Hjortkvarn- och Pålsbodaområdets kvalitetsredovisning 2016/2017

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Hjortkvarn- och Pålsbodaområdets kvalitetsredovisning 2016/2017"

Transkript

1 Hjortkvarn- och Pålsbodaområdets kvalitetsredovisning 2016/2017 1(14)

2 Innehåll 1. Inledning 2. Förskolans prioriterade utvecklingsområden 3. Normer och värden 4. Utveckling och lärande 5. Barns inflytande 6. Förskola och hem 7. Samverkan med förskoleklassen, skolan och fritidshemmet 8. Förskolechefens sammanfattande analys av kvalitetsredovisningen. 2(14)

3 1. Inledning I Hallsbergs kommun bygger vi landets bästa förskola, vilket innebär att strategier och arbetssätt är inriktade på att nå alla barn i förskoleverksamheten. Alla barn ska ha möjlighet att utvecklas utifrån sina individuella behov och förutsättningar. Vår vision är att alla barn ska trivas, vara trygga, känna nyfikenhet, tycka att det är roligt och därigenom få självförtroende och framtidstro. Vi resonerar utifrån forskning och beprövad erfarenhet. Vårt förhållningssätt präglas av att vi är medforskande, tillåtande och lyssnande pedagoger. För oss är det viktigt att vårt arbete vilar på en förankrad och gemensam kunskapssyn och värdegrund. Vi arbetar ständigt med att ha stimulerande lärmiljöer som utmanar, lär, lockar till glädje samt gemensam lek. Under läsåret har vi bland annat utvecklat oss för att kunna utmana barnen med pedagogisk dokumentation och teknik i vårt vardagsarbete genom: Kompetensutveckling med föreläsare samt träffar där vi haft kollegialt lärande. En personal samt förskolechef var på BETT mässan i London och visade sedan bildspel, spred den nya kunskap som de fått samt köpte in material som introducerades på en workshops kväll. Vi kommer fortsätta med diskussionerna kring kränkande behandling, tills de sitter tryggt hos oss. Beskrivning av verksamheten, förskolans organisation och förskolans systematiska kvalitetsarbete. Kvalitetsredovisningen är ett led i det systematiska kvalitetsarbetet, där vi vill visa vårt arbete mot de höga mål vi strävar mot. Vi arbetar utifrån Skollagen, Lpfö-98 rev.2010, Hallsbergs kommuns verksamhetsplan samt FN:s barnkonvention. I Pålsboda- Hjortkvarns förskoleområdet finns: sju förskoleavdelningar, ett familjedaghem samt en fritidshemsavdelning. -Fritidshemmet är integrerat med en enavdelningsförskola som ligger i Hjortkvarn. -De andra verksamheterna ligger i centrala Pålsboda. -Familjedaghemmet arbetar delvis integrerat med en förskoleavdelning. -En förskola har specialiserat sig på natur och har I Ur och Skur-verksamhet för de äldre barnen. Våra verksamheter erbjuder cirka 130 barnplatser och fritidshemmet har cirka 11 barn. Inom verksamheten arbetar förskollärare, lärare, barnskötare samt outbildad personal. Varje förskoleavdelning har 8 timmar planeringstid per vecka, där två timmars gemensam planerings-/reflektionstid ingår varje eller varannan vecka. I övrigt ska tiden fördelas efter personalens ansvar. 4-5 gånger per termin har förskolorna arbetsplatsträffar, som bland annat innehåller forum för pedagogiska diskussioner. Representanter från enheterna ingår i ett kommungemensamt språknätverk, där de delger varandra erfarenheter inom språkutveckling. På grund av vikten att vidare utveckla oss i aktuella ämnen har vi även pedagogiska caféer två gånger/termin samt två dagar/termin har verksamheterna begränsat öppethållande för kompetensutveckling. 3(14)

4 På området finns en ledningsgrupp som består av fyra processledare samt förskolechef. Ledningsgruppen ses regelbundet samt alla processledare i Hallsbergs kommun träffas 3 ggr/termin tillsammans med utvecklingssamordnare. Förskolechef gör regelbundna verksamhetsbesök på alla enheter, men detta läsår har det blivit att några enheter fått flera inriktade besök. Verksamhetens barnvårdsteam består av specialpedagog och kurator, de träffar representanter från de olika förskolorna 1gång/ månad och konsulteras ytterligare där behov finnes. Rutiner finns för samarbete med BVC. En centralt placerad IT-pedagog finns i kommunen. Enheten har tillgång till en vikariesamordnare. Organisationsbild Förskolechef Processledare Förskolan Förskolan Pedagogisk verksamhet Förskolan Förskolan/fritidshemmet Folkasbo Gläntan Gullvivan Hjorten 4(14)

5 2. Förskolans prioriterade utvecklingsområden Rutiner för arbetet med pedagogisk dokumentation Målet är att vi ska få ett bra vardagsarbete där barnen är delaktiga. För att vi ska nå målet behöver vi arbeta aktivt med foton, teckningar, samtal/reflektion och digitala verktyg. Använda lärplattor för att utveckla lärandeprocesser och utveckla vårt arbetssätt. Barnen blir delaktiga i processen genom att vi skapar tid och utrymme för samtal. Processen kommer att hållas vid liv genom kontinuerligt arbete med pedagogiska dokumentationer samt reflektioner lärare emellan. Förutsättningarna som krävs är att hitta rutiner för när vi gör pedagogiska dokumentationer på våra förskolor. Vetenskapen visar på att barnen ser sitt eget lärande genom pedagogisk dokumentation. Insatserna följs upp på avdelningarnas reflektionstid, arbetsplatsträffar och utvärderas årligen i kvalitetsredovisningen. Verksamheterna arbetar på olika sätt och har kommit olika långt med den pedagogiska dokumentationen. Under året har det varit aktuellt att diskutera kring digitala verktygs roll i den pedagogiska dokumentationen. I februari var vi på en föreläsning som tog upp detta och visade tips på appar som man kan använda i arbetet. I vårt förskoleområde har vi efter detta haft ett pedagogiskt café där vi delgav varandra hur vi använder digitala verktyg i vår pedagogiska dokumentation. Det som ständigt är aktuellt för diskussion är hur vi ska dokumentera med de yngsta barnen på bästa sätt. Ett sätt som vi ser fungerar som vi bör använda oss mera av är att vi filmar barngruppen under aktiviteter och sedan reflekterar över filmerna tillsammans med barnen men även att vi pedagoger reflekterar över materialet. Reflektion med barnen behöver inte alltid betyda att de uttrycker i ord vad de gjort eller lärt sig utan det kan vara att vi ser hur de reagerar när de får möta foton och filmer på upplevelser de haft. Vi vill fortsätta utveckla arbetet med pedagogisk dokumentation och använda de digitala verktyg som finns. För att kunna utveckla detta ännu mer behöver vi fler lärplattor till barnen samt touchskärmar till våra avdelningar. På detta sätt skulle dokumentationen vi gör bli mer lättillgänglig för barnen och mer synlig för vårdnadshavare. 5(14)

6 3. Normer och värden Mål Varje barn ska utveckla respekt för allt levande och omsorg i sin närmiljö. Aktiviteter - processer Vi ska arbeta med allemansrätten på ett konkret och lustfyllt sätt så att alla barn får möjligheten att lära sig vad man får och inte får göra i naturen. Arbeta aktivt med återvinning tillsammans med barnen och delta i skräpplockardagarna under våren som Håll Sverige rent anordnar. Bedömning och resultat: Vi anser att vi uppfyllt målet inom detta område. X Uppfyllt Delvis uppfyllt Ej uppfyllt Analys: Genom att genomföra de aktiviteter som vi planerat och följt upp dem tillsammans med barnen ser vi att vi nått målet. På alla våra förskolor ser vi att detta är ett område som intresserat barnen. Vårt agerande har stor betydelse för hur barnen tar emot ny kunskap. Det är viktigt att pedagogerna presenterar materialet på ett lekfullt och spännande sätt exempelvis genom olika karaktärer såsom Allemansråttan och Mulle. Det har skett en förändring i hur barnen agerar i utemiljön. Barnen är uppmärksamma på vad man får och inte får göra vilket är kopplat till allemansrätten. Exempelvis inte bryta av grenar i skogen, inte kasta skräp i naturen m.m. och varför detta inte är okej. De är uppmärksamma vid alla tillfällen när vi är utomhus på om de hittar skräp och de vill då samla in det. Utifrån de aktiviteter vi utfört och hur vi agerat och bemött barnen i deras funderingar och intressen har vi sett och hört att barnen tagit till sig och befäst kunskap. Åtgärder för utveckling: Vi vill få in ett kontinuerligt arbete kring detta på våra förskolor och att aktiviteter såsom skräpplockardagar och allemansrättsarbete aktualiseras varje läsår. 6(14)

7 4. Utveckling och lärande Mål Varje barn ska få möjlighet att utveckla sin förmåga att urskilja teknik i vardagen och utforska hur enkel teknik fungerar. Aktiviteter - processer Arbeta med böckerna De mäktiga fem tillsammans med barnen. Alla lärare ska ta del av föreläsningen om De mäktiga fem för att få inspiration och vidga sin kunskap inom ämnet. Ansvar: Förskolechef och processledare Uppmärksamma vardagsteknik et Bedömning och resultat: Vi anser att vi uppfyllt målet inom detta område. X Uppfyllt Delvis uppfyllt Ej uppfyllt Analys: Fokus inom detta område har varit att få igång ett resonemang tillsammans med barnen och i första hand få deras kunskaper och tankar om de problem som Skruven har i böckerna. Vi upplever att på det sätt vi pedagoger har presenterat materialet har vi fått med oss barngrupperna. De har visat intresse och en del barn har haft större kunskap och insikt än andra och kunnat förklara de tekniska lösningarna. Vi har sett att barnen har diskuterat mycket och lärt av varandra. Detta har också gett öppningar till hur och vad man kan göra praktiskt i arbetet. En blandning av teori och praktik upplever vi för barnens lärande framåt. Det räcker inte bara att läsa om att Skruvens båt blir lättare att förflytta framåt med hjälp av rullande stockar under den. De behöver även testa det praktiskt. Det går faktiskt att förflytta en planka med flera barn sittande på den genom att lägga rör under den så att den rullar framåt. Det är svårt att skjuta upp en barnvagn för flera trappsteg men det går mycket lättare om man använder lutande planet rampen. Att lyfta en vuxen är nästan omöjligt för någon som endast är några år gammal men med hävstångens hjälp så är det möjligt. Genom att ge barnen dessa möjligheter och erfarenheter fördjupas deras kunskap. Vi har upplevt att barnen därmed inte 7(14)

8 bara varit teoretiskt intresserade av våra projekt utan även haft ett utforskande fokus. Detta passar även bra för de barn som inte har utvecklat svenska ännu p.g.a. ålder eller annan nationalitet. Vi som pedagoger har gjort detta möjligt för dem. I våra teknikprojekt ges det många öppningar till matematiska och språkliga resonemang. Matematiken och tekniken är nära sammankopplade. Vi har använt tekniktemat till att lyfta upp exempelvis former (vilka former som kan rulla), kategorisera, antal, begrepp. Även när det gäller språket får vi in infallsvinklar inom våra projektet. Barnen i våra grupper har återberättat böckerna, dramatiserat, fört resonerande samtal etc. Gällande språk och matematik så genomsyrar det hela vår verksamhet. Vi använder oss av olika material inom båda ämnena. Åtgärder för utveckling: Vi vill att detta ska vara ett naturligt inslag i verksamheten så det inte avslutas för att vi framöver fokuserar på flera saker. 8(14)

9 5. Barns inflytande Mål Varje barn ska få möjligheten att utveckla sin förmåga att förstå och handla efter demokratiska principer genom att få delta i former av samarbete och beslutsfattande. Aktiviteter - processer Fortsätta driva barnråd Tydliggöra barnens olika val i vardagen Att vi som lärare ska använda ord såsom demokrati, majoritetsbeslut, samarbete etc. i det vardagliga arbetet. Bedömning och resultat: Vi anser att vi uppfyllt målet inom detta område. X Uppfyllt Delvis uppfyllt Ej uppfyllt Analys: Förskolorna har fortsatt arbeta med barnråd men på olika sätt och i olika grad. Barnen har fått varit med och tagit majoritetsbeslut och därmed fått förståelse för att det inte alltid blir som man själv tänkt sig utan att majoriteten i vissa fall får bestämma. Barnråden är en tydlig form för att arbeta med barnens inflytande där de själva kan känna att de har möjlighet att påverka. Ett forum för demokrati med andra ord. Några av förskolorna har provat att ha ett mindre antal barn i varje barnrådsgrupp vilket gör det lättare för barnen att komma till tals. Även barn som inte vågar prata i stor grupp får då en chans. Detta upplever vi har fungerat positivt. Även om barnen kan ha svårt att använda och förstå orden demokrati och majoritetsbeslut så ser vi att barnen ändå förstår innebörden. Det ser vi vid lek och samspel mellan barnen hur de handlar gentemot varandra samt hur de agerar vid majoritetsbeslut. Exempel på hur vi jobbat med att ta majoritetsbeslut är att rösta om vilken bok som ska läsas, vilken film vi ska se på, vad man ska lyssna på under vilan, vilken aktivitet vi ska göra. 9(14)

10 Vi har uppmärksammat barnen på situationer där de hjälps åt genom att exempelvis säga jag ser att ni samarbetar. Detta har gjort att även barnen använder detta ord när de sätter ord på att de vill ha hjälp eller när de observerar att några hjälps åt. Det största arbetet med barns inflytande sker under hela dagarna i våra verksamheten. Det är viktigt för oss pedagoger att vara lyhörda och fånga upp det barnen visar och uttrycker att de är intresserade av. Åtgärder för utveckling: Viktigast är att vi fortsätter att forma verksamheten så att barnen får möjlighet att uppleva demokratiska situationer. Vi vill fortsätta diskutera hur vi på bästa sätt ska ha våra barnråd. 10(14)

11 6. Förskola och hem Bildningsnämndens mål Vårdnadshavare och barn ska vara nöjda med våra skolor. Idag uppger 88 % av vårdnadshavarna att de är nöjda med förskolans bemötande, 2015 ska vi ha 92 % för att 2018 vara 97 %. Målet är uppfyllt på vår enhet Uppfyllt Delvis uppfyllt Ej uppfyllt X Resultat: 98,1 % av vårdnadshavarna har svarat att de är nöjda med vårt bemötande av dem och barnen. Bildningsnämndens mål Vi ska ha en förskola som tar hänsyn till våra medborgares behov av barnomsorg alla tider på dygnet. Vårdnadshavares nöjdhet med förskolans tillgänglighet ska årligen öka från idag, där 92 % är nöjda, för att 2018 vara 97 %. Målet är uppfyllt på vår enhet Uppfyllt Delvis uppfyllt Ej uppfyllt X Resultat: 97,3 % av vårdnadshavarna har svarat att de är nöjda med förskolans tillgänglighet. Förskolans mål: Andelen vårdnadshavare som svarar på kommunens enkät 2017 ska vara 100 %. Andelen vårdnadshavare som upplever att informationen om förskolans verksamhet är bra ska helst vara 95 % Andelen vårdnadshavare som upplever att informationen om det egna barnets/barnens utveckling ska helst vara 95 % (14)

12 Aktiviteter: På föräldramöte redovisa föregående års enkätsvar, samt informera om varför det är så viktigt att vårdnadshavarna deltar. Vara tydliga och öppna när vi informerar om enkäten. Bedömning och resultat: Vi anser att målet är delvis uppfyllt. Vi har en svarsfrekvens på 93 %. Vi har haft vårdnadshavare som på grund av annat modersmål än svenska inte har kunnat svara på enkäten. Dessa har vi räknat bort i resultatet. Av de som svarade på enkäten upplever 95 % att de får bra information om förskolans verksamhet. 100 % av de som haft utvecklingssamtal tycker att de fått information om sitt barns utveckling. Uppfyllt Delvis uppfyllt Ej uppfyllt X Analys: Även om vi inte hade 100 % svarsfrekvens så är detta en klar förbättring mot tidigare år. Vi har erbjudit föräldrarna att svara på enkäten på förskolornas lärplattor och även förklarat vikten av enkäten. De som inte velat svara på förskolan utan tagit hem lappen har vi påmint. Vi arbetar ständigt med att ha en dialog med föräldrar angående hur de vill att förskolans information ska förmedlas så att de kan ta till sig den på bästa sätt. Några av områdets förskolor använder sociala medier som ett sätt att förmedla vad vi arbetar med, såsom Facebook och Instagram. Samtal i hallen, föräldramöte, utvecklingssamtal, foton, filmer, månadsbrev, almanackor m.m. är andra sätt att förmedla information på. Under läsåret har vi erbjudit vårdnadshavare att ha minst ett utvecklingssamtal. Vi har använt hjälp av tolk i de fall det behövts. Barnens utveckling har stått i centrum i samtalen tillsammans med information om den verksamhet vi erbjuder för att stötta deras utveckling på olika plan framåt. Åtgärder för utveckling: Redovisa resultatet för föräldrarna och tacka för deras deltagande. Fortsätta att informera dem om vikten av enkäten. 12(14)

13 7. Samverkan med förskoleklassen, skolan och fritidshemmet Förskolans mål: Att övergången från förskola till förskoleklass skall kännas lustfylld och trygg. Aktiviteter: Alla aktiviteter finns beskrivna i Handlingsplan för överskolning av 6-åringar från förskola/pedagogisk omsorg till förskoleklass/fritidshem i Folkasboskolan. Bedömning och resultat: Vi anser att vi uppfyllt målen inom detta område. X Uppfyllt Delvis uppfyllt Ej uppfyllt Analys: Vi upplever att årets arbete med övergången från förskola till förskoleklass har fungerat bra. Barnen från de olika förskolorna i samma ålder har träffats för gymnastik en gång i veckan under läsåret (förutom en förskola) och sedan 6-årsträffar i april/maj på de olika förskolorna. Arbetet avslutades sedan med en busstur till Hallsberg där vi bowlade tillsammans. Genom dessa aktiviteter upplever vi att barnen börjar formas som en grupp och blir trygga inför framtiden. Barnen har besökt förskoleklass vid ett tillfälle och de var glada och förväntansfulla både innan och efter besöket. Planen har fungerat bra och den har en tydlig arbetsgång som vi gått efter i samarbete med de andra förskolorna och förskoleklasspersonalen. Åtgärder för utveckling: Fortsätta arbeta efter Handlingsplan för överskolning av 6-åringar från förskola/pedagogisk omsorg till förskoleklass/fritidshem i Folkasboskolan. 13(14)

14 8. Förskolechefens sammanfattande analys av kvalitetsredovisningen På förskolorna och fritidshemmet är vi väldigt påverkade av våra miljöer, därför har vi arbetat med att ha stimulerande lärmiljöer som utmanar, lär ger glädje samt lockar till olika lekar. Pedagogerna och förskolechef har ofta diskuterat kring utemiljön, samt lokalerna vilket är några av grundstenarna, för att vi ska kunna ha en hög kvalitet. Andra hörnstenar är personaltäthet, personalens kompetens, antal barn samt sammansättningen av barn i grupperna. Det vi upplever varje termin är svårigheten att få tag i utbildad personal med rätt kompetens. Det allra svåraste är att få utbildad personal till, platser som ligger i ytterkanterna på kommunen. Det tar längre tid att resa dit, samt att de har dåliga kommunikationsmöjligheter. Nu hoppas vi på en förändring på grund av att kommunen troligtvis kommer att ge en möjlighet för barnskötare att läsa till pedagoger. Trots detta har enheterna på vårt förskoleområde en standard som vi kan vara mycket nöjda med. Personalen som finns i verksamheten arbetar för barnens bästa, vilket vi hört av vårdnadshavarna samt utläst av svaren som vi fått från vårdnadshavarnas enkät. På vårterminen aktualiserades Främja likabehandling oavsett etnisk tillhörighet då flera barn med annan härkomst började på några förskolor. Vi är måna om att alla barns tid i förskolan ska vara trygg och att vi ska kunna kommunicera trots språkskiljaktigheter vilket varit svårt. Detta måste vi bli bättre på nästa läsår. Vårt värdegrundsarbete hålls alltid levande och det sker efter arbetsplatsträffarna, på vår reflektionstid med mera. Det är mycket viktigt att alla står upp för en god värdegrund. Ibland sker en större insats gemensamt eller på en enhet. IKT (informationsteknik) har landat hos de flesta pedagoger och de känner att det ger barnen förståelse för sitt lärande, större gemenskap mellan vårdnadshavare, barn och pedagog vid utvecklingssamtalen, barnen tycker att det är roligt samt att det öppnar nya möjligheter för utveckling. Eftersom att vi är på olika stadier ska vi fortsätta det kollegiala lärandet genom att byta personal en gång per läsår under två perioder, ha fler workshops samt utnyttja vår it-pedagog för utveckling. Förhoppningsvis kan vi genom att själva hämta kunskap, få barnen att ifrågasätta saker och utveckla egna saker inom den digitala kompetensen som finns omkring oss. Barnteamet har stöttat oss bra under läsåret. Vi har haft bollplank, andra möten samt delar av teamet har varit ute i verksamheterna och arbetat förebyggande. Det vi sett är att förebyggande arbete är mycket viktigt för alla, nu och i framtiden. Detta måste fortsätta. Förskoleverksamhetens ledningsgrupp har börjat att hitta sin struktur, bland annat när det gäller att hålla utvecklingen levande på enheterna. Sista kompetensutvecklingsdagen detta läsår utvärderade vi våra utvecklingsplaner i blandade grupper. Det intressanta var att vi kom fram till att vi börjat jobba, tänka, reflektera mer och mer lika kring dokumentationen och reflektionerna av vårt utvecklingsarbete. Vi har medvetna och närvarande pedagoger på området. Alla barn och alla elever vill och kan lära. Med vår utvecklingsplan vill vi fortsätta utvecklingsarbetet med att skapa Hallsbergs bra förskolor och skolor till ännu bättre! Pålsboda Inger Andersson, förskolechef 14(14)

Förskolan Gläntans utvecklingsplan läsåret 2016/2017

Förskolan Gläntans utvecklingsplan läsåret 2016/2017 Förskolan Gläntans utvecklingsplan läsåret 2016/2017 1 1. Inledning I Hallsbergs kommun bygger vi landets bästa förskola och skola. Det betyder att våra strategier och arbetssätt är inriktade på att nå

Läs mer

Hjortkvarn- och Pålsbodaområdets Utvecklingsplan läsåret 2017/2018

Hjortkvarn- och Pålsbodaområdets Utvecklingsplan läsåret 2017/2018 Hjortkvarn- och Pålsbodaområdets Utvecklingsplan läsåret 2017/2018 1 1. Inledning I Hallsbergs kommun bygger vi landets bästa förskola och skola. Det betyder att våra strategier och arbetssätt är inriktade

Läs mer

Hjortkvarn- och Pålsbodaområdets förskolor Kvalitetsredovisning 2015/2016

Hjortkvarn- och Pålsbodaområdets förskolor Kvalitetsredovisning 2015/2016 Hjortkvarn- och Pålsbodaområdets förskolor Kvalitetsredovisning 2015/2016 1 (14) Innehåll 1. Inledning... 3 2. Förskolans prioriterade utvecklingsområden 2015-2018... 5 3. Normer och värden... 6 4. Utveckling

Läs mer

Förskoleområde 2 Förskolorna Norrgården, Björkängen och Tranängen Kvalitetsredovisning 2016

Förskoleområde 2 Förskolorna Norrgården, Björkängen och Tranängen Kvalitetsredovisning 2016 Förskoleområde 2 Förskolorna Norrgården, Björkängen och Tranängen Kvalitetsredovisning 2016 1(16) Innehåll 1. Inledning 2. Förskolans prioriterade utvecklingsområden 3. Normer och värden 4. Utveckling

Läs mer

Förskoleområde Fullersta 1 Systematiskt kvalitetsarbete för perioden 2016/2017

Förskoleområde Fullersta 1 Systematiskt kvalitetsarbete för perioden 2016/2017 Förskoleavdelningen Förskoleområde Fullersta 1 Systematiskt kvalitetsarbete för perioden 2016/2017 Varje förskoleenhet arbetar enligt skollagen systematiskt och kontinuerligt med att följa upp verksamheten,

Läs mer

Förskolan Ekhagen, Sköllersta

Förskolan Ekhagen, Sköllersta Kvalitetsredovisning Förskolan Ekhagen, Sköllersta 2016 2017 1(18) Innehåll 1. Inledning 2. Förskolans prioriterade utvecklingsområden 3. Normer och värden 4. Utveckling och lärande 5. Barns inflytande

Läs mer

Verksamhetsplan. Norrga rdens fo rskola 2018/2019. Internt styrdokument

Verksamhetsplan. Norrga rdens fo rskola 2018/2019. Internt styrdokument Verksamhetsplan Norrga rdens fo rskola 2018/2019. Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och åtgärder Dokumentansvarig: Förskolechef Gäller

Läs mer

Utvecklingsplan. Hjortkvarn- och Pålsbodaområdet RAPPORT Datum

Utvecklingsplan. Hjortkvarn- och Pålsbodaområdet RAPPORT Datum RAPPORT 1(19) Bildningsförvaltning Inger Andersson, 0582 686043 Inger.andersson@edu.hallsberg.se Utvecklingsplan Hjortkvarn- och Pålsbodaområdet 2018 2019 2(19) Prioriterade mål Under årets arbete har

Läs mer

Verksamhetsplan Förskolan 2017

Verksamhetsplan Förskolan 2017 Datum Beteckning Sida Kultur- och utbildningsförvaltningen Verksamhetsplan Förskolan 2017 Innehåll Verksamhetsplan... 1 Vision... 3 Inledning... 3 Förutsättningar... 3 Förskolans uppdrag... 5 Prioriterade

Läs mer

Verksamhetsplan Duvans förskola

Verksamhetsplan Duvans förskola Verksamhetsplan 2018-2019 Duvans förskola Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och Åtgärder Reviderad: 2018-08-13 Gäller till: 2019-06-30 1. Verksamhetens förutsättningar

Läs mer

Förskoleområde 2. Förskolorna Norrgården, Björkängen och Tranängen. Utvecklingsplan läsåret 15/16

Förskoleområde 2. Förskolorna Norrgården, Björkängen och Tranängen. Utvecklingsplan läsåret 15/16 Förskoleområde 2 Förskolorna Norrgården, Björkängen och Tranängen Utvecklingsplan läsåret 15/16 1. Inledning I Hallsbergs kommun bygger vi landets bästa förskola och skola. Det betyder att våra strategier

Läs mer

Kvalitetsarbete i förskolan LOKAL ARBETSPLAN 2014-2015

Kvalitetsarbete i förskolan LOKAL ARBETSPLAN 2014-2015 Kvalitetsarbete i förskolan LOKAL ARBETSPLAN 2014-2015 Förskola/avdelning Fyrås förskola Ort Fyrås Hammerdal Ansvarig förskolchef Ewa Ottosson Kontaktinformation Fyrås förskola småfattran Fyrås 565 830

Läs mer

Verksamhetsplan Duvans förskola

Verksamhetsplan Duvans förskola Verksamhetsplan 2017-2018 Duvans förskola Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och Åtgärder Beslutande: Datum och paragraf: Dokumentansvarig: Reviderad: Gäller

Läs mer

Sida 1(14) RAPPORT. Datum Bildningsförvaltningen Anvar Jusufbegovic

Sida 1(14) RAPPORT. Datum Bildningsförvaltningen Anvar Jusufbegovic Bildningsförvaltningen Anvar Jusufbegovic anvar.jusufbegovic@edu.hallsberg.se RAPPORT 1(14) Utvecklingsplan Område Vretstorp Tallbacken och Sagobacken 2018 2019 2(14) Prioriterade mål Under årets arbete

Läs mer

Lokal arbetsplan. Furulunds förskolor HT 2011 VT 2012

Lokal arbetsplan. Furulunds förskolor HT 2011 VT 2012 Lokal arbetsplan Furulunds förskolor HT 2011 VT 2012 1 Arbetet i verksamheten Den lokala arbetsplanen utgår från kvalitetsredovisningen av verksamheten under höstterminen 2010 vårterminen 2011.Här anges

Läs mer

Verksamhetsplan för Ringarens förskola

Verksamhetsplan för Ringarens förskola Verksamhetsplan för Ringarens förskola Läsåret 2015 2016 2 (7) Innehåll Inledning... Fel! Bokmärket är inte definierat. Övergripande mål 2017 för kommunal förskola... 3 Vision och verksamhetsidé för kommunal

Läs mer

Kvalitetsarbete i förskolan

Kvalitetsarbete i förskolan Kvalitetsarbete i förskolan Läsåret 2017-2018 Förskola/avdelning Fyrås förskola Ort Fyrås Ansvarig förskolechef Ewa Ottosson Kontaktinformation Fyrås förskola småfattran Fyrås 565 833 41 Hammerdal 0644-320

Läs mer

VITSIPPANS LOKALA ARBETSPLAN

VITSIPPANS LOKALA ARBETSPLAN VITSIPPANS LOKALA ARBETSPLAN 2016-2017 Innehåll 2016-05-11 Presentation Förskolans värdegrund och uppdrag Normer och värden Utveckling och lärande Barns inflytande Förskola och hem Samverkan med förskoleklass,

Läs mer

Verksamhetsplan Borgens förskola Avdelning Draken 2015-2016

Verksamhetsplan Borgens förskola Avdelning Draken 2015-2016 Verksamhetsplan Borgens förskola Avdelning Draken 2015-2016 September 2015 Verksamhetsplan för Borgens förskola, avdelning Draken 2015-2016 Enhet Borgens förskola Draken 1-5 år Förutsättningar 23 barn

Läs mer

Arbetsplan 2016/2017 för förskolorna:

Arbetsplan 2016/2017 för förskolorna: Arbetsplan 2016/2017 för förskolorna: Eklunda Ekängen Fåraherden Gåsapigan Höskullen Kryddgården I Ur och Skur Lergöken Stallbacken Äventyret Örebro kommun Förvaltningen förskola och skola Förskolorna

Läs mer

Förslag till arbetsplan för Bodals förskolas arbetsplan 2014-2015

Förslag till arbetsplan för Bodals förskolas arbetsplan 2014-2015 Förslag till arbetsplan för Bodals förskolas arbetsplan 2014-2015 Verksamhetsidé: Bodals förskola är en förskola för alla barn där vi tillsammans värnar om att ha en trygg, rolig och lärorik verksamhet

Läs mer

Gläntans kvalitetsredovisning 2015/2016

Gläntans kvalitetsredovisning 2015/2016 Gläntans kvalitetsredovisning 2015/2016 1(13) Innehåll 1. Förskolans prioriterade utvecklingsområden 2. Normer och värden 3. Utveckling och lärande 4. Barns inflytande 5. Förskola och hem 6. Samverkan

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2018-2019 Kvarnga rdens fo rskola Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och Åtgärder Gäller till: 2018-06-30 1. Verksamhetens

Läs mer

Verksamhetsplan. Åbytorps förskola Internt styrdokument

Verksamhetsplan. Åbytorps förskola Internt styrdokument Verksamhetsplan Åbytorps förskola 2017-2018 Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. Mål och Åtgärder Beslutande: Datum och paragraf: Dokumentansvarig:

Läs mer

Förskolan Bullerbyns pedagogiska planering

Förskolan Bullerbyns pedagogiska planering 2017-2018 Barn och utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten Förskolan Bullerbyns pedagogiska planering Bullerbyns vision: Vår förskola ska vara utvecklande, utmanande och lärorik för alla! INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2018-2019 Tra dga rdens fo rskola Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och Åtgärder Reviderad: 2018-05-14 Gäller till: 2019-06-30

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN 2014

LOKAL ARBETSPLAN 2014 LOKAL ARBETSPLAN 2014 FÖRSKOLA: Edsbro förskola 1. UNDERLAG - Våga Visa-enkäten riktad till vårdnadshavare - Självvärdering, riktad till pedagoger Fyll i diagrammet Övergripande Stimulerande lärande 100

Läs mer

Lokal arbetsplan 2013/2014. Örsängets förskola

Lokal arbetsplan 2013/2014. Örsängets förskola Lokal arbetsplan 2013/2014 Örsängets förskola Örsängets förskola arbetar för att erbjuda en god omsorg och trygghet. Vi lägger stor vikt vid den dagliga kontakten, där vi skapar en god relation till vårdnadshavarna

Läs mer

Utvecklingsplan Ryrsjöns förskola. Ht 18-Vt 19

Utvecklingsplan Ryrsjöns förskola. Ht 18-Vt 19 Utvecklingsplan Ryrsjöns förskola Ht 18-Vt 19 Innehållsförteckning Beskrivning av förskolan Inledning Verksamheten Systematiskt kvalitetsarbete Nämndens övergripande mål Förskolans prioriterade områden

Läs mer

Verksamhetsplan för Ringarens förskola

Verksamhetsplan för Ringarens förskola Verksamhetsplan för Ringarens förskola Läsåret 2014-2015 1 Innehå ll Inledning Vård och bildnings vision... 4 Vision och verksamhetsidé för affärsområdet förskola... 4 Övergripande mål 2017 för förskoleverksamheten...

Läs mer

Verksamhetsplan - Systematiskt kvalitetsarbete Hästens förskola Förutsättningar. Verksamhetsidé vision

Verksamhetsplan - Systematiskt kvalitetsarbete Hästens förskola Förutsättningar. Verksamhetsidé vision Förvaltning för livslångt lärande 2015 Verksamhetsplan - Systematiskt kvalitetsarbete Hästens förskola Förutsättningar 76 platser Fyra avdelningar, Röd, Grön, Gul och Blå 1-5 år 14st. förskollärare/barnskötare

Läs mer

Arbetsplan 2015/2016 för förskolorna:

Arbetsplan 2015/2016 för förskolorna: Arbetsplan 2015/2016 för förskolorna: Eklunda Ekängen Fåraherden Gåsapigan Höskullen Kryddgården I Ur och Skur Lergöken Stallbacken Äventyret Örebro kommun Skolområdet Ängen orebro.se Innehållsförteckning

Läs mer

Arbetsplaner. Förskolan Gläntan, avd Krokodilen läsåret 2013-2014

Arbetsplaner. Förskolan Gläntan, avd Krokodilen läsåret 2013-2014 er Förskolan Gläntan, avd Krokodilen läsåret 2013-2014 Inflytande och ansvar Förskolan Gläntan/ Krokodilen Förskolan ska sträva efter att varje barn ska utveckla sin förmåga att ta ansvar för sina handlingar

Läs mer

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Kotten

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Kotten Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för Kotten 2016-2017 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund 3 2. Mål och riktlinjer 4 2.1 Normer och värden 4 2.2 Utveckling och lärande 5-6 2.3 Barns inflytande

Läs mer

TEGELS FÖRSKOLA. Lokal utvecklingsplan för 2013-2017. Reviderad 150130

TEGELS FÖRSKOLA. Lokal utvecklingsplan för 2013-2017. Reviderad 150130 TEGELS FÖRSKOLA Lokal utvecklingsplan för 2013-2017 Reviderad 150130 Planen ska revideras årligen i samband med att nya utvecklingsområden framkommer i det systematiska kvalitetsarbetet. Nedanstående är

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Junibacken

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Junibacken Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2018-2019 Förskolan Junibacken 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning och förutsättningar sidan 4 Normer och värden

Läs mer

Verksamhetsplan. Lillhedens fo rskola 2018/2019. Internt styrdokument

Verksamhetsplan. Lillhedens fo rskola 2018/2019. Internt styrdokument Verksamhetsplan Lillhedens fo rskola 2018/2019. Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och åtgärder Dokumentansvarig: Förskolechef Gäller till:

Läs mer

för Havgårdens förskola

för Havgårdens förskola Verksamhetsplan för Havgårdens förskola H.t.2012- v.t.2013 Beskrivning av vår verksamhet Havgårdens förskola ingår i Nättraby rektorsområde och är den äldsta förskolan i området. Förskolan ligger centralt

Läs mer

Förskoleområde 1. Utvecklingsplan läsåret 18-19

Förskoleområde 1. Utvecklingsplan läsåret 18-19 Förskoleområde 1 Stocksätter, Hässleberg, Tranängen, Mullvaden och Östansjö Utvecklingsplan läsåret 18-19 Allt det barnen gör är svaret på det VI gör Ett svar på det vi gör den pedagogik vi bedriver..

Läs mer

Verksamhetsplan. Solhaga fo rskola Internt styrdokument

Verksamhetsplan. Solhaga fo rskola Internt styrdokument Verksamhetsplan Solhaga fo rskola 2017-2018 Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och Åtgärder Beslutande: Datum och paragraf: Dokumentansvarig:

Läs mer

Verksamhetsplan för Förskolan Björnen 2015-2016

Verksamhetsplan för Förskolan Björnen 2015-2016 Verksamhetsplan för Förskolan Björnen 2015-2016 Enhet 1 avdelning 1-5 år och 6-13 år som är öppen dygnet runt. Verksamheter Dag-, kväll-, natt- och helg Förskola för barn 1-5 år Kväll-, natt- och helg

Läs mer

Förskoleområde 2. Förskolorna Norrgården och Björkängen. Utvecklingsplan läsåret 16/17

Förskoleområde 2. Förskolorna Norrgården och Björkängen. Utvecklingsplan läsåret 16/17 Förskoleområde 2 Förskolorna Norrgården och Björkängen Utvecklingsplan läsåret 16/17 1. Inledning I Hallsbergs kommun bygger vi landets bästa förskola och skola. Det betyder att våra strategier och arbetssätt

Läs mer

Marieberg förskola. Andel med pedagogisk högskoleutbildning

Marieberg förskola. Andel med pedagogisk högskoleutbildning Kvalitetsredovisningens syfte är att vara ett led i den kontinuerliga uppföljningen och utvärderingen på varje förskola. Den skall ge information om verksamheten och dess måluppfyllelse samt vilka åtgärder

Läs mer

Arbetsplan/ Verksamhetsplan 2018/2019

Arbetsplan/ Verksamhetsplan 2018/2019 Arbetsplan/ Verksamhetsplan 2018/2019 1 Innehållsförteckning: Inledning...3 Syfte...3 Vision och verksamhetsinriktning...4 Organisation...4 Mål, barns rättigheter / pedagogers skyldigheter...5 Föräldrasamverkan...8

Läs mer

Arbetsplan För förskolorna Hattstugan, Oskarstorget och Rynningeåsen

Arbetsplan För förskolorna Hattstugan, Oskarstorget och Rynningeåsen Arbetsplan För förskolorna Hattstugan, Oskarstorget och Rynningeåsen 2017-2018 Innehållsförteckning 1. Inledning 2. Förutsättningar 3. Läroplansmål Normer och värden 4. Läroplansmål Utveckling och lärande

Läs mer

Spekeröds förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Spekeröds förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Spekeröds förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår: 2017/2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016/2017 Förskolan Villekulla Avdelning Norrgården

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016/2017 Förskolan Villekulla Avdelning Norrgården 2016 Barn och utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016/2017 Förskolan Villekulla Avdelning Norrgården Norrgårdens vision: Trygghet, glädje, utveckling! INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Lokal arbetsplan för Eneryda förskola

Lokal arbetsplan för Eneryda förskola Utbildningsförvaltningen Lokal arbetsplan för Eneryda förskola 2013-2014 Innehållsförteckning 1 Presentation av förskolan. 3 2 Årets utvecklingsområden. 4 3 Normer och värden 5 4 Utveckling och lärande.

Läs mer

Kvalitetsrapport läsåret 15/16. Förskolan Skattegården 72 A-B Förskolan Skrivaregatan 19B Förskolan Skäggetorp C 30B

Kvalitetsrapport läsåret 15/16. Förskolan Skattegården 72 A-B Förskolan Skrivaregatan 19B Förskolan Skäggetorp C 30B Kvalitetsrapport läsåret 15/16 Förskolan Skattegården 72 A-B Förskolan Skrivaregatan 19B Förskolan Skäggetorp C 30B 2 Innehåll NORMER OCH VÄRDEN... 3 SAMMANFATTNING... 3 Mål... 3 Resultat... 3 Analys...

Läs mer

2.1 Normer och värden

2.1 Normer och värden 2.1 Normer och värden Förskolan ska aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla förståelse för vårt samhälles gemensamma demokratiska värderingar och efterhand omfatta dem. (Lpfö98 rev.2010,

Läs mer

Verksamhetsplan för Åbytorps Förskola 2015-2016

Verksamhetsplan för Åbytorps Förskola 2015-2016 Enheter Verksamhetsplan för Åbytorps Förskola 2015-2016 Geten 1-3 år Gurkan 3-5 år Leoparden 3-5 år Kantarellen 1-5 år Blåsippan 1-5 år Verksamheter Förskola för barn från 1-5 år Förutsättningar Inskrivna

Läs mer

Årsberättelse 2013/2014

Årsberättelse 2013/2014 Årsberättelse 2013/2014 Bomhus förskoleområde Förskolechef Ewa Åberg Biträdande förskolechefer Ingrid Ahlén Nina Larsson Eva Lindgren 1 Bomhus förskoleområde 2013/2014 Inom Bomhus förskoleområde finns

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2017-2018 Malmens fo rskola Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och Åtgärder Beslutande: Datum och paragraf: Dokumentansvarig:

Läs mer

Sida 1(17) RAPPORT. Datum Bildningsförvaltningen Förskolan Ekhagen, Kvalitetsredovisning

Sida 1(17) RAPPORT. Datum Bildningsförvaltningen Förskolan Ekhagen, Kvalitetsredovisning RAPPORT 1(17) Bildningsförvaltningen Förskolan Ekhagen, 0582-686316 forskolan.ekhagen@edu.hallsberg.se Kvalitetsredovisning Förskolan Ekhagen 2017 2018 2(17) Sammanfattning Förskolan Ekhagen startade höstterminen

Läs mer

Arbetsplan 2015/2016. Hasselbackens förskola Skolförvaltning sydväst

Arbetsplan 2015/2016. Hasselbackens förskola Skolförvaltning sydväst Arbetsplan 2015/2016 Hasselbackens förskola Skolförvaltning sydväst Innehåll Inledning... 1 Förutsättningar... 2 Läroplansmål - normer och värden... 3 Läroplansmål - utveckling och lärande... 4 Läroplansmål

Läs mer

Arbetsplaner Förskolan Gläntan, avd Hajen läsåret

Arbetsplaner Förskolan Gläntan, avd Hajen läsåret er Förskolan Gläntan, avd Hajen läsåret 2013-2014 Inflytande och ansvar Förskolan Gläntan, avd.hajen Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin förmåga att ta ansvar för sina handlingar och

Läs mer

Kullsta förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Kullsta förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Kullsta förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår: 2016/2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola a

Läs mer

Redovisning av systematiskt kvalitetsarbete Kingelstad Byskola skola

Redovisning av systematiskt kvalitetsarbete Kingelstad Byskola skola 1 Redovisning av systematiskt kvalitetsarbete 2016 Kingelstad Byskola skola 2 1. Kortfattad beskrivning av verksamheten Kingelstad Byskola HB startade i december 2012 med förskola. Efter att ha fått tillstånd

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Bergabacken

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Bergabacken Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2018-2019 Förskolan Bergabacken 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning och Förutsättningar sidan 4 Normer och värden

Läs mer

Arbetsplan för förskolan Baronen. Läsåret

Arbetsplan för förskolan Baronen. Läsåret Arbetsplan för förskolan Baronen Läsåret 2018-2019 Förskolans arbete utgår från följande lagar och styrdokument: Skollagen(2010:800) Läroplanen för förskola (Lpfö-98/16) Lag om förbud mot diskriminering

Läs mer

Arbetsplan för förskolorna Adolfsbergs Intraprenad

Arbetsplan för förskolorna Adolfsbergs Intraprenad Arbetsplan för förskolorna Adolfsbergs Intraprenad 2016-2017 Skutan Skeppet Glommagården Adolfsbergsskolans förskola 1 Vår verksamhetsidé Alla barn och vuxna ska känna sig välkomna i vår verksamhet. Det

Läs mer

Arbetsplan för Blåklockans förskola.

Arbetsplan för Blåklockans förskola. Arbetsplan för Blåklockans förskola. Vision för förskolor och skolor i Oxelösunds kommun. Oxelösund ska bli känd som en av Sveriges bästa förskole-och skolkommuner. Blåklockans förskola ligger i ett villa

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN 2014

LOKAL ARBETSPLAN 2014 LOKAL ARBETSPLAN 2014 FÖRSKOLA: Skarsjö förskola 1. UNDERLAG - Våga Visa-enkäten riktad till föräldrar - Självvärdering, riktad till pedagoger Fyll i diagrammet Övergripande Stimulerande lärande 100 80

Läs mer

ARBETSPLAN FÖR STENINGE FÖRSKOLOR

ARBETSPLAN FÖR STENINGE FÖRSKOLOR SIG3000, v4.0, 2012-09-24 2017-06-30 ARBETSPLAN FÖR STENINGE FÖRSKOLOR [Skriv rubrik] Steninge förskolor 2017-2018 Vår vision och verksamhetsidé: Vår verksamhetsidé bygger på demokratiska värden, där pedagogens

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING FÖRSKOLAN EKHAGEN LÄSÅRET

KVALITETSREDOVISNING FÖRSKOLAN EKHAGEN LÄSÅRET KVALITETSREDOVISNING FÖRSKOLAN EKHAGEN LÄSÅRET 2014-2015 Innehållsförteckning Inledning...3 Åtgärder enligt föregående kvalitetsredovisning...3 Underlag och rutiner...3 Organisation och förutsättningar...3

Läs mer

Förskoleområde Trångsund 2016

Förskoleområde Trångsund 2016 SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE 2016 Förskoleområde Trångsund 2016 Varje förskoleenhet arbetar enligt skollagen systematiskt och kontinuerligt med att följa upp verksamheten, analysera resultaten och med

Läs mer

Arbetsplan 2015/2016

Arbetsplan 2015/2016 Arbetsplan 2015/2016 Reviderad nov 2015 Varje dag är en dag fylld av glädje, trygghet lek och lärande Förskolor öster område 2; Kameleonten, Måsen och Snöstjärnan. Förskolenämnd VÅR VERKSAMHET Från och

Läs mer

Förskoleområde 2 Förskolorna Norrgården, Björkängen och Tranängen Kvalitetsredovisning 2016

Förskoleområde 2 Förskolorna Norrgården, Björkängen och Tranängen Kvalitetsredovisning 2016 Förskoleområde 2 Förskolorna Norrgården, Björkängen och Tranängen Kvalitetsredovisning 2016 1(20) Innehåll 1. Inledning 2. Förskolans prioriterade utvecklingsområden 3. Normer och värden 4. Utveckling

Läs mer

Kvalitetsanalys för Lyckolundens föräldrakooperativ läsåret 2013/14

Kvalitetsanalys för Lyckolundens föräldrakooperativ läsåret 2013/14 Datum 1 (9) Kvalitetsanalys för Lyckolundens föräldrakooperativ läsåret 2013/14 Varje förskola har enligt skollagen ansvar för att systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen.

Läs mer

Utvecklingsplansplan för förskolan Sagobacken läså ret 2015/2016

Utvecklingsplansplan för förskolan Sagobacken läså ret 2015/2016 Utvecklingsplansplan för förskolan Sagobacken läså ret 2015/2016 1. Inledning I Hallsbergs kommun bygger vi landets bästa förskola och skola. Det betyder att våra strategier och arbetssätt är inriktade

Läs mer

Senast ändrat

Senast ändrat Köpings kommun Arbetsplan för Hattstugan Läsår 2015 2016 Lena Westling, Malin Arvidson, Monica Viborg, Ramona Vikman 2015 09 18 Vad är en arbetsplan? Förskolan är en egen skolform och ingår i samhällets

Läs mer

Backeboskolans förskola. Nacka kommun

Backeboskolans förskola. Nacka kommun Backeboskolans förskola Nacka kommun Observationen genomfördes av: Gunilla Biehl Nacka kommun Inger Dobson Danderyds kommun Vecka 15, 2018 Innehållsförteckning Kort om förskolan Observatörernas bild Hur

Läs mer

Lokal arbetsplan la sa r 2014/15

Lokal arbetsplan la sa r 2014/15 Lokal arbetsplan la sa r 2014/15 Förskolan Bäcken Sunne kommun Postadress Besöksadress Telefon och fax Internet Giro och org nr Sunne Kommun Sunne RO växel www.sunne.se 744-2684 bankgiro 40. Skäggebergsskolan

Läs mer

Verksamhetsplan för Borgens förskola. avdelning Örnen 2015-2016

Verksamhetsplan för Borgens förskola. avdelning Örnen 2015-2016 Verksamhetsplan för Borgens förskola avdelning Örnen 2015-2016 September 2015 Verksamhetsplan för Borgens förskola, avdelning Örnen - 2015/2016 Enhet Örnen Förskoleverksamhet för 1-5 år Förutsättningar

Läs mer

Förskolan Bullerbyns pedagogiska planering

Förskolan Bullerbyns pedagogiska planering 2018-2019 Barn och utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten Förskolan Bullerbyns pedagogiska planering Förskolechef Åsa Iversen Bullerbyns vision: Vår förskola ska vara utvecklande, utmanande och

Läs mer

Lokal handlingsplan. Läsåret 2013/2014. Alla är olika och lika bra. utifrån de prioriterade målen ur Läroplan för förskolan Lpfö 98 Reviderad 2010

Lokal handlingsplan. Läsåret 2013/2014. Alla är olika och lika bra. utifrån de prioriterade målen ur Läroplan för förskolan Lpfö 98 Reviderad 2010 131014 Lokal handlingsplan utifrån de prioriterade målen ur Läroplan för förskolan Lpfö 98 Reviderad 2010 Alla är olika och lika bra Läsåret 2013/2014 NORMER OCH VÄRDEN Ett eller två prioriterade strävansmål

Läs mer

Förskolan Lejonkulans pedagogiska planering

Förskolan Lejonkulans pedagogiska planering 2016 Barn och utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten Förskolan Lejonkulans pedagogiska planering Lejonkulans vision: Trygghet, glädje, utveckling! INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Inledning sid. 2 2. Normer

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2014/15 Förskolan Berguven

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2014/15 Förskolan Berguven Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2014/15 Förskolan Berguven 1 2 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning sidan 4 Förutsättningar sidan 4 Normer och värden

Läs mer

Arbetsplan för Stockens förskola Läsåret 2014/2015

Arbetsplan för Stockens förskola Läsåret 2014/2015 Barn- och ungdomsförvaltningens vision: Lärande Samskapande Styrkebaserad Lust att lära Vi sätter Lärandet i centrum för barn, elever, medarbetare och ledare Vi skapar delaktighet som präglas av att vi

Läs mer

Arbetsplan för Norrby förskolor 2017/2018

Arbetsplan för Norrby förskolor 2017/2018 Arbetsplan för Norrby förskolor 2017/2018 Presentation av Norrby Förskolor Norrby förskolor består av Hästskon och Pettersberg. Hästskon har 11 avdelningar fördelade i två hus. Pettersberg är en storavdelning

Läs mer

Hallsbergs kommun Kultur- och utbildningsförvaltningen. Arbetsplaner Förskolan Tallbacken 2013 2014

Hallsbergs kommun Kultur- och utbildningsförvaltningen. Arbetsplaner Förskolan Tallbacken 2013 2014 Hallsbergs kommun Kultur- och utbildningsförvaltningen Arbetsplaner Förskolan Tallbacken 2013 2014 Inledning Detta är Förskolan Tallbackens arbetsplaner för 2013 2014. Här beskriver vi hur vi arbetar mot

Läs mer

Läsåret 2012/2013. Förskolan skall sträva efter att varje barn utvecklar öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar. (LpFö98)

Läsåret 2012/2013. Förskolan skall sträva efter att varje barn utvecklar öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar. (LpFö98) Handlingsplan för Vattenliljans förskola 2012-12-05 Detta dokument ligger till grund för arbetet i förskolan och innehåller nedbrutna mål från Lpfö98 och Nyköpings kommuns tjänstegarantier. Normer och

Läs mer

Verksamhetsidé för Solkattens förskola

Verksamhetsidé för Solkattens förskola Verksamhetsidé för Solkattens förskola VERKSAMHETSIDÉ Solkattens förskola är en demokratisk mötesplats för barns lek, lärande och utveckling, inflytande och delaktighet. En välkomnande förskola som genomsyras

Läs mer

Arbetsplan för förskolan Slottet. Läsåret

Arbetsplan för förskolan Slottet. Läsåret Arbetsplan för förskolan Slottet Läsåret 2018-2019 Förskolans arbete utgår från följande lagar och styrdokument: Skollagen(2010:800) Läroplanen för förskola Lag om förbud mot diskriminering och annan kränkande

Läs mer

Futura International Pre-school. Danderyd

Futura International Pre-school. Danderyd Futura International Pre-school Danderyd Observationen genomfördes av: Helena Aldén, Upplands Väsby Susanne Arvidsson Stridsman, Nacka Veckorna 12, 2018 Innehållsförteckning Kort om förskolan Observatörernas

Läs mer

Lokal arbetsplan 2013/2014. Rensbackens förskola

Lokal arbetsplan 2013/2014. Rensbackens förskola Lokal arbetsplan 2013/2014 Rensbackens förskola Rensbackens förskola arbetar för att erbjuda en god omsorg och trygghet. Vi tar tillvara både inne- och utemiljön på ett medvetet sätt. Miljön är formad

Läs mer

Sida 1(16) RAPPORT. Datum Bildningsförvaltningen Förskolan Ekhagen,

Sida 1(16) RAPPORT. Datum Bildningsförvaltningen Förskolan Ekhagen, Bildningsförvaltningen Förskolan Ekhagen, 0582 686316 forskolan.ekhagen@hallsberg.se RAPPORT 1(16) Utvecklingsplan Förskolan Ekhagen 2018 2019 2(16) Prioriterade mål Under årets arbete har den kontinuerliga

Läs mer

Kvalitetsrapport - Mjöbäcks förskola. Pirkko Ahnberg, förskolechef 2016

Kvalitetsrapport - Mjöbäcks förskola. Pirkko Ahnberg, förskolechef 2016 Kvalitetsrapport - Pirkko Ahnberg, förskolechef 2016 Innehåll Innehåll... 2 1. Systematiskt kvalitetsarbete... 3 1.1. Syfte och mål... 3 1.2. Ett kvalitetsarbete som leder mot målen... 3 xx förskola...

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Vitsippan 2015

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Vitsippan 2015 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola Vitsippan 2015 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE 3 REDOVISNING AV UPPDRAG Varje barns kunskapsutveckling skall stärkas... I Trollhättan skall alla

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN Vimpelns Förskola 2014/2015

VERKSAMHETSPLAN Vimpelns Förskola 2014/2015 VERKSAMHETSPLAN Vimpelns Förskola 2014/2015 2.1 NORMER OCH VÄRDEN 1 Mål för likabehandlingsarbetet Mål Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar Öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar Förmåga

Läs mer

SJÄLVSKATTNING. ett verktyg i det systematiska kvalitetsarbetet

SJÄLVSKATTNING. ett verktyg i det systematiska kvalitetsarbetet SJÄLVSKATTNING ett verktyg i det systematiska kvalitetsarbetet TYCK TILL OM FÖRSKOLANS KVALITET! Självskattningen består av 6 frågor. Frågorna följs av påståenden som är fördelade på en skala 7 som du

Läs mer

Arbetsplan för Violen

Arbetsplan för Violen Köpings kommun Arbetsplan för Violen Läsår 2015 2016 Administratör 2015 09 18 Lena Berglind, Ann Christine Larsson, Kristin Aderlind Vad är en arbetsplan? Förskolan är en egen skolform och ingår i samhällets

Läs mer

Förskolan Vindan. Förskolan Vindan. Vindan är en förskola med en avdelning för barn 1-6 år. Arbetslaget består av:

Förskolan Vindan. Förskolan Vindan. Vindan är en förskola med en avdelning för barn 1-6 år. Arbetslaget består av: Verksamhetsplan 2016 Förskolan Vindan Förskolan Vindan Vindan är en förskola med en avdelning för barn 1-6 år. Arbetslaget består av: 5 förskollärare 2 barnskötare 1 kokerska 1 lokalvårdare på deltid Förskolechef

Läs mer

Sagobacken och Tallbacken Utvecklingsplan 2016/2017

Sagobacken och Tallbacken Utvecklingsplan 2016/2017 Sagobacken och Tallbacken Utvecklingsplan 2016/2017 Innehåll 1. Inledning vision och ledningsdeklaration 2. Tallbacken och Sagobacken 3. Förskolornas systematiska kvalitetsarbete 4. Förskolans årshjul

Läs mer

Mjölnargränds förskola

Mjölnargränds förskola Mjölnargränds förskola Avdelning Orange Syftet med denna arbetsplan är att: Tydliggöra förskolans uppdrag utifrån olika styrdokument. Tydliggöra förskolan Mjölnargränds egna utvecklingsområden 2018/2019

Läs mer

Förskoleområde 1. Utvecklingsplan läsåret 15/16

Förskoleområde 1. Utvecklingsplan läsåret 15/16 Förskoleområde 1 Stocksätter, Hässleberg och Östansjö Utvecklingsplan läsåret 15/16 Allt det barnen gör är svaret på det VI gör Ett svar på det vi gör den pedagogik vi bedriver.. Inte svaret på vilka barn

Läs mer

Pedagogisk planering. Verksamhetsåret 2018/19. Förskolan Lyckan. Nattis

Pedagogisk planering. Verksamhetsåret 2018/19. Förskolan Lyckan. Nattis Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2018/19 Förskolan Lyckan Nattis 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning och Förutsättningar sidan 4 Normer och värden

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2014/15 Förskolan Junibacken

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2014/15 Förskolan Junibacken Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2014/15 Förskolan Junibacken 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning sidan 4 Förutsättningar sidan 4 Normer och värden

Läs mer

Utvecklingsplan Gossagårdens förskola. Ht 2017 och Vt 2018

Utvecklingsplan Gossagårdens förskola. Ht 2017 och Vt 2018 Utvecklingsplan Gossagårdens förskola Ht 2017 och Vt 2018 Innehållsförteckning Beskrivning av förskolan Inledning Verksamheten Systematiskt kvalitetsarbete Nämndens övergripande mål Förskolans prioriterade

Läs mer

Arbetsplan 2013 Lillbergets/Kilsmyrans förskolor Sydöstra området

Arbetsplan 2013 Lillbergets/Kilsmyrans förskolor Sydöstra området Arbetsplan 2013 Lillbergets/Kilsmyrans förskolor Sydöstra området NORMER OCH VÄRDEN Varje enhet har ett väl fungerande och förebyggande likabehandlingsarbete och en väl dokumenterad likabehandlingsplan

Läs mer