Kapitel Avsnitt Kap.nr: Sidnr: Arbetsmiljö Arbetsmiljö personal (6)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kapitel Avsnitt Kap.nr: Sidnr: Arbetsmiljö Arbetsmiljö personal 17.02 1(6)"

Transkript

1 Verksamhetshandbok Kapitel Avsnitt Kap.nr: Sidnr: Arbetsmiljö Arbetsmiljö personal (6) Dokumentansvarig (namn och funktion) Fastställd av (namn och funktion) Fastställd datum Reviderad datum Karita Jeansson, personalsekreterare Joachim Håkansson, förbundschef Dokumentnamn GYF Arbetsmiljö, brandskydd och miljö - Fördelning av arbetsuppgifter - Rutin Enhet Gemensamt GYF Arbetsmiljö, brandskydd och miljö - Fördelning av arbetsuppgifter - Rutin Ansvar och uppgiftsfördelning Enligt Arbetsmiljöverkets föreskrifter om systematiskt arbetsmiljöarbete (AFS 2001:1) ska arbetsgivaren fördela arbetsmiljöuppgifter på ett lämpligt sätt i organisationen. De uppgifter som avses är de som ingår i arbetet med att förbygga risker och uppnå en tillfredsställande arbetsmiljö. Det är lämpligt att fördela uppgifterna så att chefer och andra får till uppgift att sköta arbetsmiljöfrågor som hänger samman med deras övriga arbete. Syftet med arbetsmiljöfördelningen är att det ska vara tydligt vem som gör vad så att inga arbetsmiljöuppgifter faller mellan stolarna eller glömts bort. I Kalmarsunds gymnasieförbund är styrelsen den yttersta arbetsgivarrepresentanten. För att kunna uppfylla arbetsmiljö-, brandskydds-, miljöskyddsansvaret har förbundets delegationsordning fastslagit att förbundschefen tilldelas ansvaret att utföra uppgifterna i arbetsmiljö-, brandskydds- och miljöskyddsarbetet. Vidare fastslås i förbundschefens delegationsordning att ansvaret för uppgifterna fördelas till skolområdeschef som fördelar vidare till respektive rektor. Genom uppgiften att vara arbetsgivarens ställföreträdare i arbetsmiljö-, brandskydds- och miljöskyddsfrågor medföljer ansvar för att organisera, leda och följa upp arbetsmiljö- och samverkansarbete, systematiskt arbetsmiljöarbete, systematiskt brandskyddsarbete och miljöskyddsarbete för respektive verksamhet. Villkor för uppgiftsfördelning En uppgiftsfördelning måste vara skriftlig och information om sådan fördelning ska lämnas till lokal samverkansgrupp och berörd personal. Fördelning av arbetsmiljöuppgifter kan ske både till programrektor och till enskilda arbetstagare. Underskriven uppgiftsfördelning diarieförs på respektive enhet. Vid fördelning av arbetsmiljö-, brandskydds- och miljöskyddsuppgifter använd formulär: Fördelning av arbetsmiljö-brandskydds- och miljöskyddsuppgifter. Vid längre frånvaro ska ersättare utses. Vid behov ska ny uppgiftsfördelning genomföras, exempelvis om en chef/rektor slutar eller vid en omorganisation.

2 2(6) Förutsättningar för arbetsmiljöarbetet Den som tilldelas arbetsuppgifter inom arbetsmiljöarbetet ska: Ha kunskap om förbundets arbetsmiljöpolicy, riktlinjer för arbetsmiljöarbetet samt interna rutiner inom arbetsmiljöområdet. Ha grundläggande kunskaper om arbetsmiljölagen, arbetsmiljöförordningen och Arbetsmiljöverkets föreskrifter. Veta vilka föreskrifter från Arbetsmiljöverket som gäller för den egna verksamheten samt ha kunskap om dessa. Ges befogenheter att fatta beslut och vidta nödvändiga åtgärder. Ges resurser att vidta nödvändiga åtgärder. Med resurser avses ekonomiska medel, tillgång till personal, stöd, utrustning, lokaler, tid och kunskaper. Ha dokumenterad relevant grundutbildning inom arbetsmiljöområdet. Vid behov genomgå fortbildning eller fördjupad utbildning inom arbetsmiljöområdet. Förutsättningar för brandskyddsarbetet Den som tilldelas arbetsuppgifter inom brandskyddsområdet ska: Ha kunskap om brandskydd samt interna rutiner inom brandskyddsområdet. Ha grundläggande kunskap om lagen om skydd mot olyckor och Räddningsverkets föreskrifter. Ha befogenheter och resurser att vidta nödvändiga åtgärder. Genomgå relevant utbildning inom brandskyddsområdet. Förutsättningar för miljöskyddsarbetet Den som tilldelas arbetsuppgifter inom miljöskyddsområdet ska: Ha grundläggande kunskaper om hur den egna verksamheten berörs av miljöbalken och tillhörande förordningar. Ha kunskap om hur förbundets mål för miljöarbetet påverkar den egna verksamheten och ta beslut enligt dessa mål. Ha befogenheter och resurser att vidta nödvändiga åtgärder. Genomgå relevant utbildning inom miljöskyddsområdet. Tänk på att lägga uppgifter på dem som har de bästa förutsättningarna att utföra uppgift, eller som kan se till att de blir utförda. att inte fördela arbetsmiljöuppgifter till skyddsombud i dennes egenskap av skyddsombud. Skyddsombudet företräder arbetstagarna och tillhör i denna funktion inte arbetsgivaren. Däremot kan ett skyddsombud i sin ordinarie tjänst ha arbetsmiljöuppgifter. att fördelningen är daterad och underskriven av både den som gett uppgiften och den som fått den. Viktigt att personen som fått uppgiften har klart för sig vad den innebär. En skriftlig uppgiftsfördelning ska därför alltid kompletteras med muntlig information.

3 3(6) Uppföljning av fördelade arbetsuppgifter Den som har fördelat arbetsmiljöuppgifter i arbetsmiljö-, brandskydds- och miljöarbetet har alltid kvar ett uppföljningsansvar och ska därför tillsammans med den som tilldelats uppgifter regelbundet gå igenom hur arbetet fungerar. Ett lämpligt tillfälle att göra detta är det årliga utvecklingssamtalet. Nedanstående punkter kan fungera som checklista för uppföljningen. 1. Hur väl lever arbetsplatsen upp till intentionerna i förbundets arbetsmiljöpolicy samt vision och mål för miljöarbetet? 2. Hur fungerar de arbetsuppgifter som fördelats? 3. Är befogenheterna att fatta beslut och vidta åtgärder tillräckliga? 4. Finns tillräckliga resurser i form av ekonomiska medel, personal, stöd, utrustning, lokaler och tid att tillgå? 5. Är kunskaperna för arbetsuppgifterna tillräckliga? 6. Hur fungerar samverkansarbetet? Återlämning av tilldelad arbetsuppgift Den som inte har möjlighet att utföra en tilldelad arbetsmiljö-, brandskydds- eller miljöskyddsuppgift på grund av brister i befogenheter, resurser eller kunskaper ska omgående informera sin chef om detta. Om bristerna inte kan åtgärdas ska aktuell uppgift återlämnas. Återlämningen ska ske skriftligt och innehålla en beskrivning av ärendet och orsaken till återlämningen. En särskild mall finns framtagen för återlämningen. Arbetsmiljöansvar och straffansvar Uppgiftsfördelning innebär inte att den som har fått uppgifter automatiskt blir straffad vid en arbetsolycka. Detta ansvar fastställs av domstol i efterhand och beror bland annat på om villkoren för uppgiftsfördelningen är uppfyllda. För straff krävs också att någon handlat med uppsåt eller oaktsamhet och att personen är myndig. Även enskilda arbetstagare, som inte har fått arbetsmiljöuppgifter, kan bli straffade enligt Arbetsmiljölagen eller Brottsbalken.

4 4(6) Bilaga 1 Uppgifter i arbetsmiljöarbetet Genom uppgiften att vara arbetsgivarens ställföreträdare i arbetsmiljöfrågor medföljer ansvar för att organisera, leda och följa upp arbetsmiljö- och samverkansarbete samt systematiskt arbetsmiljöarbete inom respektive verksamhetsområde. I detta dokument redovisas huvudsakliga uppgifter i arbetsmiljöarbetet som fördelas ut till chefer/rektorer/övriga medarbetare i organisationen. Utöver dessa uppgifter kan enheten identifiera och lägga till egna uppgifter. Grundläggande uppgifter i arbetsmiljöarbetet kvarstår alltid för alla chefer/rektorer som har direktunderställda medarbetare eller ansvarar för en verksamhet. Information och kunskap Se till att alla medarbetare, inkl. nyanställda, informerats om verksamheten och dess risker samt vilka regler och rutiner som gäller för att förebygga ohälsa och olycksfall bland medarbetarna. Se till att alla medarbetare har nödvändiga kunskaper för att utföra sina arbetsuppgifter på ett säkert sätt samt att vid behov får utbildning i säkerhetsrutiner. Se till att relevanta lagregler rörande arbetsmiljön samt föreskrifter från Arbetsmiljöverket finns tillgängliga på arbetsplatsen. Se till att det finns säkerhetsinstruktioner där det föreligger särskild risk för ohälsa och olycksfall. Uppmuntra chefer/programrektorer att genomgå fortbildning och fördjupad utbildning inom arbetsmiljöområdet. Uppmuntra medarbetarna att anmäla brister i arbetsmiljön. Systematiskt arbetsmiljöarbete Se till att skyddsronder genomförs minst en gång per år samt att arbetsmiljön därutöver undersöks vid behov. En förbundsgemensam enkät för undersökning av klimatet (psykosocial arbetsmiljö) på varje enhet kommer att genomföras centralt en gång per år. Se till att risker eller brister som upptäckts åtgärdas så snart som möjligt. Handlingsplan ska upprättas för risker och brister som inte kan åtgärdas omgående. Se till att hälsofrämjande insatser genomförs vid behov. Ansvara för att arbetshjälpmedel och skyddsutrustning används. Ansvara för att arbetsskador och tillbud dokumenteras och följs upp. När ändringar i verksamheten planeras, ska riskbedömning genomföras, för att analysera om ändringarna medför konsekvenser för hälsan eller risk för skador. Samverka med berörda medarbetare och skyddsombud i frågor som rör arbetsmiljön, till exempel arbetsplatsträffar, skyddskommitté. Ta upp frågor om arbetsmiljö och hälsa vid utvecklingssamtal/uppdragsdialog med medarbetare. Uppmuntra medarbetare, skyddsombud och elevskyddsombud att medverka i det systematiska arbetsmiljöarbetet. Uppföljning Följ upp om genomförda arbetsmiljöförbättrande eller hälsofrämjande åtgärder gett avsedd effekt. Följ upp statistik över sjukfrånvaro samt inträffade arbetsskador och tillbud. Följ upp årligen hur det systematiska arbetsmiljöarbetet fungerar.

5 5(6) Bilaga 2 Uppgifter i brandskyddsarbetet Genom uppgiften att vara arbetsgivarens ställföreträdare i brandskyddsfrågor medföljer ansvar för att organisera, leda och följa upp det systematiska brandskyddsarbetet inom respektive verksamhetsområde. I detta dokument redovisas huvudsakliga uppgifter i arbetsmiljöarbetet som fördelas ut till chefer/rektorer/övriga medarbetare i organisationen. Utöver dessa uppgifter kan enheten identifiera och lägga till egna uppgifter. Grundläggande uppgifter i brandskyddsarbetet kvarstår alltid för alla chefer/rektorer som har direktunderställda medarbetare eller ansvarar för en verksamhet. Information och kunskap Se till att det finns utrymningsplaner och dokumenterade rutiner för åtgärder i händelse av brand. Se till att alla medarbetare, inkl. nyanställda, har kunskap om arbetsplatsens brandrisker, larmrutiner och hur man agerar vid eventuell brand. Uppmuntra medarbetarna att anmäla brister i brandskyddet. Systematiskt brandskyddsarbete Se till att lagen om skydd mot olyckor följs. Se till att genomföra de åtgärder, och införa de rutiner, som behövs för att förebygga att brand uppstår och för att hindra eller begränsa skador till följd av brand. Se till handlingsplaner upprättas för de åtgärder som inte kan genomföras omgående. Se till att det finns tillräcklig utrustning för släckning av brand. Se till att kontroll av brandskyddet genomförs enligt fastställda rutiner i samverkan med brandkåren och fastighetsägaren. Se till att systematiskt utreda och bedöma risker för brand. Se till att brandtillbud och bränder dokumenteras och följs upp. Se till att det systematiska brandskyddsarbetet i övrigt dokumenteras. Uppföljning Kontrollera att genomförda åtgärder gett avsedd effekt.

6 6(6) Bilaga 3 Uppgifter i miljöskyddsarbetet Genom uppgiften att vara arbetsgivarens ställföreträdare i miljöskyddsfrågor medföljer ansvar för att organisera, leda och följa upp miljöskyddsarbetet. I detta dokument redovisas huvudsakliga uppgifter i miljöskyddsarbetet som fördelas ut till chefer/rektorer/övriga medarbetare i organisationen. Utöver dessa uppgifter kan enheten identifiera och lägga till egna uppgifter. Grundläggande uppgifter i miljöskyddsarbetet kvarstår alltid för alla chefer/rektorer som har direktunderställda medarbetare eller ansvarar för en verksamhet. Information och kunskap Se till att alla medarbetare, inkl. nyanställda, informeras och har kunskap om verksamhetens miljöpåverkan. Uppmuntra medarbetarna att anmäla brister i miljöskyddsarbetet. Miljöskyddsarbete Se till att det finns rutiner för hantering av kemiska produkter. Se till att det finns rutiner för hantering av farligt avfall. Se till att övrig miljöpåverkan beaktas, till exempel energiförbrukning. Se till att utreda och bedöma miljörisker vid eventuell verksamhetsförändring. Se till att störningar som kan orsaka olägenheter för miljön undviks, exempelvis buller. Uppföljning Kontrollera att genomförda åtgärder gett avsedd effekt.

Rektors uppgiftsfördelning i det systematiska arbetsmiljöarbetet

Rektors uppgiftsfördelning i det systematiska arbetsmiljöarbetet 1 GÖTEBORGS UNIVERSITET Rektor BESLUT 2006-09-18 Dnr A10 3432/06 (ersätter Dnr A10 3367/03) Rektors uppgiftsfördelning i det systematiska arbetsmiljöarbetet Enligt 3 kap. 2 arbetsmiljölagen (SFS 1977:1160

Läs mer

Riktlinjer systematiskt arbetsmiljöarbete - Bilaga 2. Fördelning av arbetsmiljöuppgifter samt returnering av arbetsmiljöuppgifter

Riktlinjer systematiskt arbetsmiljöarbete - Bilaga 2. Fördelning av arbetsmiljöuppgifter samt returnering av arbetsmiljöuppgifter Bilaga 2 Sidan 1 av 6 Riktlinjer systematiskt arbetsmiljöarbete - Bilaga 2 Fördelning av arbetsmiljöuppgifter samt returnering av arbetsmiljöuppgifter Innehållsförteckning Fördelning av arbetsmiljöuppgifter

Läs mer

Anvisning om arbetsgivaransvar enligt arbetsmiljölagen

Anvisning om arbetsgivaransvar enligt arbetsmiljölagen ANVISNING Gäller från och med 2009-01-09 Anvisning om arbetsgivaransvar enligt arbetsmiljölagen Gäller fr o m 2009-01-09 Denna anvisning grundar sig på: Arbetsmiljölagen (1977:1160) AFS 2001:1, Systematiskt

Läs mer

Fördelning. Angelholms kommun

Fördelning. Angelholms kommun 1 (6) ANGBUfOUtS KOMMUN Fördelning av arbetsmiljöuppgifter Angelholms kommun Kommunstyrelsens ordförande till kommundirektör 2 (6) ÄN(jELHOL\1S KOM.\lll:-l Fördelning av arbetsmiljöuppgifter inom Ängelholms

Läs mer

av arbetsmiljöuppgifter

av arbetsmiljöuppgifter 1 (6) ÅNGEWOLMS ItOMMUN Fördelning av arbetsmiljöuppgifter Ängelholms kommun Från Kommundirektör till Ekonomichef 2 (6) ÅNGELHOUiS Fördelning av arbetsmiljöuppgifter inom Ängelholms kommun I min egenskap

Läs mer

Arbetsmiljölagen Arbetsmiljöverket 2011-10-19 1

Arbetsmiljölagen Arbetsmiljöverket 2011-10-19 1 Arbetsmiljölagen Arbetsmiljöverket 2011-10-19 1 Arbetsmiljölagen de grundläggande reglerna Arbetsmiljöförordningen ger Arbetsmiljöverket rätt att ge ut föreskrifter Arbetsmiljöverket 2011-10-19 2 Lagens

Läs mer

Anvisning om psykosocial skyddsrond

Anvisning om psykosocial skyddsrond ANVISNING Gäller från och med 2011-09-02 Anvisning om psykosocial skyddsrond Gäller fr o m 2000-10-01 Ändrad fr o m 2003-01-01, 2011-09-02 Denna anvisning grundar sig på: Arbetsmiljölagen, AML (1977:1160)

Läs mer

Uppgiftsfördelning i det systematiska arbetsmiljöarbetet, bilaga 2.

Uppgiftsfördelning i det systematiska arbetsmiljöarbetet, bilaga 2. 10 UMEÅ UNIVERSITET Arbetsmiljökommittén Beslut Dnr FS 1.1.2-723-14 Uppgiftsfördelning i det systematiska arbetsmiljöarbetet, bilaga 2. Uppgiftsfördelare, befattning, fakultet/institution/avdelning/enhet/motsvarande

Läs mer

Rutiner och information om systematiskt arbetsmiljöarbetet enligt AFS 2001:1 vid Lysekils FF

Rutiner och information om systematiskt arbetsmiljöarbetet enligt AFS 2001:1 vid Lysekils FF Rutiner och information om systematiskt arbetsmiljöarbetet enligt AFS 2001:1 vid Lysekils FF Senast uppdaterad: 2012-09-17... Vår arbetsmiljöpolicy Risker på arbetsplatsen Lysekils FF har en övergripande

Läs mer

VÅLD HOT OCH. inom omsorg och skola

VÅLD HOT OCH. inom omsorg och skola inom omsorg och skola VÅLD HOT OCH Den här informationen bygger på Arbetarmiljöverkets regler Våld och hot i arbetsmiljön, AFS 1993:2. Reglerna gäller alla arbetsplatser där det finns risk för våld eller

Läs mer

Skyddsombudets handlingsplaner och utredning

Skyddsombudets handlingsplaner och utredning Skyddsombudets handlingsplaner och utredning Glöm inte att skyddsombudets utredning ska innehålla alla uppgifter som finns i de tre checklistorna nedan. Skyddsombudets handlingsplan del 1 Vad innehåller

Läs mer

Rutiner. Förskola. Datum

Rutiner. Förskola. Datum Rutiner Förskola Arbetsplats Genomförd av Datum AcadeMedia AB l Org. nr: 556057-2850 adress: Adolf Fredriks kyrkogata 2, Box 213, 101 24 Stockholm tel: 08-545 87 250, fax: 08-545 87 258 internet: www.academedia.se

Läs mer

LOKAL RIKTLINJE FÖR HOT- OCH VÅLDSSITUATIONER

LOKAL RIKTLINJE FÖR HOT- OCH VÅLDSSITUATIONER SPÅNGA-TENSTA STADSDELSFÖRVALTNING DOK SID 1 (5) 2011-02-10 LOKAL RIKTLINJE FÖR HOT- OCH VÅLDSSITUATIONER Antagen: 2011-xx-xx Giltig till och med: Tillsvidare Tillhör process: Arbetsmiljö Relaterade dokument:

Läs mer

Talarmanus Bättre arbetsmiljö / Introduktion

Talarmanus Bättre arbetsmiljö / Introduktion Sid 1 av 12 Allmänt Exempel på fysiska faktorer: Luft vi andas in Ljud Kemikalier Ljus Fysisk belastning, Belastningsergonomi Maskiner Exempel på psykiska faktorer: Arbetsmängd, Belastning Arbetsinnehåll,

Läs mer

BILAGA E INSTRUKTION FÖR ARBETSMILJÖOMBUD OCH HUVUDARBETSMILJÖOMBUD

BILAGA E INSTRUKTION FÖR ARBETSMILJÖOMBUD OCH HUVUDARBETSMILJÖOMBUD BILAGA E INSTRUKTION FÖR ARBETSMILJÖOMBUD OCH HUVUDARBETSMILJÖOMBUD Både arbetsmiljöombud och arbetsgivarens företrädare ska ta del av innehållet i denna instruktion. Arbetsmiljöombud (skyddsombud) företräder

Läs mer

ARBETSMILJÖPOLICY FÖR NORRMALMS STADSDELSNÄMNDS VERKSAMHETER

ARBETSMILJÖPOLICY FÖR NORRMALMS STADSDELSNÄMNDS VERKSAMHETER Utkast Sida 1 (9) 2015-10-29 Dnr 1.1.-485/2015 ARBETSMILJÖPOLICY FÖR NORRMALMS STADSDELSNÄMNDS VERKSAMHETER Policyn är fastställd av Norrmalms stadsdelsnämnd den 19 november 2015 och gäller från och med

Läs mer

Rutin för rapportering och handläggning av anmälningar enligt Lex Sarah

Rutin för rapportering och handläggning av anmälningar enligt Lex Sarah Socialförvaltningen 1(5) Dokumentnamn: Rutin Lex Sarah Dokumentansvarig: Förvaltningschef Utfärdat av: Förvaltningschef Beslutad av: Förvaltningsövergripande ledningsgrupp. Ersätter tidigare Rutin Lex

Läs mer

Avtal om samverkan inom Östersunds kommun

Avtal om samverkan inom Östersunds kommun Samverkansavtal 1 Östersunds kommuns Personalorgan Avtal om samverkan inom Östersunds kommun 1 Dagens förhandling avser ett samverkansavtal, som beskriver hur parterna ska hantera samverkansfrågor inom

Läs mer

Handlingsplan vid hot och våld i arbetsmiljön Lerums vuxenutbildning. Läsåret 2016/2017

Handlingsplan vid hot och våld i arbetsmiljön Lerums vuxenutbildning. Läsåret 2016/2017 1 (5) Sektor Lärande Lerums vuxenutbildning Handlingsplan vid hot och våld i arbetsmiljön Lerums vuxenutbildning Läsåret 2016/2017 Fastställd på APT 16-08-09 Postadress Besöksadress Telefon/ fax Webb/

Läs mer

FU 2000 Generella arbetsmiljökrav

FU 2000 Generella arbetsmiljökrav Handling 05.5 Giltig från Versionsnummer Antal sidor 2004-11-01 Utgåva F 6 Diarienummer V04-2866/IN10 0 Antal bilagor Beslutsfattare CV Handläggande enhet, Handläggare V, Erland Nydén Ersätter Utgåva E

Läs mer

Arbetsmiljöplan 2016. Kultur- och föreningsnämnden

Arbetsmiljöplan 2016. Kultur- och föreningsnämnden Tjänsteskrivelse 1 (2) 2015-11-24 KFN 2015.0119 Handläggare Hans Lundell Kultur- och föreningsnämnden Arbetsmiljöplan 2016 Sammanfattning Arbetsmiljölagens syfte är att förebygga ohälsa och olycksfall

Läs mer

Internkontrollplan 2014 Jämtlands Räddningstjänstförbund

Internkontrollplan 2014 Jämtlands Räddningstjänstförbund Internkontrollplan 2014 Jämtlands Räddningstjänstförbund Godkänd av direktionen 2014-01-XX 2014-01-13 Sida 1 Förslag till internkontrollplan för 2014 Direktionen fastställer varje år områden för intern

Läs mer

Läs mer: Policy arbetsmiljö, tillämpning hälsa i arbetslivet flik 1.

Läs mer: Policy arbetsmiljö, tillämpning hälsa i arbetslivet flik 1. 1 (6) 2016-04-13 Arbetsmiljöpolicy Hudiksvalls kommun ska vara en attraktiv arbetsgivare som kan rekrytera, utveckla och behålla kompetenta medarbetare. För att uppnå en god fysisk och psykosocial arbetsmiljö

Läs mer

Likabehandlingsplan för läsåret 2010-2011

Likabehandlingsplan för läsåret 2010-2011 Likabehandlingsplan för läsåret 2010-2011 - Hagagymnasiets plan för att främja likabehandling och arbeta mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. 1. Inledning Bestämmelser i 14 a kap.

Läs mer

Arbetsmiljöplan 2012. Institutionen för data- och systemvetenskap

Arbetsmiljöplan 2012. Institutionen för data- och systemvetenskap Arbetsmiljöplan 2012 Institutionen för data- och systemvetenskap Fastställd av DSV:s styrelse 2012-02-14 Institutionen för data- och systemvetenskap Arbetsmiljöpolicy vid DSV DSV:s övergripande mål för

Läs mer

Statens räddningsverks författningssamling

Statens räddningsverks författningssamling Statens räddningsverks författningssamling Utgivare: Key Hedström, Statens räddningsverk ISSN 0283-6165 Statens räddningsverks allmänna råd och kommentarer om brandskydd vid campinganläggningar Räddningstjänst

Läs mer

Socialstyrelsens författningssamling

Socialstyrelsens författningssamling SOSFS 2008:20 (M och S) Föreskrifter Ändring i föreskrifterna och allmänna råden (SOSFS 2007:10) om samordning av insatser för habilitering och rehabilitering Socialstyrelsens författningssamling I Socialstyrelsens

Läs mer

Upprättad 2009-03-30 Reviderad 2012-07-19. AVVIKELSE och RISKHANTERING riktlinjer

Upprättad 2009-03-30 Reviderad 2012-07-19. AVVIKELSE och RISKHANTERING riktlinjer Upprättad 2009-03-30 AVVIKELSE och RISKHANTERING riktlinjer INNEHÅLL Avvikelser och risker 3 Definitioner 3 Ansvarsfördelning 4 Rutiner avvikelse 5 Rutiner riskhantering 5 Orsaker till risker och avvikelser

Läs mer

Vid Banverket skall en central samverkansgrupp utgöra forum för arbetsmiljöfrågor av övergripande betydelse.

Vid Banverket skall en central samverkansgrupp utgöra forum för arbetsmiljöfrågor av övergripande betydelse. Ert datum AVTAL Adm. avdelningen SE-781 85 Borlänge Besöksadress: Jussi Björlings väg 2 Telefon 0243-44 50 00 Telefax 0243-44 55 50 www.banverket.se AMLA-BV 2004 Detta avtal tecknas för att avtalet Samverkan

Läs mer

Rutin för hantering av medicinska avvikelser

Rutin för hantering av medicinska avvikelser Ansvarig för rutin: Medicinskt ansvarig sjuksköterska, MAS Upprättad (av vem och datum) Carina Andersson, MAS, 2013-04-03 Reviderad (av vem och datum) Beslutad (datum och av vem): Socialförvaltningens

Läs mer

Avdelning 38 Hylte Bruk

Avdelning 38 Hylte Bruk Avdelning 38 Hylte Bruk Kompetensprofiler inom Pappers avd. 38:s verksamhetsområde Alla ska känna att det är roligt och inspirerande att verka inom avdelningen. Man bör även ha ett intresse för fackliga

Läs mer

Arbetsmiljöverkets rapporter efter tillsyn

Arbetsmiljöverkets rapporter efter tillsyn Barn- och utbildningsnämnden 2016-03-03 Barn- och utbildningsförvaltningen Kvalitetsenheten BUN/2015:359 Nina Söderquist, Tfn 710 24 46 1 (1) Barn- och utbildningsnämnden Arbetsmiljöverkets rapporter efter

Läs mer

Följsamhet till fullmäktiges reglemente för intern kontroll

Följsamhet till fullmäktiges reglemente för intern kontroll Följsamhet till fullmäktiges reglemente för intern kontroll Rapport nr 35/2013 April 2014 Richard Norberg, revisionskontoret Innehåll 1. Sammanfattande analys... 3 2. Bakgrund... 4 2.1 Revisionsfrågor...

Läs mer

10-11 Lönejämförelse mellan kvinnor och män

10-11 Lönejämförelse mellan kvinnor och män 13 Jämställdhetslagen Arbetsgivaren skall varje år upprätta en plan för sitt Jämställdhetsarbete. Planen skall innehålla en översikt över de åtgärder enligt 4-9 som behövs på arbetsplatsen och en redogörelse

Läs mer

Förslag till Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om statliga myndigheters risk- och sårbarhetsanalyser

Förslag till Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om statliga myndigheters risk- och sårbarhetsanalyser Förslag till Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om statliga myndigheters risk- och sårbarhetsanalyser Myndigheten för samhällsskydd och beredskap föreskriver följande med stöd av

Läs mer

CHECK LISTA. arbetsmiljö personlig assistans

CHECK LISTA. arbetsmiljö personlig assistans CHECK LISTA arbetsmiljö personlig assistans Att använda checklistan Arbetstagarnas arbetsmiljö är arbetsgivarens ansvar. Arbetsmiljöansvaret är detsamma oavsett om det finns en eller flera personer anställda

Läs mer

Jämställdhetsplan 2007-06-01 2008-05-31

Jämställdhetsplan 2007-06-01 2008-05-31 Kommunledningskontoret Jämställdhetsplan 2007-06-01 2008-05-31 Plan antagen av kommunfullmäktige 2007-06-25, 100 Grundläggande värderingar En jämlik arbetsplats är grundläggande för ett gott arbetsresultat

Läs mer

Medarbetarenkäten 2016 handledning för förbättringsarbete

Medarbetarenkäten 2016 handledning för förbättringsarbete Medarbetarenkäten 2016 handledning för förbättringsarbete Medarbetarenkäten är ett verktyg för att årligen mäta den psykosociala arbetsmiljön bland medarbetarna i Kiruna kommun. Medarbetarenkäten är en

Läs mer

Rehabilitering. Arbetssätt vid rehabiliteringsärenden. Rehabilitering 2009-02-23 Sid: 1 / 6

Rehabilitering. Arbetssätt vid rehabiliteringsärenden. Rehabilitering 2009-02-23 Sid: 1 / 6 Rehabilitering 2009-02-23 Sid: 1 / 6 Universitetsförvaltningen Personalavdelningen Dnr 1517/09-200 Rehabilitering Arbetssätt vid rehabiliteringsärenden Sid: 2 / 6 Arbetssätt vid rehabiliteringsärenden

Läs mer

Rutiner för fördelning av arbetsmiljöuppgifter

Rutiner för fördelning av arbetsmiljöuppgifter ESILÖVS KOMMUN INVESTOR IN PEOPLE Rutiner för fördelning av arbetsmiljöuppgifter En god arbetsmiljö ska prägla Eslövs kommuns arbetsplatser. Arbetsmiljöarbetet syftar till att verka för hälsa och välbefinnande

Läs mer

Avtal om distansarbete

Avtal om distansarbete Avtal om distansarbete Arbetstagaren:... Prefekt:... Datum:... Riktlinjer för distansarbete inom Karolinska Institutet Med teknikens hjälp kan vi idag sköta alltfler arbetsuppgifter utanför arbetsplatsen.

Läs mer

CHECKLISTA FÖR SKYDDSROND

CHECKLISTA FÖR SKYDDSROND CHECKLISTA FÖR SKYDDSROND Datum: 2015 05 19 Plats: Brandstation Vetlanda Deltagare: Sylve Jergefelt HRF, Johan Davidsson HRF, Anders Ingvarsson Amb-sjukvården, Notering: Tekniska kontoret och kommunalarbetareförbundet

Läs mer

KURS: Risk, säkerhet och arbetsmiljö 7,5 p

KURS: Risk, säkerhet och arbetsmiljö 7,5 p UMEÅ UNIVERSITET Inst EMG/miljö- och hälsoskydd TENTAMEN KURS: Risk, säkerhet och arbetsmiljö 7,5 p 2012-11-05 Tid: 1600-2000 Lokal: Sal 4 Östra pav Kom ihåg att skriva KOD på varje papper Du lämnar in!

Läs mer

BROMMA ARBETSMILJÖENKÄT 2014

BROMMA ARBETSMILJÖENKÄT 2014 _ BROMMA ARBETSMILJÖENKÄT 2014 Arbetsmiljöundersökning 2014 På uppdrag av Bromma stadsdelsförvaltning har Sweco genomfört en arbetsmiljöenkät riktad till stadsdelsförvaltningens samtliga anställda (exklusive

Läs mer

Sandeplanskolan. Kunskap, arbetsro och trivsel. Likabehandlingsplan 2011-06-01

Sandeplanskolan. Kunskap, arbetsro och trivsel. Likabehandlingsplan 2011-06-01 Sandeplanskolan Kunskap, arbetsro och trivsel Likabehandlingsplan 2011-06-01 På Sandeplanskolan vill vi ge våra elever bästa möjliga utbildning och omsorg. Ingen på skolan ska utsättas för mobbning, diskriminering,

Läs mer

Arbetsmiljöpolicy och Systematiskt arbetsmiljöarbete vid fastighetskontoret

Arbetsmiljöpolicy och Systematiskt arbetsmiljöarbete vid fastighetskontoret Bilaga Arbetsmiljöpolicy och Systematiskt arbetsmiljöarbete vid fastighetskontoret Arbetsmiljöpolicy Inledning Stockholms stad har antagit en arbetsmiljöpolicy som är gemensam och övergripande för Stockholms

Läs mer

Tillsynsbesök Särskilt boende Privata utförare, Aleris: Björkhaga, Hjortsberg, Furugården. Floragården November 2014

Tillsynsbesök Särskilt boende Privata utförare, Aleris: Björkhaga, Hjortsberg, Furugården. Floragården November 2014 sida 1 (7) Tillsynsbesök Särskilt boende Privata utförare, Aleris: Björkhaga, Hjortsberg, Furugården. Floragården November 2014 sida 2 (7) Innehåll BAKGRUND... 3 ALERIS OMSORG AB... 3 FLORAGÅRDENS EKONOMISKA

Läs mer

Utveckla arbetsmiljö och verksamhet genom samverkan

Utveckla arbetsmiljö och verksamhet genom samverkan DEL 1: Utveckla arbetsmiljö och verksamhet genom samverkan Modulen inleds med det övergripande målet för modul 6 och en innehållsförteckning över utbildningens olika delar. Börja med att sätta ramarna

Läs mer

Kränkande särbehandling

Kränkande särbehandling 1 (5) Typ: Riktlinje Giltighetstid: Version: 1.0 Fastställd: KS 2016-05-31, 152 Uppdateras: 1. Nolltolerans för kränkande särbehandling 1.1 Vad är kränkande särbehandling? 1.2 Vissa beteenden är alltid

Läs mer

Svar på inspektionsmeddelande från besök på Socialpsykiatrin, Drottninggatan 5, Katrineholm

Svar på inspektionsmeddelande från besök på Socialpsykiatrin, Drottninggatan 5, Katrineholm Vård- och omsorgsnämndens handling nr 19/2007 SVAR PÅ INSPEKTIONSMEDDELANDE 1 (3) Datum Vår beteckning Handikappomsorgen 2007-05-11 VON/2007:40-025 Vår handläggare Ert datum Er beteckning Agneta Carlsson,

Läs mer

Yttrande angående revidering av Rutin för lex Sarah. Förvaltningen föreslår att Vård- och omsorgsnämnden beslutar

Yttrande angående revidering av Rutin för lex Sarah. Förvaltningen föreslår att Vård- och omsorgsnämnden beslutar Emma Nilsson 0413-622 61 Utlåtande 2011-12-01 Vård- och omsorgsnämnden v 2i q33-1 4.5 INVESTOR LN PEOPLE Yttrande angående revidering av Rutin för lex Sarah. Förslag till beslut Förvaltningen föreslår

Läs mer

Tränarguide del 1. Mattelek. www.mv-nordic.se

Tränarguide del 1. Mattelek. www.mv-nordic.se Tränarguide del 1 Mattelek www.mv-nordic.se 1 ATT TRÄNA MED MATTELEK Mattelek är ett adaptivt träningsprogram för att träna centrala matematiska färdigheter såsom antalsuppfattning, den inre mentala tallinjen

Läs mer

AB 04. 2 kap. 9. Underrättelseskyldighet

AB 04. 2 kap. 9. Underrättelseskyldighet 2 kap. 9 Underrättelseskyldighet Part skall, utöver vad som föreskrivs i 7 i detta kapitel, utan dröjsmål underrätta motparten, om han upptäcker att uppgifter eller föreskrifter i kontraktshandlingarna

Läs mer

Riktlinjer vid graviditet för medarbetare i klientnära arbete

Riktlinjer vid graviditet för medarbetare i klientnära arbete Riktlinjer vid graviditet för medarbetare i klientnära arbete Kriminalvårdens riktlinjer 2008:3 2 (8) Kriminalvården ska vara en attraktiv arbetsgivare som aktivt främjar jämställdhet och mångfald. Det

Läs mer

Syftet är att fördjupa diskussionen om vem som ansvarar för vad.

Syftet är att fördjupa diskussionen om vem som ansvarar för vad. ÖVNING: Roller och ansvar Syftet är att fördjupa diskussionen om vem som ansvarar för vad. Deltagarna får med utgångspunkt från olika arbetsmiljöutmaningar diskutera vilket ansvar rollen som chef och skyddsombud

Läs mer

Rehabiliteringsprocessen

Rehabiliteringsprocessen Rehabiliteringsprocessen 1 GÖTEBORGS UNIVERSITET 2013-03-21 Rehabiliteringsprocessen Syftet med sammanställningen är att tydliggöra rehabiliteringsprocessens olika delar och vara ett stöd i ett aktivt

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Broby förskola. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Broby förskola. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Broby förskola Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår: 2015/2016 Grunduppgifter Ansvariga för planen Ansvarig förskollärare Sandra M Karlsson

Läs mer

Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (2011:9) om ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete

Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (2011:9) om ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (2011:9) om ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Ylva Ehn 2015-10-01 SOSFS 2011:9 trädde i kraft den 1 januari 2012 tillämpliga inom hälso- och

Läs mer

RUTIN LEX SARAH HÖGANÄS KOMMUN SOCIALFÖRVALTNINGEN 1 (5) TYP AV DOKUMENT: RUTIN BESLUTAD AV: AVDELNINGSCHEF UPPDRAGSAVD. ANTAGEN: 27 APRIL 2015

RUTIN LEX SARAH HÖGANÄS KOMMUN SOCIALFÖRVALTNINGEN 1 (5) TYP AV DOKUMENT: RUTIN BESLUTAD AV: AVDELNINGSCHEF UPPDRAGSAVD. ANTAGEN: 27 APRIL 2015 1 (5) TYP AV DOKUMENT: RUTIN BESLUTAD AV: AVDELNINGSCHEF UPPDRAGSAVD. ANTAGEN: 27 APRIL 2015 ANSVARIG: KVALITETSSAMORDNARE REVIDERAS: ÅRLIGEN SENAST REVIDERAD: 20 MAJ 2016 RUTIN LEX SARAH VAD ÄR LEX SARAH?

Läs mer

Förskolan Vårskogen, Svaleboskogen 7. Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-16

Förskolan Vårskogen, Svaleboskogen 7. Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-16 Förskolan Vårskogen, Svaleboskogen 7 Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-16 Planen gäller från november 2015-oktober 2016 Ansvariga för planen är avdelningens förskollärare Hela arbetslaget

Läs mer

Rutin för betygsättning vid icke legitimerad lärares undervisning

Rutin för betygsättning vid icke legitimerad lärares undervisning Rutin för betygsättning vid icke legitimerad lärares undervisning Sektor utbildning Antagen av sektor utbildnings ledningsgrupp 2015-11-09 Samverkad 2015-11-03 Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 1.1.

Läs mer

Information om nyheter inom Sevesolagstiftningen

Information om nyheter inom Sevesolagstiftningen 1(5) Miljöskyddsavdelningen Birgitta Alexandersson 010-224 46 86 Sevesoverksamheter i Västra Götalands län Information om nyheter inom Sevesolagstiftningen Den 1 juni 2015 trädde nya regler ikraft som

Läs mer

Bedömningspunkter förskola och annan pedagogisk verksamhet för barn i förskoleåldern

Bedömningspunkter förskola och annan pedagogisk verksamhet för barn i förskoleåldern 2011-09-20 Bedömningspunkter förskola och annan pedagogisk verksamhet för barn i förskoleåldern Förskola Öppen förskola Pedagogisk omsorg Måluppfyllelse och resultat Här beskrivs verksamhetens sammantagna

Läs mer

Systematiskt arbetsmiljöarbete

Systematiskt arbetsmiljöarbete Sidan 1 av 21 Lednings- och verksamhetsstöd Datum Sid 2016-03-10 Dnr 1 (1) Kommunstyrelsen Systematiskt arbetsmiljöarbete I syfte att förbättra och förtydliga det systematiska arbetsmiljöarbetet i Östhammars

Läs mer

Den sammanvägda bilden visar på en hög motivation och goda förutsättningar för ett gott medarbetarengagemang.

Den sammanvägda bilden visar på en hög motivation och goda förutsättningar för ett gott medarbetarengagemang. Den sammanvägda bilden av medarbetarundersökningen 2015 visar att Nybro kommun är en bra arbetsgivare. Här finns hög motivation och goda förutsättningar för ett gott medarbetarengagemang. Medarbetare känner

Läs mer

Beslut för Föreningen Fogdaröd Omsorg, Vård & Utbildning Utan Personligt ansvar

Beslut för Föreningen Fogdaröd Omsorg, Vård & Utbildning Utan Personligt ansvar Skolinspektionen Föreningen Fogdaröd Omsorg, Vård & Utbildning Utan Personligt ansvar Anette.Ellis@fogdarod.se Beslut för Föreningen Fogdaröd Omsorg, Vård & Utbildning Utan Personligt ansvar efter tillsyn

Läs mer

Arbetsgivares perspektiv på sjukskrivning Linköping den 7 februari 2014

Arbetsgivares perspektiv på sjukskrivning Linköping den 7 februari 2014 Försäkringsmedicinsk kurs för ST-läkare Arbetsgivares perspektiv på sjukskrivning Linköping den 7 februari 2014 Jonas Forssell The Heart of Your Process Exempel på produkter från Sulzer i Vadstena Copyright

Läs mer

Samtalet ska dokumenteras för att möjliggöra uppföljning och minimera missförstånd medarbetare och chef emellan.

Samtalet ska dokumenteras för att möjliggöra uppföljning och minimera missförstånd medarbetare och chef emellan. Författare: HR-koncern 2009-10-26 Reviderad: 2014-06-23 UTVECKLINGSSAMTAL Utvecklingssamtalet är ett mycket viktigt verktyg för att förbättra och utveckla våra medarbetare och våra verksamheter. Ett gott

Läs mer

Elsäkerhetsverkets förslag till föreskrifter om ändring i ELSÄK-FS 2013:1

Elsäkerhetsverkets förslag till föreskrifter om ändring i ELSÄK-FS 2013:1 KONSEKVENSUTREDNING 1 (5) Kim Reenaas, Verksjurist Generaldirektörens stab 010-168 05 03 kim.reenaas@elsakerhetsverket.se 2015-03-15 Dnr 15EV4062 Elsäkerhetsverkets förslag till föreskrifter om ändring

Läs mer

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för sysselsättning och socialfrågor

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för sysselsättning och socialfrågor EUROPAPARLAMENTET 1999 2004 Utskottet för sysselsättning och socialfrågor 17 september 2002 PE 316.369/9-23 ÄNDRINGSFÖRSLAG 9-23 Förslag till betänkande (PE 316.369) Manuel Pérez Álvarez Tillämpning på

Läs mer

Plan mot kränkande behandling och diskriminering / Likabehandlingsplan

Plan mot kränkande behandling och diskriminering / Likabehandlingsplan Plan mot kränkande behandling och diskriminering / Likabehandlingsplan Inledning Vi vill med vår likabehandlingsplan informera om hur vi arbetar med frågor som rör diskriminering och annan kränkande behandling.

Läs mer

Sammanfatta era aktiviteter och effekten av dem i rutorna under punkt 1 på arbetsbladet.

Sammanfatta era aktiviteter och effekten av dem i rutorna under punkt 1 på arbetsbladet. Guide till arbetsblad för utvecklingsarbete Arbetsbladet är ett verktyg för dig och dina medarbetare/kollegor när ni analyserar resultatet från medarbetarundersökningen. Längst bak finns en bilaga med

Läs mer

Skolinspektionen Nyanlända 2016

Skolinspektionen Nyanlända 2016 Skolinspektionen Nyanlända 2016 Skolinspektionen genomför en kvalitetsgranskning av samtliga skolhuvudmäns mottagande av nyanlända elever. Målet med granskningen är att identifiera vanligt förekommande

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola rn Beslut Frösunda Omsorg AB Org.nr. 556386-7398 Beslut för grundsärskola efter tillsyn av Frösunda Omsorg AB 3(7) För att huvudmannen ska kunna ta ansvar för att eleverna i grundsärskolan får en utbildning

Läs mer

Handledning i arbetet att motverka kränkande särbehandling

Handledning i arbetet att motverka kränkande särbehandling Handledning i arbetet att motverka kränkande särbehandling I föreskriften Organisatorisk och social arbetsmiljö (AFS 2015:4) definieras kränkande särbehandling som följande: "Handlingar som riktas mot

Läs mer

Socialstyrelsens författningssamling. Ändring i föreskrifterna (SOSFS 2008:1) om användning av medicintekniska produkter i hälso- och sjukvården

Socialstyrelsens författningssamling. Ändring i föreskrifterna (SOSFS 2008:1) om användning av medicintekniska produkter i hälso- och sjukvården SOSFS 2013:6 (M) Föreskrifter Ändring i föreskrifterna (SOSFS 2008:1) om användning av medicintekniska produkter i hälso- och sjukvården Socialstyrelsens författningssamling I Socialstyrelsens författningssamling

Läs mer

DETALJHANDEL ELLER SERVERING AV ÖL KLASS II 2,25-3,5 % (FOLKÖL)

DETALJHANDEL ELLER SERVERING AV ÖL KLASS II 2,25-3,5 % (FOLKÖL) EGENKONTROLL DETALJHANDEL ELLER SERVERING AV ÖL KLASS II 2,25-3,5 % (FOLKÖL) BRA ATT VETA OM EGENKONTROLLPROGRAM Du som tänker sälja folköl till konsumenter ska utöva egenkontroll över att försäljningen

Läs mer

Rutin för lönegrundande medarbetarsamtal

Rutin för lönegrundande medarbetarsamtal Rutin för lönegrundande medarbetarsamtal Det lönegrundande medarbetarsamtalet syftar till att: vara ett instrument för planering, styrning och utvärdering, vara ett medel för att föra ut verksamhetens

Läs mer

Dokumentation inom Socialtjänsten - vad gäller efter årsskiftet?

Dokumentation inom Socialtjänsten - vad gäller efter årsskiftet? Dokumentation inom Socialtjänsten - vad gäller efter årsskiftet? Föreskrifter och allmänna råd om dokumentation inom socialtjänsten Ylva Ehn Oktober 2014 Vem beslutar om vad? Lagar Riksdagen Förordningar

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola Skolinspektionen Eksjö kommun Beslut för grundsärskola efter prioriterad tillsyn i Prästängsskolans grundsärskola belägen i Eksjö kommun Skolinspektionen, Postadress: Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress:

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Skolinspektionen Kalmarsunds Gymnasieförbund gymnasieforbundet@gyf.se för vuxenutbildning efter tillsyn i Kalmarsunds Gymnasieförbund Skolinspektionen, Box 330, 581 03 Linköping, Besöksadress Storgatan

Läs mer

Region Skåne Fråga om utformning av fördelningsnyckel i ramavtal för radiologiprodukter

Region Skåne Fråga om utformning av fördelningsnyckel i ramavtal för radiologiprodukter KKV1026, v1.4, 2013-01-18 BESLUT 2014-12-12 Dnr 99/2014 1 (6) Region Skåne JA Hedlunds väg 291 89 Kristianstad Region Skåne Fråga om utformning av fördelningsnyckel i ramavtal för radiologiprodukter Konkurrensverkets

Läs mer

Arbetsmiljöplan 2016. Folkhälsonämnden. Diarienummer: FHN 2015.0027 Fastställd av: Folkhälsonämnden 2016-12-09 154 Revideras: november 2016

Arbetsmiljöplan 2016. Folkhälsonämnden. Diarienummer: FHN 2015.0027 Fastställd av: Folkhälsonämnden 2016-12-09 154 Revideras: november 2016 1 Arbetsmiljöplan 2016 Folkhälsonämnden Diarienummer: FHN 2015.0027 Fastställd av: Folkhälsonämnden 2016-12-09 154 Revideras: november 2016 2 Innehåll Arbetsmiljöplan 2016... 1 Arbetsmiljöplan 2016 Folkhälsonämnden...

Läs mer

Överenskommelse avseende uppföljningssystemet SUS

Överenskommelse avseende uppföljningssystemet SUS Överenskommelse avseende uppföljningssystemet SUS Denna överenskommelse om användandet av uppföljningssystemet SUS, nedan kallat SUS, gäller mellan Försäkringskassan 103 51 Stockholm Organisationsnummer:

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR HAVELIDENS SKOLA - Avseende elever såväl som personal -

LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR HAVELIDENS SKOLA - Avseende elever såväl som personal - LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR HAVELIDENS SKOLA - Avseende elever såväl som personal - MÅL Vår skola ska vara en trygg miljö för alla. Det betyder att ingen som helst diskriminering får förekomma. Exempel på

Läs mer

CHECKLISTA FÖR. Entreprenad. Arbetsplatsens utformning

CHECKLISTA FÖR. Entreprenad. Arbetsplatsens utformning CHECKLISTA FÖR Måleribranschen Entreprenad Använd checklistan så här Besvara frågorna med ja eller nej. Svarar ni med kryss i högra svarsrutan, fortsätt fylla i de tre följande kolumnerna. Det ifyllda

Läs mer

Verksamhetsplan 2014. Habiliteringen. Habiliteringen, Habilitering & Hälsa 2014-04-04

Verksamhetsplan 2014. Habiliteringen. Habiliteringen, Habilitering & Hälsa 2014-04-04 Verksamhetsplan 2014 Habiliteringen 2014-04-04 Annika Sundqvist, Verksamhetschef Urban Johansson, Bitr. Verksamhetschef Habiliteringen, Habilitering & Hälsa Habiliteringens organisation Verksamhetsplan

Läs mer

Elevinflytande i planeringen av undervisningen. BFL-piloter 121114 Mats Burström

Elevinflytande i planeringen av undervisningen. BFL-piloter 121114 Mats Burström Elevinflytande i planeringen av undervisningen BFL-piloter 121114 Mats Burström Ur Lgr 11 2.3 Elevernas ansvar och inflytande Läraren ska svara för att alla elever får ett reellt inflytande på arbetssätt,

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling.

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. Torshälla stads nämnd Datum 1 (6) Torshälla stad Torshälla Förskolor Torshällas förskolor Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. Inledning Alla förskolor ska arbeta aktivt och målinriktat

Läs mer

Mellan Landskrona kommun, nedan kallad Landskrona och Svalövs kommun, nedan kallad Svalöv samt Bjuvs kommun, nedan kallad Bjuv har träffats

Mellan Landskrona kommun, nedan kallad Landskrona och Svalövs kommun, nedan kallad Svalöv samt Bjuvs kommun, nedan kallad Bjuv har träffats Mellan Landskrona kommun, nedan kallad Landskrona och Svalövs kommun, nedan kallad Svalöv samt Bjuvs kommun, nedan kallad Bjuv har träffats SAMVERKANSAVTAL om Räddningstjänst samt gemensam Räddningschef

Läs mer

Anmälan om sjukhusens läkemedelsförsörjning

Anmälan om sjukhusens läkemedelsförsörjning Anmälan om sjukhusens läkemedelsförsörjning Vägledning till Läkemedelsverkets föreskrifter (LVFS 2008:9) om anmälan om sjukhusens läkemedelsförsörjning Version 1, september 2008 Postadress/Postal address:

Läs mer

Skolbeslut för vuxenutbildning

Skolbeslut för vuxenutbildning Beslut 2011-06-22 Dnr 43-2010:6484 Skolbeslut för vuxenutbildning efter tillsyn av särvux i Simrishamns kommun Beslut 2011-06-22 1 (9) Dnr 43-2010:6484 Rektorn vid Särvux i Simrishamn Tillsyn i Särvux

Läs mer

Riktlinje för hantering av avvikelser inom den sociala verksamheten

Riktlinje för hantering av avvikelser inom den sociala verksamheten DOKUMENTTYP: RIKTLINJE 2015-04-16 Ansvarig: MAS, Kvalitetschef Utfärdat av: MAS, kvalitetsutvecklare Berörda verksamheter: Sociala verksamheten Version: 1/ 2015-04-16 Riktlinje för hantering av avvikelser

Läs mer

Rutin för missförhållande eller en påtaglig risk för missförhållande enligt 14 kap 3 SoL och 24 b LSS (Lex Sarah)

Rutin för missförhållande eller en påtaglig risk för missförhållande enligt 14 kap 3 SoL och 24 b LSS (Lex Sarah) Rutin för missförhållande eller en påtaglig risk för missförhållande enligt 14 kap 3 SoL och 24 b LSS (Lex Sarah) Uppdatering av lagstiftning har skett den 1 juli 2011. Reservation för att rutin kommer

Läs mer

PROJEKT. Anmälningspliktiga fordonstvättar 2011-03-02

PROJEKT. Anmälningspliktiga fordonstvättar 2011-03-02 PROJEKT Anmälningspliktiga fordonstvättar 2011-03-02 BESÖKSADRESS Hertig Johans Torg 2 Skövde TELEFON 0500-49 36 30 FAX 0500-41 83 87 E-POST miljoskaraborg@skovde.se WEBBPLATS www.miljoskaraborg.se Här

Läs mer

Likabehandlingsplan 2015

Likabehandlingsplan 2015 Grunduppgifter Likabehandlingsplan 2015 Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola Ansvariga för planen Förskolechefen Vår vision Till Pusselbitens förskola går alla utan rädsla för att bli utsatt

Läs mer

Enheten för arbetsrätt och arbetsmiljö Via e-post: anna.varg@employment.ministry.se 103 33 STOCKHOLM Ert dnr A2209/1877/ARM.

Enheten för arbetsrätt och arbetsmiljö Via e-post: anna.varg@employment.ministry.se 103 33 STOCKHOLM Ert dnr A2209/1877/ARM. Arbetsmarknadsdepartementet Enheten för arbetsrätt och arbetsmiljö Via e-post: anna.varg@employment.ministry.se 103 33 STOCKHOLM Vår ref /Karin Ekenger Ert dnr A2209/1877/ARM Stockholm, 2009-10-22 Remissyttrande

Läs mer

Egenkontroll för skolor och förskolor Information och vägledning

Egenkontroll för skolor och förskolor Information och vägledning Egenkontroll för skolor och förskolor Information och vägledning Vad är egenkontroll? Vad ingår i egenkontrollen? Hur gör man? Hur vet man vad som är bra? Vad vill vi se vid tillsynen? Var kan man hitta

Läs mer

1. Problemet. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Datum 2009-12-14

1. Problemet. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Datum 2009-12-14 samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Ert datum Er referens Avdelningen för risk- och sårbarhetsreducerande arbete Enheten för skydd av samhällsviktig verksamhet Jens Hagberg 010-240 51

Läs mer

Vi vill skapa en trygg miljö där olikheter är en tillgång.

Vi vill skapa en trygg miljö där olikheter är en tillgång. Vi vill skapa en trygg miljö där olikheter är en tillgång. Innehåll Vad säger lagen?. Definition av begrepp.. Åby förskolas likabehandlingsplan... Målsättning Främjande arbete Åtgärdande arbete Förankring.

Läs mer