TÖI ROLLSPEL E (7) Arbetsmarknadsutbildning

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "TÖI ROLLSPEL E 007 1 (7) Arbetsmarknadsutbildning"

Transkript

1 TÖI OLLSPEL E (7) Arbetsmarknadsutbildning Ordlista redogörare arbetssökande överklaga högre instans inskriven på arbetsförmedlingen värnpliktstjänstgöring styrkta uppgifter arbetsgivarintyg kassakort verkmästare avskeda arbetstagare rätt till ersättning barntillsyn medlemsvillkor arbetsvillkor karenstid En ung, arbetslös man skickas från arbetsförmedlingen till redogöraren på arbetslöshetskassan som han tillhör. : lienten : edogöraren Hejsan. Det är du som är Otto Haraldsson förstår jag? Ja, det stämmer, det är jag det. Hej. Hej. Jag heter Sten Sundqvist, och det är jag som är kassans redogörare. Jag har väntat på dig efter telefonsamtalet i morse. Har du ordnat allt på arbetsförmedlingen nu? Ja, nu har jag anmält mig som arbetssökande. Det var ju synd, att jag inte gjorde det med en gång. Ja, hur var det med det egentligen? Jag fick aldrig klart för mig vad som låg bakom det där. Den där killen från arbetsförmedlingen sa någonting om det i telefon, men jag fattade inte riktigt vad som hade hänt. Jo, det var ju det, att jag inte anmälde mig som sökande redan första dagen jag var arbetslös. Du missade det alltså?

2 2 Ja, tyvärr. Men jag tycker inte att det var mitt fel egentligen, för jag var ju där hos dom så ofta veckorna innan och snackade om allt det här, så jag tycker nog, att dom borde ha vetat, att jag skulle bli arbetslös från och med i måndags. Det är torsdag i dag. Och du anmälde dig först i dag. Stämmer det? Ja. an jag inte få ersättning för dom första tre dagarna? Nej, det kan du inte, för nu har du ju missat den där viktiga detaljen, att du måste anmäla dig direkt som arbetssökande. Men jag håller inte med dig, när du säger, att det inte skulle vara ditt eget fel. Det är väl självklart, att dom på arbetsförmedlingen måste kräva av var och en som blir arbetslös, att dom anmäler sig som sökande skriftligen. Dom kan ju inte komma ihåg, vad alla som kommer dit har sagt, jag menar muntligen. Du förstår väl, att dom är bra överbelastade där ändå. Ja, ja. Vi pratar inte mer om det det är ingen idé att gråta över spilld mjölk. För det finns väl ingen möjlighet, att ordna till det här i efterhand, eller? Nej. Nu har du tyvärr gjort den här grodan. Det är klart, att i och för sig, så har man ju rätt att överklaga hos högre instans, om man tycker att man har blivit felaktigt behandlad, men i det här fallet kan jag säga dig, att inte skulle jag göra det i alla fall. Det är ju bara tre dagar, trots allt, som det rör sig om. Det är väl inte hela världen. Nej, nej. Det var inte alls överklagande och sådant jag tänkte på, jag bara hoppades på att det skulle finnas någon enkel lösning. Nej, det finns det alltså inte. Då får jag se till nu, att jag får reda på hur jag ska göra i fortsättningen, så att jag inte missar något mer. Så ska det låta. Nu har du med andra ord sett till, att du är inskriven som arbetssökande på arbetsförmedlingen. Ja. Det är bra. Har du med dig anmälan? Du vet, den här gula blanketten? Ja. Här är den, ifylld och klar. Fint. Får jag se på den? Var så god. Tack. Den är klar, säger du. Tänk efter nu, är det ingenting på den som är oklart eller som du undrar över? Nja, det vet jag inte.

3 3 Du förstår, att bara för att du inte ska missa något viktigt igen, så får du vara vaken här nu. Därför att om denna anmälan är ofullständig på något sätt, så fördröjs behandlingen av ditt ärende ytterligare. Är det något, så säg det nu. Det skulle vara under punkt åtta i så fall, annan tid än arbetad tid, som det står. Ja, vad tänker du på då? Jo, saken är den, att jag muckade så sent som för ungefär fyra månader sedan, och då undrar jag hur det är med det. Jag menar, beträffande värnpliktstjänstgöringen alltså, behövs det verkligen intyg om det? Eller kollar ni upp det på annat sätt? Nej du. Intyg får vi allt ha. Titta, det står ju klart och tydligt på blanketten här. Styrkta uppgifter ska det vara. Ja, men det har jag inte med mig nu. Nej, nej, men då får du skicka det hit till oss tillsammans med arbetsgivarintyget och det första kassakortet. Men anmälan kan jag ju behålla, för den har vi ju klarat av. Hur är det förresten med arbetsgivarintyget du har väl inte möjligtvis det också klappat och klart? Nej, jag har bara en tom blankett här, som jag fick på arbetsförmedlingen. Då får du gå till din före detta arbetsgivare och få den ifylld. Ja, det kanske inte blir så lätt det. Varför inte det då? Jo, verkmästaren var lite sur på mig på slutet, för jag kunde inte låta bli att säga ett och annat till honom, efter det att jag hade blivit uppsagd och så där. Du blev väl inte avskedad, du fick väl inte sluta därför att du betedde dig illa, väl? Nej, vad tror du? Det var bara det, att dom inte behövde mig längre, så jag blev lite sur på verkarn, helt enkelt. Ja, om sanningen ska fram, så hade jag haft ett gott öga till honom länge, om du förstår vad jag menar. Och sedan, då när jag ändå skulle gå, så kunde jag bara inte låta bli, att säga honom ett sanningens ord. Mm.. fick det några konsekvenser det här bråket? Nej, det var inget bråk direkt, det var inga knytnävar i farten eller så. Bara en muntlig duell, om man säger så. Det blev inte mer av det, än att vi

4 4 skildes åt som ovänner. ätt dumt det hela, tycker jag så här efteråt, men, du vet hur det är, ibland rinner det över. Nog snackat om det här nu. Hur som helst, så behöver du inte vara rädd för att dom inte fyller i den här blanketten, för jag kan tala om för dig, att arbetsgivare är enligt lag skyldiga att utfärda ett arbetsgivarintyg på begäran, när en arbetstagares rätt till ersättning ska prövas. Så det kan dom inte vägra dig. Det är fint, jag får väl väga mig dit då. Bästa att ta med sig boxhandskarna då, kanske. Ha Ha! oligt, va? Du! Håll dig till saken. Min tid är dyrbar. Ursäkta! Skämt åsido. Den här gula blanketten, hur ofta ska ni egentligen ha den? Du menar anmälan? Ja visst. Det är bara vid vissa, mycket speciella tillfällen, som vi behöver den. Och dessutom, så är det ju inte alls säkert, eller ens sannolikt, att du kommer att gå arbetslös så länge, så att du behöver tänka på det där. Ja, men om det nu blir så? Jo, förutom vid varje årsskifte, då vi alltid ska ha en ny anmälan, så kan det ju vara befogat, att du ger oss vissa uppgifter som rör dina personliga förhållanden emellanåt. Exempelvis då om det blir någon förändring av något slag. Vad skulle det vara? Nu känner jag ju inte till någonting om just dina personliga förhållanden, men det finns dom som har ansvar för barn, och som bl a måste ordna med barntillsyn och sådant, och det påverkar ju i allra högsta grad deras möjligheter att ta eventuella arbeten. Detta är bara ett exempel, men det är alltså om sådana här saker och liknande som det rör sig. Jag förstår. Det är säkert ingenting som jag behöver tänka på. Nej, det tror jag inte. För att gå över till något annat när får jag då mina pengar? Du. Det är inte riktigt så enkelt det här. Först och främst ska din rätt att få ersättning prövas. Det finns faktiskt en hel del villkor som ska uppfyllas. Vi talar dels om medlemsvillkor och dels om arbetsvillkor. Med det menas, att du ska ha varit medlem tillräckligt länge, och du ska ha arbetat så och så mycket.

5 5 Aha. Men dom villkoren uppfyller jag väl. Vi får väl se, hur det blir i ditt fall. Jag vill inte uttala mig än. Jag har ju inte sett alla dina handlingar ens en gång. Jo, jo. Men om nu det här går igenom så småningom, får jag då ersättning från och med i dag? Nej, vi har fem dagars karenstid också. Och det betyder? Jo, det betyder, att man inte kan få ersättning för dom första fem dagarna, som man är arbetslös. Och dessutom, så måste man ha varit inskriven hos arbetsförmedlingen som arbetssökande dom här dagarna, och det är ju just detta, som du alltså nu har missat. Jag förlorar ännu mera tid då? Ja, framför allt pengar, för i det här fallet är tid verkligen pengar. Du missade tre dagar i början, och det innebär alltså, att vi börjar räkna dina fem karensdagar från och med i dag. Så du kan alltså aldrig få ersättning, hur det än går, förrän efter åtta dagar. Åtta dagar? Ja, visst. Fem dagar, som alla har, plus dom tre som du slarvade bort. Det blir åtta det. Ja, nu hänger jag med. Det var synd det där med dom tre dagarna. Mm. Men, det glömmer vi nu. Då gör jag alltså så nu då, att jag skickar dig det här arbetsgivarintyget och intyget om militärtjänstgöringen. För den här gula blanketten, den behåller du här? Just det. Och framför allt, glöm nu inte kassakortet heller. Det ska vi nämligen också ha, helst inom två veckor. Om du glömmer det, så kan det bli trubbel. Nej då, det är klart att jag inte glömmer det. Ja, jag vill bara påpeka det, att när det gäller kassakortet, eller dina kontakter med arbetsförmedlingen över huvud taget, så är det synnerligen viktigt, att du sköter den saken ordentligt. Du ska gå till arbetsförmedlingen på dom tider, som dom bestämmer, så får du stämpel i kortet. Detta är mycket viktigt, tänk på det! Ja, ja. esten av kortet fyller du själv i.

6 6 Dom gick faktiskt igenom det där med mig rätt noga på arbetsförmedlingen, så det ordnar sig nog, ska du se. Jo, jo. Jodå, nu ska jag inte missa något mer. Bränt barn. du vet. Ja, det är fint. Då säger vi så. Hejdå! Hej.

TÖI ROLLSPEL F 006 Sidan 1 av 6 Försäkringstolkning

TÖI ROLLSPEL F 006 Sidan 1 av 6 Försäkringstolkning ÖI ROLLSPEL F 006 Sidan 1 av 6 Försäkringstolkning Ordlista försäkringsbesked förmåner rättigheter gravid graviditet föräldrapenning förlossning havandeskapspenning värk yrsel omplacera omplacering sysselsättning

Läs mer

TÖI ROLLSPEL F 001 1 (6) Försäkringstolkning. Ordlista

TÖI ROLLSPEL F 001 1 (6) Försäkringstolkning. Ordlista ÖI ROLLSPEL F 001 1 (6) Försäkringstolkning Ordlista arbetsskada operationsbord såg (subst.) ta sig samman arbetsledning anmäla skadan överhängande nerv sena sönderskuren samordningstiden olyckshändelse

Läs mer

TÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning

TÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning ÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning Ordlista stålskena fraktur brott i handleden akuten amputering konvention avtal efterskott omprövning överklaga SJUVÅRD VID ILLFÄLLIG VISELSE UOMLANDS

Läs mer

Anders Danielsson svarar på barns frågor

Anders Danielsson svarar på barns frågor 1 2014-03-12 Anders Danielsson svarar på barns frågor I slutet av februari 2014 träffade Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson BRIS generalsekreterare Kattis Ahlström för att prata om hur

Läs mer

TÖI ROLLSPEL G 007 Sidan 1 av 6 Psykiatri

TÖI ROLLSPEL G 007 Sidan 1 av 6 Psykiatri TÖI ROLLSPEL G 007 Sidan 1 av 6 iatri Ordlista remittera gynekolog neurolog underliv koncentrera sig psykiskt betingat kroppstillstånd psykisk barn- och ungdomsvård, PBU motivera någon Detta rollspel handlar

Läs mer

Ersättning vid arbetslöshet

Ersättning vid arbetslöshet PÅ LÄTTLÄST SVENSKA Ersättning vid arbetslöshet INFORMATION OM ARBETSLÖSHETSFÖRSÄKRINGEN 1 2 Det här är arbetslöshetsförsäkringen... 4 Vem gör vad?...... 6 När har du rätt till arbetslöshetsersättning?...

Läs mer

När din arbetsgivare går i konkurs

När din arbetsgivare går i konkurs När din arbetsgivare går i konkurs 1 Innehåll När din arbetsgivare går i konkurs 3 Varför och hur företag sätts i konkurs 3 Det här gör en konkursförvaltare 4 Uppsägning från konkursförvaltaren samt uppsägningstider

Läs mer

Först vill vi förklara några ord och förkortningar. i broschyren: impulsiv för en del personer kan det vara som att

Först vill vi förklara några ord och förkortningar. i broschyren: impulsiv för en del personer kan det vara som att Hej! Du som har fått den här broschyren har antagligen ett syskon som har ADHD eller så känner du någon annan som har det. Vi har tagit fram den här broschyren för att vi vet att det inte alltid är så

Läs mer

Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas!

Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas! Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas! Vad händer när föräldrarna ska skiljas? Vad kan jag som barn göra? Är det bara jag som tycker det är jobbigt? Varför lyssnar ingen på mig? Många barn och unga skriver

Läs mer

ROLLSPEL E 013 Sidan 1 av 5 Arbetsmarknadstolkning. Ordlista

ROLLSPEL E 013 Sidan 1 av 5 Arbetsmarknadstolkning. Ordlista ROLLSPEL E 013 Sidan 1 av 5 Arbetsmarknadstolkning Ordlista ordförande fackförening/facket fackklubb kommunalarbetareförbundet fackförbund kommun landsting medlem löntagare socialdemokrat tjänsteman arbetare

Läs mer

Kurt qvo vadis? 2007-01-11. Av Ellenor Lindgren

Kurt qvo vadis? 2007-01-11. Av Ellenor Lindgren qvo vadis? 2007-01-11 Av Ellenor Lindgren SCEN 1 HEMMA Publikinsläpp. tar emot publiken och förklarar att slagit huvudet. har bandage runt huvudet och ligger och ojar sig på scenen. leker och gör skuggspel.

Läs mer

Rissa von Hult. Tina Persson Hälsoinspiratören www.friskoteket.eu

Rissa von Hult. Tina Persson Hälsoinspiratören www.friskoteket.eu Rissa von Hult Det var en dag i april år 2000 jag var ute på min postrunda och stannade som vanligt till på fårfarmen i Hult för att lämna post. Den här dagen kom vi in på att jag gärna skulle vilja ha

Läs mer

Nu gör jag något nytt

Nu gör jag något nytt Nu gör jag något nytt Linda Alexandersson fredag 15 maj Det började med att två tjejer i min församling i Arvika, åkte ner hit till Göteborgsområdet för att träffa en präst. De hade bekymmer på ett område

Läs mer

Jag är visst smart! säger Patrik

Jag är visst smart! säger Patrik Jag är visst smart! säger Patrik Nu är mamma arg igen. Hon är nästan alltid arg på mig. Igår var hon arg, och hon blir säkert arg imorgon igen. Det är inget roligt. Idag är ingen bra dag. Imorse glömde

Läs mer

Sommarjobb, tips och idéer

Sommarjobb, tips och idéer Sommarjobb, tips och idéer Vill du tjäna extra pengar under sommaren och samtidigt få ut det mesta av lovet? Då är det ett perfekt tillfälle att söka jobb under sommaren! Vem vet, kanske leder sommarjobbet

Läs mer

År: 9. Ämne: svenska. Kunskapskrav: E. Uppgift. Att skriva en debattartikel. Elevexempel Svar på tal

År: 9. Ämne: svenska. Kunskapskrav: E. Uppgift. Att skriva en debattartikel. Elevexempel Svar på tal Ämne: svenska Uppgift År: 9 Att skriva en debattartikel Kunskapskrav: E Elevexempel Svar på tal Jag har läst Linda Skugges inlägg i Aftonbladet där hon säger att nutidens generation av ungdomar är lata.

Läs mer

TÖI ROLLSPEL C 013 Sidan 1 av 6 Vardagsjuridik

TÖI ROLLSPEL C 013 Sidan 1 av 6 Vardagsjuridik TÖI ROLLPEL C 013 idan 1 av 6 Vardagsjuridik Ordlista personuppgifter avgöra grundval sanningsenliga uppgifter tystnadsplikt obehörig person ansökan om uppehållstillstånd politisk asyl uppväxtmiljö ekonomiska

Läs mer

TÖI ROLLSPEL C - 005 1 (5) Vardagsjuridik

TÖI ROLLSPEL C - 005 1 (5) Vardagsjuridik TÖI ROLLSPL C - 005 1 (5) Vardagsjuridik Ordlista andrahandslägenhet omöblerad hushållsmaskiner avbetalning hemförsäljning fri prisbildning stormarknad kvartersaffär distributionssätt detaljhandlare ångervecka

Läs mer

Träningsprogram för att förstärka ett önskvärt beteende hos små barn

Träningsprogram för att förstärka ett önskvärt beteende hos små barn Åtgärder för aggressiva/trotsiga små barn Ett samverkansprojekt mellan barnpsykiatri och skola Träningsprogram för att förstärka ett önskvärt beteende hos små barn Varje gång barnet gör på ett visst sätt

Läs mer

Lönestöld för miljoner verklighet i Sverige

Lönestöld för miljoner verklighet i Sverige 2008-09-01 Lönestöld för miljoner verklighet i Sverige Många anställda drabbas av att arbetsgivaren struntar i att betala lön för utfört arbete. De riskerar en havererad ekonomi och svårigheter att betala

Läs mer

Tre misstag som förstör ditt försök att sluta snusa och hur du gör någonting åt dem. En rapport från SlutaSnusa.net

Tre misstag som förstör ditt försök att sluta snusa och hur du gör någonting åt dem. En rapport från SlutaSnusa.net Tre misstag som förstör ditt försök att sluta snusa och hur du gör någonting åt dem En rapport från SlutaSnusa.net Innehåll Inledning... 3 Misstag #1: Nikotinnoja... 4 Misstag #2: Skenmotiv... 7 Misstag

Läs mer

Guide för nätdejting. AV: Dennis Danielsson

Guide för nätdejting. AV: Dennis Danielsson Guide för nätdejting AV: Dennis Danielsson I den här guiden kommer jag att beröra de viktigaste delarna av nätdejting för att ge dig så bra hjälp som möjligt i ditt nätdejtande. I mina exempel kommer jag

Läs mer

Barns upplevelser av instabil samhällsvård

Barns upplevelser av instabil samhällsvård Barns upplevelser av instabil samhällsvård En studie baserad på intervjuer med 12 barn i åldern 8-18 år. Om barns upplevelser av instabil samhällsvård och deras relationer till föräldrar, vårdgivare och

Läs mer

2. Så råkade jag vara otrogen igen

2. Så råkade jag vara otrogen igen 2. Så råkade jag vara otrogen igen När Anna kom en kväll i februari och sa att vi skulle sätta oss och prata lite trodde jag att hon skulle fria. Jag hade fel. Jag har träffat en annan. Jag blev helt chockad,

Läs mer

Jag misstänker att ett barn far illa i hemmet, men jag är osäker på om jag skall anmäla. Tänk om jag har fel? Hur skall jag göra?

Jag misstänker att ett barn far illa i hemmet, men jag är osäker på om jag skall anmäla. Tänk om jag har fel? Hur skall jag göra? Anmälan Jag misstänker att ett barn far illa i hemmet, men jag är osäker på om jag skall anmäla. Tänk om jag har fel? Hur skall jag göra? Att anmäla en misstanke om t ex barnmisshandel, föräldrars missbruk

Läs mer

ETT DESPERAT BEHOV AV GRÄNSLÖS FRAMGÅNG eller EN SKÅDESPELARES ICKE-ARBETE MED SIG SJÄLV

ETT DESPERAT BEHOV AV GRÄNSLÖS FRAMGÅNG eller EN SKÅDESPELARES ICKE-ARBETE MED SIG SJÄLV ETT DESPERAT BEHOV AV GRÄNSLÖS FRAMGÅNG eller EN SKÅDESPELARES ICKE-ARBETE MED SIG SJÄLV Ett desperat behov av gränslös framgång (eller: En skådespelares icke-arbete med sig själv) Copyright 1998 Sandra

Läs mer

Killen i baren - okodad

Killen i baren - okodad Killen i baren - okodad 1. R: (Säger sitt namn och hälsar välkommen.) K: Tack. Ja, e hmm jag tänkte väl bara säga så här att det känns djävligt konstigt å vara här. Jag brukar gå till doktorn när jag...

Läs mer

Idén om att vi behöver förändring i miljonprogrammen är inte ny.

Idén om att vi behöver förändring i miljonprogrammen är inte ny. Idén om att vi behöver förändring i miljonprogrammen är inte ny. Det nya är idén om att vi kan förändra själva. Utan att vänta på att någon annan ska vilja det. Miljardprogrammet är den här idén: Idén

Läs mer

Texter från filmen Prata Pengar

Texter från filmen Prata Pengar Texter från filmen Prata Pengar 1.1 Boendeformer - Inledning - Vad gör du för något? - Jag letar efter en lägenhet. - Jaha, har du hittat någon? - Ja, den här, titta. Den lägenheten vill jag ha. Den ligger

Läs mer

Svar på frågor om arbetsrätt i konkurs samt lönegaranti

Svar på frågor om arbetsrätt i konkurs samt lönegaranti Göteborg den 28 december 2011 Uppdaterad den 27 januari 2012 Tillagda frågor och svar hittar du i slutet av dokumentet Svar på frågor om arbetsrätt i konkurs samt lönegaranti Vad innebär konkurs? En gäldenär

Läs mer