Manpower Work Life: 2014:1. Manpower Work Life. Rapport Mångfald på jobbet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Manpower Work Life: 2014:1. Manpower Work Life. Rapport 2014. Mångfald på jobbet"

Transkript

1 Manpower Work Life: 2014:1 Manpower Work Life Rapport 2014 Mångfald på jobbet

2 MÅNGFALD PÅ JOBBET Mångfald diskuteras ständigt i media, men hur ser det egentligen ut på Sveriges arbetsplatser? Hur ser svenska anställda på mångfald, och är det något som bör tas hänsyn till i samband med rekrytering? Manpower Work Life har under nästan 10 år regelbundet frågat svenskarna om deras syn på arbete och karriär. I vårens undersökning år har vi tittat närmare på mångfald på arbetsplatsen. VARANNAN ANSTÄLLD UPPLEVER MÅNGFALDEN PÅ ARBETSPLATSEN SOM STOR Låt oss börja med en inledande fråga: upplever svenska anställda mångfalden på arbetsplatsen som stor eller liten? Svaret är: både ja och nej. Sett till samtliga svenska anställda så beskriver ungefär varannan anställd mångfalden på arbetsplatsen som liten, medan resterande halva beskriver den som större. Ungefär en av fem anställda upplever mångfalden på arbetsplatsen som väldigt liten, något fler än andelen som upplever den som väldigt stor. Upplevd mångfald på arbetsplatsen 40% 30% 34% 35% 20% 18% 13% 10% 0% Väldigt liten Ganska liten Ganska stor Mycket stor Figur 1. I diagrammet redovisas svarutfallet på frågan Om vi med mångfald menar olikheter vad det gäller exempelvis kön, social tillhörighet, etnisk och kulturell bakgrund, ålder, funktionshinder samt sexuell läggning, hur skulle du karakterisera din egen arbetsplats? På min arbetsplats är mångfalden bland medarbetarna. Frågan har besvarats av 2300 anställda. På branschnivå är bygg- och anläggning den bransch där mångfalden upplevs vara minst: här uppger knappt en tredjedel av de svarande att mångfalden bland de anställda är stor, att jämföras med exempelvis kundtjänstyrken där cirka två av tre gör detsamma.

3 Kundtjänstarbete Lager, Industri, Transport Forskning, Utveckling Operatörer Hälso-, Sjukvård IT, Data Ekonomi, Finans Teknik, Naturvetenskap Medel Management Service, Handel, Butik Pedagogiska arbeten Media, Kultur Kontor, Administration Försäljning Hantverksyrken Marknad, Reklam, PR, Information Bygg, Anläggning 62% 58% 58% 55% 54% 53% 51% 50% 48% 48% 47% 46% 43% 43% 40% 39% 37% 32% 0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% Figur 2 I diagrammet redovisas andelen anställda i respektive bransch som beskrivit mångfalden på deras arbetsplats som antingen ganska eller mycket stor. Frågan har besvarats av 2300 anställda. STARKT STÖD FÖR MÅNGFALD SOM IDÉ Hälften av svenskarna beskriver alltså mångfalden på nuvarande arbetsplats som ganska eller mycket stor. Men hur vill man helst ha det? Här är utfallet betydligt tydligare: de flesta svenskar uppger att en arbetsplats med stor mångfald lockar mest. Hela 53 procent av svenska anställda uppger att de skulle föredra att jobba på en arbetsplats med stor mångfald, att jämföra med endast 7 procent som skulle föredra att arbeta på en med liten mångfald. Anställda som beskriver mångfalden på arbetsplatsen som stor är också de som i störst utsträckning säger att de (fortsättningsvis) skulle föredra att jobba på arbetsplatser med stor mångfald. Andelarna är snarlika både bland män och kvinnor, yngre och äldre, och storstäder och landsbygd. Vad skulle du själv föredra: att arbeta på en arbetsplats där mångfalden bland medarbetarna var stor eller en där den var liten? 60% 50% 40% 30% 20% 10% 0% 53% 7% 39% Jag skulle föredra att jobba Jag skulle föredra att jobba Det skulle inte spela någon på en arbetsplats med stor på en arbetsplats med liten roll för mig mångfald mångfald Figur 3 I diagrammet redovisas svarsutfallet på frågan Vad skulle du själv föredra: att arbeta på en arbetsplats där mångfalden bland medarbetarna var stor, eller en där den var liten? Frågan har besvarats av 2300 anställda

4 INNOVATIVARE, KREATIVARE OCH ROLIGARE: MÅNGFALDENS FÖRDELAR De flesta anställda skulle föredra att arbeta på en arbetsplats med stor mångfald. Ett skäl till detta kan vara att de flesta svenskar tror att anställda på mångfaldsrika arbetsplatser har roligare på jobbet, lättare att komma på nya idéer, samt även lättare att hitta nya affärsmöjligheter. På frågan om huruvida arbetsplatser med större mångfald är mer konfliktfylld och krävande att jobba på är meningarna däremot mer delade. 20 procent tror att en arbetsplats med stor mångfald är mindre konfliktfylld och 32 procent tror att den är mer konfliktfylld. 19 procent tror att en arbetsplats med stor mångfald är mindre krävande att arbeta på, och 24 procent tror att den är mer krävande. Arbetsplatser med stor mångfald Ja Ingen skillnad Har lättare att komma på nya ideer Har lättare att hitta nya affärsmöjligheter Har roligare på jobbet Är bättre på att möta kundbehov 31% 37% 37% 50% 43% 58% 57% 64% Har lättare att samarbeta 32% 46% Är mindre konfliktfylld 20% 48% Är mindre krävande att jobba på 19% 57% 0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% Figur 4 I diagrammet redovisas svarsutfallet på frågan Vad tror du själv: Jämfört med en arbetsplats där anställda är snarlika varandra så tror jag att en arbetsplats med stor mångfald bland medarbetare De svarande fick ta ställning till motsatspåståenden, med ett neutralt ingen skillnad -alternativ som medelpunkt. Ur diagrammet kan vi exempelvis utlästa att 64 procent av svenska anställda tror att arbetsplatser med större mångfald har lättare än mer homogena arbetsplatser att komma på nya idéer, 31 procent tror inte att det är någon skillnad, medan resterande andel (5 procent, ej redovisad i diagrammet) alltså tror att de har svårare. Frågan har besvarats av 2300 anställda. MÅNGA EFTERFRÅGAR ÖKAT FOKUS PÅ MÅNGFALD Som vi sett uppger ungefär varannan anställd att mångfalden på nuvarande arbetsplats är antingen ganska eller väldigt liten. Samtidigt uppger en majoritet att de skulle föredra arbetsplatser med större mångfald framför arbetsplatser med mindre. Innebär detta att det på många arbetsplatser finns en önskan om att arbeta mer aktivt med mångfald? Ja, så tycks vara fallet. På frågan om huruvida man skulle önska att nuvarande arbetsplats hade som ambition att öka mångfalden bland medarbetarna svarar 43 procent av svenska anställda ja, att jämföra med endast sex procent som svarar nej. Vi ser att svenskar efterfrågar mer mångfald på sin arbetsplats, de som jobbar på arbetsplatser med lite fokus på mångfald, efterfrågar det desto mer..

5 I vilken utsträckning skulle du önska att din nuvarande arbetsplats hade som ambition att öka mångfalden bland medarbetare? 80% 70% 60% 50% 40% 30% 20% 10% 0% 15% 74% 11% Anställda som beskriver mångfalden på arbetsplatsen som mycket stor 31% 65% Anställda som beskriver mångfalden på arbetsplatsen som ganska stor 54% 41% 65% 30% 4% 5% 5% Anställda som beskriver mångfalden på arbetsplatsen som ganska liten Anställda som beskriver mångfalden på arbetsplatsen som väldigt liten I större utsträckning än idag I samma som idag I mindre utsträckning än idag Figur 5 I diagrammet redovisas svarsutfallet på frågan I vilken utsträckning skulle du önska att din nuvarande arbetsplats hade som ambition att öka mångfalden bland medarbetare?. Svarsutfallen redovisas uppdelat på för anställda som i dagsläget beskrivit mångfalden på nuvarande arbetsplats som antingen mycket stor (13 procent), ganska stor (35 procent), ganska liten (34 procent), samt väldigt liten (18 procent). På arbetsplatser där anställda beskrivit mångfalden som väldigt liten så uppger 65 procent att de skulle önska att arbetsplatsen i större utsträckning än idag hade som ambition att öka mångfalden bland medarbetare, att jämföra med fem procent som önskar att arbetsplatsen hade sådan ambition i mindre utsträckning. Frågan har besvarat av 2300 anställda. MAJORITET STÖDJER MÅNGFALDSFOKUS VID REKRYTERING Som vi sett vill en betydande andel av svenska anställda se en ambition att öka mångfalden på arbetsplatsen. Detta anser man också att arbetsgivaren bör ta hänsyn till i samband med rekrytering av nya medarbetare. 60 procent av svenska anställda stödjer en policy som syftar till att öka mångfalden, ytterligare 22 procent uppger att de är osäkra, medan resterande 18 procent tar avstånd från idén. Bland chefer är andelarna snarlika: i denna grupp uppger 63 procent att de tycker att deras egen arbetsplats bör ta hänsyn till mångfald vid rekrytering, medan 20 procent inte tycker att sådan hänsyn bör tas. Av de som anser att arbetsgivaren bör ta hänsyn till mångfald i samband med rekrytering, anser de flesta att det breddar kompetensen i organisationen. Detta följs av tron att organisationen på detta sätt får lättare att förstå nya målgrupper och marknader.

6 Vilka tycker du är de viktigaste anledningarna till varför man bör ta hänsyn till mångfald i samband med rekrytering? Det breddar kompetensen i organisationer 80% Det gör det lättare att förstå nya målgrupper och marknader Det gör det lättare att hitta kompetens som annars är svår att få tag på 26% 49% För att det är det moraliskt rätta 12% För att gynnar organisationers anseende 6% För att lagen säger så 1% Annat skäl, nämligen: 6% Inget av detta 2% 0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% Figur 6 I diagrammet redovisas svarsutfallet på frågan Vilka tycker du är de viktigaste anledningarna till varför man bör ta hänsyn till mångfald i samband med rekrytering? Frågan ställdes till de 1200 anställda som tidigare uppgivit att de ansåg att deras egen organisation bör ta hänsyn till mångfald i rekrytering. EN AV FYRA TROR ATT ANNAT ETNISKT URSPRUNG SKULLE FÖRSVÅRA ANSTÄLLNING Som företag och organisationer står det ledningen fritt att besluta om man vill välja att aktivt beakta mångfald i samband med rekryteringar. Däremot är det formulerat i lag på vilka grunder en ansökan eller rekrytering kan avslås. Trots detta så uppger en av fyra anställda att de tror att det skulle vara svårare för en sökande att få jobb på deras nuvarande arbetsplats om det framgick att personen i fråga hade ett annat etniskt ursprung än majoriteten av de anställda. På samma sätt uppger 22 procent att de tror att en annan religiös läggning skulle försvåra anställning. Andra faktorer som många tror skulle försvåra vid anställning är bristande språkkunskaper samt funktionsnedsättningar. Detta tror 66 respektive 56 procent av anställda skulle göra det svårare att få jobb på deras nuvarande arbetsplats. I vilken utsträckning detta ska ses som uttryck för diskriminering är dock svårare att säga, då både bristande språkkunskaper och funktionsnedsättning är exempel på faktorer som i vissa fall kan försvåra eller omöjliggöra viss typ av yrkesutövning.

7 Tror du att det skulle vara lättare eller svårare att få anställning på din nuvarande arbetsplats om det framgick att man...inte talade flytande svenska 2% 32% 66%...hade ett handikapp/funktionsnedsättning 3% 41% 56%...hade annat etniskt ursprung är majoriteten av de anställda 9% 25% 66%...hade annan religiös övertygelse än majoriteten av de anställda 3% 22% 75%...hade annan sexuell läggning än majoriteten av de anställda 2% 14% 84% 0% 20% 40% 60% 80% 100% Förmodligen svårare Ingen skillnad Förmodligen lättare Figur 7 I diagrammet redovisas svarsutfallet på frågan Tror du att det skulle vara lättare eller svårare att få anställning på din nuvarande arbetsplats om det framgick att man.. De svarande fick ange huruvida de trodde att var och en av de fem olika faktorerna antingen skulle försvåra, underlätta eller inte ha någon inverkan på sannolikheten att bli anställd på den nuvarande arbetsplatsen. Frågan har besvarats av 2300 anställda.

8 OM MANPOWER WORK LIFE Resultaten är hämtade från den senaste Work Life undersökningen som Manpower genomförde under februari 2014 i samarbete med Kairos Future. Svaren samlades in med hjälp av en onlineenkät, på vilken sammanlagt 4450 svenskar svarat. Av dessa var cirka 2500 var anställda, 1200 arbetssökande, 250 egenföretagare samt 400 studerande De svarande i undersökningen har samtliga vid något tillfälle haft sin profil registrerad på Manpower.se. De ingår på så vis i Manpower Work Life panel som i dagsläget Sverige består av över personer, och svarar väl mot Sveriges arbetsföra befolkning med avseende på ålder, kön och bostadsort. OM KAIROS FUTURE Studien Manpower Work Life genomförs i samarbete med Kairos Future som är ett oberoende forsknings- och konsultföretag som hjälper företag, myndigheter och organisationer att förstå och hantera samhällsförändringar. Mer information finner du på

På jobbet är vi ansvarstagande, hjälpsamma och ambitiösa

På jobbet är vi ansvarstagande, hjälpsamma och ambitiösa Manpower Work Life Rapport 2015 Manpower Work Life Rapport 2015 Vilka egenskaper förknippar vi oss med professionellt och vilka egenskaper tror vi efterfrågas på arbetsplatsen? Manpower Work Life har i

Läs mer

Mot ett mer jämställt arbetsliv och privatliv?

Mot ett mer jämställt arbetsliv och privatliv? Manpower Work Life Rapport 2015 Manpower Work Life Rapport 2015 Vad tror svenskarna kommer att definiera framtidens arbete och liv? Hur kommer arbetslivet och privatlivet förändras de kommande 15 åren?

Läs mer

Manpower Work Life. Mat på jobbet. Oktober 2012

Manpower Work Life. Mat på jobbet. Oktober 2012 Manpower Work Life Mat på jobbet Oktober 2012 ARBETSBRÄNSLET: OM JOBB OCH MATVANOR RESULTAT FRÅN MANPOWER WORK LIFE, APRIL 2012 I Spanien finns ett talesätt som lär att det är magen som styr tanken. Här

Läs mer

Manpower Work Life: 2014:1. Manpower Work Life. Rapport 2014. Vabb och Vobb

Manpower Work Life: 2014:1. Manpower Work Life. Rapport 2014. Vabb och Vobb Manpower Work Life: 2014:1 Manpower Work Life Rapport 2014 Vabb och Vobb Manpower Work Life Rapport 2014 VABB OCH VOBB Att vabba eller inte, det är frågan. Och om frågan varit snårig tidigare så är den

Läs mer

Enkät om heltid i kommuner och landsting 2015

Enkät om heltid i kommuner och landsting 2015 Enkät om heltid i kommuner och landsting 2015 Enkät om heltid i kommuner och landsting 2015 1 Enkät om heltid i kommuner och landsting 2015 2 Innehåll Heltidsarbetet ökar... 5 Varför ska fler jobba heltid?...

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet! Det kan ha varit en tjej- / killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske ordnat ett musikarrangemang, skött ett café,

Läs mer

Var tredje svensk tycker att status är viktigt

Var tredje svensk tycker att status är viktigt Manpower Work Life Rapport 2014 Manpower Work Life Rapport 2014 Vad innebär egentligen status och hur viktigt är det? Anpassar vi våra liv för att samla statussymboler? Eller är det egentligen inte så

Läs mer

EXECUTIVE SUMMARY. Hållbarhet i svenska företag. Demoskop. En sammanfattning av resultat från undersökning om svenska bolag och hållbarhet 2015-10-27

EXECUTIVE SUMMARY. Hållbarhet i svenska företag. Demoskop. En sammanfattning av resultat från undersökning om svenska bolag och hållbarhet 2015-10-27 EXECUTIVE SUMMARY Hållbarhet i svenska företag Demoskop En sammanfattning av resultat från undersökning om svenska bolag och hållbarhet 2015-10-27 Demoskop AB, Floragatan 13, 114 75 Stockholm, Sweden Tel

Läs mer

Kvinnor som driver företag pensionssparar mindre än män

Kvinnor som driver företag pensionssparar mindre än män Pressmeddelande 7 september 2016 Kvinnor som driver företag pensionssparar mindre än män Kvinnor som driver företag pensionssparar inte i lika hög utsträckning som män som driver företag, 56 respektive

Läs mer

Trygg på arbetsmarknaden?

Trygg på arbetsmarknaden? Trygg på arbetsmarknaden? En jämförelse av svenska och danska ungdomars syn på arbetsmarknaden och framtiden Stefan Persson September 2009 Rapport framtagen av: RHETIKFABRIKEN Stefan Persson Verksamhetsansvarig

Läs mer

Invandrarföretagare om att starta, driva och expandera företagande i Sverige

Invandrarföretagare om att starta, driva och expandera företagande i Sverige Invandrarföretagare om att starta, driva och expandera företagande i Sverige 29 november 2001 Arne Modig T22502 Invandrarföretagare om att starta, driva och expandera företag i Sverige Svenskt Näringsliv

Läs mer

Bemanningsindikatorn Q1 2015

Bemanningsindikatorn Q1 2015 1 Bemanningsindikatorn Q1 2015 Första kvartalet 2015 våt filt ger dödläge Under första kvartalet 2015 väntar sig 55 procent av bemanningsföretagen ökad efterfrågan. 43 procent förväntar sig oförändrad

Läs mer

Män och kvinnor 15 år och äldre i hela landet Intervjumetod: Gudrun Christensen och Eva Lindqvist

Män och kvinnor 15 år och äldre i hela landet Intervjumetod: Gudrun Christensen och Eva Lindqvist Moralfrågor Undersökning: Moralfrågor Projektnummer: 3251970 Uppdragsgivare: Vår Bostad Tid för fältarbete: 24 april - 7 maj 1996 Antal gjorda intervjuer: 1000 Intervjuade: Män och kvinnor 15 år och äldre

Läs mer

Nationella prov i årskurs 3 våren 2013

Nationella prov i årskurs 3 våren 2013 Utbildningsstatistik 1 (8) Nationella prov i årskurs 3 våren 2013 Syftet med de nationella proven är i huvudsak att dels stödja en likvärdig och rättvis bedömning och betygsättning i de årskurser där betyg

Läs mer

Varannan svensk upplever att det finns. negativa fördomar om den egna yrkesgruppen.

Varannan svensk upplever att det finns. negativa fördomar om den egna yrkesgruppen. Manpower Work Life Rapport 2014 Manpower Work Life Rapport 2014 Mycket av vår identitet är knuten till våra jobb, men vad säger egentligen yrkesvalet om en människa? Har vi verkligen fördomar om olika

Läs mer

Rapport Manpower Work Life PENSIONEN - EN KÄLLA TILL ORO

Rapport Manpower Work Life PENSIONEN - EN KÄLLA TILL ORO Rapport Manpower Work Life PENSIONEN - EN KÄLLA TILL ORO PENSIONEN EN KÄLLA TILL ORO Fram tills nyligen har de flesta heltidsarbetande svenskar kunnat räkna med en trygg försörjning på äldre dagar. Idag

Läs mer

chefen och konjunkturen

chefen och konjunkturen chefen och konjunkturen Ledarnas Chefsbarometer 2013 Chefen och konjunkturen Innehållsförteckning Rapporten i korthet... 2 Hur mår konjunkturen?... 3 Rekryteringar och anställningar... 5 Kompetensförsörjning...

Läs mer

Det flexibla arbetslivet

Det flexibla arbetslivet Statistik Det flexibla arbetslivet Nya lösningar i det flexibla arbetslivet Det flexibla arbetslivets möjligheter och utmaningar Arbetslivet utvecklas ständigt. Den kanske mest påtagliga förändringen för

Läs mer

Intervjumall. Datum: Intervjuare: Kandidatens namn: Kandidatens uppgifter: www.roirekrytering.se info@roirekrytering.se Växel: 0770 110 177 1 (5)

Intervjumall. Datum: Intervjuare: Kandidatens namn: Kandidatens uppgifter: www.roirekrytering.se info@roirekrytering.se Växel: 0770 110 177 1 (5) Intervjumall Datum: Intervjuare: Kandidatens namn: Kandidatens uppgifter: www.roirekrytering.se info@roirekrytering.se Växel: 0770 110 177 1 (5) Intervju Att hålla i en anställningsintervju kan vara svårt.

Läs mer

Omega - 3 En undersökning bland allmänheten Projektnummer 3806620

Omega - 3 En undersökning bland allmänheten Projektnummer 3806620 Omega - 3 En undersökning bland allmänheten Projektnummer 3806620 Om undersökningen Ämne: Omega - 3 Projektnummer: 3806620 Uppdragsgivare: Pronova healthcare AS Kontaktperson: Ingrid Lindmark Tid för fältarbete:

Läs mer

Fråga 1: Vilka analyser gör ni angående sjukskrivningsnivåerna?

Fråga 1: Vilka analyser gör ni angående sjukskrivningsnivåerna? KF 06:1 Dnr KS/2016:205-035 2016-04-13 1/3 Svar på interpellation ställd av Ragnar Lindén (MP), Madeleine Bilberg (MP), Josefin Valham (MP) och Björn Siljeström (MP) om personalpolitik och kommunen som

Läs mer

Riktlinjer - Rekryteringsprocesser inom Föreningen Ekonomerna skall vara genomtänkta och välplanerade i syfte att säkerhetsställa professionalism.

Riktlinjer - Rekryteringsprocesser inom Föreningen Ekonomerna skall vara genomtänkta och välplanerade i syfte att säkerhetsställa professionalism. REKRYTERINGSPOLICY Upprättad 2016-06-27 Bakgrund och Syfte Föreningen Ekonomernas verksamhet bygger på ideellt engagemang och innehar flertalet projekt där såväl projektledare som projektgrupp tillsätts

Läs mer

UNIONEN - TILLGÄNGLIGHET UNDER SEMESTERN 2015

UNIONEN - TILLGÄNGLIGHET UNDER SEMESTERN 2015 UNIONEN - TILLGÄNGLIGHET UNDER SEMESTERN 2015 Kund: Unionen Kontakt: Åsa Märs 28 maj 2015 Kontakt på Novus: Freja Blomdahl +46 76 262 04 53 freja.blomdahl@novus.se Om undersökningen Metod: Webbaserade

Läs mer

Välkommen till Arbetsförmedlingen! Information till dig som är arbetssökande

Välkommen till Arbetsförmedlingen! Information till dig som är arbetssökande Välkommen till Arbetsförmedlingen! Information till dig som är arbetssökande 1 2 Det här är Arbetsförmedlingen Söker du jobb? Vill du veta mer om arbetsmarknaden? Behöver du tips och råd om hur du hittar

Läs mer

Handelskammarens rapport nr 4 2005. Folkets röst om E22. Allmänhetens svar på frågor om E22 i Skåne, Blekinge och Kalmar län

Handelskammarens rapport nr 4 2005. Folkets röst om E22. Allmänhetens svar på frågor om E22 i Skåne, Blekinge och Kalmar län Handelskammarens rapport nr 4 2005 Folkets röst om E22 Allmänhetens svar på frågor om E22 i Skåne, Blekinge och Kalmar län Inledning Frågan om väg E22:s utbyggnad och betydelse för den sydsvenska tillväxten

Läs mer

Undersökning: Äggkonsumtion och äggtraditioner påsken 2012

Undersökning: Äggkonsumtion och äggtraditioner påsken 2012 Undersökning: Äggkonsumtion och äggtraditioner påsken 2012 www.svenskaagg.se 1 Sammanfattning Under påsken frossar vi svenskar i ägg. Totalt konsumerar vi 2000 ton ägg under påskveckan. Inför påskhelgen

Läs mer

Diskussionsfrågor till version 1 och 2

Diskussionsfrågor till version 1 och 2 Diskussionsfrågor till version 1 och 2 Version 1 Tillgång till internet i hemmet A. Vilken åldersgrupp har haft den största ökningen av tillgång till internet under perioden? B. Kan man med hjälp av de

Läs mer

POST & TELESTYRELSEN Postens service-kassatjänst T-22588

POST & TELESTYRELSEN Postens service-kassatjänst T-22588 POST & TELESTYRELSEN Postens service-kassatjänst T-22588 FEBRUARI 2002 T-22588 1 (7) BAKGRUND/SYFTE Post- och Telestyrelsen genomför inom ramen för sin tillsynsverksamhet undersökningar om inverkan på

Läs mer

Energi & Miljötema Inrikting So - Kravmärkt

Energi & Miljötema Inrikting So - Kravmärkt Energi & Miljötema Inrikting So - Kravmärkt 21/5 2010 Sofie Roxå 9b Handledare Torgny Roxå Mentor Fredrik Alven 1 Innehållsförteckning Inledning s. 3 Bakgrund s. 3 Syfte s. 3 Hypotes s. 3 Metod s. 4 Resultat

Läs mer

Fler feriejobb för ungdomar i kommuner och landsting sommaren 2015

Fler feriejobb för ungdomar i kommuner och landsting sommaren 2015 2015-10-14 1 (6) Utbildning och Arbetsmarknad Tor Hatlevoll Fler feriejobb för ungdomar i kommuner och landsting sommaren 2015 Sommaren 2015 erbjöd landets kommuner och landsting/regioner 84 000 unga en

Läs mer

Den sammanvägda bilden visar på en hög motivation och goda förutsättningar för ett gott medarbetarengagemang.

Den sammanvägda bilden visar på en hög motivation och goda förutsättningar för ett gott medarbetarengagemang. Den sammanvägda bilden av medarbetarundersökningen 2015 visar att Nybro kommun är en bra arbetsgivare. Här finns hög motivation och goda förutsättningar för ett gott medarbetarengagemang. Medarbetare känner

Läs mer

Friskoleurval med segregation som resultat

Friskoleurval med segregation som resultat Friskoleurval med segregation som resultat Rapport februari 2016 Sammanfattning och slutsatser Denna undersökning har tagits fram som en del av projektet Ge alla elever samma chans som är ett samarbete

Läs mer

Brister i kunskap vid gymnasieval

Brister i kunskap vid gymnasieval Brister i kunskap vid gymnasieval En undersökning om hur niondeklassarna tänker inför sitt val av skola och program Gymnasium.se Hovslagargatan 3 SE 103 88 STOCKHOLM 08-50 91 06 00 1 Bakgrund och metod

Läs mer

Frågor och svar för föreningar om nya ansökningsregler för aktivitetsbidrag från och med 1 januari 2017

Frågor och svar för föreningar om nya ansökningsregler för aktivitetsbidrag från och med 1 januari 2017 Frågor och svar för föreningar om nya ansökningsregler för aktivitetsbidrag från och med 1 januari 2017 Innehåll Generella frågor... 2 Vad är det som ändras 1 januari 2017?... 2 Vad behöver min förening

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Kronobergs län i slutet av april månad 2013

Mer information om arbetsmarknadsläget i Kronobergs län i slutet av april månad 2013 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Växjö 15 maj 2013 Ronnie Kihlman Analysavdelningen Totalt inskrivna arbetslösa i Kronobergs län april 2012 8 588 (9,1 %) 3 743 kvinnor (8,5 %) 4 845 män (9,7 %) 2

Läs mer

Arbetsmarknaden styr ungas val av utbildning

Arbetsmarknaden styr ungas val av utbildning Arbetsmarknaden styr ungas val av utbildning En undersökning av Studentum om val till högskola och Yrkeshögskola Studentum AB Hovslagargatan 3 SE 103 88 STOCKHOLM 08-50 91 06 00 1 1 Bakgrund och metod

Läs mer

De viktigaste valen 2010

De viktigaste valen 2010 SKTF undersöker De viktigaste valen 21 - Medborgarnas röstbeteende och åsikter om den lokala demokratin i Göteborg Maj 21 Inledning I september i år är det val. Välfärden och dess finansiering, innehåll

Läs mer

Kvinnliga företagare är välutbildade och finns i framtidsbranscher

Kvinnliga företagare är välutbildade och finns i framtidsbranscher Ingela Hemming, SEB:s företagarekonom torsdag den 7 april 06 Kvinnliga företagare är välutbildade och finns i framtidsbranscher SEB har under perioden december 05 - februari 06 låtit Sifo/Research International

Läs mer

februari 2015 Arbetsvillkor för personal inom HVB barn och unga

februari 2015 Arbetsvillkor för personal inom HVB barn och unga februari 2015 Arbetsvillkor för personal inom HVB barn och unga PM Arbetsvillkor för personal inom HVB barn och unga Februari 2015 Arbetsvillkor för personal inom HVB barn och unga Inledning Under hösten

Läs mer

Får nyanlända samma chans i den svenska skolan?

Får nyanlända samma chans i den svenska skolan? Får nyanlända samma chans i den svenska skolan? Sammanställning oktober 2015 De nyanlända eleverna (varit här högst fyra år) klarar den svenska skolan sämre än andra elever. Ett tydligt tecken är att för

Läs mer

Erfarenheter från ett pilotprojekt med barn i åldrarna 1 5 år och deras lärare

Erfarenheter från ett pilotprojekt med barn i åldrarna 1 5 år och deras lärare Erfarenheter från ett pilotprojekt med barn i åldrarna 1 5 år och deras lärare I boken får vi följa hur barn tillsammans med sina lärare gör spännande matematikupptäckter - i rutinsituationer - i leken

Läs mer

VTDV Vart tog de vägen

VTDV Vart tog de vägen VTDV Vart tog de vägen Undersökning av hur det gått för de som avslutade sina studier vid någon av fritidsledarskolorna under 2010 Vart tog de vägen? Redovisning av Fritidsledarskolornas undersökning 2011

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Jönköpings län, oktober 2015

Mer information om arbetsmarknadsläget i Jönköpings län, oktober 2015 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Josef Lannemyr Analysavdelningen Mer information om arbetsmarknadsläget i Jönköpings län, oktober 2015 Arbetsmarknadsläget i Jönköpings län fortsatte att förbättras

Läs mer

GRUNDERNA I SJÄLVLEDARSKAP

GRUNDERNA I SJÄLVLEDARSKAP Bli ditt bästa jag GRUNDERNA I SJÄLVLEDARSKAP ANDREAS ODHAGE Innehåll Bli ditt bästa jag 5 Reflektera mera 9 Varför ska jag reflektera? 10 Meditation gör dig fokuserad 14 Balans i livet 17 Vad gör du egentligen?

Läs mer

POST & TELESTYRELSEN Postens service-kassatjänst T-20963

POST & TELESTYRELSEN Postens service-kassatjänst T-20963 POST & TELESTYRELSEN Postens service-kassatjänst T-20963 FEBRUARI 2001 T-20963 1 (7) BAKGRUND/SYFTE Post- och Telestyrelsen genomför inom ramen för sin tillsynsverksamhet undersökningar om inverkan på

Läs mer

Små- och medelstora företag ser potential med slopade handelshinder. Stockholm, december 2014

Små- och medelstora företag ser potential med slopade handelshinder. Stockholm, december 2014 Små- och medelstora företag ser potential med slopade handelshinder Stockholm, december 2014 Metodbeskrivning Bakgrund och syfte Ipsos har på uppdrag av Svenskt Näringsliv genomfört en undersökning bland

Läs mer

Säkert att förvara kärnavfall i berggrunden

Säkert att förvara kärnavfall i berggrunden Sifo Research & Consulting Sid Säkert att förvara kärnavfall i berggrunden Det är ungefär lika många som tror att det är säkert att förvara avfall i berggrunden som tror att det inte är säkert. Skillnaderna

Läs mer

Kvalitet i äldreomsorgen. Resultat av en brukarundersökning 2012

Kvalitet i äldreomsorgen. Resultat av en brukarundersökning 2012 Kvalitet i äldreomsorgen Resultat av en brukarundersökning Februari 2013 Inledning Denna rapport redovisar resultatet av den femte brukarundersökningen inom äldreomsorgen, som genomfördes under september-oktober.

Läs mer

Riktlinjer för medborgardialog

Riktlinjer för medborgardialog Riktlinjer för medborgardialog Kommunstyrelseförvaltningen 2015 Principer för dialogen i Söderhamns kommun Att engagera medborgarna och skapa former för delaktighet och dialog för kommunens utveckling

Läs mer

FAIR JOBB. Vill du få lite mer koll på arbetslivet? Här är några bra sajter att kolla in:

FAIR JOBB. Vill du få lite mer koll på arbetslivet? Här är några bra sajter att kolla in: HEJ! Vi fattar att facket kanske inte är det första du tänker på just nu. Men ganska snart kommer du att sluta gymnasiet, och då kan det vara väldigt bra att känna till att vi finns. Läs vidare så berättar

Läs mer

Resultat av enkät till assistansberättigade

Resultat av enkät till assistansberättigade Bilaga 6 Resultat av enkät till assistansberättigade Resultaten i tabellerna i denna bilaga baseras på resultaten från den enkätundersökning Assistanskommittén låtit Statistiska Centralbyrån göra. Frågorna

Läs mer

Delrapport 1 Om diskrimineringens omfattning och karaktär

Delrapport 1 Om diskrimineringens omfattning och karaktär Stockholm 7 maj 2004 Delrapport 1 Om diskrimineringens omfattning och karaktär 1 Syftet med undersökning Syftet med att påbörja enkätundersökningen var att undersöka diskrimineringens omfattning och karaktär.

Läs mer

Resultat från nationella prov i årskurs 3, vårterminen 2014

Resultat från nationella prov i årskurs 3, vårterminen 2014 Enheten för utbildningsstatistik 2014-10-21 1 (8) Resultat från nationella prov i årskurs 3, vårterminen 2014 Syftet med de nationella proven är i huvudsak att dels stödja en likvärdig och rättvis bedömning

Läs mer

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2015. Resultat för Lund Hemtjänst

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2015. Resultat för Lund Hemtjänst Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2015 Resultat för Lund Hemtjänst Resultaten för er kommun Det här är en sammanställning av resultaten för er kommun från undersökningen Vad tycker de äldre om äldreomsorgen?

Läs mer

Rätt kompetens på rätt plats

Rätt kompetens på rätt plats September 2010 Rätt kompetens på rätt plats Svenskt Näringslivs rekryteringsenkät - delrapport 6 Inledning För många företag är medarbetarna och den kompetens de besitter den viktigaste resursen och det

Läs mer

Skövde kommun Medarbetarundersökning 2015 Totalresultat

Skövde kommun Medarbetarundersökning 2015 Totalresultat Medarbetarundersökning Totalresultat Innehåll Om undersökningen Genomförande Resultat NöjdMedarbetarIndex (NMI) Per frågeområde Per fråga Statistisk prioriteringsanalys (Tabell) Slutsats Hållbart MedarbetarEngagemang

Läs mer

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2015. Resultat för Hallsberg Hemtjänst

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2015. Resultat för Hallsberg Hemtjänst Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2015 Resultat för Hallsberg Hemtjänst Resultaten för er kommun Det här är en sammanställning av resultaten för er kommun från undersökningen Vad tycker de äldre om

Läs mer

Vi skall skriva uppsats

Vi skall skriva uppsats Vi skall skriva uppsats E n vacker dag får du höra att du skall skriva uppsats. I den här texten får du veta vad en uppsats är, vad den skall innehålla och hur den bör se ut. En uppsats är en text som

Läs mer

Prioriterade målområden för stöd till kultur- och fritidsverksamhet: Barn och ungdom

Prioriterade målområden för stöd till kultur- och fritidsverksamhet: Barn och ungdom HANDIKAPPSTÖD Vision Ett rikt och varierat föreningsliv inom såväl kultur- som fritidssektorn är en viktig bärare av vår demokratiska samhällssyn. Det utgör en god grogrund för att utveckla ett dynamiskt

Läs mer

Manpower Work life Rapport 2012 KREATIVITET PÅ JOBBET

Manpower Work life Rapport 2012 KREATIVITET PÅ JOBBET Manpower Work life Rapport 2012 KREATIVITET PÅ JOBBET Kreativitet och innovation är två begrepp som på senare tid kommit att få allt mer uppmärksamhet. I förra upplagan av MP Work life fokuserade vi på

Läs mer

Hushållet ska ha en digitalbox utan kort eller inbyggd i sin TV, de ska inte ha utgifter för några kommersiella kanaler.

Hushållet ska ha en digitalbox utan kort eller inbyggd i sin TV, de ska inte ha utgifter för några kommersiella kanaler. Bakgrund och syfte Post- och telestyrelsen (PTS) har gett Sweco Strategy i uppdrag att genomföra en undersökning för att kartlägga hur stor andel av de svenska hushållen som enbart har så kallad fri-tv,

Läs mer

Rätt till heltid i Stockholms stad Skrivelse från Sara Pettigrew och Åsa Jernberg (båda MP)

Rätt till heltid i Stockholms stad Skrivelse från Sara Pettigrew och Åsa Jernberg (båda MP) PM 2012:89 RI (Dnr 213-405/2012) Rätt till heltid i Stockholms stad Skrivelse från Sara Pettigrew och Åsa Jernberg (båda MP) Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. Skrivelsen

Läs mer

Om chefen är den sista som får veta. Varför är det enklare att berätta att man brutit benet än att man brutit ihop?

Om chefen är den sista som får veta. Varför är det enklare att berätta att man brutit benet än att man brutit ihop? Om chefen är den sista som får veta Varför är det enklare att berätta att man brutit benet än att man brutit ihop? Innehåll Inledning...3 Arbetsgivarnas perspektiv...4 Medarbetarnas perspektiv...6 Sammanfattning

Läs mer

Förskolan Vårskogen, Svaleboskogen 7. Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-16

Förskolan Vårskogen, Svaleboskogen 7. Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-16 Förskolan Vårskogen, Svaleboskogen 7 Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-16 Planen gäller från november 2015-oktober 2016 Ansvariga för planen är avdelningens förskollärare Hela arbetslaget

Läs mer

SKTFs undersökningsserie om värdigheten inom äldreomsorgen. Vågar man bli gammal?

SKTFs undersökningsserie om värdigheten inom äldreomsorgen. Vågar man bli gammal? SKTFs undersökningsserie om värdigheten inom äldreomsorgen Vågar man bli gammal? Maj 2008 2 Inledning Huvudinriktningen för regeringens äldrepolitiska satsningar är att äldre personer och deras närstående

Läs mer

Lathund, procent med bråk, åk 8

Lathund, procent med bråk, åk 8 Lathund, procent med bråk, åk 8 Procent betyder hundradel, men man kan också säga en av hundra. Ni ska kunna omvandla mellan bråkform, decimalform och procentform. Nedan kan ni se några omvandlingar. Bråkform

Läs mer

Uppföljning av de personer som uppnådde maximal tid i sjukförsäkringen vid årsskiftet 2009/2010

Uppföljning av de personer som uppnådde maximal tid i sjukförsäkringen vid årsskiftet 2009/2010 Dnr: 1.1 2009/294720 Dnr: 052245-2010 Uppföljning av de personer som uppnådde maximal tid i sjukförsäkringen vid årsskiftet 2009/2010 Återrapportering enligt regleringsbrevet för 2010 1 1. Uppdrag Försäkringskassan

Läs mer

Naturvetenskap, vad är det? Attityder till naturvetenskap hos elever i årskurs sex

Naturvetenskap, vad är det? Attityder till naturvetenskap hos elever i årskurs sex Naturvetenskap, vad är det? Attityder till naturvetenskap hos elever i årskurs sex Tensta Gymnasium vt-06 Antonis Papadopoulos NV3A Handledare: Per Anderhag Innehållsförteckning Bakgrund... 2 Syfte...

Läs mer

Lågt socialt deltagande 70-74 75-79 65-69. Ålder

Lågt socialt deltagande 70-74 75-79 65-69. Ålder Sociala relationer Personer med täta sociala relationer, eller starka band till familj eller omgivning lever längre och har bättre hälsa samt en ökad förmåga att återhämta sig från sjukdom än socialt isolerade

Läs mer

Mer än varannan sambo riskerar ekonomisk smäll. Undersökning från Länsförsäkringar hösten 2009

Mer än varannan sambo riskerar ekonomisk smäll. Undersökning från Länsförsäkringar hösten 2009 Mer än varannan sambo riskerar ekonomisk smäll Undersökning från Länsförsäkringar hösten 2009 1 Sammanfattning 35 procent av de som är sambor har pratat igenom hur de vill att ekonomin ska bli om de skulle

Läs mer

DEMOKRATI 3 DEMOKRATINS VILLKOR

DEMOKRATI 3 DEMOKRATINS VILLKOR SIDA 1/8 WORKSHOP I KLASSRUMMET TEMA: DEMOKRATI LÄRARMANUAL I det här dokumentet finns allt du behöver veta för att hålla workshopen. Här ser du också tydligt i vilka moment du använder det arbets- och

Läs mer

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2014. Stockholms län Resultat för Farsta Hemtjänst

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2014. Stockholms län Resultat för Farsta Hemtjänst Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2014 Stockholms län Resultat för Farsta Hemtjänst Resultaten för er stadsdel Det här är en sammanställning av resultaten för er stadsdel från undersökningen Vad tycker

Läs mer

Få jobb förmedlas av Arbetsförmedlingen MALIN SAHLÉN OCH MARIA EKLÖF JANUARI 2013

Få jobb förmedlas av Arbetsförmedlingen MALIN SAHLÉN OCH MARIA EKLÖF JANUARI 2013 Få jobb förmedlas av Arbetsförmedlingen MALIN SAHLÉN OCH MARIA EKLÖF JANUARI 2013 Sammanfattning 2 1. Sammanfattning Den här rapporten har undersökt hur pass väl Arbetsförmedlingen har lyckats med att

Läs mer

Befolkningsuppföljning

Befolkningsuppföljning RAPPORT Stadskontoret Befolkningsuppföljning 30 juni 2014 Malmö stadskontor Avdelningen för samhällsplanering Arbetsgrupp: Maria Kronogård Linda Herkel, Layout Fredrik Johansson, Fotograf 8 september 2014

Läs mer

Svenska drömjobbet 2013 RAPPORT BASERAD PÅ RESULTATEN FRÅN MANPOWER WORK LIFE, SEPTEMBER 2013

Svenska drömjobbet 2013 RAPPORT BASERAD PÅ RESULTATEN FRÅN MANPOWER WORK LIFE, SEPTEMBER 2013 Svenska drömjobbet 2013 RAPPORT BASERAD PÅ RESULTATEN FRÅN MANPOWER WORK LIFE, SEPTEMBER 2013 0 Manpower Work Life Rapport SVENSKA DRÖMJOBBET 2013 Vilket är det svenska drömjobbet 2013? Manpower Work Life

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Hallands län januari månad 2016

Arbetsmarknadsläget i Hallands län januari månad 2016 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Peter Nofors Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Hallands län januari månad 2016 oförändrad arbetslöshet sedan ett år tillbaka Arbetslösheten har varit oförändrad

Läs mer

Väljaropinion i samarbete med Metro Oktober 2011

Väljaropinion i samarbete med Metro Oktober 2011 Väljaropinion i samarbete med Metro Oktober 2011 Efter Ohly kommer väljarna Vänsterpartiet är det parti som går mest framåt i YouGov/Metros mätning i oktober och ligger för första gången över valresultatet

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete Rapport Läsår: 2015/2016 Organisationsenhet: STENSFSK/FSK Stensåkra Förskola Fokusområde: Samverkan Cecilia Stenemo, Barn- och utbildningsförvaltningen, Stensåkra förskola,

Läs mer

Skolan avgörande valfråga del II

Skolan avgörande valfråga del II Skolan avgörande valfråga del II rörelser i opinionen i skolfrågan inför valet 2010 Rapport från Lärarförbundet 2010-08-26 Väljarna har bestämt sig skolfrågan är viktigast! Under sommaren har en allt tydligare

Läs mer

MOTIONER TILL REPRESENTANTSKAP 2015

MOTIONER TILL REPRESENTANTSKAP 2015 MOTIONER TILL REPRESENTANTSKAP 2015 G Friskvård Motionär: Framtidsgruppen, Vision Göteborg Friskvård är en viktig fråga för medlemmarna och bör därför lyftas upp och synliggöras. Skatteverkets regler kring

Läs mer

Sammanfattning på lättläst svenska

Sammanfattning på lättläst svenska Sammanfattning på lättläst svenska Utredningen skulle utreda och lämna förslag i vissa frågor som handlar om svenskt medborgarskap. Svenskt medborgarskap i dag Vissa personer blir svenska medborgare när

Läs mer

Kartläggning och analys av lärosätenas arbete med breddad rekrytering och breddat deltagande

Kartläggning och analys av lärosätenas arbete med breddad rekrytering och breddat deltagande Kartläggning och analys av lärosätenas arbete med breddad rekrytering och breddat deltagande 2016-04-20 Aleksandra Sjöstrand Varför? Universitet och högskolor har i uppdrag att aktivt främja och bredda

Läs mer

Kännedomsundersökning 2015

Kännedomsundersökning 2015 1 Om undersökningen Genomförande Bakgrund TNS Sifo har i flera år genomfört en kännedomsundersökning på uppdrag av KRAV. Undersökningen genomfördes i år på samma sätt som 11-14, förutom att några extra

Läs mer

Klassen kom tillsammans fram till vilka punkter som vi skulle ta hänsyn till. Dessa var:

Klassen kom tillsammans fram till vilka punkter som vi skulle ta hänsyn till. Dessa var: Y-bike Alla visioner börjar med en god idé och det är faktiskt precis vad det här projektet handlar om. Att starta något nytt, att väcka kreativa tankar och påbörja en process som kanske någon dag kommer

Läs mer

Manpower Work Life Drömchefen

Manpower Work Life Drömchefen Manpower Work Life juni 2016 Manpower Work Life Drömchefen Vilken sorts chef drömmer svenskarna om? Det har vi frågat svenskarna om i den här undersökningen där vi försökt förstå vilka de viktigaste chefsegenskaperna

Läs mer

85 % produkterna som annonseras. har köpt något de läst om i tidningen. ANNONSFAKTA & PRISLISTA 2016

85 % produkterna som annonseras. har köpt något de läst om i tidningen. ANNONSFAKTA & PRISLISTA 2016 ANNONSFAKTA & PRISLISTA 2016 Nordens största hälsomagasin och en av Sveriges 10 största tidningar alla kategorier. NU ÄNNU STÖRRE UPPLAGA: +50 000 EX! TOPPBETYG FÖR LIVE LIFE I SENASTE SKOP-UNDERSÖKNINGEN:

Läs mer

Särskilt stöd i grundskolan

Särskilt stöd i grundskolan Enheten för utbildningsstatistik 15-1-8 1 (1) Särskilt stöd i grundskolan I den här promemorian beskrivs Skolverkets statistik om särskilt stöd i grundskolan läsåret 1/15. Sedan hösten 1 publicerar Skolverket

Läs mer

Mer, mindre eller oförändrat att göra nu jämfört med tre månader tidigare. Feb mar 11. Aug 12. Feb mar 12. Mar apr 14. Sep 11. Apr 10. Nov 11.

Mer, mindre eller oförändrat att göra nu jämfört med tre månader tidigare. Feb mar 11. Aug 12. Feb mar 12. Mar apr 14. Sep 11. Apr 10. Nov 11. Ekonomi-SKOP 28 december - kommentar av SKOP:s Örjan Hultåker Så ser det ut inför år 16 - Fortsatt stark aktivitet under senaste kvartalet - men exportföretagen släpar efter - Ökad optimism på sex månaders

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Kronobergs län i slutet av maj månad 2013

Mer information om arbetsmarknadsläget i Kronobergs län i slutet av maj månad 2013 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Växjö 14 juni 2013 Ronnie Kihlman Analysavdelningen Totalt inskrivna arbetslösa i Kronobergs län maj 2012 8 246 (8,8 %) 3 631 kvinnor (8,3 %) 4 615 män (9,3 %) 2

Läs mer

Rapport: EU-undersökning april 2014

Rapport: EU-undersökning april 2014 Rapport: EU-undersökning april 2014 Undersökningen genomfördes i Novus sverigepanel med 1000 intervjuer på ett riksrepresentativt urval på åldern 18-79 under perioden 16-23 april 2014. Nedan följer en

Läs mer

Stockholms Stad. Brukarundersökning inom verksamheter för personer med funktionsnedsättning. Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning

Stockholms Stad. Brukarundersökning inom verksamheter för personer med funktionsnedsättning. Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning Stockholms Stad Brukarundersökning inom verksamheter för personer med funktionsnedsättning Spånga-Tensta sdelsförvaltning Presentation Om undersökningen Resultat Daglig verksamhet Grupp- servicebo Korttidshem

Läs mer

Kränkande särbehandling

Kränkande särbehandling 1 (5) Typ: Riktlinje Giltighetstid: Version: 1.0 Fastställd: KS 2016-05-31, 152 Uppdateras: 1. Nolltolerans för kränkande särbehandling 1.1 Vad är kränkande särbehandling? 1.2 Vissa beteenden är alltid

Läs mer

Regel 1 - Ökad medvetenhet

Regel 1 - Ökad medvetenhet Regel 1 - Ökad medvetenhet FN:s standardregler: Staterna bör aktivt öka medvetenheten i samhället om människor med funktionsnedsättning, om deras rättigheter, behov och möjligheter och om vad de kan bidra

Läs mer

Denna talesmannapolicy gäller tillsammans med AcadeMedias kommunikationspolicy. I kommuniaktionspolicyn finns följande formulering:

Denna talesmannapolicy gäller tillsammans med AcadeMedias kommunikationspolicy. I kommuniaktionspolicyn finns följande formulering: Talesmannapolicy AcadeMedia Denna talesmannapolicy gäller tillsammans med AcadeMedias kommunikationspolicy. I kommuniaktionspolicyn finns följande formulering: Anställda på AcadeMedia som vill delta i

Läs mer

Boll-lek om normer. Nyckelord: likabehandling, hbt, normer/stereotyper, skolmiljö. Innehåll

Boll-lek om normer. Nyckelord: likabehandling, hbt, normer/stereotyper, skolmiljö. Innehåll 1 Boll-lek om normer Nyckelord: likabehandling, hbt, normer/stereotyper, skolmiljö Innehåll Materialet bygger på en övning där eleverna, genom en lek med bollar, får utmana sin förmåga att kommunicera

Läs mer

En av fyra tror på omfattande automatisering

En av fyra tror på omfattande automatisering Manpower Work Life Rapport 2015 Manpower Work Life Rapport 2015 Många studier har under det senaste året visat att den snabba tekniska utvecklingen gör att ungefär hälften av alla jobb kommer kunna automatiseras

Läs mer

KOMMUNIKATIONSBAROMETERN för företag ATT JOBBA HEMIFRÅN. Rapport september 2003. 1

KOMMUNIKATIONSBAROMETERN för företag ATT JOBBA HEMIFRÅN. Rapport september 2003. 1 KOMMUNIKATIONSBAROMETERN för företag ATT JOBBA HEMIFRÅN Rapport september 2003. 1 Välkommen till Telias kommunikationsbarometer för företag Telias kommunikationsbarometer för företag är en återkommande

Läs mer

Så sparar vi till barnen. Rapport från Länsförsäkringar sommar 2016

Så sparar vi till barnen. Rapport från Länsförsäkringar sommar 2016 Så sparar vi till barnen Rapport från Länsförsäkringar sommar 2016 Innehåll Sammanfattning...3 Om undersökningen...4 Sparbelopp...5 Sparkapital...6 Sparformer...7 Räkneexempel...8 2 Sammanfattning De föräldrar

Läs mer

Bortom fagert tal om bristande tillgänglighet som diskriminering

Bortom fagert tal om bristande tillgänglighet som diskriminering Ds 2010:20 Bortom fagert tal om bristande tillgänglighet som diskriminering Lättläst sammanfattning Integrationsoch jämställdhetsdepartementet SOU och Ds kan köpas från Fritzes kundtjänst. För remissutsändningar

Läs mer

Lastbilsförares bältesanvändning. - en undersökning genomförd av NTF Väst Sammanställd mars 2013

Lastbilsförares bältesanvändning. - en undersökning genomförd av NTF Väst Sammanställd mars 2013 Lastbilsförares bältesanvändning - en undersökning genomförd av NTF Väst Sammanställd mars 2013 Innehåll Bakgrund och syfte... 3 Metod... 3 Resultat av intervjuer med lastbilsförare... 4 Resultat av bältesobservationer...

Läs mer