Verksamhetsrapport Miløre Centre 2004

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Verksamhetsrapport Miløre Centre 2004"

Transkript

1 Verksamhetsrapport Miløre Centre 2004

2 2 (7)

3 Verksamhetsrapport Miløre Centre 2004 Inledning Miløre Centre har avslutat sitt fjärde verksamhetsår. Arbetet under året har inneburit ett upprätthållande och en utökning av de kontakter och den verksamhet som etablerats under de första tre åren av Miløre Centres verksamhet. Under året har centret arrangerat fyra seminarier och fyra studiebesök. Ämnen som det varit särskilt fokus på under 2004 är beteendepåverkansåtgärder. Under sommaren inleddes processen med att ta fram en strategi för utveckling av bilpooler i Öresundsregionen. Denna kommer att slutföras i februari Under året har debatten ökat kring alternativa drivmedel och miljöfordon. Utbyggnaden av infrastruktur för tankning fortsätter i hög takt. Organisation I början av året gjordes en del förändringar i Miløre Centres organisation. Tillkom gjorde en beställargrupp som består av en beställare från varje samarbetspart. Huvuduppgiften för beställargruppen är att säkerställa Miløre Centres framtida verksamhet, verifiera att verksamheten följer Miløre Centres mål och visioner samt att verka för att fler samarbetsparter ansluter sig till centret. Målet att värva en ny samarbetspart till centret har ej infriats, men samtal har påbörjats med tre möjliga organisationer. Under 2004 har Miløre Centres beställargrupp haft två möten och styrgruppen har haft sex möten. Nytt i organisationen från och med 2004 är också att sätta samman arbetsgrupper vid större evenemang. Arbetsgruppernas uppgift är att ta fram bästa grundförutsättningar för att evenemanget skall bli lyckat. Den första arbetsgruppen tillsattes inför planeringen av det mobility management seminarium som genomfördes i november. Magdalena Nilsson, anställd av Sydkraft AB, har under året arbetat som projektsamordnare till 93 procent. Mikael Kragmo, anställd av Gatukontoret Malmö stad, har under januari och februari arbetat 25 procent som projektsamordnare. Stina Nilsson, anställd av Gatukontoret Malmö stad, har fungerat som projektledare. I början av året sänktes deltagaravgiften för företag med 1-4 anställda, till kronor per år. Deltagarna i Miløre Centre kontaktades via e-post i november, där de ombads komma med åsikter och förslag till nästkommande verksamhetsår. Svar inkom från fyra organisationer. Mötesplatser Varje år arrangerar Miløre Centre mötesplatser i form av studiebesök, seminarier och workshops. Syftet med dessa mötesplatser är att de som arbetar med miljöanpassade transportsystem och åtgärder för att minska transporternas miljöpåverkan skall ges en möjlighet att diskutera aktuella ämnen och få information om intressanta saker som pågår. Deltagarna i Miløre Centre bjöds under året in till två deltagarevenemang. Alla evenemang som har arrangerats av Miløre Centre under 2004 har varit kraftigt rabatterade alternativt kostnadsfria för deltagare i centret. Nedan följer en kort summering av de evenemang Miløre Centre bjöd in till år (7)

4 Deltagarträffar Biogasanläggning 5 maj Miløre Centre bjöd in sina deltagare till ett studiebesök på produktionsanläggningen för biogas Karpalun i Kristianstad den 5 maj. Evenemanget ställdes in på grund av för få anmälningar. Miljökommunikation hur gör de som lyckas? 6 oktober Den 6 oktober arrangerade Miløre Centre en deltagarträff i form av ett miniseminarium tillsammans med Sustainable Business Hub. På deltagarträffen deltog 33 stycken och eftermiddagen avslutades med buffé och mingel. Träffen hölls i Minc:s lokaler på Anckargripsgatan 3 i Malmö. Öppna evenemang Sparsam körning 16 mars Tillsammans med Vägverket Region Skåne arrangerade Miløre Centre ett halvdagsseminarium om Sparsam körning. Inbjudna var bud- och serviceföretag. På seminariet, som hölls på Scandic Star Hotell i Lund, deltog 33 stycken. Hållbart resande 13 maj Den 13 maj arrangerade Miløre Centre ett heldagsseminarium tillsammans med Vägverket Region Skåne. Ämnet för dagen var Hållbart resande och seminariet riktade sig framför allt till dem som arbetar med mobility management, samhällsplanering och tjänsteresor. 49 personer deltog på seminariet som hölls på Börshuset i Malmö. Odense Cykelby 15 juni Den 15 juni arrangerade Miløre Centre studiebesök i Odense. 27 deltagande åkte tåg till Odense för att titta närmare på och höra om de satsningar som gjorts inom projektet Odense Cykelby. Under en cykeltur fick de deltagande en tydlig bild och känsla över vad de olika åtgärderna innebär för cyklisterna. mobility management november Den 24 november hölls ett heldagsseminarium på Grand Hotel i Lund. Seminariet riktade sig till de som vill vidareutveckla arbetet med mobility management. Eftermiddagen var indelad i två sessioner, en som handlade om beteende och en som handlade om hur man får in mobility management i stadsplaneringen. Seminariet hade 50 deltagare. En halvdags studiebesök arrangerades i Lund den 25 november i anslutning till seminariet. Mobilitetskontoret i Lund tog emot och berättade om sin verksamhet. Tio deltagare togs med på en cykeltur för att få en tydligare bild av några av de infrastruktursatsningar som gjorts för cykel och kollektivtrafik i staden. Grunden till programmet den november togs fram av en arbetsgrupp bestående av representanter från Lunds kommun, Malmö stad, Miløre Centre, Region Skåne, Trivector och Vägverket Region Skåne. 4 (7)

5 Projekt Bilpoolsstudie I juni fick Trivector Traffic AB uppdraget att ta fram en strategi för utvecklingen av bilpooler i Öresundsregionen. Strategin skall vara klar i februari Under 2004 har nyckelaktörer identifierats och olika aktiviteter arrangerats för att arbeta fram en strategi i samverkan med dessa. Aktiviteter som genomförts är studiebesök till Göteborg och Schweiz, en workshop och ett projektgruppsmöte. Ytterligare ett projektgruppsmöte och en workshop återstår att genomföra i början av nästa år. När strategin är klar kommer den att presenteras i samband med ett seminarium. I processen med att ta fram strategin medverkar representanter från Region Skåne, Länsstyrelsen i Skåne län, Skånetrafiken, Vägverket Region Skåne, Helsingborgs stad, Kristianstads kommun, Lunds kommun, Malmö stad, Hovedstadens Udviklingsråd (HUR) och HSB. Nyckeltal Under början av året studerades dokumenten Trafikindikatorer för uppföljning av regionala miljömål och Indikatorer för hållbar utveckling. Resultatet av detta är en förlaga till rapport, där några av indikatorerna beskrivs. Initiering av projekt Under året sökte Miløre Centre, tillsammans med Hållbar Utveckling Skåne, medel från Naturvårdsverket och Vägverket för en serie workshops riktade till regionala och lokala samhällsplanerare kopplat till mobilty management och hållbara transporter. Tyvärr gav dessa ansökningar inget resultat. Miløre Centre har varit med och skrivit åtgärd för Regionalt centrum för miljöanpassade transporter i Region Skånes Klimp-ansökan. Region Skåne fick avslag på sin ansökan, men är med i en andra omgång som meddelas den 16 februari. Projektdatabas Ingen uppdatering av projektdatabasen har gjorts under Uppdateringen av projektdatabasen kommer att få hög prioritet under Eftersom projektdatabasen ej uppdaterats, så har den ej heller kommunicerats utåt. Marknadsföring och deltagande vid evenemang Under året har Miløre Centre tagit fram en ny informationsbroschyr om centret och dess verksamhet. Andra insatser som gjorts för att sprida vetskapen om Miløre Centre samt upprätta nya kontakter är bl.a. deltagande vid seminarier och workshops. På de evenemang Miløre Centre har deltagit under året har gamla kontakter upprätthållits och nya kontakter skapats. Nedan följer en kort summering över olika evenemang där Miløre Centre har varit representerat under Deltagande vid evenemang: Avslutningskonferens för Forum for citylogistik i Köpenhamn den 5 februari Miljöledning och transporter i Malmö den 28 februari Årsmöte Hållbar Utveckling Skåne i Hässleholm den 23 mars Fordonsgas en hållbar tillväxtbransch i Göteborg den 24 maj Konferens Clean Vehicles i Stockholm den 3-4 juni 5 (7)

6 Mobilty management seminarium i Köpenhamn den 8 juni Miljöfordon i Malmö den 27 oktober Netværk for Transport og Miljø i Köpenhamn den 30 november Miløre Centre har under året deltagit i referens- alt. diskussionsgrupper i följande projekt: Klimatforum Skåne Hållbar utveckling Skåne (HUT Skåne) fick 2003 medel från Region Skånes miljövårdsfond för att driva projektet Klimatforum Skåne. Syftet med projektet har framför allt varit att vara ett stöd till kommunerna i deras arbete med klimatfrågorna. Magdalena Nilsson har företrätt Miløre Centre i en referensgrupp vars syfte har varit att följa projektet och styra projektets innehåll utifrån egna erfarenheter. Projektet avslutades vid årsskiftet. Initiering av fler bilpooler i hela region Skåne Magdalena Nilsson representerar Miløre Centre i referensgruppen för projektet Initiering av fler bilpooler i hela region Skåne. Projektets syfte är att genom kunskapsspridning och rådgivning initiera fler bilpooler i Skåne. Projektet drivs av Gröna Bilister och finansieras av Vägverket och Region Skånes miljövårdsfond. Övrigt: Miløre Centre har presenterats vid följande tillfällen: Nätmarknadsmöte, Sydkraft Gas Möte för tekniska chefer i Skånes kommuner Möte med Skånetrafikens chefer Nämndsmöte med Kollektivtrafiknämnden, Region Skåne Den 20 april föreläste Miløre Centre för ca 30 elever på Malmö högskola. Föreläsningen behandlade miljöanpassade transporter generellt samt hur utvecklingen har sett ut inom transportsektorn i Sverige och Europa. Magdalena har för Miløre Centres räkning varit styrelsesuppleant i HUT Skåne, vilket bland annat har inneburit 7 styrelsemöten under På årets sista styrelsemöte röstades Magdalena in som ordinarie styrelseledamot. Remissvar Miløre Centre svarade på Region Skånes remiss Skåne-MaTs, Slutsatser och utmaningar Förslag till fortsatt arbete. Nyhetsbrev Under året har Miløre Centre utkommit med tre nyhetsbrev. Nyhetsbrevet sprids i digitalform via Miløre Centres e-postlista. Nyhetsbrevet består av tre delar; information om Miløre Centre, regionala nyheter samt nationella och internationella nyheter. Hemsida Under sommaren 2002 fick Miløre Centres hemsida sin nuvarande struktur. Under året har löpande arbete pågått med aktualisering och utökning av informations- 6 (7)

7 materialet samt första sidans nyheter. Under augusti månad låg hemsidan nere som ett resultat av en uppgradering hos hemsidevärden Euronet Online. Nya delar som tillkommit på hemsidan är Bidrag att söka samt Rapporter. Enkätundersökning Miløre Centre påbörjade i december en enkätundersökning för att få en kunskapsgrund till hur många som vet vad Miløre Centre är samt hur stor kännedomen är om hur man arbetar med miljöanpassade transporter i den egna organisationen. En elektonisk enkät skickades i december ut via Miløre Centres e- postlista. Enkäten kommer att utvärderas i februari Lokal Miløre Centres verksamhet har skötts från centrets lokaler på Nordenskiöldsgatan 17 i Malmö. Under första halvan av året hyrdes lokalerna av Miljöförvaltningen Malmö stad. När Miljöförvaltningen lämnade lokalerna i juni, övergick hyresvärdskapet till Malmö inkubator (Minc) och adressen ändrades till Anckargripsgatan 3. 7 (7)

Verksamhetsplan 2008 Hållbar Mobilitet Skåne

Verksamhetsplan 2008 Hållbar Mobilitet Skåne Verksamhetsplan 2008 Hållbar Mobilitet Skåne Bakgrund Transporter är en viktig del i Skånes utveckling. Samverkan för att skapa hållbara transportlösningar är ett prioriterat arbetsområde i regionen. Skåne

Läs mer

16 nationella miljökvalitetsmål status Skåne

16 nationella miljökvalitetsmål status Skåne 16 nationella miljökvalitetsmål status Skåne Begränsad klimatpåverkan Frisk luft Bara naturlig försurning Giftfri miljö Skyddande ozonskikt Säker strålmiljö Ingen övergödning Levande sjöar och vattendrag

Läs mer

Framtidens kollektivtrafik. Kommunikation och media

Framtidens kollektivtrafik. Kommunikation och media Framtidens kollektivtrafik Kommunikation och media Detta är en delrapport inom det förvaltningsövergripande projektet Framtidens kollektivtrafik i Malmö. Detta pm är sammanställt av: Linda Herrström, Gatukontoret

Läs mer

Biogasarbetet i Skåne Skånes Färdplan för biogas Anna Hansson Biogas Syd

Biogasarbetet i Skåne Skånes Färdplan för biogas Anna Hansson Biogas Syd Biogasarbetet i Skåne Skånes Färdplan för biogas Anna Hansson Biogas Syd Halmstad16 december 2011 -Biogas Syd är ett regionalt samverkansorganisation för biogasintressenter i södra Sverige - Biogas Syd

Läs mer

Lärande för hållbar utveckling i Malmö

Lärande för hållbar utveckling i Malmö Lärande för hållbar utveckling i Malmö Verksamhetsplan 2010 Upprättad Datum: Version: Ansvariga: Förvaltning: Enhet: 2010-06-15 1.0 Johanna Ekne, Åsa Hellström, Per-Arne Nilsson Miljöförvaltningen Miljöstrategiska

Läs mer

Regionalt mobilitetsarbete i Region Mitt

Regionalt mobilitetsarbete i Region Mitt Regionalt mobilitetsarbete i Region Mitt Lars Nord Projektledare Hållbara Resor och Transporter Vägverket Överenskommelse som metod Region Mitt har överenskommelser med de sex stora kommunerna i regionen

Läs mer

Klimat och transporter

Klimat och transporter 2010-03-19 Klimat och transporter Jannica Schelin Processledare för Hållbart Resande i Norrköpings kommun Hållbart Resande Hållbart Resande och Mobility Management Arbetet med Hållbart Resande handlar

Läs mer

Centrum för energieffektiv belysning. Thorbjörn Laike, föreståndare LTH, LU Roy Holmberg, bitr. föreståndare, JTH

Centrum för energieffektiv belysning. Thorbjörn Laike, föreståndare LTH, LU Roy Holmberg, bitr. föreståndare, JTH Centrum för energieffektiv belysning Thorbjörn Laike, föreståndare LTH, LU Roy Holmberg, bitr. föreståndare, JTH Finansiärer Energimyndigheten Trafikverket Bertil och Britt Svenssons stiftelse Syfte att

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN OCH BUDGET

VERKSAMHETSPLAN OCH BUDGET VERKSAMHETSPLAN OCH BUDGET FÖR VERKSAMHETSÅRET 2007 Inledning Hållbar Utveckling Skåne ställs ständigt inför nya utmaningar och det är detta som, tillsammans med medlemmarnas engagemang, driver föreningen

Läs mer

Verksamhetsplan och budget för verksamhetsåret

Verksamhetsplan och budget för verksamhetsåret 2009 Verksamhetsplan och budget för verksamhetsåret . INLEDNING År 1998 bildades Hållbar Utveckling Skåne. Fem år senare, år 2003, bytte vi namn från Agenda 21-Forum Skåne till Hållbar Utveckling Skåne

Läs mer

Skånes färdplan för biogas

Skånes färdplan för biogas Skånes färdplan för biogas med litet LOVA-nytt Gösta Regnéll, Miljöavdelningen - Fiske och vattenvård, efter ett material från Helena Nilsson, Landsbygd - miljö Biogas i Skåne Länet med mest biogasanläggningar

Läs mer

Vad vinner vi med ett sektorsövergripande arbetssätt i trafik- och stadsplanering?

Vad vinner vi med ett sektorsövergripande arbetssätt i trafik- och stadsplanering? Vad vinner vi med ett sektorsövergripande arbetssätt i trafik- och stadsplanering? - Erfarenheter från Hållbart Resande i praktiken Tankesmedja 3 maj 2011, Hässleholm Björn Wendle, Trivector Idéskrift

Läs mer

Skånes Energiting 2008

Skånes Energiting 2008 Skånes Energiting 2008 Tid: 17 juni Plats: Stadionmässan, Malmö Arrangör: Energikontoret Skåne Förnybar energi Effektiv energianvändning Hållbara transporter Skånes Energiting är mötesplatsen för alla

Läs mer

Projektbeskrivning Hållbart resande

Projektbeskrivning Hållbart resande Projektbeskrivning Hållbart resande Vår referens / tel.nr e-post Datum 2009-04-01 1. Problembeskrivning En stor del av klimatförändringarna har en koppling till bl.a. transporter. Det finns ett behov att

Läs mer

Strategi för Agenda 2030 i Väst,

Strategi för Agenda 2030 i Väst, Partnerskap för genomförande av de Globala målen i Västsverige Detta dokument tar sin utgångspunkt i visionen om ett Västsverige som är i framkant i partnerskap för genomförande av de Globala målen, och

Läs mer

Verksamhetsplan för Energikontoret i Mälardalen AB. Verksamhetsår 2013. Energikontoret verkar för en hållbar energiutveckling i Mälardalen

Verksamhetsplan för Energikontoret i Mälardalen AB. Verksamhetsår 2013. Energikontoret verkar för en hållbar energiutveckling i Mälardalen Verksamhetsplan för Energikontoret i Mälardalen AB Verksamhetsår 2013 Energikontoret verkar för en hållbar energiutveckling i Mälardalen Energikontoret i Mälardalen AB Syfte Energikontoret i Mälardalen

Läs mer

Verksamhetsberättelse för Rädda Barnens lokalförening i Trelleborg 2014

Verksamhetsberättelse för Rädda Barnens lokalförening i Trelleborg 2014 Verksamhetsberättelse för Rädda Barnens lokalförening i Trelleborg 2014 Rädda Barnens lokalförening i Trelleborg har Trelleborgs kommun som sitt verksamhetsområde. Styrelsen under verksamhetsåret 2014

Läs mer

Rapport 2007:1 Författare: Jonas Lindkvist. Utvärdering av Forum för fler bilpooler i Skåne del II

Rapport 2007:1 Författare: Jonas Lindkvist. Utvärdering av Forum för fler bilpooler i Skåne del II Rapport 2007:1 Författare: Jonas Lindkvist Utvärdering av Forum för fler bilpooler i Skåne del II 1 Innehåll SAMMANFATTNING...3 BAKGRUND...3 MÅL...4 UTVÄRDERINGSMETOD...4 YTTRE FAKTORER...4 NULÄGE...5

Läs mer

Avrapportering av Energi- och klimatrådgivningens arbete i Stockholm stad och regionalt 2017

Avrapportering av Energi- och klimatrådgivningens arbete i Stockholm stad och regionalt 2017 Miljöförvaltningen Plan och miljö Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2018-02-20 Handläggare Felix Ek Telefon: 08-508 28 972 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2018-03-13 p.15 Avrapportering av Energi- och klimatrådgivningens

Läs mer

Kulturnäring Skåne 33 kommuner i samverkan Slutrapport för Media Evolutions uppdrag i projektet

Kulturnäring Skåne 33 kommuner i samverkan Slutrapport för Media Evolutions uppdrag i projektet Kulturnäring Skåne 33 kommuner i samverkan Slutrapport för Media Evolutions uppdrag i projektet Inom ramen för Region Skånes satsning på projektet Kulturnäring Skåne, har Media Evolution på uppdrag av

Läs mer

Samverkansplan för hållbart resande i Norrköpings kommun 2015

Samverkansplan för hållbart resande i Norrköpings kommun 2015 Verksamhetsplan 2015-01-19 Samverkansplan för hållbart resande i Norrköpings kommun 2015 Dokumentet är beslutat och antaget den 2014-01-14 av styrgruppen för Hållbart Resande. I gruppen ingår kommunstyrelsens

Läs mer

Strategi för energieffektivisering. Anna-Karin Olsson, Kommunekolog Höör 2013-01-30 Johan Nyqvist, Energikontoret Skåne

Strategi för energieffektivisering. Anna-Karin Olsson, Kommunekolog Höör 2013-01-30 Johan Nyqvist, Energikontoret Skåne Strategi för energieffektivisering Anna-Karin Olsson, Kommunekolog Höör 2013-01-30 Johan Nyqvist, Energikontoret Skåne Interna miljöregler, 1996 kontorspapper ska vara Svanenmärkt glödlampor byts till

Läs mer

Familjen Helsingborgs strategi för infrastruktur och kollektivtrafik. Inför planperioden

Familjen Helsingborgs strategi för infrastruktur och kollektivtrafik. Inför planperioden Familjen Helsingborgs strategi för infrastruktur och kollektivtrafik Inför planperioden 2018-2029 Syfte Underlag till nationell och regional åtgärdsplanering för planperioden 2018-2029. Gemensam vision

Läs mer

Verksamhetsplan Klimatkommunerna

Verksamhetsplan Klimatkommunerna Verksamhetsplan Klimatkommunerna 2018-2019 1 Innehåll Vision... 3 Klimatkommunernas målgrupper... 3 Primär målgrupp... 3 Sekundär målgrupp... 3 Övriga... 3 Prioriterade sakområden... 4 Detta ska vi utbyta

Läs mer

Hållbar planering varför det?

Hållbar planering varför det? Hållbar planering varför det? Staden och trafiken steg mot en hållbar planering Grand Hotel 11 maj 2011 Christer Ljungberg, Trivector Traffic Vilka är Trivector? Grundat 1987 av 4 forskare i Lund Idag

Läs mer

Vad menar vi med social hållbarhet i samhällsplanering inom GR?

Vad menar vi med social hållbarhet i samhällsplanering inom GR? Vad menar vi med social hållbarhet i samhällsplanering inom GR? Jämlik tillgång till: välfungerande boende- och livsmiljöer rekreation (natur, fritid och kultur) service och kollektivtrafik över tid och

Läs mer

Öresund som cykelregion. M M Konferens i Malmö 2012-02-09

Öresund som cykelregion. M M Konferens i Malmö 2012-02-09 Öresund som cykelregion M M Konferens i Malmö 2012-02-09 Interreg IV A - Öresund Syfte: Öresundsområdet ska bli ett attraktivt och konkurrenskraftigt område, som kännetecknas av samarbete och hållbar utveckling.

Läs mer

N Y T T F R Å N SIKTA

N Y T T F R Å N SIKTA Nr 3/09 N Y T T F R Å N SIKTA Kommunförbundet Skåne och Region Skåne har tilldelats statliga medel till det 3-åriga samverkansprojektet SIKTA (Skånes implementering av Socialstyrelsens nationella riktlinjer

Läs mer

Välkommen till nätverksträff Effektiva transporter i hemtjänsten. 2 december 2014, Malmö

Välkommen till nätverksträff Effektiva transporter i hemtjänsten. 2 december 2014, Malmö Välkommen till nätverksträff Effektiva transporter i hemtjänsten 2 december 2014, Malmö Program 08:30 Morgonfika och tid att mötas 09:00 Välkommen och introduktion Energikontoret Skåne och HM Skåne 09:30

Läs mer

Biogas Väst Programmet för biogasutveckling i Västra Götaland 2014-2016 Kort tillbakablick- vad pågår och vad är på gång?

Biogas Väst Programmet för biogasutveckling i Västra Götaland 2014-2016 Kort tillbakablick- vad pågår och vad är på gång? Biogas Väst Programmet för biogasutveckling i Västra Götaland 2014-2016 Kort tillbakablick- vad pågår och vad är på gång? Petter Kjellgren, Projektledare Biogas Väst, Västra Götalandsregionen Avstamp Jönköping

Läs mer

Omstart av färdplanens arbetsgrupper - workshop. 25 januari 2012

Omstart av färdplanens arbetsgrupper - workshop. 25 januari 2012 Omstart av färdplanens arbetsgrupper - workshop 25 januari 2012 Dagordning för förmiddagen Kort sammanfattning av färdplansarbetet 2011 Alla får kort presentera sig och sitt arbete i färdplanen Nya resurser

Läs mer

Roland Nilsson E.ON Gas Sverige

Roland Nilsson E.ON Gas Sverige Roland Nilsson E.ON Gas Sverige Naturgasnät i Sverige Befintligt naturgasnät --- Planerad naturgasutbyggnad Page 2 Fordonsgas på E.ON * E.ON Gas säljer och levererar Fordonsgas på 17 publika tankstationer

Läs mer

På hållbar väg i Norrköpings kommun

På hållbar väg i Norrköpings kommun 2011-09-23 På hållbar väg i Norrköpings kommun Vad är Hållbart Resande? Mobility Management Arbetet med Hållbart Resande handlar om att påverka människors attityder och beteenden och påverka resandet innan

Läs mer

Remiss: Bidra till en strategi för en fossilfri transportsektor

Remiss: Bidra till en strategi för en fossilfri transportsektor TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2016-1520 1(4) Johanna Johansson, 033-35 31 47 johanna.johansson@boras.se Miljö- och konsumentnämnden Remiss: Bidra till en strategi för en fossilfri transportsektor Yttrande till

Läs mer

Biogasarbetet i Skåne Skånes Färdplan för biogas Anna Hansson Biogas Syd

Biogasarbetet i Skåne Skånes Färdplan för biogas Anna Hansson Biogas Syd Biogasarbetet i Skåne Skånes Färdplan för biogas Anna Hansson Biogas Syd Jordbruks- och trädgårdskonferens på Alnarp den 1 mars 2012 Biogas Syd är en del av Energikontoret Skåne Samhälle och näringsliv

Läs mer

Biogasarbetet i Skåne Skånes Färdplan för biogas

Biogasarbetet i Skåne Skånes Färdplan för biogas Biogasarbetet i Skåne Skånes Färdplan för biogas Anna Hansson Biogas Syd Jordbruks- och trädgårdskonferens på Alnarp den 1 mars 2012 1 Biogas Syd är en del av Energikontoret Skåne Samhälle och näringsliv

Läs mer

Projektet Regionalt Mobilitetskontor Gävleborg avslutas vid årsskiftet en tillbakablick

Projektet Regionalt Mobilitetskontor Gävleborg avslutas vid årsskiftet en tillbakablick Projektet Regionalt Mobilitetskontor Gävleborg avslutas vid årsskiftet en tillbakablick Christine Sisell mobilitetskontoret@lg.se Bakgrund 2001-2003, X-MaTs (Landstinget) 2005-2007, X-MaTs (Landstinget)

Läs mer

Patrik Widerberg Trafikavdelningen, Gatukontoret, Malmö

Patrik Widerberg Trafikavdelningen, Gatukontoret, Malmö Patrik Widerberg Trafikavdelningen, Gatukontoret, Malmö Allmänt Mål, strategi & struktur Projektområden Organisation Resultat hittills i Malmö Resultat i övriga städer Framgångsfaktorer och problem Towards

Läs mer

Frukost med Zeromission:Our Impacts

Frukost med Zeromission:Our Impacts Se brevet i webbläsare Frukost med Zeromission:Our Impacts 15 mars kl 8.30 9.30 Välkommen till ett frukostseminarium om Our Impacts tillsammans med våra medlemmar Zeromission och Golvkedjan Plats: Stora

Läs mer

Tilltänkt projektnamn. Beskrivning av tidig projektidé

Tilltänkt projektnamn. Beskrivning av tidig projektidé Sida 1(5) Tilltänkt projektnamn Beskrivning av tidig projektidé Tidig projektidé version 1.3 160609 Klimatväxling i Skåne Tilltänkt sökande organisation och eventuella samarbetsparter Sökande: Region Skåne

Läs mer

Markanvändning, tillgänglighet och flerkärnig ortsstruktur. Strukturbild för Skåne

Markanvändning, tillgänglighet och flerkärnig ortsstruktur. Strukturbild för Skåne Markanvändning, tillgänglighet och flerkärnig ortsstruktur Strukturbild för Skåne Strukturbild för Skåne överbrygga glappet mellan det regionala utvecklingsprogrammet och den kommunala översiktsplaneringen

Läs mer

Hållbar Mobilitet Skåne

Hållbar Mobilitet Skåne Hållbar Mobilitet Skåne verkar för att minska efterfrågan på transporter och få fler att välja alternativ som är mer miljövänliga initierar och driver egna projekt verkar som bas och hjälp i projekt som

Läs mer

Skånes färdplan för biogas

Skånes färdplan för biogas Minnesanteckningar workshop med färdplanens arbetsgrupper Eslöv den 25 januari 2012 Närvarande Se separat deltagarlista längst bak i dokumentet. Totalt 33 personer Dagordning Kort sammanfattning av färdplansarbetet

Läs mer

Nyhetsbrev juli 2012 VERKSAMHETSPLAN Skånes vindkraftsakademi 2014-2015

Nyhetsbrev juli 2012 VERKSAMHETSPLAN Skånes vindkraftsakademi 2014-2015 VERKSAMHETSPLAN Skånes vindkraftsakademi 2014-2015 VERKSAMHETSPLAN 2014-2015 Inledning Skånes vindkraftsakademi Skånes vindkraftsakademi är en ideell förening och en medlemsorganisation. Vi verkar för

Läs mer

Entreprenörsregionen är ett funktionellt samarbete i sydvästra Sverige. I dagsläget består samarbetet av 11 kommuner som tillsammans finns inom 4

Entreprenörsregionen är ett funktionellt samarbete i sydvästra Sverige. I dagsläget består samarbetet av 11 kommuner som tillsammans finns inom 4 1 Entreprenörsregionen är ett funktionellt samarbete i sydvästra Sverige. I dagsläget består samarbetet av 11 kommuner som tillsammans finns inom 4 regioner. En av dessa kommuner är (här kan du nämna din

Läs mer

Klimatkommunernas synpunkter till Strategi fo r omsta llning av transportsektorn till fossilfrihet

Klimatkommunernas synpunkter till Strategi fo r omsta llning av transportsektorn till fossilfrihet s synpunkter till Strategi fo r omsta llning av transportsektorn till fossilfrihet Sammanfattning av synpunkter s medlemmar arbetar strategiskt för att minska klimatpåverkan från transporter med ambitiösa

Läs mer

MinBaS II. Slutrapport. TEKNIKÖVERFÖRING till föreskrivande led - från kunskapsuppbyggnad till marknad. Juni 2007 Dec 2010

MinBaS II. Slutrapport. TEKNIKÖVERFÖRING till föreskrivande led - från kunskapsuppbyggnad till marknad. Juni 2007 Dec 2010 MinBaS II Område 4 Applikationsutveckling - stenindustrin Delområde 4.2 Projekt 4.2 Slutrapport TEKNIKÖVERFÖRING till föreskrivande led - från kunskapsuppbyggnad till marknad Juni 2007 Dec 2010 Kurt Johansson,

Läs mer

DEN GODA GRÖNA STADEN

DEN GODA GRÖNA STADEN DEN GODA GRÖNA STADEN INFORMATION OM KARLSTADS TRANSPORTSTRATEGI I ett stort antal kommuner arbetar man för fullt med att utarbeta kommunala transportstrategier. Bland dem som redan är klara finns Karlstad.

Läs mer

LUND SAMVERKAN 2.0. -turism, event och möten

LUND SAMVERKAN 2.0. -turism, event och möten VISNINGSRESA FÖR KONGRESSKÖPARE Beskrivning: Visningsresor av Lund som mötesdestination för kongressköpare vid två tillfällen under året. Digital inbjudan samt telefonbearbetning. Erbjudande om att sedan

Läs mer

Uthålliga kommuner i Skåne 2020

Uthålliga kommuner i Skåne 2020 Uthålliga kommuner i Skåne 2020 Seminarium TEMA 2 Hållbar infrastruktur och mobilitet Malmö den 31 augusti 2017 Program förmiddag del 1 Inledning 09.00 Välkomna! Jeanette Schlaucher, chef miljöstrategiska

Läs mer

Projektbeskrivning Skåne trampar 2008

Projektbeskrivning Skåne trampar 2008 Projektbeskrivning Skåne trampar 1 1 (8) Projektbeskrivning Skåne trampar 2008 Bakgrund Hållbar Mobilitet Skåne, HMSkåne, startade sin verksamhet i slutet av 2006. HMSkåne är ett regionalt centrum för

Läs mer

Transportstrategi för Skåne. Emelie Petersson Region Skåne

Transportstrategi för Skåne. Emelie Petersson Region Skåne Transportstrategi för Skåne Emelie Petersson Region Skåne Region Skånes organisation Uppdrag att främja hälsa, hållbarhet och tillväxt. En politiskt styrd organisation med ansvar för: Hälso- och sjukvård

Läs mer

Verksamhetsberättelse

Verksamhetsberättelse Verksamhetsberättelse ÅR:2018 Datum: 19-01-12 LSR:s organisationsnummer: 802002-0361 Sektion: Reuma Ev. eget sektionsorg.nr: Kontaktpersoner Namn E-post Ordförande: Linda Humlesjö linda.humlesjo@gmail.com

Läs mer

Verksamhetsberättelse för 2012

Verksamhetsberättelse för 2012 FÖRENINGEN NORDEN SKÅNEDISTRIKTET Verksamhetsberättelse för 2012 Styrelsen för Föreningen Norden, lämnar följande redogörelse för verksamheten år 2012. Styrelse Ulla Stenow ordförande Ängelholm Sonja Svensson

Läs mer

Biogas Öst. Ett regionalt samverkansprojekt Beatrice Torgnyson Projektledare

Biogas Öst. Ett regionalt samverkansprojekt Beatrice Torgnyson Projektledare Biogas Öst Ett regionalt samverkansprojekt Beatrice Torgnyson Projektledare Biogasprocessen CO 2 Uppgradering, CH 4 ~65% CH 4, ~35% CO 2 Vad är biogas och vad används det till? Kretsloppssamhälle mellan

Läs mer

Verksamhetsplan. Skolmatsakademin 2016-2017. Beslutad av Skolmatsakademins Styrgrupp: Datum: Ort :

Verksamhetsplan. Skolmatsakademin 2016-2017. Beslutad av Skolmatsakademins Styrgrupp: Datum: Ort : Verksamhetsplan Skolmatsakademin 2016-2017 Beslutad av Skolmatsakademins Styrgrupp: Datum: Ort : 1. Vision & Strategi Skolmatsakademins vision är att på ett inspirerande sätt grundlägga sunda och hållbara

Läs mer

Roll och verksamhetsbeskrivning för RUS

Roll och verksamhetsbeskrivning för RUS Fastställd av RUS styrgrupp 2017-01-19 och förankrad med kontaktlänsråd för miljömålen i länsrådsgrupp 6 för miljö. Ersätter motsvarande dokument från 2011-01-12. Roll och verksamhetsbeskrivning för RUS

Läs mer

MEDFINANSIERING AV CYKELINFRASTRUKTUR - EN GENOMGÅNG AV OLIKA BIDRAG

MEDFINANSIERING AV CYKELINFRASTRUKTUR - EN GENOMGÅNG AV OLIKA BIDRAG MEDFINANSIERING AV CYKELINFRASTRUKTUR - EN GENOMGÅNG AV OLIKA BIDRAG MEDFINANSIERING AV CYKELINFRASTRUKTUR Det finns goda möjligheter att få ekonomiskt stöd för cykelåtgärder. Under de senaste åren har

Läs mer

Sveriges Ingenjörer Distrikt Väst Verksamhetsberättelse 2014

Sveriges Ingenjörer Distrikt Väst Verksamhetsberättelse 2014 2015-01-25 Sidan 1 av 5 Sveriges Ingenjörer Distrikt Väst Verksamhetsberättelse 2014 Sammanfattning av verksamhetsåret Under året har vi genomfört ett antal evenemang och aktiviteter där vi mött cirka

Läs mer

Slutrapport. Från. Konferensen Mellanlanda 2009 26 27 mars

Slutrapport. Från. Konferensen Mellanlanda 2009 26 27 mars Slutrapport Från Konferensen Mellanlanda 2009 26 27 mars Innehåll Inledning... 3 Bakgrund... 3 LUVG, Lokal Utveckling Västra Götaland... 3 Tema... 4 Målgrupp... 4 Organisation... 4 Medverkande... 5 Deltagare...

Läs mer

Förstudie hållbart resande

Förstudie hållbart resande Förstudie hållbart resande Resande i vår region Transporterna står för 37 procent av de totala utsläppen i regionen. Ungefär hälften av alla bilresor är kortare än fem kilometer och många skulle kunna

Läs mer

Analys Syfte och Mål:

Analys Syfte och Mål: Analys Syfte och Mål: Det är ett sviktande befolkningsunderlag i vår region och det geografiska läget är ett gemensamt problem. Det upplevs som svårt att rekrytera och behålla ledarkompetens. Det är få

Läs mer

arbetet kännetecknas av en öppen process.

arbetet kännetecknas av en öppen process. arbetet kännetecknas av en öppen process. Status - Tidplan Nov WS 17/9- ITS-konf. 26/8- Webinar 25/6- WS 20/4- Kick off Nuläge/ aktörskarta Arbete med visionen Identifiera fokusområden ITS- Strategin och

Läs mer

Kommunala verktyg för minskad energianvändning i nybyggnation

Kommunala verktyg för minskad energianvändning i nybyggnation WP2 Urban och regional planering samt infrastruktur Kommunala verktyg för minskad energianvändning i nybyggnation Lena Neij, IIIEE Bakgrund Redan idag finns ett antal styrmedel för minskad energianvändning

Läs mer

MEDFINANSIERING AV CYKELINFRASTRUKTUR --- EN GENOMGÅNG AV OLIKA BIDRAG

MEDFINANSIERING AV CYKELINFRASTRUKTUR --- EN GENOMGÅNG AV OLIKA BIDRAG MEDFINANSIERING AV CYKELINFRASTRUKTUR --- EN GENOMGÅNG AV OLIKA BIDRAG MEDFINANSIERING AV CYKELINFRASTRUKTUR Det finns goda möjligheter att få ekonomiskt stöd för cykelåtgärder. Under de senaste åren har

Läs mer

Inbjudan till deltagande i MILSA II

Inbjudan till deltagande i MILSA II Inbjudan till deltagande i MILSA II informations- och inspirationsserie under 2014 för dig som i din verksamhet möter nyanlända flyktingar! Om MILSA MILSA, stödplattform för migration och hälsa, verkar

Läs mer

Krinova - Sveriges enda inkubator och science park med mat som profilområde

Krinova - Sveriges enda inkubator och science park med mat som profilområde Krinova - Sveriges enda inkubator och science park med mat som profilområde TransforMAT startpunkten för Krinova MAT Smakplats Skåne/Smakstart och fortsättningen TransforMAT har sedan 2007 varit projekt

Läs mer

Verksamhetsberättelse för Byggsamverkan Kronoberg 2013

Verksamhetsberättelse för Byggsamverkan Kronoberg 2013 Dnr 11/0285 Verksamhetsberättelse för Byggsamverkan Kronoberg 2013 Byggsamverkan Kronoberg är ett samverkansuppdrag, inom byggförvaltningsområdet, mellan samtliga kommuner i Kronobergs län och Regionförbundet

Läs mer

Nyhetsbrev. Skånes stamningsförening. Ny styrelse nya tag! Kalendarium våren/sommaren 2014

Nyhetsbrev. Skånes stamningsförening. Ny styrelse nya tag! Kalendarium våren/sommaren 2014 Skånes stamningsförening Nyhetsbrev Maj 2014 årgång 15 nr 2 Ny styrelse nya tag! Årsmöte valde ny styrelse i februari. Det innebär att Johan Ascard är ny ordförande och efterträder Anders Olsson, som avgick

Läs mer

Delprojektet Internationell Tillgänglighet Projektplan

Delprojektet Internationell Tillgänglighet Projektplan Delprojektet Internationell Tillgänglighet Projektplan Utfärdare: Avdelningen för tillväxt Ver 2 Versionshantering Datum: Redigerare: Godkänd av: 1: 2011-07-08 xx 2: 2012-01-25 David Schubert 3: 2012-01-27

Läs mer

Strategi. för att förebygga övervikt och fetma bland barn och unga i Malmö 2009 2016

Strategi. för att förebygga övervikt och fetma bland barn och unga i Malmö 2009 2016 för att förebygga övervikt och fetma bland barn och unga i Malmö för att förebygga övervikt och fetma bland barn och unga i Malmö Antagen av Malmö kommunfullmäktige 2009.04.29 Kontaktpersoner Stadskontorets

Läs mer

NYHETSBREV från EUROPA DIREKT FYRBODAL September 2012

NYHETSBREV från EUROPA DIREKT FYRBODAL September 2012 VETA MER OM EU Ny tillväxt- och sysselsättningsstrategi Europeiska kommissionen drar igång en ny strategi för att främja tillväxten och öka sysselsättningen i de kulturella och kreativa sektorerna. Strategin

Läs mer

Sammanfattande beskrivning

Sammanfattande beskrivning Projektnamn: Fossilfria resor och transporter Programområde: Östra Mellansverige Ärende ID: 20200646 Sammanfattande beskrivning Projektet ska lägga en grund till samarbete mellan regionala organisationer

Läs mer

Inventering av förorenade områden

Inventering av förorenade områden Slutrapporten har granskats och godkänts av styrgrupperna för Miljösamverkan Halland och Miljösamverkan Västra Götaland. Slutrapporten är därmed fastställd. Inventering av förorenade områden Slutrapport

Läs mer

Socialförvaltningen Sida 0 (5) Verksamhetsplan

Socialförvaltningen Sida 0 (5) Verksamhetsplan Sida 0 (5) Forum CARPE 2017-04-01 Verksamhetsplan 2017-04-01 2018-03-31 Forum Carpe - kompetens- och verksamhetsutveckling inom funktionshinderområdet i Stockholm län Sida 1 (5) Verksamhetsidé och övergripande

Läs mer

Strategisk Planering

Strategisk Planering TN /11 Tjänsteutlåtande Trafiknämnden 2011-10-03 Diarienummer 0742/01 Strategisk Planering Urban Ledin Telefon 031-368 25 44 E-post: urban.ledin@trafikkontoret.goteborg.se Reviderade krav på arbetsmaskiner

Läs mer

Arbetsgruppen för social hållbarhet

Arbetsgruppen för social hållbarhet Arbetsgruppen för social hållbarhet 22 augusti Syfte med arbetsgruppens arbete Främja social hållbarhet i Göteborgsregionen Detta sker genom kunskapsspridning, erfarenhetsutbyte och metodutveckling Vad

Läs mer

Verksamhets och aktivitetsplan 2012 Samordningsförbundet Västra Mälardalen

Verksamhets och aktivitetsplan 2012 Samordningsförbundet Västra Mälardalen Samordningsförbundet Västra Mälardalen Samordnare Datum Lars Silvervret 010 119 23 23 2011-12-09 Verksamhets och aktivitetsplan 2012 Samordningsförbundet Västra Mälardalen Verksamhetens ändamål och uppgift

Läs mer

Studentekonomi på Högskolan Kristianstad

Studentekonomi på Högskolan Kristianstad Studentekonomi på Högskolan Kristianstad - En rapport från Kristianstad Studentkår Amanda Lindborg Sofie Forss 1 Innehållsförteckning Introduktion... 3 Underlag... 3 Resultat och Analys... 4 Huvudsaklig

Läs mer

Äntligen är det dags att söka till PiLs styrelse och utskott!

Äntligen är det dags att söka till PiLs styrelse och utskott! Äntligen är det dags att söka till PiLs styrelse och utskott! Vill du vara med och engagera dig i en av Sveriges främsta personalvetarföreningar? engagerar hundratals medlemmar som alla brinner för personalfrågor

Läs mer

Mötesplats Transporter 2014

Mötesplats Transporter 2014 PRELIMINÄRT PROGRAM Mötesplats Transporter 2014 14-15 oktober i Malmö Representanter från kommuner och landsting Välkommen till Mötesplats Transporter 2014! Datum: den 14-15 oktober 2014 Plats: Hotell

Läs mer

Koncernkontoret Enheten för samhällsplanering

Koncernkontoret Enheten för samhällsplanering Koncernkontoret Enheten för samhällsplanering Jonas Hedlund Strateg hållbart resande 044 309 32 89 Jonas.hedlund@skane.se PM Datum 2018-11-01 Version 1 Dnr 1802095 1 (5) Hållbar Mobilitet Skåne - återrapportering

Läs mer

Projektplan. Deltagande i Uthållig kommun etapp 3. Eva Larsson, Kommunledningskontoret och Johan Nilsson, Stadsbyggnadsförvaltningen

Projektplan. Deltagande i Uthållig kommun etapp 3. Eva Larsson, Kommunledningskontoret och Johan Nilsson, Stadsbyggnadsförvaltningen Projektplan Deltagande i Uthållig kommun etapp 3 Eva Larsson, Kommunledningskontoret och Johan Nilsson, Stadsbyggnadsförvaltningen 2012-07-04 Mora kommun deltar tillsammans med ett 30-tal andra svenska

Läs mer

BIENNALENS VÄRDE I EKONOMISKA TERMER

BIENNALENS VÄRDE I EKONOMISKA TERMER SCENKONSTBIENNALEN Scenkonsten i Sverige befinner sig i ett explosivt utvecklingsskede. Genrer och uttrycksformer korsbefruktar varandra på nya sätt. Scenkonstbiennalen är ett av naven i den konstnärliga

Läs mer

Skåne får 144 miljoner för att minska sin klimatpåverkan

Skåne får 144 miljoner för att minska sin klimatpåverkan PRESSMEDDELANDE 2007-05-24 Skåne får 144 miljoner för att minska sin klimatpåverkan Helsingborg, Hässleholm, Kristianstad, Malmö och Trelleborg får tillsammans 144 miljoner kronor i bidrag från Naturvårdsverket

Läs mer

Övergångslösning för sociala företag och individstöd för personer i sociala företag

Övergångslösning för sociala företag och individstöd för personer i sociala företag ANSÖKAN Datum: 2014-11-25 Övergångslösning för sociala företag och individstöd för personer i sociala företag Projektägare: Verksamhetsområde AMA Arbetsmarknad, Västerås Stad Projektledare: Smajo Murguz

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Anna Liljehov Fysisk planerare 040-675 34 08 Anna.Liljehov@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-05-17 Dnr 1300615 1 (5) Regionala utvecklingsnämnden Den attraktiva regionen projektomgång

Läs mer

Innehåll. Resepolicy Båstads Kommun Omfattning och avgränsning Syfte Mål Ansvar Riktlinjer Miljö...

Innehåll. Resepolicy Båstads Kommun Omfattning och avgränsning Syfte Mål Ansvar Riktlinjer Miljö... Innehåll Resepolicy Båstads Kommun... 2 Omfattning och avgränsning... 2 Syfte... 2 Mål... 2 Ansvar... 2 Riktlinjer... 3 Miljö... 3 Säkerhet... 3 Resurseffektivitet... 3 Förhållningssätt... 3 Resor inom

Läs mer

SMARTA LÖSNINGAR FÖR EN HÅLLBAR ENERGIOMSTÄLLNING

SMARTA LÖSNINGAR FÖR EN HÅLLBAR ENERGIOMSTÄLLNING EN SMARTARE ENERGI SMARTA LÖSNINGAR FÖR EN HÅLLBAR ENERGIOMSTÄLLNING Ska vi klara omställningen till ett hållbart energi system behövs smarta lösningar. Inte en lösning, utan flera. Gas är en del av ett

Läs mer

Sammanställning från det andra seminariet för Regional cykelstrategi SATSA II

Sammanställning från det andra seminariet för Regional cykelstrategi SATSA II Stockholm den 6 juli 2011 Sammanställning från det andra seminariet för Regional cykelstrategi SATSA II Tack för senast! Vi fick återigen med oss många värdefulla synpunkter, som vi tar med oss i det fortsatta

Läs mer

Skåne som pilotlän för grön utveckling: Aktivitetskatalog

Skåne som pilotlän för grön utveckling: Aktivitetskatalog AKTIVITETSKATALOG 1(8) Skåne som pilotlän för grön utveckling: Aktivitetskatalog Aktiviteterna listas under sin huvudsakliga pilotlänsdimension men bidrar ofta till fler än en av pilotlänsuppdraget sex

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden DAGORDNING Datum 2016-12-05 1 (9) Sammanträde i regionala utvecklingsnämnden Ledamöter och ersättare i regionala utvecklingsnämnden kallas till sammanträde. Tid: 2016-12-05

Läs mer

Hur har jämställdheten utvecklats hos skånska kluster- och innovationsfrämjande aktörer?

Hur har jämställdheten utvecklats hos skånska kluster- och innovationsfrämjande aktörer? Hur har jämställdheten utvecklats hos skånska kluster- och innovationsfrämjande aktörer? Kartläggningsarbete 2005, 2008 och 2013/2014 2 Bakgrund Arbetet med att kartlägga jämställdheten i skånska kluster-

Läs mer

Danskt-svenskt forskningssamarbete kopplat till ESS och MAX IV, regionalt hållbart resande, och ungdomssatsningar i Skåne får miljoner

Danskt-svenskt forskningssamarbete kopplat till ESS och MAX IV, regionalt hållbart resande, och ungdomssatsningar i Skåne får miljoner Nyheter från regionala utvecklingsnämndens sammanträde 2015-01-29 Denna information redogör kortfattat för regionala tillväxtnämndens beslut i de ärenden som behandlades vid sammanträdet den 29 januari

Läs mer

Trafikverket skapar nya vägar.. Krister Wall Samhälle Region Syd

Trafikverket skapar nya vägar.. Krister Wall Samhälle Region Syd Trafikverket skapar nya vägar.. Krister Wall Samhälle Region Syd ...för att minska transportsektorns energianvändning och klimatpåverkan Vad är Trafikverket? I huvudsak en sammanslagning av Vägverket och

Läs mer

PROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott

PROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott 1 (7) Paragrafer 250-253 Plats och tid Kommunhuset i Klippan, Sessionssalen 27 oktober 2010 kl 13.30-16.15 ande Bengt Alfredsson, ordförande Jens Westring, tjg i st f Bengt Svensson Bodil Andersson Rune

Läs mer

KOP nätverket för konst och publikfrågor

KOP nätverket för konst och publikfrågor KOP nätverket för konst och publikfrågor På uppdrag av Kultur Skåne, Region Skånes kulturnämnd Utförd under år 2012 Anna Lönnquist, Ystads konstmuseum Innehåll Bakgrund... 1 KOP- nätverket för konst och

Läs mer

Cykelkommunen Lund

Cykelkommunen Lund Cykelkommunen Lund 2002-2004 Cykeltäta Lund satsar ännu mer Lund är Sveriges cykeltätaste kommun och den kommun i landet som har högst andel gående och cyklande vid korta resor. Cykelkommunen är en del

Läs mer

Planering i tidiga skeden

Planering i tidiga skeden Planering i tidiga skeden -exempel och erfarenheter från trafikkonsekvensbeskrivningar kommunal nivå Transportforum 2012 Björn Wendle, Trivector Planering i tidiga skeden Varför hållbara transporter i

Läs mer

Vi kopplar samman stad och land.

Vi kopplar samman stad och land. Vi kopplar samman stad och land. LAB190 en samverkansplattform LAB190 är en samverkansplattform för att skapa ett modellområde för hållbar utveckling. Vi fokuserar på gröna näringar, hållbar besöksnäring

Läs mer