Kognitionsergonomisk analys av bankomater

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kognitionsergonomisk analys av bankomater"

Transkript

1 Kognitionsergonomisk analys av bankomater Gruppuppgift i kognitionsergonomi, ID01 Anders Krigstöm Gustav Landberg Anna Persson Staffan Dahlberg Handledare: Håkan Eftring

2 Innehållsförteckning Inledning Metod Resultat och diskussion Analys av bankomat 1 Vilka är användarna? Omgivning Utformning Analys av bankomat 2 Vilka är användarna? Omgivning Utformning Sammanfattning Bilagor

3 Inledning Bankomater gjorde intrång i vår vardag i början av 1980-talet. Den första tiden var folk förmodligen ganska skeptiska till dessa bulkiga, pengaspottande maskiner. Kan man lita på dem, vad händer om den sväljer mitt kort? Men med åren har det blivit en naturlig del an vår vardag. I dagens samhälle tycker de flesta av oss att det är lätt att ta ut pengar. Faktum är att många har nog inte ens reflekterat över processen som äger rum. Man går till en automat, sätter in sitt kort, trycker på lite knappar och vips har man sina pengar och ev. ett saldobesked. Men hur upplevs en bankomat av någon som är funktionshindrad?, hur lokaliserar t.ex. en blind person en bankomat? Vi har fått i uppgift att analysera två olika bankomater ur ett användbarhetsperspektiv, d.v.s. på vilket sätt hjälper eller försvårar bankomaten det för användaren att nå sitt mål (att ta ut pengar). Syftet är att vi ska lära oss att sätta sig in i olika användares situationer samt att identifiera bra/dåliga egenskaper hos ett användargränssnitt. Utan att komma med förslag på förbättringar ska vi ifrågasätta utformningen av ett par av dagens bankomater. Första bankomaten vi valt att analysera är Nordeas bankomat på Stortorget i Lund, den andra är SEB s bankomat på Södergatan i Malmö (näst intill Gustav Adolfs Torg). Vi har valt de här två eftersom de har intressanta likheter. De ligger på motsvarande ställe i två olika städer, d.v.s. båda bankomater ligger mitt i centrum samt att de ligger båda i anslutning till ett bankkontor där det finns fler bankomater på insidan. Vi tyckte även att det var intressant att jämföra en gammal och en ny maskin. Deras centrala läge medför också att de är väl använda bankomater, vilket i all synnerlighet betyder att de borde vara användbara/anpassade för alla. Nu ska vi analyser om så är fallet.

4 Metod - Egna försök och observationer. Vi började med att gå till respektive bankomat och observerade där våra egna beteendemönster när vi tog ut pengar. Vi studerade användargränssnittet, knappar, uttag o.s.v. Vi kollade även på bankomaten i förhållande till sin omgivning och hur den satt i förhållande till kroppen. - Flödesdiagram Vi gjorde ett flödesdiagram för att illustrera uttagsprocessen. - Intervju av användare. Vid varje bankomat intervjuade vi fem personer som nyss hade tagit ut pengar. Vi ställde följande frågor: 1) Vad tycker du om bankomatens läge, geografiskt respektive ergonomiskt (höjd, tillgänglighet)? 2) Vilka funktioner använder du hos bankomaten? 3) Hur uppfattar du menysystemet och knappsatsen är det lättförståligt/förvirrande? 4) Känner du dig säker, när du använder bankomaten? 5) Vad tycker du är bäst respektive sämst med just den här bankomaten? - Intervju av bankpersonal (se bilaga) Vi intervjuade personal på respektive bankkontor för att få lite mer feedback på vad som händer om man t.ex. glömmer att ta sitt kort. - Sammanställning och analys Vi redovisar resultaten av varje bankomat separat under sex punkter: 1) Vilka är användarna 2) Omgivning 3) Utformning 4) Uttagsprocessen 5) Om man gör fel 6) Vad tycker användarna För att sedan diskutera skillnader mellan de två bankomaterna i en vår sammanfattning.

5 Resultat Analys av bankomat #1: Nordea, Stora Södergatan 2, Lund Vilka är användarna? När vi frågade personalen på Nordea s kontor, vilka som använder deras bankomater fick vi ett enkelt svar: alla. Med alla, menas alla som har ett bankomat kort, för kort är det enda som krävs för att man ska kunna använda deras bankomat. Nordea s åldersgräns på kortinnehav är 16 år, från och med i höst kommer de även att erbjuda ett speciellt kort för ungdomar från 13 år. Detta betyder att Nordea s bankomater ska vara anpassade för användare 13 år och uppåt. Genom vår analys har vi funnit att det inte riktigt är så enkelt. Omgivning Geografiskt kunde inte den här bankomaten ligga bättre. Mitt i centrala Lund, gör den sig tillgänglig till alla som behöver pengar under shopping eller krog rundan. Som man ser på bilden här bredvid är det lätt att hitta automaten (åtminstone för seende) den är tydligt skyltad (skyltarna lyser när det är mörkt) och har en karaktäristisk blå markis. Dessutom ligger den i anslutning till Nordeas Bankkontor som bär en likadan skylt, eftersom, inne på banken finns ytterligare en bankomat hittar man inte den ena, hittar man den andra Bankpersonalen sade att många använder bankomaten på insidan ifall det är kö på utsidan. Vi kunde inte finna någon markering för blinda som talar om för dem att här finns en bankomat, vi kollade bland annat efter förändring i stenplattorna på marken. Utformning Det första intrycket Nordea bankomaten gav, var va lågt den sitter (både bankomaten och markisen). Gustav som är ca 191 cm lång, fick först böja sig för att över huvudtaget komma in under markisen sedan fick han stå böja sig kraftigt för att kunna se skärmen under uttagsprocessen. Vi diskuterade hur vida höjden var anpassad för rullstolsbundna användare, men vi kom fram till att det ändå skulle vara omöjligt att komma intill med rullstol eftersom väggen under automaten sluttar neråt och utåt (se bild) och utskärningen som är gjord vid bankomaten är knappt tillräcklig för en stående användare. Efter höjden var det definitivt smutsen vi la märke till.

6 Detta har i och för sig inte med utformningen att göra men det är ett direkt resultat av bankomatens läge. Människor använder bankomaten dygnet runt och har ofta mat eller dryck med sig (det finns många snabbmatställen i omgivningen), den plana ytan kring knapparna inbjuder till att sätta ner sin dricka eller sin hamburgare, detta i sin tur resulterar i en smutsig automat. Bankomaten är som sagt försedd med en markis. Den skyddar användaren från att bli våt när det regnar, samt den hindrar solen från att lysa på skärmen och göra den otydlig. Nackdelen är att användaren måste, i många fall, böja sig för att komma under. Istället för att bli jämt våt när det regnar, utan markis, får man blöta fläckar där markisen har vilat på ens axlar och även om det är meningen att den ska skugga kan man se på bilden att delar av skärmen ändå har solljus på sig. Knappsatsen är enkel med stora, tydliga, knappar. De är inte försedda med något pip eller klick-ljud när man trycker på dem. Ibland blir man osäker om man verkligen har tryckt. Många användare klagade på att knapparna var tröga (se intervjuer), vilket kan leda att man anger fel belopp av misstag, t.ex. det blir fyra nollor istället för tre. Förutom siffror (0-9), finns det även en fel/corr, en klar/ok, en avbryt/stop samt en tal-knapp. Om man trycker på tal knappen innan man sätter in sitt kort får man talade instruktioner genom hela processen. Vi antar att detta är till för synskadade personer. Tal knappen är dock den enda knappen som är försedd med blindskrift. Detta tyckte vi var konstigt, för vad hjälper det om en synskadad användare får talade instruktioner när han/hon måste chansa för att trycka på rätt knapp. På 5 knappen finns i och för sig ett orienteringsmärke som hjälper användaren att trycka på rätt siffror, detta förutsätter dock att han/hon är medveten om att knapparna sitter i samma ordning som på en telefon. Eftersom inte alla bankomater följer samma knapp mall kan man inte ta det förgivet. Fel, klar och avbryt knapparna har inte ens ett orienteringsmärke. Uttagsprocessen Här följer en beskrivning av uttagsprocessen genom ett flödesdiagram.

7 Väkommen! Sätt in kortet OBS! Vid tryck på felknappen återgår man till början av pågående kommando! Ange kod OK Avbryt Kort kommer ut Ange belopp Snabbvalstangenter Annat belopp OK Avbryt Kort kommer ut Felangiven kod Börja om vid "Ange kod" Var god vänta... Pengar kommer ut För sent att avbryta Tag pengar Tag minneslapp Snabbvalstangenter Kortläsare Minneslapputtag/Saldo Användbara kort Sedeluttag Knappsats

8 Om man gör fel Då användaren skulle vilja ändra eller avbryta kan detta göras fram till att man tryckt klar knappen får att godkänna beloppet. Efter det finns det ingen återvändo. Vi frågade bankpersonalen vad som händer om användaren mot all förmodan skulle glömma ta ut sitt kort (maskinen öppnar inte sedelfacket innan man har tagit sitt kort). De svarade att om man inte tar sitt kort sugs det tillbaka in i maskinen och spärras direkt (se bilaga). Även pengar sugs tillbaka in i maskinen om man inte tar dem. Antingen sätts de tillbaka in på kontot eller så hamnar de på en fel-lista, då får man komma in till banken och göra en sökning. Innan pengarna sugs in får dock användaren en muntlig påminnelse Ta dina pengar!, detta sker ca 30 s. efter man har tagit ut sitt kort. Vad tycker användarna Här följer svar från fem användare som just använt bankomaten (frågorna kan läsas under metod ) Person A: Kvinna ca 45 år, övrigt: ganska kort till växten, var stressad. 1) Ligger centralt och det är bra, höjden funkar också bra. 2) Pengar och saldo. 3) Bra 4) Det kunde finnas något slags skydd, så att folk inte kan se min kod. 5) Person B: Kvinna ca 25, övrigt: 1) Geografiska läget är centralt och bra. Bankomaten sitter dock väldigt lågt. Markisen är i vägen jag måste gå under. 2) Bara till pengar. 3) Menysystemet är lättförståligt, men det kunde gå snabbare olika maskiner går olika snabbt. Knapparna är tröga och fastnar ibland. 4) Ja, jag känner mig trygg. 5) Bäst: det geografiska läget, sämst: att knapparna fastnar ibland/de är tröga Person C: Kvinna ca 25, övrigt: hade cykel.

9 1) Geografiskt: bra. Maskinen är låg och markisen gör mig ingen skillnad. 2) Pengar och saldo besked. 3) Lätt att använda. 4) Ja, jag känner mig trygg. 5) Bäst: geografiska läget, sämst: den är skabbig. Person D: Kvinna ca 35, övrigt: hade barnvagn, lång. 1) Centralt är bra. Positionen är dock jätte dålig, jag är lång så först måste jag gå under den äckliga markisen och sedan måste jag stå och böja mig för att se skärmen. 2) Bara pengar. 3) Lätt att förstå och använda 4) Det kunde vara mer skyddat. I Trelleborg har SEB en bankomat som har skyddsskärmar, så att andra inte kan se koden, det borde alla bankomater ha. 5) Bästa: att den ligger i centrum, sämst: att den sitter så lågt. Person E: Man ca 45, övrigt: 1) Mycket bra geografiskt, men ur ergonomisk synpunkt är läget uselt! Den sitter så lågt så man får böja sig. Markisen är ju bra om det regnar, men nu fyller den ingen funktion. 2) Pengar och saldo. 3) Det är OK, men den här maskinen är väldigt gammal. 4) Jag känner mig trygg. 5) Bäst: läget (geografiskt), sämst: den är låg och har tröga knappar.

10 Analys av bankomat #2: SEB, Södergatan 30, Malmö. Vilka är användarna SEB har likt Nordea en kortåldersgräns på 16 år. När vi pratade med bankpersonalen framgick det att de har satsat hårt på unga människor och ny teknologi. Användare som är SEB kunder har t.ex. möjlighet att överföra pengar till andra konton via bankomaten. Bankkontoret som ligger i anslutning till bankomaten är inte ett traditionellt bankkontor, de har inga kontanter utan alla ärenden utförs med olika slags maskiner. Detta medför att de är främst unga människor som söker sig dit in. Vår automat sitter dock på utsidan och dess användare beror mer på bankomatens läge än dess tillhörande kontor Södergatan är Malmös gågata här finner vi samma användarmönster som hos bankomat #1. Användarna är alla som rör sig på gågatan, dygnet runt. Omgivningen. Som sagt bankomat #2 ligger mitt på Södergatan i Malmö. Tvärs över gatan öppnar sig Gustav Adolfs Torg, tre minuters gångväg åt andra hållet har man Lilla Torg där mesta dels av Malmös uteliv är lokaliserat, och vägen dit är kantad med affär efter affär. En bankomat kan förmodligen inte vara bättre placerad. Bankomaten är välskyltad (skylten är upplyst på natten), som man kan se på bilden ligger bankomaten under tak med pelare, från vissa vinklar har dessa en skymmande effekt, så det blir svårt att se skylten. Liksom bankomat #1 ligger bankomat #2 i anslutning till ett bankkontor med fler uttagsautomater på insidan. Inte heller denna bankomat är så vitt vi kan se utmarkerad för blinda. Utformningen Bankomat #2 är placerad på en behaglig höjd för stående användare. Maskinen ger på det hela taget ett modernt och fräscht intryck. På höger sida där kortintag, saldo och sedelutmatning

11 sitter, skjuter maskinen ut vilket gör det lättar för användaren att dölja sin kod. Bankomaten sitter under tak så användaren blir inte blöt när det regnar. Knapparna har samma position på både bankomat #1 och #2. Knapparna för tal (även här kan man få muntliga instruktioner) och avbryt är dock bredare på SEB s bankomat. En annan skillnad är att på SEB s bankomat är samtliga knappar (förutom de som sitter längs skärmen, eftersom deras funktion avgörs av texten på skärmen) är försedda med blindskrift. Knapparna ger också ifrån sig ett litet klickljud vid tryck som ger en audiell feedback till alla användare. Trots att det inte är direkt solljus när vi testar bankomaten, har vi svårt att läsa av skärmen, detta var också användarnas främsta klagomål (se intervju). Vi reagerar också på att användargränssnittet är onödigt kluddigt (detta anmärker dock inga av våra intervjuade användare på). Där Nordea hade tydligt och enkelt användargränssnitt har SEB ett otydligt och komplicerat. Bakgrundsfärgen är vit, instruktionerna kommer upp i gula skuggade pratbubblor med svart tunn text. De ljusa färgerna förvärrar situationen i solljus. På första sidan har de små bilder på alla kort som bankomaten tar emot trots att samma information sitter på en dekal vid kortintaget. När man väntar på sedelräkning har de en till synes onödig illustration på hur bankomaten tar kontakt med banken via telefonlinjer (Anna anmärker att detta är första gången som hon sett vad bilden föreställer eftersom det är första gången hon verkligen analyserar den). Man välkomnas på både svenska och engelska, men sedan fortsätter resten av instruktionerna automatiskt på svenska, man får aldrig något val. Uttagsprocessen Här följer en beskrivning av uttagsprocessen i form av ett flödesdiagram.

12 Väkommen! Sätt in kortet OBS! Vid tryck på felknappen återgår man till början av pågående kommando! Ange kod OK Avbryt Kort kommer ut Ange belopp Snabbvalstangenter Annat belopp Överföring Konto OK Avbryt Kort kommer ut OK Avbryt Kort kommer ut Var god vänta... Pengar kommer ut Ange belopp Tag pengar OK Avbryt Kort kommer ut Tag minneslapp Överföring sker... Snabbvalstangenter Minneslapputtag/Saldo Kortläsare Knappsats Användbara kort Sedeluttag

13 Om man gör fel Även på denna bankomat har man möjlighet att avbryta fram tills man godkänner beloppet. När vi frågade på SEB vad som händer om man glömmer att ta sitt kort, svarade de att de sitter kvar i maskinen och lämnas oftast in av nästa användare (se bilaga). Vi är skeptiska hur vida detta stämmer eftersom man måste ta kortet innan man tar sina pengar, men vi kände inte för att riskera våra egna kort på ett vetenskapligt test. Vad tycker användarna Här följer svar från fem användare som just använt bankomaten (frågorna kan läsas under metod ) Person F: Kvinna ca 20 år 1. Jag tar bara ut pengar och ibland kollar jag saldot. 2. Att den ligger så centralt är bra och höjden är okej. Men det är lite svårt att läsa av skärmen då solen lyser på den som den gör nu. 3. Skärmen är liten och har lite för skarpa färger. 4. Inte så tryggt. Det är tryggare att hämta ut pengar i automaterna inne på banken. 5. Det positiva med just den här automaten är att den ligger så centralt. Det negativa är att den ligger så öppet. Person G: Kvinna år 1. Det är nästan bara till att hämta ut pengar och ta en titt på saldot. 2. Jag bor i Oskarshamn och det är första gången jag är i Malmö. Den här automaten var lätt att hitta. 3. Den är väll bra. 4. Det kändes tryggt att hämta ut pengar här. Finns det skumma människor i närheten brukar jag inte ta ut några pengar. 5. Det bästa med automaten måste ju vara att det gick att hämta ut pengar. Det sämsta är ju då det inte går. Person H: Man år 1. Bara till saldo och pengar. 2. Den ligger ju centralt och bra. Utformningen av den har jag inte tänkt så mycket på. 3. Det är lätt att förstå. 4. Det känns ganska tryggt här tycker jag. 5. Det är bra tillgänglighet. Sällan det är någon kö här, är det kö så kan man ju gå in och hämta ut på de automater som finns där. Person I: Man 25 år 1. Jag hämtar bara ut pengar. 2. Om det är soligt som idag så är det svårt att se vad det står på skärmen. 3. Det går inte att göra fel.

14 4. Jag känner mig aldrig otrygg här. 5. Bäst med denna automat är att den ligger så centralt och nära torget. Person J: Kvinna 40 år 1. Hämtar bara ut pengar, jag tar aldrig minneslapp. 2. Geografiskt ligger den väldigt bra. Utformningen gör att det är lätt att skydda koden men ibland är det svårt att se skärmen pga. solljuset. 3. Jag är van vid den här och känner mig trygg med den. 4. Den känns trygg eftersom det är lätt att skydda koden och jag brukar alltid se mig omkring innan jag tar ut pengar. 5. Läger är det bästa med den här automaten. Det sämsta skulle vara att solen blänker i skärmen.

15 Sammanfattning Sammanfattningsvis kan man säga att uttagsautomaterna har utvecklats sedan de först kom på 1980-talet. Detta märkte vi framförallt när vi jämförde de två automaterna. Den nyare hade bredare användargränssnitt (fler funktioner), lättare för synskadade och rullstolsbundna att använda, alltså mer handikappsanpassad. Dock har utvecklingen av mjukvaran gått så långt att den kan ge för mycket information att den kan bli svår att tolka. T.ex. mycket information på skärmen samtidigt. Den äldre varianten hade en grafisk profil som var mycket enkel att förstå och tillräcklig. Den uppfyller sitt ändamål. Frågan är ju vad som är bäst? Placeringen av automatens komponenter har också ändrats under årens lopp. Ett klart exempel är kortläsarens placering. På den gamla automaten sitter den i den övre delen vilket kan resultera att långa personer har svårare att se den vilket kan leda till svårigheter vid isättning och att kortet glöms. På den nya sitter läsaren ganska centralt och är visuellt synlig för alla. Vad vi ser är att utvecklingen måste fortsätta och fokus bör ligga mer på handikappsvänliga funktioner. I många avseenden finns det mycket kvar att göra t.ex. underlätta för synskadade att hitta bankomaten. Varför är det så? Handlar det om okunskap, ekonomi, eller ligger det inte i deras intresse att tillgodose alla? Kompromissar man för mycket?

16 Bilaga Frågor som ställdes till Banken: 1) Vilka använder bankomatkort finns det någon åldersgräns? 2) Vad händer om man glömmer att ta sitt kort/ sina pengar? 3) Har ni ofta fel på era bankomater? 4) Vad är de vanligaste klagomålen ang. era bankomater. 5) Hur ofta uppdateras användargränssnitt etc.? Svar från Nordea: 1) Alla. Vi har dock en åldersgräns på 16 år. Fr.o.m. i höst, kommer vi även att erbjuda ett speciellt kort som man får ha från 13 år. 2) Om man inte tar sitt kort sugs det tillbaka in i maskinen och spärras direkt. Även pengar sugs tillbaka in i maskinen om man inte tar dem. Antingen sätts de tillbaka in på kontot eller så hamnar de på en fel lista, då får man komma in till banken och göra en sökning. 3) Nej, vi har ett avtal med en servicefirma som kollar maskinerna varje dag. 4) Praktiska fel, som köer eller att det är slut på pengar etc. 5) Vet inte. Svar från SEB: 1) Alla. Åldersgränsen är 16 år för Maestro kort och 18 år för Visa. 2) Sitter kvar i maskinen, lämnas oftast in till banken av nästa användare spärras ej. 3) Nej, det vill jag inte påstå. 4) Ibland får inte bankomaten kontakt med kundens bank om detta händer får kunden inte ut några pengar bara en minneslapp med beloppet som de försökte ta ut. Vid dessa tillfällen kommer kunden ofta in och undrar om pengarna har dragits trots att han inte fick ut dem. 5) Ständigt.

ANVÄNDARSTUDIE AV UTTAGSAUTOMATER

ANVÄNDARSTUDIE AV UTTAGSAUTOMATER ANVÄNDARSTUDIE AV UTTAGSAUTOMATER TOMA DARIA Sara Sveninge, Daria Toma, Lisa -Stina Eriksson och Kajsa Westman Grupp 3, Industridesign ID01, Kognitionsergonomi Uttagsautomaten vid Knut den Stores torg

Läs mer

Gruppuppgift 1 Analys av två olika bankomater ur ett användbarhetsperspektiv.

Gruppuppgift 1 Analys av två olika bankomater ur ett användbarhetsperspektiv. Gruppuppgift 1 Analys av två olika bankomater ur ett användbarhetsperspektiv. Av Grupp 1 Mia Åman ID02 Henrik Andersson ID00 Martin Andréasson ID02 Camilla Lundström ID02 Inledning INLEDNING Följande rapport

Läs mer

Grupp 6 Kognitionsergonomi Användbarhet av uttagsautomater

Grupp 6 Kognitionsergonomi Användbarhet av uttagsautomater Grupp 6 Kognitionsergonomi Användbarhet av uttagsautomater Inledning I syftet att undersöka och identifiera olika egenskaper hos ett användargränssnitt, har vi jämför och analyserat två olika uttagsautomater.

Läs mer

Hur ofta tar du ut i bankomat i veckan? Vanligtvis tar man ut från bankomat 2-3ggr i veckan. Även vid kortköp plockas pengar ut.

Hur ofta tar du ut i bankomat i veckan? Vanligtvis tar man ut från bankomat 2-3ggr i veckan. Även vid kortköp plockas pengar ut. Inledning Vi fick i uppgift att undersöka två uttagsautomater. Vi skulle analysera dem ur ett användbarhetsperspektiv. Vi valde två automater som är placerade inomhus, Nordea och SEB. Metod Vi började

Läs mer

Gruppuppgift 1. Uttagsautomater. Inledning. Metod. Bankomat Sofistikerad

Gruppuppgift 1. Uttagsautomater. Inledning. Metod. Bankomat Sofistikerad Gruppuppgift 1 Uttagsautomater Grupp 4: Katarina Ivarsson Elin Annebäck Johanna Lassvik Anna Åberg Inledning För att ge oss insikt i gränssnittets betydelse för en produkts användbarhet och vad som utmärker

Läs mer

Kognitionsergonomi Lisa, Cecilia, Pernilla, Kajsa B, ID01

Kognitionsergonomi Lisa, Cecilia, Pernilla, Kajsa B, ID01 Kognitionsergonomi Lisa, Cecilia, Pernilla, Kajsa B, ID01 Gruppuppgift 1 Uttagsautomater Inledning Uppgiften vi fick gick ut på att analysera och undersöka användartillgängligheten hos två olika typer

Läs mer

Innehåll 1. Inledning 2. Metod 3. Resultat och diskussion 3.1 Miljön 3.2 Bankomaten 3.3 Användarna 4. Sammanfattning 5. Bilagor 5.

Innehåll 1. Inledning 2. Metod 3. Resultat och diskussion 3.1 Miljön 3.2 Bankomaten 3.3 Användarna 4. Sammanfattning 5. Bilagor 5. Innehåll 1. Inledning 2 2. Metod 2 3. Resultat och diskussion 2 3.1 Miljön 2 3.2 Bankomaten 5 3.3 Användarna 10 4. Sammanfattning 10 5. Bilagor 5.1 Flödesdiagram 5.1.1 SEB 5.1.2 5.2 Intervjuer 1 1 Inledning

Läs mer

Analys av användargränssnitt

Analys av användargränssnitt Avd. för Certec Analys av användargränssnitt Uttagsautomat Av: Sofia Henstrand Björn Johansson Bettina K Inledning Syftet med denna uppgift är att lära sig att identifiera olika egenskaper hos ett användargränssnitt.

Läs mer

Innehåll. Bifogad är bilaga med frågeformulär.

Innehåll. Bifogad är bilaga med frågeformulär. UTTAGSAUTOMATER Innehåll En uttagsautomat 2 Inledning 3 Hur hittar man en uttagsautomat? 4 Hur ofta använder man uttagsautomaten? 5 Hur upplever man uttagssituationen? 6 Känner man sig säker vid automaten?

Läs mer

rapport om uttagsautomater av: Anna Haupt, Anna Klara Lagerås och Mattias Övermark

rapport om uttagsautomater av: Anna Haupt, Anna Klara Lagerås och Mattias Övermark rapport om uttagsautomater av: Anna Haupt, Anna Klara Lagerås och Mattias Övermark Innehåll inledning metod resultat och diskussion användarna interjuverna placering och utseende användarprocessen i detalj

Läs mer

Kognitionsergonomi. Grupp 4 Uppgift 1: Uttagsautomater Marpe Tanaka Jacob Fyge Åsa Jönsson Louise Knutsson

Kognitionsergonomi. Grupp 4 Uppgift 1: Uttagsautomater Marpe Tanaka Jacob Fyge Åsa Jönsson Louise Knutsson Kognitionsergonomi Grupp 4 Uppgift 1: Uttagsautomater 2000-01-31 Marpe Tanaka Jacob Fyge Åsa Jönsson Louise Knutsson Kognitionsergonomi Analys av användargränssnitt för uttagsautomater. Muntlig redovisning

Läs mer

Enkla steg-för-steg guider. Användarguide. Nordeas Mobilbank

Enkla steg-för-steg guider. Användarguide. Nordeas Mobilbank Enkla steg-för-steg guider Användarguide Nordeas Mobilbank Varför ska jag välja digitala tjänster? Idag kan nästan allt göras digitalt och vi använder internet för många olika typer av tjänster. Digitala

Läs mer

Kognitionsergonomisk analys av Skånetrafikens biljettautomat

Kognitionsergonomisk analys av Skånetrafikens biljettautomat 2002-10-08 Kognitionsergonomisk analys av Skånetrafikens biljettautomat Gruppuppgift i kognitionsergonomi, ID01 Anders Krigstöm Gustav Landberg Anna Persson Staffan Dahlberg Handledare: Håkan Eftring Innehållsförteckning

Läs mer

Parkeringsautomater KOGNITIONSERGONOMI - GRUPPUPPGIFT 1. ID02 2003 Grupp 3. Susann Hertz Martina Ivanisevic Claes Nellestam Martin Pråme

Parkeringsautomater KOGNITIONSERGONOMI - GRUPPUPPGIFT 1. ID02 2003 Grupp 3. Susann Hertz Martina Ivanisevic Claes Nellestam Martin Pråme KOGNITIONSERGONOMI - GRUPPUPPGIFT 1 Parkeringsautomater ID02 2003 Grupp 3 Susann Hertz Martina Ivanisevic Claes Nellestam Martin Pråme Handledare Håkan Eftring, CERTEC Inledning Uppgiften bestod i att

Läs mer

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert Ökpojken Mitt i natten så vaknar Hubert han är kall och fryser. Han märker att ingen av familjen är där. Han blir rädd och går upp och kollar ifall någon av dom är utanför. Men ingen är där. - Hallå är

Läs mer

Uttagsautomater. Gruppuppgift 1. Uttag. ID00 - Grupp 1: Karin Härenstam Lina Maltesson

Uttagsautomater. Gruppuppgift 1. Uttag. ID00 - Grupp 1: Karin Härenstam Lina Maltesson Uttagsautomater Uttagsautomater Gruppuppgift 1 ID00 - Grupp 1: Karin Härenstam Lina Maltesson Uttag Gruppuppgift 1 Uttagsautomater Grupp 1: Karin Härenstam Martin Krajewski Lina Maltesson Juho Viitasalo

Läs mer

Ett arbete av Jonas Andreen BIT-programmet våren 2003 Moment 3 Psykologiska institutionen Umeå universitet

Ett arbete av Jonas Andreen BIT-programmet våren 2003 Moment 3 Psykologiska institutionen Umeå universitet Ett arbete av Jonas Andreen BIT-programmet våren 2003 Moment 3 Psykologiska institutionen Umeå universitet Innehållsförteckning Inledning... 1 Metod... 1 Den kognitiva genomgången... 2 Scenariogenomgång...

Läs mer

NYHET - SÄKERHET - TRYGGHET

NYHET - SÄKERHET - TRYGGHET Manual Megtax EMV 1 NYHET - SÄKERHET - TRYGGHET BAKGRUND För att öka säkerheten i hanteringen av kreditkort har kortföretag och banker infört en så kallad EMV-standard. Detta är ett led i att stoppa kontokortsbedrägerier

Läs mer

Grupp 3. Analys och förbättringar av en. Daria Thoma, Kajsa Westman, Sara..., Lisa-Stina Eriksson

Grupp 3. Analys och förbättringar av en. Daria Thoma, Kajsa Westman, Sara..., Lisa-Stina Eriksson Vid fel ring 046-67834 BILJETT Analys och förbättringar av en Parkeringsautomat Taxa må - fre 8-8 2 kr / timma KORT MYNT Taxa må - fre 8-8 2 kr / timma Vid fel ring 046-67834 0 0 AVBRYT AVBRYT BILJETT

Läs mer

Därför går jag aldrig själv om natten.

Därför går jag aldrig själv om natten. Därför går jag aldrig själv om natten. Pressrapport Ny trygghetsbelysning i området Lappkärrsberget. Ett samarbetsprojekt mellan Stockholms Stad och Fortum. Innehåll Sammanfattning 3 Resultat från undersökning

Läs mer

Miljö- och byggnämnden Antagen 2015--02-16, 12. Dnr 2014-M0364 RIKTLINJER FÖR UTESERVERINGAR 2015-02-10

Miljö- och byggnämnden Antagen 2015--02-16, 12. Dnr 2014-M0364 RIKTLINJER FÖR UTESERVERINGAR 2015-02-10 Miljö- och byggnämnden Antagen 2015--02-16, 12 Dnr 2014-M0364 RIKTLINJER FÖR UTESERVERINGAR 2015-02-10 Detta program sammanfattar de krav och riktlinjer som Älmhults kommun ställer på utformning av uteserveringar

Läs mer

Hållbar Utveckling Miljömärkning

Hållbar Utveckling Miljömärkning Jakob Warlin 9c Gunnesboskolan Hållbar utveckling Handledare: Senait Bohlin Hållbar Utveckling Miljömärkning Är man som vuxen konsument medveten om olika miljömärkningars betydelse? Påverkar det ens inköp?

Läs mer

Utlåningsmaskin på Malmö Stadsbibliotek

Utlåningsmaskin på Malmö Stadsbibliotek Kognitionsergonomi Industridesignprogrammet HT-01 Certec LTH Gruppuppgift 2 En analys av Utlåningsmaskin på Malmö Stadsbibliotek Grupp 2 Marie Osbeck Anna Lewerth Rani Samuelsson INNEHÅLLSFÖRTECKNING INLEDNING

Läs mer

Innehållsförteckning. Sammanfattning 2. Innehållsförteckning 3. Inledning & Metod 4. Flödesschema 7. Användarintervjuer 8. Resultat 11.

Innehållsförteckning. Sammanfattning 2. Innehållsförteckning 3. Inledning & Metod 4. Flödesschema 7. Användarintervjuer 8. Resultat 11. Sammanfattning Vi har gjort en kognitionsergonomisk analys av Pågatågens kortautomat. Vi ställde samman ett frågeformulär och valde i vår undersökning att utgå från kortautomaten vid Centralstationen i

Läs mer

Bensinstation KOGNITIONSERGONOMI - GRUPPUPPGIFT 2. ID02 2003 Grupp 3 Susann Hertz Martina Ivanisevic Claes Nellestam Martin Pråme

Bensinstation KOGNITIONSERGONOMI - GRUPPUPPGIFT 2. ID02 2003 Grupp 3 Susann Hertz Martina Ivanisevic Claes Nellestam Martin Pråme KOGNITIONSERGONOMI - GRUPPUPPGIFT 2 Bensinstation ID02 2003 Grupp 3 Susann Hertz Martina Ivanisevic Claes Nellestam Martin Pråme Handledare Håkan Eftring,CERTEC Innehållsförteckning 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7.

Läs mer

FOTOGRAFERING EJ TILLÅTEN TÄNK PÅ ATT STÄNGA AV MOBILTELEFONEN

FOTOGRAFERING EJ TILLÅTEN TÄNK PÅ ATT STÄNGA AV MOBILTELEFONEN 1 2 Översättning: Göran Gademan FOTOGRAFERING EJ TILLÅTEN TÄNK PÅ ATT STÄNGA AV MOBILTELEFONEN 3 ERWARTUNG 4 black 5 In här? Man ser inte vägen 10 15 Så silvrigt stammarna skimrar som björkar! Åh, vår

Läs mer

STRESS ÄR ETT VAL! { ledarskap }

STRESS ÄR ETT VAL! { ledarskap } { ledarskap } STRESS ÄR ETT VAL! SLUTA SÄTTA PLÅSTER PÅ DINA SYMPTOM NÄR DU ÄR STRESSAD. LÖS PROBLEMEN VID KÄLLAN ISTÄLLET OCH FUNDERA ÖVER VILKA VAL DU GÖR SOM CHEF. E n undersökning visar att 70 procent

Läs mer

Hon går till sitt jobb. Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då

Hon går till sitt jobb. Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då Hon går till sitt jobb Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då mer än att älska henne så, som jag gör Hon går på café och sätter sig ner men ingenting

Läs mer

En samling övningar för att komma igång med samtal

En samling övningar för att komma igång med samtal En samling övningar för att komma igång med samtal Sammanställda av Karin Sjögren, Göteborg, 2010 Övning 1 Spegling - Enkel: säga samma sak tillbaka 2 personer en berättar och en speglar - Jag har en röd

Läs mer

De gröna demonerna. Jorden i fara, del 2

De gröna demonerna. Jorden i fara, del 2 De gröna demonerna Jorden i fara, del 2 KG Johansson SMAKPROV Publicerad av Molnfritt Förlag Copyright 2014 Molnfritt Förlag Den fulla boken har ISBN 978-91-87317-35-4 Boken kan laddas ned från nätbutiker

Läs mer

Frågor & svar Smartbank

Frågor & svar Smartbank Frågor & svar Smartbank Smartbank få stenkoll på din vardagsekonomi Med Sveriges första Smartbank får du automatiskt koll på alla dina transaktioner varje månad. Och hjälp att förbättra din ekonomi så

Läs mer

Sex enkla tips om hur du övertygar kunderna

Sex enkla tips om hur du övertygar kunderna Sex enkla tips om hur du övertygar kunderna DU måste känna att det du säljer är bra och att du gör köparen en tjänst när du säljer till honom/henne. Då går ofta resten av sig självt du säljer mer, sover

Läs mer

Att ge feedback. Detta är ett verktyg för dig som:

Att ge feedback. Detta är ett verktyg för dig som: Att ge feedback Detta är ett verktyg för dig som: Vill skapa ett målinriktat lärande hos dina medarbetare Vill bli tydligare i din kommunikation som chef Vill skapa tydlighet i dina förväntningar på dina

Läs mer

Boplats Syd Maj 2011 VÄLKOMMEN TILL BOPLATS SYD. den kommunala bostadsförmedlingen

Boplats Syd Maj 2011 VÄLKOMMEN TILL BOPLATS SYD. den kommunala bostadsförmedlingen Maj 2011 VÄLKOMMEN TILL BOPLATS SYD den kommunala bostadsförmedlingen SÅ FUNGERAR DET HUR ANMÄLER JAG MIG? Du anmäler dig till bostadskön genom att fylla i en ansökan på vår webbplats - www.boplatssyd.se

Läs mer

Innehållsförteckning. Bilaga 1, Intervjuer om maskin Bilaga 2, Intervjuer om maskin Bilaga 3, Intervju med bibliotekarie

Innehållsförteckning. Bilaga 1, Intervjuer om maskin Bilaga 2, Intervjuer om maskin Bilaga 3, Intervju med bibliotekarie Innehållsförteckning Inledning Metod Resultat och diskussion Lathund utlåning Lathund återlämning Flödeschema utlåning Flödeschema återlämning För övrigt Ny utlåningsmaskin Ny återlämningsmaskin Detaljer

Läs mer

FÖRKORTA DIN VÄG PÅ BANAN

FÖRKORTA DIN VÄG PÅ BANAN FÖRKORTA DIN VÄG PÅ BANAN Av Marie Hansson - Känns hunden för snabb? - Har du svårt att hinna dit du vill på banan? Själva kärnan i lösningen på problemet borde väl vara att förkorta din väg? Ju svårare

Läs mer

Pojke + vän = pojkvän

Pojke + vän = pojkvän Pojke + vän = pojkvän Min supercoola kusin Ella är två år äldre än jag. Det är svårt att tro att det bara är ett par år mellan oss. Hon är så himla mycket smartare och vuxnare än jag. Man skulle kunna

Läs mer

Guide till mobilbanken och kodappen

Guide till mobilbanken och kodappen Guide till mobilbanken och kodappen Guide till kodappen och mobilbanken Den här guiden hjälper dig att komma igång med Nordeas mobila tjänster. Då du följer anvisningarna i guiden lyckas du även om du

Läs mer

1 Inledning. Bild 1. Parkeringsautomaterna längs Spolegatan och vid Clemenstorget

1 Inledning. Bild 1. Parkeringsautomaterna längs Spolegatan och vid Clemenstorget 1 Inledning Vi hade i uppgift att analysera två olika parkeringsautomater.(se bild 1) För att få en bra jämförelse valdes två automater ut, som skiljer sig mycket åt. Först en äldre modell som står vid

Läs mer

Resultatrapport. Järfälla Kommun Äldreomsorg

Resultatrapport. Järfälla Kommun Äldreomsorg Resultatrapport Järfälla Kommun Äldreomsorg Aktuell grupp: Total 2015-09-30 Information om undersökningen Järfälla kommun har en målsättning förbättra omsorgen. För att nå den målsättningen behöver man

Läs mer

Tipsa om din kandidat till S:t Julianpriset på www.stockholm.se/tillganglig eller ring tipstelefonen 08-508 26 699.

Tipsa om din kandidat till S:t Julianpriset på www.stockholm.se/tillganglig eller ring tipstelefonen 08-508 26 699. BLOMQUIST ANNONSBYRÅ 2008 32 tips som ökar tillgängligheten i din butik Stockholm ska vara en stad för alla. Det ska vara enkelt att ta sig fram på gator och torg, i offentliga lokaler, i butiker och restauranger

Läs mer

TÖI ROLLSPEL E 007 1 (7) Arbetsmarknadsutbildning

TÖI ROLLSPEL E 007 1 (7) Arbetsmarknadsutbildning TÖI OLLSPEL E 007 1 (7) Arbetsmarknadsutbildning Ordlista redogörare arbetssökande överklaga högre instans inskriven på arbetsförmedlingen värnpliktstjänstgöring styrkta uppgifter arbetsgivarintyg kassakort

Läs mer

Frågor och svar om Uppsägning av Telia Mobil plånbok och skaffa WyWallet (Extern)

Frågor och svar om Uppsägning av Telia Mobil plånbok och skaffa WyWallet (Extern) Frågor och svar om Uppsägning av Telia Mobil plånbok och skaffa WyWallet (Extern) 1 Varför har ni sagt upp min mobila plånbok? WyWallet erbjuder nu allt det och lite till som du som kund är van vid i Telia

Läs mer

Vop handledning. Användarhandledning till Vop applikationen. UPPGJORD: Mattias Gyllsdorff GODKÄND:Mattias Gyllsdorff REV: A DATUM: 2010-12-08

Vop handledning. Användarhandledning till Vop applikationen. UPPGJORD: Mattias Gyllsdorff GODKÄND:Mattias Gyllsdorff REV: A DATUM: 2010-12-08 UPPGJORD: Mattias Gyllsdorff GODKÄND:Mattias Gyllsdorff REV: A DATUM: 2010-12-08 Vop handledning Användarhandledning till Vop applikationen Bring Technologies AB Innehållsförteckning 1 Introduktion...1

Läs mer

Grupp 7 s Analys På Två Olika Parkeringsautomater

Grupp 7 s Analys På Två Olika Parkeringsautomater Inlämningsuppgift 1 Kognitiv ergonomi Industridesign, LTH Grupp 7 s Analys På Två Olika Parkeringsautomater Grupp 7: Patrick, Micke, Hanna och Raine 2003-09-11 Inlämninguppgift1 Kognitiv ergonomi Industridesign,

Läs mer

AYYN. Några dagar tidigare

AYYN. Några dagar tidigare AYYN Ayyn satt vid frukostbordet med sin familj. Hon tittade ut genom fönstret på vädret utanför, som var disigt. För några dagar sedan hade det hänt en underlig sak. Hon hade tänkt på det ett tag men

Läs mer

Formula Dice Regelverk

Formula Dice Regelverk Formula Dice Regelverk Innehållsförteckning Sida Grunder Principer för ett bra spel 1 Förkortningar 1 Inför loppet Före loppet Under loppet Efter loppet Startordning 2 Väder 2 Spelarkortet 3 Däck 3 Vinginställning

Läs mer

"Content is king" - Vacker Webbdesign & Effektiv Sökmotorsoptimering för företag

Content is king - Vacker Webbdesign & Effektiv Sökmotorsoptimering för företag "Content is king" Skapad den jul 20, Publicerad av Anders Sällstedt Kategori Webbutveckling Jag funderade ett tag på vad jag skulle kalla detta blogginlägg. Problemet som sådant är att många undrar varför

Läs mer

Övning 1: Vad är självkänsla?

Övning 1: Vad är självkänsla? Självkänsla Inledning OBS! Hela föreläsningen ska hålla på i 45 minuter. Samla gruppen och sitt gärna i en ring så att alla hör och ser dig som föreläsare. Första gången du träffar gruppen: Föreläsaren

Läs mer

Telefonbanken. Närmaste vägen till banken.

Telefonbanken. Närmaste vägen till banken. Telefonbanken Närmaste vägen till banken. Det är aldrig långt till goda affärer. Vår målsättning är att ge dig bästa tänkbara service, när du behöver det. Det kan innebära allt från möjligheten att fatta

Läs mer

Hur du tacklar intervjusituationen!

Hur du tacklar intervjusituationen! Hur du tacklar intervjusituationen! Denna artikel är skriven av Linda U Johansson, KarriärCoachen Informationen får ej spridas eller kopieras utan författarens medgivande www.karriarcoachen.nu Inledning

Läs mer

DEN RUNDA TUNNELN EN UNDERSKATTAD FIENDE

DEN RUNDA TUNNELN EN UNDERSKATTAD FIENDE DEN RUNDA TUNNELN EN UNDERSKATTAD FIENDE Av Marie Hansson När man är nybörjare i agility, eller ser sporten utifrån, är det lätt att tro att just den runda tunneln är det allra lättaste hindret! Och det

Läs mer

Hålla igång ett samtal

Hålla igång ett samtal Hålla igång ett samtal Introduktion Detta avsnitt handlar om fyra olika samtalstekniker. Lär du dig att hantera dessa på ett ledigt sätt så kommer du att ha användning för dem i många olika sammanhang.

Läs mer

Läs mig först! DM100i/DM200i Serien snabbinstallation. Ditt nya system är designat för att kunna installeras utan hjälp av tekniker.

Läs mig först! DM100i/DM200i Serien snabbinstallation. Ditt nya system är designat för att kunna installeras utan hjälp av tekniker. Läs mig först! DM100i/DM200i Serien snabbinstallation Ditt nya system är designat för att kunna installeras utan hjälp av tekniker. Detta för att du snabbt ska komma igång och frankera. Det är viktigt

Läs mer

Attitydundersökning Wieselgrensplatsen Trygg Göteborg

Attitydundersökning Wieselgrensplatsen Trygg Göteborg Attitydundersökning Wieselgrensplatsen Trygg Göteborg 198 personliga intervjuer har genomförts på Wieselgrensplatsen med personer som åker spårvagn till och från Wieselgrensplatsen minst 1 gång i veckan.

Läs mer

Bredbandsbolaget suger, del 2: Den välförtjänta kängan!

Bredbandsbolaget suger, del 2: Den välförtjänta kängan! Bredbandsbolaget suger, del 2: Den välförtjänta kängan! I en tidigare post Bredbandsbolaget Suger berättade jag lite om Bredbandsbolagets usla support och lovade er en redovisning av de mailkonversationer

Läs mer

Jakten på färgpiraterna

Jakten på färgpiraterna Jakten på färgpiraterna SÅNGTEXTER SEXÅRSKÖREN 2016 01 INTRO/REGNRAMSA Regn regn regn regn Det har regnat här i flera år Regn, regn mera regn Regn och mera regn ändå Och mera regn Välkommen sol, välkommen

Läs mer

Utförliga regler för TRAX

Utförliga regler för TRAX Utförliga regler för TRAX Innehållsförteckning Vad är TRAX? Sid 2 Grundregler för TRAX Sid 3 Vad är en tvingad yta? Sid 4 Vad är en vinnande ögla? Sid 6 Vad är en vinnande linje? Sid 7 Grundläggande strategiska

Läs mer

Arbetslös men inte värdelös

Arbetslös men inte värdelös Nina Jansdotter & Beate Möller Arbetslös men inte värdelös Så behåller du din självkänsla som arbetssökande Karavan förlag Box 1206 221 05 Lund info@karavanforlag.se www.karavanforlag.se Karavan förlag

Läs mer

?Har du För dig som är ung! koll

?Har du För dig som är ung! koll Har du koll? För dig som är ung! Har du råd att bli vuxen? Alla tonåringar drömmer nog om att bli vuxen. Om att bestämma över sitt eget liv och ta sina egna beslut. Om friheten att tjäna egna pengar och

Läs mer

Malmö stad, Gatukontoret, maj 2003 Trafiksäkra skolan är framtaget av Upab i Malmö på uppdrag av och i samarbete med Malmö stad, Gatukontoret.

Malmö stad, Gatukontoret, maj 2003 Trafiksäkra skolan är framtaget av Upab i Malmö på uppdrag av och i samarbete med Malmö stad, Gatukontoret. Samsas i trafiken Malmö stad, Gatukontoret, maj 2003 Trafiksäkra skolan är framtaget av Upab i Malmö på uppdrag av och i samarbete med Malmö stad, Gatukontoret. Text: Rune Anderberg Illustrationer: Lars

Läs mer

Protokoll fört vid extra-insatt styrelsemöte #1 som ägde rum 2013-11-08

Protokoll fört vid extra-insatt styrelsemöte #1 som ägde rum 2013-11-08 Protokoll fört vid extra-insatt styrelsemöte #1 som ägde rum 2013-11-08 Närvarande: Roller: Underskrifter Simon Andersson (Ordförande) Mötesordförande: Simon Andersson Johanna Johansson (Vice ordförande)

Läs mer

Likabehandling och plan mot diskriminering och kränkande behandling!

Likabehandling och plan mot diskriminering och kränkande behandling! Likabehandling och plan mot diskriminering och kränkande behandling! Under våren 2015 gjordes en enkät på som handlade om trivsel, trygghet och barnens delaktighet. Enkäten riktades mot er som föräldrar,

Läs mer

SkövdeNät Nöjd Kund Analys

SkövdeNät Nöjd Kund Analys SkövdeNät Nöjd Kund Analys Kvartal 1-2015 med jämförande index 2006, 2008, 2010, 2012 Välkommen till en spännande värld av marknadsutveckling! Mätningens uppbyggnad Bas: Antal intervjuer: 303 N=Mätningens

Läs mer

PSYKOLOGISK UNDERSÖKNING H 70: 2011-13

PSYKOLOGISK UNDERSÖKNING H 70: 2011-13 Formulär 20 Boo J PSYKOLOGISK UNDERSÖKNING H 70: 2011-13 Fördelskohort 1923-88 åringar Frågor & Test Personnr: -. Namn:.. Proband nr.: 88 88 Undersökningsdatum: 20 / / (å,m,d) kl.. Allmän introduktion:

Läs mer

E&M Motivation and Solutions AB, emma@emsolutions.se, tel: 0733794133, www.emsolutions.se

E&M Motivation and Solutions AB, emma@emsolutions.se, tel: 0733794133, www.emsolutions.se and n o i t otiva, M E&M ions AB lutions o t, Solu a@ems 794133 emm el: 0733 ions.se t t.se,.emsolu www Kommunk ationens möjlighete r och hinde r E& M Motivatio n and Solut ions AB Detta är berättelsen

Läs mer

BESTÄLLARSKOLAN #4: VAD KOSTAR DET ATT GÖRA FILM?

BESTÄLLARSKOLAN #4: VAD KOSTAR DET ATT GÖRA FILM? Sida 1/7 BESTÄLLARSKOLAN #4: VAD KOSTAR DET ATT GÖRA FILM? I detta avsnitt kommer du upptäcka bland annat: Hur du sparar halva reklamfilmskostnaden Vad det är som kostar i en film Vad du måste berätta

Läs mer

Människans möte med den mänskliga kroppen. Ett pedagogiskt studiematerial

Människans möte med den mänskliga kroppen. Ett pedagogiskt studiematerial Människans möte med den mänskliga kroppen Ett pedagogiskt studiematerial Inledning I dag så påverkas vi medvetet och omedvetet av yttre ideal. Ofta så glömmer vi bort att ställa frågan till oss själva

Läs mer

ANONYMA TENTAMINA (FÖRDELAR) ÅSIKTSTORG:

ANONYMA TENTAMINA (FÖRDELAR) ÅSIKTSTORG: ANONYMA TENTAMINA (FÖRDELAR) ÅSIKTSTORG: SVAR: 1. En bra lärare kan inte favorisera 2. Kan vara bra för att förminska diskriminering 3. Att man inte kan bli orättvist bedömd 4. Alla blir lika behandlade

Läs mer

Den kidnappade hunden

Den kidnappade hunden Den kidnappade hunden Lisa, Milly och Kajsa gick ner på stan med Lisas hund Blixten. Blixten var det finaste och bästa Lisa ägde och visste om. När de var på stan gick de in i en klädaffär för att kolla

Läs mer

För ett par veckor sedan gick jag grundkursen i Drömmen om det godametodiken.

För ett par veckor sedan gick jag grundkursen i Drömmen om det godametodiken. Vialundskolan: Nystart med Drömmen om det goda i Kumla av Malin Sundin För ett par veckor sedan gick jag grundkursen i Drömmen om det godametodiken. Jag började direkt när jag kom tillbaka till skolan

Läs mer

Frågor & svar Smartbank

Frågor & svar Smartbank Frågor & svar Smartbank Smartbank få stenkoll på din vardagsekonomi Med Sveriges första Smartbank får du automatiskt koll på alla dina transaktioner varje månad. Och hjälp att förbättra din ekonomi så

Läs mer

Telefonbanken. Närmaste vägen till Sparbanken Nord 0771-23 00 23

Telefonbanken. Närmaste vägen till Sparbanken Nord 0771-23 00 23 Telefonbanken Närmaste vägen till Sparbanken Nord 0771-23 00 23 Det är aldrig långt till goda affärer. Vår målsättning är att ge dig bästa tänkbara service, när du behöver det. Det kan innebära allt från

Läs mer

V.A.T lärstilstest och studieteknik

V.A.T lärstilstest och studieteknik Namn Mål och syfte V.A.T lärstilstest och studieteknik o Ökad motivation till skolarbete. o Ökad självinsikt o Ökad kunskap om studieteknik o Ökad insikt om egna behov för bäst lärande. Förslag till ämne

Läs mer

Min individuella uppgift om hamnens Webbsida

Min individuella uppgift om hamnens Webbsida Min individuella uppgift om hamnens Webbsida Tävlingar på FB Arrangera tävlingar över FB och dela ut fina priser till de som faktiskt vinner. Detta fungerar väldigt effektivt i nuläget. ETT bra pris/gilla

Läs mer

Heta tips för dig som går i grundskolan och snart ska ut på din första PRAO

Heta tips för dig som går i grundskolan och snart ska ut på din första PRAO Heta tips för dig som går i grundskolan och snart ska ut på din första PRAO Av: Studie- och yrkesvägledarna i Enköpings kommun 2008 Idékälla: I praktiken elev, Svenskt Näringsliv Varför PRAO? För att skaffa

Läs mer

LYRICUS SAMTAL NR. 1. Att uppleva Helhetens Navigatör

LYRICUS SAMTAL NR. 1. Att uppleva Helhetens Navigatör 1 Swedish Translation LYRICUS DISCOURSES 1 Experiencing the Wholeness Navigator LYRICUS SAMTAL NR. 1 Att uppleva Helhetens Navigatör James, skaparen av WingMakers material, har översatt dessa samtal till

Läs mer

Linnea Björck 9c Handledare Senait Bohlin 100521

Linnea Björck 9c Handledare Senait Bohlin 100521 Linnea Björck 9c Handledare Senait Bohlin 100521 1 Innehållsförteckning Inledning...S.2 Bakgrund...S.2 Syfte/frågeställning...S.3 Metod...S.3 Resultat...S3,4 Slutsats...S.4 Felkällor...S. 4 Avslutning...S.4

Läs mer

Förhandling. Du kan tjäna cirka 10.000 kronor per år på en lyckad förhandling (räknat på bolån på 2 miljoner kronor)

Förhandling. Du kan tjäna cirka 10.000 kronor per år på en lyckad förhandling (räknat på bolån på 2 miljoner kronor) BOLÅNEBOK #1 Förhandling Du kan tjäna cirka 10.000 kronor per år på en lyckad förhandling (räknat på bolån på 2 miljoner kronor) En lyckad förhandling kräver: o Att du har en någorlunda god privatekonomi

Läs mer

Elevernas uppfattningar om alltmer digitaliserad undervisning

Elevernas uppfattningar om alltmer digitaliserad undervisning Resultat Elevernas uppfattningar om alltmer digitaliserad undervisning Fråga 1 Mycket inspirerande (6) till mycket tråkigt (1) att arbeta med etologisidan Uppfattas som mycket inspirerande eller inspirerande

Läs mer

Lennie Norman GUBBVARNING! Illustrationer Hans Lindström

Lennie Norman GUBBVARNING! Illustrationer Hans Lindström Lennie Norman GUBBVARNING! Illustrationer Hans Lindström Forum Bokförlaget Forum Box 3159, 103 63 Stockholm www.forum.se Copyright text Lennie Norman 2011 Copyright bild Hans Lindström Tryckt 2011 hos

Läs mer

Marstrands Innebandyklubb

Marstrands Innebandyklubb Instruktion för Fika-försäljning Instruktion för användande av ipad, izettledosa och SWISH ipaden används för att registrera all försäljning av varor vid matcher, som en kassa. Skärmkoden till ipad:en

Läs mer

Nja, man vet inte riktigt hur lång tid det tar men om en stund är det nog din tur! Hur mår du? Vill du ha en tablett eller nåt?!

Nja, man vet inte riktigt hur lång tid det tar men om en stund är det nog din tur! Hur mår du? Vill du ha en tablett eller nåt?! $.87(1 AKUTEN Introduktion: Det här dramat handlar om mannen som låg vid Betesdadammen och väntade på att få hjälp ned i en bassäng. Det var nämligen så att när vattnet kom i rörelse så hade vattnet en

Läs mer

En tillgänglig uttagsautomat förutsätter att flera kriterier är uppfyllda

En tillgänglig uttagsautomat förutsätter att flera kriterier är uppfyllda Sammanfattning En tillgänglig uttagsautomat förutsätter att flera kriterier är uppfyllda Uttagsautomater ska vara enkla att använda. För att tillgängligheten till automaterna ska vara god för personer

Läs mer

12 Programstege Substantiv

12 Programstege Substantiv Det här är en programstege för substantiv. Du kan alltså lära dig om substantiven på ett enkelt sätt, en liten bit i taget. Varje sida innehåller fakta om substantiv, tillsammans med uppgifter som du också

Läs mer

Instruktion fo r inrapportering

Instruktion fo r inrapportering Instruktion fo r inrapportering Av Ola Langvall (ola.langvall@slu.se) Innehåll Snabbstart... 3 Startsidan... 4 Mitt konto... 5 Mina observationer... 7 Visa registrerade observationer... 7 Registrera nytt

Läs mer

Sammanfattning Öppet Hus vecka 3 och 4

Sammanfattning Öppet Hus vecka 3 och 4 Sammanfattning Öppet Hus vecka 3 och 4 20 funktionärer svarade på utvärderingen. Genomgående är intrycket positivt och majoriteten vill göra om det. Många har kommenterat den dåliga informationen och planeringen

Läs mer

Kapitel 1 - Hörde ni ljudet? sa Felicia. - Nej det är ju bara massa bubbel och pys som hörs här, sa Jonathan. Felicia och Jonathan var bästisar och

Kapitel 1 - Hörde ni ljudet? sa Felicia. - Nej det är ju bara massa bubbel och pys som hörs här, sa Jonathan. Felicia och Jonathan var bästisar och MONSTRET AV: Freja Kapitel 1 - Hörde ni ljudet? sa Felicia. - Nej det är ju bara massa bubbel och pys som hörs här, sa Jonathan. Felicia och Jonathan var bästisar och gick på skolan Röda hornet. Felicia

Läs mer

Elevportfölj A-nivå. Årskurs 6. Teknik. Undersökning av glasögon. Elevens svar:

Elevportfölj A-nivå. Årskurs 6. Teknik. Undersökning av glasögon. Elevens svar: 1 Undersökning av glasögon Gör en undersökning av glasögon med hjälp av dessa frågor: Vilka delar består glasögon av? Varför finns det oftast gångjärn i glasögonbågar och hur fungerar de? Var kan man hitta

Läs mer

KOGNITIONSERGONOMISK UNDERSÖKNING AV BANKOMAT

KOGNITIONSERGONOMISK UNDERSÖKNING AV BANKOMAT Gruppuppgift 1: KOGNITIONSERGONOMISK UNDERSÖKNING AV BANKOMAT Medverkande: (Forskningsgrupp 3) Alstin, Terese Brandt, Daniel Brynolf, Oscar Eriksson, Ebba ID00, Industridesignprogrammet, LTH 2001-09-19

Läs mer

Färdtjänstresan blir kontantlös från och med 1 oktober 2013 Enklare att betala resan, mindre väntande, bättre service och kvalitet

Färdtjänstresan blir kontantlös från och med 1 oktober 2013 Enklare att betala resan, mindre väntande, bättre service och kvalitet Färdtjänstresan blir kontantlös från och med 1 oktober 2013 Enklare att betala resan, mindre väntande, bättre service och kvalitet Färdtjänsten genomför kvalitetsförbättringar för att minska förseningar

Läs mer

Utlånings- och återlämningsautomater

Utlånings- och återlämningsautomater Utlånings- och återlämningsautomater på Lunds stadsbibliotek Ett arbete i kognitionsergonomi Anna Olstam Emilie Hallgard Deborah Georgsson David Granath HT 2003 Under handledning av Certec inledning. Utlåningsautomat

Läs mer

Karolinska Exhaustion Disorder Scale 9

Karolinska Exhaustion Disorder Scale 9 KEDS Karolinska Exhaustion Disorder Scale 9 Avsikten med detta formulär är att ge en bild av ditt nuvarande tillstånd. Vi vill alltså att du försöker gradera hur du mått de senaste två veckorna. Formuläret

Läs mer

om läxor, betyg och stress

om läxor, betyg och stress 2 126 KP-läsare om läxor, betyg och stress l Mer än hälften av KP-läsarna behöver hjälp av en vuxen hemma för att kunna göra läxorna. l De flesta tycker att det är bra med betyg från 6:an. l Många har

Läs mer

PATRULLTID & PYJAMASBÖN

PATRULLTID & PYJAMASBÖN PATRULLTID & PYJAMASBÖN Till dig ledare Det viktigaste under lägret är kanske samlingen i den lilla gruppen/patrull? Här finns möjligheten att varje morgonen och kväll på ett särskilt sätt se varandra,

Läs mer

TRO. Paula Rehn-Sirén. Här nedan finns de tre första scenerna ur pjäsen TRO. Kontakta författaren ifall du vill läsa pjäsen i sin helhet.

TRO. Paula Rehn-Sirén. Här nedan finns de tre första scenerna ur pjäsen TRO. Kontakta författaren ifall du vill läsa pjäsen i sin helhet. Här nedan finns de tre första scenerna ur pjäsen TRO. Kontakta författaren ifall du vill läsa pjäsen i sin helhet. TRO Paula Rehn-Sirén Personer: Tove Robert Olivia DEL 1 (Vi befinner oss i ett trevåningshus.

Läs mer

BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ 2013 22-28 APRIL. Skellefteå skriver. 13 Jul. En berättelse från Skellefteå

BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ 2013 22-28 APRIL. Skellefteå skriver. 13 Jul. En berättelse från Skellefteå BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ 2013 22-28 APRIL Skellefteå skriver # 13 Jul En berättelse från Skellefteå Författaren & Skellefteå berättarförening 2013 Tryck: Skellefteå Tryckeri, april 2013 # 13 Jul Snöflingorna

Läs mer

Kom igång med e-cm. Så gör du.

Kom igång med e-cm. Så gör du. Kom igång med e-cm. Så gör du. Välkommen till e-cm! Med e-cm får du en bra överblick över företagets samlade affärer, ekonomisk information i realtid och funktioner som underlättar både det dagliga arbetet

Läs mer

Åk 1-3, Mellanhedsskolan & Dammfriskolan, Malmö Stad, Ht-13

Åk 1-3, Mellanhedsskolan & Dammfriskolan, Malmö Stad, Ht-13 Åk 1-3, Mellanhedsskolan & Dammfriskolan, Malmö Stad, Ht-13 Lärandeobjekt Kunna sätta punkt och stor bokstav när man skriver en löpande text Avgränsning av Lärandeobjektet Lärandeobjektet har avgränsat

Läs mer

Din guide till en smidig flytt

Din guide till en smidig flytt Privatkund Din guide till en smidig flytt Läs igenom och spara! Mer information om dina nya produkter och tjänster samt öppettider finns på www. sparbankenskane.se/nystart Börja redan idag 9 Fredag Fredagen

Läs mer