Förskolan Ekhagen, Sköllersta

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Förskolan Ekhagen, Sköllersta"

Transkript

1 Kvalitetsredovisning Förskolan Ekhagen, Sköllersta (18)

2 Innehåll 1. Inledning 2. Förskolans prioriterade utvecklingsområden 3. Normer och värden 4. Utveckling och lärande 5. Barns inflytande 6. Förskola och hem 7. Samverkan med förskoleklassen, skolan och fritidshemmet 8. Föreläggande utifrån Skolinspektionsbeslut vid tillsynen Förskolechefens sammanfattande analys av kvalitetsredovisningen 2(18)

3 1. Inledning Förskolans organisation och förutsättningar Viktigt på förskolan Ekhagen är att lärandet sker i ett meningsfullt sammanhang där de olika uppdrag som förskolan har är sammanflätade. Utifrån våra prioriterade mål använder vi oss av ett arbetssätt och ett förhållningsätt som innebär att vi utgår från det som sker bland barnen, det barnen är intresserade av och det barnen är upptagna med att undersöka och förstå. Att arbeta på detta sätt gör att barnens delaktighet och inflytande alltid är i fokus. Förskolan Ekhagen består av två hemvister, Fröet och Plantan. De yngsta barnen har sin verksamhet på Fröet och de äldre på Plantan. Hemvisterna har ett nära och positivt samarbete. Förskolan har goda lokaltillgångar och gårdar som i sin kombination ger möjlighet till lek och lustfyllt lärande. Förskolan använder också närliggande skog och lekplatser för sin verksamhet. På förskolan Ekhagen arbetar i nuläget tre förskollärare, tre barnskötare, samt ytterligare personalförstärkning p.g.a. utökad storlek på grupp, samt en kombinerad tjänst för kök och arbete i barngrupp. Förskolan har 41 barn inskrivna. Förskolan har under året haft träffar med barnhälsoteamet som består av en specialpedagog och en kurator. Dessa har i samråd med förskolechefen, konsulterat och kommit fram till hur man ska gå vidare med ärenden som varit aktuella. Processledarna från de båda förskolorna i Sköllersta har under året haft regelbundna träffar med förskolechefen. Processledarna och förskolechefen har även haft gemensamma träffar med processledare och förskolechefer från övriga förskolor inom Hallsbergs kommun. Förskolans åtgärder enligt föregående kvalitetsredovisning En utvecklingsmöjlighet som vi kunde se vid föregående års kvalitetsredovisning var att se över hur vi kunde skapa mindre grupper för att öka kvaliteten på språkarbetet. En åtgärd under året har varit att jobba mycket med blivande förskoleklass barn i egen grupp och vi ser att kvaliteten har höjts i och med detta både vad gäller språkarbetet och övrig verksamhet. 3(18)

4 En annan åtgärd som vi såg kunde utveckla verksamheten vart att fördjupa högläsningen på Plantan genom att erbjuda barnen arrangerade lässtunder med kapitelbok. Detta har provats med gott resultat och vi ser att det finns ytterligare möjligheter att fördjupa högläsning som en del av språkarbetet. En åtgärd som vi gjort under året utifrån föregående års kvalitetsredovisning är att göra vårdnadshavarna mer uppmärksamma på information och dokumentation som delges på bloggen. Vi ser att insatserna kring detta har gett ett gott resultat och vår upplevelse är att fler vårdnadshavare besöker bloggen. 4(18)

5 Förskolans underlag och rutiner för det systematiska kvalitetsarbetet Systematiskt kvalitetsarbete inom Sköllerstas förskolor Avstämning utvecklingsplan samt Planen mot diskriminering och kränkande behandling Utvecklingssamtalsmallar (samtal mellan nov-mars) Utvecklingssamtalsmallar December Samtal mellan nov-mars December Januari GENOMFÖRA Februari Avstämning utvecklingsplan samt Planen mot diskriminering och kränkande behandling Avstämning utvecklingsplan November Hur jobbar vi mot målen? Mars Planen mot diskriminering och kränkande behandling. Oktober Färdig senast September 30/10 Utvecklingsplan med smarta mål som går att Augusti utvärdera (färdiga senast 30/9) Vad tar vi med oss till nästa läsår och omformulerar det till smarta mål i utvecklingsplanen, åtgärder enligt kvalitetsredovisningen. PLANERA Kontinuerliga avstämningar. FÖRBÄTTRA OCH REDOVISA Juli UTVÄRDERA Juni Maj April Kvalitetsredovisning: Resultat, analys och utvärdering av enkäter samt utvecklingsplan. Kommungemensamma enkäter till vårdnadshavare Utvärdering av Planen mot diskriminering och kränkande behandling på APT. 5(18)

6 2. Förskolans prioriterade utvecklingsområden Främjandet av en språkutvecklande miljö Alla barn skall möta en språkutvecklande miljö på förskolan Ekhagen. Bildningsförvaltningens mål är att alla barn skall kunna läsa i skolår ett, förskolans förberedande arbete med att skapa en språkutvecklande miljö är då viktigt. IKT och pedagogisk dokumentation Förskolan kommer att jobba aktivt med olika IKT-redskap och bland annat koppla detta till förskolans pedagogiska dokumentation. IKT kommer att finnas med som en röd tråd i arbetet med utvecklingssamtal, språkarbetet, barns inflytande, bloggar samt samverkan med vårdnadshavarna. Värdegrundsarbete Värdegrundsarbetet tillsammans med barnen i förskolan är ett konstant pågående arbete. I Sköllerstas förskolor är trygghetsarbetet väldigt viktigt. Under kommande år ligger fokus på att förankra planen mot diskriminering och kränkande behandling bland barnen, personalen samt vårdnadshavarna. Personalen kommer under det kommande året att arbeta aktivt med litteratur med fokus på den professionella barnsynen och bemötandet. Resultat och analys av prioriterade utvecklingsområden Det främjande språkarbetet har fortsatt pågått på förskolan och vi har jobbat vidare för att barnen ska få möta en språkutvecklande miljö. Under detta år har ett fokus varit att barnen ska få möta ord och begrepp som hjälper dem att förstå och förklara naturvetenskap. Ett närmare resultat av det arbetet finns beskrivet under de målrubriker som följer i den fortsatta texten. Arbetet med IKT har också fortlöpt under året. Framför allt har lärplattorna används inom olika områden. Två av förskolans pedagoger besökte också Sett-mässan i Stockholm för att inhämta ny kunskap och inspireras för det fortsatta arbetet med IKT. Under kommande höst kommer stor vikt att läggas vid den kommande reviderade Läroplanen för förskolan där digitaliseringsbegreppet införs. 6(18)

7 Värdegrundsarbetet är ett ständigt pågående arbete på förskolan, där också planen mot diskriminering och kränkande behandling är en viktig del. Ett fokus under just detta år, vad det gäller värdegrund, har varit att skapa förutsättningar för barnen att utveckla respekt för allt levande och omsorg om sin närmiljö. Ett utförligare resultat och analys från samtliga delar av våra prioriterade utvecklingsområden finns beskrivet under de olika målrubrikerna som följer i den fortsatta texten. 7(18)

8 3. Normer och värden Förskolans mål: Att personalen arbetar aktivt för att skapa förutsättningar för barnen att utveckla sin respekt för allt levande och omsorg om sin närmiljö. Aktiviteter: Tillsammans med barnen har vi besökt och upplevt olika platser i vår närmiljö och gett barnen nya erfarenheter kring vår närmiljö. Vi har introducerat allemansrätten för barnen och utifrån den samtalat om vikten av att visa respekt för allt levande och värna om vår närmiljö. Vi har i viss mån använt lärplatta för att tillsammans med barnen dokumentera våra upplevelser i närmiljön Kontinuerliga samtal med barnen om hur vi behandlar det vi möter i vår närmiljö. Deltagit i Håll Sverige Rent (skräpplockardagar) och tillsammans med barnen dokumenterat och reflekterat kring detta. Bedömning och resultat: Genom att besöka och uppleva platser i vår närmiljö har nyfikenhet väckts hos barnen. I leken och i dialog har vi lärt och utforskat och många samtal i naturen har handlat om vår allemansrätt och om hur vi kan vara rädda om vår natur och miljö. Vi har sett att de insatser som vi gjort har inspirerat barnen till att på eget initiativ starta lekar och aktiviteter där djur och växter i vår natur utforskas och vårdas. Utifrån de samtal som vi haft ser vi att barnen försöker förstå funktioner och samband i vår natur. Under vårterminen har hemvist Fröet haft svårt att genomföra utflykter i närmiljön med gruppen, eftersom yngre barn tillkommit i barngruppen och pedagogerna har haft svårt att räcka till för att ge alla barn det stöd och hjälp som de behöver vid förflyttning till olika 8(18)

9 utflyktsmål. Närmiljön som de yngre barnen utforskat har därför under vårterminen begränsats till förskolans utegårdar. Uppfyllt Delvis uppfyllt Ej uppfyllt X Analys: Inom det här målområdet har flera pedagoger goda erfarenheter, förkunskaper och kompetens, vilket har varit en god förutsättning för att uppnå kollegialt lärande. Detta har i sin tur lett till att alla pedagoger har varit delaktiga i att skapa goda förutsättningar för barnens utveckling och lärande. När det gäller barnens förkunskaper har vi sett en stor variation, men även barnen har inspirerat och lärt av varandra och vi tror att barnens olika ingångar i detta har berikat de samtal som vi haft. Vi tror att barnens stora nyfikenhet och vilja att lära kring vår natur har lett till att kunskaper och förståelse har fördjupats över tid. Att lärprocessen har fått ta lång tid tror vi har varit nyckeln till vår goda måluppfyllelse. För att nå en ännu högre måluppfyllelse inom detta område kunde vi ha använt lärplattan i högre utsträckning än vad vi gjort, för att ge barnen ännu bättre förutsättningar för reflektion och fördjupade samtal. Lärplattan hade kunnat vara ett mer framträdande verktyg för att dokumentera tillsammans med barnen, söka fakta, lyssna på ljud etc. Åtgärder för utveckling: Vi tar med oss tanken om vikten av det kollegiala lärandet för en hög måluppfyllelse i kommande kvalitetsarbete. Framöver kan lärplattan användas i högre utsträckning för att fördjupa lärandet. 9(18)

10 4. Utveckling och lärande Förskolans mål: Att barnen utvecklar sin förmåga att urskilja, utforska, dokumentera, ställa frågor om och samtala om naturvetenskap. Att barnen får möta ord och begrepp som ger dem möjlighet att förstå och förklara naturvetenskap och samband i naturen. Aktiviteter: Vi har låtit barnen möta naturvetenskap på flera olika sätt genom utflykter, experiment och litteratur och genom att uppmärksamma naturvetenskap som vi möter i vardagen. Vid möten med naturvetenskapen har vi fångat upp det barnen upptäcker och introducerat ord och begrepp. Vi har samtalat och reflekterat tillsammans med barnen om deras upplevelser och tankar kring naturvetenskap och samband i naturen. Erbjudit barnen aktiviteter i mindre grupp för att ge varje barn utrymme vid reflektion och samtal. Använt lärplattan för att tillsammans med barnen söka information, fotografera, filma och dokumentera naturvetenskap som vi möter. Deltagit i Håll Sverige Rent (skräpplockardagar) och tillsammans med barnen dokumenterat och reflekterat kring detta. Bedömning och resultat: Genom utflykter, experiment, litteratur och små projekt som exempelvis Håll Sverige Rent har vi sett att barnen har utvecklat kunskaper och intresse för naturvetenskap. Vid aktiviteter i mindre grupper har barnen kommit med mycket egna tankar och hypoteser. 10(18)

11 I mötet med naturvetenskap har barnen utforskat, ställt frågor om och samtalat om naturvetenskap, vilket har utvecklat deras förståelse för naturvetenskapliga fenomen och samband i naturen. Efter att barnen under året fått möta nya ord och begrepp kan vi se att de nu känner igen ord som är kopplade till naturvetenskap och har utvecklat sitt ordförråd. Flertalet av de insatser som gjorts har främst varit koncentrerade till höstterminen och vi bedömer att vi hade kunnat nå ett bättre resultat om vi även under vårterminen i lika stor omfattning och på ett tydligare sätt hade följt upp och reflekterat kring barnens utveckling och lärande inom detta målområde. Uppfyllt Delvis uppfyllt Ej uppfyllt X Analys: Under hösten hade vi ett stort fokus kring just detta mål. Vi reflekterade över de insatser som gjordes och utvecklade vårt arbete vidare. När vårterminen startade tappade vi fokus på detta mål. Insatser gjordes, men reflektion och uppföljning blev bristfällig. Detta tror vi gjorde att processen fick starta om flera gånger istället för att fördjupas. Vi ser flera orsaker till att vi tappade fokus. Barngrupperna förändrades och utvidgades, personalsammansättningen förändrades också och lokaler tillkom. Vi använde tid till att organisera och hitta nya strukturer, samt arbetade för att få en trygghet i barngrupperna. Under våren har också personal varit frånvarande i hög utsträckning och kontinuiteten i arbetet med dessa mål har då saknats. Vi har under vårterminen använt en stor del av pedagogisk utvecklingstid (PUT) för samtal kring organisation och barn i behov av särskilt stöd, samt att vi till denna termin minskade på PUT för att på ett bättre sätt känna att vi räcker till i barngruppen. För att uppfylla dessa mål på ett bättre sätt hade vi behövt avsätta mer PUT för reflektion, uppföljning och planering av arbetet med målen. Detta hade kunnat hjälpa oss i att upprätthålla processen och utvecklat den vidare för att fördjupa barnens lärande. Under året var det planerat att några pedagoger skulle delta på en föreläsning inom naturvetenskap i förskolan, men denna blev inställd och vi letade aldrig efter något alternativ till denna. 11(18)

12 Åtgärder för utveckling: Vi kan i högre utsträckning använda oss av det material och de strukturer som vi har utarbetat för PUT, exempelvis mötesdagordning och utvärderingsmatriser, för att inte tappa fokus på arbetet kring våra mål. Vi måste vara uppmärksamma på att inte låta organisation ta för stor plats, utan på ett bättre sätt prioritera tiden för verksamhetens alla delar. Vi måste bli mer aktiva i sökandet efter fortbildning som är kopplade till de mål vi prioriterar under året, för att inspireras och upprätthålla hög kvalitet. 12(18)

13 6. Barns inflytande Förskolans mål: Att göra barnen delaktiga i utformningen av förskolans inomhusmiljö och att barnen utvecklar sin förmåga att ta ansvar för förskolans miljö. Aktiviteter: Vi har lyssnat in barnens tankar och åsikter kring miljön på förskolan och gjort förändringar i miljön utifrån hur vi sett att barnen använder den befintliga miljön. Vi har dokumenterat och reflekterat kring hur barnen använder sin miljö och vilka åsikter som uttrycks. Dokumentationen har i viss mån använts som en grund för förändringsarbetet av miljön. Vi har samtalat och reflekterat tillsammans med barnen om hur vi kan ta ansvar över vår miljö. Bedömning och resultat: Utifrån de aktiviteter som vi genomfört och de behov som vi sett i grupperna har förändringar i miljön kontinuerligt gjorts. I efterhand ser vi att barnen hade kunnat vara delaktiga i större utsträckning. Lärplattan har använts för dokumentation över miljön och reflektion över denna gjordes på arbetslagets PUT. Dokumentationen hade behövt reflekteras över tillsammans med barnen för att uppnå ett bättre resultat. Uppfyllt Delvis uppfyllt Ej uppfyllt x Analys: Barnen har varit positiva till förändringar i miljön och vi ser att leken utvecklades utifrån nya förutsättningar i miljön. Tanken var dock att barnen skulle vara mer delaktiga i utformningen av miljön eftersom vi tror att det skulle leda till att barnen också känner större ansvar för 13(18)

14 miljön. Insatserna kring denna del av målet har inte varit så omfattande som vi tror hade behövts för att nå målet fullt ut. I barngrupp skulle mer tid behövt avsättas för att tillsammans med barnen samtala och reflektera över vår miljö. Forum för barnen att komma med tankar, idéer och förslag hade behövt skapats i större utsträckning. Detta mål hade kunnat prioriteras betydligt mer, men värdegrundsarbete och arbete med andra mål har tagit större plats. Åtgärder för utveckling: För att nå ett steg till kring detta mål behöver vi bli bättre på att skapa forum för barnen att uttrycka åsikter, tankar och idéer kring förskolans inomhusmiljö. 14(18)

15 7. Förskola och hem Bildningsnämndens mål Vårdnadshavare och barn ska vara nöjda med våra skolor. Idag uppger 88 % av vårdnadshavarna att de är nöjda med förskolans bemötande, 2015 ska vi ha 92 % för att 2018 vara 97 %. Uppfyllt Delvis uppfyllt Ej uppfyllt Målet är uppfyllt på vår enhet X, 100% Bildningsnämndens mål Vi ska ha en förskola som tar hänsyn till våra medborgares behov av barnomsorg alla tider på dygnet. Vårdnadshavares nöjdhet med förskolans tillgänglighet ska årligen öka från idag, där 92 % är nöjda, för att 2018 vara 97 %. Uppfyllt Delvis uppfyllt Ej uppfyllt Målet är uppfyllt på vår enhet X, 87% Förskolans mål: 100 % av vårdnadshavarna ska i kommunens utvärderingsenkät uppge att de får kontinuerlig och kvalitativ information från förskolan. Aktiviteter: Genomfört familjekvällar (en per termin) där vårdnadshavarna fått insyn och information kring vår verksamhet. Använt olika informationskanaler i vår kommunikation med vårdnadshavarna, så som exempelvis dagliga möten, utvecklingssamtal, blogg, månadsbrev, anslagstavla och bildspel. 15(18)

16 Varje hemvist har sett över och förbättrat hur information i hallen anslås, för att informationen där ska bli mer tydlig och lättillgänglig. Bedömning och resultat: 100 % av vårdnadshavarna på förskolan besvarade enkäten och där uppger 96 % att de anser att de får kontinuerlig och kvalitativ information från förskolan. Vi är inte riktigt framme vid vårt mål men det är en betydande ökning från förra året då 86 % uppgav att de fick kontinuerlig information. Uppfyllt Delvis uppfyllt Ej uppfyllt X, 96% Analys: Vi ser att de insatser som vi gjort har gett det positiva resultat som vi hoppades på. Deltagandet på familjekvällarna har varit fortsatt stort och det har gett oss goda chanser att ge vårdnadshavarna större insyn i verksamheten, visa arbetet kring våra olika mål och synliggöra lärande genom olika typer av dokumentation, så som film och bildspel. Den blogg som vi använder oss av för att kontinuerligt visa vad som händer i verksamheten har blivit mer etablerad bland vårdnadshavarna och vi upplever att de tar till sig information genom bloggen i större utsträckning. Utvecklingssamtalsmallen har nu använts för andra året i rad och vi tror att kvaliteten på utvecklingssamtalen i och med denna har höjts. Vår analys är att utvecklingssamtalen med hjälp av den mall vi använder ger vårdnadshavarna en ökad insyn och förståelse för sitt barns lärande och sociala utveckling. Vi ser att det är svårt att uppnå målet på 100% då alternativet vet ej kan bli ett svarsalternativ för de som nyligen börjat på förskolan och därmed har svårt att bedöma om informationen är kontinuerlig. Vi tror att vi har hittat rätt former för att ge vårdnadshavarna kontinuerlig information, men vi ser en utvecklingspotential i de kanaler som vi redan idag använder oss av. 16(18)

17 8. Samverkan med förskoleklassen, skolan och fritidshemmet Förskolans mål: Vid barnens övergång från förskolan till förskoleklass och eventuellt fritids skall barnen stödjas och förberedas så att övergången blir en positiv upplevelse för respektive barn. Aktiviteter: Följt den handlingsplan som finns för övergång från förskola till förskoleklass/fritids. Blivande förskoleklassbarn har deltagit i några av skolans skolsamlingar. Bedömning och resultat: Aktiviteterna är fullföljda och vi gör bedömningen att barnen är väl förberedda för övergång till förskoleklass och fritids. Uppfyllt Delvis uppfyllt Ej uppfyllt X Analys: Vår analys är att den handlingsplan som finns ger en god och positiv övergång för barnen. 17(18)

18 9. Förskolechefens sammanfattande analys av kvalitetsredovisningen Förskolan Ekhagen arbetar aktivt med åtgärder efter förra årets kvalitetsredovisning. Det systematiska kvalitetsarbetet kan vi följa i årets utvecklingsplan. Utvecklingsplanen är ett levande dokument med systematisk uppföljning under det gångna året. I utvecklingsplanen återfinns tre fokusområden: Främjande av en språkutvecklande miljö, IKT och pedagogisk dokumentation samt värdegrundsarbete. Förskolan Ekhagen har ökat kvaliteten på det språkinriktade arbetet genom att dela in barnen i mindre grupper och det har varit framgångsrikt att arbeta enskilt med blivande förskoleklassbarn för att förbereda dem inför skolan. Barnens språk har också utvecklats positivt genom högläsningen med kapitelbok. Den pedagogiska dokumentationen med bloggar och den kommungemensamma utvecklingssamtalsmallen har tagits emot av vårdnadshavare på ett mycket positivt sätt och fler vårdnadshavare besöker bloggen kontinuerligt. På förskolan Ekhagen har en plan mot diskriminering och kränkande behandling upprättats under året och det är ett pågående arbete som alla pedagoger arbetar med. Arbetslagen har arbetat vidare med litteratur och haft styrda diskussioner kring hur vår professionella barnsyn ska genomsyra arbetet. Ett flertal i personalen har även deltagit i en föreläsning om lågaffektivt bemötande för att kunna möta utmaningar i förskolan bättre. Förskolan Ekhagen har ett nära samarbete med vårdnadshavare och alla deltar aktivt under familjekvällar för att utforma sina barns lärmiljöer. Under kommande år ligger fokus på att förankra planen mot diskriminering och kränkande behandling bland barnen, personalen samt vårdnadshavarna. Personalen kommer under det kommande året att arbeta aktivt med litteratur med fokus på den professionella barnsynen och bemötandet. De kommer också behöva söka mer aktivt efter fortbildning som gagnar verksamhetens mål. En annan utmaning är att få alla vårdnadshavare att känna sig trygga med det nya närvarosystemet och använda det kontinuerligt. Vi kommer också att behöva arbeta vidare med IKT och digitaliseringsbegreppet som införs i den reviderade läroplanen för förskolan. Det systematiska kvalitetsarbetet kommer under det kommande året att fortgå med fokus på samma utvecklingsområden sen tidigare. Viss korrigering sker utifrån de analyser som har genomförts under året i utvecklingsplanen. Hallsberg Caroline Schreiber, Förskolechef 18(18)

Förskolan Ekhagen, Sköllersta Kvalitetsredovisning

Förskolan Ekhagen, Sköllersta Kvalitetsredovisning Förskolan Ekhagen, Sköllersta Kvalitetsredovisning 2015-2016 1(19) Innehåll 1. Inledning 2. Förskolans prioriterade utvecklingsområden 3. Normer och värden 4. Utveckling och lärande 5. Barns inflytande

Läs mer

Sida 1(16) RAPPORT. Datum Bildningsförvaltningen Förskolan Ekhagen,

Sida 1(16) RAPPORT. Datum Bildningsförvaltningen Förskolan Ekhagen, Bildningsförvaltningen Förskolan Ekhagen, 0582 686316 forskolan.ekhagen@hallsberg.se RAPPORT 1(16) Utvecklingsplan Förskolan Ekhagen 2018 2019 2(16) Prioriterade mål Under årets arbete har den kontinuerliga

Läs mer

Sida 1(17) RAPPORT. Datum Bildningsförvaltningen Förskolan Ekhagen, Kvalitetsredovisning

Sida 1(17) RAPPORT. Datum Bildningsförvaltningen Förskolan Ekhagen, Kvalitetsredovisning RAPPORT 1(17) Bildningsförvaltningen Förskolan Ekhagen, 0582-686316 forskolan.ekhagen@edu.hallsberg.se Kvalitetsredovisning Förskolan Ekhagen 2017 2018 2(17) Sammanfattning Förskolan Ekhagen startade höstterminen

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING FÖRSKOLAN EKHAGEN LÄSÅRET

KVALITETSREDOVISNING FÖRSKOLAN EKHAGEN LÄSÅRET KVALITETSREDOVISNING FÖRSKOLAN EKHAGEN LÄSÅRET 2014-2015 Innehållsförteckning Inledning...3 Åtgärder enligt föregående kvalitetsredovisning...3 Underlag och rutiner...3 Organisation och förutsättningar...3

Läs mer

Sida 1(14) RAPPORT. Datum Bildningsförvaltningen Anvar Jusufbegovic

Sida 1(14) RAPPORT. Datum Bildningsförvaltningen Anvar Jusufbegovic Bildningsförvaltningen Anvar Jusufbegovic anvar.jusufbegovic@edu.hallsberg.se RAPPORT 1(14) Utvecklingsplan Område Vretstorp Tallbacken och Sagobacken 2018 2019 2(14) Prioriterade mål Under årets arbete

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN 2014

LOKAL ARBETSPLAN 2014 LOKAL ARBETSPLAN 2014 FÖRSKOLA: Edsbro förskola 1. UNDERLAG - Våga Visa-enkäten riktad till vårdnadshavare - Självvärdering, riktad till pedagoger Fyll i diagrammet Övergripande Stimulerande lärande 100

Läs mer

Förskoleområde 2 Förskolorna Norrgården, Björkängen och Tranängen Kvalitetsredovisning 2016

Förskoleområde 2 Förskolorna Norrgården, Björkängen och Tranängen Kvalitetsredovisning 2016 Förskoleområde 2 Förskolorna Norrgården, Björkängen och Tranängen Kvalitetsredovisning 2016 1(16) Innehåll 1. Inledning 2. Förskolans prioriterade utvecklingsområden 3. Normer och värden 4. Utveckling

Läs mer

Verksamhetsplan. Lillhedens fo rskola 2018/2019. Internt styrdokument

Verksamhetsplan. Lillhedens fo rskola 2018/2019. Internt styrdokument Verksamhetsplan Lillhedens fo rskola 2018/2019. Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och åtgärder Dokumentansvarig: Förskolechef Gäller till:

Läs mer

Verksamhetsplan Duvans förskola

Verksamhetsplan Duvans förskola Verksamhetsplan 2018-2019 Duvans förskola Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och Åtgärder Reviderad: 2018-08-13 Gäller till: 2019-06-30 1. Verksamhetens förutsättningar

Läs mer

Förskoleområde 1. Utvecklingsplan läsåret 18-19

Förskoleområde 1. Utvecklingsplan läsåret 18-19 Förskoleområde 1 Stocksätter, Hässleberg, Tranängen, Mullvaden och Östansjö Utvecklingsplan läsåret 18-19 Allt det barnen gör är svaret på det VI gör Ett svar på det vi gör den pedagogik vi bedriver..

Läs mer

Verksamhetsplan för Förskolan Björnen 2015-2016

Verksamhetsplan för Förskolan Björnen 2015-2016 Verksamhetsplan för Förskolan Björnen 2015-2016 Enhet 1 avdelning 1-5 år och 6-13 år som är öppen dygnet runt. Verksamheter Dag-, kväll-, natt- och helg Förskola för barn 1-5 år Kväll-, natt- och helg

Läs mer

SJÄLVSKATTNING. ett verktyg i det systematiska kvalitetsarbetet

SJÄLVSKATTNING. ett verktyg i det systematiska kvalitetsarbetet SJÄLVSKATTNING ett verktyg i det systematiska kvalitetsarbetet TYCK TILL OM FÖRSKOLANS KVALITET! Självskattningen består av 6 frågor. Frågorna följs av påståenden som är fördelade på en skala 7 som du

Läs mer

Handlingsplan för Ängstugans förskola läsåret 2012/2013

Handlingsplan för Ängstugans förskola läsåret 2012/2013 Handlingsplan för Ängstugans förskola läsåret 2012/2013 Detta dokument ligger till grund för arbetet i förskolan och innehåller nedbrutna mål från Lpfö98 (reviderad 2010) samt Nyköpings kommuns tjänstegarantier.

Läs mer

Verksamhetsplan. Norrga rdens fo rskola 2018/2019. Internt styrdokument

Verksamhetsplan. Norrga rdens fo rskola 2018/2019. Internt styrdokument Verksamhetsplan Norrga rdens fo rskola 2018/2019. Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och åtgärder Dokumentansvarig: Förskolechef Gäller

Läs mer

Neglinge gårds förskola. Nacka kommun

Neglinge gårds förskola. Nacka kommun Neglinge gårds förskola Nacka kommun Observationen genomfördes av: Inger Dobson Ekerö kommun Anita Fröberg Ekerö kommun v 19 2017 Innehållsförteckning Inledning Om Våga visa Kort om förskolan Observatörernas

Läs mer

Kvalitetsredovisning Förskolan Treudden Läsåret

Kvalitetsredovisning Förskolan Treudden Läsåret Kvalitetsredovisning Förskolan Treudden Läsåret 2016-2017 1(21) Innehåll 1. Inledning 2. Förskolans prioriterade utvecklingsområden 3. Normer och värden 4. Utveckling och lärande 5. Barns inflytande 6.

Läs mer

Utvecklingsplansplan för förskolan Sagobacken läså ret 2015/2016

Utvecklingsplansplan för förskolan Sagobacken läså ret 2015/2016 Utvecklingsplansplan för förskolan Sagobacken läså ret 2015/2016 1. Inledning I Hallsbergs kommun bygger vi landets bästa förskola och skola. Det betyder att våra strategier och arbetssätt är inriktade

Läs mer

Verksamhetsplan Duvans förskola

Verksamhetsplan Duvans förskola Verksamhetsplan 2017-2018 Duvans förskola Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och Åtgärder Beslutande: Datum och paragraf: Dokumentansvarig: Reviderad: Gäller

Läs mer

Sagobacken och Tallbacken Utvecklingsplan 2016/2017

Sagobacken och Tallbacken Utvecklingsplan 2016/2017 Sagobacken och Tallbacken Utvecklingsplan 2016/2017 Innehåll 1. Inledning vision och ledningsdeklaration 2. Tallbacken och Sagobacken 3. Förskolornas systematiska kvalitetsarbete 4. Förskolans årshjul

Läs mer

Förskolan Gläntans utvecklingsplan läsåret 2016/2017

Förskolan Gläntans utvecklingsplan läsåret 2016/2017 Förskolan Gläntans utvecklingsplan läsåret 2016/2017 1 1. Inledning I Hallsbergs kommun bygger vi landets bästa förskola och skola. Det betyder att våra strategier och arbetssätt är inriktade på att nå

Läs mer

Förskolan/Fritids Myrstacken Kvalitet och måluppfyllelse läsåret 2011/

Förskolan/Fritids Myrstacken Kvalitet och måluppfyllelse läsåret 2011/ Förskolan/Fritids Myrstacken Kvalitet och måluppfyllelse läsåret 2011/ Innehåll: Inledning Beskrivning av verksamheten och utfall av insatser Slutord. Dokumenttyp Redovisning Dokumentägare Förkolans namn

Läs mer

Kvalitetsrapport läsåret 15/16. Förskolan Skattegården 72 A-B Förskolan Skrivaregatan 19B Förskolan Skäggetorp C 30B

Kvalitetsrapport läsåret 15/16. Förskolan Skattegården 72 A-B Förskolan Skrivaregatan 19B Förskolan Skäggetorp C 30B Kvalitetsrapport läsåret 15/16 Förskolan Skattegården 72 A-B Förskolan Skrivaregatan 19B Förskolan Skäggetorp C 30B 2 Innehåll NORMER OCH VÄRDEN... 3 SAMMANFATTNING... 3 Mål... 3 Resultat... 3 Analys...

Läs mer

TEGELS FÖRSKOLA. Lokal utvecklingsplan för 2013-2017. Reviderad 150130

TEGELS FÖRSKOLA. Lokal utvecklingsplan för 2013-2017. Reviderad 150130 TEGELS FÖRSKOLA Lokal utvecklingsplan för 2013-2017 Reviderad 150130 Planen ska revideras årligen i samband med att nya utvecklingsområden framkommer i det systematiska kvalitetsarbetet. Nedanstående är

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Örtagården 2014

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Örtagården 2014 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola Örtagården 2014 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 REDOVISNING AV UPPDRAG... 4 Varje barns kunskapsutveckling skall stärkas... 4 I Trollhättan

Läs mer

Lokal arbetsplan 2013/2014. Rensbackens förskola

Lokal arbetsplan 2013/2014. Rensbackens förskola Lokal arbetsplan 2013/2014 Rensbackens förskola Rensbackens förskola arbetar för att erbjuda en god omsorg och trygghet. Vi tar tillvara både inne- och utemiljön på ett medvetet sätt. Miljön är formad

Läs mer

Verksamhetsplan. Bjo rnens fo rskola Internt styrdokument

Verksamhetsplan. Bjo rnens fo rskola Internt styrdokument Verksamhetsplan Bjo rnens fo rskola 2018-2019 Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och Åtgärder Gäller till: 2018-06-30 1. Verksamhetens förutsättningar

Läs mer

Förskoleområde 2. Förskolorna Norrgården, Björkängen och Tranängen. Utvecklingsplan läsåret 15/16

Förskoleområde 2. Förskolorna Norrgården, Björkängen och Tranängen. Utvecklingsplan läsåret 15/16 Förskoleområde 2 Förskolorna Norrgården, Björkängen och Tranängen Utvecklingsplan läsåret 15/16 1. Inledning I Hallsbergs kommun bygger vi landets bästa förskola och skola. Det betyder att våra strategier

Läs mer

VITSIPPANS LOKALA ARBETSPLAN

VITSIPPANS LOKALA ARBETSPLAN VITSIPPANS LOKALA ARBETSPLAN 2016-2017 Innehåll 2016-05-11 Presentation Förskolans värdegrund och uppdrag Normer och värden Utveckling och lärande Barns inflytande Förskola och hem Samverkan med förskoleklass,

Läs mer

Hjortkvarn- och Pålsbodaområdets Utvecklingsplan läsåret 2017/2018

Hjortkvarn- och Pålsbodaområdets Utvecklingsplan läsåret 2017/2018 Hjortkvarn- och Pålsbodaområdets Utvecklingsplan läsåret 2017/2018 1 1. Inledning I Hallsbergs kommun bygger vi landets bästa förskola och skola. Det betyder att våra strategier och arbetssätt är inriktade

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete Vitsippans förskola

Systematiskt kvalitetsarbete Vitsippans förskola Systematiskt kvalitetsarbete Vitsippans förskola Läsåret 2014-2015 Förskolans värdegrund och uppdrag Att alla barn utvecklar självständighet och tillit till sin egen förmåga kriterier Barnen känner tillit

Läs mer

Kvalitetsarbete i förskolan

Kvalitetsarbete i förskolan Kvalitetsarbete i förskolan Läsåret 2017-2018 Förskola/avdelning Fyrås förskola Ort Fyrås Ansvarig förskolechef Ewa Ottosson Kontaktinformation Fyrås förskola småfattran Fyrås 565 833 41 Hammerdal 0644-320

Läs mer

Kvalitetsarbete på Solveigs förskolor

Kvalitetsarbete på Solveigs förskolor Kvalitetsarbete på Solveigs förskolor Verksamhetsberättelsen i vårt kvalitetsarbete på Solveigs förskolor är ett verktyg och en del i det systematiska kvalitetsarbetet. Vi reviderar den för att stämma

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2018-2019 Tra dga rdens fo rskola Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och Åtgärder Reviderad: 2018-05-14 Gäller till: 2019-06-30

Läs mer

Arbetsplan 2018/2019 för förskolorna:

Arbetsplan 2018/2019 för förskolorna: Arbetsplan 2018/2019 för förskolorna: Eklunda Ekängen Fåraherden Gåsapigan Kryddgården I Ur och Skur Lergöken Stallbacken Äventyret Örebro kommun Förvaltningen förskola och skola Ängens förskolor orebro.se

Läs mer

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Kotten

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Kotten Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för Kotten 2016-2017 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund 3 2. Mål och riktlinjer 4 2.1 Normer och värden 4 2.2 Utveckling och lärande 5-6 2.3 Barns inflytande

Läs mer

Arbetsplan 2015/2016

Arbetsplan 2015/2016 Arbetsplan 2015/2016 Reviderad nov 2015 Varje dag är en dag fylld av glädje, trygghet lek och lärande Förskolor öster område 2; Kameleonten, Måsen och Snöstjärnan. Förskolenämnd VÅR VERKSAMHET Från och

Läs mer

Förskoleområde 2. Förskolorna Norrgården och Björkängen. Utvecklingsplan läsåret 16/17

Förskoleområde 2. Förskolorna Norrgården och Björkängen. Utvecklingsplan läsåret 16/17 Förskoleområde 2 Förskolorna Norrgården och Björkängen Utvecklingsplan läsåret 16/17 1. Inledning I Hallsbergs kommun bygger vi landets bästa förskola och skola. Det betyder att våra strategier och arbetssätt

Läs mer

Arbetsplan 2015/2016 för förskolorna:

Arbetsplan 2015/2016 för förskolorna: Arbetsplan 2015/2016 för förskolorna: Eklunda Ekängen Fåraherden Gåsapigan Höskullen Kryddgården I Ur och Skur Lergöken Stallbacken Äventyret Örebro kommun Skolområdet Ängen orebro.se Innehållsförteckning

Läs mer

Verksamhetsplan Förskolan 2017

Verksamhetsplan Förskolan 2017 Datum Beteckning Sida Kultur- och utbildningsförvaltningen Verksamhetsplan Förskolan 2017 Innehåll Verksamhetsplan... 1 Vision... 3 Inledning... 3 Förutsättningar... 3 Förskolans uppdrag... 5 Prioriterade

Läs mer

Verksamhetsplan 2014/2015 Förskolan Källbacken

Verksamhetsplan 2014/2015 Förskolan Källbacken Verksamhetsplan 2014/2015 Förskolan Källbacken Verksamhet Förskolan Källbacken är Leksands allra senast byggda förskola, vi flyttade in verksamheten från förskolan Mosippan i februari 2013 Förskolan ligger

Läs mer

Kvalitetsredovisning Förskolan Treudden Läsåret

Kvalitetsredovisning Förskolan Treudden Läsåret Kvalitetsredovisning Förskolan Treudden Läsåret 2015-2016 1(22) Innehåll 1. Inledning 2. Förskolans prioriterade utvecklingsområden 3. Normer och värden 4. Utveckling och lärande 5. Barns inflytande 6.

Läs mer

Nytorpshöjds förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Nytorpshöjds förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Nytorpshöjds förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår: 2017/2018 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola

Läs mer

Senast uppdaterad: april Kristina Westlund

Senast uppdaterad: april Kristina Westlund Senast uppdaterad: april 2016 Kristina Westlund kristina.westlund@malmo.se 0708-133376 Innehåll ANALYSSTÖD FÖRSKOLA... 3 2.1 Normer och värden... 4 2.2 Utveckling och lärande... 4 2.3 Barns inflytande...

Läs mer

ARBETSPLAN FÖR STENINGE FÖRSKOLOR

ARBETSPLAN FÖR STENINGE FÖRSKOLOR SIG3000, v4.0, 2012-09-24 2017-06-30 ARBETSPLAN FÖR STENINGE FÖRSKOLOR [Skriv rubrik] Steninge förskolor 2017-2018 Vår vision och verksamhetsidé: Vår verksamhetsidé bygger på demokratiska värden, där pedagogens

Läs mer

RUDS SKOLOMRÅDE LOKAL UTVECKLINGSPLAN FÖR FÖRSKOLAN LÄSÅRET 2012-2013

RUDS SKOLOMRÅDE LOKAL UTVECKLINGSPLAN FÖR FÖRSKOLAN LÄSÅRET 2012-2013 RUDS SKOLOMRÅDE LOKAL UTVECKLINGSPLAN FÖR FÖRSKOLAN LÄSÅRET 2012-2013 Långtäppans förskola Avdelning Skrållan Övergripande I arbetslaget finns det tre personal fördelat på 2,75 % tjänst. Det är två förskollärare

Läs mer

Förskoleområde 1. Utvecklingsplan läsåret 15/16

Förskoleområde 1. Utvecklingsplan läsåret 15/16 Förskoleområde 1 Stocksätter, Hässleberg och Östansjö Utvecklingsplan läsåret 15/16 Allt det barnen gör är svaret på det VI gör Ett svar på det vi gör den pedagogik vi bedriver.. Inte svaret på vilka barn

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING FÖRSKOLAN EKHAGEN LÄSÅRET

KVALITETSREDOVISNING FÖRSKOLAN EKHAGEN LÄSÅRET KVALITETSREDOVISNING FÖRSKOLAN EKHAGEN LÄSÅRET 2013-2014 Innehållsförteckning Inledning...3 Åtgärder enligt föregående kvalitetsredovisning...3 Underlag och rutiner...3 Organisation och förutsättningar...3

Läs mer

Spekeröds förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Spekeröds förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Spekeröds förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår: 2017/2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola

Läs mer

Arbetslagets kvalitetsredovisning för verksamhetsåret 2011/2012

Arbetslagets kvalitetsredovisning för verksamhetsåret 2011/2012 1 (6) Utbildningsförvaltningen Arbetslagets kvalitetsredovisning för verksamhetsåret 2011/2012 Områdets namn: Ramdalens förskole-skolområde Enhetens namn: Blåklockan. Arbetslagets namn: Gläntan och Skogsdungen.

Läs mer

Tyck till om förskolans kvalitet!

Tyck till om förskolans kvalitet! (6) Logga per kommun Tyck till om förskolans kvalitet! Självskattning ett verktyg i det systematiska kvalitetsarbetet Dokumentet har sin utgångspunkt i Lpfö 98/0 och har till viss del en koppling till

Läs mer

Kvalitetsredovisning

Kvalitetsredovisning Förskoleavdelningen Kvalitetsredovisning 2016-2017 Organisation Avdelning: Sörgården Antal barn: 15 Åldersfördelning:1st född 2016, 9st född 2015, 2st född 2014, 3st född 2013 Antal pojkar: 9 Antal flickor:

Läs mer

Arbetsplan För förskolorna Hattstugan, Oskarstorget och Rynningeåsen

Arbetsplan För förskolorna Hattstugan, Oskarstorget och Rynningeåsen Arbetsplan För förskolorna Hattstugan, Oskarstorget och Rynningeåsen 2017-2018 Innehållsförteckning 1. Inledning 2. Förutsättningar 3. Läroplansmål Normer och värden 4. Läroplansmål Utveckling och lärande

Läs mer

Mål, genomförande, måluppfyllelse och bedömning

Mål, genomförande, måluppfyllelse och bedömning Kvalitetsredovisning för Snickargårdens förskola läsåret 2009/2010 Inledning Enligt förordning skall varje förskola årligen upprätta en kvalitetsredovisning. Den skall bland annat innehålla en bedömning

Läs mer

Förskoleområde Fullersta 1 Systematiskt kvalitetsarbete för perioden 2016/2017

Förskoleområde Fullersta 1 Systematiskt kvalitetsarbete för perioden 2016/2017 Förskoleavdelningen Förskoleområde Fullersta 1 Systematiskt kvalitetsarbete för perioden 2016/2017 Varje förskoleenhet arbetar enligt skollagen systematiskt och kontinuerligt med att följa upp verksamheten,

Läs mer

2.1 Normer och värden

2.1 Normer och värden Riktlinjerna anger förskollärares ansvar för att undervisningen bedrivs i enlighet med målen i läroplanen. Riktlinjerna anger också uppdraget för var och en i arbetslaget, där förskollärare, barnskötare

Läs mer

Utvecklingsplan Ryrsjöns förskola. Ht 18-Vt 19

Utvecklingsplan Ryrsjöns förskola. Ht 18-Vt 19 Utvecklingsplan Ryrsjöns förskola Ht 18-Vt 19 Innehållsförteckning Beskrivning av förskolan Inledning Verksamheten Systematiskt kvalitetsarbete Nämndens övergripande mål Förskolans prioriterade områden

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING FÖRSKOLAN TREUDDEN LÄSÅRET

KVALITETSREDOVISNING FÖRSKOLAN TREUDDEN LÄSÅRET KVALITETSREDOVISNING FÖRSKOLAN TREUDDEN LÄSÅRET 2014-2015 Innehållsförteckning Inledning...3 Åtgärder enligt föregående kvalitetsredovisning...3 Underlag och rutiner...3 Organisation och förutsättningar...4

Läs mer

Arbetsplan för Norrby förskolor 2017/2018

Arbetsplan för Norrby förskolor 2017/2018 Arbetsplan för Norrby förskolor 2017/2018 Presentation av Norrby Förskolor Norrby förskolor består av Hästskon och Pettersberg. Hästskon har 11 avdelningar fördelade i två hus. Pettersberg är en storavdelning

Läs mer

Verksamhetsplan. Borgens fo rskola. Internt styrdokument

Verksamhetsplan. Borgens fo rskola. Internt styrdokument Verksamhetsplan Borgens fo rskola Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och Åtgärder Beslutande: Datum och paragraf: Dokumentansvarig: Reviderad:

Läs mer

Riktlinjer ur Förskolans Läroplan Lpfö-98/16

Riktlinjer ur Förskolans Läroplan Lpfö-98/16 PROFESSIONELL I FÖRSKOLAN Pedagogers arbets- och förhållningssätt Utgiven av Gothia Fortbildning 2016 Författare: Susanne Svedberg Utbildningschef för förskolan i Nyköpings kommun. Hon har mångårig erfarenhet

Läs mer

Arbetsplan för Bryngelstorpskolans förskoleklass läsåret 2011/2012

Arbetsplan för Bryngelstorpskolans förskoleklass läsåret 2011/2012 Arbetsplan för Bryngelstorpskolans förskoleklass läsåret 2011/2012 Bryngelstorpskolans förskoleklass Förskoleklassen har sina två hemvist på Norrgården och Sörgården i Bullerbyn. Bullerbyn ligger längst

Läs mer

Blåbärets pedagogiska planering. ht- 2013/v t - 2014

Blåbärets pedagogiska planering. ht- 2013/v t - 2014 Blåbärets pedagogiska planering ht- 2013/v t - 2014 Normer och värden Mål från Läroplanen:. Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar.. Förskolan ska

Läs mer

Verksamhetsplan Borgens förskola Avdelning Draken 2015-2016

Verksamhetsplan Borgens förskola Avdelning Draken 2015-2016 Verksamhetsplan Borgens förskola Avdelning Draken 2015-2016 September 2015 Verksamhetsplan för Borgens förskola, avdelning Draken 2015-2016 Enhet Borgens förskola Draken 1-5 år Förutsättningar 23 barn

Läs mer

Björnbärets Pedagogisk planering Läsåret 13-14

Björnbärets Pedagogisk planering Läsåret 13-14 Björnbärets Pedagogisk planering Läsåret 13-14 Skriven av Elisabeth Fors, Ulrika Söderström Normer och värden - Förskolan ska sträva efter att varje barn utveckla öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar.

Läs mer

Hjortkvarn- och Pålsbodaområdets kvalitetsredovisning 2016/2017

Hjortkvarn- och Pålsbodaområdets kvalitetsredovisning 2016/2017 Hjortkvarn- och Pålsbodaområdets kvalitetsredovisning 2016/2017 1(14) Innehåll 1. Inledning 2. Förskolans prioriterade utvecklingsområden 3. Normer och värden 4. Utveckling och lärande 5. Barns inflytande

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN 2014

LOKAL ARBETSPLAN 2014 LOKAL ARBETSPLAN 2014 FÖRSKOLA: Väddö fsk.område 1. UNDERLAG - Våga Visa-enkäten riktad till föräldrar - Självvärdering, riktad till pedagoger Fyll i diagrammet Övergripande Stimulerande lärande 100 80

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Tornet 2013

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Tornet 2013 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola Tornet 2013 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 REDOVISNING AV UPPDRAG... 3 Varje barns kunskapsutveckling skall stärkas... 3 I Trollhättan

Läs mer

Förskoleområde 3. Förskolorna Kompassen, Vibytorp samt dagbarnvårdarna. Utvecklingsplan läsåret 18/19

Förskoleområde 3. Förskolorna Kompassen, Vibytorp samt dagbarnvårdarna. Utvecklingsplan läsåret 18/19 Förskoleområde 3 Förskolorna Kompassen, Vibytorp samt dagbarnvårdarna Utvecklingsplan läsåret 18/19 1. Inledning I Hallsbergs kommun bygger vi landets bästa förskola och skola. Det betyder att våra strategier

Läs mer

Verksamhetsplan. Åbytorps förskola Internt styrdokument

Verksamhetsplan. Åbytorps förskola Internt styrdokument Verksamhetsplan Åbytorps förskola 2018-2019 Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. Mål och Åtgärder Dokumentansvarig: Förskolechef Gäller till:

Läs mer

Kvalitetsarbete för förskolan Smultronstället period 3 läsåret 2014-2015.

Kvalitetsarbete för förskolan Smultronstället period 3 läsåret 2014-2015. Kvalitetsarbete för förskolan Smultronstället period 3 läsåret 2014-2015. 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvuvdmannanivå systematiskt

Läs mer

Kyrkenorums Förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Kyrkenorums Förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Kyrkenorums Förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Läsår 2017/2018 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Verksamhetsbeskrivning. Väsby förskola. hösten våren 2017

Verksamhetsbeskrivning. Väsby förskola. hösten våren 2017 Verksamhetsbeskrivning Väsby förskola hösten 2016- våren 2017 På Väsby förskola arbetar vi inspirerade av Reggio Emilias pedagogiska filosofi. Vår verksamhet bedrivs i demokratiska former som lägger grunden

Läs mer

Förskolechefs sammanfattning av det systematiska kvalitetsarbetet läsåret 2016/2017 med strategisk inriktning för läsåret 2017/2018

Förskolechefs sammanfattning av det systematiska kvalitetsarbetet läsåret 2016/2017 med strategisk inriktning för läsåret 2017/2018 Förskolechefs sammanfattning av det systematiska kvalitetsarbetet läsåret 2016/2017 med strategisk inriktning för läsåret 2017/2018 Ekenhillsvägens förskola 2017-05-26 Sofia Hertzberg Förskolechef Inledning

Läs mer

Arbetsplan 2016/2017 för förskolorna:

Arbetsplan 2016/2017 för förskolorna: Arbetsplan 2016/2017 för förskolorna: Eklunda Ekängen Fåraherden Gåsapigan Höskullen Kryddgården I Ur och Skur Lergöken Stallbacken Äventyret Örebro kommun Förvaltningen förskola och skola Förskolorna

Läs mer

Förskoleområde Trångsund 2016

Förskoleområde Trångsund 2016 SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE 2016 Förskoleområde Trångsund 2016 Varje förskoleenhet arbetar enligt skollagen systematiskt och kontinuerligt med att följa upp verksamheten, analysera resultaten och med

Läs mer

Kvalitetsrapport

Kvalitetsrapport NAMN TITEL DATUM Annika Matsson Förskolechef 2017-06-30 Kvalitetsrapport 2016-2017 Stenbitsvägens förskola Innehållsförteckning 1 Förutsättningar för genomförande... 3 2 Metoder och verktyg som har använts

Läs mer

Lokal arbetsplan. Furulunds förskolor HT 2011 VT 2012

Lokal arbetsplan. Furulunds förskolor HT 2011 VT 2012 Lokal arbetsplan Furulunds förskolor HT 2011 VT 2012 1 Arbetet i verksamheten Den lokala arbetsplanen utgår från kvalitetsredovisningen av verksamheten under höstterminen 2010 vårterminen 2011.Här anges

Läs mer

Verksamhetsplan för Ringarens förskola

Verksamhetsplan för Ringarens förskola Verksamhetsplan för Ringarens förskola Läsåret 2015 2016 2 (7) Innehåll Inledning... Fel! Bokmärket är inte definierat. Övergripande mål 2017 för kommunal förskola... 3 Vision och verksamhetsidé för kommunal

Läs mer

Kvalitetsarbete för förskolan Tunet period 4 (april-juni), läsåret 2012-2013

Kvalitetsarbete för förskolan Tunet period 4 (april-juni), läsåret 2012-2013 Kvalitetsarbete för förskolan Tunet period 4 (april-juni), läsåret 2012-2013 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvuvdmannanivå systematiskt

Läs mer

Handlingsplan för. Valbo förskoleenhet. Förskola Markheden. Avdelning solen 2013/2014

Handlingsplan för. Valbo förskoleenhet. Förskola Markheden. Avdelning solen 2013/2014 2011-10-31 Sid 1 (11) Handlingsplan för Valbo förskoleenhet Förskola Markheden Avdelning solen 2013/2014 X X X F Ö R S K O L E E N H E T Tfn 026-178000 (vx), 026-17 (dir) www.gavle.se Sid 2 (11) 2.1 NORMER

Läs mer

NAMN TITEL DATUM Pär-Johan Emanuelsson Förskolechef Kvalitetsrapport. Högsätra förskola

NAMN TITEL DATUM Pär-Johan Emanuelsson Förskolechef Kvalitetsrapport. Högsätra förskola NAMN TITEL DATUM Pär-Johan Emanuelsson Förskolechef 2016-06-23 Kvalitetsrapport Högsätra förskola Innehållsförteckning 1 Förutsättningar för genomförande... 3 2 Metoder och verktyg som har använts för

Läs mer

Kvalitetsanalys för Lyckolundens föräldrakooperativ läsåret 2013/14

Kvalitetsanalys för Lyckolundens föräldrakooperativ läsåret 2013/14 Datum 1 (9) Kvalitetsanalys för Lyckolundens föräldrakooperativ läsåret 2013/14 Varje förskola har enligt skollagen ansvar för att systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen.

Läs mer

Kvalitetsarbete för förskolan Ekorren period 3 (jan mars), läsåret 2014.

Kvalitetsarbete för förskolan Ekorren period 3 (jan mars), läsåret 2014. Kvalitetsarbete för förskolan Ekorren period 3 (jan mars), läsåret 2014. 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvudmannanivå systematiskt

Läs mer

Lokal arbetsplan 2013/2014. Örsängets förskola

Lokal arbetsplan 2013/2014. Örsängets förskola Lokal arbetsplan 2013/2014 Örsängets förskola Örsängets förskola arbetar för att erbjuda en god omsorg och trygghet. Vi lägger stor vikt vid den dagliga kontakten, där vi skapar en god relation till vårdnadshavarna

Läs mer

AUGUSTI RESULTAT. Redovisa förskolans resultat av samtliga läroplansmål

AUGUSTI RESULTAT. Redovisa förskolans resultat av samtliga läroplansmål AUGUSTI LÄSÅRET 2016-2017 Förskolans namn: Norrskenet RESULTAT Redovisa förskolans resultat av samtliga läroplansmål Normer och värden Förskolan har haft ett gemensamt värdegrundsarbete i hela huset där

Läs mer

Verksamhetsplan 2014/2015 Förskolan Rosen

Verksamhetsplan 2014/2015 Förskolan Rosen Verksamhetsplan 2014/2015 Förskolan Rosen Presentation av verksamheten Förskolan Rosen ligger ganska centralt i närheten av Åkerö skola mot byn Övermo, En förskola med barn i åldrarna 1-5 år. Två flyglar

Läs mer

Kultur- och utbildningsförvaltningen LOKAL ARBETSPLAN GÄLLANDE 2015/2016 HEDLUNDA FÖRSKOLA

Kultur- och utbildningsförvaltningen LOKAL ARBETSPLAN GÄLLANDE 2015/2016 HEDLUNDA FÖRSKOLA LOKAL ARBETSPLAN GÄLLANDE 2015/2016 HEDLUNDA FÖRSKOLA Innehållsförteckning Faktauppgifter 3 Normer och värden...4 Utveckling och lärande.5-6 Barns inflytande 7 Förskola och hem.8 Samverkan med förskoleklass...8

Läs mer

Avdelning Blå. Handlingsplan för Markhedens Förskola 2015/ Sid 1 (17) V A L B O F Ö R S K O L E E N H E T. Tfn (vx),

Avdelning Blå. Handlingsplan för Markhedens Förskola 2015/ Sid 1 (17) V A L B O F Ö R S K O L E E N H E T. Tfn (vx), 2011-10-17 Sid 1 (17) Handlingsplan för Markhedens Förskola Avdelning Blå 2015/2016 V A L B O F Ö R S K O L E E N H E T Tfn 026-178000 (vx), 026-17 (dir) www.gavle.se Sid 2 (17) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål

Läs mer

Förskoleområde 1. Kvalitetsredovisning och Utvecklingsplan läsåret

Förskoleområde 1. Kvalitetsredovisning och Utvecklingsplan läsåret Förskoleområde 1 Stocksätter, Hässleberg, Tranängen och Östansjö Kvalitetsredovisning och Utvecklingsplan läsåret 2016-2017 Allt det barnen gör är svaret på det VI gör Ett svar på det vi gör den pedagogik

Läs mer

Verksamhetsplan 2013/2014 Förskolan Rosen

Verksamhetsplan 2013/2014 Förskolan Rosen Verksamhetsplan 2013/2014 Förskolan Rosen Presentation av verksamheten Förskolan Rosen ligger ganska centralt i närheten av Åkerö skola mot byn Övermo, En förskola med barn i åldrarna 1-5 år. Två flyglar

Läs mer

Lokal arbetsplan för Eneryda förskola

Lokal arbetsplan för Eneryda förskola Utbildningsförvaltningen Lokal arbetsplan för Eneryda förskola 2013-2014 Innehållsförteckning 1 Presentation av förskolan. 3 2 Årets utvecklingsområden. 4 3 Normer och värden 5 4 Utveckling och lärande.

Läs mer

KVALITETSRAPPORT LÄSÅRET

KVALITETSRAPPORT LÄSÅRET KVALITETSRAPPORT LÄSÅRET 2014-2015 Bo förskola Författare: Ulrika Ardestam Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Förutsättningar för genomförande... 3 Metoder/verktyg som har använts för uppföljning

Läs mer

NAMN TITEL DATUM Annika Matsson Förskolechef Kvalitetsrapport. Abborrens förskola

NAMN TITEL DATUM Annika Matsson Förskolechef Kvalitetsrapport. Abborrens förskola NAMN TITEL DATUM Annika Matsson Förskolechef 2016-07-07 Kvalitetsrapport Abborrens förskola Innehållsförteckning 1 Förutsättningar för genomförande... 3 2 Metoder och verktyg som har använts för uppföljning

Läs mer

Utvecklingsplan Gossagårdens förskola. Ht 2017 och Vt 2018

Utvecklingsplan Gossagårdens förskola. Ht 2017 och Vt 2018 Utvecklingsplan Gossagårdens förskola Ht 2017 och Vt 2018 Innehållsförteckning Beskrivning av förskolan Inledning Verksamheten Systematiskt kvalitetsarbete Nämndens övergripande mål Förskolans prioriterade

Läs mer

Rapport tillsyn och kvalitetsgranskning läsåret 2017/2018

Rapport tillsyn och kvalitetsgranskning läsåret 2017/2018 1(13) Rapport tillsyn och kvalitetsgranskning läsåret 2017/2018 Täby 2(13) Innehåll Inledning... 3 Fakta... 3 Sammanfattande slutsats... 3 Starka sidor... 4 Utvecklingsområden... 5 Sammanfattning av bedömningar

Läs mer

Verksamhetsplan för Borgens förskola. avdelning Örnen 2015-2016

Verksamhetsplan för Borgens förskola. avdelning Örnen 2015-2016 Verksamhetsplan för Borgens förskola avdelning Örnen 2015-2016 September 2015 Verksamhetsplan för Borgens förskola, avdelning Örnen - 2015/2016 Enhet Örnen Förskoleverksamhet för 1-5 år Förutsättningar

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN Vimpelns Förskola 2014/2015

VERKSAMHETSPLAN Vimpelns Förskola 2014/2015 VERKSAMHETSPLAN Vimpelns Förskola 2014/2015 2.1 NORMER OCH VÄRDEN 1 Mål för likabehandlingsarbetet Mål Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar Öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar Förmåga

Läs mer

Mål för Norrgårdens förskola läsåret NORMER OCH VÄRDEN. 1 Mål. 2 Arbetssätt. 3. Utvärderingssätt

Mål för Norrgårdens förskola läsåret NORMER OCH VÄRDEN. 1 Mål. 2 Arbetssätt. 3. Utvärderingssätt NORMER OCH VÄRDEN 1. Vi arbetar för att barnen ska känna en trygghet i vår verksamhet. 2. Vi arbetar för att barnen ska kunna visa/ta: Ansvar över sitt handlande, för varandra, för omgivningens leksaker

Läs mer

Arbetsplan 2016/2017 för förskolorna:

Arbetsplan 2016/2017 för förskolorna: Arbetsplan 2016/2017 för förskolorna: Eklunda Ekängen Fåraherden Gåsapigan Höskullen Kryddgården I Ur och Skur Lergöken Stallbacken Äventyret Örebro kommun Förvaltningen förskola och skola Förskolorna

Läs mer

Verksamhetsplan 2013/2014 Förskolan Källbacken

Verksamhetsplan 2013/2014 Förskolan Källbacken Verksamhetsplan 2013/2014 Förskolan Källbacken Verksamhet Förskolan Källbacken är Leksands allra senast byggda förskola, vi flyttade in verksamheten från förskolan Mosippan i februari 2013 Förskolan ligger

Läs mer