Kognitionsergonomisk analys av Skånetrafikens biljettautomat

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kognitionsergonomisk analys av Skånetrafikens biljettautomat"

Transkript

1 Kognitionsergonomisk analys av Skånetrafikens biljettautomat Gruppuppgift i kognitionsergonomi, ID01 Anders Krigstöm Gustav Landberg Anna Persson Staffan Dahlberg Handledare: Håkan Eftring

2 Innehållsförteckning Inledning Metod Resultat och diskussion Automatens funktion Vilka är användarna? Omgivning Utformning Fällor Flödesdiagram Flödesdiagram för att köpa biljetter Flödesdiagram för laddning av rabattkort Intervjuer Med användare Med Skånetrafikens personal Slutsatser

3 Inledning Det här är analys av en automat ur ett användbarhetsperspektiv. Syftet är att vi ska lära oss att sätta oss in i användarnas olika situationer och att identifiera olika egenskaper hos ett användargränssnitt. Automaten i fråga tillhandahålls av Skånetrafiken och är till för att köpa tågbiljetter till allt från Pågatågen till Öresundstågen. Automaten används genom att man betalar med kontanter och det finns också möjligheter att ladda sitt rabattkort. Den är lokaliserad vid Lunds tågstation vid gången till de olika spåren. Detta är en apparat som används nästan konstant hela dagarna vilket gör att den måste tillfredställa många personer. Det är en konstant ström av oftast stressade människor och frågan är om den går snabbt att använda vilket betyder om den är lätt att använda?

4 Metod - Egna försök och observationer. Vi började med att gå till automaten och observerade där våra egna beteendemönster när vi låtsades köpa biljetter till olika resmål. Vi studerade användargränssnittet, knappar, feedback o.s.v. Vi kollade även på automaten i förhållande till sin omgivning och hur den satt i förhållande till kroppen. - Flödesdiagram Vi gjorde ett flödesdiagram för att illustrera betalningsprocessen. - Intervju av användare. (se bilaga) Vid automaten intervjuade vi sju personer som nyss hade köpt en resa. Vi ställde följande frågor: 1) Hur ofta använder du den här automaten? 2) Vilka funktioner använder du? Biljettköp/Kortladdning 3) Är automaten lättanvänd/logisk? Om JA Varför? Om NEJ Varför? 4) Kan du nämn bra och dåliga egenskaper? - Intervju av en representant från Skånetrafiken (se bilaga) för att få lite mer feedback på vad de har för relation med automaten och användarna. 1) Vilka är era öppettider?(då man inte är beroende av automaten för att få en biljett) 2) Vad får ni för klagomål? 3) Om man inte lyckas med biljettköpet, t.ex. för att automaten inte tar emot ens pengar, är detta en godtagbar ursäkt till konduktören på tåget?

5 Resultat och diskussion Automatens funktion På den här automaten finns två funktioner, man kan: 1) Köpa biljett till resor med påga- och öresundståg, betalning kan endast ske med kontanter. 2) Ladda sitt rabattkort med kontanter (man kan dock inte använda kortet för betalning, på den här automaten.) Vilka är användarna? Här blir svaret kort och gott alla som åker påga- och Öresundståg, från Lunds centralstation. Detta innebär människor i alla åldrar och storlekar. Mellan på vardagar och på helger kan man även köpa sin billjett på Skånetrafikens servicecenter som också ligger i stationsbyggnaden, men övrig tid är man beroende av biljettautomaterna. Omgivningen Ett flertal biljettautomater av den här typen är utplacerade på stationsområdet. Den som vi har valt ligger i anknytning till tunneln som leder till spåren, därför går man oftast per automatik förbi den när man är på väg till tåget. Detta innebär att det är en av stationens mest använda automater. Det finns dock ingen skylt (som hänvisar till maskinen) som syns på håll (exempelvis utanför) Automaten ligger under tak så man är skyddad från väderförhållanden som regn, snö och starkt solljus som alla kan försvåra biljettköpsprocessen. Längst upp på automaten sitter en stor skyllt där det står Biljetter (tickets), Kontant (cash), men ingenting om rabattkortsladdning. Skylten har pågatågens karaktäristiska lila färg, dock står det inte skriftligen någonstans vilka tåg som den här automatens biljetter gäller för (pågatågen, öresundstågen, Kustpilen, SJ etc.) Utformning Det första intrycket vi fick av automaten var att den är jätte stor och rörig. Automaten är inte anpassad för någon speciell höjd, man bör vara både lång och kort för att bekvämt nå de olika funktionsstegen. T.ex. biljettluckan sitter långt ner medan displayen sitter högt. Om man sitter i rullstol får man nöja sig att välja ett resemål bland destinationsknapparnas nedre hälft samt att betala med sedlar eftersom myntinkastet sitter väldigt högt upp.

6

7 Automaten är grå med lila detaljer detta var skånetrafikens\är pågatågens färger och kommunicerar på så sätt till vad maskinen är till för. På kvällen är hela automaten belyst via en ljusramp som är monterad på automatens topp. Det sitter en lathund längst upp till vänster, den beskriver endast hur man köper sin biljett inte hur man laddar sitt rabattkort. Sparsamma instruktioner till den processen finner man ovanför kortinmatningen. Samtliga instruktioner ges i punktform utan bilder. Gröna, blinkande pilar guidar användaren genom steg ett och två i biljettköpsprocessen (destination och biljetttyp) men återstående två steg (betala och tag biljett) har inga sådana pilar. Däremot rasslar det till i myntinkastet och en liten grön ljusdiod tänds vid sedelinmatningen när det är dags att betala. Det tänds en lampa i biljettluckan biljetten/laddningskvittot skrivs ut. Blickschema över biljettköpsprocessen Knapparna är stora och tydliga, man får både taktil och audiell (det piper) feedback när man trycker. Knapparnas individuella funktion står på vita skyltar till vänster om knapparna, man kan få för sig att trycka direkt på dem istället för på knapparna. Det finns varken punktskrift eller talfunktion på automaten. Displayen är relativt liten och sitter högt upp. Den är indelad i tre fält (se bild) och ger feedback under hela processen (se flödesdiagram).

8 Man kan betala med mynt och med sedlar, dessa två inkast sitter dock löjligt långt ifrån varandra och har både rabattkortsladdning och biljettypsknappar mellan sig. När det är dags att betala öppnar sig myntfacket och det rasslar till lite. Automaten tar emot alla svenska mynt från 50-öringar till tior, vi observerade dock att användare ibland råkar ut för svårigheter. En kille kämpade för att få ut sitt mynt, som fastnat, med hjälp av sina nycklar är bara ett exempel. Under den timman vi var på plats såg vi detta fenomen två gånger. Vi observerade även att användare får lägga i sina mynt om och om igen eftersom mynten gick rakt igenom. När detta händer hamnar myntet i biljettluckan. Som sagt, tänds det en liten grön ljusdiod när automaten är redo att ta emot sedlar. Över sedelinmatningen sitter illustrationer av de sedlar som automaten tar emot (20, 50 och 100 kr sedlar) samt pilar som visar hur man ska mata in dem. Under tiden som automaten granskar den inmatade sedeln, lyser ljusdioden rött. Om sedeln inte tas emot spottas den ut under inmatningen. Många sedlar tas inte emot. Vi observerade många användare vända och vrida på sina sedlar i frustration för att kunna betala sin biljett. Det är missvisande att de illustrerar hur man ska mata in sedlarna eftersom det inte finns någon garanti att det fungerar på det hållet och inte på ett annat. Det här med att maskinen vägrar att ta emot pengar är användarnas främsta klagomål (se intervjuer) det är väldigt frustrerande att missa sitt tåg på grund av att biljettautomaten vägrar ta emot ens pengar. Rabattkortsladdningen; hela den här funktionen kommer lite i skymundan, som om den hade tillkommit efter automatens utformning. Det står inget om den på, varken huvudskylten eller i den inramade lathunden. Det är inte tydligt angivet att man endast kan ladda kortet på den här automaten, inte betala med det. När man ser den lilla illustrationen av kortet, tror vi att de flesta uppfattar det som en betalningsmöjlighet. Rabattkortsinmatningen sitter ovanför sedelinmatningen. Den har en röd och en grön lampa på var sin sida om inmatningen, dessa lampor tänds och släcks under laddningsprocessen. Det finns ingen illustration som visar hur man ska föra in kortet, på det hela taget är feedbacken snålt tilltagen under denna process.

9 Beloppknapparna är svåra att lokalisera eftersom de sitter ihop med biljetttypsknapparna utan att vara utmärkta på något vis. Visserligen börjar den gröna 2 -pilen blinka när man matat in sitt kort, men det är onaturligt som användare att höja blicken och titta åt vänster för steg nummer två. Vi observerade en dam som försökte ange belopp genom att trycka på sedelillustrationerna vid sedelinmatningen. Fällor - Man vill gärna trycka direkt på de vita skyltarna istället för knapparna som sitter bredvid. - Feedbacksystemet är inte konsekvent, det finns gröna blinkande pilar för vissa steg men inte för andra - Nattillägg: man måste själv trycka in nattillägg. Det är otydligt angivet hur det fungerar, t.ex. om man köper en tur och retur resa men vill bara ha nattillägg på hemresan. - Det händer ofta att mynt och sedlar inte tas emot av automaten. - Sedlarna kommer ut ur samma enhet som man sätter dem, men maskinen säger någonting annat. Texten som talar om var sedlarna kommer ut är grupperad med en annan del som inte verkar ha någon funktion. - Man får 30 sekunder på sig mellan varje interaktion, innan maskinen avbryter köpet utan varning. - Enligt Skånetrafiken är det inte en giltig ursäkt att maskinen inte tog emot ens pengar, det är upp till konduktören att avgöra från gång till gång. - Man kan ladda sitt kort men man kan inte betala med det. - Belopp knapparna för kortladdningen är svåra att lokalisera - Laddningskvittot ser ut som en biljett. - Överlag är funktionsstegen placering förvirrande, t.ex. att sedel och myntinkast sitter så långt ifrån varandra.

10 Flödesdiagram för att köpa biljetter En pil munnrerad med en etta blinkar grönt när man ska starta. Väljer destination. Här kan man välja resmål som Malmö, en nära förort, Köpenhamn m.m. Displayen visar resmålet som man valt. En pil numrerad med en tvåa blinkar efter att man valt destination. Väljer typ av billjett. Allt från enkel vuxen till familjebiljett o.s.v. Displayen visar nu destinationen, vilken typ av biljett och hur mycket det kostar. En liten lampa på sedelinmataren lyser. Man kan nu mata in sedlar och vilkasedlar som går att använda visas ovanför. Ett myntintag finns också. Vilka mynt som fungerar finns illustrerat. Vill man avbryta kan detta göras fram till att rätt belopp är inmatat med pengar. Hela växel och biljettutmataren lyser och man hör ett rassel. Biljett och växel kommer ut. Vid val av plusknappen kan man köpa flera biljetter samtidigt. Då börjar processen om och beloppet adderas. OBS! Efter varje interaktion med automaten har man 30 sekunder på sig till nästa interaktion man vill göra. Efter dessa 30 sekunder börjar automaten om till startläge vid val av destination.

11 Flödesdiagram för laddning av rabattkort Stoppar in kortet som man vill ladda med pengar. En pil numrerad med en tvåa blinkar efter att man stoppat in kortet. Väljer beloppet man vill ladda till kortet. En liten lampa på sedelinmataren lyser. Man kan nu mata in sedlar och vilka sedlar som går att använda visas ovanför. Ett myntintag finns också. Vilka mynt som fungerar finns illustrerat. Hela växel och biljettutmataren lyser och man hör ett rassel. Ett kvitto kommer ut. Vill man avbryta kan detta göras fram till att rätt belopp är inmatat med pengar. OBS! Efter varje interaktion med automaten har man 30 sekunder på sig till nästa interaktion man vill göra. Efter dessa 30 sekunder börjar automaten om till startläge vid val av destination.

12 Intervjuer Med användarna? Här följer intervjuer med sju personer som just brukat automaten Person A: Kille ca 18år. B: Mamma ca 30år C: Kille, ca 20år D: Kille ca 20år E: Dam ca 50år F/G: 2 killar i 15 årsåldern (se bild) H: Tjej ca 25år (I: Man i 50-års åldern. Väldigt arg och stressad för att automaten inte tar emot hans pengar. Han hinner inte bli intervjuad.) Frågor och svar: 1) Hur ofta använder du den här automaten? A: 2-3 gånger i veckan B: ca 3 gånger i veckan C: Brukar använda kortautomaten D: 1-2 gånger i veckan E: 1 gång i halvåret F/G: Nästan dagligen H: En gång i veckan 2) Vilka funktioner använder du, biljettköp/kortladdning? A: Bara biljettköp B: Bara biljettköp C: Vet ej D: Bara biljettfunktionen E: Laddar kortet F/G: Kort ibland, men oftast biljett H: Bara biljett 3) Är automaten lättanvänd? A: Mycket lättanvänd B: Ganska lättanvänd, men kan förbättras. Tar inte emot sedlar vissa gånger, speciellt skrynkliga sedlar är det problem med. Det kan ta lång tid att hitta de olika facken. C: Nja, ganska lättanvänd. Ibland sitter gammal information kvar i minnet på automaten och då får man börja om från början igen. Men den funkar väl. D: Sådär. Jobbigt när den inte tar emot pengarna

13 E: Mycket svåranvänd. Ologisk och väldigt otydlig vad gäller var man kan hitta de olika funktionerna. F/G: På det hela taget är den lättanvänd. Men ibland stänger den av sig själv mitt i ett biljettköp. H: Inga problem. Den är ju väldigt logisk med resmålen i bokstavsordning 4) Nämn bästa och sämsta egenskap hos automaten. A: +: lätt att använda - : Man måste trycka jättemånga gånger för att köpa flera biljetter. Obs! Killen hade inte lagt märke till funktionsknappen för flerpersonstillägg pga. dålig maping. B: +: Att den finns -: Inget C: +: Läget -: Ful. Den tog inte de nya hundralapparna precis när de kom ut. D: +: Inget -: När den inte tar emot pengarna E: +: Inget -: Opedagogisk, man kan göra en miljon fel och då missar man tåget! F/G: +: Inget -: Dåligt att den inte tar emot alla sedlar alltid. Myntinkastet är också värdelöst- mynten fastnar lätt. H: +: Enkel och snabb. Den sitter lagom högt -: Tog inte de nya hundralapparna i början Med Skånetrafikens personal 1) Vilka är era öppettider?(under dessa tider är man inte är beroende av automaten för att köpa en biljett) - Vi har öppet vardagar mellan 6.30 till och 9.00 till på helger. 2) Vad får ni för klagomål? - Ja, det är ju att automaten inte vill ta emot pengar. Vi har haft väldigt stora problem här i Lund, sen de nya hundralapparna kom ut. Och det har ärligt talat aldrig blivit riktigt bra. 3) Om man inte lyckas med biljettköpet, t.ex. för att automaten inte tar emot ens pengar, är detta en godtagbar ursäkt till konduktören på tåget? - Nej det är det egentligen inte, men det är upp till konduktören att bedöma i enskilda situationer.

14 Slutsatser Vad vi har lärt oss under den här analysen är att människor i princip kan vänja sig och acceptera vad som helst i automatväg. En automat som denna borde vara anpassad för alla människor stora som små, barn som vuxna, blinda som seende, nybörjare som rutinerade o.s.v. Alla användare har en sak gemensamt, alla vill köpa sin biljett så fort som möjligt, innan tåget går. Då problem uppstår beror det oftast på att användaren är ovan. Alla utom en av de sju användare som vi intervjuade använde maskinen regelbundet och tyckte att den var lätt att använda. Men detta betyder inte att det är en bra automat. Den skulle kunna göras mycket mer användarvänlig genom att arrangera om de olika komponenterna och göra tydligare och mer logiska grupperingar samt ett konsekvent feedbackmönster. Man kan fråga sig varför kortladdningsfunktionen sitter inklämd mellan mynt och sedelinmatningen? Även om människor i allmänhet verkar tycka att den här biljettautomaten är lättanvänd, så finns det mycket som kan förbättras man ska inte behöva tolerera att man måste använda sina nycklar för att lyckas köpa en billjett.

15 På denna automat kan du köpa biljett eller ladda rabattkort. Så här köper du biljett Purchasing your ticket Så här laddar du ditt rabattkort Charging your cheap-rate ticket 1. Välj Resmål Choose your destination 1. För in kortet Put in your cheap-rate ticket 2. Välj biljettyp Choose type of ticket 2. Välj belopp Choose amount 3. Betala med sedlar/mynt Pay the fare with notes/coins 3. Betala med sedlar/mynt Pay the fare with notes/coins 4. Tag din biljett Take your ticket 4. Tag ditt kvitto och kort Take your receipt and cheap-rate ticket Biljett för nattillägg tillkommer för resan till Danmark Kl Night fare for journey to Denmark 1 am-5 am

16 Av: Anders Krigström, Gustav Landberg, Anna Persson och Staffan Dahlberg Redesign av Skånetrafikens biljettautomat Baktanke: Vi kände att vi ville behålla så mycket som möjligt från den gamla maskinen, så som färg och enskilda komponenter. Dels för att inte kostnaderna skulle bli så höga för att göra om den och dels för att användarna fortfarande skulle känna igen sig. Det som vi tyckte var det största problemet med den gamla automaten, var det dåliga arrangemanget av de olika funktionsstegen, samt det inkonsekventa feedbacksystemet. Att automaten inte tog emot pengar ser vi inte som ett designproblem utan en teknisk svaghet. Därför har vi inte ändrat på de komponenterna som har med kontantinmatning att göra. Krav på den nya automaten: - genomgående feedbacksystem - stor och enhetlig display - ett logiskt arrangemang av automatens olika komponenter - man ska kunna båda ladda och betala med sitt rabattkort - knapparna ska pipa - knapparna ska vara försedda med punktskrift - talfunktion Den nya automaten: Är mindre och mer kompakt. Den är 90 gånger 90 cm och står ca 70 cm från marken på ett ben, vilket gör den mer tillgänglig för rullstolsbundna. När man kommer till automaten lyser en grön ram runt displayen för att rikta användarens uppmärksamhet dit. När det är dags att välja destination släcks ramen runt displayen och en ny ram tänds runt destinations knapparna.varje funktionssteg är försedd med en sådan ram som ska hjälpa till att guida användaren genom varje steg. Vi har fördelat komponenterna så att varje tjänsts funktionssteg har en tydlig riktning. Den nya automaten har kvar samma, myntinkast, sedelinmatning, rabattkortsinmatning och biljettlucka som den gamla. Displayen är större och sitter centrerad på maskinen så att man alltid har lätt att se den. Gränssnittet är enkelt och tydligt, skärmen är vit, det aktuella meddelandet är skrivet i svart och föregående i grått. På skärmens högra sida sitter fyra funktionsknappar (den översta är tal) som endast används vid första steget därmed kan de vara försedda med punktskrift och en synskadad användare kan bli guidad via talfunktionen. Knapparna är stora och avlånga. Knappens funktion står på själva knappen i både svart text och punktskrift. De knappar som tidigare hade symboler (t.ex. destinationer i Danmark) har det fortfarande som en svag bakgrundsbild.

17 Skån Destinationsknappar Biljettypsknappar Kontantfunktion Display Biljettlucka/kontantretur/kvi tto Kortfunktion Konceptskiss för Pågatågens biljettautomat

18 Flödesdiagram för biljettköp med kontanter Vid ankomst till automaten möts man av en grön, lysande ram runt dispayen och man ska göra sitt första val. Den lysande ramen guidar användaren genom hela processen och lyser runt den funktion som ska användas. Alla komponenter är ordnade så att processen har en riktning. Vid köp av biljett med kontant och kort är riktningen uppifrån och ner. Vid laddning av rabattkort sker processen i sidled

19 Flödesdiagram för displayen vid kontant biljettköp VÄLKOMMEN TILL Välj tjänst: - Biljettköp/Kontant - Biljettköp/Rabbatkort - Ladda rabattkort Biljettköp/Kontant Destination: Malmö Biljettyp: Vuxen, enkel Att betala: kr 34 English Biljettköp/Kontant Välj destination Biljettköp/Kontant Destination: Malmö Biljettyp: Vuxen, enkel Pris: kr34 Kvar att betala: kr 24 Biljettköp/Kontant Destination: Malmö Välj biljettyp Biljettköp/Kontant Destination: Malmö Biljettyp: Vuxen, enkel Pris: kr34 Kvar att betala : kr 0 Tag din biljett!!

20 Flödesdiagram för biljettköp med rabattkort

21 Flödesdiagram för displayen vid biljettköp med rabattkort VÄLKOMMEN TILL Välj tjänst: - Biljettköp/Kontant - Biljettköp/Rabbatkort - Ladda rabattkort Biljettköp/Rabattkort Destination: Malmö Biljettyp: Vuxen, enkel Att betala: kr 28 English Biljettköp/Rabattkort Välj destination Biljettköp/Rabattkort Destination: Malmö Biljettyp: Vuxen, enkel Pris: kr28 Återstående saldo: kr 172 Biljettköp/Rabattkort Destination: Malmö Välj biljettyp Biljettköp/Rabattkort Destination: Malmö Biljettyp: Vuxen, enkel Pris: kr28 Återstående saldo: kr 172 Tag ditt kort och din biljett!!

22 Flödesdiagram för laddning av rabattkort

23 Flödesdiagram för displayen vid rabattkortsladdning VÄLKOMMEN TILL Välj tjänst: - Biljettköp/Kontant - Biljettköp/Rabbatkort - Ladda rabattkort Ladda rabattkort Gamalt saldo: kr 9 Belopp: kr 200 Kvar att betala: kr 100 English Ladda rabattkort Sätt in ditt kort och välj belopp Ladda rabattkort Gamalt saldo: kr 9 Belopp: kr 200 Nytt saldo: kr 209 Tag ditt kort och kvitto Ladda rabattkort Gamalt saldo: kr 9 Belopp: kr 200 Att betala: kr 200

24 Trevlig resa!!

Biljettautomat. Gruppuppgift 2. Biljet. ID00 - Grupp 1: Karin Härenstam Martin Krajewski Lina Maltesson Juho Viitasalo

Biljettautomat. Gruppuppgift 2. Biljet. ID00 - Grupp 1: Karin Härenstam Martin Krajewski Lina Maltesson Juho Viitasalo Biljettautomat Biljettautomat Gruppuppgift 2 ID00 - Grupp 1: Karin Härenstam Martin Krajewski Lina Maltesson Juho Viitasalo Biljet Innehåll 1. Bakgrund och metod 2. De befintliga automaterna a. Output-relaterade

Läs mer

Parkeringsautomater KOGNITIONSERGONOMI - GRUPPUPPGIFT 1. ID02 2003 Grupp 3. Susann Hertz Martina Ivanisevic Claes Nellestam Martin Pråme

Parkeringsautomater KOGNITIONSERGONOMI - GRUPPUPPGIFT 1. ID02 2003 Grupp 3. Susann Hertz Martina Ivanisevic Claes Nellestam Martin Pråme KOGNITIONSERGONOMI - GRUPPUPPGIFT 1 Parkeringsautomater ID02 2003 Grupp 3 Susann Hertz Martina Ivanisevic Claes Nellestam Martin Pråme Handledare Håkan Eftring, CERTEC Inledning Uppgiften bestod i att

Läs mer

Innehållsförteckning. Sammanfattning 2. Innehållsförteckning 3. Inledning & Metod 4. Flödesschema 7. Användarintervjuer 8. Resultat 11.

Innehållsförteckning. Sammanfattning 2. Innehållsförteckning 3. Inledning & Metod 4. Flödesschema 7. Användarintervjuer 8. Resultat 11. Sammanfattning Vi har gjort en kognitionsergonomisk analys av Pågatågens kortautomat. Vi ställde samman ett frågeformulär och valde i vår undersökning att utgå från kortautomaten vid Centralstationen i

Läs mer

Grupp 3. Analys och förbättringar av en. Daria Thoma, Kajsa Westman, Sara..., Lisa-Stina Eriksson

Grupp 3. Analys och förbättringar av en. Daria Thoma, Kajsa Westman, Sara..., Lisa-Stina Eriksson Vid fel ring 046-67834 BILJETT Analys och förbättringar av en Parkeringsautomat Taxa må - fre 8-8 2 kr / timma KORT MYNT Taxa må - fre 8-8 2 kr / timma Vid fel ring 046-67834 0 0 AVBRYT AVBRYT BILJETT

Läs mer

ANVÄNDARSTUDIE AV UTTAGSAUTOMATER

ANVÄNDARSTUDIE AV UTTAGSAUTOMATER ANVÄNDARSTUDIE AV UTTAGSAUTOMATER TOMA DARIA Sara Sveninge, Daria Toma, Lisa -Stina Eriksson och Kajsa Westman Grupp 3, Industridesign ID01, Kognitionsergonomi Uttagsautomaten vid Knut den Stores torg

Läs mer

1 Inledning. Bild 1. Parkeringsautomaterna längs Spolegatan och vid Clemenstorget

1 Inledning. Bild 1. Parkeringsautomaterna längs Spolegatan och vid Clemenstorget 1 Inledning Vi hade i uppgift att analysera två olika parkeringsautomater.(se bild 1) För att få en bra jämförelse valdes två automater ut, som skiljer sig mycket åt. Först en äldre modell som står vid

Läs mer

Kognitionsergonomisk analys av bankomater

Kognitionsergonomisk analys av bankomater 2002-09-18 Kognitionsergonomisk analys av bankomater Gruppuppgift i kognitionsergonomi, ID01 Anders Krigstöm Gustav Landberg Anna Persson Staffan Dahlberg Handledare: Håkan Eftring Innehållsförteckning

Läs mer

Hur ofta tar du ut i bankomat i veckan? Vanligtvis tar man ut från bankomat 2-3ggr i veckan. Även vid kortköp plockas pengar ut.

Hur ofta tar du ut i bankomat i veckan? Vanligtvis tar man ut från bankomat 2-3ggr i veckan. Även vid kortköp plockas pengar ut. Inledning Vi fick i uppgift att undersöka två uttagsautomater. Vi skulle analysera dem ur ett användbarhetsperspektiv. Vi valde två automater som är placerade inomhus, Nordea och SEB. Metod Vi började

Läs mer

serviceresor Så här reser du med Jojo Serviceresor

serviceresor Så här reser du med Jojo Serviceresor serviceresor Så här reser du med Jojo Serviceresor ofolder.indd 1 2014-12-02 13:43 Detta är Jojo Serviceresor Jojo Serviceresor är ett kort som du använder både för resa med Skånetrafikens bussar och tåg

Läs mer

Gruppuppgift 1 Analys av två olika bankomater ur ett användbarhetsperspektiv.

Gruppuppgift 1 Analys av två olika bankomater ur ett användbarhetsperspektiv. Gruppuppgift 1 Analys av två olika bankomater ur ett användbarhetsperspektiv. Av Grupp 1 Mia Åman ID02 Henrik Andersson ID00 Martin Andréasson ID02 Camilla Lundström ID02 Inledning INLEDNING Följande rapport

Läs mer

Res smart och enkelt med. Resekortet. Länstrafiken Kronoberg en del av Regionförbundet södra Småland

Res smart och enkelt med. Resekortet. Länstrafiken Kronoberg en del av Regionförbundet södra Småland Res smart och enkelt med Resekortet Länstrafiken Kronoberg en del av Regionförbundet södra Småland Det alltid billigare att resa med Resekortet än att betala kontant både för dig som reser ofta eller då

Läs mer

Grupp 6 Kognitionsergonomi Användbarhet av uttagsautomater

Grupp 6 Kognitionsergonomi Användbarhet av uttagsautomater Grupp 6 Kognitionsergonomi Användbarhet av uttagsautomater Inledning I syftet att undersöka och identifiera olika egenskaper hos ett användargränssnitt, har vi jämför och analyserat två olika uttagsautomater.

Läs mer

Gruppuppgift 1. Uttagsautomater. Inledning. Metod. Bankomat Sofistikerad

Gruppuppgift 1. Uttagsautomater. Inledning. Metod. Bankomat Sofistikerad Gruppuppgift 1 Uttagsautomater Grupp 4: Katarina Ivarsson Elin Annebäck Johanna Lassvik Anna Åberg Inledning För att ge oss insikt i gränssnittets betydelse för en produkts användbarhet och vad som utmärker

Läs mer

Bensinstation KOGNITIONSERGONOMI - GRUPPUPPGIFT 2. ID02 2003 Grupp 3 Susann Hertz Martina Ivanisevic Claes Nellestam Martin Pråme

Bensinstation KOGNITIONSERGONOMI - GRUPPUPPGIFT 2. ID02 2003 Grupp 3 Susann Hertz Martina Ivanisevic Claes Nellestam Martin Pråme KOGNITIONSERGONOMI - GRUPPUPPGIFT 2 Bensinstation ID02 2003 Grupp 3 Susann Hertz Martina Ivanisevic Claes Nellestam Martin Pråme Handledare Håkan Eftring,CERTEC Innehållsförteckning 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7.

Läs mer

Analys av användargränssnitt

Analys av användargränssnitt Avd. för Certec Analys av användargränssnitt Uttagsautomat Av: Sofia Henstrand Björn Johansson Bettina K Inledning Syftet med denna uppgift är att lära sig att identifiera olika egenskaper hos ett användargränssnitt.

Läs mer

Resor med buss eller tåg i Västmanland

Resor med buss eller tåg i Västmanland Resor med buss eller tåg i Västmanland Här kan du läsa hur du ska göra när du vill resa med buss och tåg i Västmanland Bolaget du reser med heter VL. Du får veta var du kan köpa biljetter och hur du gör

Läs mer

rapport om uttagsautomater av: Anna Haupt, Anna Klara Lagerås och Mattias Övermark

rapport om uttagsautomater av: Anna Haupt, Anna Klara Lagerås och Mattias Övermark rapport om uttagsautomater av: Anna Haupt, Anna Klara Lagerås och Mattias Övermark Innehåll inledning metod resultat och diskussion användarna interjuverna placering och utseende användarprocessen i detalj

Läs mer

Grupp 7 s Analys På Två Olika Parkeringsautomater

Grupp 7 s Analys På Två Olika Parkeringsautomater Inlämningsuppgift 1 Kognitiv ergonomi Industridesign, LTH Grupp 7 s Analys På Två Olika Parkeringsautomater Grupp 7: Patrick, Micke, Hanna och Raine 2003-09-11 Inlämninguppgift1 Kognitiv ergonomi Industridesign,

Läs mer

RES. enkelt. Observera att du inte kan använda kontanter på bussen!

RES. enkelt. Observera att du inte kan använda kontanter på bussen! RES enkelt Med Länstrafiken reser du enkelt med buss och tåg inom Örebro län. Du betalar din resa med Länstrafikens Resekort, ett bankkort eller en smarttelefon. Resekortet kan du skaffa och ladda med

Läs mer

Innehållsförteckning. Bilaga 1, Intervjuer om maskin Bilaga 2, Intervjuer om maskin Bilaga 3, Intervju med bibliotekarie

Innehållsförteckning. Bilaga 1, Intervjuer om maskin Bilaga 2, Intervjuer om maskin Bilaga 3, Intervju med bibliotekarie Innehållsförteckning Inledning Metod Resultat och diskussion Lathund utlåning Lathund återlämning Flödeschema utlåning Flödeschema återlämning För övrigt Ny utlåningsmaskin Ny återlämningsmaskin Detaljer

Läs mer

Hur säljer man en onumrerad biljett?

Hur säljer man en onumrerad biljett? Hur säljer man en onumrerad biljett? Börja med att gå in på: http://boxoffice.biljettforum.se/ Här ska du logga in genom att skriva in den mailadress och ditt lösenord: Sedan väljer du det arrangemang,

Läs mer

HÄNDELSEFÖRLOPPET I DISPLAYEN UNDER INTERAKTIONENS GÅNG

HÄNDELSEFÖRLOPPET I DISPLAYEN UNDER INTERAKTIONENS GÅNG HÄNDELSEFÖRLOPPET I DISPLAYEN UNDER INTERAKTIONENS GÅNG ENKELT BILJETTKÖP VÄLJ DESTINATIONS- ELLER TILLVALSKNAPP Trycker på Kristianstad KRISTIANSTAD VÄLJ BILJETTYP Trycker på ENKEL/VUXEN/KLASS 2 KRISTIANSTAD

Läs mer

Användarmanual ismp. 2013-09-04 ismp v1.5.7. OpenSolution Nordic AB. 556328-9577 Svanvik 240 471 72 Hjälteby

Användarmanual ismp. 2013-09-04 ismp v1.5.7. OpenSolution Nordic AB. 556328-9577 Svanvik 240 471 72 Hjälteby Användarmanual ismp 2013-09-04 ismp v1.5.7 OpenSolution Nordic AB 556328-9577 Svanvik 240 471 72 Hjälteby Telefon: 0304-66 77 36 Fax: 0304-80 90 15 Web: www.opensolution.se E-post: info@opensolution.se

Läs mer

Resledaren Användarguide iphone Innehåll

Resledaren Användarguide iphone Innehåll Resledaren Användarguide iphone Innehåll Planera Ny Resa... 3 Visa Mina Resor... 13 Ta bort sparad resa... 14 Ändra planerad resa... 15 Påminnelser... 15 Under Resan... 17 Inaktivera Pågående Resa... 20

Läs mer

Kognitionsergonomi Lisa, Cecilia, Pernilla, Kajsa B, ID01

Kognitionsergonomi Lisa, Cecilia, Pernilla, Kajsa B, ID01 Kognitionsergonomi Lisa, Cecilia, Pernilla, Kajsa B, ID01 Gruppuppgift 1 Uttagsautomater Inledning Uppgiften vi fick gick ut på att analysera och undersöka användartillgängligheten hos två olika typer

Läs mer

Utlåningsmaskin på Malmö Stadsbibliotek

Utlåningsmaskin på Malmö Stadsbibliotek Kognitionsergonomi Industridesignprogrammet HT-01 Certec LTH Gruppuppgift 2 En analys av Utlåningsmaskin på Malmö Stadsbibliotek Grupp 2 Marie Osbeck Anna Lewerth Rani Samuelsson INNEHÅLLSFÖRTECKNING INLEDNING

Läs mer

Ladda ned Manual till: CM-840/842

Ladda ned Manual till: CM-840/842 Ladda ned Manual till: CM-840/842 1a. Fråga: jag har precis packat upp mitt 2010 certifierade kassaregister men så fort jag slår in något så visas en felkod typ F03, F05 eller E01 Fiscal i displayen, vad

Läs mer

Innehåll. Inledning 3. Metod 3. Läge 4. Utseende 5. Interjuver 6. Lathund 8. Flödesschema 9. Problem och svårigheter 10.

Innehåll. Inledning 3. Metod 3. Läge 4. Utseende 5. Interjuver 6. Lathund 8. Flödesschema 9. Problem och svårigheter 10. Innehåll Inledning 3 Metod 3 Läge 4 Utseende 5 Interjuver 6 Lathund 8 Flödesschema 9 Problem och svårigheter 10 Skisser 11 Det nya utseendet 15 Nytt flödesschema 17 Inledning Metod När vi skulle välja

Läs mer

Vop handledning. Användarhandledning till Vop applikationen. UPPGJORD: Mattias Gyllsdorff GODKÄND:Mattias Gyllsdorff REV: A DATUM: 2010-12-08

Vop handledning. Användarhandledning till Vop applikationen. UPPGJORD: Mattias Gyllsdorff GODKÄND:Mattias Gyllsdorff REV: A DATUM: 2010-12-08 UPPGJORD: Mattias Gyllsdorff GODKÄND:Mattias Gyllsdorff REV: A DATUM: 2010-12-08 Vop handledning Användarhandledning till Vop applikationen Bring Technologies AB Innehållsförteckning 1 Introduktion...1

Läs mer

Steg-för-steg omställning i CashGuard

Steg-för-steg omställning i CashGuard Steg-för-steg omställning i CashGuard Efter den 30 juni 2017 blir de äldre 100- och 500-kronorssedlarna och de äldre 1- och 5-kronorsmynten ogiltiga. Nedanstående ändring behöver man göra på egen hand

Läs mer

Utlånings- och återlämningsautomater

Utlånings- och återlämningsautomater Utlånings- och återlämningsautomater på Lunds stadsbibliotek Ett arbete i kognitionsergonomi Anna Olstam Emilie Hallgard Deborah Georgsson David Granath HT 2003 Under handledning av Certec inledning. Utlåningsautomat

Läs mer

NYHET - SÄKERHET - TRYGGHET

NYHET - SÄKERHET - TRYGGHET Manual Megtax EMV 1 NYHET - SÄKERHET - TRYGGHET BAKGRUND För att öka säkerheten i hanteringen av kreditkort har kortföretag och banker infört en så kallad EMV-standard. Detta är ett led i att stoppa kontokortsbedrägerier

Läs mer

Innehåll 1. Inledning 2. Metod 3. Resultat och diskussion 3.1 Miljön 3.2 Bankomaten 3.3 Användarna 4. Sammanfattning 5. Bilagor 5.

Innehåll 1. Inledning 2. Metod 3. Resultat och diskussion 3.1 Miljön 3.2 Bankomaten 3.3 Användarna 4. Sammanfattning 5. Bilagor 5. Innehåll 1. Inledning 2 2. Metod 2 3. Resultat och diskussion 2 3.1 Miljön 2 3.2 Bankomaten 5 3.3 Användarna 10 4. Sammanfattning 10 5. Bilagor 5.1 Flödesdiagram 5.1.1 SEB 5.1.2 5.2 Intervjuer 1 1 Inledning

Läs mer

LEICA MOJOMINI MANUAL FÄLTGUIDE

LEICA MOJOMINI MANUAL FÄLTGUIDE LEICA MOJOMINI MANUAL FÄLTGUIDE Oderup 9267, 24297 Hörby, 0415-40025, info@datalogisk.se Montering mojomini Allmänt Denna instruktion beskriver kortfattat installation av mojomini. Smart AG antennen Smart

Läs mer

Skapa en direktsändning

Skapa en direktsändning Skapa en direktsändning I denna manual kommer du kunna läsa och få en visuell guide över hur man går tillväga för att sända direkt på 104,9 mhz. Denna manual riktar sig till alla som befinner sig i studion

Läs mer

#påväg. 500 kr. Vart är du på väg?

#påväg. 500 kr. Vart är du på väg? #påväg LsekAort! V TÄ 10 Re assa à 500 kr esk med r Vart är du på väg? #påväg VART ÄR DU PÅ VÄG? Till jobbet. Till skolan. På väg hem eller mot något nytt? Oavsett vart färden går så väljer många buss

Läs mer

Din leverantör av hissautomater, pallställ, grenställ och utdragsenheter.

Din leverantör av hissautomater, pallställ, grenställ och utdragsenheter. PLOCKHJÄLPMEDEL PloCkhjälPmEdEl Compact Hissautomater arbetar med stor precision och hög hastighet. Rätt utnyttjade bidrar hissautomaterna till effektiv och rationell lagerhantering. För att operatören

Läs mer

KOGNITIONSERGONOMISK UNDERSÖKNING AV PARKERINGSAUTOMAT

KOGNITIONSERGONOMISK UNDERSÖKNING AV PARKERINGSAUTOMAT Gruppuppgift 2: KOGNITIONSERGONOMISK UNDERSÖKNING AV PARKERINGSAUTOMAT OCH DESIGNFÖRSLAG FÖR EN FÖRBÄTTRAD AUTOMAT (Forskningsgrupp 3) Alstin, Terese Brandt, Daniel Brynolf, Oscar Eriksson, Ebba (ID00)

Läs mer

Kassarutiner Chalmers Studentkårs kassor

Kassarutiner Chalmers Studentkårs kassor Kassarutiner Chalmers Studentkårs kassor Dessa rutiner uppdateras ständigt och det är kontaktpersonen för bokningen som är skyldig att kolla upp så att rätt rutiner följs. Uppdaterade rutiner finns på

Läs mer

Manual biljettmaskin. Ombud

Manual biljettmaskin. Ombud Manual biljettmaskin Ombud Ett nytt Värmlandskort är inte aktiverat i biljettsystemet vilket innebär att varje gång ni säljer ett nytt Värmlandskort så ska detta aktiveras genom att trycka på knappen NYTT

Läs mer

Innehåll. Bifogad är bilaga med frågeformulär.

Innehåll. Bifogad är bilaga med frågeformulär. UTTAGSAUTOMATER Innehåll En uttagsautomat 2 Inledning 3 Hur hittar man en uttagsautomat? 4 Hur ofta använder man uttagsautomaten? 5 Hur upplever man uttagssituationen? 6 Känner man sig säker vid automaten?

Läs mer

Prislista. För resor inom Kalmar län. Gäller från och med 1 januari 2016. Prislista och information för resor inom Kalmar län.

Prislista. För resor inom Kalmar län. Gäller från och med 1 januari 2016. Prislista och information för resor inom Kalmar län. För resor inom Kalmar län Gäller från och med 1 januari 2016 och information för resor inom Kalmar län. En del av Landstinget i Kalmar län Allt du behöver är ett Resekort Alla våra produkter läggs på ett

Läs mer

ipad Lathund Skapad av Christina O. 2012

ipad Lathund Skapad av Christina O. 2012 ipad Lathund Skapad av Christina O. 2012 1 Innehållsförteckning 1. Värt att veta innan du startar Sida 3 2. Knapparna på ramen 3. Knappar på skärmen. Funktionerna på ipaden 6.1 Email/Besöksrapporter.2

Läs mer

Comfort Focus Bruksanvisning. Comfort Focus. För ökad koncentration och inlärning. Svenska

Comfort Focus Bruksanvisning. Comfort Focus. För ökad koncentration och inlärning. Svenska Comfort Focus Bruksanvisning Comfort Focus För ökad koncentration och inlärning Svenska 1 Bruksanvisning Innehållsförteckning Sid Laddning 3 Information till läraren 4 Information till eleven 5 Flera mottagare

Läs mer

Resledaren Användarguide Android Innehåll

Resledaren Användarguide Android Innehåll Resledaren Användarguide Android Innehåll Planera Ny Resa... 3 Visa Mina Resor... 13 Ta bort sparad resa... 14 Ändra planerad resa... 15 Påminnelser... 16 Under Resan... 17 Inaktivera Pågående Resa...

Läs mer

InfoBox. Jessica Helenius Umeå Universitet Dept of Informatik Höst - 2011 helenius.jessica@gmail.com

InfoBox. Jessica Helenius Umeå Universitet Dept of Informatik Höst - 2011 helenius.jessica@gmail.com InfoBox Jessica Helenius Höst - 2011 helenius.jessica@gmail.com Marie Stenmark Höst 2011 marie.stenmark@hotmail.com ABSTRAKT I detta grupparbete har gruppen valt att utveckla en informationsenhet, som

Läs mer

Instruktion Programmeringsapp och gränssnitt

Instruktion Programmeringsapp och gränssnitt Instruktion BT och Programmerings-app v. 0. Sida 1 av 5 Instruktion Programmeringsapp och gränssnitt Observera, instruktionen bearbetas och uppdateras fortfarande. Kolla då och då www.mollehem.se/doc/instuktion/instruktion_programmering.pdf

Läs mer

Kassarutiner Mat&Kalas

Kassarutiner Mat&Kalas Kassarutiner Mat&Kalas Dessa rutiner uppdateras ständigt och det är serveringsansvarig som är skyldig att kolla upp så att rätt rutiner följs. Uppdaterade rutiner läggs upp här: http://www.chs.chalmers.se/sv/dokument-rutinerregler.

Läs mer

Prislista. För resor inom Kalmar län. Gäller från och med 1 januari 2015. Prislista och information för resor inom Kalmar län.

Prislista. För resor inom Kalmar län. Gäller från och med 1 januari 2015. Prislista och information för resor inom Kalmar län. För resor inom Kalmar län Gäller från och med 1 januari 2015 och information för resor inom Kalmar län. En del av Landstinget i Kalmar län Allt du behöver är ett Resekort Alla våra produkter läggs på ett

Läs mer

Hur köper man en biljett på SJ s hemsida?

Hur köper man en biljett på SJ s hemsida? Hur köper man en biljett på SJ s hemsida? 1. Börja med att gå in på hemsidan www.sj.se 2. Långt upp på hemsidan syns ett område (Se figur 1) där man manuellt skriver in var ifrån man åker och var man hade

Läs mer

5Chans och risk. Mål. Grunddel K 5. Ingressen

5Chans och risk. Mål. Grunddel K 5. Ingressen Chans och risk ål När eleverna har studerat det här kapitlet ska de kunna: förklara vad som menas med begreppet sannolikhet räkna ut sannolikheten för att en händelse ska inträffa känna till hur sannolikhet

Läs mer

Förberedelser: Göm i hemlighet en boll i den mellersta muggen, som visas på bilden nedan.

Förberedelser: Göm i hemlighet en boll i den mellersta muggen, som visas på bilden nedan. MUGGAR OCH BOLLAR Placera en boll på toppen av en mugg och täck den med de andra två muggarna. Knacka på muggen och bollen kommer att passera genom muggen och hamna på bordet under. De återstående bollarna

Läs mer

Telia Pen Numerik Personsökaren i pennformat

Telia Pen Numerik Personsökaren i pennformat TEKNISKA DATA Personsökare för Ton- och Numeriksökning. Telia Pen Numerik Personsökaren i pennformat Batteri: 1,5 V alkaliskt batteri, typ IEC LR6. Räcker 1 500 timmar. Dimensioner: Bredd: 24 mm Höjd:

Läs mer

Vi inledde det här projektet med att arbeta fram ett par principer att följa för Skånetrafikens krav på biljettmaskinerna.

Vi inledde det här projektet med att arbeta fram ett par principer att följa för Skånetrafikens krav på biljettmaskinerna. Den nya familjen. Bakgrund. Vi inledde det här projektet med att arbeta fram ett par principer att följa för Skånetrafikens krav på biljettmaskinerna. Universell design: Hela resan räknas: Att resa med

Läs mer

Digital Choice 12 + MER, MER, MER!

Digital Choice 12 + MER, MER, MER! MER, MER, MER! Digital Choice Du hämtar de minikategorier du vill ha på mytpchoice.se Det finns över 100 minikategorier, t.ex. Hjältar & hjältinnor, Sci-Fi & fantasy, Resor & äventyr, Mode & trender, Myter

Läs mer

Manual för ADDIS-net. Innehåll

Manual för ADDIS-net. Innehåll Manual för ADDIS-net Innehåll Inloggning... 2-3 Söksidan... 3 Registrera en ny intervju... 4 Födelsedatum/UNO-kod... 4 Lås/Lås upp intervju... 4 Redigera intervju-information... 4 Mata in svar i en intervju...

Läs mer

Utförliga regler för TRAX

Utförliga regler för TRAX Utförliga regler för TRAX Innehållsförteckning Vad är TRAX? Sid 2 Grundregler för TRAX Sid 3 Vad är en tvingad yta? Sid 4 Vad är en vinnande ögla? Sid 6 Vad är en vinnande linje? Sid 7 Grundläggande strategiska

Läs mer

Kognitionsergonomi Analys av mikrovågsugnen EMS 2485 Handledare Charlotte Magnusson Oktober 2002

Kognitionsergonomi Analys av mikrovågsugnen EMS 2485 Handledare Charlotte Magnusson Oktober 2002 Kognitionsergonomi Analys av mikrovågsugnen EMS 2485 Handledare Charlotte Magnusson Oktober 2002 Maria Malcus, Johanna Håkansson, Åsa Jansson och Peter Aluuan ID01 INNEHÅLL Inledning 1 Metod 2 Flödessvhema

Läs mer

Sid 1. Inledning Metod Så funkar det Feedback Resultat och diskussion Detta ville vi ändra på 5. 7.

Sid 1. Inledning Metod Så funkar det Feedback Resultat och diskussion Detta ville vi ändra på 5. 7. INNEHÅLLSFÖRTECKNING: Sid 1. Inledning 1 2. Metod 1 3. Så funkar det 2 4. Feedback 4 5. Resultat och diskussion 4 6. Detta ville vi ändra på 5 7. Lösning 7 Bilagor: 1 Användarintervjuer 2 Lathund för pantning

Läs mer

Reseguide till London

Reseguide till London Reseguide till London Alla nödvändigheter för din London resa Nicholas Harrison Vill du åka till London utan att spendera allt för mycket pengar? Denna guide hjälper dig boka alla nödvändigheter för en

Läs mer

Att köpa biljett på mobil.sj.se

Att köpa biljett på mobil.sj.se Att köpa biljett på mobil.sj.se Mobil.sj.se är den hemsida som är utformad för och används när du vill köpa biljett via din mobiltelefon. 1. Öppna den webbläsare ni använder på mobilen och skriv in mobil.sj.se

Läs mer

Säg hej till nya Västtrafikkortet!

Säg hej till nya Västtrafikkortet! Säg hej till nya Västtrafikkortet! Det som är nytt och ovant kan samtidigt kännas lite läskigt. Därför har vi en hälsning till alla oroliga resenärer nya Västtrafikkortet är så smart att det går att sätta

Läs mer

POWERED WOOFER BLUETOOTH SYSTEM. Svensk Instruktions Manual AVIN R2

POWERED WOOFER BLUETOOTH SYSTEM. Svensk Instruktions Manual AVIN R2 POWERED WOOFER BLUETOOTH SYSTEM Svensk Instruktions Manual AVIN R2 Läs igenom hela denna manual innan du påbörjar användning. Spara manualen för framtida bruk. När du läst igenom detta material, önskar

Läs mer

Pendlarkort för dig som reser i Mälardalen

Pendlarkort för dig som reser i Mälardalen Pendlarkort för dig som reser i Mälardalen 8859_SJPendlarbroschyr_A5.pdf 1 06-11-16 10.46.58 Börja pendla? Med höga bensinpriser, tätare trafik och ökad belastning på miljön så gör du ett bra val som tar

Läs mer

Kom igång med Smart Bokföring

Kom igång med Smart Bokföring Innehåll Hogia-ID... 3 Guide - Smart - Registrera dina uppgifter... 4 Startsidan... 7 Guide 2 Bokföring... 8 Inställningar... 10 Organisation... 10 Kontoinställningar... 11 Bokföring... 12 Ingående balans...

Läs mer

1 april 2014. Manual biljettmaskin. ombud

1 april 2014. Manual biljettmaskin. ombud april 04 Manual biljettmaskin ombud BETALSÄTT Kontant/Betalkort INLOGGNING Håll ditt säljkort mot biljettmaskinen Tryck på knappen START Ny bild visas med ditt säljarnummer ifyllt och fältet för PIN-kod

Läs mer

Lathund Radio M312 Iris Hjälpmedel Januari 2010

Lathund Radio M312 Iris Hjälpmedel Januari 2010 Lathund Radio M312 Iris Hjälpmedel Januari 2010 Innehållsförteckning Innehållsförteckning 2 Repetition Knappbeskrivning 3 Bild och knappbeskrivning 3 Ovansidan 3 Övre kortsidan 3 Högra långsidan 4 Nederkant

Läs mer

LATHUND. Att komma igång med Pecar E Plan

LATHUND. Att komma igång med Pecar E Plan LATHUND Att komma igång med Pecar E Plan E Plan Lathund Hej och välkommen till E Plan, det digitala verktyg som bl.a. gör kontrollplaner och egenkontroller digitala, sökbara samt samlar all dokumentation

Läs mer

Inlämningsuppgift 2: Bilaga 1 Att köpa en tågbiljett på www.sj.se

Inlämningsuppgift 2: Bilaga 1 Att köpa en tågbiljett på www.sj.se Bilaga 1: Att köpa en tågbiljett på www.sj.se När man öppnar SJ:s hemsida (www.sj.se) för att köpa en resa så slås man av hur mycket av sidan som inte handlar om att beställa en resa. Endast ca 20% av

Läs mer

Leica mojo3d start första gången

Leica mojo3d start första gången Leica mojo3d start första gången Generellt Denna instruktion visar hur du kommer igång med Leica mojo3d första gången. För mer detaljerade instruktioner se Leica mojo3d användarmanual. Beroende på version

Läs mer

Separata stationsprotokoll skall föras vid mållinjen både för den automatiska tiden och den manuella reservtidtagningen.

Separata stationsprotokoll skall föras vid mållinjen både för den automatiska tiden och den manuella reservtidtagningen. Mållinjen SS FUNKTIONÄRSINSTRUKTION 2011 Mållinjen SS TIDTAGNING VID MÅLLINJEN MÅLLINJE Huvudtidtagning sker med SOT-utrustningens fotocell, reservtidtagning sker manuellt med skrivande TAG-Heuer klocka.

Läs mer

Guide SJ Regionalkort

Guide SJ Regionalkort Guide SJ Regionalkort Så här fungerar det 2 Ladda kort 5 Skapa reseprofil 7 Köpa/registrera resa 8 Köpvillkor/återköp/förlust/spärra kort 11 Guide SJ Regionalkort 1 Så här fungerar det Det här är SJ Regional

Läs mer

Bruksanvisning. Elektronisktförstoringsglas. Snow 7 HD. Artikelnummer: I-0045

Bruksanvisning. Elektronisktförstoringsglas. Snow 7 HD. Artikelnummer: I-0045 Bruksanvisning Elektronisktförstoringsglas Snow 7 HD Artikelnummer: I-0045 Produkten tillverkas av: ZOOMAX Technology, Inc. Qianyun Road Qingpu Area 200120 Shanghai China E-post: sales@zoomax.com Produkten

Läs mer

Fortnox. För att aktivera bokföring genom Fortnox för er förening finns dessa krav:

Fortnox. För att aktivera bokföring genom Fortnox för er förening finns dessa krav: Krav Fortnox För att aktivera bokföring genom Fortnox för er förening finns dessa krav: Föreningen ska ha en ordförande och en kassör registrerad i IdrottOnline, båda två personerna måste ha en e-postadress

Läs mer

Kdenlive snabbstartguide

Kdenlive snabbstartguide Den här dokumentationen konverterades från sidan Kdenlive/Manual/QuickStart på KDE:s användarbas. Översättare: Stefan Asserhäll 2 Innehåll 1 Skapa ett nytt projekt 5 2 Lägga till klipp 7 3 Tidslinje 9

Läs mer

Användarbeskrivning ARBETSGIVARINTYG. för Sveriges alla arbetsgivare. arbetsgivarintyg.nu. En ingång för alla användare. Innehåll. Version 1.

Användarbeskrivning ARBETSGIVARINTYG. för Sveriges alla arbetsgivare. arbetsgivarintyg.nu. En ingång för alla användare. Innehåll. Version 1. 2015 05 17 Arbetslöshetskassornas samorganisation SO Version 1.0 ARBETSGIVARINTYG för Sveriges alla arbetsgivare Användarbeskrivning arbetsgivarintyg.nu Med tjänsten arbetsgivarintyg.nu kan du som arbetsgivare

Läs mer

Hur säljer man en numrerad biljett?

Hur säljer man en numrerad biljett? Hur säljer man en numrerad biljett? Börja med att gå in på: http://boxoffice.biljettforum.se/ Här ska du logga in genom att skriva in din mailadress och lösenord: Sedan väljer du det arrangemang, som du

Läs mer

X5 Quick Start Guide

X5 Quick Start Guide X Quick Start Guide X OCH SGR- MONTERING. Montera SGR- antennen längs mittlinjen din traktors tak. SGR- antennen har magneter i botten för att säkra sin position. En metall monteringsplatta behövs till

Läs mer

Manual för kortterminalen. Hypercom M4230

Manual för kortterminalen. Hypercom M4230 Manual för kortterminalen Hypercom M4230 Innehåll: Installation av kortterminalen Hypercom M4230...3 1. Kontrollera leveransen... 3 2. Detta krävs för en installation... 3 3. Sätt i kvittorullen... 3 4.

Läs mer

WWAAC Layout Editor. 1. Standard för knapp (kolla att fliken Standard för knapp är vald)

WWAAC Layout Editor. 1. Standard för knapp (kolla att fliken Standard för knapp är vald) WWAAC Layout Editor Layout Editor För att ändra en befintlig layout eller göra en ny kan du antingen öppna Layout Designer for the Browser via Start Program wwaac eller nå den via knappen Inst i browsern

Läs mer

Information. Värdetransport/Material/Insättning/Växel

Information. Värdetransport/Material/Insättning/Växel Information Värdetransport/Material/Insättning/Växel Välkommen till Nokas Värdehantering! Nokas tackar för förtroendet att vara er partner för kontanthantering. Vi hoppas du blir nöjd med din tjänst och

Läs mer

Välkommen till Casa Lugna Gränden!

Välkommen till Casa Lugna Gränden! Välkommen till Casa Lugna Gränden! Urbanizacion Playa Flamenca Calle Pintor Ribera 3 Hus nr 1058 Orihuela Costa, Spanien Vid ankomst till huset 1. Slå på strömmen: Elskåpet sitter bakom ytterdörren, slå

Läs mer

Version 2.0 2014-02-14

Version 2.0 2014-02-14 Version 2.0 2014-02-14 1 Starta NatureIT Starta en webbläsare i din PC, Mac, läsplatta eller smartphone och skriv in www.natureit.se eller www.natureit.no. Då skall du få upp en bild som ser ut så här:

Läs mer

Kortfattad instruktion för installation och användning av streckodsapplikationer

Kortfattad instruktion för installation och användning av streckodsapplikationer Kortfattad instruktion för installation och användning av streckodsapplikationer 2 1. Installation 2.2 1.1 Förberedelser För att installera applikationen scanner.s32 i streckodsläsaren Opticon OPL9728,

Läs mer

Omsorgen Användarhandledning

Omsorgen Användarhandledning Omsorgen Användarhandledning 2012-12-13 Steg 1: Logga in Om ditt boende/kommun är ansluten till Omsorgen har du troligtvis fått inloggningsuppgifter. Om inte, skicka ett mail till info@omsorgen.se så kontaktar

Läs mer

Färdtjänstresan blir kontantlös från och med 1 oktober 2013 Enklare att betala resan, mindre väntande, bättre service och kvalitet

Färdtjänstresan blir kontantlös från och med 1 oktober 2013 Enklare att betala resan, mindre väntande, bättre service och kvalitet Färdtjänstresan blir kontantlös från och med 1 oktober 2013 Enklare att betala resan, mindre väntande, bättre service och kvalitet Färdtjänsten genomför kvalitetsförbättringar för att minska förseningar

Läs mer

Instruktion fo r inrapportering

Instruktion fo r inrapportering Instruktion fo r inrapportering Av Ola Langvall (ola.langvall@slu.se) Innehåll Snabbstart... 3 Startsidan... 4 Mitt konto... 5 Mina observationer... 7 Visa registrerade observationer... 7 Registrera nytt

Läs mer

NINE EAGLES Sky Climber NINE EAGLES04.NE776B vol. 1

NINE EAGLES Sky Climber NINE EAGLES04.NE776B vol. 1 NINE EAGLES Sky Climber NINE EAGLES04.NE776B vol. 1 Tack för att du valt en Nine Eagles produkt. Vi hoppas att du har roligt med produkten. Läs instruktionerna noggrant, de ger goda råd. Kom alltid ihåg

Läs mer

Välkommen till Ipad för nybörjare

Välkommen till Ipad för nybörjare Välkommen till Ipad för nybörjare Detta häfte kommer innehålla Alla knappars funktioner Simplare och hjälpsamma sätt att kunna använda och ta sig runt i en Ipad Mindre genom gång av appar och dess betydelse

Läs mer

Utomhusskyltning i Landstinget Halland

Utomhusskyltning i Landstinget Halland Bilaga till Skyltprogram Utomhusskyltning i Landstinget Halland Allmänt 2 3 Utseende och innehåll Kort om utomhusskyltning Utomhusskyltars utseende och innehåll En bra skyltning fungerar som en osynlig

Läs mer

MANUAL CHRONO COMAI Comai AB erbjuder kvalificerade anpassningsbara och Comai AB

MANUAL CHRONO COMAI Comai AB erbjuder kvalificerade anpassningsbara och Comai AB MANUAL CHRONO COMAI 1 Innehållsförteckning 1 Tekniskbeskrivning...3 1.1 Funktionsbeskrivning...3 2 Installation...3 2.1 Installera Chrono Comai via länk...3 2.2 Installera Chrono Comai via minneskort...3

Läs mer

Kassarutiner Mat&Kalas

Kassarutiner Mat&Kalas Kassarutiner Mat&Kalas Dessa rutiner uppdateras ständigt och det är serveringsansvarig som är skyldig att kolla upp så att rätt rutiner följs. Uppdaterade rutiner läggs upp här: http://www.chs.chalmers.se/sv/dokument-rutinerregler.

Läs mer

Användarguide Medlemssystemet

Användarguide Medlemssystemet Användarguide Medlemssystemet Innehållsförteckning Sida Logga in 3 Användare 3 Navigering 4 Sök 4 Medlemsfliken 5 Prenumerationer 7 Skicka e-post 8 Statistik 10 Exportera till Excel 10 Skriva ut 12 Registrera

Läs mer

CW263BT. Badrumsvåg. Manual

CW263BT. Badrumsvåg. Manual CW263BT Badrumsvåg Manual Innehållsförteckning 1. Specifikationer... 3 2. Batteri... 4 3. Drift/Funktion... 4 3. Indikation... 5 4. ios Enheter... 5 5. Android Enheter Installation... 10 6. Andra Instuktioner

Läs mer

Köp resa och ladda kort

Köp resa och ladda kort SJ Regional biljettautomat Köp resa och ladda kort Information English 08:56 Köp resa Köp resa Giltiga betalkort: Biljetterna i automaten gäller för obokat resande med SJ Regionaltåg och InterCity i Mälardalen.

Läs mer

medemagruppen Joystick DX2 Snabbguide P Q ver Oktober 2011

medemagruppen Joystick DX2 Snabbguide P Q ver Oktober 2011 medemagruppen P9-0290-Q ver. 1.0.2 - Oktober 2011 SE Snabbguide Joystick DX2 Minicrosser AB Bultgatan 28 S-442 40 Kungälv Telefon: (+46) 303 245 200 Fax: (+46) 303 245 228 Quick guide P9-0290-Q 2 av 16

Läs mer

Användarmanual. EMV-terminal ipp350

Användarmanual. EMV-terminal ipp350 Användarmanual EMV-terminal ipp350 Innehåll Sid. Kapitel 1: Handhavande 3 Handhavande 4-6 Betalning 7 Signaturköp 8 Offlineköp 8 Inringt samtal 9 Förköp/Reservation 10 Reservlösning (endast Norge) 11 EMV-meny

Läs mer

Kom igång. Readyonet Lathund för enkelt admin. Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt.

Kom igång. Readyonet Lathund för enkelt admin. Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt. Kom igång Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt.se/login Nu dyker en ruta upp på skärmen. Fyll i ditt användarnamn och lösenord och klicka på "logga in". Nu

Läs mer

Dollar Street Beta Version 1.0 Manual

Dollar Street Beta Version 1.0 Manual Dollar Street Beta Version 1.0 Manual Dollar Street på Internet: 1. Gapminder AB Dollar Street hittar du på www.gapminder.com som en Gapminder produkt. Alla Gapminder produkter handlar om internationella

Läs mer