TÖI ROLLSPEL F (6) Försäkringstolkning. Ordlista

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "TÖI ROLLSPEL F 001 1 (6) Försäkringstolkning. Ordlista"

Transkript

1 ÖI ROLLSPEL F (6) Försäkringstolkning Ordlista arbetsskada operationsbord såg (subst.) ta sig samman arbetsledning anmäla skadan överhängande nerv sena sönderskuren samordningstiden olyckshändelse arbetsskadeförsäkring nedsatt arbetsförmåga hemförsäkring socialförsäkringen förvärvsarbeta inkomstbortfall akut sjukdomstillstånd livränta mindervärdig sysselsättning handikapp kurator rehabilitering

2 2 ARBESSADEFÖRSÄRING En man drabbas av en arbetsskada. Dennes fru samtalar med en tjänsteman på försäkringskassan om framtiden. = klienten = tjänstemannen God dag. Var så god och stig in. God dag. Jag heter Ingrid Berg. Anders Niklasson är mitt namn. Var så god och sitt. ack. Det var du som ringde förut? Ja, det gäller min man. Du nämnde i telefon, att han ligger på sjukhus därför att han hade förstört händerna. Ja, han har legat där i ungefär en månad nu, och vi vet inte riktigt när han kommer hem. Doktorn sa i dag att det dröjer länge än. Och det var alltså en olycka, som hade hänt på jobbet. Var det inte så? Ja, det hände på jobbet. Det var så hemskt. En vacker dag ringde dom från Almbergs rä AB där han jobbar, och sa, att Hans, ja, det är min man alltså, låg på operationsbordet på Hake sjukhus. Han hade fått händerna förstörda vid sågen. änk dig vilken chock! Ja, det är alltid fruktansvärt när sådana där saker händer, men det är ändå viktigt, att man försöker ta sig samman, och gör det man måste göra. Blev det anmält till oss? Ja, som tur var, så höll hans kamrater på jobbet huvudet kallt. Det var dom som såg till, att arbetsledningen anmälde den här saken till er. Det var alltså hans arbetsgivare. vad sa du att han hette? Almbergs rä. Almbergs rä. Det var alltså dom som anmälde skadan till oss. Gjordes det samma dag? Jag vet inte riktigt. Jag var ju helt ifrån mig den dagen, ja, inte bara den dagen förresten, jag har inte kommit över det än. Hela månaden har varit så hemsk. änk att Hans ligger där uppe med trasiga händer!

3 3 Jo, jag förstår, att det har varit en svår tid. Ja, jag har då aldrig varit med om något värre. Jag tror kanske, att jag ska hämta papperen om det här, så kan vi se lite närmare på saken. Han heter Hans Berger, eller hur? Ja. Hans personnummer? an du det utantill? Ja, det är an du vänta här, så ska jag hämta uppgifterna som vi har om honom. Ja Så, här har vi det. Det hände den 19 i förra månaden, ser jag här. Det anmäldes samma dag. Så på den fronten är allting korrekt. Då kanske jag får fråga dig, vad jag kan hjälpa dig med egentligen? Det är ju så rörigt det här. Vem tänker att något sådant här ska hända? Det måste säkert ordnas en del saker nu, och jag vet ingenting om det här. Det har alltid varit Hans, som har brytt sig om försäkringar och sådant hemma hos oss. Det är väl ingenting som är överhängande för tillfället, efter vad jag kan se. Det är i alla fall en hel del som är oklart och som vi vill veta. Det är ju en väldig otrygg situation, det här. Hur ska det gå vidare? Man är så orolig för framtiden. Nu får din man se till, att han blir frisk och kommer hem, till att börja med. Jo, han kommer väl hem igen. Det är inte det, men hur går det vidare sedan? Jag talade med doktorn i dag, ja, han var snäll och svarade på mina frågor. Men jag har en känsla av, att han inte sa riktigt som det var. Han märkte väl att jag var väldigt nervös, så han ville inte oroa mig antagligen. Vad sa han då? Han svarade mest undvikande. När jag frågade hur det blir med händerna så småningom, så tittade han ner i golvet, slog ut med händerna, och svarade, att det inte såg riktigt bra ut. Så?

4 4 Det var nämligen så här, att den vänstra handen inte blev så förstörd. På den har dom bara tagit bort två fingrar. Men han kan ju i alla fall röra på dom tre som är kvar. Det är den högra handen som har råkat mest illa ut. Ja, ja. I början sa dom, att dom skulle försöka att rädda den, trots att nerver och senor var sönderskurna. Usch, jag ryser när jag tänker på det! Du menar, att den kanske ska tas bort nu ändå? Ja, det sa han inte direkt, men när jag frågade om det, så skakade han bara på huvudet, och sa, att det var för tidigt att säga något än. Det är med andra ord en ganska allvarlig skada det rör sig om här. Ja, det kan man väl säga. Han ligger i sängen och är helt knäckt. Hela hans liv är förstört, säger han. Ja, han har alltid jobbat hårt, alltid jobbat med sina händer. Hur ska det gå vidare? Förutom det, att man är ledsen för det som har hänt, jag menar det här med händerna alltså, så oroar man sig ju också över det ekonomiska. Ja. Jag kan förstå, att du är lite orolig för framtiden, men det kanske kan vara en liten tröst för dig, om jag redogör lite för dig om hur det ekonomiska kan gestalta sig. Det är klart, att man är orolig. När han nu blir friskskriven igen om en tid, ja, vem vet när det kan bli, så kan han ju aldrig få igen sitt gamla jobb. Händerna är ju förstörda. Som du förstår, så kan jag inte uttala mig om i vilken utsträckning han kan utöva sitt vanliga arbete så småningom. Som doktorn sa, så måste man avvakta och se, hur det blir med hans arbetsförmåga. Däremot kan jag ge dig ganska raka besked när det gäller det ekonomiska just nu och inom den närmaste framtiden. Ja, det skulle jag verkligen gärna vilja veta lite mer om. Det ligger till på det viset, att han får sin vanliga sjukpenning dom första 90 dagarna efter olyckan. Ja, över huvud taget, så gäller samma regler som vid vanlig sjukdom under den tiden. Dom här dagarna kallar vi för samordningstiden. Vad händer sedan då? För det här är ju verkligen ingen vanlig sjukdom. Nej, i det här fallet är det nog ingen tvekan om, att det rör sig om en arbetsskada. Det var ju en olyckshändelse på själva arbetsplatsen. Det är en arbetsskada. Ja.

5 5 Det innebär, att efter den här samordningstiden tar arbetsskadeförsäkringen vid, om hans arbetsförmåga då fortfarande är nedsatt med minst hälften. Arbetsskadeförsäkring? Är du säker på, att han har tecknat en sådan då? Är det kanske en del av hemförsäkringen för en sådan har vi, det är jag säker på. Det är möjligt att vissa hemförsäkringar har extra skydd i den riktningen det är faktiskt mer än jag vågar uttala mig om men den arbetsskadeförsäkring som jag nu talar om, det är den som räknas till socialförsäkringen i det här landet. Alla som jobbar i Sverige är försäkrade för skador av den här typen utan att behöva teckna någon extra försäkring. Det var ju bra det. Då är han försäkrad alla fall. Ja, det är alla som förvärvsarbetar, som jag sa. Jag kan berätta för dig, att om han fortfarande är sjukskriven efter dom här 90 dagarna som jag tidigare pratade om, så höjs sjukpenningen. Då får han en ersättning, som motsvarar hela inkomstbortfallet. Vad händer då den dagen som han inte är sjukskriven längre? Får han då ingen ersättning alls? Efter det att det akuta sjukdomstillståndet är över, så har han med all säkerhet rätt till livränta, eftersom hans skada är så allvarlig. Livränta! änk att det skulle gå så långt! Han är nämligen väldigt stolt av sig, så han får nog svårt att acceptera det här. Han kommer nog bara att känna sig som en halv människa efter det här. Han har aldrig gillat människor som går på det sociala. Så får han inte tänka! Det här har absolut ingenting med det sociala att göra. Detta var en olycka, som kan drabba vem som helst. Det är självklart, att han har rätt att bli någotsånär kompenserad efter vad som har hänt. Därför behöver han verkligen inte känna sig mindervärdig. Nej, det har jag försökt att säga till honom också, men han är lite gammaldags, när det gäller sådana här saker. Du vet kanske om, att nuförtiden tar samhället väl hand om människor som är i hans situation eller liknande. Det är visserligen inte mitt område det där, men jag vet, att man genom arbetsförmedlingen kan få hjälp på alla sätt och vis. Man kan få träna upp arbetsförmågan igen på särskilda institut och experter kan hjälpa en att finna en ny sysselsättning som är anpassad efter handikappet. Ja, det är väl klart, att han måste hitta ett annat jobb nu. Jo visst, men det behöver inte innebära någon försämring i och för sig. Det finns många som har blivit hjälpta och fått meningsfulla, nya jobb trots ett handikapp.

6 6 Bara han nu inte tappar gnistan. Nej, det får han inte göra. Nu får du se till, att du stöttar honom så mycket du kan på alla sätt och vis. Se till att han börjar prata med kuratorn på sjukhuset, om han inte redan har gjort det, så kommer han säkert att tala om för din man vad det finns för möjligheter till rehabilitering. Ja, jag ska verkligen göra vad jag kan. Det låter bra. Det är väl ingenting speciellt som jag kan göra här och nu, då? Nej, nu löper det hela tills vidare. Det är ingenting som du kan göra för tillfället, utan vi får avvakta och se vad läkarna kommer fram till. Det är för tidigt att säga något bestämt, så som det ser ut nu. Vi får vänta då och hoppas på det bästa. Ja, ni får inte ge upp, vare sig du eller din man. Jag hoppas, att det jag har sagt har varit till någon hjälp. Jodå, jag har fått reda på mycket, som jag inte kände till innan. Det känns allt lite lugnare nu. Det var roligt att höra. Då får jag önska lycka till. Hejdå, och tack så mycket.

TÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning

TÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning ÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning Ordlista stålskena fraktur brott i handleden akuten amputering konvention avtal efterskott omprövning överklaga SJUVÅRD VID ILLFÄLLIG VISELSE UOMLANDS

Läs mer

Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas!

Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas! Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas! Vad händer när föräldrarna ska skiljas? Vad kan jag som barn göra? Är det bara jag som tycker det är jobbigt? Varför lyssnar ingen på mig? Många barn och unga skriver

Läs mer

Rissa von Hult. Tina Persson Hälsoinspiratören www.friskoteket.eu

Rissa von Hult. Tina Persson Hälsoinspiratören www.friskoteket.eu Rissa von Hult Det var en dag i april år 2000 jag var ute på min postrunda och stannade som vanligt till på fårfarmen i Hult för att lämna post. Den här dagen kom vi in på att jag gärna skulle vilja ha

Läs mer

Anders Danielsson svarar på barns frågor

Anders Danielsson svarar på barns frågor 1 2014-03-12 Anders Danielsson svarar på barns frågor I slutet av februari 2014 träffade Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson BRIS generalsekreterare Kattis Ahlström för att prata om hur

Läs mer

Texter från filmen Prata Pengar

Texter från filmen Prata Pengar Texter från filmen Prata Pengar 1.1 Boendeformer - Inledning - Vad gör du för något? - Jag letar efter en lägenhet. - Jaha, har du hittat någon? - Ja, den här, titta. Den lägenheten vill jag ha. Den ligger

Läs mer

Nu gör jag något nytt

Nu gör jag något nytt Nu gör jag något nytt Linda Alexandersson fredag 15 maj Det började med att två tjejer i min församling i Arvika, åkte ner hit till Göteborgsområdet för att träffa en präst. De hade bekymmer på ett område

Läs mer

Killen i baren - okodad

Killen i baren - okodad Killen i baren - okodad 1. R: (Säger sitt namn och hälsar välkommen.) K: Tack. Ja, e hmm jag tänkte väl bara säga så här att det känns djävligt konstigt å vara här. Jag brukar gå till doktorn när jag...

Läs mer

Kärleksmåltiden PATRIK BERGNER URSULA FOGELSTRÖM EN MONOLOG AV OCH. Götgatan våren -94

Kärleksmåltiden PATRIK BERGNER URSULA FOGELSTRÖM EN MONOLOG AV OCH. Götgatan våren -94 Kärleksmåltiden EN MONOLOG AV PATRIK BERGNER OCH URSULA FOGELSTRÖM Götgatan våren -94 -2- Mannen står och lagar mat. Mina handflator svettas när jag tänker på dig, mina ögon svider men du slår ut med dina

Läs mer

Jag är visst smart! säger Patrik

Jag är visst smart! säger Patrik Jag är visst smart! säger Patrik Nu är mamma arg igen. Hon är nästan alltid arg på mig. Igår var hon arg, och hon blir säkert arg imorgon igen. Det är inget roligt. Idag är ingen bra dag. Imorse glömde

Läs mer

Använd av Gud. Av: Johannes Djerf

Använd av Gud. Av: Johannes Djerf Använd av Gud Av: Johannes Djerf Under den här adventstiden så har vi talat om en sak. Guds angelägenhet att få komma nära ditt liv. Vi har talat om Jesus som sann konung och Gud, som kommer ridandes in

Läs mer

Är du anhörig till någon med funktionshinder?

Är du anhörig till någon med funktionshinder? Är du anhörig till någon med funktionshinder? Kris- och samtalsmottagningen STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING Kris- och samtalsmottagningen kan hjälpa dig När man är med om något riktigt svårt kan det hända att

Läs mer

Kapitel 1 Boendeformer

Kapitel 1 Boendeformer ÖVNINGAR Privatekonomi på enkel svenska Kapitel 1 Boendeformer Film 1: Inledning En pappa och hans dotter pratar med varandra De sitter i soffan hemma i vardagsrummet Dottern har sin dator på bordet Hon

Läs mer

TÖI ROLLSPEL B - 019 Sidan 1 av 6 Sjukvårdstolkning

TÖI ROLLSPEL B - 019 Sidan 1 av 6 Sjukvårdstolkning TÖI ROLLSPEL B - 019 Sidan 1 av 6 Sjukvårdstolkning Ordlista uppehållstillstånd akut sjukvård vårdcentral akutmottagning personnummer journal huvudvärk migrän yrsel skalle tryckkänsla dunka i huvudet kräkas

Läs mer

Bygg upp ditt tempel!

Bygg upp ditt tempel! Bygg upp ditt tempel! Av: Johannes Djerf År 586 f kr. Så hade Babylons arméer lagt Jerusalems tempel i ruiner. Guds hus, beviset på Guds närvaro bland dem var förstört. Men några årtionden senare omkring

Läs mer

Träningsprogram för att bli av med tvångssyndrom

Träningsprogram för att bli av med tvångssyndrom Träningsprogram för att bli av med tvångssyndrom Programmet bygger på Kognitiv biobeteendeterapeutisk självhjälpsmanual för tvångssyndrom av Jeffrey Schwartz. Texten har översatts av Susanne Bejerot. Texten

Läs mer

Det goda åldrandet frisk också efter 85

Det goda åldrandet frisk också efter 85 Det goda åldrandet frisk också efter 85 Berit Lundman Universitetslektor, docent i omvårdnad Efter att vi hört en hel del om olika sjukdomstillstånd som är vanliga bland äldre och hur man kan förebygga

Läs mer

TÖI ROLLSPEL B - 021 Sidan 1 av 5 Sjukvårdstolkning Ordlista

TÖI ROLLSPEL B - 021 Sidan 1 av 5 Sjukvårdstolkning Ordlista TÖI ROLLSPEL B - 021 Sidan 1 av 5 Sjukvårdstolkning Ordlista kvävas falsk krupp krupp difteri laryngit virus allergi struphuvud stämband svullna slemhinneödem andningssvårigheter förkyld hosta tilltäppt

Läs mer

TÖI ROLLSPEL D 007 Sidan 1 av 10 Rättstolkning

TÖI ROLLSPEL D 007 Sidan 1 av 10 Rättstolkning TÖI ROLLSPEL D 007 Sidan 1 av 10 Rättstolkning Ordlista huvudförhandling gärningsbeskrivning stämningsansökan yrka ansvar tillgripa grov stöld tillämpligt lagrum brottsbalken inbrott våld mot tjänsteman

Läs mer

MAN INNAS! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter.

MAN INNAS! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter. MAN VI U INNAS! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter. Länsstyrelsen Östergötland Handbok: Man vill ju finnas! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter.

Läs mer

Råd till föräldrar. Att vara barn och anhörig när någon i familjen är sjuk

Råd till föräldrar. Att vara barn och anhörig när någon i familjen är sjuk Råd till föräldrar Att vara barn och anhörig när någon i familjen är sjuk I familjer där en förälder, syskon eller annan vuxen drabbats av svår sjukdom eller skada blir situationen för barnen extra svår.

Läs mer

Kapitel 2 Brevet. Oj är det skrivet på guldpapper med silverbläck? Det var fint. Men varför just jag? Är det något speciellt med mig eller varför?

Kapitel 2 Brevet. Oj är det skrivet på guldpapper med silverbläck? Det var fint. Men varför just jag? Är det något speciellt med mig eller varför? Kapitel1 Hej! Hej!JagheterOlivia.Jagär10år,harblontochlångthår ochgårpåenskolasomheterhighschool.härgörsmånganya filmerochviharmycketidrott!jagtyckermycketom bibliotekarienstellaochärliteräddföridrottsläraren

Läs mer

Råd till föräldrar. Att vara barn och anhörig när ett SYSKON i familjen är sjuk

Råd till föräldrar. Att vara barn och anhörig när ett SYSKON i familjen är sjuk Råd till föräldrar Att vara barn och anhörig när ett SYSKON i familjen är sjuk I familjer där en förälder, syskon eller annan vuxen drabbats av svår sjukdom eller skada blir situationen för barnen extra

Läs mer

RAKA RÖR PJÄS Peter Snickars

RAKA RÖR PJÄS Peter Snickars RAKA RÖR PJÄS av Peter Snickars peter snickars 2007 peter.snickars@elisanet.fi 050-4355170 2 PERSONER Sixten, ca 50 år Chefen, ca 35 år 3 Scen 1 En man,, kommer in på scen. Han vänder sig till publiken.

Läs mer

Dagbok från en Skilda världar-grupp

Dagbok från en Skilda världar-grupp Mina föräldrar är skilda. Dagbok från en Skilda världar-grupp Mina föräldrar är skilda. Orden bildar utgångspunkt för de möten med barn som Barbro Andersson och Birgitta Grane beskriver i sin handbok med

Läs mer

Möjlighet att leva som andra

Möjlighet att leva som andra Möjlighet att leva som andra Lättläst sammanfattning Slutbetänkande av LSS-kommittén Stockholm 2008 SOU 2008:77 Det här är en lättläst sammanfattning av en utredning om LSS och personlig assistans som

Läs mer

Så här gör du för att. vuxna ska. lyssna på dig. Läs våra tips

Så här gör du för att. vuxna ska. lyssna på dig. Läs våra tips Så här gör du för att vuxna ska lyssna på dig Läs våra tips Vuxna kan lära sig mycket av oss. Vi tänker på ett annat sätt och vet grejer som de inte tänkt på. Det här är en tipsbok Du träffar många vuxna

Läs mer

PÅ VÄG MOT ÅTERHÄMTNING

PÅ VÄG MOT ÅTERHÄMTNING PÅ VÄG MOT ÅTERHÄMTNING Ett studiematerial om att hantera svåra psykiska besvär Tommy Engman Studiematerialet är framtaget av Återhämtningsprojektet, som är ett samarbete mellan Riksförbundet för Social

Läs mer

2 Innan ni flyttar ihop

2 Innan ni flyttar ihop 2 Innan ni flyttar ihop NINNI, 31: Usch, idag är det barnhelgsfredag. Fy för att sitta på jobbet och få ångest över att behöva åka hem. Två förstörda helgkvällar och dagar med två ungar som tar plats och

Läs mer

Barbro, 49 år. grundskolan

Barbro, 49 år. grundskolan Barbro, 49 år grundskolan Jag kommer inte ihåg skolstarten, därför att min bror dog när jag hade gått i skolan ungefär en månad i första klass. Det är oerhört traumatiskt, alltså mitt första år i skolan.

Läs mer

Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Lättläst version

Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Lättläst version Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Lättläst version Konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Här är konventionen omskriven till lättläst. Allt viktigt

Läs mer