Arbetsplatsbesök och Cykla till jobbet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Arbetsplatsbesök och Cykla till jobbet"

Transkript

1 Arbetsplatsbesök och Cykla till jobbet Sammanställning av utvärdering Per-Åke Tjärnberg September Notat 4

2 Inledning Under april, maj och juni 21 har NTF Stockholms län genomfört besök med cykelhjälmsinformation på 25 arbetsplatser i Stockholms län. Nedan följer en sammanställning av aktiviteterna. Projektet har genomförts på uppdrag av Vägverket Region Stockholm. Projektledare har varit Per-Åke Tjärnberg. Sammanställningen är gjord av Per-Åke Tjärnberg. Bakgrund Skador som drabbar cyklistens huvud är allvarliga och också vanliga. Cykelhjälmen ger ett bra skydd mot allvarliga skador. Generellt kan konstateras att fler vuxna cyklister använder hjälm i Stockholm än i landet som helhet. Bland barn är hjälmanvändningen vanligtvis högre än bland vuxna. De lokala variationerna är dock stora. Arbetsplatsbesöken är ett beprövat och effektivt sätt att nå många cykelpendlare undersökte dåvarande Stockholms Trafiksäkerhetsförening hur arbetsplatsbesöken skulle utformas för att ge största nytta. I ett första skede gjordes förmätningar av cykelhjälmsanvändningen utanför arbetsplatserna. Aktiviteter genomfördes på 12 olika företag enligt två koncept. Det första konceptet innehöll information om cykelhjälmar, cyklar och cykelåkning och genomfördes tillsammans med cykelorganisationerna. Cykelhjälmar kunde köpas på plats. Det andra konceptet innehöll enbart information om cykelhjälmar, hjälmar kunde dock köpas på plats. Av de anställda som passerade utställningen visade 28 % ett aktivt intresse genom att stanna, ställa frågor och prova hjälmar där aktiviteten genomfördes enligt koncept 1. Motsvarande siffra för koncept 2 var 23 %. En till två månader efter besöken gjordes uppmärksamhets- och intrycksmätningar bland drygt 1 personer på samtliga företag. Likaså rvjuades kontaktpersonerna på respektive företag samt de involverade cykelhandlarna. Även här visade det sig att betydligt fler hade minne av aktiviteten och vad den handlade om med koncept 1; 71 % jämfört med 5 % för koncept 2. Eftermätningar visade att cykelhjälmsanvändningen ökat från 28% till 33%. Även om siffrorna är osäkra, verkar det som om hjälmanvändningen ökade något mer hos anställda där aktiviteten genomfördes enligt koncept 1. Allt talar således för att intresset och genomslagskraften ökar om besöken genomförs på ett bredare sätt, istället för att enbart begränsas till information om cykelhjälmen. NTF Stockholms län har sedan flera år genomfört denna typ av arbetsplatsbesök. Förbundet har goda erfarenheter av besöken, som mottagits mycket positivt. Syfte 1. Att öka hjälmanvändningen bland de som cyklar till och från sina arbetsplatser. 2. Att öka arbetsgivarens insikt om ansvar för de anställdas resor till och från arbetet. 3. Att få fler att börja cykla till jobbet Det är således viktigt att engagera arbetsgivarrepresentanter och företagshälsovården i besöken.

3 Må l Att genomföra besök på 25 arbetsplatser och därvid nå minst 4 personer med muntlig information. Måluppfyllelsen får därmed anses vara god. NTF Stockholms län ansvarar för utvärdering med avseende på deltagarantal, informationens trovärdighet, deltagarnas kunskapsökning och upplevda beteendeförändring. Genomförande Under våren 21 har NTF Stockholms län besökt 25 större arbetsplatser i Stockholms län, från Norrtälje i norr till Södertälje i söder. Fem av arbetsplatserna besöks med cykla till jobbet som inriktning. 3 besök görs på I stan utan min bil -dagen 22 september. Vid besöken fanns informatörer från förbundet för att under lunchtimmarna informera om cykelhjälmens skadeförebyggande effekt och om cyklisternas möjligheter och skyldigheter i trafiken. Samtidigt demonstrerades olika cykelhjälmsmodeller. På besöken informerades även om kampanjen Cykla till jobbet. Informationsmaterialet bestod av Vägverkets broschyrer: q Cykelhjälm q Vad alla borde veta om cykling q Fickfoldern och idéskrift Cykla till jobbet q Cykelfakta Det fanns även information om NTF, stödjande medlem i NTF Stockholms län och frågetävling. Frågetävlingen kopierades i 8 ex. Av dessa blev endast 3 ex över vilket ger att c:a 7 7 personer nåtts med kommunikation personer ville vara med och tävla om cykelhjälmar och behövde därför fördjupa sig i materialet för att kunna svara på frågorna. Frågetävlingen innehöll också en enkätfråga: Om det blir lag om cykelhjälm, kommer jag att: sluta cykla, fortsätta cykla med cykelhjälm eller fortsätta cykla utan cykelhjälm. Så här fördelade sig svaren. Om det blir lag om cykelhjälm kommer jag att: 95,3% 1,3% 3,4% Sluta cykla Fortsätta cykla med hjälm Fortsätta cykla utan hjälm

4 Besöken föregicks av annonsering i personaltidning eller via företagens intranät och affischering. I år besöktes följande arbetsplatser: Astra Zeneca, Gärtuna Astra Zeneca, Snäckviken Emerson, Kungens kurva Ericsson, Telefonplan Ericsson ERA, Kista Ericsson Micro Electronics, Kista Hebbes Restaurang, Solna (Lunchrestaurang som besöks av anställda från bl.a. Västerortspolisen och Kemikalieinspektionen). Länsförsäkringar AB, Solna Länsförsäkringar AB, Stockholm Norrtälje sjukhus, Norrtälje SEB, Rissne DN-Huset DN/Expressen Vasakronans kontorsfastighet, Lilla Essingen Folksam, Stockholm Skandia, Stockholm Telia, Mårbacka Telia, Vitsand AKZO Nobel, Sickla Vattenfall, Råcksta På varje företag utlottades minst fem cykelhjälmar, ibland fler, och i samband med utvärderingen användes tio cykelhjälmar. Detta innebär att förbundet har delat ut närmare 15 cykelhjälmar i samband med besöken. Cykla till jobbet-besök Vägverket Region Stockholm Huddinge kn Botkyrka kn Södertälje kn Riksförsäkringsverket Cykla till jobbet besöken var av lite olika karaktär. På Vst ordnades hjälmdemonstration och montering av cykeldator. Södertälje kn, Huddinge kn och Botkyrka kn ordnar egna aktiviteter under parollen bilfri dag på gator och torg. NTF S. är med och informerar om cykelsäkerhet och Cykla till jobbet Riksförsäkringsverket har hakat på kampanjen och har under september köpt in fyra tjänstecyklar, personalen behövde få information om varför man ska använda cykelhjälm. Ansvariga fick också råd om, och hjälp med inköp av hjälmar lämpliga att använda till utlåning.

5 Resultat av utvärdering De som svarade på frågetävlingen lämnade också sin e-postadress. De fick senare ett brev med fråga om de ville vara med och tävla om flera cykelhjälmar på På hemsidan låg utvärderingsblanketten som man kunde fylla i och skicka. 214 personer svarade på utvärderingen, alla har svarat på alla frågor. Svaren fördelade sig enligt diagrammen nedan. Fråga 1 Vilken är din allmänna inställning till informationen? Mycket positiv Ganska positiv Ganska negativ Mycket negativ Varje fråga hade också ett fält där man kunde lämna en kort kommentar, de öppna svaren återges efter varje diagram i sin helhet. - All info om trafiksäkerhet är av godo - ALLTID LÄRMAN SIG NÅGOT NYTT/ELLER BLIR PÅMIND. - Alltid trevligt med personlig kontakt - Bra att bli påpmind om hur viktigt det är med hjälm! - Bra att få insikt om riskerna vid skallskador - Bra att informera på arbetsplatser, skolor mm - Bra att kommer ut till arbetsplatsen - Bra att ni kommer ut till arbetsplatserna. - Bra att NTF går ut och besöker företag. - Bra intiativ - Bra med påminnelse om vissa saker - bra sätt att väcka de som ej ännu förstått - Den var allsidig och bra. - Det behövs att budskapet upprepas om och om igen - Det fick mig att tänka efter. Jag har aldrig velat ha hjälm. Nu kanske - Det måste återupprepas att människor INTE har trähuvuden! - det är bra att kunna ställa frågor direkt till en expert - Det är många som behöver en tankeställare i det fina med att använda hjälm. - Ett bra initiativ - Glatt och positivt bemötande. - Info behövs som en "liten" påminnelse om hur viktigt det är med hjälm. Och vad - som faktiskt kan hända om man har det. - Jag fick bra råd om småbarnshjälmar - Jag har själv cyklat utan hjälm och skadat mig - att ha hjälp är minst lika viktigt som att använda säkerhetsbälte i bilen. - jag vill vinna en hjälm - Ju mer info desto positivare inställning. - Kan aldrig bli för mycket information om trafiksäkerhet - Kul pyssel efter lunchen - Kund ha varit ett större "jippo" runt omkring - kunnig personal och användning av hjälm stärktes - Lovvärt ämne att informera om - Lätt läst och ressant - Mer information så fler lära sig att använda cykelhjälm - Mitt i lunchruschen- kändes lite stressigt att få denna information - Mycket engagerade kampanjmedarbetare - Mycket trevlig. Bra skriftligt material! - roliga informativa cykelkillar!

6 - Smittsamt glada och engagerade budbärare - snabb och bra information - Stämmer bra med Folksams säkerhetstänkande att också ge personalen sådan information. - Syns man så finns man!!! Mycket bra! - Såg dem endast vid matsalen en kort stund - Tycker att det handlar om självklarheter, i alla fall för mig. - Varför göra en liten demonstration över vad som händer om man har cykelhjälm. - Det finns ju den berömda "ägghjälmen". - visa skillnaden med hjälm - utan hjälm - Vuxna männsikor måste föregå med gott exempel inför barnen, bl.a. - Ännu mera info tror jag behövs om cykling i allmänhet - även som vuxen behöver man få en "spark i rumpan" för att inse att våra huvuden - heller klarar sig utan hjälm Fråga 2 Upplevde du att du kunde lita på innehå llet i informationen? Ja, Ja, i stort sett Nej, i stort sett Nej, - Det finns ingen anledning att tro på information från NTF - det man ej kunde lärde man sig - Det var bra information med lätt läst text. - det var övertygande och bra skrivet - info grundar sig ju på fakta - Intressant och veta hur mycket man tjänade på att cykla - Ja den verkade saklig och överdriven utan tydlig och informativ - Ja, det lilla jag hann läsa - Ja, speciellt då man fick möjlighet att läsa och fråga personer som fanns på plats. - Jag tog del av någon information mer än frågeformuläret. - Kort och lätt - Lagom lång och utan pekpinnar - Lätt läst - Ni på NTF bör ju veta vad ni talar om - NTF känns 1% ärlig - NTF står för kvalite i såna här frågor - Självklart! Seriöst företag. (Stämmer med mina åsikter oxå) - Stort mörkertal avs. olyckor cyklist / cyklist som sällan anmäls. - Varför sprida sådant som är sant? Sånt genomskådar man ill tslut. - verkar seriöst - visa en topputrustad cykel, visa grundutrustning - visa extrautrustning - Även om man kan rätt mycket så finns det alltid ngt nytt att lära

7 Fråga 3 Upplevde du att informationen till stor del behandlade för dig ny kunskap? Ja, Ja, i stort sett Nej, i stort sett Nej, - ALLT VET MAN ALDRIG.BRA ATT FÅ NY INFO. - Cyklar en meter utan hjälm - det mesta är ju logiskt - Det mesta är sånt man redan vet men kanske tänkt på eller brytt sig om. - eftersom det var 3 år sen jag var på cykelkurs så har det ändrats något... - En del var nytt annat kände jag till sedan tidigare - En del visste jag sedan tidigare, men andra saker var nytt. - Fanns en del kunskaper som man ej visste - Fick veta att jag har köpt fel hjälmar till mina barn. - Hade viss kunskap före informationen - Har småbarn så jag visste mycket edan r innan (vikten av hjälm och hur den ska sitta) - Intressant med information om olyckor som säkerligen många får sig en tankeställare efter att ha läst. - Har som förälder tjatat om detta vid ett flertal tillfällen - Inte mig personligen. Jag brukar försöka informera mig om trafiksäkerhet - Ja, man har hela tiden trott att man vetat bäst. - Ja, vissa saker - Jag har alltid varit medveten om nyttan av att använda hjälm - Jag hör nog till undantagen, cyklar året runt och är ganska insatt. - Jag var ganska medveten om ämnet, men det fanns alltid ngt nytt i informationen. - Jag är en daglig cyklist och därför extra intresserad. Men bra var det! - Jag är en rutinerad cyklist och har använt hjälm i många år - Kan redan en hel del. Det beror ju på vilken nivå av kunskap du själv har - Nej jag har fått den tidigare i min utbildning - Viss information var ny för mig, vilket stärkte mig i uppfattningen att se till att "misionera" om värdet att användandet av hjälp - vissa saker andra, typ gröna spännet kände jag till - Visste mycket av det förut - ökadede på mina kunskaper- mycket Fråga 4 Upplevde du att informationen gav dig ökade kunskaper om cykelhjälm och cykelsäkerhet? Ja, Ja, i stort sett Nej, i stort sett Nej, - - Av samma skäl som ovan och eftersom jag i många år stretat med hjälm.

8 - cykelhjälm är ett viktigt skydd speciellt i Stockholm där medtraffikanterna kör som napoletanare... - Cyklar ca: 1 mil / år. Brukar konstatera för de som kör utan hjälm att: En tom lada behöver väl inget tak! - Cyklar i skogen, där hjälm är en fråga om överlevnad - det var info som jag aldrig hade ens tänkt på - Eftersom jag cyklar ofta och är rädd om mitt och mina barns huvuden, hade jag kunskap om det mesta - Eftersom jag redan tagit beslut att bära hjälm så har jag tagit reda på fakta varför det är så viktigt - Har cyklat länge med hjälm. Har varit mindre när jag kört till Konsum etc men jag är väldigt noga när jag kör MTB eller landsvägscykel. - Har förstått redan tidigare hur viktigt det är - Hjälm till barn 1.5 år är nu intressant för mig. - Ja, speciellt då man fick det förstärkt via samtal med personer på plats. - Jag cyklar ca 3 mil om året i trafiken och skulle aldrig våga chansa att köra utan hjälm - Jag visste redan att man bör använda hjälm - Jodå, någon detalj plockade jag väl på mig. - Man har hört detta många gånger men det behövs höras framför allt för oss som hade hjälm som barn är det lite svårare att sätta på sig hjälmen, man är bara ihärdig när det gäller barnen. - Man vet ju hur viktig hjälm är.mina barn får cykla utan hjälm men den behövs som en "väckarklocka" - Nej, har man varit sjukskriven i 9 veckor och spräkt en bihåla efter att framhjulet lossat och jag störtade i backen med huvudet före. - Nyare regler - tex hur man placerar hjälmen på huvudet var viktigt för mig - Visste mycket förut Fråga 5 Upplever du att informationen har ökat din vilja att använda cykelhjälm? Ja, 62 Ja, i stort sett 39 Nej, i stort sett 11 4 Nej, - Alltid bra att bli påmind - Använde cykelhjälm redan innan. - Använde den redan innan informationen - använder alltid hjälm - Använder alltid hjälm (utom just nu pga stöld av min hjälm) - Använder ALLTID hjälm då jag cyklar. - Använder alltid hjälm vid cykling även om den är lite gammal. - Använder hjälm sedan flera år tillbaka dagligen så jag cyklar till och från arbetet. - Använder hjälm sen länge - använder hjälm sen länge - Använder redan cykelhjäl, det är som med säkerhetsbältet i bilen. Om man har det på sej så är det något som fattas. - Använder redan cykelhjälm - Använder redan cykelhjälm! Den har lbivit en vana som man man kan vara utan! - Använder redan hjälm - Använder redan hjälm - Använder redan hjälm - Blev mer motiverad till att använda cykelhjälm. - Bra att det fanns lite olika modeller att testa på plats - cykelhjälm är ett måste

9 - Cyklar aldrig utan hjälm - Deb stärker min motivation att använda - även om jag gjort det ändå tidigare också och aldrig skulle drömma om att cykla utan. - Det blir bara av att jag köper en. skulle behöva vinna den. - Det fanns redan där, men påminnelse om faran att ej använda hjälp kan aldrig underskattas - Det är bra att bli påmind om hur viktigt det är att bära cykelhjälm, det borde faktiskt vara lag på det!! - det är skönt att någon tar tag i dessa frågor. - Då jag sen flera år använder hjälm - Fasst mest för de kompisar som ännu använder hjälm!! - Fick en påminnelse om nödvändigheten - Finns redan - Fortsätt informera om vikten att använda hjälm. Det kan rädda liv. - försökte övertala min man, tyvärr, så lyckat. - Har alltid hjälm vid de tillfällen jag cyklar - Har alltid kört med hjälm i över 1 år - Har länge tänkt att skaffa en hjälm - Inte informationen i sig men sättet att informera - JA - Ja, den har fått mig att tänka om. Min svärmor har tidigare haft hjälm men har numera en efter att hon fått läsa informationen. - Ja, fast jag har alltid tyckt att användandet av cykelhjälm är viktigt! - Jag använder alltid cykelhjälm. - Jag använder alltid hjälm - Jag använder numera cykelhjälm. - jag använder redan hjälm - Jag hade redan innan en vilja att använda cykelhjälm. - Jag har alltid haft hjälm, när jag cyklar, sedan många år - Jag har köpt cykelhjälm p.g.a Er information - Jag har länge haft en positiv inställning till cykelhjälm så detta ändrade min uppfatting varken positivt eller negativt - Jag skulle med en ny och fräsch hjälm använda den betydligt mer än vad jag gör idag med min gamla fula hjälm. - Jag tror man behöver påminnas lite då och då om hur viktigt det är och hur lätt det kan hända en olycka - Jag var övertygad redan tidigare om värdet att använda hjälm - Jag vill använda cykelhjälm och jag lovar vinner jag ska jag införskaffa mig en vacker blå omedelbart! - Jag vill redan sedan tidigare bära cykelhjälm för att det är en bra försäkring - Jag är dessvärre usel på att använda cykelhjälm. - ju mera info desto större medvetenheten för trafikrisker - Kör aldrig utan hjälm, anser mig ha något att skydda, och en hjälm är en billig livförsäkring. - Man blir påminnd om risker som finns när man cyklar - Man ska alltid ha cykelhjälm - Mina barn anser att det är en jämställdhetsfråga. För övrigt så gör barn som man säger utan som jag själv gör. Jag är rätt om barnen, de är rädda om sin mamma -och med tanke på att jag själv ramlade av cykeln samma dag som jag fick informationen. - svårt att välja av utbudet - Trots att jag jobbat som personskadereglerare med bla trafikskador så behöver åtminstone jag påminnas om att risken är stor att få svåra skallskador vid kollision - Tyvärr så cyklar jag mer än hemma på motionscykeln 3 ggr/vecka men skulle jag börja cykla utomhus så förstår jag nu varför jag bör ha hjälm - Var redan innan informationen flitig användare av cykelhjälm - var övertygad tidigare - Ville använda hjälm även innan informationen. - Även om man använder hjälm redan ökar motivationene.

Hur upplevde eleverna sin Prao?

Hur upplevde eleverna sin Prao? PRAO20 14 PRAO 2015 Hur upplevde eleverna sin Prao? Sammanställning av praoenkäten 2015. INNEHÅLLSFÖRTECKNING BAKGRUND OCH INFORMATION 1 UPPLEVELSE AV PRAO 2 OMHÄNDERTAGANDE PÅ PRAOPLATS 3 SYN PÅ HÄLSO-

Läs mer

Kvalitetsindex. Rapport 2015-06-25. Familjestödsgruppen AB Öppenvård. Öppenvård, handläggare

Kvalitetsindex. Rapport 2015-06-25. Familjestödsgruppen AB Öppenvård. Öppenvård, handläggare Kvalitetsindex Öppenvård, handläggare Rapport 20150625 Innehåll SSIL Kvalitetsindex Strategi och metod Antal intervjuer, medelbetyg totalt samt på respektive fråga och antal Genomförda intervjuer SSIL

Läs mer

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp Utvärdering 15 deltagare Voice Camp 8 deltagare Har det varit roligt på lägret? (%) 1 8 6 4 1 Ja Nej Varför eller varför inte? - Enkelt, jag älskar att sjunga och det är alltid kul att träffa nya vänner

Läs mer

Utvärdering Filmkollo 2010 - målsman

Utvärdering Filmkollo 2010 - målsman Utvärdering Filmkollo 2010 målsman Utvärdering Filmkollo 2010 målsman v.26, 27 & 31. Var informationen innan kollot tillräcklig? (57 svar) 60 50 40 30 20 10 0 Ja (98%, 56 st) Nej (2%, 1 st) Om nej, vad

Läs mer

Ett livsviktigt arbete

Ett livsviktigt arbete Stockholmshemmet Tidningen för dig som bor hos oss Nr 3 September 2015 Årets enkätresultat klara! Ett livsviktigt arbete Hitta information om ditt boende i Min lägenhet Vår, sommar, höst och vinter nu

Läs mer

Sammanfattning Öppet Hus vecka 3 och 4

Sammanfattning Öppet Hus vecka 3 och 4 Sammanfattning Öppet Hus vecka 3 och 4 20 funktionärer svarade på utvärderingen. Genomgående är intrycket positivt och majoriteten vill göra om det. Många har kommenterat den dåliga informationen och planeringen

Läs mer

Välkommen till ditt nya liv. vecka 13-16

Välkommen till ditt nya liv. vecka 13-16 Välkommen till ditt nya liv uppföljning vecka 13-16 Även om du inte längre tar CHAMPIX, fortsätter LifeREWARDSprogrammet att ge dig råd och stöd i ytterligare 4 veckor och hjälper dig vara en före detta

Läs mer

Äldre oskyddade trafikanter

Äldre oskyddade trafikanter Äldre oskyddade trafikanter Sammanställning av utvärdering av informationsträffar Per-Åke Tjärnberg 2001 Notat 2 Sammanfattning Denna skrift är en sammanställning av enkätsvar från medverkande på informationsträffar

Läs mer

7 steg från lagom till världsklass - 7 tips som berikar Ditt liv

7 steg från lagom till världsklass - 7 tips som berikar Ditt liv 7 steg från lagom till världsklass - 7 tips som berikar Ditt liv Lagom är bäst, eller? Om vi säger något tillräckligt ofta tenderar det ju att bli sant, eller hur? Jag gissar att Du, mer eller mindre medvetet,

Läs mer

Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013

Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013 Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013 - Har du verktyg för att bemöta din oroliga och nedstämda tonåring? Föräldrakursen oro/nedstämdhet är ett samarbete mellan Råd & stöd, Gamla Uppsala familjeenhet

Läs mer

Föräldraenkät gällande verksamheten på fritidsklubben Vängåvan vt-14

Föräldraenkät gällande verksamheten på fritidsklubben Vängåvan vt-14 Föräldraenkät gällande verksamheten på fritidsklubben Vängåvan vt-14 Vi har fått in svar från 27 föräldrar. Vi har ca 70 barn i fyran och femman, resten är sexor. Alla frågor kunde ni svara på med ett

Läs mer

Hej! Jag heter Peter Siepen. I år är jag värd för Vår Ruset där den här trevliga Träningsdagboken lanseras. Ge mig ett par minuter så ska jag visa

Hej! Jag heter Peter Siepen. I år är jag värd för Vår Ruset där den här trevliga Träningsdagboken lanseras. Ge mig ett par minuter så ska jag visa Hej! Jag heter Peter Siepen. I år är jag värd för Vår Ruset där den här trevliga Träningsdagboken lanseras. Ge mig ett par minuter så ska jag visa dig hur den fungerar. Så här går det till. Du börjar med

Läs mer

Manus: Tredje bildspelet handlar om kroppen och rörelse. Alla vet säkert att det är bra för våra kroppar att få röra på sig.

Manus: Tredje bildspelet handlar om kroppen och rörelse. Alla vet säkert att det är bra för våra kroppar att få röra på sig. Pedagogens manus till BILDSPEL 3 KROPPEN OCH RÖRELSE 1. Manus: Tredje bildspelet handlar om kroppen och rörelse. Alla vet säkert att det är bra för våra kroppar att få röra på sig. 2. Manus: Från 12 års

Läs mer

Utskrift av inspelat samtal hos Arbetsförmedlingen

Utskrift av inspelat samtal hos Arbetsförmedlingen BJÖRN L BERGLUND UTSKRIFT AV SAMTAL HOS AF 1 (9) Utskrift av inspelat samtal hos Arbetsförmedlingen Samtalet ägde rum hos Arbetsförmedlingen i Sollentuna tisdag 13 juni 2006 kl. 11.00 Inspelningen är cirka

Läs mer

Övning 1: Vad är självkänsla?

Övning 1: Vad är självkänsla? Självkänsla Inledning OBS! Hela föreläsningen ska hålla på i 45 minuter. Samla gruppen och sitt gärna i en ring så att alla hör och ser dig som föreläsare. Första gången du träffar gruppen: Föreläsaren

Läs mer

Storyline Familjen Bilgren

Storyline Familjen Bilgren Storyline Familjen Bilgren Du har valt att jobba med trafik med hjälp av Storyline. Denna Storyline vänder sig till årskurs 4 6 Eleverna får till en början möta familjen Bilgren som bor i Ringstorp. Familjen

Läs mer

Från Per and Abbi Åkvist E-nyhetsbrev-Vinter-10 januari, 2010 www.peroabbi.org

Från Per and Abbi Åkvist E-nyhetsbrev-Vinter-10 januari, 2010 www.peroabbi.org Från Per and Abbi Åkvist E-nyhetsbrev-Vinter-10 januari, 2010 www.peroabbi.org Käre vän, Vi hoppas och tror att det nya året har börjat bra för dig!!! Paulus uppmanar oss i 1kor13:5 Pröva er själva om

Läs mer

Verktyg för Achievers

Verktyg för Achievers Verktyg för Achievers 2.5. Glöm aldrig vem som kör Bengt Elmén Sothönsgränd 5 123 49 Farsta Tel 08-949871 Fax 08-6040723 http://www.bengtelmen.com mailto:mail@bengtelmen.com Ska man kunna tackla sina problem

Läs mer

Sammanställning av enkätundersökning

Sammanställning av enkätundersökning Sammanställning av enkätundersökning Feriearbete sommaren 2015 Arbetsmarknadsenheten Nordanstigs kommun 2015-12-08 1 Arbetsmarknadsenheten skickade per brev ut totalt 60 enkäter, i samband med de två arbetsperiodernas

Läs mer

Dagverksamhet för äldre

Dagverksamhet för äldre Äldreomsorgskontoret Dagverksamhet för äldre Delrapport med utvärdering Skrivet av Onerva Tolonen, arbetsterapeut, 2010-08-09 Innehåll 1. Inledning...3 1.1 Vilka problem ville vi åtgärda?...3 1.2 Vad vill

Läs mer

Lokalbussen i Lycksele

Lokalbussen i Lycksele Lokalbussen i Lycksele 1. Kön A. Man 15 31,9 B. Kvinna 32 68,1 2. Ålder A. >12 0 0 B. 13-19 19 40,4 C. 20-29 3 6,4 D. 30-39 4 8,5 E. 40-49 3 6,4 F. 50-59 13 27,7 G. 60-69 2 4,3 H. 70< 3 6,4 3. Vilken är

Läs mer

God morgon Z, Hoppas du kunnat sova. Det blev ju litet jobbigt igår, och jag tänkte att jag kanske kan försöka förklara hur jag ser på det som hände och på hur vi har det i ett brev. Jag gissar att du

Läs mer

Skulle Du vara intresserad av vårdnadsbidrag om det införs på Gotland?

Skulle Du vara intresserad av vårdnadsbidrag om det införs på Gotland? Barn- och utbildningsförvaltningen Utvecklingsavdelningen/GCN 2008-08-27 Skulle Du vara intresserad av vårdnadsbidrag om det införs på Gotland? Sammanställning av enkät till föräldrar om intresset för

Läs mer

Vi vill veta vad tycker du om skolan

Vi vill veta vad tycker du om skolan Vi vill veta vad tycker du om skolan 1 1 Hur gammal är du? år 2 Är 1 2 du Flicka Pojke 3 Går du i skolår 1 4 2 5 3 6 4 Har du och dina föräldrar valt en annan skola än den som ligger närmast ditt hem?

Läs mer

www.sisuidrottsutbildarna.se/orebro

www.sisuidrottsutbildarna.se/orebro Face to Face Skapa utbildning i världsklass! Idrottsrörelsen har drygt 3 miljoner medlemmar i Sverige och är landets största och kanske viktigaste folkrörelse. Idrottens vision är: Svensk idrott världens

Läs mer

Hej. Niklas heter jag, och detta är min oberoendeförklaring från Scientologikyrkan.

Hej. Niklas heter jag, och detta är min oberoendeförklaring från Scientologikyrkan. Hej Niklas heter jag, och detta är min oberoendeförklaring från Scientologikyrkan. Jag vill först säga att det är över 12 år sedan jag lämnade kyrkan. Vissa detaljer minns jag inte exakt, men då nämner

Läs mer

Kommuners kontakt med butiker i tillgänglighetsfrågor

Kommuners kontakt med butiker i tillgänglighetsfrågor Rapport 2010:27 Kommuners kontakt med butiker i tillgänglighetsfrågor Kommuners kontakt med butiker i tillgänglighetsfrågor Rapport 2010:27 Konsumentverket 2010 2 (20) 3 (20) Innehåll Förord... 4 Bakgrund...

Läs mer

Jag ritar upp en modell på whiteboard-tavlan i terapirummet.

Jag ritar upp en modell på whiteboard-tavlan i terapirummet. VAD ÄR PROBLEMET? Anna, 18 år, sitter i fåtöljen i mitt mottagningsrum. Hon har sparkat av sig skorna och dragit upp benen under sig. Okej, Anna jag har fått en remiss från doktor Johansson. När jag får

Läs mer

FRÅGOR OM DITT RESANDE NORMALT Här vill vi att ni svarar hur ni brukar resa, när ni INTE är med i tävlingen Pedal for Medal

FRÅGOR OM DITT RESANDE NORMALT Här vill vi att ni svarar hur ni brukar resa, när ni INTE är med i tävlingen Pedal for Medal Startenkät Pedal for Medal Hej deltagare i Pedal for Medal. Bra cyklat - kul att tävlingen kommit igång på allvar! Denna enkät är ett underlag för att se hur du och ditt lag förbättras under tävlingen.

Läs mer

Uppsökande verksamhet bland äldre slutrapport från

Uppsökande verksamhet bland äldre slutrapport från BILAGA 1 2009-10-19 Uppsökande verksamhet bland äldre slutrapport från uppsökaren Helen Westergren Tyresö kommun har genomfört en uppsökande verksamhet bland personer 80 år och äldre i Tyresö, personer

Läs mer

Först till häcken... en berättelse om vad som hände innan prinsen kysste prinsessan ROLLER HÄCK-IRÈN MAMMA OLE DOLE DOFF

Först till häcken... en berättelse om vad som hände innan prinsen kysste prinsessan ROLLER HÄCK-IRÈN MAMMA OLE DOLE DOFF Först till häcken... en berättelse om vad som hände innan prinsen kysste prinsessan ROLLER HÄCK-IRÈN D sovande flicka mamma lat son lat son lat son flitig gårdskarl gift med Ingvild flitig gårdsfru gift

Läs mer

Välkommen till YFUs värdfamiljrekrytering 2012

Välkommen till YFUs värdfamiljrekrytering 2012 Välkommen till YFUs värdfamiljrekrytering 2012 Sverige är ett populärt land! 2012 kommer YFU Sverige att ta emot totalt 76 utbytesstudenter varav 4 är sommarstudenter, 5 är halvårsstudenter och 67 är helårsstudenter.

Läs mer

Vad tycker du om arrangemanget SEE Västerbottens hållbarhetsvecka i sin helhet?

Vad tycker du om arrangemanget SEE Västerbottens hållbarhetsvecka i sin helhet? Vad tycker du om arrangemanget SEE Västerbottens hållbarhetsvecka i sin helhet? Bra (15) Mycket bra (5) Jag hann inte ta del av veckan i någon stor utsträckning Mycket bra initiativ, kanske kunde informationen

Läs mer

Lyssna, stötta och slå larm!

Lyssna, stötta och slå larm! För barn Lyssna, stötta och slå larm! - när en kompis utsätts för övergrepp Stötta Det är alltid vuxnas ansvar att skydda barn och ungdomar mot sexuella övergrepp, men du som kompis kan göra mycket för

Läs mer

2. Hur tycker du att stämningen i sjuan i stort har förändrats under året glädje, trygghet, gemenskap och kommunikation?

2. Hur tycker du att stämningen i sjuan i stort har förändrats under året glädje, trygghet, gemenskap och kommunikation? 1. Hur tycker du att det har varit att gå i sjuan som helhet? Gör ett omdöme som handlar om rolighetsgraden (hur kul det har varit) och ett omdöme som handlar om hur du upplever ditt lärande (hur mycket

Läs mer

Vandrande skolbussar Uppföljning

Vandrande skolbussar Uppföljning Fariba Daryani JANUARI 2007 Vandrande skolbussar Uppföljning När man börjat blir man fast (Förälder i Vandrande skolbuss) Att gå med Vandrande skolbussen är något vi ser fram emot (Barn i Vandrande skolbuss)

Läs mer

Dethär tycker vi är viktigt! De ungas röst Ann Backman

Dethär tycker vi är viktigt! De ungas röst Ann Backman Dethär tycker vi är viktigt! De ungas röst Ann Backman En ungdomsgrupp i Österbotten Deltagare: 3 ungdomar, ålder: 15, 17 och 18 år. En ungdom var gruppansvarig och samlade ihop gruppen. Deltagarna fick

Läs mer

Vägledning. - för trafikantombudens information om trafiksäkerhet. NTF Skånes Trafikäldreråd

Vägledning. - för trafikantombudens information om trafiksäkerhet. NTF Skånes Trafikäldreråd Vägledning - för trafikantombudens information om trafiksäkerhet NTF Skånes Trafikäldreråd Januari 2007 Manual och informationsunderlag för trafikantombud att användas vid möten och sammankomster med medlemmarna

Läs mer

Case: Kundservice. Vad är det som idag kan kallas service? Madeleine Lindqvist 2009-08-03

Case: Kundservice. Vad är det som idag kan kallas service? Madeleine Lindqvist 2009-08-03 1 Vad är det som idag kan kallas service? Madeleine Lindqvist 2009-08-03 I alla tider har människor varit krävande och förväntat sig bland det bästa, men aldrig förr, som i dag har service betytt så mycket.

Läs mer

Resultatrapport. Järfälla Kommun Äldreomsorg

Resultatrapport. Järfälla Kommun Äldreomsorg Resultatrapport Järfälla Kommun Äldreomsorg Aktuell grupp: Total 2015-09-30 Information om undersökningen Järfälla kommun har en målsättning förbättra omsorgen. För att nå den målsättningen behöver man

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet! Det kan ha varit en tjej-/ killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske ordnat ett musikarrangemang, skött ett café,

Läs mer

Urfjäll. Elever År 3 - Våren 2011. Genomsnitt Upplands-Bro kommun. 2. Jag vet vad jag ska kunna för att nå målen i de olika ämnena.

Urfjäll. Elever År 3 - Våren 2011. Genomsnitt Upplands-Bro kommun. 2. Jag vet vad jag ska kunna för att nå målen i de olika ämnena. Urfjäll Elever År - Våren Kunskaper och bedömning 8 0 9 Medelvärde 10,. Jag vet vad jag ska kunna för att nå målen i de olika ämnena. 70 5 1. Jag tycker att lärarna förklarar så att jag förstår. 81 1,8.

Läs mer

BILAGA KARTLÄGGNING SOCIALSEKRETERARE STOCKHOLM (MELLAN)

BILAGA KARTLÄGGNING SOCIALSEKRETERARE STOCKHOLM (MELLAN) BILAGA KARTLÄGGNING SOCIALSEKRETERARE STOCKHOLM (MELLAN) Arbetssituation 2 Typ av ärenden Fråga: Vilken typ av ärenden arbetar du med? Är det? Barn och ungdomar 43% 55% Ekonomiskt bistånd Vuxna 3 27% 19%

Läs mer

Scen 1. Personer. 1977 är Emma 38 och. emma jerry robert en servitör

Scen 1. Personer. 1977 är Emma 38 och. emma jerry robert en servitör 1978 Scen 1. Personer emma jerry robert en servitör 1977 är Emma 38 och Jerry och Robert 40. * Betrayal hade premiär på National Theatre i London, 15 november 1978, i regi av Peter Hall. Pub. 1977. Vår.

Läs mer

FÖRÄLDRAENKÄTER-BARN. Magelungen Kolloverksamheter BONDEGATAN 35 116 33 STOCKHOLM TELEFON 08-556 93 196 www.magelungen.com info@magelungen.

FÖRÄLDRAENKÄTER-BARN. Magelungen Kolloverksamheter BONDEGATAN 35 116 33 STOCKHOLM TELEFON 08-556 93 196 www.magelungen.com info@magelungen. FÖRÄLDRAENKÄTER-BARN Sammanställning av utvärderingsenkäter ifyllda av föräldrar till barn som ensamma åkte ut på Terapikoloniers sommarverksamheter sommaren 2014. Utvärderingsenkäter skickas efter avslutad

Läs mer

CYKELBESIKTNING 2009 Hållbart resande i Umeåregionen / VIVA arbete unga VIVA resurs / NTF Västerbotten 2009-10-02

CYKELBESIKTNING 2009 Hållbart resande i Umeåregionen / VIVA arbete unga VIVA resurs / NTF Västerbotten 2009-10-02 CYKELBESIKTNING 2009 Hållbart resande i Umeåregionen / VIVA arbete unga VIVA resurs / NTF Västerbotten 2009-10-02 Sammanfattning Projektet Hållbart resande i Umeåregionen arbetar för att resorna i Umeåregionen

Läs mer

Strömbackaskolan läsåret 2015-2016. Handlingsplan mot droger

Strömbackaskolan läsåret 2015-2016. Handlingsplan mot droger Strömbackaskolan läsåret 2015-2016 Handlingsplan mot droger! Piteå maj 2015, Piteå kommun Strömbackaskolan. Handlingsplan mot droger I detta dokument avses med ordet drog, alkohol, narkotika, icke medicinsk

Läs mer

Kommuniceramer än ord

Kommuniceramer än ord Kommuniceramer än ord 1 2 Kommuniceramer än ord Pratglad eller traggig Skillnaden kan vara hårfin när samma meddelande upprepas. När man väljer att kommunicera så är det oftast hur man pratar med varandra

Läs mer

Till dig som bryr dig

Till dig som bryr dig Till dig som bryr dig i Uppdrag från regeringen Regeringen har tagit initiativ till en rikstäckande satsning för att öka kunskapen om och förändra attityder till psykisk sjukdom och psykisk funktionsnedsättning.

Läs mer

Enkät Plantskolan Hammarby IF FF vinter 2015/16. 1. Har din son deltagit som? 2. I vilken åldersgrupp har din son deltagit?

Enkät Plantskolan Hammarby IF FF vinter 2015/16. 1. Har din son deltagit som? 2. I vilken åldersgrupp har din son deltagit? Enkät Plantskolan Hammarby IF FF vinter 2015/16 1. Har din son deltagit som? 10 9 8 85.7% 7 3 2 Målvakt Utespelare Målvakt 14,3% Utespelare 85,7% 2. I vilken åldersgrupp har din son deltagit? 10 9 8 7

Läs mer

Engelska skolan, Järfälla

Engelska skolan, Järfälla Elever År - Våren svar, % Kunskaper och bedömning. Jag vet vad jag ska kunna för att nå målen i de olika ämnena. 0 0 Medelvärde,,,,. Jag tycker att lärarna förklarar så att jag förstår. 0 0,0,,,. Lärarna

Läs mer

Så väljer svenska studenter utbildning och så påverkas studenter i hela Norden av den ekonomiska krisen

Så väljer svenska studenter utbildning och så påverkas studenter i hela Norden av den ekonomiska krisen Så väljer svenska studenter utbildning och så påverkas studenter i hela Norden av den ekonomiska krisen En undersökning av Studentum om val till högskola och Kvalificerad Yrkesutbildning Studentum AB Torstenssonsgatan

Läs mer

Valberedningen, representant för Y1

Valberedningen, representant för Y1 Valberedningen, representant för Y1 Valberedningens nominering: Christopher Sundkvist Mitt namn är Christopher Sundkvist, jag är 20 år gammal och går i klassen MED 1. Jag är en glad, trevlig kille som

Läs mer

Vad tycker du om sfi?

Vad tycker du om sfi? Oktober 2012 Vad tycker du om sfi? Skolverket gör under hösten en stor undersökning om vad elever tycker om sin utbildning. Det är första gången undersökningen görs och resultatet kommer att användas till

Läs mer

Våga Visa kultur- och musikskolor

Våga Visa kultur- och musikskolor Våga Visa kultur- och musikskolor Kundundersökning 04 Värmdö kommun Genomförd av CMA Research AB April 04 Kön Är du 37 6 34 65 39 60 3 69 0% 0% 40% 60% 0% 0% Kille Tjej Ej svar Våga Visa kultur- och musikskolor,

Läs mer

Hur kör vi egentligen en undersökning om trafikanters beteende och nya hastighetsgränser utifrån en bussförares perspektiv?

Hur kör vi egentligen en undersökning om trafikanters beteende och nya hastighetsgränser utifrån en bussförares perspektiv? Hur kör vi egentligen en undersökning om trafikanters beteende och nya hastighetsgränser utifrån en bussförares perspektiv? NTF Skåne 2009 Hur kör vi egentligen en undersökning om trafikanters beteende

Läs mer

Enkät till föräldrar och elever i årskurs 3, 5, 8 och Olsboskolan, vt 2015

Enkät till föräldrar och elever i årskurs 3, 5, 8 och Olsboskolan, vt 2015 Utbildnings- och fritidsförvaltningen Håkan Jansson Enkät till föräldrar och elever i årskurs 3, 5, 8 och Olsboskolan, vt 215 Utbildnings- och fritidsförvaltningen genomförde under februari 215 enkätundersökningar

Läs mer

Rapport Absolut Förälder åk 6-9, läsår 12/13

Rapport Absolut Förälder åk 6-9, läsår 12/13 Rapport Absolut Förälder åk 6-9, läsår 12/13 Absolut Förälder har genomförts i årskurs 6-9, enligt följande koncept: två lektioner i årskurs 6, en åk 7 samt korta sammanfattningar i åk 7-9 i kommunala

Läs mer

Skolledningens sida februari 2016

Skolledningens sida februari 2016 1 Skolledningens sida februari 2016 I och med skolans årliga julgransplundring, så dansade vi ut julen i januari. Det var precis lika festligt och trevligt som tidigare år. Under denna termin har klasserna

Läs mer

Utvärdering 2015 deltagare Filmkollo

Utvärdering 2015 deltagare Filmkollo Utvärdering 2015 deltagare Filmkollo 284 deltagare Har det varit roligt på lägret? (%) 100 80 60 40 20 0 99 1 Ja Nej Varför eller varför inte? - Vi har gjort roliga och väldigt varierade saker! - För att

Läs mer

Utvärdering 2015 målsman

Utvärdering 2015 målsman Utvärdering 2015 målsman 284 deltagare Kändes det tryggt att lämna era barn på lägret? (%) 100 80 60 40 20 0 100 0 Ja Nej Varför/varför inte? - Jag upplevde en god organisation och intresserade ledare.

Läs mer

Att skriva Hur utformar man en Social berättelse? Lathund för hur en Social berättelse kan skrivas

Att skriva Hur utformar man en Social berättelse? Lathund för hur en Social berättelse kan skrivas 52 56 57 57 59 59 61 61 63 64 64 65 67 67 76 77 77 79 80 83 86 87 89 91 93 95 Seriesamtalets andra möjligheter Sammanfattning Seriesamtal Sociala berättelser Vad är en Social berättelse? För vilka personer

Läs mer

SEKTIONEN SVERIGES ARBETSMILJÖINSPEKTÖRER SSAI

SEKTIONEN SVERIGES ARBETSMILJÖINSPEKTÖRER SSAI SEKTIONEN SVERIGES ARBETSMILJÖINSPEKTÖRER SSAI MEDLEMSENKÄT -2003 Vi har sedan några år tillbaka frågat våra medlemmar hur de upplever sin arbetssituation inom några områden. I sammanställningen har vissa

Läs mer

Utvärdering av 5B1117 Matematik 3

Utvärdering av 5B1117 Matematik 3 5B1117 Matematik 3 KTH Sidan 1 av 11 Utvärdering av 5B1117 Matematik 3 Saad Hashim Me hashim@it.kth.se George Hannouch Me hannouch@it.kth.se 5B1117 Matematik 3 KTH Sidan av 11 Svar till frågorna: 1 1.

Läs mer

Bo 2011-5 år slutar Fsk.Södra

Bo 2011-5 år slutar Fsk.Södra Bo 2011-5 år slutar Fsk.Södra Filter: [Hattstugan] Utförd av: Birger Ivarsson(birger.ivarsson@avesta.se) Organisationsnamn: Avesta kommun An svar: 15 An inbjudna respondenter (via e-post): 0 Procentandel

Läs mer

Söderslättsgymnasiets studentvecka. Bakgrund - tidigare års studentveckor Elevmedverkan Ansvar

Söderslättsgymnasiets studentvecka. Bakgrund - tidigare års studentveckor Elevmedverkan Ansvar Söderslättsgymnasiets studentvecka Bakgrund - tidigare års studentveckor Elevmedverkan Ansvar Om Festmetoden Film och webbplats som Alkoholkommittén lanserade 2005. Riktad till unga vuxna i åldern 18-25

Läs mer

Nå Framgång på Instagram En guide till små och medelstora företag

Nå Framgång på Instagram En guide till små och medelstora företag Nå Framgång på Instagram En guide till små och medelstora företag 2014-08-10 Svenska Web Voice Annika Elgeskog www.webvoice.se +46 725 861010 presenterar Företagarens guide till framgång på Instagram.

Läs mer

Första dagboken: ATT HANTERA EN TSUNAMI. Onsdag 19 januari

Första dagboken: ATT HANTERA EN TSUNAMI. Onsdag 19 januari Onsdag 19 januari Irma 17 år. Jan och jag uppvaktar. Improviserar svensk-dansk "Ja, må hon leva med kage og chokola-a-de ". Jan med tårtans plasthuva på sitt huvud. Tårta och presenter var vi ute och köpte

Läs mer

Standard, handlggare

Standard, handlggare Kvalitetsindex Standard, handlggare Solgläntans Behandlingshem i Kramfors AB Rapport 2014-03-05 Innehåll SSIL Kvalitetsindex - Strategi och metod - Antal intervjuer, medelbetyg totalt samt på respektive

Läs mer

Arbetsliv. Rapport: Lyckliga arbetsplatser. Maj 2007, Markör Marknad och Kommunikation AB. Rapport Lyckliga arbetsplatser 2007

Arbetsliv. Rapport: Lyckliga arbetsplatser. Maj 2007, Markör Marknad och Kommunikation AB. Rapport Lyckliga arbetsplatser 2007 Arbetsliv Rapport: Lyckliga arbetsplatser Maj 27, Markör Marknad och Kommunikation AB Rapport Lyckliga arbetsplatser 27 Markör Marknad och Kommunikation AB, Box 396, 71 47 Örebro Telefon: 19-16 16 16.

Läs mer

Definition av indikatorer i Barn-ULF 2013

Definition av indikatorer i Barn-ULF 2013 1(17) Barn-ULF 2014-06-19 Definition av indikatorer i Barn-ULF 2013 Innehåll: Barn 10-18 år... 1 Barns arbetsmiljö och inflytande i skolan... 1 Barns ekonomi och materiella resurser... 3 Barns fritid och

Läs mer

Dataspel för barn med läs- och skrivsvårigheter

Dataspel för barn med läs- och skrivsvårigheter Dataspel för barn med läs- och skrivsvårigheter Yrkeshögskolan Sydväst Informationsteknik YHHV8 Andreas Grönblom Petra Höglund Karolina Strandholm April 2004 Inledning Vi har valt att skriva om dataspel

Läs mer

Äldreomsorg med omsorg.

Äldreomsorg med omsorg. Äldreomsorg med omsorg. Välkommen till Aleris och framtidens äldreomsorg. På Aleris har vi en gemensam syn på äldreomsorg; vi ger våra kunder samma trygghet, respekt och omtanke som vi själva vill ha när

Läs mer

Bilaga 9. Fråga 1 Bas: alla Flera alternativ möjliga Alternativ 1-4 uppläses

Bilaga 9. Fråga 1 Bas: alla Flera alternativ möjliga Alternativ 1-4 uppläses Bilaga 9 Bilaga 9 1 (5) Statskontorets frågeformulär för konsumentundersökningen Del 1 Undersökningens frågor Fråga 1 Flera alternativ möjliga Alternativ 1-4 uppläses På vilka av följande försäljningsställen

Läs mer

Uppföljning Nyanställda 2014

Uppföljning Nyanställda 2014 Uppföljning Nyanställda 2014 Resultat IMA MARKNADSUTVECKLING AB 2014-06-10 IMA MARKNADSUTVECKLING AB Almekärrsvägen 9, S-443 39 LERUM Tel.: +46 (0)302-165 60 Fax: +46 (0)302-161 77 E-post: ima@imamarknadsutveckling.se

Läs mer

NU KÖR VI! TILLSAMMANS.

NU KÖR VI! TILLSAMMANS. NU KÖR VI! TILLSAMMANS. TILL ALLA FOTBOLLSFARSOR, KARATEMAMMOR OCH CURLING- FÖRÄLDRAR. Visst är det viktigt att stötta sitt barns fritidsintresse. Men behöver man verkligen skjutsa barnen med bilen hit

Läs mer

Kundutvärdering (Björn Hörvallius)

Kundutvärdering (Björn Hörvallius) Kundutvärdering (Björn Hörvallius) Avresedatum: 2016 05 22 Destination: Portugal, Constancia Uteritter och lektioner, vecka Hur många deltagare var ni i gruppen? Hur blev du mottagen vid ankomsten? Hur

Läs mer

Santos visste att det bara var en dröm men han fortsatte ändå att leka med bollen varje dag för det fanns inget han älskade mer.

Santos visste att det bara var en dröm men han fortsatte ändå att leka med bollen varje dag för det fanns inget han älskade mer. 1. Solen var precis på väg upp och där ute på den lilla grusplanen intill byn kunde man redan se Santos springa omkring med den bruna slitna läderbollen som han gjorde varje dag. Oavsett om det var vardag

Läs mer

GOLFINSPIRATION 2015. Inledning. Släpp kontrollen

GOLFINSPIRATION 2015. Inledning. Släpp kontrollen GOLFINSPIRATION 2015 Inledning Släpp kontrollen En golfsving är en komplex rörelse. Med många tankar, muskler och flera kroppsdelar involverade ska vi träffa en liten boll med ett verktyg som bara är 1

Läs mer

Har du funderat något på ditt möte...

Har du funderat något på ditt möte... Har du funderat något på ditt möte... med mig? Så vill jag bli bemött som patient inom psykiatrin. projektet Bättre psykosvård Har du sett rubriker som de här? troligen inte. De här rubrikerna är ovanligt

Läs mer

Så bra är ditt gymnasieval

Så bra är ditt gymnasieval Så bra är ditt gymnasieval fakta om kvaliteten på alla program och skolor w sidan 4: programmen som ger jobb 6: de gör mest för att alla elever ska nå målen 8: utbildningarna med högst betyg 10: skolorna

Läs mer

en lektion från Lärarrumet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum Barnens Ö funderingsfrågor, diskussion och skrivövning

en lektion från Lärarrumet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum Barnens Ö funderingsfrågor, diskussion och skrivövning en lektion från Lärarrumet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum Barnens Ö funderingsfrågor, diskussion och skrivövning Ämne: Svenska, SVA, SFI Årskurs: 7-9, Gym, Särgymn, Vux, Särvux Lektionstyp: reflektion

Läs mer

Lantbrukares syn på risker och säkerhet i arbetsmiljön ett genusperspektiv

Lantbrukares syn på risker och säkerhet i arbetsmiljön ett genusperspektiv Är kvinnor bättre på säkerhet? Christina Stave på LAMK seminarium Tidigare på Arbets- och miljömedicin på Sahlgrenska, GU Lantbrukares syn på risker och säkerhet i arbetsmiljön ett genusperspektiv Forskningsprojekt

Läs mer

FÖRÄLDRAENKÄTER. Magelungen Kolloverksamheter BONDEGATAN 35 116 33 STOCKHOLM TELEFON 08-556 93 196 www.magelungen.com info@magelungen.

FÖRÄLDRAENKÄTER. Magelungen Kolloverksamheter BONDEGATAN 35 116 33 STOCKHOLM TELEFON 08-556 93 196 www.magelungen.com info@magelungen. FÖRÄLDRAENKÄTER Sammanställning av utvärderingsenkäter ifyllda av föräldrar som haft barn på Terapikoloniers sommarverksamheter, eller som själva deltagit tillsammans med sina barn på någon Terapikoloniers

Läs mer

Kvalitetsindex. Botorp Behandlingshem. Rapport 2009-01-28

Kvalitetsindex. Botorp Behandlingshem. Rapport 2009-01-28 Kvalitetsindex Rapport 2009-01-28 Innehåll - 2009-01-28 - Skandinavisk Sjukvårdsinformations Kvalitetsindex - Strategi och metod - Medelpoäng, aritmetiskt medelvärde, totalt samt på respektive fråga -

Läs mer

dom hem och hämtade en stor badbalja och stoppade mig i den. - vad ska vi kalla den? undrade ett barn. - Då sa ett anat barn kanske Padis. - Ja!

dom hem och hämtade en stor badbalja och stoppade mig i den. - vad ska vi kalla den? undrade ett barn. - Då sa ett anat barn kanske Padis. - Ja! ÖNSKE BOKEN Önske boken Nu ska ni få höra om när jag var 13 år, 9 månader, 5 dar 3 timmar och 17 sekunder. Jag bodde i Stockholm med min familj. Jag hade två syskon dom heter Erik och Amanda. Min mamma

Läs mer

Barns medverkan i den sociala barnavården hur lyssnar vi till och informerar barn. Lyssna på barnen

Barns medverkan i den sociala barnavården hur lyssnar vi till och informerar barn. Lyssna på barnen Barns medverkan i den sociala barnavården hur lyssnar vi till och informerar barn Lyssna på barnen 1 En tanke att utgå ifrån För att förstå hur varje unikt barn uppfattar sin specifika situation är det

Läs mer

Roligaste Sommarjobbet 2014

Roligaste Sommarjobbet 2014 Roligaste Sommarjobbet Q Vilket program har du deltagit i? Svarade: Hoppade över: RS Nacka sv al RS Arboga/Köping/Kungsör RS Avesta RS Enköping RS Falun RS Heby RS Håbo RS Mora RS Nacka RS Sigtuna RS Skövde

Läs mer

Välkommen till fritids

Välkommen till fritids Välkommen till fritids እ ን ቃ ዕ ና ብ መዘ ና ግ ዒ ( ፍ ሪ ቲ ድ ) ብ ደ ሓ ን መጻ እ ኩ ም Telefonnummer ቁ ጽ ሪ ተ ለ ፎ ን Fritids ፍ ሪ ቲ ድ (መዘ ና ግ ዒ መውዓ ሊ) Fritids är till för barn mellan 6och 12 år vars vårdnadshavare arbetar,

Läs mer

KLOKA FRÅGOR OM ÄLDRES LÄKEMEDELSBEHANDLING ATT STÄLLA I SJUKVÅRDEN

KLOKA FRÅGOR OM ÄLDRES LÄKEMEDELSBEHANDLING ATT STÄLLA I SJUKVÅRDEN KLOKA FRÅGOR OM ÄLDRES LÄKEMEDELSBEHANDLING ATT STÄLLA I SJUKVÅRDEN Kloka frågor vänder sig till dig som är äldre och som använder läkemedel. Med stigande ålder blir det vanligare att man behöver läkemedel.

Läs mer

Shakedown inför rallycross EM och SM.

Shakedown inför rallycross EM och SM. Shakedown inför rallycross EM och SM. Jag fick en inbjudan till Strängnäs där dom svenska EM- förarna i rallycross skulle hålla en presskonferens och shakedown inför 2007 säsong. Tanken att åka ner lockade

Läs mer

Dagordning (Kopiera så att alla körmedlemmar kan läsa) Årsmötesprotokoll Färdig mall som du bara fyller i.

Dagordning (Kopiera så att alla körmedlemmar kan läsa) Årsmötesprotokoll Färdig mall som du bara fyller i. Så här går det till 1 Håll ett årsmöte Meddela din kör två veckor i förväg att ni ska ha ett årsmöte. UNGiKÖR kan förse dig med de flesta handlingar som behövs för mötet: 2 Dagordning (Kopiera så att alla

Läs mer

Likabehandling och trygghet 2015

Likabehandling och trygghet 2015 Likabehandling och trygghet 2015 1 Jag är Man 58 48,3 Kvinna 58 48,3 Jag avstår från att definiera 4 3,3 mig Total 120 100 100% (120/120) 2 Det känns bra att gå i skolan Alltid 46 38,3 Oftast 55 45,8 Ibland

Läs mer

Lotusmamma.se 2012-10-01 Senast uppdaterad 2012-11-30

Lotusmamma.se 2012-10-01 Senast uppdaterad 2012-11-30 Lotusmamma.se 2012-10-01 Senast uppdaterad 2012-11-30 När yogaläraren Therese väntade dottern Lova hade hon svårt att komma iväg till en studio med gravidyoga. Tiderna passade inte och graviditeten var

Läs mer

Ett Liv i Lärjungaskap Del 1 - Frälsningens Mysterium

Ett Liv i Lärjungaskap Del 1 - Frälsningens Mysterium Ett Liv i Del 1 - Den som är i Kristus är alltså en ny skapelse, det gamla är förbi, något nytt har kommit. 2 Kor 5:17 Ett Liv i är en serie av korta kurser arrangerade av Hestra Cafékyrka som utforskar

Läs mer

Säg STOPP! Ett samarbete mellan Kulturskolan, föreningen DuD och barn och ungdomsprojektet i Katrineholms kommun

Säg STOPP! Ett samarbete mellan Kulturskolan, föreningen DuD och barn och ungdomsprojektet i Katrineholms kommun Säg STOPP! Ett samarbete mellan Kulturskolan, föreningen DuD och barn och ungdomsprojektet i Katrineholms kommun Säg STOPP en temateater kring mobbning Bakgrund Kulturskolan och DuD:s teatergrupp har under

Läs mer

ENHETSRAPPORT - SOLHEMS GRUPPBOSTÄDER I O II

ENHETSRAPPORT - SOLHEMS GRUPPBOSTÄDER I O II ENHETSRAPPORT - SOLHEMS GRUPPBOSTÄDER I O II STOCKHOLMS STAD PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING 2014 Kontakt: Sofie Hellström-Rückert Datum: Oktober 2014 Anna Ragnarsson Senior Consultant Tel: 0720 700

Läs mer

Har du saknat mig? Prolog Nu är det 12 år sedan och jag tänker fortfarande på det. Hur mamma skriker på pappa att han ska gå medan han skriker tillbaka, det var då han lämnade oss och tillbaka kom han

Läs mer

Utbildningsförvaltningen. Spånga gymnasium 7-9 [117]

Utbildningsförvaltningen. Spånga gymnasium 7-9 [117] Utbildningsförvaltningen Spånga gymnasium 7-9 [117] I denna rapport finner du din enhets resultat från medarbetarenkäten 2012. Datainsamlingen har skett under perioden 3 september 28 september 2012. På

Läs mer

Det handlar om arbetslivsinriktad rehabilitering. Målet är att du ska kunna försörja dig själv.

Det handlar om arbetslivsinriktad rehabilitering. Målet är att du ska kunna försörja dig själv. 1 För att gå här på Finsam? Man ska vilja förändra. Vilja gå mot ett mål. Respektera andra, utan att döma. Vilja ta ansvar för sig själv och för gruppen. Grejen med Finsam är att du bara behöver gå till

Läs mer