Göteborgs universitet, miljöenheten Sid 1 (6) Revisionsrapport

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Göteborgs universitet, miljöenheten Sid 1 (6) Revisionsrapport 2007-09-19"

Transkript

1 Göteborgs universitet, miljöenheten Sid 1 (6) Intern miljörevision av Konstnärliga fakulteten Tid: 19 september 2007 Plats: Göteborg Revisionsledare: Ulf P Andersson Revisor: Kjell Karlsson Standard/kravdokument: SS-EN ISO 14001:2004, EAS samt tillämplig miljölagstiftning Omfattning iljöledningssystemet omfattar verksamheten vid: Högskolan för scen och musik (HS); Artisten, Fågelsången 1, Göteborg Högskolan för Design och Konsthantverk (HDK), Kristinelundsgatan 6-8, Göteborg Stenebyskolan, Hemslöjdsvägen 1, Dals Långed (del av HDK) Konsthögskolan Valand, Vasagatan 50, Göteborg Högskolan för fotografi (HFF), Storgatan 43, Göteborg Filmhögskolan, Viktoriagatan 13, Göteborg. Litterär gestaltning, Vasagatan 50, Göteborg Göteborg Organ Art Center (GOArt), Ebbe Lieberathsgatan 25, Göteborg Syfte Syftet med denna interna miljörevision är att utvärdera om miljöledningssystem för fakulteten överensstämmer med kraven i ISO 14001, har införts och efterlevs inom organisationen samt avgöra om system och verksamhet uppfyller tillämplig miljölagsstiftning, krav enligt universitetets miljöhandbok och andra krav. Genomförande Revisorerna har granskat dokumentationen i miljöhandboken och genomfört intervjuer med ledningens representant, miljösamordnare, miljörepresentanter och övrig personal. Platsbesök genomfördes på Högskolan för Design och Konsthantverk (HDK), Högskolan för fotografi (HFF) samt Högskolan för scen och musik (HS), Revisionsresultat Revisionen har resulterat i ett antal större och mindre avvikelser samt noteringar enligt nedan: Antal större avvikelser 2 Antal mindre avvikelser 11 Antal noteringar 20 En lista med alla avvikelser återfinns i bilaga 1. En lista med alla noteringar återfinns i bilaga 2. En sammanställning som visar fördelningen av avvikelserna och noteringar samt vilka kravelement som reviderats återfinns i bilaga 3. Kopia av revisionsrapporten översändes till reviderad organisation samt miljöchefen. Originalet skickas till registrator för arkivering genom revisionsledarens försorg.

2 Göteborgs universitet, miljöenheten Sid 2 (6) Revisionsrapporten kommer att delges rektor vid ledningens genomgång av miljöledningssystemet. Kommentarer och slutsatser Fakultetens arbete med miljöledningssystemet har kommit igång på samtliga platser och uppvisar ständiga förbättringar. Personalen har god kunskap om miljöledningssystemet och dess syfte. Fakulteten följer gällande miljölagstiftning och i de fall det varit oklarheter om verksamheter är anmälningspliktiga eller ej, enligt Förordningen om miljöfarlig verksamhet, har en dialog förts med iljöförvaltningen, som är tillsynsmyndighet. Vissa brister kunde konstateras vad gäller dokumentationen inom miljöledningssystemet. En utbildningsplan för personalen saknades. Vid Högskolan för fotografi var en gammal miljöpolicy anslagen. På HDK har ett omfattande arbete med att få ordning på kemikalier påbörjats. Fortfarande finns det kemikalierum, t ex på keramikavdelningen, som har brukskemikalier som saknar farosymboler. Detta uppmärksammades också på HFF och HS. Rekommendationer iljörevisorerna rekommenderar fakulteten att fortsätta det påbörjade miljöarbetet inom fakulteten. Särskilt viktigt är det att få ett fungerande system för alla kemikalier. En annan viktig del är att det finns en kompetent och driftig miljösamordnare. Eftersom den nuvarande miljösamordnaren för fakulteten aviserat att han skall sluta kommer valet av efterträdare att ha stor inverkan på miljöledningssystemet. Ulf P Andersson Revisionsledare tel: e-post ulf.andersson@gu.se Dokument inom miljöledningssystemet vid Göteborgs universitet Revisionsrapport Upprättad och fastställd av Ulf P Andersson, Dnr: F 8 80/07

3 Göteborgs universitet, miljöenheten Sid 3 (6) BILAGA 1 Lista över avvikelser (Typ: S = Större avvikelse, = indre avvikelse) Nr Delkrav Avvikelse Typ På fakultetens sida är det oklart om Stenebyskolan omfattas av certifieringen På HFF fanns en gammal miljöpolicy, som slutade att gälla i januari 2006, fortfarande anslagen Arbetet med att definiera de betydande miljöaspekterna skall göras på ett systematiskt sätt. Detta skall dokumenteras skriftligt. Detta saknas i dokument Fakultetens laglista saknar kapitlen om Fordon och iljöfarlig verksamhet enligt universitetets laglista I fakultetens handlingsplan för , dok saknas ansvarig under flera åtgärder I handlingsplan för miljöarbetet för konstnärliga fakultetskansliet, sidan är Henrik Tobin, som slutat, ansvarig för samtliga mål. Handlingsplanen verkar inte vara uppdaterad för perioden Handlingsplanen vid HFF verkar ej vara uppdaterad i enlighet med universitetets och fakultetens handlingsplan för Enligt universitetets miljöhandbok skall fakulteten upprätta en miljöutbildningsplan för utbildning av personalen. Denna plan saknas vid fakulteten Enligt dokument skall det finnas pärmar med dokumentation hos miljörepresentanter och på verkstäder. Vid verkstaden på HS saknades pärm. S I verkstaden på HS saknades säkerhetsdatablad för ett antal kemikalier. S I kemikalieförrådet keramikverkstaden vid HDK fanns ett antal kemikalier som bara var märkt med Fritta och nummer. Vissa av dessa innehåller stora mängder metalloxider och borde ha en farosymbol. På väggen fanns en lista med kemikalier man skulle handskas försiktigt med. Denna lista kan inte ersätta farosymbolerna på respektive kemikalie. Oklart om det fanns säkerhetsdatablad för Fritta Transportdokument för farligt avfall saknades på HS. IL Recycling meddelar att detta ersätts av beställning och faktura. Oklart om detta räcker enligt miljölagstiftningen Flera protokoll från ledningens genomgångar saknades i miljöhandboken. Det fanns heller ingen anvisning vart man kunde hitta dessa.

4 Göteborgs universitet, miljöenheten Sid 4 (6) BILAGA 2 Lista över noteringar Nr Delkrav Noteringar På fakultetens sida hänvisas till en verksamhetsplan som inte längre gäller. På sidan finns också en mål att Fakultetsnämnden skall senast vid utgången av 2005 ha genomfört extern miljörevision och certifierat verksamheten enligt ISO vilket redan är uppnått På fakultetens sida är uppgifter om antalet anställda från Bör uppdateras minst vart annat år KF beslut att följa GU miljöpolicy, dok KF, behövs ej mer då möjligheten att göra tillägg till universitetets miljöpolicy försvunnit På fakultetens sida används en felaktig förkortning på koldioxid (co2) Oklart om fakultetens handlingsplan för enligt sidan är fastställd och i så fall när Oklart om handlingsplanen vid HFF är fastställs av prefekten eller om det bara är uppgifter framtagna av miljösamordnaren I handlingsplanen vid HFF står det under kolumnen Ansvarig ; Information till personal och studenter utan att ange vem som skall sköta denna information Enligt dokument skall det finnas en miljöansvarig för respektive verkstad. Oklart om alla är medvetna om att de har detta ansvar och vad det innebär Vid HDK och HFF finns personalutbildningar, s k körkortsutbildningar för vissa lab och verkstäder/maskiner. Här tas även miljöaspekter upp i vissa fall. Dessa borde i så fall skrivas in i utbildningsplanen för fakulteten På fakultetens sida framgår inte att hela fakulteten är certifierad innesanteckningar från fakultetens miljöråd (miljörepresentantträffar enligt vissa dokument) saknas i iljöhandboken. I fakultetens miljöhandbok framgår att dokument skall finnas på Internet. Här finns inga alternativa platser, t ex pärm, angivna I dokument saknas information om hur dokumenten skall arkiveras, men det verkar som man i flera fall använt universitetets centrala diarium I dokument står att dokumenten skall publiceras på universitetets gemensamma hemsida, men det verkar som om alla dokument är publicerade på fakultetens hemsidor I dokumentet på sidan står att bruksburkar av kemikalier kan märkas med spritpenna. I texten verkar detta vara ett fullgott alternativ till etiketter med farosymboler. Det borde framgå tydligare att etiketter med farosymboler alltid skall användas när originalförpackningen har farosymbol Vid HFF saknades farosymbol på brukslösningar av framkallare och fix anslutna till framkallningsmaskinen i rum C-41.

5 Göteborgs universitet, miljöenheten Sid 5 (6) Vid HDK i lackeringsrummet saknades farosymboler på några brukslösningar Transportdokument för farligt avfall saknades på HS. IL Recycling meddelar att detta ersätts av beställning och faktura. Oklart om detta räcker enligt miljölagstuftningen Fakulteten borde ha en instruktion eller rutin för hur man beter sig vid utrymning av lokaler På fakultetens sida fungerar ej länkningen till Årlig checklista för kontroll och uppdatering av miljöledningssystemet vid konstnäriga fakulteten I miljöhandboken finns en Förteckning över styrande dokument som ej verkar vara uppdaterad. Tveksamt om denna förteckning behövs när de flesta dokumenten redan ligger ute i miljöhandboken.

6 Göteborgs universitet, miljöenheten Sid 6 (6) BILAGA 3 Sammanställning av avvikelser och noteringar Kravelement enligt ISO14001 Större avvikelse indre avvikelse Notering Reviderat 4.1 Generella krav JA 4.2 iljöpolicy JA iljöaspekter JA Lagar och andra krav JA Övergripande mål, detaljerade mål och handlingsplaner Resurser, roller, ansvar och befogenheter Kompetens, utbildning och medvetenhet JA JA JA Kommunikation JA Dokumentation JA Dokumentstyrning JA Verksamhetsstyrning JA Beredskap och agerande vid nödlägen JA Övervakning och mätning JA Utvärdering av att lagar och andra krav följs Avvikelser, korrigerande och förebyggande åtgärder JA JA Redovisande dokument JA Intern revision JA 4.6 Ledningens genomgång JA Totalt I revisionsrapporten används endast rubriker på kravelement enligt miljöstandarden ISO Den fullständiga texten återfinns på sidan I vissa fall hänvisas även till kraven i EAS (Europaparlamentets förordning om frivilligt deltagande för organisationer i gemenskapens miljölednings- och miljörevisionsordning). Denna text återfinns på sidan

Uppföljning och miljörevision

Uppföljning och miljörevision Uppföljning och miljörevision Marianne Dalbro Miljöcontroller och miljörevisionsledare marianne.dalbro@gu.se 786 1740 Uppföljning Varför? ISO 14001 kräver rutiner för övervakning, mätning och dokumentation

Läs mer

Vad är ett miljöledningssystem?

Vad är ett miljöledningssystem? Vad är ett miljöledningssystem? Ett miljöledningssystem är ett verktyg för att organisera miljöarbetet och göra det effektivt. Systemet kräver förbättringar på miljöområdet men säger inget om utsläppsnivåer.

Läs mer

Intern miljörevision av Utbildningsvetenskapliga fakulteten

Intern miljörevision av Utbildningsvetenskapliga fakulteten Göteborgs universitet Sid 1 (5) Intern miljörevision av Utbildningsvetenskapliga fakulteten Tid: 25 oktober 2007 Plats: Göteborg Revisionsledare: Ulf P Andersson Revisor: Berith Jakobsson Standard/kravdokument:

Läs mer

Göteborgs universitet Sid 1 (7) Revisionsrapport

Göteborgs universitet Sid 1 (7) Revisionsrapport Göteborgs universitet Sid 1 (7) Intern miljörevision av Konstnärliga fakulteten Tid: 17-18 september 2008 Plats: Göteborg och Lerum Revisionsledare: Ulf P Andersson Revisor: Kjell Karlsson Standard/kravdokument:

Läs mer

4.5 Uppföljning 4.5.5 Intern revision Dokumentnr: Dokumenttyp: Diarienr: Bilagor: Sidor: 4.5.5.R32 Revisionsrapport F 8 80/06 3 7

4.5 Uppföljning 4.5.5 Intern revision Dokumentnr: Dokumenttyp: Diarienr: Bilagor: Sidor: 4.5.5.R32 Revisionsrapport F 8 80/06 3 7 ILJÖHANDBOKEN Grundelement: Element: 4.5 Uppföljning 4.5.5 Intern revision Dokumentnr: Dokumenttyp: Diarienr: Bilagor: Sidor: 4.5.5.R32 Revisionsrapport F 8 80/06 3 7 Upprättad av: ottagen av: Datum för

Läs mer

4.5 Uppföljning Intern revision Dokumentnr: Dokumenttyp: Diarienr: Bilagor: Sidor: Rxx (löpnr) Revisionsrapport F 8 80/07 5 6

4.5 Uppföljning Intern revision Dokumentnr: Dokumenttyp: Diarienr: Bilagor: Sidor: Rxx (löpnr) Revisionsrapport F 8 80/07 5 6 MILJÖHANDBOKEN Grundelement: Element: 4.5 Uppföljning 4.5.5 Intern revision Dokumentnr: Dokumenttyp: Diarienr: Bilagor: Sidor: 4.5.5.Rxx (löpnr) Revisionsrapport F 8 80/07 5 6 Upprättad av: Mottagen av:

Läs mer

Följsamhet till fullmäktiges reglemente för intern kontroll

Följsamhet till fullmäktiges reglemente för intern kontroll Följsamhet till fullmäktiges reglemente för intern kontroll Rapport nr 35/2013 April 2014 Richard Norberg, revisionskontoret Innehåll 1. Sammanfattande analys... 3 2. Bakgrund... 4 2.1 Revisionsfrågor...

Läs mer

Rutiner och information om systematiskt arbetsmiljöarbetet enligt AFS 2001:1 vid Lysekils FF

Rutiner och information om systematiskt arbetsmiljöarbetet enligt AFS 2001:1 vid Lysekils FF Rutiner och information om systematiskt arbetsmiljöarbetet enligt AFS 2001:1 vid Lysekils FF Senast uppdaterad: 2012-09-17... Vår arbetsmiljöpolicy Risker på arbetsplatsen Lysekils FF har en övergripande

Läs mer

Intern miljörevision av Humanistiska fakulteten

Intern miljörevision av Humanistiska fakulteten Göteborgs universitet Sid 1 (5) Intern miljörevision av Humanistiska fakulteten Tid: 9 april 2008 Plats: Göteborg Revisionsledare: Ulf P Andersson Revisor: Jonna Bjuhr Standard/kravdokument: SS-EN ISO

Läs mer

Intern miljörevision av Utbildningsvetenskapliga fakulteten

Intern miljörevision av Utbildningsvetenskapliga fakulteten Intern miljörevision av Utbildningsvetenskapliga fakulteten Tid: 9 februari 2007 Plats: Göteborg Revisionsledare: Ulf P Andersson Revisor: arianne Aronsson Standard/kravdokument: SS-EN ISO 14001:2004,

Läs mer

Göteborgs universitet Sid 1 (9) Revisionsrapport Dnr F 8 80/11

Göteborgs universitet Sid 1 (9) Revisionsrapport Dnr F 8 80/11 Göteborgs universitet Sid 1 (9) Intern miljörevision av Handelshögskolan Tid: 2011-10-05 Plats: Göteborg Revisionsledare: Ullika Lundgren Revisor: Jenny Friman Standard/kravdokument: Förordning (2009:907)

Läs mer

Socialstyrelsens författningssamling

Socialstyrelsens författningssamling SOSFS 2008:20 (M och S) Föreskrifter Ändring i föreskrifterna och allmänna råden (SOSFS 2007:10) om samordning av insatser för habilitering och rehabilitering Socialstyrelsens författningssamling I Socialstyrelsens

Läs mer

Göteborgs universitet Sid 1 (6) Miljörevisionsrapport Dnr M 2015/8

Göteborgs universitet Sid 1 (6) Miljörevisionsrapport Dnr M 2015/8 Göteborgs universitet Sid 1 (6) iljörevisionsrapport 2015-12-08 Dnr 2015/8 Intern miljörevision av Konstnärliga fakulteten Tid: 20 november 2015 Plats: Göteborg Revisionsledare: arianne Dalbro Revisor:

Läs mer

NYHETER ISO 14001:2015

NYHETER ISO 14001:2015 NYHETER ISO 14001:2015 Mattias Holmström Trivector LogiQ 10 mars 2016 OM TRIVECTOR 3 bolag LogiQ, Traffic & System 3 städer Lund*, Göteborg & Stockholm Drygt 90 anställda Rädda världen och göra bra affärer.

Läs mer

Intern miljörevision av Naturvetenskapliga fakulteten

Intern miljörevision av Naturvetenskapliga fakulteten Göteborgs universitet Sid 1 (6) Intern miljörevision av Naturvetenskapliga fakulteten Tid: 26 och 27 april 2010 Plats: Geovetarcentrum, Botanhuset, Hasselbladslaboratoriet och Kemihuset Revisionsledare:

Läs mer

Granskning av ansvarsutövande och intern kontroll år 2014

Granskning av ansvarsutövande och intern kontroll år 2014 Granskning av ansvarsutövande och intern kontroll år 2014 Samordningsförbundet i Sundsvall Revisionsrapport LANDSTINGETS REVISORER 2015-04-21 14REV77 2(7) Innehållsförteckning 1 Bakgrund... 3 2 Syfte,

Läs mer

Verksamhetsledningssystem 2015

Verksamhetsledningssystem 2015 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Ingela Möller 2016-01-14 SN 2015/0031.11.01 0480-450885 Socialnämnden Verksamhetsledningssystem 2015 Förslag till beslut Socialnämnden fattar inget beslut

Läs mer

Göteborgs universitet Sid 1 (7) Revisionsrapport Dnr F 8 80/09

Göteborgs universitet Sid 1 (7) Revisionsrapport Dnr F 8 80/09 Göteborgs universitet Sid 1 (7) Intern miljörevision av Humanistiska fakulteten Tid: 7 maj 2009 Plats: Göteborg Revisionsledare: Lena Kindborg Revisor: Jonna Bjuhr änner Standard/kravdokument: SS-EN ISO

Läs mer

Göteborgs universitet Sid 1 (7) Revisionsrapport Dnr M 2014/15

Göteborgs universitet Sid 1 (7) Revisionsrapport Dnr M 2014/15 Göteborgs universitet Sid 1 (7) Intern miljörevision av Konstnärliga fakulteten Tid: 2014-10-13 Plats: Göteborg Revisionsledare: Ullika Lundgren Revisor: Rita Grandér Standard/kravdokument: Förordning

Läs mer

Ulf P Andersson miljösamordnare Revisionsledare för interna miljörevisioner www.gu.se/miljo/ GMV www.chalmers.se/gmv

Ulf P Andersson miljösamordnare Revisionsledare för interna miljörevisioner www.gu.se/miljo/ GMV www.chalmers.se/gmv Ulf P Andersson miljösamordnare Revisionsledare för interna miljörevisioner www.gu.se/miljo/ GMV www.chalmers.se/gmv GMV är Göteborgs universitet och Chalmers i samarbete om forskning och utbildning rörande

Läs mer

Göteborgs universitet Sid 1 (7) Revisionsrapport Dnr F 8 80/11

Göteborgs universitet Sid 1 (7) Revisionsrapport Dnr F 8 80/11 Göteborgs universitet Sid 1 (7) Intern miljörevision av Naturvetenskapliga fakulteten Tid: 3 och 6 maj 2011 Plats: Chalmers Tvärgata, Fysikgränd, Zoologen, Lundbergslaboratoriet och Dacapo Revisionsledare:

Läs mer

Förändringar ISO 9001:2015 och ISO 14001:2015

Förändringar ISO 9001:2015 och ISO 14001:2015 Förändringar ISO 9001:2015 och ISO 14001:2015 Anita Lindholm Revisionsledare på SP Certifiering SIS TK 304 SWETIC TK Systemcertifiering anita.lindholm@sp.se Varför revideras standarderna? Process för att

Läs mer

SFK Certifiering AB. Revisionsteam. Revisionens omfattning. Resultat

SFK Certifiering AB. Revisionsteam. Revisionens omfattning. Resultat Revisionsprotokoll Revisionsperiod: 2013-04-02 till Ort: Västerås Revisionsteam Uppdragsledare: Uppdragsmedlem: Martin Eklund Susanne Boy Revisionens omfattning Systemdokumentation: Åtgärdade avvikelser:

Läs mer

Elevinflytande i planeringen av undervisningen. BFL-piloter 121114 Mats Burström

Elevinflytande i planeringen av undervisningen. BFL-piloter 121114 Mats Burström Elevinflytande i planeringen av undervisningen BFL-piloter 121114 Mats Burström Ur Lgr 11 2.3 Elevernas ansvar och inflytande Läraren ska svara för att alla elever får ett reellt inflytande på arbetssätt,

Läs mer

FU 2000 Generella arbetsmiljökrav

FU 2000 Generella arbetsmiljökrav Handling 05.5 Giltig från Versionsnummer Antal sidor 2004-11-01 Utgåva F 6 Diarienummer V04-2866/IN10 0 Antal bilagor Beslutsfattare CV Handläggande enhet, Handläggare V, Erland Nydén Ersätter Utgåva E

Läs mer

VÄGLEDNING FÖRETAGSCERTIFIERING Ansökan, recertifiering och uppgradering Version: 2016-06-03 (SBSC dok 020681019)

VÄGLEDNING FÖRETAGSCERTIFIERING Ansökan, recertifiering och uppgradering Version: 2016-06-03 (SBSC dok 020681019) VÄGLEDNING FÖRETAGSCERTIFIERING Ansökan, recertifiering och uppgradering Version: 2016-06-03 (SBSC dok 020681019) Vägledning för ansökan Certifiering av företag info@sbsc.se www.sbsc.se Svensk Brand- och

Läs mer

Skolinspektionen Nyanlända 2016

Skolinspektionen Nyanlända 2016 Skolinspektionen Nyanlända 2016 Skolinspektionen genomför en kvalitetsgranskning av samtliga skolhuvudmäns mottagande av nyanlända elever. Målet med granskningen är att identifiera vanligt förekommande

Läs mer

Information om nyheter inom Sevesolagstiftningen

Information om nyheter inom Sevesolagstiftningen 1(5) Miljöskyddsavdelningen Birgitta Alexandersson 010-224 46 86 Sevesoverksamheter i Västra Götalands län Information om nyheter inom Sevesolagstiftningen Den 1 juni 2015 trädde nya regler ikraft som

Läs mer

Att hantera digital information i Stockholms stad. stockholm.se

Att hantera digital information i Stockholms stad. stockholm.se Att hantera digital information i Stockholms stad stockholm.se Maj 2016 Dnr: 5.3-3023/2016 Utgivningsdatum: 2016-05-12 Utgivare: Stadsarkivet Kontaktperson: Christina Moberg 3 (8) Innehåll Inledning 4

Läs mer

Rutin för betygsättning vid icke legitimerad lärares undervisning

Rutin för betygsättning vid icke legitimerad lärares undervisning Rutin för betygsättning vid icke legitimerad lärares undervisning Sektor utbildning Antagen av sektor utbildnings ledningsgrupp 2015-11-09 Samverkad 2015-11-03 Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 1.1.

Läs mer

4.5 Uppföljning Intern revision Dokumentnr: Dokumenttyp: Diarienr: Bilagor: Sidor: R31 Revisionsrapport F 8 80/06 5 6

4.5 Uppföljning Intern revision Dokumentnr: Dokumenttyp: Diarienr: Bilagor: Sidor: R31 Revisionsrapport F 8 80/06 5 6 MILJÖHANDBOKEN Grundelement: Element: 4.5 Uppföljning 4.5.5 Intern revision Dokumentnr: Dokumenttyp: Diarienr: Bilagor: Sidor: 4.5.5.R31 Revisionsrapport F 8 80/06 5 6 Upprättad av: Mottagen av: Datum

Läs mer

4.5 Uppföljning Intern revision Dokumentnr: Dokumenttyp: Diarienr: Bilagor: Sidor: Revisionsrapport F 8 80/05 3 9

4.5 Uppföljning Intern revision Dokumentnr: Dokumenttyp: Diarienr: Bilagor: Sidor: Revisionsrapport F 8 80/05 3 9 MILJÖHANDBOKEN Grundelement: Element: 4.5 Uppföljning 4.5.5 Intern revision Dokumentnr: Dokumenttyp: Diarienr: Bilagor: Sidor: 4.5.5. Revisionsrapport F 8 80/05 3 9 Upprättad av: Mottagen av: Datum för

Läs mer

Göteborgs universitet Sid 1 (6) Miljörevisionsrapport Dnr M 2016/10

Göteborgs universitet Sid 1 (6) Miljörevisionsrapport Dnr M 2016/10 Göteborgs universitet Sid 1 (6) Intern miljörevision av Konstnärliga fakulteten Tid: 9 och 24 november 2016 Plats: Göteborg och Dals Långed Revisionsledare: Ullika Lundgren Revisor: -- Standard/kravdokument:

Läs mer

Rektors uppgiftsfördelning i det systematiska arbetsmiljöarbetet

Rektors uppgiftsfördelning i det systematiska arbetsmiljöarbetet 1 GÖTEBORGS UNIVERSITET Rektor BESLUT 2006-09-18 Dnr A10 3432/06 (ersätter Dnr A10 3367/03) Rektors uppgiftsfördelning i det systematiska arbetsmiljöarbetet Enligt 3 kap. 2 arbetsmiljölagen (SFS 1977:1160

Läs mer

Taxa för utlämnande av allmänna handlingar. Antagen av Kommunfullmäktige 2014-03-26 61 1(6)

Taxa för utlämnande av allmänna handlingar. Antagen av Kommunfullmäktige 2014-03-26 61 1(6) Taxa för utlämnande av allmänna handlingar Antagen av Kommunfullmäktige 2014-03-26 61 1(6) INNEHÅLLSFÖRTECKNING Allmänt om allmänna handlingar 3 Rätt att ta del av allmän handling på stället 3 Rätt att

Läs mer

Medarbetarenkäten 2016 handledning för förbättringsarbete

Medarbetarenkäten 2016 handledning för förbättringsarbete Medarbetarenkäten 2016 handledning för förbättringsarbete Medarbetarenkäten är ett verktyg för att årligen mäta den psykosociala arbetsmiljön bland medarbetarna i Kiruna kommun. Medarbetarenkäten är en

Läs mer

MANUAL TILL AVTALSMALL FÖR KIST- OCH URNTRANSPORTER

MANUAL TILL AVTALSMALL FÖR KIST- OCH URNTRANSPORTER 1 MANUAL TILL AVTALSMALL FÖR KIST- OCH URNTRANSPORTER 1. RAMAVTAL 1.1 Upphandling av en transportör på ett ramavtal För arbeten av återkommande karaktär såsom transporter av avlidna mellan kyrkor, förvaringslokaler

Läs mer

Manual Individuell genomförandeplan Social dokumentation Omsorgspersonal

Manual Individuell genomförandeplan Social dokumentation Omsorgspersonal Manual Individuell genomförandeplan Social dokumentation Omsorgspersonal 1 Ny Individuell genomförandeplan Använd Mall för Individuell genomförandeplan som är ifylld tillsammans med brukaren och eventuellt

Läs mer

Göteborgs universitet, miljöenheten Sid 1 (6) Revisionsrapport

Göteborgs universitet, miljöenheten Sid 1 (6) Revisionsrapport Göteborgs universitet, miljöenheten Sid 1 (6) Intern miljörevision av Sahlgrenska Akademin Tid: 12 och 14 oktober 2009 Plats: Göteborg Revisionsledare: Ullika Lundgren Observatör: Jenny Forshufvud Standard/kravdokument:

Läs mer

Statens skolverks författningssamling

Statens skolverks författningssamling Statens skolverks författningssamling ISSN 1102-1950 Skolverkets allmänna råd för individuella utvecklingsplaner med skriftliga omdömen; SKOLFS 2009:16 Utkom från trycket den 4 februari 2009 beslutade

Läs mer

Ansökan om projektmedel för förebyggande arbete mot hedersrelaterat våld

Ansökan om projektmedel för förebyggande arbete mot hedersrelaterat våld Dnr 801-75-10 Ansökan om projektmedel för förebyggande arbete mot hedersrelaterat våld Organisationens /föreningens namn Organisationsnummer Startat /registrerat år Postadress Telefon E-post Kontaktpersonens

Läs mer

Lokal examensbeskrivning

Lokal examensbeskrivning 1 (5) BESLUT 2015-12-15 Dnr SU FV-3.2.5-1965-15 Lokal examensbeskrivning Filosofie masterexamen Huvudområde: Redovisning Accounting Redovisning är ett område inom företagsekonomi som dels är inriktat på

Läs mer

INFORMATION OM EGENKONTROLL

INFORMATION OM EGENKONTROLL INFORMATION OM EGENKONTROLL Väl fungerande rutiner i verksamheten gör att fel på utrustning och felaktig hantering kan upptäckas innan allvarlig skada inträffar. Egenkontrollen är ett verktyg för att skapa

Läs mer

Rutin för hantering av privata medel inom vård och omsorg

Rutin för hantering av privata medel inom vård och omsorg Fastställd av Ks 2011-03-09 2011-02-10 Rutin för hantering av privata medel inom vård och omsorg Syfte Att skydda den enskildes privata medel samt att hanteringen ska ske på ett sådant sätt att inte oberättigade

Läs mer

Beslut. efter tillsyn av den fristående gymnasieskolan LM Engströms gymnasium i Göteborg. Skolinspektionen

Beslut. efter tillsyn av den fristående gymnasieskolan LM Engströms gymnasium i Göteborg. Skolinspektionen Peter Isac Béens Utbildningsstiftelse 2011-06-11 fredrik.sidenvall@li-ne.nu Dnr 44-2010:5379 efter tillsyn av den fristående gymnasieskolan LM Engströms gymnasium i Göteborg 2011-06-11 1(2) Dnr 44-2010:5379

Läs mer

HANDLÄGGNINGSORDNING FÖR GEMENSAMT UTBUD AV KURSER PÅ FORSKARNIVÅ

HANDLÄGGNINGSORDNING FÖR GEMENSAMT UTBUD AV KURSER PÅ FORSKARNIVÅ STYRDOKUMENT Dnr U 2016/222 HANDLÄGGNINGSORDNING FÖR GEMENSAMT UTBUD AV KURSER PÅ FORSKARNIVÅ Publicerad Beslutsfattare Handläggare http://uf.gu.se/ Beredning för utbildning på forskarnivå Utbildningsvetenskapliga

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen Elisabeth Österdahl. Internkontroll, 2015

Barn- och utbildningsförvaltningen Elisabeth Österdahl. Internkontroll, 2015 Barn- och utbildningsförvaltningen Elisabeth Österdahl Ärendenr BUN 2015/266 Handlingstyp Tjänsteskrivelse 1 (2) Datum 4 februari 2015 Barn- och utbildningsnämnden Internkontroll, 2015 Förslag till beslut

Läs mer

Intern miljörevision av gemensamma förvaltningen vid Göteborgs Universitet

Intern miljörevision av gemensamma förvaltningen vid Göteborgs Universitet Göteborgs universitet Sid 1 (6) iljörevisionsrapport 2013-04-09 och 2013-04-19 Dnr 2013/2 Intern miljörevision av gemensamma förvaltningen vid Göteborgs Universitet Tid: 9 april och 19 april 2013 Plats:

Läs mer

Yttrande över promemorian Förslag till ny lag om Pensionsmyndighetens premiepensionsverksamhet (Fi2016/01000/FPM)

Yttrande över promemorian Förslag till ny lag om Pensionsmyndighetens premiepensionsverksamhet (Fi2016/01000/FPM) 2016-06-01 REMISSVAR Finansdepartementet FI Dnr 16-5204 Finansmarknadsavdelningen (Anges alltid vid svar) 103 33 Stockholm Skickas även med e-post till: fi.registrator@regeringskansliet.se Finansinspektionen

Läs mer

Riktlinjer för medborgardialog

Riktlinjer för medborgardialog Riktlinjer för medborgardialog Kommunstyrelseförvaltningen 2015 Principer för dialogen i Söderhamns kommun Att engagera medborgarna och skapa former för delaktighet och dialog för kommunens utveckling

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Broby förskola. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Broby förskola. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Broby förskola Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår: 2015/2016 Grunduppgifter Ansvariga för planen Ansvarig förskollärare Sandra M Karlsson

Läs mer

Tillsynsbesök Särskilt boende Privata utförare, Aleris: Björkhaga, Hjortsberg, Furugården. Floragården November 2014

Tillsynsbesök Särskilt boende Privata utförare, Aleris: Björkhaga, Hjortsberg, Furugården. Floragården November 2014 sida 1 (7) Tillsynsbesök Särskilt boende Privata utförare, Aleris: Björkhaga, Hjortsberg, Furugården. Floragården November 2014 sida 2 (7) Innehåll BAKGRUND... 3 ALERIS OMSORG AB... 3 FLORAGÅRDENS EKONOMISKA

Läs mer

Särskild avgift enligt lagen (2000:1087) om anmälningsskyldighet för vissa innehav av finansiella instrument

Särskild avgift enligt lagen (2000:1087) om anmälningsskyldighet för vissa innehav av finansiella instrument 2016-05-06 B E S L U T Swedbank AB FI Dnr 15-13124 Verkställande direktören Delgivning nr 2 105 34 Stockholm Särskild avgift enligt lagen (2000:1087) om anmälningsskyldighet för vissa innehav av finansiella

Läs mer

IT-säkerhetspolicy R1.00 060216

IT-säkerhetspolicy R1.00 060216 IT-säkerhetspolicy R1.00 060216 IT-SÄKERHETSPOLICY 2 IT-säkerhetspolicy Ulricehamns kommun med bolag 1 INLEDNING...3 2 MÅL FÖR IT-SÄKERHETSARBETET...3 2.1 LÅNGSIKTIGA MÅL...3 2.2 ÅRLIGA MÅL...4 3 ORGANISATION,

Läs mer

Göteborgs universitet Sid 1 (6) Miljörevisionsrapport Dnr M 2014/19

Göteborgs universitet Sid 1 (6) Miljörevisionsrapport Dnr M 2014/19 Göteborgs universitet Sid 1 (6) iljörevisionsrapport 2014-12-16 Dnr 2014/19 Intern miljörevision av Sahlgrenska akademin Tid: 24-25 november 2014 Plats: Göteborg Revisionsledare: arianne Dalbro Revisor:

Läs mer

Kommittédirektiv. Inrättandet av ett nytt universitet som omfattar verksamheterna vid Växjö universitet och Högskolan i Kalmar. Dir.

Kommittédirektiv. Inrättandet av ett nytt universitet som omfattar verksamheterna vid Växjö universitet och Högskolan i Kalmar. Dir. Kommittédirektiv Inrättandet av ett nytt universitet som omfattar verksamheterna vid Växjö universitet och Högskolan i Kalmar Dir. 2008:146 Beslut vid regeringssammanträde den 27 november 2008 Sammanfattning

Läs mer

Likabehandlingsplan för läsåret 2010-2011

Likabehandlingsplan för läsåret 2010-2011 Likabehandlingsplan för läsåret 2010-2011 - Hagagymnasiets plan för att främja likabehandling och arbeta mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. 1. Inledning Bestämmelser i 14 a kap.

Läs mer

Riktlinjer för Kultur- och utbildningsnämndens systematiska kvalitetsarbete. Fastställd 2015-09-17, 44.

Riktlinjer för Kultur- och utbildningsnämndens systematiska kvalitetsarbete. Fastställd 2015-09-17, 44. 1 Riktlinjer för Kultur- och utbildningsnämndens systematiska kvalitetsarbete Fastställd 2015-09-17, 44. 1 2 Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete och inflytande behandlas i ett gemensamt

Läs mer

Rutin för hantering av medicinska avvikelser

Rutin för hantering av medicinska avvikelser Ansvarig för rutin: Medicinskt ansvarig sjuksköterska, MAS Upprättad (av vem och datum) Carina Andersson, MAS, 2013-04-03 Reviderad (av vem och datum) Beslutad (datum och av vem): Socialförvaltningens

Läs mer

Medieplan. för Högskolebiblioteket i Skövde. 2014-02-24 Reviderad 2016-02-29

Medieplan. för Högskolebiblioteket i Skövde. 2014-02-24 Reviderad 2016-02-29 Medieplan för Högskolebiblioteket i Skövde 2014-02-24 Reviderad 2016-02-29 Innehåll BIBLIOTEKETS ANSVAR FÖR HÖGSKOLANS INFORMATIONSFÖRSÖRJNING... 1 BIBLIOTEKETS MEDIEPLAN... 1 FÖRVÄRVSPRINCIPER... 1 VAD

Läs mer

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) socialtjänstens behandling av personuppgifter om etniskt ursprung

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) socialtjänstens behandling av personuppgifter om etniskt ursprung Datum Diarienr 2014-12-04 1229-2014 Angereds stadsdelsnämnd Box 34 424 21 Angered Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) socialtjänstens behandling av personuppgifter om etniskt ursprung Datainspektionens

Läs mer

Vägledning inför ansökan om statsbidrag för verksamhetsåret 2013

Vägledning inför ansökan om statsbidrag för verksamhetsåret 2013 Vägledning inför ansökan om statsbidrag för verksamhetsåret 2013 Den här informationen är tänkt att vara en vägledning för organisationer som företräder nationella minoriteter och som vill ansöka om statsbidrag.

Läs mer

Nycklar till framgång Nya ISO 9001:2015

Nycklar till framgång Nya ISO 9001:2015 Nycklar till framgång Nya ISO 9001:2015 ISO 9001 världens största kvalitetsstandard: 1 100 000 certifikat i hela världen, varav cirka 6.000 i Sverige. Principer för kvalitetsledning enligt ISO 9000:2015

Läs mer

Egenkontroll för skolor och förskolor Information och vägledning

Egenkontroll för skolor och förskolor Information och vägledning Egenkontroll för skolor och förskolor Information och vägledning Vad är egenkontroll? Vad ingår i egenkontrollen? Hur gör man? Hur vet man vad som är bra? Vad vill vi se vid tillsynen? Var kan man hitta

Läs mer

Dokumentationsuppdraget en sammanfattning

Dokumentationsuppdraget en sammanfattning SAMÖ 2016 1 (5) Delprojekt Utvärdering Sofie Ivarsson och Camilla Trané Kontakt: Sofie Ivarsson sofie.ivarsson@msb.se Dokumentationsuppdraget en sammanfattning Dokumentation av övande aktörers förbättrings-

Läs mer

Internkontrollplan 2014 Jämtlands Räddningstjänstförbund

Internkontrollplan 2014 Jämtlands Räddningstjänstförbund Internkontrollplan 2014 Jämtlands Räddningstjänstförbund Godkänd av direktionen 2014-01-XX 2014-01-13 Sida 1 Förslag till internkontrollplan för 2014 Direktionen fastställer varje år områden för intern

Läs mer

FÖRSKOLAN FYRKLÖVERNS LIKABEHANDLINGS PLAN/ PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Läsåret 15/16

FÖRSKOLAN FYRKLÖVERNS LIKABEHANDLINGS PLAN/ PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Läsåret 15/16 Bildningsförvaltningen BF 221 1 2015-11-16 FÖRSKOLAN FYRKLÖVERNS LIKABEHANDLINGS PLAN/ PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Läsåret 15/16 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Likabehandlingsplan

Läs mer

Socialstyrelsens författningssamling. Ändring i föreskrifterna (SOSFS 2008:1) om användning av medicintekniska produkter i hälso- och sjukvården

Socialstyrelsens författningssamling. Ändring i föreskrifterna (SOSFS 2008:1) om användning av medicintekniska produkter i hälso- och sjukvården SOSFS 2013:6 (M) Föreskrifter Ändring i föreskrifterna (SOSFS 2008:1) om användning av medicintekniska produkter i hälso- och sjukvården Socialstyrelsens författningssamling I Socialstyrelsens författningssamling

Läs mer

NORM SBF 2005:1 Brandskyddsföreningen På gång Produktionsenheten

NORM SBF 2005:1 Brandskyddsföreningen På gång Produktionsenheten NORM SBF 2005:1 Brandskyddsföreningen På gång Produktionsenheten Brandskyddstekniker F-gas 2010 Förord Till vissa gassläcksystem används släckmedel som kategoriseras som fluorerade växthusgaser (även kallade

Läs mer

4.5 Uppföljning Intern revision Dokumentnr: Dokumenttyp: Diarienr: Bilagor: Sidor: R22 Revisionsrapport F 8 80/05 4 9

4.5 Uppföljning Intern revision Dokumentnr: Dokumenttyp: Diarienr: Bilagor: Sidor: R22 Revisionsrapport F 8 80/05 4 9 ILJÖHANDBOKEN Grundelement: Element: 4.5 Uppföljning 4.5.5 Intern revision Dokumentnr: Dokumenttyp: Diarienr: Bilagor: Sidor: 4.5.5.R22 Revisionsrapport F 8 80/05 4 9 Upprättad av: ottagen av: Datum för

Läs mer

Rapport från intern miljörevision

Rapport från intern miljörevision Skolan för industriell teknik och management (ITM) 2015-11-25 Rapport från intern miljörevision Skolan för industriell teknik och management (ITM) 1 Information om revisionsbesöket 1.1 Datum och tid 2015-11-20

Läs mer

Skolans likabehandlingsarbete och integration Hur fungerar det?

Skolans likabehandlingsarbete och integration Hur fungerar det? Skolans likabehandlingsarbete och integration Hur fungerar det? Johan Lilly Gyberg Diskrimineringsombudsmannen (2011) do@do.se, 08-120 20 700 Det här är DO Diskrimineringsombudsmannen (DO) är en statlig

Läs mer

ELEV- HANDLEDNING (Ansökan via webben) www.orebro.se/gymnasieantagningen

ELEV- HANDLEDNING (Ansökan via webben) www.orebro.se/gymnasieantagningen ELEV- HANDLEDNING (Ansökan via webben) www.orebro.se/gymnasieantagningen Gymnasieantagningen i Örebro län På Gymnasieantagningens hemsida www.orebro.se/gymnasieantagningen hittar du information om vad

Läs mer

Försäljningsförbud och betalningsskyldighet för verkets kostnader

Försäljningsförbud och betalningsskyldighet för verkets kostnader (@ ELSÄKERHETSVERKET BESLUT 1 (3) Martin Gustafsson Inspektör Avdelningen för produkter 010-168 05 27 2016-04-12 Dnr 15EV2572 Husqvarna Aktiebolag Drottninggatam 2 561 31 Ruskvarna Försäljningsförbud och

Läs mer

Vägledningen i Redovisningsrevision Vad är på gång i vårt gemensamma arbete.

Vägledningen i Redovisningsrevision Vad är på gång i vårt gemensamma arbete. Vägledningen i Redovisningsrevision Vad är på gång i vårt gemensamma arbete. Hans Gavin Karin Selander 2014-09-19 Projektets historik God sed kommittén gick 2007 genom RS och Intosai. Styrelsen svarade

Läs mer

För varje uppgift som dokumenteras under utredningen ska det framgå

För varje uppgift som dokumenteras under utredningen ska det framgå Sida 1 (5) Lex Sarah-utredning För varje uppgift som dokumenteras under utredningen ska det framgå Vilket datum uppgiften dokumenteras Varifrån uppgiften kommer Vad som är faktiska omständigheter och vad

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse

Patientsäkerhetsberättelse Patientsäkerhetsberättelse År 2015 2016-02-22 Fredrik Mogren och Ida Silvare Innehållsförteckning Sammanfattning 3 Övergripande mål och strategier 4 Organisatoriskt ansvar för patientsäkerhetsarbetet 4

Läs mer

Överenskommelse avseende uppföljningssystemet SUS

Överenskommelse avseende uppföljningssystemet SUS Överenskommelse avseende uppföljningssystemet SUS Denna överenskommelse om användandet av uppföljningssystemet SUS, nedan kallat SUS, gäller mellan Försäkringskassan 103 51 Stockholm Organisationsnummer:

Läs mer

Förskolan Vårskogen, Svaleboskogen 7. Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-16

Förskolan Vårskogen, Svaleboskogen 7. Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-16 Förskolan Vårskogen, Svaleboskogen 7 Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-16 Planen gäller från november 2015-oktober 2016 Ansvariga för planen är avdelningens förskollärare Hela arbetslaget

Läs mer

Del A Frågor om deltagande i tillsynskampanjen och dess resultat, från april 2009 t.o.m. att enkäten besvaras

Del A Frågor om deltagande i tillsynskampanjen och dess resultat, från april 2009 t.o.m. att enkäten besvaras Enkät för utvärdering av delprojekt VOC-tillsyn Nu är det dags att utvärdera delprojekt VOC-tillsyn 2009. I våras gjorde vi en enkät om era planer på medverkan i tillsynskampanjen avseende måleriverksamheter.

Läs mer

Verksamhetsrapport i LONA-registret

Verksamhetsrapport i LONA-registret Senast uppdaterad 2016-03-07 1(5) Verksamhetsrapport i LONA-registret Ändringar 2016-03-07. Kommunen ska senast den 1 mars upprätta en verksamhetsrapport och lämna in den till länsstyrelsen. Kommunen ansvarar

Läs mer

Revidering av lokal ordning för examina och utbildningar på grundnivå och avancerad nivå

Revidering av lokal ordning för examina och utbildningar på grundnivå och avancerad nivå BESLUT 1 2012-06-14 Dnr SU 2012/190 Rektor Revidering av lokal ordning för examina och utbildningar på grundnivå och avancerad nivå Bakgrund I samband med genomförandet av Bolognareformen 2007 beslöt universitetet

Läs mer

Göteborgs universitet Sid 1 (5) Revisionsrapport Dnr F 8 80/08

Göteborgs universitet Sid 1 (5) Revisionsrapport Dnr F 8 80/08 Göteborgs universitet Sid 1 (5) Intern miljörevision av Naturvetenskapliga fakulteten Tid: 15-16 april 2008 Plats: Göteborg och ariestad Revisionsledare: Ulf P Andersson Revisor: Kjell Karlsson Standard/kravdokument:

Läs mer

Jämförelse mellan miljöledningssystemen Svensk Miljöbas, ISO 14 001 och EMAS Svensk Miljöbas 3:2013

Jämförelse mellan miljöledningssystemen Svensk Miljöbas, ISO 14 001 och EMAS Svensk Miljöbas 3:2013 Jämförelse mellan miljöledningssystemen Svensk Miljöbas, ISO 14 001 och EMAS Krav Svensk Miljöbas ISO 14 001:2004 EMAS III 3:2013 (Kriterier utöver ISO 14 001:2004) 1. Miljöpolicy En miljöpolicy innehållande

Läs mer

Avtal om distansarbete

Avtal om distansarbete Avtal om distansarbete Arbetstagaren:... Prefekt:... Datum:... Riktlinjer för distansarbete inom Karolinska Institutet Med teknikens hjälp kan vi idag sköta alltfler arbetsuppgifter utanför arbetsplatsen.

Läs mer

Riksantikvarieämbetet

Riksantikvarieämbetet SAK Samlingar Ansvar Kvalitet Självskattning för vård och bevarande inom samlingsförvaltning Introduktion Riksantikvarieämbetet Riksantikvarieämbetet 2015 Box 1114 621 22 Visby www.raa.se registrator@raa.se

Läs mer

Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (2011:9) om ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete

Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (2011:9) om ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (2011:9) om ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Ylva Ehn 2015-10-01 SOSFS 2011:9 trädde i kraft den 1 januari 2012 tillämpliga inom hälso- och

Läs mer

Anvisning om psykosocial skyddsrond

Anvisning om psykosocial skyddsrond ANVISNING Gäller från och med 2011-09-02 Anvisning om psykosocial skyddsrond Gäller fr o m 2000-10-01 Ändrad fr o m 2003-01-01, 2011-09-02 Denna anvisning grundar sig på: Arbetsmiljölagen, AML (1977:1160)

Läs mer

HÖGSKOLEINGENJÖRSEXAMEN BACHELOR OF SCIENCE IN ENGINEERING

HÖGSKOLEINGENJÖRSEXAMEN BACHELOR OF SCIENCE IN ENGINEERING Lokal examensbeskrivning Dnr: 541-1492-11 Sid 1 (5) HÖGSKOLEINGENJÖRSEXAMEN BACHELOR OF SCIENCE IN ENGINEERING INRIKTNING: ELEKTRONIK OCH DATORTEKNIK SPECIALISATION: ELECTRONIC AND COMPUTER ENGINEERING

Läs mer

Stratsys för landsting och regioner

Stratsys för landsting och regioner Stratsys för landsting och regioner Agenda Kort presentationsrunda Förväntningar Vårdval (LOV) I och med Lagen om valfrihet ställs allt högre krav på landstingen och kommuner att göra informationen transparent

Läs mer

Fastställande av riktlinjer för försäljning och uthyrning av utrustning

Fastställande av riktlinjer för försäljning och uthyrning av utrustning 2010-06-15 Handläggare: Anna Stolarska Förvaltningschefsbeslut nr 14 Fastställande av riktlinjer för försäljning och uthyrning av utrustning Förvaltningschef beslutar att fastställa riktlinjer för försäljning

Läs mer

Borgarrådsberedningen föreslår kommunstyrelsen besluta följande Som svar på remissen överlämnas och åberopas denna promemoria.

Borgarrådsberedningen föreslår kommunstyrelsen besluta följande Som svar på remissen överlämnas och åberopas denna promemoria. PM 2005 RIV (Dnr 322-1202/2005) Remiss av revisionsrapporten "Granskning av elevernas garanterade undervisningstid och lärarnas arbetstider Remiss från revisionskontoret Remisstid 15 juni 2005 Borgarrådsberedningen

Läs mer

Orana AB. Revisionsrapport. Uppföljande revision nr 2. Denna rapport inklusive allt innehåll är konfidentiellt och tillhör Intertek

Orana AB. Revisionsrapport. Uppföljande revision nr 2. Denna rapport inklusive allt innehåll är konfidentiellt och tillhör Intertek Orana AB Revisionsrapport Uppföljande revision nr 2 Denna rapport inklusive allt innehåll är konfidentiellt och tillhör Intertek Grundläggande revisionsdata Kundadress: Certifikatsnummer: 37790 Ö Storgatan

Läs mer

Vi brister i det förebyggande arbetet, liksom att våra insatser för att förstärka värdegrunden i

Vi brister i det förebyggande arbetet, liksom att våra insatser för att förstärka värdegrunden i Under v. 45-50 genomfördes den årliga enkätundersökningen riktad till barn, elever, ungdomar och föräldrar i Lärande och kulturnämndens verksamheter. Resultaten som presenteras är kopplade till kommunfullmäktiges

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola Skolinspektionen Eksjö kommun Beslut för grundsärskola efter prioriterad tillsyn i Prästängsskolans grundsärskola belägen i Eksjö kommun Skolinspektionen, Postadress: Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress:

Läs mer

Kvalitetsrapport Så här går det

Kvalitetsrapport Så här går det Kvalitetsrapport Så här går det Uppföljning av det systematiska kvalitetsarbetet på Roma, Hogrän och Vänge förskolor, Roma förskoleområde Verksamhetsåret 2013/2014 Kort sammanfattning av enhetens kvalitetsarbete

Läs mer

FRIIs Kvalitetskod. Rapport 2011. Svenska FN-förbundet

FRIIs Kvalitetskod. Rapport 2011. Svenska FN-förbundet FRIIs Kvalitetskod Rapport 2011 Svenska FN-förbundet Inledning FRIIs kvalitetskod Svenska FN-förbundets rapport 2011 Svenska FN-förbundet är sedan några år tillbaka medlemmar i FRII frivilligorganisationernas

Läs mer

Kommunala självstyrande skolor

Kommunala självstyrande skolor GOTLANDS KOMMUN Barn- och utbildningsförvaltningen Utvecklingsavdelningen/GCN 2009-03-11 Kommunala självstyrande skolor Vid Barn- och utbildningsnämndens sammanträde i november 2008 behandlades Idé och

Läs mer

Miljörevision. Ellen Lagrell Miljörevisionsledare Miljöenheten. ellen.lagrell@gu.se, 786 1832. www.gu.se

Miljörevision. Ellen Lagrell Miljörevisionsledare Miljöenheten. ellen.lagrell@gu.se, 786 1832. www.gu.se Miljörevision Ellen Lagrell Miljörevisionsledare Miljöenheten ellen.lagrell@gu.se, 786 1832 Innehåll Vad är miljörevision? Varför gör vi miljörevision? Planering och processer för miljörevision på GU Vad

Läs mer

Hej! Mitt namn är Agota, och jag ringer från Smittskyddsinstitutet angående en telefonintervju om ditt deltagande i Sjukrapport. Pratar jag med XX?

Hej! Mitt namn är Agota, och jag ringer från Smittskyddsinstitutet angående en telefonintervju om ditt deltagande i Sjukrapport. Pratar jag med XX? Intro: Hej! Mitt namn är Agota, och jag ringer från Smittskyddsinstitutet angående en telefonintervju om ditt deltagande i Sjukrapport. Pratar jag med XX? Jag skulle gärna tala med XX finns han/hon där?

Läs mer