PLATINA 1(24) Platina, för nya nämndsekreterare

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "PLATINA 1(24) Platina, för nya nämndsekreterare"

Transkript

1 1(24) Platina, för nya nämndsekreterare

2 2(24) INNEHÅLLSFÖRTECKNING NAVIGERING PÅ STARTSIDAN HANTERA INSTANS LÄGG UPP OCH KOPPLA MÖTESDELTAGARE TILL INSTANS Sortera mötesdeltagare 5 SKAPA NYTT SAMMANTRÄDESDATUM ARBETA MED ÄRENDEN, HANDLINGAR OCH DOKUMENT INFÖR MÖTET (HANDLÄGGARE) Skapa en ny tjänsteskrivelse 7 Lägg ärende till beslut 8 Anmäl handling för kännedom (Meddelanden) 10 SKAPA KALLELSE Lägg till ärendepunkter 12 Lägg till tom punkt 14 Lägg till anmälningspunkt 14 Redigera i kallelsen 16 Ändra kallelseinställningar och ange mötesdeltagare 16 Sätt ihop kallelsen 17 SKAPA PROTOKOLL Deltagarhantering 20 Votering 21 Sätt ihop protokoll 22 JUSTERA FÄRDIGSTÄLLT PROTOKOLL FÖLJA UPP VERKSTÄLLANDE BESLUT FRÅGOR

3 3(24) Navigering på startsidan Börja med att lägga till fler boxar på startsidan. Som nämndsekreterare ska du lägga till boxen möten. För att lägga till boxar på startsidan klickar du på pilen i övre högra hörnet, och sedan figuren med en person och ett kugghjul. För att lägga till de boxar du vill ha markerar du den du vill lägga till i den vänstra spalten, och klicka sedan på Lägg till. Som nämndsekreterare är modulen Möten viktig, lägg till den. När du är klar klickar du på Stäng längst ner i högra hörnet.

4 4(24) Hantera instans Gå till Sök och välj Instans. Skriv in namnet på din nämnd och välj Sök. Högerklicka på namnet och välj Egenskaper. Fyll i samtliga fält under Mötesdata om dessa inte redan är ifyllda. Lägg upp och koppla mötesdeltagare till instans När en ny ledamot eller ersättare börjar i nämnden måste du lägga till dem till din instans. Öppna menyn Möten längst upp i menyraden och välj alternativet Deltagaradministration. Börja med att söka på personens namn för att se om han/hon redan finns med i någon annan instans. Om så är fallet kan du bocka i namnet på vänster sida och välja Lägg mötesdeltagare till instans.

5 5(24) Klicka på knappen Ny mötesdeltagare i dialogrutan Mötesdeltagaradministration för att lägga till en helt ny politiker. Fyll i mötesdeltagarinformationen, och därefter medlemskap i Instanser på högra sidan av kortet. Välj instans, avgränsa tidsperioden, välj roll och klicka på knappen Lägg till medlemskap i instans. Glöm inte att välja Lägg till medlemskap i instans i högra spalten, annars får du inte med informationen. OBS! Rubrikerna Användarnamn och lösenord är kopplat till Meetings (en funktion vi inte har i Mölndal) men fältet Användarnamn måste fyllas i för att du ska komma vidare. Det spelar ingen roll vad du anger för användarnamn. Välj Verkställ och därefter OK. Sortera mötesdeltagare Om du väljer att filtrera på din instans kan du välja ordning på ledamöterna. Det är ordningen du väljer här som sedan visas i protokollet. Välj Spara ordning när du är klar.

6 6(24) Skapa nytt sammanträdesdatum Välj Möten i menyn och alternativet Administration. I dialogrutan Mötesadministration klickar du på knappen Skapa ett möte. När du klickat på Skapa nytt möte visas möteskortet: Välj din instans och fyll i Mötesdatum och Starttid för mötet. Plats, beskrvining, Stoppdatum (dvs datum när möteshandlingarna senast ska vara färdiga) och Sluttid är valfria.

7 7(24) Arbeta med ärenden, handlingar och dokument inför mötet (handläggare) Arbeta med ärenden, handlingar och dokument inför mötet (som funktionen registrator och handläggare). Skapa ett nytt ärende, välj Ny och välj Nytt diariefört ärende. Fyll i informationen (detta gör oftast förvaltningens registrator). Tryck på Verkställ och OK. Skapa en ny tjänsteskrivelse Gå in under Arbetsdokument och skapa ett nytt dokument (detta gör den som handlägger ärendet). Välj Dokumenttyp Kommungemensamma mallar, och mall Tjänsteskrivelse. Fyll i Rubrik och samtliga rutor under Extradata i högerfältet. Välj Verkställ, sedan OK för att visa dokumentet.

8 8(24) Följ instruktionerna i mallen, vilket innebär att du klickar på de olika fälten och fyller dem med den information som du vill lämna i tjänsteskrivelsen. Spara dokumentet och klicka på stängningsknappen högst uppe till höger i Word-fönstret. I dialogrutan gällande incheckning av dokumentet klickar du på knappen Checka in. Lägg ärende till beslut Hitta det diarieförda ärendet som ska läggas till beslut, t ex på startsidan i modulen Ärende (detta gör nämndsekreterare eller registratorn). Dubbelklicka på ärendet för att öppna ärendekortet och öppna fliken Möteshantering. Om du har en parantes innehållande en siffra, betyder det antal förslag till beslut i form av tjänsteskrivelse och/eller protokollsutdrag som finns på ärendet. Välj instans i listrutan Beslutinstans och välj mötestillfälle i listrutan Möte, och klicka på Lägg till.

9 9(24) Mötestillfället du har angett visas i listan nedanför och tjänsteskrivelsen(-erna) visas i listan Välj förslag till beslut. Om det finns flera tjänsteskrivelser eller beslut kopplade till detta ärende kan du markera den skrivelsen som innehåller förslaget till beslut. Listan Välj beslutsunderlag innehåller samtliga handlingar och dokument som är kopplade till ärendet. Markera de handlingar eller dokument som du vill skicka med som beslutsunderlag till mötesdeltagarna och klicka på Bifoga. I listan Valt beslutsunderlag i ordningsföljd kan du klicka upp- och nedpilarna för att ändra på bilagornas ordningsföljd. Det är den ordningsföljden dokumenten får i protokollet. Klicka på Verkställ för att spara. (Lägg vid behov samma beslutsärende till ytterligare en instans, genom att välja en ny Beslutsinstans och ett nytt Möte. Om du vill använda samma mötesförberedelser till det nya mötet klickar du först i alternativet Kopiera mötesförberedelse och markerar det möte från vilket du vill kopiera mötesförberedelserna ifrån innan du klickar på knappen Lägg till. Detta kan används när ett ärende går från AU till nämnd.) Klicka på OK för att spara och stänga ärendekortet.

10 10(24) Anmäl handling för kännedom (Meddelanden) Anmäl en handling för kännedom, på något av dina befintliga ärenden. Funktionen anmäl handling för kännedom kan användas för att skapa en lista av meddelanden till protokollet (detta gör oftast förvaltningens registrator). Hitta det diarieförda ärendet som du handlägger, t ex på din startsida i modulen Ärenden. Dubbelklicka på ärendet för att öppna ärendekortet. Öppna fliken information, och högerklicka på rubriken på ärendet i vänsterspalten. Välj Ny handling. Fyll i informationen på handlingskortet och välj OK för att spara och stänga. Högerklicka sedan på handlingen, och välj alternativet Egenskaper på snabbmenyn och handlingskortet öppnas. Öppna fliken Möteshantering på handlingskortet. Klicka i alternativet Anmäl till instans och välj instans i listrutan Välj beslutinstans. Klicka på knappen Lägg till. Använd knapparna Visa kopplat dokument och Visa ärende om du vill granska relevant information. Klicka på Verkställ för att spara. Upprepa stegen ovan om du vill registrera handlingen för kännedom till fler instanser. Klicka på OK för att spara och stänga handlingskortet.

11 11(24) Anmäl delegeringsbeslut Funktionen anmäl delegeringsbeslut kan användas för att skapa en lista av delegeringsbeslut till protokollet (detta gör oftast förvaltningens registrator). Hitta det diarieförda ärendet som delegeringsbeslutet finns i. Leta upp rätt handlingskort till delegeringsbeslutet, alternativt skapa ett nytt handlingskort för beslutet om detta inte redan är gjort. För att ett dokument ska gå att markera som delegeringsbeslut måste det vara diariefört. Högerklicka sedan på handlingen, och välj alternativet Egenskaper på snabbmenyn och handlingskortet öppnas. Öppna fliken Möteshantering på handlingskortet. Klicka i alternativet Delegering och välj aktuell punkt i nämndens delegeringsordning genom att klicka på förstirningsglaset. Klicka på knappen Lägg till. Klicka på Verkställ för att spara. Klicka på OK för att spara och stänga handlingskortet.

12 12(24) Skapa kallelse Gå till startsidan. Öppna menyn Möten och välj Administration. I dialogrutan Mötesadministration väljer du Instans och klickar på knappen Filtrera. Hitta ditt möte i träfflistan, markera det och klicka på knappen Kallelse. Om det är första gången som kallelsen öppnas för det här mötestillfället, är kallelseöversikten fortfarande tom. Nere till vänster i kallelseöversikten visas hur många ärenden som lagts till beslut, men som ännu inte tagits upp i kallelsen. Klicka på knappen Lägg till samtliga ärenden för beslut till kallelsen och granska vilka ärenden som har infogats i kallelsen. Lägg till ärendepunkter För att lägga till fler punkter till kallelsen än de som är anmälda, kan du antingen välja att lägga till en tom punkt, eller att söka upp ett befintligt ärende. För att lägga till ett befintligt ärende väljer du Lägg till punkt, välj Ärende.

13 13(24) Här kan du söka fram ett ärende. Markera ett ärende (i någon av listorna) som ska infogas i kallelsen och klicka på knappen Välj ärende. Den detaljerade Lägg till ärende dialogen visas. Fyll i de textfält med de texter som du vill infoga i punkten för kallelsen, t ex Rubrik, Föredragande, Sammanfattning och Förslag till beslut. Observera att fälten redan är ifyllda om det finns åtminstone en tjänsteskrivelse eller ett protokollsutdrag valt som förslag till beslut. Om du i rollen som sekreterare har ändrat punktens innehåll så kan du när som helst återställa punkten till det skick den var i innan genom att klicka på Hämta beslutsunderlag från ärende. Uppdatera vid behov ärendets status. Markera de handlingar och dokument som du vill lägga med som beslutsunderlag och klicka på Bifoga-knappen. Klicka på Verkställ för att spara eller på OK för att spara och stänga dialogrutan (gör likadant i nästa dialogruta som visas).

14 14(24) Lägg till tom punkt Klicka på knappen Lägg till punkt på kallelseöversikten och välj Tom. Dialogrutan Skapa en tom rad visas: Klicka på Sök handling om du vill bifoga något dokument. Klicka på Verkställ för att spara eller på OK för att spara, stänga och visa den uppdaterade kallelseöversikten. Lägg märke till knapparna Föregående och Nästa, som göra att du kan hoppa direkt till en annan kallelsepunkt (och fylla på med kallelseinformation) utan att behöva lämna denna dialogruta. Lägg till anmälningspunkt I kallelsen kan du lägga till en anmälningspunkt, som i sin tur kan omfatta flera anmälningar (meddelanden). Klicka på knappen Lägg till punkt i kallelseöversikten och välj Anmälning. Dialogrutan Ta upp anmälningar för kännedom visas. Tryck på Välj anmälningar Klicka på Sök för att hitta anmälningar enligt dina sökkriterier (Datum från och Datum till samt

15 15(24) Instans). Klicka i alternativet Visa anmälningar som redovisats om du även vill söka fram anmälningar som har redovisats på andra möten. I träfflistan bockar du för de anmälningar som du vill ta upp i kallelsen och klickar på Lägg till. Dialogrutan Ta upp anmälningar för kännedom visas igen. Fyll i de fält som är relevanta för din punkt. Klicka på Verkställ för att spara eller på OK för att spara, stänga och gå tillbaka till den uppdaterade kallelseöversikten. För att skapa en lista att bifoga till mötet går du över till protokollsvyn (se Skapa protokoll längre fram i dokumentet). Fyll i de fält som är relevanta för punkten och klicka på Verkställ för att spara eller på OK för att spara och stänga. Välj Skapa protokoll, bocka ur Första sida och Ärendelista och välj bara paragrafen för anmälningar. Klicka på förhandsgranska. Spara filen som en pdf som du sedan kan publicera till mötet. Lägg till delegeringspunkt I kallelsen kan du lägga till en delegeringspunkt, som blir en lista på samtliga delegeringsbeslut som är registrerade i systemet under en vald tidsperiod. Klicka på knappen Lägg till punkt i kallelseöversikten och välj Delegering. Dialogrutan Redovisning av delegeringsbeslut visas. Tryck på Välj delegeringsbeslut. Klicka på Sök för att hitta delegeringsbeslut enligt dina sökkriterier (Datum från och Datum till samt Instans). Klicka i alternativet Visa redovisade delegeringar om du även vill söka fram beslut som har redovisats på andra möten. I träfflistan bockar du för de beslut som du vill ta upp i kallelsen och klickar på Lägg till. Dialogrutan Redovisning av delegeringsbeslut visas igen. Fyll i de fält som är relevanta för din punkt. Klicka på Verkställ för att spara eller på OK för att spara, stänga och gå tillbaka till den uppdaterade kallelseöversikten. För att skapa en lista att bifoga till mötet går du över till protokollsvyn (se Skapa protokoll längre fram i dokumentet). Fyll i de fält som är relevanta för punkten och klicka på Verkställ för att spara eller på OK för att spara och stänga. Välj Skapa protokoll, bocka ur Första sida och Ärendelista och välj bara paragrafen för delegeringsbeslut. Klicka på förhandsgranska. Spara filen som en pdf som du sedan kan publicera till mötet.

16 16(24) Redigera i kallelsen Nu kan du granska de olika typerna av punkter i kallelseöversikten. Om du vill redigera ärendepunkten flyttar du muspekaren till ärenderaden och klickar på Ändra. Om du vill se ärendekortet klickar du på Öppna ärende. Om du vill ändra ordningsföljd på ärendena i kallelsen, flyttar du muspekaren till den kallelsepunkt som ska flyttas och klickar på uppåt- eller nedåtpilen. Punkten flyttas ett snäpp i den angivna riktningen. Upprepa detta steg för att flytta punkten ett snäpp till eller för att flytta en annan punkt. DU kan även använda muspekaren och dra-och-släppa en kallelsepunkt till ett nytt ställe. Klicka på Spara-knappen när du är nöjd. Ändra kallelseinställningar och ange mötesdeltagare Det finns ett antal inställningar för vad som ska visas i kallelsen utöver kallelsepunkterna. För att komma till inställningar för kallelsen, gå till menyn Hantera möte och välj alternativet Inställningar i kallelseöversikten. Bocka för vilka fält som ska visas i kallelseöversikten och fyll i uppgifter om mötesplats, tid och sekreterare. Klicka på knappen Hämta deltagare från instans om det inte är gjort automatiskt. Fyll i vilka som eventuellt ytterligare ska kallas till mötet. Klicka på plustecknet för varje ifylld mötesdeltagare som du vill lägga till. OBS! Den ordning som du kan ange vid skapandet av mötesdeltagarna, är också den ordning som används i kallelsen (och senare protokollet). Klicka på verkställ för att spara eller på OK för att spara och stänga dialogrutan.

17 17(24) Sätt ihop kallelsen Öppna kallelseöversikten och klicka på knappen Skapa kallelse längst ner i högra hörnet. Följande dialogruta visas: Ange vad som ska inkluderas i kallelsedokumentet. Använd knappen Förhandsgranska för att se om det ser bra ut. Ändra namnet i fältet filnamn vid behov och klicka på OK när du är nöjd och vill skapa kallelsen. Du hittar kallelse-filen igen på startsidan under Möten. Dubbelklicka på det aktuella mötet och välj sedan Information och Mötesdokument.

18 18(24) Skapa protokoll I kallelsevyn kan du enkelt navigera till protokollsvyn genom att välja Hantera möte i övre högre hörnet och klicka på Gå till protokollsöversikt. Du kan även hitta till både kallelse- och protokollsöversikten genom att gå till menyn Möten, välj Administration och sök fram ditt möte. Om du befinner dig på startsidan kan du högerklicka på ditt möte och välja Öppna protokollsöversikt på snabbmenyn. Den tomma protokollsöversikten visas: Klicka på Skapa paragrafer baserat på kallelsen, för på ett enkelt sätt föra över kallelsens struktur och innehåll. Lägg till ny ärendeparagraf genom att söka rätt på något av dina ärenden, genom att välja Ärende på menyn Lägg till paragraf. Du kan även lägga till en tom punkt eller en ny anmälan.

19 19(24) För att justera paragrafnummer, om de inte är korrekta, välj Inställningar i menyn Hantera möte längst upp till höger. Paragrafnummer hämtas automatiskt från sista numret på föregående möte, men om det är första mötet kan du behöva justera detta genom att skriva in paragrafnumret och klicka på ange startparagraf. Kryssa för alla uppgifter som ska infogas i protokollet, t ex Mötestid, Tid för justering, Anslag sätts upp/tas ned, vilka personer som ska justera etc. Gå tillbaka till protokollsöversikten och för muspekaren över det översta ärendet på protokollet. Välj Ändra.

20 20(24) Här kan du välja förslag till beslut, om det skulle ha tillkommit en ny version av tjänsteskrivelsen, klicka på Hämta beslutsunderlag från ärende. Du kan även ändra i texten som är hämtas från tjänsteskrivelsen, genom att fylla i boxarna Sammanfattning, Förslag till beslut, Beslut, Övrigt och Expedieras till. Det går även att lägga till fler rubriker manuellt. Vid behov kan du ändra ordning på de beslutsunderlag du vill ha med i protokollet. Fyll i boxen vid Följ upp verkställande om du vill kunna följa upp verkställandet av beslutet som instansen fattar på det här ärendet. Klicka på Verkställ. Deltagarhantering Öppna fliken Deltagare och ange genom att bocka i rutan för vilka mötesdeltagare som var närvarande och vilka som var beslutande på paragrafen. Ange ersättare för ledamöter som varit frånvarande eller jäviga, genom att välja vem de ersätter i rullistan Ersätter. Bocka i om någon mötesdeltagare är jävig på paragrafen. Informationen som fylls i fältet Beskrivning är densamma för alla paragrafer och syns på första sidan, efter mötesdeltagarens namn. Fältet kan t ex användas för att ange tidpunkt när en mötesdeltagare kom och gick under mötet. OBS! Närvarorutan avmarkeras automatiskt när rutan Jäv bockas för (dock kan du ändå markera personen som närvarande om du vill). Om du är inne i första paragrafen på protokollet kan du klicka i Överför värden för närvaro och

21 21(24) beslutande till alla efterföljande paragrafer när du sparar för att informationen ska följa med till samtliga paragrafer på protokollet. Om du skulle behöva ändra under någon paragraf längre fram (t ex om någon går ut eller blir jävig) kan du gå in och ändra detta under respektive paragraf. Klicka på Verkställ. Omröstning (Votering) Skapa en ny votering och genom att fylla i Rubrik för votering, samt klicka i vad mötesdeltagarna har röstat, välj sedan Spara votering. Voteringen hamnar nu under Rubrik för votering. Välj Skapa voteringslista för att skapa ett pdf-dokument av voteringen. Det blir maximalt en voteringslista per paragraf, men voteringslistan kan innehålla flera voteringsomgångar. Klicka på Verkställ.

22 22(24) Under fliken Paragrafbilagor hittar du den voteringslista du skapat. Här kan du byta ordning på bilagorna om det finns flera. Sätt ihop protokoll Klicka på Skapa protokoll i nedre högra hörnet och ange vad som ska inkluderas i mötesprotokollet. Skapa vid behov ett protokoll som innehåller endast några få paragrafer, exempelvis för omedelbar justering. Ändra namn på filnamnet vid behov. Klicka på OK för att skapa protokollet. Du hittar protokolls-filen igen på startsidan under Möten. Dubbelklicka på det aktuella mötet och välj sedan Information och Mötesdokument.

23 23(24) Justera färdigställt protokoll Öppna protokollsöversikten. Markera de paragrafer som blivit justerade. Klicka på knappen justera i det nedra vänstra hörnet. Dialogrutan Justera visas. Fyll i samtliga obligatoriska fält (markerade med röd ram). Ange nämndens namn under Initierare. Ange protokollsutdrag under Handlingstyp, ange vad som ska ingå i protokollsutdraget för ärendeparagraferna och klicka på knappen Justera paragrafer. Protokollsöversikten visas igen. Ett protokollsutdrag skapas nu automatiskt och sparas som en diarieförd handling i varje paragraf som är knuten till ett diariefört ärende. För att se protokollsutdraget flyttar du muspekaren till en ärendeparagraf och klickar på Öppna ärende. Klicka på fliken Information och dubbelklicka på protokollsutdraget för titta på protokollsutdraget. Protokollsutdraget kan tas upp som underlag när samma ärende tas upp till beslut i en annan instans

24 24(24) (t ex protokollsutdrag från arbetsutskottet som sedan tas upp i nämnden). Då hämtas informationen direkt från protokollsutdraget istället för från tjänsteskrivelsen. Följa upp verkställande beslut Leta reda på det ärendet du valde för verkställande av beslut och öppna ärendet. Gå till fliken Möteshantering på ärendekortet. Välj rätt beslut och klicka på Verkställ beslut, fyll i dialogrutan med historik över olika händelser. Du kan löpande fylla i kommentarer om vad som händer i ärendet. När beslutet är implementerat anger du Verkställandedatum. På fliken Möteshantering på ärendekortet kan du se vem som verkställde beslutet och när. Frågor Om du har några frågor kontakta kommunsekreteraren. För mer information om hur protokoll skrivs i Mölndals stad, se protokollsskrivningsreglerna.

PLATINA 1(23) Platina, för nya nämndsekreterare

PLATINA 1(23) Platina, för nya nämndsekreterare 1(23) Platina, för nya nämndsekreterare 2(23) INNEHÅLLSFÖRTECKNING NAVIGERING PÅ STARTSIDAN ------------------------------------------------------------ 3 HANTERA INSTANS ----------------------------------------------------------------------------

Läs mer

PLATINA 1(12) Platina, för nya handläggare

PLATINA 1(12) Platina, för nya handläggare 1(12) Platina, för nya handläggare 2(12) INNEHÅLLSFÖRTECKNING STARTSIDAN ( HUSET ) ---------------------------------------------------------------------- 3 NAVIGERA TILL DITT ÄRENDE -----------------------------------------------------------

Läs mer

E-signatur (beslut) i Platina för administratörer eller handläggare

E-signatur (beslut) i Platina för administratörer eller handläggare 1 (18) Arbetsinstruktion E-signatur (beslut) i Platina för administratörer eller handläggare Syfte Syftet med detta dokument är att beskriva i detalj hur e-signatur (beslut) i informationshanteringssystemet

Läs mer

E-signatur (beslut) i Platina för administratörer eller handläggare

E-signatur (beslut) i Platina för administratörer eller handläggare 1 (19) Arbetsinstruktion E-signatur (beslut) i Platina för administratörer eller handläggare Syfte Syftet med detta dokument är att beskriva i detalj hur e-signatur (beslut) i informationshanteringssystemet

Läs mer

PLATINA 1(25) Grunderna i Platina

PLATINA 1(25) Grunderna i Platina 1(25) Grunderna i Platina 2(25) INNEHÅLLSFÖRTECKNING STARTA PLATINA------------------------------------------------------------------------------- 4 Genväg -----------------------------------------------------------------------------------------

Läs mer

Kom igång. Readyonet Lathund för enkelt admin. Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt.

Kom igång. Readyonet Lathund för enkelt admin. Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt. Kom igång Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt.se/login Nu dyker en ruta upp på skärmen. Fyll i ditt användarnamn och lösenord och klicka på "logga in". Nu

Läs mer

Skoladmin kom igång! Innehåll

Skoladmin kom igång! Innehåll Skoladmin kom igång! Välkommen till nya Skoladmin! Det har skett lite förändringar i själva verktyget där du skapar nya kurser och lägger upp nyheter. Du kommer att känna igen all information som läggs

Läs mer

PLATINA 1(15) Ett ärende, från början till slut

PLATINA 1(15) Ett ärende, från början till slut 1(15) Ett ärende, från början till slut 2(15) INNEHÅLLSFÖRTECKNING INLEDNING ---------------------------------------------------------------------------------------- 3 1 NYTT DIARIEFÖRT ÄRENDE ----------------------------------------------------------

Läs mer

Lex2 handbok Sekreterare Version 1.1

Lex2 handbok Sekreterare Version 1.1 Lex2 handbok Sekreterare Version 1.1 Innehållsförteckning 1. INLEDNING... 3 1.1 SAMMANTRÄDE I LEX... 3 1.2 SAMMANTRÄDESPROCESSEN... 3 1.3 SAMMANTRÄDESKORT... 4 1.4 TILLGÄNGLIGA ENHETER FÖR SAMMANTRÄDEN...

Läs mer

Innehåll. Länkar Ladda ner ny version av dokument Radera dokument Noteringar och markeringar Protokoll Sök Dela handling Logga ut Kontaktvägar

Innehåll. Länkar Ladda ner ny version av dokument Radera dokument Noteringar och markeringar Protokoll Sök Dela handling Logga ut Kontaktvägar Meetings Innehåll Funktioner Inloggning Ändra lösenord ipadens läge Nämnder Möten Mötets ärenden Dokument hämta dokument Dokument läsa dokument Navigera mellan ärenden och dokument Länkar Ladda ner ny

Läs mer

Skapa remissvar, skicka för godkännande, godkänn, diarieför och skicka remissvar

Skapa remissvar, skicka för godkännande, godkänn, diarieför och skicka remissvar Datum 2018-05-02 Upprättad av Ulrika Kämpe Skapa remissvar, skicka för godkännande, godkänn, diarieför och skicka remissvar Denna manual innehåller en beskrivning av flödet hur man skapar ett remissvar,

Läs mer

Sekreterare och Plussekreterare Version SP2 via PMO

Sekreterare och Plussekreterare Version SP2 via PMO Sekreterare och Plussekreterare Version 3.7.3 SP2 via PMO Starta MedSpeech 1. Från Mitt arbete i PMO klicka på Innehåll Länkar och Diktat - Lista 2. MedSpeech startar och du får upp en lista över diktaten.

Läs mer

AKTIVITETSSTÖD. Användardokumentation. Föreningsadministratör

AKTIVITETSSTÖD. Användardokumentation. Föreningsadministratör AKTIVITETSSTÖD Användardokumentation Föreningsadministratör 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Innehållsförteckning... 2 Om denna dokumentation... 3 Terminologi och förkortningar... Fel! Bokmärket är inte definierat.

Läs mer

1(23) PLATINA. Diariet i Platina. - Lathund för registratorer

1(23) PLATINA. Diariet i Platina. - Lathund för registratorer 1(23) Diariet i Platina - Lathund för registratorer 2(23) INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. DIARIET I PLATINA----------------------------------------------------------------------- 3 1.1 Skapa nytt diariefört ärende

Läs mer

Sekreterare och Plussekreterare Version via Melior

Sekreterare och Plussekreterare Version via Melior Sekreterare och Plussekreterare Version 3.7.3 via Melior Logga in i Melior. Öppna MedSpeech via Externa program i menyraden, välj Utskrift diktatlista, v.g. se nedan. MedSpeech startar och du får upp en

Läs mer

www.grade.com LUVIT Utbildningsplanering Manual

www.grade.com LUVIT Utbildningsplanering Manual www.grade.com LUVIT Utbildningsplanering Manual Innehåll 1. INLEDNING 4 2. ROLLER 4 2.1. CHEF 4 2.2. MEDARBETARE 4 2.3. ADMINISTRATÖR 4 2.4. KURSLEDARE 5 2.5. UTBILDARE 5 3. BEGREPP 5 3.1. ENHET 5 3.2.

Läs mer

PLATINA INSTRUKTION FÖR REGISTRERING FRAMTAGEN AV KOMMUNLEDNINGSKONTORET 2008-10-01 REVIDERAD 2010-02-15

PLATINA INSTRUKTION FÖR REGISTRERING FRAMTAGEN AV KOMMUNLEDNINGSKONTORET 2008-10-01 REVIDERAD 2010-02-15 PLATINA INSTRUKTION FÖR REGISTRERING FRAMTAGEN AV KOMMUNLEDNINGSKONTORET 2008-10-01 REVIDERAD 2010-02-15 2 Innehållsförteckning VAD SKALL REGISTRERAS?... 3 BEDÖMNING... 3 Begreppsförklaring... 4 NY HANDLING

Läs mer

Hotspot låter användaren skapa genvägar till andra sidor.

Hotspot låter användaren skapa genvägar till andra sidor. Hotspot låter användaren skapa genvägar till andra sidor. Du kan låta bilder och/eller text bli knappar för genvägar eller navigering. Genvägarna kan leda till en annan sida i din resurs (intern sida)

Läs mer

skapa genvägar till andra sidor (externa och interna)

skapa genvägar till andra sidor (externa och interna) Hotspot skapa genvägar till andra sidor (externa och interna) Du kan låta bilder och/eller text bli knappar för genvägar eller navigering. Genvägarna kan leda till en annan sida i din resurs (intern sida)

Läs mer

Sekreterare och Plussekreterare Version SP2 via Melior

Sekreterare och Plussekreterare Version SP2 via Melior Sekreterare och Plussekreterare Version 3.7.3 SP2 via Melior Logga in i Melior. Öppna MedSpeech via Externa program i menyraden, välj Utskrift diktatlista, v.g. se nedan. MedSpeech startar och du får upp

Läs mer

Skapa rapport till regeringen, skicka för godkännande, godkänna och diarieföra och skicka rapport

Skapa rapport till regeringen, skicka för godkännande, godkänna och diarieföra och skicka rapport Datum 2018-04-27 Upprättad av Ulrika Kämpe Skapa rapport till regeringen, skicka för godkännande, godkänna och diarieföra och skicka rapport Denna manual innehåller en beskrivning av flödet hur man skapar

Läs mer

Beställa varor från Webbutik KUL

Beställa varor från Webbutik KUL 1 (12) 2016-10-07 Status: i Pilotdrift Beställa varor från Webbutik KUL Innehållsförteckning Inloggning... 2 Snabbguide för beställning... 2 Spara beställning... 6 Spara som mall - Favoritbeställning...

Läs mer

Möteshantering i W3D3

Möteshantering i W3D3 Sida 1 Möteshantering i W3D3 2016 Juridiska avdelningen Enheten för informationsförsörjning, registratur och arkiv Version 1, 2016-02-29 Sida 2 Innehållsförteckning Handledningen bör skrivas ut i färg,

Läs mer

Lathund för BHV i PMO. version 1.2

Lathund för BHV i PMO. version 1.2 Lathund för BHV i PMO version 1.2 Innehåll Logga in... 3 Mitt arbete... 3 Öppna journal... 4 Sök barn... 4 Registrera ett barn... 5 Sök efter barn som redan är registrerade i PMO... 5 Välj journaltyp...

Läs mer

Handledning. Biträdessidan - E-tjänst för offentliga biträden. Handledning till Biträdessidan, 2017 version 1.4 :

Handledning. Biträdessidan - E-tjänst för offentliga biträden. Handledning till Biträdessidan, 2017 version 1.4 : Handledning Biträdessidan - E-tjänst för offentliga biträden Handledning till Biträdessidan, 2017 version 1.4 : 2017-06-13 Innehåll 1 Inledning... 3 2 Logga in/ut på biträdessidan... 3 2.1 Logga in på

Läs mer

Instruktioner för användare av Meetings Plus app

Instruktioner för användare av Meetings Plus app Instruktioner för användare av Meetings Plus app Revisionsnummer: Dokument-ID: 007433 Datum:08--7 08--7 Formpipe Software AB. All rights reserved. (9) Innehåll Introduktion...4 Registrera organisation

Läs mer

Lathund för fakturaspecifikation med rapportverktyget BusinessObjects, version 4.0. Version 1.0, 2013-06-14

Lathund för fakturaspecifikation med rapportverktyget BusinessObjects, version 4.0. Version 1.0, 2013-06-14 Lathund för fakturaspecifikation med rapportverktyget BusinessObjects, version 4.0 Version 1.0, 2013-06-14 Utgivare: Trafikverket Kontakt: fakturering.jarnvag@trafikverket.se Distributör: Trafikverket,

Läs mer

Lathund för att lägga in information på ovanaker.se Innehållsförteckning

Lathund för att lägga in information på ovanaker.se Innehållsförteckning Lathund för att lägga in information på ovanaker.se Innehållsförteckning Inloggning... 2 Redigeringsläget... 3 Skapa innehåll... 4 Verktygsfältet... 4 Lägga till textblock... 4 Ändra textformat... 5 Lägg

Läs mer

Att genomföra ett e-postutskick till klubbens medlemmar

Att genomföra ett e-postutskick till klubbens medlemmar Att genomföra ett e-postutskick till klubbens medlemmar Medlem online innehåller en funktion där du kan göra ett utskick till de medlemmar som har en e-post registrerad i systemet. Observera att de medlemmar

Läs mer

Klassens aktivitet. Inställningar

Klassens aktivitet. Inställningar Klassens aktivitet Inställningar Förslag till struktur på klassens aktivitet Jag föreslår att vi till en början väljer att ha ganska lite att välja på i aktiviteten, så att det inte blir för rörigt för

Läs mer

Administration av lagets arbetsrum. Lathund

Administration av lagets arbetsrum. Lathund Administration av lagets arbetsrum Lathund Innehåll 1 Logga in... 2 2 Koppla serier till ditt lag... 3 3 Koppla serier och matcher till lagets kalender... 4 4 Konfigurera välkomsttext... 5 5 Konfigurera

Läs mer

Handledning. Biträdessidan. Handledning till Biträdessidan, 2013 version 1.0 : 2014-11-03

Handledning. Biträdessidan. Handledning till Biträdessidan, 2013 version 1.0 : 2014-11-03 Handledning Biträdessidan Innehåll 1 Inledning... 3 2 Logga in/ut på biträdessidan... 4 2.1 Logga in på biträdessidan... 4 2.2 Logga ut från biträdessidan... 5 3 Biträdets administration av assistenter...

Läs mer

Installatörswebben. Luleå Energi Elnät AB INSTRUKTION. Istallatörswebben Revision datum Jan Rosén Sign

Installatörswebben. Luleå Energi Elnät AB INSTRUKTION. Istallatörswebben Revision datum Jan Rosén Sign INSTRUKTION Namn Datum Istallatörswebben 2017-05-11 Författare Luleå Energi Elnät AB Godkänd av Revision datum Jan Rosén Sign 2017-05-11 1.0 Version Installatörswebben LULEÅ ENERGI AB, Energigränden 1,

Läs mer

Administration av lagets arbetsrum lathund

Administration av lagets arbetsrum lathund Administration av lagets arbetsrum lathund 1: Logga in Öppna din webbläsare och gå in på nya Skuru-webben (www.skuruik.se/handboll). 1. Gå till ditt lags arbetsrum (du hittar laget antingen under Barn/Ungdom

Läs mer

STOCKHOLMS UNIVERSITET. Handbok 2. Funktionaliteter moveon 4

STOCKHOLMS UNIVERSITET. Handbok 2. Funktionaliteter moveon 4 STOCKHOLMS UNIVERSITET Handbok 2 Funktionaliteter moveon 4 Göteborgs Universitet 2013-11-04: Denna manual visar hur man söker i tabeller och sorterar i kolumner och andra bra tips för att förenkla användandet

Läs mer

Dokumentation - Fälthanteraren

Dokumentation - Fälthanteraren BITNET Skapad av: Ramtin Aslani Dokumentation - Fälthanteraren Fälthanteraren och den sidopanel som aktiveras i samband med den kan användas för allt från att föra anteckningar och se ärendets faktura

Läs mer

När du valt grupp får du upp denna sida med alla medlemmar i gruppen. Klicka på kalender som finns på den grå menyraden (inringad i rött på bilden).

När du valt grupp får du upp denna sida med alla medlemmar i gruppen. Klicka på kalender som finns på den grå menyraden (inringad i rött på bilden). Lathund MyClub Innehåll Närvaroregistrering... 2 Skapa aktiviteter i kalendern... 7 Skapa kallelse när du skapar aktivitet... 14 Ta bort aktivitet från kalendern... 18 Närvaroregistrering mobil... 19 Närvaroregistrering

Läs mer

Lathund för att lägga in information på ovanaker.se Innehållsförteckning

Lathund för att lägga in information på ovanaker.se Innehållsförteckning Lathund för att lägga in information på ovanaker.se Innehållsförteckning Inloggning... 2 Redigeringsläget... 3 Skapa innehåll... 4 Verktygsfältet... 4 Lägga till textblock... 4 Ändra textformat... 5 Lägg

Läs mer

Kom igång med Riksbyggen Kundwebb

Kom igång med Riksbyggen Kundwebb Kom igång med Riksbyggen Kundwebb På din nya kundwebb får du tillgång till information, hjälp och uppgifter kopplat till ditt boende samt en rad olika verktyg som underlättar i kommunikationen med Riksbyggen.

Läs mer

S2S SECRETS TO SPORTS Lathund

S2S SECRETS TO SPORTS Lathund S2S SECRETS TO SPORTS Lathund BARKARÖ SK Hans Nehrman 2016-02-17 Detta dokument är en instruktion för användare av S2S Secrets to Sports 1. Logga in i S2S Syftet med dokumentet är att beskriva de vanligaste

Läs mer

1(23) PLATINA. Diariet i Platina. - Lathund för registratorer

1(23) PLATINA. Diariet i Platina. - Lathund för registratorer 1(23) Diariet i Platina - Lathund för registratorer 2(23) INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. DIARIET I PLATINA----------------------------------------------------------------------- 3 1.1 Skapa nytt diariefört ärende

Läs mer

Ansökan om föreningsbidrag och kulturstöd via webben. Kundens ex. Gäller från

Ansökan om föreningsbidrag och kulturstöd via webben. Kundens ex. Gäller från Ansökan om föreningsbidrag och kulturstöd via webben Kundens ex Gäller från 2017-01-01 Innehåll Inledning... 2 Ansökan på webben... 2 Förutsättningar... 2 Logga in... 2 Ansökan... 3 Felmeddelanden... 4

Läs mer

ALEPH ver. 16 Introduktion

ALEPH ver. 16 Introduktion Fujitsu, Westmansgatan 47, 582 16 Linköping INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. SKRIVBORDET... 1 2. FLYTTA RUNT M.M.... 2 3. LOGGA IN... 3 4. VAL AV DATABAS... 4 5. STORLEK PÅ RUTORNA... 5 6. NAVIGATIONSRUTA NAVIGATIONSTRÄD...

Läs mer

Manual för lokalredaktörer villaagarna.se

Manual för lokalredaktörer villaagarna.se Manual för lokalredaktörer villaagarna.se Version 1 Villaägarnas Riksförbund Sollentuna 2011 Postadress Besöksdress Telefon Fax E-post Hemsida Box 7118, 192 07 Sollentuna Johan Berndes väg 8-10 010-750

Läs mer

Datum Ert datum Vår beteckning 2004-04-06 Banförvaltningen Vidmakthållande SE-781 85 Borlänge Besöksadress: Jussi Björlings väg 2

Datum Ert datum Vår beteckning 2004-04-06 Banförvaltningen Vidmakthållande SE-781 85 Borlänge Besöksadress: Jussi Björlings väg 2 Ert datum Banförvaltningen Vidmakthållande SE-781 85 Borlänge Besöksadress: Jussi Björlings väg 2 Telefon 0243-445000 Telefax 0243-445497 www.banverket.se Instruktion Användarhandledning för Besiktningsplan

Läs mer

Läsa dokument/information i advantum

Läsa dokument/information i advantum Läsa dokument/information i advantum Förhandsgranskning Välj vilken funktion du vill ha på fönstret genom att klicka på knappen i fönstrets övre högra hörn. Intryckt knapp = du granskar varje dokument

Läs mer

Hämta projektkonfiguration från SharePoint till ett lokalt projekt

Hämta projektkonfiguration från SharePoint till ett lokalt projekt Hämta projektkonfiguration från SharePoint till ett lokalt projekt Du kan använda synkroniseringsfunktionen för att hämta projektkonfiguration från ett SharePoint-bibliotek till ett tomt lokalt projekt.

Läs mer

Lathund grundkurs datorutbildning

Lathund grundkurs datorutbildning Lathund grundkurs datorutbildning Innehåll: - Skapa mappar i hemkatalogen samt i gemensam mapp - Spara dokument i hemkatalogen eller i gemensam mapp - Spara bilder från ipaden på datorn - Infoga bilder

Läs mer

LATHUND SOL HANDLÄGGARE

LATHUND SOL HANDLÄGGARE LATHUND SOL HANDLÄGGARE 2015-12-21 1 Innehållsförteckning Logga in i Procapita... 2 Mina sidor... 3 Verktygsrad... 5 Utredningar... 9 Ny Utredning... 11 Dokumentation... 15 Insatsfliken... 17 Beslutsfliken...

Läs mer

Liten lathund för RFS lokala redaktörer av föreningssidor

Liten lathund för RFS lokala redaktörer av föreningssidor Liten lathund för RFS lokala redaktörer av föreningssidor Logga in i Episerver 6: Logga in genom att skriva http://rfs.se/gui i webbläsaren. Skriv ditt användarnamn och lösenord i inloggningsrutan. Klicka

Läs mer

Manual. Anpassad för CMS Made Simple version 1.9.x (uppdaterad 2011-10-16) Birger Eriksson webblots.se

Manual. Anpassad för CMS Made Simple version 1.9.x (uppdaterad 2011-10-16) Birger Eriksson webblots.se Manual Anpassad för CMS Made Simple version 1.9.x (uppdaterad 2011-10-16) Birger Eriksson webblots.se Innehållsförteckning Start... 3 Lägg till ny sida...3 Redigera sida som redan finns...3 Titta på resultatet...

Läs mer

Att granska fakturaspecifikationer i websesam efaktura

Att granska fakturaspecifikationer i websesam efaktura Att granska fakturaspecifikationer i websesam efaktura När du loggar in i websesam finns rubriken efaktura i menyn till höger. Här kan du söka fram fakturor du vill granska på två olika sätt: a) Ange vilken

Läs mer

INTERNET 2004-10-04. Adress: fc.enkoping.se (obs! ej www i början) Då kommer du till denna sida. Logga in. Fyll i ditt Användarnamn och Lösenord.

INTERNET 2004-10-04. Adress: fc.enkoping.se (obs! ej www i början) Då kommer du till denna sida. Logga in. Fyll i ditt Användarnamn och Lösenord. 1 INTERNET 2004-10-04 Adress: fc.enkoping.se (obs! ej www i början) Då kommer du till denna sida Logga in Fyll i ditt Användarnamn och Lösenord. Ditt FirstClass skrivbord på Internet 2 MailBox MailBoxen

Läs mer

Uppdaterad 2010-05-11. Lathund Synpunkten för handläggare och ansvarig chef

Uppdaterad 2010-05-11. Lathund Synpunkten för handläggare och ansvarig chef Uppdaterad 2010-05-11 Lathund Synpunkten för handläggare och ansvarig chef 1 Innehållsförteckning Handläggarens roll och ansvarsuppgifter... 3 Närmaste chefs roll och ansvarsuppgifter... 3 Praktisk handläggning

Läs mer

Infobank kvickguide. Kom i gång med Infobank. Logga in till Infobank. Installationsguiden

Infobank kvickguide. Kom i gång med Infobank. Logga in till Infobank. Installationsguiden Infobank kvickguide Kom i gång med Infobank Välkommen till SKL Kommentus webbaserad tjänst Infobank Arbetsrätten. Denna snabbguide ger dig en kort introduktion som användare av Infobank, så att du snabbt

Läs mer

Komma igång hjälp/lathund för Idrottonline. Hovmantorp GoIFs hemsida.

Komma igång hjälp/lathund för Idrottonline. Hovmantorp GoIFs hemsida. Komma igång hjälp/lathund för Idrottonline. Hovmantorp GoIFs hemsida. Innehållsförteckning - Dokumentet uppdaterades senast den 2010-12-17 Hur man loggar in...3 Nyhet sida 6-13 Skapa lag nyhet...6 Ändrar

Läs mer

Fo r att registrera ett nytt a rende och fa ut ett diarienummer ur W3D3 diariet.

Fo r att registrera ett nytt a rende och fa ut ett diarienummer ur W3D3 diariet. Sida 1 Fo r att registrera ett nytt a rende och fa ut ett diarienummer ur W3D3 diariet. Manualen bör skrivas ut i färg, eftersom flera instruktioner hänvisar till bilder och symboler och knappar. Börja

Läs mer

SuperOffice Sales & Marketing

SuperOffice Sales & Marketing FÖRSÄLJNING SuperOffice Sales & Marketing Innehåll Registrera försäljning... 1 Registrera uppgifter på fliken Försäljning... 1 Uppskjutna, sålda och förlorade försäljningar... 3 Detaljkortet Aktiviteter...

Läs mer

Snabbguide Hemsidan I denna guide kommer det att visas hur man skapar en nyhet, aktivitet och anmälningsfunktion på Denselns idrottonline-sida

Snabbguide Hemsidan I denna guide kommer det att visas hur man skapar en nyhet, aktivitet och anmälningsfunktion på Denselns idrottonline-sida Snabbguide Hemsidan I denna guide kommer det att visas hur man skapar en nyhet, aktivitet och anmälningsfunktion på Denselns idrottonline-sida Skapa nyhet Alla ändringar du gör för en nyhet sparas automatiskt.

Läs mer

Har du fått ett mail att du har fakturor som skall åtgärdas kan du klicka på länken i mailet. Ange användarnamn t ex 1464B. Företag BS.

Har du fått ett mail att du har fakturor som skall åtgärdas kan du klicka på länken i mailet. Ange användarnamn t ex 1464B. Företag BS. LOGGA IN För att logga in i Agresso Webb går man via Borås Stads intranätsida. Under IT-tjänster finns länken Agresso som tar dig till vår Agresso-sida. Här hittar man förutom information om vårt ekonomisystem

Läs mer

Svenska Ishockeyförbundet Disciplinärenden. Användarhandledning

Svenska Ishockeyförbundet Disciplinärenden. Användarhandledning Svenska Ishockeyförbundet Disciplinärenden Användarhandledning Innehållsförteckning 1 Domare... 2 2.1 Åta nytt ärende... 5 2.2 Överta ärende... 5 2.2 Administrera ärende... 6 2.2.1 Ärende detaljer... 7

Läs mer

Office 365. Vad är det?

Office 365. Vad är det? Office 365 Vad är det? Vad är Office 365? Om du sparar i Office 365 kommer du kunna fortsätta med ditt arbete var du än är så länge du har tillgång till en dator, en smartphone eller en surfplatta och

Läs mer

Så fungerar Diskutera i Ping Pong

Så fungerar Diskutera i Ping Pong Dokumentnamn lathund_diskussionsforum Datum Sida 21 juli 2011 1 / 5 Så fungerar Diskutera i Ping Pong Diskutera är aktivitetens forum för kommunikation mellan flera personer i utvalda grupper. Kommunikationen

Läs mer

Skapa innehåll. Logga in och administrera hemsidan. Inloggningslänk: www.alvsbyn.se/wp-admin. Byta lösenord

Skapa innehåll. Logga in och administrera hemsidan. Inloggningslänk: www.alvsbyn.se/wp-admin. Byta lösenord Sidan 1 av 9 Logga in och administrera hemsidan Inloggningslänk: www.alvsbyn.se/wp-admin Byta lösenord 2. Klicka på Profil 3. Längst nere hittar du två fält: Nytt lösenord och Bekräfta nytt lösenord. Fyll

Läs mer

SLUNIK manual. SLUNIK version 2 2010-08-03

SLUNIK manual. SLUNIK version 2 2010-08-03 SLUNIK manual SLUNIK version 2 2010-08-03 Innehåll SLUNIK...1 Kursledare... 1 Lärare... 1 LOGGA IN... 1 Hjälp, inloggning... 2 Välj kurs att administrera... 2 Om du inte ser din kurs i listan... 3 Filtrera

Läs mer

Beställning till Husfoto. Handledning

Beställning till Husfoto. Handledning Beställning till Husfoto Handledning Datum: 13 mars 2012 Innehåll Inställningar... 2 Så här gör du en beställning... 4 Så här hämtar du materialet... 7 Hur sparas filerna?... 8 Support...11 Kortkommandon

Läs mer

Digitala möten för myndigheter och högskolor Formpipe Software AB

Digitala möten för myndigheter och högskolor Formpipe Software AB Digitala möten för myndigheter och högskolor Formpipe Software AB 2016-10-07 Joakim Edlundh och Erik Lindgren Vad menar vi med digitala möten? Planerade, tillgängliga möten Planerade på kort sikt Planerade

Läs mer

Manual för lokalredaktörer villaagarna.se

Manual för lokalredaktörer villaagarna.se Manual för lokalredaktörer villaagarna.se Version 2 Villaägarnas Riksförbund Sollentuna 2011 Innehåll Redigera befintlig sida... 3 Skriva text eller klistra in kopierad text... 5 Rubriker i brödtext...

Läs mer

Kom igång med Platon. Publicerad 2011-12-22. Tersus Skolsystem AB Lilla Nygatan 2, 411 08 Göteborg Tel: 031-85 70 50

Kom igång med Platon. Publicerad 2011-12-22. Tersus Skolsystem AB Lilla Nygatan 2, 411 08 Göteborg Tel: 031-85 70 50 Kom igång med Platon Publicerad 2011-12-22 Tersus Skolsystem AB Lilla Nygatan 2, 411 08 Göteborg Tel: 031-85 70 50 Innehåll Kom igång med Platon 1 Beskrivning 4 Förberedelser inför schemaläggning 4 Läsårsperioder

Läs mer

Introduktion till Wihlborgs system för ärendehantering

Introduktion till Wihlborgs system för ärendehantering Introduktion till Wihlborgs system för ärendehantering I denna manual beskrivs hur systemet Vitec Teknisk förvaltning fungerar och hur du som avtalsleverantör får meddelande om att du fått ett nytt ärende

Läs mer

INOTES-WEBBMAIL Liten lathund om e-postprogrammet inotes

INOTES-WEBBMAIL Liten lathund om e-postprogrammet inotes INOTES-WEBBMAIL 9.0.1 Liten lathund om e-postprogrammet inotes Innehållsförteckning Inloggning på inotes på jobbet... 3 Inloggning på inotes hemma... 3 Startsidan... 4 Läsa e-post... 5 Ta bort mail...

Läs mer

Manual för att skicka mejl via medlemsregistret på webben

Manual för att skicka mejl via medlemsregistret på webben Manual för att skicka mejl via medlemsregistret på webben Du loggar in på Mina Sidor via förbundets hemsida med ditt medlemsnummer och postnummer. Sedan klickar du på Regional Medlemsservice. Sedan väljer

Läs mer

Lathund till VFU-portalen

Lathund till VFU-portalen Lathund till VFU-portalen VFU-samordnare Senast uppdaterad: 2018-05-14 Innehåll Innehåll... 2 Startsidan... 3 Översikt över arbetsplatser på ett område... 5 Redigera information för en arbetsplats... 6

Läs mer

Lathund steg för steg

Lathund steg för steg Lathund Lathund steg för steg Jessica Mattsson Administrativ assistent och Lotta Karlsson Informationsansvarig och Webbredaktör Oktober 2014 Innehållsförteckning Logga in... 1 Logga in på Insidan... 1

Läs mer

Pingpong-guide. Pingpong-guide för administratörer i METIS-kurser

Pingpong-guide. Pingpong-guide för administratörer i METIS-kurser 1 Pingpong-guide Pingpong-guide för administratörer i METIS-kurser 2 Innehåll Introduktion... 2 Innan kursen startar... 3 Välkommen till kursen... 3 Lathund: Lägg in/byt en bild... 4 Kursinformation...

Läs mer

Närvarorapportering. Ansvarig i Föreningen

Närvarorapportering. Ansvarig i Föreningen Närvarorapportering Ansvarig i Föreningen 2 (26) Datum 2011-09-16 Innehållsförteckning 1. Ansvarig i föreningen... 3 1.1 Internetadress... 3 1.2 Inloggning och glömt lösenord... 3 1.3 Låst lösenord...

Läs mer

Lathund till Survey & Report

Lathund till Survey & Report Lathund till Survey & Report Johan Jäger Medicinska fakultetens kansli Medicinska fakultetens kansli 581 83 Linköping 013-28 46 45, www.liu.se/medfak 2(32) Innehållsförteckning Innehållsförteckning...

Läs mer

Önska arbetstider- Manual

Önska arbetstider- Manual Önska arbetstider- Medarbetare Manual Version 2015.01 Medvind Informationsteknik AB Innehåll Innehåll... 2 Logga in... 3 Ange lösen... 3 Lägga in tider... 4 Välj period... 4 Välja arbetspass... 4 Snabbinmatning...

Läs mer

Lathund W3D Diarieföring på Karolinska Institutet Liten lathund

Lathund W3D Diarieföring på Karolinska Institutet Liten lathund Diarieföring på Karolinska Institutet Liten lathund Utgivare: Karolinska Institutet Universitetsförvaltningen Enheten för arkiv och registratur Version: 1.1 Juni 2016 1 Innehåll Diarieföring på Karolinska

Läs mer

Digital handläggning i. Älvsbyns kommun LATHUND FÖR HANDLÄGGARE

Digital handläggning i. Älvsbyns kommun LATHUND FÖR HANDLÄGGARE Digital handläggning i Älvsbyns kommun LATHUND FÖR HANDLÄGGARE Mars 2013 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Gudie lägg till genväg till handläggardatabasen 1-2 ÄRENDETS VÄG 1. ett ärende aktualiseras 3-4 2. skapa tjänsteskrivelse,

Läs mer

Elsmart Användarmanual Nätanmälan för Installatörer

Elsmart Användarmanual Nätanmälan för Installatörer Elsmart Användarmanual Nätanmälan för Installatörer Nätanmälan_Användarmanual_Generell_0_9.docx Sida 1 av (23) Inledning Detta är en generell användarmanual till Elsmart Nätanmälan. Den är skriven för

Läs mer

Öppna EndNote varje gång när du vill samla referenser till ditt bibliotek.

Öppna EndNote varje gång när du vill samla referenser till ditt bibliotek. 1. Skapa ett EndNote-bibliotek Börja med att öppna EndNote och skapa ett bibliotek (Reference Library). Det gör du under File / New. Namnge ditt bibliotek och välj var på datorn du vill spara det. Nu kan

Läs mer

Arbetsinstruktion. Platina light. Syfte. Dokumenthistorik

Arbetsinstruktion. Platina light. Syfte. Dokumenthistorik 1 (16) Platina light Arbetsinstruktion Syfte Dokumentet syftar till att beskriva hur man söker ärende, handling, hur man laddar upp och skapar arbetsdokument, samt granskar dokument i Platina

Läs mer

Föreningen Nordens lokala hemsidor

Föreningen Nordens lokala hemsidor Guide till Föreningen Nordens lokala hemsidor Uppdaterad: 2017-02-13 1 Detta är en guide framtagen för att underlätta för Föreningen Nordens avdelningar och distrikt att administrera de lokala hemsidorna.

Läs mer

LSS HANDLÄGGARE LATHUND FÖR LSS HANDLÄGGARE

LSS HANDLÄGGARE LATHUND FÖR LSS HANDLÄGGARE LSS HANDLÄGGARE LATHUND FÖR LSS HANDLÄGGARE 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Logga in i Procapita... 3 Mina sidor... 4 Verktygsrad... 6 Utredningar...10 SoL utredningar/lss utredningar...10 Ny utredning...14 Aktualiseringsfliken...16

Läs mer

1. Enkel sökning Globalsökning Avancerad sökning Historik Söka via klassificeringsstruktur 14

1. Enkel sökning Globalsökning Avancerad sökning Historik Söka via klassificeringsstruktur 14 Ledningskansliet, Juridik och dokumentation Patrik Spånning Westerlund MANUAL 2017-11-16 SLU ID: SLU.ua.2017.2.1.1.IA-9 Manual Sökningar i Public 360 Manual Sökningar i Public 360 Dokumentägare: LK/Dokumentationsenheten/

Läs mer

Instruktion till. Genomförandewebben Treserva

Instruktion till. Genomförandewebben Treserva ÄLDREFÖRVALTNINGEN INS 3.2A 1 (37) Instruktion till Genomförandewebben Treserva SBG1000, v1.3, 2010-04-07 Sundbybergs stad, 172 92 Sundbyberg BESÖKSADRESS Östra Madenvägen 4 TELEFON 08-706 80 00 TELEFAX

Läs mer

Innehållsförteckning. Sidan 2 (24)

Innehållsförteckning. Sidan 2 (24) Innehållsförteckning 1. Ansvarig i föreningen.. 2 1.1 Internetadress... 3 1.2 Inloggning och glömt lösenord... 3 1.3 Låst lösenord... 5 1.4 Huvudmeny i Aktivitetsstöd... 7 2. Administration 8 2.1 Föreningens

Läs mer

Microsoft Word. Lathund för. Innehåll. www.bit.mah.se/support. Autokorrigering. Autotext. Format

Microsoft Word. Lathund för. Innehåll. www.bit.mah.se/support. Autokorrigering. Autotext. Format Lathund för Microsoft Word Innehåll Autokorrigering 1 2 3 4 5 6 7 8 9 4 Format På denna rullgardinsmeny väljer du om du vill skriva brödtext, rubriker osv. Mycket bra verktyg om du arbetar med formatmallar.

Läs mer

SRU-hantering i Byra. Innehåll. Supportmanual Byrå. SRU-hantering

SRU-hantering i Byra. Innehåll. Supportmanual Byrå. SRU-hantering i Byra Innehåll Inställningar... 2 Klarmarkera SRU... 4 Meddelanden i SRU-status... 6 Filen är utcheckad... 6 Ingen deklarationsfil funnen... 6 För många filer... 7 Filen är inte lagrad i en deklarationsversion...

Läs mer

Instruktioner för att skapa konton i MV-login

Instruktioner för att skapa konton i MV-login Instruktioner för att skapa konton i MV-login MV-Login är ett inloggningssystem, avsett för inloggning i MV-Nordics program, webbprogram och appar. Administration av systemet samt webbprogramen finner

Läs mer

PM Datum 2013-01-09. Instruktioner Wordmallar Här följer en kortfattad instruktion i hur du använder Universitets- och högskolerådets Wordmallar.

PM Datum 2013-01-09. Instruktioner Wordmallar Här följer en kortfattad instruktion i hur du använder Universitets- och högskolerådets Wordmallar. PM Datum 2013-01-09 Postadress Box 45093 104 30 Stockholm Besöksadress Wallingatan 2 111 60 Stockholm Telefon 010-470 03 00 Org nr 202100-6487 www.uhr.se Lathund Wordmallar Om hur man använder Universitets-

Läs mer

PUBLIC 360 MANUAL. Registrera ärenden och dokument i Public 360 med SLU KS 2013:1-1

PUBLIC 360 MANUAL. Registrera ärenden och dokument i Public 360 med SLU KS 2013:1-1 1(17) SLU ID ua.2013.2.1.1 Jurist- och dokumentationsenheten/ IT-avdelningen 2012-12-14 PUBLIC 360 MANUAL. Registrera ärenden och dokument i Public 360 med SLU KS 2013:1-1 Denna manual beskriver hur du

Läs mer

Wordpress. Kom ihåg att spara sidan ofta, du sparar här. Skapa ny sida. + Nytt högst upp på sidan sida. Klistra in text lilla T

Wordpress. Kom ihåg att spara sidan ofta, du sparar här. Skapa ny sida. + Nytt högst upp på sidan sida. Klistra in text lilla T Wordpress Om ni vill ha någonting på startsidan på www.heby.se eller på intranätet - skicka ett mail till webmaster@heby.se och skriv vad som ska läggas in på startsidan. Även om ni har behörighet så ska

Läs mer

RACCOON DEVELOPMENT AB

RACCOON DEVELOPMENT AB INNEHÅLL NYHETER 2-4 ARTIKLAR 5-7 BANNERS 8-10 SIDOR 11-15 AVDELNINGAR 16-17 MENY 18-20 TIDNINGEN 21-23 MEDARBETARE 24-26 FÖRSTASIDAN 27-28 Sid 2 NYHETER Hantera nyheter För att lägga till nyheter - klicka

Läs mer

MANUAL TILL SKYLTSYSTEMET

MANUAL TILL SKYLTSYSTEMET Sida 0 av 17 Version: 124 (EL) MANUAL TILL SKYLTSYSTEMET Beskrivning och instruktioner för Skyltsystemet. 2010-10-01 Jerntorget Sverige AB JERNTORGET SVERIGE AB BOX 256, 792 24 MORA TFN: 0250-141 00 FAX:

Läs mer

Användarhandledning för vårdnadshavare 1 (36) Användarhandledning. Procapita Education Vårdnadshavare. Version 3.2 2009-08-17.

Användarhandledning för vårdnadshavare 1 (36) Användarhandledning. Procapita Education Vårdnadshavare. Version 3.2 2009-08-17. Användarhandledning för vårdnadshavare 1 (36) Användarhandledning Procapita Education Vårdnadshavare Version 3.2 2009-08-17 TietoEnator INNEHÅLL 1 PROCAPITA EDUCATION FÖR VÅRDNADSHAVARE... 3 1.1 VÄLKOMMEN!...

Läs mer

Lathund länkar. 1Skapa en intern länk som en sida

Lathund länkar. 1Skapa en intern länk som en sida Lathund länkar SiteVision hanterar enkelt olika typer av länkar: interna länkar (webbsidor som finns på egna webbplatsen) externa länkar (andras webbsidor) länkar till filer/dokument länkar till bilder

Läs mer