TÖI ROLLSPEL G 007 Sidan 1 av 6 Psykiatri

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "TÖI ROLLSPEL G 007 Sidan 1 av 6 Psykiatri"

Transkript

1 TÖI ROLLSPEL G 007 Sidan 1 av 6 iatri Ordlista remittera gynekolog neurolog underliv koncentrera sig psykiskt betingat kroppstillstånd psykisk barn- och ungdomsvård, PBU motivera någon Detta rollspel handlar om ett psykosomatiskt sjukdomstillstånd. Med det menas att man reagerar otillräckligt i en given situation, varför spänningar kvarstår. Dessa går ut i kroppen som symptom, t ex huvudvärk, magbesvär, kramp och smärtor i muskler (livmodern t ex) och leder. Intresset har ökat allt mer för dessa tillstånd och antalet sjukdomstillstånd som anses påverkas/utvecklas genom en sådan process blir allt fler. Det är ofta svårt att inse att de kroppsliga besvären kan ha sin grund i den psykiska, emotionella och sociala situationen. Det tar därför ofta en lång tid innan vederbörande kommer till någon form av samtalsbehandling om de över huvud taget gör det. Denna patient förefaller acceptera en samtalskontakt. Hon förefaller ha känt något behov inom sig tillfredsställt. Vanligen upplever patienterna ett stöd i en svår situation. I denna kontakt får en större förståelse för vad en samtalsterapi innebär utvecklas och grunden i bästa fall läggs för en bearbetande, ej enbart stödjande, terapeutisk samtalskontakt som måste sträcka sig över en längre tidsperiod. Rollspelet handlar om ett psykosomatiskt sjukdomstillstånd. Personer: olog Söderström. Ja hej, jag heter Ulf Söderström. Du har blivit remitterad till mig från gynekologen eftersom han inte kunde finna något gynekologiskt fel på dig. Jag ser i journalen att du också varit hos neurologen. Han kunde inte finna något han heller. Ja, inte begriper jag varför jag är här hos er. Jag har ju ont i underlivet. Dessutom har jag svårt att andas och ont i huvudet. Kan inte förstå varför jag inte får någon behandling när jag säger ifrån var jag har ont! Ibland kan en inre oro ta sig uttryck i somatiska besvär. Har du problem i familjen?

2 2 Vad har mina personliga problem med det här att göra? Jag har ont i underlivet, bröstet och huvudet. Kan jag uttrycka mig klarare? Till er har jag kommit bara för att jag kände mig tvingad till det av läkarna. Får jag inget betalt från försäkringskassan heller om jag inte gör som de säger åt mig! Men vad psyket har med mina kroppsliga besvär att göra kan jag inte förstå! Jag inser att sambandet kan vara svårt att förstå, men har man det besvärligt, t ex som invandrare i ett annat land, kan det även ge kroppsliga symptom. Det är inte alls ovanligt. Gynekologen har skrivit i remissen att du är orolig för dina barn. Ja, vem är inte orolig för sina barn?! Dessutom blir de ju så försvenskade att man inte känner igen dom! Aldrig får man se dem sedan de gift sig! (Börjar gråta.) Hur ofta träffar du dom då? Bara ett par gånger i månaden! Som jag förstått bor din son, som är nitton år, fortfarande hemma. Ja det vill säga när han behagar dyka upp! (Gråter igen.) Inte bryr sig ungdomen nuförtiden om sina föräldrar, inte! Annat var det hemma i när jag var ung! Då respekterade man sina föräldrar och gjorde inga dumheter Vad gör din son för dumheter? Ja, precis vad han gör vet jag inte mycket om, eftersom jag ser honom så sällan. Men han har ju inget mål här i livet! Han har inget arbete och inte har han någon lust att läsa till någonting. Och vi som kämpat och slitit så för att barnen skulle få utbildning! Det var mycket därför vi kom till Sverige. Ja, det måste ju vara en besvikelse för dig. Har ingen av dina gifta döttrar skaffat sig utbildning? Jo, den ena skaffade sig kontorsutbildning, men den andra gifte sig direkt efter skolan. Nu har ju båda små barn så ingen av dem kan arbeta. Nog för att det är roligt att ha barnbarn, men med den äldsta dotterns barn kan man inte tala - hon är gift med en svensk och det känns väldigt svårt, eftersom min svenska är urdålig. Men du förstår säkert det mesta av vad jag säger. Du kanske vill gå en kurs i svenska? Det är klart att jag förstår en hel del, men jag vågar inte öppna munnen och säga något själv om jag inte är absolut tvungen, som på jobbet t.ex. Men där är det ju bara enkla saker man pratar om. Jag har gått på svenskkurs, men jag fick så ont i huvudet att jag inte orkade koncentrera mig. Tror inte att jag orkar det nu heller.

3 3 Men med dina barnbarn behöver du väl inte prata så krångligt? Hur gamla är dom? Äldsta flickans barn är 5 och 3 år. Mellanflickans är är fyra och två. Hon väntar barn nu igen. Dom har det bra i sina äktenskap? Är dom lyckligt gifta så att säga? Ja, några större problem är det väl inte. Då skulle jag nog behövas mer! De klarar sig själva och klagar inte. Men då finns det ju all anledning att vara nöjd och belåten, tycker du inte det? Hur har du det med din man? Det går väl... män är ju inte som svenska män. Man får göra allt jobbet där hemma själv. Och inte ser man röken av dem! Särskilt inte om man behöver prata med dom. Om sonen t ex. Bryr sig inte din man om hur det blir med honom? Jo, det är klart att han vill att pojken ska läsa till något. Han har ju ändå gått ut gymnasiet. Men han tycker att han har tid på sig än. Om pojken gör något riktigt dumt så skäller han ut honom. Vad har han då gjort? Jo, om han varit ute och sprungit i flera dagar utan att ta kontakt med oss, då kan han få sig en avhyvling när han kommer hem. Man blir ju orolig av att ingenting veta. Han kan ju hamna i dåligt sällskap. Där vi bor finns det många gäng, som håller på med knark och sådant där. Man kan ju aldrig veta vad han håller på med, när han är borta så länge. Det värsta är att hans pappa tar i så med hårdhandskarna att han får ännu mindre lust att komma hem Vad gör pappa då? Ger han honom stryk? Ja, något ditåt, men det får man ju tala tyst om här i Sverige så att man inte åker fast. En del slår alla sina barn. Ja, som du vet gäller svensk lag, när man bor i Sverige. Jovisst. Och personligen tycker jag det är bättre att man inte får slå sina barn hur som helst. De kan ju bli alldeles sönderslagna Menar du att din man slår pojken så hårt? Nä, det kan jag inte säga Men nog skulle jag föredra att han lät bli. Han kunde ju prata med honom i stället. Det tycker jag också. Kan du inte påverka honom i den riktningen?

4 4 Tja, inte vet jag om han bryr sig så mycket om vad jag säger. Han tycker nog mest att jag är ett ytterligare problem i hans tillvaro med alla mina krämpor. Då är det ju viktigt att du ser till att bli frisk! Gör jag något annat än försöker bli frisk?! Här springer jag till den ena läkaren efter den andra och ingen kan göra något! Är det mitt fel att jag inte kan bli frisk? Nja, det kan man ju inte säga, men det är viktigt att man tycker det är mödan värt att bli frisk! Vad menar ni!? Mödan värt! Vem vill inte bli frisk!? Tror ni att jag tycker det är roligt att gå och ha ont!? Varför tror ni jag går till doktorn i ett kör? I två år har jag haft det så här och inte sett någon bättring. Vad har man läkare till?! Jag börjar misstänka att dom inte sagt mig hela sanningen. Jag kanske har cancer (börjar gråta). Så noggrant undersökt som du är finns det ingen anledning att befara något sådant. Du kan känna dig alldeles lugn. Men vad är det då? Varför blir jag aldrig frisk? Varför går inte värken över? Ja, det är precis det vi skall försöka lösa genom våra samtal här. Hur tycker du förresten att det är att tala genom tolk om så känsliga saker? Det är klart att det är litet jobbigt om det jämt kommer nya tolkar, men annars har jag vant mig vid det. Jag går hellre till er med tolk än till en psykolog! Det var just det jag hade tänkt föreslå dig! Du vill alltså inte gå till en landsman med dina problem? Nej, det vill jag verkligen inte! Vem vet om det inte kommer ut på sta n sedan att jag blivit tokig! Men du vet väl att både psykologer och tolkar har tystnadsplikt? Jo, det förstås, men man kan aldrig vara riktigt säker. Är dessutom rädd för att en landsman kommer en alltför nära inpå livet Hur menar du? Om du inte vill ha en manlig psykolog kan man säkert ordna en kvinnlig! Får jag inte komma tillbaka till er då? Jo, det är klart. Jag tänkte bara att det skulle vara bättre för dig att tala direkt till någon på ditt eget språk. Om du skulle ändra dig, säg bara till så ordnar jag en tid hos en. kvinnlig psykolog.

5 5 Så jag måste alltså fortsätta att gå till psykolog, är det så? Tycker ni att det är något fel på mitt psyke eller? Inte mera än på andra människor, som har problem. Genom att pratas vid kan vi kanske komma åt det som är viktigt och på så sätt kan värken gå över! Ja, har ingen annan kunnat göra något åt den så kan det väl vara värt ett försök att gå till er några gånger även om det låter för otroligt för att vara sant: att värken kommer sig av problem! Då skulle ju alla människor gå omkring och ha ont. För vem har inte problem!? Det kan man tycka! Hur som helst är jag glad över att du vill göra ett försök, men du måste förbereda dig på att det kan ta tid. Det måste säkert bli fler än några gånger. Du har ju haft värk i så lång tid och psykiskt betingade kroppstillstånd är svårbehandlade. Tänkte på en annan sak: Du kanske skulle ha behov av stöd, när det gäller din son och hans omkringdrivande? Ja, hur menar ni? Ni menar väl inte av det sociala? Nej, men det finns en särskild mottagning, dit man kan vända sig med barn, som är under tjugo år. Det kallas PBU psykisk barn- och ungdomsvård. Där finns det psykiater, psykologer och kuratorer. Man vill tala med både barnen och deras föräldrar var för sig och tillsammans. Vad tror du om det? Ja, har man ändå börjat kringla kan man väl gå dit också! Tror du att du kan få din man att komma med dit? Det blir nog väldigt svårt. Han är så misstänksam mot allt vad psykologer heter! De får väl kalla honom dit så får vi se! Jag skall i alla fall göra vad jag kan. Det gäller ju vår son och hans framtid Fast det förstås. Får han egentligen hjälp med sådant där? Det är ju utbildning han behöver. Man kan försöka motivera honom till att se mera seriöst på sin framtid där. Så att han inser att han behöver en utbildning för att få jobb o dyl. Ofta kan utomstående personer lyckas bättre med sådant än barnens föräldrar. Men det är viktigt att det sker i samförstånd med föräldrarna. Det håller du säkert med om. Jo, det är klart. Men jag begriper inte varför det behövs psykologer till allting! Ingen i familjen är ju tokig. Nej, men problemen blir mer accentuerade om man dessutom är invandrare. Man kan ju inte känna sig lika trygg i ett främmande land som i sitt eget. Och ännu svårare blir det om man inte kan det nya språket tillräckligt bra. Du säger ju själv hur svårt du tycker det är att inte kunna prata med dina barnbarn. Det skulle nog alla tycka i din situation. Det är inget som är konstigt, men det kan vara bra att få

6 6 prata om det. Ibland kan en utomstående komma med nya infallsvinklar, som man själv inte kommit på Hur är det förresten, har du någon i din omgivning som du kan prata med? Släktingar och vänner? Nä, det är just det som är så svårt. I. hade man alltid någon att prata med, men här har man ingen eller nästan ingen. Min kusin här i sta n bor så långt från oss att man inte hinner träffas. Men vi ringer ju till varandra. Det blir i alla fall rätt ensamt sedan flickorna gift sig och flyttat hemifrån. Karlarna där-hemma ser man ju inte mycket till! Så fort min man ätit går han ut till sina kompisar och när han kommer hem har jag somnat. Är litet orolig för att han spelar bort sina pengar. Ekonomin är ju inte så bra, när jag bara får betalt för en halv dag av försäkringskassan. De anser mig inte vara så sjuk att jag har rätt till hel sjukpenning! Och jag som knappt orkar göra något därhemma ens! Hur som helst får man se på slantarna för att få det att gå ihop. Min man blir så arg om jag tjatar på honom om matpengar. Och pojken behöver så mycket till kläder och nöjen. Ibland undrar man varför man lever (gråter). Har man inte maten klar får man ovett och talar man om att få pengar till maten får man också ovett Flickorna tröstar mig förstås och säger att de inte menar så illa, karlarna, men nog känns det otacksamt många gånger Har ju slitit och släpat i så många år innan jag blev sjuk. I sju år arbetade jag 14 timmar om dagen och var dödstrött när jag kom hem och skulle sköta hushållet. Visst hjälper de mig ibland om jag är särskilt dålig, men annars tycker de nog att jag åtminstone borde klara hemarbetet när jag inte jobbar. Begriper inte varför jag skall ha så ont! Det bästa vore om jag kunde jobba som vanligt. Då skulle alla vara nöjda och belåtna! Var gör det som mest ont just nu? Det trycker så i bröstet och det sprängvärker i huvudet. Har du lagt märke till om det blir värre när du oroar dig? Ja, inte blir det bättre! Det är nog sant att det kommer lättare om jag känner mig orolig. Ja, nu är tiden ute för i dag. Hoppas få se dig här på tisdag nästa vecka samma tid. Jag beställer samma tolk till nästa gång. Vill du gärna ha samma tolk varje gång? Själv skulle jag föredra det. Ja, det är klart att det är bäst. Det är så tröttsamt att ta om allt från början när det kommer nya tolkar. Och nu har jag ju fått förtroende för den här tolken. Då är vi överens om det. Vi ses på tisdag klockan 11. Ha det så bra! Hej. Hej. tack för i dag.

Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas!

Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas! Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas! Vad händer när föräldrarna ska skiljas? Vad kan jag som barn göra? Är det bara jag som tycker det är jobbigt? Varför lyssnar ingen på mig? Många barn och unga skriver

Läs mer

TÖI ROLLSPEL B - 019 Sidan 1 av 6 Sjukvårdstolkning

TÖI ROLLSPEL B - 019 Sidan 1 av 6 Sjukvårdstolkning TÖI ROLLSPEL B - 019 Sidan 1 av 6 Sjukvårdstolkning Ordlista uppehållstillstånd akut sjukvård vårdcentral akutmottagning personnummer journal huvudvärk migrän yrsel skalle tryckkänsla dunka i huvudet kräkas

Läs mer

Anders Danielsson svarar på barns frågor

Anders Danielsson svarar på barns frågor 1 2014-03-12 Anders Danielsson svarar på barns frågor I slutet av februari 2014 träffade Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson BRIS generalsekreterare Kattis Ahlström för att prata om hur

Läs mer

tytti solantaus bilder: antonia ringbom

tytti solantaus bilder: antonia ringbom tytti solantaus bilder: antonia ringbom innehållsförteckning förord 3 vad är psykisk ohälsa? 4 förändringar i känslolivet 5 förändringar i beteendet 6 tankestörningar 6 vad beror den psykiska ohälsan på?

Läs mer

TÖI ROLLSPEL F 001 1 (6) Försäkringstolkning. Ordlista

TÖI ROLLSPEL F 001 1 (6) Försäkringstolkning. Ordlista ÖI ROLLSPEL F 001 1 (6) Försäkringstolkning Ordlista arbetsskada operationsbord såg (subst.) ta sig samman arbetsledning anmäla skadan överhängande nerv sena sönderskuren samordningstiden olyckshändelse

Läs mer

Rond Nummer. 2. Av: Sara Jussi. Personer: Johanna Maria

Rond Nummer. 2. Av: Sara Jussi. Personer: Johanna Maria Rond Nummer. 2 Av: Sara Jussi Personer: Interiör: Ett hem, kväll. En kvinna fixar i ordning ett middagsbord, ser på klockan, ser sig själv i spegeln, ställer fram vin och vinglas, städar lite. Det knackar

Läs mer

Är du anhörig till någon med funktionshinder?

Är du anhörig till någon med funktionshinder? Är du anhörig till någon med funktionshinder? Kris- och samtalsmottagningen STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING Kris- och samtalsmottagningen kan hjälpa dig När man är med om något riktigt svårt kan det hända att

Läs mer

Dagbok från en Skilda världar-grupp

Dagbok från en Skilda världar-grupp Mina föräldrar är skilda. Dagbok från en Skilda världar-grupp Mina föräldrar är skilda. Orden bildar utgångspunkt för de möten med barn som Barbro Andersson och Birgitta Grane beskriver i sin handbok med

Läs mer

Jag är visst smart! säger Patrik

Jag är visst smart! säger Patrik Jag är visst smart! säger Patrik Nu är mamma arg igen. Hon är nästan alltid arg på mig. Igår var hon arg, och hon blir säkert arg imorgon igen. Det är inget roligt. Idag är ingen bra dag. Imorse glömde

Läs mer

Information till patienter som har en klamydiainfektion - med förfrågan om deltagande i en studie.

Information till patienter som har en klamydiainfektion - med förfrågan om deltagande i en studie. Bilaga 1 Information till patienter som har en klamydiainfektion - med förfrågan om deltagande i en studie. Klamydiainfektionerna har under senaste åren ökat i antal i Sverige. Bakterien, chlamydia trachomatis,

Läs mer

Trappan - Ungas väg till ett innanförskap

Trappan - Ungas väg till ett innanförskap Trappan - Ungas väg I detta material berättar ungdomar från Södertälje om hur det är, när livet plötsligt tar stopp och man inte kommer vidare till arbete eller fortsatta studier. I detta dokument har

Läs mer

TÖI ROLLSPEL F 006 Sidan 1 av 6 Försäkringstolkning

TÖI ROLLSPEL F 006 Sidan 1 av 6 Försäkringstolkning ÖI ROLLSPEL F 006 Sidan 1 av 6 Försäkringstolkning Ordlista försäkringsbesked förmåner rättigheter gravid graviditet föräldrapenning förlossning havandeskapspenning värk yrsel omplacera omplacering sysselsättning

Läs mer

TÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning

TÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning ÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning Ordlista stålskena fraktur brott i handleden akuten amputering konvention avtal efterskott omprövning överklaga SJUVÅRD VID ILLFÄLLIG VISELSE UOMLANDS

Läs mer

Lyssna på mig. Barnets upplevelse av skilsmässa och föräldrars konflikter

Lyssna på mig. Barnets upplevelse av skilsmässa och föräldrars konflikter 2013 Lyssna på mig Barnets upplevelse av skilsmässa och föräldrars konflikter Snacka aldrig skit om varandra. Aldrig. Det gör så jävla ont. Barn borde få bestämma 50% vid en skilsmässa så de vuxna inte

Läs mer

2 Innan ni flyttar ihop

2 Innan ni flyttar ihop 2 Innan ni flyttar ihop NINNI, 31: Usch, idag är det barnhelgsfredag. Fy för att sitta på jobbet och få ångest över att behöva åka hem. Två förstörda helgkvällar och dagar med två ungar som tar plats och

Läs mer

Det goda åldrandet frisk också efter 85

Det goda åldrandet frisk också efter 85 Det goda åldrandet frisk också efter 85 Berit Lundman Universitetslektor, docent i omvårdnad Efter att vi hört en hel del om olika sjukdomstillstånd som är vanliga bland äldre och hur man kan förebygga

Läs mer

GUNILLA CARLSSON KENDALL. Snubbel tråden. ADHD Så funkar det

GUNILLA CARLSSON KENDALL. Snubbel tråden. ADHD Så funkar det GUNILLA CARLSSON KENDALL Snubbel tråden ADHD Så funkar det Bruksanvisning Till alla mammor och pappor eller andra vuxna: Läs gärna en liten bit i taget tillsammans med barnet. Hjälp till att hitta svaren

Läs mer

TJUVEN. Av Gunilla Toll Text: copyright Gunilla Toll.

TJUVEN. Av Gunilla Toll Text: copyright Gunilla Toll. TJUVEN Av Gunilla Toll Text: copyright Gunilla Toll. 1 Pengarna är borta, sa vår lärare Jenny. Två tusen kronor! Hon höll ett brunt kuvert i handen. Det var tomt. Jag såg på Jenny. Sedan såg jag på Diana

Läs mer

Om psykiska sjukdomar

Om psykiska sjukdomar Om psykiska sjukdomar Psykiska sjukdomar gör så att sättet att tänka och känna förändras och man upplever saker annorlunda än när man mår bra. Den som blir sjuk förändras i sitt sätt att vara. Man kan

Läs mer

MAN INNAS! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter.

MAN INNAS! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter. MAN VI U INNAS! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter. Länsstyrelsen Östergötland Handbok: Man vill ju finnas! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter.

Läs mer

Kärlek, sex och samlevnad Raka svar på tonåringars frågor

Kärlek, sex och samlevnad Raka svar på tonåringars frågor Kärlek, sex och samlevnad Raka svar på tonåringars frågor Hur blir jag attraktiv och omtyckt? Hur hittar jag den rätte? Gifta sig - går det inte lika bra att vara sambo? Hur får man ett förhållande att

Läs mer

Nu är jag en helt vanlig person som är med i livet. Intervju med Jannice Andersson

Nu är jag en helt vanlig person som är med i livet. Intervju med Jannice Andersson Nu är jag en helt vanlig person som är med i livet. Intervju med Jannice Andersson Jannice, 29 år, har gått ner 40 kg. Cecilia Bergh i Intervju med Jannice Andersson Jannice: - För två år sen vägde jag

Läs mer

Nu gör jag något nytt

Nu gör jag något nytt Nu gör jag något nytt Linda Alexandersson fredag 15 maj Det började med att två tjejer i min församling i Arvika, åkte ner hit till Göteborgsområdet för att träffa en präst. De hade bekymmer på ett område

Läs mer

Rissa von Hult. Tina Persson Hälsoinspiratören www.friskoteket.eu

Rissa von Hult. Tina Persson Hälsoinspiratören www.friskoteket.eu Rissa von Hult Det var en dag i april år 2000 jag var ute på min postrunda och stannade som vanligt till på fårfarmen i Hult för att lämna post. Den här dagen kom vi in på att jag gärna skulle vilja ha

Läs mer

Använd av Gud. Av: Johannes Djerf

Använd av Gud. Av: Johannes Djerf Använd av Gud Av: Johannes Djerf Under den här adventstiden så har vi talat om en sak. Guds angelägenhet att få komma nära ditt liv. Vi har talat om Jesus som sann konung och Gud, som kommer ridandes in

Läs mer

När personal i psykiatrin är till hjälp

När personal i psykiatrin är till hjälp När personal i psykiatrin är till hjälp Ur patientperspektivet Brukarinflytande-samordnare och Forsknings- och Utvecklingsenheten Psykiatri Södra Stockholm STOCKHOLM LÄNS SJUKVÅRDSOMRÅDE Innehåll Inledning

Läs mer

Feriepraktik 2014. - Karlskoga Degerfors folkhälsoförvaltningen. Barnkonventionen/mänskliga rättigheter

Feriepraktik 2014. - Karlskoga Degerfors folkhälsoförvaltningen. Barnkonventionen/mänskliga rättigheter Feriepraktik 2014 - Karlskoga Degerfors folkhälsoförvaltningen Barnkonventionen/mänskliga rättigheter Innehåll Inledning... 2 Syfte... 2 Dagbok... 3 Intervju frågor och svar... 5 Slutsats... 9 Inledning

Läs mer

Kärleksmåltiden PATRIK BERGNER URSULA FOGELSTRÖM EN MONOLOG AV OCH. Götgatan våren -94

Kärleksmåltiden PATRIK BERGNER URSULA FOGELSTRÖM EN MONOLOG AV OCH. Götgatan våren -94 Kärleksmåltiden EN MONOLOG AV PATRIK BERGNER OCH URSULA FOGELSTRÖM Götgatan våren -94 -2- Mannen står och lagar mat. Mina handflator svettas när jag tänker på dig, mina ögon svider men du slår ut med dina

Läs mer

Pojke + vän = pojkvän

Pojke + vän = pojkvän Pojke + vän = pojkvän Min supercoola kusin Ella är två år äldre än jag. Det är svårt att tro att det bara är ett par år mellan oss. Hon är så himla mycket smartare och vuxnare än jag. Man skulle kunna

Läs mer

Så funkar det! ADHD. Gunilla Carlsson Kendall Agneta Hellström

Så funkar det! ADHD. Gunilla Carlsson Kendall Agneta Hellström Så funkar det! ADHD Gunilla Carlsson Kendall Agneta Hellström Innehållsförteckning Bruksanvisning...4 Emma och Erik... 5 Den här boken... 7 Människor är olika... 8 Så här fungerar din hjärna... 9 Fundera

Läs mer