Kvalitetsdokument 2012/2013, Enebo Förskola

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kvalitetsdokument 2012/2013, Enebo Förskola"

Transkript

1 Kvalitetsdokument 2012/2013, Enebo Förskola

2 Innehållsförteckning 1 Mål: Förskolan har en pedagogisk dokumentation som visar på barnens utveckling och lärande Mål: Förskolan stimulerar och utmanar barnens språkliga förmåga Mål: Förskolan stimulerar och utmanar barnens matematiska tänkande Mål: Förskolan använder modern teknik för att stimulera barnens utveckling Mål: Andelen förskollärare i förskolan ska vara lägst 50% Mål: Informationen skall finnas om hur förskolor gör sin verksamhet tillgänglig för alla barn (även på hemsidor) Nyckeltal Systematiskt kvalitetsarbete i förskolan Bilaga tema kedjor 15 Kvalitetsdokument 2013, Förskolor 2(18)

3 Inledning Enebo Förskola ligger nära idrottsplatsen och har skog och natur inpå knuten. På förskolan går 26 barn som är uppdelade på 2 avdelningar och där arbetar 5 pedagoger och en kokerska. Vi är Kravcertifierade och vår kokerska lagar all mat från grunden med ekologiska råvaror. Enebo är en fristående förskola som drivs av en ekonomisk föräldraförening. Personal och föräldrar strävar gemensamt för att göra barnens förskoletid trygg, lärorik och rolig. Enebo förskola ligger på Möjavägen 1 i Enebyberg, 1989 startade en grupp föräldrar en ekonomisk förening och lät bygga huset för att deras barn skulle få en dagisplats. Det har hänt en del med förskolans verksamhet under snart 25 år men Enebo har kvar mycket av sina grundvärderingar. Föräldrarnas delaktighet, barngrupper med få barn och att lägga stor vikt vid naturupplevelser. Runt förskolan finns en gård som inspirerar till lek och kreativitet. Det finns gungor, klätterställning, rutschkanor, trädgårdsland, bärbuskar m.m. På förskolan går 26 barn uppdelade på 2 avdelningar. På Lingon går 18 barn i åldern 3-5 år, där arbetar två förskollärare och en barnskötare, på Blåbär går 8 barn i åldern 1-3 år, och där arbetar en förskollärare och en barnskötare. Vår kokerska lagar maten från grunden med ekologiska råvaror. En stor del av förskolans verksamhet är förlagd till skogarna som finns runt omkring och till idrottsplatsen. Vi ser naturen som en lärande miljö för naturligtvis naturkunskap men även för språk och matematik men framför allt en plats för lek, motorisk träning och alla fördelar som följer med att vistas utomhus. Vi lägger stor vikt vid vår miljö (hållbar utveckling). Vi sopsorterar, komposterar, odlar frukt, bär och grönsaker för att barnen ska få kunskap om sin egen delaktighet i naturens kretslopp. Kvalitetsdokument 2013, Förskolor 3(18)

4 1 Mål: Förskolan har en pedagogisk dokumentation som visar på barnens utveckling och lärande Beskrivning av vårt arbete med pedagogisk dokumentation av barnens utveckling och lärande Intervjuer I början av varje termin har vi enskilt samtal med varje barn där vi frågar om deras intressen och förväntningar. Vad tycker du att du är bra på och vad vill du lära dig? Föräldrasamtal I början av varje termin har vi samtal med föräldrar där vi frågar om deras förväntningar på verksamheten. Vi gör en gemensam plan för hur vi på bästa sätt kan stödja deras barn i sin utveckling och sitt lärande. Kartläggning Utifrån intervjuer och observationer gör vi en planering för varje enskilt barn och för hela barngruppen. Dessa planeringar, kartläggningar, uppdateras kontinuerligt (ca 1gång/månad.). Portfolio Barnen är alltid delaktiga i sin egen dokumentation som samlas i deras pärm. Där beskrivs teman, framgångar och händelser genom bilder, teckningar och barnens egna reflektioner. Barnens bok Barnens bok är en gemensam veckoplanerings bok där barnen med ord och bilder visar vad vi har gjort och kommer att göra under nästkommande vecka. Boken står väl synlig inne på avdelningarna och är mycket omtyckt av både barn och föräldrar. Väggdokumentation Värdegrundsarbetet; är i ständig förändring och presenteras på en särskild vägg på förskolan. Temaarbeten; visas på väggar med bilder, barnens kommentarer och vårt pedagogiska syfte, mål och bakgrund till temat. Kvalitetsdokument 2013, Förskolor 4(18)

5 Analys Pedagogisk dokumentation var en av våra prioriterade förbättringsåtgärder inför detta läsår. En pedagog har deltagit i kommunens utbildning i pedagogisk dokumentation vilket har bidragit till att vi har fått mer kunskap och insikt om hur vår pedagogiska dokumentation skall se ut. För oss handlar pedagogisk dokumentation om att vi i arbetslaget, och tillsammans med barnen, reflekterar, upptäcker och vidareutvecklar barns tankar, idéer och lärande. Under detta läsår har vi utarbetade en modell för hur vår pedagogiska dokumentation skall utformas. Sedan vi kontinuerligt och systematiskt uppdaterar barnens kartläggningar har vi lättare för att se framgång, upptäcka eventuella brister och se vilka utvecklingsområden som bör prioriteras i verksamheten. Vid varje föräldrasamtal gör vi en plan för hur vi tillsammans skall stödja barnet i sin utveckling och sitt lärande. Sedan vi började göra våra planer kartläggningar för varje enskilt barn och för hela barngruppen har vi lätt för att se barnens intressen, utveckling och framsteg men även eventuella behov av särskilda insatser. Enligt föräldraenkäten tycker 100 % av föräldrarna att vi dokumenterar vad barnen lär sig. Utvecklingsförslag och åtgärder till nästa år Under nästkommande läsår ska även pedagogerna på Blåbär uppdatera barnens kartläggningar oftare. Kvalitetsdokument 2013, Förskolor 5(18)

6 2 Mål: Förskolan stimulerar och utmanar barnens språkliga förmåga Beskrivning av vårt arbete med att stimulera och utmana barns språkliga förmåga Vardagliga situationer I vår dagliga kommunikation med barnen har vi möjlighet att lyssna, bekräfta, benämna, beskriva, ställa och besvara frågor. Vi tänker på att använda ett språk som inte är för enkelt för att utmana barnen, vi ställer frågor och följdfrågor och använder synonymer. Samlingar En plats för sång, rim och ramsor men också ett forum för att låta barnen lyssna på varandra, berätta och våga agera inför grupp. Vi använder oss av föremål och bilder för att göra det mer konkret för barnen. Sagostund Sagor har en stor plats på vår förskola, pedagogerna läser och berättar sagor vid flera tillfällen under dagen. Efter lunch har Lingonavdelningen en organiserad sagostund där barnen är indelade i två grupper. De barn som går sitt sista år på Enebo får lyssna på kapitelböcker som de sedan återberättar och recenserar. Lek med bokstäver, ord, ljud, rim och ramsor. Vi passar på att leka med ord och ljud så fort tillfälle ges. Ex. vi byter ut begynnelsebokstaven på barnens namn. Teater, drama Barnen dramatiserar sagor och sånger, vi tillhandahåller rekvisita. Vi ger alla möjlighet att delta efter sina förutsättningar. Ipad och dator Barnen använder datorn till att skriva i Word med Skolstil, där kan de ljuda sig fram. De äldsta barnen på förskolan har gjort egna berättelser i Ipad med hjälp av appen Bookcreator. De har skrivit, filmat och fotat och spelat in sig själva med ljud. På sommarfesten visade vi deras berättelser för deras föräldrar. Spel Barnen spelar mycket kort och sällskapsspel med varandra. t.ex. Vem där, Vem är jag och Charader. Kvalitetsdokument 2013, Förskolor 6(18)

7 Analys I alla vardagliga situationer har vi möjlighet att lyssna, bekräfta, benämna, beskriva, ställa frågor, besvara frågor och kommunicera med barnen vilket är en förutsättning för språkutveckling. Därför delar vi dagligen in barnen i grupper med färre barn för att ge varje barn talutrymme och en lugnare miljö. Indelningen av barnen styrs av barnens intressen och behov och inte utifrån barnets ålder eller kön. Då vi har en tydlig kartläggning, som kontinuerligt uppdateras, av barnens intressen och behov så kan vi rikta våra insatser för det enskilda barnet. Ex. Vi spelar spel tillsammans med 4 barn för att något barn skall träna på att ingå i ett socialt sammanhang, ett annat behöver träna på sitt uttal, det tredje behöver träna på räkneorden samt ett fjärde för att det tycker att det är så jättekul att spela spel. För att barnen skall se sitt eget lärande krävs att vi påvisar det, det här kunde inte du förut men nu kan du. Vi lyfter också de barnen som redan kan, ex. skriva, genom att låta dem lära sina kamrater. Genom våra kartläggningar och samtal med föräldrar ser vi att årets barngrupp visar stort intresse för språk. Barnen hittar på egna berättelser och gör egna spel, skriver, läser, ljudar, rimmar etc. Enligt föräldraenkäten tycker 95 % att vi arbetar med att utveckla barnens språk. Utvecklingsförslag och åtgärder till nästa år Inför kommande läsår ska vi använda Ipad mer med de yngre barnen (bl.a. för att filma och fota som underlag för språklig utveckling). Hela arbetslaget skall gå på kommunens föreläsning Bornholmsmetoden. Kvalitetsdokument 2013, Förskolor 7(18)

8 3 Mål: Förskolan stimulerar och utmanar barnens matematiska tänkande. Beskrivning av vårt arbete med att stimulerar och utmanar barnens matematiska tänkande Vardagliga situationer Vi arbetar med att synliggöra och sätta ord på den matematik som finns i vardagssituationerna. Vi parar ihop vantar i tamburen, vi sorterar och klassificerar leksaker när vi plockar undan. Vid matsituationer resonerar vi kring hur barnen ska dela på de köttbullar som finns kvar för att alla ska få lika många. Vi jämför vad som är tyngst, mjölkkannan eller kannan med vatten. Samling Vi räknar närvarande barn och hur många som saknas, sorterar barn t.ex. utifrån ålder, kön mm som vi tydliggör genom diagram. Vi påvisar olika mönster och leker olika turtagningslekar, Kims lek med siffror etc. På våra samlingar för de äldre barnen låter vi barnen rösta på ex. vilken skog vi ska gå till. Barnen röstar genom att t.ex.lägga varsin kloss på de olika alternativen som finns, vi räknar och ser vilket alternativ som har fått flest klossar/röster. Skog En fördel med att vara i skogen är att barnen kan lära in matematik praktiskt med hela kroppen. Barnen upplever matematik när de t.ex. kryper under grenen, hoppar över stocken, jämför sin kroppslängd med pinnen. Vi leker lekar där barnen uppmanas att hämta ett stort/litet blad, något som är tungt/lätt, litet/stort, långt/kort osv. Spel Barnen spelar mycket kort och sällskapsspel med varandra ex. Junior UNO, Steka ägg och Fruktträdgården. Skapande Ex. när barnen trär pärlhalsband uppmanar vi dem att ex. trä var tredje pärla av en annan sort eller att lägga en pärlplatta med mönster. Miljö På förskolan finns material som siffror, former, spel och konstruktion synligt och tillgängligt för barnen. Kvalitetsdokument 2013, Förskolor 8(18)

9 Analys Vi delar dagligen in barnen i grupper med färre barn för att ge varje barn en lugnare miljö. Indelningen av barnen styrs av barnens intressen och behov. Då vi har en tydlig kartläggning, som uppdateras kontinuerligt, av barnens intressen och behov så kan vi rikta våra insatser för det enskilda barnet. Genom våra kartläggningar och samtal med föräldrar ser vi att årets barngrupp visar stort intresse för matematik. Barnen hittar på och tillverkar egna spel, räknar och jämför. När vi låter barnen rösta kan de tydligt se resultatet av demokratiska processer. Vi ser också att de drar egna slutsatser och för resonemang samt ställer frågor på ett annat sätt än tidigare. Under en längre tid har vi spelat mycket kort och sällskapsspel med barnen där vi medvetet utmanar deras matematiska tänkande. Barnen för nu ett annat resonemang, lär varandra och spelar spel utan en vuxens medverkan. Vi har sett att när vi förändrar miljön eller byter ut material får barnen nya utmaningar som också leder till nya insikter och reflektioner. Enligt föräldraenkäten tycker 95 % av föräldrarna att förskolan arbetar med att få barnen att förstå matematik. Utvecklingsförslag och åtgärder till nästa år Vi ska fortsätta att ha en miljö i förändring. Vi ska fortsätta vara lyhörda för barnens intressen. Vi ska köpa in fler spel efter barnens önskemål. Kvalitetsdokument 2013, Förskolor 9(18)

10 4 Mål: Förskolan använder modern teknik för att stimulera barnens utveckling Beskrivning och konkreta exempel från vår verksamhet Dator. Barnen använder datorn till att skriva i Word med Skolstil. Där kan de ljuda sig fram. Ipad. De äldsta barnen på förskolan har gjort egna berättelser med hjälp av appen Book creator. De har skrivit, filmat, fotat och spelat in sig själva med ljud. På sommarfesten hade vi visning av alla barnens berättelser för deras föräldrar. Vi använder också vår Ipad till att fota aktiviteter i verksamheten som vi sedan använder för dokumentation tillsammans med barnen. Med vår Ipad söker vi information tillsammans med barnen (hur ser olika myror ut, hur ser det ut i det land där någon har varit på semester? etc) Digitalkameran På Blåbär fotar man med digitalkamera för att använda bilderna som samtalsunderlag och dokumentation tillsammans med barnen. Datatekets utbildning En personal har deltagit i Datatekets Ipadutbildning. Analys Vi ser att barnen ofta vill sitta tillsammans när de skriver på datorn. De hjälper varandra att ljuda och skrattar åt de tokiga ord som de ibland skriver. När de inte använder datorn så skapar de egna datorer av papper med ritat tangentbord och skärm. Vi har sett att barnen har ett stort intresse av att göra egna berättelser med Ipad. De vill hitta på nya berättelser eller utveckla sina gamla. De tar snabbt till sig information och kunskap om ny teknik. En utmaning för oss pedagoger är att hänga med. Utvecklingsförslag och åtgärder till nästa år Vi ska köpa en projektor som ska kopplas till Ipad. Fler pedagoger ska lära sig att använda Ipad. Kvalitetsdokument 2013, Förskolor 10(18)

11 5 Mål: Andelen förskollärare i förskolan ska vara lägst 50 % Beskrivning av nuläget på vår förskola På Enebo arbetar 3 förskollärare (55 %). 2,45 heltidstjänster i barngrupp. Två förskollärare (1,5 heltidstjänst) arbetar med äldre barnen, 18 st. 1 förskollärare arbetar med de yngre barnen, 8 st. Föräldrasamtal har utförts av förskollärarna och av en erfaren och rutinerad barnskötare. Förskollärarna driver det övergripande pedagogiska arbetet tillsammans. En barnskötare har sökt till Förskollärarutbildning till höstterminen 2013 Under läsåret 2012/2013 ha vi inte tagit emot någon lärarstudent. Analys Eftersom vi är en liten förskola behöver vi få inspiration och kunskap utifrån. Det är en av anledningarna till att vi brukar vi ta emot förskollärarstudenter från Universitet. En av förskollärarna har vidareutbildat sig inom matematik och språk och varje år brukar vi delta i en heldagsutbildning tillsammans. Enebo är en privilegierad arbetsplats där alla föräldrar är intresserade och delaktiga, de är ju arbetsgivare. Genom deras engagemang har vi möjlighet att ha färre barn i barngrupperna och får mycket stöd och uppmuntran från föräldrarna. De föräldrar som har sina barn på Enebo uppskattar att deras barn är i grupper med färre barn. Föräldrarna känner varandra, pedagogerna och alla barn väl. Föräldrarna får mer information om verksamheten än vad som är brukligt genom fem föreningsmöten under läsåret. Enligt kundenkäten tycker 100 % av föräldrarna att deras barn har kompetent personal. Utvecklingsförslag och åtgärder till nästa år Under följande år kommer vi att rekrytera en ny förskollärare, då en förskollärare går i pension. Vi ska ta emot en lärarstudent under nästa läsår. Kvalitetsdokument 2013, Förskolor 11(18)

12 6 Mål: Information skall finnas om hur förskolor gör sin verksamhet tillgänglig för alla barn (även på hemsidor). Beskriv hur ni arbetar för att göra förskolan tillgänglig för barn med olika funktionsnedsättningar Kartläggning Utifrån intervjuer och observationer gör vi en planering för varje enskilt barn och för hela barngruppen. Dessa planeringar, kartläggningar, uppdateras kontinuerligt (ca 1gång/månad.). Liten grupp Vi delar dagligen in barnen i grupper med färre barn för att ge varje barn uppmärksamhet och en lugnare miljö. Indelningen av barnen styrs av barnens intressen och behov och inte utifrån barnets ålder eller kön. Föräldrasamtal Vid varje föräldrasamtal gör vi en plan för hur vi tillsammans skall stödja barnet i sin utveckling och sitt lärande. När vi har barn med fysiska funktionsnedsättningar på Enebo, har vi möjlighet att anpassa verksamheten, hämta kunskap och förändra miljön efter barnens behov. Huset är handikappanpassat,( ramp vid entrén, handikappsanpassad toalett). Analys Vi anser att alla barn ska lyckas utifrån sina förutsättningar. Alla barn har sina kompetenser och vår uppgift har varit är att anpassa verksamheten så att alla barn har fått möjlighet att utvecklas och lära. Genom vår kartläggning har vi tydligt sett vilka insatser som behövts för varje enskilt barn men också den utveckling som skett. Utvecklingsförslag och åtgärder till nästa år Under nästkommande läsår ska även pedagogerna på Blåbär uppdatera barnens kartläggningar oftare. Kvalitetsdokument 2013, Förskolor 12(18)

13 7 Nyckeltal Ur Våga Visa; kundenkät och självvärdering VÅGA VISA, i procent KUNDEN KÄT 2011 KUNDEN KÄT 2012 "Alla föräldrar anser att barnen känner sig trygga" 100% 100% 100% "Det är arbetsro i barngruppen" 100% 95% 95% Kommentarer och analys till nyckeltal Vi pedagoger anser att arbetsron har blivit bättre i barngruppen. Vid nästa föreningsmöte ska vi ta upp arbetsron som en diskussionsfråga. KUNDEN KÄT 2013 Kvalitetsdokument 2013, Förskolor 13(18)

14 8 Systematiskt kvalitetsarbete i förskolan Beskrivning av vårt systematiska kvalitetsarbete Pedagogisk dokumentation Under detta läsår har vi utarbetade en modell för hur vår pedagogiska dokumentation skall utformas. Personalmöte Vi har ändrat tid för våra möten. Numer har vi ett gemensamt kort möte varje vecka. Analys Vi har organiserat vårt kvalitetsarbete så det har blivit tydligare och enklare för oss att följa. Med årsplan, kartläggningar och veckomöten har vi lätt att följa verksamhetens utveckling och mål. Utvecklingsförslag och åtgärder till nästa år Vi ska fortsätta att använda och utveckla våra rutiner för kvalitetsarbetet. Tema kedjor Ht- 12 Kvalitetsdokument 2013, Förskolor 14(18)

Kvalitetsdokument 2014/2015, Enebo förskola

Kvalitetsdokument 2014/2015, Enebo förskola Kvalitetsdokument 2014/2015, Enebo förskola Enebo Förskola ligger nära idrottsplatsen i Enebyberg och har skog och natur inpå knuten. På förskolan går ca 26 barn som är uppdelade på 2 avdelningar och där

Läs mer

Kvalitetsdokument 2015/2016 Enebo förskola

Kvalitetsdokument 2015/2016 Enebo förskola Kvalitetsdokument 2015/2016 Enebo förskola Enebo Förskola ligger nära idrottsplatsen i Enebyberg och har skog och natur inpå knuten. På förskolan går ca 26 barn som är uppdelade på 2 avdelningar och där

Läs mer

Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 304 Rosenvägen

Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 304 Rosenvägen Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 304 Rosenvägen Innehållsförteckning 1 Mål: Förskolan har en pedagogisk dokumentation som visar på barnens utveckling och lärande... 3 2 Mål: Förskolan

Läs mer

Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 310 Altorp

Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 310 Altorp Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 310 Altorp Innehållsförteckning 1 Mål: Förskolan har en pedagogisk dokumentation som visar på barnens utveckling och lärande... 3 2 Mål: Förskolan stimulerar

Läs mer

Kvalitetsdokument Kevinge förskola (läå 2014/2015)

Kvalitetsdokument Kevinge förskola (läå 2014/2015) Kvalitetsdokument Kevinge förskola (läå 2014/2015) Välkomna! Kevinge förskola är en kommunal förskola i västra Danderyd med fyra avdelningar för barn i åldern 1-5 år. Förskolan ligger centralt och naturskönt

Läs mer

Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 324 Kornvägen

Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 324 Kornvägen Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 324 Kornvägen Innehållsförteckning 1 Mål: Förskolan har en pedagogisk dokumentation som visar på barnens utveckling och lärande... 3 2 Mål: Förskolan

Läs mer

Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 314 Pärlan

Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 314 Pärlan Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 314 Pärlan Innehållsförteckning 1 Mål: Förskolan har en pedagogisk dokumentation som visar på barnens utveckling och lärande... 3 2 Mål: Förskolan stimulerar

Läs mer

Kvalitetsdokument 2012/2013, Förskolor. Grindstugans Förskola

Kvalitetsdokument 2012/2013, Förskolor. Grindstugans Förskola Kvalitetsdokument 2012/2013, Förskolor Grindstugans Förskola 1 Mål: Förskolan har en pedagogisk dokumentation som visar på barnens utveckling och lärande I den dagliga verksamheten används kameror och

Läs mer

Kvalitetsdokument Enebo Förskola 2017/2018

Kvalitetsdokument Enebo Förskola 2017/2018 Kvalitetsdokument Enebo Förskola 2017/2018 Enebo Förskola ligger nära idrottsplatsen i Enebyberg och har skog och natur inpå knuten. På förskolan går ca 26 barn som är uppdelade på 2 avdelningar och där

Läs mer

Kvalitetsdokument 2014, Pärlans förskola (i kommunal regi)

Kvalitetsdokument 2014, Pärlans förskola (i kommunal regi) Kvalitetsdokument 2014, Pärlans förskola (i kommunal regi) Det var en gång för länge sedan, mer än 40 år. Då tog herrarna på slottet ett stort beslut. På ängen bakom allén av björkar, där skulle ett hus

Läs mer

Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 311 Baduhild

Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 311 Baduhild Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 311 Baduhild Innehållsförteckning 1 Mål: Förskolan har en pedagogisk dokumentation som visar på barnens utveckling och lärande... 3 2 Mål: Förskolan

Läs mer

Mjölnargränds förskola

Mjölnargränds förskola Mjölnargränds förskola Avdelning Orange Syftet med denna arbetsplan är att: Tydliggöra förskolans uppdrag utifrån olika styrdokument. Tydliggöra förskolan Mjölnargränds egna utvecklingsområden 2018/2019

Läs mer

Kvalitetsdokument Baduhilds förskola (läå 2014/2015) Lek- och lärandemiljön ska väcka varje barns nyfikenhet, lust och intresse att lära!

Kvalitetsdokument Baduhilds förskola (läå 2014/2015) Lek- och lärandemiljön ska väcka varje barns nyfikenhet, lust och intresse att lära! Kvalitetsdokument Baduhilds förskola (läå 2014/2015) Lek- och lärandemiljön ska väcka varje barns nyfikenhet, lust och intresse att lära! Innehållsförteckning 1 Systematiskt kvalitetsarbete i förskolan...

Läs mer

Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 309 Sätra Äng

Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 309 Sätra Äng Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 309 Sätra Äng Innehållsförteckning 1 Mål: Förskolan har en pedagogisk dokumentation som visar på barnens utveckling och lärande... 3 2 Mål: Förskolan

Läs mer

Kvalitetsdokument 2012/2013, Enebybergs Montessoriförskola

Kvalitetsdokument 2012/2013, Enebybergs Montessoriförskola Kvalitetsdokument 2012/2013, Enebybergs Montessoriförskola Innehållsförteckning 1 Mål: Förskolan har en pedagogisk dokumentation som visar på barnens utveckling och lärande... 3 2 Mål: Förskolan stimulerar

Läs mer

Kvalitetsdokument Kornvägens förskola (läå 2014/2015)

Kvalitetsdokument Kornvägens förskola (läå 2014/2015) Kvalitetsdokument Kornvägens förskola (läå 2014/2015) Beskrivning av förskolan och dess verksamhet Kornvägens förskola är en förskola i kommunal regi med två syskonavdelningar ålder 1-5 år. Vi har nära

Läs mer

Kvalitetsdokument Hildingavägens förskola (läå 2014/2015)

Kvalitetsdokument Hildingavägens förskola (läå 2014/2015) Kvalitetsdokument Hildingavägens förskola (läå 2014/2015) Innehållsförteckning 1 Systematiskt kvalitetsarbete i förskolan... 3 2 Mål: Information skall finnas om hur förskolor gör sin verksamhet tillgänglig

Läs mer

Kvalitetsdokument Trappgränds Montessori förskola (läå 2014/2015)

Kvalitetsdokument Trappgränds Montessori förskola (läå 2014/2015) Kvalitetsdokument Trappgränds Montessori förskola (läå 2014/2015) HJÄLP MIG ATT KLARA MIG SJÄLV! Innehållsförteckning 1 Systematiskt kvalitetsarbete i förskolan... 3 2 Mål: Information skall finnas om

Läs mer

Kvalitetsdokument 2014/2015, Idala förskola

Kvalitetsdokument 2014/2015, Idala förskola Kvalitetsdokument 2014/2015, Idala förskola Idala förskola består detta året av 2 grupper, 1 småbarnsgrupp 1-3 år och 1 för 4-5 åringar. S2H Förskolor har profilering Matematik, Idrott och Natur. Vi arbetar

Läs mer

Kvalitetsdokument 2014, Rosenvägens förskola (i kommunal regi)

Kvalitetsdokument 2014, Rosenvägens förskola (i kommunal regi) Kvalitetsdokument 2014, Rosenvägens förskola (i kommunal regi) Vi vill att alla barn ska ha roligt, ta hand om varandra, känna sig stolta och utvecklas hos oss. Både barn och föräldrar ska känna sig trygga

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2014/15. Förskolan Bergabacken

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2014/15. Förskolan Bergabacken Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2014/15 Förskolan Bergabacken Förskoleverksamhetens vision Vi vill arbete för en verksamhet där alla mår bra, har inflytande, känner glädje, trygghet

Läs mer

Västra Harg förskola och Wasa förskola. Prioriterade utvecklingsmål Handlingsplan

Västra Harg förskola och Wasa förskola. Prioriterade utvecklingsmål Handlingsplan Västra Harg förskola och Wasa förskola Prioriterade utvecklingsmål Handlingsplan läsåret 2015/2016 Innehåll: Dokumentation sid. 1 Användning av Lärplatta/ Padda sid. 2 Prioriterade utvecklingsområden sid.

Läs mer

Kvalitetsdokument Familjedaghemmet Enbusken 2012/2013 Pedagogisk omsorg

Kvalitetsdokument Familjedaghemmet Enbusken 2012/2013 Pedagogisk omsorg Kvalitetsdokument Familjedaghemmet Enbusken 2012/2013 Pedagogisk omsorg Familjedaghemmet Enbusken drivs i enskild regi av Susanne och Magnus Åkesson. Under läsåret var 11 barn inskrivna i åldrarna 1-5

Läs mer

Kvalitetsdokument 2014/2015, Charlottenbergs förskola

Kvalitetsdokument 2014/2015, Charlottenbergs förskola Kvalitetsdokument 2014/2015, Charlottenbergs förskola Charlottenbergs förskola består av 3 avdelningar, 2 småbarnsavdelningar 1-3 år och 1 avdelning för 4-5 åringar. S2H Förskolor har profilering Matematik,

Läs mer

TUVANS MÅL OCH LOKALA HANDLINGSPLAN / 2010

TUVANS MÅL OCH LOKALA HANDLINGSPLAN / 2010 TUVANS MÅL OCH LOKALA HANDLINGSPLAN / 2010 BARNGRUPPEN BESTÅR AV: KANINGRUPPEN: Anki ansvarar för dessa barn. EKORRGRUPPEN: Elisabeth ansvarar för dessa barn. BJÖRNGRUPPEN: Monika ansvarar för dessa barn.

Läs mer

Kvalitetsdokument Skogsgläntans förskola (läsåret 2014/2015)

Kvalitetsdokument Skogsgläntans förskola (läsåret 2014/2015) Kvalitetsdokument Skogsgläntans förskola (läsåret 2014/2015) Vi erbjuder en trygg och rolig verksamhet som skapar goda förutsättningar för barns utveckling, lärande och omsorg. Barn utvecklas och lär sig

Läs mer

Kvalitetsdokument 2014/2015, Enebybergs Montessoriförskola

Kvalitetsdokument 2014/2015, Enebybergs Montessoriförskola Kvalitetsdokument 2014/2015, Enebybergs Montessoriförskola Innehållsförteckning 1 Systematiskt kvalitetsarbete i förskolan... 4 2 Mål: Information skall finnas om hur förskolor gör sin verksamhet tillgänglig

Läs mer

Vår verksamhet under läsåret

Vår verksamhet under läsåret Avdelningsdeklaration 2015/2016 Skåre skolområde Förskola: Skåre Herrgårds Förskola Vision: Genom leken vill vi ge barnen aptit på livet Avdelning: ASPEN Personal: Lotta Linder 100 % förskollärare Cathrina

Läs mer

Kvalitetsdokument

Kvalitetsdokument Kvalitetsdokument 2012-2013 Förskola: Charlottenberg Förskolechef: Susan Hellström Beskrivning av förskolan: Charlottenbergs förskola ligger nära Danderyds sjukhus och kommunikationerna. Förskolan består

Läs mer

Verksamhetsplan för Malmens förskolor

Verksamhetsplan för Malmens förskolor Verksamhetsplan för Malmens förskolor 2015-2016 Enheter Smultron 1-3 år Hallon 1-3 år Jordgubben 3-5 år Lingon 3-5 år Nyponrosen 1-5 år Kullerbyttan 1-5 år Verksamheter Förskola för barn 1-5 år Förutsättningar

Läs mer

Kvalitetsdokument 2013/2014

Kvalitetsdokument 2013/2014 Kvalitetsdokument 2013/2014 Anita Haglunds Familjedaghem Pedagogisk omsorg Anita Haglunds Familjedaghem är en liten verksamhet som jag sedan hösten 2013 driver på en avdelning på Prästkragen som jag hyr

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14. Junibacken. Nyckelpigan

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14. Junibacken. Nyckelpigan BARN OCH UTBILDNING Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14 Junibacken Nyckelpigan Normer och värden Förskolan ska aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Bergabacken

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Bergabacken Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016-2017 Förskolan Bergabacken 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning och Förutsättningar sidan 4 Normer och värden

Läs mer

Charlottenbergs förskola Kvalitetsdokument Förskolor 2016 (läsåret 2015/2016)

Charlottenbergs förskola Kvalitetsdokument Förskolor 2016 (läsåret 2015/2016) Charlottenbergs förskola Kvalitetsdokument Förskolor 2016 (läsåret 2015/2016) Charlottenberg består av tre avdelningar i nuläget. Det är två yngrebarnsavdelningar och en storbarnsavdelning. Vi är 10 pedagoger

Läs mer

Kvalitetsdokument 2014/2015, Förskolan Villa Solvi

Kvalitetsdokument 2014/2015, Förskolan Villa Solvi Kvalitetsdokument 2014/2015, Förskolan Villa Solvi Förskolan Villa Solvi är en fristående förskola som tar emot 33 barn i åldrarna 1-5 år. Förskolan är belägen i en sekelskiftes villa med tillhörande trädgård

Läs mer

Västra Harg förskola. Prioriterade utvecklingsmål Handlingsplan

Västra Harg förskola. Prioriterade utvecklingsmål Handlingsplan Västra Harg förskola Prioriterade utvecklingsmål Handlingsplan 2014/2015 Dokumentation Mål: Vårt mål med dokumentationen är att utveckla verksamheten och ge barnen bästa möjliga förutsättningar i sitt

Läs mer

Kvalitetsarbete i förskolan

Kvalitetsarbete i förskolan Kvalitetsarbete i förskolan Läsåret 2017-2018 Förskola/avdelning Fyrås förskola Ort Fyrås Ansvarig förskolechef Ewa Ottosson Kontaktinformation Fyrås förskola småfattran Fyrås 565 833 41 Hammerdal 0644-320

Läs mer

[FOKUSOMRÅDE LÄRANDE & UTVECKLING] Övergripande perspektiv: Historiskt perspektiv Miljöperspektiv Läroplansmål (i sammanfattning)

[FOKUSOMRÅDE LÄRANDE & UTVECKLING] Övergripande perspektiv: Historiskt perspektiv Miljöperspektiv Läroplansmål (i sammanfattning) Övergripande perspektiv: Historiskt perspektiv Miljöperspektiv Läroplansmål (i sammanfattning) Internationellt perspektiv Förskolan ska sträva efter att varje barn Etiskt perspektiv utvecklar sin identitet

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Bergabacken

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Bergabacken Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2018-2019 Förskolan Bergabacken 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning och Förutsättningar sidan 4 Normer och värden

Läs mer

Kvalitet på Sallerups förskolor

Kvalitet på Sallerups förskolor Kvalitet på Sallerups förskolor Våra förskolor på Sallerups förskolors rektorsområde är, Munkeo förskola, Nunnebo förskola, Jonasbo förskola och Toftabo förskola. Antalet avdelningar är 12 och antalet

Läs mer

RUDS SKOLOMRÅDE LOKAL UTVECKLINGSPLAN FÖR FÖRSKOLAN LÄSÅRET 2012-2013

RUDS SKOLOMRÅDE LOKAL UTVECKLINGSPLAN FÖR FÖRSKOLAN LÄSÅRET 2012-2013 RUDS SKOLOMRÅDE LOKAL UTVECKLINGSPLAN FÖR FÖRSKOLAN LÄSÅRET 2012-2013 Långtäppans förskola Avdelning Skrållan Övergripande I arbetslaget finns det tre personal fördelat på 2,75 % tjänst. Det är två förskollärare

Läs mer

Daggkåpans förskola. Nacka kommunen

Daggkåpans förskola. Nacka kommunen Daggkåpans förskola Nacka kommunen Observationen genomfördes av: Inger Dobson Ekerö kommun Anita Fröberg Ekerö kommun v. 20 2017 Innehållsförteckning Inledning Om Våga visa Kort om förskolan Observatörernas

Läs mer

Kvalitetsdokument 2014, Altorps förskola (i kommunal regi)

Kvalitetsdokument 2014, Altorps förskola (i kommunal regi) Kvalitetsdokument 2014, Altorps förskola (i kommunal regi) Innehållsförteckning 1 Mål: Förskolan har en pedagogisk dokumentation som visar på barnens utveckling och lärande... 3 2 Mål: Förskolan stimulerar

Läs mer

Arbetsplan läsåret 2012-2013

Arbetsplan läsåret 2012-2013 Arbetsplan läsåret 2012-2013 1 ARBETSPLAN FÖR FÖRSKOLAN BULLERBYN Förskolans mål Vi ger barnen förutsättningar att utveckla ett bra språk, både när det gäller det svenska språket men även andra modersmål.

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN AVD. Ekorren 2012-2013

VERKSAMHETSPLAN AVD. Ekorren 2012-2013 VERKSAMHETSPLAN AVD. Ekorren 2012-2013 Beskrivning av verksamheten Skogsgläntans förskola ingår i Nättraby rektorsområde och består av tre avdelningar Ekorren (1-2 år), Fjärilen (3-4 år) och Igelkotten

Läs mer

TUVANS MÅL OCH LOKALA ARBETSPLAN / 2010

TUVANS MÅL OCH LOKALA ARBETSPLAN / 2010 TUVANS MÅL OCH LOKALA ARBETSPLAN / 2010 BARNGRUPPEN BESTÅR AV: KANINGRUPPEN. Anki ansvarar för dessa barn. EKORRGRUPPEN: Elisabeth ansvarar för dessa barn. BJÖRNGRUPPEN: Monika ansvarar för dessa barn.

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete Gubbo förskola 2012/2013

Systematiskt kvalitetsarbete Gubbo förskola 2012/2013 Systematiskt kvalitetsarbete Gubbo förskola 2012/2013 Barnantal Gubbo Förskola Systematiskt kvalitetsarbete Gubbo Förskola Födda -08 Födda -09 Födda -10 Födda -11 Födda -12 7 st 5 st 5 st 2 st 3 st Personal

Läs mer

Kvalitetsdokument Vitsippans förskola (läsåret 2014/2015)

Kvalitetsdokument Vitsippans förskola (läsåret 2014/2015) Kvalitetsdokument Vitsippans förskola (läsåret 2014/2015) Vitsippans förskola öppnades 1967 och är Danderyds första kommunala förskola. Vitsippan är centralt belägen med gångavstånd till Mörby C, tunnelbana,

Läs mer

Kvalitetsdokument 2015/2016 Äventyrets förskola

Kvalitetsdokument 2015/2016 Äventyrets förskola Kvalitetsdokument 2015/2016 Äventyrets förskola Beskrivning av förskolan och dess verksamhet Äventyret är en privat förskola som ägs och drivs av Frilufts Förskolor. Äventyrets lokaler ligger i ett villaområde

Läs mer

Kvalitetsdokument Borgens förskola (läå 2014/2015)

Kvalitetsdokument Borgens förskola (läå 2014/2015) Kvalitetsdokument Borgens förskola (läå 2014/2015) Välkommen Förskolan Borgen är en kommunal förskola i västra Danderyd med 4 avdelningar för barn 1-5 år. Förskolan Borgen ligger naturskönt vid Edsviken

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Junibacken

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Junibacken Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2018-2019 Förskolan Junibacken 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning och förutsättningar sidan 4 Normer och värden

Läs mer

Kvalitetsarbete i förskolan LOKAL ARBETSPLAN 2014-2015

Kvalitetsarbete i förskolan LOKAL ARBETSPLAN 2014-2015 Kvalitetsarbete i förskolan LOKAL ARBETSPLAN 2014-2015 Förskola/avdelning Fyrås förskola Ort Fyrås Hammerdal Ansvarig förskolchef Ewa Ottosson Kontaktinformation Fyrås förskola småfattran Fyrås 565 830

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2018-2019 Tra dga rdens fo rskola Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och Åtgärder Reviderad: 2018-05-14 Gäller till: 2019-06-30

Läs mer

Normer och värden (Detta är ett fast och ständigt återkommande inslag i vår verksamhet).

Normer och värden (Detta är ett fast och ständigt återkommande inslag i vår verksamhet). Utgår från kvalitetsredovisning 2014-15 samt utifrån barnens ålder och mognad. Normer och värden Förskolan ska aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla förståelse för vårt samhälles

Läs mer

Avdelningen Gula. Handlingsplan för Markhedens Förskola 2013/ Sid 1 (14) V A L B O F Ö R S K O L E E N H E T

Avdelningen Gula. Handlingsplan för Markhedens Förskola 2013/ Sid 1 (14) V A L B O F Ö R S K O L E E N H E T 2011-10-17 Sid 1 (14) Handlingsplan för Markhedens Förskola Avdelningen Gula 2013/2014 V A L B O F Ö R S K O L E E N H E T Tfn 026-178000 (vx), 026-17 (dir) www.gavle.se Sid 2 (14) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN

Läs mer

Verksamhetsplan Stretereds och Vommedalens förskolor.

Verksamhetsplan Stretereds och Vommedalens förskolor. Verksamhetsplan 2013-2015 Stretereds och Vommedalens förskolor. Tillsammans skapar vi utveckling" Bakgrund och syfte Av stadens styrprinciper framgår att samtliga nämnder ska upprätta verksamhetsplaner

Läs mer

Arbetsplan Lingonbackens förskola

Arbetsplan Lingonbackens förskola Sandvikens kommun Arbetsplan Lingonbackens förskola 2015-2016 Kunskapsförvaltningen Datum 20150831 Sidan 2(7) Lingonbackens arbetsplan 2015-2016 I analyserna från Lingonbackens kvalitetsredovisning för

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN TILS FÖRSKOLOR 2014/15

LOKAL ARBETSPLAN TILS FÖRSKOLOR 2014/15 LOKAL ARBETSPLAN TILS FÖRSKOLOR 2014/15 Vår vision Verksamheten i vårt område utgår från en gemensam grundsyn kring det kompetenta barnet, kunskap och lärande Verksamheten skall präglas av glädje, lust

Läs mer

Mjölnargränds förskola

Mjölnargränds förskola Mjölnargränds förskola Avd. Orange Syftet med denna arbetsplan är att: Tydliggöra förskolans uppdrag utifrån olika styrdokument. Tydliggöra förskolan Mjölnargränds egna utvecklingsområden 2018/2019 Synliggöra

Läs mer

SJÄLVSKATTNING. ett verktyg i det systematiska kvalitetsarbetet

SJÄLVSKATTNING. ett verktyg i det systematiska kvalitetsarbetet SJÄLVSKATTNING ett verktyg i det systematiska kvalitetsarbetet TYCK TILL OM FÖRSKOLANS KVALITET! Självskattningen består av 6 frågor. Frågorna följs av påståenden som är fördelade på en skala 7 som du

Läs mer

Kvalitetsrapport för Kyrkbyns förskola verksamhetsåret 2014/2015

Kvalitetsrapport för Kyrkbyns förskola verksamhetsåret 2014/2015 2015/08/14 Kvalitetsrapport för Kyrkbyns förskola verksamhetsåret 2014/2015 Sammanställd av: Anna-Lena Elfsberg, bitr. förskolechef Planer mot diskriminering och kränkande behandling Varje avdelning arbetade

Läs mer

Prästkragens förskola. Danderyds Kommun

Prästkragens förskola. Danderyds Kommun Prästkragens förskola Danderyds Kommun Observationen genomfördes av: Susanne Arvidsson-Stridsman, Nacka kommun Gunilla Biehl, Nacka kommun Vecka 16, 2018 Innehållsförteckning Kort om förskolan/skolan Observatörernas

Läs mer

Kvalitetsdokument 2014, Trappgränds förskola (i kommunal regi)

Kvalitetsdokument 2014, Trappgränds förskola (i kommunal regi) Kvalitetsdokument 2014, Trappgränds förskola (i kommunal regi) Trappgränds montessoriförskola Vi är en förskola som arbetar enligt Montessoripedagogiken i ett heldagsperspektiv. Ett lyhört arbetssätt är

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2014/15. Förskolan Björnen. Avdelning Stora Björn

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2014/15. Förskolan Björnen. Avdelning Stora Björn Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2014/15 Förskolan Björnen Avdelning Stora Björn 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning sidan 4 Förutsättningar sidan

Läs mer

Verksamhetsplan. Lillhedens fo rskola 2018/2019. Internt styrdokument

Verksamhetsplan. Lillhedens fo rskola 2018/2019. Internt styrdokument Verksamhetsplan Lillhedens fo rskola 2018/2019. Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och åtgärder Dokumentansvarig: Förskolechef Gäller till:

Läs mer

Verksamhetsplan för Åbytorps Förskola 2015-2016

Verksamhetsplan för Åbytorps Förskola 2015-2016 Enheter Verksamhetsplan för Åbytorps Förskola 2015-2016 Geten 1-3 år Gurkan 3-5 år Leoparden 3-5 år Kantarellen 1-5 år Blåsippan 1-5 år Verksamheter Förskola för barn från 1-5 år Förutsättningar Inskrivna

Läs mer

Lokal Arbetsplan för Grönmåla 2015-2016

Lokal Arbetsplan för Grönmåla 2015-2016 Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för Grönmåla 2015-2016 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund sida 3 2. Mål och riktlinjer sida 4 2.1 Normer och värden sida 4 2.2 Utveckling och lärande sida

Läs mer

för Rens förskolor Bollnäs kommun

för Rens förskolor Bollnäs kommun för Bollnäs kommun 2015-08-01 1 Helhetssyn synen på barns utveckling och lärande Återkommande diskuterar och reflekterar kring vad en helhetssyn på barns utveckling och lärande, utifrån läroplanen, innebär

Läs mer

Kvalitetsdokument 2013/2014

Kvalitetsdokument 2013/2014 Kvalitetsdokument 2013/2014 Förskolans pedagogiska idè På Grindstugan har vi påbörjat processen i att arbetar vi Reggio Emilia inspirerat Vi erbjuder en rolig, lustfylld och lärande verksamhet utifrån

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN 2010/11

LOKAL ARBETSPLAN 2010/11 LOKAL ARBETSPLAN 2010/11 Arbetsplan för Hagens förskola 2010/11 Våra styrdokument är skollagen, läroplan för förskolan, diskrimineringslagen, förskola skolas vision: I vår kommun arbetar vi för att alla

Läs mer

Lokal arbetsplan. för. Föräldrakooperativet Krokodilen

Lokal arbetsplan. för. Föräldrakooperativet Krokodilen Lokal arbetsplan för Föräldrakooperativet Krokodilen vårterminen 2010 Inledning Läroplanen för förskolan, Lpfö -98 All verksamhet utgår från Läroplanen för förskolan, Lpfö -98. Förskolan skall lägga grunden

Läs mer

Förskolan Bullerbyns pedagogiska planering

Förskolan Bullerbyns pedagogiska planering 2018-2019 Barn och utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten Förskolan Bullerbyns pedagogiska planering Förskolechef Åsa Iversen Bullerbyns vision: Vår förskola ska vara utvecklande, utmanande och

Läs mer

Vårt arbetssätt bygger på Läroplanen för förskolan (Lpfö98) och utbildningspolitiskt program för Lunds kommun. Här har vi brutit ner dessa mål till

Vårt arbetssätt bygger på Läroplanen för förskolan (Lpfö98) och utbildningspolitiskt program för Lunds kommun. Här har vi brutit ner dessa mål till Vårt arbetssätt bygger på Läroplanen för förskolan (Lpfö98) och utbildningspolitiskt program för Lunds kommun. Här har vi brutit ner dessa mål till våra lokala mål och beskrivit våra metoder. På förskolan

Läs mer

Lärande och utveckling genom trygghet, glädje, lust och engagemang

Lärande och utveckling genom trygghet, glädje, lust och engagemang Verksamhetsplan för förskolan Tångens förskola Verksamhetsplan för förskolorna i Systematiskt kvalitetsarbete Lärande och utveckling genom trygghet, glädje, lust och engagemang Strömstads pedagogiska helhetsidé

Läs mer

Lokal arbetsplan. Verksamhet Backens Förskola. Ansvarig för verksamheten Rainer Ericsson

Lokal arbetsplan. Verksamhet Backens Förskola. Ansvarig för verksamheten Rainer Ericsson Lokal arbetsplan Verksamhet Backens Förskola Ansvarig för verksamheten Rainer Ericsson 1. Vår grundverksamhet För att kunna få en väl fungerande verksamhet så anser vi att de situationer som ständigt återkommer

Läs mer

Kvalitetsdokument 2013/2014

Kvalitetsdokument 2013/2014 Kvalitetsdokument 2013/2014 Innehållsförteckning 1 Kvalitetsdokument Krubbans förskola 2. Innehållsförteckning 3. Fakta Krubbans Förskola 4. Målområde pedagogisk dokumentation 5. Målområde språklig förmåga

Läs mer

Lingonets pedagogiska planering 2013/2014.

Lingonets pedagogiska planering 2013/2014. Lingonets pedagogiska planering 2013/2014. Normer och värden. Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar respekt för allt levande och omsorg om sin närmiljö. Vi vill i vårt tema införliva empati

Läs mer

Verksamhetsplan ht och vt Inledning:

Verksamhetsplan ht och vt Inledning: Verksamhetsplan ht - 2010 och vt -2011 Igelkottens avdelning Förskolan Frida Inledning: Verksamheten bygger på fyra mål och riktlinjer ur skriften Läroplan för Förskolan Lpfö 98 1. Normer och värden 2.

Läs mer

Kvalitetsredovisning

Kvalitetsredovisning Kvalitetsredovisning 2005-2006 STRÖMSTADS KOMMUN Barn & Utbildningsförvaltningen Ekens förskola Inlämnad av: Annika Back 1 Inledning Denna kvalitetsredovisning innehåller en beskrivning av i vilken mån

Läs mer

Arbetsplan Herkules Förskola - Läsår 2005-2006

Arbetsplan Herkules Förskola - Läsår 2005-2006 Arbetsplan Herkules Förskola - Läsår 2005-2006 Herkules Förskola personalkooperativ är beläget på södra Lidingö i Käppalaområdet. Vi har nära till skogen och om vintern har vi pulkabacke och mojlighet

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete Vitsippans förskola

Systematiskt kvalitetsarbete Vitsippans förskola Systematiskt kvalitetsarbete Vitsippans förskola Läsåret 2014-2015 Förskolans värdegrund och uppdrag Att alla barn utvecklar självständighet och tillit till sin egen förmåga kriterier Barnen känner tillit

Läs mer

Verksamhetsplan. Åbytorps förskola Internt styrdokument

Verksamhetsplan. Åbytorps förskola Internt styrdokument Verksamhetsplan Åbytorps förskola 2017-2018 Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. Mål och Åtgärder Beslutande: Datum och paragraf: Dokumentansvarig:

Läs mer

KVALITETSUTVECKLING. Normlösa förskola 2014/2015. Anna Ullén Alsander. förskolechef

KVALITETSUTVECKLING. Normlösa förskola 2014/2015. Anna Ullén Alsander. förskolechef KVALITETSUTVECKLING Normlösa förskola 2014/2015 Anna Ullén Alsander förskolechef Vision 2025 VÄRLDSVAN & HEMKÄR Invånarna är initiativrika Förskolan i Mjölby kommun förenar lärande och omsorg i en verksamhet

Läs mer

Förskolan Bullerbyns pedagogiska planering

Förskolan Bullerbyns pedagogiska planering 2017-2018 Barn och utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten Förskolan Bullerbyns pedagogiska planering Bullerbyns vision: Vår förskola ska vara utvecklande, utmanande och lärorik för alla! INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Ekorrens arbetsplan Ht Vt 2015

Ekorrens arbetsplan Ht Vt 2015 Ekorrens arbetsplan Ht 2014- Vt 2015 Arbetsplan Beskrivning av verksamheten Skogsgläntans förskola ingår i Nättraby rektorsområde och består av tre avdelningar Ekorren (1-2 år), Fjärilen (3-4 år) och Igelkotten

Läs mer

Tyck till om förskolans kvalitet!

Tyck till om förskolans kvalitet! (6) Logga per kommun Tyck till om förskolans kvalitet! Självskattning ett verktyg i det systematiska kvalitetsarbetet Dokumentet har sin utgångspunkt i Lpfö 98/0 och har till viss del en koppling till

Läs mer

Kvalitetsdokument 2014/2015,

Kvalitetsdokument 2014/2015, Kvalitetsdokument 2014/2015, Förskola: Enebydungen AB Wiveca Haas VD Leena Quiles Förskolechef Fristående förskola i Danderyds kommun Förskolan har under läsåret haft 99-106 barn inskrivna. Förskolan har

Läs mer

Grantäppans förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Grantäppans förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Grantäppans förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Läsår 2017/2018 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Storbrons Förskola

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Storbrons Förskola Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2018-2019 Storbrons Förskola 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning och förutsättningar sidan 4 Normer och värden

Läs mer

Kvalitetsanalys för Nyckelpigan läsåret 2014/15

Kvalitetsanalys för Nyckelpigan läsåret 2014/15 Datum 1 (11) Kvalitetsanalys för Nyckelpigan läsåret 2014/15 Varje förskola har enligt skollagen ansvar för att systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen. Denna kvalitetsanalys

Läs mer

Kvalitetsredovisning. Lagga Förskola. Knivsta Kommun

Kvalitetsredovisning. Lagga Förskola. Knivsta Kommun Kvalitetsredovisning Lagga Förskola Knivsta Kommun 2010/2011 Grundfakta... 3 Ekonomi... 3 Lokaler... 3 Material... 3 Ledning... 3 Genomförande för att ta fram kvalitetsredovisningen... 3 Underlag och rutiner

Läs mer

Jollens mål för vårterminen 2017, med fokus Natur och teknik

Jollens mål för vårterminen 2017, med fokus Natur och teknik Jollens mål för vårterminen 2017, med fokus Natur och teknik Normer och värden - Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin förmåga att upptäcka, reflektera över och ta ställning till olika

Läs mer

Kvalitetsdokument Rosenvägens förskola (läsåret 2014/2015)

Kvalitetsdokument Rosenvägens förskola (läsåret 2014/2015) Kvalitetsdokument Rosenvägens förskola (läsåret 2014/2015) Vi vill att alla barn ska ha roligt, ta hand om varandra, känna sig stolta och utvecklas hos oss. Både barn och föräldrar ska känna sig trygga

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete Skogsgläntans förskola 2012/2013

Systematiskt kvalitetsarbete Skogsgläntans förskola 2012/2013 Systematiskt kvalitetsarbete Skogsgläntans förskola 2012/2013 Systematiskt kvalitetsarbete på Skogsgläntans förskola Avdelning födda 07 födda 08 födda 09 födda 10 födda 11 födda 12 Solstrålen 3 st 5 st

Läs mer

Lokal arbetsplan för Bastasjö Språkförskola 2016/2017

Lokal arbetsplan för Bastasjö Språkförskola 2016/2017 - Lokal arbetsplan för Bastasjö Språkförskola 2016/2017 I den här arbetsplanen presenteras våra utvecklingsområden och hur vi ska arbeta med dem under året. Varje utvecklingsgrupp kommer att arbeta för

Läs mer

Kvalitetsanalys för (förskolans namn) läsåret 2013/14

Kvalitetsanalys för (förskolans namn) läsåret 2013/14 Datum 1 (5) Kvalitetsanalys för (förskolans namn) läsåret 2013/14 Förskolechef Om förskolan Chris Rehula Vi är ett föräldrar kooperativ och Montessori förskola som startade i april 1990. Förskolan ligger

Läs mer

Verksamhetsplan. Myggans förskola. Verksamhetsåret 2013

Verksamhetsplan. Myggans förskola. Verksamhetsåret 2013 Verksamhetsplan Myggans förskola Verksamhetsåret 2013 Vår verksamhet bygger på Lpfö 98 som är förskolans egen läroplan. Läroplanen innefattar förskolans gemensamma värdegrund och de övergripande mål och

Läs mer

Kvalitetsarbete. Teman - vårterminen 2015

Kvalitetsarbete. Teman - vårterminen 2015 Kvalitetsarbete Teman - vårterminen 2015 Förskolan Utsiktens kvalitetsredovisning våren 2015 Blåbär Blåbärens kvalitetsredovisning om tema skräp våren 2015 Under några veckor har blåbärsbarnen fått arbeta

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN LÄSÅRET 2009/2010. Stockens förskola ALINGSÅS

LOKAL ARBETSPLAN LÄSÅRET 2009/2010. Stockens förskola ALINGSÅS LOKAL ARBETSPLAN LÄSÅRET 2009/2010 Stockens förskola ALINGSÅS Beskrivning av verksamheten Stockens förskola är en liten förskola med två avdelningar som öppnade i mitten på april 2008. Den ligger i en

Läs mer

Årsta 2 förskolor K V A L I T E T S G A R A N T I

Årsta 2 förskolor K V A L I T E T S G A R A N T I K V A L I T E T S G A R A N T I Sid 1 (5) Årsta 2 förskolor Vi som arbetar i Årsta 2 strävar efter att verksamheten i våra förskolor ska vara trygg, rolig och lärorik. Pedagogisk verksamhet, omvårdnad

Läs mer