TENTAMEN T9 VT MEQ-del Ögon 13/3 2003

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "TENTAMEN T9 VT1 2003 MEQ-del Ögon 13/3 2003"

Transkript

1 ID: 1/19 TENTAMEN T9 VT MEQ-del Ögon 13/ I varje MEQ-fall kommer sjukdomsbild och fakta att tillföras successivt med nya delfrågor. Besvarat ark läggs när det är klart upp-och-ner på golvet till höger om dig. Tag därefter fram nästa ark och vänd det rätt. Det är inte tillåtet att ha flera ark framme samtidigt. Lagt ark ligger. Det är således inte tillåtet att vandra fram och tillbaka i denna del av tentamen. Lägg alla sidorna i kuvertet efter det att du är klar med samtliga ark. Du måste skriva ditt ID-nummer på varje blad Vi hoppas att frågorna känns relevanta för den genomgångna kursen. Lycka till! Peter, Magnus, Carl och Magnus

2 ID: 2/19 Fall 1 (11p) En 23-årig man söker med tilltagande besvär från höger öga. Ögat har blivit rött och det är sekretion från ögat. Vilka ytterligare anamnestiska uppgifter vill du söka efter för att avgöra om tillståndet troligtvis är allvarligt? Varför talar de fynd du beskrivit ovan för ett allvarligt tillstånd? Beskriv hur du kan använda ytterligare uppgifter om sekretionen för att få en bättre uppfattning om orsaken till besvären!

3 ID: 3/19 En 23-årig man söker med tilltagande besvär från höger öga. Ögat har blivit rött och det är sekretion från ögat. Han har ingen värk i ögat och synen är som vanligt. Han beskriver sekretionen som vattnig och du misstänker därför en icke allvarlig virusinfektion. Du underöker nu patienten. Nämn några fynd, vid yttre besiktning med lupp, som kan tala för en allvarlig åkomma! Förklara varför dessa fynd kan tala för en allvarlig åkomma!

4 ID: 4/19 En 23-årig man söker med tilltagande besvär från höger öga. Ögat har blivit rött och det är sekretion från ögat. Han har ingen värk i ögat och synen är som vanligt. Han beskriver sekretionen som vattnig och du misstänker därför en icke allvarlig virusinfektion. Du underöker nu patienten. Beskriv status (viktiga positiva såväl som negativa fynd) Vilken är den troliga diagnosen? Hur handlägger du tillståndet nu på vårdcentralen?

5 ID: 5/19 En 23-årig man söker med tilltagande besvär från höger öga. Ögat har blivit rött och det är sekretion från ögat. Han har ingen värk i ögat och synen är som vanligt. Han beskriver sekretionen som vattnig och du misstänker därför en icke allvarlig virusinfektion. Du underöker nu patienten. I status finner du en obetydlig injektion, vattnigt sekret i tårfilmen och i ögonfransarna. Kornea förefaller ua. Du tolkar tillståndet som en viruskonjunktivit och föreslår tårsubstitut alternativt expektans. Ögat blir bra efter 1 vecka men patienten har då drabbats av ganska besvärande hosta och han märker en morgon att ögat blivit alldeles rött. Patienten återkommer därför till din mottagning. Även denna gång är ögat utan värk och synpåverkan. Beskriv status (viktiga positiv såväl som negativa fynd) Vilka ytterligare anamnestiska uppgifter blir du intresserad av att fråga om med ledning av status (d.v.s. vad skulle kunna tala för ett alvarligt tillstånd)?

6 ID: 6/19 En 23-årig man söker med tilltagande besvär från höger öga. Ögat har blivit rött och det är sekretion från ögat. Han har ingen värk i ögat och synen är som vanligt. Han beskriver sekretionen som vattnig och du misstänker därför en icke allvarlig virusinfektion. Du underöker nu patienten. I status finner du en obetydlig injektion, vattnigt sekret i tårfilmen och i ögonfransarna. Kornea förefaller ua. Du tolkar tillståndet som en viruskonjunktivit och föreslår tårsubstitut alternativt expektans. Ögat blir bra efter 1 vecka men patienten har då drabbats av ganska besvärande hosta och han märker en morgon att ögat blivit alldeles rött. Patienten återkommer därför till din mottagning. Även denna gång är ögat utan värk och synpåverkan. Du finner en subkonjunktival blödning. Han förnekar trauma. Du misstänker därför att blödningen uppstått i samband med hostan. Hur handlägger du tillståndet nu på vårdcentralen?

7 ID: 7/19 En 23-årig man söker med tilltagande besvär från höger öga. Ögat har blivit rött och det är sekretion från ögat. Han har ingen värk i ögat och synen är som vanligt. Han beskriver sekretionen som vattnig och du misstänker därför en icke allvarlig virusinfektion. Du underöker nu patienten. I status finner du en obetydlig injektion, vattnigt sekret i tårfilmen och i ögonfransarna. Kornea förefaller ua. Du tolkar tillståndet som en viruskonjunktivit och föreslår tårsubstitut alternativt expektans. Ögat blir bra efter 1 vecka men patienten har då drabbats av ganska besvärande hosta och han märker en morgon att ögat blivit alldeles rött. Patienten återkommer därför till din mottagning. Även denna gång är ögat utan värk och synpåverkan. Du finner en subkonjunktival blödning. Han förnekar trauma. Du misstänker därför att blödningen uppstått i samband med hostan. Du ger lugnande besked och skickar hem patienten utan behandling.

8 ID: 8/19 Fall 2 (9p) En 18-årig yngling som utsatts för knytnävsslag mot höger öga söker akut på vårdcentral eftersom det blöder från ögonlocket. Beskriv status (viktiga positiva såväl som negativa fynd) Hur handlägger du nu på vårdcentralen? Motivera din handläggning!

9 ID: 9/19 En 18-årig yngling som utsatts för knytnävsslag mot höger öga söker akut på vårdcentral eftersom det blöder från ögonlocket. Du finner ett sår i närheten av nedre tårkanalikeln. Eftersom en felaktigt sydd ögonlocksskada dels kan ge felställning med risk för såväl tårflöde som uttorkning och dels, om skadan engagerar tårvägarna, ge konstant och bestående tårflöde remitterar du patienten akut till ögonläkare. Rita in i figuren till vänster var tårvägarna löper. Rita även in var tårkörteln sitter.

10 ID: 10/19 En 18-årig yngling som utsatts för knytnävsslag mot höger öga söker akut på vårdcentral eftersom det blöder från ögonlocket. Du finner ett sår i närheten av nedre tårkanalikeln. Eftersom en felaktigt sydd ögonlocksskada dels kan ge felställning med risk för såväl tårflöde som uttorkning och dels, om skadan engagerar tårvägarna, ge konstant och bestående tårflöde remitterar du patienten akut till ögonläkare. Innan patienten går iväg berättar han också att han upplever att synen blev lätt suddig i samband med slaget och synen är fortfarande efter 2 timmar inte normal ännu. Ange synskärpan (bokstäverna i det markerade området har patienten svarat fel på) Nämn några tänkbara förklaringar till patientens synbesvär! Hur skulle du handlagt patientens besvär om ögonlocket varit intakt?

11 ID: 11/19 En 18-årig yngling som utsatts för knytnävsslag mot höger öga söker akut på vårdcentral eftersom det blöder från ögonlocket. Du finner ett sår i närheten av nedre tårkanalikeln. Eftersom en felaktigt sydd ögonlocksskada dels kan ge felställning med risk för såväl tårflöde som uttorkning och dels, om skadan engagerar tårvägarna, ge konstant och bestående tårflöde remitterar du patienten akut till ögonläkare. Innan patienten går iväg berättar han också att han upplever att synen blev lätt suddig i samband med slaget och synen är fortfarande efter 2 timmar inte normal ännu. Synskärpan är 0.7. Den troligaste förklaringen till synbesvären är en lindrig kontusion. En kontusion kan ge flera olika komplikationer en sådan är näthinneavlossning och en annan är blow-out fraktur. Vilka möjligheter har du att utesluta en näthinneavlossning på vårdcentralen? Hur gör du för att utesluta en blow-out fraktur om du har misstanke på en sådan?

12 ID: 12/19 En 18-årig yngling som utsatts för knytnävsslag mot höger öga söker akut på vårdcentral eftersom det blöder från ögonlocket. Du finner ett sår i närheten av nedre tårkanalikeln. Eftersom en felaktigt sydd ögonlocksskada dels kan ge felställning med risk för såväl tårflöde som uttorkning och dels, om skadan engagerar tårvägarna, ge konstant och bestående tårflöde remitterar du patienten akut till ögonläkare. Innan patienten går iväg berättar han också att han upplever att synen blev lätt suddig i samband med slaget och synen är fortfarande efter 2 timmar inte normal ännu. Synskärpan är 0.7. Den troligaste förklaringen till synbesvären är en lindrig kontusion. En kontusion kan ge flera olika komplikationer en sådan är näthinneavlossning och en annan är blow-out fraktur. Näthinneavlossning kan enbart uteslutas på ögonklinik och för att utesluta blow-out fraktur krävs vanligtvis tomografi av orbita.

13 ID: 13/19 SLUT PÅ MEQ delen

14 ID: 14/19 Multiple-choice del (38 frågor) Ögonavsnittet För varje tema finns ett antal alternativ. Ange med en bokstav det alternativ som du tycker passar bäst. Endast ett alternativ ska anges på varje delfråga.

15 ID: 15/19 Tema: Handläggning Alternativ: A. Akut remiss till ögonklinik med ambulans F. Hänsvisning till optiker/likn B. Akut remiss till ögonklinik samma dag G. Antibiotikadroppar eller salva C. Halvakut remiss till ögonklinik (inom 1 v) H. Antihistamin droppar D. Vanlig remiss till ögonklinik I. Tårsubstitut E. Remiss till allmänt akutintag på sjukhus K. Exspektans årig man med Herpes Zoster oftalmicus (blåsdebut för 2 dagar sedan) och du sätter in peroralt antiviralt preparat årig kvinna med smärre ömmande vagel i höger övre ögonlock sedan 1v årig kvinna med oöm men irriterande knuta som är kvar 5 månader efter genomgången vagel årig pojke med lätt ptos sedan förelsen. 1/3 av pupillen är täckt på sämsta sidan årig kvinna med kraftig svullnad, rodnad och ömhet över tårsäcken årig man med purulent sekret (gult sekret) sedan 2 dagar. Konjunktival injektion. Ingen värk. Ingen synpåverkan årig man med purulent sekret (gult sekret) sedan 2 dagar. Blandad injektion. Ingen värk. Lätt suddseende som ej kan blinkas bort årig man med purulent sekret (gult sekret) sedan 2 dagar. Konjunktival injektion. Ingen värk. Hinna som kan blinkas bort i synfältet årig man med trådigt sekret och lätt klåda sedan 2 dagar. Konjunktival injektion. Ingen värk. Ingen synpåverkan årig kvinna med lätt gruskänsla i höger öga sedan 4 dagar. Lätt förkylning. Ingen injektion. Yttre inspektion av kornea med ficklampa och lupp ua.

16 ID: 16/19 Alternativ: A. Akut remiss till ögonklinik med ambulans F. Hänvisning till optiker/likn B. Akut remiss till ögonklinik samma dag G. Antibiotikadroppar eller salva C. Halvakut remiss till ögonklinik (inom 1 v) H. Antihistamin droppar D. Vanlig remiss till ögonklinik I. Tårsubstitut E. Remiss till allmänt akutintag på sjukhus K. Exspektans årig kvinna med lätt gruskänsla i bägge ögonen sedan 4 månader. Ingen injektion. Yttre inspektion av kornea med ficklampa och lupp ua årig kvinna med lätt gruskänsla i höger öga sedan 4 dagar. Lätt förkylning.. Måttlig ciliär injektion kl 4. Yttre inspektion av kornea med ficklampa och lupp visar vitaktig fläck (1 mm) i kornea kl 4 nära limbus årig man med lätt gruskänsla i höger öga sedan 4 dagar. Aktiva musår. Måttlig ciliär injektion kl 4. Yttre inspektion av kornea med ficklampa och lupp visar gråaktigt smalt område (1*2 mm) i kornea kl 4 nära limbus årig kvinna som plötsligt förlorat synen på höger öga under dagen. S= handrörelser, ingen röd reflex vid genomfallande ljus i detta öga. Pupillreflex ua årig kvinna som långsamt under 5 års tid förlorat synen på höger öga under dagen. S= handrörelser, ingen röd reflex vid genomfallande ljus i detta öga..pupillreflex ua. 16. Nyfött barn som där man vid undersökning före hemgång inte finner röd reflex på ena ögat årig kvinna med färgtagande sår centralt på kornea efter att ha petats i ögat av barnbarnet. Pupillen normal årig kvinna med färgtagande sår perifert på kornea efter att ha klösts i ögat av katten. Pupillen något oval årig kvinna med färgtagande sår centralt på kornea efter att ha petat sig själv i ögat med ett kollegieblocksblad. Pupillen normal årig man som fick ammoniak (starkt alkaliskt) i ögat för 20 minuter sedan. Han har sköljts med NaCl kontinuerligt därefter. Du finner stora epiteldefekter på kornea och konjunktiva och du fortsätter skölja årig man som fick batterisyra i ögat för 20 minuter sedan. Han har sköljts med NaCl kontinuerligt därefter. Du finner en epiteldefekt på kornea motsvarande nedre 1/3. Du fortsätter skölja.

17 ID: 17/19 Alternativ: A. Akut remiss till ögonklinik med ambulans F. Hänsvisning till optiker/likn B. Akut remiss till ögonklinik samma dag G. Antibiotikadroppar eller salva C. Halvakut remiss till ögonklinik (inom 1 v) H. Antihistamin droppar D. Vanlig remiss till ögonklinik I. Tårsubstitut E. Remiss till allmänt akutintag på sjukhus K. Exspektans årig man som fick hårspray i ögat för 20 minuter sedan. Han har sköljt själv hemma med vanligt vatten någon minut. Ögat är lätt injicerat men kornea är utan färgupptag årig flicka som vid två tillfällen efter varandra haft nedsatt visus på höger öga men normalt på vänster öga. Cover-test visar liten manifest högersidig inåtskelning årig flicka som vid två tillfällen efter varandra haft nedsatt visus på höger öga men normalt på vänster öga. Cover-test visar inga inställningsrörelser årig flicka som vid 4-årskontroll har visus 0.8 på bägge ögonen. Cover-test visar inga inställningsrörelser årig flicka som vid 4-årskontroll har visus 1.0 på bägge ögonen. Cover-test visar liten manifest men alternerande inåtskelning. Tema: Körkort Alternativ: A. Får fortsätta köra bil B. Får fortsätta köra bil efter 6 mån C. Får inte köra bil 27. S hö=1.0, vä=0.7. Får på egen begäran förband för vänster öga pga kornealerosion 28. Glaukom där höger öga är blint sedan många år. Vänster har normalt synfält och S= Äldre man som opererats för katarakt. Före operationen såg han S hö=0.1, vä=0.5. Nu ser han S hö=1.0, vä= Patient med bilateral vänster-sidig nedre kvadrantanopsi pga smärre hjärninfarkt.

18 ID: 18/19 Tema: Synnedsättning Alternativ: A. Katarakt F. Näthinneavlossning B. Glaukom G. Glaskroppsavlossning C. Torr makuladegeneration H. Myopi D. Exsudativ makuladegeneration I. Presbyopi E. Migrän K Retinal vaskulär störning 31. Litet rörligt streck i vänster ögas synfält hos 58-årig kvinna. S=1.0 bilat. Genomfallande ljus ua. 32. Långsamt tilltagande synnedsättning bilateralt över 7 års tid hos 73-årig man. S=0.3 bilat med egna glasögon. Stenopeiskt hål hjälper ej. Klarar inte tidningstext. Genomfallande ljus ua. 33. Långsamt tilltagande synnedsättning bilateralt över 7 års tid. S=0.3 bilat med egna glasögon. Stenopeiskt hål hjälper bara lite grand. Klarar knackigt tidningstext. Genomfallande ljus visar mörka ekrar i pupillfältet. 34. Svårigheter sista månaderna hos 48-årig kvinna att läsa finstilt text. S=1,0 bilat. Genomfallande ljus ua. 35. Flimrande ljusblixtar åt höger för bägge ögonen under en kvart. Gradvis debut och gradvis upphörande av symtomen. S=1.0, Genomfallande ljus=ua. 36. Ljusblixtar i vänster öga följt av en svärm av små prickar. 37. Plötslig förlust av synen på vänster öga. S hö=1.0, vä=blint. Genomfallande ljus ua. Ingen pupillreaktion vid belysning av vänster pupill. 38. Tilltagande skugga nedåt i höger ögas synfält med debut 10 dagar efter att en innebandyboll träffat ögat. S=1.0 bilat. Genomfallande ljus visar ett ljust fält upptill i pupillen.

19 ID: 19/19 Rättningsmall MCQ delen Fråga Svar (poäng) 1 B (0.5p) [C (0.25p)] 2 G (0.5p) [K (0.25p)] 3 D (0.5p) 4 D (0.5p) [C (0.25p)] 5 B/C (0.5p) 6 G (0.5p) 7 B (0.5p) 8 G (0.5p) 9 H (0.5p) 10 G/I (0.5p) [K (0.25p)] 11 I (0.5p) 12 B (0.5p) 13 B (0.5p) 14 B (0.5p) 15 D (0.5p) 16 B (0.5p) [C (0.25p)] 17 G (0.5p) 18 B (0.5p) 19 G (0.5p) 20 A (0.5p) 21 A/B (0.5p) 22 I/K (0.5p) [G (0.25p)] 23 D (0.5p) 24 D (0.5p) 25 K (0.5p) 26 D (0.5p) 27 C (0.5p) 28 A (0.5p) 29 A (0.5p) 30 C (0.5p) 31 G (0.5p) 32 C (0.5p) 33 A (0.5p) 34 I (0.5p) 35 E (0.5p) 36 F/G (0.5p) 37 K (0.5p) 38 F (0.5p)

Namn: Personnummer: Skriftlig tentamen i ögonavsnittet den 3 juni 2004. Tentamen ögonavsnittet VT2 2004 Malmö

Namn: Personnummer: Skriftlig tentamen i ögonavsnittet den 3 juni 2004. Tentamen ögonavsnittet VT2 2004 Malmö Institutionen f ör Med icinska Stud ieåret 5 Avdelningen för oftalmologi Skriftlig tentamen i ögonavsnittet den 3 juni 2004 Namn: Personnummer: Tentamen är av multiple choice-typ och är indelad i 6 avsnitt

Läs mer

Tentamen: Ögonavsnittet T9 VT1, 2001. 1/26 PERSONNUMMER: Tentamen VT1 2001. Ögonavsnittet under ÖNH/Ögonkursen. Instruktioner

Tentamen: Ögonavsnittet T9 VT1, 2001. 1/26 PERSONNUMMER: Tentamen VT1 2001. Ögonavsnittet under ÖNH/Ögonkursen. Instruktioner Tentamen: Ögonavsnittet T9 VT1, 2001. 1/26 Tentamen VT1 2001 Ögonavsnittet under ÖNH/Ögonkursen Instruktioner Denna del består av 4 patientfall. I varje fall kommer sjukdomsbild och fakta att tillföras

Läs mer

TENTAMEN T9 Malmö VT2 2003 MEQ samt Multiple choice del Ögon 5/6 2003

TENTAMEN T9 Malmö VT2 2003 MEQ samt Multiple choice del Ögon 5/6 2003 1/20 TENTAMEN T9 Malmö VT2 2003 MEQ samt Multiple choice del Ögon 5/6 2003 I varje MEQ-fall kommer sjukdomsbild och fakta att tillföras successivt med nya delfrågor. Varje blad i multiple-choice delen

Läs mer

Terminstentamen VT 2000 Ögonavsnittet under ÖNH/Ögonkursen

Terminstentamen VT 2000 Ögonavsnittet under ÖNH/Ögonkursen PERSONNUMMER: Sidan 1 av 20 Terminstentamen VT 2000 Ögonavsnittet under ÖNH/Ögonkursen Instruktioner Denna del består av 2 patientfall. I varje fall kommer sjukdomsbild och fakta att tillföras successivt

Läs mer

TENTAMEN T9 HT /10 Ögonavsnittet

TENTAMEN T9 HT /10 Ögonavsnittet Tentamen HT 00 Ögonavsnittet T Malmö / TENTAMEN T HT 00 / Ögonavsnittet Ögonavsnittet examineras med patientfall. I varje fall kommer sjukdomsbild och fakta att tillföras successivt med nya delfrågor.

Läs mer

TENTAMEN T9 HT /10 Ögonavsnittet

TENTAMEN T9 HT /10 Ögonavsnittet Tentamen HT1 2003 Ögonavsnittet T9 Malmö 1/22 TENTAMEN T9 HT1 2003 23/10 Ögonavsnittet Lycka till! Peter och Anders I varje MEQ-fall kommer sjukdomsbild och fakta att tillföras successivt med nya delfrågor.

Läs mer

Tentamen i oftalmologi Svarsmall Fredagen den 10 januari 2003

Tentamen i oftalmologi Svarsmall Fredagen den 10 januari 2003 KAROLINSKA INSTITUTET Institutionen för klinisk vetenskap Enheten för oftalmiatrik Huddinge Universitetssjukhus/ S:t Eriks Ögonsjukhus Maxpoäng: 34 Godkänd: Dina poäng: Tentamen i oftalmologi Svarsmall

Läs mer

LUCENTIS (ranibizumab) För nedsatt syn på grund av makulaödem till följd av retinal venocklusion

LUCENTIS (ranibizumab) För nedsatt syn på grund av makulaödem till följd av retinal venocklusion LUCENTIS (ranibizumab) För nedsatt syn på grund av makulaödem till följd av retinal venocklusion Din guide till behandling med LUCENTIS Avsnitt 1 Om LUCENTIS Denna broschyr har tagits fram för att hjälpa

Läs mer

Öroninflammation Svante Hugosson

Öroninflammation Svante Hugosson Öroninflammation Svante Hugosson Man kan ej sätta likhetstecken mellan öronsmärta och akut öroninflammation. Troligen har cirka hälften av barnen med öronsmärta denna åkomma. Överdiagnostik av akut öroninflammation

Läs mer

DX II VT 2015 MEQ 2 (19p) med facit

DX II VT 2015 MEQ 2 (19p) med facit DX II VT 2015 MEQ 2 (19p) med facit En 60 årig tidigare rökande kvinna söker på akutmottagningen på grund av andfåddhet. Hon behandlas med Enalapril pga högt blodtryck sedan 3 år tillbaka. Hon har besvärats

Läs mer

Osteoporos Falldiskussionsseminarium T6 2015 STUDENT

Osteoporos Falldiskussionsseminarium T6 2015 STUDENT Osteoporos Falldiskussionsseminarium T6 2015 STUDENT 1. Husläkarmottagning Bruten 71-åring Epikris kommer från Ortopedkliniken på en av dina patienter. Det rör sig om en 71-årig kvinna med välkontrollerad

Läs mer

Manual för Priquest och Nationell Indikationsmodell för Kataraktextraktion (NIKE). Nationell Indikationsmodell för Kataraktextraktion, NIKE

Manual för Priquest och Nationell Indikationsmodell för Kataraktextraktion (NIKE). Nationell Indikationsmodell för Kataraktextraktion, NIKE Priquest Manual för Priquest och Nationell Indikationsmodell för Kataraktextraktion (NIKE). Syftet med Priquest är att fastställa indikationerna inför en kataraktoperation. Det är därför önskvärt att den

Läs mer

Maria Hälleberg Nyman (MHN), Anita Ross (AR), Sigrid Odencrants (SO). INDIVIDUELL TENTAMEN I OMVÅRDNADSVETENSKAP B, OM1414

Maria Hälleberg Nyman (MHN), Anita Ross (AR), Sigrid Odencrants (SO). INDIVIDUELL TENTAMEN I OMVÅRDNADSVETENSKAP B, OM1414 Sjuksköterskeprogrammet HT 2014 Kurs: Omvårdnadsvetenskap B II, klinisk kurs, OM1414 Datum: 2015-01-02 Antal frågor: 5 huvudfrågor. Lärare: Maria Hälleberg Nyman (MHN), Anita Ross (AR), Sigrid Odencrants

Läs mer

Delexamination 3. Klinisk Medicin 2014-11-19. 20 poäng MEQ 1

Delexamination 3. Klinisk Medicin 2014-11-19. 20 poäng MEQ 1 Delexamination 3 Klinisk Medicin 2014-11-19 20 poäng MEQ 1 All nödvändig information finns tillgänglig på varje sida. När en sida är färdigbesvarad läggs den sidan på golvet eller i bifogat kuvert. Därefter

Läs mer

Namn: Personnummer: Skriftlig tentamen i ögonavsnittet den 11 mars 2004. Tentamen ögonavsnittet VT1 2004 Malmö

Namn: Personnummer: Skriftlig tentamen i ögonavsnittet den 11 mars 2004. Tentamen ögonavsnittet VT1 2004 Malmö Institutionen för Medicinska Studieåret 5 Avdelningen för oftalmologi Skriftlig tentamen i ögonavsnittet den 11 mars 2004 Namn: Personnummer: Tentamen är av multiple choice-typ och är indelad i 6 avsnitt

Läs mer

Du är AT- läkare och primärjour (medicin) på akutmottagningen. Du ska bedöma och handlägga en 76- årig patient med trolig urosepsis.

Du är AT- läkare och primärjour (medicin) på akutmottagningen. Du ska bedöma och handlägga en 76- årig patient med trolig urosepsis. Station 1 Vilostation Station 2 Du är AT- läkare och primärjour (medicin) på akutmottagningen. Du ska bedöma och handlägga en 76- årig patient med trolig urosepsis. Patienten har KAD och har efter ett

Läs mer

Patientinformation rörande: Grå starr

Patientinformation rörande: Grå starr Specialitet: Godkänt datum: Patientinformation rörande: Grå starr Kort om sjukdomsförloppet Katarakt eller grå starr, innebär grumling av ögats egen lins och är en av de vanligaste orsakerna till synnedsättning

Läs mer

Patientfall akut media otit

Patientfall akut media otit Patientfall akut media otit 2014-10-09 Kalle 6 år har varit förkyld med snuva sedan tre dagar tillbaka. Igår kväll fick Kalle ont i båda öronen och tillkomst av feber. Under natten vaknade han vid ett

Läs mer

Hjärtinfarkt. Katarina Eggertz 091012

Hjärtinfarkt. Katarina Eggertz 091012 Hjärtinfarkt Hjärtats blodförsörjning Hjärtmuskeln har en egen blodförsörjning från två kranskärl Dessa kommer direkt från stora kroppspulsådern där den lämnar vänster kammare Kranskärlen förgrenar sig

Läs mer

Din guide till. EYLEA används för att behandla synnedsättning vid propp i ögats centralven, dvs centralvensocklusion (CRVO)

Din guide till. EYLEA används för att behandla synnedsättning vid propp i ögats centralven, dvs centralvensocklusion (CRVO) Din guide till EYLEA används för att behandla synnedsättning vid propp i ögats centralven, dvs centralvensocklusion (CRVO) Välkommen till din Eylea-guide Din läkare har skrivit ut Eylea eftersom du har

Läs mer

Nationella Kataraktregistret Basregistret - manual 2015-12-01

Nationella Kataraktregistret Basregistret - manual 2015-12-01 Nationella Kataraktregistret Basregistret - manual 2015-12-01 Allmän information Adress till hemsidan: www.kataraktreg.se Länk till inloggning https://www.eyenetreg.se/plp Manual E-tjänstekort SITHS http://rcsyd.se/kataraktreg/registrering/e-tjanstekort-siths

Läs mer

Information till dig som ska opereras för ett hål i gula fläcken (makulahål)

Information till dig som ska opereras för ett hål i gula fläcken (makulahål) Ögonkliniken Umeå Information till dig som ska opereras för ett hål i gula fläcken (makulahål) Näthinnan och gula fläcken Näthinnan är det tunna lager av synceller som täcker ögonbotten. I dessa celler

Läs mer

Svante : 1, 2, 3, 6, 9, 10, 11

Svante : 1, 2, 3, 6, 9, 10, 11 Medicin B, Medicinsk temakurs 3, 30 högskolepoäng Tema Sinne och Psyke Skriftlig tentamen 18 april 2012 OBS!!! Frågorna skall läggs i separata lila omslag enligt nedan: Svante : 1, 2, 3, 6, 9, 10, 11 Claes:

Läs mer

Förslag till HÖK ang Röda ögon

Förslag till HÖK ang Röda ögon Förslag till HÖK ang Röda ögon Allmänläkarkonsulterna Norrbotten Överenskommelse mellan ögonsjukvården och primärvården i Norrbotten Syfte Att hjälpa diagnosdifferentiera det vanligast förekommande ögonsymtomet

Läs mer

Delexamination 3 VT 2012. Klinisk Medicin. 22 poäng MEQ 1

Delexamination 3 VT 2012. Klinisk Medicin. 22 poäng MEQ 1 Delexamination 3 VT 2012 Klinisk Medicin 22 poäng MEQ 1 All nödvändig information finns tillgänglig på varje sida. När en sida är färdigbesvarad läggs den sidan på golvet eller i bifogat kuvert. Därefter

Läs mer

Omtentamen Medicin A, Sjukdomslära med inriktning arbetsterapi (7,5 hp)

Omtentamen Medicin A, Sjukdomslära med inriktning arbetsterapi (7,5 hp) Omtentamen Medicin A, Sjukdomslära med inriktning arbetsterapi (7,5 hp) Kurskod: MC1033 Kursansvarig: Sara Nordkvist 2013-11-16 Skrivtid 180 min Totalpoäng: 37 Poängfördelning: Tentamen rörelseapparatens

Läs mer

PATIENTGUIDE. EYLEA för behandling av våt åldersrelaterad makuladegeneration

PATIENTGUIDE. EYLEA för behandling av våt åldersrelaterad makuladegeneration PATIENTGUIDE EYLEA för behandling av våt åldersrelaterad makuladegeneration EYLEA Patientguide Läkaren har ordinerat dig behandling med EYLEA eftersom du har fått diagnosen våt åldersrelaterad makuladegeneration,

Läs mer

Klinisk omvårdnad: Somatisk hälsa, ohälsa och sjukdom Provmoment: Tentamen 2 Ladokkod: Tentamen ges för: SSK 07. 3 högskolepoäng.

Klinisk omvårdnad: Somatisk hälsa, ohälsa och sjukdom Provmoment: Tentamen 2 Ladokkod: Tentamen ges för: SSK 07. 3 högskolepoäng. Klinisk omvårdnad: Somatisk hälsa, ohälsa och sjukdom Provmoment: Tentamen 2 Ladokkod: Tentamen ges för: SSK 07 3 högskolepoäng TentamensKod: Tentamensdatum: 120218 Tid: 09.30-12.30 Hjälpmedel: Inga hjälpmedel

Läs mer

Klinisk medicin somatisk ohälsa och sjukdom Provmoment: Tentamen 2 Ladokkod: Tentamen ges för: SSK 08

Klinisk medicin somatisk ohälsa och sjukdom Provmoment: Tentamen 2 Ladokkod: Tentamen ges för: SSK 08 Klinisk medicin somatisk ohälsa och sjukdom Provmoment: Tentamen 2 Ladokkod: Tentamen ges för: SSK 08 7,5 högskolepoäng Kod: (Ifylles av student) Tentamensdatum: 12 04 11 Tid: 17.30 21.30 Hjälpmedel: Inga

Läs mer

Makuladegeneration. - åldersförändringar i gula fläcken

Makuladegeneration. - åldersförändringar i gula fläcken Makuladegeneration - åldersförändringar i gula fläcken Det mänskliga ögat Det mänskliga ögat har en fantastisk förmåga att urskilja rörelser och färg, detaljer och helhet under de mest skiftande ljusförhållanden.

Läs mer

Häloperation på grund av besvär från hälsenefästet

Häloperation på grund av besvär från hälsenefästet 1 av 5 Häloperation på grund av Bakgrund Hälsenan, även kallad för akillessenan, är människokroppens tjockaste och starkaste sena och kallas i vardagligt tal för hälsenan. Hälsenan utgörs av senan från

Läs mer

Kapitel 24 Ögonsjukdomar

Kapitel 24 Ögonsjukdomar Kapitel Ögonsjukdomar Behandling med ögondroppar grunder Konjunktivalsäcken utanpå ögat, innanför ögonlocken rymmer cirka ¼ droppe. En droppe räcker, är det osäkert om den kommit rätt, går det att droppa

Läs mer

Ont i halsen. Råd och fakta om ont i halsen på grund av halsfluss. Läs mer på 1177.se/vasterbotten

Ont i halsen. Råd och fakta om ont i halsen på grund av halsfluss. Läs mer på 1177.se/vasterbotten Ont i halsen De allra flesta halsinfektioner läker ut av sig själva inom en vecka, oavsett om besvären orsakas av virus eller bakterier. Har du eller ditt barn halsont och feber utan hosta, heshet eller

Läs mer

Om du blir skadad i vården...... kan du i vissa fall ha rätt till ersättning från patientförsäkringen

Om du blir skadad i vården...... kan du i vissa fall ha rätt till ersättning från patientförsäkringen Om du blir skadad i vården...... kan du i vissa fall ha rätt till ersättning från patientförsäkringen Besök vår hemsida för mer information: www.patientforsakring.se Om du skadas i vården... Om du drabbas

Läs mer

Till dig som ska genomgå galloperation Vanliga frågor och svar inför operationen

Till dig som ska genomgå galloperation Vanliga frågor och svar inför operationen Verksamhetsområde Kirurgi Till dig som ska genomgå galloperation Vanliga frågor och svar inför operationen Vad är en gallblåsa? Gallblåsan är en liten blåsa, reservoar, som sitter fast på gallgången. Den

Läs mer

Seminarium ÖNH momentet, TEMA5 2009 08 28 Hörsel och kurvor

Seminarium ÖNH momentet, TEMA5 2009 08 28 Hörsel och kurvor Hörsel och kurvor Funktionssystem Sinnen. Detaljerade lärandemål Kunskap och förståelse Studenten skall efter denna seminarium kunna 1. Beskriva och bedöma symtom, fynd och behandling vid de vanligaste

Läs mer

Ljumskbråck. Ljumskbråck. Information inför operation av ljumskbråck med öppen metod

Ljumskbråck. Ljumskbråck. Information inför operation av ljumskbråck med öppen metod Ljumskbråck Ljumskbråck Information inför operation av ljumskbråck med öppen metod Kirurgiska kliniken, Enheten lap/bukväggskirurgi Malmö, Trelleborg och Landskrona 1 Text Överläkare Agneta Montgomery

Läs mer

DX2. Klinisk Medicin HT 2013 20 poäng MEQ 1

DX2. Klinisk Medicin HT 2013 20 poäng MEQ 1 DX2 Klinisk Medicin HT 2013 20 poäng MEQ 1 All nödvändig information finns tillgänglig på varje sida. När en sida är färdigbesvarad läggs den sidan på golvet eller i bifogat kuvert. Därefter rättvändes

Läs mer

PATIENTGUIDE. EYLEA för behandling av diabetiskt makulaödem

PATIENTGUIDE. EYLEA för behandling av diabetiskt makulaödem PATIENTGUIDE EYLEA för behandling av diabetiskt makulaödem EYLEA Patientguide Läkaren har ordinerat dig behandling med EYLEA eftersom du har fått diagnosen diabetiskt makulaödem, DME. Den här sjukdomen

Läs mer

Vad är näsplastik? Vad händer hos oss? Operationen

Vad är näsplastik? Vad händer hos oss? Operationen NÄSPLASTIK Vad är näsplastik? Näsplastik är ett av de vanligaste ingreppen inom den estetiska kirurgin. En näsoperation görs av estetiska eller funktionella skäl eller en kombination av dessa. Vanliga

Läs mer

VI LÄR DIG MER OM. Makuladegeneration. [förändringar i gula fläcken]

VI LÄR DIG MER OM. Makuladegeneration. [förändringar i gula fläcken] VI LÄR DIG MER OM Makuladegeneration [förändringar i gula fläcken] Åldrande och ärftlighet är de vanligaste orsakerna Vad betyder makula och degeneration? Makula kallas på svenska för gula fläcken och

Läs mer

KÄNN DIN PULS OCH FÖRHINDRA STROKE. Några enkla regler för hur du mäter din puls. Det här är en folder från Pfizer och Bristol-Myers Squibb

KÄNN DIN PULS OCH FÖRHINDRA STROKE. Några enkla regler för hur du mäter din puls. Det här är en folder från Pfizer och Bristol-Myers Squibb KÄNN DIN PULS OCH FÖRHINDRA STROKE Några enkla regler för hur du mäter din puls Det här är en folder från Pfizer och Bristol-Myers Squibb KÄNN DIN PULS FÖRHINDRA EN STROKE Vet du om ditt hjärta slår så

Läs mer

Del 5_9 sidor_15 poäng

Del 5_9 sidor_15 poäng Del 5_9 sidor_15 poäng En 82-årig man kommer in till akuten pga att han har varit förstoppad upp till två veckor och har inte haft någon riktig avföring sista två dagarna. Han känner sig uppblåst och uppkörd

Läs mer

Tufs fick livet tillbaka FÖLJ ETT CASE. noa nr 6 2015 11

Tufs fick livet tillbaka FÖLJ ETT CASE. noa nr 6 2015 11 10 noa nr 6 2015 Tufs fick livet tillbaka En extremt ovanlig bentillväxt inne i ryggradskanalen hotade att göra huskatten Tufs förlamad. Husse och matte ställdes inför det svåra valet: att låta Tufs somna

Läs mer

flexorsenskada vanligen kombinerad med skada på nerv eller andra senor. Samtliga senor, inklusive handledens flexorsenor, skall därför testas och n

flexorsenskada vanligen kombinerad med skada på nerv eller andra senor. Samtliga senor, inklusive handledens flexorsenor, skall därför testas och n Böjsenskador av Peter Axelsson, Sahlgrenska, Göteborg saxat ur Läkartidningen Flexorsenskadorna, särskilt inom senskideregionen, har alltid tillhört handkirurgins största utmaningar. Mekanisk skada inom

Läs mer

Vad är knäledsartros? Hur uppkommer knäledsartros?

Vad är knäledsartros? Hur uppkommer knäledsartros? Ont i knäna? Får du ont i knäna när du går i trappor eller när du reser dig upp? Eller har du svårt för att sitta på huk och måste lägga något mjukt under knäna när du till exempel rensar i rabatten? Då

Läs mer

kan en böjsena slitas av om man fastnar med fingret eller använder fingret för att dra hårt i något. Skadan kan också uppstå på grund av en

kan en böjsena slitas av om man fastnar med fingret eller använder fingret för att dra hårt i något. Skadan kan också uppstå på grund av en Böjsenskada Information till dig som har skadat en böjsena Den här informationen riktar sig till dig som har en böjsenskada, vilket innebär att innebär att en böjsena helt eller delvis har gått av och

Läs mer

VIII ÖGON. Vid samtidigt dominerande förkylning, se även Förkylning under avsnittet Infektioner. Ögon

VIII ÖGON. Vid samtidigt dominerande förkylning, se även Förkylning under avsnittet Infektioner. Ögon VIII ÖGON Vid samtidigt dominerande förkylning, se även Förkylning under avsnittet Infektioner Ögon 141 Synpåverkan Inkluderar synnedsättning och dubbelseende Akut synnedsättning Akut: telefonkontakt med

Läs mer

Enkät vad vet du om tvångsvård LPT och LRV?

Enkät vad vet du om tvångsvård LPT och LRV? bilaga 2 Enkät vad vet du om tvångsvård LPT och LRV? Den här enkäten genomförs som ett led i Genombrottsprojekt, Sveriges Kommuner och Landsting och vänder sig till personalen inom den psykiatriska slutenvården

Läs mer

Information till dig som ska genomgå en glaskroppsoperation

Information till dig som ska genomgå en glaskroppsoperation Ögonkliniken Umeå Information till dig som ska genomgå en glaskroppsoperation (Vitrektomi) Baserad på en bild från Primal Pictures Ltd www.primalpictures.com Glaskroppen Glaskroppen är en genomskinlig

Läs mer

Skriftlig omtentamen i obstetrik och gynekologi, torsdagen den 26 maj, 2011 kl 08.30-13.00

Skriftlig omtentamen i obstetrik och gynekologi, torsdagen den 26 maj, 2011 kl 08.30-13.00 LUNDS UNIVERSITET Obstetrik och gynekologi, Lund Grundkursen inom läkarutbildningen, termin 10 Skriftlig omtentamen i obstetrik och gynekologi, torsdagen den 26 maj, 2011 kl 08.30-13.00 Kod:. Fråga 1 Max

Läs mer

BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN. TRISENOX 1 mg/ml, koncentrat till injektionsvätska, lösning Arseniktrioxid

BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN. TRISENOX 1 mg/ml, koncentrat till injektionsvätska, lösning Arseniktrioxid BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN TRISENOX 1 mg/ml, koncentrat till injektionsvätska, lösning Arseniktrioxid Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. - Spara denna

Läs mer

Information till dig som ska opereras för en hinna över gula fläcken (epiretinalt membran)

Information till dig som ska opereras för en hinna över gula fläcken (epiretinalt membran) ÖGONKLINIKEN UMEÅ NORRLANDS UNIVERSITETSSJUKHUS 901 85 UMEÅ Information till dig som ska opereras för en hinna över gula fläcken (epiretinalt membran) Näthinnan och gula fläcken Näthinnan är det tunna

Läs mer

TBE-information till allmänheten i Västra Götaland 2015

TBE-information till allmänheten i Västra Götaland 2015 Smittskydd Västra Götaland PM Dnr: 00023-2015 2015-04-30 2015 Information om fästingburen hjärninflammation (TBE) TBE (engelskans "tick borne encephalitis") är en virusorsakad hjärn- och hjärnhinneinflammation

Läs mer

Provmoment: Allmän omvårdnad vuxna, barn och äldre, barnpsykologi, vårdandets pedagogik och didaktik. Ladokkod: 61SA01 Tentamen ges för: SSK10 A

Provmoment: Allmän omvårdnad vuxna, barn och äldre, barnpsykologi, vårdandets pedagogik och didaktik. Ladokkod: 61SA01 Tentamen ges för: SSK10 A Allmän omvårdnad 25,5 Hp Provmoment: Allmän omvårdnad vuxna, barn och äldre, barnpsykologi, vårdandets pedagogik och didaktik Ladokkod: 61SA01 Tentamen ges för: SSK10 A TentamensKod: Tentamensdatum: 23/11-2012

Läs mer

TBE-information till allmänheten i Västra Götaland 2016

TBE-information till allmänheten i Västra Götaland 2016 Smittskydd Västra Götaland PM Dnr: 00008-2016 2016-03-29 M 2016 Information om fästingburen hjärninflammation (TBE) TBE (engelskans "tick borne encephalitis") är en virusorsakad hjärn- och hjärnhinneinflammation

Läs mer

MEQ 2 VT I 2014 Ditt tentamensnummer

MEQ 2 VT I 2014 Ditt tentamensnummer Du vikarierar på vårdcentral i Lycksele. En 45-årig kvinna söker pga svår klåda, som stör nattsömnen. Hon arbetar i kassan på en bensinmack och är tidigare väsentligen frisk. Feströker ibland. ½ flaska

Läs mer

Din värdering efter operationen (ca 1 år)

Din värdering efter operationen (ca 1 år) Din värdering efter operationen (ca 1 år) 58-årig kvinna 1 år efter prolaps- eller inkontinensoperation Personnummer:......... -... Namn... Adress... Postnummer...Ort... Tel. bost... Tel. arb... Övrig

Läs mer

TENTAMEN I DERMATOLOGI OCH VENEREOLOGI

TENTAMEN I DERMATOLOGI OCH VENEREOLOGI 1 TENTAMEN I DERMATOLOGI OCH VENEREOLOGI Karolinska universitetssjukhuset och Södersjukhuset 2005-01-13 Namn: Personnummer: E-post: Jag har gått hudkursen utomlands, nämligen i Jag har gått hudkursen på

Läs mer

MEQ-fråga. Delexamination 2 Klinisk medicin, Södersjukhuset. 2016 04 19 Totalt 22 poäng. Anvisning:

MEQ-fråga. Delexamination 2 Klinisk medicin, Södersjukhuset. 2016 04 19 Totalt 22 poäng. Anvisning: Integrerande MEQ-fråga Delexamination 2 Klinisk medicin, Södersjukhuset VT16/HT16 2016 04 19 Totalt 22 poäng Anvisning: Frågan är uppdelad på 7 sidor (exklusive detta försättsblad) där nästföljande sidas

Läs mer

Tentamen VT09 Fråga A Kodnr:

Tentamen VT09 Fråga A Kodnr: 1 En 62-årig man, frisk i övrigt, aldrig tidigare opererad, söker dig på vårdcentralen för försämrad vattenkastning. Patienten har haft besvär som accentuerats de senaste åren, och består av följande komponenter:

Läs mer

Goda råd vid infektion. En liten guide om hur du som är 65 år och äldre tar hand om din hälsa och dina infektioner

Goda råd vid infektion. En liten guide om hur du som är 65 år och äldre tar hand om din hälsa och dina infektioner Goda råd vid infektion En liten guide om hur du som är 65 år och äldre tar hand om din hälsa och dina infektioner Bästa tiden att plantera ett träd var för tjugo år sedan, den näst bästa tiden är nu Information

Läs mer

Prioriteringar inom ögonsjukvård sorterade i sjukdomsgruppsordning

Prioriteringar inom ögonsjukvård sorterade i sjukdomsgruppsordning Prioriteringar inom ögonsjukvård sorterade i sjukdomsgruppsordning Antagna av Sveriges ögonklinikchefer vid nationellt klinikchefsmöte 2008-09-25. 4:e rev. utgåvan Patientgrupper - sjukdomstillstånd Prio

Läs mer

Tentamen i Pediatrik 2008-03-11. Del II - kortsvar

Tentamen i Pediatrik 2008-03-11. Del II - kortsvar Tentamen i Pediatrik 2008-03-11 Del II - kortsvar Kod nr. 1. En 10-årig pojke kommer till din mottagning pga buksmärtor och uttalad trötthet. Enligt mor har han dålig aptit och är ofta trög i magen men

Läs mer

Jag går till jobbet nu. Hon försvann igen, ville inte vakna. Där inne var smärtan mjuk. Där inne i sömnens dimma var han kvar

Jag går till jobbet nu. Hon försvann igen, ville inte vakna. Där inne var smärtan mjuk. Där inne i sömnens dimma var han kvar finns, finns inte. En så mycket bättre värld. Den var vadderad, full av förmildrande omständigheter. Hon ville aldrig vakna mer och behöva återvända till det där andra till verkligheten. Nej, hellre då

Läs mer

Antal svarande i kommunen 32 Andel svarande i kommunen, procent 43 Kategorier ångest? Mycket dåligt Totalt Nej. Någorlunda. Mycket gott.

Antal svarande i kommunen 32 Andel svarande i kommunen, procent 43 Kategorier ångest? Mycket dåligt Totalt Nej. Någorlunda. Mycket gott. Resultat för särskilt boende 203, per kön, åldersgrupp, hälsotillstånd, 863 Hällefors F Hur bedömer du ditt allmänna hälsotillstånd? F2 Har du besvär av ängslan, oro eller ångest? gott gott Någorlunda

Läs mer

opereras för åderbråck

opereras för åderbråck Till dig som skall opereras för åderbråck Information till patient och närstående Dokumentet är skapat 2012-06-01 och är giltigt ett år från detta datum. Välkommen till Kärlkirurgen på Sahlgrenska Universitetssjukhuset!

Läs mer

DILALA CRF UPPFÖLJNING 6-12 VECKOR

DILALA CRF UPPFÖLJNING 6-12 VECKOR DILALA CRF UPPFÖLJNING 6-12 VECKOR 1. Dagens datum: 2. PatientID (studiespecifikt): 3. Patient: Ålder 1 man 2 kvinna 4. Vem fyller i (namn): 5. Vem fyller i (titel): 6. Patologisk undersökning av operationspreparat

Läs mer

Barns och ungdomars åsikter om akuten, barnakuten och avdelning 11

Barns och ungdomars åsikter om akuten, barnakuten och avdelning 11 Barns och ungdomars åsikter om akuten, barnakuten och avdelning 11 - En undersökning av barnrättspraktikanter inom Landstinget Kronoberg Lina Ax och Elin Andén Barn- och fritidsprogrammet åk 3 Teknikum

Läs mer

Delexamination 1. Klinisk Medicin VT 2012 20 poäng MEQ

Delexamination 1. Klinisk Medicin VT 2012 20 poäng MEQ Delexamination 1 Klinisk Medicin VT 2012 20 poäng MEQ All nödvändig information finns tillgänglig på varje sida. När en sida är färdigbesvarad läggs den sidan på golvet eller i bifogat kuvert. Därefter

Läs mer

Delexamination 1. Klinisk Medicin 131015 ht13. 20 poäng MEQ

Delexamination 1. Klinisk Medicin 131015 ht13. 20 poäng MEQ Delexamination 1 Klinisk Medicin 131015 ht13 20 poäng MEQ All nödvändig information finns tillgänglig på varje sida. När en sida är färdigbesvarad läggs den sidan på golvet. Därefter rättvändes nästa sida.

Läs mer

Delexamination 3. Klinisk Medicin HT 2012 20 poäng MEQ2

Delexamination 3. Klinisk Medicin HT 2012 20 poäng MEQ2 Skrivningsnummer: Delexamination 3 Klinisk Medicin HT 2012 20 poäng MEQ2 All nödvändig information finns tillgänglig på varje sida. När en sida är färdigbesvarad läggs den sidan på golvet eller i bifogat

Läs mer

Så här beställer du från Apoteket Farmaci via nätet www.apoteketfarmaci.se

Så här beställer du från Apoteket Farmaci via nätet www.apoteketfarmaci.se 1(21) Så här beställer du från Apoteket Farmaci via nätet www.apoteketfarmaci.se Lathund beställning_.doc 2(21) Innehållsförteckning 1 INNAN DU BÖRJAR... 3 2 LOGGA IN... 3 3 PÅGÅENDE BESTÄLLNING... 4 4

Läs mer

MEQ fråga 2. 13 poäng. Anvisning:

MEQ fråga 2. 13 poäng. Anvisning: MEQ fråga 2 ANNA, 30 ÅR 13 poäng Anvisning: Frågan är uppdelad på 7 sidor (inkl denna) där sista sidan innehåller det avslutande svaret men ingen fråga. Poäng anges vid varje delfråga. Man får bara ha

Läs mer

rosacea Information om ett vuxet problem

rosacea Information om ett vuxet problem rosacea Information om ett vuxet problem 1 RosaceA är den medicinska termen för ett antal hudsymptom som oftast uppträder hos personer över 30 år. (ej att förväxla med akne) Cirka Symptomen på rosacea

Läs mer

Till dig som behandlas med PLENADREN (hydrokortisontabletter med modifierad frisättning)

Till dig som behandlas med PLENADREN (hydrokortisontabletter med modifierad frisättning) Till dig som behandlas med PLENADREN (hydrokortisontabletter med modifierad frisättning) Information om ersättningsbehandling med hydrokortison vid binjurebarksvikt. VIKTIGT Den här guiden ersätter inte

Läs mer

1.1 Du finner mycket få uppgifter av relevans för hypertonin i journalen. Hur kompletterar du anamnesen? Vad frågar du om mer? 2 p

1.1 Du finner mycket få uppgifter av relevans för hypertonin i journalen. Hur kompletterar du anamnesen? Vad frågar du om mer? 2 p Du har börjat som vikarie vid en husläkarmottagning, den ordinarie läkaren har flyttat utomlands efter en misslyckad politisk karriär. En 44 årig överviktig regissör kommer för kontroll av hypertoni som

Läs mer

Ögonlaboration 1(1) ÖGONLABORATION

Ögonlaboration 1(1) ÖGONLABORATION Ögonlaboration 1(1) Uppsala Universitet Institutionen för Neurovetenskap, Fysiologi VT 08 GS, LJ För Neural reglering och rörelse ÖGONLABORATION Avsikten med laborationen är att illustrera teoretisk bakgrund

Läs mer

Patientvägledning. Behandling av hjärtrytmrubbning - RFA behandling Förmaksfladder

Patientvägledning. Behandling av hjärtrytmrubbning - RFA behandling Förmaksfladder Patientvägledning sv Behandling av hjärtrytmrubbning - RFA behandling Förmaksfladder Förmaksfladder är attacker eller långvariga perioder med snabb regelbunden hjärtfrekvens (hög puls). Hos disponerade

Läs mer

Klinisk Medicin vt 2014 20 poäng MEQ 2

Klinisk Medicin vt 2014 20 poäng MEQ 2 Klinisk Medicin vt 2014 20 poäng MEQ 2 All nödvändig information finns tillgänglig på varje sida. När en sida är färdigbesvarad läggs den sidan på golvet eller i bifogat kuvert. Därefter rättvändes nästa

Läs mer

Din värdering av behandlingen efter förlossningsbristning (ca 1 år)

Din värdering av behandlingen efter förlossningsbristning (ca 1 år) Din värdering av behandlingen efter förlossningsbristning (ca 1 år) Enkät 1 år efter bristning Personnummer:......... -... Namn... Adress... Postnummer...Ort... Mobiltelefon... E-post...... Saknas uppgifter

Läs mer

Du beslutar att operera bort förändringen i vänster bröst. Du planerar in henne för en sektorresektion med Sentinel Node-biopsi inom tre veckor.

Du beslutar att operera bort förändringen i vänster bröst. Du planerar in henne för en sektorresektion med Sentinel Node-biopsi inom tre veckor. Totalt 5 sidor. Totalpoäng: 10p Du vikarierar på kirurgen i Gävle. Till din mottagning kommer en 57-årig kvinna, Agneta Nordgren, remitterad från mammografiscreeningen. Man har hittat en 12 mm stor stjärnformad

Läs mer

Behandlingsriktlinjer höftartros

Behandlingsriktlinjer höftartros Ortopediska kliniken Version: 1.0 Skapad: 20120915 Reviderad: 20120915 Gäller tv, längst tom: 20141015 Ansvarig: Magnus Eneroth Författare: Lennart Sanzén Dokumentinnehåll: Behandlingsriktlinjer höftartros

Läs mer

Behandlingsriktlinjer höftartros

Behandlingsriktlinjer höftartros Ortopediska kliniken Version: 1.0 Skapad: 20120915 Reviderad: 20120915 Gäller tv, längst tom: 20141015 Ansvarig: Magnus Eneroth Författare: Lennart Sanzén Dokumentinnehåll: Behandlingsriktlinjer höftartros

Läs mer

Din värdering av operationen (ca 8 veckor)

Din värdering av operationen (ca 8 veckor) Din värdering av operationen (ca 8 veckor) 45-årig kvinna 8 veckor efter hysteroskopisk operation Personnummer:......... -... Namn... Adress... Postnummer...Ort... Tel. bost... Tel. arb... Övrig telefon...

Läs mer

Delexamination3. Klinisk Medicin HT 2012 20 poäng MEQ2

Delexamination3. Klinisk Medicin HT 2012 20 poäng MEQ2 Skrivningsnummer: Delexamination3 Klinisk Medicin HT 2012 20 poäng MEQ2 All nödvändig information finns tillgänglig på varje sida. När en sida är färdigbesvarad läggs den sidan på golvet eller i bifogat

Läs mer

Sjä lvskättningsformulä r

Sjä lvskättningsformulä r Sjä lvskättningsformulä r Depressionsskattning, minnesskattning och hälsoenkät. För Dig som ska få eller har fått behandling med ECT. Namn Datum Personnummer:. Inom en vecka före ECT Inom en vecka efter

Läs mer

HÖK för Röda ögon. Överenskommelse mellan Primärvården och Ögonsjukvården i Norrbotten. Primärvården

HÖK för Röda ögon. Överenskommelse mellan Primärvården och Ögonsjukvården i Norrbotten. Primärvården HÖK för Röda ögon Överenskommelse mellan Primärvården och Ögonsjukvården i Norrbotten Primärvården Primärvården handlägger tillstånd förknippade med smärta upp till lätt nivå och när måttlig till svår

Läs mer

Vad tycker du om din hemtjänst?

Vad tycker du om din hemtjänst? UEnr Hösten 2012 Vad tycker du om din hemtjänst? Alla äldre har rätt till en hemtjänst med god kvalitet. För att kunna förbättra och utveckla hemtjänsten genomför Statistiska centralbyrån (SCB) denna undersökning

Läs mer

Del 8_6 sidor_21poäng

Del 8_6 sidor_21poäng Del 8_6 sidor_21poäng Du arbetar som underläkare på akuten när sjuksköterskan Eva kommer och meddelar dig att ett larm är på väg in med ambulans. Eva ursäktar sig över larmrapporten, allt hon vet är att

Läs mer

TENTAMEN I OFTALMOLOGI HT I 1998

TENTAMEN I OFTALMOLOGI HT I 1998 TENTAMEN I OFTALMOLOGI HT I 1998 Instruktioner: Skrivningen består av 4 fall. I varje fall kommer sjukdomsbild och fakta att tillföras successivt med nya delfrågor. Besvarat ark läggs när det är klart

Läs mer

Din värdering av behandlingen av förlossningsbristningen (ca 8 veckor)

Din värdering av behandlingen av förlossningsbristningen (ca 8 veckor) Din värdering av behandlingen av förlossningsbristningen (ca 8 veckor) Enkät 8 veckor efter op bristning Personnummer:......... -... Namn... Adress... Postnummer...Ort... Mobiltelefon... E-post...... Saknas

Läs mer

OM DIN HUND FÅR ARTROS. Goda Råd från Evidensia.

OM DIN HUND FÅR ARTROS. Goda Råd från Evidensia. OM DIN HUND FÅR ARTROS. Goda Råd från Evidensia. Är din hund stel när den vaknar på morgonen? Har den en hälta som kommer och går? Är den mindre intresserad av långpromenaden? Eller har den svårt att komma

Läs mer

Du kan hjälpa patienten att förstå vad som gäller

Du kan hjälpa patienten att förstå vad som gäller Du kan hjälpa patienten att förstå vad som gäller Vårdgarantin I Sverige finns en nationell vårdgaranti. Den innebär att patienten ska erbjudas tid för besök och behandling inom de tidsgränser som anges

Läs mer

UTFORMANDE AV INFORMATION SOM SKA GE EN TRYGGARE PATIENT PÅ LUNGMOTTAGNINGEN I SKÖVDE

UTFORMANDE AV INFORMATION SOM SKA GE EN TRYGGARE PATIENT PÅ LUNGMOTTAGNINGEN I SKÖVDE UTFORMANDE AV INFORMATION SOM SKA GE EN TRYGGARE PATIENT PÅ LUNGMOTTAGNINGEN I SKÖVDE RAPPORTMALL Kvalitetsdriven verksamhetsutveckling för kontaktsjuksköterskor 15 hp Jeanette Gunnarsson Bakgrund: Beskrivning

Läs mer

Mer information: http://www.orebroll.se/uso/videoarkiv Se sidan Patientinformation

Mer information: http://www.orebroll.se/uso/videoarkiv Se sidan Patientinformation Mer information: http://www.orebroll.se/uso/videoarkiv Se sidan Patientinformation 1(7) Allmän information Ljumskbråck hos barn är praktiskt taget alltid medfödda. En av femtio pojkar föds med ljumskbråck

Läs mer

Bipacksedeln: Information till patienten. Azyter 15 mg/g, ögondroppar, lösning i endosbehållare Azitromycindihydrat

Bipacksedeln: Information till patienten. Azyter 15 mg/g, ögondroppar, lösning i endosbehållare Azitromycindihydrat Bipacksedeln: Information till patienten Läkemedelsverket 2015-06-23 Azyter 15 mg/g, ögondroppar, lösning i endosbehållare Azitromycindihydrat Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda

Läs mer

Klinisk medicin somatisk ohälsa och sjukdom Provmoment: Tentamen 1 Ladokkod: Tentamen ges för: SSK 08

Klinisk medicin somatisk ohälsa och sjukdom Provmoment: Tentamen 1 Ladokkod: Tentamen ges för: SSK 08 Klinisk medicin somatisk ohälsa och sjukdom Provmoment: Tentamen 1 Ladokkod: Tentamen ges för: SSK 08 7,5 högskolepoäng Kod: (Ifylles av student) Tentamensdatum: 12 02 24 Tid: Hjälpmedel: Inga hjälpmedel

Läs mer

Del 4_5 sidor_13 poäng

Del 4_5 sidor_13 poäng Del 4_5 sidor_13 poäng Linda är 23 år. Hon söker dig på vårdcentralen pga magbesvär. Linda arbetar som försäljare på Guldfynd. Hon feströker och tar p-piller. Ibland ibuprofen mot mensvärk. Hon är för

Läs mer

Koloskopiförberedelser med Movprep

Koloskopiförberedelser med Movprep Välkommen till Endoskopimottagningen Capio Specialisthuset, Odengatan 66 i Eslöv. Var vänlig anmäl Dig i receptionen minst 10 minuter innan Din undersökning. Detta för att vi ska kunna förbereda Dig för

Läs mer