Attityd: Att bilister i Umeå ska fundera och reflektera kring sitt bilresande.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Attityd: Att bilister i Umeå ska fundera och reflektera kring sitt bilresande."

Transkript

1 Rapport

2 Sammanfattning What s your löjligaste bilresa kampanjen är en utveckling och anpassning av kampanjen Inga Löjliga bilresor. Inga löjliga bilresor är en masskommunikativ kampanj med syfte att minska de löjliga bilresorna i kommunen. Konceptet är framtaget av Malmö stad och möjligheterna att genomföra kampanjen i flera kommuner är goda då man genom samordning kan minska kostnaderna och öka genomslaget. Inga löjliga bilresor är en positiv masskommunikativ kampanj för att uppmärksamma och minskade onödiga bilresorna. Metoder allt från tidningsannonser och stortavlor till cyklister på stan och give aways. Strategin är att nöta in det faktum att det är löjligt att köra bil på korta sträckor. Ju fler gånger man kan upprepa budskapet, desto bättre. Genom att adoptera ett redan framtaget koncept har man mycket att vinna. Först och främst finns ett redan framtaget koncept med idéer, aktiviteter och material som i utvärderingar visat sigfungera. Det finns till detta grafisk profil, grund till folder, hemsida, erfarenhet och massa andraförslag. Med andra ord är många initiala kostnader redan betalda. I Umeå har man samma problembild som Malmö, 50 % av bilresorna är mindre än 5 km långa. Dessa bilresor kan klassas som löjliga eftersom de antagligen hade gått snabbare om de ersatts med cykel. Det innebär också att det finns en stor målgrupp för potentiell förändring. Kampanjen som genomfördes i Maj 2009 fick mycket bra genomslag och fick god respons. Eftersom kampanjen bygger at nöta in att det är löjligt att köra korta sträckor med bil. Bör kampanjen upprepas, helst årligen.

3 Bakgrund I Umeå är cykeln ett utomordentligt alternativ till bilen som färdmedel. Enligt beräkningar från stadsbyggnadskontoret vinner cykel både över bussen och bilen när det gäller att ta sig snabbt mellan olika områden i Umeå tätort. Stadsbyggnadskontoret arbetar också väldigt aktivt för att förbättra situationen för cyklister. Till detta kommer att Umeå är en stad vars befolkning i stor utsträckning redan cyklar. Som ett levande bevis på att cykling fungerar i staden sker 22 % av alla resor med cykel, enligt resvaneundersökningen från Trotts en redan hög andel cyklister finns det utrymme för att öka. Sedan 2008 drivs projektet Hållbart Resande i Umeåregionen. Ett projekt som prövar olika metoder för att påverka resandet i hållbar riktning. Syfte & Mål Syftet med kampanjen What s your löjligaste bilresa var tredelat. Dels skulle kampanjen minska bilresandet och lyfta fram de resor som är löjliga, mindre än 5 km. Kampanjen skulle också väcka uppmärksamhet för projektet Hållbart Resande i Umeåregionen och väcka Kommunpolitikers engagemang i frågor kring hållbart resande. Kortfattat var kampanjens syfte var att förändra: Attityd: Att bilister i Umeå ska fundera och reflektera kring sitt bilresande. Beteende: Ställa bilen, börja cykla, gå eller åka lokaltrafik Målgrupp Primär målgrupp: bilister Sekundär målgrupp: de som redan går, cyklar och åker med lokaltrafiken. Planering Kampanjplan fas 1 PRE-EVENT Media: utomhus, print, internet, ev radio; Budskap: puffa för tävling och event. Tävling på hemsidan: tema 100 cyklar Ett 20-tal stationer, med utdelning av bullpåsar och info till cyklister och fotgängare som passerar. 4 av dessa ska var förlagda kring cykelpumparna, (som har kampanjfärgen grön). Kampanjplan - fas 2 EVENT PÅ TORGET: Tävling fortsätter på torget med temat 100 cyklar Eventet pågår i 4-5 h mellan kl 11 och 16 Tävling och information om löjliga resor på plats.

4 100 cyklar finns uppradade på plats, prisutdelning 25 cyklister med profilkläder cyklar runt i stan i rusningstrafik Gratis att åka lokalbuss? Samarbete med Ultra? Samarbete med Länsförsäkringar ang hjälmar. Event-start med de gröna cyklarna som kommer utcyklande från Rådhuset, filmas och läggs ut på Youtube Stortavla med cyklist enligt Malmö-modellen?

5 Genomförande Huvudbudskap: What s your löjligaste bilresa What s your löjligaste bilresa var den grundläggande kampanjidén. Budskapet utvecklades för olika typer av media och fanns med som ett tema för hela kampanjen. Hälften av alla bilresor i Umeå är löjliga användes framför allt kring eventet. Kampanjen var indelad i tre olika delar. Pre-event, event och uppföljningskampanj. I Pre-event Inför eventet byggdes kännedom och skapar aktivitet. Under vecka byggdes kännedom om eventet och kampanjen på två olika sätt: Media: internet, radio, annonsering i lokalpress samt utomhusreklam Pre-event-stationer: Olika stationer runt om i Umeå bemannades 3 dagar per vecka i två veckor på morgonen ex kl Dessa stationer fanns på stora parkeringsplatser ( t ex vid arbetsplatser som NUS) för att nå bilister och på platser där det passerar cyklister. På dessa stationer delades bullpåsar ut innehållande 6 bullar och en folder med information om projektet samt tävlingen i pappersformat. Idén med bullpåsarna är att man för vidare budskapet till sin arbetsplats, det hela sprider sig på arbetsplatser runt om i Umeå. Före och efter cyklade personalen som jobbade på stationerna runt i stan på cyklarna som var priset i tävlingen med kampanjens busskap på ryggen. På grund av att cyklisterna fanns i närhet av den primära målgruppen och på ställen där annars få cyklister finns, fick detta stor uppmärksamhet. På grund av att cyklisterna så likadana ut och att budskapet inte syntes så tydligt väcktes folks nyfikenhet och förde kampanjen vidare från morgontrafiken in till arbetsplatser. Tävlingen Möjligheten att vinna totalt 100 cyklar drog målgruppen till eventet och skapade nyfikenhet och intresse kring budskapet. Tävlingen var uppbyggd så att man svarade på 3 frågor om bilresande och vinsten med att sluta köra bil och en utslagsfråga som innebär att man skulle ange den löjligaste bilresan. Möjlighet att tävla gavs dels under perioden som vi benämner som pre-event och dels under eventet. Den första delen av tävlingen ägde rum på nätet och den andra via sms. Vinsten hämtades ut mellan kl den 16 maj på torget som en del av eventet. Detta skapade rörelse kring eventet och lockade folk att tävla på plats. Syftet med att dela upp tävlingen var att skapa momentum samt att driva människor till eventet så att det blev en händelse att se dessa 100 cyklar sprida sig över stan. Den andra delen av tävlingen var grundläggande för eventet och skapade intresse.

6 Exempel på bidrag En gång spelade vi fotboll, jag missade målet, tog bilen och hämtade bollen 50 meter bort Det måste vara när en kompis till mig körde bil till affären fast bilen är parkerad längre bort åt ena hållet än vad affären låg åt det andra! Jag tar bilen till gymmet 400 meter bort för att ändå värma upp på träningscykel. Det är en riktigt löjlig bilresa Mina föräldrar har i 30 års tid tagit bil till och från sitt jobb - ca 500 meter bort. När jag fick skjuts till skolan som liten. Jag bodde på samma gata som skolan, 50m ifrån, och mina föräldrar körde en omväg förbi skolan för att släppa av mig.

7 Eventet Eventet byggde på två huvudkomponenter med inslag av spänning och underhållning: 1. Möjlighet att vinna 100 cyklar (tävla eller hämta ut sin cykel från webbtävlingen) 2. På torget cyklade olika Umeå-profiler på en tränings-cykel enligt ett schema. Dessa intervjuades under tiden av en moderator/konferencier. Cykeln såg ut som den man kan kunde vinna, men satt fast. På plats fanns också 10 personer som skötte tävlingen, informerade om löjligt bilresande och pratade med folk som besökte eventet. Eventet pågick mellan den 16 Maj Alla 100 cyklar fanns uppradade på plats och försvann en efter en när vinnare hämtade ut sina priser. Janne Bylund var konferencier och intervjuade kända människor i Umeå om sin inställning till cykling i umeå.

8 Kommunikation Media: utomhus/buss, print, internet, radio; Budskap: puffa för tävling och event. Tävling på hemsidan: 100cyklar.se Ett 20-tal stationer, med utdelning av bullpåsar och info till cyklister och fotgängare som passerar.

9 Ett 20-tal cyklister med profilkläder cyklar runt i stan i rusningstrafik Facebook, Youtube, filmer av Midgårdselever Resultat Mycket bra PR-genomslag: VK, DN, Västerbottensnytt, P4, mm tävlande, varav 500 via sms besökare på webben sidvisningar

10 Utvärdering Åldersfördelning Grafen nedan visar åldern på de som aktivt deltog i kampanjen genom att skicka in ett tävlingsbidrag. Åldersfördelningen har en jämn spridning, men vissa toppar kan skönjas i de åldrar där flest arbetande återfinns. Detta är dock ingen överraskning då arbetsplatser var en tydlig målgrupp i kampanjen ,5 % ,5 % ,5 % ,0 % ,0 % ,0 % ,5 % 1 Totalt 200 Kön Kampanjen har träffat lika många män som kvinnor. Grafen nedan visar könsfördelningen på de som aktivt deltog i kampanjen genom att skicka in ett bidrag till tävlingen. 1 Kvinna 51,5 % Man 48,5 % 97 Totalt 200

11 Målgrupper Den primära gruppen som var utpekade för kampanjen var bilister. De som aktivt deltagit i kampanjen genom att skicka in ett bidrag till tävlingen är primärt de som cyklar under sommarhalvåret. Om man istället ser till vilket färdmedel de använder under vinterhalvåret är det primärt bilister. Detta är ett faktum som återspeglas i många av de insatser som Hållbart Resande i Umeåregionen gör. På vintern sjunker andelen cyklister avsevärt det är därför svårt att helt klart utvärdera om kampanjen träffat rätt målgrupp. 1 Bil 21,5 % 43 2 Cykel 58,5 % Går 8,5 % 17 4 Buss 2,5 % 5 5 Moped 4,0 % 8 6 Annat, vänligen specificera 5,0 % 10 Totalt Bil 38,0 % 76 2 Cykel 28,5 % 57 3 Går 13,0 % 26 4 Buss 18,0 % 36 5 Moped 0,0 % 0 6 Annat, vänligen specificera 2,5 % 5 Totalt 200

12 Syfte och Mål Ett syfte med kampanjen var att bilister i Umeå ska fundera och reflektera kring sitt bilresande. Eftermätningarna visar en klar förskjutning i medvetandet hos målgruppen mot att uppfatta korta bilresor som ett problem. Följande grafer visar hur kort bilresor uppfattades av de som deltog i kampanjen med ett tävlingsbidrag och bland de som senare vann en cykel. Dessa grafen har nummer 5. Graferna med nummer 6 visar hur korta bilresor uppfattades efter kampanjen hos båda grupperna. Graferna med nummer 7 visar på hur medlemmarna i de olika grupperna har börjat tänka mer på korta bilresor efter kampanjen. Ett annat syfte med kampanjen var att få målgruppen att ställa bilen, börja cykla, gå eller åka lokaltrafik. Graf 14 visar hur kampanjen påverat resvanor och graf 15 hur resvanor förändras genom vinsten av en cykel. 1 Alltid 15,0 % 30 2 Ofta 28,5 % 57 3 Ibland 38,5 % 77 4 Sällan 13,0 % 26 5 Aldrig 5,0 % 10 Totalt 200

13 1 Alltid 6,3 % 4 2 Ofta 28,1 % 18 3 Ibland 46,9 % 30 4 Sällan 12,5 % 8 5 Aldrig 6,3 % 4 Totalt 64 1 Alltid 20,5 % 41 2 Ofta 39,5 % 79 3 Ibland 27,5 % 55 4 Sällan 8,0 % 16 5 Aldrig 4,5 % 9 Totalt 200

14 1 Alltid 12,5 % 8 2 Ofta 40,6 % 26 3 Ibland 32,8 % 21 4 Sällan 9,4 % 6 5 Aldrig 4,7 % 3 Totalt 64 1 Ja 58,0 % Nej 29,0 % 58 3 Vet ej 13,0 % 26 Totalt 200

15 1 Ja 65,6 % 42 2 Nej 20,3 % 13 3 Vet ej 14,1 % 9 Totalt 64 1 Cyklar mer 39,1 % 25 2 Cyklar mindre 1,6 % 1 3 Undviker korta bilresor 29,7 % 19 4 Kör mindre bil 12,5 % 8 5 Kör mer bil 0,0 % 0 6 Nej 32,8 % 21 7 Annat, vänligen specificera 7,8 % 5 Totalt 64

16 1 Cyklar mer 46,9 % 30 2 Cyklar mindre 0,0 % 0 3 Undviker korta bilresor 15,6 % 10 4 Kör mindre bil 7,8 % 5 5 Kör mer bil 0,0 % 0 6 Nej 37,5 % 24 7 Annat, vänligen specificera 6,3 % 4 Totalt 64

17 Feedback och mottagande Kampanjen har fått mycket positiv respons från både politiker och befolkningen i Umeå. De som deltagit aktivt i kampanjen är nästan enbart positiva och tycker att kommunerna i Umeåregionen ska göra kampanjer för att minska antalet korta bilresor. 1 Ja 94,5 % Nej 1,5 % 3 3 Vet ej 4,0 % 8 Totalt Ja 96,9 % 62 2 Nej 0,0 % 0 3 Vet ej 3,1 % 2 Totalt 64

18 Beräkning av koldioxidbesparingar för What s your löjligaste bilresa? 2009 För beräkningen har följande värden använts: * Antal besökare event 1500 uppskattat Antal bullpåsar 1666 Antal sidvisningar Antal besökare 6910 Antal som tävlat m sms 500 Antal som tävlat på web 1000 Antal som vunnit 100 antal månader 7 aktiviteten månader 1 andel förändrare vinnare 0,67 andel förändrare webbtävlande 0,4 andel förändrare torgmöte 0,05 typ 2 andel förändrare bullpåsar 0,01 typ 2 genomnittligt kg CO2/år 6000 minskat utsläpp CO2 0,05 schablon För effektberäkning har vi använt Vägverkets interna räknesnurra för beräkning av koldioxidbesparingar (Berakningsdokument CO2 Version 2.xls) och det är en uppskattning av effekten av kampanjen mha flik 12 Information och attityd. Andelen förändrare är de tävlande och vinnare som angett att de cyklar mer, undviker korta bilresor och kör mindre bil pga av kampanjen. Beräkningen är en försiktig uppskattning, som inkluderar endast effekten på de tävlande, vinnarna och de som närvarade vid eventet samt dem som fick en bullpåse. Därmed exkluderas effekten på alla som nåtts av den masskommunikativa delen av kampanjen, via annonser, radio mm. Dessutom exkluderas effekten hos dem som aktivt gick in på hemsidan för att läsa mer om kampanjen och tävlingen. Effekter koldioxidbesparing: Under kampanjmånaden: 19 ton CO2 Under 2009 (7 månader): 133 ton CO2 Årlig effekt: Vinnare Tävlande Besökare event Mottagare av bullar Totalt 20 ton 120 ton 22,5 ton 5 ton 167,5 ton En genomsnittssvensk släpper ut i ca. 6 ton koldioxid per år.

19 Grov budget Övergripande strategi, idé och planering Pre-event (media, personal, tävling, aktivitet): Event (personal, scen, stortavla) Tävling; (sajt, cyklar) Uppföljningskampanj TOTALT: kr kr kr kr kr kr

CYKELBESIKTNING 2009 Hållbart resande i Umeåregionen / VIVA arbete unga VIVA resurs / NTF Västerbotten 2009-10-02

CYKELBESIKTNING 2009 Hållbart resande i Umeåregionen / VIVA arbete unga VIVA resurs / NTF Västerbotten 2009-10-02 CYKELBESIKTNING 2009 Hållbart resande i Umeåregionen / VIVA arbete unga VIVA resurs / NTF Västerbotten 2009-10-02 Sammanfattning Projektet Hållbart resande i Umeåregionen arbetar för att resorna i Umeåregionen

Läs mer

CYKELBESIKTNING 2010 Hållbart resande i Umeåregionen / VIVA arbete unga NTF Västerbotten / Umeå turistbyrå / Öppen gemenskap 2010-10-02

CYKELBESIKTNING 2010 Hållbart resande i Umeåregionen / VIVA arbete unga NTF Västerbotten / Umeå turistbyrå / Öppen gemenskap 2010-10-02 CYKELBESIKTNING 2010 Hållbart resande i Umeåregionen / VIVA arbete unga NTF Västerbotten / Umeå turistbyrå / Öppen gemenskap 2010-10-02 Sammanfattning Projektet Hållbart resande i Umeåregionen arbetar

Läs mer

250 200 150 100 50 0 1 3 5 7 9 11 13 15 17 19 21 23 25 27 29 31 400 350 300 250 200 150 100 50 0 1 3 5 7 9 11 13 15 17 19 21 23 25 27 29 31 40000 35000 30000 25000 20000 15000 10000 5000 0 1 3 5 7 9 11

Läs mer

ERV - Kampanjuppföljning Umeå Kommun. Maj 2012

ERV - Kampanjuppföljning Umeå Kommun. Maj 2012 ERV - Kampanjuppföljning Umeå Kommun Maj 12 Viktigt att veta Vi mäter på befolkningen Dold avsändare Vi mäter på de boende på regionen (A-region) och inte läsekretsen. I detta fall har vi dessutom smalnat

Läs mer

SUMO: Pedal for Medal Av: Emma Ödling

SUMO: Pedal for Medal Av: Emma Ödling SUMO: Pedal for Medal Av: Emma Ödling Övergripande syfte Att arbetspendlare som normalt tar bilen till arbetet börjar cykla mer. Stimulera de som redan cyklar att cykla mer. Få de som cyklar till jobbet

Läs mer

En liten folder om Lanseringskampanjen

En liten folder om Lanseringskampanjen En liten folder om Lanseringskampanjen 2011 Lanseringskampanjen 2011 Den 5 september 2011 drar hela förbundet igång en historisk satsning där vi med 2012-målen och våra nio åtgärdspunkter i ryggen ska

Läs mer

MAXSUMO. Aktivitet: Testresenär Röbäck/Böleäng 2011. Av: Ida Lundström

MAXSUMO. Aktivitet: Testresenär Röbäck/Böleäng 2011. Av: Ida Lundström MAXSUMO Aktivitet: Testresenär Röbäck/Böleäng 2011 Av: Ida Lundström Övergripande syfte Aktiviteten går ut på att få vanebilister att bryta sin vana (köra bil) och istället ta buss till och från arbetet.

Läs mer

Resevaneundersökning- Kvarteret Forsete

Resevaneundersökning- Kvarteret Forsete Resevaneundersökning- Kvarteret Forsete Kön A. Man 38 38 B. Kvinna 6 6 Total 100 100 98% (100/10) Ålder A. -18 0 0 B. 18-4 11 10,8 C. 5-34 33 3,4 D. 35-44 4 3,5 E. 45-54 0 19,6 F. 55-64 13 1,7 G. 65+ 1

Läs mer

Stockholms cykeldag 8/6 2006

Stockholms cykeldag 8/6 2006 Stockholms cykeldag 8/6 2006 En dag tillägnad Stockholms cyklister RAPPORT 2 Augusti 2006 Innehållsförteckning BAKGRUND...5 STOCKHOLMS CYKELDAG DEN 8 JUNI 2006...6 SYFTE...6 TIDIGARE ÅR...6 MARKNADSFÖRING

Läs mer

SLUTRAPPORT RESVANEUNDERSÖKNING 2017

SLUTRAPPORT RESVANEUNDERSÖKNING 2017 SLUTRAPPORT RESVANEUNDERSÖKNING 2017 Resvaneundersökning för anställda i Eslövs kommun, frågorna gäller resor till, från och i arbetet. Resultatet ligger till grund för kommunens fortsatta arbete med resor

Läs mer

Aktivitetsbeskrivning Trafikantveckan i Växjö

Aktivitetsbeskrivning Trafikantveckan i Växjö Aktivitetsbeskrivning Trafikantveckan i Växjö AKTIVITETENS NAMN Namn på aktiviteten/projektet: Trafik och klimatdag 22/9 KONTAKTPERSON Ansvarig kontaktperson Pär Wallin; Lennart Lundberg Organisationstillhörighet

Läs mer

Vilka är Be Green Umeå?

Vilka är Be Green Umeå? Vilka är Be Green Umeå? 1 oktober - 2010-31 mars -2015 Trafikverket, Umeåregionen, Region Västerbotten, Umeå Airport, Umeå Energi, UPAB, Umeva, Bostaden AB, UBC Bakgrund Umeå har dålig luft, många kör

Läs mer

FRÅGOR OM DITT RESANDE NORMALT Här vill vi att ni svarar hur ni brukar resa, när ni INTE är med i tävlingen Pedal for Medal

FRÅGOR OM DITT RESANDE NORMALT Här vill vi att ni svarar hur ni brukar resa, när ni INTE är med i tävlingen Pedal for Medal Startenkät Pedal for Medal Hej deltagare i Pedal for Medal. Bra cyklat - kul att tävlingen kommit igång på allvar! Denna enkät är ett underlag för att se hur du och ditt lag förbättras under tävlingen.

Läs mer

Det vinnande Skånelaget Kävlinge HK F99. Utvärdering av Klimatmatchen 2013 i Skåne. November 2013, Jonas Hedlund, Hållbar Mobilitet Skåne

Det vinnande Skånelaget Kävlinge HK F99. Utvärdering av Klimatmatchen 2013 i Skåne. November 2013, Jonas Hedlund, Hållbar Mobilitet Skåne Det vinnande Skånelaget Kävlinge HK F99 Utvärdering av Klimatmatchen 203 i Skåne November 203, Jonas Hedlund, Hållbar Mobilitet Skåne Bakgrund Idrotten är Sveriges största folkrörelse och resorna till

Läs mer

Du kan förändra! Kampanjplan för Degerfors kommun i samarbete med Karlstads kommun

Du kan förändra! Kampanjplan för Degerfors kommun i samarbete med Karlstads kommun Du kan förändra! Kampanjplan för Degerfors kommun i samarbete med Karlstads kommun Demokratilyftet 2011 för Degerfors kommun Projektansvariga: Stina Bergström, Rebecca Lindholm, Karolina Johansson, Anton

Läs mer

Resultat från webbenkät

Resultat från webbenkät Resultat från webbenkät Webbenkäten genomfördes under september 2008 och resulterade i 1554 svar. Könsfördelningen var relativt jämn; 53 % kvinnor och 47 % män. Åldersfördelningen på de svarande var också

Läs mer

ATTITYDER TILL MILJÖ OCH ARBETSPENDLING FÖR PROJEKTET PENDLA GRÖNT AV ATTITYD I KARLSTAD AB 2013

ATTITYDER TILL MILJÖ OCH ARBETSPENDLING FÖR PROJEKTET PENDLA GRÖNT AV ATTITYD I KARLSTAD AB 2013 ATTITYDER TILL MILJÖ OCH ARBETSPENDLING FÖR PROJEKTET PENDLA GRÖNT AV ATTITYD I KARLSTAD AB 2013 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Bakgrund... 3 Syfte... 3 Målgrupp... 3 Genomförande... 3 Statistikbeskrivning...

Läs mer

Sthlm Eltramp Maj Kontaktperson: Sara Nilsson

Sthlm Eltramp Maj Kontaktperson: Sara Nilsson Sthlm Eltramp Maj 2018 Kontaktperson: Sara Nilsson 3 (15) Sammanfattning Under våren 2018 genomförde Klimatsmarta stockholmare Sthlm Eltramp en kampanj med syfte att uppmuntra hållbart resande. Tio vanebilister

Läs mer

ADLONGRUPPEN 2012. Pernilla Lindblom Kommunikatör. Adlongruppen 2012 Pernilla Lindblom

ADLONGRUPPEN 2012. Pernilla Lindblom Kommunikatör. Adlongruppen 2012 Pernilla Lindblom ADLONGRUPPEN 2012 Pernilla Lindblom Kommunikatör Adlongruppen 2012 Pernilla Lindblom Bakgrund Vad är Våga fråga? hhvåga fråga är en kampanj för att få fler att känna att det är okej att våga fråga om kondom.

Läs mer

Anmälan till testresenär - Vännäs

Anmälan till testresenär - Vännäs Anmälan till testresenär - Vännäs 8. Arbetsplats: (namn och ort) Vännäs kommun/vård och omsorgsförvaltningen. Vännäs Electrum Automation AB Umeå Umeå Energi, Umeå Umeå universiteet Barnavd.2 NUS Umeå Tandläkarhögskolan

Läs mer

Hela Dalarna Cyklar utmaningen

Hela Dalarna Cyklar utmaningen Projektredovisning till Trafikverket Hela Dalarna Cyklar utmaningen Syfte Syftet med Hela Dalarna Cyklars cykelutmaning är att locka fler att cykla mer - för hälsa, miljö och plånbok. Att genom samverkan

Läs mer

Enkätundersökning om mopedåkning bland elever i årskurs 9. Våren 2015. Innehållsförteckning

Enkätundersökning om mopedåkning bland elever i årskurs 9. Våren 2015. Innehållsförteckning Enkätundersökning om mopedåkning bland elever i årskurs 9 Våren 2015 Innehållsförteckning 1. Bakgrund... 2 2. Syfte... 2 3. Metod... 2 4. Resultat... 3 5. Jämförelse mellan resultaten 2009 och 2015...

Läs mer

Vad tycker du om arrangemanget SEE Västerbottens hållbarhetsvecka i sin helhet?

Vad tycker du om arrangemanget SEE Västerbottens hållbarhetsvecka i sin helhet? Vad tycker du om arrangemanget SEE Västerbottens hållbarhetsvecka i sin helhet? Bra (15) Mycket bra (5) Jag hann inte ta del av veckan i någon stor utsträckning Mycket bra initiativ, kanske kunde informationen

Läs mer

Testresenär Avslutningsmöte Vår 2015. Page 1

Testresenär Avslutningsmöte Vår 2015. Page 1 Testresenär Avslutningsmöte Vår 2015 Page 1 Testresenär vår 2015 Page 2 Syfte Att introducera bussen för bilister Att få fler att prova åka buss Att få fler att pendla med buss Att få synpunkter från ovana

Läs mer

KFUK-KFUM. Huvudbudskap är som tidigare: Var med och skapa mening för stunden och framtiden.

KFUK-KFUM. Huvudbudskap är som tidigare: Var med och skapa mening för stunden och framtiden. KFUK-KFUM Idéförklaring Kampanj 2011 Arbetsdokument senast uppdaterad 2011-03-07 Bakgrund och syfte Kampanjidén för KFUK-KFUM utgår från verksamhetsidén: Vi erbjuder mötesplatser där unga människor kan

Läs mer

November 2013. September 2013. Medborgarpanel 6. Kollektivtrafik

November 2013. September 2013. Medborgarpanel 6. Kollektivtrafik November 2013 September 2013 Medborgarpanel 6 Kollektivtrafik 1 Inledning Landstinget Kronoberg har utöver det huvudsakliga uppdraget att bedriva hälso- och sjukvård även uppdrag inom andra områden, som

Läs mer

Cykeltrafik i Östersund. Anne Sörensson & Maria Olsson Grön Trafik, Östersunds kommun

Cykeltrafik i Östersund. Anne Sörensson & Maria Olsson Grön Trafik, Östersunds kommun Cykeltrafik i Östersund Anne Sörensson & Maria Olsson Grön Trafik, Östersunds kommun Östersund är en vinterstad Målsättning om att vara fossilbränslefri och energieffektiv 2030 Sjätte bästa kommun i Cykelfrämjandets

Läs mer

Projekt Varbergstunneln Attitydundersökning Juni 2015 Projektnummer: TRV 2013/45076 Markör

Projekt Varbergstunneln Attitydundersökning Juni 2015 Projektnummer: TRV 2013/45076 Markör Projekt Varbergstunneln Attitydundersökning Juni 215 Projektnummer: TRV 213/4576 Markör Innehåll Bakgrund Syfte, metod och urval Resultat Kännedom Attityder till projektet Kontakter med Trafikverket Information

Läs mer

Be Green Umeå Umeå Kommun, 901 84 Umeå Besöksadress: Vasagatan 8, Umeå www.begreenumea.se

Be Green Umeå Umeå Kommun, 901 84 Umeå Besöksadress: Vasagatan 8, Umeå www.begreenumea.se Be Green Umeå Umeå Kommun, 901 84 Umeå Besöksadress: Vasagatan 8, Umeå www.begreenumea.se SUMO: Pedal for medal 2012 Övergripande syfte Att arbetspendlare som normalt tar bilen till arbetet börjar cykla

Läs mer

ERV - Effektiv räckvidd Xtreme Nordic

ERV - Effektiv räckvidd Xtreme Nordic ERV - Effektiv räckvidd Xtreme Nordic Viktigt att veta Vi ser till A-regioner Dold avsändare Print Annons Vi mäter alltid på A-region och inte läsekretsen Vi maskerar alltid avsändare i reklamen för att

Läs mer

Ungdomars resor. - Ungdomars upplevelser av transportsystem. Linda Hallenberg

Ungdomars resor. - Ungdomars upplevelser av transportsystem. Linda Hallenberg Ungdomars resor - Ungdomars upplevelser av transportsystem Linda Hallenberg RAP. 6 juli 2005 Innehållsförteckning SAMMANFATTNING...5 2 SYFTE...6 3 METOD...6 4 RESULTAT...6 4.1 T-BANAN ÄR EN OTRYGG OCH

Läs mer

Arbetsplatsbesök och Cykla till jobbet

Arbetsplatsbesök och Cykla till jobbet Arbetsplatsbesök och Cykla till jobbet Sammanställning av utvärdering Per-Åke Tjärnberg September 21 21 Notat 4 Inledning Under april, maj och juni 21 har NTF Stockholms län genomfört besök med cykelhjälmsinformation

Läs mer

Kort om resvanor i Luleå 2010

Kort om resvanor i Luleå 2010 Kort om resvanor i Luleå 2010 2 Dokumentinformation Titel: Kort om resvanor i Luleå 2010 Författare: Johan Lindau, Sweco Infrastructure Kvalitetsansvarig: Helena Sjöstrand, Sweco Infrastructure Handläggare:

Läs mer

Regional attityd- och resvaneundersökning

Regional attityd- och resvaneundersökning Regional attityd- och resvaneundersökning - en sammanställning av resultat från 13 kommuner i 4 län Sundsvall 2009-09-09 Nobody s Unpredictable Genomförande Metod Postal undersökning som genomfördes under

Läs mer

Sedan starten år 2000 har över 50 000 personer deltagit i Cykelutmaningen! Femton år sedan starten är Cykelutmaningen mer aktuellt än någonsin!

Sedan starten år 2000 har över 50 000 personer deltagit i Cykelutmaningen! Femton år sedan starten är Cykelutmaningen mer aktuellt än någonsin! Cykelutmaningen är ett verktyg för er som vill uppnå era miljöoch friskvårdsmål. En rolig lagtävling där deltagarna samlar poäng till laget genom att gå, cykla och åka kollektivt till och från jobbet.

Läs mer

Om mikroarbete och restid

Om mikroarbete och restid Om mikroarbete och restid Undersökning om svenskarnas inställning till mikroarbete vad gör man med sin restid till och från jobbet Hösten 2012 Claremont www.claremont.se 1 Innehållsförteckning Inledning

Läs mer

Minnesanteckningar från HMSkånes deltagarträff onsdagen den 17 oktober 2007

Minnesanteckningar från HMSkånes deltagarträff onsdagen den 17 oktober 2007 Minnesanteckningar från HMSkånes deltagarträff onsdagen den 17 oktober 2007 Kan de kan vi? Välkomna Britt Carlsson-Green, HMSkåne Efter en ekologisk frukostbuffé hälsar Britt Carlsson-Green, projektsamordnare

Läs mer

Resvaneundersökning Anderstorp

Resvaneundersökning Anderstorp Resvaneundersökning Anderstorp Skellefteå kommun, Västerbottens län 2011-02-01 Yta för bild eller mönster 1 Dokumenttitel: Resvaneundersökning Anderstorp Skapat av: Tyréns AB Dokumentdatum: 2011-02-01

Läs mer

Per Hansson projektledare

Per Hansson projektledare Cyklister - en grupp att räkna med 9:00 Inledning Ulf Agermark, Växjö kommun 9:15 Bra cykelparkering bidra till ökat cyklande Pelle Envall, TUB Trafikutredningsbyrån 10:15 Fika 10:30 Cyklisternas betydelse

Läs mer

Resvaneundersökning bland studenter vid Göteborgs Universitet Utbildningsvetenskap

Resvaneundersökning bland studenter vid Göteborgs Universitet Utbildningsvetenskap Resvaneundersökning bland studenter vid Göteborgs Universitet Utbildningsvetenskap KORTVERSION Resultat av enkät genomförd 1-15 juni 27 Göteborg 27-9-27 Göteborgs Stad Trafikkontoret Resvaneundersökning

Läs mer

En presentation av. Rättvisemärkts kampanj 2007

En presentation av. Rättvisemärkts kampanj 2007 En presentation av Rättvisemärkts kampanj 2007 Under våren 2007, den 9-22 april, genomförde Rättvisemärkt en rikstäckande kampanj med syfte att skapa ökad uppmärksamhet och kännedom kring Rättvisemärkt

Läs mer

Det går att förändra!

Det går att förändra! Det går att förändra! Vintercykling ett sätt att må bra! Beteendeförändring Prova på projekt skapar nya upplevelser och vanor Inspiration från testresenär kollektivtrafik och vintertramparna i Östersund

Läs mer

Trafiken i praktiken Åk 2-3

Trafiken i praktiken Åk 2-3 2010-10-06 Miljö - Hälsa - Trafiksäkerhet Trafiken i praktiken Åk 2-3 Hitta den röda tråden i ditt trafikarbete Det är viktigt att trafikundervisningen löper som en röd tråd genom grundskolan. För att

Läs mer

Uppföljning Nyanställda 2014

Uppföljning Nyanställda 2014 Uppföljning Nyanställda 2014 Resultat IMA MARKNADSUTVECKLING AB 2014-06-10 IMA MARKNADSUTVECKLING AB Almekärrsvägen 9, S-443 39 LERUM Tel.: +46 (0)302-165 60 Fax: +46 (0)302-161 77 E-post: ima@imamarknadsutveckling.se

Läs mer

Erfarenhet av cykel.

Erfarenhet av cykel. Erfarenhet av cykel. - Kommunal erfarenhet i 12 år. Påverka internt att prioritera cykling, påverka innevånarna att cykla. - Fyra år på regional nivå i Trafikverket för att öka hållbart resandet. 1 2012-12-13

Läs mer

Pausen är ett mycket viktigt inslag vid intervjuer. Den kan skapa en spänning, som verkar förlösande på den som förväntas prata. Ta vara på det.

Pausen är ett mycket viktigt inslag vid intervjuer. Den kan skapa en spänning, som verkar förlösande på den som förväntas prata. Ta vara på det. LYSSNA OCH SAMTALA Genom det personliga mötet och det lyssnande samtalet kan vi vinna människors förtroende. Det lyssnande samtalet kan användas överallt där väljare rör sig. Det kan vara publika arenor

Läs mer

Resvaneundersökning 1&2

Resvaneundersökning 1&2 Resvaneundersökning 1&2 Anställdas resor till och från IKEA Kalmar April 2007 och maj 2008 Växjö juni 2008 Dokumentinformation Titel: Innehåll: Författare: Resvaneundersökning. Anställdas resor till och

Läs mer

Hur långt har Umeåborna till jobbet? Utredningar och rapporter från Övergripande planering nr 11 2015

Hur långt har Umeåborna till jobbet? Utredningar och rapporter från Övergripande planering nr 11 2015 Hur långt har Umeåborna till jobbet? Utredningar och rapporter från Övergripande planering nr 11 215 www.umea.se/kommun Innehållsförteckning Sammanfattning 3 Inledning 3 Syfte 3 Metod 4 Val av färdmedel

Läs mer

VAD Förstå vad content marketing är och varför behovet är så stort just nu.

VAD Förstå vad content marketing är och varför behovet är så stort just nu. VAD Förstå vad content marketing är och varför behovet är så stort just nu. HUR 1. Hur skiljer sig content marketing från traditionell reklam? 2. Varför snackar alla om content marketing? 3. Så bygger

Läs mer

Manus till bildspel. Cykla säkert på lätt svenska. Bild 2. Demokrati. Cykla säkert på lätt svenska

Manus till bildspel. Cykla säkert på lätt svenska. Bild 2. Demokrati.   Cykla säkert på lätt svenska Bild 2. Demokrati Manus till bildspel Cykla säkert på lätt svenska Cykla säkert på lätt svenska www.ntf.se Sverige är ett av världens mest trafiksäkra länder. Det beror framför allt på ett nationellt arbete

Läs mer

Utvärdering av cykelvettkampanj Juni 2011. Beställare: Öresund som cykelregion / Region Skåne

Utvärdering av cykelvettkampanj Juni 2011. Beställare: Öresund som cykelregion / Region Skåne Utvärdering av cykelvettkampanj Juni 2011 Beställare: Öresund som cykelregion / Region Skåne Utvärdering av cykelvettkampanj juni 2011 Innehåll Sammanfattning sid. 3-6 Bakgrund, syfte och metod sid. 7-8

Läs mer

Helsingborgs stad. Medborgarundersökning 2014 Q2. Genomförd av CMA Research AB. Juni 2014

Helsingborgs stad. Medborgarundersökning 2014 Q2. Genomförd av CMA Research AB. Juni 2014 Helsingborgs stad Medborgarundersökning 2014 Q2 Genomförd av CMA Research AB Juni 2014 Innehållsförteckning Sammanfattning 2 Fakta om undersökningen 3 Fakta om respondenterna 4 Resultat 5 Stadstrafiken

Läs mer

Krogar mot Knark (genom Karlstad kommun och Göteborgs Stad) Magnus Wallgren, Karlstads kommun Lennart Johansson, verksamhetschef Krogar mot Knark

Krogar mot Knark (genom Karlstad kommun och Göteborgs Stad) Magnus Wallgren, Karlstads kommun Lennart Johansson, verksamhetschef Krogar mot Knark Uppdragsgivare: Kontaktperson: Krogar mot Knark (genom Karlstad kommun och Göteborgs Stad) Magnus Wallgren, Karlstads kommun Lennart Johansson, verksamhetschef Krogar mot Knark Krogar mot Knark är ett

Läs mer

ECOKEY. Ecokey - Nyckeln till en bättre miljö.

ECOKEY. Ecokey - Nyckeln till en bättre miljö. Ecokey - Nyckeln en bättre miljö. Ecokey är konceptet som engagerar och motiverar människor i alla åldrar på ett enkelt, och nytänkande sätt. Grundtanken är att få människor att vilja färdas miljövänligt,

Läs mer

Inkomna synpunkter till Trafikplanen

Inkomna synpunkter till Trafikplanen Inkomna synpunkter till Trafikplanen Mitt förslag är en fortsättning av gång och cykelvägen längs med Stenskogsvägen ända ut till Backagården Jag bor med min familj i Yxnaholma vi och många med oss skulle

Läs mer

Sammanställning av enkät om umebornas kännedom om luft och deras attityder kring olika åtgärder

Sammanställning av enkät om umebornas kännedom om luft och deras attityder kring olika åtgärder Sammanställning av enkät om umebornas kännedom om luft och deras attityder kring olika åtgärder Bakgrund Under maj 6 skickade Miljö- och hälsoskydd ut en enkät till umebor för att ta reda på vad de känner

Läs mer

Projektet Regionalt Mobilitetskontor Gävleborg avslutas vid årsskiftet en tillbakablick

Projektet Regionalt Mobilitetskontor Gävleborg avslutas vid årsskiftet en tillbakablick Projektet Regionalt Mobilitetskontor Gävleborg avslutas vid årsskiftet en tillbakablick Christine Sisell mobilitetskontoret@lg.se Bakgrund 2001-2003, X-MaTs (Landstinget) 2005-2007, X-MaTs (Landstinget)

Läs mer

Prediktiva analyser i digitala kanaler främjar innovation och samhällsnytta

Prediktiva analyser i digitala kanaler främjar innovation och samhällsnytta Prediktiva analyser i digitala kanaler främjar innovation och samhällsnytta Digitaliseringen skapar nya förutsättningar men också nya förväntningar. Människans beteende och livsstil har förändrats, digitaliseringen

Läs mer

EN LITEN SKRIFT FÖR DIG SOM VILL ATT DITT BARN SKA GÅ LÅNGT

EN LITEN SKRIFT FÖR DIG SOM VILL ATT DITT BARN SKA GÅ LÅNGT EN LITEN SKRIFT FÖR DIG SOM VILL ATT DITT BARN SKA GÅ LÅNGT VILL DU ATT DINA BARN SKA GÅ LÅNGT? LÄS DÅ DET HÄR. Det är med resvanor precis som med matvanor, de grundläggs i tidig ålder. Både de goda och

Läs mer

Frågor till Dig som kör bil

Frågor till Dig som kör bil Frågor till Dig som kör bil 1c. Vilken eller vilka behörigheter har Du nu? A: motorcykel B: personbil C: tung lastbil D: buss E: släpfordon Taxi 1d. Om Du tidigare har haft en högre behörighet, markera

Läs mer

Resvaneundersökning i Kristianstad rapport

Resvaneundersökning i Kristianstad rapport Resvaneundersökning i Kristianstad rapport 2018-03-27 Inledning Undersökningen ingår som ett moment i projektet Fossilbränslefria kommuner i norra Skåne. Syftet var bland annat att undersöka om det finns

Läs mer

Resvaneundersökning 1&2

Resvaneundersökning 1&2 Resvaneundersökning 1&2 Anställdas resor till och från Faurecia Exhaust Systems i Torsås April 2007 och maj 2008 Växjö 30 maj 2008 Dokumentinformation Titel: Innehåll: Författare: Resvaneundersökning 1

Läs mer

Vem skulle vilja äga en el-bil om dom kommer till Sverige?

Vem skulle vilja äga en el-bil om dom kommer till Sverige? Vem skulle vilja äga en el-bil om dom kommer till Sverige? My Nörrelökke 9c, 19/5 2010 Innehållsförteckning Inledning: s.2 Bakgrund: s.2 Syfte: s.2 Metod: s.2 Resultat: s.2 Slutsats: s.5 Felkällor: s.

Läs mer

TJÄNSTEUTLÅTANDE GFN FASTIGHETSKONTORET Handläggare: Annika Feychting tel Avdelningen för Strategisk Trafikplanering

TJÄNSTEUTLÅTANDE GFN FASTIGHETSKONTORET Handläggare: Annika Feychting tel Avdelningen för Strategisk Trafikplanering GATU- OCH FASTIGHETSKONTORET Handläggare: Annika Feychting tel 508 264 91 Avdelningen för Strategisk Trafikplanering Dnr 03-300-3698:1 2004-11-23 TJÄNSTEUTLÅTANDE GFN 2004-12-14 Till Gatu- och fastighetsnämnden

Läs mer

Inga löjliga bilresor 2008

Inga löjliga bilresor 2008 Projektgrupp Annika Hörlén Sara Forslund Peter Nilsson Leif Jönsson 2008-11-26 Utvärderingsrapport Inga löjliga bilresor 2008 Innehåll Sammanfattning...3 Inledning...4 Bakgrund...4 Syfte & övergripande

Läs mer

Projekt Västlänken 2015 Projektnummer: TRV 2013/45076 Markör

Projekt Västlänken 2015 Projektnummer: TRV 2013/45076 Markör Projekt Västlänken 2015 Projektnummer: TRV 2013/45076 Markör Innehåll Bakgrund Syfte Metod och urval Resultat Kännedom Attityder till projektet Kontakter med Trafikverket Information Om Trafikverket Bakgrundsdata

Läs mer

TappaTrampet 2015. Höstens stora aktivitetstävling. Utmana dina kollegor i. Klarar ni att gå 7 storstäder på 7 veckor?

TappaTrampet 2015. Höstens stora aktivitetstävling. Utmana dina kollegor i. Klarar ni att gå 7 storstäder på 7 veckor? Utmana dina kollegor i Höstens stora aktivitetstävling TappaTrampet 2015 17 sep tem 5 nove ber mber Klarar ni att gå 7 storstäder på 7 veckor? Gör något roligt och aktivt tillsammans på jobbet! Läs om

Läs mer

Budskap. Kommunikationens verktyg - budskapet, ska formuleras och formas till en helhet som når ut till mottagaren genom en kanal...

Budskap. Kommunikationens verktyg - budskapet, ska formuleras och formas till en helhet som når ut till mottagaren genom en kanal... Budskap Kommunikationens verktyg - budskapet, ska formuleras och formas till en helhet som når ut till mottagaren genom en kanal... Den grafiska formen tillsammans med formuleringen av budskapet - en kanal

Läs mer

Mångdubbla din försäljning med målsökande marknadsföring

Mångdubbla din försäljning med målsökande marknadsföring Mångdubbla din försäljning med målsökande marknadsföring Av alla besökare i en webbutik är det statistiskt sett bara en liten andel som handlar något. Tänk om du kunde återengagera den stora andelen potentiella

Läs mer

Planera klimatsmart! Fysiska strukturer för minskad klimatpåverkan

Planera klimatsmart! Fysiska strukturer för minskad klimatpåverkan Planera klimatsmart! Fysiska strukturer för minskad klimatpåverkan Planera klimatsmart! Stöd till de kommunala planerarna med fokus på förebyggande klimatarbete Ta fram verktyg som kan användas i planeringen

Läs mer

Trafikverket. Rapport - kampanjen #stannahemma. Trafikverket

Trafikverket. Rapport - kampanjen #stannahemma. Trafikverket Rapport - kampanjen #stannahemma Sammanfattning Sociala medier-kampanjen #stannahemma har fått väldigt bra resultat. Med en total räckvidd på 412 612 personer och där kampanjen visats på en skärm över

Läs mer

Pressguide - mötet med pressen

Pressguide - mötet med pressen Pressguide - mötet med pressen Varför PR? Att arbeta med PR är både kostnads- och tidseffektivt. När PR fungerar som bäst inspirerar den människor att börja prata med varandra på ett positivt sätt om oss.

Läs mer

Resvanor hos studenter på Pedagogen vid Göteborgs universitet. Enkätundersökning december 2010

Resvanor hos studenter på Pedagogen vid Göteborgs universitet. Enkätundersökning december 2010 Resvanor hos studenter på Pedagogen vid Göteborgs universitet Enkätundersökning december 2010 Utbildningsvetenskap vid Göteborgs universitet Trafikkontoret Göteborgs Stad 1 Enkät resvanor studenter på

Läs mer

Metoder för skattning av gång- och cykeltrafik. Kartläggning och kvalitetskontroll Anna Niska, VTI

Metoder för skattning av gång- och cykeltrafik. Kartläggning och kvalitetskontroll Anna Niska, VTI Metoder för skattning av gång- och cykeltrafik Kartläggning och kvalitetskontroll Anna Niska, VTI Syfte Att föreslå en harmoniserad metod för att skatta cykelrespektive gångtrafikens andel av det totala

Läs mer

Gratis bussresor för barn och unga 6-19 år i Östersunds kommun

Gratis bussresor för barn och unga 6-19 år i Östersunds kommun Gratis bussresor för barn och unga 6-19 år i Östersunds kommun RESULTAT AV FÖREMÄTNING WSP Analys & Strategi BAKGRUND I Östersunds kommun har beslut tagits om att alla barn och ungdomar mellan 6-19 år

Läs mer

Storyline Familjen Bilgren

Storyline Familjen Bilgren Storyline Familjen Bilgren Du har valt att jobba med trafik med hjälp av Storyline. Denna Storyline vänder sig till årskurs 4 6 Eleverna får till en början möta familjen Bilgren som bor i Ringstorp. Familjen

Läs mer

Resvaneundersökning 1&2

Resvaneundersökning 1&2 Resvaneundersökning 1&2 Anställdas resor till och från Energikontor Sydost April 2007 maj 2008 Växjö 13 maj 2008 Dokumentinformation Titel: Innehåll: Författare: Resvaneundersökning 1 & 2. Anställdas resor

Läs mer

Resvaneundersökning 1&2

Resvaneundersökning 1&2 Resvaneundersökning 1&2 Anställdas resor till och från Regionförbundet Södra Småland April 2007 maj 2008 Växjö 14 maj 2008 Dokumentinformation Titel: Innehåll: Författare: Resvaneundersökning 1 & 2. Anställdas

Läs mer

... 21... 22... 26... 32... 40... 50

... 21... 22... 26... 32... 40... 50 ......... 7... 13... 17... 17... 19... 1...... 3... 6... 7... 3... 3... 3... 3... 3... 37...... 1... 3...... 3 3 19 1 1 Norrlands universitetssjukhus Umeå universitet Kvinnokliniken Uminova Siencepark

Läs mer

Resvaneundersökning 1&2

Resvaneundersökning 1&2 Resvaneundersökning 1&2 Anställdas resor till och från ITT Flygt i Emmaboda September 2006 oktober 2007 ITT Water& Wastewater Växjö 6 maj 2008 Dokumentinformation Titel: Innehåll: Författare: Resvaneundersökning

Läs mer

Annonsering för konceptet

Annonsering för konceptet Sammanställning av Annonsering för konceptet under åren 2003 2011 www.varannanvatten.se Kontaktperson Håkan Jonsson, Region Gotland Hakan.jonsson@gotland.se Annonser för åren 2004 2008 Varan vatten är

Läs mer

Be Green Umeå. Lättare och roligare att resa och bo hållbart

Be Green Umeå. Lättare och roligare att resa och bo hållbart Be Green Umeå Lättare och roligare att resa och bo hållbart Be Green Umeå Projektkontoret Be Green Umeå har mellan 2010 och 2015 drivit ett projekt i Umeåregionen om hållbart resande och boende som har

Läs mer

Framkomlighetsstrategin Sammanfattning

Framkomlighetsstrategin Sammanfattning Framkomlighetsstrategin Sammanfattning stockholm.se/trafiken 1 2 Varför behövs en framkomlighetsstrategi? Stockholm fortsätter att växa. År 2030 kommer Stockholms stads befolkning att ha ökat med cirka

Läs mer

Härnösands Gymnasium, TETD08

Härnösands Gymnasium, TETD08 Utgångspunkt Vid festivaldagen fick alla deltagande klasser uppgiften: Utveckla produkt, tjänst eller koncept för våra rullande transporter, som påverkar människors vilja att resa och frakta miljövänligt..

Läs mer

Vilken typ av nyheter intresserar dig främst? Nöje Olyckor och katastrofer Lokala nyheter Brott och rättegångar Löpsedeln/första sidan Serier Forskning och framsteg Utrikesnyheter Teknik Mode Sport Kultur

Läs mer

Resvaneundersökning kommunanställda hösten 2011

Resvaneundersökning kommunanställda hösten 2011 Resvaneundersökning kommunanställda hösten 2011 Resvaneundersökning kommunanställda hösten 2011 I det följande kommer du att få frågor kring dels de resor du gör i tjänsten och dels kring dina resor till

Läs mer

PiteåPanelen. Rapport 8. Vinterväghållning. April 2010. Anna Lena Pogulis Kommunledningskontoret

PiteåPanelen. Rapport 8. Vinterväghållning. April 2010. Anna Lena Pogulis Kommunledningskontoret PiteåPanelen Rapport 8 Vinterväghållning April 2010 Anna Lena Pogulis Kommunledningskontoret 1.0 Svarsfrekvens Det är 89 personer 60 % av panelen som svarat deltagit i frågor kring vinterväghållning. Av

Läs mer

Greenbook är tjänsten som vill inspirera och utmana skeptiska bil användare att åka kollektivt, de ska inte se det som ett måste utan något som de

Greenbook är tjänsten som vill inspirera och utmana skeptiska bil användare att åka kollektivt, de ska inte se det som ett måste utan något som de Greenbook är tjänsten som vill inspirera och utmana skeptiska bil användare att åka kollektivt, de ska inte se det som ett måste utan något som de verkligen vill göra. Kollektiv åkning kommer nu att bli

Läs mer

Vad innebär det att vara datadriven?

Vad innebär det att vara datadriven? TIPS OCH VERKTYG FÖR DATADRIVEN E-HANDEL Vad innebär det att vara datadriven? Ett datadrivet företag mäter hela tiden och följer upp resultatet inte bara ekonomiskt utan även utifrån KPI:er som anses viktiga

Läs mer

Future City 2015 2016. Så här kan ditt företag delta i Future City:

Future City 2015 2016. Så här kan ditt företag delta i Future City: Så här kan ditt företag delta i Future City: Future City 2015 2016 Guldarrangör, max sex 100 000 kr Silverarrangör, max sex 50 000 kr Bronsarrangör 25 000 kr Partner Uppsats 25 000 kr Partner Minecraft

Läs mer

Företagsekonomi C-uppsats, HT-13. Gabriel Gimdal & Max Johnson. Titel: Hur Påverkar Gerillamarknadsföring Generation Y?

Företagsekonomi C-uppsats, HT-13. Gabriel Gimdal & Max Johnson. Titel: Hur Påverkar Gerillamarknadsföring Generation Y? Bilaga 1. Företagsekonomi C-uppsats, HT-13. Gabriel Gimdal & Max Johnson. Titel: Hur Påverkar Gerillamarknadsföring Generation Y? Intervjufrågor Fokusgrupp. Varumärkesattityd * Vilka tankar och känslor

Läs mer

Att marknadsföra bibliotekens tjänster

Att marknadsföra bibliotekens tjänster Att marknadsföra bibliotekens tjänster Innan ni påbörjar planeringen av olika marknadsföringsaktiviteter så bör ni fundera igenom några grundläggande saker: resurser som ni har att tillgå, era viktigaste

Läs mer

Bilaga 4 Rekryteringskampanj. Bilaga till redovisning av regeringsuppdrag (Dnr Ju2017/06177/PO)

Bilaga 4 Rekryteringskampanj. Bilaga till redovisning av regeringsuppdrag (Dnr Ju2017/06177/PO) 1. Bilaga 4 Rekryteringskampanj Bilaga till redovisning av regeringsuppdrag (Dnr Ju2017/06177/PO) Innehåll Sammanfattning... 3 1 Uppdraget... 3 2 Inledning... 3 3 Bakgrund... 4 4 Kommunikation under 2017

Läs mer

PARKERINGSKÖP Köpa parkering i stället för att bygga i egen regi Parkeringslösning till en lägre kostnad Samlade anläggningar inga fasta platser ökat samnyttjande Umeå har arbetat med parkeringsköp sedan

Läs mer

2. Är bilen du har tillgång till en miljöbil (enligt Skatteverkets definition)? (ja/nej/kan ej svara)

2. Är bilen du har tillgång till en miljöbil (enligt Skatteverkets definition)? (ja/nej/kan ej svara) Webbenkät resvanor Frågor som alla svarar på är numrerade. Större delen av frågorna är följdfrågor som ställs utifrån hur man har svarat på de numrerade frågorna. Gulmarkerat är särskilt intressant för

Läs mer

Praktik är ett viktigt inslag i utbildningen. - Studenter anser att praktik är viktigt

Praktik är ett viktigt inslag i utbildningen. - Studenter anser att praktik är viktigt Praktik är ett viktigt inslag i utbildningen - Studenter anser att praktik är viktigt Bakgrund Studentum är Sveriges mest använda söktjänst för eftergymnasiala studier med ca 390 000 unika besökare varje

Läs mer

Så, med nytt (inget) hår satte jag mig på planet till Irland och Dublin!

Så, med nytt (inget) hår satte jag mig på planet till Irland och Dublin! Hallojs! En reseberättelse om Irland Jag heter Fabian, går tredje året på Datateknik ute i Kista och tänkte berätta om min förra höst, då jag var i Irland och lekte runt! Varför Irland kanske man frågar

Läs mer

Information till allmänheten inom RTÖG

Information till allmänheten inom RTÖG Information till allmänheten inom RTÖG Joar Hjertberg Räddningstjänsten Östra Götaland E-post: joar.hjertberg@rtog.se Telefon 010-480 41 22 15-10-15 Sidan 1 Varför informera? Det står i lagen... Folk blir

Läs mer

Testresenär Startmöte höst 2013. Page 1

Testresenär Startmöte höst 2013. Page 1 Testresenär Startmöte höst 2013 Page 1 Testresenär höst 2013 Page 2 Syfte Att introducera bussen för bilister Att få fler att prova åka buss Att få fler att pendla med buss Att få synpunkter från ovana

Läs mer

Facebookmarknadsföring

Facebookmarknadsföring Facebookmarknadsföring Gustav Bergman Kort om Kanban Marketing Google AdWords Facebook Webbyrå Sökmotoroptimering (SEO) gustav.bergman@kanban.se Kort om Kanban Marketing Google AdWords Facebook Webbyrå

Läs mer