Kvalitetsdokument Enebo Förskola 2017/2018

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kvalitetsdokument Enebo Förskola 2017/2018"

Transkript

1 Kvalitetsdokument Enebo Förskola 2017/2018 Enebo Förskola ligger nära idrottsplatsen i Enebyberg och har skog och natur inpå knuten. På förskolan går ca 26 barn som är uppdelade på 2 avdelningar och där arbetar 6 pedagoger och en kokerska. Vi är Kravcertifierade och vår kokerska lagar all mat från grunden med ekologiska råvaror. Enebo är en fristående förskola som drivs av en ekonomisk föräldraförening. Personal och föräldrar strävar gemensamt för att göra barnens förskoletid trygg, lärorik och rolig.

2 Innehållsförteckning Systematiskt kvalitetsarbete i förskolan... 3 Information om hur förskolor gör sin verksamhet tillgänglig för alla barn Förskolan har en pedagogisk dokumentation som visar på barnens utveckling och lärande... 6 Förskolan stimulerar och utmanar barnens språkliga förmåga... 8 Förskolan stimulerar och utmanar barnens matematiska tänkande Förskolan använder digitala lärverktyg/hjälpmedel för att stimulera barnens utveckling Förskolan stimulerar och utvecklar barnens intresse för naturvetenskap och teknik Andelen förskollärare i förskolan ska vara lägst 50 % Nyckeltal (läå 2017/2018) 2(18)

3 Systematiskt kvalitetsarbete i förskolan Beskrivning av vårt systematiska kvalitetsarbete Vårt systematiska kvalitetsarbete utgår från en årsplan med inplanerade aktiviteter som uppdateras på studiedagar. Verksamheten kartläggs vid höstterminens start för att identifiera behov och förväntningar. Vid verksamhetsårets slut utvärderas verksamheten tillsammans med all personal. Dokumentation Instagram, portfolio, kartläggning, väggdokumentation och pedagogisk dokumentation. Barnen är delaktiga i verksamhetens dokumentation genom instagramkontot, portfolio, temaarbeten samt barnintervjuer. Barns inflytande och delaktighet Vi tar tillvara barns tankar, intressen och åsikter genom bland annat barnens veckomöten där barnen ges möjlighet att till exempel föreslå utflyktsmål som de sedan får rösta på. Personalmöte/planeringstid Varje vecka har all personal avsatt tid för reflektion, planering och utvärdering. Läroplan Vi utgår alltid ifrån läroplanen när vi planerar vår verksamhet. Vi har upprättat ett Lotusdiagram med förskolans alla mål, där kan vi lätt kontrollera att alla mål följs. Årsplan Årsplanen är en kalender med alla inplanerade aktiviteter under året. Studiedagar Under detta läsår har vi haft 2 studiedagar då vi bl.a. planerat, utvärderat och uppdaterat årsplanen. Föräldrasamtal Vi har föräldrasamtal en gång per termin och vid behov. Höstterminens samtal är ett förväntningssamtal och samtalet på vårterminen är ett utvecklingssamtal. (läå 2017/2018) 3(18)

4 Analys Med årsplanen, kartläggningar, lotusdiagram, personalmöten samt och barnens reflektionsmöte har vi lätt att följa verksamhetens utveckling och mål. Vi utgår alltid från läroplanen när vi planerar förskolans verksamhet. Under läsåret har vi varit tvungna att omorganisera avdelningarna på förskolan på grund av en åldersfördelning på barnen som vi inte brukar ha. Vi har varit tvungna att arbeta i tvärgrupper vilket har bidragit till att vi har fått svårt att få den tid till planering och reflektion som vi hade önskat. Utvecklingsförslag och åtgärder till nästa år Vi ska fortsätta att använda och utveckla våra rutiner för kvalitetsarbetet. Under nästa läsår har vi tänkt att använda en förskoleapplikation för att utveckla och underlätta arbetet med dokumentation och reflektion. Under nästa läsår kommer åldersfördelningen på barnen vara som vanligt igen. Vi kommer ha en extra studiedag för planering. (läå 2017/2018) 4(18)

5 Information om hur förskolor gör sin verksamhet tillgänglig för alla barn. Beskrivning om hur vi arbetar för att göra förskolan tillgänglig för barn med olika funktionsnedsättningar När vi har barn med funktionsnedsättningar på Enebo har vi möjlighet att anpassa verksamheten, hämta kunskap och förändra miljön efter barnens behov. Huset är handikappanpassat (ramp vid entrén, handikappanpassad toalett). Barn med behov av särskilt stöd har alltid rätt till de insatser som krävs. Vi anser att alla barn ska lyckas utifrån sina förutsättningar. Alla barn har sina kompetenser och vår uppgift blir att anpassa verksamheten så att alla barn får möjlighet att utvecklas och lära. Kartläggning Utifrån intervjuer och observationer gör vi en planering för varje enskilt barn och för hela barngruppen. Dessa planeringar, kartläggningar, uppdateras kontinuerligt. Extern handledning Vid behov tar vi kontakt med förskolepsykolog, talpedagog, logoped och specialpedagog. Under läsåret har vi fått handledning av SpecDanderyd och förskolepsykolog. Liten grupp Vi delar dagligen in barnen i grupper med färre barn för att ge varje barn uppmärksamhet och en lugnare lärmiljö. Föräldrasamtal Vid varje föräldrasamtal gör vi en plan för hur vi tillsammans ska stödja barnet i sin utveckling och sitt lärande. Analys Genom vår kartläggning har vi tydligt sett vilka insatser som behövts för varje enskilt barn men också den utveckling som skett. Vi har haft handledning av SpecDanderyd och förskolepsykolog som har hjälpt oss med kunskap, tips och idéer. Vi har gjort ändringar i miljön och omorganiserat barngrupperna för att skapa en lugnare och tryggare tillvaro för alla. Utvecklingsförslag och åtgärder till nästa år Vi kommer att fortsätta att ta hjälp av extern handledning vid behov. (läå 2017/2018) 5(18)

6 Förskolan har en pedagogisk dokumentation som visar på barnens utveckling och lärande Beskrivning av vårt arbete med pedagogisk dokumentation av barnens utveckling och lärande Pedagogisk dokumentation innebär att vi i arbetslaget, och tillsammans med barnen, reflekterar, upptäcker och vidareutvecklar barnens tankar, idéer och lärande. Intervjuer I början av varje termin har vi enskilt samtal med varje barn där vi bland annat frågar om deras intressen, förväntningar, kamratskap och trygghet. Detta är utgångspunkten för barnens utvecklingsplan och vårt planeringsarbete. Föräldrasamtal I början av höstterminen har vi samtal med alla föräldrar där vi frågar om deras förväntningar på verksamheten. På vårterminen har vi ett föräldrasamtal med mer fokus på barnets utveckling och sitt lärande och vi gör en gemensam plan för hur vi på bästa sätt kan stödja deras barn i sin utveckling och sitt lärande. Kartläggning Utifrån intervjuer och observationer gör vi en planering för varje enskilt barn och för hela barngruppen. Dessa kartläggningar uppdateras kontinuerligt. Portfolio Barnen är alltid delaktiga i sin egen dokumentation som samlas i deras pärm. Där beskrivs teman, framgångar och händelser genom fotografier, teckningar och barnens egna reflektioner. Väggdokumentation Temaarbeten visas på väggar med fotografier, teckningar, barnens kommentarer och vårt pedagogiska syfte, mål och bakgrund till temat. För att utveckla verksamheten använder vi oss av ett lotusdiagram där vi på ett enkelt sätt ser vad vi kan utveckla och för att säkerhetsställa läroplanens mål. Instagram Vi har ett slutet instagramkonto där föräldrar och anhöriga kan ta del av barnens vardag på förskolan. Detta dokumentations- och reflektionsverktyg är mycket uppskattat av barn, föräldrar och personal och visar på barnens utveckling och lärande där vi ofta hänvisar till läroplanens mål. (läå 2017/2018) 6(18)

7 Analys Vi har flera metoder för dokumentation, både med och utan barn, vilket vi anser ger en bred bild av det enskilda barnets utveckling och lärande. Vi är nöjda med dokumentationsarbetet men däremot har vi ibland svårt att genomföra de dokumentationer som vi önskar på grund av tidsbrist. Det dokumentationsverktyg som vi i dagsläget anser som mest värdefullt i verksamheten är instagramkontot, där sker en vardaglig kommunikation för information och möjlighet att delge föräldrarna barnens aktiviteter och lärande. och barnen är mer än gärna delaktiga i dokumentationen. Detta läsår har arbetet med lotusdiagram och kartläggningar av barn tyvärr blivit sekundärt i vårt arbete. Vi har haft en omorganisation i verksamheten och delat upp barnen i tvärgrupper och ändrat om i våra rutiner, vilket har bidragit till att arbetet med lotusdiagram och kartläggningar kommit i skymundan. Detta är något vi kommer arbeta mer kontinuerligt med nästkommande läsår, då är vi återigen tillbaka i våra vanliga rutiner och grupper. Utvecklingsförslag och åtgärder till nästa år Vi behöver fortfarande mer tid för dokumentation, planering och reflektion till exempel genom en eller två till studiedagar per år. Detta bland annat för att säkerställa att allt administrativt arbete och vård av material hinns med. Vi vill utveckla arbetet med pedagogisk dokumentation för att på så sätt analysera och vidareutveckla verksamheten. Nästkommande läsår vill vi bli bättre på att videofilma händelseförlopp/situationer som spontant sker i verksamheten och reflektera kring olika teman som till exempel genus, förhållningssätt och värdegrund. Vi vill inkludera barnen i dessa diskussioner/reflektioner samt diskutera tillsammans i arbetslaget för att utveckla det pedagogiska arbetet. Under nästkommande läsår vill vi även utveckla arbetet med vår ipad tillsammans med barnen, kopplat till dokumentation. Vår intention är att skapa en mapp till samtliga barn där de kan få tillgång till att fotografera och videofilma händelser/aktiviteter som de vill bevara och därmed lägga in i sin mapp på ipaden. Detta för att på ett smidigt sätt låta barnen vara delaktiga i dokumentationen som de anser som värdefull samt för att kunna vidarebefordra mappen direkt till barnens föräldrar vid terminsslut. (läå 2017/2018) 7(18)

8 Förskolan stimulerar och utmanar barnens språkliga förmåga Beskrivning av vårt arbete med att stimulera och utmana barns språkliga förmåga I alla vardagliga situationer tar vi tillfället i akt att lyssna, bekräfta, benämna, beskriva, ställa frågor, besvara frågor och kommunicera med barnen vilket är en förutsättning för språkutveckling. Vi delar dagligen in barnen i grupper om färre barn för att ge varje barn talutrymme och en lugnare lärande miljö. Vardagliga situationer I den dagliga kommunikationen med barnen har vi möjlighet att lyssna, bekräfta, benämna och beskriva. Vi tänker på att använda ett språk som inte är för enkelt för att utmana barnen, vi ställer frågor och följdfrågor och använder synonymer. Samlingar Samlingen är en plats för sång, rim och ramsor men också ett forum för att låta barnen lyssna på varandra, berätta och våga agera och ta plats inför grupp. Vi använder oss av föremål och bilder för att göra det mer konkret för barnen. Sagostund Sagor har en stor plats på vår förskola, pedagogerna läser och berättar sagor vid flera tillfällen under dagen. Alla barn får möjlighet att skapa, återberätta och dramatisera kring sagor. Efter lunch har alla barn en organiserad sagostund. Lingonavdelningen är indelad i två grupper, de barn som går sitt sista år på Enebo får lyssna på kapitelböcker som de senare återberättar och recenserar. Före Bornholmsmodellen- språklekar i förskolan Vi har språksamlingar avsedda för alla barn. När vi har använt oss av Bornholmsmodellen har vi lättare kunnat se barnets språkutveckling och intresset för skrift- och talspråket. ipad ipaden har blivit ett än användbart verktyg för barnen under detta läsår. Den används i syfte att stimulera läs- och skrivinlärningen genom applikationer som till exempel Widget Writer och Bornholmslek. Barnen får genom dessa applikationer bland annat möjlighet att ljuda, skriva, rimma, lyssna på hur bokstäver låter samt göra egna berättelser. Alla barn har under detta läsår på olika sätt även använt sig av applikationen imovie i samband med temaarbetet om sagor på vårterminen. Teater Alla barn från 3 år har varit på teaterbesök på Enebybergs bibliotek. Spel Barnen spelar mycket sällskapsspel och kort med varandra som till exempel Fruktträdgården och Mastermind. Vanliga traditionella kortspel är något som blivit väldigt populärt under detta läsår, majoriteten av de äldre barnen har intresset och har lärt sig spela bland annat finns i sjön, vändtia och dam och spelar dessa spel helt på egen hand i avsaknad av en vuxen. (läå 2017/2018) 8(18)

9 Bibliotek En gång i månaden har vi, tillsammans med ett par barn åt gången, besökt biblioteket för att låna böcker. Sagotema Under vårterminen har alla barn på förskolan varit delaktiga i ett sagotema. De respektive åldersgrupperna har koncentrerat sig på varsin folksaga. De har bland annat skapat figurerna och miljöerna i sagan, de har dramatiserat, filmat, målat och ritat sagor. Barnen har även tagit med sig sin favoritbok hemifrån som vi har läst på förskolan. Temat presenterades för föräldrar och anhöriga på sommarfesten. Analys Vi arbetar med ett språkmedvetet arbetssätt där vi använder oss av flera metoder för att stimulera och utmana barnets språkutveckling spontant i vardagen. Vi har fortsatt arbetat aktivt med Bornholmsmodellen även under detta läsår. Att detta har utvecklat språket kan vi se genom att de till exempel återberättar hemma, rimmar och har fått ett ökat ordförråd. Bornholmsmodellen har också stärkt barnens självkänsla som visar sig på till exempel samlingar då de vågar agera inför gruppen. Vårterminens temaarbete om sagor var mycket uppskattat av barn, personal och föräldrar. Enligt föräldraenkäten tycker 100% att vi arbetar med att utveckla barnens språk. Utvecklingsförslag och åtgärder till nästa år Vi kommer att fortsätta utveckla arbetet med ipad för att främja språkutvecklingen samt fortsätta arbetet med Före Bornholmsmodellen. Vi ser att barnen är väldigt insatta och intresserade av våra samlingar utifrån Bornholmsmodellen och att de i stort sett kan samlingarna i förväg. Det potentiella utvecklingsförslaget till kommande läsår är därför att varje vecka involvera ett till två barn att hålla i samlingen tillsammans med en vuxen, för att på så sätt framträda och för att lära med varandra och att utveckla tron på sig själv. Nästkommande läsår ska även arbetet med bokrecensioner för de äldre barnen utvecklas än mer. (läå 2017/2018) 9(18)

10 Förskolan stimulerar och utmanar barnens matematiska tänkande Beskrivning av vårt arbete med att stimulerar och utmanar barnens matematiska tänkande I alla vardagliga situationer har vi möjlighet att lyssna, bekräfta, benämna, beskriva, ställa frågor, besvara frågor och kommunicera med barnen vilket är en förutsättning för matematikutveckling. Vardagliga situationer Vi arbetar med att synliggöra och sätta ord på den matematik som finns i vardagssituationerna. Vi parar ihop strumpor i tamburen, vi sorterar och klassificerar leksaker när vi plockar undan, vi pratar om former på leksakerna. Vid matsituationer resonerar och samtalar vi kring begreppen hel, halv, fjärdedelar, åttondelar och hur vi på så sätt ska dela på frukten för att för att alla ska få lika många. Vi jämför vad som är tyngst, mjölkkannan eller kannan med vatten. Samling Vi räknar närvarande barn och hur många som saknas. Vi påvisar olika mönster och leker olika turtagningslekar. På samlingarna under detta läsår har samtliga barn varit delaktiga i röstning om till exempel vilken skog vi ska gå till. Barnen röstar genom att till exempel lägga varsin kloss på de olika alternativen som finns, vi räknar och ser vilket alternativ som har fått flest klossar/röster. Klossarna bildar ett diagram. Skog En fördel med att vara i skogen är att barnen kan lära in matematik praktiskt med hela kroppen. Barnen upplever matematik när de t.ex. kryper under grenen, hoppar över stocken, jämför sin kroppslängd med pinnen. Vi leker lekar där barnen uppmanas att hämta ett stort/litet blad, något som är tungt/lätt, litet/stort, långt/kort osv. Spel Barnen spelar mycket sällskapsspel med varandra som till exempel Fruktträdgården och Mastermind där de bland annat tränar turtagning. Vanliga traditionella kortspel är något som blivit väldigt populärt under detta läsår, majoriteten av de äldre barnen har intresset och har lärt sig spela bland annat finns i sjön, vändtia och dam och spelar kort med varandra. Här tränar barnen bland annat på siffror, talordning, addition och subtraktion. Skapande När barnen trär pärlhalsband uppmanar vi dem att till exempel trä var tredje pärla av en annan sort eller att lägga en pärlplatta med mönster. Miljö På förskolan finns material som siffror, former, spel och konstruktion synligt och tillgängligt för barnen. (läå 2017/2018) 10(18)

11 Analys Vi delar dagligen in barnen i grupper med färre barn för att ge varje barn en lugnare lärande miljö. Indelningen av barn styrs i vanliga fall av barnens intressen och behov och inte utifrån ålder eller kön, men detta läsår har vi varit i behov av en omorganisation vilket har bidragit till att grupperna har delats in utifrån barnets ålder. Detta är något som kommer vara återställt igen under Höstterminen Enligt föräldraenkäten tycker 96% att vi arbetar med att utveckla barnens språk. Utvecklingsförslag och åtgärder till nästa år Vi ska fortsätta att ha en miljö i förändring och vara lyhörda för barnens intressen. Vi vill lägga större vikt vid matematik nästkommande läsår, vi vill fokusera mer på detta under samlingarna och i våra temaarbeten. (läå 2017/2018) 11(18)

12 Förskolan använder digitala lärverktyg/hjälpmedel för att stimulera barnens utveckling Beskrivning och konkreta exempel från vår verksamhet Vi ser modern teknik som ett bra arbetsverktyg vid dokumentation, söka information och vid presentationer. Under detta läsår har barnen blivit mer delaktiga i arbetet med modern teknik. ipad och dator Vi har trådlöst nätverk på förskolan vilket gör att vi lättillgängligt kan använda oss av internet eller skriva ut dokument och bilder från dator/ipad. När vi dokumenterar verksamheten och barnens lärande använder vi Ipaden till att fotografera/videofilma. Lingonbarnen använder ipaden genom applikationer som till exempel Widget Writer och Bornholmslek och ibland YouTube i sällskap av en vuxen för att titta på musikvideos som vi sedan dansar till. Barnen får genom dessa applikationer bland annat möjlighet att ljuda, skriva, lyssna, rimma, lyssna på hur bokstäver låter. Blåbärsbarnen använder ipaden genom applikationer som Mitt eget pussel, Sofies vänner och Crayon. Alla barn har under detta läsår skapat filmer med hjälp av en ipad i applikationen imovie utifrån klassiska sagor. De äldsta barnen, Lejongruppen, har även dramatiserat och skapat en film utifrån en klassisk saga som de arbetat med. Dramatiseringen videofilmades med ipaden med hjälp av en pedagog. De har även skapat en egen film i applikationen imovie. På sommarfesten visades samtliga filmer för föräldrarna med vår ipad, dator och projektor. Månadsbrev och övrig information till föräldrar sker via samt på förskolans instagramkonto. Projektor Vi har en projektor som vi kopplar till ipaden, datorn och mobiltelefonen så att alla barn kan vara delaktiga när vi till exempel har reflektionsmöte där vi går igenom dokumentationer och bilder på vårt instagramkonto. Mobiltelefon Båda avdelningarna har en mobiltelefon som används till dokumentation men även för att på ett smidigt sätt kunna informera och kommunicera med föräldrarna. Under detta läsår har barnen blivit mer delaktiga i dokumentationen via mobiltelefonen, de fotograferar och filmar exempelvis någonting som de skapat. Mobiltelefonerna används även flitigt för informationssök. (läå 2017/2018) 12(18)

13 Analys De digitala hjälpmedlen används av all personal och på ett än mer utvecklat sätt än tidigare. Instagramkontot används flitigt av all personal och arbetet med ipaden har stått mer i fokus under detta läsår. Digitalkameran börjar sakta med säkert att bytas ut till mobiltelefon och ipad vilket är ett framsteg i rätt riktning mot den mest aktuella digitala tekniken i samhället. Under läsåret har vi inte lyckats genomföra reflektionsmötena kontinuerligt varje vecka tillsammans med barnen, detta är något vi vill förbättra till nästa år. Utvecklingsförslag och åtgärder till nästa år Vi är nöjda och uppskattar arbetet med all digital teknik och vi ser fram emot att vidareutveckla arbetet. De yngre barnen har involverats än mer med arbetet med digital teknik vilket vi anser är väldigt roligt och lärorikt. Nästkommande läsår vill vi fortsätta arbetet med reflektionsmöten tillsammans med barnen och även involvera de yngre barnen än mer. Under nästkommande läsår vill vi även utveckla arbetet med vår ipad tillsammans med barnen, kopplat till dokumentation. Vår intention är att skapa en mapp till samtliga barn där de kan få tillgång till att fotografera och videofilma händelser/aktiviteter som de vill bevara och därmed lägga in i sin mapp på ipaden. Detta för att på ett smidigt sätt låta barnen vara delaktiga i dokumentationen som de anser som värdefull samt för att kunna vidarebefordra mappen direkt till barnens föräldrar vid terminsslut. Vi har en intention om att utveckla programmering tillsammans med barnen till nästkommande läsår. Vi behöver se över våra rutiner vid utskrift av fotografier. (läå 2017/2018) 13(18)

14 Förskolan stimulerar och utvecklar barnens intresse för naturvetenskap och teknik Beskrivning och konkreta exempel från vår verksamhet Vi lägger stor vikt att tillsammans med barnen värna om vår miljö samt att förmedla att alltid har ett samband. Vi vill skapa en förståelse för naturens kretslopp och att människor, natur och samhälle påverkar varandra. Vardagliga situationer Vi tar vara på alla vardagliga situationer genom att uppmuntra, ifrågasätta, utforska och samtala om naturvetenskap tillsammans med barnen. Skogen Två förmiddagar i veckan går till skogen för att ge barnen rika naturupplevelser. Eftersom vi har senarelagd lunch finns det mycket tid för lek och lärande. varför ser kottarna olika ut i olika väderlekar?, vart bor djuren på vintern och vad äter de? och hur förändras blåbärsbusken under året? är exempel på frågeställningar som leder till utforskande tillsammans med barnen. Hållbar utveckling Vi källsorterar och komposterar tillsammans med barnen. Vi har skräpplockardagar vilket inte bara gör det fint i vår närmiljö utan barnen blir samtidigt medvetna om skadan med nedskräpning och vilka föremål som inte ska slängas i naturen. Under det här året har vi gjort nytt papper av det gamla som slängts. Skapande verksamhet Barnen får möjlighet att skapa med material som de har samlat från skogen vilket inte bara utvecklat fantasin utan de får även en chans att bekanta sig med naturens resurser på ett lekfullt sätt. Experiment Vi utför experiment tillsammans med barnen som berör kemi, fysik och teknik. vad flyter och vad sjunker? och vad händer om vi fyller en ballong/plastmugg med vatten och ställer det utomhus när det är kallt? är exempel på undersökningar som vi genomfört. Teknik Barnen har tillgång till material för tekniklek, gärna material från skogen men även giftfritt och ofarligt återvinningsmaterial. Vi tillåter barnen att använda leksaker på ett annat sätt än vad de egentligen är till för, endast fantasin sätter gränser då till exempel innebandymål blir till kojor och cyklar blir till glasskiosker. Vi uppmuntrar barnen att bygga och konstruera på olika sätt med olika material som till exempel klossar, kaplastavar, toarullar och kartonger. (läå 2017/2018) 14(18)

15 Odlingar I både inom- och utomhusmiljön får barnen möjlighet att så och odla. Varje år sår vi till exempel gurkfrön och sätter potatis tillsammans med barnen. Under vårterminen har barnen även sått till exempel tomater, sockerärtor och solrosor i mjölkpaket och sirapburkar. Det finns även rabarber, vinbär och äpplen på förskolegården. Fjärilar Barnen har följt fjärilens livscykel från larv till fjäril. Temaarbete Under höstterminen hade vi ett temaarbete kring hösten som var mycket uppskattat av barnen. Barnen fick träffa Höstis som vid varje tillfälle hade med sig ett brev som innehöll olika uppdrag. Uppdragen handlade till exempel om att följa ett träds förändring och att göra hösttavlor av naturmaterial. Bondgårdsbesök Under vårterminen har vi varit på bondgårdsbesök. Kapten Reko konsumentföreningen Stockholm De äldsta barnen har under vårterminen arbetat med ett utbildningsmaterial som syftar till att lära barnen och de vuxna i deras närhet om varför man inte ska slänga maten och vad man kan göra för att minska matsvinnet. Barnen har spelat Reko ett hållbart spel vid fyra olika tillfällen, varje tillfälle innehöll en diskussionsdel, en aktivitet samt en utmaning. Det femte och sista tillfället var på Skansen och där fick barnen lära sig kopplingen mellan mat, djur och natur, träffa kapten Reko och bli dubbade till Rekohjältar. (läå 2017/2018) 15(18)

16 Analys Temaarbetet under höstterminen var mycket uppskattat av barnen. Arbetet med temat underlättades av vår figur Höstis som engagerade barnen på ett lekfullt sätt. Vi har nära till skogen där vi vistas mycket vilket underlättar arbetet med naturvetenskap. Barnen plockar ofta med sig naturmaterial för att sedan skapa med på förskolan. Vi har en tradition att odla grönsaker, både för förskolans räkning och sånt som barnen får ta med sig hem. Vi ser att barnen är intresserade och engagerade i odlingsprocessen och är mycket uppskattat av både barn, personal och föräldrar. Arbetet med Kapten Reko och att minska matsvinnet var roligt och lärorikt för oss alla på förskolan. Barnen påminner ofta om att äta upp maten och varför man inte ska slänga den i onödan. Enligt föräldraenkäten tycker 96% att förskolan arbetar med att utveckla barnens förståelse för naturvetenskap och teknik. Utvecklingsförslag och åtgärder till nästa år Vi kommer att fortsätta arbetet med naturvetenskap och teknik. Vi är nöjda med årets prestationer och kommer därmed att fortsätta utveckla teman som berör dessa ämnen utifrån barnens intresse. Under nästa läsår vill vi göra ett komposteringsexperiment tillsammans med barnen och även låta de äldsta barnen träffa Kapten Reko igen. (läå 2017/2018) 16(18)

17 Andelen förskollärare i förskolan ska vara lägst 50 % Beskrivning av nuläget på vår förskola På Enebo arbetar 3 förskollärare. 2,55 heltidstjänster i barngrupp. På Enebo arbetar 2 barnskötare. 1,65 heltidstjänster i barngrupp. På Enebo arbetar 1 person utan barnskötarutbildning som extra stöd i barngrupperna. 1 heltidstjänst i barngrupp. Föräldrasamtal har utförts av förskollärarna och barnskötare. Förskollärarna driver det övergripande pedagogiska arbetet tillsammans. Analys Enebo är en förskola där alla föräldrar är intresserade och delaktiga, de är våra arbetsgivare. Genom deras engagemang har vi möjlighet att ha färre barn i barngrupperna och får mycket stöd och uppmuntran från föräldrarna. De föräldrar som har sina barn på Enebo uppskattar att deras barn är i grupper med färre barn. Föräldrarna känner varandra, pedagogerna och alla barn väl. Föräldrarna får mer information om verksamheten än vad som är brukligt genom fem föreningsmöten under läsåret. Under nästa läsår kommer vi få en del ny personal. En förskollärare har gått i pension och ersatts av en ny förskollärare. Förskolechefen avslutar sin anställning vid terminsslut och ersätts då av en ny förskollärare, desamma gäller med personen som varit anställd som extra stöd i barngruppen. Vi ser fram emot nästa läsår med tillförsikt! Enligt kundenkäten tycker 100 % av föräldrarna att deras barn har kompetent personal. Utvecklingsförslag och åtgärder till nästa år/ långsiktig lösning Vi uppmuntrar en av barnskötarna att vidareutbilda sig till förskollärare. (läå 2017/2018) 17(18)

18 Nyckeltal Ur Våga Visa - kundenkät VÅGA VISA, i procent KUNDENKÄT 2016 KUNDENKÄT 2017 "Alla föräldrar anser att barnen känner sig trygga" 100% 96% 100% "Mitt barn har en god arbetsmiljö" 100% 92% 96% Kommentarer och analys till nyckeltal KUNDENKÄT 2018 Årets resultat på föräldraenkäten visar att 100% av föräldrarna anser att barnen känner sig trygga och 96% att mitt barn har en god arbetsmiljö. Det här resultatet har förbättrats sen föregående år, vilket är positivt. Föräldrarnas bild av förskolan stämmer delvis överens med hur personalen upplever arbetsmiljön och tryggheten i förskolan. Under läsåret har förskolan varit i behov av en omorganisation av barngrupperna vilket, enligt pedagogerna, har bidragit till en förvirrad och emellanåt en ostrukturerad atmosfär i arbetslaget. Däremot upplever vi inte att barnen har blivit märkbart påverkade av omorganisationen, men vi anser att arbetsmiljön har blivit något mer oordnad på grund av logistiken. Nästkommande läsår kommer förskolans rutiner och barngrupper vara som vanligt igen, det ser vi fram emot! (läå 2017/2018) 18(18)

Kvalitetsdokument 2014/2015, Enebo förskola

Kvalitetsdokument 2014/2015, Enebo förskola Kvalitetsdokument 2014/2015, Enebo förskola Enebo Förskola ligger nära idrottsplatsen i Enebyberg och har skog och natur inpå knuten. På förskolan går ca 26 barn som är uppdelade på 2 avdelningar och där

Läs mer

Kvalitetsdokument 2015/2016 Enebo förskola

Kvalitetsdokument 2015/2016 Enebo förskola Kvalitetsdokument 2015/2016 Enebo förskola Enebo Förskola ligger nära idrottsplatsen i Enebyberg och har skog och natur inpå knuten. På förskolan går ca 26 barn som är uppdelade på 2 avdelningar och där

Läs mer

Kvalitetsdokument 2012/2013, Enebo Förskola

Kvalitetsdokument 2012/2013, Enebo Förskola Kvalitetsdokument 2012/2013, Enebo Förskola Innehållsförteckning 1 Mål: Förskolan har en pedagogisk dokumentation som visar på barnens utveckling och lärande.... 4 2 Mål: Förskolan stimulerar och utmanar

Läs mer

Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 304 Rosenvägen

Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 304 Rosenvägen Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 304 Rosenvägen Innehållsförteckning 1 Mål: Förskolan har en pedagogisk dokumentation som visar på barnens utveckling och lärande... 3 2 Mål: Förskolan

Läs mer

Kvalitetsdokument 2014, Pärlans förskola (i kommunal regi)

Kvalitetsdokument 2014, Pärlans förskola (i kommunal regi) Kvalitetsdokument 2014, Pärlans förskola (i kommunal regi) Det var en gång för länge sedan, mer än 40 år. Då tog herrarna på slottet ett stort beslut. På ängen bakom allén av björkar, där skulle ett hus

Läs mer

Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 310 Altorp

Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 310 Altorp Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 310 Altorp Innehållsförteckning 1 Mål: Förskolan har en pedagogisk dokumentation som visar på barnens utveckling och lärande... 3 2 Mål: Förskolan stimulerar

Läs mer

Kvalitetsdokument Kevinge förskola (läå 2014/2015)

Kvalitetsdokument Kevinge förskola (läå 2014/2015) Kvalitetsdokument Kevinge förskola (läå 2014/2015) Välkomna! Kevinge förskola är en kommunal förskola i västra Danderyd med fyra avdelningar för barn i åldern 1-5 år. Förskolan ligger centralt och naturskönt

Läs mer

Kvalitetsdokument Kornvägens förskola (läå 2014/2015)

Kvalitetsdokument Kornvägens förskola (läå 2014/2015) Kvalitetsdokument Kornvägens förskola (läå 2014/2015) Beskrivning av förskolan och dess verksamhet Kornvägens förskola är en förskola i kommunal regi med två syskonavdelningar ålder 1-5 år. Vi har nära

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN TILS FÖRSKOLOR 2014/15

LOKAL ARBETSPLAN TILS FÖRSKOLOR 2014/15 LOKAL ARBETSPLAN TILS FÖRSKOLOR 2014/15 Vår vision Verksamheten i vårt område utgår från en gemensam grundsyn kring det kompetenta barnet, kunskap och lärande Verksamheten skall präglas av glädje, lust

Läs mer

Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 324 Kornvägen

Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 324 Kornvägen Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 324 Kornvägen Innehållsförteckning 1 Mål: Förskolan har en pedagogisk dokumentation som visar på barnens utveckling och lärande... 3 2 Mål: Förskolan

Läs mer

Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 309 Sätra Äng

Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 309 Sätra Äng Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 309 Sätra Äng Innehållsförteckning 1 Mål: Förskolan har en pedagogisk dokumentation som visar på barnens utveckling och lärande... 3 2 Mål: Förskolan

Läs mer

Kvalitetsdokument 2012/2013, Förskolor. Grindstugans Förskola

Kvalitetsdokument 2012/2013, Förskolor. Grindstugans Förskola Kvalitetsdokument 2012/2013, Förskolor Grindstugans Förskola 1 Mål: Förskolan har en pedagogisk dokumentation som visar på barnens utveckling och lärande I den dagliga verksamheten används kameror och

Läs mer

Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 314 Pärlan

Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 314 Pärlan Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 314 Pärlan Innehållsförteckning 1 Mål: Förskolan har en pedagogisk dokumentation som visar på barnens utveckling och lärande... 3 2 Mål: Förskolan stimulerar

Läs mer

Västra Harg förskola. Prioriterade utvecklingsmål Handlingsplan

Västra Harg förskola. Prioriterade utvecklingsmål Handlingsplan Västra Harg förskola Prioriterade utvecklingsmål Handlingsplan 2014/2015 Dokumentation Mål: Vårt mål med dokumentationen är att utveckla verksamheten och ge barnen bästa möjliga förutsättningar i sitt

Läs mer

Arbetsplan läsåret 2012-2013

Arbetsplan läsåret 2012-2013 Arbetsplan läsåret 2012-2013 1 ARBETSPLAN FÖR FÖRSKOLAN BULLERBYN Förskolans mål Vi ger barnen förutsättningar att utveckla ett bra språk, både när det gäller det svenska språket men även andra modersmål.

Läs mer

Västra Harg förskola och Wasa förskola. Prioriterade utvecklingsmål Handlingsplan

Västra Harg förskola och Wasa förskola. Prioriterade utvecklingsmål Handlingsplan Västra Harg förskola och Wasa förskola Prioriterade utvecklingsmål Handlingsplan läsåret 2015/2016 Innehåll: Dokumentation sid. 1 Användning av Lärplatta/ Padda sid. 2 Prioriterade utvecklingsområden sid.

Läs mer

Kvalitetsdokument Baduhilds förskola (läå 2014/2015) Lek- och lärandemiljön ska väcka varje barns nyfikenhet, lust och intresse att lära!

Kvalitetsdokument Baduhilds förskola (läå 2014/2015) Lek- och lärandemiljön ska väcka varje barns nyfikenhet, lust och intresse att lära! Kvalitetsdokument Baduhilds förskola (läå 2014/2015) Lek- och lärandemiljön ska väcka varje barns nyfikenhet, lust och intresse att lära! Innehållsförteckning 1 Systematiskt kvalitetsarbete i förskolan...

Läs mer

Lokal arbetsplan för Bastasjö Språkförskola 2016/2017

Lokal arbetsplan för Bastasjö Språkförskola 2016/2017 - Lokal arbetsplan för Bastasjö Språkförskola 2016/2017 I den här arbetsplanen presenteras våra utvecklingsområden och hur vi ska arbeta med dem under året. Varje utvecklingsgrupp kommer att arbeta för

Läs mer

Charlottenbergs förskola Kvalitetsdokument Förskolor 2016 (läsåret 2015/2016)

Charlottenbergs förskola Kvalitetsdokument Förskolor 2016 (läsåret 2015/2016) Charlottenbergs förskola Kvalitetsdokument Förskolor 2016 (läsåret 2015/2016) Charlottenberg består av tre avdelningar i nuläget. Det är två yngrebarnsavdelningar och en storbarnsavdelning. Vi är 10 pedagoger

Läs mer

Mjölnargränds förskola

Mjölnargränds förskola Mjölnargränds förskola Avdelning Orange Syftet med denna arbetsplan är att: Tydliggöra förskolans uppdrag utifrån olika styrdokument. Tydliggöra förskolan Mjölnargränds egna utvecklingsområden 2018/2019

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2018-2019 Tra dga rdens fo rskola Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och Åtgärder Reviderad: 2018-05-14 Gäller till: 2019-06-30

Läs mer

Kvalitetsdokument Trappgränds Montessori förskola (läå 2014/2015)

Kvalitetsdokument Trappgränds Montessori förskola (läå 2014/2015) Kvalitetsdokument Trappgränds Montessori förskola (läå 2014/2015) HJÄLP MIG ATT KLARA MIG SJÄLV! Innehållsförteckning 1 Systematiskt kvalitetsarbete i förskolan... 3 2 Mål: Information skall finnas om

Läs mer

Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 311 Baduhild

Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 311 Baduhild Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 311 Baduhild Innehållsförteckning 1 Mål: Förskolan har en pedagogisk dokumentation som visar på barnens utveckling och lärande... 3 2 Mål: Förskolan

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN Vimpelns Förskola 2014/2015

VERKSAMHETSPLAN Vimpelns Förskola 2014/2015 VERKSAMHETSPLAN Vimpelns Förskola 2014/2015 2.1 NORMER OCH VÄRDEN 1 Mål för likabehandlingsarbetet Mål Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar Öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar Förmåga

Läs mer

Kvalitetsdokument 2014/2015, Förskolan Villa Solvi

Kvalitetsdokument 2014/2015, Förskolan Villa Solvi Kvalitetsdokument 2014/2015, Förskolan Villa Solvi Förskolan Villa Solvi är en fristående förskola som tar emot 33 barn i åldrarna 1-5 år. Förskolan är belägen i en sekelskiftes villa med tillhörande trädgård

Läs mer

Kvalitetsdokument 2014/2015, Enebybergs Montessoriförskola

Kvalitetsdokument 2014/2015, Enebybergs Montessoriförskola Kvalitetsdokument 2014/2015, Enebybergs Montessoriförskola Innehållsförteckning 1 Systematiskt kvalitetsarbete i förskolan... 4 2 Mål: Information skall finnas om hur förskolor gör sin verksamhet tillgänglig

Läs mer

Daggkåpans förskola. Nacka kommunen

Daggkåpans förskola. Nacka kommunen Daggkåpans förskola Nacka kommunen Observationen genomfördes av: Inger Dobson Ekerö kommun Anita Fröberg Ekerö kommun v. 20 2017 Innehållsförteckning Inledning Om Våga visa Kort om förskolan Observatörernas

Läs mer

Handlingsplan för. Nya Lurbergsgården

Handlingsplan för. Nya Lurbergsgården Sid 1 (13) Handlingsplan för Nya Lurbergsgården X X X F Ö R S K O L E E N H E T Tfn 026-178000 (vx), 026-17 (dir) www.gavle.se Sid 2 (13) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet Mål Förskolan

Läs mer

Jollens mål för vårterminen 2017, med fokus Natur och teknik

Jollens mål för vårterminen 2017, med fokus Natur och teknik Jollens mål för vårterminen 2017, med fokus Natur och teknik Normer och värden - Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin förmåga att upptäcka, reflektera över och ta ställning till olika

Läs mer

Verksamhetsplan Borgens förskola Avdelning Draken 2015-2016

Verksamhetsplan Borgens förskola Avdelning Draken 2015-2016 Verksamhetsplan Borgens förskola Avdelning Draken 2015-2016 September 2015 Verksamhetsplan för Borgens förskola, avdelning Draken 2015-2016 Enhet Borgens förskola Draken 1-5 år Förutsättningar 23 barn

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN AVD. Ekorren 2012-2013

VERKSAMHETSPLAN AVD. Ekorren 2012-2013 VERKSAMHETSPLAN AVD. Ekorren 2012-2013 Beskrivning av verksamheten Skogsgläntans förskola ingår i Nättraby rektorsområde och består av tre avdelningar Ekorren (1-2 år), Fjärilen (3-4 år) och Igelkotten

Läs mer

Kvalitetsdokument Skogsgläntans förskola (läsåret 2014/2015)

Kvalitetsdokument Skogsgläntans förskola (läsåret 2014/2015) Kvalitetsdokument Skogsgläntans förskola (läsåret 2014/2015) Vi erbjuder en trygg och rolig verksamhet som skapar goda förutsättningar för barns utveckling, lärande och omsorg. Barn utvecklas och lär sig

Läs mer

Lokal arbetsplan la sa r 2014/15

Lokal arbetsplan la sa r 2014/15 Lokal arbetsplan la sa r 2014/15 Förskolan Bäcken Sunne kommun Postadress Besöksadress Telefon och fax Internet Giro och org nr Sunne Kommun Sunne RO växel www.sunne.se 744-2684 bankgiro 40. Skäggebergsskolan

Läs mer

Verksamhetsplan för Malmens förskolor

Verksamhetsplan för Malmens förskolor Verksamhetsplan för Malmens förskolor 2015-2016 Enheter Smultron 1-3 år Hallon 1-3 år Jordgubben 3-5 år Lingon 3-5 år Nyponrosen 1-5 år Kullerbyttan 1-5 år Verksamheter Förskola för barn 1-5 år Förutsättningar

Läs mer

Kvalitetsdokument Hildingavägens förskola (läå 2014/2015)

Kvalitetsdokument Hildingavägens förskola (läå 2014/2015) Kvalitetsdokument Hildingavägens förskola (läå 2014/2015) Innehållsförteckning 1 Systematiskt kvalitetsarbete i förskolan... 3 2 Mål: Information skall finnas om hur förskolor gör sin verksamhet tillgänglig

Läs mer

Lärande och utveckling genom trygghet, glädje, lust och engagemang

Lärande och utveckling genom trygghet, glädje, lust och engagemang Verksamhetsplan för förskolan Tångens förskola Verksamhetsplan för förskolorna i Systematiskt kvalitetsarbete Lärande och utveckling genom trygghet, glädje, lust och engagemang Strömstads pedagogiska helhetsidé

Läs mer

Kommentarer till kvalitetshjulet 130815

Kommentarer till kvalitetshjulet 130815 Kommentarer till kvalitetshjulet 130815 Augusti juni Kartläggning av barngruppen Under året skolas nya barn in och vi får en ny barn- och föräldragrupp. Kartläggningen sker genom inskolningssamtal, föräldrasamtal,

Läs mer

Kvalitetsdokument 2012/2013, Enebybergs Montessoriförskola

Kvalitetsdokument 2012/2013, Enebybergs Montessoriförskola Kvalitetsdokument 2012/2013, Enebybergs Montessoriförskola Innehållsförteckning 1 Mål: Förskolan har en pedagogisk dokumentation som visar på barnens utveckling och lärande... 3 2 Mål: Förskolan stimulerar

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete Gubbo förskola 2012/2013

Systematiskt kvalitetsarbete Gubbo förskola 2012/2013 Systematiskt kvalitetsarbete Gubbo förskola 2012/2013 Barnantal Gubbo Förskola Systematiskt kvalitetsarbete Gubbo Förskola Födda -08 Födda -09 Födda -10 Födda -11 Födda -12 7 st 5 st 5 st 2 st 3 st Personal

Läs mer

Kvalitetsarbete i förskolan

Kvalitetsarbete i förskolan Kvalitetsarbete i förskolan Läsåret 2017-2018 Förskola/avdelning Fyrås förskola Ort Fyrås Ansvarig förskolechef Ewa Ottosson Kontaktinformation Fyrås förskola småfattran Fyrås 565 833 41 Hammerdal 0644-320

Läs mer

Kvalitetsarbete i förskolan LOKAL ARBETSPLAN 2014-2015

Kvalitetsarbete i förskolan LOKAL ARBETSPLAN 2014-2015 Kvalitetsarbete i förskolan LOKAL ARBETSPLAN 2014-2015 Förskola/avdelning Fyrås förskola Ort Fyrås Hammerdal Ansvarig förskolchef Ewa Ottosson Kontaktinformation Fyrås förskola småfattran Fyrås 565 830

Läs mer

Verksamhetsplan ht och vt Inledning:

Verksamhetsplan ht och vt Inledning: Verksamhetsplan ht - 2010 och vt -2011 Igelkottens avdelning Förskolan Frida Inledning: Verksamheten bygger på fyra mål och riktlinjer ur skriften Läroplan för Förskolan Lpfö 98 1. Normer och värden 2.

Läs mer

Verksamhetsplan. Borgens fo rskola. Internt styrdokument

Verksamhetsplan. Borgens fo rskola. Internt styrdokument Verksamhetsplan Borgens fo rskola Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och Åtgärder Beslutande: Datum och paragraf: Dokumentansvarig: Reviderad:

Läs mer

Verksamhetsplan ht och vt Inledning:

Verksamhetsplan ht och vt Inledning: Verksamhetsplan ht - 2010 och vt -2011 Avdelning Ekorren, Förskolan Frida Inledning: Verksamheten bygger på fyra mål och riktlinjer ur skriften Läroplan för Förskolan Lpfö 98 1. Normer och värden 2. Utveckling

Läs mer

Årsplan Förskolan Kastanjen 2015/16

Årsplan Förskolan Kastanjen 2015/16 Reviderad 150824 Årsplan Förskolan Kastanjen 2015/16 Förskolan har 5 avdelningar med stegrande åldersgrupper och roterande personal. Åldersindelningen på avdelningarna är 1 åringar, 1-2 åringar 2-3 åringar,

Läs mer

Kvalitetsdokument Förskolor 2016 (läå 2015/2016) Re 311 Baduhild

Kvalitetsdokument Förskolor 2016 (läå 2015/2016) Re 311 Baduhild Kvalitetsdokument Förskolor 2016 (läå 2015/2016) Re 311 Baduhild Innehållsförteckning 1 Systematiskt kvalitetsarbete i förskolan... 3 2 Mål: Information skall finnas om hur förskolor gör sin verksamhet

Läs mer

Kvalitetsarbete. Teman - vårterminen 2015

Kvalitetsarbete. Teman - vårterminen 2015 Kvalitetsarbete Teman - vårterminen 2015 Förskolan Utsiktens kvalitetsredovisning våren 2015 Blåbär Blåbärens kvalitetsredovisning om tema skräp våren 2015 Under några veckor har blåbärsbarnen fått arbeta

Läs mer

September 2015. Verksamhetsplan för Lillhedens förskola - 2015/2016. Förutsättningar. Verksamhetsidé vision. Enhetens årshjul.

September 2015. Verksamhetsplan för Lillhedens förskola - 2015/2016. Förutsättningar. Verksamhetsidé vision. Enhetens årshjul. September 2015 Verksamhetsplan för Lillhedens förskola - 2015/2016 Förutsättningar 25 inskrivna barn 2 avdelningar, Nyckelpigan 1-3 år och Fjärilen 3-5 år 2 förskollärare och 3 barnskötare Förskolan ligger

Läs mer

Kvalitetsdokument 2014/2015, Charlottenbergs förskola

Kvalitetsdokument 2014/2015, Charlottenbergs förskola Kvalitetsdokument 2014/2015, Charlottenbergs förskola Charlottenbergs förskola består av 3 avdelningar, 2 småbarnsavdelningar 1-3 år och 1 avdelning för 4-5 åringar. S2H Förskolor har profilering Matematik,

Läs mer

RUDS SKOLOMRÅDE LOKAL UTVECKLINGSPLAN FÖR FÖRSKOLAN LÄSÅRET 2012-2013

RUDS SKOLOMRÅDE LOKAL UTVECKLINGSPLAN FÖR FÖRSKOLAN LÄSÅRET 2012-2013 RUDS SKOLOMRÅDE LOKAL UTVECKLINGSPLAN FÖR FÖRSKOLAN LÄSÅRET 2012-2013 Långtäppans förskola Avdelning Skrållan Övergripande I arbetslaget finns det tre personal fördelat på 2,75 % tjänst. Det är två förskollärare

Läs mer

Andel med pedagogisk högskoleutbildning barn

Andel med pedagogisk högskoleutbildning barn Resultatrapporten innehåller en värdering och analys av enhetens resultat kring utveckling och lärande samt resultat från brukarundersökningen. Resultatrapport för Björketorps förskola Upprättad av Helena

Läs mer

Verksamhetsplan Förskolan Bränningevägen 2015

Verksamhetsplan Förskolan Bränningevägen 2015 Verksamhetsplan Förskolan Bränningevägen 2015 Förskolan Bränningevägens verksamhet utgår från uppdraget i Läroplanen där kartläggning, uppföljning, utvärdering och utveckling ingår i kvalitetsuppföljningen.

Läs mer

Kvalitetsdokument 2014, Rosenvägens förskola (i kommunal regi)

Kvalitetsdokument 2014, Rosenvägens förskola (i kommunal regi) Kvalitetsdokument 2014, Rosenvägens förskola (i kommunal regi) Vi vill att alla barn ska ha roligt, ta hand om varandra, känna sig stolta och utvecklas hos oss. Både barn och föräldrar ska känna sig trygga

Läs mer

Lokal arbetsplan. Pjätteryds naturförskola 2014-2015

Lokal arbetsplan. Pjätteryds naturförskola 2014-2015 Utbildningsförvaltningen Pjätteryds naturförskola Lokal arbetsplan Pjätteryds naturförskola 2014-2015 1 Innehållsförteckning 1. Presentation av grundfakta...3 2. Årets utvecklingsområden 4 3. Normer och

Läs mer

BLOMMANS GROVPLANERING OCH MÅL VT 2015

BLOMMANS GROVPLANERING OCH MÅL VT 2015 BLOMMANS GROVPLANERING OCH MÅL VT 2015 En vanlig vecka på Blomman: Vi går ut varje morgon efter frukost, kl.9.30 äter vi frukt tillsammans ute. Efter detta går vi in i våra grupper och arbetar till 10.45.

Läs mer

Verksamhetsplan. Åbytorps förskola Internt styrdokument

Verksamhetsplan. Åbytorps förskola Internt styrdokument Verksamhetsplan Åbytorps förskola 2017-2018 Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. Mål och Åtgärder Beslutande: Datum och paragraf: Dokumentansvarig:

Läs mer

MÅNEN Verksamhetsplan

MÅNEN Verksamhetsplan MÅNEN Verksamhetsplan 2016-2017 1 Barngruppen 11: Sixten M, Sixten N, Hilma, Edvin 12: Theo, Philip, Elsa D, Linnea, Julia, Nils 13: Doris, Mimmi. Alfred, Filip, Siri 14: Espen, Tilde, Felicia, Love 15:

Läs mer

Nyckelpigan. Vårt arbetssätt Enligt läroplanen Lpfö -98

Nyckelpigan. Vårt arbetssätt Enligt läroplanen Lpfö -98 Nyckelpigan Vårt arbetssätt Enligt läroplanen Lpfö -98 Normer och värden Avsnittet Normer och värden i läroplanen handlar om att vi som personal ska se till att barnen får träna sig i att förstå att man

Läs mer

Arbetsbeskrivning för

Arbetsbeskrivning för Arbetsbeskrivning för HT 2011 VT 2012 Arbetsbeskrivning Mästerkatten HT-11 VT-12 Barn: 5 4 3 2 1 Pojkar Flickor 0 2010 2009 2008 2007 2006 Personal: Namn Arbetstid Utbildning Jonas 100 % Förskollärare

Läs mer

Arbetsplan Violen Ht 2013

Arbetsplan Violen Ht 2013 Arbetsplan Violen Ht 2013 Normer och värden: MÅL VAD GÖRA HUR UTVÄRDERA HUR GICK DET Förskolan skall sträva efter att varje barn utvecklar: - öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar - förmåga att ta

Läs mer

RUDS SKOLOMRÅDE LOKAL UTVECKLINGSPLAN FÖR FÖRSKOLAN LÄSÅRET 2012-2013

RUDS SKOLOMRÅDE LOKAL UTVECKLINGSPLAN FÖR FÖRSKOLAN LÄSÅRET 2012-2013 RUDS SKOLOMRÅDE LOKAL UTVECKLINGSPLAN FÖR FÖRSKOLAN LÄSÅRET 2012-2013 Sångsvanens förskola Svanen Övergripande Läsåret 2012 2013 På avdelning Svanen arbetar 2,25 % förskollärare och en barnskötare på 75

Läs mer

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Kotten

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Kotten Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för Kotten 2016-2017 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund 3 2. Mål och riktlinjer 4 2.1 Normer och värden 4 2.2 Utveckling och lärande 5-6 2.3 Barns inflytande

Läs mer

Verksamhetsplan. Tra dga rdens fo rskola 2017/2018. Internt styrdokument

Verksamhetsplan. Tra dga rdens fo rskola 2017/2018. Internt styrdokument Verksamhetsplan Tra dga rdens fo rskola 2017/2018 Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. Mål och Åtgärder Beslutande: Datum och paragraf: Dokumentansvarig:

Läs mer

Blåbärets Kvalitetsredovisning

Blåbärets Kvalitetsredovisning Blåbärets Kvalitetsredovisning ht-2011/vt-2012 Sammanställt av: Maria Henriksson Normer och värden. Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar.. Förskolan

Läs mer

Språk: Mål från Lpfö 98 reviderad 2010: Förskolan ska sträva efter att varje barn

Språk: Mål från Lpfö 98 reviderad 2010: Förskolan ska sträva efter att varje barn Lokal arbetsplan för Bastasjö Språkförskola 2015/2016 Språk: Förskolan ska sträva efter att varje barn Utvecklar sin förmåga att lyssna, reflektera och ge uttryck för egna uppfattningar och försöker förstå

Läs mer

Handlingsplan för Ängstugans förskola läsåret 2012/2013

Handlingsplan för Ängstugans förskola läsåret 2012/2013 Handlingsplan för Ängstugans förskola läsåret 2012/2013 Detta dokument ligger till grund för arbetet i förskolan och innehåller nedbrutna mål från Lpfö98 (reviderad 2010) samt Nyköpings kommuns tjänstegarantier.

Läs mer

Kvalitetsanalys för Lyckolundens föräldrakooperativ läsåret 2013/14

Kvalitetsanalys för Lyckolundens föräldrakooperativ läsåret 2013/14 Datum 1 (9) Kvalitetsanalys för Lyckolundens föräldrakooperativ läsåret 2013/14 Varje förskola har enligt skollagen ansvar för att systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen.

Läs mer

Kvalitetsdokument 2014/2015,

Kvalitetsdokument 2014/2015, Kvalitetsdokument 2014/2015, Förskola: Enebydungen AB Wiveca Haas VD Leena Quiles Förskolechef Fristående förskola i Danderyds kommun Förskolan har under läsåret haft 99-106 barn inskrivna. Förskolan har

Läs mer

Profil. Naturvetenskap och teknik

Profil. Naturvetenskap och teknik Profil Naturvetenskap och teknik Vi på Kompassens förskola sätter naturvetenskap och teknik i fokus. Vi vill uppmuntra barnens nyfikenhet och intresse för olika naturvetenskapliga och tekniska fenomen.

Läs mer

Årsplan Förskolan Kastanjen 2013/14

Årsplan Förskolan Kastanjen 2013/14 Årsplan Förskolan Kastanjen 2013/14 Förskolan har 5 avdelningar med stegrande åldersgrupper och roterande personal. Åldersindelningen på avdelningarna är 1-2 åringar, 2-3 åringar 3-4 åringar, 4 åringar

Läs mer

Arbetsplan Skogssidan 2017/2018

Arbetsplan Skogssidan 2017/2018 Orrvikens förskola Avd. Skogssidan Förskolechef Thomas Edström Upprättad:170908 1. NORMER OCH VÄRDEN Vi strävar efter att varje barn får sina behov respekterade, blir tillgodosedda och får uppleva att

Läs mer

Kvalitetsredovisning. Lagga Förskola. Knivsta Kommun

Kvalitetsredovisning. Lagga Förskola. Knivsta Kommun Kvalitetsredovisning Lagga Förskola Knivsta Kommun 2010/2011 Grundfakta... 3 Ekonomi... 3 Lokaler... 3 Material... 3 Ledning... 3 Genomförande för att ta fram kvalitetsredovisningen... 3 Underlag och rutiner

Läs mer

Neglinge gårds förskola. Nacka kommun

Neglinge gårds förskola. Nacka kommun Neglinge gårds förskola Nacka kommun Observationen genomfördes av: Inger Dobson Ekerö kommun Anita Fröberg Ekerö kommun v 19 2017 Innehållsförteckning Inledning Om Våga visa Kort om förskolan Observatörernas

Läs mer

SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE

SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE Sankt Pauli förskola 2016-2017 Planering och genomförande: Genomgång av barngruppens sammansättning och behov Läroplanens mål grunden för planeringen av den pedagogiska verksamheten.

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14. Junibacken. Nyckelpigan

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14. Junibacken. Nyckelpigan BARN OCH UTBILDNING Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14 Junibacken Nyckelpigan Normer och värden Förskolan ska aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla

Läs mer

Vår verksamhet under läsåret

Vår verksamhet under läsåret Avdelningsdeklaration 2015/2016 Skåre skolområde Förskola: Skåre Herrgårds Förskola Vision: Genom leken vill vi ge barnen aptit på livet Avdelning: ASPEN Personal: Lotta Linder 100 % förskollärare Cathrina

Läs mer

Förskolan Regnbågen är en förskola med tre avdelningar, Solen, Månen och Stjärnan.

Förskolan Regnbågen är en förskola med tre avdelningar, Solen, Månen och Stjärnan. Lokal arbetsplan verksamhetsåret 2015 2016 151118 Förskolan Regnbågen avdelning Solen, Månen, Stjärnan 1 Vår förskola Förskolan Regnbågen är en förskola med tre avdelningar, Solen, Månen och Stjärnan.

Läs mer

Kvalitetsdokument

Kvalitetsdokument Kvalitetsdokument 2012-2013 Förskola: Charlottenberg Förskolechef: Susan Hellström Beskrivning av förskolan: Charlottenbergs förskola ligger nära Danderyds sjukhus och kommunikationerna. Förskolan består

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN 2010/11

LOKAL ARBETSPLAN 2010/11 LOKAL ARBETSPLAN 2010/11 Arbetsplan för Hagens förskola 2010/11 Våra styrdokument är skollagen, läroplan för förskolan, diskrimineringslagen, förskola skolas vision: I vår kommun arbetar vi för att alla

Läs mer

Kvalitetsdokument Majstigens förskola (läå 2014/2015)

Kvalitetsdokument Majstigens förskola (läå 2014/2015) Kvalitetsdokument Majstigens förskola (läå 2014/2015) Majstigens förskola ligger nedanför Petrus-kyrkan i Stocksund i ett lugnt villaområde med närhet till tre skogar som vi besöker varje vecka. Under

Läs mer

Stjärnans verksamhetsplanering. Ht17/vt18.

Stjärnans verksamhetsplanering. Ht17/vt18. Stjärnans verksamhetsplanering Ht17/vt18 www.karlavagnen.eu Arbetslaget Vi som jobbar på Stjärnan läsåret 17/18 är: Elin Nordin, förskollärare 100% Fredrik Lindström, barnskötare 100% Malin Fahlesson,

Läs mer

Kvalitetsdokument Familjedaghemmet Enbusken 2012/2013 Pedagogisk omsorg

Kvalitetsdokument Familjedaghemmet Enbusken 2012/2013 Pedagogisk omsorg Kvalitetsdokument Familjedaghemmet Enbusken 2012/2013 Pedagogisk omsorg Familjedaghemmet Enbusken drivs i enskild regi av Susanne och Magnus Åkesson. Under läsåret var 11 barn inskrivna i åldrarna 1-5

Läs mer

Arbetsbeskrivning för Peter Lundhs förskola avd. Snövit ht-11/vt-12.

Arbetsbeskrivning för Peter Lundhs förskola avd. Snövit ht-11/vt-12. Arbetsbeskrivning för Peter Lundhs förskola avd. Snövit ht-11/vt-12. barn födda 2006-2010 Ur Lpfö-98, Förskolans uppdrag: Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Verksamheten ska vara rolig,

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN. AVD. Fjärilen

VERKSAMHETSPLAN. AVD. Fjärilen VERKSAMHETSPLAN AVD. Fjärilen 2012-2013 Beskrivning av verksamheten Skogsgläntans förskola ingår i Nättraby rektorsområde och består av tre avdelningar Ekorren (1-2 år), Fjärilen (3-4 år) och Igelkotten

Läs mer

Verksamhetsplan Duvans förskola

Verksamhetsplan Duvans förskola Verksamhetsplan 2018-2019 Duvans förskola Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och Åtgärder Reviderad: 2018-08-13 Gäller till: 2019-06-30 1. Verksamhetens förutsättningar

Läs mer

RUDS SKOLOMRÅDE UTVÄRDERING AV DEN LOKALA UTVECKLINGSPLANEN FÖR FÖRSKOLAN LÄSÅRET 2012-2013

RUDS SKOLOMRÅDE UTVÄRDERING AV DEN LOKALA UTVECKLINGSPLANEN FÖR FÖRSKOLAN LÄSÅRET 2012-2013 RUDS SKOLOMRÅDE UTVÄRDERING AV DEN LOKALA UTVECKLINGSPLANEN FÖR FÖRSKOLAN LÄSÅRET 2012-2013 Rudsdalens förskola avdelningen Tallen Läsåret 2012 2013 Arbetslaget har under läsåret bestått av tre pedagoger,

Läs mer

Brukets förskolas arbetsplan 2013-2014

Brukets förskolas arbetsplan 2013-2014 Förskola Handläggare Vårt diarienummer Datum Sidan 1(7) Nyberg Anki 2013-08-30 Brukets förskolas arbetsplan 2013-2014 Kunskapsnämndens mål 2013 under MEDBORGAR Resultaten för lärande och kunskap förbättras

Läs mer

Beslut. efter regelbunden tillsyn av fristående förskola. Datum för tillsynen

Beslut. efter regelbunden tillsyn av fristående förskola. Datum för tillsynen Beslut efter regelbunden tillsyn av fristående förskola Datum för tillsynen 2018-09-20 Huvudman som granskats Föräldrakooperativet Nalle-Maja, ekonomisk förening Organisationsnummer 716422-1876 Närvarande

Läs mer

[FOKUSOMRÅDE LÄRANDE & UTVECKLING] Övergripande perspektiv: Historiskt perspektiv Miljöperspektiv Läroplansmål (i sammanfattning)

[FOKUSOMRÅDE LÄRANDE & UTVECKLING] Övergripande perspektiv: Historiskt perspektiv Miljöperspektiv Läroplansmål (i sammanfattning) Övergripande perspektiv: Historiskt perspektiv Miljöperspektiv Läroplansmål (i sammanfattning) Internationellt perspektiv Förskolan ska sträva efter att varje barn Etiskt perspektiv utvecklar sin identitet

Läs mer

Vi arbetar också medvetet med de andra målen i förskolans läroplan som t.ex. barns inflytande, genus och hälsa och livsstil.

Vi arbetar också medvetet med de andra målen i förskolans läroplan som t.ex. barns inflytande, genus och hälsa och livsstil. Arbetsplan 2010/2011 Under läsåret arbetar vi med ett tema som i år är sagan Bockarna Bruse. Den följer med som en röd tråd genom de flesta av våra mål. Vår arbetsplan innefattar mål inom våra prioriterade

Läs mer

Verksamhetsplan. Norrga rdens fo rskola 2018/2019. Internt styrdokument

Verksamhetsplan. Norrga rdens fo rskola 2018/2019. Internt styrdokument Verksamhetsplan Norrga rdens fo rskola 2018/2019. Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och åtgärder Dokumentansvarig: Förskolechef Gäller

Läs mer

Slottsvillans pedagogiska inriktning Det utforskande barnet

Slottsvillans pedagogiska inriktning Det utforskande barnet 130422 Slottsvillans pedagogiska inriktning Det utforskande barnet Varje gång du gör något som barnet kan göra själv tar du bort möjligheten för barnet att lära sig lära Det är utvecklande för barnet att

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN LÄSÅRET 2009/2010. Stockens förskola ALINGSÅS

LOKAL ARBETSPLAN LÄSÅRET 2009/2010. Stockens förskola ALINGSÅS LOKAL ARBETSPLAN LÄSÅRET 2009/2010 Stockens förskola ALINGSÅS Beskrivning av verksamheten Stockens förskola är en liten förskola med två avdelningar som öppnade i mitten på april 2008. Den ligger i en

Läs mer

Kvalitetsanalys för (förskolans namn) läsåret 2013/14

Kvalitetsanalys för (förskolans namn) läsåret 2013/14 Datum 1 (5) Kvalitetsanalys för (förskolans namn) läsåret 2013/14 Förskolechef Om förskolan Chris Rehula Vi är ett föräldrar kooperativ och Montessori förskola som startade i april 1990. Förskolan ligger

Läs mer

Björnbärets Pedagogisk planering Läsåret 13-14

Björnbärets Pedagogisk planering Läsåret 13-14 Björnbärets Pedagogisk planering Läsåret 13-14 Skriven av Elisabeth Fors, Ulrika Söderström Normer och värden - Förskolan ska sträva efter att varje barn utveckla öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar.

Läs mer

3 Beskrivning av arbetssätt och arbetsformer och det löpande arbetet med kvalitet och hur vi arbetar med uppföljning, utvärdering och utveckling

3 Beskrivning av arbetssätt och arbetsformer och det löpande arbetet med kvalitet och hur vi arbetar med uppföljning, utvärdering och utveckling Lokal arbetsplan verksamhetsåret 2015 2016 150831 Förskolan Norrskenet avdelning Lingon och Blåbär 1 Vår förskola Förskolan Norrskenet ligger i byn Malgovik, 1,5 mil utanför Vilhelmina, nära sjön Malgomaj.

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete Skogsgläntans förskola 2012/2013

Systematiskt kvalitetsarbete Skogsgläntans förskola 2012/2013 Systematiskt kvalitetsarbete Skogsgläntans förskola 2012/2013 Systematiskt kvalitetsarbete på Skogsgläntans förskola Avdelning födda 07 födda 08 födda 09 födda 10 födda 11 födda 12 Solstrålen 3 st 5 st

Läs mer

Verksamhetsplan för Förskolan Björnen 2015-2016

Verksamhetsplan för Förskolan Björnen 2015-2016 Verksamhetsplan för Förskolan Björnen 2015-2016 Enhet 1 avdelning 1-5 år och 6-13 år som är öppen dygnet runt. Verksamheter Dag-, kväll-, natt- och helg Förskola för barn 1-5 år Kväll-, natt- och helg

Läs mer

Kvalitetsdokument Vitsippans förskola (läsåret 2014/2015)

Kvalitetsdokument Vitsippans förskola (läsåret 2014/2015) Kvalitetsdokument Vitsippans förskola (läsåret 2014/2015) Vitsippans förskola öppnades 1967 och är Danderyds första kommunala förskola. Vitsippan är centralt belägen med gångavstånd till Mörby C, tunnelbana,

Läs mer

Kvalitetsredovisning Förskolan Slottet läsåret 2010 2011

Kvalitetsredovisning Förskolan Slottet läsåret 2010 2011 Kvalitetsredovisning Förskolan Slottet läsåret 2010 2011 1 Inledning Förskolan Slottet har med sina fyra avdelningar ännu mer än tidigare blivit ett hus istället för fyra olika avdelningar. Vi jobbar målmedvetet

Läs mer