Kvalitetsredovisning Förskolan Treudden Läsåret

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kvalitetsredovisning Förskolan Treudden Läsåret"

Transkript

1 Kvalitetsredovisning Förskolan Treudden Läsåret (21)

2 Innehåll 1. Inledning 2. Förskolans prioriterade utvecklingsområden 3. Normer och värden 4. Utveckling och lärande 5. Barns inflytande 6. Förskola och hem 7. Samverkan med förskoleklassen, skolan och fritidshemmet 8. Förskolechefens sammanfattande analys av kvalitetsredovisningen 2(21)

3 1. Inledning Vår vision är att alla barn, vårdnadshavare och pedagoger på förskolan Treudden ska trivas, utvecklas och känna sig trygga i vår verksamhet. Vi ser barnen som kompetenta, ständigt utvecklande och lärande individer som ska ges möjlighet att vara delaktiga och ha inflytande över förskolans verksamhet. Viktigt för lärande är att det sker i ett för barnen meningsfullt sammanhang. Vi pedagoger lyssnar in barnens intressen, tankar och idéer för att skapa en lärande miljö där barnens nyfikenhet och lust att lära är i fokus. Vi pedagoger inspirerar och utmanar ständigt barnen utifrån varje individs individuella förutsättningar, vi har en stark tilltro till det kompetenta barnet. Leken är central i vår verksamhet och får således ett stort utrymme på vår förskola. Vi ser leken som ett naturligt verktyg för lärande och socialt samspel. Tillsammans med barn och vårdnadshavare försöker vi skapa en inspirerande, lärorik och tilltalande inomhus- och utemiljö. En miljö som utmanar barnen och därmed skapar lust och nyfikenhet till lek, lärande och utveckling. Vår verksamhet bedrivs till stor del i vår utomhusmiljö då förskolan har en tydlig utomhusprofilering där vi fokuserar på utomhuspedagogikens betydelse för barns utveckling och lärande. Förskolan Treuddens utomhusprofilering genomsyrar hela dess verksamhet. Där målet är att varje barn ska visa respekt för allt levande och omsorg för sin närmiljö. Förskolans personal är aktiva, engagerade och närvarande för att barnens nyfikenhet, lust och förmåga att utforska och undersöka naturens möjligheter stimuleras och utvecklas. Den röda tråden i verksamheten är att påvisa allemansrättens betydelse för att öka barnens förståelse att värna om vår natur och miljö. 1.1 Åtgärder enligt föregående kvalitetsredovisning Enligt föregående kvalitetsredovisning har vi arbetat med följande åtgärder för utveckling: Förskolan har fortsatt sitt aktiva arbete med Allemansrättens betydelse för att öka barnens förståelse om dess innebörd och relevans. Förskolan har under året befäst och utvecklat arbetet med samtalsmallarna vid utvecklingssamtal och för den pedagogiska dokumentationen av barnens progression. Arbetet med att skapa en djupare insyn för vårdnadshavarna i verksamheten har varit prioriterat sedan föregående kvalitetsredovisning. Detta sker via blogg, månadsbrev, uppsatt dokumentation m.fl. 3(21)

4 1.2 Förskolans underlag och rutiner för det systematiska kvalitetsarbetet Avstämning utvecklingsplan samt Planen mot diskriminering och kränkande behandling Januari Utvecklingssamtalsmallar (samtal mellan nov-mars) Utvecklingssamtalsmallar (samtal mellan nov-mars) Avstämning utvecklingsplan Planen mot diskriminering och kränkande behandling (färdig senast 31/10) Utvecklingsplan med smarta mål som går att utvärdera (färdig senast 30/9) November Oktober September December Augusti Vad tar vi med oss till nästa läsår och omformulerar det till smarta mål i utvecklingsplanen, åtgärder enligt kvalitetsredovisningen. PLANERA GENOMFÖRA Hur jobbar vi mot målen? Kontinuerliga avstämningar under året. FÖRBÄTTRA OCH REDOVISA Juli UTVÄRDERA Februari Juni Mars Maj April Kvalitetsredovisning: Resultat, analys och utvärdering av enkäter samt utvecklingsplan. Avstämning utvecklingsplan samt Planen mot diskriminering och kränkande behandling Kommungemensamma enkäter till vårdnadshavare Utvärdering av Planen mot diskriminering och kränkande behandling på APT. Personalen har under läsåret arbetat kontinuerligt med pedagogisk dokumentation där lärplattan har var ett centralt pedagogiskt verktyg. Under året har detta arbete utvecklats genom att personalen har fått vidareutbildning i pedagogisk dokumentation och arbetet med fjolårets nya samtalsmallar har fortskridit. Förskolan har under året arbetat systematiskt med att förankra planen mot diskriminering och kränkande behandling bland barn, personal samt vårdnadshavare. 4(21)

5 1.3 Förskolans organisation och förutsättningar Förskolan Treudden består av tre hemvister, Stubben, Stacken och I Ur och Skur Skogen. De minsta barnen börjar på Stubben för att senare gå vidare till antingen Stacken eller Skogen. Förskolan Treudden har en naturprofil där hemvisten Skogen är en I Ur och Skur hemvist. De övriga hemvisterna använder också naturen och utomhusmiljön som en pedagogisk arena. Mulle, Knytte och Knopp är återkommande i Treuddens pedagogiska vardag tillsammans med barnen. I dagsläget finns 54 barn på hela förskolan Treudden. Många vårdnadshavare i Sköllersta söker sig till Treudden för att de är intresserade av Treuddens utomhusprofilering. Än så länge får vårdnadshavarna ställa sina barn i kö till hemvisten Skogen I Ur o Skur. Förskolan är inne i en omorganisationsfas där önskemålet är att barnen automatiskt går till Skogen I Ur o Skur när man har åldern inne. På förskolan Treudden jobbar i dagsläget 3 förskollärare och 7 barnskötare. Runt omkring Treudden finns rika möjligheter till utevistelse med bland annat en inhägnad skog, en stor gård samt att hemvisten Skogen har ett eget hus, vindskydd och lekmaterial ca 300 meter från förskolan. Förskolan Treudden nyttjar även de möjligheter till lek och utforskande som återfinns i Sköllersta i form av skog och lekplatser. Barnhälsoteamet består av en specialpedagog och en kurator. Dessa har i samråd med förskolechefen, konsulterat och kommit fram till hur man ska gå vidare med ärenden som varit aktuella. Ibland har även talpedagog och skolpsykolog funnits med. Processledarna från de bägge förskolorna i Sköllersta har under året haft regelbundna träffar varje vecka med förskolechefen. Processledarna har även haft gemensamma träffar med processledare från övriga förskolor inom Hallsbergs kommuns Östra område samt även i centrala Hallsberg. 5(21)

6 2. Förskolans prioriterade utvecklingsområden Främjandet av en språkutvecklande miljö Alla barn skall möta en språkutvecklande miljö på förskolan Treudden. Bildningsförvaltningens mål är att alla barn skall kunna läsa i skolår ett, förskolans förberedande arbete med att skapa en språkutvecklande miljö är då viktigt. IKT och pedagogisk dokumentation Förskolan Treudden kommer att jobba aktivt med olika IKT-redskap och bland annat koppla detta till förskolans pedagogiska dokumentation. IKT kommer att finnas med som en röd tråd i verksamheten, framförallt när det gäller utvecklingssamtal, språkutvecklande aktiviteter, barns inflytande, bloggar samt samverkan med hemmen och vårdnadshavarna. Värdegrundsarbete Värdegrundsarbetet tillsammans med barnen i förskolan är ett ständigt pågående arbete. I Sköllerstas förskolor är trygghetsarbetet väldigt viktigt. Under kommande år ligger fokus på att förankra planen mot diskriminering och kränkande behandling bland barnen, personalen samt vårdnadshavarna. Personalen kommer under det kommande året att arbeta aktivt med litteratur med fokus på den professionella barnsynen och bemötande. Resultat och analys från samtliga delar av våra prioriterade områden finns beskrivet under de olika målrubrikerna som följer i den fortsatta texten. 6(21)

7 3. Normer och värden Förskolans mål Planen mot diskriminering och kränkande behandling skall vara ett levande dokument i hela verksamheten. Stärka barnets egen identitet utifrån att alla har lika värde. Aktiviteter Förskolan har upprättat en ny plan mot diskriminering och kränkande behandling som vi sedan arbetat utifrån under hela året. Planen har funnits tillgänglig för vårdnadshavare på hemsidan, läsexemplar i hallen samt att vi bifogat denna som infobrev från respektive hemvist. I exempelvis hemvisten Skogen har detta utmynnat i att vi har jobbat med att barnen ska lyssna på varandra i samlingar. När man räckt upp handen och har ordet får man hålla i pratbollen Niklas. Vi har också haft flera samråd där alla fått ge förslag, tex matråd och när vi namngav vår nya hinderbana. Barnen får uppleva att allas förslag är värdefulla och att alla får chansen att påverka. Genom materialet Lille Lustig har vi behandlat allas lika värde. Barnen i gruppen har många frågor kring könsidentitet, och vid återkommande tillfällen i den dagliga verksamheten håller vi diskussioner kring ämnen som att man får klä sig som man vill oavsett kön, vem man får vara kär i, och könsrelaterade accessoarer osv. Vi har arbetat med barnens förståelse om det sociala samspelet. Aktiviteter kopplade till detta har bland annat skett i arbete i smågrupper med fokus på vårt värdegrundsarbete Vi har även använt oss av litteratur för barnen som utgångspunkt när vi tillsammans med barnen reflekterat kring normer och värden. På hemvisten Stacken har detta arbetet konkret utmynnat i ett tematiskt arbete kring Sagan om den fula ankungen. På hemvisten Stubben har bilder på barnen använts genom att ha de uppsatta på väggen och även med i samlingssituationer. Detta för att skapa trygghet i barngruppen. Vi har arbetat med konkreta situationer och händelser med fokus på hur man visar respekt och hänsyn för varandra, vår natur och närmiljö (inne samt ute). Vi har samtalat med barnen om att vi ska visa omsorg och respekt för allt levande och vår närmiljö. Detta har vi gjort i vardagen med även när vi har Knopp, Knytte och Mulle, då vi har arbetat aktivt med allemansrätten tillsammans med barnen. Under året har förskolans personal arbetat aktivt med att skapa en djupare insikt för barnens vårdnadshavare i det dagliga arbetet och även med fokus på hur förskolan arbetar med planen kring diskriminering och kränkande behandling. Detta har genomförts via olika informationskanaler så som infobrev, utvecklingssamtal, dokumentationer, lärplatta med dagligt bildspel, blogg, familjekvällar samt daglig dialog. 7(21)

8 Bedömning och resultat Genom samtliga aktiviteter som har genomförts under året så är upplevelsen av oss pedagoger att budskapet i de olika sagorna/teman, samlingarna samt den dagliga verksamheten som respektive hemvist har jobbat med skapar en ökad förståelse för hur man bemöter andra, blir mer självständig, får en bättre självbild, bli trygg i barngruppen och tillsammans med de vuxna. Barnen på förskolan har utvecklat sin empatiska förmåga och sin förmåga att lyssna på varandra. Vi känner att de ökat sin förmåga att förstå och uppskatta olikheter mellan människor. Barnen är måna om varandra och vill hjälpa varandra när tillfälle ges. De är medvetna och accepterande om att tjejer och killar får se ut hur som helst och vara kär i vem som helst. När barnen behövt hjälp och stöd i konfliktsituationer har de sökt upp en vuxen för att få vägledning. Vi har funnits nära barnen, hjälpt dem i samspelet och att reda ut det som uppstått. Samtal har ständigt pågått i vardagen kring hur man ska bemöta varandra utifrån händelser, sagor, arbetsmaterial och andra upplevelser vi gör tillsammans. Genom arbetet med Knopp, Knytte och Mulle har barnen ökat sin medvetenhet om att visa respekt för naturen sin närmiljö och allemansrätten. Detta arbete går som en röd tråd i arbetet tillsammans med barnen på förskolan Treudden. Vi ser också att barnen ofta vägleder och sätter gränser åt varandra. De säger till när de inte vill och visar detta genom stopphanden eller när någon gör något orätt. De berömmer också och visar tillgivenhet mot varandra och de vuxna. Uppfyllt Delvis uppfyllt Ej uppfyllt X Analys Genom hemvisternas återkommande temaarbeten och det dagliga nära arbetet tillsammans med barnen på förskolan Treudden så är hela tiden normer och värden aktuellt. Det är något som vi konstant arbetar med i samtliga möten och relationer. Detta utmynnar i att vi kan vara delaktiga i att vägleda och stötta barnen i deras lek, samspel, konflikthantering och sociala färdigheter, vilket har skapat trygghet och gett dem verktyg för att kunna visa hänsyn och respekt samt vara omtänksamma om varandra. Vårt sätt att bemöta och vägleda barnen har skapat bra förutsättningar för ett gott resultat i vårt värdegrundsarbete. Vi ser att det är viktigt att tidigt arbeta med värdegrundsfrågor redan från det att barnen börjar i vår verksamhet. Vi utmanas ständigt i att stötta, vägleda och främja det sociala samspelet mellan alla barn. Miljöaspekten har alltid en stor del på förskolan Treudden och detta är genomgående från de allra minsta barnen till de största. Förskolan jobbar kontinuerligt med Knopp, Knytte och Mulle. Detta arbete resulterar i ett ökat miljömedvetande kring och förståelse för människans påverkan på vår miljö. Allemansrätten och vikten av att värna om miljön är centralt i arbetet 8(21)

9 tillsammans med barnen och personalen ser att barnen får en fördjupad syn kring sin närmiljö och vikten av att leva i samklang med naturen. Åtgärder för utveckling Under kommande år kommer förskolan Treudden att fortsätta arbetet med fokus på miljö och natur. Allemansrätten kommer att ha en central roll inom de temaarbeten som kommer att genomföras på respektive hemvist. Miljötemat skapar goda förutsättningar att aktivt arbete med normer och värden tillsammans med våra barn på förskolan. Likabehandlingsplanen kommer även den att vara central i kommande års arbete, med fokus på genus och vikten av att respektera alla människors lika värde. Bland annat kommer det att utmynna i ett medvetet och systematiskt arbete med de olika inslagen i likabehandlingsplanen t ex genusveckor, kompisveckor etc. 9(21)

10 4. Utveckling och lärande Förskolans mål Personalen i förskolan skall arbeta aktivt för en språkutvecklande miljö kring barnen. Jobba aktivt tillsammans med barnen för barnens förståelse av naturen Aktiviteter Barnens lek används medvetet för att främja barnens språkutveckling genom att personalen är närvarande, lyhörda och engagerade. Stacken har under en förmiddag i veckan jobbat mer aktivt i två språkgrupper för att främja språkutvecklingen. Stubbens dagligen återkommande sångsamlingar har varit ett led i att främja barnens språkutveckling. Vi skapar ett sammanhängande och meningsfullt lärande genom att arbeta tematiskt då vi utgår från barnens erfarenheter och intressen. Utifrån boken Buster Baktus startade vi temat tvätta händerna. Vi har arbetat med siffror, former, talföljd, lika/olika, lägesbegrepp, sortering mätning, antal, och påbörjat att hitta förståelse för programmering. Vi har arbetade tematiskt med löv och pinnar. Stubben återupptog fjolårets temaarbete kring våra vinbärssnäckor. Vi har haft antingen Mulle, Knytte eller Knopp på samtliga hemvister. Vilket har inneburit planerade aktiviteter i naturen där barnens förmåga, nyfikenhet och lust har stimulerats genom att barnen getts rika möjligheter att undersöka, utforska och uppleva naturen med alla sina sinnen. Läran om naturens kretslopp. Vi har arbetat både praktiskt och teoretiskt kring allemansrätten. I skogen har vi utvecklat vårt lärande om våra sinnen. Vi har genomfört ett antal naturvetenskapliga experiment. Skogenbarnen var delaktiga i uppbyggnad och skötsel av skogens trädgård, Konstruktionsaktiviteter har varit årets temaarbete i Skogen. Barnen har själva dokumenterat med olika IKT-verktyg. 10(21)

11 Bedömning och resultat Barnens språk har stimulerats och utvecklats genom att vi medvetet har delat upp barnen i grupper utifrån deras språkfärdigheter. Vi ordbadar barnen för att ge dem ett rikt ordförråd. Vi ser att det framförallt är i barnens interaktion som deras språk utvecklas och berikas. Barnen har fått en ökad förståelse för hur bakterier och virus påverkar oss i vardagen samt vikten av att tvätta händerna. Att arbeta med språket och matematiken har varit givande och visat på utveckling och lärande. Ett större intresse och nyfikenhet och har växt fram hos både barn och oss pedagoger. I det tematiska arbetet med löv och pinnar på Stubben, blev matematik en naturlig del. Barnen jämförde storlek, färg och mängd på materialet. De fick också jämföra längden på pinnen med sin egen arm. Den kalla våren gjorde att det planerade snigelprojektet blev en månad senare än beräknat. Knopp, Knytte och Mulle är populära återkommande aktiviteter i verksamheten, något som barnen ser framemot och pratar mycket om både före och efter. Barnens nära upplevelser i naturen ger dem ökad förståelse för orsak och verkan hur naturen påverkas av oss människor och årstiderna. Skogen har haft Laxe, Hitta Vilse och Lagge som planerade aktiviteter. Barnen har varit nyfikna, lustfyllda, engagerade och aktiva när vi har haft planerade aktiviteter i vår natur. Deras medvetenhet och förståelse om att värna vår natur och miljö har utvecklats och stärkts. Arbetet med allemansrätten har gett resultat genom att barnen är försiktiga och aktsamma om växter och djur i vår natur. Skogens barn har ett stort kunnande om arter, och en nyfikenhet på att ständigt lära sig mer. Barnen har utvecklat sin förmåga att känna igen teknik i vardagen och kan använda den till sin fördel. De minsta barnen som haft Knopp har träffat Snurre Snigel vilket har utmynnat i ett snigelprojekt. Barnen har varit engagerade, intresserade och nyfikna genom hela projektet. Även övriga barn har varit delaktiga i viss mån. Detta blev en återkommande aktivitet under våren-17. Uppfyllt Delvis uppfyllt Ej uppfyllt X 11(21)

12 Analys Genom att pedagogerna på förskolan Treudden har arbetat aktivt, engagerat och närvarande tillsammans med barnen är vår analys att detta har medfört att barnens nyfikenhet samt lust att utforska och undersöka bland annat naturen har ökat. De naturvetenskapliga experimenten har gett barnen möjlighet att tillsammans skapa hypoteser, funderingar och diskussioner som utmynnat i reflekterande samtal med oss pedagoger. Lärplattan har varit ett viktigt pedagogiskt verktyg i dokumentationsarbetet tillsammans med barnen. Barnen har själva varit delaktiga och aktiva i skapandet av pedagogiska dokumentationer. Vissa av dokumentationerna har barnen själva varit med att utforma och som har lagts ut på bloggen vilket förhoppningsvis skapar förutsättningar för aktiva samtal mellan barn och vårdnadshavare i hemmet i syfte att förlänga lärprocesserna. Genom att vi medvetet har delat upp barnen i grupper utifrån deras språkfärdigheter. Vi ord-badar barnen för att ge dem ett rikt ordförråd. Vi ser att det framförallt är i barnens interaktion som deras språk utvecklas och berikats. Åtgärder för utveckling Under kommande år ligger bland annat fokuseringen på att göra barnen än mer delaktiga i dokumentationen och diskutera än mer med barnen om vad vi har gjort för att skapa en större förståelse för varje barns individuella lärprocess. Det är viktigt att arbetet kring den pedagogiska dokumentationen leder till att verksamheten utvecklas, då är lärplattan ett centralt pedagogiskt verktyg. 12(21)

13 5. Barns inflytande Förskolans mål Barnens inflytande i verksamheten skall synliggöras tydligare. Aktiviteter Vi ger barnen ägandet till sin egen ide eller önskning. Inomhusmiljön har under årets gång varit föränderlig och barnens önskemål och tankar om utformning samt vad vi pedagoger sett har legat tillgrund för inköp och möblering av rum. Babblarna har flyttat ner från att vara ett samlingsmaterial till att bli ett lekmaterial. Barnen har varit delaktiga och gjort demokratiska val i verksamheten och låtit barnen förstå principen av majoritetsbeslut. Knopp, Knytte och Mulle är planerade skogs aktiviteter. Vi har erbjudit samtliga vårdnadshavare introduktions- eller utvecklingssamtal eller där vi har påvisat för vårdnadshavare hur vi jobbat med just deras barns inflytande och delaktighet i vår verksamhet. För att göra vårdnadshavarna medvetna om att barnen har ett reellt inflytande i vår verksamhet har vi dagliga dialoger med dem. Vi har även använt oss av infobrev, blogg samt e-post för att synliggöra barnens inflytande och delaktighet i vår verksamhet. Bedömning och resultat Vi har dagligen observerat barnens lek och samspel samt haft samtal med barnen då vi lyssnat in deras intressen, tankar och idéer, vilket gynnar verksamheten i positivare riktning. När barnen får uppleva att deras intresse, åsikter och idéer är viktiga stärks deras förståelse för att de kan påverka sin omgivning och dagens innehåll. Det blir roligare att vara på förskolan. Vi lyssnade in barnens önskemål angående Babblarna och lät dem leka med samlingsmaterialet. Genom olika val i vår verksamhet har vi låtit barnen förstå principen av majoritetsbeslut. När vi haft Knopp, Knytte och Mulle i vår natur är det barnens utforskande, upptäckande och undersökande som styr aktiviteten. Vi har varit engagerade och medagerande pedagoger som lyssnat in barnen intressen, idéer och tankar. Vi har vid introduktions- och utvecklingssamtal påvisat för vårdnadshavare på vilket sätt som barnen har inflytande i vår verksamhet. Vi har använt oss av samtalsmallarna vid utvecklingssamtal, vilket har varit ett bra sätt att kunna knyta samman våra mål i vår 13(21)

14 utvecklingsplan med de konkreta aktiviteter vi gör i verksamheten. Dessa mallar har tydliggjort våra aktiviteter genom att bilder synliggör vårt arbete med barnen med fokus på inflytande. Vi har kontinuerlig dialog med barnens vårdnadshavare där vi berättar om hur barnen har möjlighet att påverka, vara delaktiga och ha inflytande i verksamheten. När vi haft familjekvällar har vi genom dokumentationer synliggjort barnens möjlighet till inflytande i verksamheten. Uppfyllt Delvis uppfyllt Ej uppfyllt X Analys När barnen känner att de har inflytande och kan påverka verksamheten ökar även deras eget ansvar och lärande. Att kunna påverka verksamheten gör att det blir roligare att vara på förskolan. Barnen förstår att deras åsikter och intresse är av betydelse och att de kan påverka sin situation. I och med att Babblarna blivit ett allmänt material i både dockor och film, fanns ett igenkännande vi inte tidigare observerat. Leken med materialet har givit den språkstimulans som Babblarna är avsedda för. Barnens inflytande genom exempelvis majoritetsbeslut har ökat deras förståelse för den egna påverkan av situationer i förskoleverksamheten. Det går åt många samtal/tillfällen för att barnens förståelse för hur man ska förhålla sig i vår miljö utvecklas och stärks. Barnens delaktighet och inflytande över den pedagogiska dokumentationen har resulterat i att vårdnadshavarna fått en ökad insyn i verksamheten genom exempelvis utvecklingssamtal och bloggar Åtgärder för utveckling Vi vill jobba mer med den pedagogiska dokumentationen och ge barnen ytterligare inflytande över sitt lärande. Barnen ska ges möjlighet att vara delaktiga och ha inflytande över den pedagogiska dokumentationen, för att barnens lärprocesser ska synliggöras än mer. 14(21)

15 6. Förskola och hem Bildningsnämndens mål Vårdnadshavare och barn ska vara nöjda med våra skolor. Idag uppger 88 % av vårdnadshavarna att de är nöjda med förskolans bemötande, 2017 ska vi ha 92 % för att 2018 vara 97 %. Målet är uppfyllt på vår enhet Uppfyllt Delvis uppfyllt Ej uppfyllt X Bildningsnämndens mål Vi ska ha en förskola som tar hänsyn till våra medborgares behov av barnomsorg alla tider på dygnet. Vårdnadshavares nöjdhet med förskolans tillgänglighet ska årligen öka från idag, där 92 % är nöjda, för att 2018 vara 97 %. Målet är uppfyllt på vår enhet Uppfyllt Delvis uppfyllt Ej uppfyllt X Förskolans mål 100 % av vårdnadshavarna ska delta i kommunens utvärderingsenkät av förskolan. 100 % av vårdnadshavarna ska i kommunens utvärderingsenkät uppge att de får kontinuerlig och kvalitativ information från förskolan. Föräldrarna ska känna sig/vara delaktiga i samarbetet förskola hem. Aktiviteter Vi har genomfört familjekväll, kulturkväll och luciafirande där hela familjen var välkomna. Under våren har denna familjekväll ägt rum i samband med att utvärderingsenkäten skulle genomföras av samtliga vårdnadshavare. Vi har haft föräldraaktiva inskolningen, introduktionssamtal samt utvecklingssamtal där vi har varit tydliga och informativa om hur vi arbetar i verksamheten. Stubben har under detta läsår skolat in 14 nya barn till verksamheten. Alla familjer har erbjudits utvecklingssamtal och i förekommande fall inskolnings- och avslutningssamtal. I särskilda fall har vi haft ytterligare konstruktiva samtal med vårdnadshavare kring deras barns situation. 15(21)

16 Vi har kontinuerligt delgett våra vårdnadshavare hur vi arbetar i verksamheten genom daglig dialog, familjekvällar, månadsbrev, blogg, väggalmanacka samt enskilda barns dokumentationer i form av QR koder vid barnets hylla etc. Skogens vårdnadshavare gavs möjlighet att vara delaktiga i planering av verksamheten och dess miljö genom föräldramöte och enskilda samtal. Föräldramedverkan vid skogens heldagsutflykter. Bedömning och resultat Vid vårens familjekväll gavs samtliga vårdnadshavare möjlighet att svara på kommunens kvalitetsenkät, och pga den dåliga uppslutningen fick vi dessvärre sämre svarsfrekvens än förra året. Enligt enkäten känner föräldrar sig sedda och väl bemötta på förskolan. De är trygga när barnen är i verksamheten. Utvecklingssamtalen har bedömts vara bra men föräldrarna vill ha mer inflytande över samtalens innehåll. Den föräldraaktiva inskolningen har medfört att vårdnadshavarna fått en öppen och ärlig inblick i vår verksamhet under tre hela inskolningsdagar. Introduktionssamtal genomfördes med samtliga vårdnadshavare, medan de flesta tackade ja till utvecklingssamtal. Att skola in 14 barn vid 9 olika tillfällen har gjort att barngruppen aldrig hunnit stabiliserats. Ständigt nya barn gör att gruppkonstellationen hela tiden varit under förändring. Detta har stundtals medfört turbulens i gruppen. Den öppna dialogen med våra vårdnadshavare är ett resultat av att vi är tydliga och lyhörda inför varje vårdnadshavares behov av information. Vi har erbjudit vårdnadshavarna flera olika möjligheter till insyn i vår verksamhet. Samtalsmallarna är ett bra och tydligt redskap för att påvisa hur vi arbetar med våra mål i verksamheten. Vi har efter genomförda samtal fått både positiv och negativ återkoppling från vårdnadshavarna, vilket gör det lättare för oss att utveckla vår verksamhet. Stackens blogg lades ned efter halva höstterminen, och ersattes under vårterminen med individuella QR koder vid barnets hylla. Uppfyllt Delvis uppfyllt Ej uppfyllt X 16(21)

17 Analys Familjekvällarna på höstterminen har varit välbesökta och vi tror det beror på att upplägget varit bra och det gav vårdnadshavarna en positiv bild. Den dåliga uppslutningen på vårens familjekväll var ett resultat av sjukdom hos barnen. Inskolningens upplägg har upplevt som mycket positiv från samtliga vårdnadshavare, vilket är ett resultat av att de får vara delaktiga i den vardagliga verksamheten i tre dagar. Vi har erbjudit samtliga barn och deras vårdnadshavare introduktions och/eller utvecklingssamtal, detta medförde att samtliga ville ha introduktionssamtal. Vi har även genomfört utvecklingssamtal med i princip samtliga barn och vårdnadshavare, då har samtalsmallarna varit ett bra pedagogiskt verktyg. Bloggen lades ner pga av svagt intresse från föräldrar. Mallarna för utvecklingssamtalen är fastställda av kommunen. Det känns svårt för föräldrar att påverka innehållet. Åtgärder för utveckling För att uppnå högre svarsfrekvens på enkäten behöver familjekvällen tidigareläggas. På höstens föräldramöte knyta an till enkäten och få med vårdnadshavarna på hela förskolan att känna sig delaktiga och ges möjlighet att påverka innehållet i vår verksamhet. Stubben planerar att sätta upp en lärplatta i hallen med aktuella bilder som dokumentation. Dessutom funderar Stubbens pedagoger på att visa avdelningens dokumentationer via QRkod. I Skogen vill vi verka för att Bloggen ska bli ett mer levande verktyg och att vårdnadshavarna ska bli mer aktiva på Bloggen. 17(21)

18 7.Samverkan med förskoleklassen, skolan och fritidshemmet Förskolans mål Vid barnens övergång från förskolan till förskoleklass och eventuellt fritids skall barnen stödjas och förberedas så att övergången blir en positiv upplevelse för respektive barn. Aktiviteter Följa Sköllerstas handlingsplan för övergång från förskola till förskoleklass/fritids. Blivande förskoleklassbarn deltar i skolans aktiviteter så som skolsamlingar när de går sista året i förskolan. 6-årsträffar Avslutningssamtal Överlämningssamtal förskola/skola Bedömning och resultat De blivande 6-åringarna har enbart kunnat delta i en skolsamling, däremot var den positiv för barnen. Barnen har uppskattat besöken i förskoleklassen och på fritids. De har uttryckt nyfikenhet och längtan till att börja skolan. 6-årsträffarna har varit ett uppskattat inslag i verksamheten. Barnen har tyckt att det var både roligt och givande att träffa sina blivande förskoleklasskompisar. Vi har genomfört avslutningssamtal med samtliga vårdnadshavare. Föräldrarna har fått veta vilken information vi kommer att överlämna och de har även getts möjlighet till kompletteringar. Överlämningssamtalet till skola/fritids genomfördes enligt planen. Uppfyllt Delvis uppfyllt Ej uppfyllt X 18(21)

19 Analys Skolsamlingarna har legat på tider som inte passat vår verksamhet samt att vi inte fick informationen i tid för att kunna göra omändringar i planeringen. 6-års träffarna är ett viktigt inslag i verksamheten för att börja bygga broar mellan barngrupperna från de olika förskolorna. Under avlutningssamtalen har vårdnadshavarna påvisat att de känner ett förtroende att vi lämnar över relevant information kring deras barn vid överlämningssamtal med förskoleklass/fritidspersonal. Överlämningssamtalet till förskoleklass/fritids har enbart varit positiva. Vi känner att vi hittat en bra form för dessa samtal. Åtgärder för utveckling Vi måste ha en mer kontinuerlig kontakt under vårterminen för att informationen när skolsamlingarna ligger ska nå fram. 19(21)

20 7. Förskolechefens sammanfattande analys av kvalitetsredovisningen Förskolan Treudden är en förskola med en utomhusprofilering. En av avdelningarna är skogen som arbetar utifrån I Ur och Skurs pedagogiska upplägg. På förskolan har vi under de senaste åren jobbat successivt med det systematiska kvalitetsarbetet i fokus och haft vår utvecklingsplan som pedagogiskt verktyg för detta. Utvecklingsplanen har funnits med i det dagliga arbetet och kontinuerligt analyserats utifrån insatser och aktiviteter som har genomförts. Benas utvecklingsplanen ner så återfinns flera fokusområden som vi har jobbat med: Förskolan har under året befäst och utvecklat arbetet med samtalsmallarna vid utvecklingssamtal och för den pedagogiska dokumentationen av barnens progression. Personalen har under läsåret arbetat kontinuerligt med lärplattan och under året har detta arbete utvecklats genom att personalen har fått vidareutbildning i pedagogisk dokumentation. Fokus på värdegrundsarbetet har varit centralt där personalen tillsammans har arbetat med litteratur och haft styrda diskussioner kring hur vår professionella barnsyn skall genomsyra vår verksamhet. Arbetet med att skapa en djupare insyn för vårdnadshavarna i verksamheten har varit prioriterat sedan föregående kvalitetsredovisning. Detta sker via blogg, månadsbrev, uppsatt dokumentation m.fl. Det natur-, språk- och matematikinriktade arbetssättet har under året hela tiden funnits med i planeringen och arbetslagen har bland annat arbetat med mindre grupper för att effektivisera inlärningen. Förskolan har fortsatt sitt aktiva arbete med Allemansrättens betydelse för att öka barnens förståelse om dess innebörd och relevans. Den gemensamma likabehandlingsplanen har återkommit under året och varit ett levande dokument bland personalen. Arbetet med att ha ett nära samarbete med vårdnadshavarna har under året fortgått, där vårdnadshavarna bland annat har varit delaktiga under familjekvällarna att utforma sina barns lärmiljö. 20(21)

21 En utmaning under kommande år är att i försöka uppnå en högre svarsfrekvens på enkäten. Under kommande år ligger bland annat fokuseringen på att också göra barnen än mer delaktiga i dokumentationen och diskutera än mer med barnen om vad vi har gjort för att skapa en större förståelse för varje barns individuella lärprocess. Det är viktigt att arbetet kring den pedagogiska dokumentationen leder till att verksamheten utvecklas, då är lärplattan ett centralt pedagogiskt verktyg. Under kommande år kommer förskolan Treudden att fortsätta arbetet med fokus på miljö och natur. Allemansrätten kommer att ha en central roll inom de temaarbeten som kommer att genomföras på respektive hemvist. Miljötemat skapar goda förutsättningar att aktivt arbeta med normer och värden tillsammans med våra barn på förskolan. Likabehandlingsplanen kommer även den att vara central i kommande års arbete, med fokus på genus, integritet och vikten av att respektera alla människors lika värde. Bland annat kommer det att utmynna i ett medvetet och systematiskt arbete med de olika inslagen i likabehandlingsplanen t ex genusveckor, kompisveckor, min kropp etc. Det systematiska kvalitetsarbetet kommer under det kommande året att fortgå med fokus på samma utvecklingsområden som tidigare. Viss korrigering sker utifrån de analyser som har genomförts under året i utvecklingsplanen. Hallsberg Caroline Schreiber Förskolechef 21(21)

Förskolan Ekhagen, Sköllersta

Förskolan Ekhagen, Sköllersta Kvalitetsredovisning Förskolan Ekhagen, Sköllersta 2016 2017 1(18) Innehåll 1. Inledning 2. Förskolans prioriterade utvecklingsområden 3. Normer och värden 4. Utveckling och lärande 5. Barns inflytande

Läs mer

Kvalitetsredovisning Förskolan Treudden Läsåret

Kvalitetsredovisning Förskolan Treudden Läsåret Kvalitetsredovisning Förskolan Treudden Läsåret 2015-2016 1(22) Innehåll 1. Inledning 2. Förskolans prioriterade utvecklingsområden 3. Normer och värden 4. Utveckling och lärande 5. Barns inflytande 6.

Läs mer

Förskolan Ekhagen, Sköllersta Kvalitetsredovisning

Förskolan Ekhagen, Sköllersta Kvalitetsredovisning Förskolan Ekhagen, Sköllersta Kvalitetsredovisning 2015-2016 1(19) Innehåll 1. Inledning 2. Förskolans prioriterade utvecklingsområden 3. Normer och värden 4. Utveckling och lärande 5. Barns inflytande

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING FÖRSKOLAN TREUDDEN LÄSÅRET

KVALITETSREDOVISNING FÖRSKOLAN TREUDDEN LÄSÅRET KVALITETSREDOVISNING FÖRSKOLAN TREUDDEN LÄSÅRET 2014-2015 Innehållsförteckning Inledning...3 Åtgärder enligt föregående kvalitetsredovisning...3 Underlag och rutiner...3 Organisation och förutsättningar...4

Läs mer

Verksamhetsplan för Förskolan Björnen 2015-2016

Verksamhetsplan för Förskolan Björnen 2015-2016 Verksamhetsplan för Förskolan Björnen 2015-2016 Enhet 1 avdelning 1-5 år och 6-13 år som är öppen dygnet runt. Verksamheter Dag-, kväll-, natt- och helg Förskola för barn 1-5 år Kväll-, natt- och helg

Läs mer

Handlingsplan för Ängstugans förskola läsåret 2012/2013

Handlingsplan för Ängstugans förskola läsåret 2012/2013 Handlingsplan för Ängstugans förskola läsåret 2012/2013 Detta dokument ligger till grund för arbetet i förskolan och innehåller nedbrutna mål från Lpfö98 (reviderad 2010) samt Nyköpings kommuns tjänstegarantier.

Läs mer

Lokal arbetsplan la sa r 2014/15

Lokal arbetsplan la sa r 2014/15 Lokal arbetsplan la sa r 2014/15 Förskolan Bäcken Sunne kommun Postadress Besöksadress Telefon och fax Internet Giro och org nr Sunne Kommun Sunne RO växel www.sunne.se 744-2684 bankgiro 40. Skäggebergsskolan

Läs mer

Verksamhetsplan. Bjo rnens fo rskola Internt styrdokument

Verksamhetsplan. Bjo rnens fo rskola Internt styrdokument Verksamhetsplan Bjo rnens fo rskola 2018-2019 Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och Åtgärder Gäller till: 2018-06-30 1. Verksamhetens förutsättningar

Läs mer

Kvalitetsrapport läsåret 15/16. Förskolan Skattegården 72 A-B Förskolan Skrivaregatan 19B Förskolan Skäggetorp C 30B

Kvalitetsrapport läsåret 15/16. Förskolan Skattegården 72 A-B Förskolan Skrivaregatan 19B Förskolan Skäggetorp C 30B Kvalitetsrapport läsåret 15/16 Förskolan Skattegården 72 A-B Förskolan Skrivaregatan 19B Förskolan Skäggetorp C 30B 2 Innehåll NORMER OCH VÄRDEN... 3 SAMMANFATTNING... 3 Mål... 3 Resultat... 3 Analys...

Läs mer

Verksamhetsplan. Norrga rdens fo rskola 2018/2019. Internt styrdokument

Verksamhetsplan. Norrga rdens fo rskola 2018/2019. Internt styrdokument Verksamhetsplan Norrga rdens fo rskola 2018/2019. Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och åtgärder Dokumentansvarig: Förskolechef Gäller

Läs mer

Arbetsplan 2015/2016

Arbetsplan 2015/2016 Arbetsplan 2015/2016 Reviderad nov 2015 Varje dag är en dag fylld av glädje, trygghet lek och lärande Förskolor öster område 2; Kameleonten, Måsen och Snöstjärnan. Förskolenämnd VÅR VERKSAMHET Från och

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN 2014

LOKAL ARBETSPLAN 2014 LOKAL ARBETSPLAN 2014 FÖRSKOLA: Skarsjö förskola 1. UNDERLAG - Våga Visa-enkäten riktad till föräldrar - Självvärdering, riktad till pedagoger Fyll i diagrammet Övergripande Stimulerande lärande 100 80

Läs mer

Sida 1(17) RAPPORT. Datum Bildningsförvaltningen Förskolan Ekhagen, Kvalitetsredovisning

Sida 1(17) RAPPORT. Datum Bildningsförvaltningen Förskolan Ekhagen, Kvalitetsredovisning RAPPORT 1(17) Bildningsförvaltningen Förskolan Ekhagen, 0582-686316 forskolan.ekhagen@edu.hallsberg.se Kvalitetsredovisning Förskolan Ekhagen 2017 2018 2(17) Sammanfattning Förskolan Ekhagen startade höstterminen

Läs mer

Verksamhetsplan Förskolan 2017

Verksamhetsplan Förskolan 2017 Datum Beteckning Sida Kultur- och utbildningsförvaltningen Verksamhetsplan Förskolan 2017 Innehåll Verksamhetsplan... 1 Vision... 3 Inledning... 3 Förutsättningar... 3 Förskolans uppdrag... 5 Prioriterade

Läs mer

Handlingsplan för. Nya Lurbergsgården

Handlingsplan för. Nya Lurbergsgården Sid 1 (13) Handlingsplan för Nya Lurbergsgården X X X F Ö R S K O L E E N H E T Tfn 026-178000 (vx), 026-17 (dir) www.gavle.se Sid 2 (13) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet Mål Förskolan

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016/2017 Förskolan Villekulla Avdelning Norrgården

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016/2017 Förskolan Villekulla Avdelning Norrgården 2016 Barn och utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016/2017 Förskolan Villekulla Avdelning Norrgården Norrgårdens vision: Trygghet, glädje, utveckling! INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Förskolan Bullerbyns pedagogiska planering

Förskolan Bullerbyns pedagogiska planering 2017-2018 Barn och utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten Förskolan Bullerbyns pedagogiska planering Bullerbyns vision: Vår förskola ska vara utvecklande, utmanande och lärorik för alla! INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

VITSIPPANS LOKALA ARBETSPLAN

VITSIPPANS LOKALA ARBETSPLAN VITSIPPANS LOKALA ARBETSPLAN 2016-2017 Innehåll 2016-05-11 Presentation Förskolans värdegrund och uppdrag Normer och värden Utveckling och lärande Barns inflytande Förskola och hem Samverkan med förskoleklass,

Läs mer

Förskolan Bullerbyns pedagogiska planering

Förskolan Bullerbyns pedagogiska planering 2018-2019 Barn och utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten Förskolan Bullerbyns pedagogiska planering Förskolechef Åsa Iversen Bullerbyns vision: Vår förskola ska vara utvecklande, utmanande och

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN 2014

LOKAL ARBETSPLAN 2014 LOKAL ARBETSPLAN 2014 FÖRSKOLA: Edsbro förskola 1. UNDERLAG - Våga Visa-enkäten riktad till vårdnadshavare - Självvärdering, riktad till pedagoger Fyll i diagrammet Övergripande Stimulerande lärande 100

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Junibacken

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Junibacken Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2018-2019 Förskolan Junibacken 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning och förutsättningar sidan 4 Normer och värden

Läs mer

Jollens mål för vårterminen 2017, med fokus Natur och teknik

Jollens mål för vårterminen 2017, med fokus Natur och teknik Jollens mål för vårterminen 2017, med fokus Natur och teknik Normer och värden - Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin förmåga att upptäcka, reflektera över och ta ställning till olika

Läs mer

Kvalitetsanalys för Lyckolundens föräldrakooperativ läsåret 2013/14

Kvalitetsanalys för Lyckolundens föräldrakooperativ läsåret 2013/14 Datum 1 (9) Kvalitetsanalys för Lyckolundens föräldrakooperativ läsåret 2013/14 Varje förskola har enligt skollagen ansvar för att systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen.

Läs mer

Förskolan Lejonkulans pedagogiska planering

Förskolan Lejonkulans pedagogiska planering 2016 Barn och utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten Förskolan Lejonkulans pedagogiska planering Lejonkulans vision: Trygghet, glädje, utveckling! INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Inledning sid. 2 2. Normer

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Björnen

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Björnen Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2018-2019 Förskolan Björnen FÖRSKOLAN BJÖRNENS VISION Alla ska få möjlighet att utveckla sina förmågor genom att Uppleva Upptäcka Utforska Utmana

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN Vimpelns Förskola 2014/2015

VERKSAMHETSPLAN Vimpelns Förskola 2014/2015 VERKSAMHETSPLAN Vimpelns Förskola 2014/2015 2.1 NORMER OCH VÄRDEN 1 Mål för likabehandlingsarbetet Mål Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar Öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar Förmåga

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2018/19 Förskolan Lyckebo

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2018/19 Förskolan Lyckebo Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2018/19 Förskolan Lyckebo 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning sidan 4 Förutsättningar sidan 4 Normer och värden

Läs mer

Handlingsplan. Storhagens förskola 2015/2016

Handlingsplan. Storhagens förskola 2015/2016 Handlingsplan Storhagens förskola 2015/2016 1 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar: öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar, förmåga

Läs mer

Arbetsplan. Killingens förskola

Arbetsplan. Killingens förskola Arbetsplan Killingens förskola 2016-2017 Inledning Killingen är förskola med endast en avdelning som utgörs av 24 barn i åldrarna 1-5 och 5 pedagoger samt en kock som tillagar lunch och mellanmål. Förskolan

Läs mer

Sida 1(16) RAPPORT. Datum Bildningsförvaltningen Förskolan Ekhagen,

Sida 1(16) RAPPORT. Datum Bildningsförvaltningen Förskolan Ekhagen, Bildningsförvaltningen Förskolan Ekhagen, 0582 686316 forskolan.ekhagen@hallsberg.se RAPPORT 1(16) Utvecklingsplan Förskolan Ekhagen 2018 2019 2(16) Prioriterade mål Under årets arbete har den kontinuerliga

Läs mer

Verksamhetsplan Duvans förskola

Verksamhetsplan Duvans förskola Verksamhetsplan 2018-2019 Duvans förskola Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och Åtgärder Reviderad: 2018-08-13 Gäller till: 2019-06-30 1. Verksamhetens förutsättningar

Läs mer

Verksamhetsplan. Lillhedens fo rskola 2018/2019. Internt styrdokument

Verksamhetsplan. Lillhedens fo rskola 2018/2019. Internt styrdokument Verksamhetsplan Lillhedens fo rskola 2018/2019. Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och åtgärder Dokumentansvarig: Förskolechef Gäller till:

Läs mer

REDOVISNING KVALITETSARBETE/ SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE LÄSÅRET 2012/13.

REDOVISNING KVALITETSARBETE/ SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE LÄSÅRET 2012/13. REDOVISNING KVALITETSARBETE/ SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE LÄSÅRET 2012/13. Förskola pedagogisk omsorg. Enhet: Kärna Förskoleenhet Förskolechef: Linda Hellberg Gustafson 1. PRESENTATION AV ENHETEN. Enheten

Läs mer

SJÄLVSKATTNING. ett verktyg i det systematiska kvalitetsarbetet

SJÄLVSKATTNING. ett verktyg i det systematiska kvalitetsarbetet SJÄLVSKATTNING ett verktyg i det systematiska kvalitetsarbetet TYCK TILL OM FÖRSKOLANS KVALITET! Självskattningen består av 6 frågor. Frågorna följs av påståenden som är fördelade på en skala 7 som du

Läs mer

Verksamhetsplan Borgens förskola Avdelning Draken 2015-2016

Verksamhetsplan Borgens förskola Avdelning Draken 2015-2016 Verksamhetsplan Borgens förskola Avdelning Draken 2015-2016 September 2015 Verksamhetsplan för Borgens förskola, avdelning Draken 2015-2016 Enhet Borgens förskola Draken 1-5 år Förutsättningar 23 barn

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN NORDINGRÅ FÖRSKOLA

VERKSAMHETSPLAN NORDINGRÅ FÖRSKOLA VERKSAMHETSPLAN NORDINGRÅ FÖRSKOLA 2014/2015 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet Mål Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar: Öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar. Förmåga

Läs mer

Arbetsplan för Stockens förskola Läsåret 2016/2017

Arbetsplan för Stockens förskola Läsåret 2016/2017 Barn- och ungdomsförvaltningens vision: Lärande Samskapande Styrkebaserad Lust att lära Vi sätter Lärandet i centrum för barn, elever, medarbetare och ledare Vi skapar delaktighet som präglas av att vi

Läs mer

Kvalitetsanalys. Björkhagens förskola

Kvalitetsanalys. Björkhagens förskola Kvalitetsanalys Björkhagens förskola Innehållsförteckning Resultatet av årets verksamhet... 3 Normer och värden... 3 Verksamhetens resultat... 5 Inflytande/delaktighet... 6 Arbete i verksamheten... 7 Övriga

Läs mer

Verksamhetsplan. Bla husets fo rskola Internt styrdokument

Verksamhetsplan. Bla husets fo rskola Internt styrdokument Verksamhetsplan Bla husets fo rskola 2018-2019 Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och Åtgärder Dokumentansvarig: Förskolechef Reviderad:

Läs mer

Avdelning Blå. Handlingsplan för Markhedens Förskola 2015/ Sid 1 (17) V A L B O F Ö R S K O L E E N H E T. Tfn (vx),

Avdelning Blå. Handlingsplan för Markhedens Förskola 2015/ Sid 1 (17) V A L B O F Ö R S K O L E E N H E T. Tfn (vx), 2011-10-17 Sid 1 (17) Handlingsplan för Markhedens Förskola Avdelning Blå 2015/2016 V A L B O F Ö R S K O L E E N H E T Tfn 026-178000 (vx), 026-17 (dir) www.gavle.se Sid 2 (17) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål

Läs mer

Kvalitetsredovisning

Kvalitetsredovisning Bildningsförvaltningen Caroline Schreiber, 0582 68 63 07 caroline.schreiber@edu.hallsberg.se RAPPORT 1(28) Kvalitetsredovisning Förskolan Treudden 2017 2018 2(28) Sammanfattning Förskolan Treudden bedriver

Läs mer

Bilaga 1. Förskoleenheternas resultatredovisning i sammandrag. a. Normer och värden Utvärdering av likabehandlingsplan/plan kränkande behandling

Bilaga 1. Förskoleenheternas resultatredovisning i sammandrag. a. Normer och värden Utvärdering av likabehandlingsplan/plan kränkande behandling ÖSTERMALM BARN OCH UNGDOM Handläggare: Jacky Cohen TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 2009-907-400 1 (7) 2009-11-30 BILAGA 1. FÖRSKOLEENHETERNAS RESULTATREDOVISNING I SAMMANDRAG 1 1. NÄMNDMÅL:... 1 A. NORMER OCH VÄRDEN...

Läs mer

Handlingsplan För Gröna. Markhedens förskola 2014/2015

Handlingsplan För Gröna. Markhedens förskola 2014/2015 2012-10-15 Sid 1 (12) Handlingsplan För Gröna Markhedens förskola 2014/2015 X X X X F Ö R S K O L E O M R Å D E Tfn 026-178000 (vx), 026-17 (dir) www.gavle.se Sid 2 (12) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet

Läs mer

Verksamhetsplan. Åbytorps förskola Internt styrdokument

Verksamhetsplan. Åbytorps förskola Internt styrdokument Verksamhetsplan Åbytorps förskola 2017-2018 Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. Mål och Åtgärder Beslutande: Datum och paragraf: Dokumentansvarig:

Läs mer

Arbetsplan för Östra förskolan

Arbetsplan för Östra förskolan 2013-06-17 Arbetsplan för Östra förskolan Normer och värden Förskolan skall aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla förståelse för vårt samhälles gemensamma demokratiska värderingar

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN 2014

LOKAL ARBETSPLAN 2014 LOKAL ARBETSPLAN 2014 FÖRSKOLA: Väddö fsk.område 1. UNDERLAG - Våga Visa-enkäten riktad till föräldrar - Självvärdering, riktad till pedagoger Fyll i diagrammet Övergripande Stimulerande lärande 100 80

Läs mer

Örkelljunga Kommun Utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten

Örkelljunga Kommun Utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten Örkelljunga Kommun Utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten INNEHÅLLSFÖRTECKNING VERKSAMHETENS NAMN, SKOLFORMER, OCH TIDSPERIOD sid 2 VERKSAMHETSIDÉ sid 3 styrdokument sid 3 vision sid 4 FÖRSKOLANS

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING FÖRSKOLAN EKHAGEN LÄSÅRET

KVALITETSREDOVISNING FÖRSKOLAN EKHAGEN LÄSÅRET KVALITETSREDOVISNING FÖRSKOLAN EKHAGEN LÄSÅRET 2014-2015 Innehållsförteckning Inledning...3 Åtgärder enligt föregående kvalitetsredovisning...3 Underlag och rutiner...3 Organisation och förutsättningar...3

Läs mer

2015 ARBETSPLAN & MÅL

2015 ARBETSPLAN & MÅL 2015 ARBETSPLAN & MÅL FÖRSKOLAN BARNEN I DÖSHULT Frida Rosenström Lena Andersen Maja Månsson 2 Prioriterade mål 2015 SOCIALA UTVECKLINGEN Att barnen lär sig ta hänsyn till andra människor och att utveckla

Läs mer

Pedagogisk planering. Verksamhetsåret 2018/19. Förskolan Lyckan. Nattis

Pedagogisk planering. Verksamhetsåret 2018/19. Förskolan Lyckan. Nattis Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2018/19 Förskolan Lyckan Nattis 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning och Förutsättningar sidan 4 Normer och värden

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Junibacken

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Junibacken Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016-2017 Förskolan Junibacken 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning och förutsättningar sidan 4 Normer och värden

Läs mer

Verksamhetsplan för Malmens förskolor 2015-2016

Verksamhetsplan för Malmens förskolor 2015-2016 Verksamhetsplan för Malmens förskolor 2015-2016 Enheter Smultron 1-3 år Hallon 1-3 år Jordgubben 3-5 år Lingon 3-5 år Nyponrosen 1-5 år Kullerbyttan 1-5 år Verksamheter Förskola för barn 1-5 år Förutsättningar

Läs mer

Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2014/2015

Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2014/2015 Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2014/2015 Förskolan Båten Simvägen 37 135 40 Tyresö 070-169 83 98 Arbetsplan 2014/2015 Vårt uppdrag Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande.

Läs mer

Arbetsplan 2016/2017 för förskolorna:

Arbetsplan 2016/2017 för förskolorna: Arbetsplan 2016/2017 för förskolorna: Eklunda Ekängen Fåraherden Gåsapigan Höskullen Kryddgården I Ur och Skur Lergöken Stallbacken Äventyret Örebro kommun Förvaltningen förskola och skola Förskolorna

Läs mer

Verksamhetsplan Duvans förskola

Verksamhetsplan Duvans förskola Verksamhetsplan 2017-2018 Duvans förskola Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och Åtgärder Beslutande: Datum och paragraf: Dokumentansvarig: Reviderad: Gäller

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2018-2019 Tra dga rdens fo rskola Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och Åtgärder Reviderad: 2018-05-14 Gäller till: 2019-06-30

Läs mer

Arbetsplan 2015/2016 för förskolorna:

Arbetsplan 2015/2016 för förskolorna: Arbetsplan 2015/2016 för förskolorna: Eklunda Ekängen Fåraherden Gåsapigan Höskullen Kryddgården I Ur och Skur Lergöken Stallbacken Äventyret Örebro kommun Skolområdet Ängen orebro.se Innehållsförteckning

Läs mer

Arbetsplan 2013 Lillbergets/Kilsmyrans förskolor Sydöstra området

Arbetsplan 2013 Lillbergets/Kilsmyrans förskolor Sydöstra området Arbetsplan 2013 Lillbergets/Kilsmyrans förskolor Sydöstra området NORMER OCH VÄRDEN Varje enhet har ett väl fungerande och förebyggande likabehandlingsarbete och en väl dokumenterad likabehandlingsplan

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete ht12/vt13 Rönnbäret

Systematiskt kvalitetsarbete ht12/vt13 Rönnbäret Läroplanens mål 1.1 Normer och värden. Förskolan skall aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla förståelse för vårt samhälles gemensamma demokratiska värderingar och efterhand omfatta

Läs mer

Lokal arbetsplan 2013/2014. Örsängets förskola

Lokal arbetsplan 2013/2014. Örsängets förskola Lokal arbetsplan 2013/2014 Örsängets förskola Örsängets förskola arbetar för att erbjuda en god omsorg och trygghet. Vi lägger stor vikt vid den dagliga kontakten, där vi skapar en god relation till vårdnadshavarna

Läs mer

Läsåret 2012/2013. Förskolan skall sträva efter att varje barn utvecklar öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar. (LpFö98)

Läsåret 2012/2013. Förskolan skall sträva efter att varje barn utvecklar öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar. (LpFö98) Handlingsplan för Vattenliljans förskola 2012-12-05 Detta dokument ligger till grund för arbetet i förskolan och innehåller nedbrutna mål från Lpfö98 och Nyköpings kommuns tjänstegarantier. Normer och

Läs mer

Lokal arbetsplan för Löderups förskola. Fastställd

Lokal arbetsplan för Löderups förskola. Fastställd Lokal arbetsplan för Löderups förskola Fastställd 2015-09-11 Del 1: Vår gemensamma grund Arbetsplanens syfte Löderups förskola En lärande organisation Del 2: Vårt arbete Normer och värden Social emotionell

Läs mer

Arbetsplan för Östra förskolan

Arbetsplan för Östra förskolan Bildningsförvaltningen Område Öst/Tingdal HT 2015 Arbetsplan för Östra förskolan Inledning: Östra förskolans arbetsplan bygger på de olika styrdokumenten som läroplanen, bildningsnämndens mål samt vårt

Läs mer

Förskoleområde 2 Förskolorna Norrgården, Björkängen och Tranängen Kvalitetsredovisning 2016

Förskoleområde 2 Förskolorna Norrgården, Björkängen och Tranängen Kvalitetsredovisning 2016 Förskoleområde 2 Förskolorna Norrgården, Björkängen och Tranängen Kvalitetsredovisning 2016 1(16) Innehåll 1. Inledning 2. Förskolans prioriterade utvecklingsområden 3. Normer och värden 4. Utveckling

Läs mer

Verksamhetsplan. Internt styrdokument

Verksamhetsplan. Internt styrdokument Verksamhetsplan Solhaga Fo rskola 2018-2019 Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och Åtgärder Beslutande: Förskolechef Gäller till: 2019-06-30

Läs mer

Arbetsplan för Stockens förskola Läsåret 2014/2015

Arbetsplan för Stockens förskola Läsåret 2014/2015 Barn- och ungdomsförvaltningens vision: Lärande Samskapande Styrkebaserad Lust att lära Vi sätter Lärandet i centrum för barn, elever, medarbetare och ledare Vi skapar delaktighet som präglas av att vi

Läs mer

Sida 1(14) RAPPORT. Datum Bildningsförvaltningen Anvar Jusufbegovic

Sida 1(14) RAPPORT. Datum Bildningsförvaltningen Anvar Jusufbegovic Bildningsförvaltningen Anvar Jusufbegovic anvar.jusufbegovic@edu.hallsberg.se RAPPORT 1(14) Utvecklingsplan Område Vretstorp Tallbacken och Sagobacken 2018 2019 2(14) Prioriterade mål Under årets arbete

Läs mer

Lokal arbetsplan för Eneryda förskola

Lokal arbetsplan för Eneryda förskola Utbildningsförvaltningen Lokal arbetsplan för Eneryda förskola 2013-2014 Innehållsförteckning 1 Presentation av förskolan. 3 2 Årets utvecklingsområden. 4 3 Normer och värden 5 4 Utveckling och lärande.

Läs mer

Vår verksamhet under läsåret

Vår verksamhet under läsåret Avdelningsdeklaration 2015/2016 Skåre skolområde Förskola: Skåre Herrgårds Förskola Vision: Genom leken vill vi ge barnen aptit på livet Avdelning: ASPEN Personal: Lotta Linder 100 % förskollärare Cathrina

Läs mer

Arbetsplan för Skogens förskola Avdelning Blåsippan

Arbetsplan för Skogens förskola Avdelning Blåsippan Arbetsplan för Skogens förskola Avdelning Blåsippan Hösten 2016 Syftet med detta dokument, Arbetsplanen är att synliggöra verksamheten. Ett sätt att skapa en gemensam bild av verksamheten och hur man arbetar

Läs mer

Kyrkenorums Förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Kyrkenorums Förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Kyrkenorums Förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Läsår 2017/2018 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Kotten

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Kotten Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för Kotten 2016-2017 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund 3 2. Mål och riktlinjer 4 2.1 Normer och värden 4 2.2 Utveckling och lärande 5-6 2.3 Barns inflytande

Läs mer

Lokal arbetsplan. Mälarenhetens förskolor 2014/2015

Lokal arbetsplan. Mälarenhetens förskolor 2014/2015 Lokal arbetsplan Mälarenhetens förskolor 2014/2015 Naturvetenskap för små barn handlar om att observera och iaktta det barnen gör och är intresserade av i leken. Det gäller att för egen del som vuxen och

Läs mer

Handlingsplan för Ulvsätersgårdens förskola, läsåret: 2016/2017.

Handlingsplan för Ulvsätersgårdens förskola, läsåret: 2016/2017. Handlingsplan för Ulvsätersgårdens förskola, läsåret: 2016/2017. 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet utvecklar: öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar, förmåga att ta hänsyn till och

Läs mer

Handlingsplan för. Valbo förskoleenhet. Förskola Markheden. Avdelning solen 2013/2014

Handlingsplan för. Valbo förskoleenhet. Förskola Markheden. Avdelning solen 2013/2014 2011-10-31 Sid 1 (11) Handlingsplan för Valbo förskoleenhet Förskola Markheden Avdelning solen 2013/2014 X X X F Ö R S K O L E E N H E T Tfn 026-178000 (vx), 026-17 (dir) www.gavle.se Sid 2 (11) 2.1 NORMER

Läs mer

Årsplan Förskolan Kastanjen 2014/15

Årsplan Förskolan Kastanjen 2014/15 Reviderad 140820 Årsplan Förskolan Kastanjen 2014/15 Förskolan har 5 avdelningar med stegrande åldersgrupper och roterande personal. Åldersindelningen på avdelningarna är 1-2 åringar, 2-3 åringar 3-4 åringar,

Läs mer

Systematiska kvalitetsarbetet

Systematiska kvalitetsarbetet LULEÅ KOMMUN Systematiska kvalitetsarbetet Årans förskola 2012-2013 Eriksson, Anne-Maj 2013-08-19 Prioriterade mål hösten 2012 och våren 2013 - Årans förskola 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Förskolan ska aktivt

Läs mer

Arbetsplan för förskolorna Adolfsbergs Intraprenad

Arbetsplan för förskolorna Adolfsbergs Intraprenad Arbetsplan för förskolorna Adolfsbergs Intraprenad 2016-2017 Skutan Skeppet Glommagården Adolfsbergsskolans förskola 1 Vår verksamhetsidé Alla barn och vuxna ska känna sig välkomna i vår verksamhet. Det

Läs mer

Avdelningen Gula. Handlingsplan för Markhedens Förskola 2013/ Sid 1 (14) V A L B O F Ö R S K O L E E N H E T

Avdelningen Gula. Handlingsplan för Markhedens Förskola 2013/ Sid 1 (14) V A L B O F Ö R S K O L E E N H E T 2011-10-17 Sid 1 (14) Handlingsplan för Markhedens Förskola Avdelningen Gula 2013/2014 V A L B O F Ö R S K O L E E N H E T Tfn 026-178000 (vx), 026-17 (dir) www.gavle.se Sid 2 (14) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN

Läs mer

Kvalitetsarbete i förskolan

Kvalitetsarbete i förskolan Kvalitetsarbete i förskolan Läsåret 2017-2018 Förskola/avdelning Fyrås förskola Ort Fyrås Ansvarig förskolechef Ewa Ottosson Kontaktinformation Fyrås förskola småfattran Fyrås 565 833 41 Hammerdal 0644-320

Läs mer

Namn: Pedagogisk planering för enskilda barnet. I samverkan med vårdnadshavare. Höstterminen 2013

Namn: Pedagogisk planering för enskilda barnet. I samverkan med vårdnadshavare. Höstterminen 2013 Namn: Pedagogisk planering för enskilda barnet I samverkan med vårdnadshavare Höstterminen 2013 Trygghet, normer och värden: Vad kan vi pedagoger göra för att (namn) ska kunna känna sig mer trygg på Stegatorp

Läs mer

Lokal arbetsplan. Pjätteryds naturförskola 2014-2015

Lokal arbetsplan. Pjätteryds naturförskola 2014-2015 Utbildningsförvaltningen Pjätteryds naturförskola Lokal arbetsplan Pjätteryds naturförskola 2014-2015 1 Innehållsförteckning 1. Presentation av grundfakta...3 2. Årets utvecklingsområden 4 3. Normer och

Läs mer

Lokal arbetsplan för förskolan

Lokal arbetsplan för förskolan Lokal arbetsplan för förskolan Förskola Graniten Ort Boliden Ansvarig förskolechef Isabella Ahlenius Kontaktinformation Kundtjänst 0910 73 50 00 Kundtjanst@skelleftea.se 1 1. Vår grundverksamhet Granitens

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2014/15 Förskolan Berguven

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2014/15 Förskolan Berguven Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2014/15 Förskolan Berguven 1 2 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning sidan 4 Förutsättningar sidan 4 Normer och värden

Läs mer

Verksamhetsbeskrivning. Väsby förskola. hösten våren 2017

Verksamhetsbeskrivning. Väsby förskola. hösten våren 2017 Verksamhetsbeskrivning Väsby förskola hösten 2016- våren 2017 På Väsby förskola arbetar vi inspirerade av Reggio Emilias pedagogiska filosofi. Vår verksamhet bedrivs i demokratiska former som lägger grunden

Läs mer

Sida 1(7) Lokal arbetsplan. Lövåsens förskola

Sida 1(7) Lokal arbetsplan. Lövåsens förskola 1(7) Lokal arbetsplan Lövåsens förskola 2010/2011 2 Innehållsförteckning Inledning 3 2.1 Normer och värden 3 Mål 3 3 2.2 Utveckling och lärande 3 Mål 3 4 2.3 Barns inflytande 4 Mål 4 4 2.4 Förskola och

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Lyckan

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Lyckan Förskoleverksamheten Barn och utbildning Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2018-2019 Förskolan Lyckan FÖRSKOLAN LYCKANS VISION Alla ska få möjlighet att stimulera sina förmågor genom att Uppleva Upptäcka

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Smedjans förskola Upprättad 2015-01-01 Ett systematiskt likabehandlingsarbete är ett målinriktat arbete för att främja lika rättigheter och

Läs mer

Mål för Banvaktens Förskola Läsåret 2013/2014

Mål för Banvaktens Förskola Läsåret 2013/2014 2012-10-15 Sid 1 (7) Mål för Banvaktens Förskola Läsåret 2013/2014 V A L B O F Ö R S K O L E O M R Å D E Tfn 026-178000 (vx), www.gavle.se Sid 2 (7) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet

Läs mer

Verksamhetsplan för Ringarens förskola

Verksamhetsplan för Ringarens förskola Verksamhetsplan för Ringarens förskola Läsåret 2015 2016 2 (7) Innehåll Inledning... Fel! Bokmärket är inte definierat. Övergripande mål 2017 för kommunal förskola... 3 Vision och verksamhetsidé för kommunal

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Storbrons Förskola

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Storbrons Förskola Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016-2017 Storbrons Förskola 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning och förutsättningar sidan 4 Normer och värden

Läs mer

Västra Harg förskola och Wasa förskola. Prioriterade utvecklingsmål Handlingsplan

Västra Harg förskola och Wasa förskola. Prioriterade utvecklingsmål Handlingsplan Västra Harg förskola och Wasa förskola Prioriterade utvecklingsmål Handlingsplan läsåret 2015/2016 Innehåll: Dokumentation sid. 1 Användning av Lärplatta/ Padda sid. 2 Prioriterade utvecklingsområden sid.

Läs mer

Handlingsplan för. Trollgårdens förskola 2013/2014

Handlingsplan för. Trollgårdens förskola 2013/2014 2012-10-15 Sid 1 (12) Handlingsplan för Trollgårdens förskola 2013/2014 X X X X F Ö R S K O L E O M R Å D E Tfn 026-178000 (vx), 026-17 (dir) www.gavle.se Sid 2 (12) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet

Läs mer

Handlingsplan för. Guldsmedens förskola 2014/2015. Lådbilen Grön

Handlingsplan för. Guldsmedens förskola 2014/2015. Lådbilen Grön 2014-06-05 Sid 1 (10) Handlingsplan för Guldsmedens förskola 2014/2015 Lådbilen Grön X X X X F Ö R S K O L E O M R Å D E Tfn 026-178000 (vx), 026-17 (dir) www.gavle.se Sid 2 (10) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN

Läs mer

Västra Vrams strategi för 2015-2016

Västra Vrams strategi för 2015-2016 Västra Vrams strategi för 2015-2016 Västra Vrams förskola den lilla förskolan med det stora hjärtat 1 Vår vision Lek, lärande och utveckling i ett positivt, välkomnande, tryggt och öppet klimat och i en

Läs mer

Verksamhetsplan. Åbytorps förskola Internt styrdokument

Verksamhetsplan. Åbytorps förskola Internt styrdokument Verksamhetsplan Åbytorps förskola 2018-2019 Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. Mål och Åtgärder Dokumentansvarig: Förskolechef Gäller till:

Läs mer

Normer & värden. En kvalitetsanalys inom det systematiska kvalitetsarbetet Läsåret 2015/2016 Förskolan Ugglan Barn- och utbildningsförvaltningen

Normer & värden. En kvalitetsanalys inom det systematiska kvalitetsarbetet Läsåret 2015/2016 Förskolan Ugglan Barn- och utbildningsförvaltningen Normer & värden En kvalitetsanalys inom det systematiska kvalitetsarbetet Läsåret 2015/2016 Förskolan Ugglan Barn- och utbildningsförvaltningen www.karlskoga.se Läroplansmål Förskolan ska sträva efter

Läs mer

2.1 Normer och värden

2.1 Normer och värden 2.1 Normer och värden Förskolan ska aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla förståelse för vårt samhälles gemensamma demokratiska värderingar och efterhand omfatta dem. (Lpfö98 rev.2010,

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN Jollen / Kanoten 2012-2013

VERKSAMHETSPLAN Jollen / Kanoten 2012-2013 1 (6) Datum VERKSAMHETSPLAN Jollen / Kanoten 2012-2013 MÅLOMRÅDE o LPFÖ Barn i åldern 1-5 år introduceras i begreppet lärstilar. Statliga mål: Alla pedagoger arbetar utifrån lokal pedagogisk planering.

Läs mer

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Blåsippan 2014-2015

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Blåsippan 2014-2015 Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för Blåsippan 2014-2015 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund sida 3 2. Mål och riktlinjer sida 4 2.1 Normer och värden sida 4 2.2 Utveckling och lärande sida

Läs mer