Hälsouniversitetet i Linköping, Läkarutbildningen termin 11, Pediatrik, Obstetrik & Gynekologi och Akuta verksamheter. Tentamen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Hälsouniversitetet i Linköping, Läkarutbildningen termin 11, Pediatrik, Obstetrik & Gynekologi och Akuta verksamheter. Tentamen 110608."

Transkript

1 SKRIFTLIG TENTAMEN 8 juni 2011 T11 Skrivningen består av följande fall Fall Totalt Delpoäng Tage, 4 mån 18 p Kvinna, 34 år 22 p Gunnar 25 p Karin, 28 år 16 p Sofia, 23 år 19 p Totalt 100 p Det här är en instruktion som Du får ha framme under hela provet. Din kod skriver Du på alla provsidor. Provet ska ligga till vänster om Dig, upp och ned (med texten nedåt) under hela provtiden. När Du får tillstånd att börja skriva river Du av det översta bladet och vänder det rätt. Besvara frågorna på sidan och lägg den i kuvertet till höger om Dig. Först nu får Du riva av nästa ark i provet till vänster om Dig och vända det rätt, skriva Din kod, svara på frågorna och lägga i kuvertet på höger sida. Var noga med att bara riva av ett blad åt gången! Om Du har svårt att få plats med det Du skriver använd papprets baksida. Du kan också få ett nytt tomt blad ihophäftat med det andra pappret vid behov av tentamensvakten. Räck upp handen för att få ett nytt blad. Inga hjälpmedel är tillåtna! Mobiltelefon får ej ligga kvar i fickan lägg den i väskan! Avvikelser från dessa anvisningar, inklusive att ha mer än ett skrivningsblad på skrivytan samtidigt, betraktas som fuskförsök. LYCKA TILL! Jan Brynhildsen Terminsansvarig Maria Rundberg Terminssekreterare 1(47)

2 Tage, 4 månader (max 18 poäng) Du har precis gjort färdigt din AT-tjänstgöring och funderar på att bli barnläkare. Innan Du bestämmer dig så tar Du ett vikariat på en barnklinik vid ett länssjukhus. Efter ett tag får Du börja gå jour och en kväll så får du prata i telefon med en mamma som är orolig för sin son, 4 månader gammal. Mamma berättar att barnet har varit förkyld 3-4 dagar och har haft hosta som främsta symtom. Hon är nu orolig för att han fått feber, upp mot 40 grader, och undrar om hon ska komma in till sjukhuset med honom. Innan Du bestämmer dig för om det är nödvändigt att ta in barnet behöver Du ytterligare information. Fråga 1. (2 poäng): Vilka frågor ställer Du för att komplettera anamnesen? 2(47)

3 Du har precis gjort färdigt din AT-tjänstgöring och funderar på att bli barnläkare. Innan Du bestämmer dig så tar Du ett vikariat på en barnklinik vid ett länssjukhus. Efter ett tag får Du börja gå jour och en kväll så får du prata i telefon med en mamma som är orolig för sin son, 4 månader gammal. Mamma berättar att barnet har varit förkyld 3-4 dagar och har haft hosta som främsta symtom. Hon är nu orolig för att han fått feber, upp mot 40 grader, och undrar om hon ska komma in till sjukhuset med honom. Innan Du bestämmer dig för om det är nödvändigt att ta in barnet behöver Du ytterligare information. Du får som svar på dina frågor redan på att Tage ätit sämre senaste dygnet. Att han andas snabbt och har rinnsnuva. Vidare upplever mamman att han är kallsvettig. Storebror 2,5 år är rejält förkyld men inte direkt påverkad. Du bestämmer dig för att ta in och undersöka barnet. Vid undersökningen är Tage mycket riktigt kallsvettig men också blek och trött. Andningsfrekvens runt 60/minut. Har näsvingespel samt indragningar intercostalt. Markerad runt munnen med antydan till läppcyanos. Rinnsnuva. Viktmässigt har barnet gått ned 0,3 kg jämfört med vägning på BVC 2 veckor innan. Fråga 2. (2 poäng): Vilka åtgärder utöver undersökningen vidtar Du omedelbart på akutmottagningen? 3(47)

4 Du har precis gjort färdigt din AT-tjänstgöring och funderar på att bli barnläkare. Innan Du bestämmer dig så tar Du ett vikariat på en barnklinik vid ett länssjukhus. Efter ett tag får Du börja gå jour och en kväll så får du prata i telefon med en mamma som är orolig för sin son, 4 månader gammal. Mamma berättar att barnet har varit förkyld 3-4 dagar och har haft hosta som främsta symtom. Hon är nu orolig för att han fått feber, upp mot 40 grader, och undrar om hon ska komma in till sjukhuset med honom. Innan Du bestämmer dig för om det är nödvändigt att ta in barnet behöver Du ytterligare information. Du får som svar på dina frågor redan på att Tagen ätit sämre senaste dygnet. Att han andas snabbt och har rinnsnuva. Vidare upplever mamman att han är kallsvettig. Storebror 2,5 år är rejält förkyld men inte direkt påverkad. Du bestämmer dig för att ta in och undersöka barnet. Vid undersökningen är Tage mycket riktigt kallsvettig men också blek och trött. Andningsfrekvens runt 60/minut. Har näsvingespel samt indragningar intercostalt. Markerad runt munnen med antydan till läppcyanos. Rinnsnuva. Viktmässigt har barnet gått ned 0,3 kg jämfört med vägning på BVC 2 veckor innan. Barnet förbättras på akutmottagningen med syrgas på mask och luftrörsvidgande. Saturation 95 %. Efter några timmar blir Du sökt från avdelningen då Tage blivit sämre. Han sitter i sin mammas knä. Saturationen är nu 78 %, puls 180. Syrgas på tratt framför ansiktet. Är blek och orolig. Fråga 3. (2 poäng): Hur bedömer Du Tage i detta läge? Vilka ytterligare åtgärder vill Du vidta? 4(47)

5 Du har precis gjort färdigt din AT-tjänstgöring och funderar på att bli barnläkare. Innan Du bestämmer dig så tar Du ett vikariat på en barnklinik vid ett länssjukhus. Efter ett tag får Du börja gå jour och en kväll så får du prata i telefon med en mamma som är orolig för sin son, 4 månader gammal. Mamma berättar att barnet har varit förkyld 3-4 dagar och har haft hosta som främsta symtom. Hon är nu orolig för att han fått feber, upp mot 40 grader, och undrar om hon ska komma in till sjukhuset med honom. Innan Du bestämmer dig för om det är nödvändigt att ta in barnet behöver Du ytterligare information. Du får som svar på dina frågor redan på att Tagen ätit sämre senaste dygnet. Att han andas snabbt och har rinnsnuva. Vidare upplever mamman att han är kallsvettig. Storebror 2,5 år är rejält förkyld men inte direkt påverkad. Du bestämmer dig för att ta in och undersöka barnet. Vid undersökningen är Tage mycket riktigt kallsvettig men också blek och trött. Andningsfrekvens runt 60/minut. Har näsvingespel samt indragningar intercostalt. Markerad runt munnen med antydan till läppcyanos. Rinnsnuva. Viktmässigt har barnet gått ned 0,3 kg jämfört med vägning på BVC 2 veckor innan. Barnet förbättras på akutmottagningen med syrgas på mask och luftrörsvidgande. Saturation 95 %. Efter några timmar blir Du sökt från avdelningen då Tage blivit sämre. Han sitter i sin mammas knä. Saturationen är nu 78 %, puls 180. Syrgas på tratt framför ansiktet. Är blek och orolig. Provsvaren visar att barnet har en begynnande metabolisk och respiratorisk acidos. I samråd med bakjour och narkosjour läggs barnet i CPAP på avdelningen med beredskap att flyttas till IVA om ytterligare försämring. Läget stabiliseras på nytt och det ser bättre ut. Fråga 4. (2 poäng): Vilken ytterligare utredning vill Du göra nu? Motivera! 5(47)

6 Du har precis gjort färdigt din AT-tjänstgöring och funderar på att bli barnläkare. Innan Du bestämmer dig så tar Du ett vikariat på en barnklinik vid ett länssjukhus. Efter ett tag får Du börja gå jour och en kväll så får du prata i telefon med en mamma som är orolig för sin son, 4 månader gammal. Mamma berättar att barnet har varit förkyld 3-4 dagar och har haft hosta som främsta symtom. Hon är nu orolig för att han fått feber, upp mot 40 grader, och undrar om hon ska komma in till sjukhuset med honom. Innan Du bestämmer dig för om det är nödvändigt att ta in barnet behöver Du ytterligare information. Du får som svar på dina frågor redan på att Tagen ätit sämre senaste dygnet. Att han andas snabbt och har rinnsnuva. Vidare upplever mamman att han är kallsvettig. Storebror 2,5 år är rejält förkyld men inte direkt påverkad. Du bestämmer dig för att ta in och undersöka barnet. Vid undersökningen är Tage mycket riktigt kallsvettig men också blek och trött. Andningsfrekvens runt 60/minut. Har näsvingespel samt indragningar intercostalt. Markerad runt munnen med antydan till läppcyanos. Rinnsnuva. Viktmässigt har barnet gått ned 0,3 kg jämfört med vägning på BVC 2 veckor innan. Barnet förbättras på akutmottagningen med syrgas på mask och luftrörsvidgande. Saturation 95 %. Efter några timmar blir Du sökt från avdelningen då Tage blivit sämre. Han sitter i sin mammas knä. Saturationen är nu 78 %, puls 180. Syrgas på tratt framför ansiktet. Är blek och orolig. Provsvaren visar att barnet har en begynnande metabolisk och respiratorisk acidos. I samråd med bakjour och narkosjour läggs barnet i CPAP på avdelningen med beredskap att flyttas till IVA om ytterligare försämring. Läget stabiliseras på nytt och det ser bättre ut. Lungröntgen visar förutom infiltrat även atelektas i ena överloben. Infektionsutredningen kunde påvisa RS-virus. Fråga 5. (4 poäng): Hur tar man enklast prov för RS-virus? Vad påvisar detta test? Beskriv kortfattat vad det är för ett virus? Hur sprids detta virus främst? Vilken årstid är RSinfektioner vanligast? 6(47)

7 Du har precis gjort färdigt din AT-tjänstgöring och funderar på att bli barnläkare. Innan Du bestämmer dig så tar Du ett vikariat på en barnklinik vid ett länssjukhus. Efter ett tag får Du börja gå jour och en kväll så får du prata i telefon med en mamma som är orolig för sin son, 4 månader gammal. Mamma berättar att barnet har varit förkyld 3-4 dagar och har haft hosta som främsta symtom. Hon är nu orolig för att han fått feber, upp mot 40 grader, och undrar om hon ska komma in till sjukhuset med honom. Innan Du bestämmer dig för om det är nödvändigt att ta in barnet behöver Du ytterligare information. Du får som svar på dina frågor redan på att Tagen ätit sämre senaste dygnet. Att han andas snabbt och har rinnsnuva. Vidare upplever mamman att han är kallsvettig. Storebror 2,5 år är rejält förkyld men inte direkt påverkad. Du bestämmer dig för att ta in och undersöka barnet. Vid undersökningen är Tage mycket riktigt kallsvettig men också blek och trött. Andningsfrekvens runt 60/minut. Har näsvingespel samt indragningar intercostalt. Markerad runt munnen med antydan till läppcyanos. Rinnsnuva. Viktmässigt har barnet gått ned 0,3 kg jämfört med vägning på BVC 2 veckor innan. Barnet förbättras på akutmottagningen med syrgas på mask och luftrörsvidgande. Saturation 95 %. Efter några timmar blir Du sökt från avdelningen då Tage blivit sämre. Han sitter i sin mammas knä. Saturationen är nu 78 %, puls 180. Syrgas på tratt framför ansiktet. Är blek och orolig. Provsvaren visar att barnet har en begynnande metabolisk och respiratorisk acidos. I samråd med bakjour och narkosjour läggs barnet i CPAP på avdelningen med beredskap att flyttas till IVA om ytterligare försämring. Läget stabiliseras på nytt och det ser bättre ut. Lungröntgen visar förutom infiltrat även atelektas i ena överloben. Infektionsutredningen kunde påvisa RS-virus. Hos en del barn ger RS-infektion lindriga symtom medan andra kan få allvarliga symtom. Fråga 6. (2 poäng): Ange minst 3 grupper av barn som kan drabbas av allvarliga symtom. 7(47)

8 Du har precis gjort färdigt din AT-tjänstgöring och funderar på att bli barnläkare. Innan Du bestämmer dig så tar Du ett vikariat på en barnklinik vid ett länssjukhus. Efter ett tag får Du börja gå jour och en kväll så får du prata i telefon med en mamma som är orolig för sin son, 4 månader gammal. Mamma berättar att barnet har varit förkyld 3-4 dagar och har haft hosta som främsta symtom. Hon är nu orolig för att han fått feber, upp mot 40 grader, och undrar om hon ska komma in till sjukhuset med honom. Innan Du bestämmer dig för om det är nödvändigt att ta in barnet behöver Du ytterligare information. Du får som svar på dina frågor redan på att Tagen ätit sämre senaste dygnet. Att han andas snabbt och har rinnsnuva. Vidare upplever mamman att han är kallsvettig. Storebror 2,5 år är rejält förkyld men inte direkt påverkad. Du bestämmer dig för att ta in och undersöka barnet. Vid undersökningen är Tage mycket riktigt kallsvettig men också blek och trött. Andningsfrekvens runt 60/minut. Har näsvingespel samt indragningar intercostalt. Markerad runt munnen med antydan till läppcyanos. Rinnsnuva. Viktmässigt har barnet gått ned 0,3 kg jämfört med vägning på BVC 2 veckor innan. Barnet förbättras på akutmottagningen med syrgas på mask och luftrörsvidgande. Saturation 95 %. Efter några timmar blir Du sökt från avdelningen då Tage blivit sämre. Han sitter i sin mammas knä. Saturationen är nu 78 %, puls 180. Syrgas på tratt framför ansiktet. Är blek och orolig. Provsvaren visar att barnet har en begynnande metabolisk och respiratorisk acidos. I samråd med bakjour och narkosjour läggs barnet i CPAP på avdelningen med beredskap att flyttas till IVA om ytterligare försämring. Läget stabiliseras på nytt och det ser bättre ut. Lungröntgen visar förutom infiltrat även atelektas i ena överloben. Infektionsutredningen kunde påvisa RS-virus. Hos en del barn ger RS-infektion lindriga symtom medan andra kan få allvarliga symtom. Tage tillfrisknar och skrivs så småningom ut. Vid utskrivningen planerar Du för ett återbesök. Fråga 7. (2 poäng): Varför är det viktigt att följa upp Tage efter hans RS-infektion? 8(47)

9 Du har precis gjort färdigt din AT-tjänstgöring och funderar på att bli barnläkare. Innan Du bestämmer dig så tar Du ett vikariat på en barnklinik vid ett länssjukhus. Efter ett tag får Du börja gå jour och en kväll så får du prata i telefon med en mamma som är orolig för sin son, 4 månader gammal. Mamma berättar att barnet har varit förkyld 3-4 dagar och har haft hosta som främsta symtom. Hon är nu orolig för att han fått feber, upp mot 40 grader, och undrar om hon ska komma in till sjukhuset med honom. Innan Du bestämmer dig för om det är nödvändigt att ta in barnet behöver Du ytterligare information. Du får som svar på dina frågor redan på att Tagen ätit sämre senaste dygnet. Att han andas snabbt och har rinnsnuva. Vidare upplever mamman att han är kallsvettig. Storebror 2,5 år är rejält förkyld men inte direkt påverkad. Du bestämmer dig för att ta in och undersöka barnet. Vid undersökningen är Tage mycket riktigt kallsvettig men också blek och trött. Andningsfrekvens runt 60/minut. Har näsvingespel samt indragningar intercostalt. Markerad runt munnen med antydan till läppcyanos. Rinnsnuva. Viktmässigt har barnet gått ned 0,3 kg jämfört med vägning på BVC 2 veckor innan. Barnet förbättras på akutmottagningen med syrgas på mask och luftrörsvidgande. Saturation 95 %. Efter några timmar blir Du sökt från avdelningen då Tage blivit sämre. Han sitter i sin mammas knä. Saturationen är nu 78 %, puls 180. Syrgas på tratt framför ansiktet. Är blek och orolig. Provsvaren visar att barnet har en begynnande metabolisk och respiratorisk acidos. I samråd med bakjour och narkosjour läggs barnet i CPAP på avdelningen med beredskap att flyttas till IVA om ytterligare försämring. Läget stabiliseras på nytt och det ser bättre ut. Lungröntgen visar förutom infiltrat även atelektas i ena överloben. Infektionsutredningen kunde påvisa RS-virus. Hos en del barn ger RS-infektion lindriga symtom medan andra kan få allvarliga symtom. Tage tillfrisknar och skrivs så småningom ut. Vid utskrivningen planerar Du för ett återbesök. Under anamnestagandet fick Du reda på att storebror var rejält förkyld men inte direkt påverkad. Sannolikt hade även han en RS-virus infektion. Fråga 8. (2 poäng): Vad är anledningen till att storebror inte fick bronkiolit eller pneumoni? 9(47)

10 Kvinna, 34 år (max 22 poäng) En 34-årig kvinna kommer in till förlossningen. Hon är IV grav/ II para. Blodgrupp 0 Rh pos. Hon väntar sitt tredje barn och är nu i grav-vecka De två äldsta barnen är förlösta i v 39 resp. v 40, normalstora. Hon inkommer nu med prematura sammandragningar. Barnmorskan och gynekolog undersöker henne. Hon har regelbundna sammandragningar. Cervix är utplånad och öppen 3 cm. Gyn-läkare bedömer situation så att värkarna inte ska stoppas. Man planerar för vaginal förlossning. Barnmorskan ber Dig i egenskap av blivande barnläkare och jour att prata med/informera de blivande föräldrarna. Fråga 1. (2 poäng): Vilken information ger Du till dem? 10(47)

11 En 34-årig kvinna kommer in till förlossningen. Hon är IV grav/ II para. Blodgrupp 0 Rh pos. Hon väntar sitt tredje barn och är nu i grav-vecka De två äldsta barnen är förlösta i v 39 resp. v 40, normalstora. Hon inkommer nu med prematura sammandragningar. Barnmorskan och gynekolog undersöker henne. Hon har regelbundna sammandragningar. Cervix är utplånad och öppen 3 cm. Gyn-läkare bedömer situation så att värkarna inteska stoppas. Man planerar för vaginal förlossning. Barnmorskan ber Dig i egenskap av blivande barnläkare och jour att prata med/informera de blivande föräldrarna. Du informerar föräldrarna om hur man omhändertar barn på förlossningen. Information rörande för tidig födsel att det kan bli aktuellt med värmesäng och sondmatning. Tar ev. upp risken för gulsot. Mamman får tilltagande sammandragningar och förlossningen fortskrider. Du är fortsatt jour och kl. 17:15 ringer ansvarig barnmorska till Dig och informerar Dig om att det rinner mekoniumfärgat fostervatten. CTG-påverkan med decelerationer. Mellan värkarna återhämtar sig barnets hjärtfrekvens. Två timmar senare när cervix är retraherad och fosterhuvudet står strax ovan bäckenbotten beslutar förlossningsjouren att avsluta förlossningen med sugklocka p.g.a. fortsatt påverkat CTG/hotande fosterasfyxi. Du blir uppringd igen av barnmorskan som ber Dig att komma ner och vara närvarande vid förlossningen. Barnet är inte fött när Du kommer till barnrummet. Barnet föds kl. 19:42 efter 5 dragningar med sugklockan. Du har då innan förberett dig med att ta på dig förkläde och handskar samt kontrollerat barnbordet; värme och neopuff etc. Det är en flicka. Hon är slapp och insmetad i mekonium. Fråga 2. (1 poäng): Vad gör Du som första åtgärd? 11(47)

12 En 34-årig kvinna kommer in till förlossningen. Hon är IV grav/ II para. Blodgrupp 0 Rh pos. Hon väntar sitt tredje barn och är nu i grav-vecka De två äldsta barnen är förlösta i v 39 resp. v 40, normalstora. Hon inkommer nu med prematura sammandragningar. Barnmorskan och gynekolog undersöker henne. Hon har regelbundna sammandragningar. Cervix är utplånad och öppen 3 cm. Gyn-läkare bedömer situation så att värkarna inteska stoppas. Man planerar för vaginal förlossning. Barnmorskan ber Dig i egenskap av blivande barnläkare och jour att prata med/informera de blivande föräldrarna. Du informerar föräldrarna om hur man omhändertar barn på förlossningen. Information rörande för tidig födsel att det kan bli aktuellt med värmesäng och sondmatning. Tar ev. upp risken för gulsot. Mamman får tilltagande sammandragningar och förlossningen fortskrider. Du är fortsatt jour och kl. 17:15 ringer ansvarig barnmorska till Dig och informerar Dig om att det rinner mekoniumfärgat fostervatten. CTG-påverkan med decelerationer. Mellan värkarna återhämtar sig barnets hjärtfrekvens. Två timmar senare när cervix är retraherad och fosterhuvudet står strax ovan bäckenbotten beslutar förlossningsjouren att avsluta förlossningen med sugklocka p.g.a. fortsatt påverkat CTG/hotande fosterasfyxi. Du blir uppringd igen av barnmorskan som ber Dig att komma ner och vara närvarande vid förlossningen. Barnet är inte fött när Du kommer till barnrummet. Barnet föds kl. 19:42 efter 5 dragningar med sugklockan. Du har då innan förberett dig med att ta på dig förkläde och handskar samt kontrollerat barnbordet; värme och neopuff etc. Det är en flicka. Hon är slapp och insmetad i mekonium. Fråga 3. (2 poäng): Beskriv kort de fyra stegen i neonatal HLR. 12(47)

13 En 34-årig kvinna kommer in till förlossningen. Hon är IV grav/ II para. Blodgrupp 0 Rh pos. Hon väntar sitt tredje barn och är nu i grav-vecka De två äldsta barnen är förlösta i v 39 resp. v 40, normalstora. Hon inkommer nu med prematura sammandragningar. Barnmorskan och gynekolog undersöker henne. Hon har regelbundna sammandragningar. Cervix är utplånad och öppen 3 cm. Gyn-läkare bedömer situation så att värkarna inteska stoppas. Man planerar för vaginal förlossning. Barnmorskan ber Dig i egenskap av blivande barnläkare och jour att prata med/informera de blivande föräldrarna. Du informerar föräldrarna om hur man omhändertar barn på förlossningen. Information rörande för tidig födsel att det kan bli aktuellt med värmesäng och sondmatning. Tar ev. upp risken för gulsot. Mamman får tilltagande sammandragningar och förlossningen fortskrider. Du är fortsatt jour och kl. 17:15 ringer ansvarig barnmorska till Dig och informerar Dig om att det rinner mekoniumfärgat fostervatten. CTG-påverkan med decelerationer. Mellan värkarna återhämtar sig barnets hjärtfrekvens. Två timmar senare när cervix är retraherad och fosterhuvudet står strax ovan bäckenbotten beslutar förlossningsjouren att avsluta förlossningen med sugklocka p.g.a. fortsatt påverkat CTG/hotande fosterasfyxi. Du blir uppringd igen av barnmorskan som ber Dig att komma ner och vara närvarande vid förlossningen. Barnet är inte fött när Du kommer till barnrummet. Barnet föds kl. 19:42 efter 5 dragningar med sugklockan. Du har då innan förberett dig med att ta på dig förkläde och handskar samt kontrollerat barnbordet; värme och neopuff etc. Det är en flicka. Hon är slapp och insmetad i mekonium. Du började med att torka av barnet och därmed samtidigt stimulera det. Du lyckas med att stabilisera flickans tillstånd och efter 15 min är hjärtfrekvensen över 100 och barnet andas själv. Hon har indragningar, näsvingespel och en stånkig andning. Saturation är på 95 %, inget extra syrgasbehov. Blek-rosig hudkolorit. Fortfarande lite tagen. Reagerar fördröjt på stimulering. Lätt muskelhypoton. Reellt märke och svullnad parieto-occipital efter sugklockan. Fråga 4. (2 poäng): Sätt 15 min Apgar! 13(47)

14 En 34-årig kvinna kommer in till förlossningen. Hon är IV grav/ II para. Blodgrupp 0 Rh pos. Hon väntar sitt tredje barn och är nu i grav-vecka De två äldsta barnen är förlösta i v 39 resp. v 40, normalstora. Hon inkommer nu med prematura sammandragningar. Barnmorskan och gynekolog undersöker henne. Hon har regelbundna sammandragningar. Cervix är utplånad och öppen 3 cm. Gyn-läkare bedömer situation så att värkarna inteska stoppas. Man planerar för vaginal förlossning. Barnmorskan ber Dig i egenskap av blivande barnläkare och jour att prata med/informera de blivande föräldrarna. Du informerar föräldrarna om hur man omhändertar barn på förlossningen. Information rörande för tidig födsel att det kan bli aktuellt med värmesäng och sondmatning. Tar ev. upp risken för gulsot. Mamman får tilltagande sammandragningar och förlossningen fortskrider. Du är fortsatt jour och kl. 17:15 ringer ansvarig barnmorska till Dig och informerar Dig om att det rinner mekoniumfärgat fostervatten. CTG-påverkan med decelerationer. Mellan värkarna återhämtar sig barnets hjärtfrekvens. Två timmar senare när cervix är retraherad och fosterhuvudet står strax ovan bäckenbotten beslutar förlossningsjouren att avsluta förlossningen med sugklocka p.g.a. fortsatt påverkat CTG/hotande fosterasfyxi. Du blir uppringd igen av barnmorskan som ber Dig att komma ner och vara närvarande vid förlossningen. Barnet är inte fött när Du kommer till barnrummet. Barnet föds kl. 19:42 efter 5 dragningar med sugklockan. Du har då innan förberett dig med att ta på dig förkläde och handskar samt kontrollerat barnbordet; värme och neopuff etc. Det är en flicka. Hon är slapp och insmetad i mekonium. Du började med att torka av barnet och därmed samtidigt stimulera det. Du lyckas med att stabilisera flickans tillstånd och efter 15 min är hjärtfrekvensen över 100 och barnet andas själv. Hon har indragningar, näsvingespel och en stånkig andning. Saturation är på 95 %, inget extra syrgasbehov. Blek-rosig hudkolorit. Fortfarande lite tagen. Reagerar fördröjt på stimulering. Lätt muskelhypoton. Reellt märke och svullnad parieto-occipital efter sugklockan. Du bedömer hennes Apgar till 7 och tar upp henne till neonatalavdelning för vidare vård. Hon vägar 2300 gr, är 44 cm lång. Temp 36,1 grader. Fråga 5. (1 poäng): Vad ber Du sjuksköterskan att göra med flickan som första åtgärd? 14(47)

15 En 34-årig kvinna kommer in till förlossningen. Hon är IV grav/ II para. Blodgrupp 0 Rh pos. Hon väntar sitt tredje barn och är nu i grav-vecka De två äldsta barnen är förlösta i v 39 resp. v 40, normalstora. Hon inkommer nu med prematura sammandragningar. Barnmorskan och gynekolog undersöker henne. Hon har regelbundna sammandragningar. Cervix är utplånad och öppen 3 cm. Gyn-läkare bedömer situation så att värkarna inteska stoppas. Man planerar för vaginal förlossning. Barnmorskan ber Dig i egenskap av blivande barnläkare och jour att prata med/informera de blivande föräldrarna. Du informerar föräldrarna om hur man omhändertar barn på förlossningen. Information rörande för tidig födsel att det kan bli aktuellt med värmesäng och sondmatning. Tar ev. upp risken för gulsot. Mamman får tilltagande sammandragningar och förlossningen fortskrider. Du är fortsatt jour och kl. 17:15 ringer ansvarig barnmorska till Dig och informerar Dig om att det rinner mekoniumfärgat fostervatten. CTG-påverkan med decelerationer. Mellan värkarna återhämtar sig barnets hjärtfrekvens. Två timmar senare när cervix är retraherad och fosterhuvudet står strax ovan bäckenbotten beslutar förlossningsjouren att avsluta förlossningen med sugklocka p.g.a. fortsatt påverkat CTG/hotande fosterasfyxi. Du blir uppringd igen av barnmorskan som ber Dig att komma ner och vara närvarande vid förlossningen. Barnet är inte fött när Du kommer till barnrummet. Barnet föds kl. 19:42 efter 5 dragningar med sugklockan. Du har då innan förberett dig med att ta på dig förkläde och handskar samt kontrollerat barnbordet; värme och neopuff etc. Det är en flicka. Hon är slapp och insmetad i mekonium. Du började med att torka av barnet och därmed samtidigt stimulera det. Du lyckas med att stabilisera flickans tillstånd och efter 15 min är hjärtfrekvensen över 100 och barnet andas själv. Hon har indragningar, näsvingespel och en stånkig andning. Saturation är på 95 %, inget extra syrgasbehov. Blek-rosig hudkolorit. Fortfarande lite tagen. Reagerar fördröjt på stimulering. Lätt muskelhypoton. Reellt märke och svullnad parieto-occipital efter sugklockan. Du bedömer hennes Apgar till 7 och tar upp henne till neonatalavdelning för vidare vård. Hon vägar 2300 gr, är 44 cm lång. Temp 36,1 grader. Fråga 6. (2 poäng): Vilka prover ordinerar Du att sköterskan ska ta på barnet? Motivera! 15(47)

16 En 34-årig kvinna kommer in till förlossningen. Hon är IV grav/ II para. Blodgrupp 0 Rh pos. Hon väntar sitt tredje barn och är nu i grav-vecka De två äldsta barnen är förlösta i v 39 resp. v 40, normalstora. Hon inkommer nu med prematura sammandragningar. Barnmorskan och gynekolog undersöker henne. Hon har regelbundna sammandragningar. Cervix är utplånad och öppen 3 cm. Gyn-läkare bedömer situation så att värkarna inteska stoppas. Man planerar för vaginal förlossning. Barnmorskan ber Dig i egenskap av blivande barnläkare och jour att prata med/informera de blivande föräldrarna. Du informerar föräldrarna om hur man omhändertar barn på förlossningen. Information rörande för tidig födsel att det kan bli aktuellt med värmesäng och sondmatning. Tar ev. upp risken för gulsot. Mamman får tilltagande sammandragningar och förlossningen fortskrider. Du är fortsatt jour och kl. 17:15 ringer ansvarig barnmorska till Dig och informerar Dig om att det rinner mekoniumfärgat fostervatten. CTG-påverkan med decelerationer. Mellan värkarna återhämtar sig barnets hjärtfrekvens. Två timmar senare när cervix är retraherad och fosterhuvudet står strax ovan bäckenbotten beslutar förlossningsjouren att avsluta förlossningen med sugklocka p.g.a. fortsatt påverkat CTG/hotande fosterasfyxi. Du blir uppringd igen av barnmorskan som ber Dig att komma ner och vara närvarande vid förlossningen. Barnet är inte fött när Du kommer till barnrummet. Barnet föds kl. 19:42 efter 5 dragningar med sugklockan. Du har då innan förberett dig med att ta på dig förkläde och handskar samt kontrollerat barnbordet; värme och neopuff etc. Det är en flicka. Hon är slapp och insmetad i mekonium. Du började med att torka av barnet och därmed samtidigt stimulera det. Du lyckas med att stabilisera flickans tillstånd och efter 15 min är hjärtfrekvensen över 100 och barnet andas själv. Hon har indragningar, näsvingespel och en stånkig andning. Saturation är på 95 %, inget extra syrgasbehov. Blek-rosig hudkolorit. Fortfarande lite tagen. Reagerar fördröjt på stimulering. Lätt muskelhypoton. Reellt märke och svullnad parieto-occipital efter sugklockan. Du bedömer hennes Apgar till 7 och tar upp henne till neonatalavdelning för vidare vård. Hon vägar 2300 gr, är 44 cm lång. Temp 36,1 grader. Barnet läggs i värmesäng. Då pappan är där så är läggs flickan strax hos honom (Känguruvård). Provtagning initialt är Hb, syrabas-status och strax efter även ett blodsocker. Flickan fortsätter vara andningspåverkad. Hon andas med en frekvens på 75/min, kvider och har indragning samt näsvingespel. Syrebasstatus visar på en kombinerad metabolisk och respiratorisk acidos. Fortsatt saturation över 94 %, inget extra syrgasbehov. Fråga 7. (2 poäng): Vad kan symtomen beror på? Nämn 3 olika alternativ. 16(47)

17 En 34-årig kvinna kommer in till förlossningen. Hon är IV grav/ II para. Blodgrupp 0 Rh pos. Hon väntar sitt tredje barn och är nu i grav-vecka De två äldsta barnen är förlösta i v 39 resp. v 40, normalstora. Hon inkommer nu med prematura sammandragningar. Barnmorskan och gynekolog undersöker henne. Hon har regelbundna sammandragningar. Cervix är utplånad och öppen 3 cm. Gyn-läkare bedömer situation så att värkarna inteska stoppas. Man planerar för vaginal förlossning. Barnmorskan ber Dig i egenskap av blivande barnläkare och jour att prata med/informera de blivande föräldrarna. Du informerar föräldrarna om hur man omhändertar barn på förlossningen. Information rörande för tidig födsel att det kan bli aktuellt med värmesäng och sondmatning. Tar ev. upp risken för gulsot. Mamman får tilltagande sammandragningar och förlossningen fortskrider. Du är fortsatt jour och kl. 17:15 ringer ansvarig barnmorska till Dig och informerar Dig om att det rinner mekoniumfärgat fostervatten. CTG-påverkan med decelerationer. Mellan värkarna återhämtar sig barnets hjärtfrekvens. Två timmar senare när cervix är retraherad och fosterhuvudet står strax ovan bäckenbotten beslutar förlossningsjouren att avsluta förlossningen med sugklocka p.g.a. fortsatt påverkat CTG/hotande fosterasfyxi. Du blir uppringd igen av barnmorskan som ber Dig att komma ner och vara närvarande vid förlossningen. Barnet är inte fött när Du kommer till barnrummet. Barnet föds kl. 19:42 efter 5 dragningar med sugklockan. Du har då innan förberett dig med att ta på dig förkläde och handskar samt kontrollerat barnbordet; värme och neopuff etc. Det är en flicka. Hon är slapp och insmetad i mekonium. Du började med att torka av barnet och därmed samtidigt stimulera det. Du lyckas med att stabilisera flickans tillstånd och efter 15 min är hjärtfrekvensen över 100 och barnet andas själv. Hon har indragningar, näsvingespel och en stånkig andning. Saturation är på 95 %, inget extra syrgasbehov. Blek-rosig hudkolorit. Fortfarande lite tagen. Reagerar fördröjt på stimulering. Lätt muskelhypoton. Reellt märke och svullnad parieto-occipital efter sugklockan. Du bedömer hennes Apgar till 7 och tar upp henne till neonatalavdelning för vidare vård. Hon vägar 2300 gr, är 44 cm lång. Temp 36,1 grader. Barnet läggs i värmesäng. Då pappan är där så är läggs flickan strax hos honom (Känguruvård). Provtagning initialt är Hb, syrabas-status och strax efter även ett blodsocker. Flickan fortsätter vara andningspåverkad. Hon andas med en frekvens på 75/min, kvider och har indragning samt näsvingespel. Syrebasstatus visar på en kombinerad metabolisk och respiratorisk acidos. Fortsatt saturation över 94 %, inget extra syrgasbehov. Fråga 8. (2 poäng): Hur behandlar Du flickan? Ange minst två behandlingsalternativ. 17(47)

18 En 34-årig kvinna kommer in till förlossningen. Hon är IV grav/ II para. Blodgrupp 0 Rh pos. Hon väntar sitt tredje barn och är nu i grav-vecka De två äldsta barnen är förlösta i v 39 resp. v 40, normalstora. Hon inkommer nu med prematura sammandragningar. Barnmorskan och gynekolog undersöker henne. Hon har regelbundna sammandragningar. Cervix är utplånad och öppen 3 cm. Gyn-läkare bedömer situation så att värkarna inteska stoppas. Man planerar för vaginal förlossning. Barnmorskan ber Dig i egenskap av blivande barnläkare och jour att prata med/informera de blivande föräldrarna. Du informerar föräldrarna om hur man omhändertar barn på förlossningen. Information rörande för tidig födsel att det kan bli aktuellt med värmesäng och sondmatning. Tar ev. upp risken för gulsot. Mamman får tilltagande sammandragningar och förlossningen fortskrider. Du är fortsatt jour och kl. 17:15 ringer ansvarig barnmorska till Dig och informerar Dig om att det rinner mekoniumfärgat fostervatten. CTG-påverkan med decelerationer. Mellan värkarna återhämtar sig barnets hjärtfrekvens. Två timmar senare när cervix är retraherad och fosterhuvudet står strax ovan bäckenbotten beslutar förlossningsjouren att avsluta förlossningen med sugklocka p.g.a. fortsatt påverkat CTG/hotande fosterasfyxi. Du blir uppringd igen av barnmorskan som ber Dig att komma ner och vara närvarande vid förlossningen. Barnet är inte fött när Du kommer till barnrummet. Barnet föds kl. 19:42 efter 5 dragningar med sugklockan. Du har då innan förberett dig med att ta på dig förkläde och handskar samt kontrollerat barnbordet; värme och neopuff etc. Det är en flicka. Hon är slapp och insmetad i mekonium. Du började med att torka av barnet och därmed samtidigt stimulera det. Du lyckas med att stabilisera flickans tillstånd och efter 15 min är hjärtfrekvensen över 100 och barnet andas själv. Hon har indragningar, näsvingespel och en stånkig andning. Saturation är på 95 %, inget extra syrgasbehov. Blek-rosig hudkolorit. Fortfarande lite tagen. Reagerar fördröjt på stimulering. Lätt muskelhypoton. Reellt märke och svullnad parieto-occipital efter sugklockan. Du bedömer hennes Apgar till 7 och tar upp henne till neonatalavdelning för vidare vård. Hon vägar 2300 gr, är 44 cm lång. Temp 36,1 grader. Barnet läggs i värmesäng. Då pappan är där så är läggs flickan strax hos honom (Känguruvård). Provtagning initialt är Hb, syrabas-status och strax efter även ett blodsocker. Flickan fortsätter vara andningspåverkad. Hon andas med en frekvens på 75/min, kvider och har indragning samt näsvingespel. Syrebasstatus visar på en kombinerad metabolisk och respiratorisk acidos. Fortsatt saturation över 94 %, inget extra syrgasbehov. Efter ett dygns behandling mår flickan långsamt bättre. Hon är piggare och hennes andningsproblem avtar. Maten fungerar, hon kissar och bajsar. Vid två dagars ålder utvecklar hon en ikterus. Fråga 9. (2 poäng): Vilka är de vanligaste orsakerna till ikterus i fall liknande detta? 18(47)

19 En 34-årig kvinna kommer in till förlossningen. Hon är IV grav/ II para. Blodgrupp 0 Rh pos. Hon väntar sitt tredje barn och är nu i grav-vecka De två äldsta barnen är förlösta i v 39 resp. v 40, normalstora. Hon inkommer nu med prematura sammandragningar. Barnmorskan och gynekolog undersöker henne. Hon har regelbundna sammandragningar. Cervix är utplånad och öppen 3 cm. Gyn-läkare bedömer situation så att värkarna inteska stoppas. Man planerar för vaginal förlossning. Barnmorskan ber Dig i egenskap av blivande barnläkare och jour att prata med/informera de blivande föräldrarna. Du informerar föräldrarna om hur man omhändertar barn på förlossningen. Information rörande för tidig födsel att det kan bli aktuellt med värmesäng och sondmatning. Tar ev. upp risken för gulsot. Mamman får tilltagande sammandragningar och förlossningen fortskrider. Du är fortsatt jour och kl. 17:15 ringer ansvarig barnmorska till Dig och informerar Dig om att det rinner mekoniumfärgat fostervatten. CTG-påverkan med decelerationer. Mellan värkarna återhämtar sig barnets hjärtfrekvens. Två timmar senare när cervix är retraherad och fosterhuvudet står strax ovan bäckenbotten beslutar förlossningsjouren att avsluta förlossningen med sugklocka p.g.a. fortsatt påverkat CTG/hotande fosterasfyxi. Du blir uppringd igen av barnmorskan som ber Dig att komma ner och vara närvarande vid förlossningen. Barnet är inte fött när Du kommer till barnrummet. Barnet föds kl. 19:42 efter 5 dragningar med sugklockan. Du har då innan förberett dig med att ta på dig förkläde och handskar samt kontrollerat barnbordet; värme och neopuff etc. Det är en flicka. Hon är slapp och insmetad i mekonium. Du började med att torka av barnet och därmed samtidigt stimulera det. Du lyckas med att stabilisera flickans tillstånd och efter 15 min är hjärtfrekvensen över 100 och barnet andas själv. Hon har indragningar, näsvingespel och en stånkig andning. Saturation är på 95 %, inget extra syrgasbehov. Blek-rosig hudkolorit. Fortfarande lite tagen. Reagerar fördröjt på stimulering. Lätt muskelhypoton. Reellt märke och svullnad parieto-occipital efter sugklockan. Du bedömer hennes Apgar till 7 och tar upp henne till neonatalavdelning för vidare vård. Hon vägar 2300 gr, är 44 cm lång. Temp 36,1 grader. Barnet läggs i värmesäng. Då pappan är där så är läggs flickan strax hos honom (Känguruvård). Provtagning initialt är Hb, syrabas-status och strax efter även ett blodsocker. Flickan fortsätter vara andningspåverkad. Hon andas med en frekvens på 75/min, kvider och har indragning samt näsvingespel. Syrebasstatus visar på en kombinerad metabolisk och respiratorisk acidos. Fortsatt saturation över 94 %, inget extra syrgasbehov. Efter ett dygns behandling mår flickan långsamt bättre. Hon är piggare och hennes andningsproblem avtar. Maten fungerar, hon kissar och bajsar. Vid två dagars ålder utvecklar hon en ikterus. Tagna blodprover visar ett bilirubinvärde högt över behandlingsgränsen. Flickans blodgrupp är B Rh pos, Direkt Antiglobulin Test (DAT) neg. Fråga 10. (2 poäng): Ange olika sätt att behandla hyperbilirubinemi? 19(47)

20 En 34-årig kvinna kommer in till förlossningen. Hon är IV grav/ II para. Blodgrupp 0 Rh pos. Hon väntar sitt tredje barn och är nu i grav-vecka De två äldsta barnen är förlösta i v 39 resp. v 40, normalstora. Hon inkommer nu med prematura sammandragningar. Barnmorskan och gynekolog undersöker henne. Hon har regelbundna sammandragningar. Cervix är utplånad och öppen 3 cm. Gyn-läkare bedömer situation så att värkarna inteska stoppas. Man planerar för vaginal förlossning. Barnmorskan ber Dig i egenskap av blivande barnläkare och jour att prata med/informera de blivande föräldrarna. Du informerar föräldrarna om hur man omhändertar barn på förlossningen. Information rörande för tidig födsel att det kan bli aktuellt med värmesäng och sondmatning. Tar ev. upp risken för gulsot. Mamman får tilltagande sammandragningar och förlossningen fortskrider. Du är fortsatt jour och kl. 17:15 ringer ansvarig barnmorska till Dig och informerar Dig om att det rinner mekoniumfärgat fostervatten. CTG-påverkan med decelerationer. Mellan värkarna återhämtar sig barnets hjärtfrekvens. Två timmar senare när cervix är retraherad och fosterhuvudet står strax ovan bäckenbotten beslutar förlossningsjouren att avsluta förlossningen med sugklocka p.g.a. fortsatt påverkat CTG/hotande fosterasfyxi. Du blir uppringd igen av barnmorskan som ber Dig att komma ner och vara närvarande vid förlossningen. Barnet är inte fött när Du kommer till barnrummet. Barnet föds kl. 19:42 efter 5 dragningar med sugklockan. Du har då innan förberett dig med att ta på dig förkläde och handskar samt kontrollerat barnbordet; värme och neopuff etc. Det är en flicka. Hon är slapp och insmetad i mekonium. Du började med att torka av barnet och därmed samtidigt stimulera det. Du lyckas med att stabilisera flickans tillstånd och efter 15 min är hjärtfrekvensen över 100 och barnet andas själv. Hon har indragningar, näsvingespel och en stånkig andning. Saturation är på 95 %, inget extra syrgasbehov. Blek-rosig hudkolorit. Fortfarande lite tagen. Reagerar fördröjt på stimulering. Lätt muskelhypoton. Reellt märke och svullnad parieto-occipital efter sugklockan. Du bedömer hennes Apgar till 7 och tar upp henne till neonatalavdelning för vidare vård. Hon vägar 2300 gr, är 44 cm lång. Temp 36,1 grader. Barnet läggs i värmesäng. Då pappan är där så är läggs flickan strax hos honom (Känguruvård). Provtagning initialt är Hb, syrabas-status och strax efter även ett blodsocker. Flickan fortsätter vara andningspåverkad. Hon andas med en frekvens på 75/min, kvider och har indragning samt näsvingespel. Syrebasstatus visar på en kombinerad metabolisk och respiratorisk acidos. Fortsatt saturation över 94 %, inget extra syrgasbehov. Efter ett dygns behandling mår flickan långsamt bättre. Hon är piggare och hennes andningsproblem avtar. Maten fungerar, hon kissar och bajsar. Vid två dagars ålder utvecklar hon en ikterus. Tagna blodprover visar ett bilirubinvärde högt över behandlingsgränsen. Flickans blodgrupp är B Rh pos, Direkt Antiglobulin Test (DAT) neg. Fråga 11. (1 poäng): Vad letar man efter vid DAT-test i barnets blod? 20(47)

21 En 34-årig kvinna kommer in till förlossningen. Hon är IV grav/ II para. Blodgrupp 0 Rh pos. Hon väntar sitt tredje barn och är nu i grav-vecka De två äldsta barnen är förlösta i v 39 resp. v 40, normalstora. Hon inkommer nu med prematura sammandragningar. Barnmorskan och gynekolog undersöker henne. Hon har regelbundna sammandragningar. Cervix är utplånad och öppen 3 cm. Gyn-läkare bedömer situation så att värkarna inteska stoppas. Man planerar för vaginal förlossning. Barnmorskan ber Dig i egenskap av blivande barnläkare och jour att prata med/informera de blivande föräldrarna. Du informerar föräldrarna om hur man omhändertar barn på förlossningen. Information rörande för tidig födsel att det kan bli aktuellt med värmesäng och sondmatning. Tar ev. upp risken för gulsot. Mamman får tilltagande sammandragningar och förlossningen fortskrider. Du är fortsatt jour och kl. 17:15 ringer ansvarig barnmorska till Dig och informerar Dig om att det rinner mekoniumfärgat fostervatten. CTG-påverkan med decelerationer. Mellan värkarna återhämtar sig barnets hjärtfrekvens. Två timmar senare när cervix är retraherad och fosterhuvudet står strax ovan bäckenbotten beslutar förlossningsjouren att avsluta förlossningen med sugklocka p.g.a. fortsatt påverkat CTG/hotande fosterasfyxi. Du blir uppringd igen av barnmorskan som ber Dig att komma ner och vara närvarande vid förlossningen. Barnet är inte fött när Du kommer till barnrummet. Barnet föds kl. 19:42 efter 5 dragningar med sugklockan. Du har då innan förberett dig med att ta på dig förkläde och handskar samt kontrollerat barnbordet; värme och neopuff etc. Det är en flicka. Hon är slapp och insmetad i mekonium. Du började med att torka av barnet och därmed samtidigt stimulera det. Du lyckas med att stabilisera flickans tillstånd och efter 15 min är hjärtfrekvensen över 100 och barnet andas själv. Hon har indragningar, näsvingespel och en stånkig andning. Saturation är på 95 %, inget extra syrgasbehov. Blek-rosig hudkolorit. Fortfarande lite tagen. Reagerar fördröjt på stimulering. Lätt muskelhypoton. Reellt märke och svullnad parieto-occipital efter sugklockan. Du bedömer hennes Apgar till 7 och tar upp henne till neonatalavdelning för vidare vård. Hon vägar 2300 gr, är 44 cm lång. Temp 36,1 grader. Barnet läggs i värmesäng. Då pappan är där så är läggs flickan strax hos honom (Känguruvård). Provtagning initialt är Hb, syrabas-status och strax efter även ett blodsocker. Flickan fortsätter vara andningspåverkad. Hon andas med en frekvens på 75/min, kvider och har indragning samt näsvingespel. Syrebasstatus visar på en kombinerad metabolisk och respiratorisk acidos. Fortsatt saturation över 94 %, inget extra syrgasbehov. Efter ett dygns behandling mår flickan långsamt bättre. Hon är piggare och hennes andningsproblem avtar. Maten fungerar, hon kissar och bajsar. Vid två dagars ålder utvecklar hon en ikterus. Tagna blodprover visar ett bilirubinvärde högt över behandlingsgränsen. Flickans blodgrupp är B Rh pos, Direkt Antiglobulin Test (DAT) neg. Så småningom blir flickans allmäntillstånd stabilare. S-bilirubin sjunker och ljusbehandlingen avslutas. Hon börjar gå upp i vikt, amningen kommer i gång. Efter 2,5 veckor på Neonatalavdelning blir hon utskriven till hemmet. Inför utskrivning av nyfödda barn /förtidigt födda barn görs vissa undersökningar rutinmässigt. Fråga 12. (1 poäng): Nämn 2 av dem! 21(47)

22 En 34-årig kvinna kommer in till förlossningen. Hon är IV grav/ II para. Blodgrupp 0 Rh pos. Hon väntar sitt tredje barn och är nu i grav-vecka De två äldsta barnen är förlösta i v 39 resp. v 40, normalstora. Hon inkommer nu med prematura sammandragningar. Barnmorskan och gynekolog undersöker henne. Hon har regelbundna sammandragningar. Cervix är utplånad och öppen 3 cm. Gyn-läkare bedömer situation så att värkarna inteska stoppas. Man planerar för vaginal förlossning. Barnmorskan ber Dig i egenskap av blivande barnläkare och jour att prata med/informera de blivande föräldrarna. Du informerar föräldrarna om hur man omhändertar barn på förlossningen. Information rörande för tidig födsel att det kan bli aktuellt med värmesäng och sondmatning. Tar ev. upp risken för gulsot. Mamman får tilltagande sammandragningar och förlossningen fortskrider. Du är fortsatt jour och kl. 17:15 ringer ansvarig barnmorska till Dig och informerar Dig om att det rinner mekoniumfärgat fostervatten. CTG-påverkan med decelerationer. Mellan värkarna återhämtar sig barnets hjärtfrekvens. Två timmar senare när cervix är retraherad och fosterhuvudet står strax ovan bäckenbotten beslutar förlossningsjouren att avsluta förlossningen med sugklocka p.g.a. fortsatt påverkat CTG/hotande fosterasfyxi. Du blir uppringd igen av barnmorskan som ber Dig att komma ner och vara närvarande vid förlossningen. Barnet är inte fött när Du kommer till barnrummet. Barnet föds kl. 19:42 efter 5 dragningar med sugklockan. Du har då innan förberett dig med att ta på dig förkläde och handskar samt kontrollerat barnbordet; värme och neopuff etc. Det är en flicka. Hon är slapp och insmetad i mekonium. Du började med att torka av barnet och därmed samtidigt stimulera det. Du lyckas med att stabilisera flickans tillstånd och efter 15 min är hjärtfrekvensen över 100 och barnet andas själv. Hon har indragningar, näsvingespel och en stånkig andning. Saturation är på 95 %, inget extra syrgasbehov. Blek-rosig hudkolorit. Fortfarande lite tagen. Reagerar fördröjt på stimulering. Lätt muskelhypoton. Reellt märke och svullnad parieto-occipital efter sugklockan. Du bedömer hennes Apgar till 7 och tar upp henne till neonatalavdelning för vidare vård. Hon vägar 2300 gr, är 44 cm lång. Temp 36,1 grader. Barnet läggs i värmesäng. Då pappan är där så är läggs flickan strax hos honom (Känguruvård). Provtagning initialt är Hb, syrabas-status och strax efter även ett blodsocker. Flickan fortsätter vara andningspåverkad. Hon andas med en frekvens på 75/min, kvider och har indragning samt näsvingespel. Syrebasstatus visar på en kombinerad metabolisk och respiratorisk acidos. Fortsatt saturation över 94 %, inget extra syrgasbehov. Efter ett dygns behandling mår flickan långsamt bättre. Hon är piggare och hennes andningsproblem avtar. Maten fungerar, hon kissar och bajsar. Vid två dagars ålder utvecklar hon en ikterus. Tagna blodprover visar ett bilirubinvärde högt över behandlingsgränsen. Flickans blodgrupp är B Rh pos, Direkt Antiglobulin Test (DAT) neg. Så småningom blir flickans allmäntillstånd stabilare. S-bilirubin sjunker och ljusbehandlingen avslutas. Hon börjar gå upp i vikt, amningen kommer i gång. Efter 2,5 veckor på Neonatalavdelning blir hon utskriven till hemmet. Inför utskrivning av nyfödda barn /förtidigt födda barn görs vissa undersökningar rutinmässigt. Avdelningsläkare har sista samtal med föräldrarna innan utskrivning. Läkaren gör en kort sammanfattning av förloppet och ger information om vidare uppföljning på BVC. Hon/han tar ställning till när flickan ska blir vaccineras för första gången. Fråga 13. (2 poäng): I vilken ålder börjar man vaccinera barn i Sverige? Mot vilka sjukdomar ges de första vaccinationerna? 22(47)

23 Gunnar (max 25 poäng) Du arbetar som AT läkare på akuten, då larm går om en trafikolycka. Tio min senare kommer ambulansen in med två skadade personer. Den första patienten är en äldre man. Mannen undersöks enligt ATLS konceptet. Fråga 1. (2 poäng): Vad innebär ATLS-konceptet? Vad undersöker man? 23(47)

24 Du arbetar som AT läkare på akuten, då larm går om en trafikolycka. Tio min senare kommer ambulansen in med två skadade personer. Den första patienten är en äldre man. Mannen undersöks enligt ATLS konceptet. ATLS-konceptet innebär att man strukturerat undersöker Airway, Breathing, Circulating, Disability, Exposure. Du minns inte riktigt vad som ingick i Disability, och tar fram handboken. Fråga 2.(2 poäng): Vad undersöker Du när det gäller Disability? 24(47)

25 Du arbetar som AT läkare på akuten, då larm går om en trafikolycka. Tio min senare kommer ambulansen in med två skadade personer. Den första patienten är en äldre man. Mannen undersöks enligt ATLS konceptet. ATLS-konceptet innebär att man strukturerat undersöker Airway, Breathing, Circulating, Disability, Exposure. Du minns inte riktigt vad som ingick i Disability, och tar fram handboken. Du läser snabbt på och kontrollerar medvetandegrad, pupiller och B-glucos. Den äldre mannen har endast en högersidig underbensfraktur, men han måste till operation för att få den åtgärdad. Du får till uppgift att göra en preoperativ bedömning. Fråga 3. (5 poäng): Vad är ur en anestesisynpunkt viktigt att veta om patienten inför operation? 25(47)

26 Du arbetar som AT läkare på akuten, då larm går om en trafikolycka. Tio min senare kommer ambulansen in med två skadade personer. Den första patienten är en äldre man. Mannen undersöks enligt ATLS konceptet. ATLS-konceptet innebär att man strukturerat undersöker Airway, Breathing, Circulating, Disability, Exposure. Du minns inte riktigt vad som ingick i Disability, och tar fram handboken. Du läser snabbt på och kontrollerar medvetandegrad, pupiller och B-glucos. Den äldre mannen har endast en högersidig underbensfraktur, men han måste till operation för att få den åtgärdad. Du får till uppgift att göra en preoperativ bedömning. Det visar sig att Gunnar Sjöstrand, som patienten heter, precis hade varit på ett stort 70-års kalas innan han krockade med sin moped. Du försöker övertala honom till en spinalbedövning, men han vägrar, han vill sova. Det har gått två timmar sedan måltiden och han ska sövas. Fråga 4. (2 poäng): Vilka åtgärder vidtar Du vid nedsövning för att förhindra aspiration? 26(47)

1. Vänligen läs genom alla 4 fallen. Det är hjälpligt att läsa genom kapiteln om neonatologi i eran rekommenderade pediatrik kurslitteratur.

1. Vänligen läs genom alla 4 fallen. Det är hjälpligt att läsa genom kapiteln om neonatologi i eran rekommenderade pediatrik kurslitteratur. Instruktioner inför neonatal seminarium 9. oktober 2015. 1. Vänligen läs genom alla 4 fallen. Det är hjälpligt att läsa genom kapiteln om neonatologi i eran rekommenderade pediatrik kurslitteratur. 2.

Läs mer

Hälsouniversitetet i Linköping, Läkarutbildningen termin 11, Pediatrik, Obstetrik & Gynekologi och Akuta verksamheter. Omtentamen 2013-08-20.

Hälsouniversitetet i Linköping, Läkarutbildningen termin 11, Pediatrik, Obstetrik & Gynekologi och Akuta verksamheter. Omtentamen 2013-08-20. SKRIFTLIG OMTENTAMEN 20 augusti 2013 T11 Skrivningen består av följande fall Fall Totalt Delpoäng Pelle och Lisa 19 p 1+1+2+1+1+1+1+2+1+1+2+1+1+1+1+1 Olof, 8 år 22 p 1+2+2+2+1+3+3+3+3+2 Sven, 62 år 25

Läs mer

Hälsouniversitetet i Linköping, Läkarutbildningen termin 11, Pediatrik, Obstetrik & Gynekologi och Akuta verksamheter. Tentamen 2012-06-04.

Hälsouniversitetet i Linköping, Läkarutbildningen termin 11, Pediatrik, Obstetrik & Gynekologi och Akuta verksamheter. Tentamen 2012-06-04. SKRIFTLIG TENTAMEN 4 juni 2012 T11 Skrivningen består av följande fall Fall Totalt Delpoäng Pelle, 6 mån 18 p 3+1+2+3+3+2+4 Nyfött barn 23 p 2+1+3+1+3+1+3+1+1+2+2+3 Inga, 82 år 25 p 3+6+2+2+1+2+2+3+2+2

Läs mer

Neonatologi - Fall 1. 1) Vilka undersökningar/prover är prioriterade vid ankomst till neo-avdelningen?

Neonatologi - Fall 1. 1) Vilka undersökningar/prover är prioriterade vid ankomst till neo-avdelningen? Neonatologi - Fall 1 Flicka född med sectio i v 27+1 pga säte. 30 timmars vattenavgång. Värkarbete går ej att stoppa. Full dos steroider är givet antenatalt. FV 1050 gram, FL 42 cm, HO 28 cm. Hon gnyr

Läs mer

SVK-seminarium Larm på barnakuten K. Hildebrand Rev Fall 1.

SVK-seminarium Larm på barnakuten K. Hildebrand Rev Fall 1. SVK-seminarium Larm på barnakuten K. Hildebrand 161108. Rev 170407 Notera att det kan vara svårt att fatta välgrundade beslut gällande vilken behandling som är mest aktuell att ge i det akuta skedet då

Läs mer

Medicin, avancerad nivå, Sjukdomstillstånd, farmakologi och funktionshinder, 15hp

Medicin, avancerad nivå, Sjukdomstillstånd, farmakologi och funktionshinder, 15hp Tentamen Medicin, avancerad nivå, Sjukdomstillstånd, farmakologi och funktionshinder, 15hp Kurskod: MC2036 Kursansvarig: Reidun Stenberg Datum: 2011 05 09 Skrivtid: 5 timmar Totalpoäng: 62 poäng Godkänd

Läs mer

Delexamination 1. Klinisk Medicin 131015 ht13. 20 poäng MEQ

Delexamination 1. Klinisk Medicin 131015 ht13. 20 poäng MEQ Delexamination 1 Klinisk Medicin 131015 ht13 20 poäng MEQ All nödvändig information finns tillgänglig på varje sida. När en sida är färdigbesvarad läggs den sidan på golvet. Därefter rättvändes nästa sida.

Läs mer

Tentamensskrivning 2004-12-22 Pediatrik Del I - MEQ-frågor

Tentamensskrivning 2004-12-22 Pediatrik Del I - MEQ-frågor Tentamensskrivning 2004-12-22 Pediatrik Del I - MEQ-frågor. När skrivningen börjar tar Du det första (översta bladet) och vänder det rätt.. Fyll i Din kod högst upp.. Besvara frågan och lägg bladet i kuvertet.

Läs mer

Skriv tydligt. Tentamen med oläslig handstil och ej korrekt skriftligt svenskt skriftspråk rättas ej.

Skriv tydligt. Tentamen med oläslig handstil och ej korrekt skriftligt svenskt skriftspråk rättas ej. Allmän omvårdnad 25,5 Hp Provmoment: Allmän omvårdnad vuxna, barn och äldre. Ladokkod: 61SA01 Tentamen ges för: Gsjuk15V-pgrp1 TentamensKod: Tentamensdatum: 2015-12-04 Tid: 09.00-12.00 Hjälpmedel: inga

Läs mer

Del 1. 3. Under vårdtiden på sjukhuset upptäcker läkaren ett misstänkt bukaortaaneurysm. Vad menas med ett aneurysm? (2)

Del 1. 3. Under vårdtiden på sjukhuset upptäcker läkaren ett misstänkt bukaortaaneurysm. Vad menas med ett aneurysm? (2) Klinisk medicin somatisk ohälsa och sjukdom Provmoment: Tentamen 1 Ladokkod: Tentamen ges för: SSK 09 7,5 högskolepoäng Kod: (Ifylles av student) Tentamensdatum: 12 10 12 Tid: Hjälpmedel: Inga hjälpmedel

Läs mer

Tidig upptäckt och behandling, TUB - ABCDE, NEWS och SBAR

Tidig upptäckt och behandling, TUB - ABCDE, NEWS och SBAR Godkänt den: 2017-10-29 Ansvarig: Inge Bruce Gäller för: Region Uppsala Tidig upptäckt och behandling, TUB - ABCDE, NEWS och SBAR Innehåll Syfte...2 Bakgrund...2 ABCDE (Airways, Breathing, Circulation,

Läs mer

DUGGA kull 2 Moment Utveckling. Fredagen den 28/ Skrivtid: kl Max: 30 p. Godkänt: 20 p. Poäng: Lycka till!!

DUGGA kull 2 Moment Utveckling. Fredagen den 28/ Skrivtid: kl Max: 30 p. Godkänt: 20 p. Poäng: Lycka till!! DUGGA kull 2 Moment Utveckling Fredagen den 28/10-2016 Skrivtid: kl. 15-16 Max: 30 p Godkänt: 20 p Poäng: Namn: Lycka till!! 1. Utifrån ett barns föräldralängder kan man, som bekant, beräkna förväntad

Läs mer

Delexamination 2. Klinisk medicin Ht2011 MEQ1. 20 poäng

Delexamination 2. Klinisk medicin Ht2011 MEQ1. 20 poäng Delexamination 2 Klinisk medicin Ht2011 MEQ1 20 poäng All nödvändig information finns tillgänglig på varje sida. När en sida är färdigbesvarad läggs den sidan i bifogat kuvert. Därefter rättvändes nästa

Läs mer

DUGGA kull 1. Utveckling. Fredagen den 29/ Skrivtid: kl Max: 48p. Godkänt: 32p. Resultat.. Lycka till!!

DUGGA kull 1. Utveckling. Fredagen den 29/ Skrivtid: kl Max: 48p. Godkänt: 32p. Resultat.. Lycka till!! DUGGA kull 1 Utveckling Fredagen den 29/1 2016 Skrivtid: kl. 15-16 Max: 48p Godkänt: 32p Namn Resultat.. Lycka till!! 1. Nämn 3 principiellt olika orsaker för sen språkutveckling. (2p) 2. Vilka 3 olika

Läs mer

Det normala barnafödandet, 9 hp

Det normala barnafödandet, 9 hp Tentamenskod: Det normala barnafödandet, 9 hp Provmoment: TENT 3 hp Ladokkod: 62NB01 Tentamen ges för: VABMO15h Tentamensdatum: 2015-11-20 Tid: kl 9-13 Hjälpmedel: penna & suddgummi Totalt antal poäng

Läs mer

Obstetrik, Gynekologi och Neonatologi

Obstetrik, Gynekologi och Neonatologi Obstetrik, Gynekologi och Neonatologi 8 hp Provmoment: 4 Ladokkod:62BO11 Tentamen ges för: BM06 samt studenter i fristående kurs TentamensKod: Tentamensdatum: 2012 1211 Tid: 14.00 18.00 Hjälpmedel: Inga

Läs mer

Fråga: Vilka initiala behandlingsåtgärder utför du omedelbart på akuten i detta läge? 1p

Fråga: Vilka initiala behandlingsåtgärder utför du omedelbart på akuten i detta läge? 1p MEQ2 DEX 3 VT 14 Du arbetar som medicinjour på medicinakuten. Din nästa patient heter Erik och är 65 år gammal. Dottern larmade ambulansen för att hon hittade pappan liggandes på golvet i sin egen lägenhet.

Läs mer

Tentamensskrivning Pediatrik. Del I - MEQ-frågor

Tentamensskrivning Pediatrik. Del I - MEQ-frågor Tentamensskrivning 2007-10-23 Pediatrik Del I - MEQ-frågor! När skrivningen börjar tar Du det första (översta bladet) och vänder det rätt.! Fyll i Din kod högst upp.! Besvara frågan och lägg bladet i kuvertet.

Läs mer

Skrivning i obstetrik & gynekologi i Lund och Malmö onsdagen den 30 april 2008,

Skrivning i obstetrik & gynekologi i Lund och Malmö onsdagen den 30 april 2008, Kod: 1 Skrivning i obstetrik & gynekologi i Lund och Malmö onsdagen den 30 april 2008, 08.30-13.00 Obstetrik (20 poäng) Fråga 1 En 24-årig förstföderska, gravid i v 34 + 5, inremitteras från MVC till KK:

Läs mer

VÄNTA OCH FÖDA BARN. en broschyr inför förlossningen

VÄNTA OCH FÖDA BARN. en broschyr inför förlossningen VÄNTA OCH FÖDA BARN en broschyr inför förlossningen 1 Den här broschyren Vänta och föda barn innehåller information för dig som är gravid och så småningom föder barn. Vi rekommenderar att du och din barnmorska

Läs mer

Prov: Möte i korridor, Medicin Svar elev A.

Prov: Möte i korridor, Medicin Svar elev A. Prov: Möte i korridor, Medicin Svar elev A. Uppgift 1. Vad gör du och hur bemöter du kvinnan? Svar. Jag går framtill henne och säger att jag är undersköterska och säger mitt namn, och frågar vad det är,

Läs mer

Hälsouniversitetet i Linköping, Läkarutbildningen termin 11, Pediatrik, Obstetrik & Gynekologi och Akuta verksamheter. Tentamen 090111.

Hälsouniversitetet i Linköping, Läkarutbildningen termin 11, Pediatrik, Obstetrik & Gynekologi och Akuta verksamheter. Tentamen 090111. SKRIFTLIG TENTAMEN 11 januari 2010 T11 Skrivningen består av följande fall Fall Totalt Delpoäng Birgitta, 31 år 22 p 4+3+3+3+5+2+2 Emma, 25 år 16 p 1+2+1+3+2+4+3 Kalle, 8 månader 42 p 3+3+2+3+3+2+3+3+3+2+2+5+5+3

Läs mer

Efter en förlossning 1

Efter en förlossning 1 Efter en förlossning 1 På bäddavdelningen för nyfödda får man träna hur det är att leva med en bebis Bebisen sköts av mamman under hela sjukhusvistelsen. För bebisen är den bästa platsen föräldrarnas famnar

Läs mer

Obstetrik, Gynekologi och Neonatologi

Obstetrik, Gynekologi och Neonatologi Obstetrik, Gynekologi och Neonatologi 8 hp Provmoment: 2 Ladokkod:62BO11 Tentamen ges för: BM06 samt studenter i fristående kurs TentamensKod: Tentamensdatum: 2012 11 09 Tid: 09.00 13.00 Hjälpmedel: Inga

Läs mer

Rutin för att kontakta sjuksköterska i Söderköpings kommun

Rutin för att kontakta sjuksköterska i Söderköpings kommun 1(6) Rutin för att kontakta sjuksköterska i Söderköpings kommun Innehåll Detta häfte innehåller information för Dig som arbetar inom äldre- och funktionshinderomsorgen i Söderköpings kommun när Du behöver

Läs mer

Välkomna att föda barn i Västerås!

Välkomna att föda barn i Västerås! Välkomna att föda barn i Västerås! Praktisk information till alla blivande föräldrar i Västmanland! 2010-12-20 Graviditetsproblem före vecka 22+0 Vid problem i tidig graviditet: Före vecka 22+0 ska du

Läs mer

Integrerad MEQ fråga 2 DX2. Totalt 17 poäng. Anvisning:

Integrerad MEQ fråga 2 DX2. Totalt 17 poäng. Anvisning: Integrerad MEQ fråga 2 DX2 Totalt 17 poäng Tentamensnummer: Anvisning: Frågan är uppdelad på sju sidor (inkl detta försättsblad) där nästföljande sidas frågor bygger på föregående sidor. All nödvändig

Läs mer

MEQ-fråga 2. Försättsblad. Tentamen i medicin 2007-09-14. Max 10p.

MEQ-fråga 2. Försättsblad. Tentamen i medicin 2007-09-14. Max 10p. MEQ-fråga 2 Försättsblad Tentamen i medicin 2007-09-14 Max 10p. Tentamenskod:.. Sida 2 Du tjänstgör på medicin akutmottagningen på ett länssjukhus. Du träffar en 27 årig tidigare frisk kvinna som är civilekonom

Läs mer

Skriftligt prov för termin 11, ht2013 Läkarprogrammet 7 januari 2014 kl 08.00-14.00

Skriftligt prov för termin 11, ht2013 Läkarprogrammet 7 januari 2014 kl 08.00-14.00 Aid nr Skriftligt prov för termin 11, ht2013 Läkarprogrammet 7 januari 2014 kl 08.00-14.00 Examinator Ulf Samuelsson, tfn 010-103 13 46 Utbildningsadministratör Maria Rundberg, tfn 010-103 31 22 Det här

Läs mer

MEQ fråga 1. Delexamination 1 Klinisk medicin, Södersjukhuset, vt/ht Totalt 21 poäng

MEQ fråga 1. Delexamination 1 Klinisk medicin, Södersjukhuset, vt/ht Totalt 21 poäng MEQ fråga 1 Delexamination 1 Klinisk medicin, Södersjukhuset, vt/ht 2013 Totalt 21 poäng Anvisning: (Examinationen består av en MEQ fråga om 21 p och 13 kortsvarsfrågor om 39 p) MEQ frågan är uppdelad

Läs mer

Publicerat för enhet: Kvinnoklinik; Avdelning 34 Version: 7

Publicerat för enhet: Kvinnoklinik; Avdelning 34 Version: 7 Publicerat för enhet: Kvinnoklinik; Avdelning 34 Version: 7 Innehållsansvarig: Elizabeth Franklin, Barnmorska, Obstetrisk mottagning Norra Älvsborgs Länssjukhus (elifr16) Giltig från: 2018-08-14 Godkänt

Läs mer

Omvårdnadsvetenskap, Klinisk omvårdnad samt informatik, 22,5 hp. Anita Ross (AR), Mats Eriksson (ME), Inger Wätterbjörk (IW)

Omvårdnadsvetenskap, Klinisk omvårdnad samt informatik, 22,5 hp. Anita Ross (AR), Mats Eriksson (ME), Inger Wätterbjörk (IW) Kurs: Omvårdnadsvetenskap, Klinisk omvårdnad samt informatik, 22,5 hp Datum: 2017-12-15 Antal frågor: 4 huvudfrågor Lärare: Anita Ross (AR), Mats Eriksson (ME), Inger Wätterbjörk (IW) INDIVIDUELL TENTAMEN

Läs mer

2008-10-13 Skrivtid: 10.00-12.00 Nummer:...

2008-10-13 Skrivtid: 10.00-12.00 Nummer:... Skrivning 1, HT 2008 2008-10-13 Skrivtid: 10.00-12.00 Nummer:... Lycka till! 1. Du arbetar som underläkare på ett mindre landsortssjukhus när en 20 årig tidigare frisk man inkommer med ambulans tillsammans

Läs mer

Hjälp att lära känna och förstå ditt för tidigt födda barn. Information till föräldrar

Hjälp att lära känna och förstå ditt för tidigt födda barn. Information till föräldrar Neonatalavdelningen Hjälp att lära känna och förstå ditt för tidigt födda barn Information till föräldrar 2 Hjälp att lära känna och förstå ditt för tidigt födda barn Målet med den här foldern är att hjälpa

Läs mer

qwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwe

qwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwe qwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwe [Skriv text] rtyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyu iopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopå asdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdf ghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjk Totalt 25poäng löäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklöäz

Läs mer

Klinisk medicin somatisk ohälsa och sjukdom Provmoment: Tentamen 1 Ladokkod: Tentamen ges för: SSK 08

Klinisk medicin somatisk ohälsa och sjukdom Provmoment: Tentamen 1 Ladokkod: Tentamen ges för: SSK 08 Klinisk medicin somatisk ohälsa och sjukdom Provmoment: Tentamen 1 Ladokkod: Tentamen ges för: SSK 08 7,5 högskolepoäng Kod: (Ifylles av student) Tentamensdatum: 12 02 24 Tid: Hjälpmedel: Inga hjälpmedel

Läs mer

Vårdande bedömning inom ambulanssjukvård. 10 högskolepoäng. Provmoment: Tentamen 5 (5 hp) Ladokkod: 62MV01 Tentamen ges för: Namn:

Vårdande bedömning inom ambulanssjukvård. 10 högskolepoäng. Provmoment: Tentamen 5 (5 hp) Ladokkod: 62MV01 Tentamen ges för: Namn: Vårdande bedömning inom ambulanssjukvård 10 högskolepoäng Provmoment: Tentamen 5 (5 hp) Ladokkod: 62MV01 Tentamen ges för: Amb05 Namn: (Ifylles av student) Personnummer: (Ifylles av student) Tentamensdatum:

Läs mer

Urakut kejsarsnitt. Tvärprofessionell teamträning på Metodikum Jönköping September 2012. Metodikum Jönköping, Karina Wahl 2013-03-21

Urakut kejsarsnitt. Tvärprofessionell teamträning på Metodikum Jönköping September 2012. Metodikum Jönköping, Karina Wahl 2013-03-21 Urakut kejsarsnitt Tvärprofessionell teamträning på Metodikum Jönköping September 2012 Intervjuer med medarbetare Master programmet i kvalitetsförbättring och ledarskap inom hälsa, vård och omsorg Barnkliniken:

Läs mer

Rapporteringsstöd för baspersonal. stöd inför sjuksköterskas bedömning av olika symtom hos patient, utifrån SBAR

Rapporteringsstöd för baspersonal. stöd inför sjuksköterskas bedömning av olika symtom hos patient, utifrån SBAR Rapporteringsstöd för baspersonal stöd inför sjuksköterskas bedömning av olika symtom hos patient, utifrån SBAR Detta häfte innehåller ett antal symtombilder. För att sjuksköterskan ska få en så fullständig

Läs mer

Hälsouniversitetet i Linköping, Läkarutbildningen termin 11, Pediatrik, Obstetrik & Gynekologi och Akuta verksamheter. Tentamen 110208.

Hälsouniversitetet i Linköping, Läkarutbildningen termin 11, Pediatrik, Obstetrik & Gynekologi och Akuta verksamheter. Tentamen 110208. SKRIFTLIG OMTENTAMEN 8 februari 2011 T11 Skrivningen består av följande fall Fall Totalt Delpoäng Andreas, 5 år 22 p 3+2+3+2+3+2+3+4 Ludvig, 20 månader 20 p 2+2+2+2+2+2+2+1+2+2+1 Carina, 38 år 17 p 5+2+3+2+2+3

Läs mer

VÄLKOMMEN. till SKRIFTLIG TENTAMEN I REPRODUKTION OCH UTVECKLING MOMENT: REPRODUKTION. Måndag den 4 maj Skrivtid: Lycka till!!

VÄLKOMMEN. till SKRIFTLIG TENTAMEN I REPRODUKTION OCH UTVECKLING MOMENT: REPRODUKTION. Måndag den 4 maj Skrivtid: Lycka till!! VÄLKOMMEN till SKRIFTLIG TENTAMEN I REPRODUKTION OCH UTVECKLING MOMENT: REPRODUKTION Måndag den 4 maj 2015 Skrivtid:13.30 16.00 Lycka till!! Namn:... Sjukhus: Max: 54 poäng Godkänt: 36 poäng Resultat:...

Läs mer

Institutionen för vårdvetenskap och sociologi. Skriftlig individuell tentamen. Sjuksköterskeprogrammet VK-08D

Institutionen för vårdvetenskap och sociologi. Skriftlig individuell tentamen. Sjuksköterskeprogrammet VK-08D Institutionen för vårdvetenskap och sociologi Skriftlig individuell tentamen Sjuksköterskeprogrammet VK-08D Kurs 7, Omvårdnad vid långvariga sjukdomar och palliativ vård 15 HP Torsdagen den 4 juni 2009

Läs mer

Modell för bättre kommunikation. Utvecklades för Ubåtsfartygspersonal i USA

Modell för bättre kommunikation. Utvecklades för Ubåtsfartygspersonal i USA SBAR Modell för bättre kommunikation SBAR Utvecklades för Ubåtsfartygspersonal i USA Förmedla information specifikt och på ett organiserat sätt. Stress och tidspressad miljö A d fö häl h j k å d Anpassades

Läs mer

Frågor och Svar om AKUT ÖRONINFLAMMATION hos barn

Frågor och Svar om AKUT ÖRONINFLAMMATION hos barn 1 Frågor och Svar om AKUT ÖRONINFLAMMATION hos barn Näst efter förkylning är akut öroninflammation den vanligaste infektionssjukdomen hos barn. Det är framför allt små barn som drabbas. Fram till 2 års

Läs mer

Delexamen 4 Infektion FACIT s

Delexamen 4 Infektion FACIT s MEQ-fråga 2 Sida 1 (7) En 71-årig man inkommer med ambulans. Han har haft snuva, slemhosta och huvudvärk i två dagar. Känt sig varm. I morse påtagligt sämre med frysningar, trötthet, mycket hosta och en

Läs mer

Delexamen 4 Infektion FACIT

Delexamen 4 Infektion FACIT MEQ-fråga 1 Sida 1 (7) (Totalt 19 poäng) Natten är på väg att övergå idag i mitten av februari och du är medicinjour på Norrtälje sjukhus när en 66-årig man dyker upp. Han berättar att han för 3 dagar

Läs mer

MEQ fråga poäng. Anvisning:

MEQ fråga poäng. Anvisning: MEQ fråga 1 63-ÅRIG MAN 10 poäng Anvisning: Frågan är uppdelad på 7 sidor (inkl denna) där sista sidan innehåller det avslutande svaret men ingen fråga. Poäng anges vid varje delfråga. Man får bara ha

Läs mer

DU ÄR SJUKSKÖTERSKA PÅ EN MEDICINAVDELNING.

DU ÄR SJUKSKÖTERSKA PÅ EN MEDICINAVDELNING. DU ÄR SJUKSKÖTERSKA PÅ EN MEDICINAVDELNING. Fråga 1. Klockan är 15.30 Situation Kvinna 75 år, inkommer med sepsismisstanke. Bakgrund Erysipelas vänster underben som ej har svarat på tablett Kåvepenin.

Läs mer

Del 8_10 sidor_12 poäng

Del 8_10 sidor_12 poäng Du träffar Therese som är 38 årig som varit överviktig sedan barndomen. Hon har försökt med olika bantningsprogram utan att lyckas. Hon är bekymrad över sitt hälsotillstånd pga. en nyupptäckt diabetes

Läs mer

Att arbeta med barn på en barnakutmott

Att arbeta med barn på en barnakutmott Att arbeta med barn på en barnakutmott 17.000 barn/år Medicinska sjukd Kirurgiska sjukd Öron-näsa-hals Bemötande/Kommunikation Barn är inte små vuxna Presentera dig Lugn Empati Närmande Arbeta på barnets

Läs mer

Amningsvänlig uttrappning av tillägg vid hemgång med hjälp av Vätskebalans!

Amningsvänlig uttrappning av tillägg vid hemgång med hjälp av Vätskebalans! Styrande lokalt dokument 1 (5) Omvårdnads PM Amningsvänlig uttrappning av tillägg vid hemgång med hjälp av Vätskebalans! Utarbetat av Kristin Svensson, Leg. Barnmorska Godkänd av Agneta Rudels, Vårdchef

Läs mer

Tentamen i Pediatrik 2008-03-11. Del II - kortsvar

Tentamen i Pediatrik 2008-03-11. Del II - kortsvar Tentamen i Pediatrik 2008-03-11 Del II - kortsvar Kod nr. 1. En 10-årig pojke kommer till din mottagning pga buksmärtor och uttalad trötthet. Enligt mor har han dålig aptit och är ofta trög i magen men

Läs mer

Kurs: Omvårdnadsvetenskap C, Barns och ungdomars hälsa och ohälsa OM1723, omtentamen

Kurs: Omvårdnadsvetenskap C, Barns och ungdomars hälsa och ohälsa OM1723, omtentamen Kurs: Omvårdnadsvetenskap C, Barns och ungdomars hälsa och ohälsa OM1723, omtentamen Datum: 2011 04 09 Tid: 4 timmar Lärare: Agneta Anderzén Carlsson För betyget godkänd (G) krävs godkänd nivå på alla

Läs mer

INNAN DU KOM TILL SJUKHUSET

INNAN DU KOM TILL SJUKHUSET INNAN DU KOM TILL SJUKHUSET A1 Fick du föda på det sjukhus/den förlossningsavdelning som du hade valt? 1 Ja 961 89% 1 2 Nej 103 10% 0 3 Ej aktuellt 11 1% - Ej ifylld 8 1% Antal viktade svar: 1064 Andel

Läs mer

Skriftlig omtentamen i obstetrik och gynekologi, torsdagen den 26 maj, 2011 kl 08.30-13.00

Skriftlig omtentamen i obstetrik och gynekologi, torsdagen den 26 maj, 2011 kl 08.30-13.00 LUNDS UNIVERSITET Obstetrik och gynekologi, Lund Grundkursen inom läkarutbildningen, termin 10 Skriftlig omtentamen i obstetrik och gynekologi, torsdagen den 26 maj, 2011 kl 08.30-13.00 Kod:. Fråga 1 Max

Läs mer

DX3DX3DX3DX3DX3DX3DX3DX3DX3

DX3DX3DX3DX3DX3DX3DX3DX3DX3 Integrerande MEQ 1 -fråga 2013-11-11 Totalt 20 poäng Anvisning: Frågan är uppdelad på 7 sidor (inkl. detta försättsblad) där nästföljande sidas frågor bygger på föregående sidor. All nödvändig information

Läs mer

MEQ fråga 2. 13 poäng. Anvisning:

MEQ fråga 2. 13 poäng. Anvisning: MEQ fråga 2 ANNA, 30 ÅR 13 poäng Anvisning: Frågan är uppdelad på 7 sidor (inkl denna) där sista sidan innehåller det avslutande svaret men ingen fråga. Poäng anges vid varje delfråga. Man får bara ha

Läs mer

Tentamensskrivning 2004-10-26 Pediatrik Del I - MEQ-frågor

Tentamensskrivning 2004-10-26 Pediatrik Del I - MEQ-frågor Tentamensskrivning 2004-10-26 Pediatrik Del I - MEQ-frågor. När skrivningen börjar tar Du det första (översta bladet) och vänder det rätt.. Fyll i Din kod högst upp.. Besvara frågan och lägg bladet i kuvertet.

Läs mer

MEQ-fråga. Delexamination 2 Klinisk medicin, Södersjukhuset. 2016 04 19 Totalt 22 poäng. Anvisning:

MEQ-fråga. Delexamination 2 Klinisk medicin, Södersjukhuset. 2016 04 19 Totalt 22 poäng. Anvisning: Integrerande MEQ-fråga Delexamination 2 Klinisk medicin, Södersjukhuset VT16/HT16 2016 04 19 Totalt 22 poäng Anvisning: Frågan är uppdelad på 7 sidor (exklusive detta försättsblad) där nästföljande sidas

Läs mer

FAMILJEBOET Jorv sjukhus

FAMILJEBOET Jorv sjukhus FAMILJEBOET Jorv sjukhus Välkommen till Familjeboet GRATTIS TILL DEN NYA BABYN OCH VÄLKOMMEN TILL FAMILJEBOET! I Familjeboet får hela familjen vara tillsammans dygnet runt och lära känna varandra i lugn

Läs mer

Information till dig som ska operera bort dina halsmandlar, tonsiller

Information till dig som ska operera bort dina halsmandlar, tonsiller Information till dig som ska operera bort dina halsmandlar, tonsiller Vad har halsmandlarna för funktion? Halsmandlarna (tonsillerna) är en del av kroppens immunförsvar. Störst betydelse har halsmandlarna

Läs mer

Rädda hjärnan larm NUS

Rädda hjärnan larm NUS Skapad: 041101 (Malm); Reviderat: 1011116 (Sjöström/Johansson,/Malm/Schmidtke/Strand/Wester) Rädda hjärnan larm NUS 1. Plötslig symtomdebut. 2. Svaghet i en hand, en arm och/eller svårt att tala. 3. Mindre

Läs mer

Hälsouniversitetet i Linköping, Läkarutbildningen termin 11, Pediatrik, Obstetrik & Gynekologi och Akuta verksamheter. Omtentamen 080908.

Hälsouniversitetet i Linköping, Läkarutbildningen termin 11, Pediatrik, Obstetrik & Gynekologi och Akuta verksamheter. Omtentamen 080908. SKRIFTLIG OMTENTAMEN 8 september 2008 T11 Skrivningen består av följande fall Fall Totalt Delpoäng Pontus, 18 månader 27 p 4+4+6+4+2+2+2+3 Greta, 86 år 21 p 4+2+3+4+4+4 Carola, 37 år 24 p 3+2+3+3+4+4+2+3

Läs mer

Integrerande MEQ fråga DX1. Totalt 18 poäng. Anvisning:

Integrerande MEQ fråga DX1. Totalt 18 poäng. Anvisning: Integrerande MEQ fråga DX1 Totalt 18 poäng Din skrivningskod: Anvisning: Frågan är uppdelad på sju sidor (inkl. detta försättsblad) där nästföljande sidas frågor bygger på föregående sidor. All nödvändig

Läs mer

VÄLKOMMEN till SKRIFTLIG OMTENTAMEN I REPRODUKTION OCH UTVECKLING Tisdag den 18 december, 2012 Skrivtid: 09.00 13.30. Lycka till!!

VÄLKOMMEN till SKRIFTLIG OMTENTAMEN I REPRODUKTION OCH UTVECKLING Tisdag den 18 december, 2012 Skrivtid: 09.00 13.30. Lycka till!! VÄLKOMMEN till SKRIFTLIG OMTENTAMEN I REPRODUKTION OCH UTVECKLING Tisdag den 18 december, 2012 Skrivtid: 09.00 13.30 Lycka till!! Namn:... Sjukhus: Max: 105,5 poäng Godkänt: 70 poäng Resultat:... poäng

Läs mer

MEQ-fråga. Delexamination 1 Klinisk medicin, Södersjukhuset, vt18/ht Totalt 20 poäng

MEQ-fråga. Delexamination 1 Klinisk medicin, Södersjukhuset, vt18/ht Totalt 20 poäng 1(7) MEQ-fråga Delexamination 1 Klinisk medicin, Södersjukhuset, vt18/ht18 2018-02-27 Totalt 20 poäng Obs! Om vi frågar om t ex 2 åtgärder skriv då bara 2 åtgärder. Skriver du fler rättas endast de 2 första.

Läs mer

Namn: (Ifylles av student) Personnummer: (Ifylles av student) Tentamensdatum: 120113 Tid: Hjälpmedel: Inga hjälpmedel

Namn: (Ifylles av student) Personnummer: (Ifylles av student) Tentamensdatum: 120113 Tid: Hjälpmedel: Inga hjälpmedel Klinisk omvårdnad: Somatisk hälsa, ohälsa och sjukdom Provmoment: Tentamen 4 Ladokkod: Tentamen ges för: SSK 06, SSK 05 SSK 03, SSK 04 (del 1 eller/och del 2) Namn: (Ifylles av student) : (Ifylles av student)

Läs mer

1. 70-årig kvinna inkommer med ambulans efter att senaste dagarna blivit allt tröttare.

1. 70-årig kvinna inkommer med ambulans efter att senaste dagarna blivit allt tröttare. SEMINARIUM SVK HT 2014/VT2015 Fall- medvetslöshet 1. 70-årig kvinna inkommer med ambulans efter att senaste dagarna blivit allt tröttare. Dottern talade med patienten tidigare på dagen. Hon lät då förvirrad,

Läs mer

Klinisk omvårdnad: Somatisk hälsa, ohälsa och sjukdom Provmoment: Tentamen, Del 2 Ladokkod: VSO011 Tentamen ges för: 760916-5100 Maryam Khanjari

Klinisk omvårdnad: Somatisk hälsa, ohälsa och sjukdom Provmoment: Tentamen, Del 2 Ladokkod: VSO011 Tentamen ges för: 760916-5100 Maryam Khanjari Klinisk omvårdnad: Somatisk hälsa, ohälsa och sjukdom Provmoment: Tentamen, Del 2 Ladokkod: VSO011 Tentamen ges för: 760916-5100 Maryam Khanjari Tentamensdatum: 121119 Tid: 09.00 13.30 Hjälpmedel: Inga

Läs mer

Delexamination 2 Klinisk medicin, Södersjukhuset, vt/ht2011 Restskrivning 26 april 2011 KORTSVARSFRÅGOR. Obs! Skriv din skrivnings-kod på alla sidor!

Delexamination 2 Klinisk medicin, Södersjukhuset, vt/ht2011 Restskrivning 26 april 2011 KORTSVARSFRÅGOR. Obs! Skriv din skrivnings-kod på alla sidor! Delex 2 Klin med SöS. Restskrivning 2011-04-26 1(6) Delexamination 2 Klinisk medicin, Södersjukhuset, vt/ht2011 Restskrivning 26 april 2011 KORTSVARSFRÅGOR Examinationen består av två MEQ-frågor om 41

Läs mer

Delexamination 3 VT 2013. Klinisk Medicin. 20 poäng MEQ 2

Delexamination 3 VT 2013. Klinisk Medicin. 20 poäng MEQ 2 Delexamination 3 VT 2013 Klinisk Medicin 20 poäng MEQ 2 All nödvändig information finns tillgänglig på varje sida. När en sida är färdigbesvarad läggs den sidan på golvet eller i bifogat kuvert. Därefter

Läs mer

Klinisk omvårdnad: Somatisk hälsa, ohälsa och sjukdom 61SH01.

Klinisk omvårdnad: Somatisk hälsa, ohälsa och sjukdom 61SH01. Klinisk omvårdnad: Somatisk hälsa, ohälsa och sjukdom 61SH01. Provmoment: Tentamen 1 Ladokkod: Tentamen ges för: Gsjuk 17v TentamensKod: Tentamensdatum: 180601 Tid: 09.00-13-00 Hjälpmedel: Inga tillåtna

Läs mer

Del 7_7 sidor_15 poäng

Del 7_7 sidor_15 poäng En 83 årig man inkommer till kirurgisk akutmottagning kl 16.00 en Torsdag från ett äldreboende med en remiss från läkaren på närliggande hälsocentral. Remissen meddelar följande: Patienten har grav Mb

Läs mer

Vad tycker du om förlossningsvården?

Vad tycker du om förlossningsvården? Vad tycker du om förlossningsvården? Detta formulär innehåller frågor om dina erfarenheter från Förlossningen/BB på det sjukhus som anges i följebrevet. Vi har slumpvis valt ut personer som varit inskrivna

Läs mer

Ambulanssjukvård och trauma, 15 hp Specialistutbildning inom akutsjukvård, 60 hp, hk -08

Ambulanssjukvård och trauma, 15 hp Specialistutbildning inom akutsjukvård, 60 hp, hk -08 Institutionen för Hälsovetenskap Tentamen 2 för kursen Ambulanssjukvård och trauma, 15 hp Specialistutbildning inom akutsjukvård, 60 hp, hk -08 Maxpoäng: 74 A = 70-74 p (95 %) B = 65-69 p C = 58-64 p D

Läs mer

MC2050, Medicin avancerad nivå, Akut och Prehospitalmedicin, 15hp Tentamen del 2, prov 0400. Kursansvarig: Per Odencrants

MC2050, Medicin avancerad nivå, Akut och Prehospitalmedicin, 15hp Tentamen del 2, prov 0400. Kursansvarig: Per Odencrants MC2050, Medicin avancerad nivå, Akut och Prehospitalmedicin, 15hp Tentamen del 2, prov 0400. Kursansvarig: Per Odencrants Datum: 2015 01 16 Skrivtid: 4 timmar Totalpoäng: 55. Kardiologi, fråga 1, 7p. Infektioner,

Läs mer

Vid underökningen noterar du blodtryck 135/85, puls 100. Hjärta, lungor, buk ua.

Vid underökningen noterar du blodtryck 135/85, puls 100. Hjärta, lungor, buk ua. MEQ 5 (7 poäng) Anders är 3 år och taxichaufför. Han har tidigare varit frisk och tar inga läkemedel. Har spelat amerikansk fotboll och styrketränat av och till i ungdomen, är fortfarande muskulös men

Läs mer

Handlingsplan vid akut sjukdom och olycksfall

Handlingsplan vid akut sjukdom och olycksfall Handlingsplan vid akut sjukdom och olycksfall - åtgärder vid olycksfall och akut sjukdom - anvisningar för omhändertagande av elev som under skoltid insjuknar eller utsätts för olycksfall - allmänna åtgärder

Läs mer

Försättsblad tentamen Fakulteten för hälsa och samhälle

Försättsblad tentamen Fakulteten för hälsa och samhälle Försättsblad tentamen Fakulteten för hälsa och samhälle Försättsbladet utgör första sidan i tentamensfilen. Instruktioner för kursansvariga om hanteringen: mah.se/hs/tentamedarbetare * Fylls i av kursansvarig

Läs mer

Rättningstiden är i normalfall tre veckor, annars är det detta datum som gäller:

Rättningstiden är i normalfall tre veckor, annars är det detta datum som gäller: Allmän omvårdnad 25,5 Hp Provmoment: Allmän omvårdnad vuxna, barn och äldre. Ladokkod: 61SA01 Tentamen ges för: SSK11, 12, 13 TentamensKod: Tentamensdatum: 2015-04-24 Tid: Hjälpmedel: inga tillåtna Totalt

Läs mer

Delexamination 2 VT Klinisk Medicin. 19 poäng MEQ 2

Delexamination 2 VT Klinisk Medicin. 19 poäng MEQ 2 Delexamination 2 VT 2015 2015-04-21 Klinisk Medicin 19 poäng MEQ 2 All nödvändig information finns tillgänglig på varje sida. När en sida är färdigbesvarad läggs den sidan på golvet eller i bifogat kuvert.

Läs mer

Delexamination 2 VT 2015 2015-04-21. Klinisk Medicin. 21 poäng MEQ 1

Delexamination 2 VT 2015 2015-04-21. Klinisk Medicin. 21 poäng MEQ 1 Delexamination 2 VT 2015 2015-04-21 Klinisk Medicin 21 poäng MEQ 1 All nödvändig information finns tillgänglig på varje sida. När en sida är färdigbesvarad läggs den sidan på golvet eller i bifogat kuvert.

Läs mer

TILL DIG SOM VÅRDAS AKUT

TILL DIG SOM VÅRDAS AKUT TILL DIG SOM VÅRDAS AKUT Välkommen till oss Inom verksamhetsområde Ortopedi har vi stor erfarenhet av att behandla sjukdomar och skador i rörelseorganen. Vårt mål är alltid att med god omvårdnad och rehabilitering

Läs mer

Hypofys med mera Falldiskussionsseminarium T7 2012 STUDENT

Hypofys med mera Falldiskussionsseminarium T7 2012 STUDENT Hypofys med mera Falldiskussionsseminarium T7 2012 STUDENT 1. Husläkarmottagning Akutmottagning Yr och ont i magen 37-årig man inkommer akut efter ett par dagars tilltagande trötthet, illamående och feber.

Läs mer

Tentamen SVK Perinatologi 1 juni 2011 Max poäng 7 Godkänt 53

Tentamen SVK Perinatologi 1 juni 2011 Max poäng 7 Godkänt 53 Tentamen SVK Perinatologi 1 juni 2011 Max poäng 7 Godkänt 53 1. Nämn 2 faktorer som har betydelse för en normal konception hos kvinnan. 2p 2. Nämn 3 faktorer som kan bidra till ett avvikande spermaprov.

Läs mer

Riskbedömning BB. Faktaägare: För mor: överläkare Kira Kersting För barn: överläkare Monika Renkielska Gäller för: Kvinnokliniken Växjö

Riskbedömning BB. Faktaägare: För mor: överläkare Kira Kersting För barn: överläkare Monika Renkielska Gäller för: Kvinnokliniken Växjö Rutin Process: 3 RGK Hälsa, vård och tandvård Område: BB Giltig fr.o.m: 2018-08-22 Faktaägare: Kira Kersting, Överläkare Fastställd av: Maria Lundgren, Verksamhetschef Revisions nr: 2 Faktaägare: För mor:

Läs mer

ARBETSKOPIA

ARBETSKOPIA Vad tycker du om neonatalen? Detta formulär innehåller frågor om dina erfarenheter från neonatalen på det sjukhus som anges i följebrevet. Vi har slumpvis valt ut personer som varit inskrivna på avdelningen

Läs mer

SKRIFTLIG TENTAMEN. 7 juni 2005 T10. Eva, 29 år 14 p 4+2+2+2+2+2

SKRIFTLIG TENTAMEN. 7 juni 2005 T10. Eva, 29 år 14 p 4+2+2+2+2+2 SKRIFTLIG TENTAMEN 7 juni 2005 T10 Skrivningen består av följande fall Fall Totalt Delpoäng Eva, 29 år 14 p 4+2+2+2+2+2 Marcus, nyfödd 14 p 2+4+2+2+4 Robin, 11 år 9 p 2+7 Anna, 5 mån. 15 p 1+2+2+2+2+2+2+2

Läs mer

Minifall Tecken på allvarlig infektion 2019

Minifall Tecken på allvarlig infektion 2019 Minifall Tecken på allvarlig infektion 2019 2019-05-22 Om ni har valt Minifall Tecken på allvarlig infektion som del av ert självdeklarationsarbete, ska ni diskutera alla de tre korta journalanteckningarna

Läs mer

Kunskapsbanksnummer: KB Datum: Händelseanalys. Lågt ph efter förlossning. Analysledare:

Kunskapsbanksnummer: KB Datum: Händelseanalys. Lågt ph efter förlossning. Analysledare: Datum: Händelseanalys Lågt ph efter förlossning Analysledare: 1 Sammanfattning Ett barn som föds med mycket låga ph-värden i navelsträng; navelartär 6,83 (normalvärde 7,05-7,38) och navelven 6,92 (normalvärde

Läs mer

RS-virusinfektion. RS-virusinfektion, ibland mer än en förkylning

RS-virusinfektion. RS-virusinfektion, ibland mer än en förkylning RS-virusinfektion, ibland mer än en förkylning SESYN140130 I den här broschyren kan du läsa om RS-virus (Respiratoriskt syncytievirus) och om hur det smittar, symtom på infektion och vad du ska tänka på

Läs mer

Hälsouniversitetet i Linköping, Läkarutbildningen termin 11, Pediatrik, Obstetrik & Gynekologi och Akuta verksamheter. Omtentamen 2012-08-21.

Hälsouniversitetet i Linköping, Läkarutbildningen termin 11, Pediatrik, Obstetrik & Gynekologi och Akuta verksamheter. Omtentamen 2012-08-21. SKRIFTLIG OMTENTAMEN 21 augusti 2012 T11 Skrivningen består av följande fall Fall Totalt Delpoäng Amelie, 31 år 20 p 4+3+2+3+2+3+1+2 Ebba, 9 år 18 p 1+2+2+2+1+1+3+1+2+3 Jenny, 29 år 18 p 3+2+3+2+2+3+3

Läs mer

Hälsouniversitetet i Linköping Läkarprogrammet, stadiumiiitentamen Omtentamen i bild 2010-01-28 ht-09 Kod

Hälsouniversitetet i Linköping Läkarprogrammet, stadiumiiitentamen Omtentamen i bild 2010-01-28 ht-09 Kod 1 65 årig man, icke rökare söker på grund av andfåddhet vid ansträngning sen ett par veckor. Ingen hosta, ingen smärta i thorax. Lungauskultation påvisar nedsatt andningsljud över höger lungas bas, perkutorisk

Läs mer

Hjärtstopp hos barn. Förebygg så att det aldrig händer! Prioritera öppen luftväg och ventilation

Hjärtstopp hos barn. Förebygg så att det aldrig händer! Prioritera öppen luftväg och ventilation Hjärtstopp hos barn Förebygg så att det aldrig händer! Prioritera öppen luftväg och ventilation Fem inblåsningar, starta HLR med bröstkompressioner och inblåsningar Varför olika handlingsplaner vuxen/barn?

Läs mer

Sköldkörtelsjukdom. graviditet. Ämnesomsättningsproblem före och efter förlossningen

Sköldkörtelsjukdom. graviditet. Ämnesomsättningsproblem före och efter förlossningen Sköldkörtelsjukdom och graviditet Ämnesomsättningsproblem före och efter förlossningen 2 Författare Docent Gertrud Berg, Docent Svante Jansson och Professor emeritus Ernst Nyström, vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset,

Läs mer

Information inför planerat kejsarsnitt. Avdelning 17 Kvinnokliniken, Danderyds sjukhus

Information inför planerat kejsarsnitt. Avdelning 17 Kvinnokliniken, Danderyds sjukhus Information inför planerat kejsarsnitt Avdelning 17 Kvinnokliniken, Danderyds sjukhus Inskrivningsdagen Din partner eller annan anhörig är varmt välkommen att vara med vid inskrivningen som sker några

Läs mer

Läkarprogrammet stad III 2013-05-20 KOD: Hälsouniversitetet i Linköping Bildtentamen

Läkarprogrammet stad III 2013-05-20 KOD: Hälsouniversitetet i Linköping Bildtentamen 1(12) Du är jour på akuten. Dit kommer Ingela Esitis 38 år som är född och uppvuxen i Estland. Hon hade reumatisk feber vid 15 års ålder och opererades med en mitralisklaffprotes vid 32 års ålder i Estland.

Läs mer

Tentamen Kursens namn: Medicin A, Klinisk medicin vid medicinska sjukdomstillstånd II

Tentamen Kursens namn: Medicin A, Klinisk medicin vid medicinska sjukdomstillstånd II Tentamen Kursens namn: Medicin A, Klinisk medicin vid medicinska sjukdomstillstånd II Kurskod: MC 1028 Kursansvarig: Rolf Pettersson Lärare: Eva Rask 4p Ann Dalius 4p Nils Nyhlin 7p Torbjörn Noren 19p

Läs mer

DX II VT 2015 MEQ 2 (19p) med facit

DX II VT 2015 MEQ 2 (19p) med facit DX II VT 2015 MEQ 2 (19p) med facit En 60 årig tidigare rökande kvinna söker på akutmottagningen på grund av andfåddhet. Hon behandlas med Enalapril pga högt blodtryck sedan 3 år tillbaka. Hon har besvärats

Läs mer

Infektioner hos barn i förskolan

Infektioner hos barn i förskolan Infektioner hos barn i förskolan Johanna Rubin Barnhälsovårdsöverläkare Stockholm SV Stockholm, november 2015 Johanna Rubin Barnhälsovårdsenhet Nord & Sydväst johanna.rubin@karolinska.se Tel: 08 6186386,

Läs mer