Spelarutveckling ett helhetsperspektiv kapitel 6. miljö Johan Fallby, Riksinstruktör, beteendevetenskap

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Spelarutveckling ett helhetsperspektiv kapitel 6. miljö. 2012 Johan Fallby, Riksinstruktör, beteendevetenskap"

Transkript

1 Spelarutveckling ett helhetsperspektiv kapitel 6 miljö

2 fokus Hur kan miljön påverka utvecklingen? Vilka typer av socialt stöd finns det? Hur används socialt stöd på bästa sätt? Vad är fotbollskvadraten och hur påverkar den utvecklingen i fotboll? Vad är självuppfyllande profetia? Hur påverkar organisationen/föreningen utvecklingen?

3 6.1a Initiering Initieringsperioden i fotboll är från cirka 5 till 13 år och beskriver varför barn börjar och fortsätter i idrotten. Den främsta orsaken är att fotbollen är rolig. Barn tycker det är roligt att träna, träffa kompisar, spela matcher, lära sig ny teknik eller tusen andra saker. Barnens utveckling främst är beroende av föräldrarnas och tränarnas stöd. Det viktigaste är att föräldrar/tränare är duktiga på att uppmärksamma människan. Tränaren ska först och främst upplevas som snäll, empatisk och omtänksam. Det är bra om tränaren (a) har humanistisk och psykologisk kunskap att se och möta varje individ, (b) är skicklig att lära ut, samt (c) är duktig på tekniska, taktiska, psykiska och fysiska moment i fotboll. Föräldrarnas roll är att stödja praktiskt och emotionellt. Träning ska bestå av lekfulla moment där barnet är med och bestämmer takten i utvecklingen. Framgång definieras i form av utveckling och ansträngning, inte resultat. Belöningar baseras mer på om barnet lärt sig något nytt eller lagt ned arbete.

4 6.1b etablering Etableringsfasen är från cirka år i fotboll. För tjejer är sannolikt den här perioden något kortare. Den inleds när spelaren bestämt sig för att lägga lite mer tid på fotbollen. Spelaren börjar se sig själv som fotbollsspelare mer än exempelvis elev eller kamrat. Spelaren investerar mer och mer tid i fotboll. Val mellan olika aktiviteter sker. Spelaren själv brukar inte se det som att offra saker eftersom fotbollen värderas högt gentemot andra aktiviteter. Kraven ökar på tränare att ha större kunskap om teknik, taktik, psykologi och fysiologi i fotboll. Det humanistiska ledarskapet är dock fortsatt bäst. Målet är att spelare ska lära sig att ta egna initiativ, eget ansvar och så småningom bli självständig i sin utveckling. Föräldrarnas uppgifter och ansvar inom idrotten har minskat än mer. Emotionellt och praktiskt stöd är fortsatt viktigt.

5 6.1c perfektion Perfektionsfasen inleds efter etableringen och är i fotboll från cirka år. Sannolikt sker det några år tidigare för damspelare. I den här fasen dominerar fotboll, träning och matcher spelarens liv. Motivationen är hög och de satsar rejält med energi och tid på sin idrott. Spelarna bör i den här åldern ha ett samarbete med tränaren, snarare än att tränaren ska leda utvecklingstakten. För det krävs att spelaren har lärt sig att ta ett ökande ansvar för träning under utvecklingen. Spelarens egen nyfikenhet och kreativitet ska vara en central del av utvecklingen. Föräldrarnas roll har minskat betydligt, men finns där vid behov på emotionellt och praktiskt plan. Kanske finns det en också en partner nära spelaren.

6 6.2 socialt stöd Det är avgörande vem som ger vilken typ av stöd, hur stödet framförs, hur spelaren uppfattar, mottar och tror på stödet. Den uppfattade volymen på stödet är alltså inte avgörande. (Bloom, 1985)

7 6.3a fotbollskvadraten familj skola spelare kamrater förening förbund

8 6.3b fotbollskvadraten Spelaren har eget ansvar och ska kunna påverka sin egen utveckling. Den psykosociala miljön har stor betydelse för utvecklingen. Nätverket ska utvecklas tillsammans med spelaren. Kvalitén på träning och träningsmiljö med sunt motivationsklimat och bra instruktion är central. Skolan bidrar med nya perspektiv och kunskaper som är användbara för spelares utveckling. Spelare ska lära sig att påverka kvalitén på miljön samt nätverket. Högkvalitativ, målinriktad och medveten träning är en bidragande orsak till framgång i fotboll. Nära samarbete mellan exempelvis föreningens ledning, tränare, föräldrar och spelare optimerar utvecklingen. Spelaren i centrum.

9 6.4a socialt stöd känslomässigt Lyssnande stöd Personer som lyssnar på spelaren, för att få utlopp för känslor eller beskriva situationer från deras egen synvinkel. Ges effektivast av familj och kamrater. Emotionellt stöd Personer som ger ett känslomässigt stöd där spelaren får utlopp för sina tankar och känslor utan att bli dömda eller känna sig utlämnade. Ges effektivast av familj och kamrater. Emotionell utmaning Personer som ger stöd genom utmaning som stimulerar utveckling. Hjälper spelaren att få tänka igenom och ventilera vad denne verkligen tycker utan att för den skull behöva vara pressad. Hjälper spelaren att bli mer medveten om sina känslor, upplevelser och tankar. Ges effektivast av familj och kamrater.

10 6.4b socialt stöd tekniskt Uppskattande stöd Personer som ger stöd genom positiv feedback om kompetens och egen kontroll. Ges effektivast av personer som har stor insikt i det de diskuterar med spelaren. Fotbollstränaren i fotbollen, läraren i skolan och så vidare. Utmanande uppgifter Personer som ger stöd i nya utmanande konkreta uppgifter som stimulerar, ger nya kunskaper och är utvecklande. Ges effektivast av personer som har stor insikt i det de diskuterar med spelaren. Fotbollstränaren i fotbollen, läraren i skolan och så vidare. Verklighetsbekräftande stöd att ha personer som ger stöd åt spelarens idéer och placerar in idéerna i ett större sammanhang. Det skapar känsla av sammanhang, insikt och förståelse. Ges effektivast av personer som har stor insikt i det de diskuterar med spelaren. Fotbollstränaren i fotbollen, läraren i skolan och så vidare

11 6.4c socialt stöd konkret Materiellt stöd Personer som som ger materiell och konkret hjälp. Det kan gälla ekonomisk trygghet, rätt material vid rätt tillfälle eller massage och rehabiliteringsträning vid behov. Ges effektivast av personer som är spelaren nära exempelvis familjen i ekonomiska frågor under unga år, men också anställda med dessa arbetsuppgifter, exempelvis föreningen eller sponsorer. Personlig assistans Personer som ger stöd med markservicen som gör att exempelvis vardagsbestyr inte stör helheten. Det kan vara matlagning, skjutsning, tvättning, matinköp, läxläsning, kontakt med myndigheter eller andra vardagsbestyr. Ges effektivast av personer som är spelaren nära exempelvis familjen, men också anställda som har arbetsuppgifter med serviceinriktning, exempelvis materialförvaltare, agenter, ledare etcetera.

12 6.5 självuppfylande profetia Tränaren har en uppfattning om spelaren som förutsäger prestationsnivån under den närmaste framtiden Förväntningar påverkar, omedvetet eller medvetet, beteendet mot spelaren positiv eller negativ spiral Beteendet påverkar spelarens motivation, prestation och inlärning Spelarens prestation anpassar sig till tränarens uppfattning, en positiv eller negativ spiral av utvecklingen inleds Tränaren får bekräftelse på sin uppfattning genom den självuppfyllande profetian

13 6.6 självuppfyllande profetia Beskrivning av självuppfyllande profetia Det är en profetia om spelare som påstås vara sann, men inte är det. Den påverkar dock spelare på ett sådant sätt att deras reaktioner får profetian att bli sann. Alltså, om tränaren tror på att spelaren ska utvecklas mycket i framtiden så kommer denna att göra det. Om tränaren inte tror på spelaren kommer utvecklingen också bli sämre.

14 6.8a stress i organisation / förening Interna faktorer Ökad risk för skada på grund av exempelvis ökad stress Brister i arbete med målsättning Brister i kvalificerat stöd i rehabilitering Känslor av maktlöshet genom liten möjlighet att påverka egen situation Ny situation där spelare saknar erfarenhet och kunskap, exempelvis en karriärövergång Orealistiskt eller lågt självförtroende Livsstil som krockar med ambitionen att utvecklas i fotboll Mer?

15 6.8b stress i organisation / förening Miljöfaktorer Otydlighet i laguttagning, Orättvis fördelning av ekonomiska medel Opassande träningsmiljö och/eller träningsmetoder Brister i logistik Brister i träningsfaciliteter Brister i tränarfilosofi hos tränare/ledare Vantrivsel med den sociala miljön Rädsla för misslyckande utifrån kriterier som föreningen/tränaren satt Bristande socialt stöd Dåliga relationer och konflikter Brister i kommunikation/information Mer?

16 6.8c stress i organisation / förening Ledarskapsfaktorer Oklar ledarfilosofi Syn på träning och inlärning Resultat eller prestationsorientering Egen utveckling som tränare Ledarstil Brist på kunskap Konflikter inom ledargrupp och/eller spelargrupp Brister i feedback

17 6.8d stress i organisation / förening Lagfaktorer Lagsammanhållning Informella ledare Strukturen i laget. Kommunikationen i och runt laget Nätverket med stödjande funktioner runt laget Spelares och ledares formella och informella roller Grupperingar Konflikter Dåligt samarbete

18 6.9 skola Att ha aktiviteter vid sidan av fotbollen ökar sannolikheten för utveckling. Viktigt med samarbete mellan förening och skola för spelarens bästa. Utveckling av personliga egenskaper och erfarenheter utanför fotbollen viktigt. Skolan fyller en viktig funktion för att bredda spelarens identitet. Ger trygghet med utbildning till efter fotbollskarriären. Skolan ska vara en del i nätverket runt spelare. Fördela belastningen mellan skolan och fotbollen, kom ihåg att det egentligen är två heltidsjobb under gymnasietiden! Försök hitta flexibla lösningar så att både skola och fotboll ges bästa möjligheter. Skolan och idrotten kan gemensamt ge spelaren många livsfärdigheter som är nyttiga resten av livet.

19 ökade möjligheter för livsfärdigheter Att skapa motivation för utbildning och livsfärdigheter a) Vision långsiktigt arbete. b) Organisation. c) Individuell utveckling. d) Ansvariga personers karakteristik. Johan Fallby, Riksinstruktör, beteendevetenskap

20 strategier för motivation Meningsfulla nivåanpassade individuella uppgifter Inflytande och egen kontroll till spelare/elever Uppmuntra alltid en god insats Uppmuntra olika strategier att söka och värdera kunskap på Lägg fokus på prestationen och processen i lärandet Ha tydliga mål för inlärningen Stimulera kreativitet, glädje och nyfikenhet Johan Fallby, Riksinstruktör, beteendevetenskap

Spelarutveckling ett helhetsperspektiv kapitel 4. spelare. 2012 Johan Fallby, Riksinstruktör, beteendevetenskap

Spelarutveckling ett helhetsperspektiv kapitel 4. spelare. 2012 Johan Fallby, Riksinstruktör, beteendevetenskap Spelarutveckling ett helhetsperspektiv kapitel 4 spelare fokus Definition av mental tuffhet. Hur påverkar man mental tuffhet? Hur påverkar personlighet utveckling och prestation? Hur kan man arbeta med

Läs mer

P-02/03 säsongen 2016

P-02/03 säsongen 2016 P-02/03 säsongen 2016 AGENDA DU ÄR VÄRDEFULL IDROTTENS VÄRDEGRUND LAGANDA = VI TILLSAMMANS VINNARE I LÄNGDEN DU ÄR VÄRDEFULL 1. VARFÖR ÄR VI TRÄNARE & VARFÖR SPELAR NI FOTBOLL? (grupperna skriver varsin

Läs mer

Tränarguide del 1. Mattelek. www.mv-nordic.se

Tränarguide del 1. Mattelek. www.mv-nordic.se Tränarguide del 1 Mattelek www.mv-nordic.se 1 ATT TRÄNA MED MATTELEK Mattelek är ett adaptivt träningsprogram för att träna centrala matematiska färdigheter såsom antalsuppfattning, den inre mentala tallinjen

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet! Det kan ha varit en tjej- / killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske ordnat ett musikarrangemang, skött ett café,

Läs mer

ÄT RÄTT NÄR DU TRÄNAR

ÄT RÄTT NÄR DU TRÄNAR ÄT RÄTT NÄR DU TRÄNAR Lärgruppsplan Lärgruppsplan Hur mycket, och vad, du äter spelar en stor roll för förmågan att prestera, såväl fysiskt som psykiskt. Vill du optimera din prestation kan det till och

Läs mer

Varför är det så viktigt hur vi bedömer?! Christian Lundahl!

Varför är det så viktigt hur vi bedömer?! Christian Lundahl! Varför är det så viktigt hur vi bedömer?! Christian Lundahl! Fyra olika aspekter! Rättvisa! Reflektion och utvärdering av vår egen undervisning! Motivation för lärande! Metalärande (kunskapssyn)! 1. Rättvisa!

Läs mer

Fördjupning: idrottspsykologiska färdigheter. Idrottspsykologi för NIU-elever/spelare

Fördjupning: idrottspsykologiska färdigheter. Idrottspsykologi för NIU-elever/spelare Fördjupning: idrottspsykologiska färdigheter Idrottspsykologi för NIU-elever/spelare I den första delkursen diskuteras framförallt begreppen mental träning, flow och återhämtning. Där har du fått ta del

Läs mer

SöFF:s SUP: Ledstjärnor Spelarutbildningsplan Träningsinnehåll

SöFF:s SUP: Ledstjärnor Spelarutbildningsplan Träningsinnehåll SöFF:s SUP: Ledstjärnor Spelarutbildningsplan Träningsinnehåll Talang = orka träna mycket Den världsberömde pianisten Artur Rubinstein tillfrågas på en gata nära Carnegie Hall: -Ursäkta mig herrn, vet

Läs mer

Äspereds IF VITA LINJER. & spår. på vägen mot Framtiden

Äspereds IF VITA LINJER. & spår. på vägen mot Framtiden Äspereds IF på vägen mot Framtiden 2 VISIONSARBETE Äspereds IF Nu är det dags att ta ett nytt steg i vår framtidsutveckling. Vår vision är att Äspereds IF skall skapa Bygdens bästa miljö för medlemskap

Läs mer

Sammanfatta era aktiviteter och effekten av dem i rutorna under punkt 1 på arbetsbladet.

Sammanfatta era aktiviteter och effekten av dem i rutorna under punkt 1 på arbetsbladet. Guide till arbetsblad för utvecklingsarbete Arbetsbladet är ett verktyg för dig och dina medarbetare/kollegor när ni analyserar resultatet från medarbetarundersökningen. Längst bak finns en bilaga med

Läs mer

Förskolan Vårskogen, Svaleboskogen 7. Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-16

Förskolan Vårskogen, Svaleboskogen 7. Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-16 Förskolan Vårskogen, Svaleboskogen 7 Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-16 Planen gäller från november 2015-oktober 2016 Ansvariga för planen är avdelningens förskollärare Hela arbetslaget

Läs mer

Syftet med en personlig handlingsplan

Syftet med en personlig handlingsplan Syftet med en personlig handlingsplan Gör idéerna konkreta Ger dig något att hålla dig till mellan mötena Skapar tillförlitlighet i utvecklingen Hjälper dig att fokusera på några områden Påminnelse om

Läs mer

Föräldrapolicy 2015-01-01

Föräldrapolicy 2015-01-01 Föräldrapolicy 2015-01-01 Som förälder till en av ungdomarna i IBK Hallsta är Du en viktig del av vår verksamhet. Du är en stor resurs och hjälper oss att nå våra mål. Utan förälderns medverkan i stort

Läs mer

Sektionen för Beteendemedicinsk smärtbehandling

Sektionen för Beteendemedicinsk smärtbehandling Sektionen för Beteendemedicinsk smärtbehandling Karolinska Universitetssjukhuset Solna Smärtcentrum Sektionen för Beteendemedicinsk smärtbehandling tar emot patienter med långvarig och svårbehandlad smärta

Läs mer

Barn- och ungdomsfotboll i Hälsingland Så spelar vi 11-mannafotoll

Barn- och ungdomsfotboll i Hälsingland Så spelar vi 11-mannafotoll (Uppdaterat den 25 april 2016) Barn- och ungdomsfotboll i Hälsingland Så spelar vi 11-mannafotoll Bättre och mer utvecklande spel Fortsatt utbildning Inriktning mot seniorfotboll När man blir 14-15 år

Läs mer

Kursplan i svenska. Därför tränar vi följande färdigheter under elevens skoltid i ämnet svenska: Tala, lyssna och samtala. År 1

Kursplan i svenska. Därför tränar vi följande färdigheter under elevens skoltid i ämnet svenska: Tala, lyssna och samtala. År 1 Kursplan i svenska Språket är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Genom språket kan människor utveckla sin identitet, uttrycka känslor och tankar och förstå hur andra känner

Läs mer

Det är bra om även distriktsstyrelsen gör en presentation av sig själva på samma sätt som de andra.

Det är bra om även distriktsstyrelsen gör en presentation av sig själva på samma sätt som de andra. Modul: Föreningspresentation Ett stort blädderblocksblad delas upp i fyra rutor. Deltagarna, som under detta pass är indelade föreningsvis, får i uppgift att rita följande saker i de fyra rutorna: Föreningsstyrelsen

Läs mer

Miljö och material på förskolan, hållbar utveckling

Miljö och material på förskolan, hållbar utveckling Minnesanteckningar från föräldramöte på 9/10 2014 Tack till er alla som nyfiket och intresserat deltog under kvällen. Under kvällen berättade pedagogerna hur vi möter vardagen tillsammans med era barn

Läs mer

Erfarenheter från ett pilotprojekt med barn i åldrarna 1 5 år och deras lärare

Erfarenheter från ett pilotprojekt med barn i åldrarna 1 5 år och deras lärare Erfarenheter från ett pilotprojekt med barn i åldrarna 1 5 år och deras lärare I boken får vi följa hur barn tillsammans med sina lärare gör spännande matematikupptäckter - i rutinsituationer - i leken

Läs mer

BFL & IKT (och SUA kommer )

BFL & IKT (och SUA kommer ) BFL & IKT (och SUA kommer ) För hållbar högre måluppfyllelse för alla barn och ungdomar! Alla elever ska stimuleras att nå eller överträffa sina kunskapsmål i alla ämnen utifrån höga förväntningar och

Läs mer

Samtals- och dokumentationsunderlag Språk och erfarenheter

Samtals- och dokumentationsunderlag Språk och erfarenheter Kartläggningsmaterial för nyanlända elever Samtals- och dokumentationsunderlag Språk och erfarenheter Steg 1 2 3 Samtals- och dokumentationsunderlag Steg 1 Information till elev och vårdnadshavare före

Läs mer

Den sammanvägda bilden visar på en hög motivation och goda förutsättningar för ett gott medarbetarengagemang.

Den sammanvägda bilden visar på en hög motivation och goda förutsättningar för ett gott medarbetarengagemang. Den sammanvägda bilden av medarbetarundersökningen 2015 visar att Nybro kommun är en bra arbetsgivare. Här finns hög motivation och goda förutsättningar för ett gott medarbetarengagemang. Medarbetare känner

Läs mer

Hälso- och sjukvårdslagen

Hälso- och sjukvårdslagen Hälso- och sjukvårdslagen Barnets behov av information, råd och stöd ska särskilt beaktas av hälso- och sjukvården och dess personal om barnets förälder eller någon annan vuxen som barnet varaktigt bor

Läs mer

Program Handledning Förutsättningar: Träningar Teori

Program Handledning Förutsättningar: Träningar Teori Program Handledning Förutsättningar: Träningar Teori Lördag (Dag 1) 07:30 Samling ledare 08:00 Lägret öppnas Information/indelning grupper iordningställande av sovsalar, genomgång av regler mm 09:30 Träning

Läs mer

Intervjumall. Datum: Intervjuare: Kandidatens namn: Kandidatens uppgifter: www.roirekrytering.se info@roirekrytering.se Växel: 0770 110 177 1 (5)

Intervjumall. Datum: Intervjuare: Kandidatens namn: Kandidatens uppgifter: www.roirekrytering.se info@roirekrytering.se Växel: 0770 110 177 1 (5) Intervjumall Datum: Intervjuare: Kandidatens namn: Kandidatens uppgifter: www.roirekrytering.se info@roirekrytering.se Växel: 0770 110 177 1 (5) Intervju Att hålla i en anställningsintervju kan vara svårt.

Läs mer

spelarutbildning LIF-Ungdom Policy - träningsinriktning Ställ Er frågorna inför träningsplaneringen

spelarutbildning LIF-Ungdom Policy - träningsinriktning Ställ Er frågorna inför träningsplaneringen LIF-Ungdom spelarutbildning Policy - träningsinriktning Ställ Er frågorna inför träningsplaneringen Hur många tränare är vi? Hur många träningspass? Vad ska vi träna på? Varför? Hur? Vilka instruktionspunkter

Läs mer

Fritidshem och skola i samspel

Fritidshem och skola i samspel Fritidshem och skola i samspel Pedagogisk plan för fritidshemmen på UTBYNÄSSKOLAN 1 Fritidshemmet är en frivillig verksamhet som ligger utanför skolans timplan. Alla som arbetar i skolan har som uppdrag

Läs mer

SAMLA LAGLEDNINGEN INFÖR SÄSONGEN

SAMLA LAGLEDNINGEN INFÖR SÄSONGEN 1 SAMLA LAGLEDNINGEN INFÖR SÄSONGEN Träffas - trivas utvecklas i gemenskap! Träff 1: Träff 2: Träff 3: Träff 4: Träff 5: Analys (ledare) Analys (spelare) Planering Inför upptakten med föräldrar/spelare

Läs mer

Kampanj kommer från det franska ordet campagne och innebär att man under en tidsbegränsad period bedriver en viss verksamhet.

Kampanj kommer från det franska ordet campagne och innebär att man under en tidsbegränsad period bedriver en viss verksamhet. EN LITEN KAMPANJSKOLA Kampanj kommer från det franska ordet campagne och innebär att man under en tidsbegränsad period bedriver en viss verksamhet. Finns det något man kan tänka på när man ska sprida ett

Läs mer

Sid. 87-99 i boken Rekrytering. Författare Annica Galfvensjö, Jure Förlag

Sid. 87-99 i boken Rekrytering. Författare Annica Galfvensjö, Jure Förlag Sid. 87-99 i boken Rekrytering Författare Annica Galfvensjö, Jure Förlag Nedan finner du en intervjuguide med förslag på frågor som du kan använda under intervjun. Det är många frågor så välj de du tycker

Läs mer

Arbetsplan Jämjö skolområde

Arbetsplan Jämjö skolområde Arbetsplan Jämjö skolområde 2016 för Torhamns skola Jämjö skolområde: Jämjö skolområde består av ett antal skolor inklusive fritidshem där vår gemensamma målsättning är att ge alla elever bästa förutsättningar

Läs mer

Boll-lek om normer. Nyckelord: likabehandling, hbt, normer/stereotyper, skolmiljö. Innehåll

Boll-lek om normer. Nyckelord: likabehandling, hbt, normer/stereotyper, skolmiljö. Innehåll 1 Boll-lek om normer Nyckelord: likabehandling, hbt, normer/stereotyper, skolmiljö Innehåll Materialet bygger på en övning där eleverna, genom en lek med bollar, får utmana sin förmåga att kommunicera

Läs mer

Innehållsförteckning. 1. Tyresö församlings förskola 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning. 4.

Innehållsförteckning. 1. Tyresö församlings förskola 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning. 4. Trollbäcken Innehållsförteckning 1. Tyresö församlings förskola 1.1 Verksamhet och profil 2. Övergripande målsättning 3. Inledning 4. Normer och värden 4.1 Läroplanen 4.2 Förskolans mål 4.2.1Vi vill nå

Läs mer

Kvalitetsredovisning Läsår 2010-2011

Kvalitetsredovisning Läsår 2010-2011 Kvalitetsredovisning Läsår 2010-2011 Arbetsplats: Annebo förskola avd. Ekebo Arbetslag: Sara Lindström, Lena Narvefors och Johanna Karlsson Annebos gemensamma pedagogiska utgångspunkt På vår förskola vill

Läs mer

Läraren som moderator vid problemlösning i matematik

Läraren som moderator vid problemlösning i matematik Läraren som moderator vid problemlösning i matematik Cecilia Christiansen 9 oktober 2012 Kursplanen för matematik: matematisk verksamhet är till sin art en kreativ, reflekterande och problemlösande aktivitet

Läs mer

Kvalitetsrapport Så här går det

Kvalitetsrapport Så här går det Kvalitetsrapport Så här går det Uppföljning av det systematiska kvalitetsarbetet på Roma, Hogrän och Vänge förskolor, Roma förskoleområde Verksamhetsåret 2013/2014 Kort sammanfattning av enhetens kvalitetsarbete

Läs mer

Sverige. Från. Till de Olympiska spelen TESTA DINA GRÄNSER.RESAN BÖRJAR HÄR. heroesoftomorrow.nu

Sverige. Från. Till de Olympiska spelen TESTA DINA GRÄNSER.RESAN BÖRJAR HÄR. heroesoftomorrow.nu Ett projekt av Sveriges Olympiska Kommitté med stöd från Från Sverige Till de Olympiska spelen TESTA DINA GRÄNSER.RESAN BÖRJAR HÄR. heroesoftomorrow.nu Heroes of Tomorrow 2015 Den olympiska lågan representerar

Läs mer

Fakta och förhållningssätt för professionella som möter utsatta barn

Fakta och förhållningssätt för professionella som möter utsatta barn Fakta och förhållningssätt för professionella som möter utsatta barn Malmö den 21 mars 2011 Nicklas Kartengren, projektsamordnare Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN Berättelser

Läs mer

Öjersjö Brunn F 3. Fritidshemmet en plats att växa på.

Öjersjö Brunn F 3. Fritidshemmet en plats att växa på. Öjersjö Brunn F 3 Fritidshemmet en plats att växa på. Hoppet, Framtiden och Utsikten Läsåret 2015 2016 Allmän information Aktuella tider Fritidshemmet är öppet mellan kl. 06.30 18.00 Frukost serveras 7.20

Läs mer

Skolplan för Svedala kommun 2012 2015

Skolplan för Svedala kommun 2012 2015 skolplan 2012 2015 Skolplan för Svedala kommun 2012 2015 Nulägesbeskrivning Den kommunala förskolan, grundskolan och gymnasieskolan i Svedala kommun har en gemensam verksamhetsidé. Syftet med verksamhetsidén

Läs mer

Vi skall skriva uppsats

Vi skall skriva uppsats Vi skall skriva uppsats E n vacker dag får du höra att du skall skriva uppsats. I den här texten får du veta vad en uppsats är, vad den skall innehålla och hur den bör se ut. En uppsats är en text som

Läs mer

Kvalitetsrapport Så här går det

Kvalitetsrapport Så här går det Kvalitetsrapport Så här går det Uppföljning av det systematiska kvalitetsarbetet på Lärkan förskola, Öja Verksamhetsåret 2013/2014 Kort sammanfattning av enhetens kvalitetsarbete under verksamhetsåret

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2014/15 Förskolan Björnen Lilla Björn

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2014/15 Förskolan Björnen Lilla Björn Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2014/15 Förskolan Björnen Lilla Björn 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning sidan 4 Förutsättningar sidan 4 Normer

Läs mer

UNGDOMSVARIANTEN FOLKHÄLSOPLAN 2004-2008. Det är vi som gjort Ungdomsvarianten!

UNGDOMSVARIANTEN FOLKHÄLSOPLAN 2004-2008. Det är vi som gjort Ungdomsvarianten! FOLKHÄLSOPLAN 2004-2008 UNGDOMSVARIANTEN Det är vi som gjort Ungdomsvarianten! Målområden för folkhälsoarbetet i Götene kommun är: Barn och ungdomars hälsa, Drogförebyggande arbete, Psykisk hälsa, Trygga

Läs mer

Sammanfattning på lättläst svenska

Sammanfattning på lättläst svenska Sammanfattning på lättläst svenska Utredningen skulle utreda och lämna förslag i vissa frågor som handlar om svenskt medborgarskap. Svenskt medborgarskap i dag Vissa personer blir svenska medborgare när

Läs mer

Enkätresultat för elever i åk 9 i Borås Kristna Skola i Borås hösten 2012. Antal elever: 20 Antal svarande: 19 Svarsfrekvens: 95% Klasser: Klass 9

Enkätresultat för elever i åk 9 i Borås Kristna Skola i Borås hösten 2012. Antal elever: 20 Antal svarande: 19 Svarsfrekvens: 95% Klasser: Klass 9 Enkätresultat för elever i åk 9 i Borås Kristna Skola i Borås hösten 2012 Antal elever: 20 Antal svarande: 19 Svarsfrekvens: 95% Klasser: Klass 9 Skolenkäten Skolenkäten går ut en gång per termin till

Läs mer

Information till elever och föräldrar i skolår 5

Information till elever och föräldrar i skolår 5 Information till elever och föräldrar i skolår 5 Att börja skolår 6 innebär en del förändringar jämfört med tidigare skolgång. När det gäller vilka olika ämnen ni skall läsa och hur mycket tid per vecka

Läs mer

Matematiken har alltid funnits omkring

Matematiken har alltid funnits omkring katarina brännström & åsa pesula På tredje plats i mitten Personalen på Karungi förskola arbetar med barnens känsla för lägesbegrepp med hjälp av sånger, teckningar och andra material. Med fokus på matematik

Läs mer

Utvärdering APL frågor till praktikant

Utvärdering APL frågor till praktikant Utvärdering APL frågor till praktikant Jag studerar på A. Vård och Omsorgsprogrammet för 0 0 ungdomar åk 1 B. Vård och Omsorgsprogrammet för 1 1,9 ungdomar åk 2 C. Vård och Omsorgsprogrammet för 8 15,4

Läs mer

Omfattning: 2 + 2 heldagar samt tre coachtillfällen med personlig coaching. För mer information och frågor kontakta oss på info@shifteducation.

Omfattning: 2 + 2 heldagar samt tre coachtillfällen med personlig coaching. För mer information och frågor kontakta oss på info@shifteducation. SHIFT 1 Vänder sig till dig som samarbetar med människor. SHIFT 1 är en utbildning i det coachande förhållningssättet och grundläggande kunskaper i coaching som metod. Du får praktiska verktyg baserade

Läs mer

Tillsammans för en idrott fri från Alkohol, Narkotika, Doping och Tobak. Gemensam ANDT-policy för idrottsföreningar i Skövde kommun

Tillsammans för en idrott fri från Alkohol, Narkotika, Doping och Tobak. Gemensam ANDT-policy för idrottsföreningar i Skövde kommun Tillsammans för en idrott fri från Alkohol, Narkotika, Doping och Tobak Gemensam ANDT-policy för idrottsföreningar i Skövde kommun Varför? De allra flesta barn och ungdomar är någon gång aktiva i en idrottsförening.

Läs mer

Statsbidrag för läxhjälp till huvudmän 2016

Statsbidrag för läxhjälp till huvudmän 2016 Statsbidragsenheten 1 (5) Statsbidrag för läxhjälp till huvudmän 2016 Skolverket lämnar statsbidrag enligt förordning (2014:144) om statsbidrag för hjälp med läxor eller annat skolarbete utanför ordinarie

Läs mer

Hur gör jag så att patienten blir delaktig, i samtalet, för att hitta lösningar vid förskrivning av hjälpmedel?

Hur gör jag så att patienten blir delaktig, i samtalet, för att hitta lösningar vid förskrivning av hjälpmedel? Hur gör jag så att patienten blir delaktig, i samtalet, för att hitta lösningar vid förskrivning av hjälpmedel? Ulrika Boo Hjälpmedelscentrum Sussan Öster Kompetenscentrum för hälsa Vad hoppas du på att

Läs mer

Invisible Friend 2013-02-18 Senast uppdaterad 2013-02-19

Invisible Friend 2013-02-18 Senast uppdaterad 2013-02-19 Invisible Friend 2013-02-18 Senast uppdaterad 2013-02-19 Jenny Axene och Christina Pihl driver företaget Invisible Friend som skänker dockor till barn som sitter fängslade för att dom är födda där, barn

Läs mer

Vad är det att vara en bra brandman? Vad kan man då?

Vad är det att vara en bra brandman? Vad kan man då? Vad är det att vara en bra brandman? Vad kan man då? Vad säger omvärlden? Youtube? Bra brandman? Google? Bra brandman? Varför bedömning som lärande? Många föreställningar och erfarenheter Inget är så dåligt

Läs mer

KUPOL en studie om skolmiljöns betydelse för ungdomars hälsa ENKÄT TILL ELEVER I ÅRSKURS 9

KUPOL en studie om skolmiljöns betydelse för ungdomars hälsa ENKÄT TILL ELEVER I ÅRSKURS 9 101001 KUPOL en studie om skolmiljöns betydelse för ungdomars hälsa ENKÄT TILL ELEVER I ÅRSKURS 9 Inbjudan att delta i en studie om skolan, lärande och miljö 001 Vad är Kupol? Kupol (Kunskap om ungas

Läs mer

Projekt benböj på olika belastningar med olika lång vila

Projekt benböj på olika belastningar med olika lång vila Projekt benböj på olika belastningar med olika lång vila Finns det några skillnader i effektutveckling(kraft x hastighet) mellan koncentriskt och excentriskt arbete på olika belastningar om man vilar olika

Läs mer

som bäst på dagis Barnträdgårdslärarförbundet 2006

som bäst på dagis Barnträdgårdslärarförbundet 2006 som bäst på dagis Barnträdgårdslärarförbundet 2006 samspel är kärnan i barnpedagogikens kvalitet barnets intresse, nyfikenhet och vilja att samarbeta främjar dess utveckling och inlärning. Barnet utvecklas

Läs mer

Presentationsövningar

Presentationsövningar Varje möte då temadialog används bör inledas med en presentationsövning. har flera syften. Både föräldrar och ledare har nytta av att gå igenom samtliga deltagares namn och dessutom få en tydlig bild av

Läs mer

Rapport uppdrag. Advisory board

Rapport uppdrag. Advisory board 1 Rapport uppdrag Advisory board 2 Advisory board AB är en dialogmodell som på ett stukturerat sätt ger möjlighet till samråd och dialog med unga i utvecklingsarbeten/verksamhetsutveckling inom kommunen,

Läs mer

Matris för Hem och Konsumentkunskap åk.6 8 Nivå 1 Nivå 2 Nivå 3 Nivå 4

Matris för Hem och Konsumentkunskap åk.6 8 Nivå 1 Nivå 2 Nivå 3 Nivå 4 Ur Kunskapskrav Lgr11 Bedömningsaspekter Förstå recept och instruktioner Matris för Hem och Konsumentkunskap åk.6 8 Nivå 1 Nivå 2 Nivå 3 Nivå 4 Behöver lärarstöd med att förstå och följa ett recept. Är

Läs mer

Riktlinjer för medborgardialog

Riktlinjer för medborgardialog Riktlinjer för medborgardialog Kommunstyrelseförvaltningen 2015 Principer för dialogen i Söderhamns kommun Att engagera medborgarna och skapa former för delaktighet och dialog för kommunens utveckling

Läs mer

Förväntansdokument Bodals Skola F-9

Förväntansdokument Bodals Skola F-9 Förväntansdokument Bodals Skola F-9 Läsåret 2014-2015 Inledning Detta förväntansdokument syftar till att tydliggöra vilka förväntningar förskoleklass, skola och fritids har på vårdnadshavare och elever,

Läs mer

Uppdrag: Huset. Fundera på: Vilka delar i ditt hus samverkar för att elen ska fungera?

Uppdrag: Huset. Fundera på: Vilka delar i ditt hus samverkar för att elen ska fungera? Uppdrag: Huset Praktiskt arbete: (Krav) Göra en skiss över ditt hus. Bygga en modell av ett hus i en kartong med minst två rum. Koppla minst tre lampor och två strömbrytare till ditt hus. Visa både parallellkoppling

Läs mer

Kvalitetsarbete i förskolan

Kvalitetsarbete i förskolan Kvalitetsarbete i förskolan Läsåret 2015-2016 Förskola/avdelning Mobacken/Villan Ort Hammerdal Ansvarig förskolechef Ewa Ottosson Kontaktinformation Mobacken/Villans förskola Moviksgatan 1 83070 Hammerdal

Läs mer

Unga föräldrars deltagande i föräldragrupper vid BVC. Jan Hjelte Ulf Hyvönen Magdalena Sjöberg

Unga föräldrars deltagande i föräldragrupper vid BVC. Jan Hjelte Ulf Hyvönen Magdalena Sjöberg Unga föräldrars deltagande i föräldragrupper vid BVC Jan Hjelte Ulf Hyvönen Magdalena Sjöberg Värdet av att delta Olika typer av föräldrastöd har visat positiva resultat i förhållande till föräldraskap.

Läs mer

Skolförvaltningen Verksamhetsområde Södra. Elevhälsoplan. Verksamhetsområde Södra. F-klass åk 3. Fritidshem. Solenskolan.

Skolförvaltningen Verksamhetsområde Södra. Elevhälsoplan. Verksamhetsområde Södra. F-klass åk 3. Fritidshem. Solenskolan. Skolförvaltningen Verksamhetsområde Södra Elevhälsoplan Verksamhetsområde Södra F-klass åk 3 Fritidshem Solenskolan Läsåret 2014/15 Ju mer vi värderar och uppskattar varandra, desto bättre blir vi var

Läs mer

Snösätra Förskolor. Pedagogiska ställningstaganden :

Snösätra Förskolor. Pedagogiska ställningstaganden : Sid 1 (6) Snösätra Förskolor Pedagogiska ställningstaganden :? Vi bygger vår verksamhet på barnens nyfikenhet, lust och inre motivation! För att vi ska lyckas krävs att vi hittar en ingång till varje barn!?

Läs mer

UTMANINGAR OCH MÖJLIGHETER HAR DU 730 DAGAR OCH ETT STARKT DRIV DÅ HAR VI EN LEDARROLL TILL DIG

UTMANINGAR OCH MÖJLIGHETER HAR DU 730 DAGAR OCH ETT STARKT DRIV DÅ HAR VI EN LEDARROLL TILL DIG UTMANINGAR OCH MÖJLIGHETER HAR DU 730 DAGAR OCH ETT STARKT DRIV DÅ HAR VI EN LEDARROLL TILL DIG VÄLKOMMEN TILL BERENDSEN Tack för att du vill lägga lite tid på att lära känna oss - det kan löna sig. För

Läs mer

Skolinspektionen; Kvalitet i fritidshem, Kvalitetsgranskning, rapport 2010:3

Skolinspektionen; Kvalitet i fritidshem, Kvalitetsgranskning, rapport 2010:3 Skolinspektionen; Kvalitet i fritidshem, Kvalitetsgranskning, rapport 2010:3 Landsomfattande granskning vid 77 fritidshem i 17 kommuner Syfte: Att bidra till en förbättrad kvalitet Underlag för förbättringsarbete

Läs mer

Barn berättar om relationer

Barn berättar om relationer Barn berättar om relationer 300 Min kollega Hemrik Elmer från Stockholm har en kompis som samlar på barns tankar och jag tyckte de var så tänkvärda att de bör få få en större allmänhet. Frågorna rör relationer

Läs mer

FREDA-farlighetsbedömning

FREDA-farlighetsbedömning FREDA-farlighetsbedömning Råd för användning FREDA-farlighetsbedömning görs i samtal med den våldsutsatta. Det är viktigt att förklara varför man gör FREDA-farlighetsbedömning. Det vanligaste skälet är

Läs mer

Nyanlända elever i skolan

Nyanlända elever i skolan Nyanlända elever i skolan Flera språk och mer än så Skolan missar ofta att se hur mycket ett enskilt barn faktiskt kan, särskilt om hen inte kan uttrycka sina kunskaper på svenska. De barn som går i skolan

Läs mer

Granskningsrapport. Brukarrevision. Angered Boendestöd

Granskningsrapport. Brukarrevision. Angered Boendestöd Granskningsrapport Brukarrevision Angered Boendestöd 2013 INLEDNING Syftet med brukarrevisionsarbetet är att söka finna nya och bättre sätt att ta reda på vad de vi är till för inom verksamhetsområdet

Läs mer

LPP RÖRELSE, LEK OCH HÄLSA ÅR 1-3

LPP RÖRELSE, LEK OCH HÄLSA ÅR 1-3 LPP RÖRELSE, LEK OCH HÄLSA ÅR 1-3 Beskrivning av elevgrupp Fritidshemmet består av tre fritidslärare och 28 elever i åldrarna 7-10 år. Då behovet av att röra på sig är stort och fritidshemmets utrymmen

Läs mer

Individuellt Mjukvaruutvecklingsprojekt

Individuellt Mjukvaruutvecklingsprojekt Individuellt Mjukvaruutvecklingsprojekt RPG-spel med JavaScript Författare Robin Bertram Datum 2013 06 10 1 Abstrakt Den här rapporten är en post mortem -rapport som handlar om utvecklandet av ett RPG-spel

Läs mer

Utveckla arbetsmiljö och verksamhet genom samverkan

Utveckla arbetsmiljö och verksamhet genom samverkan DEL 1: Utveckla arbetsmiljö och verksamhet genom samverkan Modulen inleds med det övergripande målet för modul 6 och en innehållsförteckning över utbildningens olika delar. Börja med att sätta ramarna

Läs mer

Frågor och svar för föreningar om nya ansökningsregler för aktivitetsbidrag från och med 1 januari 2017

Frågor och svar för föreningar om nya ansökningsregler för aktivitetsbidrag från och med 1 januari 2017 Frågor och svar för föreningar om nya ansökningsregler för aktivitetsbidrag från och med 1 januari 2017 Innehåll Generella frågor... 2 Vad är det som ändras 1 januari 2017?... 2 Vad behöver min förening

Läs mer

Manpower Work Life: 2014:1. Manpower Work Life. Rapport 2014. Mångfald på jobbet

Manpower Work Life: 2014:1. Manpower Work Life. Rapport 2014. Mångfald på jobbet Manpower Work Life: 2014:1 Manpower Work Life Rapport 2014 Mångfald på jobbet MÅNGFALD PÅ JOBBET Mångfald diskuteras ständigt i media, men hur ser det egentligen ut på Sveriges arbetsplatser? Hur ser svenska

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN FÖR FRITIDSGÅRDEN FRITIDSGÅRDENS VISION

VERKSAMHETSPLAN FÖR FRITIDSGÅRDEN FRITIDSGÅRDENS VISION Storåskolan fritidsgård Norra skolområdet 2015-10-12 VERKSAMHETSPLAN FÖR FRITIDSGÅRDEN ht 2015- vt 2016 FRITIDSGÅRDENS VISION FRITIDSGÅRDEN ÄR EN POSTIV MÖTESPLATS DÄR ALLA TRIVS Med glädje, vänskap och

Läs mer

Skriva B gammalt nationellt prov

Skriva B gammalt nationellt prov Skriva B gammalt nationellt prov Skriva B.wma Då fortsätter vi skrivträningen. Detta avsnitt handlar om att anpassa sin text till en särskild situation, en speciell texttyp och särskilda läsare. Nu ska

Läs mer

PEDAGOGISK PLAN FÖR FÖRSKOLEKLASS PÅ UTBYNÄSSKOLAN

PEDAGOGISK PLAN FÖR FÖRSKOLEKLASS PÅ UTBYNÄSSKOLAN PEDAGOGISK PLAN FÖR FÖRSKOLEKLASS PÅ UTBYNÄSSKOLAN Att leka sig in i skolans värld LUCIA GEOMAG BYGGE MED KAPLASTAVAR Mål för förskoleklass Att skapa en trygg och tillåtande miljö där: barnet känner sig

Läs mer

Läroplanen i Gy 2011. - Ett arbete för att öka förståelsen av det som står i läroplanen och hur det ska tolkas i klassrumsarbetet

Läroplanen i Gy 2011. - Ett arbete för att öka förståelsen av det som står i läroplanen och hur det ska tolkas i klassrumsarbetet Läroplanen i Gy 2011 - Ett arbete för att öka förståelsen av det som står i läroplanen och hur det ska tolkas i klassrumsarbetet Planering gymnasiet 24/11 Filmen visas 8/12 Genomgång av kunskapssyn + diskussionsfråga

Läs mer

DEMOKRATI 3 DEMOKRATINS VILLKOR

DEMOKRATI 3 DEMOKRATINS VILLKOR SIDA 1/8 WORKSHOP I KLASSRUMMET TEMA: DEMOKRATI LÄRARMANUAL I det här dokumentet finns allt du behöver veta för att hålla workshopen. Här ser du också tydligt i vilka moment du använder det arbets- och

Läs mer

Arbetsplan för Hamneda förskola

Arbetsplan för Hamneda förskola Arbetsplan för Hamneda förskola 2014 Värdegrund Förskolan och skolan har en gemensam värdegrund, gällande Hamnedas rektorsområde. Förskolans/skolans uppgift är att, hos barnen/eleverna förankra och förmedla

Läs mer

2005-01-31. Hävarmen. Peter Kock

2005-01-31. Hävarmen. Peter Kock 2005-01-31 Hävarmen Kurs: WT0010 Peter Kock Handledare: Jan Sandberg Sammanfattning Om man slår upp ordet hävarm i ett lexikon så kan man läsa att hävarm är avståndet mellan kraften och vridningspunkten.

Läs mer

10.03.2010. Översikt. Rapport från skolverket. Förändring av matematikprestationerna 1995 2003-2007. Grundtankar bakom Pixel

10.03.2010. Översikt. Rapport från skolverket. Förändring av matematikprestationerna 1995 2003-2007. Grundtankar bakom Pixel Översikt Hur är situationen i Sverige och Norge när det gäller matematik-kompetensen? Är det nödvändigt att undervisa på andra sätt än vi gjort tidigare? Förändring av matematikprestationerna 1995 2003-2007

Läs mer

VI ÄR EN DIGITAL REKLAM BYRÅ

VI ÄR EN DIGITAL REKLAM BYRÅ VI ÄR EN DIGITAL REKLAM BYRÅ SNABBFAKTA SOME GUYS STARTADES 2006 på initiativ av Daniel Sjöblom och Tobias Löfgren. Hos oss jobbar vi sida vid sida med våra kunder. Våra medarbetare har alla olika branscherfarenheter

Läs mer

Elevinflytande i planeringen av undervisningen. BFL-piloter 121114 Mats Burström

Elevinflytande i planeringen av undervisningen. BFL-piloter 121114 Mats Burström Elevinflytande i planeringen av undervisningen BFL-piloter 121114 Mats Burström Ur Lgr 11 2.3 Elevernas ansvar och inflytande Läraren ska svara för att alla elever får ett reellt inflytande på arbetssätt,

Läs mer

MENTALISERINGSBASERAD TERAPI

MENTALISERINGSBASERAD TERAPI 2014-10-28 Anna Sten & Niki Sundström 1 MENTALISERINGSBASERAD TERAPI Anna Sten överläkare Niki Sundström leg psykolog, leg psykoterapeut MBT-teamet Huddinge wwwmbtsverigese 2014-10-28 Anna Sten & Niki

Läs mer

Välkommen till min föreläsning: Bland QR-koder, fiffiga kompisar, flippade klassrum och interaktiva lärmiljöer.

Välkommen till min föreläsning: Bland QR-koder, fiffiga kompisar, flippade klassrum och interaktiva lärmiljöer. Välkommen till min föreläsning: Bland QR-koder, fiffiga kompisar, flippade klassrum och interaktiva lärmiljöer. Om mig. Gunilla Colldén gunilla.collden@sundsvall.se Speciallärare med inriktning mot utvecklingsstörning

Läs mer

Det flippade klassrummet hur uppfattas det av eleverna?

Det flippade klassrummet hur uppfattas det av eleverna? Det flippade klassrummet hur uppfattas det av eleverna? Vi och vår skola Undervisningslyftet Samarbete Karlskrona kommun och Högskolan i Jönköping Föreläsningar, seminarier, handledning Möjlighet att ta

Läs mer

Kommunikationspolicy i korthet för Lidingö stad

Kommunikationspolicy i korthet för Lidingö stad Kommunikationspolicy i korthet för Lidingö stad En policy ger stöd Att kommunicera är en del av vardagen för oss som arbetar i Lidingö stad. Att kommunikationen fungerar är viktigt för att vi ska kunna

Läs mer

Referensvärden samtliga undergrupper

Referensvärden samtliga undergrupper Brukarenkät Utförare IFO-FH 214 Referensvärden samtliga undergrupper 214 2 Samtliga undergrupper Lägsta värde Högsta värde HELHET, NKI 8-76 7 1 TILLGÄNGLIGHET 84-79 7 1 EFFEKTIVITET 87-8 28 1 INFORMATION

Läs mer

Denna talesmannapolicy gäller tillsammans med AcadeMedias kommunikationspolicy. I kommuniaktionspolicyn finns följande formulering:

Denna talesmannapolicy gäller tillsammans med AcadeMedias kommunikationspolicy. I kommuniaktionspolicyn finns följande formulering: Talesmannapolicy AcadeMedia Denna talesmannapolicy gäller tillsammans med AcadeMedias kommunikationspolicy. I kommuniaktionspolicyn finns följande formulering: Anställda på AcadeMedia som vill delta i

Läs mer

Referensvärden samtliga resultatenheter

Referensvärden samtliga resultatenheter Brukarenkät Utförare IFO-FH 2 Referensvärden samtliga resultatenheter 2 3 Samtliga resultatenheter Lägsta värde Högsta värde HELHET, NKI - 78 55 94 TILLGÄNGLIGHET 61-78 59 92 EFFEKTIVITET 64-81 55 95 INFORMATION

Läs mer

Kraften hjälper dig att hitta vägen.

Kraften hjälper dig att hitta vägen. Kraften hjälper dig att hitta vägen. Kraften En samverkaninsats i Hedemora kommun för personer som behöver extra stöd för att närma sig arbetsmarknaden. Kraften är ett samarbete mellan Arbetsförmedlingen,

Läs mer

Kiwiböckerna metod och begrepp

Kiwiböckerna metod och begrepp Kiwiböckerna metod och begrepp kiwiböckerna nyckeln till livslångt lärande Läsa för, tillsammans med och självständigt. Grunden för läsinlärning är att läsa för barnet, tillsammans med barnet och vara

Läs mer

Rörelse ger dig mer energi, och du sover bättre.

Rörelse ger dig mer energi, och du sover bättre. Rörelse ger dig mer energi, och du sover bättre. 1177.se Satsa hjärtligt på din hälsa! 1177.se Satsa hjärtligt på din hälsa! Det är bra för både hjärta och hjärna - ja, för hela kroppen och själen - att

Läs mer

Utvärdering fadderverksamhet (Nyanländ)

Utvärdering fadderverksamhet (Nyanländ) Utvärdering fadderverksamhet (Nyanländ) 1. Har du deltagit i: Stockholmsfadder 39 31 Duo Stockholm 71 56,3 Båda 16 12,7 2. Jag är: Kvinna 70 55,6 Man 55 43,7 Annat 1 0,8 3. Jag är: 18-29 år 47 37,3 30-44

Läs mer