Projektbeskrivning Skåne trampar 2008

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Projektbeskrivning Skåne trampar 2008"

Transkript

1 Projektbeskrivning Skåne trampar 1 1 (8) Projektbeskrivning Skåne trampar 2008 Bakgrund Hållbar Mobilitet Skåne, HMSkåne, startade sin verksamhet i slutet av HMSkåne är ett regionalt centrum för miljöanpassade transporter som huvudsakligen finansieras av Region Skåne, Vägverket Region Skåne och Länsstyrelsen i Skåne län. HMSkåne finansieras även av deltagaravgifter och Naturvårdsverkets Klimatinvesteringsprogram. Tillsammans med Malmö stad, Lunds kommun, Kristianstads kommun, Eslövs kommun och Vägverket Region Skåne har centrat beslutat att starta en regional kampanj/tävling för att stimulera till ökat antal arbetsresor och tjänsteresor med cykel eller cykel i kombination med kollektivtrafik, gärna på bekostnad av bilresandet. Kampanjen är en miljö- och friskvårdsaktivitet som vänder sig till anställda vid företag, regionala myndigheter, förvaltningar och kommuner. Kampanjen skall skapa en naturlig ingång för trafiksäkerhetsarbetet gentemot cyklister. Motto: Att cykla är ett smart färdsätt som ger bättre hälsa, ger god kondition, ger bättre ekonomi och är bra för miljön. Resandet i Skåne Till denna del hämtas information från Skånes resvaneundersökning när denna är färdig. Hälsoaspekter av cykling Upplevd tidsbrist är en väsentlig faktor inom den generella hinderbilden för fysisk aktivitet. behovet av förflyttning mellan hemmet och arbetet är en intressant möjlighet till fysisk motion Fysisk arbetspendling kan vara en viktig del i en strategi för att undvika fetma och på så sätt förbättra folkhälsan. Arbetsgivare som i ett projekt uppmuntrar sina anställda att aktivera sig på väg till och från jobbet kan lätt tjäna fem gånger sitt satsade kapital även om arbetsgivarens val skulle vara en fullservad årstidsanpassad leasingcykel. Mer fysisk aktivitet är den mest lönsamma förändring en soffpotatis kan göra för att förbättra sin livsstil och minska risken för att bli sjuk och dö i förtid. Minimigränsen är 30 minuter fysisk aktivitet om dagen och det är inte frågan om att bli svettig, utan bara genomvarm. En lämplig cykelsträcka är i detta avseende 3-4 kilometer. Miljöaspekter av cykling Varje cyklad kilometer istället för bil ger i genomsnitt en koldioxidbesparing på 214 g. Undviker man dessutom korta bilresor med kallstart så finns det mycket att spara i form av de luftföroreningar som släpps ut de första kilometrarna innan katalysatorn har hunnit bli varm och fungerar optimalt.

2 Projektbeskrivning Skåne trampar 1 2 (8) Minst en tredjedel av ett typiskt tjänsteföretags koldioxidutsläpp kommer från personalens resor till, från och i arbetet. 1 Trafiksäkerhet När man cyklar är det viktigt att vidta åtgärder för att cykelresan skall vara så säker som möjligt. I projektet kommer deltagarna uppmuntras att använda cykelhjälm, cykla på säkra vägar och cykelvägar samt att följa de trafikregler och säkerhetsregler som gäller. Enligt undersökning av cykelhjälmsanvändningen 2004, genomförd av VTI, så var cykelhjälmsanvändningen vid arbetsplatser i Skåne 21,3 % i Malmö, 17, 3 % i Lund, 16,5 % i Helsingborg och 11,2 procent i Kristianstad. 2 Om procent av alla cyklister använde cykelhjälm i Sverige så skulle cyklisters liv kunna räddas och 1000 cyklister skulle slippa skallskador. 3 Vinster för företaget - Friskare personal - Färre parkeringsplatser - Minskad miljöpåverkan Syfte Syftet med projektet att få de som kör bil till, från och i jobbet att byta färdsätt samt att stimulera de som redan cyklar till att cykla mer. Syftet med kampanjen är att få människor att bli mer fysiskt aktiva i vardagen och påverka resvanorna få fler att cykla mera. Tävlingsformen ska dessutom, förutom bättre hälsa och en bättre miljö, bidra till att skapa gemenskap och sammanhållning på arbetsplatsen. Positiva effekter för deltagarna är frisk luft, daglig motion, mer energi och att man ser att cykeln är ett effektivt transportmedel. Målgrupp Företag, regionala myndigheter, sjukhus, skolor och förvaltningar. Kampanjen riktar sig till denna målgrupp eftersom det på arbetsplatser sluts flest kontakter, transporter till och från arbetet är de mest kontinuerliga i vardagslivet, tävlingsmomentet stärker teamkänslan på arbetsplatsen samt för att kampanjen stärker de anställdas hälsa och företagets miljöprofil. Kampanjen riktar sig framför allt till arbetspendlare som har 5-6 kilometer till jobbet eller mindre, till dem för vilka cykeln är ett bra element i den kombinerade arbetsresan samt till dem som har möjlighet att cykla i tjänsten. 1 Handbok i konsten att sälja hållbart resande, Vägverket publikation 2007:41. 2 VTI, Sixten Nolén, Cykelhjälmsanvändning i Sverige NTF Konsument

3 Projektbeskrivning Skåne trampar 1 3 (8) Projektmål Målet med projektet är att få med 25 företag som deltar i kampanjen genom att informera och stötta sina anställa samt att minst 2000 anmäler sig till tävlingen. (Mål för 2009 är 7000 anmälda och för anmälda.) Effektmål Effektmål för projektet är 60 ton sparade koldioxidutsläpp i form av minskad bilkörning. 4 Organisation Projektägare Projektägare är HMSkåne Projektledare Projektledare från HMSkåne är Magdalena Nilsson. Detta innebär övergripande strategisk projektledning. Denna projektledare har ansvar för styrgrupps- och projektgruppsmöten. Den praktiska projektledningen sköts av Mats Persson som är Korpen Skåne/Hallands utsedda projektledare. Detta projektledarskap innebär ansvar för att tidsplanen följs och att budgeten hålls. Korpens projektledare hanterar informationsflödena, ansvarar för den uppsökande verksamheten och tillhandahåller support för tävlingsdeltagarna. Korpens projektledare rapporterar löpande till HMSkånes projektledare. Den sista i varje månad görs en statusrapportering av projektet gällande etappmål, ekonomi och tidsredovisning. Styrgrupp Styrgruppen består av representanter från HMSkåne, Vägverket Region Skåne och Region Skåne. Styrgruppen tar beslut om projektets fortsättning inför Styrgruppen har 2 möten under Referensgrupp I referensgruppen ingår personer från Hållbar Mobilitet Skåne, Vägverket Region Skåne, Malmö stad, Lunds kommun, Kristianstads kommun, Trelleborgs kommun, Eslövs kommun, NTF Skåne och Korpen Skåne/Halland. Övriga kommuner som väljer att ansluta sig som samarbetsparter i kampanjen har möjlighet att vara med i referensgruppen om så önskas. 4 Effektmålet bygger på att 13 procent av dem som deltar i tävlingen aldrig tog cykeln innan kampanjen och 30 procent tog bilen 1-3 dagar i veckan. Vi räknar med en genomsnittlig sträcka på 8,5 km per dag och 214 g besparad CO2 per cykelkilometer. De övriga deltagarna räknar vi byter ut bilen vid 5 tillfällen under perioderna mot cykel.

4 Projektbeskrivning Skåne trampar 1 4 (8) Projektgrupp Projektgruppen består av Mats Persson, Korpen Skåne/Halland och Magdalena Nilsson, HMSkåne. Samarbetspartners Samarbetsparter bakom projektet är Hållbar Mobilitet Skåne, Vägverket Region Skåne, Region Skåne, Malmö stad, Lunds kommun, Kristianstads kommun, Eslövs kommun, Trelleborgs kommun och Vellinge kommun. Det är öppet för fler samarbetsparter att ansluta sig till projektet enligt beslut som fattas av projektgruppen. Tävlingen Skåne trampar är en motions- och resvanetävling där arbetsplatser och avdelningar tävlar mot varandra. Cykeln får kombineras med andra färdmedel, dvs vara en del av transporten. Tävlingen pågår under två perioder 28 april-8 juni och 25 augusti-5 oktober. Till tävlingen anmäler sig lag med 4-15 personer. Det är lagledaren som värvar medlemmar till laget. Under tävlingsperioderna registrerar deltagarna på hemsidan hur mycket de cyklar fördelat på arbetsresor, tjänsteresor och fritidsresor. Deltagarna registrerar också insparade bilkilometrar. (Här inkluderas kollektivtrafik om det är en kombinerad resa.). När de två tävlingsperioderna är slut så kommer vinnarna att utses. De lag vars alla medlemmar har registrerat arbetsresor minst 10 dagar i en tävlingsperiod får en lottsedel. Har laget presterat samma under båda tävlingsperioderna så får laget två lottsedlar. Vinnare kommer sedan att dras bland lottsedlarna. Följande vinnare kommer att lottas fram: - 1:a-3:e pris lagtävling dragning på lottsedlar - 1:a-10:e pris individuell lottning på startnummer Följande vinnare utses på prestation: - Det lag som registrerat arbetsresor flest dagar per person om flera lag har samma resultat så vinner det lag som cyklat längs i snitt per person. - Den person som sparat mest CO 2 under tävlingsperioderna När deltagarna anmäler sig till tävlingen kan de välja mellan två startpaket ett grundpaket och ett utökat paket. Startavgiften är beroende av vilket startpaket deltagarna väljer.

5 Projektbeskrivning Skåne trampar 1 5 (8) Informationsmaterial Till kampanjen skall följande informationsmaterial tas fram - Broschyr - Fickis (liten almanacka där deltagarna kan skriva in hur mycket de cyklar) - Stortavleannons - Tidningsannons - Hemsida Hemsida Kampanjen har en egen hemsida, Denna hemsida kan även nås via adresserna och Hemsidan skall innehålla följande: - Fakta om själva tävlingen - En portal där deltagarna anmäler sig - Partners bakom kampanjen - Information om nyttan med att cykla - Trafiksäkerhetsinformation - Information om var man kan få tag på cykelkartor - Tips och idéer hur företagen kan arbeta internt med kampanjen och hur man i laget kan arbeta för att uppmuntra varandra - Kontaktuppgifter - Erbjudanden På hemsidan kan deltagarna även följa tävlingsresultaten; hur man individuellt förhåller sig till andra, hur laget förhåller sig till andra lag, hur företaget förhåller sig till andra företag och hur kommuner förhåller sig till varandra. Antal cyklade kilometrar kopplas till hur mycket koldioxidutsläpp som sparas genom att man cyklar samt hur mycket choklad som cyklingen motsvarar i energiförbrukning. Prisbord och erbjudanden Ett prisbord tas fram av Korpens projektledare. Detta prisbord skall godkännas av projektgruppen. Prisbordet skall innehålla följande priser: 1:a-3:e pris lotteritävling lag 1:a-10:e pris lotteritävling individuellt 1:a-3:e pris det lag som cyklat mest kontinuerligt till och från arbetet Till kampanjen skall olika erbjudanden tas fram. Detta kan vara erbjudanden i form av rabatt hos lokala cykelhandlare, rabatt på cykelhjälmar, rabatt på cykelreperation m.m. Kampanjen skall också ta fram några profilproduketer som deltagarna kan köpa alternativt vinna.

6 Projektbeskrivning Skåne trampar 1 6 (8) Kommunikationsplan Projektets främsta kommunikationskanal är hemsidan. På hemsidan finns all information gällande tävlingen, partners, trafiksäkerhet och själva kampanjen. Projektet kommuniceras via annonser i tidningar. Projektet arbetar också aktivt för att uppmärksammas i media; radio, press och tv. Ett utskick görs till företag i de kommuner som är samarbetsparter i projektet. Detta utskick följs i några fall upp med telefonkontakt och eventuellt företagsbesök. Aktivt arbete görs också för att få med skånska kommuner som arbetsplats, olika förvaltningar inom Region Skåne, Vägverket Region Skåne, Länsstyrelsen i Skåne län och Banverket. Kontakter tas med företag för att få in sponsorpengar till projektet. Ett mål är att få in några stora sponsorer som stöd för projektets fortsättning 2009, men också till prisbordet Kampanjen kommuniceras internt på deltagande kommuner och Region Skåne. Broschyrer kan förslagsvis skickas ut med internposten. En plan skall tas fram för hur projektet skall arbeta för att få bilister att delta i tävlingen. Resurser Personresurser Projektledare från Korpen arbetar halvtid med projektet under tiden1 jan-31 dec HMSkåne arbetar 370 timmar med projektet under Styrgrupp och referensgrupp deltar på styrgrupps- respektive referensgruppsmöten. Finansiella resurser Initialt kommer kampanjen att finansieras av samarbetsparterna, men målet är att kampanjen skall bli en årligt återkommande kampanj som bär sina egna kostnader i form av startavgifterna. Del av startavgifterna för år 1 (2008) används år 2 (2009) för att marknadsföra kampanjen och detta finansieringssätt fortsätter sedan år efter år. De som anmäler sig att delta i tävlingen betalar en startavgift om 120 kr för grundstartavgiften. De som väljer det utökade startpaketet som också innehåller reflexväst och cykeldator betalar en högre avgift. Projektet finansieras enligt nedan. Viss del av startavgifterna kommer att gå till föertagskontakter och sponsorbearbetning.

7 Projektbeskrivning Skåne trampar 1 7 (8) Finansiering HMSkåne mantimmar Vägverket Region Skåne Region Skåne Malmö stad samt 12 kr per utskick Kristianstads kommun samt 12 kr per utskick Lunds kommun samt 12 kr per utskick Eslövs kommun samt 12 kr per utskick Trelleborgs kommun samt 12 kr per utskick Vellinge kommun samt 12 kr per utskick Hässleholms kommun samt 12 kr per utskick Burlövs kommun samt 12 kr per utskick Total finansiering Det är öppet för alla skånska kommuner att delta i projektet. Kostnaden beror på hur stor kommunen är och på hur många man når i masskommunikationen Tidplan januari namn beslutat för kampanjen 3 mars samarbetsavtal undertecknat 5 mars projektbeskrivning undertecknad 10 mars hemsida klar för registrering 14 mars informationspaket, erbjudanden och startpaket klara 1 april prisbord klart 14 april erbjudanden klara 16 mars annons i utvalda tidningar 17 mars utskick till företag 28 april-8 juni tävlingsperiod 1 25 augusti-5 oktober tävlingsperiod 2 20 oktober vinnare utses 21 november utvärdering och rapport klart 28 november beslut om fortsättning 2009 tas Löpande under hela projektet pågår företagskontakter och sponsorbearbetning.

8 Projektbeskrivning Skåne trampar 1 8 (8) Utvärdering Projektet utvärderas enligt SUMO (System för utvärdering av mobility mananagement-projekt.) Nivå Bakgrund Y Yttre faktorer P Personrelaterade faktorer Målsättning Tjänster A Nyttiga Prestationer Hemsida Annonsering: Sydsvenska Dagbladet, Skånska Dagbladet, Kristianstadbladet, Trelleborgs Allehanda Annonsering stortavlor - Lund Företagsbearbetning B Kännedom om tjänst 100 företag i Skåne har uppmärksammat kampanjen C Användningsgrad av tjänst 90 procent av de som anmält sig till tävlingen registrerar sina cykeldagar 80 procent av de som anmält sig cyklar minst 10 dagar per period D Nöjdhet med tjänst 80 procent av de som deltagit är nöjda med tävlingsformen Erbjudande E Acceptans av erbjudande 2000 personer registrerar sig som deltagare i tävlingen 25 företag deltar i kampanjen F Experimentellt individuellt resbeteende 25 procent av de som deltar har tidigare kört bil till och från jobbet G Nöjdhet med erbjudande 80 procent av de som deltagit tycker att cykeln är ett bra färdmedel Effekter H Permanent individuellt resbeteende 50 procent av bilisterna som deltagit i kampanjen cyklar även utanför kampanjtiden 40 procent av de som tidigare cyklade anger att de även efter kampanjen cyklar mer I Systemeffekt Minskade emissioner och utsläpp av växthusgaser till följd av ökat cyklande, 60 ton CO2 Uppföljning Kampanj 2009 Utvärdering Enkätundersökning företagskontakter Enkätundersökning deltagare Rapport

16 nationella miljökvalitetsmål status Skåne

16 nationella miljökvalitetsmål status Skåne 16 nationella miljökvalitetsmål status Skåne Begränsad klimatpåverkan Frisk luft Bara naturlig försurning Giftfri miljö Skyddande ozonskikt Säker strålmiljö Ingen övergödning Levande sjöar och vattendrag

Läs mer

Sedan starten år 2000 har över 50 000 personer deltagit i Cykelutmaningen! Femton år sedan starten är Cykelutmaningen mer aktuellt än någonsin!

Sedan starten år 2000 har över 50 000 personer deltagit i Cykelutmaningen! Femton år sedan starten är Cykelutmaningen mer aktuellt än någonsin! Cykelutmaningen är ett verktyg för er som vill uppnå era miljöoch friskvårdsmål. En rolig lagtävling där deltagarna samlar poäng till laget genom att gå, cykla och åka kollektivt till och från jobbet.

Läs mer

Minnesanteckningar från HMSkånes deltagarträff onsdagen den 17 oktober 2007

Minnesanteckningar från HMSkånes deltagarträff onsdagen den 17 oktober 2007 Minnesanteckningar från HMSkånes deltagarträff onsdagen den 17 oktober 2007 Kan de kan vi? Välkomna Britt Carlsson-Green, HMSkåne Efter en ekologisk frukostbuffé hälsar Britt Carlsson-Green, projektsamordnare

Läs mer

Verksamhetsplan 2008 Hållbar Mobilitet Skåne

Verksamhetsplan 2008 Hållbar Mobilitet Skåne Verksamhetsplan 2008 Hållbar Mobilitet Skåne Bakgrund Transporter är en viktig del i Skånes utveckling. Samverkan för att skapa hållbara transportlösningar är ett prioriterat arbetsområde i regionen. Skåne

Läs mer

Per Hansson projektledare

Per Hansson projektledare Cyklister - en grupp att räkna med 9:00 Inledning Ulf Agermark, Växjö kommun 9:15 Bra cykelparkering bidra till ökat cyklande Pelle Envall, TUB Trafikutredningsbyrån 10:15 Fika 10:30 Cyklisternas betydelse

Läs mer

En hälso- och miljöaktivitet för arbetsplatser

En hälso- och miljöaktivitet för arbetsplatser En hälso- och miljöaktivitet för arbetsplatser Cykelutmaningen är en rolig lagtävling som uppmuntrar fler att använda arbetsrelaterade resor till regelbunden vardagsmotion, och samtidigt göra en insats

Läs mer

SUMO: Pedal for Medal Av: Emma Ödling

SUMO: Pedal for Medal Av: Emma Ödling SUMO: Pedal for Medal Av: Emma Ödling Övergripande syfte Att arbetspendlare som normalt tar bilen till arbetet börjar cykla mer. Stimulera de som redan cyklar att cykla mer. Få de som cyklar till jobbet

Läs mer

Det vinnande Skånelaget Kävlinge HK F99. Utvärdering av Klimatmatchen 2013 i Skåne. November 2013, Jonas Hedlund, Hållbar Mobilitet Skåne

Det vinnande Skånelaget Kävlinge HK F99. Utvärdering av Klimatmatchen 2013 i Skåne. November 2013, Jonas Hedlund, Hållbar Mobilitet Skåne Det vinnande Skånelaget Kävlinge HK F99 Utvärdering av Klimatmatchen 203 i Skåne November 203, Jonas Hedlund, Hållbar Mobilitet Skåne Bakgrund Idrotten är Sveriges största folkrörelse och resorna till

Läs mer

Be Green Umeå Umeå Kommun, 901 84 Umeå Besöksadress: Vasagatan 8, Umeå www.begreenumea.se

Be Green Umeå Umeå Kommun, 901 84 Umeå Besöksadress: Vasagatan 8, Umeå www.begreenumea.se Be Green Umeå Umeå Kommun, 901 84 Umeå Besöksadress: Vasagatan 8, Umeå www.begreenumea.se SUMO: Pedal for medal 2012 Övergripande syfte Att arbetspendlare som normalt tar bilen till arbetet börjar cykla

Läs mer

Arrangeras av Korpen Skåne/Halland på uppdrag av Hållbar Mobilitet Skåne www.trampar.se

Arrangeras av Korpen Skåne/Halland på uppdrag av Hållbar Mobilitet Skåne www.trampar.se Skånetrampar handlar om att cykla - till och från jobbet, i tjänsten men även på fritiden, att bli mer fysiskt aktiv, förbättra konditionen, må lite bättre och samtidigt åstadkomma positiva effekter på

Läs mer

Den roliga motionsoch miljöaktiviteten! Alla kan vara med! Det är aldrig för sent att anmäla sig! Startgåva till de 10 000 först anmälda!

Den roliga motionsoch miljöaktiviteten! Alla kan vara med! Det är aldrig för sent att anmäla sig! Startgåva till de 10 000 först anmälda! Den roliga motionsoch miljöaktiviteten! Alla kan vara med! Det är aldrig för sent att anmäla sig! Startgåva till de 10 000 först anmälda! Fyra fristående tävlingsperioder! En avgift för hela året! VGR

Läs mer

En miljö- och trafiksäkerhetssatsning i din kommun

En miljö- och trafiksäkerhetssatsning i din kommun En miljö- och trafiksäkerhetssatsning i din kommun MöTs inriktning Arbetet bedrivs i nära samarbete mellan Vägverket och kommunerna och ska involvera kommuninvånarna. Nyckelord i projektet är samordningsvinster,

Läs mer

Vänlig väg till skolan

Vänlig väg till skolan Vänlig väg till skolan Jag har 261 steg till skolan och jag gillar att gå. Christopher, Risebergaskolan, Malmö Att gå eller cykla till skolan gör barnen piggare, friskare och minskar biltrafiken. Det sparar

Läs mer

Utvärdering av Klimatmatchen 2014 i Skåne

Utvärdering av Klimatmatchen 2014 i Skåne Gif Nike F-02/03 (Lomma) delad förstaplats Klimatmatchen Sverige 2014 och vinnare Skåne Utvärdering av Klimatmatchen 2014 i Skåne Martin Lundgren, Skåneidrotten Bakgrund Idrotten är Sveriges största folkrörelse

Läs mer

Åtgärd 6. Mobilitetskontor i Halmstad

Åtgärd 6. Mobilitetskontor i Halmstad Åtgärd 6. Mobilitetskontor i Halmstad Sammanfattning Ett mobilitetskontor i Halmstad ska stimulera till klimatsmartare resval och på så sätt minska koldioxidutsläppen från transporterna. Halmstadsborna

Läs mer

Rapport från Hälsotrampare Kronoberg 2012. Av Jörgen Gustavsson, Lena Bååt och Pär Wallin

Rapport från Hälsotrampare Kronoberg 2012. Av Jörgen Gustavsson, Lena Bååt och Pär Wallin Rapport från Hälsotrampare Kronoberg 2012 Av Jörgen Gustavsson, Lena Bååt och Pär Wallin 1 Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 Inledning... 4 Syfte med projektet... 4 Beskrivning av genomförandet...

Läs mer

Resvaneundersökning Göteborgs Universitet Gemensam Förvaltning

Resvaneundersökning Göteborgs Universitet Gemensam Förvaltning Resvaneundersökning Göteborgs Universitet Gemensam Förvaltning Resultat av enkät genomförd 2 27 oktober 2006 Kortversion Göteborg 2006-11-20 Göteborgs Stad Trafikkontoret Resvaneundersökning Göteborgs

Läs mer

I KRONOBERG OCH KALMAR LÄN

I KRONOBERG OCH KALMAR LÄN FÖRSLAG på överenskommelse. Företagen får vara med och välja om de vill genomföra alla eller bara vissa delar av projektet. Överenskommelse mellan: Energikontor Sydost och NN-företag för projektet PROJEKTBESKRIVNING

Läs mer

Attityd: Att bilister i Umeå ska fundera och reflektera kring sitt bilresande.

Attityd: Att bilister i Umeå ska fundera och reflektera kring sitt bilresande. Rapport Sammanfattning What s your löjligaste bilresa kampanjen är en utveckling och anpassning av kampanjen Inga Löjliga bilresor. Inga löjliga bilresor är en masskommunikativ kampanj med syfte att minska

Läs mer

Vinns av det lag som samlat flest resepoäng genom att gå, cykla, samåka eller resa kollektivt.

Vinns av det lag som samlat flest resepoäng genom att gå, cykla, samåka eller resa kollektivt. Klimatmatchen 2014 Priser - detta kan man vinna Nationella priser Alla lag/grupper är med och tävlar om följande nationella priser: Resetävlingen Vinns av det lag som samlat flest resepoäng genom att gå,

Läs mer

Trafikens problem. Företag i Smart Trafikant. Smart Trafikant Arbetsplats. Regionalt Mobilitetskontor

Trafikens problem. Företag i Smart Trafikant. Smart Trafikant Arbetsplats. Regionalt Mobilitetskontor Per Hansson Maria Håkansson Hannele Johansson Transporter & Bränslen Regionalt Mobilitetskontor 2005 2008 2008 2012 arbetar med information, rådgivning och utbildning kring miljöanpassade transporter för

Läs mer

KLIMAT INGEN KAN GÖRA ALLT MEN ALLA KAN GÖRA NÅGOT! Transporterna släpper ut allt mer!

KLIMAT INGEN KAN GÖRA ALLT MEN ALLA KAN GÖRA NÅGOT! Transporterna släpper ut allt mer! vardag KLIMAT INGEN KAN GÖRA ALLT MEN ALLA KAN GÖRA NÅGOT! Transporterna släpper ut allt mer! Vi reser idag mer och mer och ofta längre och längre. Redan för 40 år sedan var vägtrafiken det dominerande

Läs mer

Region Skåne. Cykel RVU2013. Slutrapport. Malmö

Region Skåne. Cykel RVU2013. Slutrapport. Malmö Region Skåne Slutrapport Malmö 2014-09-15 Datum 2014-09-15 Uppdragsnummer Utgåva/Status Slutrapport Johan Svensson Johanna Sandström Anna-Karin Ekman Uppdragsledare Handläggare Granskare Ramböll Sverige

Läs mer

Res lönsamt. Med kunskap om alternativa kommunikationer kan företag och individer förändra invanda resmönster och nå ett mer hållbart resande.

Res lönsamt. Med kunskap om alternativa kommunikationer kan företag och individer förändra invanda resmönster och nå ett mer hållbart resande. Res lönsamt Tjäna tid, pengar och hälsa Hållbara resor är lönsamma resor. Lönsamt för alla; samhälle, företag, organisationer och privatpersoner. Färre och snabbare arbetsresor, minskat behov av parkeringsplatser

Läs mer

Skånetrafiken - det självklara valet för dig som reser i Skåne

Skånetrafiken - det självklara valet för dig som reser i Skåne Skånetrafiken - det självklara valet för dig som reser i Skåne Ingemar Bryman, Utvecklingsstrateg, Mejl: ingemar.bryman@skanetrafiken.se Tel: 0451-288 571 Från vision till verklighet om resvanor idag och

Läs mer

Koncernkontoret Enheten för samhällsplanering

Koncernkontoret Enheten för samhällsplanering Koncernkontoret Enheten för samhällsplanering Jonas Hedlund Strateg hållbart resande 044 309 32 89 Jonas.hedlund@skane.se PM Datum 2018-11-01 Version 1 Dnr 1802095 1 (5) Hållbar Mobilitet Skåne - återrapportering

Läs mer

2. Är bilen du har tillgång till en miljöbil (enligt Skatteverkets definition)? (ja/nej/kan ej svara)

2. Är bilen du har tillgång till en miljöbil (enligt Skatteverkets definition)? (ja/nej/kan ej svara) Webbenkät resvanor Frågor som alla svarar på är numrerade. Större delen av frågorna är följdfrågor som ställs utifrån hur man har svarat på de numrerade frågorna. Gulmarkerat är särskilt intressant för

Läs mer

Resvaneundersökning Sahlgrenska Akademin KORTVERSION. Resultat av enkät genomförd 7 21 juni 2007. Göteborg 2007-09-11 Göteborgs Stad Trafikkontoret

Resvaneundersökning Sahlgrenska Akademin KORTVERSION. Resultat av enkät genomförd 7 21 juni 2007. Göteborg 2007-09-11 Göteborgs Stad Trafikkontoret Resvaneundersökning Sahlgrenska Akademin Resultat av enkät genomförd 7 21 juni 2007 KORTVERSION Göteborg 2007-09-11 Göteborgs Stad Trafikkontoret Resvaneundersökning Sahlgrenska Akademin Sida 2 (6) Bakgrund

Läs mer

Arbetspendlare på cykel

Arbetspendlare på cykel Arbetspendlare på cykel Observationsstudie av cykelhjälmsanvändning Håkan Ter-Borch RAP. 3 juni 2007 Innehållsförteckning ARBETSPENDLARE PÅ CYKEL...4 BAKGRUND...4 GENOMFÖRANDE...4 PLATSER...4 RESULTAT...4

Läs mer

Resa i tjänsten. Här är snabbversionen av Eslövs kommuns riktlinjer för resor i tjänsten.

Resa i tjänsten. Här är snabbversionen av Eslövs kommuns riktlinjer för resor i tjänsten. Resa i tjänsten Här är snabbversionen av Eslövs kommuns riktlinjer för resor i tjänsten. Kräver ditt möte att du reser? Kan ni istället använda Skype? Skype finns installerat på alla datorer. Testa chattfunktionen

Läs mer

Bästa cykelstället. jonkoping.se

Bästa cykelstället. jonkoping.se Bästa cykelstället. jonkoping.se Bästa cykelstället. Vilken arbetsplats är bäst att ta cykeln till och från? Vi tror att om det är enkelt att ta cykeln, då kommer fler att cykla. Därför vill vi premiera

Läs mer

Hela Dalarna Cyklar utmaningen

Hela Dalarna Cyklar utmaningen Projektredovisning till Trafikverket Hela Dalarna Cyklar utmaningen Syfte Syftet med Hela Dalarna Cyklars cykelutmaning är att locka fler att cykla mer - för hälsa, miljö och plånbok. Att genom samverkan

Läs mer

Uppföljning På egna ben

Uppföljning På egna ben Uppföljning På egna ben 2013 Sammanfattning statistik över deltagande 10 kommuner (11) 4 555 elever (5 200) 192 anmälda klasser (216) 131 500 km (156 322) 23,4 ton koldioxid (26,6) Svarslogg 192 anmälda

Läs mer

Sthlm Eltramp Maj Kontaktperson: Sara Nilsson

Sthlm Eltramp Maj Kontaktperson: Sara Nilsson Sthlm Eltramp Maj 2018 Kontaktperson: Sara Nilsson 3 (15) Sammanfattning Under våren 2018 genomförde Klimatsmarta stockholmare Sthlm Eltramp en kampanj med syfte att uppmuntra hållbart resande. Tio vanebilister

Läs mer

Cykelutmaningen ett rullande miljö- & hälsoprojekt

Cykelutmaningen ett rullande miljö- & hälsoprojekt Cykelutmaningen ett rullande miljö- & hälsoprojekt Inledning Cykelutmaningen är en friskvårds- samt en miljösatsning för anställda i Västra Götaland med syfte att sätta cykeln i fokus som transportmedel

Läs mer

Transportforum 10-11 Januari 2007 Linköping

Transportforum 10-11 Januari 2007 Linköping Transportforum 10-11 Januari 2007 Linköping En vanlig vardag cyklar ungefär 3100 personer över Göta Älvbron i Göteborg. Tänk dig att de skulle ta var sin bil istället. Bilköerna skulle förlängas med drygt

Läs mer

Stockholms cykeldag 8/6 2006

Stockholms cykeldag 8/6 2006 Stockholms cykeldag 8/6 2006 En dag tillägnad Stockholms cyklister RAPPORT 2 Augusti 2006 Innehållsförteckning BAKGRUND...5 STOCKHOLMS CYKELDAG DEN 8 JUNI 2006...6 SYFTE...6 TIDIGARE ÅR...6 MARKNADSFÖRING

Läs mer

Förslag på effektivitetsstödjande åtgärder med fokus på Mobility Management åtgärder

Förslag på effektivitetsstödjande åtgärder med fokus på Mobility Management åtgärder Rapport 7214, 2011 Trafik och väg Institutionen för Teknik och samhälle LTH, Lunds Universitet Förslag på effektivitetsstödjande åtgärder med fokus på Mobility Management åtgärder Lena Winslott Hiselius

Läs mer

Sammanfattande beskrivning

Sammanfattande beskrivning Projektnamn: Hållbart resande i Örebroregionen Programområde: Östra Mellansverige Ärende ID: 20201162 Sammanfattande beskrivning Det övergripande målet för projektet är att andelen hållbara persontransporter

Läs mer

Projektbeskrivning Hållbart resande

Projektbeskrivning Hållbart resande Projektbeskrivning Hållbart resande Vår referens / tel.nr e-post Datum 2009-04-01 1. Problembeskrivning En stor del av klimatförändringarna har en koppling till bl.a. transporter. Det finns ett behov att

Läs mer

Cykelkommunen Lund

Cykelkommunen Lund Cykelkommunen Lund 2002-2004 Cykeltäta Lund satsar ännu mer Lund är Sveriges cykeltätaste kommun och den kommun i landet som har högst andel gående och cyklande vid korta resor. Cykelkommunen är en del

Läs mer

Strategi och handlingsplan för cykeltrafik

Strategi och handlingsplan för cykeltrafik CYKELSTRATEGI 1(8) 2001-03-21 Strategi och handlingsplan för cykeltrafik Godkänd av kommunstyrelsen 01-03-21 Vision I Kristianstad kommun är cykeln det naturliga transportmedlet att använda vid korta resor

Läs mer

Göteborgs Stads riktlinjer för resepolicies

Göteborgs Stads riktlinjer för resepolicies Göteborgs Stads riktlinjer för resepolicies OMSLAGSFOTO:DIGITALSTUDION Göteborgs Stads riktlinjer för resepolicies Stadens nämnder och bolag skall upprätta riktlinjer för resande omfattande såväl resande

Läs mer

Resvaneundersökning bland studenter vid Göteborgs Universitet Utbildningsvetenskap

Resvaneundersökning bland studenter vid Göteborgs Universitet Utbildningsvetenskap Resvaneundersökning bland studenter vid Göteborgs Universitet Utbildningsvetenskap KORTVERSION Resultat av enkät genomförd 1-15 juni 27 Göteborg 27-9-27 Göteborgs Stad Trafikkontoret Resvaneundersökning

Läs mer

Cykel i Jönköpings kommun. Olle Gustafsson Projektledare i hållbart resande

Cykel i Jönköpings kommun. Olle Gustafsson Projektledare i hållbart resande Cykel i Jönköpings kommun Olle Gustafsson Projektledare i hållbart resande Utmaningar för cykel i Jönköping Stor höjdskillnad Barriärer Utsträckt i olika riktningar E4 0 m RVU 2014: 67 % bilresor 10 %

Läs mer

Hur långt har Umeåborna till jobbet? Utredningar och rapporter från Övergripande planering nr 11 2015

Hur långt har Umeåborna till jobbet? Utredningar och rapporter från Övergripande planering nr 11 2015 Hur långt har Umeåborna till jobbet? Utredningar och rapporter från Övergripande planering nr 11 215 www.umea.se/kommun Innehållsförteckning Sammanfattning 3 Inledning 3 Syfte 3 Metod 4 Val av färdmedel

Läs mer

... och tio goda råd på vägen

... och tio goda råd på vägen Tre bra skäl att se över företagets resor... Stärkt varumärke och miljöprofil Friskare och nöjdare personal Lägre kostnader... och tio goda råd på vägen Tre bra skäl att se över företagets resor Det lönar

Läs mer

SLUTRAPPORT RESVANEUNDERSÖKNING 2017

SLUTRAPPORT RESVANEUNDERSÖKNING 2017 SLUTRAPPORT RESVANEUNDERSÖKNING 2017 Resvaneundersökning för anställda i Eslövs kommun, frågorna gäller resor till, från och i arbetet. Resultatet ligger till grund för kommunens fortsatta arbete med resor

Läs mer

Att cykla. till, i och från jobbet. Varför ska arbetsgivaren bry sig om hur de anställda färdas till och från jobbet?

Att cykla. till, i och från jobbet. Varför ska arbetsgivaren bry sig om hur de anställda färdas till och från jobbet? A R B E T S G I V A R T I P S Varför ska arbetsgivaren bry sig om hur de anställda färdas till och från jobbet? Vad vinner arbetsgivaren på att verka för att fler anställda cyklar till och från arbetsplatsen?

Läs mer

Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG. Energiplanen - information 182 KS/2018:101

Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG. Energiplanen - information 182 KS/2018:101 Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Arbetsutskott 2018-11-19 1 (1) Sida 182 KS/2018:101 Energiplanen - information Bakgrund Vid kommunstyrelsen sammanträde 93/2018-05-02 beslutades att godkänna

Läs mer

MAXSUMO. Aktivitet: Testresenär Röbäck/Böleäng 2011. Av: Ida Lundström

MAXSUMO. Aktivitet: Testresenär Röbäck/Böleäng 2011. Av: Ida Lundström MAXSUMO Aktivitet: Testresenär Röbäck/Böleäng 2011 Av: Ida Lundström Övergripande syfte Aktiviteten går ut på att få vanebilister att bryta sin vana (köra bil) och istället ta buss till och från arbetet.

Läs mer

Nyhetsbrev. HMSkåne. HMSkåne, nr 4, december 2008. Seminairum: På väg mot hållbara transporter. www.hmskane.se

Nyhetsbrev. HMSkåne. HMSkåne, nr 4, december 2008. Seminairum: På väg mot hållbara transporter. www.hmskane.se Nyhetsbrev HMSkåne, nr 4, december 2008 HMSkåne På Bali pågår FN:s klimattoppmöte och här i Skåne verkar hösten nu äntligen gå mot vinter. På Helix, som huset heter vi har vårt sekretariat, sitter vi och

Läs mer

värm upp på vägen föräldrainformation om smartare resor till och från träningen1

värm upp på vägen föräldrainformation om smartare resor till och från träningen1 värm upp på vägen föräldrainformation om smartare resor till och från träningen1 Alla vinner på smartare idrottsresor kontakt Katarina Bååth, katarina.baath@regionorebro.se Energikontoret Regionförbundet

Läs mer

Vintertramparna 2013/2014

Vintertramparna 2013/2014 Projektrapport av Grön Trafik: Vintertramparna 2013/2014 Med stöd från Länsstyrelsen i Jämtlands läns klimatmiljon för ett Fossilfritt Jämtland 2013 Projektperiod: 2013-11-15 2014-04-30 Sammanfattning

Läs mer

Strategisk analys av pendlings- och tjänsteresor avseende klimat, ekonomi och hälsa vid Ånge kommun

Strategisk analys av pendlings- och tjänsteresor avseende klimat, ekonomi och hälsa vid Ånge kommun Strategisk analys av pendlings- och tjänsteresor avseende klimat, ekonomi och hälsa vid Ånge kommun www.cero.nu Uppdrag: Strategisk klimatanalys av resvanor och tjänsteresor Beställare: Malin Leifsson,

Läs mer

Resvaneundersökning Göteborgs Universitet - Gemensam förvaltning

Resvaneundersökning Göteborgs Universitet - Gemensam förvaltning Resvaneundersökning Göteborgs Universitet - Gemensam förvaltning Resultat av enkät genomförd 2 27 oktober 2006 Göteborg 2006-11-20 Göteborgs Stad Trafikkontoret Resvaneundersökning Göteborgs Universitet

Läs mer

Detta är REMM. Möjliga miljardbesparingar Kraftigt minskade koldioxidutsläpp Stora ytterligare samhällsvinster. Resfria möten i myndigheter REMM

Detta är REMM. Möjliga miljardbesparingar Kraftigt minskade koldioxidutsläpp Stora ytterligare samhällsvinster. Resfria möten i myndigheter REMM Resfria möten i myndigheter REMM Detta är REMM PM januari 2018 Möjliga miljardbesparingar Kraftigt minskade koldioxidutsläpp Stora ytterligare samhällsvinster Inledning Resfria möten, eller digitala möten,

Läs mer

Verksamhetsrapport Miløre Centre 2004

Verksamhetsrapport Miløre Centre 2004 Verksamhetsrapport Miløre Centre 2004 2 (7) Verksamhetsrapport Miløre Centre 2004 Inledning Miløre Centre har avslutat sitt fjärde verksamhetsår. Arbetet under året har inneburit ett upprätthållande och

Läs mer

Veckans Lag SYDOSTTRAMPAR 2014

Veckans Lag SYDOSTTRAMPAR 2014 Veckans Lag SYDOSTTRAMPAR 2014 För att uppmuntra och uppmärksamma lagens prestationer utses varje vecka Veckans lag. Första veckan vinner det lag som i genomsnitt har cyklat mest i kategorin arbetsresor.

Läs mer

Cykling och gående vid större vägar

Cykling och gående vid större vägar Cykling och gående vid större vägar Delrapport 2 Analys av RES och TSU92- för att belysa nuvarande cykel- och gångresor Slutversion Linköping 2011-01-07 Cykling och gående vid större vägar Delrapport2:

Läs mer

Att utvärdera MM-projekt

Att utvärdera MM-projekt Att utvärdera MM-projekt Pernilla Hyllenius Mattisson Trivector Traffic AB Steg 2 Åtgärder som ger effektivare utnyttjande av befintligt vägnät och fordon PLANERINGSPROCESSEN Steg 1 Åtgärder som kan påverka

Läs mer

Tjänsteärende 2009-12-08 Inrätta lånecykelsystem i Södertälje, remiss om motion av centerpartiets fullmäktigegrupp

Tjänsteärende 2009-12-08 Inrätta lånecykelsystem i Södertälje, remiss om motion av centerpartiets fullmäktigegrupp 1 (4) 2009-12-08 Tjänsteskrivelse Dnr Skriv här Kontor Miljökontoret/ Miljöstrategen Handläggare Ebba Jordelius 08-523 043 65 Ebba.jordelius@sodertalje.se Miljönämnden Inrätta lånecykelsystem i Södertälje

Läs mer

Aktivitetsbeskrivning Trafikantveckan 2012 i Karlskrona

Aktivitetsbeskrivning Trafikantveckan 2012 i Karlskrona Aktivitetsbeskrivning Trafikantveckan 2012 i Karlskrona AKTIVITETENS NAMN Namn på aktiviteten/projektet: Trafikantveckan 2012 KONTAKTPERSON Ansvarig kontaktperson Sven-Olof Petersson Organisationstillhörighet

Läs mer

Kickstarta. det nya året! STARTSKOTTET! Vi aktiverar Sverige. utmana dina kollegor på en steg- och aktivitetstävling

Kickstarta. det nya året! STARTSKOTTET! Vi aktiverar Sverige. utmana dina kollegor på en steg- och aktivitetstävling Vi aktiverar Sverige Denna bilaga är en annons från tappa.se Kickstarta det nya året! utmana dina kollegor på en steg- och aktivitetstävling STARTSKOTTET! Tävlingsperiod: 6 februari - 27 mars Häng med!

Läs mer

Arbetsgivarinformation: Trafikkontorets webbaserade resvaneundersökning. Vad det är. Om enkäten och genomförandet

Arbetsgivarinformation: Trafikkontorets webbaserade resvaneundersökning. Vad det är. Om enkäten och genomförandet Arbetsgivarinformation: Trafikkontorets webbaserade resvaneundersökning Vad det är Arbetsgivare som ser över hur medarbetarna reser till, från och i arbetet har mycket att vinna i form av lägre resekostnader,

Läs mer

Hållbar Mobilitet Skåne /Länsstyrelsen i Skåne

Hållbar Mobilitet Skåne /Länsstyrelsen i Skåne Hållbar Mobilitet Skåne /Länsstyrelsen i Skåne 16 april 2008 Hässleholm Ninnie Gustafsson Hållbart resande i Samhällsplaneringen www.huddinge.se/hrisamhallsplaneringen Hållbart Resande i Samhällsplaneringen

Läs mer

Bättre kollektivtrafik kräver långsiktiga mål. Stockholm 17 mars 2010 Kristina Christensson

Bättre kollektivtrafik kräver långsiktiga mål. Stockholm 17 mars 2010 Kristina Christensson Bättre kollektivtrafik kräver långsiktiga mål Stockholm 17 mars 2010 Kristina Christensson Korta Miljöfakta från Skånetrafiken Korta miljöfakta 2009 Följande sträcka kördes: Tåg (Öresundståg+Pågatåg) Regionbuss

Läs mer

Innehåll. Resepolicy Båstads Kommun Omfattning och avgränsning Syfte Mål Ansvar Riktlinjer Miljö...

Innehåll. Resepolicy Båstads Kommun Omfattning och avgränsning Syfte Mål Ansvar Riktlinjer Miljö... Innehåll Resepolicy Båstads Kommun... 2 Omfattning och avgränsning... 2 Syfte... 2 Mål... 2 Ansvar... 2 Riktlinjer... 3 Miljö... 3 Säkerhet... 3 Resurseffektivitet... 3 Förhållningssätt... 3 Resor inom

Läs mer

Resvaneundersökning bland arbetsplatser i Göteborg 2004-2005

Resvaneundersökning bland arbetsplatser i Göteborg 2004-2005 Rapport nr 1:06 Trafikkontoret Avdelning Trafikant Issn nr 1103-1530 Resvaneundersökning bland arbetsplatser i Göteborg 2004-2005 Rapporten baseras på resvaneundersökningar genomförda på arbetsplatser

Läs mer

Hälsa hos gående och cyklister nya forskningsprojektet PASTA

Hälsa hos gående och cyklister nya forskningsprojektet PASTA Hälsa hos gående och cyklister nya forskningsprojektet PASTA Annika Nilsson Footer 1 Om forskningsprojektet PASTA Startade i november 2013 och ska pågå i 4 år Det största forskningsprojektet i Sverige

Läs mer

på 60 dagar? Klarar du att bestiga Start: 27/4 Målgång: 25/6 2012 Skapa aktivitet på arbetsplatsen! arrangör av aktivitetstävlingar!

på 60 dagar? Klarar du att bestiga Start: 27/4 Målgång: 25/6 2012 Skapa aktivitet på arbetsplatsen! arrangör av aktivitetstävlingar! Hela denna bilaga är en annons från tappa.se Klarar du att bestiga Mount Everest på 60 dagar? Start: 27/4 Målgång: 25/6 2012 Skapa aktivitet på arbetsplatsen! Tappa.se är Sveriges största arrangör av aktivitetstävlingar!

Läs mer

Sveriges bästa cykelstad

Sveriges bästa cykelstad Miljöpartiets förslag för hur Uppsala kan bli Sveriges bästa cykelstad Att fler cyklar är bra för både människor och miljön. För en bråkdel av vad det kostar att bygga nya bilvägar kan satsningar på cykeltrafiken

Läs mer

Svar på motion från Ulrik Bergman (M) om hyrcykelsystem

Svar på motion från Ulrik Bergman (M) om hyrcykelsystem 2015-11-17 2015/37189 1(5) Vår adress Kommunstyrelsen Borlänge kommun Adress Hållbarhetsutskottet Besöksadress Röda vägen 50 Handläggare, telefon, e-post Gustaf Karlsson 0243-74093 gustaf.karlsson@borlange.se

Läs mer

Slutrapport. Trampa för livet 2004

Slutrapport. Trampa för livet 2004 Slutrapport Trampa för livet 2004 Allmän beskrivning av projektet Syftet med projektet är: Att Trampa för livet blir Kungsörs kommuns fortsättning och förstärkning av den landsomfattande kampanjen Sätt

Läs mer

Projektansökan till Gotlands samordningsförbund, Finsam

Projektansökan till Gotlands samordningsförbund, Finsam Datum:2011-08-24 Projektansökan till Gotlands samordningsförbund, Finsam Blankett för ansökan om medel för utveckling av rehabilitering i samverkan från Gotlands samordningsförbund. Beskriv nedan under

Läs mer

Ny anställning nya vägvanor- en dialog med nyanställda Ett projekt inom ramen för Nya vägvanor, Västsvenska paketet

Ny anställning nya vägvanor- en dialog med nyanställda Ett projekt inom ramen för Nya vägvanor, Västsvenska paketet Ny anställning nya vägvanor- en dialog med nyanställda Ett projekt inom ramen för Nya vägvanor, Västsvenska paketet 2014-06-26 Göteborgsregionens kommunalförbund GR Lisa Ström Målgruppen för rapporten

Läs mer

S T A T I S T I K F Ö R Nynäshamns kommun F Ö R D J U P N I N G AV C Y K E L F R Ä M J A N D E T S C Y K L I S T V E L O M E T E R

S T A T I S T I K F Ö R Nynäshamns kommun F Ö R D J U P N I N G AV C Y K E L F R Ä M J A N D E T S C Y K L I S T V E L O M E T E R STATISTIK FÖR Nynäshamns kommun F Ö R D J U P N I N G AV CYKELFRÄMJANDETS CYKLISTVELOMETER 2018 Rapportförfattare: Enkätfabriken AB www.enkatfabriken.se Kontaktperson Cykelfrämjandet: Emil Törnsten 073

Läs mer

Rapport från Hälsotrampare Kronoberg 2011 Ett samarbetsprojekt mellan Växjö kommun och Landstinget Kronoberg

Rapport från Hälsotrampare Kronoberg 2011 Ett samarbetsprojekt mellan Växjö kommun och Landstinget Kronoberg Rapport från Hälsotrampare Kronoberg 2011 Ett samarbetsprojekt mellan Växjö kommun och Landstinget Kronoberg Tre av projektledarna i Hälsotrampare Kronoberg: Jörgen Gustavsson, Pär Wallin och Annelie Lageson

Läs mer

nordpolen Steg- och aktivitetstävling på jobbet Klarar ni att nå på 50 dagar? Alla aktiviteter räknas Teamkänsla på jobbet Bli aktiva tillsammans

nordpolen Steg- och aktivitetstävling på jobbet Klarar ni att nå på 50 dagar? Alla aktiviteter räknas Teamkänsla på jobbet Bli aktiva tillsammans Klarar ni att nå nordpolen på 50 dagar? Teamkänsla på jobbet Alla aktiviteter räknas Bli aktiva tillsammans 40 Steg- och aktivitetstävling på jobbet STARTSKOTTET START: 5 FEBRUARI 20 Bättre hälsa & kul

Läs mer

Leasing av cyklar till anställda i Lagersbergsgården

Leasing av cyklar till anställda i Lagersbergsgården Leasing av cyklar till anställda i Lagersbergsgården Rapport 25:8 1 april 25 Dokumentinformation Titel Leasing av cyklar till anställda i Lagersbergsgården Serie nr Trivector rapport 25:8 Författare Johan

Läs mer

S T A T I S T I K F Ö R Älvkarleby kommun F Ö R D J U P N I N G AV C Y K E L F R Ä M J A N D E T S C Y K L I S T V E L O M E T E R

S T A T I S T I K F Ö R Älvkarleby kommun F Ö R D J U P N I N G AV C Y K E L F R Ä M J A N D E T S C Y K L I S T V E L O M E T E R STATISTIK FÖR Älvkarleby kommun F Ö R D J U P N I N G AV CYKELFRÄMJANDETS CYKLISTVELOMETER 2018 Rapportförfattare: Enkätfabriken AB www.enkatfabriken.se Kontaktperson Cykelfrämjandet: Emil Törnsten 073

Läs mer

Cykla till jobbet vinst för både miljö och hälsa. Göteborg den 31 januari 2007

Cykla till jobbet vinst för både miljö och hälsa. Göteborg den 31 januari 2007 Göteborg den 31 januari 2007 Sandra Johannesson Yrkes- och miljöhygieniker Harald Bouma Miljöutredare Lars Barregård Professor, överläkare Box 414, 405 30 Göteborg Telefon 031-786 28 42 sandra.johannesson@amm.gu.se

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR ÖVERENSKOMMELSE OM CYKELPENDLING

HANDLINGSPLAN FÖR ÖVERENSKOMMELSE OM CYKELPENDLING HANDLINGSPLAN FÖR ÖVERENSKOMMELSE OM CYKELPENDLING Bakgrund För att nå klimatmålet om en fossilfri ekonomi år 2030 krävs en omställning till ett hållbart transportsystem. En överflyttning av fler arbetsresor

Läs mer

Förslag på matcher Klimatrådet 29 nov

Förslag på matcher Klimatrådet 29 nov Förslag på matcher Klimatrådet 29 nov Förslag till ställningstagande Att Klimatrådet ställer sig bakom en av nedanstående förslag på match Transportmatchen, Platsmatchen eller. Att inventering sker hos

Läs mer

Konsten att sälja hållbart resande. - på en eftermiddag

Konsten att sälja hållbart resande. - på en eftermiddag Konsten att sälja hållbart resande - på en eftermiddag hans@arby.se Handboken: Om att bygga samverkan Handledningen: Om att möta kunden på en eftermiddag: Körschema Vem är du, vilket är uppdraget? Drivkrafter

Läs mer

Det går att förändra!

Det går att förändra! Det går att förändra! Vintercykling ett sätt att må bra! Beteendeförändring Prova på projekt skapar nya upplevelser och vanor Inspiration från testresenär kollektivtrafik och vintertramparna i Östersund

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum 2017-01-12 4 KS 409/16 Uppdaterade riktlinjer för resor Beslut Arbetsutskottets förslag till kommunstyrelsen Kommunstyrelsen antar

Läs mer

hittaut ENKÖPING SVERIGES STÖRSTA FRISKVÅRDSSPROJEKT!

hittaut ENKÖPING SVERIGES STÖRSTA FRISKVÅRDSSPROJEKT! hittaut ENKÖPING SVERIGES STÖRSTA FRISKVÅRDSSPROJEKT! DET HÄR ÄR HITTAUT Hittaut är ett av Sveriges största friskvårdsaktiviteter som redan idag drivs med framgång på över 20 orter i Sverige. Karta och

Läs mer

Slutrapport Vintercyklist 2018/2019 Ett projekt inom Hållbart resande väst

Slutrapport Vintercyklist 2018/2019 Ett projekt inom Hållbart resande väst 1 Slutrapport Vintercyklist 2018/2019 Ett projekt inom Hållbart resande väst Innehåll Bakgrund... 4 Syfte... 4 Mål Vintercyklist 2018/ 2019... 4 2 Aktivitetsmål... 4 Resultat... 5 Beteendemål... 5 Resultat...

Läs mer

SUMO: MM- testresenär buss 2010-2011. Av: Emma Ödling

SUMO: MM- testresenär buss 2010-2011. Av: Emma Ödling SUMO: MM- testresenär buss 2010- Av: Emma Ödling Övergripande syfte Aktiviteten går ut på att få vanebilister att bryta sin vana (köra bil) och istället ta buss till och från arbetet. Det övergripande

Läs mer

Hur arbetspendlar du idag och hur vill du resa i framtiden?

Hur arbetspendlar du idag och hur vill du resa i framtiden? April 2019 1/2 Hur arbetspendlar du idag och hur vill du resa i framtiden? Många av invånarna i Mullsjö kommun har sin arbetsplats i Jönköpings kommun och vi tror att du är en av dem. Vi hoppas att du

Läs mer

Hållbart resande i Jönköping. Olle Gustafsson Projektledare Hållbart resande Jönköpings kommun

Hållbart resande i Jönköping. Olle Gustafsson Projektledare Hållbart resande Jönköpings kommun Hållbart resande i Jönköping Olle Gustafsson Projektledare Hållbart resande Jönköpings kommun Vad är hållbart resande? - Beteendepåverkan för ökad gång, cykling och resande med kollektivtrafik - Effektiviserad

Läs mer

Backcasting. 2. Kartläggning. 1. Målformulering. 3. Åtgärder

Backcasting. 2. Kartläggning. 1. Målformulering. 3. Åtgärder Backcasting 2. Kartläggning 3. Åtgärder 1. Målformulering Utsläppsnivåer Reskostnader Resvanor Attityder/preferenser Rese/Miljö-policies Arbetsförutsättningar Tillgång till färdmedel Bostadsort/resväg

Läs mer

Statlig cykelpolitik

Statlig cykelpolitik Statlig cykelpolitik Statliga infrastrukturpengar till cykel 2014-2025. Föredragning för Riksdagens cykelnätverk 12 mars 2014 Krister Spolander www.spolander.se Åren 2000-2012 Åren 2012-2013 Planeringsdirektiven

Läs mer

PowerPoint-presentation med manus för Tema 4 transporter TEMA 4 TRANSPORTER

PowerPoint-presentation med manus för Tema 4 transporter TEMA 4 TRANSPORTER PowerPoint-presentation med manus för Tema 4 transporter TEMA 4 TRANSPORTER Utsläpp av växthusgaser i Sverige per sektor Källa: Naturvårdsverkens rapport Konsumtionens klimatpåverkan, nov 2008 Transporter

Läs mer

Rapport Pedal for Medal 2009

Rapport Pedal for Medal 2009 Rapport Pedal for Medal 2009 Sammanfattning Projektet Hållbart Resande i Umeåregionen arbetar för att resorna i Umeåregionen ska bli mer hållbara. Det är delvis EU-finansierat och ett samarbete mellan

Läs mer

Resepolicy för Malmö stad. Malmö stads policy för resor och möten gäller alla medarbetare i kommunen. Den avser alla resor i tjänsten.

Resepolicy för Malmö stad. Malmö stads policy för resor och möten gäller alla medarbetare i kommunen. Den avser alla resor i tjänsten. Lll löm, kmkåkpsenast sparat av bodnoräöbodnor Sidan 1-08-08öl, Resepolicy för Malmö stad med riktlinjer Resepolicy godkänd av kf 14/12 1995, 213, bih 152. Ändr av kf 20/12 2010, 274, bih 169. Riktlinjer

Läs mer

Sthlm Vintertramp

Sthlm Vintertramp Sthlm Vintertramp 2017-2018 Klimatsmarta stockholmare Sthlm Vintertramp 2017-2018 Kontaktperson: Sara Nilsson 3 (12) Sammanfattning Under vintern 2017-2018 genomförde Klimatsmarta stockholmare Sthlm Vintertramp.

Läs mer

Slutenkät Pedal for Medal 2011

Slutenkät Pedal for Medal 2011 Slutenkät Pedal for Medal 2011 Hej alla deltagare i Pedal for Medal. Nu har det gått ett tag sedan tävlingen avslutades. Ni har varit helt fantastiska! Hoppas att ni fortsätter att cykla även efter att

Läs mer

Cykeltrafik mätmetoder och mål. Östersund

Cykeltrafik mätmetoder och mål. Östersund Cykeltrafik mätmetoder och mål Östersund 2018-05-23 Uppdraget Utveckla en enhetlig metod för systematisk mätning av cykeltrafik på lokal och regional nivå. Uppdraget bör samordnas med arbetet med den nationella

Läs mer