Vi brister i det förebyggande arbetet, liksom att våra insatser för att förstärka värdegrunden i

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Vi brister i det förebyggande arbetet, liksom att våra insatser för att förstärka värdegrunden i"

Transkript

1 Under v genomfördes den årliga enkätundersökningen riktad till barn, elever, ungdomar och föräldrar i Lärande och kulturnämndens verksamheter. Resultaten som presenteras är kopplade till kommunfullmäktiges mål om att All verksamhet ska vara god och kvalitetssäkrad och nämndmålet All verksamhet i förskola och skola skall vara fri från mobbning och kränkning. Resultaten redovisas på två nivåer - nämndnivå och verksamhetsnivå och utgår från de bilder som syns i verktyget Stratsys. På verksamhetsnivå synliggörs alla verksamheter. Till nämndnivåns mål finns två nyckeltal kopplade. Det första nyckeltalet synliggör om barn, elever eller ungdomar känt sig kränkta eller mobbade* under den senaste terminen och det andra om barn, elever eller ungdomar upplever att de vuxna tar tag i kränkningar eller mobbning då det förekommer. *) I resultatet ingår även de barn som på förskolan svara att de är rädda för något annat barn i den barngrupp de vistas i eller på den förskola där de går. Målet är inte uppnått. Årets resultat visar en försämring i relation till föregående år och utgör på samma gång ett utvecklingsområde - trots förbättrade resultat inom vissa verksamheter. Vi brister i det förebyggande arbetet, liksom att våra insatser för att förstärka värdegrunden i

2 verksamheten inte får förväntad effekt fullt ut. 258 barn, elever och studerande i våra verksamheter upplever att de under den gånga terminen har blivit kränkta eller mobbade. Trenden är fortsatt hög när det gäller elevernas uppfattning att de vuxna tar tag i situationer då elever blir utsatta för t ex mobbning. Nio av tio upplever att de vuxna tar tag i mobbning och kränkning då det förekommer. Årets resultat ger oss dock ett tydligt utvecklingsområde. Vi har en så kallad negativ bevarande trend när det gäller upplevelserna kring kränkning och mobbning. Här behövs krafttag för att bryta mönstret. Förstärkta rutiner inkl. uppföljning till huvudman då kränkningar inträffar. Redoivisas i Årets resultat visar en försämring i relation till föregående år. Resultatet visar en sammanslagning av antalet barn, elever och studerande som någon gång under terminen känt sig kränka och mobbade. Lyfter man ut antalet svarande som under terminen känt sig mobbad är det 100 st - en ökningen 10 st i relation till föregående år. Efter Skolinspektionens granskning ht 2012 har en genomlysning av verksamheterna gjorts gällande rutinerna kring anmälan om kränkning. Ny blankett har tagits fram och rutinerna har förstärkts med återkoppling från förvaltningen till berörd verksamhets förskolechef eller rektor. Även redovisningen till nämnd har förtydligats, i och med att förvaltningen var tredje månad redovisar de sammantagna antalet kränkningar liksom fördelningen mellan verksamheterna. I och med årets resultat kommer vi att ytterligare att fortsätta fokusera på och följa resultaten i de olika verksamheterna. Aktiviteter som dialog och erfarenhetsutbyte i ledningsgrupperna kommer att genomföras i syfte att synliggöra vilka insatser som ger effekt för att på så sätt minska antalet barn och elever som av någon anledning känner sig kränkta eller mobbade.

3 Under denna rubrik redovisas varje verksamhet för sig. Till verksamhetsmålet i förskolan finns fem nyckeltal kopplade, två som riktar sig till barnen och tre som riktar sig till vårdnadshavarna. Målet är inte uppnått. Årets resultat visar en försämring i relation till föregående år och utgör på samma gång ett utvecklingsområde. Nyckeltalen visar följande resultat: 31 barn upplever att de är rädd för något annat barn här på förskolan. 98 % av barnen upplever att de vuxna säger till om barnen är dumma mot varandra. 13 vårdnadshavare upplever att deras barn utsatts för kränkt under den gångna terminen. 10 vårdnadshavare upplever att deras barn utsatts för mobbning under den gångna terminen. 59 % av vårdnadshavarna upplever att de vuxna tar tag i kränkningar och mobbning då det förekommer på förskolan. Verksamhetens styrka sitter i nolltoleransen och en hög ambition i arbetet med värdegrunden. Resultaten visar dock att vi brister i det förebyggande arbetet, liksom att våra insatser för att förstärka värdegrunden i verksamheten inte får förväntad effekt fullt ut. Oroväckande är att trenden fortsätter när det gäller vårdnadshavarnas uppfattning om att verksamheten tar tag i kränkningar och mobbning. Här behövs krafttag för att bryta mönstret.

4

5 Årets resultat visar en försämring i relation till föregående år och utgör på samma gång ett utvecklingsområde. Nyckeltalen visar följande resultat: 46 barn upplever att de blivit kränkta eller mobbade under den gångna terminen. Övervägande del handlar om upplevda kränkningar - 39 st. 98 % upplever att de vuxna säger tar tag i kränkningar och mobbning. 8 vårdnadshavare upplever att deras barn utsatts för kränkning eller mobbning under den gångna terminen. (6 kränkningar) Knappt 7 av 10 vårdnadshavare (67 %) upplever att de vuxna tar tag i kränkningar och mobbning då det förekommer i förskoleklassen. Verksamhetens styrka sitter i nolltoleransen och den höga ambition i arbetet med värdegrunden. Resultaten visar dock att vi brister i det förebyggande arbetet, liksom att våra insatser för att förstärka värdegrunden i verksamheten inte får förväntad effekt fullt ut. Oroväckande är att trenden fortsätter när det gäller vårdnadshavarnas uppfattning om att verksamheten tar tag i kränkningar och mobbning. Här behövs krafttag för att bryta mönstret.

6 Årets resultat visar en försämring i relation till föregående år och utgör på samma gång ett utvecklingsområde. Nyckeltalen visar följande resultat: 7 barn i våra fritidshemsverksamheter uppger att de stannat hemma av rädsla för att bli mobbad. 64 barn upplever att de blivit kränkta eller mobbade under den gångna terminen. Resultatet fördelar sig på 42 upplevda kränkningar och 22 upplevda mobbningar. 93 % upplever att de vuxna säger tar tag i kränkningar och mobbning. 35 vårdnadshavare upplever att deras barn utsatts för kränkning eller mobbning under den gångna terminen. (26 kränkningar och 9 mobbningar) Knappt 7 av 10 vårdnadshavare (71 %) upplever att de vuxna tar tag i kränkningar och mobbning då det förekommer på fritidshemmet. Verksamhetens styrka sitter i nolltoleransen och den höga ambition i arbetet med värdegrunden. Resultaten visar dock att vi brister i det förebyggande arbetet, liksom att våra insatser för att förstärka värdegrunden i verksamheten inte får förväntad effekt fullt ut. Oroväckande är att trenden fortsätter när det gäller vårdnadshavarnas uppfattning om att verksamheten tar tag i kränkningar och mobbning. Här behövs krafttag för att bryta mönstret.

7 Målet är delvis uppnått. Styrkan i verksamheten sitter i nolltoleransen och en hög ambition i arbetet. Resultaten visar dock att vi brister i det förebyggande arbetet, liksom att våra insatser för att förstärka värdegrunden i verksamheten inte får förväntad effekt fullt ut. Särskolans mål är att ligga steget före, ta individuella hänsyn och organisera grupper personalbemanning och skolskjutsåkande utifrån individuella hänsyn. Under terminen har särskilda åtgärder vidtagits vad gäller både individuella hänsyn i organisationen och översyn av skolskjutsåkande. barn och elever som av någon anledning känner sig kränkta eller mobbade.

8 Trots att några enheter uppvisar förbättrade resultat är det sammanvägda resultatet sämre i år än förra året. Vi brister i det förebyggande arbetet, liksom att våra insatser för att förstärka värdegrunden i verksamheten inte får förväntad effekt fullt ut. Nio elever uppger att de stannat hemma av rädsla för att bli mobbad och av dessa återfinns sju i åk elever i åk 2 och 5 upplever att de blivit mobbade eller kränkta. Fler elever i åk 2 än i åk 5 upplever sig kränkta och det omvända förhållandet gäller mobbning. Vårdnadshavarnas uppfattning om förekomst av mobbning och kränkning visar sig att 20 st uppger att deras barn blivit mobbat och att 16 st uppger att deras barn under terminen blivit kränkt. Trenden är fortsatt hög när det gäller elevernas uppfattning arr de vuxna tar tag i situationer då elever blir utsatta för t ex mobbning. Årets resultat ger oss ett tydligt utvecklingsområde. Oavsett nyckeltal, vare sig det är elevers eller föräldrars uppfattningar, har vi en så kallad bevarande trend - vi ligger kvar på samma siffror sett till en treårsperiod. Här behövs krafttag för att bryta mönstret.

9 Årets resultat visar en försämring i relation till föregående år och utgör på samma gång ett utvecklingsområde. Nyckeltalen visar följande resultat: 7 elever har under terminen valt att stanna hemma av rädsla för att bli mobbade. 35 elever har under terminen någon gång under terminen känt sig kränka och/ eller mobbade. (21 kränkta och 14 mobbade). 79% av eleverna upplever att de vuxna på skolan tar tag i situationer då elever blir utsatta för t ex mobbing. Styrkan i verksamheten sitter i nolltoleransen och en hög ambition i arbetet. Resultaten visar dock att vi brister i det förebyggande arbetet, liksom att våra insatser för att förstärka värdegrunden i verksamheten inte får förväntad effekt fullt ut. Oavsett nyckeltal, vare sig det är elevers eller föräldrars uppfattningar, har vi en så kallad bevarande trend - vi ligger kvar på samma siffror sett till en fyraårsperiod. Här behövs krafttag för att bryta mönstret.

10 Årets resultat visar en förbättring i relation till föregående år. Resultatet visar att 24 elever har under terminen känt sig kränka och/ eller mobbade. Det är en förbättring med tio elever. Resultatet som visar på om de studerande upplever att de vuxna på skolan tar tag i situationer då elever blir utsatta för t ex mobbning kan i år inte redovisas. På grund av att enkäten konstruerats fel har endast de studerande som markerat att de blivit kränkta eller mobbade kunnat svara på frågan. Sett till bakgrunden av att det bara är de som upplevt att de blivit mobbade eller kränkta som kunnat svara på frågan är det ändå oroväckande att endast 23 % upplever att de vuxna på skolan tar tag i kränkningar eller mobbning då det förekommer. Styrkan i verksamheten sitter i nolltoleransen och en hög ambition i arbetet. Trots det brister vi i det förebyggande arbetet, liksom att våra insatser för att förstärka värdegrunden i verksamheten inte får förväntad effekt fullt ut.

11 Eftersom det är första året som vuxenutbildningen genomför enkäten syns här en utgångsbild. Resultatet visar att 9 studerande under terminen känt sig kränka och/ eller mobbade. Resultatet som visar på om de studerande upplever att de vuxna på skolan tar tag i situationer då elever blir utsatta för t ex mobbning kan i år inte redovisas. På grund av att enkäten konstruerats fel har endast de studerande som markerat att de blivit kränkta eller mobbade kunnat svara på frågan. Sett till bakgrunden av att det bara är de som upplevt att de blivit mobbade eller kränkta som kunnat svara på frågan är det ändå oroväckande att endast 60 % upplever att de vuxna på skolan tar tag i kränkningar eller mobbning då det förekommer. Förstärkta rutiner inkl. uppföljning till huvudman då kränkningar inträffar. Redoivisas i

Skolinspektionen Nyanlända 2016

Skolinspektionen Nyanlända 2016 Skolinspektionen Nyanlända 2016 Skolinspektionen genomför en kvalitetsgranskning av samtliga skolhuvudmäns mottagande av nyanlända elever. Målet med granskningen är att identifiera vanligt förekommande

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Broby förskola. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Broby förskola. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Broby förskola Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår: 2015/2016 Grunduppgifter Ansvariga för planen Ansvarig förskollärare Sandra M Karlsson

Läs mer

Likabehandlingsplan 2015

Likabehandlingsplan 2015 Grunduppgifter Likabehandlingsplan 2015 Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola Ansvariga för planen Förskolechefen Vår vision Till Pusselbitens förskola går alla utan rädsla för att bli utsatt

Läs mer

Likabehandlingsplan för läsåret 2010-2011

Likabehandlingsplan för läsåret 2010-2011 Likabehandlingsplan för läsåret 2010-2011 - Hagagymnasiets plan för att främja likabehandling och arbeta mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. 1. Inledning Bestämmelser i 14 a kap.

Läs mer

Förskolan Vårskogen, Svaleboskogen 7. Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-16

Förskolan Vårskogen, Svaleboskogen 7. Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-16 Förskolan Vårskogen, Svaleboskogen 7 Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-16 Planen gäller från november 2015-oktober 2016 Ansvariga för planen är avdelningens förskollärare Hela arbetslaget

Läs mer

Likabehandlingsplan. Lika rättigheter i förskolan Vitå förskola 2014/2015.

Likabehandlingsplan. Lika rättigheter i förskolan Vitå förskola 2014/2015. Likabehandlingsplan Lika rättigheter i förskolan Vitå förskola 2014/2015. 1 Ansvariga Ansvariga för planen är pedagogerna och förskolechefen vid Vitå förskola Vår vision är En förskola för alla På Vitå

Läs mer

FÖRSKOLAN FYRKLÖVERNS LIKABEHANDLINGS PLAN/ PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Läsåret 15/16

FÖRSKOLAN FYRKLÖVERNS LIKABEHANDLINGS PLAN/ PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Läsåret 15/16 Bildningsförvaltningen BF 221 1 2015-11-16 FÖRSKOLAN FYRKLÖVERNS LIKABEHANDLINGS PLAN/ PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Läsåret 15/16 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Likabehandlingsplan

Läs mer

Likabehandlingsplan. Lika rättigheter i förskolan Vitå förskola 2015/2016.

Likabehandlingsplan. Lika rättigheter i förskolan Vitå förskola 2015/2016. Likabehandlingsplan Lika rättigheter i förskolan Vitå förskola 2015/2016. 1 Ansvariga Ansvariga för planen är pedagogerna och förskolechefen vid Vitå förskola. Vår vision är En förskola för alla På Vitå

Läs mer

Likabehandlingsplan för Jämjö samverkansområde

Likabehandlingsplan för Jämjö samverkansområde Likabehandlingsplan för Jämjö samverkansområde Bakgrund Många barn och ungdomar utsätts för diskriminering och annan kränkande behandling i skolan, detta kan självfallet aldrig accepteras. Att skolan ska

Läs mer

Riktlinjer för Kultur- och utbildningsnämndens systematiska kvalitetsarbete. Fastställd 2015-09-17, 44.

Riktlinjer för Kultur- och utbildningsnämndens systematiska kvalitetsarbete. Fastställd 2015-09-17, 44. 1 Riktlinjer för Kultur- och utbildningsnämndens systematiska kvalitetsarbete Fastställd 2015-09-17, 44. 1 2 Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete och inflytande behandlas i ett gemensamt

Läs mer

I Ur och Skur Mullekojans plan mot diskriminering och kränkande behandling

I Ur och Skur Mullekojans plan mot diskriminering och kränkande behandling I Ur och Skur Mullekojans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola Läsår 2016-2017 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Ölycke rektorsområde Likabehandlingsplan

Ölycke rektorsområde Likabehandlingsplan Ölycke rektorsområde Likabehandlingsplan för Förskola 2011 Innehållsförteckning INLEDNING... 3 VISION... 3 Läroplan förskolan... 3 FÖRSKOLANS MÅL... 3 VAD ÄR KRÄNKANDE BEHANDLING? DEFINITIONER... 4 SÅ

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem Beslut Lerums kommun Lerums.kommun@lerum.se Beslut för fritidshem efter tillsyn i Lerums kommun Beskgt 2 (6) Tillsyn i Lerums kommun har genomfört tillsyn av Lerums kommun under våren 2016. Tillsynen har

Läs mer

Plan mot kränkande behandling Rönnowskolan 4-9

Plan mot kränkande behandling Rönnowskolan 4-9 Plan mot kränkande behandling Rönnowskolan 4-9 Det är skollagen (20010:800) kapitel 6 som reglerar skolans arbete att upptäcka och utreda samt förebygga kränkande behandling. Utifrån denna lagstiftning

Läs mer

Sandeplanskolan. Kunskap, arbetsro och trivsel. Likabehandlingsplan 2011-06-01

Sandeplanskolan. Kunskap, arbetsro och trivsel. Likabehandlingsplan 2011-06-01 Sandeplanskolan Kunskap, arbetsro och trivsel Likabehandlingsplan 2011-06-01 På Sandeplanskolan vill vi ge våra elever bästa möjliga utbildning och omsorg. Ingen på skolan ska utsättas för mobbning, diskriminering,

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola Skolinspektionen ProCivitas Privata Gymnasium AB Org.nr. 556615-7102 Beslut för gymnasieskola efter tillsyn i ProCivitas Privata Gymnasium Helsingborg belägen i Helsingborgs kommun Skolinspektionen, Postadress:

Läs mer

Kvalitetsarbete i förskolan

Kvalitetsarbete i förskolan Kvalitetsarbete i förskolan Läsåret 2015-2016 Förskola/avdelning Mobacken/Villan Ort Hammerdal Ansvarig förskolechef Ewa Ottosson Kontaktinformation Mobacken/Villans förskola Moviksgatan 1 83070 Hammerdal

Läs mer

Resultatprofil Läsåret 2013-2014 Långhundra skola Årskurs 1-6 Förskoleklass Fritidshemmet

Resultatprofil Läsåret 2013-2014 Långhundra skola Årskurs 1-6 Förskoleklass Fritidshemmet Resultatprofil Läsåret 2013-2014 Långhundra skola Årskurs 1-6 Förskoleklass Fritidshemmet Innehållsförteckning Vad är en resultatprofil... 3 Syfte... 3 Vad är innebörden i begreppet resultat?... 3 1. Presentation...4

Läs mer

Sollentuna kommun. Våga visas kvalitetsuppföljning med enkäter 2016. Tal och språkcentrum, Brageskolan - Elever åk 3 17 respondenter

Sollentuna kommun. Våga visas kvalitetsuppföljning med enkäter 2016. Tal och språkcentrum, Brageskolan - Elever åk 3 17 respondenter Sollentuna kommun Tal och språkcentrum, Brageskolan - Elever åk 3 17 respondenter Våga visas kvalitetsuppföljning med enkäter 216 Pilen Marknadsundersökningar Mars 216 [Företaget AB], [Undersökningsnamn],

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete Rapport Läsår: 2015/2016 Organisationsenhet: STENSFSK/FSK Stensåkra Förskola Fokusområde: Samverkan Cecilia Stenemo, Barn- och utbildningsförvaltningen, Stensåkra förskola,

Läs mer

Likabehandlingsplan samt Plan mot kränkande behandling. Tallets förskola 2014/2015

Likabehandlingsplan samt Plan mot kränkande behandling. Tallets förskola 2014/2015 Likabehandlingsplan samt Plan mot kränkande behandling Tallets förskola 2014/2015 Likabehandlingsplanen gäller enligt Diskrimineringslagen (2008:567) och Skollagen (kap. 6) Reviderad september 2014 Innehållsförteckning

Läs mer

Får nyanlända samma chans i den svenska skolan?

Får nyanlända samma chans i den svenska skolan? Får nyanlända samma chans i den svenska skolan? Sammanställning oktober 2015 De nyanlända eleverna (varit här högst fyra år) klarar den svenska skolan sämre än andra elever. Ett tydligt tecken är att för

Läs mer

Smedbergsskolans likabehandlingsplan 2013/2014

Smedbergsskolans likabehandlingsplan 2013/2014 Smedbergsskolans likabehandlingsplan 2013/2014 Likabehandlingsplan 2013/2014 Främja Smedbergsskolans värdegrund ska ligga till grund för all verksamhet i skolan. Smedbergsskolans värdegrund Alla på skolan

Läs mer

Beslut för Föreningen Fogdaröd Omsorg, Vård & Utbildning Utan Personligt ansvar

Beslut för Föreningen Fogdaröd Omsorg, Vård & Utbildning Utan Personligt ansvar Skolinspektionen Föreningen Fogdaröd Omsorg, Vård & Utbildning Utan Personligt ansvar Anette.Ellis@fogdarod.se Beslut för Föreningen Fogdaröd Omsorg, Vård & Utbildning Utan Personligt ansvar efter tillsyn

Läs mer

Beslut. Skolinspektionen. efter kvalitetsgranskning av kommunernas tillsyn av fristående förskolor i Eskilstuna kommun. Beslut

Beslut. Skolinspektionen. efter kvalitetsgranskning av kommunernas tillsyn av fristående förskolor i Eskilstuna kommun. Beslut Dnr 401-2014:5632 efter kvalitetsgranskning av kommunernas tillsyn av fristående förskolor i Eskilstuna kommun 1 (5) Innehåll Inledning Bedömningar Utvecklingsområden Uppföljning Inledning Skolinspektionen

Läs mer

Fjällmons Förskolor. Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016

Fjällmons Förskolor. Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016 Fjällmons Förskolor Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016 VÅR VISION Fjällmons förskolor sjuder av liv Och här växer tilltron till vår egen förmåga att utvecklas och påverka våra liv. Här

Läs mer

Annerstaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleklass, grundskola och fritidshem

Annerstaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleklass, grundskola och fritidshem Annerstaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleklass, grundskola och fritidshem Läsår: 2016/2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer som

Läs mer

En skola fri från mobbning och kränkningar

En skola fri från mobbning och kränkningar En skola fri från mobbning och kränkningar Elever har rätt till en trygg skola Det är nolltolerans mot kränkningar i förskolan och skolan. Du som jobbar i skolan har ett ansvar att se till att alla barn

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling 2011-2012

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling 2011-2012 1(6) Sörgårdens förskola Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling 2011-2012 2 Vår vision Vi vill att: alla barn på Sörgården ska känna att de har samma rättigheter och möjligheter, flickor

Läs mer

Beslut efter uppföljning för gymnasieskola med yrkes- och introduktionsprogram

Beslut efter uppföljning för gymnasieskola med yrkes- och introduktionsprogram Skolinspektionen Praktiska Sverige AB Org.nr. 556257-5786 Beslut efter uppföljning för gymnasieskola med yrkes- och introduktionsprogram efter tillsyn i Praktiska gymnasiet Stockholm belägen i Stockholms

Läs mer

Sammanfatta era aktiviteter och effekten av dem i rutorna under punkt 1 på arbetsbladet.

Sammanfatta era aktiviteter och effekten av dem i rutorna under punkt 1 på arbetsbladet. Guide till arbetsblad för utvecklingsarbete Arbetsbladet är ett verktyg för dig och dina medarbetare/kollegor när ni analyserar resultatet från medarbetarundersökningen. Längst bak finns en bilaga med

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskoleavdelningen Koltrasten 2013 SÄTERS KOMMUN BARN- OCH UTBILDNINGS- FÖRVALTNINGEN Innehållsförteckning 1. Vision... 2 2. Vad säger lagen... 2

Läs mer

Tillkom i ett gammalt styrsystem där staten var huvudman Ändrad vid ett 70-tal tillfällen vilket lett till brister i struktur och logik

Tillkom i ett gammalt styrsystem där staten var huvudman Ändrad vid ett 70-tal tillfällen vilket lett till brister i struktur och logik Den nya skollagen Nuvarande skollag är på olika sätt föråldrad Tillkom i ett gammalt styrsystem där staten var huvudman Ändrad vid ett 70-tal tillfällen vilket lett till brister i struktur och logik Avspeglar

Läs mer

Plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling

Plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling 1 (6) Plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Njutångers skola, Fritidshem LÅ 2011-2012 Planen reviderad 20111212 Plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling utgår

Läs mer

Måttsundsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Måttsundsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Måttsundsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Fritidshemmet, F-6 Läsår: 2015/2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen F-6

Läs mer

BRUK. bedömning reflektion utveckling kvalitet

BRUK. bedömning reflektion utveckling kvalitet BRUK bedömning reflektion utveckling kvalitet Vad är BRUK? BRUK är ett verktyg för självskattning av kvaliteten i samtliga läroplansstyrda verksamhetsformer. BRUK är en del av det systematiska kvalitetsarbetet.

Läs mer

Sollentuna kommun. Våga visas kvalitetsuppföljning med enkäter 2016. Tal och språkcentrum, Brageskolan - Föräldrar år 3 15 respondenter

Sollentuna kommun. Våga visas kvalitetsuppföljning med enkäter 2016. Tal och språkcentrum, Brageskolan - Föräldrar år 3 15 respondenter Sollentuna kommun Tal och språkcentrum, Brageskolan - Föräldrar år 3 15 respondenter Våga visas kvalitetsuppföljning med enkäter 216 Pilen Marknadsundersökningar Mars 216 [Företaget AB], [Undersökningsnamn],

Läs mer

VICTUMS SYSTEMATISKA KVALITETSARBETE UTVECKLINGSOMRÅDE: Elevenkäten ht 2015 KRYSSA I DE MÅL KVALITETSARBETET GÄLLER

VICTUMS SYSTEMATISKA KVALITETSARBETE UTVECKLINGSOMRÅDE: Elevenkäten ht 2015 KRYSSA I DE MÅL KVALITETSARBETET GÄLLER VICTUMS SYSTEMATISKA KVALITETSARBETE UTVECKLINGSOMRÅDE: Elevenkäten ht 2015 KRYSSA I DE MÅL KVALITETSARBETET GÄLLER Dubbelklicka på aktuell ruta och välj Markerad KUNSKAPER NORMER OCH VÄRDEN ELEVENS ANSVAR

Läs mer

Kvalitetsuppföljning 2014-2015 Backa och Lurs skola Lärande Verksamhetens måluppfyllelse

Kvalitetsuppföljning 2014-2015 Backa och Lurs skola Lärande Verksamhetens måluppfyllelse Kvalitetsuppföljning 2014-2015 Backa och Lurs skola Lärande elever elever som har: Procent 6 6 100% 6 6 100% Engelska 6 6 100% SO NO * lärarens sammanvägda bedömning elever alla ämnesprov Procent 6 6 100%

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola rn Beslut Frösunda Omsorg AB Org.nr. 556386-7398 Beslut för grundsärskola efter tillsyn av Frösunda Omsorg AB 3(7) För att huvudmannen ska kunna ta ansvar för att eleverna i grundsärskolan får en utbildning

Läs mer

Förväntansdokument Bodals Skola F-9

Förväntansdokument Bodals Skola F-9 Förväntansdokument Bodals Skola F-9 Läsåret 2014-2015 Inledning Detta förväntansdokument syftar till att tydliggöra vilka förväntningar förskoleklass, skola och fritids har på vårdnadshavare och elever,

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling.

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. Torshälla stads nämnd Datum 1 (6) Torshälla stad Torshälla Förskolor Torshällas förskolor Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. Inledning Alla förskolor ska arbeta aktivt och målinriktat

Läs mer

Skolplan för Svedala kommun 2012 2015

Skolplan för Svedala kommun 2012 2015 skolplan 2012 2015 Skolplan för Svedala kommun 2012 2015 Nulägesbeskrivning Den kommunala förskolan, grundskolan och gymnasieskolan i Svedala kommun har en gemensam verksamhetsidé. Syftet med verksamhetsidén

Läs mer

FÖRSKOLEKLASS VÄLKOMNA TILL INFORMATIONSMÖTET ANGÅENDE FÖRSKOLEKLASS 13 APRIL 2011. 19.00 ca 21.00. BengtÅke Gindemo

FÖRSKOLEKLASS VÄLKOMNA TILL INFORMATIONSMÖTET ANGÅENDE FÖRSKOLEKLASS 13 APRIL 2011. 19.00 ca 21.00. BengtÅke Gindemo VÄLKOMNA TILL INFORMATIONSMÖTET ANGÅENDE FÖRSKOLEKLASS 13 APRIL 2011 19.00 ca 21.00 BengtÅke Gindemo Innehållet för kvällen: -Presentation av personal som är här i kväll -Info från rektor om förskoleklass

Läs mer

Likabehandlingsplan läsåret 2015-2016 Handlingsplan mot diskriminering, kränkande behandling och för likabehandling

Likabehandlingsplan läsåret 2015-2016 Handlingsplan mot diskriminering, kränkande behandling och för likabehandling Likabehandlingsplan läsåret 2015-2016 Handlingsplan mot diskriminering, kränkande behandling och för likabehandling Billeshögsskolan / fritidshem Inger Forsén Upprättad i april 2015 Inledning Alla förskole-

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Falu förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan År 2014/2015 Grunduppgifter Ansvariga för planen är: förskolechef pedagoger Planen gäller från 2014-10-01 Planen gäller till 2015-09-30

Läs mer

Vi vill skapa en trygg miljö där olikheter är en tillgång.

Vi vill skapa en trygg miljö där olikheter är en tillgång. Vi vill skapa en trygg miljö där olikheter är en tillgång. Innehåll Vad säger lagen?. Definition av begrepp.. Åby förskolas likabehandlingsplan... Målsättning Främjande arbete Åtgärdande arbete Förankring.

Läs mer

Regler Förskola och Fritidshem Haparanda kommun

Regler Förskola och Fritidshem Haparanda kommun Barn- och ungdomsnämnden Regler Förskola och Fritidshem Haparanda kommun 2016-05-01 Den här skriften innehåller information om regler, rutiner mm och ska ses som en hjälp för såväl föräldrar som personal

Läs mer

REGLER. Regler för placering i förskola och annan pedagogisk omsorg

REGLER. Regler för placering i förskola och annan pedagogisk omsorg REGLER Regler för placering i förskola och annan pedagogisk omsorg REGLER Sida 2 av 6 Regler för placering i förskola och pedagogisk omsorg Barn erbjuds förskoleplats från och med ett års ålder i den omfattning

Läs mer

Enkätresultat för elever i åk 9 i Borås Kristna Skola i Borås hösten 2012. Antal elever: 20 Antal svarande: 19 Svarsfrekvens: 95% Klasser: Klass 9

Enkätresultat för elever i åk 9 i Borås Kristna Skola i Borås hösten 2012. Antal elever: 20 Antal svarande: 19 Svarsfrekvens: 95% Klasser: Klass 9 Enkätresultat för elever i åk 9 i Borås Kristna Skola i Borås hösten 2012 Antal elever: 20 Antal svarande: 19 Svarsfrekvens: 95% Klasser: Klass 9 Skolenkäten Skolenkäten går ut en gång per termin till

Läs mer

Upplands Väsby kommun

Upplands Väsby kommun Upplands Väsby kommun Väsby kommunala förskolor Spargrisen - Föräldrar Förskola 94 respondenter Kundundersökning 2015 Pilen Marknadsundersökningar Mars 2015 Våga Visa 2015, sida 1 Om undersökningen Bakgrund

Läs mer

Elevers rätt till kunskap och särskilt stöd

Elevers rätt till kunskap och särskilt stöd Juridisk vägledning Granskad juni 2012 Mer om Elevers rätt till kunskap och särskilt stöd Alla elever ska ges stöd och stimulans för att utvecklas så långt som möjligt Personalen är skyldig att anmäla

Läs mer

Lathund, procent med bråk, åk 8

Lathund, procent med bråk, åk 8 Lathund, procent med bråk, åk 8 Procent betyder hundradel, men man kan också säga en av hundra. Ni ska kunna omvandla mellan bråkform, decimalform och procentform. Nedan kan ni se några omvandlingar. Bråkform

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Skolinspektionen Kalmarsunds Gymnasieförbund gymnasieforbundet@gyf.se för vuxenutbildning efter tillsyn i Kalmarsunds Gymnasieförbund Skolinspektionen, Box 330, 581 03 Linköping, Besöksadress Storgatan

Läs mer

Sollentuna kommun Grodan, I Ur och Skur - Föräldrar Förskola

Sollentuna kommun Grodan, I Ur och Skur - Föräldrar Förskola Sollentuna kommun - Föräldrar Förskola 38 respondenter Våga visas kvalitetsuppföljning med enkäter 216 Pilen Marknadsundersökningar Mars 216 [Företaget AB], [Undersökningsnamn], sida 2 Om undersökningen

Läs mer

Revisionsrapport avseende skolornas arbete för att motverka mobbning och andra former av kränkande behandling

Revisionsrapport avseende skolornas arbete för att motverka mobbning och andra former av kränkande behandling Barn och Ungdom Östermalms stadsdelsförvaltning Tjänsteutlåtande Sid 1 (5) 2005-12-30 Handläggare: Charlotte Dingertz Tfn: 08-508 10 106 Östermalms stadsdelsnämnd Revisionsrapport avseende skolornas arbete

Läs mer

Enkätresultat för elever i år 2 i Praktiska Skövde i Praktiska Sverige AB hösten 2014

Enkätresultat för elever i år 2 i Praktiska Skövde i Praktiska Sverige AB hösten 2014 Enkätresultat för elever i år 2 i Praktiska Skövde i Praktiska Sverige AB hösten 2014 Antal elever: 18 Antal svarande: 13 Svarsfrekvens: 72% Klasser: År 2 Skolenkäten Skolenkäten går ut en gång per termin

Läs mer

Två rapporter om bedömning och betyg

Två rapporter om bedömning och betyg UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN KVALITETSAVDELNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 08-400/3803 SID 1 (9) 2008-09-15 Handläggare: Inger Willner Telefon: 508 33 678 Till Utbildningsnämnden 2008-10-23 Två rapporter om bedömning

Läs mer

Plan mot Diskriminering och Kränkande behandling

Plan mot Diskriminering och Kränkande behandling Plan mot Diskriminering och Kränkande behandling Förskolan Karlavagnen 2013 Inledning Likabehandlingsarbetet handlar om att skapa en förskola fri från diskriminering, trakasserier och kränkande behandling.

Läs mer

Plan mot kränkande behandling och diskriminering / Likabehandlingsplan

Plan mot kränkande behandling och diskriminering / Likabehandlingsplan Plan mot kränkande behandling och diskriminering / Likabehandlingsplan Inledning Vi vill med vår likabehandlingsplan informera om hur vi arbetar med frågor som rör diskriminering och annan kränkande behandling.

Läs mer

MOT DISKRIMINERING OCH ANNAN KRÄNKANDE BEHANDLING

MOT DISKRIMINERING OCH ANNAN KRÄNKANDE BEHANDLING Österåkers kommun Tråsättraskolan Datum: 2013-08-21 LIKABEHANDLINGSPLAN 2013/2014 MOT DISKRIMINERING OCH ANNAN KRÄNKANDE BEHANDLING Inledning Grunden för Likabehandlingsplanen är Lagen mot förbud mot diskriminering

Läs mer

Kvalitetsrapport Så här går det

Kvalitetsrapport Så här går det Kvalitetsrapport Så här går det Uppföljning av det systematiska kvalitetsarbetet på Roma, Hogrän och Vänge förskolor, Roma förskoleområde Verksamhetsåret 2013/2014 Kort sammanfattning av enhetens kvalitetsarbete

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete Rapport År: 2016 Organisationsenhet: NYEFSK/FSK Nye Förskola Fokusområde: Demokrati och värdegrund Övergripande mål: Normer och värden Deluppgift: Klassens kvalitetsrapport

Läs mer

Bedömningspunkter förskola och annan pedagogisk verksamhet för barn i förskoleåldern

Bedömningspunkter förskola och annan pedagogisk verksamhet för barn i förskoleåldern 2011-09-20 Bedömningspunkter förskola och annan pedagogisk verksamhet för barn i förskoleåldern Förskola Öppen förskola Pedagogisk omsorg Måluppfyllelse och resultat Här beskrivs verksamhetens sammantagna

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i skollagen (2010:800); SFS 2015:246 Utkom från trycket den 12 maj 2015 utfärdad den 30 april 2015. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om skollagen

Läs mer

Rutin för lönegrundande medarbetarsamtal

Rutin för lönegrundande medarbetarsamtal Rutin för lönegrundande medarbetarsamtal Det lönegrundande medarbetarsamtalet syftar till att: vara ett instrument för planering, styrning och utvärdering, vara ett medel för att föra ut verksamhetens

Läs mer

Likabehandlingsplan Regnbågsskolan F- 6 och fritidshem 2015-2016

Likabehandlingsplan Regnbågsskolan F- 6 och fritidshem 2015-2016 Likabehandlingsplan Regnbågsskolan F- 6 och fritidshem 2015-2016 Likabehandlingsplan 2015 2016 Regnbågsskolan Inledning Vi har valt att ha en gemensam plan mot diskriminering och mot kränkande behandling

Läs mer

2. Ekonomiska konsekvenser av utökad rätt till omsorgstid från 20 tim till 25

2. Ekonomiska konsekvenser av utökad rätt till omsorgstid från 20 tim till 25 BARN- OCH UNGDOMSFÖRVALTNING 2012-10-31 PIA KRON SID 1/2 EKONOM 08-58785218 PIA.KRON@VALLENTUNA.SE BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN Tjänsteskrivelse Ekonomiska konsekvenser av utökad rätt till omsorgstid från

Läs mer

Inrättande av pedagogiskt ledarskapspris

Inrättande av pedagogiskt ledarskapspris UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Handläggare Olle Bergh Birgitta Gisterå Katarina Roland Datum 2016-04-18 Diarienummer UBN-2016-1403 Utbildningsnämnden Inrättande av pedagogiskt ledarskapspris Förslag till beslut

Läs mer

Trygghet och studiero

Trygghet och studiero UR NYA SKOLLAGEN Tillämpas från den 1/7 2011 Mer om Trygghet och studiero Nyheter Utbildningen ska utformas så att alla elever tillförsäkras en skolmiljö som präglas av trygghet och studiero Rektorn och

Läs mer

Samtalet ska dokumenteras för att möjliggöra uppföljning och minimera missförstånd medarbetare och chef emellan.

Samtalet ska dokumenteras för att möjliggöra uppföljning och minimera missförstånd medarbetare och chef emellan. Författare: HR-koncern 2009-10-26 Reviderad: 2014-06-23 UTVECKLINGSSAMTAL Utvecklingssamtalet är ett mycket viktigt verktyg för att förbättra och utveckla våra medarbetare och våra verksamheter. Ett gott

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i skolan

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i skolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling i skolan Läroverket Upprättad Augusti 2013 Ett systematiskt likabehandlingsarbete är ett målinriktat arbete för att främja lika rättigheter och möjligheter

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse

Patientsäkerhetsberättelse Patientsäkerhetsberättelse År 2015 2016-02-22 Fredrik Mogren och Ida Silvare Innehållsförteckning Sammanfattning 3 Övergripande mål och strategier 4 Organisatoriskt ansvar för patientsäkerhetsarbetet 4

Läs mer

Enkätresultat för vårdnadshavare till elever i Centralskolan Söder 4-9 i Grästorp hösten 2012. Antal svar: 50

Enkätresultat för vårdnadshavare till elever i Centralskolan Söder 4-9 i Grästorp hösten 2012. Antal svar: 50 Enkätresultat för vårdnadshavare till elever i Centralskolan Söder 4-9 i Grästorp hösten 2012 Antal svar: 50 Skolenkäten Skolenkäten går ut en gång per termin till de skolor som ska tillsynas följande

Läs mer

Kvaliten på fritidshemmet, hur och för vem mäter vi den? Lena Garberg Högskolan Väst

Kvaliten på fritidshemmet, hur och för vem mäter vi den? Lena Garberg Högskolan Väst Kvaliten på fritidshemmet, hur och för vem mäter vi den? Lena Garberg Högskolan Väst 2 Idag Systematiskt kvalitetsarbete på fritidshemmet Säkring av kvalitet på fritidshemmet 3 Fritidshemmets styrkedja

Läs mer

Pedagogisk målplan FÖRSKOLA - HEM 2014-09-01

Pedagogisk målplan FÖRSKOLA - HEM 2014-09-01 Pedagogisk målplan FÖRSKOLA - HEM 2014-09-01 för planering av verksamhetens innehåll och genomförande utifrån Lpfö 98/10 1. Pedagogiskt område: Förskola - Hem 2. Nulägesbeskrivning Vad står vi nu? 1-5

Läs mer

Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling för verksamhet vid Strövelstorps förskolor

Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling för verksamhet vid Strövelstorps förskolor Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling för verksamhet vid Strövelstorps förskolor Reviderad i november 2012 INNEHÅLL 1. Vision... 3 2. Begrepp... 3 3. Resultat av föregående års konkreta åtgärder...

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Falu förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Vika År 2015 Grunduppgifter Ansvariga för planen är: förskolechef Tove Jensen pedagoger Lena Johansson Planen gäller från 2015-03-01

Läs mer

Enkätresultat för elever i år 2 i Nösnäsgymnasiet 2 i Stenungsund våren 2014

Enkätresultat för elever i år 2 i Nösnäsgymnasiet 2 i Stenungsund våren 2014 Enkätresultat för elever i år 2 i Nösnäsgymnasiet 2 i Stenungsund våren 2014 Antal elever: 47 Antal svarande: 40 Svarsfrekvens: 85% Klasser: 12BAa, 12BAb, 12LL Skolenkäten Skolenkäten går ut en gång per

Läs mer

Resultatprofil. Läsåret 2013-2014. Alsike skola

Resultatprofil. Läsåret 2013-2014. Alsike skola Resultatprofil Läsåret 2013-2014 Alsike skola Innehållsförteckning Vad är en resultatprofil... 3 Syfte... 3 Vad är innebörden i begreppet resultat?... 3 1. Presentation... 4 2. Kontinuitet av elever...

Läs mer

Bakgrund - Förskolans värdegrund och uppdrag

Bakgrund - Förskolans värdegrund och uppdrag SYNTELEJE FÖRSKOLA Utskriftsversion likabehandlingsplan 20151001-20161001 Innehåll Bakgrund - Förskolans värdegrund och uppdrag Diskrimineringsgrunder Vår plan mot kränkande/diskriminerande behandling

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola Skolinspektionen Eksjö kommun Beslut för grundsärskola efter prioriterad tillsyn i Prästängsskolans grundsärskola belägen i Eksjö kommun Skolinspektionen, Postadress: Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress:

Läs mer

Enkätresultat för elever i år 2 i Mega Musik gymnasium hösten 2014. Antal elever: 47 Antal svarande: 46 Svarsfrekvens: 98% Klasser: MM13

Enkätresultat för elever i år 2 i Mega Musik gymnasium hösten 2014. Antal elever: 47 Antal svarande: 46 Svarsfrekvens: 98% Klasser: MM13 Enkätresultat för elever i år 2 i Mega Musik gymnasium hösten 2014 Antal elever: 47 Antal svarande: 46 Svarsfrekvens: 98% Klasser: MM13 Skolenkäten Skolenkäten går ut en gång per termin till de skolor

Läs mer

PLAN FÖR ARBETET MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. 2015-2016. Nykroppa förskola. ansvarig förskolechef Katarina Magnusson

PLAN FÖR ARBETET MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. 2015-2016. Nykroppa förskola. ansvarig förskolechef Katarina Magnusson September 2015 PLAN FÖR ARBETET MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. 2015-2016 Nykroppa förskola ansvarig förskolechef Katarina Magnusson 1 Innehållsförteckning 1. Inledning. 2. Vår vision 3. Så

Läs mer

Kultur och bildning 2014-05-27. Rutiner för specialkost i förskola och skola

Kultur och bildning 2014-05-27. Rutiner för specialkost i förskola och skola Kultur och bildning 2014-05-27 Rutiner för specialkost i förskola och skola Syfte Syftet med rutiner för specialkost i förskola och skola är att kvalitetssäkra att alla barn med behov av specialkost ska

Läs mer

Skolförvaltningen Verksamhetsområde Södra. Elevhälsoplan. Verksamhetsområde Södra. F-klass åk 3. Fritidshem. Solenskolan.

Skolförvaltningen Verksamhetsområde Södra. Elevhälsoplan. Verksamhetsområde Södra. F-klass åk 3. Fritidshem. Solenskolan. Skolförvaltningen Verksamhetsområde Södra Elevhälsoplan Verksamhetsområde Södra F-klass åk 3 Fritidshem Solenskolan Läsåret 2014/15 Ju mer vi värderar och uppskattar varandra, desto bättre blir vi var

Läs mer

Beslut för grundskola och fritidshem

Beslut för grundskola och fritidshem Beslut 2013-12-19 Fritidshemmet Hästens AB Rektorn vid Friskolan Hästens Beslut för grundskola och fritidshem efter tillsyn i Friskolan Hästens i Stockholms kommun Skolinspektionen, Box 23069, 104 35 Stockholm,

Läs mer

Rödbäckens plan mot diskriminering och kränkande behandling

Rödbäckens plan mot diskriminering och kränkande behandling Rödbäckens plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår: Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola Ansvariga för planen

Läs mer

Sollentuna kommun Pärlugglan, Montessoriförskolan - Föräldrar Förskola Kundundersökning 2015

Sollentuna kommun Pärlugglan, Montessoriförskolan - Föräldrar Förskola Kundundersökning 2015 Sollentuna kommun Pärlugglan, Montessoriförskolan - Föräldrar Förskola 29 respondenter Kundundersökning 215 Pilen Marknadsundersökningar Mars 215 Våga Visa 215, sida 1 Om undersökningen Bakgrund Tio kommuner

Läs mer

1. Anmälan - om kränkande behandling/diskriminering/trakasserier

1. Anmälan - om kränkande behandling/diskriminering/trakasserier Arbetsmarknads- integrations- och kompetensförvaltningen, AIK! Vuxenutbildningen 1. Anmälan - om kränkande behandling/diskriminering/trakasserier Enligt 6 kap. 10 skollagen (2010:800) och 2 kap. 7 diskrimineringslagen

Läs mer

Trygghetsplan. Likabehandlingsplan och årlig plan mot kränkande behandling

Trygghetsplan. Likabehandlingsplan och årlig plan mot kränkande behandling Trygghetsplan Likabehandlingsplan och årlig plan mot kränkande behandling Adolfsbergs intraprenad Förskolorna Skeppet och Skutan 2015-2016 1. Vision Trygghetsarbete handlar om att skapa en förskola som

Läs mer

Lokal arbetsplan läsåret 2011 2012

Lokal arbetsplan läsåret 2011 2012 Lokal arbetsplan läsåret 2011 2012 Dingtuna skola och Ekeby skola ska bli En KRAM-märkt skola där vi alla, elever och vuxna, känner att vi trivs och är trygga! Vi jobbar med vår värdegrund som ska kännas

Läs mer

Så kan du arbeta med medarbetarenkäten. Guide för chefer i Göteborgs Stad

Så kan du arbeta med medarbetarenkäten. Guide för chefer i Göteborgs Stad Så kan du arbeta med medarbetarenkäten Guide för chefer i Göteborgs Stad Till dig som är chef i Göteborgs Stad Medarbetarenkäten är ett redskap för dig som chef. Resultaten levererar förstås inte hela

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet! Det kan ha varit en tjej- / killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske ordnat ett musikarrangemang, skött ett café,

Läs mer

Läroplansuppdrag Grundskola (förskoleklass/grundskola/fritidshem)

Läroplansuppdrag Grundskola (förskoleklass/grundskola/fritidshem) Datum 2015-08-24 Läroplansuppdrag Grundskola (förskoleklass/grundskola/fritidshem) Skola Södermöreskolan Förvaltningschef Thomas Tryggvesson Underskrift Läsår 2015/2016 Rektor Ulf Nilsson Underskrift 1.

Läs mer

Kvalitetsrapport Så här går det

Kvalitetsrapport Så här går det Kvalitetsrapport Så här går det Uppföljning av det systematiska kvalitetsarbetet på Lärkan förskola, Öja Verksamhetsåret 2013/2014 Kort sammanfattning av enhetens kvalitetsarbete under verksamhetsåret

Läs mer

Vallentuna kommun. Våga visas kvalitetsuppföljning med enkäter 2016. Hjälmstaskolan - Föräldrar Förskoleklass. Pilen Marknadsundersökningar Mars 2016

Vallentuna kommun. Våga visas kvalitetsuppföljning med enkäter 2016. Hjälmstaskolan - Föräldrar Förskoleklass. Pilen Marknadsundersökningar Mars 2016 Vallentuna kommun Hjälmstaskolan - Föräldrar Förskoleklass 12 respondenter Våga visas kvalitetsuppföljning med enkäter 2016 Pilen Marknadsundersökningar Mars 2016 Våga Visa 2016, sida 1 Om undersökningen

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN. Sätralinjens förskola 2015-2016

LIKABEHANDLINGSPLAN. Sätralinjens förskola 2015-2016 Sätralinjens förskola LIKABEHANDLINGSPLAN Sätralinjens förskola 2015-2016 Rutiner och dokumentation 1 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola Ansvarig för planen Förskolechef,

Läs mer

Likabehandlingsplan. introduktionsprogrammet i Kungsörs. Vuxenutbildningen och. kommun

Likabehandlingsplan. introduktionsprogrammet i Kungsörs. Vuxenutbildningen och. kommun Likabehandlingsplan Vuxenutbildningen och introduktionsprogrammet i Kungsörs kommun 2016 Likabehandlingsplan Deklaration Kungsörs kommun arbetar för att alla elever ska ha samma rättigheter. På vuxenutbildningen

Läs mer

Plan Postadress Besöksadress Telefon och fax Internet Giro och org nr

Plan Postadress Besöksadress Telefon och fax Internet Giro och org nr Plan För att främja likabehandling och förebygga samt åtgärda diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Förskolan Prärien Läsåret 2014/15 Fastställd 2014-09-18 Marianne Nilsson Förskolechef

Läs mer