Information inför planerat kejsarsnitt. Avdelning 17 Kvinnokliniken, Danderyds sjukhus

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Information inför planerat kejsarsnitt. Avdelning 17 Kvinnokliniken, Danderyds sjukhus"

Transkript

1 Information inför planerat kejsarsnitt Avdelning 17 Kvinnokliniken, Danderyds sjukhus

2 Inskrivningsdagen Din partner eller annan anhörig är varmt välkommen att vara med vid inskrivningen som sker några dagar innan det planerade kejsarsnittet. Vi samlas på avdelning 17 för en kort gemensam introduktion och därefter får du träffa barnmorska, gynekolog samt narkosläkare för individuella samtal. Du får lämna ett blodprov en eller ett par dagar före planerad operationsdag.

3 Förberedelser För att minska risken för infektioner ska du tvätta hela kroppen samt håret kvällen före samt på operationsdagen med Descutan, som är en receptfri bakteriedödande tvål som säljs på apoteket. Hårbalsam eller hudlotion ska inte användas efter dusch. Bädda med rena sängkläder på kvällen samt ta på rena kläder efter ännu en dusch (ej hårtvätt) med Descutan på morgonen. Du kan äta fram till kl samt dricka klara drycker, obs! inte mjölkprodukter, fram till kl på morgonen. Om din operationstid ligger senare på dagen får du ytterligare kostråd av barnmorskan. Ta gärna med en toalettväska, tofflor, mjuka kläder samt barnkläder. Lämna smycken hemma.

4 Operationsdagen På operationsdagen är du och din partner/medföljande varmt välkomna tillbaka till avdelning 17 på den utsatta tid ni har fått dagen innan. Personalen tar hand om er och visar er in till rummet samt ordnar med operationskläder till er båda. En anhörig får vara med vid kejsarsnittet. Barnmorskan kontrollerar blodtrycket, barnets läge, lyssnar på fosterljuden samt sätter vätskedropp i armvecket eller handryggen. Du får inte bära smink, nagellack eller kontaktlinser under operationen. Tillsammans med personal går ni till operationsavdelningen där narkospersonalen tar emot er.

5 I operationssalen Narkosläkaren fortsätter med förberedelser inför en ryggbedövning. Liggandes på sidan på operationsbordet steriltvättar vi din rygg samt lägger en ytlig bedövning i huden. Det är viktigt att du hjälper till och skjuter ut ryggen. Därefter läggs ryggbedövningen som bedövar snabbt och ger bedövning upp till brösthöjd. Du får därefter hjälp att läggas i ryggläge, så att bedövningen tar jämnt. Narkospersonal finns hela tiden vid din sida och kontrollerar bland annat blodtryck. Endast enstaka planerade kejsarsnitt beöver mamman sövas. När bedövningen är lagd sättes en urinkateter. Operationssjuksköterskan tvättar magen med sprit och ett sterilt skynke sätts över magen.

6 I operationssalen Din partner får sitta bredvid dig vid huvudändan, där operationsskynket skymmer operationsområdet. Från operationens början Från operationens början tar det cirka 5-10 minuter innan barnet föds.

7 I operationssalen Nu hör du äntligen barnets första skrik. Barnmorskan torkar av barnet och lägger det vid ditt bröst. Under tiden barnet är hos er avslutar läkarna operationen.

8 Barnet Ert barn tas nu till barnbordet där vikt, längd samt huvudomfång mätes. Barnet får K-vitamin och navelsträngen klipps. Vill partnern klippa navelsträngen går det självklart bra. Nu får barnet även sin första blöja.

9 Till uppvakningsavdelningen När operationen är avslutad flyttas du och din partner tillsammans med ert nyfödda barn till uppvakningsavdelningen. Där vistas ni i cirka två timmar för observation och kontroll och dig och barn. Partnern/medföljande erbjuds fika och ni får äntligen landa och njuta av er nykomna familjemedlem. Du får vänta några timmar till med fika på grund av operationen.

10 På uppvakningsavdelningen På uppvakningsavdelningen hjälper barnmorskan till att lägga barnet mot bröstet för att starta amningen. Barnmorska och undersköterska finns till för er på uppvakningsavdelningen.

11 Tillbaka till BB-avdelning 17 När du och din partner/medföljande kommer tillbaka till avdelningen bjuds du på din efterlängtade födelsefika. På kvällen brukar det även smaka bra med en lätt middag. Din partner/medföljande är välkommen att övernatta på avdelningen under hela vårdtiden till en dygnskostnad av 250 kr. I kostnaden ingår frukost samt fika. Lunch och middag till partnern finns att köpa inom sjukhusområdet.

12 På BB-avdelningen Du bör komma igång och röra på dig redan första kvällen. Du får stöd och hjälp av oss personal. Du får smärtlindring enligt ett schema men även då du själv är i behov av det. Katetern tas bort dagen efter. Därefter är det viktigt att du dricker mycket. Du bör kissa inom 3-4 timmar efter att katetern tagits bort. Du får också hjälp med att komma upp och duscha.

13 På BB-avdelningen Under BB-vistelsen på avdelningen kommer du och din partner att få tips och råd om barnets signaler, barnskötning samt amning. Partnerns delaktighet under vårdtiden är för er som familj viktig. Vi finns för er! Pappa/partner och syskon till barnet är välkomna på besök hela dagen. Övriga besökare hänvisas till kl

14 På BB-avdelningen Efter att barnet har blivit 24 timmar gammalt får du och din partner träffa en barnläkare som undersöker ert barn. Ett PKU-prov tas efter 48 timmar, det vill säga innan hemgång. Provet kan även göras i samband med återbesöket. Hemgångsinformation får du och din partner kvällen innan hemgång.

15 Dags för hemgång Efter två dagars vistelse på BB är det äntligen dags att åka hem om allt är medicinskt väl med mor och barn. På hemgångsdagens morgon tas nakenvikt på barnet och eventuellt ett PKU-prov. Du har också ett utskrivningssamtal med en gynekolog. Ett bra tips är att ringa till din barnavårdcentral så fort du kommer hem.

16 Återbesök Två dagar efter hemgång är du och din partner välkomna på återbesök till återbesöksmottagningen. Ni får då träffa en barnmorska som kontrollerar att allt är bra med mor och barn. Då görs även viktkontroll, amningsuppföljning och hörseltest. Fortsatt uppföljning sker därefter på barnavårdscentralen.

Det här händer på operationsavdelningen

Det här händer på operationsavdelningen Det här händer på operationsavdelningen Välkommen till oss på operationsavdelningen! Den här broschyren är tänkt att ge dig en kortfattad information om vad som kommer att ske under din vistelse hos oss.

Läs mer

Information till dig som har fött barn på SUS

Information till dig som har fött barn på SUS Information till dig som har fött barn på SUS FamiljeBB Du kommer till FamiljeBB om allt är bra med dig och ditt barn efter förlossningen. Man måste dock stanna på förlossningen i minst 3 timmar för observation.

Läs mer

TILL DIG SOM SKA LUNGOPERERAS

TILL DIG SOM SKA LUNGOPERERAS TILL DIG SOM SKA LUNGOPERERAS 1 Inskrivning Du läggs in på avdelning 50D en till två dagar före operationen. En sjuksköterska och en undersköterska tar emot dig på inskrivningsenheten. Vi informerar dig

Läs mer

Välkommen till vårdavdelning 12-25 Information till patienter som skall genomgå operation för Kölbröst/Trattbröst

Välkommen till vårdavdelning 12-25 Information till patienter som skall genomgå operation för Kölbröst/Trattbröst Välkommen till vårdavdelning 12-25 Information till patienter som skall genomgå operation för Kölbröst/Trattbröst Här kommer lite information till Dig som Du kan läsa i lugn och ro tillsammans med Dina

Läs mer

VÄNTA OCH FÖDA BARN SAMT SKÖTA OM SITT BARN DEN FÖRSTA TIDEN. en broschyr om att bli förälder

VÄNTA OCH FÖDA BARN SAMT SKÖTA OM SITT BARN DEN FÖRSTA TIDEN. en broschyr om att bli förälder VÄNTA OCH FÖDA BARN SAMT SKÖTA OM SITT BARN DEN FÖRSTA TIDEN en broschyr om att bli förälder 1 Den här broschyren Vänta och föda barn samt sköta om sitt barn den första tiden innehåller information för

Läs mer

Information till närstående

Information till närstående Information till närstående Tanken med den här informationen är att ge råd så att ditt barn ska må så bra som möjligt efter halsmandeloperationen och kunna återgå till normal kost och normala aktiviteter

Läs mer

Kirurgi. Till dig som ska genomgå en kirurgisk eller urologisk operation på Alingsås lasarett. (Slutenvård) Inläggnings datum: Operations datum:

Kirurgi. Till dig som ska genomgå en kirurgisk eller urologisk operation på Alingsås lasarett. (Slutenvård) Inläggnings datum: Operations datum: Ta med denna broschyr vid inskrivning & inläggning! Kirurgi (Slutenvård) Till dig som ska genomgå en kirurgisk eller urologisk operation på Alingsås lasarett Inläggnings datum: Operations datum: 2 Innehållsförteckning

Läs mer

Till dig som skall Genomgå Endovaskulär behandling av aortaaneurysm

Till dig som skall Genomgå Endovaskulär behandling av aortaaneurysm Till dig som skall Genomgå Endovaskulär behandling av aortaaneurysm Information till patient & närstående Dokumentet är skapat 2012-06-19 och är giltigt ett år från detta datum. Välkommen till Kärlkirurgen

Läs mer

OPERERAS INFORMATION TILL DIG SOM SKA. VÄLKOmMEN TILL VÅRDAVDELNING 72

OPERERAS INFORMATION TILL DIG SOM SKA. VÄLKOmMEN TILL VÅRDAVDELNING 72 OPERERAS INFORMATION TILL DIG SOM SKA VÄLKOmMEN TILL VÅRDAVDELNING 72 Välkommen till vårdavdelning 72 Den här broschyren innehåller information om just din operation. När du har läst broschyren hoppas

Läs mer

Till Dig som skall få en höftledsprotes

Till Dig som skall få en höftledsprotes Till Dig som skall få en höftledsprotes Innehållsförteckning INFÖR OPERATIONEN Förundersökning.. 4 Hjälpmedel - Förskrivningshjälpmedel.. 5 - Egenvårdsprodukter. 5 - Var kan jag låna/köpa hjälpmedel?..

Läs mer

Till Dig som skall få en knäledsprotes

Till Dig som skall få en knäledsprotes Till Dig som skall få en knäledsprotes Innehållsförteckning INFÖR OPERATIONEN Förundersökning.. 4 En tobaksfri information... 5 Hjälpmedel 5 På ortopedavdelningen. 6 Att tänka på.. 7 Duschinformation.

Läs mer

Information till vuxna patienter inför halsmandeloperation

Information till vuxna patienter inför halsmandeloperation Information till vuxna patienter inför halsmandeloperation Tanken med denna information är att ni som får era halsmandlar opererade ska må så bra som möjligt efter operationen och återgå till normal kost

Läs mer

Akademiska sjukhuset 751 85 Uppsala Telefon 018-611 00 00 vx

Akademiska sjukhuset 751 85 Uppsala Telefon 018-611 00 00 vx Information till dig som valt en bröstrekonstruktion med kroppsegen vävnad, DIEP lambå Akademiska sjukhuset 751 85 Uppsala Telefon 018-611 00 00 vx www.akademiska.se maj 2014 Förberedelser inför operationen

Läs mer

Till dig som skall genomgå en omvinklingsoperation (HTO) på lasarettet i Motala

Till dig som skall genomgå en omvinklingsoperation (HTO) på lasarettet i Motala Till dig som skall genomgå en omvinklingsoperation (HTO) på lasarettet i Motala Tag med Dig broschyren till inskrivningsbesöket och till vårdavdelningen inför Din operation Inskrivningsdag: Klockslag:

Läs mer

Patientinformation Gastric bypass

Patientinformation Gastric bypass Vrinnevisjukhuset i Norrköping Kirurgiska kliniken Patientinformation Gastric bypass Introduktion Sjuklig fetma är förenat med förhöjd risk för diabetes typ 2, hjärtkärlsjukdom, cancer och död. Ju högre

Läs mer

ÖREBRO LÄNS LANDSTING Karlskoga lasarett. Att få ny axelled Patientinformation

ÖREBRO LÄNS LANDSTING Karlskoga lasarett. Att få ny axelled Patientinformation ÖREBRO LÄNS LANDSTING Karlskoga lasarett Att få ny axelled Patientinformation Information till dig som ska genomgå operation av axelled Allmän information I detta häfte informerar vi och ger råd till dig

Läs mer

Till dig som ska genomgå operation av din fot i dagkirurgi

Till dig som ska genomgå operation av din fot i dagkirurgi Till dig som ska genomgå operation av din fot i dagkirurgi Välkommen till den dagkirurgiska operationsavdelningen vid Akademiska sjukhuset På dagkirurgiska operationsavdelningen görs operationer som inte

Läs mer

Till dig som ska opereras på Ortopedkliniken

Till dig som ska opereras på Ortopedkliniken Till dig som ska opereras på Ortopedkliniken och som inte bor i Stockholms län Datum: Tid: Övrigt: DEN NYA TIDENS SPECIALISTVÅRD VÄLKOMMEN TILL DEN NYA TIDENS SPECIALISTVÅRD. DIN DELAKTIGHET. Vår filosofi

Läs mer

Förberedelser inför din operation

Förberedelser inför din operation Förberedelser inför din operation För att vi skall kunna ge dig en säker och effektiv behandling är det viktigt att du fyllt i din hälsodeklaration korrekt. Vi rekommenderar att du noggrant läser igenom

Läs mer

Hemsjukvården Neonatalen Råd inför hemgång Föräldrarinformation

Hemsjukvården Neonatalen Råd inför hemgång Föräldrarinformation Hemsjukvården Neonatalen Råd inför hemgång Föräldrarinformation Denna information är ett tillägg till den muntliga informationen och de förberedelser som ni som föräldrar får innan hemgång. När ett barn

Läs mer

Till dig som skall genomgå en höftledsoperation på lasarettet i Motala

Till dig som skall genomgå en höftledsoperation på lasarettet i Motala Till dig som skall genomgå en höftledsoperation på lasarettet i Motala Tag med dig broschyren till inskrivningsbesöket och till vårdavdelningen inför din operation. Inskrivningsbesök: Klockslag: 07:45

Läs mer

Grattis, ni har blivit föräldrar!

Grattis, ni har blivit föräldrar! DEN NYA FAMILJEN Grattis, ni har blivit föräldrar! Den första tiden med ett nyfött barn är ofta omtumlande. Många kan uppleva att det inte händer så mycket efter att barnet är fött. Använd den tiden till

Läs mer

BILAGA 1 PATIENTINFORMATION EX. FRÅN KIRURGKLINIKEN LUND TILL DIG SOM SKA OPERERAS FÖR EN HUDTUMÖR VID KIRURGISKA KLINIKEN I LUND

BILAGA 1 PATIENTINFORMATION EX. FRÅN KIRURGKLINIKEN LUND TILL DIG SOM SKA OPERERAS FÖR EN HUDTUMÖR VID KIRURGISKA KLINIKEN I LUND BILAGA 1 PATIENTINFORMATION EX. FRÅN KIRURGKLINIKEN LUND TILL DIG SOM SKA OPERERAS FÖR EN HUDTUMÖR VID KIRURGISKA KLINIKEN I LUND Den här informationen vänder sig till dig som ska opereras på kirurgiska

Läs mer

Ny höftled. Information till dig som ska opereras. Broschyren ska läsas före inskrivningsbesöket

Ny höftled. Information till dig som ska opereras. Broschyren ska läsas före inskrivningsbesöket Ny höftled Information till dig som ska opereras Broschyren ska läsas före inskrivningsbesöket Innehållsförteckning Viktiga datum...1 I väntan på operationen...2 Sjukhusvistelsen i korthet...3 Utskrivningskriteriet...3

Läs mer

Axelledsprotes. Region Skåne. Patientinformation. Axelledsprotes

Axelledsprotes. Region Skåne. Patientinformation. Axelledsprotes Axelledsprotes Patientinformation Region Skåne Axelledsprotes 1 Denna broschyr är framtagen av Ortopediska kliniken, Skånes universitetssjukhus 2 Axelledsprotes Innehåll Inledning... 4 Före operationen...

Läs mer

Den första tiden. Södertälje Sjukhus Din nära specialistvård

Den första tiden. Södertälje Sjukhus Din nära specialistvård Den första tiden 1 Södertälje Sjukhus Din nära specialistvård Till dig som blivande eller nybliven förälder Den här informationen vänder sig till dig som blivande förälder eller som nyligen fött barn.

Läs mer

Första tiden med ett nyfött barn

Första tiden med ett nyfött barn Första tiden med ett nyfött barn Innehåll Inledning...4 Nattamning...5 Amning.6 Råmjölk Sökreflex Utdrivningsreflex Hur gör jag? Amningsställningar..7 Rätt tag.9 Små goda råd...10 Brösten...11 Sår på vårtorna

Läs mer

Operationsdatum är reserverat för dig! Dagoperation. centralsjukhuset Kristianstad dagen den / 20

Operationsdatum är reserverat för dig! Dagoperation. centralsjukhuset Kristianstad dagen den / 20 Operationsdatum är reserverat för dig! Dagoperation centralsjukhuset Kristianstad dagen den / 20 Förberedelser inför operation För information inför operation besök eller ring oss några dagar före din

Läs mer

VÄLKOMMEN. Syftet med detta häfte är att informera dig om hur det är att bo på Oasen.

VÄLKOMMEN. Syftet med detta häfte är att informera dig om hur det är att bo på Oasen. VÄLKOMMEN Syftet med detta häfte är att informera dig om hur det är att bo på Oasen. Så här fungerar det för ett barn att bo på Oasen Socialtjänsten har bestämt att du ska bo på Oasen under en viss tid.

Läs mer