plan mot diskriminering och kränkande behandling

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "plan mot diskriminering och kränkande behandling"

Transkript

1 Å-mini förskola/fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling

2 Verksamhetsformer som omfattas av planen är: Förskola och Fritidshem Ansvariga för planen: Styrelsen Samhällsföreningen Åminne Gille Förskolechef All personal som arbetar på förskolan och fritidshemmet Verksamheten styrs av skollagen, arbetsmiljölagen, diskrimineringslagstiftningen (2008:567) samt läroplanen för förskola (Lpfö 98 rev 2016) och Läroplanen för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet ( Lgr 2011 rev.2016)

3 Diskrimineringslagen (2008:567) fr.o.m. 1 jan Kravet på en likabehandlingsplan ersätts med ett krav på skriftlig dokumentation och skyldighet för utbildningsanordnare att arbeta med aktiva åtgärder. Planen gäller från Planen gäller till Vår vision: På vår förskola och fritidshem ska diskriminering, trakasserier eller annan kränkande behandling inte förekomma. På vår förskola och fritidshem ska alla ha samma rättigheter, skyldigheter och möjligheter oavsett 1 kön: att någon är kvinna eller man, 2 könsöverskridande identitet eller uttryck: att någon inte identifierar sig som kvinna eller man eller genom sin klädsel eller på annat sätt ger uttryck för att tillhöra ett annat kön, 3 etnisk tillhörighet: nationellt eller etniskt ursprung, hudfärg eller annat liknande förhållande, 4 funktionsnedsättning: varaktiga fysiska, psykiska eller begåvningsmässiga begränsningar av en persons funktionsförmåga som till följd av en skada eller en sjukdom fanns vid födelsen, har uppstått därefter eller kan förväntas uppstå, 5 sexuell läggning: homosexuell, bisexuell eller heterosexuell läggning, 6 ålder: uppnådd levnadslängd.

4 Alla ska behandlas och bemötas med respekt och värdighet av barn och personal. Lokalerna ska vara utformade, inredda och utrustade så att de ger god tillgänglighet och användbarhet för personer med fysiska funktionshinder. Var och en som arbetar inom förskolan och fritidshemmet ska främja respekten för varje människas egenvärde. Att grundlägga och förankra de värden vårt samhälle vilar på. Förskolan och fritidshemmet ska ge barnen/eleverna en trygg, utvecklande och tillåtande verksamhet. Mål enligt Läroplanen för förskolan ( Lpfö) 98 rev :1 Normer och värden Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar Förståelse för att alla människor har lika värde oberoende av social bakgrund och oavsett kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, sexuell läggning eller funktionsnedsättning. 2:3 Barns inflytande Förskolan ska sträva efter att varje barn Utvecklar sin förmåga att uttrycka sina tankar och åsikter och därmed får möjlighet att påverka sin situation Mål enligt Läroplanen för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet (Lgr) 2011rev Fritidshemmet ska främja förståelse för andra människor och förmåga till inlevelse. Ingen ska på fritidshemmet utsättas för diskriminering på grund av kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, könsöverskridande identitet eller uttryck, sexuell läggning, ålder eller funktionsnedsättning eller annan kränkande behandling. Sådana tendenser ska aktivt motverkas. Främlingsfientlighet och intolerans måste bemötas med kunskap, öppen diskussion och aktiva insatser.

5 Barnens/elevernas delaktighet Barn/elever ska på det sätt som är lämpligt för deras ålder vara delaktiga genom samtal/intervjuer, trygghetsvandringar och diskussioner om hur man är en bra kompis och diskutera trivselregler för allas trygghet Vårdnadshavarnas delaktighet Informera vårdnadshavare vid inskolning Vid utvecklingssamtal Enkäter Föräldrasamråd Daglig kontakt med personal Personalens delaktighet Grunden för en jämlik förskola/fritidshem är en levande diskussion om värderingar. För att pedagogerna ska kunna förmedla en bra värdegrund till barnen/ eleverna är det viktigt att denna värdegrund kontinuerligt diskuteras och reflekteras över hur vi kan arbeta främjande, förebyggande och åtgärdande, både inom det egna arbetslaget och med övrig personal. Pedagogerna reflekterar och diskuterar på arbetsplatsträffar, arbetslagsplaneringar och i den dagliga verksamheten över olika situationer och platser för att undersöka och kartlägga områden där diskriminering och kränkningar kan förekomma. All personal har ett egenansvar att arbeta aktivt och systematiskt med planen.

6 Förankring av planen Planen genomarbetas och förankras av all personal i samband med höstens planeringsdag. Under hela året arbetar man systematiskt med planen där arbetet med aktiva åtgärder som ska genomföras fortlöpande och åtgärderna ska tidplaneras och genomföras så snart som möjligt. Planen förankras hos barnen/eleverna genom samtal och diskussioner om hur man är en bra kompis och vilka gemensamma regler som gäller på förskolan och fritidshemmet. Planen förankras också genom att främja ett bra språkbruk mellan barnen/eleverna och att vi pedagoger är goda förebilder, genom vårt förhållningssätt och bemötande, att vi aktivt arbetar med aktiviteter som tränar samarbete, hänsyn och respekt för allas lika värde. Planen förankras hos vårdnadshavarna genom att den hängs upp i hallen på varje avdelning, vid inskolningar, och vår hemsida på Värnamo kommun. Utvärdering Beskriv hur fjolårets plan har utvärderats Personalen på fritidshemmet har utvärderat planen och diskuterat måluppfyllelsen. Enkät vårdnadshavare fritidshem Av de vårdnadshavare som svarade på enkäten var alla trygga med att ha sina barn på fritids och att deras barn/elever trivs. Lyhördhet, bemötande och förtroende från personalen upplevs mycket bra.

7 Åmini Fritidshem HT 2017 Sammanställning av enkäter, 36 tillfrågade elever. Alla elever trivs på fritids. Det som gör att de trivs är framförallt kompisar och att få leka. Alla är valda av någon annan som kamrat. Några har bara blivit valda av en eller två kamrater, men de själva har inte sagt att de upplever sig som ensamma. Vi är uppmärksamma på detta. Det som är mest uppskattat att leka med/göra är lego och kudden. Gröna rummet som vid intervjutillfället var musikstudio valdes av nio stycken som ett rum där man gärna är. Detta är positivt då nästan ingen valt det rummet under en lång tid tillbaka. Tre elever känner oro vid möte med något annat barn. Vi vet om och jobbar med detta hela tiden. Exempelvis styr vi upp för att kunna undvika möten så långt det är möjligt. Två elever är rädda för någon annan elev. Detta är vi också medvetna om och en pedagog finns alltid i närheten av berörda elever för att stötta samspelet. Några elever upplever att några andra elever verkar utanför. Dessa svarar själva att de trivs och har kamrater. Vi pedagoger upplever också att dessa elever leker och har kamrater. Knappt hälften av eleverna tycker att vi personal planerar in aktiviteter som de själva kommit med förslag på. Det är färre antal än i våras. Vi tror att det beror på att aktiviteten med önskevecka inte förekommer detta läsåret. Istället har eleverna inflytande kring lekmiljöerna. Förslagslådan ska vi bli bättre på att tömma regelbundet en gång i månaden. Vi ska också visa den igen och berätta vilket syfte den har. Flertalet elever upplever att man kan få lugn och ro på fritids om man vill. Vi påminner igen om att vid sofforna nere ska det vara lugnt. Trygghetsundersökning av fritidshemmiljön. Ett barn påpekade att hade det funnit en bild på busshållplatsen så hade jag lagt en ledsen där. Vi ska ta med en bild på busshållplatsen till nästa gång. Vi fortsätter att vara så uppmärksamma som det bara är möjligt på vad som händer medan eleverna väntar. Det är väldigt svårt att se allt som händer, särskilt på vintern då det är mörkt. Två elever upplever att det ibland kan vara stimmig och bråkigt ute. Behöver vi vuxna dela av gården med hjälp av staketen och dela upp barngrupperna mera? Vi diskuterar på APT.

8 Fem elever upplever att hallen är trång, stimmig och högljud. Vid tidiga bussen går halva elevantalet in nere, så det har vi redan åtgärdat. Vi ska vara noggrannare med att bara skicka några elever i taget så det inte blir för många på en gång, vid utgång. Vi ska förklara tydligare att det ska vara lugnt vid sofforna nere på fritids. Ett barn har sagt att det blivit skrämt vid toan nere. Vi följer upp och hör efter hur det är nu. Några elever säger att det kommer in flera som vill leka i kuddrummet när den redan är upptagen. Vi ringer till den personal som är uppe och hör efter om kuddrummet är ledigt eller inte, innan eleverna får gå upp. Åmini Fritidshem VT 2018 Sammanställning av intervjuer, 35 tillfrågade elever. Alla elever utom en trivs på fritids, ett barn trivs inte för hen tycker det är tråkigt. De flesta har svarat att det är kompisarna som gör att de trivs. Alla är valda av någon annan som kamrat. Några har bara blivit valda av en eller två kamrater, men de har själva inte sagt att de upplever sig som ensamma. Vi är uppmärksamma på detta. Även vid detta intervjutillfället har flest elever sagt att de leker med lego och i kuddrummet. Lekmiljöerna vi haft i gröna rummet har varit väldigt uppskattade av de flesta eleverna. 33 elever känner ingen oro på fritids, två elever känner oro kring två kamrater vi har pratat med dessa elever och deras vårdnadshavare och båda tycker det känns bättre just nu. 33 elever är inte rädd för någon annan elev eller någon vuxen på Åmini, två stycken har svarat att de är rädda för någon annan elev. En av dom tycker det känns bättre just nu enligt utvecklingssamtalet. Den andra eleven får en tryggare vistelse då en pedagog är med och stödjer det sociala samspelet.

9 9 elever tycker ibland att någon av de andra eleverna ser ut att vara utanför. Enligt intervjuerna känner dessa eleverna inte sig utanför då dom svarat att dom trivs och har kompisar att leka med. Den andra eleven får en tryggare vistelse då en pedagog är med och s 6 elever tycker inte att vi personal planerar in aktiviteter som dom kommit med förslag på och 4 vet inte. Vi personal behöver bli tydligare med att berätta när det är en aktivitet som någon av eleverna önskat som sker. Två elever av 35 tycker inte det finns någonstans på fritids där man kan få lugn och ro. Vid sofforna nere har eleverna bestämt att där ska det vara lugn och ro, och 21 stycken anser att det är så. Personalen på förskolan har utvärderat planen och diskuterat måluppfyllelsen. Enkät vårdnadshavare förskolan: Av de vårdnadshavare som svarade på enkäten var alla trygga med att ha sina barn på förskolan och att deras barnen trivs. Lyhördhet, bemötande och förtroende från personalen upplevs mycket bra. Sammanställning av trygghetsvandring Äventyret Januari 2018 Vilka leker du med? Ett barn har inte blivit nämnt av någon kamrat, men alla barn har svarat att de har någon kamrat att vara med. Åtgärd : Vi pedagoger är uppmärksamma på att alla barnen har någon att vara med om man vill. Två barn har bara blivit vald av en kompis. Två barn har bara blivit valda av en kompis. Vi har uppmärksammat att dessa barn ofta är tillsammans med någon även om dom inte nämns alternativ lekkamrat i intervjun.

10 Har du alltid någon att leka med? Alla barn upplever att dom har någon att leka med, ett barn svarade att hen ibland inte vågar fråga om hen får vara med. Åtgärd : vi har uppmanat det barnet att komma till en vuxen och få stöd att få vara med i den leken som önskas. Finns det någon du är rädd för? Tre barn svarade ja på den frågan Åtgärd : Vi pedagoger frågar dom barnen som har sagt att dom är rädda för någon vad det är som gör att dom blir rädda. En pedagog frågade vad som gör att hen är rädd, om det var någonting särskilt som hänt, svaret blev att när en av pedagogerna blir arg i rösten då blir hen rädd, men hen är inte rädd längre. Vi frågade även de två barn som var rädda för en kamrat hur dom upplevde situationen nu. Ett barn är inte rädd längre och kommer inte ihåg varför hen var rädd. Ett barn är bara lite rädd nu. Det barn de var rädda för slänger sand och slåss, men mindre nu. Åtgärd: Inget barn ska behöva vara rädd för någon på Åmini så det tar vi till oss och försöker se till att den rädslan som finns försvinner genom att vara uppmärksam och ge dom trygghet. En pedagog finns alltid i närheten av barnen när de leker och är som stöd i leken. Sammanställning av trygghetsvandring Upptäckarna Alla i barngruppen känner att de har någon att leka med om dom vill. 3 barn har inte blivit nämnda, vi tror det beror på för hög åldersskillnad och liten närvaro på förskolan. Inget barn är rädd för någon vuxen.

11 Det finns 2 barn som har sagt att de är rädda för ett annat barn i gruppen. Åtgärd: Vi finns alltid nära det barn som nämns. I situationer som uppstår så förklarar vi vad som händer, allt detta har gjort dessa barn tryggare. Det finns ett barn som är rädd för en kamrat på en annan avdelning. Vi har observerat att det förekommer vid utevistelsen. Åtgärd: När situationer uppstår som kan verka skrämmande så avdramatiserar vi situationen och finns alltid närvarande. Aktiva åtgärder är ett främjande och förebyggande arbete för att inom en verksamhet motverka diskriminering och på andra sätt verka för lika rättigheter och möjligheter oavsett kön, könsidentitet eller könsuttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning och ålder. Arbetet handlar inte om att genomföra åtgärder mot problem som redan uppkommit i ett enskilt fall, utan om att förebygga att barn diskrimineras eller på annat sätt får begränsade möjligheter till exempel i förskolan eller på fritidshemmet. De nya reglerna innebär att arbetet med aktiva åtgärder ska bedrivas fortlöpande i fyra steg.

12 Cirkel som visar fyra steg: undersöka, analysera, genomföra, följ och upp och utvärdera Arbetet med aktiva åtgärder ska genomföras fortlöpande Arbetet med aktiva åtgärder ska tidsplaneras Med aktiva åtgärder avses: ett förebyggande och främjande arbete för att inom verksamheten: motverka diskriminering på annat sätt verka för lika rättigheter och möjligheter oavsett de sju diskrimineringsgrunderna

13 Främjande arbete Målet med det främjande arbetet är att skapa en trygg och tillitsfull miljö för alla barn/elever och där alla har maximala möjligheter att lära och utvecklas utifrån sina förutsättningar Ingen ska på Å-mini förskola och fritidshem utsättas för diskriminering på grund av kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, könsöverskridande identitet eller uttryck, sexuell läggning, ålder eller funktionsnedsättning eller annan kränkande behandling Å-mini fritidshem Pedagogerna ska: Göra eleverna medvetna om att de trivselregler som man tillsammans sätter upp vid höstterminens början kontinuerligt kommer att tas upp och diskuteras för att främja en trygg vistelse för alla. Stimulera elevernas samspel genom att aktivt arbeta med aktiviteter som är gruppstärkande, tränar samarbete, respekt för att alla har lika värde och ger möjlighet till olika gruppkonstellationer. Befinna sig där elever leker för att främja leken och samspelet. Om det skulle uppstå konflikter ge eleverna stöd och verktyg för att själv kunna lösa dessa. Främja ett bra språkbruk mellan eleverna genom att vara goda förebilder

14 Å-mini förskola Pedagogerna ska: Främja ett bra språkbruk mellan barnen genom att vara goda förebilder. Stimulera barns samspel genom att aktivt arbeta med aktiviteter där man tränar turtagning, samarbete och respekt för att allas lika värde. Befinna sig där barn leker för att främja leken och se till att ingen blir utanför. Arbeta med böcker och annat material som tar upp områden som handlar om de sju diskrimineringsgrunderna. Förebyggande arbete I det förebyggande arbetet ligger fokus på att identifiera och avvärja risker för diskriminering och kränkande behandling i den egna verksamheten. Kartläggning trivsel och riskområden Kartläggningen kan till exempel omfatta platser, situationer och särskilda delar av verksamheten där barnen/eleverna upplever otrygghet eller att kränkningar sker. Samtal, enkäter och annan dokumentation Kartläggningen kan bestå av systematiska samtal med barnen/eleverna ex. enkäter, dokumentation från trygghetsvandringar, utifrån bilder tagna av barnen/eleverna med exempelvis I-pad. Barn och elevers delaktighet Barn/elever ska på det sätt som är lämpligt för deras ålder vara delaktiga i kartläggningen och analysen av resultaten och när man planerar vilka insatser som ska sättas in.

15 Å-mini fritidshem Pedagogerna gör enskilda intervjuer med eleverna ett par gånger per år för att kartlägga otrygghet, kompisskap och om det finns rädsla för någon eller något. Smågrupper, där man diskuterar kompis- och trygghetsregler". Det som kommer upp på dessa möten används för att förebygga otrygghet. Pedagogerna ska utreda direkt om det uppstår någon konflikt eleverna emellan för att förebygga diskriminering. Eleverna ska vara delaktiga i kartläggningen genom att lägga glada/ ledsna smileys på fotograferade utrymmen som sedan diskuteras enskilt eller tillsammans för att planera insatser. Enkäter ska lämnas till föräldrar en gång per år. Pedagogerna reflekterar och diskuterar på Apt, arbetslagsplaneringar och i den dagliga verksamheten över olika situationer och platser för att kartlägga områden där diskriminering kan förekomma Å-mini förskola Pedagogerna gör enskilda intervjuer med barnen för att kartlägga otrygghet, kompisskap om det finns rädsla för någon eller något. Gemensamt diskutera om vilka trivselregler som ska finnas på förskolan. Pedagogerna ska utreda direkt om det uppstår någon konflikt barnen emellan för att förebygga diskriminering.

16 Barnen ska vara delaktiga i kartläggningen genom att de äldre barnen tar bilder på otrygga platser både ute och inne för att sedan prata enskilt eller i grupp om vad man göra för att alla ska trivas. Pedagogerna gör trygghetsvandringar med de yngre barnen Enkäter ska lämnas till föräldrar en gång per år. Pedagogerna reflekterar och diskuterar på Apt.(arbetsplatsträffar), arbetslagsplaneringar och i den dagliga verksamheten över olika situationer och platser för att kartlägga områden där diskriminering kan förekomma. Till dig som förälder Om du som förälder tror eller vet att ett barn, ditt eller någon annans, utsätts eller har blivit utsatt för kränkande behandling prata alltid med personalen. Under hela året kommer personalen att arbeta kontinuerligt och systematiskt med de punkter som är uppsatta under främjande-och förebyggande arbete för varje verksamhetsform förskola/fritidshem. Arbetet handlar inte om att genomföra åtgärder mot problem som redan uppkommit i ett enskilt fall, utan om att förebygga att barn/elever diskrimineras eller på annat sätt får begränsade möjligheter till exempel i förskolan eller på fritidshemmet Det systematiska arbetet kommer att ligga till grund för revidering av Diskrimineringsplanen för Å-mini förskola och fritidshem 1g/år.

17

18

Likabehandlingsplan Å-mini förskola/fritidshem. Arbete mot diskriminering och kränkande behandling

Likabehandlingsplan Å-mini förskola/fritidshem. Arbete mot diskriminering och kränkande behandling 2016-02-01 Likabehandlingsplan Å-mini förskola/fritidshem Arbete mot diskriminering och kränkande behandling Innehåll Övergripande styrdokument angående likabehandlingsplan 2 Vad säger lagen? 3,4 Centrala

Läs mer

Likabehandlingsplan. Knappen SÄTERS KOMMUN BARN- OCH UTBILDNINGS- FÖRVALTNINGEN

Likabehandlingsplan. Knappen SÄTERS KOMMUN BARN- OCH UTBILDNINGS- FÖRVALTNINGEN Likabehandlingsplan Knappen 2014 SÄTERS KOMMUN BARN- OCH UTBILDNINGS- FÖRVALTNINGEN Innehållsförteckning Vision..2 Kartläggning/nulägesanalys.2 Förankring av likabehandlingsplanen..4 Åtgärder.5 kompetensutveckling.6

Läs mer

Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling för Palettens förskola läsåret 2017/2018

Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling för Palettens förskola läsåret 2017/2018 Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling för Palettens förskola läsåret 2017/2018 Innehållsförteckning Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling för Palettens förskola läsåret 2017/2018...

Läs mer

Plan för likabehandling och mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan

Plan för likabehandling och mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Vargön 2014-10-27 Plan för likabehandling och mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan 2014/ 2015 Näckrosvägens förskola Ett målinriktat arbete för att motverka diskriminering främja barns

Läs mer

Rengsjö förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Rengsjö förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Rengsjö förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Läsår 2018/2019 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Malmens förskola 2017/2018

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Malmens förskola 2017/2018 Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Malmens förskola 2017/2018 Om oss Malmen är en enavdelningsförskola som ligger belägen i ett villaområde i utkanten av samhället. Vår barngrupp består

Läs mer

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling Stigtomta förskolor 2015/2016 Innehållsförteckning 1. Grunduppgifter 2. Syfte 3. Bakgrund 4. Centrala begrepp 5. Förskolans vision 6. Delaktighet 7.

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Klockarskogsgården

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Klockarskogsgården Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2019 Klockarskogsgården Innehållsförteckning Grunduppgifter... 5 Verksamhetsformer som omfattas av planen... 5 Vår vision... 5 Planen gäller från och med...

Läs mer

Junibackens plan mot diskrimineri. iminering ng och kränkande behandling 2015-201

Junibackens plan mot diskrimineri. iminering ng och kränkande behandling 2015-201 Junibackens plan mot diskrimineri iminering ng och kränkande behandling 2015-201 2016 Ansvariga för planen: Personalen vid förskola Junibacken och förskolechef Greta Särefors. Vår vision på vår förskola

Läs mer

för att främja likabehandling och förebygga samt åtgärda diskriminering, trakasserier och kränkande behandling

för att främja likabehandling och förebygga samt åtgärda diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Plan för att främja likabehandling och förebygga samt åtgärda diskriminering, trakasserier och kränkande behandling 2013/ 2014 Pedagogisk omsorg Ett målinriktat arbete för att motverka diskriminering främja

Läs mer

Likabehandlingsplan- en plan mot diskriminering och kränkande behandling

Likabehandlingsplan- en plan mot diskriminering och kränkande behandling Likabehandlingsplan- en plan mot diskriminering och kränkande behandling Nysäters förskola HT2018-HT2019 Förskolans verksamhetsidé: Nysäters förskola- Barnens arena. Ansvarig: Förskolechef Elisabeth Wallberg

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Toftagården

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Toftagården Plan mot diskriminering och kränkande behandling Toftagården Innehållsförteckning Grunduppgifter... 4 Verksamhetsformer som omfattas av planen... 4 Vår vision... 4 Planen gäller från och med... 4 Planen

Läs mer

Vi vill skapa en miljö där alla barn har lika rättigheter och lika värde samt känna trygghet, uppskattning och respekt för den de är.

Vi vill skapa en miljö där alla barn har lika rättigheter och lika värde samt känna trygghet, uppskattning och respekt för den de är. Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Mineralens förskola 2015/2016 Om oss Vi är en två-avdelningsförskola i utkanten av Boliden. Vi är 6 heltidstjänster i barngrupp, 1 kokerska på heltid

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Pedagogisk omsorg i Säters stad 2013 SÄTERS KOMMUN BARN- OCH UTBILDNINGS- FÖRVALTNINGEN Innehållsförteckning 1. Vision... 2 2. Vad säger lagen... 2

Läs mer

Plan för likabehandling och mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan

Plan för likabehandling och mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Vargön 2016 Plan för likabehandling och mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan 2016/ 2017 Hallebergs förskola Ett målinriktat arbete för att motverka diskriminering främja barns och elevers

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskoleavdelningen Slussen 2013 SÄTERS KOMMUN BARN- OCH UTBILDNINGS- FÖRVALTNINGEN Innehållsförteckning 1. Vision... 2 2. Vad säger lagen... 2 3.

Läs mer

Diseröd Förskoleenhets plan mot diskriminering och kränkande behandling

Diseröd Förskoleenhets plan mot diskriminering och kränkande behandling Diseröd Förskoleenhets plan mot diskriminering och kränkande behandling Vår vision En kreativ förskola för lustfyllt lärande i en tillåtande och trygg miljö Planen gäller från 2017-12-01 Planen gäller

Läs mer

Likabehandlingsplan- en plan mot diskriminering och kränkande behandling

Likabehandlingsplan- en plan mot diskriminering och kränkande behandling Likabehandlingsplan- en plan mot diskriminering och kränkande behandling Nysäters förskola Ht2016-HT2017 Förskolans helhetside: Barnens arena. Ansvarig: Förskolechef Elisabeth Wallberg Ansvariga Pedagoger

Läs mer

Plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling

Plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Piltorps förskola Pernilla Thölin förskolechef Barn och utbildningsförvaltning 721 87 Västerås 021 39 00 00 www.vasteras.se Innehållsförteckning

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskoleavdelningen Bikupan 2014 SÄTERS KOMMUN BARN- OCH UTBILDNINGS- FÖRVALTNINGEN Innehållsförteckning 1. Vision... 2 2. Vad säger lagen... 2 3.

Läs mer

Likabehandlingsplan- en plan mot diskriminering och kränkande behandling

Likabehandlingsplan- en plan mot diskriminering och kränkande behandling Likabehandlingsplan- en plan mot diskriminering och kränkande behandling Nysäters förskola Ht2014-Vt2015 Förskolans helhetside: Rötter och vingar. Ansvarig: Förskolechef Elisabeth Wallberg Ansvariga Pedagoger

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskoleavdelningen Borgen Övre 2013 SÄTERS KOMMUN BARN- OCH UTBILDNINGS- FÖRVALTNINGEN Innehållsförteckning 1. Vision... 2 2. Vad säger lagen... 2

Läs mer

Likabehandlingsplan- en plan mot diskriminering och kränkande behandling

Likabehandlingsplan- en plan mot diskriminering och kränkande behandling Likabehandlingsplan- en plan mot diskriminering och kränkande behandling Nysäters förskola Ht2013-Vt2014 Förskolans helhetside: Rötter och vingar. Ansvarig: Förskolechef Elisabeth Wallberg Ansvariga Pedagoger

Läs mer

Nattugglans. förskola och fritidshem. Vår plan mot diskriminering och kränkande behandling (10)

Nattugglans. förskola och fritidshem. Vår plan mot diskriminering och kränkande behandling (10) Nattugglans förskola och fritidshem Vår plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016-2017 1 (10) Enligt lagen om förbud mot diskriminering och annan kränkande behandling av barn ska varje verksamhet

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskoleavdelningen Lilla Vargen 2013 SÄTERS KOMMUN BARN- OCH UTBILDNINGS- FÖRVALTNINGEN Innehållsförteckning 1. Vision... 2 2. Vad säger lagen...

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskoleavdelningen Gröna 2013 SÄTERS KOMMUN BARN- OCH UTBILDNINGS- FÖRVALTNINGEN Innehållsförteckning 1. Vision... 2 2. Vad säger lagen... 2 3. Rutiner

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskoleavdelningen StoraVargen 2013 SÄTERS KOMMUN BARN- OCH UTBILDNINGS- FÖRVALTNINGEN Innehållsförteckning 1. Vision... 2 2. Vad säger lagen... 2

Läs mer

Del 1 Likabehandlingsplan för Sjöbogårdens förskola

Del 1 Likabehandlingsplan för Sjöbogårdens förskola SJÖBO FÖRSKOLEOMRÅDE Stadsdelsförvaltning Norr Del 1 Likabehandlingsplan för Sjöbogårdens förskola 2014-2015 På samtliga förskolor finns en gemensamt framtagen värdegrund som ska genomsyra vardagsarbetet

Läs mer

Junibackens plan mot diskrimineri. iminering ng och kränkande behandling

Junibackens plan mot diskrimineri. iminering ng och kränkande behandling Junibackens plan mot diskrimineri iminering ng och kränkande behandling 2016-201 2017 Ansvariga för planen: Personalen vid förskola Junibacken och förskolechef Greta Särefors. Vår vision på vår förskola

Läs mer

Förskolan Bergmansgården

Förskolan Bergmansgården Förskolans plan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling 2013/2014 Förskolan Bergmansgården INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Vision 2. Lagar som styr 3.

Läs mer

Vi vill skapa en miljö där alla barn har lika rättigheter och lika värde samt känna trygghet, uppskattning och respekt för den de är.

Vi vill skapa en miljö där alla barn har lika rättigheter och lika värde samt känna trygghet, uppskattning och respekt för den de är. Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Mineralens förskola 2017/2018 Om oss Vi är en två-avdelningsförskola i utkanten av Boliden. Vi är 6 heltidstjänster i barngrupp, 1 kokerska på heltid

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Metallens förskola 2017/2018

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Metallens förskola 2017/2018 Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Metallens förskola 2017/2018 Om oss Metallen är en-avdelningsförskola med barn i åldern 1-4 år. Vi finns mitt i Bolidens samhälle och har nära till

Läs mer

Förskolan Bergmansgården

Förskolan Bergmansgården Förskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014/2015 Förskolan Bergmansgården Töreboda 14-05-21 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Vision 2. Lagar som styr 3. Definition 4. Delaktighet 5. Ansvarsfördelning

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskoleavdelningen Röda 2013 SÄTERS KOMMUN BARN- OCH UTBILDNINGS- FÖRVALTNINGEN Innehållsförteckning 1. Vision... 2 2. Vad säger lagen... 2 3. Rutiner

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Kvistens förskola Anderstorp

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Kvistens förskola Anderstorp Plan mot diskriminering och kränkande behandling Kvistens förskola Anderstorp 1. VISION, Gemensam för Anderstorps förskolor Anderstorp är en plats att vara stolt över där alla behandlas med respekt och

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Barrskogens och Djupedals enhet 16-17

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Barrskogens och Djupedals enhet 16-17 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Barrskogens och Djupedals enhet 16-17 I samarbete med enhetens Likabehandlingsgrupp, Nina Holmberg specialpedagog och Andrea Skoglund förskolechef. Varför

Läs mer

Månsarps förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Månsarps förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Månsarps förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016/2017 Månsarps förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsåret 2016/2017 Ansvarig för planen Förskolechefen och

Läs mer

Plan för förebyggande av diskriminering och kränkande behandling. Åsle förskola. Läsåret 2018/2019

Plan för förebyggande av diskriminering och kränkande behandling. Åsle förskola. Läsåret 2018/2019 Plan för förebyggande av diskriminering och kränkande behandling Åsle förskola Läsåret 2018/2019 1 Innehållsförteckning Inledning 3 Ansvarsfördelning 4 Utvärdering och revidering 5 Främjande arbete 5 Kartläggning

Läs mer

Marbäcks förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Marbäcks förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Marbäcks förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016-06-13 Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet a för planen Vår vision: På vår förskola ska inget barn bli diskriminerad,

Läs mer

Plan för kränkande behandling på Humleängets förskola Hjoggböle

Plan för kränkande behandling på Humleängets förskola Hjoggböle Plan för kränkande behandling på Humleängets förskola Hjoggböle 1. VISION Hjoggböle är en plats att vara stolt över där alla behandlas med respekt och känner sig trygga. Där personal och barn känner arbetsglädje

Läs mer

Förskolan Syrenens Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018/2019

Förskolan Syrenens Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018/2019 Förskolan Syrenens Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018/2019 Planen gäller från 2018-08-31 till 2019-08-31 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Vision 2. Lagar som styr 3. Definitioner 4. Delaktighet

Läs mer

Plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling

Plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling 2018-12-01 Plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Luktärtens förskola Förskolechef: Marie Jansson Barn och utbildningsförvaltning 721 87 Västerås 021-39 00 00 www.vasteras.se 2018-12-01

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Toftagården

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Toftagården Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018 Toftagården Innehållsförteckning Grunduppgifter... 4 Verksamhetsformer som omfattas av planen... 4 Vår vision... 4 Planen gäller från och med... 4

Läs mer

Meijerska gårdens plan mot diskriminering och kränkande behandling

Meijerska gårdens plan mot diskriminering och kränkande behandling Meijerska gårdens plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: förskoleverksamhet Läsår: 2015/2016 2016-03-02 1 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Pusselbitens förskola Anderstorp

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Pusselbitens förskola Anderstorp Plan mot diskriminering och kränkande behandling Pusselbitens förskola Anderstorp 1. VISION, Gemensam för Anderstorps förskolor Anderstorp är en plats att vara stolt över där alla behandlas med respekt

Läs mer

Rödluvans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Rödluvans plan mot diskriminering och kränkande behandling Rödluvans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Läsår 2016-2017 1/9 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet

Läs mer

Likabehandlingsplan. Gäller Förskolan Konvaljen SÄTERS KOMMUN BARN- OCH UTBILDNINGS- FÖRVALTNINGEN

Likabehandlingsplan. Gäller Förskolan Konvaljen SÄTERS KOMMUN BARN- OCH UTBILDNINGS- FÖRVALTNINGEN Likabehandlingsplan Förskolan Konvaljen Gäller 2016-02-01 2017-09-30 2016-2017 1 SÄTERS KOMMUN BARN- OCH UTBILDNINGS- FÖRVALTNINGEN Innehåll 1.Vision... 3 2. Rutiner för hur förskolan arbetar för att upptäcka,

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING och KRÄNKANDE BEHANDLING

PLAN MOT DISKRIMINERING och KRÄNKANDE BEHANDLING 100510 PLAN MOT DISKRIMINERING och KRÄNKANDE BEHANDLING GÄRDETS FÖRSKOLA Utdrag ur FN:s barnkonvention: Alla barn är lika mycket värda. Inga barn får bli diskriminerade, det vill säga sämre behandlade.

Läs mer

Årlig plan för likabehandling 2014/ 2015. Öxnered förskola

Årlig plan för likabehandling 2014/ 2015. Öxnered förskola Årlig plan för likabehandling 2014/ 2015 Öxnered förskola Ett målinriktat arbete för att motverka diskriminering främja barns och elevers lika rättigheter förebygga och förhindra trakasserier och kränkande

Läs mer

Likabehandlingsplan Förskolan Himlaliv

Likabehandlingsplan Förskolan Himlaliv Likabehandlingsplan Förskolan Himlaliv 2010-06-08:13 Vår vision Alla ska känna sig trygga. Alla ska visa varandra hänsyn och respekt. Alla ska ta ansvar. Alla ska känna en framtidstro. Innehåll 1. Framsida

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskoleavdelningen Gula 2010 SÄTERS KOMMUN BARN- OCH UTBILDNINGS- FÖRVALTNINGEN Innehållsförteckning 1. Vision...2 2. Vad säger lagen...2 3. Rutiner

Läs mer

BRANTUDDENS FÖRSKOLA/BULLERBYN

BRANTUDDENS FÖRSKOLA/BULLERBYN LIKABEHANDLINGSPLAN Plan mot diskriminering och kränkande behandling BRANTUDDENS FÖRSKOLA/BULLERBYN Läsåret 2016/2017 ORSA Verksamhetsområde LÄRANDE Vår vision Alla barn och vuxna i Orsas förskolor ska

Läs mer

Förskolan Solrosen/Vitsippan

Förskolan Solrosen/Vitsippan Förskolan Solrosen/Vitsippan Likabehandlingsplan 2017-2018 Likabehandlingsplan för förskolan Vitsippan/Solrosen Likabehandlingsplanen utgår från: Skollagen 6 kap, Diskrimineringslagen 1 kap 1, 2 kap 5-7,

Läs mer

Grantäppans förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Grantäppans förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Grantäppans förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Läsår 2017/2018 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Regnbågen

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Regnbågen Plan mot diskriminering och kränkande behandling Regnbågen Innehållsförteckning Grunduppgifter... 4 Verksamhetsformer som omfattas av planen... 4 Vår vision... 4 Planen gäller från och med... 4 Planen

Läs mer

Förskolan Charlottenborgs plan mot diskriminering och kränkande behandling

Förskolan Charlottenborgs plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Charlottenborgs plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola 1-5 år Läsår 2015/2016 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av

Läs mer

Ängslyckans förskola Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling läsåret 2018/2019

Ängslyckans förskola Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling läsåret 2018/2019 Ängslyckans förskola Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling läsåret 2018/2019 Innehållsförteckning Ängslyckans förskola Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling

Läs mer

Staffansgårdens förskola. Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling läsåret 2018/2019

Staffansgårdens förskola. Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling läsåret 2018/2019 Staffansgårdens förskola Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling läsåret 2018/2019 Innehållsförteckning Staffansgårdens förskola... 1 Likabehandlingsplan mot diskriminering och

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskoleavdelningen Stora Vargen 2014 SÄTERS KOMMUN BARN- OCH UTBILDNINGS- FÖRVALTNINGEN Innehållsförteckning 1. Vision... 2 2. Vad säger lagen...

Läs mer

Likabehandlingsplan för Solgläntans förskola okt okt 2015

Likabehandlingsplan för Solgläntans förskola okt okt 2015 Likabehandlingsplan för Solgläntans förskola okt 2014- okt 2015 Varför en likabehandlingsplan? Det finns två lagar som styr en skolas likabehandlingsarbete, skollagen och diskrimineringslagen. Syftet med

Läs mer

44:ans förskola Tigertassar och Tigersmygisar Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling läsåret 2018/2019

44:ans förskola Tigertassar och Tigersmygisar Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling läsåret 2018/2019 44:ans förskola Tigertassar och Tigersmygisar Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling läsåret 2018/2019 Innehållsförteckning 44:ans förskola Tigertassar och Tigersmygisar Likabehandlingsplan

Läs mer

Snäckans Förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Snäckans Förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Snäckans Förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Läsår 2017/2018 1/9 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för. Prästkragens Förskola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för. Prästkragens Förskola Bjuvs förskolor En känsla av härlighet! Återupprättad dec 2015 Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Prästkragens Förskola 151210-161210 1. Inledning Förskolan ska ha en plan mot diskriminering

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Malmens förskola 2015/2016 Om oss Malmen är en enavdelningsförskola som ligger belägen i ett villaområde i utkanten av samhället. Det är 20 inskrivna

Läs mer

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Förskolans namn Planen gäller Stormens fsk Från 2017-10 till 2018-10 Verksamhetsformer som omfattas av planen 1-5 Ansvariga för planen Andreas

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Njutångers förskola Upprättad 2013-12-17 Ett systematiskt likabehandlingsarbete är ett målinriktat arbete för att främja lika rättigheter och

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Ängsgården

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Ängsgården Plan mot diskriminering och kränkande behandling Ängsgården Innehållsförteckning Grunduppgifter... 4 Verksamhetsformer som omfattas av planen... 4 Vår vision... 4 Planen gäller från och med... 4 Planen

Läs mer

Ekebackens plan mot diskriminering och kränkande behandling

Ekebackens plan mot diskriminering och kränkande behandling Ekebackens plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår: 2018/2019 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola a för planen

Läs mer

Rotebergs förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Rotebergs förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Rotebergs förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet Läsår: 2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet

Läs mer

Förskolan TRYGGHETSPLAN YDRE KOMMUNS FÖRSKOLOR

Förskolan TRYGGHETSPLAN YDRE KOMMUNS FÖRSKOLOR TRYGGHETSPLAN YDRE KOMMUNS FÖRSKOLOR 2019 Innehåll Till dig som barn -------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 3 Till dig som vårdnadshavare

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Återupprättad 20151209 Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Vitsippans Förskola 20151209-20161209 1. Inledning Förskolan ska ha en plan mot diskriminering enligt diskrimineringslagen och

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för. Solvallens förskola läsåret

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för. Solvallens förskola läsåret 2016-08-26 Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Solvallens förskola läsåret 2016-17 1. Inledning Förskolan ska ha en plan mot diskriminering enligt diskrimineringslagen och en plan mot

Läs mer

FÖRSKOLAN GARHYTTANS TRYGGHETSPLAN Plan mot diskriminering och kränkande behandling

FÖRSKOLAN GARHYTTANS TRYGGHETSPLAN Plan mot diskriminering och kränkande behandling FÖRSKOLAN GARHYTTANS TRYGGHETSPLAN Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2017 VISION På förskolan Garhyttan tar vi avstånd från alla former av kränkande behandling. Vi arbetar för att alla,

Läs mer

Höjdens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Höjdens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Höjdens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Läsår 2016/2017 1/9 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Ambjörnsgårdens Förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Ambjörnsgårdens Förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Ambjörnsgårdens Förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet 1-5 år Läsår: 2014-2015 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Gundefjällets plan mot diskriminering och kränkande behandling

Gundefjällets plan mot diskriminering och kränkande behandling 1(10) Balltorps förskolor 20130419 Annette Kimmehed Förskolechef Gundefjällets plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola Ansvariga

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskolan Myran

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskolan Myran Förskolan Myran 1(5) Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskolan Myran 2014-2015 2(5) Förskolechefens ställningstagande På förskolorna på Lyckåkers förskoleområde ska det finnas möjligheter

Läs mer

Likabehandlingsplan/Plan mot diskriminering och kränkande behandling, Förskolan Slottet

Likabehandlingsplan/Plan mot diskriminering och kränkande behandling, Förskolan Slottet Likabehandlingsplan/Plan mot diskriminering och kränkande behandling, Förskolan Slottet Reviderad 30 november 2017 Innehållsförteckning Likabehandlingsplan/Plan mot diskriminering och kränkande behandling,

Läs mer

Lindan 1 & 2 förskola. Likabehandlingsplan & Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Planen gäller från 2014-06-01 till 2016-05-31

Lindan 1 & 2 förskola. Likabehandlingsplan & Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Planen gäller från 2014-06-01 till 2016-05-31 Lindan 1 & 2 förskola Likabehandlingsplan & Plan mot diskriminering och kränkande behandling Planen gäller från 2014-06-01 till 2016-05-31 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola

Läs mer

Nylunds plan mot diskriminering och kränkande behandling

Nylunds plan mot diskriminering och kränkande behandling Nylunds plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Läsår 2017/2018 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet

Läs mer

BJÖRKHAGA FÖRSKOLA. Björkhaga förskola. Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015

BJÖRKHAGA FÖRSKOLA. Björkhaga förskola. Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015 BJÖRKHAGA FÖRSKOLA Björkhaga förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015 Bakgrund Alla förskolor och skolor ska ha en aktuell och levande plan mot diskriminering och kränkande behandling

Läs mer

Likabehandlingsplan. för Björna förskola 2012/2013

Likabehandlingsplan. för Björna förskola 2012/2013 Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Björna förskola 2012/2013 Grunduppgifter Verksamhetsform som omfattas av planen Förskoleverksamhet, Ekorren barn 1-3 år & Räven

Läs mer

Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling läsåret 2017/2018

Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling läsåret 2017/2018 Busbackens förskola Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling läsåret 2017/2018 Innehållsförteckning Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling läsåret 2017/2018...

Läs mer

Holma förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Holma förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Holma förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Läsår 2016/2017 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling

Plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Önsta förskola Pernilla Thölin förskolechef Barn och utbildningsförvaltning 721 87 Västerås 021-39 00 00 www.vasteras.se Innehållsförteckning

Läs mer

Förskolan Blåklinten. Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Förskolan Blåklinten. Plan mot diskriminering och kränkande behandling BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Förskolan Blåklinten Plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet Läsår 2015/2016 KIL1000, v1.1, 2014-01-31

Läs mer

Förebyggande arbete mot diskriminering

Förebyggande arbete mot diskriminering Förebyggande arbete mot diskriminering Arbete med aktiva åtgärder i förskolan och skolan Nolhaga förskola Läsår 2018/2019 Undersöka och analysera Undersökningens syfte är att identifiera vilka risker det

Läs mer

Roknäs förskoleenhet avd. Signes plan mot diskriminering och kränkande behandling

Roknäs förskoleenhet avd. Signes plan mot diskriminering och kränkande behandling Roknäs förskoleenhet avd. Signes plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen avd. Signe 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen avd. Signe

Läs mer

Kärralundsgatan 19 plan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling

Kärralundsgatan 19 plan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Kärralundsgatan 19 Kärralundsgatan 19 plan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Planen gäller förskoleverksamhet Förskolechef: Johan Forsstrand

Läs mer

Kareby förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Kareby förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Kareby förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018-2020 Utvärderad 19/3-18. Ny kartläggning och nulägesanalys för 2018 gjord 19/3-18. Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Lönnegården

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Lönnegården Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018 Lönnegården Innehållsförteckning Grunduppgifter... 4 Verksamhetsformer som omfattas av planen... 4 Vår vision... 4 Planen gäller från och med... 4

Läs mer

Förskolans plan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling 2013/2014

Förskolans plan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling 2013/2014 Förskolans plan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling 2013/2014 Förskolan Syrenen INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Vision 2. Lagar som styr 3. Definition

Läs mer

Förebyggande arbete mot diskriminering

Förebyggande arbete mot diskriminering Förebyggande arbete mot diskriminering Arbete med aktiva åtgärder i förskolan och skolan Förskola/skola Hemsjö förskola Läsår 2018 / 2019 Undersöka och analysera Undersökningens syfte är att identifiera

Läs mer

Knoppens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Knoppens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Knoppens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Ansvariga för plan Ytterst ansvarig: Förskolechef Eva Ljungholm 0910-73 50 00

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Regnbågens förskola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Regnbågens förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018 Regnbågens förskola Innehållsförteckning Grunduppgifter... 4 Verksamhetsformer som omfattas av planen... 4 Vår vision... 4 Planen gäller från och med...

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN LINDAN 1 FÖRSKOLA. ORSA Verksamhetsområde LÄRANDE. Plan mot diskriminering och kränkande behandling.

LIKABEHANDLINGSPLAN LINDAN 1 FÖRSKOLA. ORSA Verksamhetsområde LÄRANDE. Plan mot diskriminering och kränkande behandling. LIKABEHANDLINGSPLAN Plan mot diskriminering och kränkande behandling LINDAN 1 FÖRSKOLA Läsåret 2016/2017 ORSA Verksamhetsområde LÄRANDE Vår vision Alla barn och vuxna i Orsas förskolor ska känna sig välkomna,

Läs mer

Fasanens plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet

Fasanens plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet Fasanens plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet Läsår: 2015/2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet

Läs mer

Förskolan Solens plan mot diskriminering och kränkande behandling

Förskolan Solens plan mot diskriminering och kränkande behandling Laxå 15 augusti 2016 1 Förskolan Solens plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola a för planen Förskolechef Greta Särefors Sara Wallin,

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Smedjans förskola Upprättad 2015-01-01 Ett systematiskt likabehandlingsarbete är ett målinriktat arbete för att främja lika rättigheter och

Läs mer

Förskolans årliga plan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling

Förskolans årliga plan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Förskolans årliga plan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling SÅNGSVANENS FÖRSKOLA november 2012- november 2013 1. Vision I vår förskoleverksamhet

Läs mer