson, VD Simonsson & Widerberg Lean Consulting Det Torbjörn har byggt upp är ett fundament av kunskap som många företag slarvar med. Ju fler ledningsgrupper som inser att Utvecklingssamtalet

Läs mer

En Lathund. om kyrkans närvaro i Sociala medier. för anställda och förtroendevalda i Svenska kyrkan i Linköping

En Lathund. om kyrkans närvaro i Sociala medier. för anställda och förtroendevalda i Svenska kyrkan i Linköping En Lathund om kyrkans närvaro i Sociala medier för anställda och förtroendevalda i Svenska kyrkan i Linköping Inledning Nya internetbaserade kommunikationsformer skapar nya möjligheter för kyrkan. Många

Läs mer

Hans Reich. Bilmarknaden i USA. Värdeskapande produktion för. Mass vs. Lean Production. Jämförande studier av 80 bilfabriker 1989 blev en ögonöppnare

Hans Reich. Bilmarknaden i USA. Värdeskapande produktion för. Mass vs. Lean Production. Jämförande studier av 80 bilfabriker 1989 blev en ögonöppnare Mass vs. Lean Production Hans Reich ca980 CHALMERS INDUSTRIHÖGSKOLA www.produktionslyftet.se Mass Production = Producera mer för att sänka kostnaderna Lean Production = Ta bort slöseri för att sänka kostnaderna

Läs mer

Svenska kyrkan i Linköpings närvaro i Sociala medier. En lathund

Svenska kyrkan i Linköpings närvaro i Sociala medier. En lathund Svenska kyrkan i Linköpings närvaro i Sociala medier En lathund Inledning Nya internetbaserade kommunikationsformer skapar nya möjligheter för kyrkan. Många av Svenska kyrkans anställda använder dagligen

Läs mer

LEAN I KOMMUNAL VERKSAMHET MÖJLIGHETER ATT OPTIMERA VERKSAMHETEN MED HJÄLP AV LEAN

LEAN I KOMMUNAL VERKSAMHET MÖJLIGHETER ATT OPTIMERA VERKSAMHETEN MED HJÄLP AV LEAN LEAN I KOMMUNAL VERKSAMHET MÖJLIGHETER ATT OPTIMERA VERKSAMHETEN MED HJÄLP AV LEAN JOHAN MOBERG RAMBÖLL MANAGEMENT AGENDA 01 Vad är Lean för något och passar det oss? 02 Arbete med Lean i praktiken ett

Läs mer

ÄR DINA MEDARBETARE MOTIVERADE?

ÄR DINA MEDARBETARE MOTIVERADE? Dale Carnegie Trainings ledarskapsguide: ÄR DINA MEDARBETARE MOTIVERADE? Lär dig motivera olika typer av medarbetare och bygg relationer som skapar entusiasm, motivation och engagemang på arbetsplatsen.

Läs mer

Grunderna inom lean i korta drag

Grunderna inom lean i korta drag Grunderna inom lean i korta drag Stödjande ledarskap Ta tillvara medarbetarnas kunskaper & kompetens Inget syndabockstänkande Fokusera på värdeskapande aktiviteter Eliminera slöserier Långsiktighet och

Läs mer

Lean i korta ordalag. Minneslapp kring lean. Detta är inte Lean. Förutsättningar för framgång. Lean Ledarskap

Lean i korta ordalag. Minneslapp kring lean. Detta är inte Lean. Förutsättningar för framgång. Lean Ledarskap Lean i korta ordalag Foto: Johan Eriksson Minneslapp kring lean Kundens behov i fokus Kundens behov i fokus Stödjande ledarskap Medarbetarna delaktiga Stödjande ledarskap Medarbetarna delaktiga Öka den

Läs mer

Att utveckla en Leankultur. Bozena Poksinska & Erik Drotz

Att utveckla en Leankultur. Bozena Poksinska & Erik Drotz Att utveckla en Leankultur Bozena Poksinska & Erik Drotz Agenda Leanverktyg vs. Leankultur Viktiga beståndsdelar av Leankultur Självvärderingsverktyg för Leankultur 2 Lean verktygslåda Just in Time (JIT)

Läs mer

Lean tanke- & arbetssätt

Lean tanke- & arbetssätt ALLA PRATAR OM LEAN Lean tanke- & arbetssätt Tanke och arbetssätt för systematisk förbättringsarbete Skapa största möjliga värde med minsta möjliga resurser Kunden/brukarens behov i fokus Stödjande ledarskap

Läs mer

INDUSTRIELLT BYGGANDE

INDUSTRIELLT BYGGANDE INDUSTRIELLT BYGGANDE Lean Produktion - om hushållning med resurser, höjd kvalitet, sänkta kostnader, större lönsamhet och nöjda kunder i byggsektorn. Bild nr 1 Bild Per-Erik Josephsson, Chalmers Bild

Läs mer

Chefens sju dödssynder - undvik dem och lyckas som ledare!

Chefens sju dödssynder - undvik dem och lyckas som ledare! White Paper #6 Chefens sju dödssynder - undvik dem och lyckas som ledare! Malin Trossing för Kontentan, augusti 2013 Kontentan Förlags AB www.kontentan.se För att bli programmerare krävs flera års programmeringsutbildning

Läs mer

Introduktion av Lean management

Introduktion av Lean management MODULE 125 Lean Thinking / Lean Tools I Introduktion av Lean management Innehåll Stycke 2.1 Inledning 15 Section 2.2 Mål 15 Section 2.3 Introduktion och historik 15 Section 2.4 Toyota Production System

Läs mer

VILL DU LYCKAS? VÅGA MISSLYCKAS! { ledarskap }

VILL DU LYCKAS? VÅGA MISSLYCKAS! { ledarskap } { ledarskap } VAD HAR PERSONER SOM WALT DISNEY, OPRAH WINFREY, STEVE JOBS OCH ELVIS PRESLEY GEMENSAMT? JO, DE HAR ALLA MISSLYCKATS. VILL DU LYCKAS? VÅGA MISSLYCKAS! V isste du att de flesta framgångsrika

Läs mer

Introduktion till Lean, dag2 AU117G

Introduktion till Lean, dag2 AU117G Introduktion till Lean, dag2 AU117G KURSINNEHÅLL Dag 2 Förbättringsmetoder Jämna ut flödet Diskussion inlämning 1 (problembeskrivning) Inlämningsuppgift 2 KAP. 5 BEKÄMPA SLÖSERIER Sju + en slöserierna

Läs mer

18 STEG FÖR HUR DU SKAPAR EFFEKTIVARE MÖTEN!

18 STEG FÖR HUR DU SKAPAR EFFEKTIVARE MÖTEN! 18 STEG FÖR HUR DU SKAPAR EFFEKTIVARE MÖTEN! En viktig hörnsten i ett företag är att ha en bra möteskultur. Det har skrivits spaltmil om hur man ska tänka när man har ett möte. Nu har vi sammanfattat en

Läs mer

Försörjningsanalys en utökad VFA

Försörjningsanalys en utökad VFA Försörjningsanalys en utökad VFA Lars Medbo, Chalmers Björn Langbeck, Swerea IVF Per-Åke Sigbrandt, Swerea IVF Innehåll Försörjningsanalys Varför det? Bakgrund och ansats Två fallstudier En metodik Försörjningsanalys

Läs mer