Hälsouniversitetet i Linköping, Läkarutbildningen termin 11, Pediatrik, Obstetrik & Gynekologi och Akuta verksamheter. Tentamen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Hälsouniversitetet i Linköping, Läkarutbildningen termin 11, Pediatrik, Obstetrik & Gynekologi och Akuta verksamheter. Tentamen 2012-06-04."

Transkript

1 SKRIFTLIG TENTAMEN 4 juni 2012 T11 Skrivningen består av följande fall Fall Totalt Delpoäng Pelle, 6 mån 18 p Nyfött barn 23 p Inga, 82 år 25 p Stina, 45 år 14 p Emma, 29 år 20 p Totalt 100 p Det här är en instruktion som Du får ha framme under hela provet. Din kod skriver Du på alla provsidor. Provet ska ligga till vänster om Dig, upp och ned (med texten nedåt) under hela provtiden. När Du får tillstånd att börja skriva river Du av det översta bladet och vänder det rätt. Besvara frågorna på sidan och lägg den i kuvertet till höger om Dig. Först nu får Du riva av nästa ark i provet till vänster om Dig och vända det rätt, skriva Ditt AID-nr, svara på frågorna och lägga i kuvertet på höger sida. Var noga med att bara riva av ett blad åt gången! Om Du har svårt att få plats med det Du skriver använd papprets baksida. Du kan också få ett nytt tomt blad ihophäftat med det andra pappret vid behov av tentamensvakten. Räck upp handen för att få ett nytt blad. Inga hjälpmedel är tillåtna! Inte heller EKG-linjal. Mobiltelefon får ej ligga kvar i fickan lägg den i väskan! Avvikelser från dessa anvisningar, inklusive att ha mer än ett skrivningsblad på skrivytan samtidigt, betraktas som fuskförsök. LYCKA TILL! Ulf Samuelsson Terminsansvarig Maria Rundberg Terminssekreterare 1(45)

2 Pelle, 6 månader (Max 18 poäng) Du arbetar som AT-läkare på en vårdcentral som ligger 30 min resväg från närmaste sjukhus som har en barnklinik. Där träffar du Pelle 6, månader, och hans mamma. Hon söker med sitt barn för att han andas snabbt och ansträngt. Hon tycker att han är blekare än vanligt och detta har varat ett knappt dygn. Han har dessutom varit förkyld i 2 dagar och har temp När du ser Pelle på vårdcentralen är han blek, andas snabbt och är lite mörk runt ögon och mun, samt har ronki vid auskultation. Fråga 1. (3 poäng): Vilka undersökningar och/eller behandlingar ordinerar du? 2(45)

3 Du arbetar som AT-läkare på en vårdcentral som ligger 30 min resväg från närmaste sjukhus som har en barnklinik. Där träffar du Pelle 6, månader, och hans mamma. Hon söker med sitt barn för att han andas snabbt och ansträngt. Hon tycker att han är blekare än vanligt och detta har varat ett knappt dygn. Han har dessutom varit förkyld i 2 dagar och har temp När du ser Pelle på vårdcentralen är han blek, andas snabbt och är lite mörk runt ögon och mun, samt har ronki vid auskultation. Du finner att Pelle har 86 % i saturation. 30 minuter efter behandling med adrenalin inhalation och syrgas förbättras saturationen till 92 % och syrgasen kan tas bort. Pelle har kvarstående ronki och förhöjd andningsfrekvens. Fråga 2. (1 poäng): Vad är lämpligast åtgärd nu? 3(45)

4 Du arbetar som AT-läkare på en vårdcentral som ligger 30 min resväg från närmaste sjukhus som har en barnklinik. Där träffar du Pelle 6, månader, och hans mamma. Hon söker med sitt barn för att han andas snabbt och ansträngt. Hon tycker att han är blekare än vanligt och detta har varat ett knappt dygn. Han har dessutom varit förkyld i 2 dagar och har temp När du ser Pelle på vårdcentralen är han blek, andas snabbt och är lite mörk runt ögon och mun, samt har ronki vid auskultation. Du finner att Pelle har 86 % i saturation. 30 minuter efter behandling med adrenalin inhalation och syrgas förbättras saturationen till 92 % och syrgasen kan tas bort. Pelle har kvarstående ronki och förhöjd andningsfrekvens. Efter att ha tagit kontakt med barnjouren, skickar du in barnet till barnakuten. Du har nu bytt plats med din kollega och ser barnet 1 timma senare. Barnet ammas då utan problem och har god saturation utan syrgas, men ronki kvarstår liksom förhöjd andningsfrekvens. Du finner en måttlig rodnad i svalget och lätt rodnade trumhinnor. Fråga 3. (2 poäng): Vilka ordinationer eller åtgärder görs nu? 4(45)

5 Du arbetar som AT-läkare på en vårdcentral som ligger 30 min resväg från närmaste sjukhus som har en barnklinik. Där träffar du Pelle 6, månader, och hans mamma. Hon söker med sitt barn för att han andas snabbt och ansträngt. Hon tycker att han är blekare än vanligt och detta har varat ett knappt dygn. Han har dessutom varit förkyld i 2 dagar och har temp När du ser Pelle på vårdcentralen är han blek, andas snabbt och är lite mörk runt ögon och mun, samt har ronki vid auskultation. Du finner att Pelle har 86 % i saturation. 30 minuter efter behandling med adrenalin inhalation och syrgas förbättras saturationen till 92 % och syrgasen kan tas bort. Pelle har kvarstående ronki och förhöjd andningsfrekvens. Efter att ha tagit kontakt med barnjouren, skickar du in barnet till barnakuten. Du har nu bytt plats med din kollega och ser barnet 1 timma senare. Barnet ammas då utan problem och har god saturation utan syrgas, men ronki kvarstår liksom förhöjd andningsfrekvens. Du finner en måttlig rodnad i svalget och lätt rodnade trumhinnor. Ytterligare inhalationsbehandling hjälper inte utan Pelles tillstånd är i stort oförändrat. Fråga 4. (3 poäng): Hur går du lämpligast vidare? 5(45)

6 Du arbetar som AT-läkare på en vårdcentral som ligger 30 min resväg från närmaste sjukhus som har en barnklinik. Där träffar du Pelle 6, månader, och hans mamma. Hon söker med sitt barn för att han andas snabbt och ansträngt. Hon tycker att han är blekare än vanligt och detta har varat ett knappt dygn. Han har dessutom varit förkyld i 2 dagar och har temp När du ser Pelle på vårdcentralen är han blek, andas snabbt och är lite mörk runt ögon och mun, samt har ronki vid auskultation. Du finner att Pelle har 86 % i saturation. 30 minuter efter behandling med adrenalin inhalation och syrgas förbättras saturationen till 92 % och syrgasen kan tas bort. Pelle har kvarstående ronki och förhöjd andningsfrekvens. Efter att ha tagit kontakt med barnjouren, skickar du in barnet till barnakuten. Du har nu bytt plats med din kollega och ser barnet 1 timma senare. Barnet ammas då utan problem och har god saturation utan syrgas, men ronki kvarstår liksom förhöjd andningsfrekvens. Du finner en måttlig rodnad i svalget och lätt rodnade trumhinnor. Ytterligare inhalationsbehandling hjälper inte utan Pelles tillstånd är i stort oförändrat. RS prov är negativt. Barnet läggs in. Efter tre dagars behandling med bronkdilaterare och inhalationssteroider kvarstår måttlig obstruktivitet utan syrgasbehov och temperatur mellan Barnet är lite trött men ammar ganska bra. RS prov är negativt. Pelle bedöms ha virusutlösta bronkiella besvär. I status kvarstående måttlig rodnad av trumhinnor och svalg. Anamnestiskt framkommer två tidigare episoder av obstruktivitet, och att Pelle ofta verkar lite rossligt, men inga eksem eller hereditet för allergi. Graviditet och partus har varit ua och barnet har gått upp adekvat i vikt. Fråga 5. (3 poäng): Vilka differentialdiagnoser kan vara aktuella? 6(45)

7 Du arbetar som AT-läkare på en vårdcentral som ligger 30 min resväg från närmaste sjukhus som har en barnklinik. Där träffar du Pelle 6, månader, och hans mamma. Hon söker med sitt barn för att han andas snabbt och ansträngt. Hon tycker att han är blekare än vanligt och detta har varat ett knappt dygn. Han har dessutom varit förkyld i 2 dagar och har temp När du ser Pelle på vårdcentralen är han blek, andas snabbt och är lite mörk runt ögon och mun, samt har ronki vid auskultation. Du finner att Pelle har 86 % i saturation. 30 minuter efter behandling med adrenalin inhalation och syrgas förbättras saturationen till 92 % och syrgasen kan tas bort. Pelle har kvarstående ronki och förhöjd andningsfrekvens. Efter att ha tagit kontakt med barnjouren, skickar du in barnet till barnakuten. Du har nu bytt plats med din kollega och ser barnet 1 timma senare. Barnet ammas då utan problem och har god saturation utan syrgas, men ronki kvarstår liksom förhöjd andningsfrekvens. Du finner en måttlig rodnad i svalget och lätt rodnade trumhinnor. Ytterligare inhalationsbehandling hjälper inte utan Pelles tillstånd är i stort oförändrat. RS prov är negativt. Barnet läggs in. Efter tre dagars behandling med bronkdilaterare och inhalationssteroider kvarstår måttlig obstruktivitet utan syrgasbehov och temperatur mellan Barnet är lite trött men ammar ganska bra. RS prov är negativt. Pelle bedöms ha virusutlösta bronkiella besvär. I status kvarstående måttlig rodnad av trumhinnor och svalg. Anamnestiskt framkommer två tidigare episoder av obstruktivitet, och att Pelle ofta verkar lite rossligt, men inga eksem eller hereditet för allergi. Graviditet och partus har varit ua och barnet har gått upp adekvat i vikt. Infektionsprover och lungröntgen är normala. Nästa dag är barnet feberfritt, piggt och har endast lätt förhöjd andningsfrekvens. Fråga 6. (2 poäng): Vad är rimliga åtgärder i denna situation? 7(45)

8 Du arbetar som AT-läkare på en vårdcentral som ligger 30 min resväg från närmaste sjukhus som har en barnklinik. Där träffar du Pelle 6, månader, och hans mamma. Hon söker med sitt barn för att han andas snabbt och ansträngt. Hon tycker att han är blekare än vanligt och detta har varat ett knappt dygn. Han har dessutom varit förkyld i 2 dagar och har temp När du ser Pelle på vårdcentralen är han blek, andas snabbt och är lite mörk runt ögon och mun, samt har ronki vid auskultation. Du finner att Pelle har 86 % i saturation. 30 minuter efter behandling med adrenalin inhalation och syrgas förbättras saturationen till 92 % och syrgasen kan tas bort. Pelle har kvarstående ronki och förhöjd andningsfrekvens. Efter att ha tagit kontakt med barnjouren, skickar du in barnet till barnakuten. Du har nu bytt plats med din kollega och ser barnet 1 timma senare. Barnet ammas då utan problem och har god saturation utan syrgas, men ronki kvarstår liksom förhöjd andningsfrekvens. Du finner en måttlig rodnad i svalget och lätt rodnade trumhinnor. Ytterligare inhalationsbehandling hjälper inte utan Pelles tillstånd är i stort oförändrat. RS prov är negativt. Barnet läggs in. Efter tre dagars behandling med bronkdilaterare och inhalationssteroider kvarstår måttlig obstruktivitet utan syrgasbehov och temperatur mellan Barnet är lite trött men ammar ganska bra. RS prov är negativt. Pelle bedöms ha virusutlösta bronkiella besvär. I status kvarstående måttlig rodnad av trumhinnor och svalg. Anamnestiskt framkommer två tidigare episoder av obstruktivitet, och att Pelle ofta verkar lite rossligt, men inga eksem eller hereditet för allergi. Graviditet och partus har varit ua och barnet har gått upp adekvat i vikt. Infektionsprover och lungröntgen är normala. Nästa dag är barnet feberfritt, piggt och har endast lätt förhöjd andningsfrekvens. Hastigt och lustigt är du nu tillbaks på vårdcentralen där du pga. högt patienttryck och stressig arbetsmiljö av misstag skriver recept på Kåvepenin (PcV) till en 3-årig pojke för behandling av halsfluss trots att patientjournalen är tydligt märkt VARNIING Penicillin. När pojken i hemmet tar sin första dos får han en anafylaktisk chock som föranleder ambulanstransport och sjukhusvård men pojken återhämtar sig snabbt på insatt behandling och det hela slutar väl. Föräldrarna är dock upprörda och undrar hur detta misstag kunde ske. Händelsen är att betrakta som en vårdskada. Fråga 7. (4 poäng): Vilken lag reglerar vårdgivaren skyldigheter vid en inträffad vårdskada och vilka skyldigheter har vårdgivaren att informera patienten om skadan? 8(45)

9 Nyfött barn (Max 23 poäng) 28-årig kvinna I-gravida, 0-para, blodgrupp A Rh positiv. Kvinnan har varit på kontroll hos mödravården i graviditetsvecka Blodtryck som togs var förhöjt. Urinprov visade proteinuri. Hon remitterades till förlossningen. Undersökningen på förlossningen bekräftar fynden. Dessutom visar ultraljudundersökningen att fostret är tillväxthämmat med 29%. Fråga 1. (2 poäng): Vad kan tillväxthämningen bero på? 9(45)

10 28-årig kvinna I-gravida, 0-para, blodgrupp A Rh positiv. Kvinnan har varit på kontroll hos mödravården i graviditetsvecka Blodtryck som togs var förhöjt. Urinprov visade proteinuri. Hon remitterades till förlossningen. Undersökningen på förlossningen bekräftar fynden. Dessutom visar ultraljudundersökningen att fostret är tillväxthämmat med 29%. För vidare kontroll blir kvinnan inlagd på special-bb. Du planerar att ge kortison (Betapred) intramuskulärt. Fråga 2. (1 poäng): Vad är anledningen till det? 10(45)

11 28-årig kvinna I-gravida, 0-para, blodgrupp A Rh positiv. Kvinnan har varit på kontroll hos mödravården i graviditetsvecka Blodtryck som togs var förhöjt. Urinprov visade proteinuri. Hon remitterades till förlossningen. Undersökningen på förlossningen bekräftar fynden. Dessutom visar ultraljudundersökningen att fostret är tillväxthämmat med 29%. För vidare kontroll blir kvinnan inlagd på special-bb. Du planerar att ge kortison (Betapred) intramuskulärt. Du ger Betapred i ett försök att öka lungmognaden hos barnet. Efter två veckor försämras kvinnans tillstånd, hon får huvudvärk och illamående. På grund av kvinnans tillstånd bestämmer sig gynekolog för att sätta igång förlossningen. Kvinnan är nu i vecka Fostervatten avgår nästa dag på morgonen. Förlossningen dröjer ytterligare ett dygn till. Flickan föds i vecka 34+0 via partus normalis på kvällen klockan Du är jourhavande barnläkare och har nyss tagit över jouren när din sökare piper och du blir kallad till förlossningen. Där står barnmorskan med den nyfödda flickan och håller CPAP via neopuff. Fråga 3. (3 poäng): Vad gör du? 11(45)

12 28-årig kvinna I-gravida, 0-para, blodgrupp A Rh positiv. Kvinnan har varit på kontroll hos mödravården i graviditetsvecka Blodtryck som togs var förhöjt. Urinprov visade proteinuri. Hon remitterades till förlossningen. Undersökningen på förlossningen bekräftar fynden. Dessutom visar ultraljudundersökningen att fostret är tillväxthämmat med 29%. För vidare kontroll blir kvinnan inlagd på special-bb. Du planerar att ge kortison (Betapred) intramuskulärt. Du ger Betapred i ett försök att öka lungmognaden hos barnet. Efter två veckor försämras kvinnans tillstånd, hon får huvudvärk och illamående. På grund av kvinnans tillstånd bestämmer sig gynekolog för att sätta igång förlossningen. Kvinnan är nu i vecka Fostervatten avgår nästa dag på morgonen. Förlossningen dröjer ytterligare ett dygn till. Flickan föds i vecka 34+0 via partus normalis på kvällen klockan Du är jourhavande barnläkare och har nyss tagit över jouren när din sökare piper och du blir kallad till förlossningen. Där står barnmorskan med den nyfödda flickan och håller CPAP via neopuff. Flickan är nu 5 minuter gammal och barnmorskan ber dig att sätta 5 min Apgar. Fråga 4. (1 poäng): Vilka kriterier ingår i Apgar? 12(45)

13 28-årig kvinna I-gravida, 0-para, blodgrupp A Rh positiv. Kvinnan har varit på kontroll hos mödravården i graviditetsvecka Blodtryck som togs var förhöjt. Urinprov visade proteinuri. Hon remitterades till förlossningen. Undersökningen på förlossningen bekräftar fynden. Dessutom visar ultraljudundersökningen att fostret är tillväxthämmat med 29%. För vidare kontroll blir kvinnan inlagd på special-bb. Du planerar att ge kortison (Betapred) intramuskulärt. Du ger Betapred i ett försök att öka lungmognaden hos barnet. Efter två veckor försämras kvinnans tillstånd, hon får huvudvärk och illamående. På grund av kvinnans tillstånd bestämmer sig gynekolog för att sätta igång förlossningen. Kvinnan är nu i vecka Fostervatten avgår nästa dag på morgonen. Förlossningen dröjer ytterligare ett dygn till. Flickan föds i vecka 34+0 via partus normalis på kvällen klockan Du är jourhavande barnläkare och har nyss tagit över jouren när din sökare piper och du blir kallad till förlossningen. Där står barnmorskan med den nyfödda flickan och håller CPAP via neopuff. Flickan är nu 5 minuter gammal och barnmorskan ber dig att sätta 5 min Apgar. Under tiden har barnsjuksköterska från NeoIVA anlänt och hjälper till. Du har tagit över neopuff från barnmorskan. Flickan har en bra andningsdrive med hjälp av CPAP. Ser rosig ut. Ingen extra syrgas. Övervakningsapparaten visar hjärtfrekvens på 135/minut och saturation på 92. Andningsfrekvensen är 75/minut. Fråga 5. (3 poäng): Vad gör du gällande flickans andningssituation? Motivera dina åtgärder. 13(45)

14 28-årig kvinna I-gravida, 0-para, blodgrupp A Rh positiv. Kvinnan har varit på kontroll hos mödravården i graviditetsvecka Blodtryck som togs var förhöjt. Urinprov visade proteinuri. Hon remitterades till förlossningen. Undersökningen på förlossningen bekräftar fynden. Dessutom visar ultraljudundersökningen att fostret är tillväxthämmat med 29%. För vidare kontroll blir kvinnan inlagd på special-bb. Du planerar att ge kortison (Betapred) intramuskulärt. Du ger Betapred i ett försök att öka lungmognaden hos barnet. Efter två veckor försämras kvinnans tillstånd, hon får huvudvärk och illamående. På grund av kvinnans tillstånd bestämmer sig gynekolog för att sätta igång förlossningen. Kvinnan är nu i vecka Fostervatten avgår nästa dag på morgonen. Förlossningen dröjer ytterligare ett dygn till. Flickan föds i vecka 34+0 via partus normalis på kvällen klockan Du är jourhavande barnläkare och har nyss tagit över jouren när din sökare piper och du blir kallad till förlossningen. Där står barnmorskan med den nyfödda flickan och håller CPAP via neopuff. Flickan är nu 5 minuter gammal och barnmorskan ber dig att sätta 5 min Apgar. Under tiden har barnsjuksköterska från NeoIVA anlänt och hjälper till. Du har tagit över neopuff från barnmorskan. Flickan har en bra andningsdrive med hjälp av CPAP. Ser rosig ut. Ingen extra syrgas. Övervakningsapparaten visar hjärtfrekvens på 135/minut och saturation på 92. Andningsfrekvensen är 75/minut. Du tar flickan till NeoIVA på grund av prematuritet. Sköterskan tar vikt- längd och huvudomfång hos det nyfödda barnet. Flickan väger 1030g. Fråga 6. (1 poäng): Hur bedömer du det? 14(45)

15 28-årig kvinna I-gravida, 0-para, blodgrupp A Rh positiv. Kvinnan har varit på kontroll hos mödravården i graviditetsvecka Blodtryck som togs var förhöjt. Urinprov visade proteinuri. Hon remitterades till förlossningen. Undersökningen på förlossningen bekräftar fynden. Dessutom visar ultraljudundersökningen att fostret är tillväxthämmat med 29%. För vidare kontroll blir kvinnan inlagd på special-bb. Du planerar att ge kortison (Betapred) intramuskulärt. Du ger Betapred i ett försök att öka lungmognaden hos barnet. Efter två veckor försämras kvinnans tillstånd, hon får huvudvärk och illamående. På grund av kvinnans tillstånd bestämmer sig gynekolog för att sätta igång förlossningen. Kvinnan är nu i vecka Fostervatten avgår nästa dag på morgonen. Förlossningen dröjer ytterligare ett dygn till. Flickan föds i vecka 34+0 via partus normalis på kvällen klockan Du är jourhavande barnläkare och har nyss tagit över jouren när din sökare piper och du blir kallad till förlossningen. Där står barnmorskan med den nyfödda flickan och håller CPAP via neopuff. Flickan är nu 5 minuter gammal och barnmorskan ber dig att sätta 5 min Apgar. Under tiden har barnsjuksköterska från NeoIVA anlänt och hjälper till. Du har tagit över neopuff från barnmorskan. Flickan har en bra andningsdrive med hjälp av CPAP. Ser rosig ut. Ingen extra syrgas. Övervakningsapparaten visar hjärtfrekvens på 135/minut och saturation på 92. Andningsfrekvensen är 75/minut. Du tar flickan till NeoIVA på grund av prematuritet. Sköterskan tar vikt- längd och huvudomfång hos det nyfödda barnet. Flickan väger 1030g. Flickan är ett SGA barn d v s för låg vikt i förhållande till v 34. Barnet läggs i en värmesäng och kopplas upp till övervakning. Flickans pappa följde med till avdelningen. Du tar dig tid att berätta till fadern hur flickan mår aktuellt samt vad som kommer att ske med flickan de närmaste 4-6 timmar. Fråga 7. (3 poäng): Vad berättar du? 15(45)

16 28-årig kvinna I-gravida, 0-para, blodgrupp A Rh positiv. Kvinnan har varit på kontroll hos mödravården i graviditetsvecka Blodtryck som togs var förhöjt. Urinprov visade proteinuri. Hon remitterades till förlossningen. Undersökningen på förlossningen bekräftar fynden. Dessutom visar ultraljudundersökningen att fostret är tillväxthämmat med 29%. För vidare kontroll blir kvinnan inlagd på special-bb. Du planerar att ge kortison (Betapred) intramuskulärt. Du ger Betapred i ett försök att öka lungmognaden hos barnet. Efter två veckor försämras kvinnans tillstånd, hon får huvudvärk och illamående. På grund av kvinnans tillstånd bestämmer sig gynekolog för att sätta igång förlossningen. Kvinnan är nu i vecka Fostervatten avgår nästa dag på morgonen. Förlossningen dröjer ytterligare ett dygn till. Flickan föds i vecka 34+0 via partus normalis på kvällen klockan Du är jourhavande barnläkare och har nyss tagit över jouren när din sökare piper och du blir kallad till förlossningen. Där står barnmorskan med den nyfödda flickan och håller CPAP via neopuff. Flickan är nu 5 minuter gammal och barnmorskan ber dig att sätta 5 min Apgar. Under tiden har barnsjuksköterska från NeoIVA anlänt och hjälper till. Du har tagit över neopuff från barnmorskan. Flickan har en bra andningsdrive med hjälp av CPAP. Ser rosig ut. Ingen extra syrgas. Övervakningsapparaten visar hjärtfrekvens på 135/minut och saturation på 92. Andningsfrekvensen är 75/minut. Du tar flickan till NeoIVA på grund av prematuritet. Sköterskan tar vikt- längd och huvudomfång hos det nyfödda barnet. Flickan väger 1030g. Flickan är ett SGA barn d v s för låg vikt i förhållande till v 34. Barnet läggs i en värmesäng och kopplas upp till övervakning. Flickans pappa följde med till avdelningen. Du tar dig tid att berätta till fadern hur flickan mår aktuellt samt vad som kommer att ske med flickan de närmaste 4-6 timmar. Du berättar att allmäntillståndet är stabilt, liksom cirkulationen. Behövde hjälp med andningen i början och är fortfarande snabbandad. Övervakas därför. Inget extra syrgasbehov. Har en för låg vikt för åldern och att hon behöver tidig tillmatning. Blodsockerkontroller framöver. Utredning varför flickan är så kraftigt tillväxthämmat kommer göras. Ligger i värmesäng för att hålla kroppstemperatur stabil. Alternativt i känguruvård. Blodsockerkontroller vid 4 timmar ålder visar ett blodsocker på 1,3. Fråga 8. (1 poäng): Vad gör du? 16(45)

17 28-årig kvinna I-gravida, 0-para, blodgrupp A Rh positiv. Kvinnan har varit på kontroll hos mödravården i graviditetsvecka Blodtryck som togs var förhöjt. Urinprov visade proteinuri. Hon remitterades till förlossningen. Undersökningen på förlossningen bekräftar fynden. Dessutom visar ultraljudundersökningen att fostret är tillväxthämmat med 29%. För vidare kontroll blir kvinnan inlagd på special-bb. Du planerar att ge kortison (Betapred) intramuskulärt. Du ger Betapred i ett försök att öka lungmognaden hos barnet. Efter två veckor försämras kvinnans tillstånd, hon får huvudvärk och illamående. På grund av kvinnans tillstånd bestämmer sig gynekolog för att sätta igång förlossningen. Kvinnan är nu i vecka Fostervatten avgår nästa dag på morgonen. Förlossningen dröjer ytterligare ett dygn till. Flickan föds i vecka 34+0 via partus normalis på kvällen klockan Du är jourhavande barnläkare och har nyss tagit över jouren när din sökare piper och du blir kallad till förlossningen. Där står barnmorskan med den nyfödda flickan och håller CPAP via neopuff. Flickan är nu 5 minuter gammal och barnmorskan ber dig att sätta 5 min Apgar. Under tiden har barnsjuksköterska från NeoIVA anlänt och hjälper till. Du har tagit över neopuff från barnmorskan. Flickan har en bra andningsdrive med hjälp av CPAP. Ser rosig ut. Ingen extra syrgas. Övervakningsapparaten visar hjärtfrekvens på 135/minut och saturation på 92. Andningsfrekvensen är 75/minut. Du tar flickan till NeoIVA på grund av prematuritet. Sköterskan tar vikt- längd och huvudomfång hos det nyfödda barnet. Flickan väger 1030g. Flickan är ett SGA barn d v s för låg vikt i förhållande till v 34. Barnet läggs i en värmesäng och kopplas upp till övervakning. Flickans pappa följde med till avdelningen. Du tar dig tid att berätta till fadern hur flickan mår aktuellt samt vad som kommer att ske med flickan de närmaste 4-6 timmar. Du berättar att allmäntillståndet är stabilt, liksom cirkulationen. Behövde hjälp med andningen i början och är fortfarande snabbandad. Övervakas därför. Inget extra syrgasbehov. Har en för låg vikt för åldern och att hon behöver tidig tillmatning. Blodsockerkontroller framöver. Utredning varför flickan är så kraftigt tillväxthämmat kommer göras. Ligger i värmesäng för att hålla kroppstemperatur stabil. Alternativt i känguruvård. Blodsockerkontroller vid 4 timmar ålder visar ett blodsocker på 1,3. Efter dina åtgärder är blodsockerkontrollerna under resten av natten stabila. De efterföljande timmarna är flickan stillsam men stabilt. Hon har en normal andningsfrekvens mellan 40-60/minut och puls mellan /minut. Du rapporterar över flickan till dina kollegor nästa morgon. Strax innan lunch söker barnsjuksköterskan läkaren för att flickans andningsfrekvens har ökat till 80/minut. Hon har lätta indragningar och gnyr. Samtidigt verkar hon tröttare. Läkare undersöker henne. Hon är blekrosig, lite mörk runt munnen. Kapillär återfyllnad på 3 sekunder. Saturation 90 på luft. Andningsfrekvens är ökat men normalt andningsljud bilateralt. Vid auskultation av hjärtat hörs ett svagt systoliskt blåsljud med PM på vänster sida parasternalt. Fina femoralispulsar. Undersökning av buken ua. Flickan har en fyrfingerfåra på vänster hand. Fråga 9. (1 poäng): Nämn två olika möjliga orsaker till det försämrade allmäntillståndet hos flickan. 17(45)

18 28-årig kvinna I-gravida, 0-para, blodgrupp A Rh positiv. Kvinnan har varit på kontroll hos mödravården i graviditetsvecka Blodtryck som togs var förhöjt. Urinprov visade proteinuri. Hon remitterades till förlossningen. Undersökningen på förlossningen bekräftar fynden. Dessutom visar ultraljudundersökningen att fostret är tillväxthämmat med 29%. För vidare kontroll blir kvinnan inlagd på special-bb. Du planerar att ge kortison (Betapred) intramuskulärt. Du ger Betapred i ett försök att öka lungmognaden hos barnet. Efter två veckor försämras kvinnans tillstånd, hon får huvudvärk och illamående. På grund av kvinnans tillstånd bestämmer sig gynekolog för att sätta igång förlossningen. Kvinnan är nu i vecka Fostervatten avgår nästa dag på morgonen. Förlossningen dröjer ytterligare ett dygn till. Flickan föds i vecka 34+0 via partus normalis på kvällen klockan Du är jourhavande barnläkare och har nyss tagit över jouren när din sökare piper och du blir kallad till förlossningen. Där står barnmorskan med den nyfödda flickan och håller CPAP via neopuff. Flickan är nu 5 minuter gammal och barnmorskan ber dig att sätta 5 min Apgar. Under tiden har barnsjuksköterska från NeoIVA anlänt och hjälper till. Du har tagit över neopuff från barnmorskan. Flickan har en bra andningsdrive med hjälp av CPAP. Ser rosig ut. Ingen extra syrgas. Övervakningsapparaten visar hjärtfrekvens på 135/minut och saturation på 92. Andningsfrekvensen är 75/minut. Du tar flickan till NeoIVA på grund av prematuritet. Sköterskan tar vikt- längd och huvudomfång hos det nyfödda barnet. Flickan väger 1030g. Flickan är ett SGA barn d v s för låg vikt i förhållande till v 34. Barnet läggs i en värmesäng och kopplas upp till övervakning. Flickans pappa följde med till avdelningen. Du tar dig tid att berätta till fadern hur flickan mår aktuellt samt vad som kommer att ske med flickan de närmaste 4-6 timmar. Du berättar att allmäntillståndet är stabilt, liksom cirkulationen. Behövde hjälp med andningen i början och är fortfarande snabbandad. Övervakas därför. Inget extra syrgasbehov. Har en för låg vikt för åldern och att hon behöver tidig tillmatning. Blodsockerkontroller framöver. Utredning varför flickan är så kraftigt tillväxthämmat kommer göras. Ligger i värmesäng för att hålla kroppstemperatur stabil. Alternativt i känguruvård. Blodsockerkontroller vid 4 timmar ålder visar ett blodsocker på 1,3. Efter dina åtgärder är blodsockerkontrollerna under resten av natten stabila. De efterföljande timmarna är flickan stillsam men stabilt. Hon har en normal andningsfrekvens mellan 40-60/minut och puls mellan /minut. Du rapporterar över flickan till dina kollegor nästa morgon. Strax innan lunch söker barnsjuksköterskan läkaren för att flickans andningsfrekvens har ökat till 80/minut. Hon har lätta indragningar och gnyr. Samtidigt verkar hon tröttare. Läkare undersöker henne. Hon är blekrosig, lite mörk runt munnen. Kapillär återfyllnad på 3 sekunder. Saturation 90 på luft. Andningsfrekvens är ökat men normalt andningsljud bilateralt. Vid auskultation av hjärtat hörs ett svagt systoliskt blåsljud med PM på vänster sida parasternalt. Fina femoralispulsar. Undersökning av buken ua. Flickan har en fyrfingerfåra på vänster hand. Din kollega vill ha en säker infart på flickan. Han/hon försöker sätta katetrarna i navelkärlen. Fråga 10. (2 poäng): Hur många kärl finns det vanligtvis och hur ser fördelningen ut? 18(45)

19 28-årig kvinna I-gravida, 0-para, blodgrupp A Rh positiv. Kvinnan har varit på kontroll hos mödravården i graviditetsvecka Blodtryck som togs var förhöjt. Urinprov visade proteinuri. Hon remitterades till förlossningen. Undersökningen på förlossningen bekräftar fynden. Dessutom visar ultraljudundersökningen att fostret är tillväxthämmat med 29%. För vidare kontroll blir kvinnan inlagd på special-bb. Du planerar att ge kortison (Betapred) intramuskulärt. Du ger Betapred i ett försök att öka lungmognaden hos barnet. Efter två veckor försämras kvinnans tillstånd, hon får huvudvärk och illamående. På grund av kvinnans tillstånd bestämmer sig gynekolog för att sätta igång förlossningen. Kvinnan är nu i vecka Fostervatten avgår nästa dag på morgonen. Förlossningen dröjer ytterligare ett dygn till. Flickan föds i vecka 34+0 via partus normalis på kvällen klockan Du är jourhavande barnläkare och har nyss tagit över jouren när din sökare piper och du blir kallad till förlossningen. Där står barnmorskan med den nyfödda flickan och håller CPAP via neopuff. Flickan är nu 5 minuter gammal och barnmorskan ber dig att sätta 5 min Apgar. Under tiden har barnsjuksköterska från NeoIVA anlänt och hjälper till. Du har tagit över neopuff från barnmorskan. Flickan har en bra andningsdrive med hjälp av CPAP. Ser rosig ut. Ingen extra syrgas. Övervakningsapparaten visar hjärtfrekvens på 135/minut och saturation på 92. Andningsfrekvensen är 75/minut. Du tar flickan till NeoIVA på grund av prematuritet. Sköterskan tar vikt- längd och huvudomfång hos det nyfödda barnet. Flickan väger 1030g. Flickan är ett SGA barn d v s för låg vikt i förhållande till v 34. Barnet läggs i en värmesäng och kopplas upp till övervakning. Flickans pappa följde med till avdelningen. Du tar dig tid att berätta till fadern hur flickan mår aktuellt samt vad som kommer att ske med flickan de närmaste 4-6 timmar. Du berättar att allmäntillståndet är stabilt, liksom cirkulationen. Behövde hjälp med andningen i början och är fortfarande snabbandad. Övervakas därför. Inget extra syrgasbehov. Har en för låg vikt för åldern och att hon behöver tidig tillmatning. Blodsockerkontroller framöver. Utredning varför flickan är så kraftigt tillväxthämmat kommer göras. Ligger i värmesäng för att hålla kroppstemperatur stabil. Alternativt i känguruvård. Blodsockerkontroller vid 4 timmar ålder visar ett blodsocker på 1,3. Efter dina åtgärder är blodsockerkontrollerna under resten av natten stabila. De efterföljande timmarna är flickan stillsam men stabilt. Hon har en normal andningsfrekvens mellan 40-60/minut och puls mellan /minut. Du rapporterar över flickan till dina kollegor nästa morgon. Strax innan lunch söker barnsjuksköterskan läkaren för att flickans andningsfrekvens har ökat till 80/minut. Hon har lätta indragningar och gnyr. Samtidigt verkar hon tröttare. Läkare undersöker henne. Hon är blekrosig, lite mörk runt munnen. Kapillär återfyllnad på 3 sekunder. Saturation 90 på luft. Andningsfrekvens är ökat men normalt andningsljud bilateralt. Vid auskultation av hjärtat hörs ett svagt systoliskt blåsljud med PM på vänster sida parasternalt. Fina femoralispulsar. Undersökning av buken ua. Flickan har en fyrfingerfåra på vänster hand. Din kollega vill ha en säker infart på flickan. Han/hon försöker sätta katetrarna i navelkärlen. Läkaren får in navelvenkatetern men ingen navelartärkateter. Prover tas i samband med katetersättning, som visade förhöjt CRP på 75. Flickan blir insatt på antibiotika. Fråga 11. (2 poäng): Vilka är de vanligaste bakterierna för infektioner hos nyfödda barn? 19(45)

20 28-årig kvinna I-gravida, 0-para, blodgrupp A Rh positiv. Kvinnan har varit på kontroll hos mödravården i graviditetsvecka Blodtryck som togs var förhöjt. Urinprov visade proteinuri. Hon remitterades till förlossningen. Undersökningen på förlossningen bekräftar fynden. Dessutom visar ultraljudundersökningen att fostret är tillväxthämmat med 29%. För vidare kontroll blir kvinnan inlagd på special-bb. Du planerar att ge kortison (Betapred) intramuskulärt. Du ger Betapred i ett försök att öka lungmognaden hos barnet. Efter två veckor försämras kvinnans tillstånd, hon får huvudvärk och illamående. På grund av kvinnans tillstånd bestämmer sig gynekolog för att sätta igång förlossningen. Kvinnan är nu i vecka Fostervatten avgår nästa dag på morgonen. Förlossningen dröjer ytterligare ett dygn till. Flickan föds i vecka 34+0 via partus normalis på kvällen klockan Du är jourhavande barnläkare och har nyss tagit över jouren när din sökare piper och du blir kallad till förlossningen. Där står barnmorskan med den nyfödda flickan och håller CPAP via neopuff. Flickan är nu 5 minuter gammal och barnmorskan ber dig att sätta 5 min Apgar. Under tiden har barnsjuksköterska från NeoIVA anlänt och hjälper till. Du har tagit över neopuff från barnmorskan. Flickan har en bra andningsdrive med hjälp av CPAP. Ser rosig ut. Ingen extra syrgas. Övervakningsapparaten visar hjärtfrekvens på 135/minut och saturation på 92. Andningsfrekvensen är 75/minut. Du tar flickan till NeoIVA på grund av prematuritet. Sköterskan tar vikt- längd och huvudomfång hos det nyfödda barnet. Flickan väger 1030g. Flickan är ett SGA barn d v s för låg vikt i förhållande till v 34. Barnet läggs i en värmesäng och kopplas upp till övervakning. Flickans pappa följde med till avdelningen. Du tar dig tid att berätta till fadern hur flickan mår aktuellt samt vad som kommer att ske med flickan de närmaste 4-6 timmar. Du berättar att allmäntillståndet är stabilt, liksom cirkulationen. Behövde hjälp med andningen i början och är fortfarande snabbandad. Övervakas därför. Inget extra syrgasbehov. Har en för låg vikt för åldern och att hon behöver tidig tillmatning. Blodsockerkontroller framöver. Utredning varför flickan är så kraftigt tillväxthämmat kommer göras. Ligger i värmesäng för att hålla kroppstemperatur stabil. Alternativt i känguruvård. Blodsockerkontroller vid 4 timmar ålder visar ett blodsocker på 1,3. Efter dina åtgärder är blodsockerkontrollerna under resten av natten stabila. De efterföljande timmarna är flickan stillsam men stabilt. Hon har en normal andningsfrekvens mellan 40-60/minut och puls mellan /minut. Du rapporterar över flickan till dina kollegor nästa morgon. Strax innan lunch söker barnsjuksköterskan läkaren för att flickans andningsfrekvens har ökat till 80/minut. Hon har lätta indragningar och gnyr. Samtidigt verkar hon tröttare. Läkare undersöker henne. Hon är blekrosig, lite mörk runt munnen. Kapillär återfyllnad på 3 sekunder. Saturation 90 på luft. Andningsfrekvens är ökat men normalt andningsljud bilateralt. Vid auskultation av hjärtat hörs ett svagt systoliskt blåsljud med PM på vänster sida parasternalt. Fina femoralispulsar. Undersökning av buken ua. Flickan har en fyrfingerfåra på vänster hand. Din kollega vill ha en säker infart på flickan. Han/hon försöker sätta katetrarna i navelkärlen. Läkaren får in navelvenkatetern men ingen navelartärkateter. Prover tas i samband med katetersättning, som visade förhöjt CRP på 75. Flickan blir insatt på antibiotika. Fråga 12. (3 poäng): Vid utskrivningen frågar föräldrarna hur länge man, enligt föräldraförsäkringen, får stanna hemma och med vilken ersättning. Förklara hur föräldraförsäkringen är uppbyggd. 20(45)

21 Inga, 82 år (Max 25 poäng) Inga Stormhatt, 82 år kommer in akut med en högersidig höftfraktur. Du är primärjour på kirurgen. Hon är på besök här i Linköping, bor annars i Sala. Hon berättar, att när hon var på väg till köket så snurrade till i huvudet och hon vaknade upp golvet, med smärtor i höger ben. Inga tar medicin för högt blodtryck och hjärtsvikt. Dessutom tar hon Waran, oklart för vad. Fråga 1. (3 poäng): Vad kan vara orsaken till att det snurrade till i huvudet på Inga? 21(45)

22 Inga Stormhatt, 82 år kommer in akut med en högersidig höftfraktur. Du är primärjour på kirurgen. Hon är på besök här i Linköping, bor annars i Sala. Hon berättar, att när hon var på väg till köket så snurrade till i huvudet och hon vaknade upp golvet, med smärtor i höger ben. Inga tar medicin för högt blodtryck och hjärtsvikt. Dessutom tar hon Waran, oklart för vad. Fråga 2. (6 poäng): Du vill utreda Ingas hjärtproblem innan operation. Vad gör du? 22(45)

23 Inga Stormhatt, 82 år kommer in akut med en högersidig höftfraktur. Du är primärjour på kirurgen. Hon är på besök här i Linköping, bor annars i Sala. Hon berättar, att när hon var på väg till köket så snurrade till i huvudet och hon vaknade upp golvet, med smärtor i höger ben. Inga tar medicin för högt blodtryck och hjärtsvikt. Dessutom tar hon Waran, oklart för vad. Fråga 3. (2 poäng): Någon ytterligare undersökning du vill göra? 23(45)

24 Inga Stormhatt, 82 år kommer in akut med en högersidig höftfraktur. Du är primärjour på kirurgen. Hon är på besök här i Linköping, bor annars i Sala. Hon berättar, att när hon var på väg till köket så snurrade till i huvudet och hon vaknade upp golvet, med smärtor i höger ben. Inga tar medicin för högt blodtryck och hjärtsvikt. Dessutom tar hon Waran, oklart för vad. Fråga 4. (2 poäng): Vad detekterar troponin T och NT-proBNP? 24(45)

25 Inga Stormhatt, 82 år kommer in akut med en högersidig höftfraktur. Du är primärjour på kirurgen. Hon är på besök här i Linköping, bor annars i Sala. Hon berättar, att när hon var på väg till köket så snurrade till i huvudet och hon vaknade upp golvet, med smärtor i höger ben. Inga tar medicin för högt blodtryck och hjärtsvikt. Dessutom tar hon Waran, oklart för vad. Alla blodprover är normala förutom INR. Du ser på EKG att Inga har förmaksflimmer. Ultraljudet visar en aortastenos. Ortopedjouren vill operera nästa morgon och har önskat att Inga ska vara i optimalt skick inför operation. Du skriver en konsultremiss till kardiologen och frågar om Ingas hjärtsjukdom är optimalt behandlad inför operation. Det är hon enl. kardiologen. Fråga 5. (1 poäng): INR visar sig vara 2.2, dvs. förhöjt. Du vet att spinalbedövning är den vanligaste bedövningen vid höftkirurgi och att anestesiologen vill ha ett normalt INR. Varför bör INR vara normaliserat? 25(45)

26 Inga Stormhatt, 82 år kommer in akut med en högersidig höftfraktur. Du är primärjour på kirurgen. Hon är på besök här i Linköping, bor annars i Sala. Hon berättar, att när hon var på väg till köket så snurrade till i huvudet och hon vaknade upp golvet, med smärtor i höger ben. Inga tar medicin för högt blodtryck och hjärtsvikt. Dessutom tar hon Waran, oklart för vad. Alla blodprover är normala förutom INR. Du ser på EKG att Inga har förmaksflimmer. Ultraljudet visar en aortastenos. Ortopedjouren vill operera nästa morgon och har önskat att Inga ska vara i optimalt skick inför operation. Du skriver en konsultremiss till kardiologen och frågar om Ingas hjärtsjukdom är optimalt behandlad inför operation. Det är hon enl. kardiologen. Fråga 6. (2 poäng): Operationsdagens morgon är INR fortsatt högt. Vad kan du göra för att normalisera det? 26(45)

27 Inga Stormhatt, 82 år kommer in akut med en högersidig höftfraktur. Du är primärjour på kirurgen. Hon är på besök här i Linköping, bor annars i Sala. Hon berättar, att när hon var på väg till köket så snurrade till i huvudet och hon vaknade upp golvet, med smärtor i höger ben. Inga tar medicin för högt blodtryck och hjärtsvikt. Dessutom tar hon Waran, oklart för vad. Alla blodprover är normala förutom INR. Du ser på EKG att Inga har förmaksflimmer. Ultraljudet visar en aortastenos. Ortopedjouren vill operera nästa morgon och har önskat att Inga ska vara i optimalt skick inför operation. Du skriver en konsultremiss till kardiologen och frågar om Ingas hjärtsjukdom är optimalt behandlad inför operation. Det är hon enl. kardiologen. Du är med på operation nästa morgon och får erbjudandet att lägga spinalbedövningen eftersom du nyss gått 2 månader på anestesikliniken. Fråga 7. (2 poäng): Vilka förberedande åtgärder på patienten ska vara gjorda innan du lägger spinalbedövningen? (förutom anamnes och lab.prover.) 27(45)

28 Inga Stormhatt, 82 år kommer in akut med en högersidig höftfraktur. Du är primärjour på kirurgen. Hon är på besök här i Linköping, bor annars i Sala. Hon berättar, att när hon var på väg till köket så snurrade till i huvudet och hon vaknade upp golvet, med smärtor i höger ben. Inga tar medicin för högt blodtryck och hjärtsvikt. Dessutom tar hon Waran, oklart för vad. Alla blodprover är normala förutom INR. Du ser på EKG att Inga har förmaksflimmer. Ultraljudet visar en aortastenos. Ortopedjouren vill operera nästa morgon och har önskat att Inga ska vara i optimalt skick inför operation. Du skriver en konsultremiss till kardiologen och frågar om Ingas hjärtsjukdom är optimalt behandlad inför operation. Det är hon enl. kardiologen. Du är med på operation nästa morgon och får erbjudandet att lägga spinalbedövningen eftersom du nyss gått 2 månader på anestesikliniken. Fråga 8. (3 poäng): Vilka är de hemodynamiska effekterna av en spinalbedövning? 28(45)

29 Inga Stormhatt, 82 år kommer in akut med en högersidig höftfraktur. Du är primärjour på kirurgen. Hon är på besök här i Linköping, bor annars i Sala. Hon berättar, att när hon var på väg till köket så snurrade till i huvudet och hon vaknade upp golvet, med smärtor i höger ben. Inga tar medicin för högt blodtryck och hjärtsvikt. Dessutom tar hon Waran, oklart för vad. Alla blodprover är normala förutom INR. Du ser på EKG att Inga har förmaksflimmer. Ultraljudet visar en aortastenos. Ortopedjouren vill operera nästa morgon och har önskat att Inga ska vara i optimalt skick inför operation. Du skriver en konsultremiss till kardiologen och frågar om Ingas hjärtsjukdom är optimalt behandlad inför operation. Det är hon enl. kardiologen. Du är med på operation nästa morgon och får erbjudandet att lägga spinalbedövningen eftersom du nyss gått 2 månader på anestesikliniken. Fråga 9. (2 poäng): Resultatet blir att blodtrycket sjunker, vilket kan vara ogynnsamt för Inga. Förklara varför. 29(45)

30 Inga Stormhatt, 82 år kommer in akut med en högersidig höftfraktur. Du är primärjour på kirurgen. Hon är på besök här i Linköping, bor annars i Sala. Hon berättar, att när hon var på väg till köket så snurrade till i huvudet och hon vaknade upp golvet, med smärtor i höger ben. Inga tar medicin för högt blodtryck och hjärtsvikt. Dessutom tar hon Waran, oklart för vad. Alla blodprover är normala förutom INR. Du ser på EKG att Inga har förmaksflimmer. Ultraljudet visar en aortastenos. Ortopedjouren vill operera nästa morgon och har önskat att Inga ska vara i optimalt skick inför operation. Du skriver en konsultremiss till kardiologen och frågar om Ingas hjärtsjukdom är optimalt behandlad inför operation. Det är hon enl. kardiologen. Du är med på operation nästa morgon och får erbjudandet att lägga spinalbedövningen eftersom du nyss gått 2 månader på anestesikliniken. Fråga 10. (2 poäng): Beskriv hur lokalanestetika verkar på cellulär nivå. 30(45)

31 Stina, 45 år, (Max 14 poäng) Stina Larsson söker dig på kvinnokliniken för att hon haft en blödning sedan mer än två veckor tillbaka. Hon är 45 år, har fött tre barn och har tidigare haft ganska regelbundna mensblödningar genom åren. Hon har nu en kopparspiral sedan 8 år tillbaka, byttes för 3 år sedan. Fråga 1. (6 poäng): Hur kan du med anamnes och undersökning komma vidare för att differentiera mellan olika möjliga diagnoser? Motivera dina förslag med vilken diagnos Du vill få stöd för eller försöka utesluta! 31(45)

32 Stina Larsson söker dig på kvinnokliniken för att hon haft en blödning sedan mer än två veckor tillbaka. Hon är 45 år, har fött tre barn och har tidigare haft ganska regelbundna mensblödningar genom åren. Hon har nu en kopparspiral sedan 8 år tillbaka, byttes för 3 år sedan. Du funderar på anovulatorisk blödning, endometrit, graviditet med hotande missfall eller extrauteringraviditet eller en malignitet i första hand i cervix eller corpus. Fråga 2. (2 poäng): Corpuscancer är inte särskilt troligt men vad bör Du göra för att utesluta corpuscancer? 32(45)

33 Stina Larsson söker dig på kvinnokliniken för att hon haft en blödning sedan mer än två veckor tillbaka. Hon är 45 år, har fött tre barn och har tidigare haft ganska regelbundna mensblödningar genom åren. Hon har nu en kopparspiral sedan 8 år tillbaka, byttes för 3 år sedan. Du funderar på anovulatorisk blödning, endometrit, graviditet med hotande missfall eller extrauteringraviditet eller en malignitet i första hand i cervix eller corpus. Corpuscancer är inte särskilt troligt men Du utför ett vaginalt ultraljud och ser en ganska tunn slemhinna som inte inger misstankar på corpuscancer. Du tycker därför inte att Du behöver göra endometriebiopsi eller skrapning. Du finner inga infektionstecken. I anamnesen framgår att Stina haft 7 veckors amenorré innan den nu pågående blödningen startade, som Du nu uppfattar som en anovulatorisk blödning. Fråga 3. (3 poäng): Du ska nu förklara för Stina orsaken till hennes blödningsproblem. Gör det så begripligt men också så korrekt som möjligt. 33(45)

34 Stina Larsson söker dig på kvinnokliniken för att hon haft en blödning sedan mer än två veckor tillbaka. Hon är 45 år, har fött tre barn och tidigare ganska regelbundna mensblödningar. Hon har nu en kopparspiral sedan 8 år tillbaka, byttes för 3 år sedan. Du funderar på anovulatorisk blödning, endometrit, graviditet med hotande missfall eller extrauteringraviditet eller en malignitet i första hand i cervix eller corpus. Corpuscancer är inte särskilt troligt men Du utför ett vaginalt ultraljud och ser en ganska tunn slemhinna som inte inger misstankar på corpuscancer. Du tycker därför inte att Du behöver göra endometriebiopsi eller skrapning. Du finner inga infektionstecken. I anamnesen framgår att Stina haft 7 veckors amenorré innan den nu pågående blödningen startade, som Du nu uppfattar som en anovulatorisk blödning. Du förklarar att den långa blödningen uppstått för att Stinas äggstockar bildar östrogen men inte har åstadkommit någon ägglossning. Därför har livmoderslemhinnan byggts upp lång tid av östrogen men uppbyggnaden har inte bromsats av progesteron som den borde. Till sist börjar den tjocka slemhinnan blöda p g a cirkulationsinsufficiens. Trots att slemhinnan faller sönder och stöts ut byggs den upp inom andra områden och blödningen kan pågå väldigt länge. Fråga 4. (3 poäng): Hur vill Du nu behandla Stina? Vilka instruktioner ger du henne? Förklara också hur det rimligen kommer att gå med den pågående blödningen. Var så detaljerad och tydlig som du kan. 34(45)

35 Avslutning Stina får gestagen utskrivet för 10 dagar och Du förklarar att hon ska börja direkt och ska fortsätta i 10 dagar. Detta synkroniserar slemhinnan till en sekrationsslemhinna. När hon sedan slutar med gestegenet ger detta samma signaler till endometriet som normalt i slutet av menscykeln och den stöts ut synkront. Hon kommer alltså att få en relativt normal men efter avslutad gestagen behandling. 35(45)

36 Emma, 29 år. (Max 20 poäng) Tjugonioåriga Emma Larsson väntar sitt första barn tillsammans med Rudolfo. Rudolfo har en 15-årig dotter i en tidigare relation och under den graviditeten gjorde man ett fostervattenprov. Han känner till att det numera finns andra metoder och har hört talas om något som kallas KUB. Fråga 1. (2 poäng): Vad är detta och när/hur genomförs undersökningen? 36(45)

37 Tjugonioåriga Emma Larsson väntar sitt första barn tillsammans med Rudolfo. Rudolfo har en 15-årig dotter i en tidigare relation och under den graviditeten gjorde man ett fostervattenprov. Han känner till att det numera finns andra metoder och har hört talas om något som kallas KUB. KUB är en kombination av ultraljud och biokemiska markörer och genomförs under graviditetsvecka En riskestimat räknas fram med nackuppklarning, provsvar och mammans ålder som utgångspunkter. Traditionellt har man tidigare använt invasiva metoder för fosterdiagnostik. Fråga 2. (1 poäng): Vilka invasiva metoder står till buds? 37(45)

38 Tjugonioåriga Emma Larsson väntar sitt första barn tillsammans med Rudolfo. Rudolfo har en 15-årig dotter i en tidigare relation och under den graviditeten gjorde man ett fostervattenprov. Han känner till att det numera finns andra metoder och har hört talas om något som kallas KUB. KUB är en kombination av ultraljud och biokemiska markörer och genomförs under graviditetsvecka En riskestimat räknas fram med nackuppklarning, provsvar och mammans ålder som utgångspunkter. Traditionellt har man tidigare använt invasiva metoder för fosterdiagnostik. Fråga 3. (2 poäng): Hur skiljer sig KUB från amniocentes/chorionvillibiopsi när det gäller möjlighet att upptäcka Downs syndrom samt eventuella risker, och hur används metoderna idag? 38(45)

39 Tjugonioåriga Emma Larsson väntar sitt första barn tillsammans med Rudolfo. Rudolfo har en 15-årig dotter i en tidigare relation och under den graviditeten gjorde man ett fostervattenprov. Han känner till att det numera finns andra metoder och har hört talas om något som kallas KUB. KUB är en kombination av ultraljud och biokemiska markörer och genomförs under graviditetsvecka En riskestimat räknas fram med nackuppklarning, provsvar och mammans ålder som utgångspunkter. Traditionellt har man tidigare använt invasiva metoder för fosterdiagnostik. KUB har bra sens och spec men vid avvikande resultat går man vidare med amniocentes/cvs för att verifiera eller utesluta diagnos. Risken för missfall vid invasiv åtgärd är ca 0,5-1% och i Emmas fall var den skattade risken efter KUB betydligt mycket lägre varför ytterligare undersökningar inte ansågs nödvändiga. Emma skrevs in i mödravården och gick på sina planerade kontroller. Fråga 4. (3 poäng): Beskriv det svenska mödravårdsprogrammet och förklara varför det ser ut som det gör. 39(45)

Hälsouniversitetet i Linköping, Läkarutbildningen termin 11, Pediatrik, Obstetrik & Gynekologi och Akuta verksamheter. Omtentamen 2013-08-20.

Hälsouniversitetet i Linköping, Läkarutbildningen termin 11, Pediatrik, Obstetrik & Gynekologi och Akuta verksamheter. Omtentamen 2013-08-20. SKRIFTLIG OMTENTAMEN 20 augusti 2013 T11 Skrivningen består av följande fall Fall Totalt Delpoäng Pelle och Lisa 19 p 1+1+2+1+1+1+1+2+1+1+2+1+1+1+1+1 Olof, 8 år 22 p 1+2+2+2+1+3+3+3+3+2 Sven, 62 år 25

Läs mer

Neonatologi - Fall 1. 1) Vilka undersökningar/prover är prioriterade vid ankomst till neo-avdelningen?

Neonatologi - Fall 1. 1) Vilka undersökningar/prover är prioriterade vid ankomst till neo-avdelningen? Neonatologi - Fall 1 Flicka född med sectio i v 27+1 pga säte. 30 timmars vattenavgång. Värkarbete går ej att stoppa. Full dos steroider är givet antenatalt. FV 1050 gram, FL 42 cm, HO 28 cm. Hon gnyr

Läs mer

MEQ fråga 2. 13 poäng. Anvisning:

MEQ fråga 2. 13 poäng. Anvisning: MEQ fråga 2 ANNA, 30 ÅR 13 poäng Anvisning: Frågan är uppdelad på 7 sidor (inkl denna) där sista sidan innehåller det avslutande svaret men ingen fråga. Poäng anges vid varje delfråga. Man får bara ha

Läs mer

Skriftlig omtentamen i obstetrik och gynekologi, torsdagen den 26 maj, 2011 kl 08.30-13.00

Skriftlig omtentamen i obstetrik och gynekologi, torsdagen den 26 maj, 2011 kl 08.30-13.00 LUNDS UNIVERSITET Obstetrik och gynekologi, Lund Grundkursen inom läkarutbildningen, termin 10 Skriftlig omtentamen i obstetrik och gynekologi, torsdagen den 26 maj, 2011 kl 08.30-13.00 Kod:. Fråga 1 Max

Läs mer

Delexamination 3. Klinisk Medicin 2014-11-19. 20 poäng MEQ 1

Delexamination 3. Klinisk Medicin 2014-11-19. 20 poäng MEQ 1 Delexamination 3 Klinisk Medicin 2014-11-19 20 poäng MEQ 1 All nödvändig information finns tillgänglig på varje sida. När en sida är färdigbesvarad läggs den sidan på golvet eller i bifogat kuvert. Därefter

Läs mer

Skriv tydligt. Tentamen med oläslig handstil och ej korrekt skriftligt svenskt skriftspråk rättas ej.

Skriv tydligt. Tentamen med oläslig handstil och ej korrekt skriftligt svenskt skriftspråk rättas ej. Allmän omvårdnad 25,5 Hp Provmoment: Allmän omvårdnad vuxna, barn och äldre. Ladokkod: 61SA01 Tentamen ges för: Gsjuk15V-pgrp1 TentamensKod: Tentamensdatum: 2015-12-04 Tid: 09.00-12.00 Hjälpmedel: inga

Läs mer

Del 6_8 sidor_18 poäng

Del 6_8 sidor_18 poäng Del 6_8 sidor_18 poäng Du är i slutet på din AT-tjänst på vårdcentral och träffar 75-åriga Märta. Märta har hypertoni och är opererad för appendicit men är i övrigt frisk. Hon söker för återkommande buksmärtor

Läs mer

Tentamensskrivning 2004-10-26 Pediatrik Del I - MEQ-frågor

Tentamensskrivning 2004-10-26 Pediatrik Del I - MEQ-frågor Tentamensskrivning 2004-10-26 Pediatrik Del I - MEQ-frågor. När skrivningen börjar tar Du det första (översta bladet) och vänder det rätt.. Fyll i Din kod högst upp.. Besvara frågan och lägg bladet i kuvertet.

Läs mer

Integrerad MEQ fråga 2 DX2. Totalt 17 poäng. Anvisning:

Integrerad MEQ fråga 2 DX2. Totalt 17 poäng. Anvisning: Integrerad MEQ fråga 2 DX2 Totalt 17 poäng Tentamensnummer: Anvisning: Frågan är uppdelad på sju sidor (inkl detta försättsblad) där nästföljande sidas frågor bygger på föregående sidor. All nödvändig

Läs mer

Rutin för att kontakta sjuksköterska i Söderköpings kommun

Rutin för att kontakta sjuksköterska i Söderköpings kommun 1(6) Rutin för att kontakta sjuksköterska i Söderköpings kommun Innehåll Detta häfte innehåller information för Dig som arbetar inom äldre- och funktionshinderomsorgen i Söderköpings kommun när Du behöver

Läs mer

Skriftligt prov för termin 11, ht2013 Läkarprogrammet 7 januari 2014 kl 08.00-14.00

Skriftligt prov för termin 11, ht2013 Läkarprogrammet 7 januari 2014 kl 08.00-14.00 Aid nr Skriftligt prov för termin 11, ht2013 Läkarprogrammet 7 januari 2014 kl 08.00-14.00 Examinator Ulf Samuelsson, tfn 010-103 13 46 Utbildningsadministratör Maria Rundberg, tfn 010-103 31 22 Det här

Läs mer

1. Vänligen läs genom alla 4 fallen. Det är hjälpligt att läsa genom kapiteln om neonatologi i eran rekommenderade pediatrik kurslitteratur.

1. Vänligen läs genom alla 4 fallen. Det är hjälpligt att läsa genom kapiteln om neonatologi i eran rekommenderade pediatrik kurslitteratur. Instruktioner inför neonatal seminarium 9. oktober 2015. 1. Vänligen läs genom alla 4 fallen. Det är hjälpligt att läsa genom kapiteln om neonatologi i eran rekommenderade pediatrik kurslitteratur. 2.

Läs mer

Ord och fraser som kan vara svåra att förstå

Ord och fraser som kan vara svåra att förstå ORDLISTA NIVÅ 1&2 Ord och fraser som kan vara svåra att förstå Före besöket Akut Att vara akut sjuk eller att få en akut tid betyder att du måste få hjälp i dag. Om det inte är akut kan du få en tid hos

Läs mer

/(\ inspektionen för vård och omsorg

/(\ inspektionen för vård och omsorg /(\ inspektionen för vård och omsorg BESLUT 2016-02-24 Dnr 8.1.1-20976/2014 1(5) A v delning Mitt Hälso- och sjukvård, HS l hans.rudstam@ivo.se Region Gävleborg län Vårdgivare Region Gävleborg, Gävle sjukhus,

Läs mer

Provmoment: Allmän omvårdnad vuxna, barn och äldre, barnpsykologi, vårdandets pedagogik och didaktik. Ladokkod: 61SA01 Tentamen ges för: SSK10 A

Provmoment: Allmän omvårdnad vuxna, barn och äldre, barnpsykologi, vårdandets pedagogik och didaktik. Ladokkod: 61SA01 Tentamen ges för: SSK10 A Allmän omvårdnad 25,5 Hp Provmoment: Allmän omvårdnad vuxna, barn och äldre, barnpsykologi, vårdandets pedagogik och didaktik Ladokkod: 61SA01 Tentamen ges för: SSK10 A TentamensKod: Tentamensdatum: 23/11-2012

Läs mer

Tentamen i Pediatrik 2008-03-11. Del II - kortsvar

Tentamen i Pediatrik 2008-03-11. Del II - kortsvar Tentamen i Pediatrik 2008-03-11 Del II - kortsvar Kod nr. 1. En 10-årig pojke kommer till din mottagning pga buksmärtor och uttalad trötthet. Enligt mor har han dålig aptit och är ofta trög i magen men

Läs mer

Delexamination 2 Klinisk medicin, Södersjukhuset, vt/ht2011 Restskrivning 26 april 2011 KORTSVARSFRÅGOR. Obs! Skriv din skrivnings-kod på alla sidor!

Delexamination 2 Klinisk medicin, Södersjukhuset, vt/ht2011 Restskrivning 26 april 2011 KORTSVARSFRÅGOR. Obs! Skriv din skrivnings-kod på alla sidor! Delex 2 Klin med SöS. Restskrivning 2011-04-26 1(6) Delexamination 2 Klinisk medicin, Södersjukhuset, vt/ht2011 Restskrivning 26 april 2011 KORTSVARSFRÅGOR Examinationen består av två MEQ-frågor om 41

Läs mer

Del 4. 9 sidor 17 poäng

Del 4. 9 sidor 17 poäng 9 sidor 17 poäng En 35-årig kvinna söker akut pga hög feber sedan ett dygn tillbaka. Hon mår egentligen inte dåligt och har kunnat äta hela tiden. Har dock fått mera ont till vänster i buken nertill. Vid

Läs mer

Minifall Tecken på allvarlig infektion 2019

Minifall Tecken på allvarlig infektion 2019 Minifall Tecken på allvarlig infektion 2019 2019-05-22 Om ni har valt Minifall Tecken på allvarlig infektion som del av ert självdeklarationsarbete, ska ni diskutera alla de tre korta journalanteckningarna

Läs mer

Delexamination 3 VT 2012. Klinisk Medicin. 22 poäng MEQ 1

Delexamination 3 VT 2012. Klinisk Medicin. 22 poäng MEQ 1 Delexamination 3 VT 2012 Klinisk Medicin 22 poäng MEQ 1 All nödvändig information finns tillgänglig på varje sida. När en sida är färdigbesvarad läggs den sidan på golvet eller i bifogat kuvert. Därefter

Läs mer

Delexamination 1. Klinisk Medicin 131015 ht13. 20 poäng MEQ

Delexamination 1. Klinisk Medicin 131015 ht13. 20 poäng MEQ Delexamination 1 Klinisk Medicin 131015 ht13 20 poäng MEQ All nödvändig information finns tillgänglig på varje sida. När en sida är färdigbesvarad läggs den sidan på golvet. Därefter rättvändes nästa sida.

Läs mer

Del 8_6 sidor_21poäng

Del 8_6 sidor_21poäng Del 8_6 sidor_21poäng Du arbetar som underläkare på akuten när sjuksköterskan Eva kommer och meddelar dig att ett larm är på väg in med ambulans. Eva ursäktar sig över larmrapporten, allt hon vet är att

Läs mer

Del 4_5 sidor_13 poäng

Del 4_5 sidor_13 poäng Del 4_5 sidor_13 poäng Linda är 23 år. Hon söker dig på vårdcentralen pga magbesvär. Linda arbetar som försäljare på Guldfynd. Hon feströker och tar p-piller. Ibland ibuprofen mot mensvärk. Hon är för

Läs mer

DX II VT 2015 MEQ 2 (19p) med facit

DX II VT 2015 MEQ 2 (19p) med facit DX II VT 2015 MEQ 2 (19p) med facit En 60 årig tidigare rökande kvinna söker på akutmottagningen på grund av andfåddhet. Hon behandlas med Enalapril pga högt blodtryck sedan 3 år tillbaka. Hon har besvärats

Läs mer

Vårdande bedömning inom ambulanssjukvård. 10 högskolepoäng. Provmoment: Tentamen 5 (5 hp) Ladokkod: 62MV01 Tentamen ges för: Namn:

Vårdande bedömning inom ambulanssjukvård. 10 högskolepoäng. Provmoment: Tentamen 5 (5 hp) Ladokkod: 62MV01 Tentamen ges för: Namn: Vårdande bedömning inom ambulanssjukvård 10 högskolepoäng Provmoment: Tentamen 5 (5 hp) Ladokkod: 62MV01 Tentamen ges för: Amb05 Namn: (Ifylles av student) Personnummer: (Ifylles av student) Tentamensdatum:

Läs mer

Ont i halsen. Råd och fakta om ont i halsen på grund av halsfluss. Läs mer på 1177.se/vasterbotten

Ont i halsen. Råd och fakta om ont i halsen på grund av halsfluss. Läs mer på 1177.se/vasterbotten Ont i halsen De allra flesta halsinfektioner läker ut av sig själva inom en vecka, oavsett om besvären orsakas av virus eller bakterier. Har du eller ditt barn halsont och feber utan hosta, heshet eller

Läs mer

Klinisk Medicin vt 2014 20 poäng MEQ 2

Klinisk Medicin vt 2014 20 poäng MEQ 2 Klinisk Medicin vt 2014 20 poäng MEQ 2 All nödvändig information finns tillgänglig på varje sida. När en sida är färdigbesvarad läggs den sidan på golvet eller i bifogat kuvert. Därefter rättvändes nästa

Läs mer

opereras för åderbråck

opereras för åderbråck Till dig som skall opereras för åderbråck Information till patient och närstående Dokumentet är skapat 2012-06-01 och är giltigt ett år från detta datum. Välkommen till Kärlkirurgen på Sahlgrenska Universitetssjukhuset!

Läs mer

Delexamination 2. Klinisk medicin Ht2011 MEQ1. 20 poäng

Delexamination 2. Klinisk medicin Ht2011 MEQ1. 20 poäng Delexamination 2 Klinisk medicin Ht2011 MEQ1 20 poäng All nödvändig information finns tillgänglig på varje sida. När en sida är färdigbesvarad läggs den sidan i bifogat kuvert. Därefter rättvändes nästa

Läs mer

Läs anvisningarna innan Du börjar

Läs anvisningarna innan Du börjar Integrerad MEQ-fråga DX5 130409 Maxpoäng 15 Läs anvisningarna innan Du börjar Frågan är uppdelad så att nästföljande sidas frågor bygger på föregående sidor. All nödvändig information finns tillgänglig

Läs mer

Hälsouniversitetet i Linköping, Läkarutbildningen termin 11, Pediatrik, Obstetrik & Gynekologi och Akuta verksamheter. Tentamen 110608.

Hälsouniversitetet i Linköping, Läkarutbildningen termin 11, Pediatrik, Obstetrik & Gynekologi och Akuta verksamheter. Tentamen 110608. SKRIFTLIG TENTAMEN 8 juni 2011 T11 Skrivningen består av följande fall Fall Totalt Delpoäng Tage, 4 mån 18 p 2+2+2+2+4+2+2+2 Kvinna, 34 år 22 p 2+1+2+2+1+2+2+2+2+2+1+1+2 Gunnar 25 p 2+2+5+2+2+4+5+2+1 Karin,

Läs mer

MEQ-fråga. Delexamination 2 Klinisk medicin, Södersjukhuset. 2016 04 19 Totalt 22 poäng. Anvisning:

MEQ-fråga. Delexamination 2 Klinisk medicin, Södersjukhuset. 2016 04 19 Totalt 22 poäng. Anvisning: Integrerande MEQ-fråga Delexamination 2 Klinisk medicin, Södersjukhuset VT16/HT16 2016 04 19 Totalt 22 poäng Anvisning: Frågan är uppdelad på 7 sidor (exklusive detta försättsblad) där nästföljande sidas

Läs mer

Del 3. 7 sidor 13 poäng

Del 3. 7 sidor 13 poäng 7 sidor 13 poäng Till akutmottagningen kommer David 28 år. Han arbetar på bank, är sambo och har en 1-årig son. Under tonåren kontrollerades han några gånger för något fel i leverproverna som enligt David

Läs mer

MEQ 1 Sida 1. 1 a) Vad kan innefattas i begreppet kardiella inkompensationstecken i status? Ange tre

MEQ 1 Sida 1. 1 a) Vad kan innefattas i begreppet kardiella inkompensationstecken i status? Ange tre September 2007 MEQ1 MEQ 1 Sida 1 En 63-årig kvinna söker på VC pga tryck i bröstet vid ansträngning sedan ungefär 6 månader tillbaka. I vanliga fall brukar hon gå rejäla promenader dagligen med sina två

Läs mer

Uppsala universitet Institutionen för kirurgiska vetenskaper Omtentamen i Klinisk Medicin II T6, V11, 2011-08-18 kl 09-16 i Hedstrandsalen ing 70 bv

Uppsala universitet Institutionen för kirurgiska vetenskaper Omtentamen i Klinisk Medicin II T6, V11, 2011-08-18 kl 09-16 i Hedstrandsalen ing 70 bv 6 sidor. 15 poäng. Till din mottagning kommer Jane, 41 år gammal som är gift och har två barn. Sökte läkare i tonåren pga kliande hudutslag på armbågar och i ansikte, men någon diagnos ställdes ej och

Läs mer

Du är AT- läkare och primärjour (medicin) på akutmottagningen. Du ska bedöma och handlägga en 76- årig patient med trolig urosepsis.

Du är AT- läkare och primärjour (medicin) på akutmottagningen. Du ska bedöma och handlägga en 76- årig patient med trolig urosepsis. Station 1 Vilostation Station 2 Du är AT- läkare och primärjour (medicin) på akutmottagningen. Du ska bedöma och handlägga en 76- årig patient med trolig urosepsis. Patienten har KAD och har efter ett

Läs mer

DX2. Klinisk Medicin HT 2013 20 poäng MEQ 1

DX2. Klinisk Medicin HT 2013 20 poäng MEQ 1 DX2 Klinisk Medicin HT 2013 20 poäng MEQ 1 All nödvändig information finns tillgänglig på varje sida. När en sida är färdigbesvarad läggs den sidan på golvet eller i bifogat kuvert. Därefter rättvändes

Läs mer

Del 7_6 sidor_14 poäng

Del 7_6 sidor_14 poäng Del 7_6 sidor_14 poäng 62-årig kvinna med viss höftledsartros i övrigt väsentligen frisk. Hon kommer nu på mottagningsbesök pga att hon senaste halvåret haft tilltagande besvär av andfåddhet vid ansträngning.

Läs mer

Delexamination 1. Klinisk Medicin VT 2012 20 poäng MEQ

Delexamination 1. Klinisk Medicin VT 2012 20 poäng MEQ Delexamination 1 Klinisk Medicin VT 2012 20 poäng MEQ All nödvändig information finns tillgänglig på varje sida. När en sida är färdigbesvarad läggs den sidan på golvet eller i bifogat kuvert. Därefter

Läs mer

3. Johanna 21 söker för preventivmedelsrådgivning. Johanna är för närvarande arbetslös och har träffat ny pojkvän sedan 3 månader tillbaka.

3. Johanna 21 söker för preventivmedelsrådgivning. Johanna är för närvarande arbetslös och har träffat ny pojkvän sedan 3 månader tillbaka. Testa dig själv Här följer ett antal patientfall där du har möjligheten att fundera kring vanliga kliniska frågeställningar inom Gynekologi/Obstetrik. Något facit presenteras inte utan se frågorna som

Läs mer

Delexamination 3. Klinisk Medicin HT 2012 20 poäng MEQ2

Delexamination 3. Klinisk Medicin HT 2012 20 poäng MEQ2 Skrivningsnummer: Delexamination 3 Klinisk Medicin HT 2012 20 poäng MEQ2 All nödvändig information finns tillgänglig på varje sida. När en sida är färdigbesvarad läggs den sidan på golvet eller i bifogat

Läs mer

SÖMNAPNÉ OCH TYP 2 DIABETES

SÖMNAPNÉ OCH TYP 2 DIABETES SÖMNAPNÉ OCH TYP 2 DIABETES Sömn är livsviktigt Alla behöver en god sömn för att kroppen ska kunna återhämta sig och fungera normalt. Mest sömn behöver barn och tonåringar. En vuxen behöver ca 6-9 timmar

Läs mer

2008-10-13 Skrivtid: 10.00-12.00 Nummer:...

2008-10-13 Skrivtid: 10.00-12.00 Nummer:... Skrivning 1, HT 2008 2008-10-13 Skrivtid: 10.00-12.00 Nummer:... Lycka till! 1. Du arbetar som underläkare på ett mindre landsortssjukhus när en 20 årig tidigare frisk man inkommer med ambulans tillsammans

Läs mer

Hälsouniversitetet i Linköping, Läkarutbildningen termin 11, Pediatrik, Obstetrik & Gynekologi och Akuta verksamheter. Omtentamen 080618.

Hälsouniversitetet i Linköping, Läkarutbildningen termin 11, Pediatrik, Obstetrik & Gynekologi och Akuta verksamheter. Omtentamen 080618. SKRIFTLIG OMTENTAMEN 18 juni 2008 T11 Skrivningen består av följande fall Fall Totalt Delpoäng Sara, 18 månader 29 p 2+3+2+3+2+2+4+3+4+2+2 Solveig, 31 år 27 p 3+4+3+3+4+3+3+2+2 Tindra, 3 månader 18 p 2+3+3+3+3+4

Läs mer

Hosta, pip och väs hos våra små -hur tänker och gör vi då?

Hosta, pip och väs hos våra små -hur tänker och gör vi då? Hosta, pip och väs hos våra små -hur tänker och gör vi då? AnnaLena Falknell, Vårdcentralen Sjöbo Peter Meyer, VO Barn och ungdom, Helsingborg. 2016-03-09 Läkemedel i Skåne, 9 och 10 mars 2016 1 Våra definitioner

Läs mer

6. ONKOLOGI (SKRIVNING MEQ T8 - HT 2011)

6. ONKOLOGI (SKRIVNING MEQ T8 - HT 2011) 6. ONKOLOGI (SKRIVNING MEQ T8 - HT 2) En 66-årig kvinna söker på vårdcentralen med återkommande buksmärtor, några kilos viktnedgång, nedsatt aptit, trötthet samt illamående av och till. Hon har tidigare

Läs mer

Specialistexamen i Obstetrik & Gynekologi 2016

Specialistexamen i Obstetrik & Gynekologi 2016 Specialistexamen i Obstetrik & Gynekologi 2016 Skrivningstid 10.00-15.00 OBS! Disponera er tid! Skrivningstiden kommer inte förlängas. Endast kortsvar krävs. Maxpoäng 120 Lycka till! Fråga 1 Emma 38 år

Läs mer

Översiktlig information om. Tidig Fosterdiagnostik

Översiktlig information om. Tidig Fosterdiagnostik Översiktlig information om Tidig Fosterdiagnostik Fosterdiagnostik är frivilligt Det är viktigt att betona att all fosterdiagnostik är frivillig och skall bara ske om den gravida kvinnan önskar genomgå

Läs mer

Rättningstiden är i normalfall tre veckor, annars är det detta datum som gäller:

Rättningstiden är i normalfall tre veckor, annars är det detta datum som gäller: Allmän omvårdnad 25,5 Hp Provmoment: Allmän omvårdnad vuxna, barn och äldre. Ladokkod: 61SA01 Tentamen ges för: SSK11, 12, 13 TentamensKod: Tentamensdatum: 2015-04-24 Tid: Hjälpmedel: inga tillåtna Totalt

Läs mer

Del 7 medicin. Totalt 7 sidor. Maxpoäng: 15p

Del 7 medicin. Totalt 7 sidor. Maxpoäng: 15p Totalt 7 sidor. Maxpoäng: 15p Erik är en 29-årig man som söker till akutmottagningen en dag när du är primärjour. Han arbetar på bank, är gift och nybliven far till en liten flicka. Under tonåren kontrollerades

Läs mer

Kurs: Omvårdnadsvetenskap C, Barns och ungdomars hälsa och ohälsa OM1723 och OM1724

Kurs: Omvårdnadsvetenskap C, Barns och ungdomars hälsa och ohälsa OM1723 och OM1724 Kurs: Omvårdnadsvetenskap C, Barns och ungdomars hälsa och ohälsa OM1723 och OM1724 Datum: 2010-09-24 Tid: 4 timmar Lärare: Agneta Anderzén Carlsson För betyget godkänd (G) krävs godkänd nivå på alla i

Läs mer

3.1. Skriv remiss för buköversikt och ange vilken frågeställning du har och när du vill ha undersökningen.

3.1. Skriv remiss för buköversikt och ange vilken frågeställning du har och när du vill ha undersökningen. Erik är en 29-årig man som söker till akutmottagningen en dag när du är primärjour. Han arbetar på bank, är gift och nybliven far till en liten flicka. Under tonåren kontrollerades han några gånger för

Läs mer

Integrerande MEQ-fråga 2

Integrerande MEQ-fråga 2 Skrivningskod :.. 1 (13) Integrerande Delexamination 2 Klinisk medicin, Södersjukhuset Restskrivning 2013-08-30 Totalt 20 poäng Anvisning: Frågan är uppdelad på 13 sidor (inkl. detta försättsblad) där

Läs mer

Ljumskbråck. Ljumskbråck. Information inför operation av ljumskbråck med öppen metod

Ljumskbråck. Ljumskbråck. Information inför operation av ljumskbråck med öppen metod Ljumskbråck Ljumskbråck Information inför operation av ljumskbråck med öppen metod Kirurgiska kliniken, Enheten lap/bukväggskirurgi Malmö, Trelleborg och Landskrona 1 Text Överläkare Agneta Montgomery

Läs mer

INDIVIDUELL TENTAMEN I OMVÅRDNADSVETENSKAP B, OM1415. Instruktion: Skriv kodnummer och sidnummer på varje skrivningspapper

INDIVIDUELL TENTAMEN I OMVÅRDNADSVETENSKAP B, OM1415. Instruktion: Skriv kodnummer och sidnummer på varje skrivningspapper Sjuksköterskeprogrammet VT 2015 Kurs: Omvårdnadsvetenskap B III, klinisk kurs, OM1415 Provkod: 0330 Datum: 2015-11-27 Tid 08.15-12.15 Lärare: Siv Rosén (SRN), Anita Ross (AR), Inger James(IR) INDIVIDUELL

Läs mer

Delexamination3. Klinisk Medicin HT 2012 20 poäng MEQ2

Delexamination3. Klinisk Medicin HT 2012 20 poäng MEQ2 Skrivningsnummer: Delexamination3 Klinisk Medicin HT 2012 20 poäng MEQ2 All nödvändig information finns tillgänglig på varje sida. När en sida är färdigbesvarad läggs den sidan på golvet eller i bifogat

Läs mer

DX2 2013-04-22 Klinisk Medicin vt 2013 20 poäng MEQ 1

DX2 2013-04-22 Klinisk Medicin vt 2013 20 poäng MEQ 1 DX2 2013-04-22 Klinisk Medicin vt 2013 20 poäng MEQ 1 All nödvändig information finns tillgänglig på varje sida. När en sida är färdigbesvarad läggs den sidan på golvet eller i bifogat kuvert. Därefter

Läs mer

Hälsouniversitetet i Linköping, Läkarutbildningen termin 11, Pediatrik, Obstetrik & Gynekologi och Akuta verksamheter. Tentamen 070531.

Hälsouniversitetet i Linköping, Läkarutbildningen termin 11, Pediatrik, Obstetrik & Gynekologi och Akuta verksamheter. Tentamen 070531. Hälsouniversitetet i Linköping, Läkarutbildningen termin 11, Pediatrik, Obstetrik & Gynekologi och Akuta verksamheter. Tentamen 070531. SKRIFTLIG TENTAMEN 31 maj 2008 T11 Skrivningen består av följande

Läs mer

DX3DX3DX3DX3DX3DX3DX3DX3DX3

DX3DX3DX3DX3DX3DX3DX3DX3DX3 Integrerande MEQ 1 -fråga 2013-11-11 Totalt 20 poäng Anvisning: Frågan är uppdelad på 7 sidor (inkl. detta försättsblad) där nästföljande sidas frågor bygger på föregående sidor. All nödvändig information

Läs mer

HEJ. Johanna Berg, Underläkare, Akutmottagningen SUS Malmö

HEJ. Johanna Berg, Underläkare, Akutmottagningen SUS Malmö HEJ Johanna Berg, Underläkare, Akutmottagningen SUS Malmö Är tiden ur led? En dag på akuten Damen som älskade Maria Lang SSK från övervaket ringer. 83 år gammal, bor hemma, änka. Kommer med ambulans pga

Läs mer

Fall 1. SVK-seminarium Akuta barninfektioner Anna Nordlander, Hanna Hobell & Karl Hildebrand

Fall 1. SVK-seminarium Akuta barninfektioner Anna Nordlander, Hanna Hobell & Karl Hildebrand SVK-seminarium Akuta barninfektioner 170508 Anna Nordlander, Hanna Hobell & Karl Hildebrand Notera att du endast kan förbereda fallen till och med initial handläggning/utredning! Behandling och vårdnivå

Läs mer

TENTAMEN T9 VT1 2003 MEQ-del Ögon 13/3 2003

TENTAMEN T9 VT1 2003 MEQ-del Ögon 13/3 2003 ID: 1/19 TENTAMEN T9 VT1 2003 MEQ-del Ögon 13/3 2003 I varje MEQ-fall kommer sjukdomsbild och fakta att tillföras successivt med nya delfrågor. Besvarat ark läggs när det är klart upp-och-ner på golvet

Läs mer

Magbild gravid 19 veckor

Magbild gravid 19 veckor Magbild gravid 19 veckor Idag har det gått 19 veckor av graviditeten och jag går in i vecka 20, nästan hälften! Det här går i ett rasande tempo. Enligt gravidappen börjar nu kosten jag äter påverka barnets

Läs mer

Svimning. Anamnes och klinisk undersökning - viktigast i diagnostiken!

Svimning. Anamnes och klinisk undersökning - viktigast i diagnostiken! Svimning Övergående medvetandeförlust utan neurologiska restsymptom. Orsakas av tillfällig minskning av cerebralt blodflöde (efter 8-10 s avbrott i cerebrala cirkulationen). Vanligt problem! Upp till 48%

Läs mer

Del 5 6 sidor 20 poäng

Del 5 6 sidor 20 poäng 6 sidor 20 poäng På akutmottagningen söker en 58-årig kvinna hemmahörande i annat län men tillfälligt på besök i Uppsala. Hon är mångårig rökare men slutade för en månad sedan. Känd lindrig KOL och allergier

Läs mer

HJÄLP ÅT MEDVETSLÖS SOM EJ ANDAS

HJÄLP ÅT MEDVETSLÖS SOM EJ ANDAS BK Kt.- ngen. U 112 (är personer >dstäude. HJÄLP ÅT MEDVETSLÖS SOM EJ ANDAS Det här avsnittet handlar om vad du ska göra när en olycka har inträffat och du ser att personen är medvetslös och inte andas.

Läs mer

Handlingsplan vid akut sjukdom och olycksfall

Handlingsplan vid akut sjukdom och olycksfall Handlingsplan vid akut sjukdom och olycksfall - åtgärder vid olycksfall och akut sjukdom - anvisningar för omhändertagande av elev som under skoltid insjuknar eller utsätts för olycksfall - allmänna åtgärder

Läs mer

Min personliga diabetesbok

Min personliga diabetesbok Min personliga diabetesbok Ta alltid med dig din diabetesbok när du ska träffa någon inom sjukvården. Min personliga diabetesbok Namn Personnummer Min diabetesläkare Min diabetessköterska Telefonnummer

Läs mer

Maria Hälleberg Nyman (MHN), Anita Ross (AR), Sigrid Odencrants (SO). INDIVIDUELL TENTAMEN I OMVÅRDNADSVETENSKAP B, OM1414

Maria Hälleberg Nyman (MHN), Anita Ross (AR), Sigrid Odencrants (SO). INDIVIDUELL TENTAMEN I OMVÅRDNADSVETENSKAP B, OM1414 Sjuksköterskeprogrammet HT 2014 Kurs: Omvårdnadsvetenskap B II, klinisk kurs, OM1414 Datum: 2015-01-02 Antal frågor: 5 huvudfrågor. Lärare: Maria Hälleberg Nyman (MHN), Anita Ross (AR), Sigrid Odencrants

Läs mer

MC2050, Medicin avancerad nivå, Akut och Prehospitalmedicin, 15hp Tentamen del 2, prov 0400. Kursansvarig: Per Odencrants

MC2050, Medicin avancerad nivå, Akut och Prehospitalmedicin, 15hp Tentamen del 2, prov 0400. Kursansvarig: Per Odencrants MC2050, Medicin avancerad nivå, Akut och Prehospitalmedicin, 15hp Tentamen del 2, prov 0400. Kursansvarig: Per Odencrants Datum: 2015 01 16 Skrivtid: 4 timmar Totalpoäng: 55. Kardiologi, fråga 1, 7p. Infektioner,

Läs mer

Hälsouniversitetet i Linköpings Läkarprogrammet stadiiitentamen, bildtentamen 2010-12-20

Hälsouniversitetet i Linköpings Läkarprogrammet stadiiitentamen, bildtentamen 2010-12-20 1 En 74 årig kvinna med tablett behandlad hypertoni, inkommer till akuten med 2 timmars anamnes på tilltagande svaghet i höger kroppshalva. Fråga 1 (4p) Delar av status på akuten illustreras samt är som

Läs mer

Delexamination 3 VT 2013. Klinisk Medicin. 20 poäng MEQ 2

Delexamination 3 VT 2013. Klinisk Medicin. 20 poäng MEQ 2 Delexamination 3 VT 2013 Klinisk Medicin 20 poäng MEQ 2 All nödvändig information finns tillgänglig på varje sida. När en sida är färdigbesvarad läggs den sidan på golvet eller i bifogat kuvert. Därefter

Läs mer

Delexamination 3. Klinisk Medicin 11 november 2013. 20 poäng MEQ 1

Delexamination 3. Klinisk Medicin 11 november 2013. 20 poäng MEQ 1 Delexamination 3 Klinisk Medicin 11 november 2013 20 poäng MEQ 1 All nödvändig information finns tillgänglig på varje sida. När en sida är färdigbesvarad läggs den sidan på golvet. Därefter rättvändes

Läs mer

Delexamination 3 VT 2013. Klinisk Medicin. 20 poäng MEQ 1

Delexamination 3 VT 2013. Klinisk Medicin. 20 poäng MEQ 1 Delexamination 3 VT 2013 Klinisk Medicin 20 poäng MEQ 1 All nödvändig information finns tillgänglig på varje sida. När en sida är färdigbesvarad läggs den sidan på golvet eller i bifogat kuvert. Därefter

Läs mer

Del 5_9 sidor_15 poäng

Del 5_9 sidor_15 poäng Del 5_9 sidor_15 poäng En 82-årig man kommer in till akuten pga att han har varit förstoppad upp till två veckor och har inte haft någon riktig avföring sista två dagarna. Han känner sig uppblåst och uppkörd

Läs mer

Ambulanssjukvård och trauma, 15 hp Specialistutbildning inom akutsjukvård, 60 hp, hk -08

Ambulanssjukvård och trauma, 15 hp Specialistutbildning inom akutsjukvård, 60 hp, hk -08 Institutionen för Hälsovetenskap Tentamen 2 för kursen Ambulanssjukvård och trauma, 15 hp Specialistutbildning inom akutsjukvård, 60 hp, hk -08 Maxpoäng: 74 A = 70-74 p (95 %) B = 65-69 p C = 58-64 p D

Läs mer

Osteoporos Falldiskussionsseminarium T6 2015 STUDENT

Osteoporos Falldiskussionsseminarium T6 2015 STUDENT Osteoporos Falldiskussionsseminarium T6 2015 STUDENT 1. Husläkarmottagning Bruten 71-åring Epikris kommer från Ortopedkliniken på en av dina patienter. Det rör sig om en 71-årig kvinna med välkontrollerad

Läs mer

NEUROPEDIATRIK - FALL SEMINARIUM

NEUROPEDIATRIK - FALL SEMINARIUM NEUROPEDIATRIK - FALL SEMINARIUM 4 oktober 2013 Marie Lindefeldt Läs igenom och svara på frågorna till de fem fallen innan seminariet. Vi diskuterar sedan igenom fallen tillsammans. Välkomna! Fall 1 En

Läs mer

Klinisk omvårdnad: Somatisk hälsa, ohälsa och sjukdom Provmoment: Tentamen 2 Ladokkod: Tentamen ges för: SSK 07. 3 högskolepoäng.

Klinisk omvårdnad: Somatisk hälsa, ohälsa och sjukdom Provmoment: Tentamen 2 Ladokkod: Tentamen ges för: SSK 07. 3 högskolepoäng. Klinisk omvårdnad: Somatisk hälsa, ohälsa och sjukdom Provmoment: Tentamen 2 Ladokkod: Tentamen ges för: SSK 07 3 högskolepoäng TentamensKod: Tentamensdatum: 120218 Tid: 09.30-12.30 Hjälpmedel: Inga hjälpmedel

Läs mer

Välkommen till Specialisttandvården och Operationsenheten Lasarettet Trelleborg. Patientinformation. Tandbehandling för barn under narkos

Välkommen till Specialisttandvården och Operationsenheten Lasarettet Trelleborg. Patientinformation. Tandbehandling för barn under narkos Välkommen till Specialisttandvården och Operationsenheten Lasarettet Trelleborg Patientinformation Tandbehandling för barn under narkos Vi som tjänstgör på specialisttandvården, operation och uppvakningsenheten

Läs mer

Jag ritar upp en modell på whiteboard-tavlan i terapirummet.

Jag ritar upp en modell på whiteboard-tavlan i terapirummet. VAD ÄR PROBLEMET? Anna, 18 år, sitter i fåtöljen i mitt mottagningsrum. Hon har sparkat av sig skorna och dragit upp benen under sig. Okej, Anna jag har fått en remiss från doktor Johansson. När jag får

Läs mer

Intervjudatum: Intervjuar ID: Respondentens Initialer: "50+ i Europa" Skriftligt frågeformulär

Intervjudatum: Intervjuar ID: Respondentens Initialer: 50+ i Europa Skriftligt frågeformulär Household-ID 1 3 0 4 2 0 0 Person-ID Intervjudatum: Intervjuar ID: Respondentens Initialer: "50+ i Europa" Skriftligt frågeformulär B 1 Hur man besvarar detta frågeformulär: De flesta frågor på de följande

Läs mer

Tentamensskrivning Pediatrik. Del I - MEQ-frågor

Tentamensskrivning Pediatrik. Del I - MEQ-frågor Tentamensskrivning 2007-10-23 Pediatrik Del I - MEQ-frågor! När skrivningen börjar tar Du det första (översta bladet) och vänder det rätt.! Fyll i Din kod högst upp.! Besvara frågan och lägg bladet i kuvertet.

Läs mer

1.1 Du finner mycket få uppgifter av relevans för hypertonin i journalen. Hur kompletterar du anamnesen? Vad frågar du om mer? 2 p

1.1 Du finner mycket få uppgifter av relevans för hypertonin i journalen. Hur kompletterar du anamnesen? Vad frågar du om mer? 2 p Du har börjat som vikarie vid en husläkarmottagning, den ordinarie läkaren har flyttat utomlands efter en misslyckad politisk karriär. En 44 årig överviktig regissör kommer för kontroll av hypertoni som

Läs mer

Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap samt Institutionen för Arbets- och miljömedicin Samhällsmedicinska blocket, T9, V08

Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap samt Institutionen för Arbets- och miljömedicin Samhällsmedicinska blocket, T9, V08 1 LYCKA TILL! 1. Vilka skador kan arbete med t.ex. borrar, mutterdragare, slipmaskiner och betongvibratorer orsaka? Vilka symptom får patienterna? (3p) 2. Vilka faktorer i arbetet kan orsaka muskuloskeletala

Läs mer

Delexamination 2 Kortsvarsfrågor 2011-11-21 Danderyds sjukhus Karolinska Solna Skrivtid: 08.30-12.00 Skrivningsnummer:.. Lycka till!

Delexamination 2 Kortsvarsfrågor 2011-11-21 Danderyds sjukhus Karolinska Solna Skrivtid: 08.30-12.00 Skrivningsnummer:.. Lycka till! Delexamination 2 Kortsvarsfrågor 2011-11-21 Danderyds sjukhus Karolinska Solna Skrivtid: 08.30-12.00 Skrivningsnummer:.. Lycka till! 1 (A) Hur kan man klassificera astma? Nämn ett karakteristika alternativt

Läs mer

VÄLKOMMEN till SKRIFTLIG OMTENTAMEN I REPRODUKTION OCH UTVECKLING Tisdag den 18 december, 2012 Skrivtid: 09.00 13.30. Lycka till!!

VÄLKOMMEN till SKRIFTLIG OMTENTAMEN I REPRODUKTION OCH UTVECKLING Tisdag den 18 december, 2012 Skrivtid: 09.00 13.30. Lycka till!! VÄLKOMMEN till SKRIFTLIG OMTENTAMEN I REPRODUKTION OCH UTVECKLING Tisdag den 18 december, 2012 Skrivtid: 09.00 13.30 Lycka till!! Namn:... Sjukhus: Max: 105,5 poäng Godkänt: 70 poäng Resultat:... poäng

Läs mer

Din behandling med XALKORI (crizotinib)

Din behandling med XALKORI (crizotinib) Version 1/2015-11 Detta läkemedel är föremål för utökad övervakning. Detta kommer att göra det möjligt att snabbt identifiera ny säkerhetsinformation. Du kan hjälpa till genom att rapportera de biverkningar

Läs mer

Information till dig som ska opereras för ett hål i gula fläcken (makulahål)

Information till dig som ska opereras för ett hål i gula fläcken (makulahål) Ögonkliniken Umeå Information till dig som ska opereras för ett hål i gula fläcken (makulahål) Näthinnan och gula fläcken Näthinnan är det tunna lager av synceller som täcker ögonbotten. I dessa celler

Läs mer

När Lisa skulle sövas.

När Lisa skulle sövas. 2010 När det var dags att sova fick jag sömnmedel genom plaströret på handen. markusmarkusmarkus När Lisa skulle sövas. Barn- och ungdomsmedicinska kliniken, Jönköping 2010-03-25 Här är jag, jag heter

Läs mer

Integrerande MEQ fråga DX1. Totalt 18 poäng. Anvisning:

Integrerande MEQ fråga DX1. Totalt 18 poäng. Anvisning: Integrerande MEQ fråga DX1 Totalt 18 poäng Din skrivningskod: Anvisning: Frågan är uppdelad på sju sidor (inkl. detta försättsblad) där nästföljande sidas frågor bygger på föregående sidor. All nödvändig

Läs mer

Donation av blodstamceller Informationsbroschyr till donator 18 år

Donation av blodstamceller Informationsbroschyr till donator 18 år Donation av blodstamceller Informationsbroschyr till donator 18 år Giltigt i 2 år från 2015-04-24 Sida 1 av 6 Bakgrund De blodbildande stamcellerna finns framför allt i benmärgen. En liten mängd cirkulerar

Läs mer

Tentamen: Ögonavsnittet T9 VT1, 2001. 1/26 PERSONNUMMER: Tentamen VT1 2001. Ögonavsnittet under ÖNH/Ögonkursen. Instruktioner

Tentamen: Ögonavsnittet T9 VT1, 2001. 1/26 PERSONNUMMER: Tentamen VT1 2001. Ögonavsnittet under ÖNH/Ögonkursen. Instruktioner Tentamen: Ögonavsnittet T9 VT1, 2001. 1/26 Tentamen VT1 2001 Ögonavsnittet under ÖNH/Ögonkursen Instruktioner Denna del består av 4 patientfall. I varje fall kommer sjukdomsbild och fakta att tillföras

Läs mer

Tentamen i oftalmologi Svarsmall Fredagen den 10 januari 2003

Tentamen i oftalmologi Svarsmall Fredagen den 10 januari 2003 KAROLINSKA INSTITUTET Institutionen för klinisk vetenskap Enheten för oftalmiatrik Huddinge Universitetssjukhus/ S:t Eriks Ögonsjukhus Maxpoäng: 34 Godkänd: Dina poäng: Tentamen i oftalmologi Svarsmall

Läs mer

1. Ange 3 sjukdomstillstånd som kan ge upphov till troponinstegring och förklara varför troponin I är förhöjt vid varje tillstånd.

1. Ange 3 sjukdomstillstånd som kan ge upphov till troponinstegring och förklara varför troponin I är förhöjt vid varje tillstånd. Du är kardiologjour och blir uppringd av medicinjouren som vill att du kommer och bedömer en patient på akutrummet. Patienten söker för bröstsmärta sedan igår kväll, just nu smärtlindrad med morfin och

Läs mer

Välkommen till Operationsenheten Lasarettet Trelleborg

Välkommen till Operationsenheten Lasarettet Trelleborg Välkommen till Operationsenheten Lasarettet Trelleborg Patientinformation Punktion av trumhinnan + rör/borttagande av rör under narkos Namn Dag... Klockan Läkare.. Vi som tjänstgör på öron/anestesi och

Läs mer

Del 8_10 sidor_12 poäng

Del 8_10 sidor_12 poäng Du träffar Therese som är 38 årig som varit överviktig sedan barndomen. Hon har försökt med olika bantningsprogram utan att lyckas. Hon är bekymrad över sitt hälsotillstånd pga. en nyupptäckt diabetes

Läs mer

Vad är förkylning? Förkylning orsakas av virus. Det finns cirka 400 olika förkylningsvirus som alla ger olika besvär

Vad är förkylning? Förkylning orsakas av virus. Det finns cirka 400 olika förkylningsvirus som alla ger olika besvär Vad är förkylning? Förkylning orsakas av virus. Det finns cirka 400 olika förkylningsvirus som alla ger olika besvär Denna information är utgiven 2008-09-30 av Strama (Strategigruppen för rationell antibiotikaanvändning

Läs mer

En utredning görs som mynnar ut i en ADHD diagnos med drag av Autism.

En utredning görs som mynnar ut i en ADHD diagnos med drag av Autism. Kalle växer upp med mor, far och en yngre broder. Tidigt märker man att Kalle inte är som alla andra, han är överaktiv, har svårt i kontakten med andra barn, lyssnar inte på föräldrarna, rymmer och försvinner.

Läs mer

MEQ-fråga 1 OBS ATT I DENNA VERSION FINNS RÄTTNINGSMALL MED. DET KAN FINNAS FÖRSLAG TILL SVAR SOM INTE ÄR MED HÄR.

MEQ-fråga 1 OBS ATT I DENNA VERSION FINNS RÄTTNINGSMALL MED. DET KAN FINNAS FÖRSLAG TILL SVAR SOM INTE ÄR MED HÄR. MEQ-fråga 1 Delexamination 1 Klinisk medicin, Södersjukhuset, ht13t14 Totalt 20 poäng OBS ATT I DENNA VERSION FINNS RÄTTNINGSMALL MED. DET KAN FINNAS FÖRSLAG TILL SVAR SOM INTE ÄR MED HÄR. Anvisning: (Examinationen

Läs mer