Lokalt Samverkansavtal

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Lokalt Samverkansavtal"

Transkript

1 Lokalt Samverkansavtal

2 1 Inledning Trelleborgs kommun genom kommunstyrelsens personalutskott och förtecknade kollektivavtalsbärande organisationer har med detta avtal tillsammans utformat ett samverkanssystem som gäller för kommunens verksamhet och dess arbetsplatser. Avtalet innebär ett ömsesidigt ansvar för att utveckla samverkansformer, verksamhet och arbetsförhållanden utifrån mål, förutsättningar och behov. Samverkan är grunden för att Trelleborgs kommun ska vara en attraktiv, utvecklande och effektiv kommunal arbetsplats. Målet är att varje medarbetare ska kunna arbeta med glädje ett helt arbetsliv. Samverkanssystemet ska också understödja en fortlöpande utveckling av verksamheten så att den uppfyller medborgarnas krav på effektivitet, service och kvalitet. Utgångspunkten för samverkan är att så många frågor som möjligt behandlas av dem som direkt berörs i sitt arbete. Det handlar om delaktighet och inflytande för alla anställda och ett nära samarbete med fackliga företrädare. Samarbetet ska präglas av respekt och ömsesidigt förtroende. Det lokala samverkansavtalet är grunden för det fortsatta samarbetet.

3 2 1. Gemensamma utgångspunkter 1a Samverkanssystemet som beskrivs i detta avtal är en utveckling av den rättsliga grunden som finns i Medbestämmandelagen (MBL), Arbetsmiljölagen (AML), Förtroendemannalagen (FML) och Diskrimineringslagen (DiskrL) utifrån FAS 05 samt förhandlingsordningen i enlighet med KHA 94. 1b Syftet med samverkanssystemet är att från idé till beslut öka inflytandet och delaktigheten i arbetet genom att medarbetarna ges goda möjligheter till information och medskapande. Målet är att få en kontinuerlig utveckling av individen, arbetsplatsen, förvaltningarna och kommunens verksamhet. 1c Samverkanssystemet bygger på alla medarbetares bidrag till verksamhetens utveckling. Utgångspunkten är att alla medarbetare vill göra ett bra arbete, vara medskapande och känna glädje på arbetet. 1d Samverkan förutsätter en dialog om verksamhet, måluppfyllelse, resurser och arbetsmiljö innan beslut fattats. Genom att klargöra kort- och långsiktiga mål och samtala om verksamhetens uppdrag ges förutsättningar för såväl individernas, arbetsplatsernas som verksamhetens utveckling. 1e Ett väl fungerande samverkanssystem bygger på ett ansvarstagande och en vilja till medskapande från såväl arbetsgivarrepresentanter som medarbetare och fackligt förtroendevalda. Tillsammans skapar det förutsättningar för ett positivt arbetsklimat, en god arbetsmiljö och en verksamhet som utvecklas. 1f Alla, såväl arbetsgivare som medarbetare, har ett ansvar för att forma den atmosfär, de normer och de attityder som ska gälla på arbetsplatserna. 1g Som en del i samverkansavtalet ingår hälso- och arbetsmiljöarbetet vars mål är att förena en väl fungerande verksamhet med ett långsiktigt hållbart arbetsliv. Alla medarbetare ska få den information som behövs för att i anslutning till sina arbetsuppgifter kunna medverka i hälso- och arbetsmiljöarbetet på arbetsplatsen. Aktuella policys ska publiceras på Slättnet och samtliga medarbetare skall hållas informerade om det pågående hälso- och arbetsmiljöarbetet på arbetsplatsen. 1h Alla medarbetare skall vara informerade om möjligheten att vända sig till företagshälsovården för rådgivning. Vid insatser från företagshälsovården skall arbetsledaren vara informerad och beställa åtgärden. Vid speciella tillfällen kan en sådan beställning dock göras av personalavdelningen i samråd med den enskilda medarbetaren. Inom företagshälsovården ska finnas sakkunskap inom områdena medicin, teknik, beteendevetenskap och ergonomi. 1i Arbetsmiljöarbete är ett strategiskt och långsiktigt arbete som ställer krav på kompetens hos chefer och skyddsombud. Arbetsgivaren ansvarar för och beslutar om att arbetsmiljöutbildning för chefer och skyddsombud kommer till stånd efter behandling i samverkansgrupp.

4 3 1j Genom detta avtal skapas förutsättningar för att alla viktiga frågor beaktas ur verksamhets-, medbestämmande-, jämställdhets-, mångfalds-, hälsooch arbetsmiljösynpunkt. 2. Medarbetarsamtal 2a Medarbetarsamtal är ett viktigt hjälpmedel för att uppnå den dialog mellan chef och medarbetare som leder till förståelse, motivation, engagemang och utveckling. Detta ska ge förutsättningar för individuell yrkesmässig utveckling liksom till ett ökat självbestämmande och ansvarstagande för alla medarbetare. 2b Väl förberedda medarbetarsamtal mellan medarbetare och närmsta lönesättande chef ska ske årligen. Chefen ska i medarbetarsamtalet, utifrån verksamhetens mål, föra en dialog om åstadkomna resultat i förhållande till diskuterade och ställda förväntningar samt medarbetarens fortsatta utveckling. Medarbetaren ska också ges möjlighet att uttrycka sina förväntningar på chefen och verksamheten. 2c Samtalen ska dokumenteras, följas upp och bland annat resultera i individuella kompetensutvecklingsplaner. 2d Medarbetarsamtal är ett viktigt redskap för chefen för att tidigt fånga upp signaler om brister i såväl den psykosociala som den fysiska arbetsmiljön. 3. Samverkansnivåer 3a Samverkan sker på arbetsplatsträff och i samverkansgrupp. 3b Arbetsplatsträff ska hållas på samtliga arbetsplatser. 3c Från verksamhetsnivå eller motsvarande och uppåt, ska samverkansgrupp finnas. 3d På kommunövergripande nivå fullgörs samverkan i KÖS (Kommunövergripande samverkansgrupp).

5 4 4. Arbetsplatsträffar uppgifter och arbetsformer 4a Arbetsplatsträffar är ett forum för en regelbunden dialog på arbetsplatsen där medarbetare och närmaste chef deltar och där utveckling, mål, arbetsmiljö samt planering och uppföljning av verksamheten inom det egna området ställs i fokus. Dessa skall ge ökade förutsättningar för individuellt yrkesmässigt inflytande för alla medarbetare. 4b Chefen ansvarar för att arbetsplatsträffarna genomförs regelbundet, dock vid minst 8 tillfällen per år. 4c Om medarbetaren har tjänstgöring på mer än en arbetsplats skall medarbetaren delta i de arbetsplatsträffar där närmaste chef deltar. 4d Närmaste chef ska tillsammans med medarbetarna aktivt medverka till att de gemensamma utgångspunkterna för det lokala samverkansavtalet enligt FAS 05 beaktas vid arbetsplatsträffarna. Skyddsombuden/motsvarande kan genom sin roll och kompetens, bidra till att hälso- och arbetsmiljöaspekterna beaktas i de frågor som behandlas. 4e Arbetsplatsträffarna kan även kombineras med information från facklig företrädare. 4f Arbetsplatsträffarna organiseras, genomförs och dokumenteras så att de som har sitt arbete förlagt på arbetsplatsen har möjlighet att följa den pågående dialogen. 4g Arbetsplatsträffarnas dialog ersätter inte den samverkan som sker i samverkansgrupp.

6 5 5. Samverkansgruppernas uppgifter 5a Medbestämmande är grunden för samverkansgruppens arbete med jämställdhetsfrågor, arbetsmiljöfrågor, mångfaldsfrågor och verksamhetsutveckling. 5b Samverkansgrupperna skall främst vara ett forum för information, diskussion och samverkan före beslut i aktuella övergripande personal- och verksamhetsfrågor inom vilka arbetsgivarerepresentanten har delegation att fatta beslut. 5c Frågor som har delegerats till viss samverkansnivå skall också avgöras på denna nivå. 5d Dagordning ska upprättas före samverkansmöte. Såväl arbetsivare som arbetstagarorganisation kan väcka fråga i samverkansgrupperna. 5e I samverkansgrupperna har representanter för såväl arbetsgivaren som arbetstagarorganisationerna ett ansvar för att utveckla gruppens arbete. 5f Samverkansgrupperna ska vid planering av förändring beakta konsekvenser för arbetsmiljö och jämställdhet. Även Diskrimineringslagen ska tas i beaktande i beslutsprocessen. 5g Arbetsgivaren har huvudansvaret för att bedriva ett fortlöpande systematiskt arbetsmiljöarbete samt jämställdhetsarbete. 5h Samverkansgrupp är tillika skyddskommitté enligt AML:s regler 5i Uppkommer frågor i samverkansgrupp som inte omfattas av arbetsgivarrepresentantens ansvar och befogenhet skall ärendet skyndsamt returneras till närmast högre beslutsnivå för behandling. 5j KÖS har till uppgift att utifrån avtalets gemensamma utgångspunkter arbeta kommunövergripande med utvecklings-, medbestämmande-, jämställdhets-, mångfalds- och arbetsmiljöfrågor.

7 6 6. Arbetsformer för samverkansgrupp 6a Respektive samverkansgrupp kommer överens om formerna för gruppens arbete. Samverkansgrupp bestämmer antal samverkansmöten, dock minst 8 tillfällen per år. Undantag kan förekomma när parterna är överens om att så ska ske, dock ej färre än fyra samverkansgrupper per år. 6b Antal ledamöter och ersättare överenskommes inom respektive samverkansgrupp av arbetsgivaren och kollektivavtalsbärande organisation. Dock bör antalet ledamöter och ersättare begränsas. Samtliga kollektivavtalsbärande organisationer har rätt att ha representant i samverkansgruppen. 6c Ordförande utses av arbetsgivaren. 6d Arbetsgivarens ledamöter och ersättare i samverkansgrupp utses utifrån deras funktion i organisationen. 6e Kommundirektör och personalchef ingår som ordinarie ledamöter i KÖS. 6f Kollektivavtalsbärande organisation utser representanter och ersättare som ska ingå i samverkansgruppen. Sådan representant/er har möjlighet till medverkan av sakkunnig. 6g Former för elev- och studerandemedverkan i arbetsmiljöarbetet på arbetsstället utarbetas av berörda förvaltningar. 6h För ett väl fungerande arbete i samverkansgruppen och för att ledamöterna skall kunna fullgöra sitt uppdrag krävs att de i skälig tid före samverkan får och tar del av information och faktaunderlag. Facklig representant/ersättare i samverkansgrupp har rätt till skälig tid för det fackliga uppdraget i samverkansgruppen. 6i Samverkansgruppens arbete skall dokumenteras i gemensamma protokoll.

8 7 7. Undantag från samverkan 7a Undantagna från samverkanssystemet på alla nivåer är frågor som rör förändringar av enskilda arbetstagares arbets- och anställningsförhållanden,vilka behandlas enligt kollektivavtal/mbl: s regler. 7b Kollektivavtal tecknas ej inom ramen för samverkansavtalet. 7c Ärenden vilka avser avstängning eller disciplinära åtgärder undantas från samverkan. 7d Beslutar arbetsgivare att verksamhet skall övergå från egen regi till alternativ driftsform skall förhandling ske enligt MBL: s regler. 7e Beslutar arbetsgivare (oavsett beslutsnivå) att anlita entreprenör, skall reglerna om förhandling enligt MBL 38 tillämpas. 7f Om lokal part finner att en fråga ej lämpar sig för behandling i samverkanssystemet tillämpas MBL respektive AML i sin helhet i den frågan. 8. MBL 11 och 19 i samverkan 8a Då ärende behandlats i samverkansgruppen har arbetsgivarens skyldighet enligt MBL 11 och 19 fullgjorts. 9. Förhandlingar 9a I samverkansgruppen kan arbetstagarorganisation (oavsett beslutsnivå) begära förhandling enligt MBL 12. 9b Arbetstagarorganisationerna kan begära förhandling enligt MBL 14 på samtliga samverkansnivåer. 9c I de frågor som beslutas av nämnd/styrelse och kommunfullmäktige och när förhandling enligt MBL 14 begärts sker slutgiltig förhandling på förvaltningsnivå.. Anmärkning När enighet uppnås i sakfråga som behandlas i samverkansgrupp, skall överenskommelse ej ha verkan av lokalt kollektivavtal (KHA 6). Anmärkning Förhandlingar i intresse- och rättstvister förs alltid av kommunens centrala personalorgan.

9 8 10. Giltighet och uppsägning Detta avtal gäller tillsvidare från och med med en ömsesidig uppsägningstid av 6 månader. Uppsägning ska vara skriftlig och innehålla motivering till uppsägningen. Avtalet utvärderas och följs upp av KÖS under september Justeras: Trelleborg För Trelleborgs Kommun Ulf Bingsgård För Akademikerförbundet SSR Anders Lindström För DIK-förbundet För Fackförbundet SKTF Veronica Svensson Kenneth Johansson För Förbundet Sveriges Arbetsterapeuter Fredrik Linné För Jusek För Ledarna Lina Månsdotter Sven Tilly För Legitimerade Sjukgymnasters Riksförbund Peter Tenghamn

10 9 För Lärarförbundet För Lärarnas Riksförbund Maria Rönn Ronnie Johansson För Naturvetareförbundet För SRAT Jonny Andersson Ann Garö För Svenska Kommunalarbetareförbundet Helene Magnusson För Sveriges Arkitekter För Sveriges Ingenjörer Emma Sallnäs Stefan Andersson För Sveriges Psykologförbund För Sveriges Skolledarförbund Lars Karlsson Sonja Andersson För Vårdförbundet Stefan Bergman

Förnyelse Arbetsmiljö och Samverkan FAS

Förnyelse Arbetsmiljö och Samverkan FAS 1 (4) Lokalt kollektivavtal i Borgholms kommun Förnyelse Arbetsmiljö och Samverkan FAS Utgångspunkt samverkan Insatserna för samverkan, arbetsorganisation, hälsa, arbetsmiljö, rehabilitering, jämställdhet

Läs mer

Avtal om samverkan inom Östersunds kommun

Avtal om samverkan inom Östersunds kommun Samverkansavtal 1 Östersunds kommuns Personalorgan Avtal om samverkan inom Östersunds kommun 1 Dagens förhandling avser ett samverkansavtal, som beskriver hur parterna ska hantera samverkansfrågor inom

Läs mer

Samverkansavtal ESLÖVS KOMMUN

Samverkansavtal ESLÖVS KOMMUN Samverkansavtal i ESLÖVS KOMMUN Inledning Samverkan omfattar alla de frågor som rör förhållandet mellan arbetsgivare och arbetstagare, och där medbestämmandelag (MBL) och arbetsmiljölag (AML) ställer krav

Läs mer

Utveckling genom samverkan ett gemensamt synsätt på verksamhetsutveckling, MBL och arbetsmiljölagen i Nacka kommun.

Utveckling genom samverkan ett gemensamt synsätt på verksamhetsutveckling, MBL och arbetsmiljölagen i Nacka kommun. Samverkansavtal Innehåll 1 4 2 Avsiktsförklaring 4 3 Parternas målsättning 5 4 Arbetsplatsträffar 5 5 Utvecklingssamtal 6 6 Samverkansgrupp (samverkanskommitté) 7 7 Systematiskt arbetsmiljöarbete 8 8 Uppföljning

Läs mer

Lokalt kollektivavtal, 081202

Lokalt kollektivavtal, 081202 Samverkansavtal 1 Lokalt kollektivavtal, 081202 SAMVERKANSAVTAL VIMMERBY KOMMUN 2008 1 Vimmerby kommun vill skapa förutsättningar för ett positivt arbetsklimat, en god hälsa och en god arbetsmiljö, där

Läs mer

Medbestämmandelagen (MBL) och Arbetsmiljölagen (AML) utgör den rättsliga grunden för samverkanssystemet.

Medbestämmandelagen (MBL) och Arbetsmiljölagen (AML) utgör den rättsliga grunden för samverkanssystemet. Avtal om samverkan En fungerande samverkan förutsätter en dialog mellan såväl de olika nivåerna i organisationen som mellan arbetsgivare och arbetstagare på arbetsplatserna. Det är viktigt att understryka

Läs mer

Samverkan, hälsa och arbetsmiljö i Jönköpings kommun

Samverkan, hälsa och arbetsmiljö i Jönköpings kommun 1 Samverkan, hälsa och arbetsmiljö i Jönköpings kommun Stadskontoret April 2007 Samverkan, hälsa och arbetsmiljö i Jönköpings kommun 2 Bakgrund FAS 05, Förnyelse Arbetsmiljö Samverkan, är ett centralt

Läs mer

LOKALT SAMVERKANSAVTAL I VILHELMINA KOMMUN

LOKALT SAMVERKANSAVTAL I VILHELMINA KOMMUN 1 LOKALT I För att vidareutveckla verksamheten ska delaktighet och inflytande öka för medarbetare i Vilhelmina kommun. Beslut ska så långt det är möjligt fattas av dem som berörs i sin dagliga verksamhet,

Läs mer

av arbetsmiljöuppgifter

av arbetsmiljöuppgifter 1 (6) ÅNGEWOLMS ItOMMUN Fördelning av arbetsmiljöuppgifter Ängelholms kommun Från Kommundirektör till Ekonomichef 2 (6) ÅNGELHOUiS Fördelning av arbetsmiljöuppgifter inom Ängelholms kommun I min egenskap

Läs mer

Fördelning. Angelholms kommun

Fördelning. Angelholms kommun 1 (6) ANGBUfOUtS KOMMUN Fördelning av arbetsmiljöuppgifter Angelholms kommun Kommunstyrelsens ordförande till kommundirektör 2 (6) ÄN(jELHOL\1S KOM.\lll:-l Fördelning av arbetsmiljöuppgifter inom Ängelholms

Läs mer

Anvisning om psykosocial skyddsrond

Anvisning om psykosocial skyddsrond ANVISNING Gäller från och med 2011-09-02 Anvisning om psykosocial skyddsrond Gäller fr o m 2000-10-01 Ändrad fr o m 2003-01-01, 2011-09-02 Denna anvisning grundar sig på: Arbetsmiljölagen, AML (1977:1160)

Läs mer

Riktlinjer för medborgardialog

Riktlinjer för medborgardialog Riktlinjer för medborgardialog Kommunstyrelseförvaltningen 2015 Principer för dialogen i Söderhamns kommun Att engagera medborgarna och skapa former för delaktighet och dialog för kommunens utveckling

Läs mer

LOKALT SAMVERKANSAVTAL i Skellefteå kommun. för att öka inflytande och delaktighet

LOKALT SAMVERKANSAVTAL i Skellefteå kommun. för att öka inflytande och delaktighet VERKSAMHETSUTVECKLING 2013 LOKALT SAMVERKANSAVTAL i Skellefteå kommun för att öka inflytande och delaktighet Innehåll Inledning... 3 Bakgrunden till nuvarande samverkansavtal... 4 Samverkanssystemet...

Läs mer

Riktlinjer systematiskt arbetsmiljöarbete - Bilaga 2. Fördelning av arbetsmiljöuppgifter samt returnering av arbetsmiljöuppgifter

Riktlinjer systematiskt arbetsmiljöarbete - Bilaga 2. Fördelning av arbetsmiljöuppgifter samt returnering av arbetsmiljöuppgifter Bilaga 2 Sidan 1 av 6 Riktlinjer systematiskt arbetsmiljöarbete - Bilaga 2 Fördelning av arbetsmiljöuppgifter samt returnering av arbetsmiljöuppgifter Innehållsförteckning Fördelning av arbetsmiljöuppgifter

Läs mer

Bilaga 1 till FAS07 för kommunstyrelsekontoret

Bilaga 1 till FAS07 för kommunstyrelsekontoret 1 (9) REV 2009-02-26 Godkänd av kommunstyrelsekontorets samverkansgrupp Bilaga 1 till FAS07 för kommunstyrelsekontoret FÖRNYELSE ARBETSMILJÖ SAMVERKAN I ENKÖPING INLEDNING Insatserna för samverkan, arbetsorganisation,

Läs mer

LOKALT SAMVERKANSAVTAL FÖR VARBERGS KOMMUN

LOKALT SAMVERKANSAVTAL FÖR VARBERGS KOMMUN 1 2012-02-24 LOKALT SAMVERKANSAVTAL FÖR VARBERGS KOMMUN INLEDNING Insatserna för samverkan, arbetsorganisation, hälsa, arbetsmiljö, rehabilitering, jämställdhet och mångfald i arbetslivet har en avgörande

Läs mer

Jämställdhetsplan 2007-06-01 2008-05-31

Jämställdhetsplan 2007-06-01 2008-05-31 Kommunledningskontoret Jämställdhetsplan 2007-06-01 2008-05-31 Plan antagen av kommunfullmäktige 2007-06-25, 100 Grundläggande värderingar En jämlik arbetsplats är grundläggande för ett gott arbetsresultat

Läs mer

Lärarförbundet Skolledare inom avdelningen

Lärarförbundet Skolledare inom avdelningen Lärarförbundet Skolledare inom avdelningen - ställning i Lärarförbundet och företrädarskap i skolledarfrågor Skolledare är en medlemsgrupp inom Lärarförbundet och är enligt Lärarförbundets stadgar en förening,

Läs mer

Anvisning om arbetsgivaransvar enligt arbetsmiljölagen

Anvisning om arbetsgivaransvar enligt arbetsmiljölagen ANVISNING Gäller från och med 2009-01-09 Anvisning om arbetsgivaransvar enligt arbetsmiljölagen Gäller fr o m 2009-01-09 Denna anvisning grundar sig på: Arbetsmiljölagen (1977:1160) AFS 2001:1, Systematiskt

Läs mer

ARBETSMILJÖPOLICY FÖR NORRMALMS STADSDELSNÄMNDS VERKSAMHETER

ARBETSMILJÖPOLICY FÖR NORRMALMS STADSDELSNÄMNDS VERKSAMHETER Utkast Sida 1 (9) 2015-10-29 Dnr 1.1.-485/2015 ARBETSMILJÖPOLICY FÖR NORRMALMS STADSDELSNÄMNDS VERKSAMHETER Policyn är fastställd av Norrmalms stadsdelsnämnd den 19 november 2015 och gäller från och med

Läs mer

Skellefteå kommuns Samverkansavtal

Skellefteå kommuns Samverkansavtal 2017 Skellefteå kommuns Samverkansavtal för att öka inflytande och delaktighet www.skelleftea.se Innehåll Inledning... 3 Bakgrunden till nuvarande samverkansavtal... 4 Samverkanssystemet... 5 Medarbetarsamtalet...

Läs mer

Bilaga 1. Tele2 Sverige AB. Löneavtal

Bilaga 1. Tele2 Sverige AB. Löneavtal Bilaga 1 Tele2 Sverige AB Löneavtal giltighetstid 1 maj 2016 30 april 2017 Avtal om löner för Tele2 Sverige AB 1 Avtalets omfattning Avtalet gäller mellan Tele2 Sverige AB, 556267-5164 ( Tele2 ) samt Tele2

Läs mer

Förhandlingar om Traktamentsavtal TRAKT 04

Förhandlingar om Traktamentsavtal TRAKT 04 Förhandlingsprotokoll 2004-04-21 Förhandlingar om Traktamentsavtal TRAKT 04 Parter Landstingsförbundet, Svenska Kommunförbundet, Arbetsgivarförbundet Pacta och Svenska kyrkans Församlingsförbund å ena

Läs mer

Mellan Landskrona kommun, nedan kallad Landskrona och Svalövs kommun, nedan kallad Svalöv samt Bjuvs kommun, nedan kallad Bjuv har träffats

Mellan Landskrona kommun, nedan kallad Landskrona och Svalövs kommun, nedan kallad Svalöv samt Bjuvs kommun, nedan kallad Bjuv har träffats Mellan Landskrona kommun, nedan kallad Landskrona och Svalövs kommun, nedan kallad Svalöv samt Bjuvs kommun, nedan kallad Bjuv har träffats SAMVERKANSAVTAL om Räddningstjänst samt gemensam Räddningschef

Läs mer

Avtal om lokal lönebildning i IT-företagen

Avtal om lokal lönebildning i IT-företagen Avtal om lokal lönebildning i IT-företagen Bilaga 2 2003 Avtalsområde Telecom ALMEGA IT-företagens Arbetsgivarorganisation CF Avtal om lokal lönebildning i företagen för avtalsområde Telecom mellan ALMEGA

Läs mer

BILAGA E INSTRUKTION FÖR ARBETSMILJÖOMBUD OCH HUVUDARBETSMILJÖOMBUD

BILAGA E INSTRUKTION FÖR ARBETSMILJÖOMBUD OCH HUVUDARBETSMILJÖOMBUD BILAGA E INSTRUKTION FÖR ARBETSMILJÖOMBUD OCH HUVUDARBETSMILJÖOMBUD Både arbetsmiljöombud och arbetsgivarens företrädare ska ta del av innehållet i denna instruktion. Arbetsmiljöombud (skyddsombud) företräder

Läs mer

Den sammanvägda bilden visar på en hög motivation och goda förutsättningar för ett gott medarbetarengagemang.

Den sammanvägda bilden visar på en hög motivation och goda förutsättningar för ett gott medarbetarengagemang. Den sammanvägda bilden av medarbetarundersökningen 2015 visar att Nybro kommun är en bra arbetsgivare. Här finns hög motivation och goda förutsättningar för ett gott medarbetarengagemang. Medarbetare känner

Läs mer

Utveckla arbetsmiljö och verksamhet genom samverkan

Utveckla arbetsmiljö och verksamhet genom samverkan DEL 1: Utveckla arbetsmiljö och verksamhet genom samverkan Modulen inleds med det övergripande målet för modul 6 och en innehållsförteckning över utbildningens olika delar. Börja med att sätta ramarna

Läs mer

Rutin för lönegrundande medarbetarsamtal

Rutin för lönegrundande medarbetarsamtal Rutin för lönegrundande medarbetarsamtal Det lönegrundande medarbetarsamtalet syftar till att: vara ett instrument för planering, styrning och utvärdering, vara ett medel för att föra ut verksamhetens

Läs mer

Lokalt samverkansavtal 2015

Lokalt samverkansavtal 2015 LOKALT SAMVERKANSAVTAL Kommunledningsstaben 2014-11-14 Dnr 2014/438 Lokalt samverkansavtal 2015 Bakgrund De centrala parterna har kommit överens om ett gemensamt synsätt om samverkan och kompetens inom

Läs mer

Vägledning till Lönebildningsavtal 2012

Vägledning till Lönebildningsavtal 2012 Vägledning till Lönebildningsavtal 2012 Fastigo Vision, Unionen och AiF Fastigo och Vision, Unionen samt AiF Akademikerförbunden inom Fastigos avtalsområde (Sv. Ingenjörer, Akademikerförbundet SSR, Civilekonomerna,

Läs mer

Medarbetarenkäten 2016 handledning för förbättringsarbete

Medarbetarenkäten 2016 handledning för förbättringsarbete Medarbetarenkäten 2016 handledning för förbättringsarbete Medarbetarenkäten är ett verktyg för att årligen mäta den psykosociala arbetsmiljön bland medarbetarna i Kiruna kommun. Medarbetarenkäten är en

Läs mer

MBL-förhandling Vad gäller på HP

MBL-förhandling Vad gäller på HP MBL-förhandling Vad gäller på HP Agenda Varför kollektivavtal? Varför MBL? När behöver du förhandla? Förhandlingsprocess - Chef 2 1/28/2010 Copyright 2003 HP corporate presentation. All rights reserved.

Läs mer

Uppgiftsfördelning i det systematiska arbetsmiljöarbetet, bilaga 2.

Uppgiftsfördelning i det systematiska arbetsmiljöarbetet, bilaga 2. 10 UMEÅ UNIVERSITET Arbetsmiljökommittén Beslut Dnr FS 1.1.2-723-14 Uppgiftsfördelning i det systematiska arbetsmiljöarbetet, bilaga 2. Uppgiftsfördelare, befattning, fakultet/institution/avdelning/enhet/motsvarande

Läs mer

Kommittédirektiv. Inrättandet av ett nytt universitet som omfattar verksamheterna vid Växjö universitet och Högskolan i Kalmar. Dir.

Kommittédirektiv. Inrättandet av ett nytt universitet som omfattar verksamheterna vid Växjö universitet och Högskolan i Kalmar. Dir. Kommittédirektiv Inrättandet av ett nytt universitet som omfattar verksamheterna vid Växjö universitet och Högskolan i Kalmar Dir. 2008:146 Beslut vid regeringssammanträde den 27 november 2008 Sammanfattning

Läs mer

Beskrivning av CSG, FSG och LSG redovisas i bilagorna 1 3.

Beskrivning av CSG, FSG och LSG redovisas i bilagorna 1 3. 1 AVTAL OM FÖRNYELSE ARBETSMILJÖ - SAMVERKAN I UMEÅ KOMMUN 1. Inledning De lokala parterna är ense om att insatserna för samverkan, arbetsorganisation, hälsa, arbetsmiljö, rehabilitering, jämställdhet

Läs mer

Vid Banverket skall en central samverkansgrupp utgöra forum för arbetsmiljöfrågor av övergripande betydelse.

Vid Banverket skall en central samverkansgrupp utgöra forum för arbetsmiljöfrågor av övergripande betydelse. Ert datum AVTAL Adm. avdelningen SE-781 85 Borlänge Besöksadress: Jussi Björlings väg 2 Telefon 0243-44 50 00 Telefax 0243-44 55 50 www.banverket.se AMLA-BV 2004 Detta avtal tecknas för att avtalet Samverkan

Läs mer

Överenskommelse avseende uppföljningssystemet SUS

Överenskommelse avseende uppföljningssystemet SUS Överenskommelse avseende uppföljningssystemet SUS Denna överenskommelse om användandet av uppföljningssystemet SUS, nedan kallat SUS, gäller mellan Försäkringskassan 103 51 Stockholm Organisationsnummer:

Läs mer

Handledning i arbetet att motverka kränkande särbehandling

Handledning i arbetet att motverka kränkande särbehandling Handledning i arbetet att motverka kränkande särbehandling I föreskriften Organisatorisk och social arbetsmiljö (AFS 2015:4) definieras kränkande särbehandling som följande: "Handlingar som riktas mot

Läs mer

Processinriktning. Anvisning. Diarienummer: KS 2015/2121 Dokumentansvarig: Utveckling, planering och uppföljning, Utvecklingsledare

Processinriktning. Anvisning. Diarienummer: KS 2015/2121 Dokumentansvarig: Utveckling, planering och uppföljning, Utvecklingsledare Processinriktning Anvisning Diarienummer: KS 2015/2121 Dokumentansvarig: Utveckling, planering och uppföljning, Utvecklingsledare Beredande organ: Kommunledningssektorn Beslutad av: Förvaltningsledningen

Läs mer

Kommentarer och riktlinjer för tillämpning av Håbo kommuns samverkansavtal

Kommentarer och riktlinjer för tillämpning av Håbo kommuns samverkansavtal Kommentarer och riktlinjer för tillämpning av Håbo kommuns samverkansavtal RIKTLINJER Ersätter alla tidigare kommentarer och riktlinjer Samverkansavtalets övergripande syfte Medbestämmandelagen (MBL),

Läs mer

Fråga 1: Vilka analyser gör ni angående sjukskrivningsnivåerna?

Fråga 1: Vilka analyser gör ni angående sjukskrivningsnivåerna? KF 06:1 Dnr KS/2016:205-035 2016-04-13 1/3 Svar på interpellation ställd av Ragnar Lindén (MP), Madeleine Bilberg (MP), Josefin Valham (MP) och Björn Siljeström (MP) om personalpolitik och kommunen som

Läs mer

Överenskommelse om samverkan mellan socialförvaltningen och vård- och omsorgsförvaltningen. Mål, utgångspunkter och styrning 2015-2018

Överenskommelse om samverkan mellan socialförvaltningen och vård- och omsorgsförvaltningen. Mål, utgångspunkter och styrning 2015-2018 1 (5) Överenskommelse om samverkan mellan socialförvaltningen och vård- och omsorgsförvaltningen. Mål, utgångspunkter och styrning 2015-2018 Dokumenttyp: Riktlinje Beslutad av: SN 2015-03-18 106, VON 2015-03-26

Läs mer

TEKNISKA FÖRVALTNINGEN

TEKNISKA FÖRVALTNINGEN 1 JÄMSTÄLLDHETSPLAN FÖR TEKNISKA FÖRVALTNINGEN 2008 Antagen av tekniska nämnden den 27 februari 2008 9 2 Jämställdhetsplan för TEKNISKA FÖRVALTNINGEN Planen gäller from 1 januari 2008 tom den 31 december

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Broby förskola. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Broby förskola. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Broby förskola Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår: 2015/2016 Grunduppgifter Ansvariga för planen Ansvarig förskollärare Sandra M Karlsson

Läs mer

VÅLD HOT OCH. inom omsorg och skola

VÅLD HOT OCH. inom omsorg och skola inom omsorg och skola VÅLD HOT OCH Den här informationen bygger på Arbetarmiljöverkets regler Våld och hot i arbetsmiljön, AFS 1993:2. Reglerna gäller alla arbetsplatser där det finns risk för våld eller

Läs mer

10-11 Lönejämförelse mellan kvinnor och män

10-11 Lönejämförelse mellan kvinnor och män 13 Jämställdhetslagen Arbetsgivaren skall varje år upprätta en plan för sitt Jämställdhetsarbete. Planen skall innehålla en översikt över de åtgärder enligt 4-9 som behövs på arbetsplatsen och en redogörelse

Läs mer

Avgiftsbefrielseförsäkring

Avgiftsbefrielseförsäkring Avgiftsbefrielseförsäkring för anställda i kommuner och landsting SVENSKA KOMMUNFÖRBUNDET Innehåll Överenskommelse om tillägg till Pensions-och försäkringsavtal PFA 98 1 Innehåll... 3 2 Tillägg till PFA

Läs mer

Beslut efter uppföljning för gymnasieskola med yrkes- och introduktionsprogram

Beslut efter uppföljning för gymnasieskola med yrkes- och introduktionsprogram Skolinspektionen Praktiska Sverige AB Org.nr. 556257-5786 Beslut efter uppföljning för gymnasieskola med yrkes- och introduktionsprogram efter tillsyn i Praktiska gymnasiet Stockholm belägen i Stockholms

Läs mer

Uppdragsbeskrivning för Team Stöd och Lärande

Uppdragsbeskrivning för Team Stöd och Lärande Uppdragsbeskrivning för Team Stöd och Lärande Uppdragsbeskrivningen är kommunstyrelsens uppdrag till teamet. Här anges verksamhetens inriktning, vad som ska göras och särskilda prioriteringar under året.

Läs mer

Rektors uppgiftsfördelning i det systematiska arbetsmiljöarbetet

Rektors uppgiftsfördelning i det systematiska arbetsmiljöarbetet 1 GÖTEBORGS UNIVERSITET Rektor BESLUT 2006-09-18 Dnr A10 3432/06 (ersätter Dnr A10 3367/03) Rektors uppgiftsfördelning i det systematiska arbetsmiljöarbetet Enligt 3 kap. 2 arbetsmiljölagen (SFS 1977:1160

Läs mer

BROMMA ARBETSMILJÖENKÄT 2014

BROMMA ARBETSMILJÖENKÄT 2014 _ BROMMA ARBETSMILJÖENKÄT 2014 Arbetsmiljöundersökning 2014 På uppdrag av Bromma stadsdelsförvaltning har Sweco genomfört en arbetsmiljöenkät riktad till stadsdelsförvaltningens samtliga anställda (exklusive

Läs mer

Personlig assistans med Kiruna Kommun som assistansanordnare

Personlig assistans med Kiruna Kommun som assistansanordnare Personlig assistans med Kiruna Kommun som assistansanordnare Kiruna kommuns vision Vår övertygelse om människors lika värde är lika djup och värdefull som vår malm Våra ambitioner är högre än våra fjäll

Läs mer

Lag och avtal. - Beatrice Rodin, förhandlare, SKL

Lag och avtal. - Beatrice Rodin, förhandlare, SKL Lag och avtal - Beatrice Rodin, förhandlare, SKL Införandet av heltidsorganisation, lag och avtal Hög tid för heltid Konferens i Malmö, Stockholm, Göteborg Januari 2016 Några utmaningar i heltidsarbetet

Läs mer

Avtal om samverkan för utveckling vid FMV

Avtal om samverkan för utveckling vid FMV Avtal om samverkan för utveckling vid FMV Ett avtal som skall underlätta att det skapas goda kommunikationer mellan medarbetare och ett öppet och utvecklande klimat på arbetsplatsen. Innehåll Vad är samverkansavtalet?...

Läs mer

Skövde kommun Medarbetarundersökning 2015 Totalresultat

Skövde kommun Medarbetarundersökning 2015 Totalresultat Medarbetarundersökning Totalresultat Innehåll Om undersökningen Genomförande Resultat NöjdMedarbetarIndex (NMI) Per frågeområde Per fråga Statistisk prioriteringsanalys (Tabell) Slutsats Hållbart MedarbetarEngagemang

Läs mer

Ledaravtalet 1 (5) Giltighetstid Gäller tillsvidare. Livsmedelsföretagen och Ledarna är ense om följande huvudavtal.

Ledaravtalet 1 (5) Giltighetstid Gäller tillsvidare. Livsmedelsföretagen och Ledarna är ense om följande huvudavtal. 1 (5) Giltighetstid Gäller tillsvidare Ledaravtalet Livsmedelsföretagen och Ledarna är ense om följande huvudavtal. Gemensamma utgångspunkter Livsmedelsföretagen och Ledarna är ense om att lönebildningen

Läs mer

Socialstyrelsens författningssamling

Socialstyrelsens författningssamling SOSFS 2008:20 (M och S) Föreskrifter Ändring i föreskrifterna och allmänna råden (SOSFS 2007:10) om samordning av insatser för habilitering och rehabilitering Socialstyrelsens författningssamling I Socialstyrelsens

Läs mer

Verksamhetsplan 2016

Verksamhetsplan 2016 Verksamhetsplan 2016 Verksamhetsplanen för 2016 utgår från de beslut till verksamhetsinriktning och budget som kongressen antog vid 2014 års kongress. Den nya verksamhetsinriktningen sträcker sig fram

Läs mer

Botkyrka kommuns medarbetarundersökning. Resultatrapport - 2010

Botkyrka kommuns medarbetarundersökning. Resultatrapport - 2010 Sida 1 Botkyrka kommuns medarbetarundersökning rapport - 2010 Antal svar på Totalt: 4135 av 5125 (80,7%) Antal svar på Kommunledningsförvaltningen: 19 av 22 (86,4%) Antal svar på BUF Totalt: 1829 av 2364

Läs mer

LUNDS KOMMUN 2004-02-05 2004-10-01 1(3) Personal och förhandlingsutskott Nr 04.068

LUNDS KOMMUN 2004-02-05 2004-10-01 1(3) Personal och förhandlingsutskott Nr 04.068 LUNDS KOMMUN 2004-02-05 2004-10-01 1(3) Kommunstyrelsens FÖRHANDLINGSPROTOKOLL Personal och förhandlingsutskott Nr 04.068 Lokalt avtal om samverkan i Lunds Kommun 1 Mellan Lunds kommun genom kommunstyrelsens

Läs mer

Avdelning 38 Hylte Bruk

Avdelning 38 Hylte Bruk Avdelning 38 Hylte Bruk Kompetensprofiler inom Pappers avd. 38:s verksamhetsområde Alla ska känna att det är roligt och inspirerande att verka inom avdelningen. Man bör även ha ett intresse för fackliga

Läs mer

Lärarförbundet Skolledare är det självklara valet

Lärarförbundet Skolledare är det självklara valet Lärarförbundet Skolledare är det självklara valet Mål Skolledare företräds av och representeras av skolledare. Vi jobbar mot att skapa en tydlig skolledaridentitet i förbundet. Våra skolledarutbildningar

Läs mer

lönebildning Giltighetstid: 2013-04-01 2016-03-31

lönebildning Giltighetstid: 2013-04-01 2016-03-31 Avtal om lokal lönebildning IT-företag 2013 2016 Giltighetstid: 2013-04-01 2016-03-31 Innehållsförteckning 1 Avtalets omfattning... 5 2 Övergripande mål för lönebildningen... 5 3 Löneprocessen... 6 4

Läs mer

Framgångsrika skolkommuner SKL

Framgångsrika skolkommuner SKL Framgångsrika skolkommuner SKL Framgångsrika skolkommuner Vad kännetecknar kommuner som under flera år visat bra resultat eller förbättrat sina resultat i skolan? Inom projektet Framgångsrika skolkommuner

Läs mer

meda rbeta rund ersök ning 2011

meda rbeta rund ersök ning 2011 Båstads kommuns meda rbeta rund ersök ning 20 en sammanfattning Varför en medarbetarundersökning? För tredje året har Båstads kommun genomfört en medarbetarundersökning i syfte att kartlägga vad kommunens

Läs mer

Talarmanus Bättre arbetsmiljö / Introduktion

Talarmanus Bättre arbetsmiljö / Introduktion Sid 1 av 12 Allmänt Exempel på fysiska faktorer: Luft vi andas in Ljud Kemikalier Ljus Fysisk belastning, Belastningsergonomi Maskiner Exempel på psykiska faktorer: Arbetsmängd, Belastning Arbetsinnehåll,

Läs mer

Samverkansavtal Lunds kommun

Samverkansavtal Lunds kommun 1 (6) Jörgen Hultman/Jan Krantz 046-35 53 84, 046-35 59 77 jorgen.hultman@lund.se, jan.krantz@lund.se Samverkansavtal Lunds kommun Utgångspunkter och syfte Samverkansavtalet i Lunds kommun har sin avtalsmässiga

Läs mer

Rutiner och information om systematiskt arbetsmiljöarbetet enligt AFS 2001:1 vid Lysekils FF

Rutiner och information om systematiskt arbetsmiljöarbetet enligt AFS 2001:1 vid Lysekils FF Rutiner och information om systematiskt arbetsmiljöarbetet enligt AFS 2001:1 vid Lysekils FF Senast uppdaterad: 2012-09-17... Vår arbetsmiljöpolicy Risker på arbetsplatsen Lysekils FF har en övergripande

Läs mer

Policy för integration och inkludering av nyanlända i Lidingö stad

Policy för integration och inkludering av nyanlända i Lidingö stad 1 (5) DATUM DNR 2015-11-09 KS/2015:234 Policy för integration och inkludering av nyanlända i Lidingö stad Antagen av kommunfullmäktige den 23 november 2015 2 (5) Inledning Lidingö stad har en lång historia

Läs mer

PM nr 1 inför löneöversyn 2016

PM nr 1 inför löneöversyn 2016 KUB1000, v2.0, 2012-05-23 PM nr 1 inför löneöversyn 2016 Detta PM är avsett att vara ett stöd för organisationen och lönesättande chefer inför och under löneöversyn 2016. Varje förvaltningschef och HR-konsult

Läs mer

Norrlands nations jämställdhetsplan Antagen av Landskapet den 20 november 2008

Norrlands nations jämställdhetsplan Antagen av Landskapet den 20 november 2008 Norrlands nations jämställdhetsplan Antagen av Landskapet den 20 november 2008 Introduktion Norrlands nation i Uppsala är en viktig mötesplats för studenter. Nationens verksamhet ska vara jämställd och

Läs mer

Samverkansavtal Uppsala Kommun

Samverkansavtal Uppsala Kommun Samverkansavtal Uppsala Kommun SYFTE/GRUND o Medbestämmandelagen (MBL) Arbetsmiljölagen (AML) och lagen om facklig förtroendemans ställning på arbetsplatsen (FML) utgör den rättsliga grunden för samverkanssystemet.

Läs mer

Kollektivavtal för samverkan i Lilla Edets kommun

Kollektivavtal för samverkan i Lilla Edets kommun Kollektivavtal för samverkan i Lilla Edets kommun Gällande från och med 2011-04-01 1 Innehållsförteckning Utgångspunkter... 3 Åtagande... 3 Samverkansgruppen det representativa inflytandet... 4 Arbetsplatsträffen

Läs mer

REGLEMENTE SOCIALA MYNDIGHETSNÄMNDEN

REGLEMENTE SOCIALA MYNDIGHETSNÄMNDEN REGLEMENTE FÖR SOCIALA MYNDIGHETSNÄMNDEN Typ av dokument Reglemente Dokumentägare Kansli Beslutat av Kommunfullmäktige Giltighetstid Tills vidare Beslutsdatum 2015-09-21 188 Dnr 0277/15 Reviderad 1. Allmänna

Läs mer

Arbetsmiljöpolicy och Systematiskt arbetsmiljöarbete vid fastighetskontoret

Arbetsmiljöpolicy och Systematiskt arbetsmiljöarbete vid fastighetskontoret Bilaga Arbetsmiljöpolicy och Systematiskt arbetsmiljöarbete vid fastighetskontoret Arbetsmiljöpolicy Inledning Stockholms stad har antagit en arbetsmiljöpolicy som är gemensam och övergripande för Stockholms

Läs mer

Avtal om distansarbete

Avtal om distansarbete Avtal om distansarbete Arbetstagaren:... Prefekt:... Datum:... Riktlinjer för distansarbete inom Karolinska Institutet Med teknikens hjälp kan vi idag sköta alltfler arbetsuppgifter utanför arbetsplatsen.

Läs mer

KOMMUNICERA. och nå dina mål. Lärandeförvaltningens kommunikationsstrategi

KOMMUNICERA. och nå dina mål. Lärandeförvaltningens kommunikationsstrategi KOMMUNICERA och nå dina mål Lärandeförvaltningens kommunikationsstrategi The two words information and communication are often used interchangeably, but they signify quite different things. Information

Läs mer

Horisont 20hundra10 Dialog och samrådsavtal

Horisont 20hundra10 Dialog och samrådsavtal Horisont 20hundra10 Dialog och samrådsavtal 1 Syfte Dialog- och samrådsavtalet är ett kollektivavtal som ska medverka till att ge inspiration och idéer som möjliggör goda resultat och arbetsglädje. Var

Läs mer

Avtal avseende arbetsplatsförlagt lärande (APL)

Avtal avseende arbetsplatsförlagt lärande (APL) Bilaga 2 Avtal avseende arbetsplatsförlagt lärande (APL) 2014-2017 Vård- och omsorgscollege Alingsås 1. Avtalsparter Arbetsgivare Alingsås kommun, Vård- och äldreomsorgsförvaltningen Alingsås kommun, Socialförvaltningen

Läs mer

Förtroendeförskrivning

Förtroendeförskrivning Förtroendeförskrivning Oktober 2007 Samarbetsrådet för hjälpmedel Eva Hällås, Solveig Landström, Mathilda Isaksson, Bosse Zetterlund Innehållsförteckning Sammanfattning......3 Bakgrund till uppdraget.3

Läs mer

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING HÖGANÄS KOMMUN Ersätter KFS 2013:34 KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING REGLEMENTE FÖR UTBILDNINGSNÄMNDEN NÄMNDENS ÖVERGRIPANDE UPPGIFTER 1 2015:20 Utbildningsnämnden fullgör kommunens uppgifter enligt skollagen

Läs mer

S T R A T E G I F Ö R S T A T L I G A A R B E T S G I V A R E. Arbetsgivare för framtiden statens kompetens utvecklar samhället

S T R A T E G I F Ö R S T A T L I G A A R B E T S G I V A R E. Arbetsgivare för framtiden statens kompetens utvecklar samhället S T R A T E G I F Ö R S T A T L I G A A R B E T S G I V A R E Arbetsgivare för framtiden statens kompetens utvecklar samhället 341 376 Utgiven av Arbetsgivarverket 2016 Foto: Getty Images Produktion: Arbetsgivarverket,

Läs mer

Resultatrapport medarbetarundersökning februari 2013 UKK Utbildnings- och Kulturkontoret

Resultatrapport medarbetarundersökning februari 2013 UKK Utbildnings- och Kulturkontoret Resultatrapport medarbetarundersökning februari 2013 UKK Utbildnings- och Kulturkontoret Antal inbjudna 59 68 63 1 386 (Alla anställda som arbetat inom kommunen i tre månader.) Antal svar 61 58 1 150 Svarsfrekvens

Läs mer

Cirkulärnr: 1998:71 Diarienr: 1998/1328 P-cirknr: 1998-2:21 Nyckelord: Datum: 1998-05-20

Cirkulärnr: 1998:71 Diarienr: 1998/1328 P-cirknr: 1998-2:21 Nyckelord: Datum: 1998-05-20 Cirkulärnr: 1998:71 Diarienr: 1998/1328 P-cirknr: 1998-2:21 Nyckelord: Handläggare: Sektion/Enhet: BEA Datum: 1998-05-20 Mottagare: Förhandlingssektionen Kommunstyrelsen Personalfrågor Rubrik: Överenskommelse

Läs mer

Verksamhetsplan 2014

Verksamhetsplan 2014 Datum 2014-01-29 Verksamhetsplan 2014 Vision Södertäljeavdelningen Visions framtidsidé Ett arbetsliv där alla får plats och behövs och som ger möjlighet till gemenskap och utveckling. Visions medlemslöfte:

Läs mer

Skolplan för Svedala kommun 2012 2015

Skolplan för Svedala kommun 2012 2015 skolplan 2012 2015 Skolplan för Svedala kommun 2012 2015 Nulägesbeskrivning Den kommunala förskolan, grundskolan och gymnasieskolan i Svedala kommun har en gemensam verksamhetsidé. Syftet med verksamhetsidén

Läs mer

1. GEMENSAMMA UTGÅNGSPUNKTER Vad vill vi uppnå med avtalet?

1. GEMENSAMMA UTGÅNGSPUNKTER Vad vill vi uppnå med avtalet? 1. GEMENSAMMA UTGÅNGSPUNKTER Vad vill vi uppnå med avtalet? 1. Målet med samverkansavtalet är en väl fungerande verksamhet med hög delaktighet från medarbetarna i vardagsfrågor och en god relation mellan

Läs mer

Kommunstyrelsens verksamhetsplan och internbudget 2016. -Kommunledningskontoret -Strategiskt stöd 2016-03-03

Kommunstyrelsens verksamhetsplan och internbudget 2016. -Kommunledningskontoret -Strategiskt stöd 2016-03-03 Kommunstyrelsens verksamhetsplan och internbudget 2016 -Kommunledningskontoret -Strategiskt stöd 2016-03-03 2 Mål Kommunövergripande prioriterade mål Piteå ska år 2020 ha 43 000 invånare Piteå ska präglas

Läs mer

Sammanfatta era aktiviteter och effekten av dem i rutorna under punkt 1 på arbetsbladet.

Sammanfatta era aktiviteter och effekten av dem i rutorna under punkt 1 på arbetsbladet. Guide till arbetsblad för utvecklingsarbete Arbetsbladet är ett verktyg för dig och dina medarbetare/kollegor när ni analyserar resultatet från medarbetarundersökningen. Längst bak finns en bilaga med

Läs mer

Överenskommelse om samverkan i Uppsala län avseende hälso- och sjukvård

Överenskommelse om samverkan i Uppsala län avseende hälso- och sjukvård Överenskommelse om samverkan i Uppsala län avseende hälso- och sjukvård 2014 2016 1. Parter Kommunerna och landstinget i Uppsala län är parter i denna överenskommelse. 2. Inledning och bakgrund I Socialstyrelsens

Läs mer

Likabehandlingsplan för läsåret 2010-2011

Likabehandlingsplan för läsåret 2010-2011 Likabehandlingsplan för läsåret 2010-2011 - Hagagymnasiets plan för att främja likabehandling och arbeta mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. 1. Inledning Bestämmelser i 14 a kap.

Läs mer

Kommunal författningssamling. Reglemente 08.01.1 Organ

Kommunal författningssamling. Reglemente 08.01.1 Organ DANDERYDS KOMMUN Kommunal författningssamling 08.01.1 Dokument Beteckning Reglemente 08.01.1 Organ Beslut av KF/KS Socialnämnden 1991-12-16, 162 rev. 1993-06-07, 139 rev. 1995-04-24, 113 rev. 1996-03-04,

Läs mer

Svar på motion nr 15/2014 från Andreas Lennkvist Manriquez (V) - HBT-certifiering av kommunala verksamheter

Svar på motion nr 15/2014 från Andreas Lennkvist Manriquez (V) - HBT-certifiering av kommunala verksamheter Sammanträdesprotokoll för Kommunstyrelsens arbetsutskott 2015-05-06 O öi 5 AU 5:26 Dnr. KS 2014/364 Svar på motion nr 15/2014 från Andreas Lennkvist Manriquez (V) - HBT-certifiering av kommunala verksamheter

Läs mer

Program för upphandling och inköp samt klausul om antidiskriminering och meddelarfrihet

Program för upphandling och inköp samt klausul om antidiskriminering och meddelarfrihet Skarpnäcks stadsdelsförvaltning Administrativa avdelningen Tjänsteutlåtande Dnr 1.5.1.-465/2015 Sida 1 (5) 2015-11-19 Handläggare Maria M Laxvik Telefon: 08-50815014 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2015-12-17

Läs mer

Rutin för rapportering och handläggning av anmälningar enligt Lex Sarah

Rutin för rapportering och handläggning av anmälningar enligt Lex Sarah Socialförvaltningen 1(5) Dokumentnamn: Rutin Lex Sarah Dokumentansvarig: Förvaltningschef Utfärdat av: Förvaltningschef Beslutad av: Förvaltningsövergripande ledningsgrupp. Ersätter tidigare Rutin Lex

Läs mer

Lokalt avtal om samverkan för utveckling

Lokalt avtal om samverkan för utveckling " GS un42.4, ki os us LINKÖPINGS UNIVERSITET Avtal 2014-06-16 LLFP 14/12 Dnr LiU 2014-01109 Lokalt avtal om samverkan för utveckling Syftet med avtal om samverkan för utveckling är att: öka delaktigheten

Läs mer

Statens skolverks författningssamling

Statens skolverks författningssamling Statens skolverks författningssamling ISSN 1102-1950 Skolverkets allmänna råd för individuella utvecklingsplaner med skriftliga omdömen; SKOLFS 2009:16 Utkom från trycket den 4 februari 2009 beslutade

Läs mer

Reglemente för Utbildningsnämnden

Reglemente för Utbildningsnämnden 1 (6) Antagen av kommunfullmäktige 2014-12-17, 212, reviderad 2015-12-16, 264. Dnr: KS 1635/14-901 Gäller fr.o.m. den 1 januari 2016 Reglemente för Utbildningsnämnden Utöver det som föreskrivs i kommunallagen

Läs mer

Skolbeslut för vuxenutbildning

Skolbeslut för vuxenutbildning Beslut 2011-06-22 Dnr 43-2010:6484 Skolbeslut för vuxenutbildning efter tillsyn av särvux i Simrishamns kommun Beslut 2011-06-22 1 (9) Dnr 43-2010:6484 Rektorn vid Särvux i Simrishamn Tillsyn i Särvux

Läs mer