Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden"

Transkript

1 Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden Ordförande: Bengt Andersson Förvaltningschef: Ingela Lundqvist Resultat: -0,9 miljoner kronor Måluppfyllelse: 4 av 9 mål är helt uppfyllda, 3 mål är delvis uppfyllda och 2 mål är inte uppfyllda. Under hösten genomförde hela kommunen en revision av arbetet med Investor in People. Miljö och Samhällsbyggnad klarade både grundstandarden samt ytterligare två nivåer och premierades med silverplakett, vilket innebär att vi kunde bekräfta 137 av 196 bevis. Nämndens mål i den interna kontrollen att vi vid årets slut ska ha noll bygglov äldre än 10 veckor har uppfyllts. Cirkulationsplats Trehäradsvägen/Sallerupsvägen med bussgata och separerad gång- och cykelväg längs Södergatan är under byggnation. Under 2014 inkom cirka 220 ansökningar för bostadsanpassningsbidrag. Av dessa ärenden är 200 avslutade. Under hösten 2014 genomfördes upphandlingen av utbytet av gatulampor med kvicksilverarmaturer mot LED-armaturer. Arbetet pågår och beräknas vara klart i februari Getingeprojektet fick beviljat stöd från Naturvårdsverket och kunde startas upp i halvårsskiftet. Syftet med projektet är att sanera marken på en fastighet vid Kävlingeån. Marken innehåller bland annat kvicksilver. Projektet har under hösten bemannats med styrgrupp, arbetsgrupp och en upphandling har påbörjats av den första externa stödfunktionen i projektet, upphandlingskonsulten. Miljömålsarbetet har under året resulterat i ett åtgärdsprogram för Eslövs lokala miljömål där behov av åtgärder inom energiområdet, vatten- och kemikalieområdet samt inom planarbetet har identifierats.

2 Nämndens delmål Långsiktigt hållbart Eslöv Nämndens delmål För måluppfyllelse Resultat Minskad användning av tungmetaller och oönskade organiska ämnen i Eslövs kommun En nedåtgående trend av kvicksilver, bly, kadmium, koppar, krom, nickel, silver, tenn och zink i inkommande vatten till Ellinge. BOD/COD>5 Målet är delvis uppfyllt. Minskning av kvicksilver, bly, koppar, krom, nickel, silver och tenn. Ökning av kadmium och zink. Miljö och Samhällsbyggnad ska stimulera medborgarna till energieffektivisering och vi ska också stödja utvecklingen av förnyelsebara energikällor Alla Miljö och Samhällsbyggnads åtgärder i Energi- och klimatplanen är genomförda. Målet helt uppfyllt. Alla MoS åtgärder är klara. Mångfald Nämndens delmål För måluppfyllelse Resultat IiP-certifiering Miljö och Samhällsbyggnad ska ha en god arbetsmiljö som genom utveckling och delaktighet skapar motiverade och engagerade medarbetare Målet helt uppfyllt. Miljö och Samhällsbyggnad har vid årets omcertifiering certifierats som en organisation på silvernivå. Målet är således uppfyllt. Bo och verka i Eslöv Nämndens delmål För måluppfyllelse Resultat Miljö och Samhällsbyggnad planerar för att Eslöv ska växa aktivt och förtätas attraktivt och hållbart Miljö och Samhällsbyggnad ska arbeta för att kollektivtrafiken utvecklas i hela kommunen Miljö och Samhällsbyggnad bidrar till ett positivt företagsklimat i Eslöv Detaljplanerat bostäder till 670 personer. Ökning av de lokala kollektivtrafikresorna. Vid mätning av Svenskt Näringsliv klättrat uppåt till de 50 bästa (i relevanta delar inom nämndens ansvar). Detaljplanearbetet är flyttat till kommunledningskontoret. Målet helt uppfyllt. Resandet med stadsbussarna har ökat jämfört med Linje 1 har ökat med 2,9%, linje 2 har ökat med 1,2% och linje 3 har ökat med 9,5%. Målet inte alls uppfyllt. Med basår 2010 så har vi inte klättrat uppåt när det gäller total ranking.

3 Från 2011 har vi dock haft en liten, men faktisk ökning fram till backade vi något. Under 2014 har funktionen som samordnare för Företagslots förts över från en handläggare till två. Med andra ord så har vi nu mer resurser för att utveckla och driva lotsarbetet framåt. Medborgarfokus och bemötande Nämndens delmål För måluppfyllelse Resultat Våra medborgare tycker att Eslöv är en attraktiv och välskött kommun SKL:s kundenkät visar att vi ligger på topp 10. Minst två av kommunens entréer ska göras välkomnande Målet delvis uppfyllt. Av de medborgare som har svarat på enkäten från Sveriges kommuner och landsting är färre nöjda med standarden på kommunens gator, vägar och gång- och cykelvägar 2013 än När det gäller att hålla rent på gator vägar samt hur våra parker sköts är hela 74 % respektive 52 % nöjda vilket är en ökning från Vi har i år fler än 2010 som är nöjda med snöröjning och halkbekämpning där siffrorna 2013 är 66% nöjda jämfört med 45 % De som har svarat på enkäten anser också att det är lättare att hitta parkering i centrum då affärerna har öppet nu jämfört med Andelen som är nöjda med vattenkvalitén och sophämtningen har också ökat. När det gäller information och kontakter med kommunen visar enkäten att vi kan förbättra oss. Trollenäsvägens infart har fått en ansiktslyftning genom att vallar har finjusterats och grässåtts samt trädrader har planterats. Smålandsvägens infart har blivit trevligare efter att refuger vid Klippanvägen har byggts om till ökeninfluerade planteringar med stor sten i ytan och torktåliga perenner. Ökad dialog med medborgarna, bättre / mer kommunikation ska ge engagerade medborgare Nöjd-Inflytande-Index ligger på den övre fjärdedelen jämfört med övriga kommuner Målet inte alls uppfyllt. Förvaltningen kan konstatera att kommunen har förbättrat sitt resultat i jämförelse med resultatet från våren Den största förbättringen har skett inom området kontakt med politikerna. Vidare noteras en liten förbättring inom området

4 information. Deltagandet i projektet Hela Eslöv ska prata ledde till att bygglovshandläggare var tillgängliga på Stadsbiblioteket, en satsning som ska fortgå även under Ett arbete för att utöka samarbetet med medborgarcentrum för att ge snabbare svar och bättre service har startat. En uppgradering av felanmälningssystemet Infracontrol har genomförts. God ekonomisk hushållning Nämndens delmål För måluppfyllelse Resultat Underhåll i balans Genomförande av investeringar och exploateringsprojekt ska ske effektivt och till rimliga kostnader Nivån på underhållet är av den omfattningen att det långsiktigt uppnås underhåll i balans. Ingen avvikelse från planerad budget avseende investerings- och exploateringsprojekt. Målet delvis uppfyllt. Arbete har gjorts inom flera områden: Förvaltningen har deltagit i en utredning angående underhållsskulden i park där en rapport har färdigställts. En asfaltsinventering har blivit genomförd. Belysningen har inventerats. Det har även skapats en reparationsfond för Kävlingeån. Målet helt uppfyllt. Avsikten med målet är att inte överskrida budgeterade investeringskostnader i byggprojekt. För 2014 har inte budgeterade kostnader överskridits. Ekonomi och verksamhet Resultatet för miljö- och samhällsbyggnadsnämnden för 2014 är ett negativt resultat på 0,9 miljoner kronor, vilket är 0,2 miljoner kronor bättre än prognosen vid delårsbokslutet, med hänsyn tagen till utökad budget för 2014 i samband med beslut av delårsbokslutet. Det negativa resultatet kan huvudsakligen förklaras med att bostadsanpassningsbidraget har överskridit budget med 1,4 miljoner kronor. Samtidigt har resultaten för miljöavdelningen och staben blivit bättre än budgeterat. Bostadsanpassningsbidraget har högre kostnader med cirka 0,6 miljoner kronor jämfört med Då har även redovisningsprincipen ändrats och kostnader för alla beslutade ärenden bokas nu in på året där beslut sker även om inte utbetalningen har skett än. Stadsbyggnad Stadsbyggnad har ett resultat på -0,4 miljoner kronor. Avdelningen har under året haft högre personalkostnader för att komma ikapp med ärendena inom bygglov.

5 Intäkterna för 2014 har hamnat cirka 0,5 miljoner kronor högre än budget, vilket inte prognostiserades vid delårsbokslutet. Sex grundkartor har upprättats. 21 nybyggnadskartor har tagits fram och 18 husutstakningar genomförts förutom det löpande arbetet med att uppdatera kommunens baskarta. Kartverksamheten har koncentrerats och intensifierats genom att GIS-samordningen nu samlats under Stadsbyggnad. I februari 2014 övergick planverksamheten till den nya Tillväxtavdelningen inom kommunledningskontoret. Med anledning av detta kommer vi från och med februari 2015 att byta namn till bygglovsavdelningen. Ny chef ska rekryteras och denna ska tituleras bygglovschef. Miljöavdelningen Miljöavdelningens resultat för 2014 är +0,6 miljoner kronor. Avdelningen har framförallt ett överskott avseende allmän återhållsamhet på övergripande kostnader. Alla verksamheter inom miljö visar dock överskott för Livsmedelskontrollen har genom sitt förändrade arbetssätt effektiviserat kontrollen under året, skapat en större samsyn mellan inspektörerna och antalet verksamheter som har fått kontroll under året än högre än något år tidigare. Vi fortsätter att arbeta med att utveckla vårt arbetssätt. Inom Naturvårdsarbetet har en stor inventering gjorts av våra värdefulla ängs- och hagmarker. Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden fick under året överta det ekonomiska ansvaret och budgeten för kommunens medlemskap i de fyra vattenråden. På miljö- och hälsoskyddstillsynen har vi skickat in en hemställan om överlåtelse av tillsyn gällande större industrier, täkt- och viss vattenverksamhet. Samarbetet mellan Eslöv och Hörby kommun gällande tillsyn i ärende där jäv föreligger kommer att fortsätta. För att kunna utöva en tillsyn där riskerna är som störst har vi fokusområde vatten. Detta harmoniserar med det nya åtgärdsprogram som HAV-myndigheten lämnat ut för samråd och som beräknas träda ikraft under året. Staben Staben visar ett resultat på +0,7 miljoner kronor. En förklaring till överskottet är att GIS-verksamheten under året har flyttat till stadsbyggnad samtidigt som budgeten har legat kvar på staben. En annan förklaring är att förvaltningen har valt en allmän återhållsamhet under 2014 då tidiga prognoser under året visade på ett underskott för helåret. Gata Trafik och Park Gata Trafik och Park (exklusive bostadsanpassningsbidrag) har ett underskott på 0,4 miljoner kronor. De största underskotten återfinns inom belysning (-0,8 miljoner kronor) och massupplaget (-0,9 miljoner kronor). Kostnader för vinterväghållning har inte kommit upp i budgeterat belopp och visar ett överskott på 0,3 miljoner kronor. Överskott finns även bland annat för personalkostnader och parkering. Under 2014 har arbetet med att få ordning i centrum fortsatt. De lokala ordningsföreskrifterna för torghandeln i Eslövs kommun har reviderats. Miljön i centrum har inventerats gällande gatupratare, varuskyltning och uteserveringar för att kontrollera hur föreskrifter och tillstånd följs. Nytt förslag på riktlinjer för uteserveringar har tagits fram.

6 Kampanjen Syns du inte Finns du inte har, tillsammans med samarbetskommuner, tagits fram och genomförts i syfte att göra medborgaren medveten om reflexers inverkan i trafiken och på så sätt få fler att använda reflex. Under 2014 upphandlades nya RAM-avtal för markentreprenader. Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden har inför 2015 uppnått hel kompensation för nytillkomna ytor samt för kapitalkostnader. Detta innebär att nämnden inte längre behöver ta från övrig verksamhet för att täcka dessa kostnader. Ansökningar om bostadsanpassning har ökat rejält de senaste åren vilket också syns i budget för 2015 då den är ökad med 1 miljon. Samarbetet med nya Tillväxtavdelningen kommer att bli en framgångsfaktor i flera stora projekt som till exempel översiktsplan, centrumutveckling och Marieholmsbanan. Vi kommer att arbeta aktivt med information och en kommunikationsstrategi och handlingsplan ska vara på plats tidigt på året. En viktig arbetsmiljöfråga under 2015 och 2016 är balans mellan arbete och fritid samt balans på arbetet. Analys av verksamhetsmåtten Miljö Livsmedelskontrollen har genom sitt förändrade arbetssätt effektiviserat kontrollen under året, skapat en större samsyn mellan inspektörerna och antalet verksamheter som har fått kontroll under året är högre än något år tidigare. Objekttillsynsbesöken har tillsammans för miljö- och hälsoskyddstillsynen varit 505 stycken under året. Kontrollskulden uppgår i år till 126 timmar. Tillsynsskulden är 82 timmar. Det behöver inte innebära att det finns objekt som inte fått någon kontroll eller tillsyn utan istället att de timmar som i förväg varit planerade inte blivit nedlagda på just det objektet. Vidare analyser av detta kommer att ske under det kommande året. Stadsbyggnad Under året inkom 336 bygglovsansökningar och 379 ärenden avslutades under samma tid. Eftersom konjunkturläget under året varit osäkert har de bygglovsansökningar som inkommit från privatpersoner framförallt gällt mindre ombyggnader såsom uterum och tillbyggnader. Andra och tredje kvartalen ökade mängden ansökningar om nybyggnad av större projekt; en sockersilo (80 tusen ton) i Örtofta, Ekevallahallen, Alebo förskola och boende för ensamkommande ungdomar i Eslöv. Bygglov för flerbostadshus i Harlösa beviljades under våren. I Eslöv har också flera bygglov för flerbostadshus beviljats som 90 bostäder i kvarteret Målaren och 39 ungdomsbostäder kvarteret Färgaren. Ansökan för nybyggnad av 67 bostäder samt lokaler i kvarteret Timmermannen har inkommit som inväntar lantmäteriförrättning före bygglovsbeslut. Gata Trafik Park Kostnaden för drift och underhåll av gator och gång- och cykelvägar är något lägre än budgeterat. Kostnaden för drift och underhåll av parkmark ligger på samma nivå som förra året, vilket är något lägre än budgeterat. Drift och underhåll av gatubelysning har varit högre än budgeterat. I jämförelse med 2013 ser vi dock en stor minskning, vilket framförallt beror på en minskning av elkostnaderna.

7 Energiförbrukningen baseras på en förväntad årsförbrukning med en liten justering för att ta hänsyn till utbytet av kvicksilverarmatur till LED. Investeringar Under 2014 har investeringar genomförts för 18,7 miljoner kronor av budgeterade 44,1 miljoner kronor. Projekten beskrivs nedan. Teknisk utrustning Avser investering av kontorsinredning. Totalstation och GPS Upphandlingen har avbrutits på grund av att inget av de inkomna anbuden uppfyllde kraven. Upphandlingen kommer att publiceras igen under Bullervall Hurva Omfördelning av medel gjordes mellan investeringsprojekt Utryckningsväg och investeringsprojekt Bullervall Hurva för att kunna bygga vidare på vallen med cirka 1500 kubikmeter jordmassor. Jordmassorna är på plats och har ytjusterats. Malmgatan Under 2014 har mindre besiktningsanmärkningar åtgärdats. Byggnationen är färdig och entreprenaden är godkänd. Västerlånggatan Västergatan Projektet är beroende av att en privat aktör ska påbörja byggnation vid Timmermannen. Privat aktör planerar byggstart under Stora torg Under 2015 startar arbetet med att ta fram en centrumplan i samarbete med tillväxtavdelningen som har fått detta i uppdrag av kommunstyrelsen. Om- och nybyggnad gatuanläggningar Inom ramen för investeringsprojektet byggdes bland annat pendlarparkeringen vid Stinstorget ut norrut med plats för cirka 90 bilar och en ny cykelparkering med vindskydd byggdes vid Eslövs busstation. Storgatan Marieholm Inkommande anbud för projektet var betydligt dyrare för VA-arbeten än vad VA SYDs budget var satt till, vilket gjort att projektet har stoppats tills VA SYD utrett hur man vill gå vidare. Cirkulationsplats Sallerupsvägen - Trehäradsvägen Cirkulationsplats Trehäradsvägen/Sallerupsvägen med bussgata och separerad gång- och cykelväg längs Södergatan är under byggnation. Cirkulationsplatsen är den första etappen att genomföras inom projektet Eslövs infartsvägar. Huvudsyftet med projektet är att styra om biltrafiken från Ringsjövägen till övriga infartsvägar och på så sätt få ner genomfartstrafiken i centrum. Tåbelundsvägen Här ska VA SYD byta VA-system och Miljö och Samhällsbyggnad ansvarar för att återställning av trottoarer och ny asfalt genomförs. Byggnation påbörjades under hösten 2014 och beräknas avslutas våren 2015.

8 Åtgärder i övriga orter Inom ramen för investeringsprojektet ingick delfinansiering av Leaderprojektet Vandrings- cykelled, Stehag-Sjöholm, vilket initierats av Stehags intresseförening och sedan upphandlats och byggletts av Gata, Trafik och Park. Projektet färdigställdes i maj Trafiksäkerhet inklusive tillgänglighet Medel inom trafiksäkerhet är bokat enligt igångsättningstillstånd för Cirkulationsplats Trehäradsvägen och Södergatan. Ombyggnad pågår och beräknas att vara färdigt i april Hastighetsplan Arbetet med att införa hastighetsplanen och samarbetet med Trafikverket är igång i byarna, vilket beräknas vara klart våren Införandet av de nya hastigheterna i Eslövs tätort beräknas vara klart höst/vinter GC-väg Stockamöllan Hasslebro För detta projekt finns en avsiktsförklaring om samfinansiering med trafikverket. Projektstart är beroende av trafikverkets planering. Byggstart är planerad till Cykelvägnät Eslövs tätort Medel inom projektet är bokat enligt igångsättningstillstånd för Cirkulationsplats Trehäradsvägen och Södergatan. Ombyggnad pågår och beräknas att vara färdigt i april Utryckningsväg räddningstjänsten En ny utryckningsväg från Vikhemsvägen till Trehäradsvägen har byggts för att tillgodose Räddningstjänstens utryckningstid. Ombyggnationen innefattade även nya ljussignaler på Vikhemsvägen och bommar på utryckningsvägen. Trafiksäkerhet och gång- och cykelväg Solvägen Bidrag till detta projekt har sökts från trafikverket. VA SYD ska göra åtgärder i gatan innan gatuombyggnad kan köras igång, vilket gör att byggstart planeras till Upphandling av projektering beräknas till januari februari 2015 och byggstart beräknas bli vecka 35. GC-väg Lilla Harrie-Örtofta /Bron Örtofta Projektet är bidragsfinansierat med 3 miljoner kronor från Skånetrafiken. Utredning för sträckan är framtagen och besiktning av järnvägsbron pågår. Entreprenaden beräknas handlas upp under våren Asfaltering Inom ramen för investeringsprojektet har bland annat Grybyvägen, mellan väg 113 och väg 17, asfalterats. Vidare så har i Eslöv Ellingevägen, Ystadsvägen, Hurvavägen och del av Per Håkanssons väg blivit omasfalterade. I Marieholm och Löberöd har Onsjögatan respektive Mossavägen blivit omasfalterade. Energisparåtgärder / Kvicksilverbyte Under 2014 handlades armaturbytet av cirka 1400 kvicksilverarmaturer till LEDarmaturer upp. Entreprenaden pågår och beräknad sluttid är februari Lekplatser Under 2014 har en om- och nybyggnadsplan av lekplatser tagits fram. Väggarps respektive Battalyckans lekplats i Löberöd har projekterats och planeras byggas om

9 tidig vår Förfrågningsunderlag för projektering av ytterligare tre lekplatser har påbörjats och planeras att upphandlas i februari Grönområden Eslövs tätort Inom ramen för projektet har Dungarna samt trekantsparken i korsningen Vångavägen/Västergatan fått en ansiktslyftning. Vidare så har en ny kompressor och pumphus köpts in till den lilla sjön i Trollsjöparken och ett större antal träd har planterats i parkmark inom Eslövs centralort. Kockska parken har projekterats och handlats upp. Ombyggnation startar tidig vår 2015 Grönområden byarna Mindre parkprojekt har genomförts i Harlösa, Flyinge, Kungshult och Hurva. Gamla nergångna buskage, med illa vald placering, har tagits bort och ersatts med nya planteringar och gräsytor. Personalbokslut 2014 Årsarbetare enligt schablonarbetstid Antalet årsarbetare uppgick 2014 till 44,5 vilket är exakt samma som Andel deltidsanställda uppdelat på tillsvidareanställda och visstidsanställda Andelen deltidsarbetande med tillsvidareanställning uppgick 2014 till 4,3 % jämfört med 2013 då denna siffra var 6,7 %. Under 2014 har två (2) medarbetare som arbetar deltid erbjudits heltidsanställning. All personal som är aktuell har nu erbjudits heltid. Förvaltningen har under 2014 inte haft visstidsanställda med deltidsanställning. Andel visstidsanställda Andelen visstidsanställda uppgick till 9,6 % Jämfört med tidigare år är det en minskning; 2013 var andelen 15 %, 2012 var den 11,7 %, 2011 var den 10,9 % och 2010 var den 4,4 %. Minskningen kan tillskrivas att förvaltningen under året i större utsträckning har fått behålla personalen. Timavlönade Förvaltningen har under året haft två (2) medarbetare med timanställning jämfört med tidigare år då vi inte hade någon. Anledningen är att vi har haft två pensionsavgångar som har arbetat på timmar för att stötta upp den nya medarbetaren inom deras arbetsområde. Hälsotal uttryckt i procent sjukfrånvarande Förvaltningen har haft som målsättning att ha en sjukfrånvaro på högst 3 %. Det kan dock konstateras att den målsättningen inte nåtts. Sjukfrånvaron har dock minskat något, från 3,7 % 2013 till 3,6 % En närmare granskning av sjukfrånvaron ger vid handen att ökningen kan tillskrivas ett antal längre sjukskrivningsperioder under året. Överlag är sjukfrånvaron låg. Arbetsskador och tillbud Under året har ett tillbud och en arbetsskada rapporterats. Kompetensförsörjnings- och rekryteringsläget Förvaltningen upplever att det är förenat med svårigheter att rekrytera byggnadsinspektörer, bygglovsarkitekter, chefer samt ingenjörer. Vi har en plan för

10 rekrytering där vi har kartlagt pensionsavgångar, kompetensbehov, heltidssatsningen samt hur detta förhåller sig till budget. Kompetensutvecklingsinsatser av betydelse Alla medarbetare har medverkat på en måldag då vi tog fram ett underlag till nämnden att användas för att skapa bra mål till den nya mandatperioden. Utbildning i entreprenadupphandling har genomförts av vår certifierade upphandlare för att öka kunskaper inom området för att kunna vara mer behjälplig med förvaltningens entreprenadupphandlingar. Inom juridiken har vi utvecklat oss inom skadeståndsansvar, kommunallag, förvaltningslagen, strandskydd, livsmedel, VA-planering och tillsyn inom vattenskyddsområde. Ytterligare kompetensutveckling med koppling till vår kärnverksamhet är inom våra program såsom GIS, Ecos, Platina och Castor. Hälsa och friskvård Miljö och Samhällsbyggnad är tydlig med att hälsa och friskvård är viktigt. Samtliga medarbetare uppmuntras exempelvis till att ha ett personligt hälsomål i sin personliga utvecklingsplan. Vidare uppmuntras spontana friskvårdssatsningar. Förvaltningen har under året påbörjat en diskussion om hjärnergonomisk arbetsplats och kommer att arbeta vidare med detta för att utmynna i en handlingsplan där till exempel en IT-rond kan ingå. Uttaget av motionstimmen är högt och bidrar till att sjukfrånvaron fortfarande är låg. Rehabiliteringsarbetet Under året har vi avslutat tre rehabiliteringsinsatser, ett ärende pågår fortfarande. Arbetsmiljöarbetet Arbetsmiljöarbetet på Miljö och Samhällsbyggnad bedrivs aktivt och följs med intresse av nämnden. Förvaltningen vill erbjuda en god och säker arbetsmiljö anpassad till varje medarbetares särskilda förutsättningar och behov. Medarbetarenkät Under 2014 har medarbetarenkäten inte utförts eftersom en utvärdering av IiParbetet istället har genomförts. Miljö och Samhällsbyggnad erhöll silver vilket innebär att 137 bevis av 196 klarades av. Sammanfattningsvis är förvaltningens starka sidor att vi målmedvetet har utvecklat och planerat verksamheten. Det finns planer och ett tydligt syfte med förbättringarna. Ledningen har arbetat aktivt med att få delaktiga medarbetare genom att involvera cheferna i utvecklingsarbetet. Det finns utvecklade strategier för att tillvarata medarbetarnas bidrag till att förbättra chefernas sätt att leda och utveckla verksamheten effektivt. Kompetensen och framtida kompetensbehovet på förvaltningen är väl kartlagt. Förvaltningen har en inarbetad MoS-anda som många medarbetare relaterar till.

11 Verksamhetsmått Redovisat Redovisat Redovisat Budget Miljö Planerade objekttillsynsinspektioner (miljö och livsmedel) Kontroll- och tillsynsskuld (h) Stadsbyggnad Inkomna ärenden bygglov + anmälan Gata Trafik Park Drift och underhåll av gator och gc-vägar inkl beläggningsunderhåll (kr/m 2 )* 13,99 9,25* 13,62** 7,35* / 14,15** Drift och underhåll av parkmark (kr/m2) 2,35 2,68 2,68 2,70 Drift och underhåll av gatubelysning (kr/ljp) Energiförbrukning för gatubelysning (kwh / ljp)*** *) Exklusive budgeterat belopp för asfaltering som investeringsprojekt. **) Inklusive asfaltering som investeringsprojekt. ***) Översyn av hur energiförbrukningen ska tas fram pågår. Framtaget värde baseras på en förväntad årsförbrukning som har justerats ned på grund av utbyte av kvicksilverarmatur till LED. Resultaträkning Bokslut Bokslut Bokslut Budget Intäkter 10,5 12,3 11,1 9,6 Kostnader -72,5-71,4-73,2-70,8 Personalkostnader -22,0-23,1-23,8-23,8 Lokalkostnader -1,9-2,0-1,8-1,6 Övriga kostnader -41,2-38,8-38,9-36,9 Kapitalkostnader -7,4-7,5-8,7-8,5 Nettokostnader -62,0-59,1-62,1-61,2 Kommunbidrag 62,0 62,5 61,2 61,2 Årets resultat 0,0 3,4-0,9 0,0

12 Verksamhetsredovisning Bokslut Bokslut Bokslut Budget Verksamhet Politisk verksamhet -0,9-0,8-0,7-0,8 Förvaltningsledning -6,3-6,8-6,5-7,2 Fysisk och teknisk planering -3,5-3,8-3,5-3,1 Gator, vägar och parkering -34,5-27,6-28,4-27,8 Parker -8,8-9,5-10,5-10,5 Miljö och hälsoskydd, myndighetsutövning -3,0-2,6-2,8-3,3 Miljö, hälsa och hållbar utveckling -1,9-2,4-3,2-3,3 Buss, bil och spårbunden trafik -3,1-2,7-2,6-2,7 Bostadsanpassningsbidrag -2,9-3,9-2,5 Summa -62,0-59,1-62,1-61,2

13 Investeringsredovisning netto (mkr) Projekt Total budget Redovisat till Budget Redovisat Avvikelse och med Teknisk utrustning* -0,2-0,1 0,1 Totalstation och GPS -0,5 0,0-0,5 0,0 0,5 Bullervall Hurva -0,2-0,2-0,2-0,2 0,0 Centrum-utveckling 0,0 Malmgatan -5,4-4,4-0,9-0,6 0,3 Västerlånggatan-Västergatan -6,5 0,0-0,5 0,0 0,5 Stora torg -14,5 0,0-0,5 0,0 0,5 Om- och nybyggnad gatuanläggningar* -2,0-1,8 0,2 Storgatan Marieholm, etapp 1 öster -2,5 0,0-2,5 0,0 2,5 Cpl Sallerupsv - Trehäradsv -4,0-0,7-3,2-0,4 2,8 Trehäradsv etapp 3-2,2 0,0-0,2 0,0 0,2 Trehäradsv etapp 4-6,4 0,0-0,4 0,0 0,4 Trehäradsv etapp 5-2,3 0,0-0,3 0,0 0,3 Tåbelundsvägen -3,5-1,4-2,5-1,4 1,1 Åtgärder i övriga orter* -0,8-0,1 0,7 Trafik 0,0 Trafiksäkerhetsåtgärder inkl tillgänglighet* -1,5 0,0 1,5 Hastighetsplan -0,4 0,0-0,3 0,0 0,3 GC-väg Stockamöllan-Hasslebro -3,0 0,0-3,0 0,0 3,0 Cykelvägnät Eslövs tätort* -0,9-0,1 0,8 Utryckningsväg Räddningstjänsten -2,5-0,6-2,3-0,6 1,7 Trafiksäkerhet och gc-väg Solvägen -2,7 0,0-2,7 0,0 2,7 GC-väg Lilla Harrie-Örtofta /Bron Örtofta -5,0-0,1-2,0-0,1 1,9 Asfaltering* -7,0-5,9 1,1 Belysning 0,0 Energisparåtgärder* -6,1-2,4 3,7 Kvicksilverbyte -3,6-3,6 Grönområden och lekplatser 0,0 Lekplatser* -2,2-0,4 1,8 Grönområden - Eslövs tätort* -1,1-0,7 0,4 Grönområden - Byarna* -0,3-0,3 0,0 Summa -61,6-7,4-44,1-18,7 25,4 * Investeringar med ett återkommande årligt belopp, vilket innebär att en summering över åren inte är aktuell.

Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden

Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden Ordförande: Peter Melinder Förvaltningschef: Ingela Lundqvist Vårt uppdrag Vi arbetar med Miljö- och hälsoskydd Naturvård Fysisk planering, bygglov och kartor Gator,

Läs mer

Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden

Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden Ordförande: Peter Melinder Förvaltningschef: Ingela Lundqvist Vårt uppdrag Vi arbetar med Miljö- och hälsoskydd Naturvård Fysisk planering, bygglov och kartor Gator,

Läs mer

Mål för Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden

Mål för Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden Mål för Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden 2015-2018 Vårt uppdrag - vårt ansvar I ekokommunen Eslöv ansvarar Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden för energi- och klimatarbete samt att tillgängliggöra och

Läs mer

Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden Ordförande: Bengt Andersson Förvaltningschef: Ingela Lundqvist

Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden Ordförande: Bengt Andersson Förvaltningschef: Ingela Lundqvist Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden Ordförande: Bengt Andersson Förvaltningschef: Ingela Lundqvist Måluppfyllelse Uppfylld nivå Delvis uppfylld nivå Ej uppfylld nivå Ingen mätning Medborgare och andra intressenter

Läs mer

Vårbokslut Miljöskyddsnämnden

Vårbokslut Miljöskyddsnämnden Vårbokslut Miljöskyddsnämnden -05-07 Vårbokslut, Ansvarsenhet 40-41 Anvisning Nuläge Verksamhet Huvudsaklig verksamhet Miljöskyddsnämnden har antagit en tillsyns- och verksamhetsplan för. Planen följs

Läs mer

Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden

Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden Ordförande: Bengt Andersson Förvaltningschef: Ingela Lundqvist Uppdrag Bygglov Mätning och GIS Miljö- och hälsoskydd Livsmedel Gator, vägar, trafik och parker Trafiksäkerhet

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2014 Bygg- och tekniknämnden, skatt

Verksamhetsberättelse 2014 Bygg- och tekniknämnden, skatt Verksamhetsberättelse 2014 en, skatt en ansvarar för driften av verksamheterna hamn, gator samt parker och ska se till att Nyköping har ett funktionellt gatuoch vägsystem. Välskötta gator, vackra parkmiljöer,

Läs mer

Månadsrapport Piteå kommun januari mars 2010

Månadsrapport Piteå kommun januari mars 2010 Datum -04-16 Sida 1 (8) Handläggare MÅNADSRAPPORT Version 1.0 Månadsrapport Piteå kommun januari mars 2 Resultaträkning kommunen (TKR) jan-mar jan-feb Prognos helår Budget jan-dec 2009 Intäkter 101 851

Läs mer

MILJOAVDELNINGENS VERKSAMHETSPLAN

MILJOAVDELNINGENS VERKSAMHETSPLAN MILJOAVDELNINGENS VERKSAMHETSPLAN 2015-2018 Inledning Miljöavdelningens arbete kan summeras i fyra olika uppdrag. Uppdragen har sin utgångspunkt i lagstiftningen och utförs på uppdrag från kommunledningen

Läs mer

Delårsrapport 2018 TEKNISK VERKSAMHET - SKATTEFINANSIERAD

Delårsrapport 2018 TEKNISK VERKSAMHET - SKATTEFINANSIERAD Delårsrapport 2018 TEKNISK VERKSAMHET - SKATTEFINANSIERAD Delårsrapport 2018 Driftredovisning Driftredovisning UTFALL PROGNOS UTFALL Nettokostn i tkr Budget Utfall Avvikelse Budget Prognos Avvikelse Fg

Läs mer

BYGG- OCH MILJÖNÄMNDEN Delårsrapport 2013-08-31 Prognos 2013

BYGG- OCH MILJÖNÄMNDEN Delårsrapport 2013-08-31 Prognos 2013 BYGG- OCH MILJÖNÄMNDEN Delårsrapport 2013-08-31 Prognos 2013 BYGG- OCH MILJÖNÄMND Politisk organisation Ordförande: Sven Edström (s) Vice ordförande: Mona Eriksson (s) Verksamhet Mandatfördelningen i bygg-

Läs mer

Samhällsbyggnad delårsbokslut januari april 2015

Samhällsbyggnad delårsbokslut januari april 2015 -04-30 Samhällsbyggnad delårsbokslut januari april KS -188 Innehåll Sida 2 av 7 3. Sektor Samhällsbyggnad... 3 3.1 Verksamhetsbeskrivning... 3 3.2 Viktiga händelser... 3 3.3 Ekonomi... 3 3.3.1 Driftsredovisning...

Läs mer

Årsredovisning 2011. Teknisk verksamhet - skattefinansierad

Årsredovisning 2011. Teknisk verksamhet - skattefinansierad Årsredovisning 2011 Teknisk verksamhet - skattefinansierad Innehållsförteckning Verksamhet... 3 Driftredovisning...3 Årets händelser...3 Mål och måluppfyllelse...4 Ekonomi...4 Framtid...5 Kommentarer till

Läs mer

Medarbetarenkät 2010 Under hösten 2010 genomförs denna enkät som riktar sig till medarbetare i Eslövs kommun. Syftet med undersökningen är att kunna utveckla kommunen för medarbetarnas och medborgarnas

Läs mer

Bokslut 2018 FASTIGHETSVERKSAMHET

Bokslut 2018 FASTIGHETSVERKSAMHET Bokslut 2018 FASTIGHETSVERKSAMHET Innehållsförteckning 1 Verksamhet... 3 1.1 Driftredovisning... 3 1.2 Årets händelser... 3 1.3 Mål och måluppfyllelse... 3 Medarbetarna ska utvecklas inom sitt arbetsområde,

Läs mer

Kvartalsrapport 3 med prognos. September 2012. Teknisk nämnd

Kvartalsrapport 3 med prognos. September 2012. Teknisk nämnd Kvartalsrapport 3 med prognos. September 2012 Teknisk nämnd Innehållsförteckning 1 Verksamheten till och med september... 3 2 Det ekonomiska utfallet till och med september... 4 2.1 Åtgärder med anledning

Läs mer

Granskning av delårsrapport

Granskning av delårsrapport Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2012-08-31 Smedjebackens kommun Malin Liljeblad Godkänd revisor Fredrik Winter Revisor Oktober 2012 Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning

Läs mer

Uppföljning och prognos. Mars 2018

Uppföljning och prognos. Mars 2018 Uppföljning och prognos Mars 2018 1 Innehåll Periodens resultat och helårsprognos... 3 Resultaträkning... 4 Driftbudgetavräkning... 5 Kommentarer till marsresultatet och prognos 2018... 6 2 Uppföljning

Läs mer

Månadsuppföljning och prognos

Månadsuppföljning och prognos Månadsuppföljning och prognos februari 2017 Samhällsbyggnadsnämnden Godkänd av samhällsbyggnadsnämnden 2017-03-22 Väsentliga händelser Arbetet med att implementera den nya organisationen på samhällsbyggnadskontoret

Läs mer

Städavdelningen: Kraftigt ökade personalkostnader då budgetunderlag inte stämt. Kostnad kommer att hållas inom avdelningens ram.

Städavdelningen: Kraftigt ökade personalkostnader då budgetunderlag inte stämt. Kostnad kommer att hållas inom avdelningens ram. Servicenämnden Ordförande: Lars Månsson Förvaltningschef: Hampus Trellid Ekonomi och verksamhet Utfall 31 mars och helårsprognos Utfall för perioden är ett underskott på 8,6 miljoner kronor. Serviceförvaltningen

Läs mer

STRATEGI. Dokumentansvarig Monica Högberg,

STRATEGI. Dokumentansvarig Monica Högberg, Dokumentansvarig Monica Högberg, 0485-470 11 monica.hogberg@morbylanga.se Handbok Personal STRATEGI Beslutande Kommunstyrelsens 257 2015-11-03 Giltighetstid 2015-2019 1(6) Dnr 2015/000275-003 Beteckning

Läs mer

Trygghetsvandring, Örtoftabygden

Trygghetsvandring, Örtoftabygden Trygghetsvandring, Örtoftabygden Datum för genomförande: 19 mars 2014 Tid: 17:00-19:00 Medverkande: Henrik Wöhlecke, kommunstyrelsen Eslövs kommun ArneStåhl, Service och Teknik Eslövs kommun Julia Håkansson,

Läs mer

JÄMFÖRELSERAPPORT. Måttbandet. mäter. Miljö-, Bygg- och Plannyckeltal

JÄMFÖRELSERAPPORT. Måttbandet. mäter. Miljö-, Bygg- och Plannyckeltal JÄMFÖRELSERAPPORT Måttbandet mäter Miljö-, Bygg- och Plannyckeltal En jämförelse av kommunens miljö-, bygg- och planverksamhet ur ett brukar- och medborgarperspektiv Deltagande kommuner: Luleå,, Skellefteå,,,,,

Läs mer

Verksamhetsplan 2019 Kommunstyrelsen 1 (2) Verksamhetsplan Kommunstyrelsen 2019

Verksamhetsplan 2019 Kommunstyrelsen 1 (2) Verksamhetsplan Kommunstyrelsen 2019 Verksamhetsplan 2019 Kommunstyrelsen 1 (2) Verksamhetsplan 2019 Kommunstyrelsen 2019 2 (7) Innehållsförteckning 1 Nämndens uppdrag...3 2 Mål och aktiviteter...3 2.1 Effektmål...3 2.2 Aktiviteter...4 3

Läs mer

Månadsrapport Ekonomi och Personal. Nybro kommun Okt 2014

Månadsrapport Ekonomi och Personal. Nybro kommun Okt 2014 Månadsrapport Ekonomi och Personal Nybro kommun Okt 2014 Innehållsförteckning Ekonomi... 3 Driftsredovisning... 3 Driftsredovisning per område/förvaltning... 4 Investeringsredovisning... 6 Avtalstrohet...

Läs mer

Kommunstyrelsens Budgetdokument 2011

Kommunstyrelsens Budgetdokument 2011 Kommunstyrelsens Budgetdokument 2011 Tjörn Möjligheternas ö Ingress Kommunkansliet är kommunstyrelsens förvaltning och ska i denna roll utgöra den politiska ledningens verktyg för styrning och ledning

Läs mer

Strategiska planen

Strategiska planen Strategiska planen 2015 2020 Strategisk plan Datum för beslut: 2015-04-08 Kommunledningskontoret Reviderad: Beslutsinstans: Giltig till: 2020 Innehållsförteckning 1. Så styrs Vännäs kommun... 4 2. Vad

Läs mer

Kommunledningskontoret

Kommunledningskontoret Kommunledningskontoret Ordförande: Cecilia Lind Förvaltningschef: Eva Hallberg Ekonomi och verksamhet Prognos och analys av driftutfall Kommunledningskontoret prognostiserar ett underskott på 0,4 miljoner.

Läs mer

Ekonomisk rapport per

Ekonomisk rapport per Ekonomisk rapport per -10-31 Övergripande ekonomiska händelser Driftbudgetavräkning Det budgeterade resultatet för år uppgår till 27 134. Uppföljningen per den 31 oktober prognostiserar ett helårsresultat

Läs mer

Delårsrapport Tertial Miljö- och byggnadsnämnden

Delårsrapport Tertial Miljö- och byggnadsnämnden Delårsrapport Tertial 2 2014 Miljö- och byggnadsnämnden Innehållsförteckning 1 Ekonomisk uppföljning... 3 2 Målstyrning (enbart prognosvarnade handlingsplaner visas)... 5 2.1 Ansvarsfull ekonomisk politik...

Läs mer

Förslag till beslut Miljönämnden godkänner verksamhetsredovisningen per augusti och överlämnar den till Kommunstyrelsen.

Förslag till beslut Miljönämnden godkänner verksamhetsredovisningen per augusti och överlämnar den till Kommunstyrelsen. Tjänsteutlåtande 2018-09-12 Kaspar Fritz Miljö- och hälsoskyddschef 08-124 57 100 Miljönämnden Verksamhetsredovisning augusti 2018 Dnr MOV.2018.405 Förslag till beslut Miljönämnden godkänner verksamhetsredovisningen

Läs mer

BUDGETUPPFÖLJNING. Budgetuppföljning 2015-03-31. Bygg- och miljönämnden

BUDGETUPPFÖLJNING. Budgetuppföljning 2015-03-31. Bygg- och miljönämnden Budgetuppföljning -03-31 Bygg- och miljönämnden 0 Innehållsförteckning Bygg- och miljönämnden mars... 2 Beskrivning av verksamheten... 2 Viktiga händelser under året... 2 Utveckling av verksamhetens möjligheter/risker...

Läs mer

Uppföljningsrapport per april 2019, samhällsbyggnadsnämnden

Uppföljningsrapport per april 2019, samhällsbyggnadsnämnden Kommunstyrelseförvaltningen Uppföljningsrapport 2019-04-17 Dnr : 1 (5) Uppföljningsrapport per april 2019, samhällsbyggnadsnämnden 2 (5) Uppföljningsrapport per april 2019, samhällsbyggnadsnämnden Kommunfullmäktige

Läs mer

1 (5) Delårsrapport Kommunstyrelsen. Datum Delårsrapport Kommunstyrelsen Tertial

1 (5) Delårsrapport Kommunstyrelsen. Datum Delårsrapport Kommunstyrelsen Tertial Delårsrapport 1-2016 1 (5) Kommunstyrelsen Datum 2016-05-18 Delårsrapport 1-2016 Kommunstyrelsen Tertial 1 2016 2 (5) 1 Årsprognos för nämndens driftresultat Årsprognos för nämndens driftresultat För kommunledningsförvaltningen

Läs mer

Kommunstyrelsen, Kommunledningskontoret

Kommunstyrelsen, Kommunledningskontoret Kommunstyrelsen, Kommunledningskontoret Ordförande: Cecilia Lind Förvaltningschef: Eje Ringborn Vårt uppdrag Vi svarar för Kommunledningskontoret svarar för att Kommunfullmäktiges och Kommunstyrelsens

Läs mer

Kvartalsrapport mars och prognos ett Miljö- och hälsoskyddsnämnd

Kvartalsrapport mars och prognos ett Miljö- och hälsoskyddsnämnd Kvartalsrapport mars och prognos ett 2017 Miljö- och hälsoskyddsnämnd Innehållsförteckning 1 Periodens resultat... 3 1.1 Driftredovisning... 3 1.2 Investeringsredovisning... 3 2 Viktiga händelser i verksamheten...

Läs mer

Månadsrapport för Mittskåne Vatten, november (januari-november 2017)

Månadsrapport för Mittskåne Vatten, november (januari-november 2017) 2017-12-11 1 (5) Månadsrapport för Mittskåne Vatten, november (januari-november 2017) Väsentliga händelser och aktiviteter under perioden (Övergripande) Rekrytering av VA-ingenjör är avslutad. Ny person

Läs mer

Anmälan av ekonomisk uppföljning månad 09/2018

Anmälan av ekonomisk uppföljning månad 09/2018 Dnr Sida 1 (6) 2018-10-09 Handläggare Barbro Edlund 08-508 28 103 Till Trafiknämnden 2018-10-18 Anmälan av ekonomisk uppföljning månad 09/2018 Förslag till beslut 1. Trafiknämnden beslutar att lägga denna

Läs mer

Ekonomi- och verksamhetsuppföljning efter april 2011

Ekonomi- och verksamhetsuppföljning efter april 2011 Handläggare Datum Åsa Ottosson -05-02 0480-45 30 32 Ekonomi- och verksamhetsuppföljning efter april Verksamhet Barn- och ungdomsnämnden ansvarar för kommunens verksamhet inom förskola och fritidshem samt

Läs mer

Verksamheterna klarade totalt sett att hålla sig inom de budgeterade ramarna och lämnade ett överskott på 200 tkr.

Verksamheterna klarade totalt sett att hålla sig inom de budgeterade ramarna och lämnade ett överskott på 200 tkr. ÅRSREDOVISNING 2015 I KORTHET Emådalen Foto: Henrik Tingström DET EKONOMISKA RESULTATET Högsby kommun redovisade ett överskott på 11,3 miljoner kronor för 2015. Det är ett bra resultat och innebär överskott

Läs mer

Delårsrapport 31 augusti 2011

Delårsrapport 31 augusti 2011 Datum 29 september 2011 Till Revisionen Från Susanne Svensson Angående Granskning av delårsrapport 31 augusti 2011 1 Inledning 1.1 Syfte På uppdrag av de förtroendevalda revisorerna har vi översiktligt

Läs mer

VERKSAMHETS- BERÄTTELSE

VERKSAMHETS- BERÄTTELSE VERKSAMHETS- BERÄTTELSE 2010 Miljönämnden 1 Miljönämnden Brukar/medborgarperspektiv Under 2010 har en riskbaserad tillsyn av hälsoskyddsverksamheter inletts i projektform för att 2011 utökas till alla

Läs mer

Uppföljning av omorganisation på kommunledningskontoret

Uppföljning av omorganisation på kommunledningskontoret 2015-03-19 Eva Åström RAPPORT Uppföljning av omorganisation på kommunledningskontoret Bakgrund I budget 2014 framgår att en satsning skulle göras för att öka tillväxten i kommunen genom en samlad strategi.

Läs mer

Genomförandeavtal med SLL - Planskild korsning Enebybergs station

Genomförandeavtal med SLL - Planskild korsning Enebybergs station DANDERYDS KOMMUN Tjänsteutlåtande 1 (5) Klicka här för att ange text. Genomförandeavtal med SLL - Planskild korsning Enebybergs station Ärende Trafikförvaltningen på Stockholms läns landsting, SLL, har

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Tekniska nämnden 2013-05-07 1 (11) Miljö-, byggnads- och teknikförvaltningen, Ommavägen 30 2013-05-07 kl.

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Tekniska nämnden 2013-05-07 1 (11) Miljö-, byggnads- och teknikförvaltningen, Ommavägen 30 2013-05-07 kl. Tekniska nämnden -05-07 1 (11) Plats och tid Miljö-, byggnads- och teknikförvaltningen, Ommavägen 30-05-07 kl. 18:30-20:15 Beslutande Bror Ahlin (M), ordförande Jörgen Jönsson (C), vice ordförande, kl

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2013

Verksamhetsberättelse 2013 Verksamhetsberättelse 2013 Miljö och Byggnämnden Verksamheten har 2013 genomgått ett antal utmaningar där den största varit fortsatt personalomsättning med rekrytering och nyanställningar inklusive utbildning

Läs mer

MILJÖ- OCH BYGGLOVSNÄMNDEN

MILJÖ- OCH BYGGLOVSNÄMNDEN DELÅRSRAPPORT PER AUGUSTI 2010 MILJÖ- OCH BYGGLOVSNÄMNDEN INNEHÅLL ANSVARSOMRÅDE 1 KOMMENTAR TILL UPPFÖLJNING PER AUGUSTI 1 Periodens resultat (tkr), bilaga 1 1 Viktiga händelser 2 Uppföljning av mål och

Läs mer

Kvartalsrapport september och prognos 4 2013. Tekniska nämnden

Kvartalsrapport september och prognos 4 2013. Tekniska nämnden Kvartalsrapport september och prognos 4 2013 Tekniska nämnden Innehållsförteckning 1 Teknisk nämnd... 3 1.1 Periodens resultat... 3 1.2 Viktiga händelser i verksamheten... 4 1.3 Prognos med ekonomiskt

Läs mer

Budget 2018 för Tjörns Måltids AB

Budget 2018 för Tjörns Måltids AB Bild från Bleketskolan Budget 2018 för Tjörns Måltids AB Beslutad av Tjörns Måltids AB 2017-12-11 46 Tjörn Möjligheternas ö Inledning Tjörns Måltids AB ska bedriva måltidsverksamhet och på uppdrag av

Läs mer

Ekonomisk prognos Hälsa-, vård- och omsorgsnämnden

Ekonomisk prognos Hälsa-, vård- och omsorgsnämnden Ekonomisk prognos 2019 Hälsa-, vård- och omsorgsnämnden Innehållsförteckning Sammanfattning...3 Ekonomisk utveckling under året...4 Budgetavvikelse...4 Verksamhetsmått...4 Analys av avvikelse i förhållande

Läs mer

Revisionsrapport 2014 Genomförd på uppdrag av revisorerna Mars 2015. Kävlinge kommun. Granskning av årsbokslut och årsredovisning 2014

Revisionsrapport 2014 Genomförd på uppdrag av revisorerna Mars 2015. Kävlinge kommun. Granskning av årsbokslut och årsredovisning 2014 Revisionsrapport 2014 Genomförd på uppdrag av revisorerna Mars 2015 Kävlinge kommun Granskning av årsbokslut och årsredovisning 2014 Sammanfattning...2 1. Inledning...3 2. Resultatutfall 2014...3 2.1 Utfall

Läs mer

Bygg- och miljönämndens verksamhetsplan 2014

Bygg- och miljönämndens verksamhetsplan 2014 Bygg- och miljönämndens verksamhetsplan 2014 Fastställd av nämnden: 2014-01-22 4 2 Innehållsförteckning Kommunfullmäktiges uppdrag till nämnden Verksamhetsplanens funktion Mål och uppdrag Nämndens uppdrag

Läs mer

Månadsrapport Piteå kommun januari september 2009

Månadsrapport Piteå kommun januari september 2009 Datum -1-12 Sida 1 (8) Handläggare MÅNADSRAPPORT Version 1. Månadsrapport Piteå kommun januari september 2 Resultaträkning kommunen (TKR) jan-sep jan-aug Prognos jan-dec Budget jan-dec 28 Intäkter 273

Läs mer

Landstinget Dalarna. Översiktlig granskning av delårsrapport per KPMG AB 30 maj 2011 Antal sidor: 6

Landstinget Dalarna. Översiktlig granskning av delårsrapport per KPMG AB 30 maj 2011 Antal sidor: 6 Översiktlig granskning av delårsrapport per 2011-04-30 KPMG AB 30 maj 2011 Antal sidor: 6 1. Inledning och sammanfattning Vi har utfört en översiktlig granskning av delårsrapporten per 2011-04-30 för.

Läs mer

NORBERGS KOMMUN KUNDENKÄT TEKNISK FÖRVALTNING

NORBERGS KOMMUN KUNDENKÄT TEKNISK FÖRVALTNING NORBERGS KOMMUN KUNDENKÄT TEKNISK FÖRVALTNING Medborgarnas uppfattning om hur gator, parker, vatten och avlopp, sophämtning samt kundkontakter inom dessa områden sköts i Norbergs kommun Enkätundersökning

Läs mer

Bräcke och Ånge bygg- och miljönämnd. Förslag till

Bräcke och Ånge bygg- och miljönämnd. Förslag till Bräcke och Ånge bygg- och miljönämnd Förslag till Delårsbokslut 31 augusti 2018 Bokslutsprognos 2018 1 BRÄCKE OCH ÅNGE BYGG- OCH MILJÖNÄMND Ordförande: Peter Edling (l) Vice ordförande: Per-Anders Andersson

Läs mer

VARMT VÄLKOMNA TILL WORKSHOP OM HELTID

VARMT VÄLKOMNA TILL WORKSHOP OM HELTID VARMT VÄLKOMNA TILL WORKSHOP OM HELTID Sätt er gärna partsgemensamt med personer från samma kommun, landsting eller region SYFTE MED DAGEN 1) Presentera manual för heltidsplan 2) Inspiration till att starta

Läs mer

Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden

Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden Ordförande: Catharina Malmborg Förvaltningschef: Kerstin Melén-Gyllensten Uppdrag Gymnasie- och vuxenutbildningsnämndens uppdrag är att fullgöra kommunens uppgifter

Läs mer

Månadsuppföljning och prognos

Månadsuppföljning och prognos Månadsuppföljning och prognos Mars 2018 Samhällsbyggnadsnämnden Godkänd av samhällsbyggnadsnämnden 2018-04-25 1 Väsentliga händelser År 2018 har börjat precis som det slutade 2017 med en fortsatt hög

Läs mer

Månadsrapport för Mittskåne Vatten, september (januari-september 2017)

Månadsrapport för Mittskåne Vatten, september (januari-september 2017) 2017-10-09 1 (5) Månadsrapport för Mittskåne Vatten, september (januari-september 2017) Väsentliga händelser och aktiviteter under perioden (Övergripande) Under september har vi börjat jobba med ett nytt

Läs mer

Ekonomisk rapport per

Ekonomisk rapport per Ekonomisk rapport per -03-31 Övergripande ekonomiska händelser Det budgeterade resultatet för år uppgår till +40 034 tkr. Uppföljningen per den 31 mars prognostiserar ett helårsresultat på +19 429 tkr.

Läs mer

ÅRsReDOVisNiNG 2011 Kortversion kil.se

ÅRsReDOVisNiNG 2011 Kortversion kil.se ÅRSREDOVISNING 2011 Kortversion kil.se Så gick det för 2011 Så använde vi skattepengarna 2011 Vi fick mycket pengar över i år igen Så ser vi på framtiden för Kil Sammanfattning av s årsredovisning 2011

Läs mer

Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden

Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden Ordförande: Catharina Malmborg Förvaltningschef: Kerstin Melén Gyllensten Uppdrag Svarar för Gymnasieutbildning Gymnasiesärskola Uppföljningsansvar för ungdomar Gymnasial

Läs mer

Personalpolicy. Laholms kommun

Personalpolicy. Laholms kommun Personalpolicy Laholms kommun Personalenheten Laholms kommun April 2018 Inledning Personalpolicyn är ett kommunövergripande styrdokument som gäller för kommunens samtliga arbetsplatser eftersom Laholms

Läs mer

Årsredovisning Miljö- och byggnämnd

Årsredovisning Miljö- och byggnämnd Årsredovisning Miljö- och byggnämnd Sammanfattning Miljö och bygg Ove Johansson, verksamhetschef "Vi är mycket stolta över att vi lyckades med nämndens mål för bra bemötande och tillgänglighet. Det gav

Läs mer

Driftuppföljning Totalt

Driftuppföljning Totalt Totalt Intäkt Kostnad Netto Intäkt Kostnad Netto Intäkt Kostnad Netto Netto Gemensamt 16 475 19 792-3 317 55 831 55 831 0 56 831 56 831 0 0 Skattefinansierat Gata trafik 28 656 28 895-239 44 695 27 387

Läs mer

Verksamhetsområde Centrum för arbete och integration

Verksamhetsområde Centrum för arbete och integration Verksamhetsområde Centrum för arbete och integration 1 Innehållsförteckning Delårsrapport 1 per 30 april 2017...3 1 Viktiga händelser...3 2 Uppföljning och analys...3 Blomstrande näringsliv...3 Arbetslösheten

Läs mer

Kommunledningskontoret

Kommunledningskontoret Kommunledningskontoret Ordförande: Cecilia Lind Förvaltningschef: Eva Hallberg Uppdrag Svarar för Beredning och verkställande av kommunfullmäktiges, kommunstyrelsens, kommunstyrelsens arbetsutskotts, arbetsgivarutskottets,

Läs mer

Revisionsrapport. Delårsrapport Smedjebackens kommun. Oktober Robert Heed

Revisionsrapport. Delårsrapport Smedjebackens kommun. Oktober Robert Heed Revisionsrapport Delårsrapport 2009 Smedjebackens kommun Oktober 2009 Robert Heed Innehållsförteckning 1 Sammanfattning...2 2 Inledning...3 2.1 Bakgrund...3 2.2 Syfte, revisionsfråga och avgränsning...3

Läs mer

Månadsuppföljning och prognos

Månadsuppföljning och prognos Månadsuppföljning och prognos Maj 2018 Samhällsbyggnadsnämnden Godkänd av samhällsbyggnadsnämnden 2018-06-20 1 Väsentliga händelser Under årets första månader har fokus huvudsakligen varit på implementering

Läs mer

Personalbokslut 2012

Personalbokslut 2012 Personalbokslut 2012 Personalbokslut 2012 Norrtälje Kommun sammanställer årligen ett personalbokslut som en del av kommunens redovisning. Avsikten med detta är att personalbokslutet ska ge en aktuell bild

Läs mer

Verksamhetsplan Miljö- och hälsoskyddsnämnd

Verksamhetsplan Miljö- och hälsoskyddsnämnd Verksamhetsplan 2019 Miljö- och hälsoskyddsnämnd Innehållsförteckning 1 Inledning...3 2 Nämndens ansvar och uppgifter...3 3 Nämndens utvecklingsområden...3 4 Mål...4 4.1 Hög attraktivitet...4 4.2 Stor

Läs mer

Teknik- och fritidsnämnden

Teknik- och fritidsnämnden www.pwc.se Revisionsrapport Rebecca Lindström Carl-Magnus Stenehav Cert. kommunal revisor Teknik- och fritidsnämnden Granskning verksamhetsberättelse Halmstads kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattning...

Läs mer

Maj 2019 MÅNADSRAPPORT MAJ. Barn- och skolnämnden

Maj 2019 MÅNADSRAPPORT MAJ. Barn- och skolnämnden Maj 2019 MÅNADSRAPPORT MAJ Barn- och skolnämnden Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 Förvaltningsberättelse... 4 Ekonomi... 4 Resultat... 4 Investeringar... 5 Personal... 6 Antal anställda... 6 Hälsa

Läs mer

Tertialrapport Ekonomi och Personal. Omsorgsnämnd Apr 2015

Tertialrapport Ekonomi och Personal. Omsorgsnämnd Apr 2015 Tertialrapport Ekonomi och Personal Omsorgsnämnd Apr 2015 Innehållsförteckning Måluppfyllelse... 3 All vård, skola och omsorg ska vara god och kvalitetssäkrad... 3 Medborgarna ska uppleva att de har goda

Läs mer

Månadsrapport - Ekonomi, personal och kvalitet. Nybro kommun Okt 2016

Månadsrapport - Ekonomi, personal och kvalitet. Nybro kommun Okt 2016 Månadsrapport - Ekonomi, personal och kvalitet Nybro kommun Okt 2016 Driftsredovisning... 3 Driftsredovisning per område/förvaltning... 4 Investeringsredovisning... 6 Avtalstrohet... 7 Hälsotal - total

Läs mer

30 APRIL 2015 VILHELMINA KOMMUN

30 APRIL 2015 VILHELMINA KOMMUN 30 APRIL 2015 VILHELMINA KOMMUN VILHELMINA KOMMUN Kommunstyrelsen, 912 81 VILHELMINA Besöksadress: Förvaltningshuset, Torget 6 Växel: 0940-14 000 e-post: vilhelmina.kommun@vilhelmina.se KOMMUNINFORMATION

Läs mer

Mål och budget

Mål och budget Bilaga 1 Mål och budget 2016-2018 Myndighetsnämnden 2015-04-17 Rev. 2015-05-07 1 Ordförande: Göran Pettersson (S) Förvaltningschef: Stefan Larsson Sammanfattning År 2016 Under 2016 kommer verksamheten

Läs mer

Mål och budget 2015-2017

Mål och budget 2015-2017 Bilaga 1 Mål och budget 2015-2017 Myndighetsnämnden 2014-09-04 Rev. 2014-09-08 1 Ordförande: Matz Ericson (S) Förvaltningschef: Stefan Larsson Sammanfattning År 2015 Karlskoga och Storfors kommuner har

Läs mer

Det här gjordes 2014. Årsredovisningen 2014 i kortform

Det här gjordes 2014. Årsredovisningen 2014 i kortform Det här gjordes 2014 Årsredovisningen 2014 i kortform Vi har valt att göra en kortversion av kommunens årsredovisning för att du ska få inblick i vad kommunen gjorde under 2014. Att människor ska kunna

Läs mer

Kommentar till resultat november 2017

Kommentar till resultat november 2017 Datum 2017-12-10 Ärendenummer 2017/2 061 Sida 1 Margareta Nilsson margareta.nilsson@boras.se Tekniska nämnden Kommentar till resultat november 2017 Verksamheternas resultat är anslagsmässigt indelade i

Läs mer

DANDERYDS KOMMUN Kommunledningskontoret Datum Diarienummer KS 2018/0015 Joakim Nygren

DANDERYDS KOMMUN Kommunledningskontoret Datum Diarienummer KS 2018/0015 Joakim Nygren Tjänsteutlåtande 1 (5) Delårsbokslut och prognos 2-2018 Ärende Kommunledningskontoret har upprättat förslag till delårsbokslut för första halvåret samt helårsprognos för 2018. Resultatet efter första halvåret

Läs mer

Årsbokslut 2013. Plan- och byggnadsnämnden

Årsbokslut 2013. Plan- och byggnadsnämnden Årsbokslut Plan- och byggnadsnämnden Innehållsförteckning 1 Verksamhet... 3 1.1 Året som gått... 3 1.2 Uppföljning av uppdrag... 3 2 Måluppföljning... 4 2.1 Hållbar personalförsörjning... 4 3 Uppföljning

Läs mer

FAGERSTA KOMMUN KUNDENKÄT TEKNISK FÖRVALTNING

FAGERSTA KOMMUN KUNDENKÄT TEKNISK FÖRVALTNING FAGERSTA KOMMUN KUNDENKÄT TEKNISK FÖRVALTNING Medborgarnas uppfattning om hur gator, parker, vatten och avlopp, sophämtning samt kundkontakter inom dessa områden sköts i Fagersta kommun. Enkätundersökning

Läs mer

Budgetuppföljning och prognos efter september

Budgetuppföljning och prognos efter september TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Yvonne Norman 2015-10-12 SFN 2015/0802 0480-450572 Servicenämnden och prognos efter september Förslag till beslut Servicenämnden fattar inget beslut

Läs mer

Granskning av delårsrapport

Granskning av delårsrapport Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2012 Bollnäs kommun Pär Månsson Hanna Franck Larsson Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte, revisionsfrågor

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2014

Granskning av delårsrapport 2014 Granskningsrapport Anna Carlénius Revisionskonsult Conny Erkheikki Auktoriserad revisor Granskning av delårsrapport 2014 Övertorneå kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning

Läs mer

05. Månadsuppföljning maj Kultur- och fritidsnämnden

05. Månadsuppföljning maj Kultur- och fritidsnämnden 05. Månadsuppföljning maj 2019 Kultur- och fritidsnämnden 1 Månadsuppföljning maj 2019 1.1 Utfall/Prognos Driftredovisning UTFALL PROGNOS UTFALL Nettokostn i tkr Budget Utfall Avvikelse Budget Prognos

Läs mer

Delårsrapport för Linköpings kommun per den 31 augusti med prognos för helår 2017

Delårsrapport för Linköpings kommun per den 31 augusti med prognos för helår 2017 Tjänsteskrivelse 1 (7) Kommunledningsförvaltningen Birgitta Hammar 2017-10-04 Dnr KS 2017-821 Kommunstyrelsen Delårsrapport för Linköpings kommun per den 31 augusti med prognos för helår 2017 Förslag till

Läs mer

Månadsuppföljning och prognos

Månadsuppföljning och prognos Månadsuppföljning och prognos September 2017 Samhällsbyggnadsnämnden Godkänd av samhällsbyggnadsnämnden 2017-10-18 1 Väsentliga händelser År 2017 har börjat precis som det slutade 2016, det är fortsatt

Läs mer

Bilaga till Landsbygdsstrategi

Bilaga till Landsbygdsstrategi HANDLINGSPLAN VERSION 2017 Bilaga till Landsbygdsstrategi 2016-2020 Det goda livet, idag i morgon. På landet, i staden mittemellan. Handlingsplan till Landsbygdstrategi 2016-2020 Skara kommun har tagit

Läs mer

KALLELSE/FÖREDRAGNINGSLISTA Lokalförsörjningsnämndens sammanträde

KALLELSE/FÖREDRAGNINGSLISTA Lokalförsörjningsnämndens sammanträde KALLELSE/FÖREDRAGNINGSLISTA Lokalförsörjningsnämndens sammanträde Datum 2016-08-23 Tid Tisdagen den 23 augusti, 2016 kl 13:15. Respektive partimöte kommer att hållas under eftermiddagen. Plats Lokalförsörjningsförvaltningen

Läs mer

Handlingsplan. Heltid som norm i Mullsjö kommun 1(5) Gäller: Namn på dokumentet: Heltid som norm. Senast ändrad: Version: 1.

Handlingsplan. Heltid som norm i Mullsjö kommun 1(5) Gäller: Namn på dokumentet: Heltid som norm. Senast ändrad: Version: 1. 1(5) Namn på dokumentet: Heltid som norm Version: 1.0 Dokumenttyp: Handlingsplan Gäller: 2018-2021 Revideras: Årligen Dokumentansvarig: Personalchef Senast ändrad: 2018-01-10 Beslutad av: Hillevi Lindström

Läs mer

Kommunstyrelsens budgetdokument 2010

Kommunstyrelsens budgetdokument 2010 Kommunstyrelsens budgetdokument 2010 Tjörn Möjligheternas ö Ingress Kommunkansliet är kommunstyrelsens förvaltning och ska i denna roll utgöra den politiska ledningens verktyg för styrning och ledning

Läs mer

Månadsrapport - Ekonomi, personal och kvalitet. Individ- och familjenämnd Nov 2016

Månadsrapport - Ekonomi, personal och kvalitet. Individ- och familjenämnd Nov 2016 Månadsrapport - Ekonomi, personal och kvalitet Individ- och familjenämnd Nov 2016 Driftsredovisning... 4 Driftsredovisning per område/förvaltning... 5 Investeringsredovisning... 7 Avtalstrohet... 7 Hälsotal

Läs mer

Uppdragshandling. Bygg- och miljönämnden 2017

Uppdragshandling. Bygg- och miljönämnden 2017 Uppdragshandling Bygg- och miljönämnden 1 Innehållsförteckning 1 UPPDRAG...3 1.1 Uppgift... 3 1.2 Profil... 4 1.3 Mål och satsningar... 5 2 Fördjupad information om mått...6 2 1 UPPDRAG Bredvid måtten

Läs mer

Ekonomisk månadsrapport

Ekonomisk månadsrapport Ekonomisk månadsrapport januari september Månadsrapportens syfte är att ge en översiktlig och kortfattad bild av kommunens ekonomiska situation och utveckling löpande under året med kommentarer över väsentliga

Läs mer

Motala cykelplan 2016-2030

Motala cykelplan 2016-2030 Motala cykelplan 2016-2030 Del 2 Behovsanalys Version 0.5 Remissversion Innehållsförteckning 1 Behovsanalys Motala cykelplan... 1 1.1 Användning och uppdatering av behovsanalysen... 1 1.2 Strategi för

Läs mer

STRATEGI FÖR FÖRSKOLA & GRUNDSKOLA. i Robertsfors Kommun

STRATEGI FÖR FÖRSKOLA & GRUNDSKOLA. i Robertsfors Kommun STRATEGI FÖR FÖRSKOLA & GRUNDSKOLA i Robertsfors Kommun ... 8... 9... 9... 10... 11... 11... 11... 12... 12 KOMMUNFULLMÄKTIGES MÅL Attraktiv kommun med hög livskvalitet. KOMMUNFULLMÄKTIGES NYCKELFAKTORER

Läs mer

Medfinansieringsavtal avseende byggande av plattform med tågstopp i Smedby, Kalmar kommun

Medfinansieringsavtal avseende byggande av plattform med tågstopp i Smedby, Kalmar kommun TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kalin 2013-11-07 KS 2013/0824 Kommunfullmäktige Medfinansieringsavtal avseende byggande av plattform med tågstopp i Smedby, Kalmar kommun Förslag

Läs mer