Samverkansavtal ESLÖVS KOMMUN

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Samverkansavtal ESLÖVS KOMMUN"

Transkript

1 Samverkansavtal i ESLÖVS KOMMUN

2 Inledning Samverkan omfattar alla de frågor som rör förhållandet mellan arbetsgivare och arbetstagare, och där medbestämmandelag (MBL) och arbetsmiljölag (AML) ställer krav på medinflytande för de anställda. Insatserna för samverkan, arbetsorganisation, hälsa, arbetsmiljö, rehabilitering, jämställdhet och mångfald i arbetslivet har en avgörande betydelse för verksamhetens resultat och utveckling. Utgångspunkter samverkan Eslövs kommuns samverkansavtal bygger på det centrala avtalets förutsättningar (FAS 05) och är ett lokalt ramavtal som via förhandling mellan varje förvaltning och deras fackliga organisationer skall anpassa avtalet till varje verksamhets specifika förutsättningar. En fungerande samverkan förutsätter kommunikation mellan såväl de olika delarna i organisationen som mellan chefer och arbetstagare på arbetsplatsen. Det är väsentligt att de fackliga representanterna ges möjlighet till kommunikation med sina medlemmar. Samverkan är en naturlig del av den löpande verksamheten, som inkluderar såväl anställda som ekonomi och organisationsfrågor. Medbestämmandelagen (MBL), arbetsmiljölagen (AML) och lagen om facklig förtroendemans ställning på arbetsplatsen (FML) utgör den rättsliga grunden för samverkanssystemet. Kompetens för hälsa och arbetsmiljö Hälso- och arbetsmiljöarbetet är en integrerad del av verksamhetens vardag och utveckling. Arbetsmiljöutbildning skall genomföras NÄR BEHOV UPPSTÅR genom en för nuvarande 40 timmars utbildning för nyvalda skyddsombud och nyanställda arbetsledare samt en partsgemensam årligen återkommande fortbildning som framtages i samverkan med de fackliga organisationerna.. Frågor som rör hälsa och arbetsmiljö ska behandlas på arbetsplatsträffar och i samverkansgrupper. Företagshälsovårdens arbete med avstämning och utvärdering regleras i avtal som framtages i samverkan med de fackliga organisationerna. Företagshälsovården bidrar med expertkompetens inom områdena medicin, teknik, ergonomi och beteendevetenskap för att utforma säkra och ändamålsenliga arbetsmiljöer i verksamheten. Företagshälsovården skall i samverkan med arbetsgivare och fackliga organisationer ta fram arbetsmetoder och föreslå sådana insatser, i det hälsofrämjande, och förebyggande arbetet, som kan leda till önskad effekt. Arbetsorganisation, arbetsinnehåll och arbetstid ska utformas så att medarbetaren inte utsätts för fysiska eller psykiska belastningar som kan medföra ohälsa eller olycksfall. Företagshälsovården är en viktig del i rehabiliteringsarbetet som förutses ske i samverkan mellan arbetsgivare, arbetstagare och försäkringskassa. Parterna är överens om att det är viktigt med en bra fungerande struktur i rehabiliteringsarbetet och att utgångspunkterna för rehabiliteringen är att den anställde 2 (7)

3 kan återgå till arbete. Arbetsorganisation, arbetsförhållanden och arbetstid ska så långt som möjligt anpassas till medarbetarens förutsättningar och bidra till bästa möjliga hälsa och välbefinnande. Målet med avtalet Målet är ett samverkanssystem som ger förutsättningar för effektiv verksamhet, ett positivt arbetsklimat och en god hälsa och arbetsmiljö där inflytande, delaktighet och utveckling är en rättighet och skyldighet för alla anställda. Syftet med avtalet Syftet är att underlätta samverkan mellan parterna och att ge alla anställda möjlighet till delaktighet. Samverkan förutsätter en dialog mellan arbetsgivaren, arbetstagaren och deras fackliga organisationer om verksamhet, måluppfyllelse och resurser. Viktiga förutsättningar för en väl fungerande samverkan: tydliga mål för verksamheten en organisation med tydlig delegering av uppgifter och befogenheter klargjord arbetsfördelning mellan olika beslutsnivåer klargjord arbetsfördelning mellan förtroendevalda och tjänstemän ledarskap med en helhetssyn på verksamhet, anställda, organisation och resurser en ömsesidig vilja att fatta beslut i samverkan samverkanssystem som följer och löpande anpassas till organisation och beslutsnivåer Samverkanssystemet Inledning Grunden för samverkan är att så många frågor som möjligt behandlas av dem som direkt berörs i sitt arbete. Frågor ska behandlas på rätt nivå i samverkanssystemet. Individen Så många frågor som möjligt skall avgöras och lösas direkt mellan arbetsledare och medarbetare på arbetsstället. Det är betydelsefullt att dialogen mellan de anställda och arbetsledningen sker så att var och en har en möjlighet att framföra sina åsikter, dels i det dagliga arbetet, dels genom årliga medarbetarsamtal och lönesamtal mellan medarbetare och chef. Hänvisning Mer information om utvecklingssamtal finner du i dokumentet Utvecklingssamtal 3 (7)

4 Samverkansgrupp Samverkansgrupper ska knytas till beslutsnivåerna i verksamheten och ansluta till linjeorganisationen. Syftet är att skapa ett forum för dialog mellan arbetsgivaren och de Kollektivavtalsslutande organisationernas företrädare där parterna har gemensamt ansvar för att aktualisera frågor om verksamhetens utveckling, hälsa och arbetsmiljö. Man ska ges möjlighet att gemensamt delta i planerings- och beslutsprocessen och överblicka och följa upp verksamheten. Arbetsgivarens representanter ansvarar för att frågor behandlas i samverkansgrupp innan beslut fattas. Samverkansgrupp ska vara skyddskommitté enligt AML: s regler. Samverkansgruppen skall enligt AML 6 kapitel 9 inom sitt verksamhetsområde, Bl.a. följa upp hälso- och arbetsmiljöförhållandena, det systematiska arbetsmiljöarbetet (SAM), samt arbetsanpassnings- och rehabiliteringsarbetet och även initiera utbildnings- och informationsinsatser rörande arbetsmiljö och hälsa. Möten med samverkansgrupp ska dokumenteras genom protokoll som justeras av båda parter. Kallelse med dagordning ska skickas ut i god tid, minst 10 dagar före mötet. Ärenden som de fackliga organisationerna vill tillföra dagordningen ska vara inlämnade i god tid före utskick av kallelsen. Beslut i samverkan Arbetsgivaren är ansvarig för beslut och verkställighet i alla verksamhetsfrågor. Arbetssättet på arbetsplatsträffar och i samverkansgrupper ska präglas av att genom samråd nå consensus (enighet) före beslut. Consensus i samverkansgrupp ersätter information och förhandling enligt MBL 11, 19, 38. Vid konkurrensutsättning då personal och deras anställningsvillkor kan förändras skall detta förhandlas enligt MBL. Vid oenighet mellan parterna i sådan samverkansgrupp kan arbetstagarorganisationen begära att arbetsgivaren fullgör sin förhandlingsskyldighet enligt MBL. Denna förhandling kan ske i samverkansgruppen och det upprättas särskilt protokoll för denna fråga. Finns det flera samverkansnivåer inom förvaltningen kan vid oenighet arbetstagarorganisationerna begära bordläggning och att frågan återupptas nivån över. Individärende, kollektivavtals- och tvisteförhandlingar ska inte behandlas i samverkansgrupp. Samråd i samverkansgrupp utgör tillika behandling i skyddskommitté enligt AML 6 kap 9. Vid oenighet i arbetsmiljöfrågor kan på begäran av ledamot hänskjuta frågan till arbetsmiljöverket enligt arbetsmiljöförordningen 9 Organisation / former för samverkan Medarbetarens inflytande är basen i samverkanssystemet. Den enskildes arbete påverkar och påverkas av arbetsgruppen och den närmaste arbetsledningen 4 (7)

5 På övriga nivåer i organisationen sker samverkan mellan arbetsgivarföreträdare och de anställdas fackliga organisationer Facklig information Den fackliga informationen skall förläggas så att arbetet inte hindras. De lokala fackliga organisationerna har rätt att samla de anställda till facklig information på betald arbetstid. Varje arbetstagare har rätt till högst fem timmars betald ledighet per år för facklig information. Arbetsplatsträff Arbetsplatsträffar skall hållas ca: en gång per månad och utgöra en naturlig del av verksamheten. Alla som har sitt huvudsakliga arbete förlagt till arbetsplatsen ska kallas och delta. I samband med arbetsplatsträffar ges fackliga organisationer möjlighet att informera sina medlemmar. Arbetsorganisation och arbetssätt måste ständigt omprövas och förnyas. Det är därmed av vikt att hälso- och arbetsmiljöarbetet i huvudsak bedrivs på arbetsplatsnivå där arbetsplatsombudens/skyddsombudens särskilda kompetens är värdefull och kan användas. Hänvisning Mer information om arbetsplatsträffar finner du i dokumentet Arbetsplatsträff Samverkansnivåer Samverkan genom representativt inflytande på olika nivåer i organisationen (Verksamhet, avdelning, enhet, grupp ) Exempel på samverkans- och informationsområden: Hälso- och arbetsmiljöfrågor Delegation och beslutsbefogenhet inom arbetsmiljö Uppgiftsfördelningen inom arbetsmiljöområdet Arbetsmiljöutbildning Arbetsmiljö- och rehabiliteringsarbete Planering och beställning av företagshälsovård. Företagshälsovård Ömsesidig information Verksamhets- och organisationsutveckling Personalstatistik Personalutveckling Kompetensutveckling Fortbildning Policydokument Jämställdhetsarbete Mångfald Budget, verksamhetsplaner Bokslut, uppföljning Uppföljning och utvärdering Resursfördelning 5 (7)

6 Samverkan på förvaltningsorganisatorisk enhet på lokal nivå Benämnes: LOSAM (Lokal samverkansgrupp) + namnet på den förvaltningsorganisatoriska enheten LOSAM Namnet på den förvaltningsorganisatoriska enheten behandlar medbestämmande- och arbetsmiljöfrågor inom verksamhetsområdet. Samverkans- och informationsområden: Utveckling Personal Organisation Arbetsmiljö Ekonomi Diskriminering Samverkan på förvaltningscentral nivå Benämnes: FÖSAM (Förvaltningens samverkansgrupp) FÖSAM behandlar medbestämmande- och arbetsmiljöfrågor som är av förvaltningsövergripande natur. Samverkans- och informationsområden: Utveckling Personal Organisation Arbetsmiljö Ekonomi Diskriminering Samverkan på kommuncentral nivå Benämnes: CESAM (Central samverkansgrupp) CESAM behandlar medbestämmande- och arbetsmiljöfrågor som är kommunövergripande och av principiell natur. Samverkans- och informationsområden: Utveckling Personal Organisation Arbetsmiljö Ekonomi Diskriminering Representation och mötesfrekvens CESAMs samansättning: Arbetsgivaren företräds av kommundirektör och förvaltningschefer. Arbetstagarna företräds av fackliga representanter för de kollektivavtalsslutande organisationerna, som har en övergripande funktion och bred förankring i hela kommunen. 6 (7)

7 Representant från företagshälsovård adjungeras vid behov eftersom CESAM också är skyddskommitté. Antal sammanträden per år skall uppgå till minst sex eller därutöver då part begär. De andra samverkansgrupperna fastställer var för sig antal arbetsgivar- och arbetstagarrepresentanter och även antal möten dock minst sex möten per år. Den övergripande samverkansgruppen inom respektive sektor/motsvarande ska också i en särskild överenskommelse fastställa formerna för arbetsplatsträffar och på vilka nivåer de ska genomföras samt antal samverkansgrupper inom sektorn/motsvarande. Oberoende av representation i samverkansgrupperna ska kallelse och protokoll skickas för kännedom till berörda kollektivavtalsslutande organisationer. Protokoll Arbetsgivaren ansvarar för protokoll. Protokoll från LOSAM sändes till FÖSAM. Protokoll från FÖSAM sändes till CESAM Protokoll från CESAM sändes till Arbetsgivarutskottet. Förhandlingsordning Vid tvist om samverkansavtalet gäller förhandlingsordning i enlighet med KHA 94. Giltighetstid Samverkansavtalet gäller from och tillsvidare med en ömsesidig uppsägningstid av tre kalendermånader. Uppsägningen ska vara skriftlig och åtföljas av förslag till nytt avtal. Samverkansavtalet ska följas upp årligen i CESAM 7 (7)

Förnyelse Arbetsmiljö och Samverkan FAS

Förnyelse Arbetsmiljö och Samverkan FAS 1 (4) Lokalt kollektivavtal i Borgholms kommun Förnyelse Arbetsmiljö och Samverkan FAS Utgångspunkt samverkan Insatserna för samverkan, arbetsorganisation, hälsa, arbetsmiljö, rehabilitering, jämställdhet

Läs mer

Avtal om samverkan inom Östersunds kommun

Avtal om samverkan inom Östersunds kommun Samverkansavtal 1 Östersunds kommuns Personalorgan Avtal om samverkan inom Östersunds kommun 1 Dagens förhandling avser ett samverkansavtal, som beskriver hur parterna ska hantera samverkansfrågor inom

Läs mer

Lokalt kollektivavtal, 081202

Lokalt kollektivavtal, 081202 Samverkansavtal 1 Lokalt kollektivavtal, 081202 SAMVERKANSAVTAL VIMMERBY KOMMUN 2008 1 Vimmerby kommun vill skapa förutsättningar för ett positivt arbetsklimat, en god hälsa och en god arbetsmiljö, där

Läs mer

Lokalt Samverkansavtal

Lokalt Samverkansavtal Lokalt Samverkansavtal 1 Inledning Trelleborgs kommun genom kommunstyrelsens personalutskott och förtecknade kollektivavtalsbärande organisationer har med detta avtal tillsammans utformat ett samverkanssystem

Läs mer

Samverkan, hälsa och arbetsmiljö i Jönköpings kommun

Samverkan, hälsa och arbetsmiljö i Jönköpings kommun 1 Samverkan, hälsa och arbetsmiljö i Jönköpings kommun Stadskontoret April 2007 Samverkan, hälsa och arbetsmiljö i Jönköpings kommun 2 Bakgrund FAS 05, Förnyelse Arbetsmiljö Samverkan, är ett centralt

Läs mer

Medbestämmandelagen (MBL) och Arbetsmiljölagen (AML) utgör den rättsliga grunden för samverkanssystemet.

Medbestämmandelagen (MBL) och Arbetsmiljölagen (AML) utgör den rättsliga grunden för samverkanssystemet. Avtal om samverkan En fungerande samverkan förutsätter en dialog mellan såväl de olika nivåerna i organisationen som mellan arbetsgivare och arbetstagare på arbetsplatserna. Det är viktigt att understryka

Läs mer

LOKALT SAMVERKANSAVTAL FÖR VARBERGS KOMMUN

LOKALT SAMVERKANSAVTAL FÖR VARBERGS KOMMUN 1 2012-02-24 LOKALT SAMVERKANSAVTAL FÖR VARBERGS KOMMUN INLEDNING Insatserna för samverkan, arbetsorganisation, hälsa, arbetsmiljö, rehabilitering, jämställdhet och mångfald i arbetslivet har en avgörande

Läs mer

av arbetsmiljöuppgifter

av arbetsmiljöuppgifter 1 (6) ÅNGEWOLMS ItOMMUN Fördelning av arbetsmiljöuppgifter Ängelholms kommun Från Kommundirektör till Ekonomichef 2 (6) ÅNGELHOUiS Fördelning av arbetsmiljöuppgifter inom Ängelholms kommun I min egenskap

Läs mer

Bilaga 1 till FAS07 för kommunstyrelsekontoret

Bilaga 1 till FAS07 för kommunstyrelsekontoret 1 (9) REV 2009-02-26 Godkänd av kommunstyrelsekontorets samverkansgrupp Bilaga 1 till FAS07 för kommunstyrelsekontoret FÖRNYELSE ARBETSMILJÖ SAMVERKAN I ENKÖPING INLEDNING Insatserna för samverkan, arbetsorganisation,

Läs mer

BILAGA E INSTRUKTION FÖR ARBETSMILJÖOMBUD OCH HUVUDARBETSMILJÖOMBUD

BILAGA E INSTRUKTION FÖR ARBETSMILJÖOMBUD OCH HUVUDARBETSMILJÖOMBUD BILAGA E INSTRUKTION FÖR ARBETSMILJÖOMBUD OCH HUVUDARBETSMILJÖOMBUD Både arbetsmiljöombud och arbetsgivarens företrädare ska ta del av innehållet i denna instruktion. Arbetsmiljöombud (skyddsombud) företräder

Läs mer

Utveckling genom samverkan ett gemensamt synsätt på verksamhetsutveckling, MBL och arbetsmiljölagen i Nacka kommun.

Utveckling genom samverkan ett gemensamt synsätt på verksamhetsutveckling, MBL och arbetsmiljölagen i Nacka kommun. Samverkansavtal Innehåll 1 4 2 Avsiktsförklaring 4 3 Parternas målsättning 5 4 Arbetsplatsträffar 5 5 Utvecklingssamtal 6 6 Samverkansgrupp (samverkanskommitté) 7 7 Systematiskt arbetsmiljöarbete 8 8 Uppföljning

Läs mer

ARBETSMILJÖPOLICY FÖR NORRMALMS STADSDELSNÄMNDS VERKSAMHETER

ARBETSMILJÖPOLICY FÖR NORRMALMS STADSDELSNÄMNDS VERKSAMHETER Utkast Sida 1 (9) 2015-10-29 Dnr 1.1.-485/2015 ARBETSMILJÖPOLICY FÖR NORRMALMS STADSDELSNÄMNDS VERKSAMHETER Policyn är fastställd av Norrmalms stadsdelsnämnd den 19 november 2015 och gäller från och med

Läs mer

LOKALT SAMVERKANSAVTAL I VILHELMINA KOMMUN

LOKALT SAMVERKANSAVTAL I VILHELMINA KOMMUN 1 LOKALT I För att vidareutveckla verksamheten ska delaktighet och inflytande öka för medarbetare i Vilhelmina kommun. Beslut ska så långt det är möjligt fattas av dem som berörs i sin dagliga verksamhet,

Läs mer

Beskrivning av CSG, FSG och LSG redovisas i bilagorna 1 3.

Beskrivning av CSG, FSG och LSG redovisas i bilagorna 1 3. 1 AVTAL OM FÖRNYELSE ARBETSMILJÖ - SAMVERKAN I UMEÅ KOMMUN 1. Inledning De lokala parterna är ense om att insatserna för samverkan, arbetsorganisation, hälsa, arbetsmiljö, rehabilitering, jämställdhet

Läs mer

Fördelning. Angelholms kommun

Fördelning. Angelholms kommun 1 (6) ANGBUfOUtS KOMMUN Fördelning av arbetsmiljöuppgifter Angelholms kommun Kommunstyrelsens ordförande till kommundirektör 2 (6) ÄN(jELHOL\1S KOM.\lll:-l Fördelning av arbetsmiljöuppgifter inom Ängelholms

Läs mer

Lärarförbundet Skolledare inom avdelningen

Lärarförbundet Skolledare inom avdelningen Lärarförbundet Skolledare inom avdelningen - ställning i Lärarförbundet och företrädarskap i skolledarfrågor Skolledare är en medlemsgrupp inom Lärarförbundet och är enligt Lärarförbundets stadgar en förening,

Läs mer

Anvisning om psykosocial skyddsrond

Anvisning om psykosocial skyddsrond ANVISNING Gäller från och med 2011-09-02 Anvisning om psykosocial skyddsrond Gäller fr o m 2000-10-01 Ändrad fr o m 2003-01-01, 2011-09-02 Denna anvisning grundar sig på: Arbetsmiljölagen, AML (1977:1160)

Läs mer

Samverkansavtal Uppsala Kommun

Samverkansavtal Uppsala Kommun Samverkansavtal Uppsala Kommun SYFTE/GRUND o Medbestämmandelagen (MBL) Arbetsmiljölagen (AML) och lagen om facklig förtroendemans ställning på arbetsplatsen (FML) utgör den rättsliga grunden för samverkanssystemet.

Läs mer

Jämställdhetsplan 2007-06-01 2008-05-31

Jämställdhetsplan 2007-06-01 2008-05-31 Kommunledningskontoret Jämställdhetsplan 2007-06-01 2008-05-31 Plan antagen av kommunfullmäktige 2007-06-25, 100 Grundläggande värderingar En jämlik arbetsplats är grundläggande för ett gott arbetsresultat

Läs mer

Avtal om lokal lönebildning i IT-företagen

Avtal om lokal lönebildning i IT-företagen Avtal om lokal lönebildning i IT-företagen Bilaga 2 2003 Avtalsområde Telecom ALMEGA IT-företagens Arbetsgivarorganisation CF Avtal om lokal lönebildning i företagen för avtalsområde Telecom mellan ALMEGA

Läs mer

Anvisning om arbetsgivaransvar enligt arbetsmiljölagen

Anvisning om arbetsgivaransvar enligt arbetsmiljölagen ANVISNING Gäller från och med 2009-01-09 Anvisning om arbetsgivaransvar enligt arbetsmiljölagen Gäller fr o m 2009-01-09 Denna anvisning grundar sig på: Arbetsmiljölagen (1977:1160) AFS 2001:1, Systematiskt

Läs mer

Lokalt avtal om samverkan för utveckling

Lokalt avtal om samverkan för utveckling " GS un42.4, ki os us LINKÖPINGS UNIVERSITET Avtal 2014-06-16 LLFP 14/12 Dnr LiU 2014-01109 Lokalt avtal om samverkan för utveckling Syftet med avtal om samverkan för utveckling är att: öka delaktigheten

Läs mer

Riktlinjer systematiskt arbetsmiljöarbete - Bilaga 2. Fördelning av arbetsmiljöuppgifter samt returnering av arbetsmiljöuppgifter

Riktlinjer systematiskt arbetsmiljöarbete - Bilaga 2. Fördelning av arbetsmiljöuppgifter samt returnering av arbetsmiljöuppgifter Bilaga 2 Sidan 1 av 6 Riktlinjer systematiskt arbetsmiljöarbete - Bilaga 2 Fördelning av arbetsmiljöuppgifter samt returnering av arbetsmiljöuppgifter Innehållsförteckning Fördelning av arbetsmiljöuppgifter

Läs mer

Samverkansavtal Lunds kommun

Samverkansavtal Lunds kommun 1 (6) Jörgen Hultman/Jan Krantz 046-35 53 84, 046-35 59 77 jorgen.hultman@lund.se, jan.krantz@lund.se Samverkansavtal Lunds kommun Utgångspunkter och syfte Samverkansavtalet i Lunds kommun har sin avtalsmässiga

Läs mer

Uppgiftsfördelning i det systematiska arbetsmiljöarbetet, bilaga 2.

Uppgiftsfördelning i det systematiska arbetsmiljöarbetet, bilaga 2. 10 UMEÅ UNIVERSITET Arbetsmiljökommittén Beslut Dnr FS 1.1.2-723-14 Uppgiftsfördelning i det systematiska arbetsmiljöarbetet, bilaga 2. Uppgiftsfördelare, befattning, fakultet/institution/avdelning/enhet/motsvarande

Läs mer

Rektors uppgiftsfördelning i det systematiska arbetsmiljöarbetet

Rektors uppgiftsfördelning i det systematiska arbetsmiljöarbetet 1 GÖTEBORGS UNIVERSITET Rektor BESLUT 2006-09-18 Dnr A10 3432/06 (ersätter Dnr A10 3367/03) Rektors uppgiftsfördelning i det systematiska arbetsmiljöarbetet Enligt 3 kap. 2 arbetsmiljölagen (SFS 1977:1160

Läs mer

Vid Banverket skall en central samverkansgrupp utgöra forum för arbetsmiljöfrågor av övergripande betydelse.

Vid Banverket skall en central samverkansgrupp utgöra forum för arbetsmiljöfrågor av övergripande betydelse. Ert datum AVTAL Adm. avdelningen SE-781 85 Borlänge Besöksadress: Jussi Björlings väg 2 Telefon 0243-44 50 00 Telefax 0243-44 55 50 www.banverket.se AMLA-BV 2004 Detta avtal tecknas för att avtalet Samverkan

Läs mer

Lokalt samverkansavtal 2015

Lokalt samverkansavtal 2015 LOKALT SAMVERKANSAVTAL Kommunledningsstaben 2014-11-14 Dnr 2014/438 Lokalt samverkansavtal 2015 Bakgrund De centrala parterna har kommit överens om ett gemensamt synsätt om samverkan och kompetens inom

Läs mer

Utveckla arbetsmiljö och verksamhet genom samverkan

Utveckla arbetsmiljö och verksamhet genom samverkan DEL 1: Utveckla arbetsmiljö och verksamhet genom samverkan Modulen inleds med det övergripande målet för modul 6 och en innehållsförteckning över utbildningens olika delar. Börja med att sätta ramarna

Läs mer

TEKNISKA FÖRVALTNINGEN

TEKNISKA FÖRVALTNINGEN 1 JÄMSTÄLLDHETSPLAN FÖR TEKNISKA FÖRVALTNINGEN 2008 Antagen av tekniska nämnden den 27 februari 2008 9 2 Jämställdhetsplan för TEKNISKA FÖRVALTNINGEN Planen gäller from 1 januari 2008 tom den 31 december

Läs mer

Mellan Landskrona kommun, nedan kallad Landskrona och Svalövs kommun, nedan kallad Svalöv samt Bjuvs kommun, nedan kallad Bjuv har träffats

Mellan Landskrona kommun, nedan kallad Landskrona och Svalövs kommun, nedan kallad Svalöv samt Bjuvs kommun, nedan kallad Bjuv har träffats Mellan Landskrona kommun, nedan kallad Landskrona och Svalövs kommun, nedan kallad Svalöv samt Bjuvs kommun, nedan kallad Bjuv har träffats SAMVERKANSAVTAL om Räddningstjänst samt gemensam Räddningschef

Läs mer

Avdelning 38 Hylte Bruk

Avdelning 38 Hylte Bruk Avdelning 38 Hylte Bruk Kompetensprofiler inom Pappers avd. 38:s verksamhetsområde Alla ska känna att det är roligt och inspirerande att verka inom avdelningen. Man bör även ha ett intresse för fackliga

Läs mer

Kommentarer och riktlinjer för tillämpning av Håbo kommuns samverkansavtal

Kommentarer och riktlinjer för tillämpning av Håbo kommuns samverkansavtal Kommentarer och riktlinjer för tillämpning av Håbo kommuns samverkansavtal RIKTLINJER Ersätter alla tidigare kommentarer och riktlinjer Samverkansavtalets övergripande syfte Medbestämmandelagen (MBL),

Läs mer

Avtal om samverkan för utveckling vid FMV

Avtal om samverkan för utveckling vid FMV Avtal om samverkan för utveckling vid FMV Ett avtal som skall underlätta att det skapas goda kommunikationer mellan medarbetare och ett öppet och utvecklande klimat på arbetsplatsen. Innehåll Vad är samverkansavtalet?...

Läs mer

Personalavdelningens PA och arbetsmiljöhandbok SAMVERKAN UDDEVALLA. Lokalt samverkansavtal för Uddevalla kommun 2008-01-01

Personalavdelningens PA och arbetsmiljöhandbok SAMVERKAN UDDEVALLA. Lokalt samverkansavtal för Uddevalla kommun 2008-01-01 Personalavdelningens PA och arbetsmiljöhandbok SAMVERKAN UDDEVALLA Lokalt samverkansavtal för Uddevalla kommun 2008-01-01 Inledning Insatserna för samverkan, arbetsorganisation, hälsa, arbetsmiljö, rehabilitering,

Läs mer

Lokalt kollektivavtal om förnyelse, arbetsmiljö och samverkan - ramavtal

Lokalt kollektivavtal om förnyelse, arbetsmiljö och samverkan - ramavtal 1 Lokalt kollektivavtal om förnyelse, arbetsmiljö och samverkan - ramavtal De centrala parterna har ett gemensamt synsätt om samverkan och kompetens inom hälso- och arbetsmiljöområdet i kommuner och landsting.

Läs mer

I de fall samverkansavtal är tecknat med arbetsgivaren förutsätter Vårdförbundet Avdelning Uppsala att samtliga förtroendevalda agerar utifrån det.

I de fall samverkansavtal är tecknat med arbetsgivaren förutsätter Vårdförbundet Avdelning Uppsala att samtliga förtroendevalda agerar utifrån det. Förhandlingsordning Antagen av styrelsen 2015-10-28 Inledning Förhandlingsordningen är utformad utifrån gällande arbetsrättsliga lagar och kollektivavtal. Vårdförbundets förtroendevalda är tillika skyddsombud

Läs mer

Ledaravtalet 1 (5) Giltighetstid Gäller tillsvidare. Livsmedelsföretagen och Ledarna är ense om följande huvudavtal.

Ledaravtalet 1 (5) Giltighetstid Gäller tillsvidare. Livsmedelsföretagen och Ledarna är ense om följande huvudavtal. 1 (5) Giltighetstid Gäller tillsvidare Ledaravtalet Livsmedelsföretagen och Ledarna är ense om följande huvudavtal. Gemensamma utgångspunkter Livsmedelsföretagen och Ledarna är ense om att lönebildningen

Läs mer

S a m v e r k a n s a v t a l G ä v l e k o m m u n F AS F ö r n y e l s e Ar b e t s m i l j ö - S a m v e r k a n

S a m v e r k a n s a v t a l G ä v l e k o m m u n F AS F ö r n y e l s e Ar b e t s m i l j ö - S a m v e r k a n S a m v e r k a n s a v t a l G ä v l e k o m m u n F AS F ö r n y e l s e Ar b e t s m i l j ö - S a m v e r k a n 2007-12-17 Sid 1 (7) Utgångspunkter Medbestämmandelagen (MBL), arbetsmiljölagen (AML)

Läs mer

Lag och avtal. - Beatrice Rodin, förhandlare, SKL

Lag och avtal. - Beatrice Rodin, förhandlare, SKL Lag och avtal - Beatrice Rodin, förhandlare, SKL Införandet av heltidsorganisation, lag och avtal Hög tid för heltid Konferens i Malmö, Stockholm, Göteborg Januari 2016 Några utmaningar i heltidsarbetet

Läs mer

10-11 Lönejämförelse mellan kvinnor och män

10-11 Lönejämförelse mellan kvinnor och män 13 Jämställdhetslagen Arbetsgivaren skall varje år upprätta en plan för sitt Jämställdhetsarbete. Planen skall innehålla en översikt över de åtgärder enligt 4-9 som behövs på arbetsplatsen och en redogörelse

Läs mer

Arbetsmiljöplan 2016. Kultur- och föreningsnämnden

Arbetsmiljöplan 2016. Kultur- och föreningsnämnden Tjänsteskrivelse 1 (2) 2015-11-24 KFN 2015.0119 Handläggare Hans Lundell Kultur- och föreningsnämnden Arbetsmiljöplan 2016 Sammanfattning Arbetsmiljölagens syfte är att förebygga ohälsa och olycksfall

Läs mer

Horisont 20hundra10 Dialog och samrådsavtal

Horisont 20hundra10 Dialog och samrådsavtal Horisont 20hundra10 Dialog och samrådsavtal 1 Syfte Dialog- och samrådsavtalet är ett kollektivavtal som ska medverka till att ge inspiration och idéer som möjliggör goda resultat och arbetsglädje. Var

Läs mer

Riktlinje inklusive arbetsordning för rehabilitering

Riktlinje inklusive arbetsordning för rehabilitering RIKTLINJE Riktlinje inklusive arbetsordning för rehabilitering KTH:s viktigaste resurs är de anställda. På KTH arbetar vi aktivt för att minska sjukfrånvaron och förebygger att anställda får behov av rehabilitering.

Läs mer

KS 2008/10 Hidnr

KS 2008/10 Hidnr KS 2008/10 Hidnr 2008.204 2008-02-01 KS 2008/10 Hidnr 2008.204 2 Samverkansavtal i Håbo kommun Övergripande syfte Medbestämmandelagen (MBL), arbetsmiljölagen (AML) och lagen om facklig förtroendemans ställning

Läs mer

Riktlinjer för medborgardialog

Riktlinjer för medborgardialog Riktlinjer för medborgardialog Kommunstyrelseförvaltningen 2015 Principer för dialogen i Söderhamns kommun Att engagera medborgarna och skapa former för delaktighet och dialog för kommunens utveckling

Läs mer

FAS 05. Lokalt kollektivavtal. Förnyelse Arbetsmiljö Samverkan. Munkedals kommun. Antagen 2010-03-09, Dnr KS 2010-64 Reviderad 2013-03-18, 5

FAS 05. Lokalt kollektivavtal. Förnyelse Arbetsmiljö Samverkan. Munkedals kommun. Antagen 2010-03-09, Dnr KS 2010-64 Reviderad 2013-03-18, 5 FAS 05 Lokalt kollektivavtal Förnyelse Arbetsmiljö Samverkan Munkedals kommun Antagen 2010-03-09, Dnr KS 2010-64 Reviderad 2013-03-18, 5 Sida 2 av 9 Innehållsförteckning 1. Bakgrund 3 2. Gemensamma åtaganden

Läs mer

1997-05-16 Samverkan mellan landstinget och de fackliga organisationerna

1997-05-16 Samverkan mellan landstinget och de fackliga organisationerna Samverkan mellan landstinget och de fackliga organisationerna SAMVERKAN mellan landstinget och de fackliga organisationerna (Detta avtal ersätter samverkansavtalen 1992-02-28 och 1995-12-07) Inledning

Läs mer

Samverkan skall ytters stödja en fortlöpande utveckling av verksamheten så att den uppfyller kommuninnevånarnas krav på effektivitet och service.

Samverkan skall ytters stödja en fortlöpande utveckling av verksamheten så att den uppfyller kommuninnevånarnas krav på effektivitet och service. Samverkan i Sotenäs Kommun Gemensamma utgångspunkter Parterna i samverkansavtalet för är överens om att gemensamt sträva efter att: skapa ett positivt arbetsklimat och en god arbetsmiljö där inflytande,

Läs mer

Samverkansavtal Utgångspunkter

Samverkansavtal Utgångspunkter Samverkansavtal Utgångspunkter Samverkansavtal för Lidköpings kommun har sin grund i Fas 05 Förnyelse Arbetsmiljö Samverkan i kommuner, landsting och regioner. För att kunna tillämpas på en förvaltning

Läs mer

Kollektivavtal för samverkan i Lilla Edets kommun

Kollektivavtal för samverkan i Lilla Edets kommun Kollektivavtal för samverkan i Lilla Edets kommun Gällande från och med 2011-04-01 1 Innehållsförteckning Utgångspunkter... 3 Åtagande... 3 Samverkansgruppen det representativa inflytandet... 4 Arbetsplatsträffen

Läs mer

Verksamhetsplan 2014

Verksamhetsplan 2014 Datum 2014-01-29 Verksamhetsplan 2014 Vision Södertäljeavdelningen Visions framtidsidé Ett arbetsliv där alla får plats och behövs och som ger möjlighet till gemenskap och utveckling. Visions medlemslöfte:

Läs mer

Folkhälsorådets reglemente

Folkhälsorådets reglemente Folkhälsorådets reglemente Styrdokument Styrdokument Dokumenttyp: Reglemente Beslutad av: Kommunfullmäktige 2011-06-22, 82 Dokumentansvarig: Kommunchefen Reviderad av: - 2 Innehållsförteckning Folkhälsorådets

Läs mer

Verksamhetsplan 2016

Verksamhetsplan 2016 Verksamhetsplan 2016 Verksamhetsplanen för 2016 utgår från de beslut till verksamhetsinriktning och budget som kongressen antog vid 2014 års kongress. Den nya verksamhetsinriktningen sträcker sig fram

Läs mer

DELEGATIONSORDNING. Svenska KommunalPensionärernas Förbund SKPF. Gäller fr om maj 2009

DELEGATIONSORDNING. Svenska KommunalPensionärernas Förbund SKPF. Gäller fr om maj 2009 DELEGATIONSORDNING Svenska KommunalPensionärernas Förbund SKPF Gäller fr om maj 2009 Antagen av, maj 2009 Senast reviderad av i september 2013 Riktlinjer för förbundets arbete Kongress/förbundsstyrelse/

Läs mer

FAS. Samverkansgrupper. Mötesplatser

FAS. Samverkansgrupper. Mötesplatser FAS Samverkansgrupper Mötesplatser Förnyelse Arbetsmiljö Samverkan KÖSAM FÖSAM LOSAM APT Verksamhetsmöte Utvecklingssamtal 1 Samverkansavtalet FAS Samverkansavtalet FAS är ett kollektivavtal som undertecknats

Läs mer

Resultatrapport medarbetarundersökning februari 2013 UKK Utbildnings- och Kulturkontoret

Resultatrapport medarbetarundersökning februari 2013 UKK Utbildnings- och Kulturkontoret Resultatrapport medarbetarundersökning februari 2013 UKK Utbildnings- och Kulturkontoret Antal inbjudna 59 68 63 1 386 (Alla anställda som arbetat inom kommunen i tre månader.) Antal svar 61 58 1 150 Svarsfrekvens

Läs mer

Rehabilitering. Arbetssätt vid rehabiliteringsärenden. Rehabilitering 2009-02-23 Sid: 1 / 6

Rehabilitering. Arbetssätt vid rehabiliteringsärenden. Rehabilitering 2009-02-23 Sid: 1 / 6 Rehabilitering 2009-02-23 Sid: 1 / 6 Universitetsförvaltningen Personalavdelningen Dnr 1517/09-200 Rehabilitering Arbetssätt vid rehabiliteringsärenden Sid: 2 / 6 Arbetssätt vid rehabiliteringsärenden

Läs mer

Kommittédirektiv. Inrättandet av ett nytt universitet som omfattar verksamheterna vid Växjö universitet och Högskolan i Kalmar. Dir.

Kommittédirektiv. Inrättandet av ett nytt universitet som omfattar verksamheterna vid Växjö universitet och Högskolan i Kalmar. Dir. Kommittédirektiv Inrättandet av ett nytt universitet som omfattar verksamheterna vid Växjö universitet och Högskolan i Kalmar Dir. 2008:146 Beslut vid regeringssammanträde den 27 november 2008 Sammanfattning

Läs mer

Överenskommelse om samverkan mellan socialförvaltningen och vård- och omsorgsförvaltningen. Mål, utgångspunkter och styrning 2015-2018

Överenskommelse om samverkan mellan socialförvaltningen och vård- och omsorgsförvaltningen. Mål, utgångspunkter och styrning 2015-2018 1 (5) Överenskommelse om samverkan mellan socialförvaltningen och vård- och omsorgsförvaltningen. Mål, utgångspunkter och styrning 2015-2018 Dokumenttyp: Riktlinje Beslutad av: SN 2015-03-18 106, VON 2015-03-26

Läs mer

AVTAL. Samverkansavtal. Hudiksvalls kommun

AVTAL. Samverkansavtal. Hudiksvalls kommun AVTAL Samverkansavtal 2006 Hudiksvalls kommun Inledning Med FAS 05 (Förnyelse, Arbetsmiljö, Samverkan i kommuner, landsting och regioner) som utgångspunkt har parterna inom Hudiksvalls kommun träffat denna

Läs mer

Åter till arbetet. Fackliga riktlinjer för förebyggande arbetsmiljöarbete, arbetsanpassning och rehabilitering

Åter till arbetet. Fackliga riktlinjer för förebyggande arbetsmiljöarbete, arbetsanpassning och rehabilitering Åter till arbetet Fackliga riktlinjer för förebyggande arbetsmiljöarbete, arbetsanpassning och rehabilitering 1 Fackets uppdrag Medlemmarnas intresseorganisation Inte ta över andras ansvar men ligga steget

Läs mer

Talarmanus Bättre arbetsmiljö / Introduktion

Talarmanus Bättre arbetsmiljö / Introduktion Sid 1 av 12 Allmänt Exempel på fysiska faktorer: Luft vi andas in Ljud Kemikalier Ljus Fysisk belastning, Belastningsergonomi Maskiner Exempel på psykiska faktorer: Arbetsmängd, Belastning Arbetsinnehåll,

Läs mer

Anvisning om tjänstledighet

Anvisning om tjänstledighet Anvisning om tjänstledighet Gäller fr o m 2012-07-01 Anvisningen grundar sig på: Lag (1974:981) om arbetstagares rätt till ledighet för utbildning Föräldraledighetslagen (1995:584) Lag (1997:1293) om rätt

Läs mer

Samverkansavtal 1. INLEDNING 1.1 Utgångspunkter 1.2 Mål 1.3 Syfte

Samverkansavtal 1. INLEDNING 1.1 Utgångspunkter 1.2 Mål 1.3 Syfte Samverkansavtal 1. INLEDNING 1.1 Utgångspunkter Samverkan är ett medel för att uppnå en bra verksamhet och ett långsiktigt hållbart arbetsliv. En fungerande samverkan förutsätter kommunikation mellan såväl

Läs mer

Lokalt kollektivavtal om samverkan. Smedjebackens kommun. Smedjebackens kommun, Personalavdelningen, Frida Proos, gäller from 2010-07-01

Lokalt kollektivavtal om samverkan. Smedjebackens kommun. Smedjebackens kommun, Personalavdelningen, Frida Proos, gäller from 2010-07-01 Lokalt kollektivavtal om samverkan 2010 Smedjebackens kommun 1. Samverkan - Utgångspunkter...1 1.1. Uppsägning av avtal...2 1.2. Syfte med samverkan...2 1.3. Mål för samverkan...3 1.4. Samverkanssystemet...3

Läs mer

Botkyrka kommuns medarbetarundersökning. Resultatrapport - 2010

Botkyrka kommuns medarbetarundersökning. Resultatrapport - 2010 Sida 1 Botkyrka kommuns medarbetarundersökning rapport - 2010 Antal svar på Totalt: 4135 av 5125 (80,7%) Antal svar på Kommunledningsförvaltningen: 19 av 22 (86,4%) Antal svar på BUF Totalt: 1829 av 2364

Läs mer

Riktlinjer för Kultur- och utbildningsnämndens systematiska kvalitetsarbete. Fastställd 2015-09-17, 44.

Riktlinjer för Kultur- och utbildningsnämndens systematiska kvalitetsarbete. Fastställd 2015-09-17, 44. 1 Riktlinjer för Kultur- och utbildningsnämndens systematiska kvalitetsarbete Fastställd 2015-09-17, 44. 1 2 Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete och inflytande behandlas i ett gemensamt

Läs mer

VAD ÄR FAS? MEDARBETARINFLYTANDE FÖR BÄTTRE

VAD ÄR FAS? MEDARBETARINFLYTANDE FÖR BÄTTRE Samverkan FAS VÄRDEGRUND Kommunens värdegrund är ett förhållningssätt som genomsyrar allt vi gör i vårt arbete. Alla ska behandlas rättvist, våra relationer ska kännetecknas av öppenhet och gott bemötande.

Läs mer

Framgångsrika skolkommuner SKL

Framgångsrika skolkommuner SKL Framgångsrika skolkommuner SKL Framgångsrika skolkommuner Vad kännetecknar kommuner som under flera år visat bra resultat eller förbättrat sina resultat i skolan? Inom projektet Framgångsrika skolkommuner

Läs mer

meda rbeta rund ersök ning 2011

meda rbeta rund ersök ning 2011 Båstads kommuns meda rbeta rund ersök ning 20 en sammanfattning Varför en medarbetarundersökning? För tredje året har Båstads kommun genomfört en medarbetarundersökning i syfte att kartlägga vad kommunens

Läs mer

1. GEMENSAMMA UTGÅNGSPUNKTER Vad vill vi uppnå med avtalet?

1. GEMENSAMMA UTGÅNGSPUNKTER Vad vill vi uppnå med avtalet? 1. GEMENSAMMA UTGÅNGSPUNKTER Vad vill vi uppnå med avtalet? 1. Målet med samverkansavtalet är en väl fungerande verksamhet med hög delaktighet från medarbetarna i vardagsfrågor och en god relation mellan

Läs mer

Norrlands nations jämställdhetsplan Antagen av Landskapet den 20 november 2008

Norrlands nations jämställdhetsplan Antagen av Landskapet den 20 november 2008 Norrlands nations jämställdhetsplan Antagen av Landskapet den 20 november 2008 Introduktion Norrlands nation i Uppsala är en viktig mötesplats för studenter. Nationens verksamhet ska vara jämställd och

Läs mer

Rutin för lönegrundande medarbetarsamtal

Rutin för lönegrundande medarbetarsamtal Rutin för lönegrundande medarbetarsamtal Det lönegrundande medarbetarsamtalet syftar till att: vara ett instrument för planering, styrning och utvärdering, vara ett medel för att föra ut verksamhetens

Läs mer

Bilaga 1. Tele2 Sverige AB. Löneavtal

Bilaga 1. Tele2 Sverige AB. Löneavtal Bilaga 1 Tele2 Sverige AB Löneavtal giltighetstid 1 maj 2016 30 april 2017 Avtal om löner för Tele2 Sverige AB 1 Avtalets omfattning Avtalet gäller mellan Tele2 Sverige AB, 556267-5164 ( Tele2 ) samt Tele2

Läs mer

Lokalt kollektivavtal om samverkan i Varbergs kommun

Lokalt kollektivavtal om samverkan i Varbergs kommun 1 2013-08-26 Lokalt kollektivavtal om samverkan i Varbergs kommun INLEDNING Insatserna för samverkan, arbetsorganisation, hälsa, arbetsmiljö, rehabilitering, jämställdhet och mångfald i arbetslivet har

Läs mer

lönebildning Giltighetstid: 2013-04-01 2016-03-31

lönebildning Giltighetstid: 2013-04-01 2016-03-31 Avtal om lokal lönebildning IT-företag 2013 2016 Giltighetstid: 2013-04-01 2016-03-31 Innehållsförteckning 1 Avtalets omfattning... 5 2 Övergripande mål för lönebildningen... 5 3 Löneprocessen... 6 4

Läs mer

Rätt till heltid i Stockholms stad Skrivelse från Sara Pettigrew och Åsa Jernberg (båda MP)

Rätt till heltid i Stockholms stad Skrivelse från Sara Pettigrew och Åsa Jernberg (båda MP) PM 2012:89 RI (Dnr 213-405/2012) Rätt till heltid i Stockholms stad Skrivelse från Sara Pettigrew och Åsa Jernberg (båda MP) Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. Skrivelsen

Läs mer

Överenskommelse om samverkan i Uppsala län avseende hälso- och sjukvård

Överenskommelse om samverkan i Uppsala län avseende hälso- och sjukvård Överenskommelse om samverkan i Uppsala län avseende hälso- och sjukvård 2014 2016 1. Parter Kommunerna och landstinget i Uppsala län är parter i denna överenskommelse. 2. Inledning och bakgrund I Socialstyrelsens

Läs mer

Rutin för rapportering och handläggning av anmälningar enligt Lex Sarah

Rutin för rapportering och handläggning av anmälningar enligt Lex Sarah Socialförvaltningen 1(5) Dokumentnamn: Rutin Lex Sarah Dokumentansvarig: Förvaltningschef Utfärdat av: Förvaltningschef Beslutad av: Förvaltningsövergripande ledningsgrupp. Ersätter tidigare Rutin Lex

Läs mer

Förhandlingsprotokoll

Förhandlingsprotokoll Förhandlingsprotokoll Datum 2016-05-13 Parter Svenska Flygbranschen (SFB)./. Unionen Närvarande för arbetsgivarförbundet: Joakim Ärlund Anna Vargö jämte delegation för Unionen: Nikta Nabavi Michael Collins

Läs mer

Strategi för Kulturrådets arbete med lika rättigheter och möjligheter 2016-2018

Strategi för Kulturrådets arbete med lika rättigheter och möjligheter 2016-2018 Strategi för Kulturrådets arbete med lika rättigheter och möjligheter 2016-2018 Kulturrådet har antagit denna strategi för att bidra till att alla ska få möjlighet att delta i kulturlivet, i enlighet med

Läs mer

SAMVERKAN MÖLNDAL. Förnyat samverkansavtal för Mölndals stad

SAMVERKAN MÖLNDAL. Förnyat samverkansavtal för Mölndals stad SAMVERKAN MÖLNDAL Förnyat samverkansavtal för Mölndals stad Avtalet gäller från den 1 mars 2008 Samverkan Mölndal, förnyat avtal, giltigt från och med 1 mars 2008 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. FÖRUTSÄTTNINGAR

Läs mer

Processinriktning. Anvisning. Diarienummer: KS 2015/2121 Dokumentansvarig: Utveckling, planering och uppföljning, Utvecklingsledare

Processinriktning. Anvisning. Diarienummer: KS 2015/2121 Dokumentansvarig: Utveckling, planering och uppföljning, Utvecklingsledare Processinriktning Anvisning Diarienummer: KS 2015/2121 Dokumentansvarig: Utveckling, planering och uppföljning, Utvecklingsledare Beredande organ: Kommunledningssektorn Beslutad av: Förvaltningsledningen

Läs mer

VÅLD HOT OCH. inom omsorg och skola

VÅLD HOT OCH. inom omsorg och skola inom omsorg och skola VÅLD HOT OCH Den här informationen bygger på Arbetarmiljöverkets regler Våld och hot i arbetsmiljön, AFS 1993:2. Reglerna gäller alla arbetsplatser där det finns risk för våld eller

Läs mer

Kollektivavtal om samverkan för Valdemarsviks kommun

Kollektivavtal om samverkan för Valdemarsviks kommun Bilaga 3 Kollektivavtal om samverkan för Valdemarsviks kommun Inledning Parterna sluter detta avtal med stöd av FAS 05 (Förnyelse-Arbetsmiljö-Samverkan i kommuner, landsting och regioner). Parternas syfte

Läs mer

S T R A T E G I F Ö R S T A T L I G A A R B E T S G I V A R E. Arbetsgivare för framtiden statens kompetens utvecklar samhället

S T R A T E G I F Ö R S T A T L I G A A R B E T S G I V A R E. Arbetsgivare för framtiden statens kompetens utvecklar samhället S T R A T E G I F Ö R S T A T L I G A A R B E T S G I V A R E Arbetsgivare för framtiden statens kompetens utvecklar samhället 341 376 Utgiven av Arbetsgivarverket 2016 Foto: Getty Images Produktion: Arbetsgivarverket,

Läs mer

2009-07-07 Reviderad 2009-09-07

2009-07-07 Reviderad 2009-09-07 ARBETSMILJÖ POLICY 1 Arbetsmiljöpolicyn, som också utgör policy mot kränkande särbehandlling, skall användas i det löpande arbetsmiljöarbetet på varje arbetsplats i kommunen. Den utgör ett redskap och

Läs mer

Yrkesintroduktion för socialtjänstens barnoch ungdomsvård

Yrkesintroduktion för socialtjänstens barnoch ungdomsvård Yrkesintroduktion för socialtjänstens barnoch ungdomsvård Guide till webbaserat stöd YRKESINTRODUKTION FÖR SOCIALTJÄNSTENS BARN- OCH UNGDOMSVÅRD 1 Guide till webbaserat stöd Socialnämnden ansvarar för

Läs mer

Reglemente för Val- och förtroendemannanämnden

Reglemente för Val- och förtroendemannanämnden Reglemente för Val- och förtroendemannanämnden Antagen av kommunfullmäktige 2014-12-15, 193 Avsnitt A A1. Ansvar och rapporteringsskyldighet 1 Samtliga nämnder ska se till att deras verksamhet bedrivs

Läs mer

Lokalt kollektivavtal Samverkan i Flens kommun

Lokalt kollektivavtal Samverkan i Flens kommun KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING 2010:2-026 Lokalt kollektivavtal Samverkan i Flens kommun Antagen av kommunstyrelsen 2010-02-08 16 1 LOKALT SAMVERKANSAVTAL INLEDNING Avtalet bygger på en samsyn om samverkan

Läs mer

Rättvik Dalarnas bästa ungdomskommun. Ungdomspolitisk strategi

Rättvik Dalarnas bästa ungdomskommun. Ungdomspolitisk strategi Rättvik Dalarnas bästa ungdomskommun Ungdomspolitisk strategi Unga är inte en grupp som är skild från den övriga befolkningen, och inte heller mer problemtyngd än andra åldersgrupper. Däremot är unga generellt

Läs mer

Kollektivavtal för samverkan, hälsa och arbetsmiljö på Energikontor Sydost AB

Kollektivavtal för samverkan, hälsa och arbetsmiljö på Energikontor Sydost AB Energikontor Sydost är en regional kraft och vägvisare till ett hållbart energi- och transportsystem. Kollektivavtal för samverkan, hälsa och arbetsmiljö på Energikontor Sydost AB 1 Parterna träffar överenskommelse

Läs mer

Medarbetarenkäten 2016 handledning för förbättringsarbete

Medarbetarenkäten 2016 handledning för förbättringsarbete Medarbetarenkäten 2016 handledning för förbättringsarbete Medarbetarenkäten är ett verktyg för att årligen mäta den psykosociala arbetsmiljön bland medarbetarna i Kiruna kommun. Medarbetarenkäten är en

Läs mer

Kapitel Avsnitt Kap.nr: Sidnr: Arbetsmiljö Arbetsmiljö personal 17.02 1(6)

Kapitel Avsnitt Kap.nr: Sidnr: Arbetsmiljö Arbetsmiljö personal 17.02 1(6) Verksamhetshandbok Kapitel Avsnitt Kap.nr: Sidnr: Arbetsmiljö Arbetsmiljö personal 17.02 1(6) Dokumentansvarig (namn och funktion) Fastställd av (namn och funktion) Fastställd datum Reviderad datum Karita

Läs mer

Samverkansavtal för Landstinget i Östergötland

Samverkansavtal för Landstinget i Östergötland 1(6) Samverkansavtal för Landstinget i Östergötland Medbestämmandeavtal 2002 har här, av parterna gemensamt, utvecklats utifrån FAS 05. 1. Utgångspunkter för samverkan Medbestämmandelagen (MBL), arbetsmiljölagen

Läs mer

Överenskommelse avseende uppföljningssystemet SUS

Överenskommelse avseende uppföljningssystemet SUS Överenskommelse avseende uppföljningssystemet SUS Denna överenskommelse om användandet av uppföljningssystemet SUS, nedan kallat SUS, gäller mellan Försäkringskassan 103 51 Stockholm Organisationsnummer:

Läs mer

Kommunala självstyrande skolor

Kommunala självstyrande skolor GOTLANDS KOMMUN Barn- och utbildningsförvaltningen Utvecklingsavdelningen/GCN 2009-03-11 Kommunala självstyrande skolor Vid Barn- och utbildningsnämndens sammanträde i november 2008 behandlades Idé och

Läs mer

Kommittédirektiv. Stödsystem för hantering av innovationer och immateriella tillgångar vid universitet och högskolor. Dir.

Kommittédirektiv. Stödsystem för hantering av innovationer och immateriella tillgångar vid universitet och högskolor. Dir. Kommittédirektiv Stödsystem för hantering av innovationer och immateriella tillgångar vid universitet och högskolor Dir. 2011:102 Beslut vid regeringssammanträde den 3 november 2011 Sammanfattning En särskild

Läs mer

MBL-förhandling Vad gäller på HP

MBL-förhandling Vad gäller på HP MBL-förhandling Vad gäller på HP Agenda Varför kollektivavtal? Varför MBL? När behöver du förhandla? Förhandlingsprocess - Chef 2 1/28/2010 Copyright 2003 HP corporate presentation. All rights reserved.

Läs mer